Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/10/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 2
Nummer 1238  van 22/10/2022


 

Gegroet lezer,

Deze week weer een hele resem berichten over sociale netwerken - nieuwe functies die zij invoeren, welke beroemdheid wat nu weeroverneet, en meer. Maar ook  interessante trends - de opkomst van de 'cookiewall' bij  nieuwssites bijvoorbeeld. En nog veel, veel meer.

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ELON MUSK: GEEN GELD VOOR SATELLIET-INTERNET IN OEKRAÏNE
Je hebt in de voorbije maanden kunnen lezen dat de SpaceX satellieten van Elon Musk een belangrijke rol gespeeld hebben in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Die satellieten zorgden voor een internetverbinding, toen de reguliere verbindingen door Rusland uit de lucht gehaald werden tijdens de blitz-inval. Wat Rusland voor een onaangename verrassing stelde, en van de gehoopte blitz-invasie een langdurige oorlog maakte.

Maar uiteraard is SpaceX geen liefdadige instelling, wel een commerciële. En die satellieten kosten geld, het onderhouden van de internetverbindingen ook. Daarom had SpaceX in september een brief gestuurd aan het Amerikaanse Department of Defence, waarin het vroeg om de onkosten te vergoeden voor het gebruik van Starlink door Oekraïne. Volgens SpaceX zou dat namelijk 120 miljoen kosten voor de rest van 2022 en bijna 40 miljoen dollar voor de volgende 12 maanden.

Een eis waarop Musk nu teruggekomen is: in een bericht op Twitter verklaarde hij dat SpaceX de Oekraïense overheid gratis zal blijven ondersteunen - alhoewel het daar geld op toelegt. Er worden namelijk heel wat terminals vernietigd door het Russisch leger, en het vervangen daarvan kost geld. Volgens Musk zou het in de lucht houden van het Starlink systeem 20 miljoen dollar per maand kosten, vooral omdat het dat ook nog moet verdedigen tegen cyberaanvallen en de verstoringen van het systeem.
https://www.engadget.com/elon-musk-spacex-keep-funding-ukraine-starlink-satellite-internet-075616416.html?src=rssAPPLE: MEER INFORMATIE OVER MIXED REALITY HEADSET
Verleden week vertelde Meta wat meer over zijn nieuwe versie van de Quest headset. Daarmee kan je rondlopen in VR-werelden, waaronder de Horizon Worlds. Vandaag twee artikels die daarmee in verband staan.

Om te beginnen Apple, want The Information heeft wat meer nieuws over de headset waaraan Apple werkt. Om te beginnen, dat is geen VR-headset, maar een mixed headset, waarbij je dus in een augmented reality naar je omgeving kijkt. Die headset zou namelijk gebruikmaken van iris scanning, die werkt zoals bij Face ID. Met die scanning methode zal je bijvoorbeeld betalingen kunnen valideren. En de headset zal, door de iris te scannen van degene die hem opzet, automatisch kunnen switchen naar die bepaalde gebruiker.

Voor de iris scanning zouden dezelfde sensoren gebruikt kunnen worden als bij 'foveated rendering', dat is een technologie waarbij de headset alleen de afbeelding in hoge resolutie weergeeft, waarnaar je op dat moment kijkt, niet de achtergrond. Technologieën die Apple verworven kan hebben door verschillende brillenmakers over te nemen (SensoMotorics en Primax).

Mooi, positief bericht dus. Minder mooi is de prijs die de waarnemers vooropstellen. Want een mixed reality headset zou wel eens 2 tot 3.000 dollar kunnen kosten...
https://www.theinformation.com/articles/apples-mixed-reality-headset-to-offer-iris-scanning-for-payments-logging-in
https://www.engadget.com/apple-mixed-reality-headset-iris-scanning-153036223.html
https://www.theverge.com/2022/10/14/23404307/apple-headset-mixed-reality-rumor-iris-scanning-payments-login-biometric-authenticationMETAVERSE: STEEDS MEER TWIJFEL
In het verlengde van het vorige artikel gooien we nog wat meer  olie op het vuur van de twijfelaars aan VR - en met name de metaverse. Apple gelooft duidelijk niet in een aparte VR-wereld zoals de Metaverse. En na de lancering van de Meta Quest 2 verleden week klonken die twijfels nog luider. Meta lijkt te beseffen dat het de gewone gebruikers niet kan overtuigen, en focuste zijn presentatie verleden week volledig op professioneel gebruik.

