Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/9/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1275  van 27/8/2022


 

Gegroet lezer,

Weet u wat het grote voordeel is van dit e-zine samen te stellen? Dat wij zelf zoveel nuttige tips mogen verzamelen, ook tips voor podcasts. De mogelijkheden aan storytelling die podcasts bieden zijn voor ons een echte ontdekking. Je beluistert in je eigen tempo, waar en wanneer je wil. En je leert er vaak ook nog wat bij, ook over de hedendaagse geschiedenis.

Wij wensen u ook veel ontdekkingsplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE VERBETERT ZOEKMACHINE
Dé grote ergernis wanneer je iets zoekt op het internet, is dat je vaak niet vindt wat je wil, gewoon omdat bepaalde websites teveel SEO (search engine optimization) uitvoeren. Google wil dat nu verhelpen. In de volgende maanden zal het verschillende updates uitbrengen aan Search, waardoor het gemakkelijker wordt voor mensen om content te vinden die vooral voor mensen gemaakt werd, niet voor algoritmes. Hierbij zal dan content van mindere kwaliteit, die bedoeld is om  via SEO verkeer aan te trekken, een lagere ranking krijgen.

Deze week zal Google dan een nieuwe "Helpful Content Update" uitbrengen, die educatieve content van betere kwaliteit, nuttig amusement, shopping en content over technologie hoger moet laten scoren.
https://www.engadget.com/google-search-seo-garbage-helpful-results-reviews-160037736.htmlOPHEF ROND TRACKING IN IN-APP BROWSER VAN TIKTOK
Verleden week was er heel wat te doen rond het feit dat TikTok in zijn iOS app gebruikmaakt van een in-app browser, die een javascript bevat waarmee het al jouw input kan opslaan: wat je intikt en aantikt. Nu weet elke browser wat jij aantikt en aantikt, maar het bewaart die info niet. Ontwikkelaar Felix Krause stelde dus vast dat de in-app browser van TikTok dat wel doet.

Nu moet je weten dat eigenlijk elke app zijn eigen in-app browser heeft. Twitter bijvoorbeeld en Facebook. Die browser zorgt ervoor dat je, wanneer je in de app een link aanklikt, meteen naar die website gevoerd wordt via de in-app browser, en er niet eerst jouw favoriete webbrowser geopend moet worden.

Door jouw info te bewaren gaat TikTok in de fout. Het maakt nog een tweede fout: bij de meeste andere apps die met een in-app browser werken, krijg je de optie om de links toch in je eigen browser te openen. TikTok geeft die optie niet.

Voeg daar nog bij dat TikTok, ondanks het feit dat het probeert het Chinese imago te verdoezelen, toch  nog altijd eigendom is van een Chinees bedrijf. En dat de Chinese overheid heel graag controle heeft, en niet bang is van een beetje spionage. En dan is het aan jou om te beslissen of TikTok "per ongeluk" vergeten is om jou de mogelijkheid te bieden om een externe browser te gebruiken, of het met opzet gedaan heeft.
https://krausefx.com/blog/ios-privacy-instagram-and-facebook-can-track-anything-you-do-on-any-website-in-their-in-app-browser
https://techcrunch.com/2022/08/19/tiktok-fb-in-app-browser-tracking-analysis/
https://www.theverge.com/2022/8/19/23312725/in-app-browser-tracking-facebook-instagram-privacy-toolNIEUWS OVER POSTINGS BIJ YOUTUBE EN INSTAGRAM
Om te beginnen: wanneer je bij YouTube Shorts een video downloadt, dan zal YouTube daar voortaan een watermerk aan toevoegen. Dat zorgt ervoor dat, wanneer je die content deelt op een ander platform, de bron duidelijk is. En dat YouTube dus eigenlijk een beetje reclame maakt voor zichzelf.

The Verge heeft dan weer nieuws over postings bij Instagram: wanneer je op iOS een Reels clip die je bewerkt hebt, downloadt vooraleer je die op Instagram gepost hebt, dan zal die export geen audio bevatten. Heb je diezelfde Reel al op Instagram gepost, en download je die dan, dan krijg je wel de audio mee. Wil Instagram zo verhinderen dat je de Reels eerst op een ander sociaal netwerk post? Het euvel doet zich niet voor bij Android.
https://www.theverge.com/2022/8/18/23311438/youtube-shorts-watermark-tiktok-instagram-reels-cross-platform-sharing
https://www.theverge.com/2022/8/18/23311715/instagram-reels-tiktok-edit-mute-download-no-audioGOOGLE: DAN TOCH TERUG TERUG RSS-FEED?
Heel wat gebruikers zijn nog altijd boos op Google omdat het Google Reader afgevoerd heeft. Met deze tool kon je namelijk RSS-feeds volgen, en voor velen (mijzelf inbegrepen) is dat nog altijd de ideale manier om op de hoogte te blijven van nieuwe postings op een website, het nieuws van een krantensite, een bedrijfsblog van een belangrijke tech website. Dat Google nooit op die beslissing teruggekomen is, wordt de techgigant nog altijd niet vergeven.

