Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/9/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1279  van 24/9/2022


 

Gegroet lezer,

Deze week opnieuw verschillende berichten over afbeeldingen die door Artificiële Intelligentie gemaakt werden op basis van tekst (text-to-image AI). Want die technologe kent een pijlsnelle opgang, té snel als je het ons vraagt. Er zijn immer diverse aspecten aan die nog niet goed doordacht werden, zoals de auteursrechten.

Ook lees je waarom Poetin vindt dat hij burgerlijke satellieten mag aanvallen, over wat de Amerikaanse geheime dienst uitspookt op de sociale media, en veel, veel meer.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GAAT OOK BeReal EEN BETAALDE VERSIE VAN ZIJN APP UITBRENGEN
Het succes van sociaal netwerk BeReal is ongelooflijk. Het is eigenlijk gewoon de slinger die de andere kant doorslaat - tegenover het gekunstelde van de andere sociale netwerken, de foto's op Instagram en Co, draait BeReal volledig om de werkelijkheid. Tonen dat je écht met iets bezig bent, en zelfs dat je er niet om maalt of je er op je superbest uitziet.

In het kielzog van dat succes, hebben andere sociale netwerken een gelijkaardige functie aan hun aanbod toegevoegd. Maar of dat daar een succes zal hebben, is nog de vraag - INstagram draait nu eenmaal rond de perfecte wereld die de gebruikers daar voorspiegelen.

Maar hoe gaat BeReal geld verdienen? Tot nu toe was de app gratis, maar al die bandbreedte kost wel geld. BeReal heeft daarbij verschillende opties. Zo zou het in-app aankopen kunnen invoeren, om bijvoorbeeld digitale stickers te kunnen aankopen. Een andere optie is advertenties te vertonen. De basis app zou wel gratis blijven. Maar BeReal moet wel iets ondernemen, om de beleggers gerust te stellen...
https://mashable.com/article/bereal-paid-featuresRUSLAND: CIVIELE SATELLIETEN ZIJN LEGITIEM MILITAIR DOELWIT
Gaat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in de ruimte uitgevochten worden - met mogelijk zware gevolgen voor de rest van Europa? Dat is een vraag die een artikel bij Ars Technica oproept.

Wat is de achtergrond? Wel, je hebt in het begin van de invasie van Oekraïne door Rusland kunnen lezen dat de krachtige weerstand van Oekraïne grotendeels te danken was aan de Starlink-satellieten. Rusland had er namelijk op gerekend dat het de communicatiemogelijkheden in Oekraïne meteen zou kunnen uitschakelen bij de invasie. Maar dat was buiten Starlink gerekend, dat meteen voor hele reeksen satellieten zorgde die de uitgevallen communicatie konden overnemen.

En dat zit Rusland erg hoog. Het heeft nu aangekondigd dat niet-militaire satellieten voortaan ook een legitiem militaire doelwit zijn. Omdat zij ingezet worden in een militaire strijd.

Momenteel heeft Starlink al meer dan 3.000 satellieten in omloop boven de aarde, en het heeft een aanvraag lopen om er nog eens tienduizenden te lanceren.
Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/tech-policy/2022/09/russian-diplomat-suggests-attacks-on-satellites-in-possible-reference-to-starlink/WAT MET AI KUNST DIE OP SHUTTERSTOCK AFBEELDINGEN GEBASEERD IS
De mogelijkheden van AI gegenereerde afbeeldingen hebben wij hier al vaak bezongen. De artificiële intelligentie kan op basis van tekst een afbeelding maken die jouw trefwoorden bevat. Hoe slimmer je bent in het bedenken van trefwoorden, hoe origineler de afbeeldingen. Het is zelfs zo ver gekomen dat sommigen zich gespecialiseerd zijn in die kunst, en zich AI text-to-image expert noemen.

Het resultaat van die AI vindt zijn weg steeds meer naar stockfoto-diensten zoals Shutterstock. Maar er zit een addertje op het gras. Shutterstock heeft afbeeldingen die gratis zijn. Maar anderen zijn dan weer betalend. De AI text-to-image is vaak gebaseerd op het schrapen van foto's van diensten zoals Shutterstock. Wat met de afbeelding die dan via Shutterstock aangeboden wordt? Kan die gratis zijn, of moeten de auteursrechten erop gaan naar degene die de opdracht gaf aan de AI, of (gedeeltelijk) naar Shutterstock, omdat diens afbeeldingen deel uitmaken van de basis waarop de AI getraind is?

