Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/10/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1227  van 25/0/2021


 

Gegroet lezer,


Dat er zoveel kan gebeuren in de tech-wereld, in één week tijd. Nieuwe standaarden zoals Speech Accessability Project. Diensten die stoppen, zoals Google Stadia, en Meta Bulletin, de nieuwsbrieven van het voormalige Facebook. Maar ook nieuwe diensten die gelanceerd worden, zoals radio-amateuropnames bij Archive.org. Dat alles en veel meer in deze editie.

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE UPDATE VOOR EXTENSIES ONDER VUUR
Binnenkort gaat Google een update uitvoeren aan zijn Chrome browser, die toch wel verstrekkende gevolgen heeft. En dan vooral op de manier waarop browser extensies werken.

Volgens Google zijn die veranderingen bedoeld om de privacy en de veiligheid te verbeteren. Maar het feit dat diezelfde veranderingen de werking van ad-blockers beïnvloedt, krijgt toch wel veel kritiek. Voor de juiste technische uitleg verwijzen wij graag naar het artikel bij Engadget, maar waar het op neerkomt is dat bij de oude extensies de lijst met uitzonderingen op advertenties meer dan 300.000 lijnen bevatten kan, terwijl dat bij de nieuwe lijst tot 3.000 beperkt is. Wat jouw persoonlijke inbreng in die lijst toch wel beperkt.


https://www.engadget.com/chromes-controversial-new-manifest-v3-extension-platform-is-coming-in-2023-174806613.html?src=rssNA BeReal, NU OOK REALISTISCHE FOOD FOTO'S
Een trend die wij alleen maar kunnen toejuichen: een terugkeer naar de realiteit, geen perfecte mensen meer - iets waarmee BeReal enorm succes heeft. Zoals je weet krijg je daar amper 2 minuten om een foto van jezelf te maken, en kan je dus geen ideale make-up, geen ideale setting voor jezelf creëren.

En ook bij Instagram lijkt die trend naar realistische foto's door te dringen. Food-bloggers die ideale settings delen van hun gerecht lijken volgers te verliezen. Bloggers daarentegen die een meer naturelle weergave brengen van hoe zij hun gerecht bedrijven. Het gaat dan ook meer om gerechten die je kan serveren op een lunch in de week, een etentje met vrienden, waar alles niet zo perfect moet zijn. Wat als "lo-fi" food genoemd wordt.

Wij zijn in elk geval blij met deze evolutie. De ideale weergave van jezelf (en van je vrienden) op de sociale netwerken bestaat gewoon niet. En hoe sneller die realiteit terug doordringt in het dagdagelijkse leven van de jongeren, des te beter, voor hun geestelijke gezondheid en hun zelfontplooiing.
Enkele voorbeelden van deze realistische bloggers bij Eater.com.
https://www.eater.com/23365775/instagram-aesthetic-shift-food-blogger-laissez-faire?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4STOPZETTING STADIA: GEBREK AAN VERTROUWEN IN GOOGLE
Verleden week kwam het als een donderslag aan de heldere hemel: Google kondigde aan dat het zijn streaming game-dienst Stadia zou stopzetten.  Is dit een teken aan de wand voor de andere streamingdiensten?

Volgens waarnemers is dat niet het geval. Geforce Now en Xbox Cloud Gaming diensten mogen dan al concurrenten zijn die Google het leven zuur zouden kunnen maken, maar zij overleven wel degelijk, en goed. De waarnemers wijten het gebrek aan succes van Google Stadia aan het wispelturig  gedrag van Google zelf. Google heeft om te beginnen geen ervaring met games, en kent er niets van, volgens hen. En daarom hadden ontwikkelaar onvoldoende vertrouwen om in zee te gaan met Google Stadia.

Dezelfde waarnemers wijzen er ook op dat, in het begin  er wantrouwen heerste, dat ontwikkelaars betwijfelden of Google zijn beloftes over framerates en response times kon waarmaken. Maar dat  Google echt wel op technisch gebied goed, zelfs beter dan zijn concurrenten presteert.

