Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/8/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1274 van 20/8/2022


 

Gegroet lezer,

Deze week een iets kortere editie. Om te beginnen omdat het maandag feestdag was, en verder omdat het warme weer ons op op den duur toch wel iets teveel werd, en we het redactiewerk op een laag pitje moesten zetten.

Iets minder berichten dus, maar hopelijk vindt u ze toch nog altijd interessant. Veel leesplezier bij deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE GAAT MEER ADVERTENTIES STOPPEN IN ZIJN APPS
Tiens, was Apple niet het bedrijf dat aan zijn gebruikers beloofde dat het nooit de manier van werken van Google zou overnemen, dat het nooit van de gebruiker het "product" zou maken dat het verkoopt, en de privacy van de gebruiker vooraan zou zetten?

Velen hebben alvast de wenkbrauwen gefronst bij de aankondiging dat Apple meer advertenties gaat vertonen, ook in zijn native apps - de ingebakken apps, die je wel moet gebruiken als je een Apple-toestel hebt. Het is Bloomberg die dit meldt, onder de noemer dat Apple op zoek is naar nieuwe inkomsten, en daarom advertenties uitbreidt naar je iPhone en iPad. Volgens The Verge zouden die advertenties kunnen opduiken in de Maps en Podcasts.

Nu is daar op zich niets verkeerd mee - met zijn allen gebruiken we bijvoorbeeld Google Maps om daar handelszaken te ontdekken zoals restaurants, en vinden we het normaal dat die handelszaken daar ook geld betalen om prominent getoond te worden.

Alleen: het klinkt zo vies uit de mond van Apple. De aankondiging maakt in elk geval gemengde gevoelens los - en die discussie kan je lezen bij Slashdot.

Apple meent het in elk geval serieus: het wil de jaarlijkse inkomsten naar "twee cijfers" brengen. In de vier laatste trimesters haalde Apple 4 miljard dollar op aan inkomsten uit advertenties.
https://apple.slashdot.org/story/22/08/14/2015223/apple-finds-its-next-big-business-showing-ads-on-your-iphone
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-08-14/apple-aapl-set-to-expand-advertising-bringing-ads-to-maps-tv-and-books-apps-l6tdqqmgGOOGLE WIL DE HUB WORDEN VOOR AL JE STREAMINGDIENSTEN
Dat is althans wat in de Wall Street Journal staat. Google zou namelijk aan een online winkeltje werken waar je abonnementen kan kopen op verschillende streamingdiensten - een "channel store".  Aan dit project zou Google al 18 maanden werken, maar het is nog altijd aan het onderhandelen met verschillende partners.

Momenteel kan je bij YouTube een abonnement nemen dat 65 dollar per maand kost, en waarbij je streaming tv kan kijken met de optie om ook content te bekijken van extra diensten zoals HBO Max.

Het zou echter de bedoeling zijn dat je in de toekomst vanuit de YouTube app à la carte streamingdiensten zou kunnen kopen. Een idee dat ons aan het dromen brengt: een hub waar je alle content kan bekijken van alle streamingdiensten, en dan per ding dat je bekijkt een bedrag betaalt, zonder een abonnement te moeten nemen op die dienst.

Helaas is het dat niet: je krijgt wel de content te zien van de streamingdiensten, met preview, maar om de hele film of reeks te kunnen kijken word je doorverwezen naar de dienst, waar je een abonnement moet nemen. Dus niet de revolutionaire verbetering waar wij zo op hoopten...
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/youtube-channel-store-streaming-services-125131989.html?src=rssOOK BIJ TIKTOK KAN JE EEN AI-AFBEELDING BESTELLEN
TikTok heeft een nieuw effect uitgebracht, die het de "AI greenscreen" noemt. Daarbij kan je via een commando de artificiële intelligentie een afbeelding laten aanmaken op basis van enkele woorden die je uitspreekt. Vervolgens kan je die afbeelding dan gebruiken als achtergrond.

Dat zijn momenteel dus relatief abstracte afbeeldingen, niet echt fotorealistische afbeeldingen, zoals je die bij de AI DALL-EZ ziet.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/8/15/23306101/tiktok-ai-greenscreen-filter-text-to-image-mainstreamSNAPCHAT PLUS: METEEN EEN SCHOT IN DE ROOS
...Het geeft je dan ook meer kans om opgemerkt te worden door celebs
Net zoals Twitter zijn betaalde dienst Twitter Blue gelanceerd heeft, die je meer mogelijkheden biedt dan de gewone tweet heeft, heeft ook Snapchat zijn Snapchat Plus gelanceerd. En dat was meteen een schot in de roos.