Maar steeds meer waarnemers stellen zich de vraag: wat heeft die VR-wereld eigenlijk te bieden? Zal hij ooit ingeburgerd geraken? De headsets lijken een hindernis, want goedkoop zijn ze niet - en eerlijk gezegd, blijf je er nog altijd een beetje belachelijk uitzien met zo'n ding op je kop. Meta lijkt zich bewust te zijn van dat probleem, vandaar dat het die klemtoon gelegd heeft op de professionele toepassingen - en een hybride omgeving, waarbij je ook via 2D kan deelnemen aan vergaderingen. Tot VR-headsets mainstream geraken. Maar toch blijft nog altijd de vraag: wat voegt VR toe? Is een 2D virtuele wereld, niet voldoende? Denk aan The Sims, maar dat is een game. Een ander voorbeeld is Second Life, maar dat ging ten onder aan speculatie over de "stukken land" die je er kon kopen, en het ligt er desolaat bij.

Geen al te fraaie toekomstvoorspellingen dus. Zeker en vast niet voor Meta, dat hoog ingezet heeft op zijn Metaverse. Maar misschien kan Apple met zijn (toch heel prijzige) mixed headset het tij doen keren? Het wordt dan in elk geval een plek voor de elite, want wie kan zich een headset van 2-3.000 euro veroorloven?
https://www.wired.com/story/plaintext-metaverse-better-without-virtual-reality/KANYE WEST KOOPT PARLER
Het lijkt wel het toppunt van kapitalisme: bevalt een sociaal netwerk je niet, koop het dan. Elon Musk doet het met Twitter (of doet hij het niet?) En nu kondigt Kanye West aan dat hij sociale media platform Parler wil kopen.

Parler is een sociaal netwerk dat een gelijkaardige dienst aanbiedt als Twitter, maar dan los gemodereerd wordt. Daardoor vind je er ook heel wat gebruikers terug uit de  rechtse tot uiterst rechtse politieke signatuur, waaronder ook ex-president Donald Trump. En voor de verandering zijn het mensen van linkse signatuur die klagen dat zij door Parler verbannen worden. (1)

Muzikant Kanye West, die tegenwoordig onder de naam Ye door het leven gaat, werd onlangs door zowel Twitter als Instagram geblokkeerd, omdat hij antisemitische commentaren gepost had. Nu heeft hij een overeenkomst getroffen met Parlement Technologies, het moederbedrijf van Parler, om het platform te kopen. Het bedrijf zegt dat deze overname Parler moet helpen om een "ecosysteem waar men niet gecanceled kan worden en waar alle stemmen welkom zijn" te worden. (2)

Het feit dat Parler controversiële postings niet streng modereert, heeft ertoe geleid dat parler in 2021 verwijderd werd uit de App store van Apple, en zelfs zijn hosting verloor bij Amazon. Toen het een strengere moderatie beloofde, werden die maatregelen teruggedraaid.

Uiteraard krijgt het bericht heel wat commentaar in alle online media. Een Twitter-commentaar viel ons toch wel op: Kanye West zou met deze overname vooral zijn vriendin/politica Candace Owens willen helpen, wier man de CEO is van het platform dat het niet zo denderend doet. Maar dat hij tegelijkertijd een van de grootste verzamelingen met beelden van de gebeurtenissen op 6 januari, de bestorming van het Capitool, in handen krijgt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Parler
https://www.theverge.com/2022/10/17/23408443/kanye-west-ye-parler-free-speech-social-media-platform
https://twitter.com/jordanonrecord/status/1581994887406243840TWITTER: TEST MET MENTION EN TAG
Nieuwigheden en experimenten die bedrijven uitvoeren met hun producten, worden vaak ontdekt door slimme onderzoekers die naar de broncode kijken van een app. Zo ook nu: app researcher Jane Manchun Wong heeft een nieuw experiment van Twitter ontdekt.

Hierbij draait het rond het feit dat je kan bepalen wie iemand kan 'mentionen' of 'taggen', dus diens gebuikersnaam in een tweet vermelden kan zodat die hiervan een melding krijgt.

Hierbij zou je de optie krijgen om te bepalen dat ofwel iedereen of enkel de mensen die jij volgt, jou mogen @mention-en. Een andere optie is dat je mentions volledig kan uitzetten van iedereen, inbegrepen jouw volgers en de mensen die jij volgt.

Dit is niet te verwarren met de mogelijkheid om jezelf te 'untaggen' uit een gesprek, zodat je geen meldingen meer krijgt over een gesprek dat je niet interesseert. En ook niet met de optie om te verhinderen dat mensen die jij niet volgt jouw tweet kunnen re-tweeten of kunnen antwoorden op jouw tweets.