Een lastig probleem. Ars Technica stipt enkele aspecten aan, en in de commentaren wordt het probleem verder uitgespit.
https://arstechnica.com/information-technology/2022/09/artists-begin-selling-ai-generated-artwork-on-stock-photography-websites/AMERIKAANSE OVERHEID WIL DUIDELIJKHEID OVER MILITAIRE OPERATIES OP SOCIALE MEDIA
Recent hebben medewerkers van Facebook en Twitter het Pentagon gecontacteerd omdat zij zich zorgen maakten over nep accounts op het netwerk, waarvan zij vermoedden dat die banden hadden met het Amerikaanse leger.

Het eindigde ermee dat Facebook en Twitter een 150 nepaccounts verwijderd hebben die mogelijk gecreëerd werden door het leger, in het kader van psy-ops, psychologische operaties dus. Dat zijn operaties die ook Rusland onderneemt, om desinformatie te verspreiden.

Nu is de Amerikaanse overheid bang dat, als Facebook en Twitter dat konden ontdekken, ook anderen dat kunnen - media, maar ook intelligentsia van de tegenpartij. De ontmaskering van de psy ops accounts zou de overheid in verlegenheid kunnen brengen. En daarom heeft president Biden aangekondigd dat hij een audit wil van die geheime operaties.
Meer bij The Verge, Protocol en uiteraard een discussie bij Slashdot.
https://news.slashdot.org/story/22/09/19/1520238/pentagon-opens-sweeping-review-of-clandestine-psychological-operations?
https://www.theverge.com/2022/9/19/23360688/pentagon-review-military-influence-operations-social-media?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.protocol.com/bulletins/psy-op-influence-us-militaryPARLER WIL ZIJN EIGEN HOSTINGBEDRIJF
Toen ex-president Donald Trump buitengegooid werd bij zowel Twitter als Facebook (of liever: zijn account werd daar geschrapt, en zoals het eruit ziet zal die niet heropend worden) heeft Trump zijn "eigen" sociaal netwerk opgericht, Parler. Daar kan hij niet monddood gemaakt worden, is zijn redenering.

Maar Trump vreest dat dat sociale netwerk zelf wel eens bedreigd zou kunnen worden. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur - tussen haakjes: Trump heeft nog niet officieel bevestigd dat hij zich kandidaat zal stellen - stijgt die angst. En om te voorkomen dat de cloud-diensten van Parler afgesneden worden, heeft Parler nu aangekondigd dat het zich gaat omvormen tot Parlement Technologies, dat zal instaan voor de cloud diensten van Parler.- maar ook van andere bedrijven die het risico lopen om van het internet geweerd te worden.

Dat kost natuurlijk geld, zo'n herstructurering. Dat is afkomstig de 16 miljoen dollar die het bedrijf kon ophalen bij een kapitaalronde. En met dat geld heeft het bedrijf Dynascale gekocht, een cloudbedrijf uit Californië, dat naar verluidt meer dan 3 miljoen dollar aan inkomsten zou hebben per jaar, en een datacenter van meer dan 4.645 vierkante meter.
https://www.theverge.com/2022/9/16/23356605/trump-parler-gettr-cloud-services-conservative-social-media-rumble-truth-social?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

Correctie: Parler werd niet door Trump opgericht, wel Truth Social. Parler werd door wel door derden opgericht die meenden dat conservatieve stemmen en aanhangers van Trump te gemakkelijk buitengegooid werden bij de bestaande socials.IPHONE14 WORDT GEPREZEN OMDAT HIJ GEMAKKELIJKER TE HERSTELLEN IS
Meestal krijgen de nieuwe iPhones toch altijd wat kritiek van iFixit. Dat is een site die gespecialiseerd is in het herstellen van allerlei elektronica, waar je onderdelen vindt en handleidingen om die herstellingen te kunnen uitvoeren. iFixit is altijd een beetje boos omdat Apple het haast onmogelijk maakt om herstellingen uit te voeren.

Daarbij gebruikt Apple allerlei slimmigheden. Speciale schroefjes waarvoor je een speciale schroevendraaier nodig hebt. Het plakt een toestel dicht, in plaats van met schroeven vast te zetten, enz.

