Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/9/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1272  van 1/9/2022


 

Gegroet lezer,


Terroristen die NFTs gebruiken om sympathisanten te vinden en geld op te halen. Gelaatsherkenning om ongesluierde vrouwen op te sporen op het openbaar vervoer.  Een nieuwe headset van HTC die Meta met zijn Oculus in snelheid pakt. Dat zijn maar enkele onderwerpen die u in deze editie vindt. Naast de vele tips voor interessante websites en software, uiteraard.

Maar wil u ons eens een plezier doen? Laat van u horen. Wat doen we goed en wat kan beter in onze selectie  en de vorm van onze artikels? Wat zou u meer willen lezen, wat minder? Uw feedback wordt enorm gewaardeerd. Alvast bedankt!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STREAMING BEDRIJVEN: DISNEY WIL AMAZON PRIME ACHTERNA EN LANCERING NETFLIX MET ADS
We vergeten soms dat sommige streamingdiensten niet alleen in content zitten, maar ook in "bakstenen" producten. Zo is Amazon Prime video een tak van Amazon, waar je goederen aankoopt en thuis laat leveren, maar waar je ook webruimte kan huren (Amazon Web Services of AWS). En net zo is Disney+, naast een dienst waar je content kan streamen, ook een bedrijf dat themaparken heeft, en dat ook veel geld verdient met de merchandising van de figuurtjes uit zijn uitgebreide pakket aan content.

Welnu, Disney zou volgens Wall Street Journal het voorbeeld willen gaan volgen van Amazon, met zijn Prime programma. Bij de pakjesdienst van Amazon krijg je bij dat abonnement extra voordelen, zoals gratis levering enz. Disney wil iets dergelijks, een soort premiumabonnement waarbij je dan kortingen of speciale voordelen krijgt, met uiteindelijk de bedoeling dat je dan meer zou uitgeven op zijn streamingdiensten, themaparken enz.

Het zou bijvoorbeeld een uitbreiding kunnen zijn van een concrete korting die nu al bestaat, waarbij je als Disney +-abonnee een korting krijgt bij je verblijf in Disney World. Voor die uitbreiding zou Disney dan samenwerken met externe partijen, zodat je bijvoorbeeld ook een korting kunt krijgen op tickets voor de Disney Broadway show. Meer bij WSJ (1).

Het tweede bericht gaat over Netflix, met name over zijn plan om  een goedkoper abonnement aan te bieden waarvoor je dan wel advertenties zou moeten slikken. Dat zou sneller van start gaan: al op 1 november, in plaats van begin 2023.

Het wil hiermee Disney+ voor zijn, dat op 8 december zijn Disney+ basic abonnement uitbrengt, eveneens met advertenties.

Netflix heeft zijn partners voor die advertenties verteld dat het tegen einde 2022 al 500.000 abonnees verwacht. Meer bij Variety (2).

https://www.wsj.com/articles/disney-explores-amazon-prime-like-membership-program-to-offer-discounts-and-perks-11661978329?mod=djemalertNEWSEU: RICHTLIJNEN VOOR ONDERDELEN VAN SMARTPHONES EN TABLETS
Ben jij een van die mensen die meteen het nieuwste model iPhone (of een ander merk smartphone uiteraard) wil kopen, zodra het uitkomt? Of ben jij iemand die zich niets aantrekt van nieuwigheden, en een smartphone blijft gebruiken zo lang het kan - tenzij hij stuk gaat, zelfs vooraleer hij echt verouderd is?

Uiteraard is er in beide gevallen sprake van een grote mate van verspilling. De eerste categorie mensen zijn, helaas, niet te verbeteren - en zij zijn degenen die de fabrikanten rijk maken. Voor de tweede reeks gebruikers, die geconfronteerd worden met een toestel dat zij niet kunnen herstellen, alhoewel het nog best bruikbaar is, heeft de Europese Commissie een plan om verspilling tegen te gaan. De EC heeft namelijk een stel voorstellen ingediend die enerzijds de batterijduur van smartphones en tablets moet verbeteren, en anderzijds de mogelijkheid om onderdelen te vervangen.

Fabrikanten zouden voortaan minstens 15 verschillende onderdelen moeten leveren aan professionele herstellers, en dat gedurende 5 jaar nadat een toestel te koop aangeboden wordt. De gebruiker zou ook gegarandeerd zijn batterijen moeten kunnen vervangen, lader, scherm, achterkant van het toestel, en SIM-schuifje gedurende 5 jaar.

Dat zou, volgens The Financial Times, tot een enorme milieubesparing leiden: de levensverlenging van de smartphone met 5 jaar, staat gelijk met 5 miljoen auto's van de weg halen.
https://www.theverge.com/2022/9/1/23332407/european-commission-smartphone-repairability-spare-parts-energy-labels-proposalsSCHEPEN MANIPULEREN GPS OM SANCTIES TE OMZEILEN
The New York Times meldt dat een technologie, AIS, gebruikt wordt voor allerlei malafide praktijken, maar ook om de toepassing van internationale wetten, zoals sancties, te omzeilen.