Maar helaas heeft het gebrek aan vertrouwen Google de doodsteek gegeven. Laat het een les zijn voor Google, om een standvastiger koers te varen...
https://techcrunch.com/2022/10/01/stadia-died-because-no-one-trusts-google/YOUTUBE TV RECHTSTREEKS TOEGANG TOT SOMMIGE KANALEN MAAR VOORTAAN PREMIUM VEREIST BIJ YOUTUBE VOOR 4K
Twee berichten over YouTube. Om te beginnen: voortaan kan je bij YouTube tv rechtstreeks een abonnement nemen op sommige kanalen, zonder dat je eerst moet intekenen op het Base Plan van $65 per maand.

Het gaat concreet om o.a. HBO Max, NBA League Pass, MLB.TV, SHOWTIME, STARZ, Hallmark Movies Now, Cinemax en EPIX. Geen enkele van de kanalen die in het basis plan zitten, behoren tot de à la carte opties. De prijzen voor die extra tv-diensten waarop je voortaan rechtstreeks kan abonneren gaan van 2 tot 3 dollar per maand, maar je kan telkens de dienst gedurende 7 dagen uitproberen (1).

Samengevat komt het erop neer dat je dus in plaats van het volledige abonnement te moeten betalen, zelf kan kiezen welke kanalen je wil. Iets wat veel gebruikers bij reguliere providers zoals Telenet eigenlijk ook willen - want wie heeft die tientallen kanalen nodig, als je enkel een handvol kanalen regelmatig bekijkt?

Na dit eerder positieve bericht over YouTube, een bericht dat je minder plezier zou doen: verschillende gebruikers hebben gemerkt dat YouTube nu vraagt om een upgrade te maken naar Premium, willen zij video's bekijken in 4K resolutie. Het is niet duidelijk om welke landen het gaat, welke toestellen of dat het gaat om bepaalde video's. Maar het voorspelt niet veel goeds, als dit wereldwijd zou uitgerold worden...
https://www.androidpolice.com/youtube-tv-standalone-networks-alternative-to-base-plan/
https://www.engadget.com/youtube-premium-4k-video-requirement-133348484.html?src=rssVERSCHILLENDE ORGANISATIES WERKEN AAN SPEECH ACCESSABILITY PROJECT
Spraakherkenning is mooi: de technologie zet het gesproken woord om in tekst, zodat je teksten kan dicteren. Ook voor mensen met minder mobiliteit is spraakherkenning een zegen, wanneer zij bijvoorbeeld hun handen niet kunnen gebruiken om te typen.

Maar daarbij wordt tot nu toe uitgegaan van mensen die duidelijk spreken. En bij sommige mensen met een handicap is dat niet mogelijk - denk aan mensen met ALS, Parkinson's, mensen die herstellen van een hersenbloeding, of die een Down syndroom hebben  - kortom, mensen die teksten niet ideaal uitspreken.

Daarom is nu het Speech Accessibility Project opgericht. De universiteit van Illinois heeft er zijn schouders onder gezet, maar ook bedrijven als Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft en verschillende non-profits.

Het is de bedoeling om stalen van gesproken woord van deze verschillende mensen te verzamelen, en zo een dataset te creëren dat dan gebruikt kan worde om machine learning modellen te trainen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/apple-microsoft-meta-google-nonprofits-speech-recognition-120021686.htmlEU LEGT STRENGERE REGELS VAST VOOR AI
We hebben de laatste weken de mond vol gehad over AI. En daarbij soms de bedenking gemaakt dat het toch allemaal wel wat snel gaat, zonder dat deze evolutie echt wettelijk omkaderd wordt.

De EU is zich blijkbaar van dit gevaar bewust Zij wil nieuwe regels maken om AI-bedrijven aansprakelijk te stellen voor mogelijke schade en discriminatie die door hun systemen veroorzaakt wordt doordat gebruikers groepsvorderingen in te stellen in de hele EU. Verleden week werd een voorstel ingediend, die hoogstwaarschijnlijk over enkele jaren wet zal worden. De bedoeling: de AI-ontwikkelaars goed laten nadenken over hun systemen, zodat er geen systemen op het publiek losgelaten worden die schade kunnen doorbrengen. Want AI wordt steeds vaker gebruikt, ook op gebieden waar het schade kan veroorzaken - denk aan rekrutering, gezondheidszorgen, ordehandhaving.