Dit bericht is echter hoopgevend. In oktober heeft Google namelijk een RSS-reader toegevoegd aan de Chrome browser op iOS en Android.  Voor de desktop versie was die echter niet beschikbaar.

Maar nu heeft een ontwikkelaar ontdekt dat er in de  dev build van ChromeOS 106 een nieuwe optie zit,  "Follow Site" , die erop duiden kan dat de RSS-reader ook in deze versie beschikbaar is. De ontwikkelaar voegt er wel aan toe, dat een in-window paneel dat alle gevolgde sites zou moeten tonen, niet lijkt te werken.
https://www.androidpolice.com/googles-feed-reader-desktop-first-signs/GOOGLE TV: NIEUWE FUNCTIES
Nog een bericht uit de Google-stal, maar dan wel over Google TV, het streaming platform van Google dat twee jaar geleden gelanceerd werd. Sindsdien heeft Google voortdurend nieuwe functies toegevoegd, waaronder recent ondersteuning voor iOS.

Deze week kwam er een nieuwe update uit, die heel wat nieuwe mogelijkheden biedt qua performantie en stabiliteit. Zo zal de optimalisering van cachemanagement en CPU ervoor zorgen dat het tabblad "For You" sneller geladen wordt wanneer je de app opstart. Navigeren binnen een tab en wisselen binnen verschillende tabbladen zou ook sneller moeten gaan met deze update.

Ook voor het overschakelen naar de kinderprofielen zou sneller moeten gaan, maar het belangrijkste is dat de software nu minder RAM gebruikt, wat een soepeler ervaring biedt bij het bekijken van content.

Ook aan de opslagruimte die de app inneemt, werd gesleuteld. Google heeft namelijk een "Free up storage" optie ingebouwd in het Settings menu. Daarmee kan je de cache van programma's wissen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-tv-performance-storage-update-160010741.html?src=rssINSTAGRAM CANDID CHALLENGES: BEREAL ACHTERNA
De laatste tijd maakt BeReal furore. Dit nieuwe sociale netwerk wil je dwingen natuurlijk te zijn, jezelf te tonen zoals je bent. Bij Instagram toon je enkel de mooiste kanten van jezelf, in een perfecte outfit, terwijl je iets hoogst interessant aan het doen bent. BeReal wil niets van dit alles en bereikt dit door je te dwingen om, zodra je een seintje van het netwerk krijgt, binnen de 2 minuten een foto van jezelf te maken en te delen.

Welnu, Instagram wil dat succes imiteren, en test intern een nieuwe functie uit die het Candid Challenges noemt. Het zou ongeveer op dezelfde manier werken als BeReal: elke dag krijg je op een verschillend tijdstip een melding om een foto van je omgeving te maken. De Instagram camera gaat open met zowel de camera vooraan als achteraan. En je krijgt dan 2 minuten om een foto te nemen. De content die je via deze challenge deelt, zal in je Stories verschijnen.

Zoals gezegd: het is enkel een interne test, en het is niet zeker dat de functie ook echt gaat gelanceerd worden.  Maar als je het ons vraagt zou dat wel een goed idee zijn. BeReal is enorm populair bij GenZ, en staat in de App Store van Apple bovenaan, boven Instagram dat op plaats 8 staat en Facebook op plaats 18.
https://www.engadget.com/instagram-bereal-candid-challenges-232117658.htmlTWITTER: NOG ANDERE VORM VAN VERIFICATIE
Je kent ongetwijfeld het "verified" symbool in Twitter, het blauwe vinkje naast de naam van een twitteraar. Iets dat felbegeerd is, maar moeilijk te krijgen is - het lijkt voorbehouden aan bekende personen. De procedure om als gewone twitteraar een merkje te krijgen dat je bent wie je beweert te zijn, is ook niet transparant.

Maar het blijkt dat Twitter werkt aan een andere manier om gewone gebruikers een soort merk van vertrouwen te geven. Dat is althans wat App researcher Jan Manchun Wong meent te mogen afleiden uit code die hij vond in Twitter. Dat merkteken kan je krijgen wanneer Twitter jouw telefoonnummer geverifieerd heeft.

Het merkteken ziet er anders uit dan het blauwe vinkje, maar het zou wel op je profiel verschijnen.

