Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/9/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1278  van 17/9/2022


 

Gegroet lezer,

Ook deze week weer een hele waaier aan uiteenlopende berichten. Een nieuwe standaard voor digitale wallets. Een nieuw bedrijf van Google, dat communicaties wil te land, ter zee, in de lucht maar ook in de ruimte. En natuurlijk heel wat updates over sociale netwerken.

Veel om lezen dus, en te experimenteren. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE EN DE GROENE EN BLAUWE BOLLETJES
Tijdens het Code 2022 evenement van Vox Media kreeg Apple CEO Tim Cook de vraag voorgelegd: zal Apple zijn messaging app compatibel maken met het RCS-formaat. Of liever: wat Steve Jobs ervan zou vinden als die RCS-standaard in iMessage verwerkt wordt. Waarop Cook antwoordde dat de gebruikers niet vragen dat Apple er zijn energie zou insteken. "Maar ik overtuig je liever om een iPhone te kopen".

De vragensteller bleef echter aandringen. Want hij kloeg erover dat zijn moeder, die een Android heeft, de video's niet kan bekijken die hij haar zendt. De suggestie van Cook om dit probleem op te lossen? "Koop voor je moeder een iPhone". Een commentaar die de man niet sympathiek laat overkomen, als je het ons vraagt.

Waar draait het om? Wel, in je iMessage op je iPhone staat ernaast de naam van een correspondent een groen bolletjes als die een Android telefoon heeft, en een blauw bolletje als die ook een iPhone heeft. RCS is een algemene standaard, en als Apple ervoor zou kiezen om die in iMessage toe te passen, dan zouden beide boodschappendiensten betere kwaliteit afbeeldingen en video's kunnen brengen.

Want wanneer je nu een video van je Android toestel naar een iOS-toestel zendt (of omgekeerd) via je gewone sms-app, dan komen die video's er heel wazig uit.

Waarom Apple weigert RCS toe te passen? Of meer nog: waarom brengt Apple geen iMessage uit voor Android? Uit e-mails die tijdens het proces met game-maker Epic boven tafel kwamen, blijkt dat de VP van software engineering vindt dat, als Apple dit zou doen, ouders wel eens in de verleiding zouden kunnen komen om voor hun kinderen een Android telefoon te kopen...
https://www.theverge.com/2022/9/7/23342243/tim-cook-apple-rcs-imessage-android-iphone-compatibility?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4ANDROID: NIEUWE TOOLS VOOR TOEGANKELIJKHEID EN PRODUCTIVITEIT OP MEERDERE TOESTELLEN
Apple heeft zijn Airdrop, waarmee je bestanden gemakkelijk kan uitwisselen met een ander iOS toestel. Android heeft iets gelijkaardig: Nearby Share. En dat heeft een update gekregen. Wanneer je de functie activeert op je Android phone en tablet, dan zullen transfers van het ene toestel naar het andere automatisch aanvaard worden, zelfs wanneer je scherm uit staat.

Google Drive en Keep krijgen nieuwe widgets voor grotere schermen, met daarenboven gemakkelijker toegang tot Docs, Slides en Sheets bestanden van de Google Drive widget. Bij de Keep widget kunnen slechtzienden voortaan beter notities maken doordat de lettergrootte aangepast wordt. Ook de meldingen met geluid krijgen een update, maar je moet het wel activeren.

Voor mensen die slecht horen zijn er ook nieuwigheden. Een Android toestel zal bovendien "luisteren" om alarmen (brandalarm bijvoorbeeld) of een klop op de deur op te merken, en zal je een melding zenden wanneer dat het geval is.

Meer nog: je kan zelf geluiden opnemen, en daar een alarm aan koppelen - denk aan een wasmachine dat zijn cyclus doorlopen heeft.
https://www.theverge.com/2022/9/8/23342451/android-new-accessibility-sharing-features-tablets-emoji?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4META: ZIJN VERBETERDE PFBIDS WERKELIJK EEN ZEGEN VOOR DE GEBRUIKER
Facebook heeft zijn Facebook Identifiers (FBID) een update gegeven, naar eigen zeggen om de beveiliging van het platform te verbeteren, en te voorkomen dat externe bedrijven jouw data zouden "schrapen"" van het platform. Maar wat is zo'n FBID? Wel, elke content wordt via zo'n FBID geïdentificeerd, of dat het nu jouw profiel is, je foto's, je video's of ander. Elk van die dingen is gelinkt naar een unieke identificatie, die niet geraden kan worden, en die niet in een oplopende volgorde verloopt.

Toch zijn er tools waarmee je die data automatisch verzameld kunnen worden, iets wat "scraping" of schrapen genoemd wordt. Dat wordt  vaak gedaan door OSINT-bedrijven, oftewel Open Source Intelligence. Door gegevens van verschillende sites bijeen te brengen, kunnen zij een grote database aanleggen met jouw informatie daarin. Door die te verkopen, kunnen zij geld verdienen. En de informatie van Facebook bevat kostbare informatie, zoals de dingen die jij graag hebt.