In amper zes weken tijd schreven al meer dan een miljoen mensen zich in op dit abonnement, dat $3.99 per maand kost. Blijkbaar heeft Snapchat de juiste extraatjes weten te vinden, om de gebruikers te overhalen om zijn portemonnee boven te halen.  Daaronder de mogelijkheid om als eerste van nieuwe tools en functies gebruik te mogen maken. Zo kan je het icoontje van de app wijzigen, en kan je zien wie jouw story opnieuw bekeken heeft. Betalende gebruikers kregen ook toegang tot Snapchat voor de desktop.

En eind verleden week werden nog nieuwe functies aangekondigd. De belangrijkste: prioriteit bij het beantwoorden op een story. Jouw antwoord  op een Snap Star (een publieke figuur en andere creators die een geverifieerd Snapchat account hebben) zal duidelijker zichtbaar zijn, zodat de kans dat die Star op jou reageert, verhoogt.

De andere nieuwigheden zijn momenteel eerder cosmetisch: je kan een speciale achtergrond instellen bij je Bitmoji karakter, en een emoji laten verschijnen aan je vrienden wanneer zij jouw Snap bekeken hebben.

Wat nogmaals bewijst dat Snap echt feeling heeft voor wat er leeft bij zijn gebruikers en wat zij willen. Het betalend abonnement zou een van deze dagen ook naar België en Nederland komen.
Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/snapchat-plus-summer-drop-priority-replies-151002513.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/8/15/23306268/snapchat-plus-subscription-one-million-users-new-featuresSPOTIFY: REACTIES OP PLAYLISTS EN VERKOOP VAN TICKETS
Spotify wil niet zomaar een dienst zijn waar je muziek beluistert: het wil meer engagement van zijn gebruikers, en het wil zijn dienst uitbreiden tot enkel maar muziek beluisteren.

Spotify wil meer werken met sociale aanbevelingen, mensen die een song aanbevelen. Een test hiervoor werd uitgerold in Vietnam. Daar kunnen gebruikers een reactie op een playlist inspreken en opnemen. Daarbij kunnen zij een commentaar in één ruk opnemen, of korte clipsjes opnemen, door de opnames te pauzeren. Bovendien kunnen zij achtergrondmuziek toevoegen en de ondertiteling bewerken. Ze kunnen ook naar de playlist linken, vooraleer zij hun commentaar opnemen.

Of dit het engagement zal verhogen, daarover heeft Engadget zijn twijfels. Een aanbeveling van een vriend voor een playlist heeft zin, maar een podcast met reacties maken lijkt zinloos, zo meent Engadget (1).

Een tweede nieuwigheid bij Spotify wordt ook met wantrouwen bekeken - want de streaming muziekdienst komt in het vaarwater van de ticketbureaus. Spotify heeft namelijk zijn eigen ticketdienst gelanceerd, in alle stilte, waar je rechtstreeks vanop het platform tickets kan bestellen voor een concert, in plaats van door te verwijzen naar een partner zoals Ticketmaster. Het valt af te wachten hoe die ticketingkantoren gaan reageren. (2)
https://www.engadget.com/spotify-test-playlist-reaction-podcast-voice-recording-142513705.html?src=rss
https://techcrunch.com/2022/08/10/spotify-starts-selling-live-music-tickets-to-fans-directly/GOOGLE: NIEUW KLEEDJE VOOR MEET
Google heeft zijn "Meet", de online conferentietool die als tegenhanger voor Zoom en Teams zou moeten gelden, een update gegeven.  De software was de laatste tijd in de verdrukking geraakt, omdat die moest optornen tegen zijn concurrenten,  van wie de populariteit tijdens de corona lockdowns pijlsnel steeg, omdat zij heel gebruiksvriendelijk waren. En Google wil nu een inhaalbeweging maken.

De online versie van Meet krijgt twee nieuwe functies. Bij de  achtergrond effecten wordt er een duidelijker afscheiding gemaakt tussen voor- en achtergrond. Die zorgt ervoor dat de vage achtergrond meer natuurlijker lijkt, zelfs wanneer je je hoofd beweegt. Bovendien zal het bewerken van die achtergrond voortaan in de cloud gebeuren. Heb je een toestel dat zelf niet over voldoende computerkracht beschikt om de achtergrond natuurlijk te laten verlopen, dan zal Meet voortaan automatisch schakelen tussen bewerkingen op je toestel en de cloud, om de best mogelijke ervaring te bieden.
https://9to5google.com/2022/08/15/google-meet-background-effects/
https://workspaceupdates.googleblog.com/2022/08/improved-performance-for-google-meet-effects-web.htmlMETA EN TIKTOK NEMEN HUN VOORZORGEN VOOR DE AMERIKAANSE TUSSENTIJDSE VERKIEZINGEN
Dat de sociale netwerken een toch wel cruciale rol gespeeld hebben bij de Amerikaanse verkiezingen, valt niet te ontkennen. De verschillende kampen werden door de berichten daar, vals of echt, nog verder uit elkaar gedreven. Het gevolg: een verscheurd Amerika, waarin twee kampen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Binnenkort komen er tussentijdse verkiezingen aan in de VS. Zullen de sociale netwerken er deze keer wel in slagen om correcte, objectieve informatie te brengen? Zowel TikTok als Meta heeft aangekondigd welke maatregelen  zij nemen om de verkiezingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, en een correct verslag erover te brengen.