Het wordt echt wel wat ingewikkeld. En al die opties dreigen een soort van etiquette te creëren op Twitter, die je niet mag overtreden, zoniet wordt dat jou zwaar aangerekend. Mensen hebben blijkbaar toch wel wat lange tenen, ook op het internet...
https://www.androidcentral.com/apps-software/twitter-official-feature-to-control-mentionHOE EEN STORING BIJ EEN APP DE ECONOMIE EVEN ONDERUIT KAN HALEN
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van "super-apps, die uitgegroeid zijn van een bepaalde functie, meestal messaging, om daarna ook de standaard te worden om te betalen, en vele andere functies. Het bekendste voorbeeld is het Chinese Wechat (1).

Maar wist je dat er ook een Zuid-Koreaanse tegenhanger is, Kakao Talk? Die heeft wereldwijd meer dan 53 miljoen gebruikers. Die betalen met de app, bestellen een ritje met een taxidienst/Uber, gamen ermee, gebruiken hem als verificatie om op verschillende diensten in te loggen. Volgens cijfers op 1 november 2021 maakt meer dan 90% van de 51,7 miljoen mensen in Zuid-Korea gebruik van de app.

En nu blijkt dat verleden week een brand in een datacenter in Zuid-Korea ervoor gezorgd heeft dat 5 miljoen mensen wereldwijd niet langer gebruik konden maken van de dienst. Wat enorme gevolgen had.

Wat de vraag doet rijzen: voor telecombedrijven, voor netwerken, zijn er veel "wat-als"  back-up programma's uitgewerkt. De overheid vereist dat. Maar die bestaan niet voor een privébedrijf dat een dienst levert, die toch wel cruciaal blijkt.  Iets waarover de Zuid-Koreaanse overheid nu gaat nadenken...
https://www.businessinsider.com/guides/tech/what-is-wechat?r=US&IR=T
https://www.cnbc.com/2022/10/17/south-koreas-kakao-plunges-after-outage-calls-for-monopoly-probe.htmlNETFLIX: TOOL OM JE ACCOUNT TE MIGREREN
Netflix was tot voor kort erg laks om mensen die eigenlijk niet tot een bepaald gezin behoren, toch te laten meeliften op het gezinsabonnement. Maar dat is natuurlijk tegen de eigen portemonnee in. En dus wil Netflix die 'meelifters' overhalen om toch een eigen account aan te maken. Dat doet het met een stok en een wortel. De stok is dat het strenger gaat optreden tegen die meelifters. De wortel heeft het deze week voorgesteld, in de vorm van zijn "profiel transfer".

Met deze functie kan je, wanneer je van een bepaalde (gezins) account overstapt naar een eigen account, je hele profiel meenemen. Dat zijn dus je persoonlijke aanbevelingen, je kijkgeschiedenis, de lijst met games en waar je in zo'n game gebleven was, en andere instellingen. Dat is dus niet voor de "freeriders", maar ook voor wie thuis woonde en zelfstandig gaat wonen en zelf een eigen gezinsaccount wil aanmaken.
Slim bekeken van Netflix.
https://variety.com/2022/digital/news/netflix-profile-transfer-feature-password-sharing-paid-account-1235405871/NIEUWE WOORDJES LEREN: COOKIEWALL
Ben je het al tegengekomen: dat je, bij het bezoek aan een website, bij de cookies-optie aangeeft dat je enkel hoogstnoodzakelijke cookies aanvaarden wil, en geen marketing cookies. En dat je dan de waarschuwing krijgt dat je, in dat geval een abonnement moet nemen?

Het komt in ons land nog niet zo veel voor, maar blijkbaar komt die "cookie wall" steeds vaker voor. Daarbij maken websites steeds vaker ge/misbruik van de Europese GDPR-wetgeving waarbij websites je moeten melden welke data zij over jou verzamelen. De website moet je daarbij de optie bieden om cookies te verwerpen die je gaan traceren voor marketing. En zeg je dat je geen markering cookies wil, dan grijpen zij dat aan om jou een abonnement te verkopen: zonder marketing cookies, geen toegang tot de website.

De Duitse krant der Spiegel bijvoorbeeld doet het. Accepteer je de marketing cookies niet, dan kan je het nieuws enkel bekijken als je een abonnement neemt van EUR 4,99 per maand. Accepteer je de cookies wél, dan krijg je gratis toegang tot de nieuwsartikels. Het Oostenrijkse "Der Standard" probeert op die manier een abonnement van EUR 75 per jaar te slijten.

Uit een onderzoek, waarover Gizmodo bericht, blijkt dat die cookie-wall al toegepast wordt bij 13 van de 2800 websites die onderzocht werden. Die 13 zijn misschien niet allemaal de populairste sites. Maar het onderzoek keek ook naar wat het jou zou kosten om een abonnement op de 13 populairste sites in Oostenrijk en Duitsland, en dat zou je dan 728 euro per jaar kosten.