Meta heeft nu aangekondigd dat het de veiligheid wil verhogen door Pseudonymized Facebook Identifiers (PFBID) gaat uitbrengen. Die moeten het verzamelen van jouw data moeilijker en zelf inefficiënt maken.

OSINT bedrijven hebben meteen heel wat commentaren. Want doet Meta dit om jouw gegevens te beschermen, of om ongewenste concurrentie van OSINT-databedrijven uit te schakelen? Facebook zelf behoudt namelijk de sleutel tot jouw data.En als de databedrijven die willen, dan kunnen ze die nog altijd bij Facebook aankopen...

Lees vooral de commentaren op Twitter op deze aankondiging van Facebook, die je een inzicht geven in de reacties van verschillende bedrijven.
https://about.fb.com/news/2022/09/deterring-scraping-by-protecting-facebook-identifiers/
https://www.choma.website/facebook-cleans-up-identifiers-to-avoid-scraping/
https://www.techmeme.com/220910/p3#a220910p3IPHONE14: GEEN FYSIEKE SIMKAART MEER IN DE VS
Het is al sinds de iPhoneX dat de iPhone zowel een fysieke sleuf voor de SIM-kaart ondersteunt als een eSIM. De nieuwe versie echter, de iPhone14, zal enkel nog de eSIM bevatten -althans in de VS. Dat heeft wel enkele gevolgen.

Een fysieke SIM-kaart krijg je van je telefoonprovider, wanneer je een abonnement neemt. Die kaart is dan gekoppeld aan je telefoonnummer, je rekening bij die provider. Maar er bestaan ook simkaarten die met herladen werken, en die zijn niet aan een telefoonnummer of identiteit gekoppeld. Die herlaad je via een voucher die je aankoopt in de supermarkt bijvoorbeeld.

Het is heel gemakkelijk om een fysieke simkaart in en uit je toestel te halen, via het sleufje. Kaartje uit, ander kaartje in, en je belt via een andere, wie weet wel anonieme account. Ideaal dus voor wie slechte bedoelingen heeft. Zo'n telefoon met een herlaadkaart wordt in vaktermen vaak een "burner phone" genoemd.

De nieuwe iPhone14 heeft dus geen fysieke sleuf meer voor de fysieke simkaart, maar een eSIM. Dat betekent natuurlijk plaatsbesparing, wat mooi meegenomen is, want in de smartphone moeten toch al zoveel sensoren als haringen in een tonnetje zitten. Het voordeel van de eSIM is dat je gemakkelijker van de ene op de andere provider kan switchen, zonder kaartje te moeten wisselen. Zo kan je bijvoorbeeld het aanbod van een andere provider gemakkelijk uittesten.

Maar het heeft ook een nadeel. Want ga je veel op reis, dan is het heel gemakkelijk om in je land van bestemming een fysieke  simkaart te kopen van een plaatselijke provider, zodat je in dat land aan plaatselijk tarief belt. Heel simpel: kaartje uit, nieuw kaartje in. Met de eSIM is dat niet zo eenvoudig, alhoewel sommige providers al wel de eSIM ondersteunen. China echter laat het gebruik van de eSIM niet toe.

Een heel verhelderend artikel over de eSIM bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/the-worst-thing-about-esim-only-iphone-14s
https://www.zdnet.com/article/iphone-14-drops-the-sim-card-slot-heres-what-that-means/ZOOM GEEFT ZIJN SLACK CONCURRENT EEN NIEUWE NAAM EN NIEUWE FUNCTIES
Met zijn allen hebben we tijdens de coronacrisis Zoom ontdekt, de supergebruiksvriendelijke videoconferentietool die zelfs een gratis aanbod heeft. Microsoft had wel zijn teams, maar de rompslomp rond Microsoft- accounts liet al snel veel gebruikers naar Zoom overschakelen. Bij Microsoft  zat je immers vaak vastgeklonken aan een werk-account, waarmee je dan geen conferenties kon bijwonen voor een teleconferentie voor je privé-gesprekken met je familie, of een vergadering van de vereniging waarin jij vrijwilliger bent.

Maar wist je dat Zoom ook een andere tool heeft, om online samen te werken aan projecten, - noem het een concurrent voor Slack. Alleen heet die Zoom Chat, en dat doet teveel denken aan de gewone Zoom, zonder dat het duidelijk maakt wat het verschil is.