Het gaat om AIS, waarbij het mogelijk is om een valse positie van je locatie uit te zenden. Die zou binnenkort gebruikt kunnen worden om de Europese sancties tegen Rusland te doorbreken. Zoals je weet wordt omwille van de oorlog in Oekraïne handel met Rusland verboden. Die handel zou echter ondergronds kunnen gaan, doordat de verscheping van goederen van en naar Rusland gemaskeerd zou kunnen worden door AIS.

En daardoor zou er een grote schaduweconomie kunnen ontstaan, die maritieme gegevens vervalst - wat tot gevaren zou kunnen leiden. Een gevaar dat zeer reëel is: in het voorbije jaar heeft Windward, een groot maritiem databedrijf dat research aanbiedt aan de VN, meer dan 500 gevallen ontdekt waarbij schepen hun satellietnavigatiesystemen manipuleerden om hun locatie te verbergen...
https://www.nytimes.com/2022/09/03/world/americas/ships-gps-international-law.htmlCLOUDFLARE ZET DIENSTVERLENING STOP AAN KIWI FARMS
Wie niet tot de incrowd van het internet behoort, zal niet weten wat Kiwi Farms is. Volgens NBC News is het een forum, dat opgestart werd en beheerd wordt door de voormalige admin van 8chan, Josh Moon. Een forum dat uitgegroeid is tot een vrijhaven voor giftige conversaties - en erger: doxxing (persoonlijke informatie over mensen bekendmaken, die de info liever privé gehouden hadden, zoals thuisadres, geaardheid, enz.), swatting (een politiedienst opbellen omdat er zogenaamd een noodsituatie is in de woning van het slachtoffer, waarna die diensten met veel machtsvertoon binnenvallen), stalking en lastigvallen.

Het forum zou zich de laatste tijd vooral gefocust hebben op trans-personen, en in een bepaald geval zelfs wereldwijd achtervolgen, zo lees je bij CNBC (1).

Cloudflare, dat bepaalde diensten levert aan websites zoals DDoS-bescherming, heeft nu aangekondigd dat het die diensten niet meer zal leveren aan Kiwi Farms.

Volgens een woordvoerder van Cloudflare zou Wiki Farms een steeds hoger risico betekenen voor sommige mensen, op een niveau dat de overheidsdiensten niet meer kunnen volgen.

Volgens de Washington Post toch een opmerkelijke ommezwaai in de houding van Cloudflare, want een week geleden had diezelfde woordvoerder het leveren van DDoS-bescherming en caching diensten nog verdedigd. Hij noemde het stopzetten van die diensten zelfs "een gevaarlijk precedent".
https://www.nbcnews.com/tech/internet/cloudflare-kiwi-farms-keffals-anti-trans-rcna44834
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/09/03/cloudflare-drops-kiwifarms/INLICHTINGENDIENSTEN BEZORGD DAT TERRORISTEN NFT'S GAAN GEBRUIKEN OM BOODSCHAP TE VERSPREIDEN
NFT's, je kent ze ondertussen al wel - zelfs al heb je er nooit een aangekocht of gemaakt. Het zijn, kort door de bocht, digitale "certificaten" die bewijzen dat een digitaal iets origineel is. En dat jij er de eigenaar van bent.

NFT's zijn "hot", maar het is nog uitzoeken op welke wijze zij erg een businessmodel kunnen zijn, echt iets kunnen toevoegen aan de kunstwereld, games, restaurants enz. En bij gebrek aan een werkbaar model, zijn er heel wat slimme marketeers (en zelfs oplichters) die een graantje willen meepikken van de hype rond NFT's. Marketeers gebruiken te pas en te onpas het woord NFT in hun aankondiging. En bedrijven overgieten hun producten met een NFT-sausje.

Maar het blijkt dat ook terroristen NFT's ontdekt hebben. Zo maken Amerikaanse overheidsdiensten zich zorgen over wat IS zou kunnen doen met die NFTs - zoals boodschappen verspreiden en censuur ontwijken. Die waarschuwing kwam er nadat IS zijn eerste NFT gepost had, na een terroristische aanval. Het was een NFT die het embleem droeg van IS, en waarschijnlijk is het een experiment om te zien of deze NFT's gebruikt kunnen worden om geld en steun in te zamelen.
Meer bij WSJ.
https://www.wsj.com/articles/islamic-state-turns-to-nfts-to-spread-terror-message-11662292800?mod=djemalertNEWSIRAN SPOORT ONGESLUIERDE VROUWEN OP VIA GELAATSHERKENNING
Gelaatsherkenning is op zich geen slechte technologie. Integendeel: hij kan bijvoorbeeld gebruikt worden om toegang te geven tot een kantoorgebouw, of gebruikt worden om in een grote database van misdadigers een persoon op te zoeken. Maar in de handen van de verkeerde mensen wordt het een wapen.

Dat wordt nogmaals aangetoond door Iran. Dat kondigde aan dat het gelaatsherkenning gaat inzetten op het openbaar vervoer, om vrouwen op te sporen die zich niet houden aan de nieuwe kledingsregels. Daar zijn vrouwen namelijk voortaan verplicht om een hijab te dragen, een hoofdbedekkende sluier dus. Een maatregel waartegen heel veel vrouwen protesteren.