De vraag is natuurlijk: is zo'n cookie-wall eigenlijk wel legaal? De GDPR bepaalt dat de gebruiker zijn toestemming om cookies te plaatsen gratis moet geven. Voorlopig is er nog een overeenstemming over de cookie paywall: of die een inbreuk vormt op deze bepaling of niet. Wellicht zal het pas duidelijk worden wanneer er een eerste rechtszaak uitgevochten wordt...
https://gizmodo.com/cookie-paywall-eu-gdpr-pay-to-reject-accept-privacy-1849638363
https://arxiv.org/pdf/2209.09946.pdfMICROSOFT: TYPO BESCHERMING IN DE BROWSER
Ongetwijfeld is het jou ook al overkomen dat je een typfout tikt wanneer je een URL intikt in je browser. En dat je op een website terechtkomt van een "typosquatter" - iemand die een domeinnaam registreert die erg lijkt op die van een bekende website, in de hoop om zo verkeer te lokken. Denk aan amanzon.com bijvoorbeeld.

Microsoft heeft aangekondigd dat het nu een "typo" bescherming inbouwt in zijn Microsoft Defender Smartscreen dienst in de Edge browser. Wanneer je zo'n typo intikt, die erg lijkt op een bekende website, dan zal deze tool je waarschuwen dat de URL verkeerd gespeld is, en je vragen om het adres te verifiëren, vooraleer verder te gaan.

Als je het ons vraagt: een goede maatregel. Nu dit ook nog uitbreiden tot links die aangeklikt worden vanuit een mail, en die bijvoorbeeld AMAZ0N spellen (met een nul) en niet AMAZON (met een o), en de wereld wordt weer wat veiliger.
https://www.digitaltrends.com/computing/new-microsoft-service-defends-again-typosquatters-scams/liger!META KAN NU OOK VERTALEN NAAR TALEN DIE GEEN SCHRIFT HEBBEN
Wist je dat er ongeveer 7.000 gekende talen bestaan? En dat vier op 10 daarvan eigenlijk geen bijhorend schrift hebben? Dat is belangrijk om weten, wanneer het gaat om het vertalen van die talen door een AI. Bij een vertaling door een artificiële intelligentie moet het gesproken woord eerst omgezet in geschreven woorden, en dan kunnen die naar een andere taal omgezet worden, eveneens in tekst, en dan naar spraak.

Wat dus voor deze talen die geen geschreven vorm hebben, niet opgaat. Maar Meta zou dat probleem opgelost hebben met een nieuwe versie van zijn open source AI-tool voor vertalingen, de Universal Speech Translator.  Die UST heeft als bedoeling om real time vertalingen te maken van spraak tot spraak: jij zegt iets, en ik hoor het in mijn taal. Dat om burgers uit de hele wereld met elkaar te laten communiceren in de Metaverse.

Bij het UST-project werd nu een manier gevonden om de vereisten voor een geschreven versie van de taal te omzeilen. De input van tekst wordt omgezet naar een sequence van akoestische eenheden (S2UT - speech to unit translation). Hoe het juist werkt, lees je bij Engadget. Voor het project heeft Meta Hokkiën genomen, een van de officiële talen van Taiwan, en die in de Aziatische diaspora gesproken wordt.
https://www.engadget.com/metas-ai-translator-can-interpret-unwritten-languages-150001511.html?src=rssDEELSTEPS BEDRIJF BIRD STOPT IN VERSCHILLENDE STEDEN
Je zou zeggen dat het bedrijven die deelsteps aanbieden, zoals Bird, voor de wind gaat. Je ziet die steps namelijk in alle grotere steden. En op zich is het principe eigenlijk interessant: je kan een deelstep huren om in gelijk welke stad van punt A naar punt B te rijden. Zonder je te moeten bekommeren om het terugbrengen van die step.

Maar blijkbaar is het businessmodel toch niet leefbaar. Het kreeg van de Amerikaanse beurs NSYE dat het maatregelen moest nemen om de verliezen te beperken. Waarom Bird 23% van zijn personeel ontsloeg. Maar dat was niet genoeg: Bird gaat zijn activiteiten in verschillende markten stopzetten. Duitsland, Zweden en Noorwegen - maar om welke steden het exact gaat wil Bird niet vertellen. Welke steden in ons land getroffen zouden worden, is dus niet bekend.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/10/18/bird-exits-germany-sweden-norway-and-several-dozen-us-emea-markets/PINTEREST: MUZIEK BIJ IDEA PINS
Het is redelijk stil rond Pinterest, maar het leeft wel degelijk nog altijd voort, en blijft zijn trouwe gebruikers behouden. Velen menen dat Pinterest overschaduwd wordt door Instagram, maar beiden hebben een  volledig ander doel. Bij Pinterest maak je een collectie van items die je vindt tijdens je surftochten, wanneer je op zoek bent naar ideetjes voor een project. Denk aan de zoektocht naar een nieuw huis, waarbij je foto's verzamelt van de inrichting van de huizen die je tegenkomt.