Daarom heeft Zoom die naam nu veranderd naar Zoom Team Chat. En er werden enkel nieuwe functies aangekondigd, die de nadruk moeten leggen op samenwerking. MetZoom Team Chat kan je in real time samenwerken tijdens gesprekken, of asynchroon via tekstberichten. De meeste mensen die samenwerken doen dat via verschillende communicatiemiddelen video, voice, maar dan via verschillende programma's. Zoom wil dat nu centraliseren in Zoom Team Chat. En om je te overhalen kondigt het nieuwe functies aan, die einde deze maand beschikbaar zijn. Zo zou je gesprekken in Zoom kunnen delen in Zoom Team Chat, zodat je belangrijke notities meteen na het Zoom-gesprek kan zien. Je kan ook een Zoom meeting inplannen vanuit een Zoom Team Chat kanaal - in een gesprek kan het gebeuren dat je wil afspreken om iets verder uit te diepen, en meteen een datum wil vastleggen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/9/12/23345352/zoom-team-chat-name-featuresGOOGLE: NIEUW BEDRIJF
Google heeft altijd al allerlei ideetjes gehad voor nieuwe dingen - en het ene pakte, het ander niet. Denk aan Google Loon, waarbij het met ontelbare luchtballonnen een netwerk wou creëren in afgelegen gebieden, waar normale netwerken niet beschikbaar zijn. Op zich een lovenswaardig project, en zelfs levensvatbaar. Maar toch werd het in 2021 ten grave gedragen (1)

Nu heeft Google echt opnieuw een idee, waarvoor het een nieuw bedrijf opgericht heeft: Aalyria. Dat is een spin-off van een Google project, waaraan verschillende teams binnen Google gewerkt hebben. Met als resultaat een technologie die satellietverbindingen, wifi op vliegtuigen en schepen, en gsm-verbindingen drastisch zou moeten verbeteren.

De spin-off krijgt van Alphabet, het moederbedrijf, alvast een alle IP, tech, patenten, kantoorruimte, en andere assets. En Aalyria heeft ook al 8,7 miljoen gekregen van de overheid, voor een defensiecontract.

Benieuwd of dit een even roemloze dood zal sterven als Google Loon, of echt een nieuwe doorbraak zijn in satellietverbindingen.
https://www.bbc.com/news/business-55761172
https://www.cnbc.com/2022/09/12/google-spins-out-secret-hi-speed-telecom-project-called-aalyria.htmlLINUX FOUNDATION RICHT OPENWALLET FOUNDATION OP
Trouwe lezers weten dat wij grote fans zijn van open source projecten, zoals de non-profit Linux Foundation. Open source staat in onze ogen gelijk met innovatie, openheid en transparantie. En vooral een gemeenschap die samenwerkt aan projecten, zonder daarom meteen een commercieel doel voor ogen te hebben.

Welnu de Linux Foundation heeft aangekondigd dat zij de OpenWallet Foundation wil vormen,die open source software moet ontwikkelen die de interoperabiliteit mogelijk moet maken voor ene hele reeks toepassingen van virtuele wallets. De OWF zou zelf geen eigen wallet op de markt brengen, en evenmin inlogmethodes of nieuwe standaards wil ontwikkelen. De community zal zich daarentegen focussen op het bouwen van een open source software engine, waarop andere bedrijven en organisaties dan hun eigen digitale wallets kunnen bouwen.

Aan het hoofd van de OWF komt Daniel Goldscheider, de CEO van de open banking start-up Yes.com. Verschillende andere organisaties hebben hun medewerking al toegezegd aan het project, waaronder Okta, Ping Identity, Accenture, CVS Health, en OpenID Foundation.
https://techcrunch.com/2022/09/13/linux-foundation-announces-the-openwallet-foundation-to-develop-interoperable-digital-wallets/
https://linuxfoundation.org/press-release/linux-foundation-announces-intent-to-form-openwallet-foundation/


HBO MAX EN APPLE TV IN DE PRIJZEN
De Emmy Awards zijn jaarlijkse prijzen die gegeven worden aan de beste producties die voor tv gemaakt werden, en aan de mensen die daarbij de beste rol gespeeld hebben. De laatste jaren deden ook producties mee die niet voor de klassieke tv-kanalen gemaakt werden, wel voor streaming diensten. Zij vallen in de categorie Primetime Emmys.

Waar verleden jaar Netflix met heel wat prijzen ging lopen (10), waren het dit jaar HBO Max 12) en Apple TV (4). Vijf van de prijzen van HBOMax voor The White Lotus, vier voor Succesion, en een voor Euphoria, Hacks en Last Week Tonight elk.

Bij Apple TV+ gingen alle prijzen naar Ted Lasso, terwijl Netflix prijzen haalde voor Squid Game, dat twee Primetime Emmys haalde en de kracht beklemtoonde van de streamingdienst als een globaal platform. Het kreeg ook een award voor Ozark. Nog een andere streamingdienst, Hulu, kreeg twee awards voor Dopesick en The Dropout. Amazon Prime Video kreeg een prijs voor Watch out for the Big Grrls.