Twitter heeft inmiddels bevestigd dat het inderdaad bezig is om een manier te vinden "gebruikers een context aan hun account te laten geven". De test is momenteel opt-in, maar het is niet bekend hoeveel mensen er aan de test deelnemen, en wie de badge kan zien.

Belangrijk om weten hierbij is dat Twitter onlangs een bug  herstelde waarbij hackers konden zoeken naar telefoonnummers op de sociale netwerksite en dan konden controleren of er een bestaande account aan gekoppeld was. (2)

Nog volgens deze researcher zou Twitter ook een test uitvoeren om te tonen hoeveel keer een tweet bekeken is, voor sommige gebruikers. Die zou dan onder de label "analytics" verschijnen.
https://www.theverge.com/2022/8/19/23313757/twitter-phone-number-verified-label-bots-privacy-security?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://techcrunch.com/2022/08/23/twitter-confirms-it-is-testing-a-phone-number-verification-badge/TWITTER: VERVOLG VAN DE SOAP EN OOK VRAGEN OVER DE BEVEILIGING
Maar er is nog meer Twitter nieuws. Om te beginnen de zoveelste episode in de Elon Musk soap.  Je kent de voorgeschiedenis: Elon Musk, baas van Tesla en Starlink, die aankondigt dat hij Twitter gaat kopen. En die op zijn stappen terugkomt, waarop Twitter hem via een juridische procedure wil dwingen om alsnog de koop te laten doorgaan.

De reden waarom Musk zijn kar draaide: volgens hem is het aantal gebruikers dat Twitter vermeldt niet correct: er zou een heel hoog percentage bots, fake accounts dus zijn.  Het juridisch team van Musk heeft nu via een dwangbevel informatie opgevraagd bij de voormalige CEO van Twitter, Jack Dorsey. Die documenten zouden o.a. gaan over de impact van valse of spam accounts op de business van Twitter. Meer hierover bij The Verge. (1)

Er viel dinsdag nog ander nieuws over Twitter te rapen: een voormalig hoofd beveiliging bij Twitter, ene Peiter Zatko, heeft klacht ingediend bij verschillende Amerikaanse instanties: de FTC, SEC en DOJ. Volgens hem is Twitter extreem negligent in het afweren van hackers, en doet het te weinig om spam te bestrijden. Nog volgens zijn klacht zou Twitter bots niet bestrijden, zou het accounts niet verwijderen wanneer dat door een gebruiker gevraagd wordt, en zouden er te veel interne medewerkers toegang hebben tot gevoelige gegevens van gebruikers.

Twitter reageerde volgens 9to5Mac door te stellen dat de man al meer dan 6 maanden geleden ontslagen was omdat hij slecht presteerde, en dat beveiliging en privacy altijd een prioriteit is bij Twitter. Een nieuwe soap? (2)
https://www.theverge.com/2022/8/22/23316862/elon-musk-jack-dorsey-twitter-trial-subpoena
https://9to5mac.com/2022/08/23/twitter-security-2/
https://www.engadget.com/twitter-whistleblower-security-holes-115558064.html?src=rssBINNENLAND: UITSTEL VOOR INFLUENCERS
Enkele weken geleden was er heel wat ophef rond influencers. Enkelen van hen hadden een aanmaning gekregen om hun naam en adres te vermelden bij hun filmpjes of website - zij zijn immers een "bedrijf", zij verdienen geld met reclame te maken voor goederen, en elk bedrijf moet zijn contactgegevens vermelden.

De influencers schrokken van die verplichting: zij hebben veel fans maar ook haters, en vreesden voor hun privacy en hun veiligheid als die beide categorieën hun privé-adres te weten zouden komen. De meeste influencers doen hun "job" nu eenmaal van thuis uit.

De Belgische overheid heeft nu aangekondigd dat die verplichting voorlopig opgeschort wordt. Niet dat de influencers een uitzondering zouden mogen maken op die regel, gewoon even uitstel. Tot de overheid en de influencers een manier gevonden hebben om toch voor contactgegevens te zorgen, zonder de privacy van de influencer in gevaar te brengen.

Gedacht wordt bijvoorbeeld om een organisatie op te richten om de influencers te verenigen, zodat een gedeelde fysieke plek als contactadres aangeduid kan worden.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220823_97628816BINNENLAND: DAN TOCH GEEN BELASTING OP ZELFSCAN-KASSA'S
Enkele weken geleden trokken heel wat mensen grote ogen toen zij lazen dat de Brusselse gemeente Molenbeek belasting gaat heffen op zelfscan-kassa's. Maar liefst 5.600 euro per jaar per dergelijke kassa zou een supermarkt moeten betalen. De reden: die kassa's betekenen een verlies aan arbeidsplaatsen.