Deze nieuwe richtlijn werd uitgevaardigd op 15 augustus van dit jaar, en lokte enorm protest uit bij vrouwen. Die postten massaal filmpjes en beelden van hen op sociale media, met ontbloot hoofd op de straat, in bussen en treinen. Dat protest werd hard beantwoord door de overheid: vrouwen werden gearresteerd, opgesloten, en moesten op tv hun ongelijk bekennen.
Meer bij The Guardian.
https://www.theguardian.com/global-development/2022/sep/05/iran-government-facial-recognition-technology-hijab-law-crackdownIERLAND GEEFT META BOETE VAN 405 MILJOEN EURO
Zouden die grote techbedrijven dat echt niet voelen, al die miljoenenboetes die ze de laatste tijd gekregen hebben in verschillende landen? De laatste boete in de rij is er eentje van maar liefst 405 miljoen euro, die Meta moet betalen voor inbreuken die vastgesteld werden bij Instagram.

Concreet gaat het om een boete die de Data Protection Commission van Ierland opgelegd heeft aan Meta, na een onderzoek dat twee jaar geduurd heeft. Daarbij keek de DPC naar de manier waarop de gegevens van tieners behandeld werden.  En er werd vastgesteld dat het voor die tieners te gemakkelijk was om een professionele account aan te maken, die er dan meteen voor zorgde dat hun profielgegevens openbaar werden. Wat een inbreuk is op de GDPR die de data van jongeren beschermen moet.

Eerder moest Meta oo al een boete van 225 miljoen euro incasseren omdat WhatsApp de EU-burgers onvoldoende informeerde over hoe hun data verzameld en gebruikt werden.
https://www.bbc.com/news/technology-62800884?at_medium=RSS&at_campaign=KARANGANIEUWE WOORDJES LEREN: DOOMSCROLLING
In een artikel van The Guardian hebben we een nieuw woordje geleerd: doomscrolling. Dat gaat over het feit dat gebruikers continue naar het nieuws kijken op hun telefoon. En die berichten zijn de laatste tijd niet echt positief te noemen.

Voortdurend geconfronteerd worden met dit doemsdag-nieuws, zo blijkt uit een onderzoek van Health Communication, heeft een negatieve impact op de fysieke en mentale gezondheid, en creëert een vicieuze cirkel.

Je geraakt namelijk in een "constante staat van hoge alertheid. 16,5% van 1100 onderzochte mensen toonde tekenen van "erg problematische" nieuwsconsumptie, wat tot nog hogere stress leidde en een slechte gezondheid, waarbij de wereld als een "donkere en gevaarlijke plaats" beschouwd wordt.

In deze tijden doe je er dus best aan om niet voortdurend op je smartphone te kijken, en misschien zet je ook alle meldingen van nieuwssites af. Kijk in de plaats daarvan naar positieve berichten. Zoals de site die wij je gisteren adviseerden, waar je hugs kan geven. Of volg Irena Buzarewicz die je prachtige afbeeldingen en GIF's bezorgt om je dag positief te beginnen!
https://www.theguardian.com/society/2022/sep/06/doomscrolling-linked-to-poor-physical-and-mental-health-study-finds
https://twitter.com/IrenaBuzarewiczZESDE ZERO DAY KWETSBAARHEID VOOR GOOGLE DIT JAAR
Het mag toch een blamage genoemd worden voor Google: al voor de zesde keer dit jaar moet het een patch uitbrengen voor zijn Chrome browser, omdat die een erg gevaarlijke zwakke plek vertoont.

Het gaat om de versie voor Windows, Mac en Linux, en de update die je meteen zou moeten installeren is versie 104.0.5195.102. Je kan de update vinden als je naar het Chrome menu gaat naar Help > about Google Chrome. Of: wanneer je de browser sluit en terug opstart, zal die automatisch gaan controleren of er een update is.

De zwakke plek werd meteen al misbruikt door hackers om aanvallen uit te voeren - vandaar de naam "Zero-Day vulnerability".  De technische uitleg vind je o.a. bij Bleepingcomputer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/google-chrome-emergency-update-fixes-new-zero-day-used-in-attacks/BINNENLAND: NIEUWE INITIATIEVEN IN E-COMMERCE
Deze week aandacht voor twee nieuwe vormen van levering - want dat blijkt bij de vele initiatieven waarbij al dan niet het internet gemoeid mee is, toch een heikel punt. Over het statuut van de koeriers wordt een bitse strijd gevoerd, die in Frankrijk er zelfs toe geleid heeft dat het platform Deliveroo veroordeeld is tot het betalen van 9,7 miljoen boete omdat het de sociale bijdragen en belastingen niet betaald heeft voor zijn koeriers. De rechtbank vindt namelijk dat die werknemers zijn, geen zelfstandigen (1).