Maar bij de iPhone1 klinkt er een heel ander geluid bij iFixit. Want dit model is gemakkelijker te herstellen dan vorige versies. Uiterlijk ziet het toestel er wel uit als vorige versies, maar het ontwerp is zoals bij een vlinder, waarbij je het toestel zowel via de voor- als achterkant kan openen.
Meer uitleg bij WebProNews.
https://www.webpronews.com/ifixit-iphone-14-is-the-most-significant-design-change-in-a-long-time/DIGITALE ARTIESTEN NIET OPGEZET MET AI GEGENEREERDE AFBEELDINGEN
We hebben het enkele dagen eerder al gehad over het feit dat er heel wat aspecten zitten aan door artificiële intelligentie gegeneerde afbeeldingen. Daarbij kan je een tekst met trefwoorden en een beschrijving als opdracht geven, en de AI zal een ongelooflijke afbeelding maken.

Dat de AI zich daarvoor baseert op basis van afbeeldingen die op beeldbanken te vinden zijn, waarvan een deel betalende afbeeldingen zijn, en het resultaat van de AI geen auteursrechten naar de originele maker / fotograaf laat terugvloeien, is één aspect.

Maar Technologyreview haalt nog een ander aspect aan. Namelijk dat artiesten eigenlijk geplagieerd worden door die AI. Neem n de digitale artiest Greg Rutkowski. Een Poolse artiest, die klassieke schilderstijlen gebruikt om dromerige fantasy landschappen te creëren. Zijn herkenbare illustraties zijn te zien in verschillende fantasy games, waaronder Dungeons and Dragons, en Magic: The Gathering.

Nu is hij een hit geworden in de text-to-image generatie van afbeeldingen. En dat tegen zijn zin. Want veel mensen geven een opdracht om een afbeelding te maken "in de stijl van Rutkowski".  Is dit ethisch verantwoord? Of is dit zelfs plagiaat? Problemen waarover de auteursrechtenmaatschappijen toch eens hun licht over moeten laten schijnen
https://technologyreview.us11.list-manage.com/track/click?u=47c1a9cec9749a8f8cbc83e78&id=75e7a0d00b&e=a6b0083ecdOPEN AI LAAT NU OOK TOE DAT JE MET DALL-E2 EEN GEZICHT KAN BEWERKEN
De ontwikkelingen met AI gaan razendsnel. Maar uit het vorig artikel blijkt al dat er soms iets te weinig nagedacht is over de gevolgen ervan - in alle mogelijke aspecten. Een bericht bij TechCrunch raakt nog een heel delicaat aspect aan.  OpenAI laat voortaan toe om met DALL-E2 ook echte gezichten te bewerken. Het is te zeggen: tot nu toe was het alleen toegestaan om fotorealistische afbeeldingen te uploaden en te bewerken. Het uploaden van de foto van een bestaand persoon was verboden - net zoals foto's van bekende personen.

Dat verbod wordt nu opgeheven. OpenAI vertrouwt erop dat zijn beveiligingssystemen zo goed geworden zijn dat zij de mogelijke schade kunnen minimaliseren die zou ontstaan wanneer iemand een deepfake maakt van een bestaand persoon.  En die beveiligingssystemen zouden eveneens verhinderen dat iemand seksuele, politieke of gewelddadige content kan aanmaken.

Een bewering waar wij toch vraagtekens bij durven stellen. De oorspronkelijke aankondiging lees je bij TechCrunch, en bij Slashdot een interessante discussie hierover.
https://techcrunch.com/2022/09/19/openai-begins-allowing-users-to-edit-faces-with-dall-e-2/
https://slashdot.org/story/22/09/20/0054213/openai-begins-allowing-users-to-edit-faces-with-dall-e-2SLACK:  NIEUWE CANVAS OM SAMEN TE WERKEN
Op zijn Dreamforce evenement heeft de samenwerkingstool Slack een nieuwe functie aangekondigd: canvas. Het is de bedoeling dat teams daar verschillende belangrijke bronnen kunnen delen, beheren, en organiseren. Wat op zich vaag klinkt, maar volgens waarnemers eigenlijk bedoeld is om Google Docs en Wiki's te vervangen, zodat de teamleden alle werk kunnen verrichten binnen Slacke zelf. De functie zou pas volgend jaar live zijn.