Deze AI Liability Directive kadert in de AI Act van de EU, die ongeveer tegelijkertijd van kracht zou moeten worden.
https://www.technologyreview.com/2022/10/03/1060554/download-europe-ai-crackdown-iran-internet-resistance/ELON MUSK HERHAALT ZICHZELF MET BOD OP TWITTER
De zoveelste episode in de Musk-Twitter saga. Eerst verbaasde Musk vriend en vijand door aan te kondigen om Twitter te willen kopen. Daarna draaide hij zijn kar en betwistte hij de prijs die hij initieel geboden had van $54,2 per aandeel, omdat volgens hem Twitter loog over het percentage bot-accounts. Waarop Twitter dreigde met een proces.

En kijk: dinsdag heeft Elon Musk een brief gestuurd aan Twitter, met het aanbod om het bedrijf te kopen aan de prijs van $5,2 per aandeel, exact wat hij in het begin bood, in april dit jaar.

Waarom hij dat doet is nog niet gekend. Mogelijk vreesde hij de uitkomst van het proces, en de financiële boete die hij zou kunnen krijgen (en waarvoor hij de financiën niet rond zou krijgen, zo wordt gefluisterd)?

In elk geval: Twitter gaat in op de plannen van Musk. En de deal zou deze week nog rond kunnen zijn (1). De Dealaware Chancery Court, waar het proces zou doorgaan, moet nog wel bevestigen dat het proces opgeschort wordt, gezien deze recente ontwikkelingen. (2) Normaal gezien zou dat op 17 oktober van start gegaan zijn.
https://www.engadget.com/twitter-intends-close-deal-with-musk-194652129.html
https://www.cnbc.com/2022/10/04/twitter-shares-halted-on-report-that-musk-plans-to-go-through-with-deal-at-54point20-a-share.htmlTWITTER IN HANDEN VAN MUSK: WAT DAN
Het lijkt dus een feit: Musk wordt baas van Twitter. Maar wat zijn zijn plannen? Wel, om te beginnen zou hij van Twitter een privaat bedrijf maken, wat hem meer controle geeft erover. En hij zou drastische veranderingen aan Twitter overwegen.

Musk heeft publiek al enkele ballonnetjes opgelaten. Zo zou hij de algoritmes van het platform open source willen maken, en de regels rond content moderatie wat versoepelen.

Maar belangrijker is nog dat hij definitieve verbanningen, zoals die van ex-president Donald Trump, wil terugdraaien, behalve voor spam accounts en accounts die expliciet geweld preken.
 (1)
Maar Musk zou nog grotere plannen hebben met Twitter: hij wil het onderdeel maken van "X, the everything app". Die naam verwijst eigenlijk naar X.com, een van de eerste successen van Musk. Dat was een online bank die later gekocht werd door PayPal. Musk zou de rechten op die naam teruggekocht hebben, en het bedrijf dat Twitter zal bezitten noemt hij de "X-Holdings".

Wat moeten we ons voorstellen bij X? sommigen menen dat je het moet vergelijken met het Chinese Wechat. Van een chat-applicatie is dat uitgegroeid tot een doe-alles, ook betalingen.  Wat meer achtergrond over de voorliefde van Musk voor de letter X (SpaceX, ModelX bij Tesla, ...) bij MarketWatch. (2)
https://www.engadget.com/twitter-intends-close-deal-with-musk-194652129.html
https://www.marketwatch.com/story/elon-musk-says-twitter-will-eventually-be-part-of-x-the-everything-app-11664926184?mod=mw_latestnewsMETA STOPT MET BULLETIN
Meta lijkt dezelfde trekken te krijgen als Google: iets loslaten op het publiek, en als het niet pakt terug opdoeken. Dat is het trieste lot van Bulletin, een dienst van Meta waarbij je via Facebook nieuwsbrieven kon aanmaken en verspreiden, en zelfs geld kon vragen voor een abonnement.

Nochtans had Meta grote plannen met deze nieuwsbrieven, en trok het zelfs auteurs aan om die nieuwsbrieven te schrijven.