Nu wordt die beslissing teruggedraaid. En wel om verschillende redenen. Ten eerste is het niet bewezen dat die kassa's leiden tot jobverlies. En ten tweede bestaat het gevaar dat de supermarkt die taks zou doorrekenen aan de klanten. En tot slot zou dit ertoe kunnen leiden dat supermarkten hun vestiging verplaatsen naar buiten Brussel.

De maatregel werd opgeschort, maar niet volledig afgeschaft: de gemeente kan alsnog terugkeren op haar besluit, wanneer zij een betere motivatie heeft voor het reglement.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/23/minister-van-werk-clerfayt-schorst-belasting-op-zelfscan-kassas/BINNENLAND: COMIC CON HERLEEFT IN ANTWERPEN
Zie je dit weekend mensen rondlopen die verkleed zijn in bekende figuren uit fantasy games en films, twijfel dan niet aan je verstand. In Antwerpen heeft namelijk dit weekend de Comic Con Antwerpen plaats. Het is een festival voor geeks, fans van sciencefiction, fantasy, cosplay en comics. Over de hele wereld worden Comic On bijeenkomsten gehouden, waar enorm veel volk op afkomt.

Om dit festival in Antwerpen, dat wegens covid 2 jaar niet kon plaatsvinden, de nodige luister bij te zetten, werden enkele toppers uitgenodigd. Zo zou acteur John Rhys Davies (dwerg Grimli in de Tolkienreeks) aanwezig zijn, naast Bernard Hill (King Theodon) en Julian Glover die meespeelde in o.a. Game of Thrones, Star Wars, , Indiana Jones en Harry Potter.

Er is ook een cosplay wedstrijd: mensen die zich verkleden in hun favoriete personage. De beste cosplayer wordt bekroond.

Dit alles is dit weekend (27-28 augustus in Waagnatie te Antwerpen) te beleven.
https://www.gva.be/cnt/dmf20220824_95100514
https://comicconantwerp.com/en/homepage-en/META: APARTE ACCOUNT VOOR ZIJN VR-SYSTEEM
Vele gebruikers morden, toen Facebook / Meta aankondigde dat je, om gebruik te kunnen maken van een Oculus headset om de virtuele werelden binnen te treden, een Facebook account moest hebben. Gelukkig zal dat binnenkort veranderen.

Voortaan zal je namelijk een aparte Meta account kunnen aanmaken om je aan te melden in de VR-systemen van het bedrijf, zoals Horizon Worlds. Je kan zo'n Meta account van nul af aanmaken, of vanuit je Facebook of Instagram account. Doe je dat laatste, dan wordt je Meta account verbonden met die account via het Accounts Center.

Had je al een Oculus login, dan wordt die ondersteund tot 1 januari 2023. Die accounts worden vervangen door "Meta Horizon Profiles", waar informatie over je metaverse avatar bewaard wordt.
https://www.engadget.com/meta-accounts-rolling-out-224515580.html?src=rssTIKTOK GAAT DE LOKALE TOER OP
Althans, dat is wat het aan het testen is. Om te beginnen loopt er een beperkte test in Zuidoost-Azië, waarbij gebruikers een nieuwe feed kunnen zien die "Nearby" heet, naast de Following" en "For You" feeds in de startpagina van de app. Daarin zou je dan plaatselijke content moeten zien.  

Tegelijkertijd loopt er ook een test voor een nieuwe functie voor creators: zij zouden plaatselijke tags kunnen koppelen aan hun video. Deze mogelijkheid zou geleidelijk aan uitgerold worden bij alle creators.

Het is echter niet duidelijk of enkel video's die een locatie-tag hebben, vertoond worden in de Nearby feed.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/08/23/tiktok-testing-nearby-feed/ALEXA: SLA MIJN TEGENSTANDER NEER
Wat zou je ervan denken als je in je games ook gesproken commando's kan geven? Dat is wat Amazon wil uitproberen met zijn Alexa Game Control. Via de slimme assistent (in je Echo bijvoorbeeld) kan je dan in-game acties doen op je pc of box.

Je moet niet eerst het "wek-woord" van je slimme assistent uitspreken, en je moet zelfs geen slimme luidspreker, de Echo hebben: deze commando's werken met elke microfoon.

De eerste game die deze spraakbesturing ondersteunt, is "Dead Island 2" - maar voorlopig enkel in het Engels, en in Noord-Amerika.