Verder heeft een verbeterde "huddles" functie voorgesteld, die nu breed uitgerold wordt. Die ondersteunt video, terwijl ook meerdere personen hun scherm tegelijkertijd delen. Alle links, bestanden en notities die in zo'n Huddle ter sprake komen, worden automatisch in een draadje opgeslagen. Wat wel handig kan zijn voor brainstorming sessies.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/slack-canvas-share-resources-huddles-120003868.html?src=rss&guccounter=1D-ID LANCEERT CREATIVE REALITY STUDIO
Het Israëlische bedrijf D-ID kwam onlangs in de kijker omdat technologie van dat bedrijf gebruikt werd in genealogie website MyHeritage. Die site lanceerde namelijk Deep Nostalgia, waar je een foto van een geliefde tot leven kan brengen met behulp van AI. In maart dit jaar kwam daar dan ook nog de mogelijkheid bij om die bewegende afbeeldingen ook te laten "spreken". Technologie dus die afkomst is van D-ID, dat allerlei andere AI toepassingen heeft die iets minder macaber zijn.

Nu heeft D-ID zelf een platform uitgebracht voor de gewone gebruiker, de Creative Reality Studio. Daar kan je een presentator kiezen uit een reeks bestaande figuren, of zelfs je eigen afbeelding uploaden. En als je betaalt kan je gebruik maken van een premium presentator, die meer gelaatsuitdrukkingen vertonen en handbewegingen.

Het bijzondere is dat eens die presentator gekozen werd, je gewoon tekst kan intikken die dan synthetisch omgevormd wordt tot spraak. Daarbij kan je ook de taal kiezen en de stijl van de stem. Of je kan de presentator combineren met een audioclips die je zelf op voorhand opgenomen hebt.

Het resultaat is verbluffend: van een stilstaand beeld krijg je een heuse, sprekende video van een figuur die de woorden uitspreekt die jij gekozen hebt.

Uiteraard kan dit op vele manieren misbruikt worden. D-D probeert dat te voorkomen door gebruik te maken van de Microsoft Azure tekstmoderatie API om beledigende taal te weren. EN je zal ook geen afbeelding van bekende personen kunnen gebruiken om zo'n presentator te maken. En volgens de gebruikersvoorwaarden zijn politieke video's ook verboden.

Wat het praktisch nut is? Denk aan portaalsites waar klantendienst geleverd wordt. Of aan bedrijfstraining of marketing video's. D-D heeft zelfs een plug-in uitgebracht voor Powerpoint, waarbij een digitale presentator de slides kan voorlezen. Het bedrijf wil ook nog verder gaan en real-time vertaling aanbieden van videogesprekken. Wat wel handig is: je kan een versie van jouzelf vertellen wat die moet zeggen, zonder dat jij zelf op camera te zien moet zijn. De mogelijkheden zijn enorm.
https://techcrunch.com/2022/03/03/myheritage-and-d-id-partner-to-bring-photos-to-life-with-both-animations-and-voice/
https://techcrunch.com/2022/09/19/d-id-the-company-behind-deep-nostalgia-lets-you-create-ai-generated-videos-from-a-single-image/
https://studio.d-id.comTIKTOK: BeReal KLOON NOW ALS APARTE APP EN MAATREGELEN IN VOORBEREIDING VOOR AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Verleden week kon je lezen dat TikTok een imitatie van de trendy app BeReal brengt: TikTok Now. Daarbij moet je dan eveneens, met gebruik van de camera vooraan en achteraan, binnen een zekere tijd een foto maken wanneer je een melding krijgt. Welnu TikTok Now is in de VS nu verkrijgbaar als aparte app. Het is niet duidelijk hoe het nu verder zal gaan: wordt die aparte app ook in de rest van de wereld uitgebracht, of zal TikTokNow in de toekomst voor de hele wereld als apart tabblad in TikTok zelf blijven leven (1).

Een tweede bericht betreft de maatregelen die sociale media nemen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. TikTok heeft aangekondigd dat het alle advertenties voor politieke partijen en politici stopzet op zijn platform, en alle functies om  geld te verdienen. Denk dus aan campagnes om fondsen te werven, waarbij politici gebruikers ook niet mogen doorverwijzen naar websites waar zij een donatie kunnen maken. Alle accounts voor de overheidsinstellingen, politici en partijen zullen een verificatie moeten ondergaan (2).