Voila. Zo heb je meteen al enkele reeksen die je op je verlanglijstje kan zetten - als je ze nog niet gezien hebt uiteraard.
https://www.engadget.com/hbo-max-apple-tv-ted-lasso-emmy-win-082538860.html?src=rss    
https://deadline.com/2022/09/netflix-emmy-2022-emmy-1235116616/YOUTUBE: UITKERINGEN VOOR USER GENERATED CONTENT MET 30 PERCENT VERHOOGD
De video's van YouTube zijn enorm populair. En YouTube verdient heel wat geld met de advertenties die aan het begin en einde van de video's vertoond worden. Maar worden de YouTubers zelf er rijk van? Dat komen we te weten van de cijfers die deze week gepubliceerd werden door YouTube zelf. In totaal werd er 6 miljard dollar uitgekeerd aan de muziekindustrie in de 12 maanden tussen juli 2021 en juni 2022. Dat is 2 miljard meer dan wat het in de vorige 12 maanden betaalde.

Daarbij wil YouTube beklemtonen dat het de inkomsten van advertenties en abonnementen al voornaamste bron beschouwt. En dat het alle verschillende muziekformaten (lange en korte video's, audiotracks, live, enz), op alle platformen (desktop, tablet, mobiel, tv) in over 100 landen ten gelde wil maken. En daarbij wil YouTube een voortrekkersrol spelen bij het belonen van user generated content: die is momenteel verantwoordelijk voor 3% van de uitkeringen aan artiesten, songwriters en auteursrechthebbenden, en dat voor het tweede jaar op rij.

Toch is de muziekindustrie, zo lees je bij Variety, niet tevreden met de manier waarop YouTube die sommen uitkeert. Daar zou onvoldoende transparantie over bestaan, en de muziekindustrie vindt die betaling ook te laag.
Meer bij Variety.
https://variety.com/2022/digital/news/youtube-6-billion-music-industry-1235370451/BINNENLAND: IS DE E-COMMERCE NU GESTEGEN OF NIET
Wanneer je leest dat er in het tweede kwartaal 2022 de Belgen 3,5 miljard euro online uitgaven, dan is dat een stijging met 29% tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo meldt BeCommerce.  Dat valt moeilijk te rijmen met het feit dat volgens Salesforce de e-commerce juist fors teruggevallen is in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar.

Toch is er een verklaring voor: Salesforce telt de online diensten niet mee, en BeCommerce wil. Tot die online diensten behoren evenemententickets, vakatieboekingen en andere diensten die het jaar tevoren, mede door corona, zo goed als stilgevallen waren of toen nog niet bestonden. En het zijn de online diensten die in het tweede kwartaal goed waren voor bijna de helft van de online uitgaven. En dat is een terugkeer naar de situatie van voor corona, toen diensten en webshops gelijk verdeeld waren.
Meer bij RetailDetail.
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/belg-boekt-meeste-diensten-online/BINNENLAND: UKKEL NEEMT DRASTISCHE MAATREGELEN TEGEN DEELSTEPS
Deelsteps zijn een handig vervoermiddel. En dan het businessmodel van de deelsteps: als je een abonnement hebt, kan je met een deelstep van punt A naar punt B rijden, en die daar achterlaten. Heb je een step nodig op punt C, dan vind je die daar ook wel in de buurt, vooral in de grote steden.

Maar er zijn toch enkele problemen. Om te beginnen is niet iedereen zich bewust van de snelheid die het ding kan halen, en kan de ermee rijden. Er zijn al heel wat ongevallen gebeurd, helaas verschillende met dodelijke afloop. Er is het probleem van de mengeling van voetgangers, fietsers en deelsteppers die dezelfde ruimte moeten delen - en waarbij de voetganger vaak moet springen voor zijn leven, omdat zowel fietsen als deelsteps een behoorlijke snelheid kunnen maken.

Maar het grootste probleem is het feit dat deelsteps op de meest onmogelijke plaatsen achtergelaten worden. Dat is een probleem voor de voetganger, die steeds meer moet slalommen op het voetpad - om niet te spreken voor blinden en slechtzienden, die het sowieso al moeilijk hebben op de voetpaden.

Daarom hebben verschillende gemeenten maatregelen genomen, vooral voor deelsteps Zo worden er in Antwerpen plekken afgebakend waar de steps verplicht achtergelaten moeten worden, zoniet blijft het huurgeld voor de step lopen.

De gemeente Ukkel gaat nog een stap verder, en verbiedt deelsteps volledig. Maar de maatregel geldt niet voor steps die privé-eigendom zijn - die worden meestal netjes achtergelaten, en vormen geen probleem. Wat ons echter verbaast is dat de maatregel ook geldt voor wie zich binnen de gemeentegrenzen verplaatst. Hoe dat te controleren valt, is ons een raadsel.
Meer bij De Standaard.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220908_93471973BINNENLAND: STEEDS MEER MENSEN WILLEN VIA AIRBNB CENTJE BIJVERDIENEN
Je kent het fenomeen: mensen die op reis gaan, boeken hun overnachting niet meer bij een hotel, maar bij gewone mensen via Airbnb. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds zijn hotels aan officiële regels gehouden qua veiligheid, brandverzekering enz, en gewone verhuurders niet. Maar anderzijds kunnen mensen die hun woning ter beschikking stellen op deze manier een centje bijverdienen. En voor de toerist is het wel leuk om in een gewone woning te kunnen verblijven, zonder alle rompslomp die in een hotel gebruikelijk is.