De twee nieuwe initiatieven waarover we het gaan hebben zijn eerder kleinschalig. Om te beginnen een drankenbezorger, Andy.be, die inspeelt op een gat in de markt. In steden wordt het gebruik van de auto ontmoedigd. Je hebt achter elke hoek haast een supermarkt, dus kan je heel goed je boodschappen met een shopper te voet doen. Behalve als het gaat om flessen water en andere zware boodschappen. En dat probleem wil dit bedrijf aanpakken: het levert drankenaankopen aan huis. En later zou dit uitgebreid worden naar andere zware producten, zoals petfood of andere keukenproducten.

Het bedrijf is al actief in Brussel en Leuven, en zou nu uitbreiden naar Antwerpen. Meer bij RetailDetail. (2)

Een ander initiatief is iets wat de NMBS uittest, en het past in het concept van de korte keten. Geen eten kopen dat de halve wereld moet rondreizen vooraleer het op jouw bord ligt, maar afkomstig is van de boer of producent in de buurt.

Het initiatief komt van de NMBS, dat in 50 stations afhaalpunten wil organiseren voor lokale verse voeding. Die producenten moeten geen winkel openen in die stations -zij kunnen ofwel een stand in of buiten het station openen waar mensen een keer per week hun bestelling kunnen afhalen. Of zij kunnen in lockers de bestellingen plaatsen, waar de klant die kan afhalen. Er zouden ook automaten kunnen plaatsen voor directe verkoop.

Een mooi idee, lijkt ons, maar blijkbaar is het toch wat riskant. Het idee werd al uitgeprobeerd in 2021 in vier Belgische stations, maar daar werd het afgevoerd wegens een gebrek aan animo (3).
https://www.rtbf.be/article/france-deliveroo-condamne-a-verser-9-7-millions-d-euros-pour-travail-dissimule-11059019
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/drankbezorger-andy-ook-naar-antwerpen-gratis-leveren-kan-duurzaam-en-rendabel/
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/stations-worden-afhaalpunten-voor-korteketenvoeding/BINNENLAND: INTERNATIONAAL TAXIPROTEST VERZAMELT IN BRUSSEL
Enkele weken geleden was er veel ophef over gelekte documenten van Uber: de Uber Files. Daarin werden haarfijn de lobbystrategieën van Uber bij de EU blootgelegd, en die zouden niet altijd netjes geweest zijn.

Na die ophef leken de onthullingen niet tot veel verdere justitiële gevolgen te leiden. Daarom organiseerden de taxichauffeurs deze donderdag een groot taxi-protest in Brussel. Zij willen dat deze Uber Files verder onderzocht worden, omdat zij menen dat de kans groot is dat er "in elke EU-lidstaat ernstige inbreuken op de mededelingsregels plaatsgevonden hebben". Zij willen met dit protest voorkomen dat het schandaal in de doofpot terecht komt. Er werden meer dan 1500 chauffeurs verwacht, en uiteraard zal dit protest tot de nodige verkeershinder leiden
Meer bij Knack (+)
https://www.knack.be/nieuws/belgie/uberfiles-internationaal-taxiprotest-strijkt-neer-in-brusselBINNENLAND: MEALHERO VRAAGT FAILLISSEMENT AAN
Wat eten we vandaag? Dat is een vraag waarmee menige huisman/vrouw de hersens pijnigt. Op dat fenomeen spelen heel wat internetbedrijven in. Van bedrijven die jou gewoon alle ingrediënten brengen waarna jij de maaltijd moet bereiden. Tot bedrijven die de volledig klaargemaakte maaltijd aan huis leveren. Warm, zodat je meteen aan tafel kan, of diepgevroren, zodat je maar één levering moet ontvangen en voor een hele week safe zit.

Tot die laatste categorie behoort Mealhero. Op die dienst kon je een abonnement nemen, en dan kreeg je diepgevroren maaltijden aan huis geleverd. Die kon je dan snel bereiden in een stomer, die het bedrijf erbij leverde.

Dat bedrijfsmodel bleek echter niet rendabel, en het bedrijf heeft het faillissement aangevraagd. Maar blijkbaar werden de klanten niet zelf gecontacteerd door Mealhero. Daarom heeft de staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker enkele adviezen gegeven. Klanten zetten best meteen de automatische opdracht voor hun abonnement stop. Heb je al betaald voor maaltijden die je niet ontvangen hebt, dien dan een schuldvordering bij de curator in. En wat het stoomapparaat betreft dat je van Mealhero huurt: daar doe je voorlopig best niets mee, tot de curator instructies hierover geeft.
Meer bij NIeuwsblad.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220906_91782130BINNENLAND: CODERDOJO NL KOMT ER WEER AAN
Het lijkt een anachronisme dat je nog altijd een speciaal evenement moet inrichten om meisjes aan te moedigen om te leren programmeren. Die tijd zou toch al lang achter ons moeten zijn, niet? En toch.

Er zijn nog altijd te weinig kinderen die een STEM-opleiding volgen op school. En van die kinderen zijn er dan weer te weinig meisjes.