Het is nu nog te zien of het echt wel goed werkt, die spraakcommando's - voor sommige dingen is het immers veel simpeler om gewoon enkele keren op een toets te drukken, dan zo'n commando uit te spreken. En voor andere dingen zou het dan weer wél interessant kunnen zijn. Het is aan Amazon en de game-makers om dit uit te testen.
https://www.theverge.com/2022/8/23/23318871/dead-island-2-amazon-alexa-voice-control-zombies?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE TECHNISCHE VERKLARING VAN DE RHYTHM NATION URBAN LEGEND
Is het een urban legend, of is het toch waar? Ene Raymond Chen, ontwikkelaar bij Microsoft, beweert dat als je de song "Rhythm Nation" van Janet Jackson afspeel op bepaalde laptops die rond 2005 gemaakt zijn, de harde schijf van die computer zou crashen, maar ook van laptops die in de nabijheid van die computer staan.

De reden hiervoor zou zijn dat de song een van de "natuurlijke resonante frequenties" bevat die gebruikt wordt door de harde schijven op die laptops. Als die laptops dan dezelfde frequentie hebben als de song, dan raken de harde schijven in de war en gaan ze crashen.

Om welke laptops, van welk merk het gaat, wist Chen niet, maar wel dat de maker van die laptops een workaround bedacht had om het probleem te voorkomen: er werd een specifieke audio filter toegevoegd die de frequenties ontdekte en dan verwijderde van het afgespeelde geluid. Dat zorgde er dan wel voor dat de eigen computer niet crashte, maar wel die van vrienden in je omgeving die hetzelfde model hadden maar zonder de filter.
https://devblogs.microsoft.com/oldnewthing/20220816-00/?p=106994
https://arstechnica.com/gadgets/2022/08/janet-jacksons-rhythm-nation-is-officially-a-security-threat-for-some-old-laptops/TESLA VERHOOGT ZIJN PRIJS
Neen, het is niet de auto zelf die duurder wordt omwille van gestegen grondstoffen. Het gaat om de software voor de Full Self-Driving assistentie voor de chauffeur. Die suite wordt vanaf 1 september met maar liefst 25% duurder en zal 15.000 dollar kosten. Tesla biedt die suite ook aan in een maandabonnement van $199. Het is niet bekend of ook deze prijs naar boven gaat.
https://www.theverge.com/2022/8/21/23315270/tesla-full-self-driving-fsd-feature-price-increase-electric-vehicle-elon-muskTELEGRAM WIL WEB3 INTEGREREN IN ZIJN MESSAGING APP
Het gaat om TON, een volledig gedecentraliseerd platform, ontwikkeld door Telegram, dat daarop een cryptomunt baseerde. De voordelen ervan zijn dat de transacties supersnel verlopen, dat er minimale kosten zijn bij transacties, dat er gebruiksvriendelijke apps zijn om de munt te verhandelen, en dat het geheel ook ecologisch is - lees: weinig energie gebruikt.

Welnu: Telegram wil die TON integreren in zijn messaging app. Het is de oprichter van Telegram, Pavel Durov, die aankondigde dat hij web3 in de app wil inbouwen, en om te beginnen TON wil uitproberen omdat hij al vertrouwd is met deze technologie: momenteel kan je bij Telegram immers al toncoins verzenden naar andere gebruikers.

Enkele jaren geleden had Telegram ook al geëxperimenteerd met een TON blockchain project, maar zette dat stop na een legaal gevecht met de SEC, de US Securities & Exchange Commission.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/08/23/telegram-founder-wants-to-explore-web3-based-auctions-for-custom-usernames/FITBIT: NIEUWE SLIMME FITNESS BANDJES
De nieuwe bandjes van Fitbit zijn niet slecht, maar brengen geen revolutionaire nieuwigheden.  Er is de Sense 2 die $299,95 kost en de Versa 4 die $229,95 kost. Ze zijn wel lichter en dunner dan hun voorgangers.

De Sense 2 heeft als nieuwigheid dat hij een sensor bevat die voortdurend je elektrodermale activiteit meet om te zien of je stress hebt.

De Versa 4 heeft dan weer een fysieke knop. Beiden hebben tot 40 verschillende soorten oefeningen, turn-by-turn navigatie in Google Maps, en je kan betalen via Google Wallet.

En dan is er nog de Inspire 3 van $99,95, die een kleuren OLED-scherm heeft en een sensor om de zuurstof in je bloed te meten, terwijl hij toch ook een batterijduur heeft van 10 dagen.

Eerlijk gezegd: deze bandjes doen niet veel meer dan wat onze Xiaomi Mi Band doet, en die slechts $39 kost...
https://www.theverge.com/2022/8/24/23318381/fitbit-versa-4-sense-2-inspire-3-price-features
https://www.androidcentral.com/wearables/fitbit-sense-2-versa-4-launch


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAPPLE STELT TOP LIJSTEN OP
Apple Podcasts heeft een klassement uitgebracht van zijn top reeksen en de favoriete kanalen. Daarbij baseert het zich op de betaalde abonnementen op zijn platform.