Volgens nieuwe cijfers zouden er steeds meer Belgen ruimte ter beschikking stellen via Airbnb, sinds het toerisme heropleeft na de coronacrisis. Het gemiddelde inkomen van een gast op Airbnb in België lag in het tweede trimester 2022 hoger dan 2.300 euro, wat een stijging is met meer dan 35% ten opzichte van dezelfde periode in 201. En ook meer mensen zetten voor het eerst hun woning te huur via Airbnb - wat in deze moeilijke tijden met hoge energierekeningen wat verlichting kan brengen bij de huishoudkosten...
https://www.lalibre.be/economie/immo/2022/09/14/deux-fois-plus-de-nouveaux-hotes-sur-airbnb-la-plateforme-constitue-une-bouffee-doxygene-pour-de-nombreuses-familles-belges-UTFNQW4NA5DAZFDYD7DJQN35XA/
https://www.hln.be/economie/airbnb-populairder-dan-ooit-na-opheffen-coronabeperkingen~a94c9dd2/TIKTOK DOET EEN ME TOO MET TIKTOK NOW
Met die MeToo verwijzen we naar het feit dat tegenwoordig alle sociale netwerken een "Ik ook" mentaliteit hebben en een functie die bij een ander netwerk populair is, gewoon kopiëren.

Zo is het nieuwe netwerk BeReal de laatste tijd erg populair geworden doordat het iets doet wat de schijnwereld van Instagram en Co doorbreekt: het dwingt de gebruikers om foto's te posten die niet geposeerd zijn, waarbij ze  niet eerst een half uur voor de spiegel gestaan hebben.

TikTok vindt dat wel knap, en heeft nu een Be Real kloon uitgebracht die het TikTok Now noemt. Eerder hebben ook al Snapchat en Instagram een dergelijke kloon uitgewerkt.

Net zoals bij BeReal moet je op onverwachte momenten een foto van jezelf nemen met de camera vooraan en achteraan. En je moet die dan delen uiteraard.

De Now filmpjes of foto's komen in een apart tabblad. Het is wel zo dat de markten buiten de VS deze Time to Now, zoals de functie heet, als een aparte app zullen krijgen. Daarbij is de standaardinstelling da enkele je vrienden (mensen die jij volgt maar die jou ook terugvolgen) je Now-postings zien. Maar ben je ouder dan 18, dan kan je die instelling wijzigen en je posting via de Explore feed delen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/09/15/tiktok-just-launched-a-bereal-clone-called-tiktok-now/GOOGLE PHOTOS KRIJGT UPDATE
Google heeft aangekondigd dat zijn Photos app verschillende nieuwe functies heeft. Heb je de versie voor een Android toestel, dan kan je nu je Memories gelen met andere gebruikers. Deze functie zal later ook beschikbaar worden voor iOS en de webapp.

Google zal ook meer video's opnemen in de GMemories, waarbij het automatisch in langere video's fragmenten uitkiest waarvan het denkt dat die betekenisvol zijn. In oktober zal er ook instrumentale muziek komen bij sommige Memories. Nog iets nieuws dat pijnlijke herinneringen moet voorkomen: je kan aangeven dat je bepaalde personen en tijdperken wil uitsluiten van je Memories.

En verder zal je ook een editor krijgen voor de collage die Google van je foto's maakt - een functie die meteen voor Android en iOS beschikbaar wordt.
https://www.engadget.com/google-photos-memories-redesign-sharing-163017688.htmlWALMART LAAT JE KLEREN VIRTUEEL PASSEN
Online kopen is handig, maar online kleren bestellen is toch altijd even zoeken. Is het de juiste maat, sta jij wel met dit of dat model? Bij webshops die kleding verkopen is er dan ook een hoge graad van retourzendingen. Een van de grootste ketens van de VS, Walmart, heeft nu een online tool uitgebracht die dat probleem zou moeten oplossen. Bij "Be Your Own Model" kan je virtueel meer dan 270.000 items passen.

In maart dit jaar had Walmart al een gelijkaardige tool uitgebracht, maar daar kon je dingen alleen aanpassen bij een model dat ongeveer lijkt op jouw lijf. Deze technologie, afkomstig van de techstartup Zeekit die Walmart in mei 2021 overnam, gaat dus nog een stap verder. Het is nu nog af te wachten of die virtuele paskamers echt efficiënt zijN.
https://www.cnbc.com/2022/09/15/walmart-unveils-virtual-fitting-room-to-push-shoppers-to-buy-more-clothes.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MINECRAFT VIRTUELE COMPUTER KAN MINECRAFT SPELEN
Hoe vernuftig mensen kunnen zijn...  Verleden jaar waren er enkele genieën die in Minecraft met de blokjes zelf een virtuele computer gemaakt hebben, een processor die heel simpele spelletjes zoals Snake kon spelen op een 32 x 32 scherm.