Met de CoderDojo programmeerclubs willen de organisatoren meisjes en jongens enthousiast maken over programmeren, spelletjes ontwikkelen, enz. En er worden dus ook speciale Dojo's georganiseerd voor meisjes. Eentje in Vlaanderen, en eentje in Wallonië.
Meer hierover op de website.
https://www.eventbrite.be/e/coderdojo4girlz-nl-22102022-registration-412741319397NIEUWE HEADSET VAN HTC SNOEPT PRIMEUR VAN META AF
Op 11 oktober zal Meta zijn "Connect" conferentie houden, die bedoeld is voor AR en VR ontwikkelaars. Daar zal Meta vertellen wat haar plannen zijn voor de nabije en verre toekomst. Maar er zou ook een nieuwe headset gelanceerd worden. En je zou meer te weten komen over de Horizon Worlds VR app.

Die headset past in het "Project Cambria", waarbij eye & facial tracking in de headset gebouwd worden. Maar 11 oktober is nog lang, en ondertussen lijkt het erop dat HTC de primeur van deze technologie gaat wegsnoepen.

HTC heeft namelijk een aparte Facial Tracker aangekondigd voor de Vive Focus 3 headset, aan een prijs van $99, en een aparte Eye Tracker aan de prijs van $249. En beiden zijn nu al beschikbaar!

Wat doet zo'n ding? Wel de facial tracker gebruikt één enkele camera met een 60 Hz tracking snelheid die de bewegingen van je lippen, kaak, kin, tanden en tong traceer, met de bedoeling dat jouw gelaatsuitdrukking en de bewegingen van je mond weergegeven worden op je avatar in de virtuele wereld. Deze tracker voegt 11,6 gram toe aan het gewicht van de Vive Focus 3 headset, en je sluit hem aan op de USB-C poort van de headset.

De Eye Tracker van zijn kant een een duaal camerasysteem dat de richting traceert van je ogen, het knipperen, de grootte van je pupillen en positie. Deze add-on weegt 54 gram.

Het bijzondere is dat deze eye tracking niet alleen gebruikt wordt om te vertellen waarheen je kijkt, maar ook om realistisch de activiteit van je ogen weer te geven.

En nog iets veelbelovend: de biometrische data van deze sensoren kunnen geïntegreerd worden in apps, via de Vive Wave SDK, zodat je die kan integreren in Unity, Unreal Game Engine en Natvie.
Meer bij HTC zelf en Oculus.
https://www.oculus.com/blog/meta-connect-2022-save-the-date/
https://business.vive.com/us/product/vive-focus-3-facial-tracker/
https://business.vive.com/us/product/vive-focus-3-eye-tracker/APPLE WATCH: WAT ONS OPVIEL
Apple heeft deze week, zoals verwacht werd, enkele nieuwe Apple Watch modellen voorgesteld. Voor de technische specs en prijzen verwijzen wij graag naar The Verge, dat alle informatie heeft.

Wat ons wel opviel was de reactie van enkele vrouwelijke panelleden van de DTNS podcast. En dan met name over het gebruik van de menstruatietracking, Deze dames zeiden meteen dat zij dat nooit zouden gebruiken.

Door de afschaffing van de Roe vs Wade uitspraak heerst er bij veel vrouwen angst dat zij vervolgd zouden kunnen worden, indien zij een abortus zouden laten uitvoeren. En de gegevens van zo'n tracking app zouden wel eens een indicatie daarvan kunnen geven.

Nochtans doet Apple zijn best om die gegevens zo goed mogelijk te bewaren: de data van de cyclus worden op het toestel versleuteld, en zijn enkel toegankelijk met een passcode of biometrische ID. En wanneer de data gesynchroniseerd worden met iCloud, dan verloopt die verbinding end-to-end versleuteld.
https://www.theverge.com/2022/9/7/23313786/apple-watch-series-8-specs-price-features-release-date
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ENERGIEPROBLEEM: OOK EV WAGENS GETROFFEN
Waarom we vaak over elektrische auto's en energie in het algemeen schrijven? Omdat een flink deel van het internet via datacenters gaat. Die verbruiken energie, in steeds sneller stijgende hoeveelheden. Elektriciteit die met steeds meer organisaties, mensen gedeeld moet worden, nu het verbruik van fossiele brandstoffen afgebouwd wordt.

En ja, hernieuwbare energie kan die fossiele brandstoffen vervangen. Alleen: er is momenteel onvoldoende back-up om de wispelturigheid van zon- en windenergie op te vangen. Wat overduidelijk blijkt uit de recente ontwikkelingen. Door de warme temperaturen steeg op vele plekken het verbruik van elektriciteit, doordat mensen meer beroep deden op aircondition. Elektriciteit die onvoldoende gegenereerd kon worden, omdat o.a. in Frankrijk kerncentrales eruitlagen omdat zij hun koelwater niet mochten storten in waterlopen, omdat daar de waterstand te laag was. Die lage waterstanden zorgden er ook voor dat waterkrachtcentrales niet konden werken. Kortom: bezorgdheid alom om de bevoorrading van elektriciteit.

Een korte opsomming van enkele berichten uit de VS toont hoe moeilijk het evenwicht tussen afkicken van fossiele energie en gegarandeerde elektriciteitsvoorziening aan het worden is.