Dit staat, naar ons inzien, dan weer in schril contrast met de beslissing die Gmail genomen heeft. Het start namelijk een pilootprogramma om voor e-mailcampagnes van politici een uitzondering te maken op zijn spamfilters. Daarbij zal een klein aantal campagnes van beide kampen doorgelaten worden, om te testen of dit de gebruikservaring verbetert. Tijdens dit pilootprogramma zullen gebruikers echter altijd een prominent aanwezige unsubscribe button zien in de mails. (3)
https://techcrunch.com/2022/09/19/tiktoks-bereal-clone-is-now-available-as-standalone-app-outside-the-u-s/
https://www.theverge.com/2022/9/21/23364693/tiktok-midterms-elections-donation-ban-fundraise-verification?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.axios.com/2022/09/19/gmail-pilot-campaign-email-spamAI AFBEELDINGEN: REACTIE VAN GETTY IMAGES
Je kon in de voorbije dagen al lezen dat er verschillende aspecten zijn aan de snelle opgang van door AI gegenereerde afbeeldingen op basis van tekst.

De Auteursrechten staan daar uiteraard centraal bij. Want de AI afbeeldingen zijn gebaseerd op afbeeldingen die van overal op het internet geschraapt werden, auteursrechtelijk beschermd of niet.

Afbeeldingenplatform Getty Images heeft alvast een standpunt ingenomen in de discussie die zich stilaan aan het ontspinnen is: het verbiedt het uploaden en de verkoop van alle illustraties die gemaakt zijn met AI tools zoals DALL-E en Stable Diffusion. Volgens het bedrijf wordt deze maatregel ingenomen omdat het zijn klanten wil beschermen tegen mogelijk wettelijke vervolging over AI gegenereerde content.
https://www.theverge.com/2022/9/21/23364696/getty-images-ai-ban-generated-artwork-illustration-copyrightGOOGLE: RESULTS ABOUT YOU
Google had tijdens zijn I/O conferentie dit jaar een functie voorgesteld, "Results about you". Nu wordt die uitgerold voor gebruikers in Europa en de VS, zodat we wat meer kunnen vertellen over hoe dit werkt.

In principe zal je Google app voor Android een update ondergaan. Daarna zal je op jouw profiel-avatar kunnen tikken en en daar het "Results about you" menu aantreffen. Dat brengt je naar een pagina die vertelt hoe je kan vragen om bepaalde zoekresultaten over jou te verwijderen.

Kom je tijdens het zoeken een pagina tegen waarop info staat die je wil verwijderen, dan kan je een verzoek opsturen door op het menu met de drie puntjes te klikken naast het zoekresultaat. Wanneer je dat doet, dan kan je opvolgen welk gevolg er gegeven wordt aan jouw verzoek via de "Results about you" pagina.

Dit heeft niets te maken met het "Right to be forgotten". Het gaat puur om info die op een bepaalde webpagina niet zou moeten staan, zoals je telefoonnummer, je adres of andere persoonlijke informatie zoals je rekeningnummer enz. Dat moet je beschermen tegen doxxing (mensen die jouw adres bekendmaken om zich op jou te wreken) of toevallige fouten.

Bestaat er niet de mogelijkheid dat die een hele knoeiboel wordt omdat algoritmes en robots fouten maken bij het verwerken van je verzoek? Google verzekert dat de verzoeken behandeld worden door mensen, en dat fouten minimaal zouden moeten zijn.
https://support.google.com/websearch/answer/9673730
https://9to5google.com/2022/09/20/google-search-results-about-you/INSTAGRAM WERKT AAN TECH OM DICKPICKS TE VOORKOMEN
Ongewenste naaktfoto's, of het nu dickpicks zijn of foto's van andere lichaamsdelen, zijn een plaag op sociale media. Maar een onderzoeker bij Instagram is op het spoor van een technologie die er wat aan kan doen.

Bij deze "Nudity Protection" zouden foo's die naaktheid kunnen bevatten, bedenkt worden bij een chat. Zo heb jij de mogelijkheid of jij die foto wil zien of niet.

Bij deze technologie kan Meta/Instagram zelf de foto's niet zien, en ze kan die ook niet delen met derden zoals onderaannemers. Zo zou jouw privacy beschermd moeten blijven.

De technologie zou een beetje lijken op "Hidden Words" dat verleden jaar gelanceerd wordt. Daarbij kan je boodschappen filteren op bepaalde trefwoorden. Als een trefwoord gevonden wordt, dan wordt de boodschap in een verborgen map gestopt, niet gewist dus. Jij kan dan nog altijd beslissen of je de boodschap wil lezen in die map of niet.
https://www.engadget.com/instagram-protect-from-unsolicited-nude-images-081812784.html?src=rssNIEUWE WOORDJES LEREN: USD
Neen, dit woord staat niet voor US dollar, wel voor Universal Scene Description. Het woord vonden wij bij Nvidia, tijdens de voorstelling van zijn Omniverse Cloud. Dat is een clouddienst gespecialiseerd voor artiesten en ontwikkelaars, waar zij metaverse applicaties kunnen publiceren en laten werken.