Nu heeft een team dat project nog een niveau hoger getild. Zodat die virtuele computer nu krachtig genoeg is om zelf... Minecraft te spelen!

Over het technische aspect ervan lees je meer bij PCWorld.
https://www.pcworld.com/article/1065278/this-minecraft-virtual-computer-is-powerful-enough-to-play-minecraft.htmlBINNENLAND: VR TRAINING VOOR POLITIE
Agenten moeten op alles voorbereid zijn, op elke situatie. Van betogingen tot gijzelingen en meer. En het is nu eenmaal een feit dat, hoe beter je voorbereid bent, hoe vaker je oefeningen 'drilt', hoe beter de agenten zullen optreden, hun kalmte bewaren, wanneer zij in het echt met die omstandigheden geconfronteerd worden.

Maar zo simpel is het niet om die oefeningen te houden - het vergt vaak massale mobilisatie van figuranten, verstoring van het publiek domein. Daarom wordt steeds vaker gedacht aan het gebruik van VR om dergelijke oefeningen met minimale middelen te laten plaatsvinden.  Zo heeft deze week op Campus Vesta, het opleidingscentrum voor veiligheidstrainingen dat in Ranst ligt, de politie een VR-demonstratie gegeven, die kadert in het Europees trainingsprogramma Shotpros.

Dat laatste moet de invloed bekijken die de psychologische context heeft op het gedrag van agenten en de beslissingen die zij nemen in stressvolle situaties. En om die kennis dan uit te wisselen met andere Europese korpsen, die ook met VR trainen.
Meer bij Knack.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-politie-simuleert-levensechte-situaties-met-vr/article-news-1899147.htmlEU PUBLICEERT CONCEPT UIT VOOR CYBER RESILIANCE ACT
Het is algemeen geweten dat heel wat IoT (Internet of Things) apparaatjes niet echt veilig zijn. Vaak zijn dat kleine gadgets, van een health tracker tot een slimme lamp. Die hebben allemaal een internetverbinding. Maar is die wel beschermd, en worden er regelmatig updates uitgebracht voor die toestellen, die eventueel ontdekte lekken kunnen verhelpen?

Om dit probleem op te lossen, hebben EU-wetgevers een concept voorgesteld van de Cyber Resiliance Act, die beveiligingsstandaards moet vastleggen voor 'slimme' toestellen. Zo zouden de makers van die toestellen de gebruikers voldoende correcte informatie moeten geven zodat die eventuele veiligheidsrisico's begrijpen, vooraleer zij een toestel kopen, en het bijvoorbeeld in hun huis installeren.

De wet die op stapel staat, zou ook de fabrikanten verplichten om alle nieuwe toestellen te updaten met patches om de beveiliging te ondersteunen. En de EU meent het: als fabrikanten deze regels niet volgen, dan zouden zij een boete kunnen krijgen die tot 2,5% van hun jaarlijkse omzet kan bedragen.

Als het voorstel tot wet gestemd wordt, dan krijgen de bedrijven twee jaar tijd om zich in regel te stellen met de nieuwe wetgeving.
https://techcrunch.com/2022/09/15/eu-cyber-resilience-act-draft/ 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTWITTER ROLT PODCASTS UIT VOOR TWITTER BLUE ABONNEES
Behoor jij al tot de gelukkigen die een Twitter Blue lidmaatschap hebben, en heb je een iOS toestel? Dan kan je vanaf vandaag een vernieuwd Space tabblad opmerken in je Twitter app.

Via deze tab heb je toegang tot Live Spaces, dus audiogesprekken die op dat moment gevoerd worden, maar je kan ook opgenomen gesprekken herbeluisteren. Er is ook een selectie populaire podcast die je rechtstreeks in de app beluisteren kan.

Een versie voor Android zou in de pijplijn zitten.
https://www.engadget.com/twitter-space-tab-podcasts-twitter-blue-subscribers-211205990.html?src=rss
https://twitter.com/TwitterBlue/status/1569374265224450050


 
De nieuwe oogst


   
LANGUAGE PLEASE: OMZICHTIG MET TAAL
Deze website wil mensen bewust laten omgaan met taal over gevoelige onderwerpen. Ethniciteit, sociale klassen, gender en sexualiteit... De verschillende artikels geven tips, in het Engels, om deze gevoeligheden op een delicate manier te behandelen.
[Taal: EN]
https://languageplease.org/style-guide/