Maar net zoals altijd houdt Apple echte cijfers achter de hand: de lijsten bevatten  geen exacte gegevens over het aantal abonnementen op een reeks of kanaal - de ranglijst zou bepaald worden door een mix van aantal abonnementen en het engagement van de luisteraars.

Momenteel staat de true crime reeks Morbid bovenaan de lijst van de reeksen, gevolgd door SmartLess, Something Was Wrong, Fed Up en Crooked City.

Meteen dus enkele tips voor podcasts om te beluisteren!
https://www.hollywoodreporter.com/business/digital/apple-podcasts-top-subscriber-chart-morbid-smartless-wondery-1235201293/YOUTUBE LAAT JE PODCASTS ONTDEKKEN

Bij YouTube zal je een van de dagen wellicht een nieuwigheid ontdekken: een Explore pagina op YouTube.com/podcast. De bedoeling is dat je daar podcasts kan ontdekken. Er zijn namelijk carousels voor populaire episodes, populaire playlists, en aanbevolen podcasts. En ook links naar verschillende podcast categorieën. Klik je rechts op een van de video's, dan zal die een standaard YouTube video openen die niet specifiek geoptimaliseerd is voor podcasts of zelfs audio.
https://9to5google.com/2022/08/21/youtube-podcasts-explore/
https://www.engadget.com/youtube-podcast-section-132008328.html?src=rssZENCASTR: END TO END PODCASTING

Zencastr is een platform waar je podcasts kan opnemen en producten. Nu heeft het zijn aanbod uitgebreid met verschillende functionaliteiten, die het een end-to-end oplossing maken om een podcast van begin tot einde te produceren, opnemen en publiceren.

Voortaan kan je via het platform in een kwaliteit tot 5K opnemen, video en audio bewerken, je podcast via verschillende platformen verdelen, en ook geld verdienen met advertenties, en dat alles vanuit de app.

Het is wel niet gratis. Voor de monetisering via advertenties en de 4K opnames heb je een abonnement nodig van 59 dollar per maand. Er is echter nog altijd een gratis versie, waarbij je kan opnemen in 1080p en waarbij je een uur lang gratis gebruik kan maken van post-productie tools.

Je kan het een beetje vergelijken met Anchor, dat recent overgekocht werd door Spotify. Met dit verschil dat je je podcast daarna overal kan publiceren, en dat je met Zencastr niet gebonden bent aan één specifiek platform.
https://techcrunch.com/2022/08/22/zencastr-adds-editing-and-distro-in-bid-to-become-a-full-service-podcast-offering/PODCAST: PARLONS D'HISTOIRE

Hier spreekt men geen Nederlands, maar Frans. Het is een podcast die je meeneemt naar belangrijke perioden uit de Belgische en wereldgeschiedenis, maar ook meer vertelt over maatschappelijke fenomenen. Zo waren de afleveringen over de Vrijmetselaars (in het Frans: Francs-Maçons) voor ons heel verhelderend, want over deze organisatie binnen onze maatschappij hangt heel wat onduidelijkheid. Deze week wordt dieper ingegaan over het Watergate schandaal. En zo worden regelmatig belangrijke gebeurtenissen uit de laatste decennia duidelijk belicht.
https://www.lalibre.be/culture/medias-tele/2022/07/01/les-meilleurs-podcasts-de-la-libre-vous-accompagnent-sur-la-route-des-vacances-MTOQ3G6UFVCE7GI5NMUCN4Q4LA/


 
De nieuwe oogst


   
IN APP BROWSER
Bij de nieuwsartikels van vandaag kon je de problemen lezen rond in-app van TikTok. Ontwikkelaar Krause heeft nu een website gemaakt die klaarheid schenkt over de scripts die er in een dergelijke browser gedraaid worden. Gewoon de website inappbrowser.com bezoeken wanneer je in de in-app browser bent, en je ziet welke commando's er uitgevoerd worden.
[Taal: EN]
https://inappbrowser.com


TIMESHIFTER: JETLAG OVERWINNEN

Ga je op reis naar een andere tijdzone, en heb je problemen om de jetlag te overwinnen - zowel bij de heenreis, als de terugreis? Deze site kan je helpen. Hier vind je een uitleg over de jetlag, informatie over het tijdverschil dat je moet overbruggen, en tips om dat zo gemakkelijk mogelijk te doen.
Zouden sommige van die tips ook misschien niet handig kunnen zijn voor wie in shiften werkt, om de overgang te vergemakkelijken?
[Taal: EN]
https://www.timeshifter.com/