Slecht nieuws voor wie een dergelijke nieuwsbrief zelf opgestart had- maar geen paniek. Want tot de dienst definitief sluit kan je nog altijd de inkomsten innen voor die publicaties. Je kan bovendien je mailinglijst meenemen en het archief van je nieuwsbrieven.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/meta-bulletin-newsletter-shutter-184613885.html?BINNENLAND: PROFIELFOTO OP SMARTSCHOOL ZORGT VOOR DISCUSSIE
Het digitale onderwijsplatform Smartschool ligt al vaker onder vuur. Niet dat het slecht of inefficiënt is op zich, maar het legt wel enorm beslag op de leerkrachten, die zich gedwongen voelen om dag en nacht bereikbaar te zijn, ten koste van hun privacy. En het vergt ook wel wat tijd van de leerkrachten om alle taken en lessen via het systeem in te voeren.

Nu echter is er discussie ontstaan over Smartschool om een heel andere reden: op het platform kunnen de leerlingen ook een profielfoto van zichzelf uploaden. En slimmeriken hadden een soort "hot or not" ranking video gemaakt  op TikTok waarin meisjes op basis van hun profielfoto punten kregen.

Niet leuk voor de meisjes in kwestie.  Het ontving verschillende klachten, waarna het alle profielfoto's radicaal onzichtbaar stelde. Voor die foto's werden in het systeem de rechten aangepast, waardoor die al dan niet zichtbaar zijn. En het zijn de scholen zelf die nu zelf kunnen beslissen of de foto's zichtbaar zijn voor andere leerlingen of niet.

Voor de profielfoto's van leerkrachten en andere medewerkers van de scholen blijft de profielfoto zichtbaar. Tot er een slimmerik is of die ook mannelijke / vrouwelijke leerkrachten gaan 'ranken'?
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/04/profielfoto-s-smartschool/BINNENLAND: OOK GEWONE TAXI'S MOGEN GEBRUIKMAKEN VAN UBER
Naar onze mening is dit een geniale zet van Uber, om de overheden van dit land milder te stemmen. Uber brengt namelijk een nieuwe functie uit voor ritten in Brussel, Uber Taxi. Daarbij kunnen reguliere taxichauffeurs ook ritten aanbieden via de Uber-app.

Hoe het systeem concreet werkt, is nog onduidelijk. Volgens een persbericht kunnen taxichauffeurs nu sneller een rit krijgen, zonder dat zij moeten blijven rondrijden. En zij krijgen ook toegang tot een nieuwe groep klanten. Maar gaat een rit die via Uber geboekt wordt, eerst naar een Uber-chauffeur en dan pas naar een reguliere taxi-chauffeur, of wordt er geen onderscheid gemaakt? En hoe zit het met betalen - bij Uber betaal je de rit aan Uber, bij de taxichauffeurs tot nu toe aan de chauffeur zelf.

Onduidelijkheid dus, die ongetwijfeld in de komende weken opgelost zal worden.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/uber-stelt-app-open-voor-taxi-s-in-brussel/article-news-1904557.html?cel_hash=2bd43b5d852bc29016bc4cb7a8ef1c75967afdbd&chts=1664972477BINNENLAND: COMBELL ZOEKT LELIJKE WEBSITES EN TELENET NAAR SLIMSTE CYBEREXPERT
Twee initiatieven in Vlaanderen. Om te beginnen: Combell, een van de grootste hostingbedrijven in ons land, heeft de campagne "Ugly Belgian Websites" gelanceerd, naar analogie van de "Ugly Belgian Houses". Met dit verschil dat het niet de bedoeling is om die websites uit te lachen, maar om de winnaar van de contest de mogelijkheid te bieden om een niveau hoger te gaan, dankzij een volledige redesign van zijn website. En de winnaar krijgt ook een budget om 10 jaar online te blijven. De wedstrijd startte op 19 september en inzendingen kunnen nog ingestuurd worden tot  10 oktober.  (1)

Ook Telenet gaat op zoek, maar dan naar de slimste cyberexpert van Vlaanderen. Je kan deelnemen door een online vragenlijst in te vullen met 2 vragen. Daarna zal een jury de drie winnaars kiezen die niet alleen de hoogste score haalden, maar dat ook deden in de snelste tijd. Deze drie krijgen een trofee en zij maken kans op een waardebon tot 1.500 euro voor een aankoop bij Coolblue.(2)
https://www.combell.com/nl/blog/combell-presenteert-ugly-belgian-websites/
https://itdaily.be/nieuws/security/telenet-gaat-op-zoek-naar-slimste-cyberexpert-van-vlaanderen/FACEBOOK: JE KAN ZELF MEER BEPALEN WAT JE WIL ZIEN
Facebook heeft te kampen met dalende populariteit. En daarom gaat het verschillende manieren uitproberen om het engagement terug op te krikken, de gebruikers terug te lokken.