THIS HOUSE DOES NOT EXIST
Je hebt al veel afbeeldingen gezien die door artificiële intelligentie ontworpen werden. Maar wist je dat AI ook huizen ontwerpt? Deze website toont je voorbeelden daarvan. Tik op de afbeelding om een nieuw huis te zien.
[Taal: EN]
https://thishousedoesnotexist.org/


LANGUAGE ROADMAP: TALEN LEREN
Deze webdienst wil je helpen om een nieuwe taal te leren. Niet elke methode daarbij is geschikt voor iedereen - de een leert gemakkelijker auditief, de ander via video's te bekijken, en nog een ander door repetitief woordjes te herhalen. Deze website biedt een media cataloog waarin je kan ontdekken wat voor jou de beste manier is om een taal te leren.
[Taal:EN]
https://languageroadmap.com/


GEHEIME GENOOTSCHAPPEN
Neen, dit gaat niet over complottheorieën. Maar in de voorbije eeuwen waren er verschillende 'geheime' genootschappen die gewoon een maatschappelijk doel hadden. Denk aan de Internationale Ode van St. Hubertus, die de grootste jagers van de wereld moest bijeenbrengen. Dit artikel van Smithsonian vertelt over de genootschappen.
[Taal: EN]
https://www.smithsonianmag.com/history/secret-societies-you-might-not-know-180958294/


100 DIEPZINNIGE QUOTES

Citaten kunnen verrassend simpel maar heel diepzinnig zijn. Deze pagina verzamelde 100 echt interessante citaten, om even over na te denken. Zoals deze van C.S. Lewis: “Humility is not thinking less of yourself, it’s thinking of yourself less.” .
[Taal: EN]
https://parade.com/living/deep-quotes


VIRTUEEL MUSEUM VAN STEKKERS EN STOPCONTACTEN
Dat er in de VS andere stekkers gebruikt worden dan in Europa, dat wist je wellicht. Maar dat er nog veel meer andere soorten bestaan? Dat leer je in dit virtueel museum van stekkers. Je krijgt ook een uitleg over de standaards die er bestaan.
[Taal: EN]
https://www.plugsocketmuseum.nl/Overview.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SUBSIDIEREGISTER

Hij was aangekondigd, en nu is hij er: het subsidieregister. Daar kan je kijken hoeveel subsidies de verschillende overheidsinstellingen in Vlaanderen (Belgische overheid, de gewesten, provincies en steden) aan organisaties geven. Een bewonderenswaardig staaltje van goed programmeren: je kan filteren op overheid, op naam van een instelling, diens ondernemingsnummer (btw). En bij de resultaten kan je meteen doorklikken naar bijkomende informatie zoals KBO (KruispuntBank van Ondernemingen), en vandaar naar publicaties bij het Belgisch Staatsblad, de Nationale Bank.
Een fantastisch initiatief, dat in elk geval misbruik van subsidies aan de kaak kan stellen. Een vette kluif voor onderzoeksjournalisten!
[Taal: NL]
https://www.vlaanderen.be/uw-overheid/subsidieregister
https://subsidieregister.vlaanderen.be/ords/xxsr/r/subsidieregister


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSBRIEVEN OVER TAAL
Heb je iets met taal. Dan heeft Doet iets met Taal een handig overzicht gemaakt van nieuwsbrieven waarop je je gratis kan abonneren, en de over taal gaan.
[Taal: NL]
https://doetietsmettaal.nl/2022/03/nieuwsbrieven-over-taal/


DTNS LEGT DE MERGE VAN ETHEREUM UIT

Je hebt wellicht de voorbije week gehoord van een belangrijke evolutie bij de cryptomunt Ethereum: hij zou van proof-of-work overgaan naar proof-of-state. Maar wat wil dat allemaal zeggen? Zoals gewoonlijk geeft DTNS hierover een heel duidelijke uitleg. En geloof het of niet: je zal echt wel begrijpen wat hier gebeurd is, als je deze video bekijkt.
https://www.youtube.com/watch?v=0N04QU2huBw


1PARAGRAPH
Dit is een browser-gebaseerde, epub reader (dus een tool om e-boeken te lezen), met de nadruk op offline. Bij elk boek zal het de laatste paragraaf die je leest bewaren, en zal het je naar die paragraaf brengen wanneer je het boek opent.  Je moet dus wel je eigen epub boeken toevoegen.
[Taal: EN]
https://1paragraph.app/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische natuurfilm en bijhorende website en boekenreeks - https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze_Natuur
    Iemands unieke reeks traceerbare digitale activiteiten, acties, bijdragen en communicatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_voetafdruk
    Internationale betrekkingen tussen België en Oostenrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch-Oostenrijkse_betrekkingen
    Duitse geoloog en paleontoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Jaekel
    Oudste, grootste en meest productieve universitaire natuurhistorische musea ter wereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peabody_Museum_of_Natural_History
    Russische verovering van Siberië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_verovering_van_Siberi%C3%AB
    Kasteel in Gelderland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijburg
    Debuutalbum van de Britse rock-'n-roll singer-songwriter Tony Sheridan - https://nl.wikipedia.org/wiki/My_Bonnie_(album)
    Belgisch basketballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferre_Vanderhoydonck