HABIT VOOR NOTION

Maak je gebruik van de notitiesoftware Notion, dan kan je deze template gewoon ernaartoe kopiëren. Deze template wil je namelijk helpen om bepaalde gewoontes aan te leren of op te bouwen, om zo je doeleinden te bereiken.
[Taal: EN]
https://hdfocal.gumroad.com/l/habit


GUESS THE GAME
Dit is een online quiz voor de gamers. Je krijgt één beeld te zien van een scène in een game, en je moet raden welke game het is. Je krijgt 6 kansen om het juist te raden. Elke dag verschijnt er een nieuwe game.
[Taal: EN]
https://guessthe.game/


ALL SEARCH
Wie graag voor zijn zoekopdrachten de resultaten bekijkt van verschillende zoekmachines zal deze website wel handig vinden: hier vind je namelijk een zoekvak met daaronder de optie om te zoeken bij Google, Bing of Yahoo. Persoonlijk hadden wij die laatste wel liever vervangen gezien door DuckDuckGo...
[Taal: EN]
https://allsear.ch/


MAKE MY DRIVE FUN
Deze website helpt je om een lange saaie reis wat aangenamer te maken: je kan namelijk online een route uitstippelen, en krijgt dan suggesties van leuke plekken onderweg om te bezichtigen. Wij deden de test om van Antwerpen naar Brussel te rijden, en kregen inderdaad wel enkele suggesties van bezienswaardigheden waarvan wij nog nooit gehoord hadden - alhoewel de route uitgestippeld werd tot Luxemburg. Bij een reis van Antwerpen naar Brugge zei de kaart dat "Café Beveren" aan de kust lag, terwijl die naar ons weten in Antwerpen lag...
[Taal: EN]
https://makemydrivefun.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE SCHATKAMER VAN ONZE TAAL

De website Onze Taal verdient echt je aandacht. Je vindt er tal van tips over correct taalgebruik. Maar het leukste is de Schatkamer, die vooral ludiek is. Van strips en podcasts, tot quizzen en meer.
[Taal:NL]
https://onzetaal.nl/schatkamer


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DEPARTEMENTMOBILTEIT EN OPENBARE WERKEN
Een website van de Vlaamse overheid, maar dat wil niet zeggen dat die saai is. Om te beginnen omdat je een blik krijgt op wat dit departement inhoudt, en je beseft dat dit enorm uitgebreid is. Van rijopleidingen tot subsidies aan gemeenten voor fietsinfrastructuurprojecten - het is een heel gamma.
[Taal: NL]
https://www.vlaanderen.be/departement-mobiliteit-en-openbare-werken


ARCHIVE TODAY
Leg zelf een archief aan van je website en de content ervan. Deze webdienst maakt een snapshot van je pagina's. Die zal dan altijd online blijven, ook als jouw website er niet meer is. Iets zoals de Wayback Machine van Archive.org eigenlijk. Eigenaardig...
[Taal: EN]
https://archive.ph


LITERAL CLUB: LITERATUUR
Deze website is voor wie graag leest: je leert er boeken kennen, je houdt bij wat je al gelezen hebt en nog wil lezen, en je kan over boeken praten. Uiteraard in het Engels. Wie op zoek is naar een Nederlandstalig initiatief, raden wij Hebban.nl aan.
https://literal.club/
https://www.hebban.nl/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Jong Genk in het seizoen 2022-2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jong_Genk_in_het_seizoen_2022-2023
    Eiland in het Bunnefjord, een deel van het Oslofjord in Noorwegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lang%C3%B8yene
    Zweedse holdingmaatschappij voor computerspel- en mediagerelateerde dochterondernemingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Embracer_Group
    Dorp en strand in Saint-Barthélemy - https://nl.wikipedia.org/wiki/Colombier_(Saint-Barth%C3%A9lemy)
    Geslacht van mierensoorten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Draaigatjes
    Franse spoorlijn van Achères naar Pontoise - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Ach%C3%A8res_-_Pontoise
    Britse actrice en comédienne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vivienne_Acheampong
    Ronde van Hongarije 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Hongarije_2022
    Straat in Košice, Slowakije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1tov%C3%A1_ulica_(Ko%C5%A1ice)
    Lijst van bijnamen van Belgische nationale sportploegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bijnamen_van_Belgische_nationale_sportploegen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    45e editie van de Beker van België vrouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beker_van_Belgi%C3%AB_2022-23_(vrouwenvoetbal)
    Overleden Belgisch beroepswielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Van_Springel
    Overleden Nederlands burgemeester, politicus en hoogleraar sociologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Peper
    [EN] Massale vissterfte in de rivier de Oder - https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Oder_environmental_disaster
    [FR] Brand in koptische kerk in Caïro - https://fr.wikipedia.org/wiki/Incendie_de_l%27%C3%A9glise_Abou_Sifine_de_Gizeh