Een van die manieren is het plaatsen van een "show more"  en "show less" knop onder de postings in jouw news feed. Die knoppen zullen tijdelijk de ranking van gelijkaardige content beïnvloeden, zodat je daar dan meer of minder van gaat zien. De knoppen zijn ook te zien in het menu met de drie bolletjes naast individuele postings, in de feed voorkeuren instellingen, en later ook in Reels.

Dit is dus nog een extra manier om feedback te geven over wat jij wil zien in je news feed. Je kan ook postings verbergen, je kan favoriete vrienden aanduiden, en postings van gebruikers, groepen en pagina's laten "snoozen", dus een tijdje niet zien.

Of je kan overschakelen naar een chronologische weergave van je newsfeed (die voortdurend terugspringt naar de algoritmisch weergave). Of je kan gewoon overschakelen naar TikTok of BeReal, dat ook fun is!
https://www.engadget.com/facebook-users-improve-feed-recommendations-123004631.htmlBLOOMBERG: DE ZELFRIJDENDE AUTO GAAT NERGENS HEEN
Het is al jaren dat er gesproken wordt over een zelfrijdende auto. Bedrijven hebben er al miljarden geld in gepompt. Maar ze zijn er nog altijd niet. In een artikel bij Bloomberg onder de titel "Even after $100 Billion, self-driving cars are going nowhere" wordt het trieste lot besproken van de zelfrijdende auto. Die, na al die jaren, al die inspanningen, nog altijd niet kan afslaan naar links op een rijbaan bijvoorbeeld. En hij kan ook nog altijd geen "three point turn" maken, het manoeuvre waarbij je je auto keert in drie bewegingen als de baan te smal is om een u-bocht te maken. (1)

Een van de ingenieurs die als pionier aan deze industrie begonnen, Anthony Levandowski, meent zelfs dat zelfrijdende auto's voor personenvervoer nog jaren verwijderd zijn, als het geen decennia zijn. En zelfs voor vrachtwagens op de publieke wegen is er nog geen enkele technologie goed genoeg.

Maar toch heeft deze ingenieur enkele zelfrijdende voertuigen bedacht - die enkel in specifieke omstandigheden de hele dag door dezelfde taak moeten doen. Een interessant filmpje hierover bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/features/2022-10-06/even-after-100-billion-self-driving-cars-are-going-nowhere?leadSource=uverify%20wall
https://twitter.com/Quicktake/status/1578005775691268096INTERNET ARCHIEF BREIDT NOG VERDER UIT
Het Internet Archief wil verder gaan dan wat het nu al doet. In zijn bibliotheek met oude content vind je nu al Flash Games en animaties, films, boeken en momentopnames van websites doorheen de decennia. Dat wil de organisatie nu uitbreiden met DLARC, kort voor Digital Library of Amateur Radio and Communications.

Het is de bedoeling dat je daar dan amateur radiouitzendingen terugvindt, en digitaal materiaal uit de eerste dagen van het internet. Alle soorten digitale communicatie van de jaren 1970 tot begin 1990 valt daaronder. De eerste podcasts, digitale nieuwsbrieven, foto's, video's en websites. Ook geprint materiaal zou ingescand worden.

Wie zelf dergelijk materiaal heeft uit deze periode, mag dat altijd beschikbaar stellen.
https://www.engadget.com/internet-archive-digital-library-of-amateur-radio-and-communications-180509856.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LABELS VOOR USB WORDEN DUIDELIJKER
De standaardsorganisatie USB Implementers Forum kondigt aan dat er een nieuwe manier komt om de specifieke kenmerken van USB toestellen en USB kabels weer te geven. Specifieke cijfers over het vermogen om een toestel op te laden enerzijds, en het vermogen om data aan een bepaalde snelheid over te brengen anderzijds, zullen wollige begrippen zoals "Super Speed" of "USB4" gaan vervangen.