Maar ook Pinterest is bezweken voor de "me-too" drang die alle sociale media aanzet om populaire functies bij hun concurrenten te imiteren. En Pinterest kwam dus uit met zijn "Idea Pins", een functie waarbij je ook video's kan "pinnen. Het zijn video's in portret modus, van maximum 60 seconden lang, die je ook verticaal kan doorbladeren net zoals bij TikTok.

En voortaan kan je die Idea Pins zelfs van muziek voorzien van populaire artiesten. Pinterest heeft namelijk een licentieovereenkomst afgesloten met o.a.  BMG, Warner Chappell Music en Warner Music Group. Je kon, voor alle duidelijkheid, al rechtenvrije muziek toevoegen uit een bibliotheek die door Pinterest beheerd wordt.

Om nu de gewenste muziek van deze nieuwe partners te selecteren kan je gebruikmaken van een zoekmachine in de iOS en Android apps. Daarbij kan je zoeken op artiest, naam van een lied, of trefwoord.
https://techcrunch.com/2022/10/19/pinterest-partners-with-record-labels-to-bring-popular-music-to-its-tiktok-rival-idea-pins/CHINA: PROTEST VIA AIRDROP
Momenteel houdt de Communistische Partij van China zijn 20e Nationaal congres. Daar wordt het Centrale Comité gekozen voor de vijf volgende jaren. En er wordt verwacht dat President Xi Jinping tegen alle regels in toch ook nog een derde ambtstermijn krijgt.

Maar er is protest in het land. In Beijing, waar het Congres gehouden wordt,  werd er  een banner met protest gehangen vanop een brug. De banner werd snel verwijderd, maar sindsdien circuleren er foto's van die protestdoek. Het bijzondere is dat die gedeeld worden via AirDrop van Apple. Want de Chinese overheid hanteert een heel strenge censuur over de gesprekken op de social media in het land. Maar het heeft geen greep op wat er gedeeld wordt via AirDrop.
https://www.vice.com/en/article/wxn7nq/anti-xi-jinping-posters-are-spreading-in-china-via-airdropSNAPCHAT: NIEUWE FUNCTIES VOOR BETALENDE ACCOUNTS
Snapchat heeft enkele maanden de "Snapchat+" account ingevoerd, een abonnement dat 4 dollar per maand kost en toegang geeft tot exclusieve functies. Daartoe behoren tot nu toe aangepaste icoontjes voor apps, ondertekenen met een emoji, en prioritaire antwoorden bij Story's.

Nu komen daar nog enkele functies bij. Met "Custom Story expiration" kunnen mensen een vervalperiode zelf bepalen, gaande van één uur tot een hele week. Verder krijg je opties om gekleurde randen aan je foto's toe te voegen, om gepersonaliseerde geluidjes voor meldingen te kiezen, en er zijn ook verschillende achtergronden voor Bitmoji's in Halloween-sfeer.
https://www.digitaltrends.com/social-media/snapchat-now-lets-you-customize-when-snaps-on-stories-expire/GOOGLE LANCEERT NEWS SHOWCASE IN FRANKRIJK
Zoals je weet was er altijd heel wat spanning tussen krantenuitgevers en Google. Want de uitgevers willen dat Google betaalt om hun content te mogen tonen. Google van zijn kant vindt dat niet correct, omdat de vermelding van de krantenartikels juist extra verkeer naar de nieuwssites drijft.

Het ging zelfs zo ver dat Google dan maar alle previews van de nieuwsartikels uit zijn zoekresultaten verwijderde, maar in 2020 dwong de Franse regulator om de uitgevers toch te betalen.

En begin dit jaar heeft Google afspraken gemaakt met meer dan 300 publicaties in heel Europa, om tegen betaling hun "snippets" te mogen gebruiken in de zoekresultaten.

In Frankrijk gaat Google nog een stukje verder: daar heeft het News Showcase voorgesteld. Dat is een tabblad dat je zal zien wanneer je op Android, iOS of het web bladert, en in Discover op mobiele platformen. Op dat tabblad komt er nieuws van 65 uitgevers, goed voor 130 publicaties, waarmee Google deals afgesloten heeft. Buiten een geselecteerde keuze krantenkoppen van die partners, zal je ook een "beperkt aantal artikels" van de plus-artikels die achter de betaalmuur zitten, gratis kunnen lezen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-news-showcase-program-france-072858934.htmlGOED NIEUWS OVER DIGITALE KRANTENABONNEMENTEN
Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt dat, sinds de grote krantenfusies in Vlaanderen, verschillende kranten eigenlijk hetzelfde nieuws brengen. Dat is logisch: de journalisten zijn allemaal ondergebracht in één gebouw, en wat zij schrijven voor de ene krant, wordt door de andere krant van de groep overgenomen. Waarom zou je dan nog een abonnement nemen op meerdere kranten?