In Californië, een staat die toch al gewoon is aan warm weer, heeft de recente hittegolf het elektriciteitsnet aan de rand van zijn capaciteit gebracht (1). Daardoor vraagt de staat aan eigenaars van elektrische wagens om die niet te herladen. Wat even slikken is, omdat dat persbericht er kwam enkele dagen nadat Californië aankondigde dat het auto's met fossiele brandstoffen wil uitfaseren. (1) Nochtans zijn er momenteel in de hele VS slechts 6.000 snelladers voor EV's. (2) Als iedereen moet overschakelen op elektrische wagens die geladen moeten worden vanuit het klassieke elektriciteitsnet, dan dreigt er een ramp.

Daarom heeft een bedrijf dat met zonne-energie werkt, aangekondigd dat het in verschillende steden in Californië micro-netwerken wil bouwen met zonnepanelen. (3)
https://www.nytimes.com/2022/09/01/us/california-heat-wave-flex-alert-ac-ev-charging.html
https://www.technologyreview.com/2022/06/28/1053908/electric-vehicle-charging-stations/
https://www.nytimes.com/2022/09/01/business/energy-environment/sunnova-off-grid-neighborhoods.htmlFITBIT BREIDT WAARSCHUWINGEN HARTRITMESTOORNISSEN OOK NAAR EU
Wearables, met name gezondheidstrackers, zijn niet alleen een leuke gimmick voor mensen die met hun sportieve prestaties te koop willen lopen. Zij kunnen je echt helpen om in het oog te houden of je wel lang genoeg slaapt, of je wel voldoende beweegt en je bijvoorbeeld na 3 minuten stilzitten een "zoem" geven om je te herinneren dat je moet rechtstaan en rondlopen.

Dergelijke wearables kunnen ook je hartritme meten. En de Fitbit kan zelfs detecteren wanneer je een onregelmatig ritme hebt, veroorzaakt door voorkamerfibrillaties. Die mogelijkheid bestond in de app tot voor kort enkel in de VS, nu wordt dat uitgebreid tot de landen in de EU en Canada.  

Qua hardware moet je enerzijds een Fitbit hebben die tot de volgende reeks behoort: Charge 3,  en 5, Inspire 2 en 3, Versa 2, 3 en 4, Sense 1 en S, en Fitbit Luxe. Qua smartphone moet je een toestel hebben dat  iOS 15.5 of hoger draait of een Android 12 of hoger.
https://9to5google.com/2022/09/05/fitbit-irregular-heart-rhythm-notifications-countries/ETEN WE BINNENKORT ALLEMAAL SOLEIN
Het concept om iets te eten of drinken dat gegist heeft, is je bekend. Bier, kimchi, sauerkraut, kaas, zelfs koffie: allemaal dingen die gegist hebben. Maar wat als we dat gistingsproces nu eens verder doortrokken, en er een proteïne van konden maken?

Dat is waarin een Fins bedrijf, Solar Foods, geslaagd is volgens een artikel van Tech Crunch. De proteïne wordt Solein genoemd. Alles wat er nodig is voor de productie is CO2, wat microben, wat water en een klein beetje elektriciteit. Het mooie is dat je de proteïne niet moet voeden om hem te laten groeien, dit in tegenstelling tot dierlijke proteïnes. En zelfs kunstmatig vlees zoals Beyond Meat, dat plantgebaseerd is, en minder land gebruikt dan vee om geproduceerd te worden, verbruikt toch nog altijd veel meer land dan deze Solein.

Solein kan zelfs gebruikt worden in vleesvervangers zoals Beyond Meat. En er is niet echt veel energie nodig bij de aanmaak ervan.

Solar Foods heeft al een goedkeuring aangevraagd in Europa, de VS en meerdere Aziatische markten. En naar het schijnt heeft het "een milde smaak", je kan het dus als een ingrediënt kunnen gebruiken zonder dat je de smaak moet verdoezelen.
Een interessante ontwikkeling!
https://solarfoods.com
https://techcrunch.com/2022/09/05/solar-foods-solein


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetBANDCAMP FRIDAYS: ZE ZIJN ER WEER
Wij zijn altijd fan geweest van onafhankelijke artiesten die hun muziek zelf uitgeven, en te koop aanbieden zodat je die zelf in bezit kan nemen, in plaats van met een streamingplatform in zee te gaan. Zo kan je de muziek beluisteren wanneer je wil, en kan jouw geld rechtstreeks naar die artiest gaan, in plaats van via het platform over al die andere artiesten verdeeld te moeten worden.