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Vietnam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vietnam


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De beste macOS-trucs: word meester van je Mac met deze slimmigheidjes
https://www.ad.nl/tech/de-beste-macos-trucs-word-meester-van-je-mac-met-deze-slimmigheidjes~a3fd2fbf/
- Automatiseer je iPhone én je smarthome met deze trucs
https://www.ad.nl/tech/automatiseer-je-iphone-en-je-smarthome-met-deze-trucs~a7e5919f/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Speel het veilig: 5 redenen om geen illegale games te downloaden – Uitleg van ESET
https://computertaal.info/2022/08/24/speel-het-veilig-5-redenen-om-geen-illegale-games-te-downloaden-uitleg-van-eset/
- Computer mythes die gewoon fout zijn
https://computertaal.info/2022/08/26/computer-mythes
-die-gewoon-fout-zijn/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HBO Max-serie House of the Dragon krijgt tweede seizoen
https://tweakers.net/nieuws/200384/hbo-max-serie-house-of-the-dragon-krijgt-tweede-seizoen.html
- Nederlandse militairen op NAVO-missie in Roemenië moeten simkaart thuislaten
https://tweakers.net/nieuws/200380/nederlandse-militairen-op-navo-missie-in-roemenie-moeten-simkaart-thuislaten.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google is grootste graaier van gebruikersdata
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-is-grootste-graaier-van-gebruikersdata/article-news-1894355.html
- 'Amazons nieuwe show met grappige veiligheidscamerabeelden is verre van onschuldig'
https://trends.knack.be/economie/bedrijven/amazons-nieuwe-show-met-grappige-veiligheidscamerabeelden-is-verre-van-onschuldig/article-opinion-1892697.html
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DXWND: FULL SCREEN
Met deze tool voor Windows kan je het weergavevenster voor een bepaalde toepassing manipuleren. Je kan bijvoorbeeld een full-screen toepassing in een venstermodus uitvoeren. Dat is heel handig bij oude pc-games die geen hoge schermresoluties ondersteunen.
https://www.chip.de/downloads/DxWnd_103223082.html
https://sourceforge.net/projects/dxwnd/


THUNDERBIRD: VERSIE 102 2

Van onze favoriete mailclient is er een update verschenen.  Nieuw is o.a. de redesign van de headers van de boodschappen. Hierdoor kan je gemakkelijker belangrijke informatie zien. Belangrijke boodschappen kan je met een ster markeren vanuit de header zelf, en je kan de mail ook gemakkelijk omvormen naar een gebeurtenis op je kalender of naar een taak.
https://www.thunderbird.net/en-US/thunderbird/102.0/whatsnew/


IOS 16 LAUNCHER VOOR ANDROID
Met deze gratis launcher krijgt het beginscherm van je Android smartphone het uitzicht van een iPhone met iOS 16. Je krijgt ook een controlecentrum en app logo's in Apple-design.
https://www.chip.de/news/iPhone-Look-fuer-Android-Genialer-Gratis-Launcher-bringt-iOS-16-fuer-alle_128378155.html
https://www.luutinhdeveloper.com/
https://www.luutinhdeveloper.com/search/label/iOS%20Launcher


GSYNCIT: SYNCHRONISEREN


Deze app zorgt ervoor dat de gegevens in je Kalender, Taken, Contacten en Notities gesynchroniseerd worden tussen Outlook en Google, Dropbox, Evernote en meer. Een tool voor mensen die niet al hun eieren in één mand leggen, en voor verschillende productiviteitstools kiezen.
https://www.chip.de/downloads/gSyncit_70950013.html
https://www.fieldstonsoftware.com/


AI ONTWERPT LOGO VOOR WINDOWS 12
Betanews deed een leuk experiment: hoe zou het logo van Windows 12 eruit zien? Het gebruikte enkele AI tekst-naar-afbeelding tools die op het net te vinden zijn, en die gaven prachtige resultaten.
Het verhaal lees je bij Betanews, ook welke tools daarvoor gebruikt werden, en je kan de resultaten ook downloaden om als wallpaper te zetten. Gewoon op de gewenste afbeelding klikken, en je krijgt een volledige 4K versie te zien om te downloaden.
https://betanews.com/2022/08/16/windows-12-wallpapers-ai/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Kennis spreekt,
maar wijsheid luistert.

- Jimi Hendrix -
Amerikaans gitarist en singer-songwriter 1942-1970