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Afgetreden Zweedse premier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Andersson
    Nieuwe koning van het VK - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_III_van_het_Verenigd_Koninkrijk
    [EN] 2021–2022 Armenia–Azerbaijan border crisis - https://en.wikipedia.org/wiki/2021%E2%80%932022_Armenia%E2%80%93Azerbaijan_border_crisis


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over scheikunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Scheikunde

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De iPhone 14 Pro is een smartphone die je minder hoeft te gebruiken (en dat is slim bedacht)
https://www.ad.nl/tech/de-iphone-14-pro-is-een-smartphone-die-je-minder-hoeft-te-gebruiken-en-dat-is-slim-bedacht~a36f82b3/
- Nederlander bedenkt trucje om mooiere iPhone-achtergronden te maken
https://www.ad.nl/tech/nederlander-bedenkt-trucje-om-mooiere-iphone-achtergronden-te-maken~a65a4c8c/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- DuckDuckGo’s gratis e-mail bescherming beta programma is nu voor iedereen beschikbaar
https://computertaal.info/2022/09/15/duckduckgos-gratis-e-mail-bescherming-beta-programma-is-nu-voor-iedereen-beschikbaar/
- Mijn kind is in een abonnementsval getrapt – wat kan je doen?
https://computertaal.info/2022/09/15/mijn-kind-is-in-een-abonnementsval-getrapt-wat-kan-je-doen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgische rechtszaak ligt stil wegens oude computer die bewijs niet kan lezen
https://tweakers.net/nieuws/201208/belgische-rechtszaak-ligt-stil-wegens-oude-computer-die-bewijs-niet-kan-lezen.html
- Uber heeft te maken met grote hackaanval op zijn intranet
https://tweakers.net/nieuws/201194/uber-heeft-te-maken-met-grote-hackaanval-op-zijn-intranet.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- King's Quest-bedenkers maken na 25 jaar nieuw videogame
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/king-s-quest-bedenkers-maken-na-25-jaar-nieuw-videogame/article-longread-1899793.html
- Tesla zet project rond batterijfabriek in Duitsland on hold
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-zet-project-rond-batterijfabriek-in-duitsland-on-hold/article-news-1899631.html

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: SIMPEL BACK-UPS MAKEN

Het zal je maar overkomen: je verliest een USB-stick of -drive met alle familiefoto's op. Of je computer wordt gestolen, en al je bestanden zijn foetsie. Regelmatig een back-up maken kan heel wat ellende voorkomen. Bij Computertaal enkele tips om gemakkelijk een back-up te maken.
[Taal: NL]
https://computertaal.info/2022/09/13/6-eenvoudige-back-up-tips-voor-je-computer/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TWILIO AUTHY 2 FACTOR AUTHENTICATIE VOOR ANDROID

Een 2F aanmelding is veel veiliger dan enkel een wachtwoord, want met de tweede factor bewijs je dat jij het echt bent. Met de app Authy activeer je deze dubbele bescherming.
https://www.chip.de/downloads/Twilio-Authy-2-Factor-Authentication-Android-App_171861958.html
https://authy.com/


ITUNES VOOR WINDOWS
Jawel, dat bestaat nog altijd. En er is nu een gratis versie van deze muziekplayer van Apple voor Windows beschikbaar. Met de app kan je muziek afspelen, en muziek en films aankopen in de Store. Het nadeel is wel dat de app log is, juist omdat er zoveel functies in zitten.
https://www.chip.de/downloads/iTunes-64-Bit_35392786.html
https://www.apple.com/itunes/


FLAVRS: ZIEN KOKEN EN HET ZELF DOEN
Op TikTok zijn filmpjes over eten bereiden heel populair. Flavrs combineert die populariteit met de mogelijkheid om de ingrediënten meteen te bestellen en zelf aan de slag te gaan om het gerecht te bereiden.
https://www.prnewswire.com/news-releases/introducing-flavrs-the-first-app-marrying-premium-content-and-commerce-for-foodies-301623074.html
https://www.flavrs.com/


SNAPCHAT VOOR HET WEB


Vooraan kan je Snapchat ook in je browser bekijken. Deze mogelijkheid was al in juli dit jaar gelanceerd, maar was toen voorbehouden voor Snapchat+ gebruikers in bepaalde markten. Nu kan iedereen Snapchat in zijn browser bekijken.
https://www.engadget.com/snapchat-for-web-is-now-available-for-everyone-130052210.html?src=rss
https://www.snapchat.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een vat vol geleerdheid is nog geen druppel wijsheid waard.

- Pythagoras -
Grieks filosoof en wiskundige 580 v.C. - 504 v.C.