Nvidia gokt erop dat Universal Scene Description de standaard zal worden voor dergelijke applicaties, dat het de "html van de metaverse" zal worden, en heeft zijn Omniverse Cloud dan ook op die standaard gebaseerd.
https://venturebeat.com/games/nvidia-launches-omniverse-cloud-services-in-100-countries-to-power-the-metaverse/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!TILE TRACKERS VOORTAAN OOK MET QR CODE
De tags van Apple, de Air Tags, en die van Samsung, de SmartTags,  zijn handig: je bevestigt ze aan een van je spullen, en je komt te weten waar je dat ding gelaten hebt. Maar wist je dat het concept eigenlijk niet origineel is? Het bedrijf Tile brengt namelijk al langer kleine tags uit. Maar TIle werkt anders, vooral op basis van Bluetooth en andere Tile gebruikers.

Nu is het zo dat niet elk voorwerp waaraan je zon tag wil bevestigen, daarvoor ook de mogelijkheid biedt. Bijvoorbeeld een boek: waar ga je die tag aan bevestigen? En zo'n etui waarin je je oorknopjes steekt, wat doe je daarmee?

Tile heeft een oplossing bedacht: gewoon etiketten die voorzien zijn van een QR code, en eigenlijk geen technologie bevatten. En waarbij jij kan bepalen wat de mensen kunnen zien wanneer zij de sticker scannen, zoals jouw gegevens om je te kunnen contacteren wanneer zij jouw voorwerp gevonden hebben. Een stet van 15 etiketten zou $14,99 kosten
https://www.theverge.com/2022/9/19/23360823/tile-item-tracker-qr-stickersEERSTE GROTE UPDATE VOOR WINDOWS 11
Wijzelf hebben nog geen Windows 11 - volgens de test van Microsoft kan ons bakje dat niet aan. Maar wie dat wel heeft, mag zich aan een eerste grote update verwachten. Die zal o.a. een aanpasbaar startmenu bevatten, voice toegang, ondertiteling in alle onderdelen van het systeem, gebaren, enz. Of de update al voor jouw Windows 11 beschikbaar is, kan je zien in in je Settings.

Heb je een Windows 10 computer, wanhoop niet: ook jij krijgt in oktober een update die verschillende nieuwigheden zal bevatten, en niet enkel verbeteringen aan de beveiliging. Welke die nieuwigheden zijn, daarover heeft Microsoft nog niets gelost.

Nog in oktober mag je al in je agenda schrijven dat Microsoft op 12/10 een Surface evenement zal houden waarbij het verschillende nieuwe toestellen zal voorstellen.
https://www.thurrott.com/windows/273308/windows-10-version-22h2-coming-in-october
https://www.engadget.com/microsoft-surface-event-date-time-173943420.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY: 300 000 AUDIOBOEKEN

Het was al eerder aangekondigd, nu is het zover: Spotify heeft officieel audioboeken aan zijn aanbod toegevoegd in de app - althans in de VS. Daar komt een aparte rubriek in Spotify voor de audioboeken.

De audioboeken zijn niet als abonnement te beluisteren. Je moet ze een voor een aankopen via een weblink.

Je krijgt wel aanbevelingen naar audioboeken in je startpagina te zien. Klik je daarop, dan zal je een selectie zien van boeken die Spotify aanbeveelt. Naarmate je boeken beluistert, zal die aanbeveling meer aangepast worden aan jouw smaak.

Selecteer je een titel, dan zal je om te beginnen een slotje zien op de play knop. Dat betekent dat je het boek eerst moet aankopen vooraleer je het kan beluisteren. Beluisterde titels zullen automatisch in je bibliotheek verschijnen. En, belangrijk: je zal ook offline de boeken kunnen beluisteren. Net als bij podcasts, kan je de snelheid van het audioboek aanpassen om trager of sneller af te spelen.
https://www.engadget.com/spotify-audiobooks-us-130051256.html?src=rss