Bij GVA (Gazet van Antwerpen) hebben ze de onzin daarvan ingezien. Heb je daar een betalend digitaal abonnement, dan krijg je voortaan ook toegang tot alle digitale plusartikels van het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en De Gentenaar - en dat zowel op de respectievelijke sites als de apps. Je kan wel niet de krant in zijn digitale vorm volledig lezen.

Had je al een abonnement bij een van die andere kranten? Dan wordt dat automatisch geannuleerd (en spaar je centjes!) wanneer je het Plus-abonnement activeert.
https://klantenservice.gva.be/plus

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GEHOORTOESTELLEN GEWOON ALS OORTJES VERKRIJGBAAR
Wij hebben ons altijd verwonderd hoe het mogelijk is dat je oortjes, die prima werken, een goede batterijduur hebben, zelfs omgevingsgeluid kunnen uitsluiten, eigenlijk best goedkoop zijn - voor een prijs van 50 tot 300 euro heb je prima exemplaren. Maar een hoorapparaat blijft nog altijd minstens 2.500 euro kosten. En dat terwijl de laatste oortjes van Apple functies omvatten die een klassiek hoorapparaat overtreffen, in combinatie met het gebruik van je iPhone, zoals gericht naar een spreker kunnen luisteren.

In de VS blijkt nu toch wel een belangrijke stap gezet te zijn om het onderscheid tussen "gewone" oortjes en "officiële" hoorapparaten weg te nemen. In augustus heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration de regels veranderd, waardoor gehoorapparaten gewoon in de winkel gekocht kunnen worden, zonder voorschrift. Wat een zegen is voor mensen met milde tot middelzware problemen van gehoorverlies, want zij kunnen geholpen worden aan een veel lagere prijs.

Sony heeft twee gehoorapparaten ontwikkeld, die volgens een nieuwe wetgeving voor het eerst gewoon in de supermarkt te koop zijn. Let op: ze zijn nog altijd duurder dan gewone oortjes - de batterijduur speelt een grote rol. Maar voor een 999 dollar zou je toch een dergelijk toestel kunnen krijgen - toch een flink stuk goedkoper dan de 2-3000 dollar die je voor een "medisch" toestel moet betalen.

Wij hopen alvast dat deze trend zich zal doorzetten. En als je het ons vraagt: ook in de sector van de brillen mat er eens een "disruptor" komen ??

Op de tweede link vind je een lijst met hoorapparaten die momenteel goedgekeurd zijn in ons land, en waarvoor je een (heel kleine) terugbetaling kon aanvragen.
https://www.theverge.com/2022/10/17/23408722/hearing-aids-over-the-counter-fda-sony-walmart-walgreens
https://www.riziv.fgov.be/nl/professionals/individuelezorgverleners/audiciens/Paginas/Lijsten-van-hoortoestellen.aspx#Welke_hoortoestellen_zijn_terugbetaald?AT PROTOCOL: EERSTE STAP NAAR GEDECENTRALISEERDE SOCIAL MEDIA
Het is een concept dat Meta in zekere zin wil bereiken, uiteindelijk: een verzameling virtuele werelden waarbij je van de ene in de andere kan overstappen. En die niet centraal beheerd worden.

Maar Zuckerberg was niet de eerste die het idee van gedecentraliseerde werelden speelt - Jack Dorsey had ook al veel vroeger een dergelijk plan. In 2019, toen hij nog CEO was van Twitter, richtte hij daarvoor het Bluesky Initiative op. Dat heeft nu een eerste concrete uitwerking van het plan voorgesteld: het protocol om toegang te krijgen tot die verschillende sociale media: het AT-protocol. Bluesky heeft namelijk een interoperationeel framework ontwikkeld, de Lexicon genoemd, dat apps en netwerken die op het AT-protocol gebouwd zijn, met elkaar zal verbinden.