Bandcamp is een mooi platform waar je voor onafhankelijke artiesten terecht kan. En het had ook speciale koopjesdag: Bandcamp Fridays. Die dag werd 100% van wat je betaalde aan de artiesten doorgestort, zonder dat Bandcamp een commissie inhield. Op ander dagen kregen de artiesten nog altijd 93% van wat jij betaalde voor een album of song - en dat is toch nog altijd veel meer dan wat bij gelijk welk muziekplatform uitgekeerd wordt.
https://www.engadget.com/bandcamp-fridays-return-184752424.html?src=rss
https://daily.bandcamp.com/features/bandcamp-fridays-update


NEDERLANDSTALIGE PODCAST: 1984

De laatste tijd profileert Storytell zich ook als aanbieder van hoorspelen, niet alleen audioboeken. Het nieuwe audiodrama (de "nieuwe" term voor het hoorspel, om het wat hipper te maken) 1984, gebaseerd op het bekende boek van George Orwell. Sommigen gaan zelfs nog verder om de ouderwetse term "hoorspel" niet in de mond te moeten nemen, en spreken van een "meerstemmig" audioboek. Een van de stemmen is die van de fantastische stemacteur Jacob Derwig.
https://streamingmagazine.nl/storytel-lanceert-george-orwells-1984/
https://www.storytel.com/nl/nl/books/1984-1827066


 
De nieuwe oogst


   
FLAGWAVER: WAPPERENDE VLAG

Met dit project op Github kan je een vlag laten wapperen. Je kiest de vlag (of een andere afbeelding), bepaalt of er wind is of niet, uit welke richting die waait en hoe hard. Je kan zelfs de achtergrond bepalen. Niet dat je er verder iets mee kan doen, maar het is wel leuk gevonden...
[Taal: EN]
https://krikienoid.github.io/flagwaver/


THE DECOLONIAL ATLAS
Dit is een verzameling landkaarten die je moeten laten nadenken over je verhouding tot landen en mensen. De maker van de site gaat ervan uit dat cartografie niet zo objectief is als je wel zou denken. Om bij stil te staan.
[Taal: EN]
https://decolonialatlas.wordpress.com/about/


THE NICEST PLACE ON THE INTERNET
Wel een mooi, hartwarmend idee: een website vol met beelden die mensen zelf insturen, die jou hun warme glimlach geven en een hug. Laat het jou inspireren om hetzelfde te doen!
[Taal: EN]
https://thenicestplace.net/


EXPORT COMMENTS

Met deze webdienst kan je de commentaren op sociale media exporteren. Dat kan handig zijn voor merken bijvoorbeeld, om een analyse te maken van de commentaren, trends te ontdekken, en zelfs een competitie te houden voor het beste commentaar.Je kan gratis tot 100 commentaren exporteren, maar voor een echt professioneel gebruik van de dienst moet je betalen.
[Taal: EN]
https://exportcomments.com/pricing


PROXIMOVIE: FILMS
Deze website wil je helpen bij het kiezen van de volgende film om te bekijken. Op basis van films die je goed vindt, krijg je suggesties.
Je kan daarbij kiezen of dat op basis moet zijn van een gelijkaardige poster, trefwoord, plot of acteurs.
[Taal: EN]
https://proximovie.com/


BASETEN: RESTAUREER JE FOTO
Bij deze webapp kan je een oude foto uploaden, en de technologie zal die dan restaureren. Heb je zelf geen oude foto, dan kan je een van de voorbeelden op de site aanklikken, om de technologie aan het werk te zien.
[Taal: EN]
https://app.baseten.co/apps/QPp4nPE/operator_views/RqgOnqV


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GOOGLE MAPS EN HET MILIEU

Voortaan krijg je op Google Maps ook informatie over de ecologische voetafdruk van een bepaalde route die je plant. Je ziet wat je zou verbruiken met jouw voertuig, waarbij je kan kiezen tussen een benzine- of dielselwagen, een elektrische of hybride voertuig. Bovendien krijg je een alternatieve route aangeboden, waarbij je minder brandstof verbruikt.
https://www.google.com/maps
https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/google-maps-zoekt-voor-u-de-zuinigste-routes-in-belgie~b7e2a38d/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FILMKLUB
Dit is geen website (om een of andere reden zijn de makers dat vergeten) wel een nieuwsbrief. Als je je abonneert krijg je elke week één e-mail met 7 filmtips voor Netflix, Disney+, Amazon Prime, Streamz VRT, Lumière, AppleTV en meer.
[Taal: NL]
https://nieuwsbrief.filmklub.be/


RANDOM STREET VIEW
Gewoon even een kijkje nemen op een willekeurige plek, via Google Street View? Het kan via deze website. Je kan het land bepalen, en Belgium behoort tot de mogelijkheden. Rara waar je terecht komt?
En weet je wat? We hebben toch nog heel veel groen, en eigenlijk is ons landje heel, heel netjes
[Taal: EN]
https://randomstreetview.com/be


EN WAT ALS JE AI LOSLAAT OP BIJBELTEKSTEN
Verleden week hadden wij het hier over verschillende AI-projecten waarbij tekst omgezet werd in afbeeldingen. Deze pagina heeft enkele voorbeelden van AI-afbeeldingen op basis van bijbelse teksten.
[Taal: EN]
https://www.openbible.info/labs/ai-bible-art/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Ronde van België voor vrouwen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lotto_Belgium_Tour_2022
    Nederlandse marechaussee en verzetsstrijder tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Kleisen
    Dorp in het Franse gedeelte van het eiland Sint Maarten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Quartier-d%27Orl%C3%A9ans
    Metrostation in Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jungfernheide_(metrostation)
    Australische thriller-roadmovie uit 1981 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roadgames
    Romeins Museum Obernburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeins_Museum_Obernburg
    Geslacht van uitgestorven schildpadden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leyvachelys
    Belgisch hoogleraar Architectuur en Stedenbouw en architect, gevestigd in Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9ophile_Bureau
    Tramlijn L (NMVB Zuid)/Brabant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_L_(NMVB_Zuid)/Brabant