PODCAST: VROLIJKE VREKKEN
Naast "De stemmen van Asssisen" en "Het punt van Van Impe" heeft de krant Het Nieuwsblad ook de podcast "Vrolijke Vrekken". Daarin gaan twee redacteurs van het Nieuwsblad, Kristof en Ewoud, op zoek naar manieren om minder geld uit te geven. Deze week onderzochten ze wat een doos van HelloFresh eigenlijk kost en of die dat waard is.
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-vrolijke-vrekken


 
De nieuwe oogst


PALETTE FM: KLEUREN
Deze AI belooft oude foto's in te kunnen kleuren met veel realistischer kleuren dan voormalige technologieën konden. Enkele voorbeelden lijken in elk geval verbluffend. Maar probeer het zelf eens uit, door een oude zwart-wit foto te uploaden?
[Taal: ENG
https://palette.fm/


OPENRAILWAYMAP

Een mooi project: hier vind je alle treinverbindingen in heel Europa. Je kan selecteren op infrastructuur, maximum snelheid, en of het om een elektrische lijn of andere gaat.
[Taal: ENG]
https://palette.fm/


WIKIPEDIA SPEEDRUNS
Je hebt het wellicht ook al zien spelen op tv, tijdens "Iedereen beroemd": je krijgt een startpagina voor een woord op Wikipedia, en je moet om ter snelst een weg vinden naar de eindpagina met een ander woord. Hier kan je zelf deelnemen aan zo'n Speedrun - met de Engelstalige Wikipedia uiteraard.
[Taal: ENG]
https://wikispeedruns.com/


DATO RSS: ZOEKMACHINE OP BASIS VAN RSS FEEDS

RSS is nog altijd een fantastische manier om op de hoogte te blijven van nieuws. Deze zoekmachine specialiseert zich in deze RSS-feeds. Je kan zoeken in de feeds naar een bepaald trefwoord - maar het is ook de ideale plek om rss-feeds te vinden en in je eigen rss reader toe te voegen.
[Taal: ENG]
https://datorss.com/feeds


MAGE: AFBEELDINGEN GENEREREN
Of deze website nu echt de high-end text-to-image artificiële intelligentie achter zich heeft, dat is ons niet duidelijk. Je kan hier dus zelf wel  dergelijke afbeeldingen genereren met tekst, maar zo accuraat lijken die ons niet. Maar doe zelf de test?
[Taal: ENG]
https://www.mage.space/


MONARCHIE
Naar aanleiding van het overlijden van de Britse koningin, hebben sommige mensen zich ongetwijfeld afgevraagd: in welke landen zijn er nog monarchieën die het land besturen, en wat is hun macht nog? Dit artikel legt het uit.
[Taal:ENG]
https://www.visualcapitalist.com/which-countries-still-have-monarchy/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK GA ERVOOR
Er is een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Deze website moedigt jonge mensen aan om voor een opleiding in de zorg te kiezen. Je vindt er verhalen maar ook praktische informatie over de opleidingen die je volgen kan, en wat het beroep juist inhoudt.
[Taal: NL
https://www.ikgaervoor.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WERKEN AAN DE RING

Er wordt gewerkt aan de Ring rond Brussel. En daarbij wordt volop ingezet op de leefbaarheid in de omgeving van die Ring. Welke projecten er lopen en welke hinder je kan verwachten, lees je op deze website.[
[Taal: NL]
https://www.werkenaandering.be/nl


PUTDEKSELS
Heb je eigenlijk al eens goed naar de grond gekeken, en de deksels bekeken die rioleringen, waterputjes, afvalputjes bedekken, de bescherming die rond bomen in de straten geplaatst is? Je zal dan ongetiwjfeld gemerkt hebben dat die vaak heel kunstig bewerkt zijn.
Deze website heeft een collectie verzameld van dergelijke "kunstwerken". En er zijn pareltjes bij!
[Taal: ENG]
https://manhole.co.il/