Momenteel is er een wachtlijst aangemaakt waar je je kunt aanmelden indien je de bijhorende BlueSky app wil ontvangen  - de eerste software die met dit AT-protocol zal werken.
Meer bij DeCrypt.
https://decrypt.co/112332/jack-dorsey-founded-bluesky-unveils-roadmap-for-decentralized-social-network


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDE GIFMENGER

De VRT heeft een nieuwe podcast uitgebracht, in samenwerking met Het Geluidhuis. Het is een waargebeurd verhaal: in deze podcast vertelt onderzoeksjournalist Stefaan Anrys hoe hij meegesleurd werd in een onwaarschijnlijk avontuur, waarin een tandarts, de Colombiaanse maffia en heksensabbats een rol spelen.
Te beluisteren op de VRT Max-app of bij jouw favoriete podcast-app.
https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2022/10/17/radio-1-lanceert-waargebeurde-en-hallucinante-podcast-de-gifmen/
https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/radio1/d/de-gifmenger/ 
De nieuwe oogst


   
SPOTIFY PLAYLIST LOOKUP

Op deze website kan je de naam van een song invoeren, en krijg je als resultaat de playlists waarop die song voorkomt. Je kan ook de track vanuit Spotify naar hier slepen.
[Taal: EN]
https://playlists.dags.dev/


GOOD COUNTRY INDEX
Heeft ons land ook een positieve invloed buiten de eigen landsgrenzen? Met andere woorden: dragen wij als land ook bij tot de cultuur, rijkdom, gezondheid van de rest van de wereld? Dat is wat de Good Country Index meet. En het blijkt dat wij het beter dan gemiddeld doen op het vlak van culturele export. (Bron: @bnox).
[Taal: EN]
https://index.goodcountry.org


ARTIFICIAL INTELLIGENCE BRONNEN

TheVeller heeft meer dan 120 AI-bronnen verzameld die je kunnen helpen. Van text-to-image, tot assistenten die je helpen bij het schrijven, bronnen voor het web, en veel veel meer.
[Taal: EN]
https://theveller.gumroad.com/l/AiResources-byTheVeller


LETTERS OF NOTE
Deze website brengt brieven die bekende personen aan hun familie geschreven hebben. De brieven geven een inzicht in hun persoonlijkheid en zijn vaak ontroerend. Je kan de site ook volgen via Twitter, dan krijg je een link naar brieven die met de actualiteit te maken hebben. Of je kan een gratis abonnement nemen op de nieuwsbrief.
[Taal: EN]
https://lettersofnote.com/


MR MONEY MUSTACHE
Een website en blog van een persoon die door spaarzaam te leven toch ook rondkomt. Grappig geschreven, boordevol tips. De tweede link verwijst naar een volledige lijst met alle postings, vanaf het begin. Interessant is bijvoorbeeld de posting over de FIRE-movement, Financial Independence, Retire Early - mensen die vroeg op pensioen gaan, zal je veel meer vertellen dan de geflipte tv-uitzending onlangs.
[Taal: EN]
https://www.mrmoneymustache.com/about/
https://www.mrmoneymustache.com/all-the-posts-since-the-beginning-of-time/
https://www.mrmoneymustache.com/2018/10/05/the-fire-movement/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VPRO POËZIE
Onlangs was het de 39e nacht van de poëzie. Voor de liefhebbers van het mooie woord heeft VPRO de filmpjes met de mooiste gedichten online gezet.
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/c/vpropoezie/videos


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SKEPP
Dat er heel wat leugens en halve waarheden circuleren op het web, maar ook in het dagelijkse leven, moeten wij je niet meer vertellen. De stichting Skepp probeert de mensen te helpen voorzichtig te staan tegenover alles wat verteld wordt, en het met de nodige skeptische bril te bekijken.
[Taal: NL]
https://skepp.be/


MENTALFLOSS
Dit is de ideale website om inspiratie op te doen voor wistje-datjes waarmee je kan uitpakken op familiefeesten. Allerlei verbazende feiten, zowel over wetenschap als entertainment.
[Taal: EN]
https://www.mentalfloss.com/


MATHWORLD

De vorige site was wat luchtiger, dit is meer het serieuze werk: hier vind je alle mogelijke facetten van wiskunde. Van algebra tot waarschijnlijkheidsleer en statistieken. Voor de liefhebbers.
[Taal: EN]
https://mathworld.wolfram.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Constant_Devreese
    MoneyGram - https://nl.wikipedia.org/wiki/MoneyGram
    Non-profitorganisatie die duurzame eiwitten promoot als opvolgers van dierlijke producten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Good_Food_Institute
    Concept in de psychologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Posttraumatische_groei
    Zweedse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aliette_Opheim
    Franse handbalspeler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kalidiatou_Niakat%C3%A9
    Voormalige gemeente op Fogo Island in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador - https://nl.wikipedia.org/wiki/Seldom-Little_Seldom
    Toekomstige vijfde component van de Belgische defensie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyber_Command_van_Defensie
    Kermiskoersen in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kermiskoersen_in_Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Opgestapte premier van het VK - https://nl.wikipedia.org/wiki/Liz_Truss
    [EN] Nieuwe premier van Zweden - https://en.wikipedia.org/wiki/Prime_Minister_of_Sweden
    Frankfurter Buchmesse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankfurter_Buchmesse