Die cijfers slaan dan op de hoogste data performantie die het product ondersteunt in Gigabits per seconde, of het wattage stroom.

Meer hierover met praktische voorbeelden bij The Verge. Deze aanduidingen zouden niet gelden voor DisplayPort en Thunderbolt, en oudere aanduidingen zoals USB 2.0 en 1.0 blijven bestaan.
https://www.theverge.com/2022/9/30/23378231/usb-rebranding-2022-logos-gbps-wattage-charging-transfer-speeds-simplification-usb4-superspeedBINNENLAND: VISION-IN-THE-LOOP
3D printing wordt steeds vaker gebruikt in de productie. Ook voor metalen onderdelen, waarbij dan lasers ingezet worden in een proces dat "selective laser melting" genoemd wordt. Hierbij wordt metaalpoeder laag voor laag aan elkaar gesmolten. Het wordt o.a. ingezet voor de productie van bepaalde op maat gemaakte metalen onderdelen. Die dan gebruikt worden bij bijvoorbeeld de productie van windturbines en medische implantaten.

IMEC heeft nu in samenwerking met verschillende bedrijven een technologie ontwikkelt die controleert of die 3D-printer wel correct werkt. Daarbij worden heel nauwkeurige AI-camera's ingezet. Zij zullen het smeltproces volgen. Wanneer de laser op een bepaalde plek te veel of te weinig warmte genereert, zal het systeem zich daarop aanpassen en de fout rechtzetten.

Dat voorkomt niet alleen fouten in het eindproduct, maar vermindert ook afval. Momenteel werkt het systeem nog bij het 3D printproces van één soort metaal, maar in de toekomst zou de technologie ook ingezet kunnen worden voor kunststoffen en andere metalen. Ook printers die meer dan één laser hebben, zouden tot de mogelijkheid behoren.
https://tweakers.net/nieuws/201784/vlaamse-onderzoekscentra-maken-ai-camera-om-fouten-in-3d-prints-te-voorkomen.html
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/supersnelle-ai-camera-van-imec-voorkomt-fouten-bij-3d-printen/article-news-1903449.htmlPURE BRENGT EEN VEILIGER MODEL ELEKTRISCHE STEP UIT
Elektrische steps zijn enorm populair. Maar ook gevaarlijk, want er zijn al heel wat ongelukken mee gebeurd - vaak te wijten aan onervarenheid of overdreven snelheid. Het Britse bedrijf Pure heeft nu een reeks van 3 steps uitgebracht die het veiliger moeten maken voor beginnelingen om ermee te rijden.

De grote innovatie ligt bij het lagere centrale chassis, dat ook een uitklapbare voetplaat heeft. Zo kan je met je twee voeten naast elkaar staan op de step, terwijl je tot nu toe met de ene voet achter de andere moet staan - wat ten koste gaat van je stabiliteit.

Door die andere vorm komt ook het zwaartepunt lager liggen en sta je minder hoog. Dat maakt het rijden met de step opnieuw stabieler en veiliger.

Meer bij Engadget. Wij zijn alvast benieuwd wanneer de steps hier op de markt gaan komen.
https://www.engadget.com/pure-electric-advance-flex-e-scooter-160042998.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: DE RAMPVLUCHT

In deze journalistieke podcast gaan de makers op zoek naar antwoorden op vragen die er nog altijd bestaan bij de mensen over de ramp in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. In 1992 stortte daar een vliegtuig neer, met 43 doden tot gevolg.  Rampvlucht, een podcast van KRO en NCRV, is een digitale reconstructie.
https://assets-rampvlucht.kro-ncrv.nl/digitale/index.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijlmerramp

 
De nieuwe oogst


   
CARSIZE: WIE HEEFT DE GROOTSTE

Op deze website kan je de afmetingen van twee bepaalde auto's met elkaar vergelijken. Je kan daarbij kiezen uit een frontaal aanzicht, van opzij of van achter. Je krijgt de afmetingen van elk te zien. Het kan je helpen bij de keuze van je auto.
[Taal: EN]
https://www.carsized.com/en/