HOTEL SAFETY
Als je dit artikel in SecurityMagazine leest zal je op het eerste zicht denken dat de auteur toch wat paranoïde is - maar het is geschreven door iemand die zelf in de geheime dienst gewerkt heeft, en dan zijn de voorzorgsmaatregelen die je volgens de auteur moet nemen wanneer je in een hotel aankomt, niet meer zo gek. En sommige tips om je te beschermen zijn eigenlijk best logisch.
[Taal: ENG]
https://www.securitymagazine.com/blogs/14-security-blog/post/89106-hotel-safety-tips-from-a-former-intelligence-officer
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Met deze handige trucjes haal je meer uit Google Maps
https://www.ad.nl/tech/met-deze-handige-trucjes-haal-je-meer-uit-google-maps~ad07f8fb/
- Blijft webbrowser Chrome steeds hangen? Zo maak je hem weer razendsnel
https://www.ad.nl/tech/blijft-webbrowser-chrome-steeds-hangen-zo-maak-je-hem-weer-razendsnel~a9f577bc/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Airborne Kingdoms
https://computertaal.info/2022/09/23/review-airborne-kingdoms/
- Lever een verloren Android smartphone terug bij zijn originele eigenaar
https://computertaal.info/2022/09/21/lever-een-verloren-android-smartphone-terug-bij-zijn-originele-eigenaar/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Meta moet bijna 180 miljoen euro betalen voor patentinbreuk op walkietalkie-app
https://tweakers.net/nieuws/201514/meta-moet-bijna-180-miljoen-euro-betalen-voor-patentinbreuk-op-walkietalkie-app.html
- Fitbit-gebruikers moeten vanaf 2025 overstappen naar Google-account
https://tweakers.net/nieuws/201484/fitbit-gebruikers-moeten-vanaf-2025-overstappen-naar-google-account.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google wil eigen formaten voor HDR en 3D-audio
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-wil-eigen-formaten-voor-hdr-en-3d-audio/article-news-1901703.html
-  Sterk staaltje AI: hoe deze tien overleden wereldsterren er vandaag uit gezien zouden (kunnen) hebben
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/sterk-staaltje-ai-hoe-deze-tien-overleden-wereldsterren-er-vandaag-uit-gezien-zouden-kunnen-hebben/article-news-1901407.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautIOS 16: HET NIEUWE LOCK SCREEN

Met de nieuwe versie van het iOS besturingssysteem voor de iPhone werd het lock screen, het vergrendelscherm, heel wat handiger. Je krijgt interactieve achtergronden, je kan widgets activeren, en meer. Dit artikel bij ZDNet vertelt je duidelijk hoe je het meeste haalt uit dit nieuwe lock screen.
https://www.zdnet.com/article/ios-16-how-to-get-the-most-out-of-your-iphones-new-lock-screen/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FLY OVER COUNTRY


Deze app voor iOS en Android is eigenlijk wel knap, want hij zorgt ervoor dat iedereen als het ware een stoel aan het raam van het vliegtuig heeft, ook al zit je op een andere stoel. Je geeft in de app je route in, en alle info wordt offline ingeladen. Zo kan je alles bekijken wanneer je toestel in airplane modus is. Je ziet het landschap onder je, krijgt een uitleg over de interessante geologische eigenaardigheden.
https://flyovercountry.io/


OPEN PEEPS
Deze bibliotheek van met de hand getekende illustraties kan je gratis downloaden en gebruiken. Je kan de figuurtjes ook zelf aanpassen: kleren, gelaatsuitdukking, zitten of staand, enz. Wie werkt met de software Blush kan dit importeren in het programma.
https://openpeeps.com/


IOS 16 UI KIT
Ook dit is een kit met icoontjes en templates voor de ontwikkelaar die wil programmeren voor iOS 16. Deze kit is gemaakt voor wie met Figma werkt. Deze concurrent, die onlangs door Adobe opgekocht werd, heeft een heel actieve community waar je nog veel meer kits kan vinden.
https://www.figma.com/community/file/1121065701252736567


KOODO READER: EBOOK READER

Dit is een all-in-one book reader voor Windows, macOS en het Web. Ideaal voor wie een boek op zijn laptop leest. Met de app kan je je eBoeken gemakkelijk beheren.
https://koodo.960960.xyz/en
https://korben.info/koodo-le-lecteur-debooks-qui-fonctionne-partout.html


MOBILEFILESEARCH: JE BESTANDEN OPSCHONEN
Met deze tool voor Android kan je je smartphone doorzoeken vanuit je computer. En dan kan je bijvoorbeeld grote bestanden overzetten naar je pc, of bepaalde foto's daar gaan bewaren. Je toestel moet wel het Media Transfer protocol ondersteunen. De tool maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld de grootste bestanden te zoeken. Maar je hebt nog andere zoekopties.
https://www.chip.de/downloads/MobileFileSearch_177691250.html
https://www.nirsoft.net/utils/mobile_device_file_search.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het universum is het meest buitengewone meesterwerk dat ooit door niemand is gebouwd.
-G.K. Chesterton - Engels schrijver 1874-1936 -