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Koningin Elisabeth II is overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II_van_het_Verenigd_Koninkrijk
    Instantie die maatregelen neemt om de inflatie in te perken in de EU - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Centrale_Bank


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Muziek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nieuwste iPhones ondanks sancties ook verkrijgbaar in Rusland
https://www.ad.nl/tech/nieuwste-iphones-ondanks-sancties-ook-verkrijgbaar-in-rusland~ac2df2b2/
- Zo gebruik je twee WhatsApp-accounts op één toestel
https://www.ad.nl/tech/zo-gebruik-je-twee-whatsapp-accounts-op-een-toestel~af1f199b/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Online reisgidsen
https://computertaal.info/2022/09/07/online-reisgidsen/
- Review: Oneplus Nord buds – draadloze oortjes
https://computertaal.info/2022/09/09/review-oneplus-nord-buds-draadloze-oortjes/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Motorola kondigt voor Europese markt aan welke toestellen Android 13 krijgen
https://tweakers.net/nieuws/200950/motorola-kondigt-voor-europese-markt-aan-welke-toestellen-android-13-krijgen.html
- Amsterdams festival lekt wachtwoorden en persoonsgegevens van 110.000 bezoekers
https://tweakers.net/nieuws/200924/amsterdams-festival-lekt-wachtwoorden-en-persoonsgegevens-van-110000-bezoekers.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Digital for Youth schenkt honderd laptops aan Oekraïense kinderen in ons land
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/digital-for-youth-schenkt-honderd-laptops-aan-oekraiense-kinderen-in-ons-land/article-news-1898017.html
- Extreme temperaturen wakkeren haatberichten aan
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/extreme-temperaturen-wakkeren-haatberichten-aan/article-news-1898055.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


NETFLIX PARTY: BEST VERWIJDEREN

Onderzoekers hebben een reeks populaire extensies voor de Chrome browser ontdekt die in feite malware zijn. Een daarvan is het erg populaire Netflix Party. Heb jij die geïnstalleerd, dan verwijder je die best. Het gaat verder ook nog om
- Netflix Party: 800,000 downloads
- Netflix Party 2: 300,000 downloads
- Full Page Screenshot Capture – Screenshotting: 200,000 downloads
- FlipShope – Price Tracker Extension: 80,000 downloads
- AutoBuy Flash Sales: 20,000 downloads
Meer info bij Lifehacker
https://lifehacker.com/netflix-party-and-four-other-chrome-extensions-that-a-1849479234 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FIREMIN: VOOR EEN SNELLERE FIREFOX
Firemin verkleint het geheugenverbruik van Firefox en probeert daarmee om geheugenlekken te voorkomen. Dankzij verschillende opties die je kan aanpassen heb je alles zelf in de hand.
https://www.chip.de/downloads/Firemin_135348954.html
https://www.rizonesoft.com/
https://www.rizonesoft.com/downloads/firemin-server/


MULTITRACK STUDIO
Voor de muzikanten: dit is een Audio- en MDI sequencer voor Windows, die tal van coole features bevat. Het is een virtuele mixer, ideaal voor wie zelf een song wil opnemen, maar het geld voor een professionele studio niet bezit. De volledige versie kost €69, maar er is ook een gratis "lite" versie.
https://www.chip.de/downloads/MultitrackStudio_81308317.html
https://www.multitrackstudio.com/


DIGITALE VOETBALKALENDERS

Voor de voetbalfans: hier kan je de speelschema's van verschillende liga's downloaden om te integreren in je digitale agenda. Het werkt voor Google Calendar, Outlook, iPhone en Co.
Ook de Belgische competitie kan je in je agenda zetten als iCal/ICS.
https://fixtur.es/en/jupiler-pro-league
https://fixtur.es/en/premier-league


WIRESHARK: NETWERKANALYSE
Met deze tool krijg je een grondige analyse van het netwerkverkeer op protocolniveau.
De software kan werken met ongeveer 500 verschillende protocollen, van Virtual LAN tot FibreChannel tot klassiek IP en het nieuwere IPv6.
https://www.chip.de/downloads/Wireshark-64-Bit_40729497.html
https://www.wireshark.org/


FACEBOOK CONTAINER EXTENSION

Met deze extensie voor Firefox kan je verhinderen dat Facebook je volgt doorheen het internet. De meeste mensen willen immers meer controle over wat Facebook allemaal over hen verzamelt. Dit is een eerste stap in die richting.
https://www.chip.de/downloads/Facebook-Container-fuer-Firefox_136655893.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/facebook-container/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Alles is onmogelijk, als je het maar wil.
-Johan Anthierens, Vlaams Schrijver-