COVER YOUR TRACKS
Op deze website van de Electronic Frontier Foundation kan je je browser testen om te zien hoe goed je beschermd bent tegen tactieken die je volgen op het web, zoals tracking en fingerprinting.
[Taal: EN]
https://coveryourtracks.eff.org/


PARTICLES:  LEUK
Een leuk fantasietje: op deze website kan je de tekst doen zweven en van vorm laten veranderen met je muis, en de tekst zelf ook vervangen.
Goed geprogrammeerd!
[Taal: EN]
https://williamhoza.com/text/?t=Hello


MUSEUM VAN VEROUDERDE MEDIA

Dit online museum vertelt je het verhaal van verouderde, in onbruik geraakte media. Denk aan de cassetterecorder, de floppy disk, de videotape en meer.
Zowel audio, video, data, film als het bewaren van deze media komen aan bod.
[Taal: EN]
https://obsoletemedia.org/


BIRD MIGRATION: HOE VOGELS MIGREREN
Elk jaar leggen vogels gezamenlijk enorme afstanden af om een veilig onderkomen te vinden voor de winter. Op deze site kom je meer te weten over die trektochten, en je kan verschillende filters instellen.
[Taal: EN]
https://explorer.audubon.org/home?threatOverlay=expand&layersPanel=expand&legend=collapse&zoom=3&x=1306099.1620122588&y=2810864.562197212


EMOTIONAL CODES
Dit is een collectie tools die ene WesleyAC verzameld heeft om je emotionele toestand na te gaan. Je leert wel jezelf heel wat beter kennen en krijgt inzicht in je gevoelens.
[Taal: EN]
https://emotional.codes/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HUB BRUSSELS
Deze website spreekt, om eerlijk te zijn, Nederlands en Frans, want zij richt zich tot de inwoners van het Brussels gewest. Hier vind je als Brusselaar allerlei informatie over initiatieven die de overheid onderneemt om ondernemers te helpen, vooral op het digitale gebied.  
[Taal: NL/FR]
https://hub.brussels/nl/


ESCAPE TEAM: DOE HET ZELF
Deze website heeft een leuk idee: maak eens thuis een echte escape-room. Je vindt er alle materiaal om te downloaden, en er hoort ook een app bij. Je kan zelfs je eigen ideetjes uitwerken voor de escape-room!
[Taal: EN]
https://www.escape-team.com/


CONSENSUS: WAAROVER IS DE WETENSCHAP HET EENS

Je vraagt je soms af: is er nog wel iets waarover de wetenschap het eens is? Elke stelling wordt tegenwoordig betwist... Deze website gaat voor antwoorden op bepaalde vragen zoeken bij meer dan 200 miljoen wetenschappelijke papers.
[Taal: EN]
https://consensus.app/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Ontploffing van de Zandpoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontploffing_van_de_Zandpoort
    Racesimulatiespel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirt_Rally_2.0
    Kleine dameshoed - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pillbox_(hoed)
    Bep. soort chemische reactie die kan plaatsvinden in levende systemen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bioorthogonale_chemie
    Voormalig klooster in Medemblik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariaconvent_(Medemblik)
    Engels schrijver en milieubeschermer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Aickman
    Brug Sas van Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brug_Sas_van_Gent
    Compilatiealbum van de Britse band The Beatles, samen met Tony Sheridan - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Early_Tapes_of_the_Beatles
    Wijk van Staten Island, New York - https://nl.wikipedia.org/wiki/New_Dorp
    27e jaar in het bestaan van de Antwerpse basketbalclub Antwerp Giants - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerp_Giants_in_het_seizoen_2021/22


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Stikstofcrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofcrisis
    Mahsa Amini-protesten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahsa_Amini-protesten