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zuidoost-Europa oftewel het Balkanschiereiland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuidoost-Europa
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De Pokemon-games durven eindelijk weer wat nieuws te doen
https://www.ad.nl/games/de-pokemon-games-durven-eindelijk-weer-wat-nieuws-te-doen~af4d54b0/
- Deze apps en tools helpen je om af te vallen
https://www.ad.nl/tech/deze-apps-en-tools-helpen-je-om-af-te-vallen~a8fbeeba/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Microsoft brengt Windows HDR Calibration app uit om je HDR monitorscherm te configureren in Windows 11
https://computertaal.info/2022/10/19/microsoft-brengt-windows-hdr-calibration-app-uit-om-je-hdr-monitorscherm-te-configureren-in-windows-11/
- 8 vragen voor je thuis een veiligheidscamera aanschaft
https://computertaal.info/2022/10/18/8-vragen-voor-je-thuis-een-veiligheidscamera-aanschaft/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google koopt grond voor mogelijk nieuw datacenter in provincie Henegouwen
https://tweakers.net/nieuws/202592/google-koopt-grond-voor-mogelijk-nieuw-datacenter-in-provincie-henegouwen.html
- Twee Europese internetkabels werden kort na elkaar onderbroken
https://tweakers.net/nieuws/202580/twee-europese-internetkabels-werden-kort-na-elkaar-onderbroken.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Gekweekte hersencellen gamen erop los
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/gekweekte-hersencellen-gamen-erop-los/article-news-1908603.html
-  Amazon dient eerste strafrechtelijke klacht in Europa in tegen valse recensies
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-dient-eerste-strafrechtelijke-klacht-in-europa-in-tegen-valse-recensies/article-news-1908793.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: SLIM OMGAAN MET VOEDSELRESTEN
Er wordt heel veel voedsel verspild, dat eigenlijk nog nuttig gebruikt kan worden. Wist je bijvoorbeeld dat je de koffiedrab, de restjes gemalen koffie nadat je koffie gemaakt hebt, ook bijvoorbeeld in de koelkast kan zetten om vieze geurtjes te neutraliseren? Dat en veel meer in dit artikel bij Lifehacker.
https://lifehacker.com/11-ways-you-should-be-using-food-scraps-in-the-kitchen-1849659704


TIP: ZO VIND JE JE ALLEREERSTE REACTIE OP INSTAGRAM TERUG

Het blijkt een hype te zijn, om je eerste reactie op sociale netwerken te vinden en jezelf daarvoor publiek mee uit te lachen. Maar hoe vind je die eerste reactie op Instagram terug?
Dit artikel bij Mashable toont stap voor stap hoe je het doet.
https://nl.mashable.com/tech-2/7152/zo-zie-jij-je-alleroudste-reacties-op-je-instagram-account-terug


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MONITORCONTROL LITE
Heb je een Mac, en gebruik je een externe monitor als scherm? Dan is dit een super handig hulpmiddel: hiermee kan je de helderheid van dat externe tv-scherm aanpassen vanop je Mac, zonder aan de knopjes van de tv zelf te moeten draaien. ZDNet zingt de lof van de gratis tool.
https://www.zdnet.com/home-and-office/smart-office/a-free-utility-so-simple-and-useful-you-have-to-wonder-why-its-not-shipped-with-every-mac/?taid=634e1a3fb2447a00018cb3bc
https://apps.apple.com/hu/app/monitorcontrol-lite/id1595464182


TELEGUARD: ALTERNATIEF VOOR WHATSAPP EN CO
De Zwitsere boodschappenapp Teleguard combineert het beste van WhatsApp en co, maar belooft tegelijkertijd je privacy te bewaren. De tool is versleuteld, gratis en je hebt geen telefoonnummer of e-mail nodig om je aan te melden. Er bestaan versies van voor Android, iPhone en Windows.
https://www.chip.de/news/TeleGuard-statt-Telegram-oder-WhatsApp-Schweizer-Messenger-holt-Ihre-Privatsphaere-zurueck_183620790.html
https://teleguard.com/en


CHUCK EMAIL: ZERO INBOX


Deze app voor je iPhone helpt je om je inbox snel proper te maken. De app groepeert de boodschappen namelijk in bepaalde categorieën, zodat je die bulk kan verwijderen of klasseren.
[iPhone]
https://chuck.email/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Sinds ik weet dat niemand zich interesseert voor de waarheid, lieg ik niet meer.
-Koos van Zomeren, Nederlands auteur-