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over fascisme en nationaalsocialisme in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Fascisme_en_nationaalsocialisme_in_NederlandDe vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Google breekt Nederlandse smartphone-markt open, gaat hier nu ook Pixel-telefoons verkopen
https://www.ad.nl/tech/google-breekt-nederlandse-smartphone-markt-open-gaat-hier-nu-ook-pixel-telefoons-verkopen~abc3ee61/
- Zo kom je van Google af
https://www.ad.nl/tech/zo-kom-je-van-google-af~af6803294/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe werkt biometrische authenticatie? Uitleg door ESET…
https://computertaal.info/2022/10/05/hoe-werkt-biometrische-authenticatie-uitleg-door-eset/
- Hoe word je geverifieerd op Twitter?
https://computertaal.info/2022/10/06/hoe-word-je-geverifieerd-op-twitter/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Data Nederlandse Kamerleden op straat na hack van leverancier toegangssystemen
https://tweakers.net/nieuws/202050/data-nederlandse-kamerleden-op-straat-na-hack-van-leverancier-toegangssystemen.html
- Grootste accu van Nederland is in bedrijf genomen in Lelystad
https://tweakers.net/nieuws/202024/grootste-accu-van-nederland-is-in-bedrijf-genomen-in-lelystad.html
*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Meta waarschuwt miljoen Facebook-gebruikers voor apps die wachtwoord stelen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/meta-waarschuwt-miljoen-facebook-gebruikers-voor-apps-die-wachtwoord-stelen/article-news-1905145.html
- SpinLaunch slingert NASA-sonde (bijna) de ruimte in
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/spinlaunch-slingert-nasa-sonde-bijna-de-ruimte-in/article-news-1904867.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTip: je wifiverbinding thuis verbeteren
Heb je last van een haperende wifiverbinding thuis? Het BIPT, Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, geeft je verschillende tips om die kwaliteit te verbeteren. Het gaat zowel om je apparatuur zelf als de plaats waar die staat. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SCleaner: je Windows opschonen

Met deze portable freeware kan je je Windows PC snel en effectief zuiveren van privacygegevens. Het is een goed alternatief voor CCleaner. Cache-data worden gewist, de prullenmand wordt geleegd, de zoekgeschiedenis gewist, en als je dat wil kunnen ook logbestanden gewist worden.
https://www.chip.de/downloads/SCleaner_183737878.html
https://shrewdsquad.com/


FontView OK: lettertypes

Met deze app kan je heel eenvoudig en snel zien welke lettertypes er op jouw computer geïnstalleerd zijn. Gewoon een korte zin intikken, en de software zet die tekst in alle lettertypes. Dan wordt het gemakkelijk om een lettertype te kiezen.
https://www.chip.de/downloads/FontViewOK_32197569.html
http://www.softwareok.de/
http://www.softwareok.de/?seite=Freeware/FontViewOK/History


Nieuwe versies van Photoshop Elements en Premiere Elements
Deze nieuwe versies bevatten verschillende nieuwe foto- en video-effecten.  Zo kan je bijvoorbeeld in een stilstaande afbeelding een plekje kiezen waar je dan een animatie laat ontstaan. Daarbij kan je de richting en snelheid van de beweging zelf bepalen, en het resultaat kan je delen op de social media of exporteren als MP4 of bewegende GIF.
Bij BetaNews kom je nog meer te weten over al deze nieuwigheden in de versies 22 voor macOS en Windows.
https://betanews.com/2022/10/03/photoshop-elements-2023-and-premiere-elements-2023/


Nederlandstalige app: GovApp
Deze app van de overheid geeft je dringende meldingen. Enkel de overheden die op GovApp aangesloten zijn, kunnen die melding versturen. Deze app moet de meldingen vervangen die per sms verstuurd worden, omdat daar de ruimte om tekst te versturen te beperkt is. De reviews van de gebruikers over de app zijn momenteel echter nog tamelijk negatief.
https://www.govapp.be/nl/index.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.fgov.govapp&gl=BE

Process Lasso: snelle computer

Vooral oudere computers hebben het moeilijk wanneer je meerdere programma's tegelijk laat draaien. Deze tool zou de reactiesnelheid van Windows merkelijk moeten verbeteren door de processen een prioriteit toe te kennen. Je kan de tool gratis uitproberen.
https://bitsum.com/
https://www.chip.de/downloads/Process-Lasso_41768805.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niet het gebrek aan liefde,
maar het gebrek aan vriendschap maakt ongelukkige huwelijken.

Friedrich Nietzsche, Duits dichter en filosoof
1844-1900