Zo zal Meta in de week voor de verkiezingen, die op 8 november plaatsvinden, geen nieuwe politieke advertenties, verkiezingspropaganda of advertenties over sociale issues aanvaarden. Advertenties die al langer lopen, zullen nog altijd vertoond mogen worden, maar zij mogen in die periode niet gewijzigd worden. (1)

Meta heeft wel aangekondigd dat het de bespreking van de verbanning van voormalig president Donald Trump, niet zal vervroegen. Normaal gezien zou er in januari 2023 overleg volgen over die ban, en Meta heeft nu bevestigd dat die datum blijft staan, zelfs al zou Trump aankondigen dat hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen. (2)

TikTok van zijn kant heeft een Election Center gelanceerd in de VS. De bedoeling daarvan is om er Amerikaanse staat informatie te geven over hoe je je kan registreren om te stemmen, over hoe je via de post kan stemmen, en waar je stembureaus kan aantreffen. Bovendien stelt het de plaatselijke kandidaten voor, in een samenwerking met Ballotpedia. En het zal de verkiezingsuitslag brengen in samenwerking met Associated Press.

Meer nog: influencers zullen geen politieke content tegen betaling mogen brengen, en advertenties zijn niet toegelaten. Twee tegengestelde manieren om te anticiperen op de verkiezingen. Raad eens welke onze voorkeur geniet?
https://techcrunch.com/2022/08/16/facebook-political-ads-2022-midterms/
https://www.politico.com/news/2022/08/16/facebook-midterm-strategy-trump-00052181
https://gizmodo.com/tiktok-politics-elections-center-influencers-1849422569TIKTOK: MEER BEKEKEN DAN GEWONE TV EN POGING OM VRAGEN ROND PRIVACY WEG TE NEMEN
We blijven nog even bij TikTok. De site is nu eenmaal enorm populair. De cijfers daarover doen echt wel duizelen. Het gaat met name om onderzoeken uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, door het Office of Communications.

Daaruit blijkt dat jongvolwassenen meer tijd besteden aan het bekijken van TikTok dan van gewone tv. Twee aparte enquêtes bewijzen dit: de eerste, van Ipsos, schatte de tijd die jongeren van 15 tt 24 jaar gemiddeld 57 minuten per dag doorbrengen op TikTok. Een tweede onderzoek door de Broadcasters' Audience Research Board stelde vast dat die 16 tot 24 jarigen gemiddeld 53 minuten tv bekijken. Maar dat minder dan de helft meer dan 15 minuten content bekeek van publieke omroepen zoals BBC of ITV. (1)

TikTok is dus enorm populair. Maar soms staan mensen nog weigerachtig, omdat TikTok nog altijd zijn oorsprong vindt bij ByteDance, een Chinees bedrijf. En met de huidige spanningen tussen China en het westen, wordt dan meteen aan privacy gedacht, om niet te spreken van spionage.

Die angst wil TikTok echter wegnemen. Sinds juni dit jaar leidt TikTok alle data van Amerikaanse gebruikers naar de cloud infrastructuur van Oracle - een eerste zet in zijn Project Texas, een campagne om de overheid te overtuigen dat de data van Amerikaanse gebruikers veilig waren. Oracle zou nu volgens Axios (2) ook regelmatig controles uitoefenen om te zien dat de content aanbevelingen niet gemanipuleerd worden.
https://9to5mac.com/2022/08/17/tiktok-replaced/
https://www.axios.com/2022/08/16/oracle-auditing-tiktok-algorithmsMETA LANCEERT ADD YOURS STICKER
Om het nieuws van vandaag af te sluiten een kort bericht: Meta brengt een sticker uit naar Reels op Instagram en op Facebook: Add Yours. Daarmee word je aangemoedigd om jouw eigen Reels die over hetzelfde thema of onderwerp gaan, eveneens te posten. De Reels die dan toegevoegd worden, zijn te zien op een pagina voor die prompt. Bovenaan staat wie de prompt opgestart heeft, om de creator ere te geven wie ere verdient.  De functie is bedoeld om gebruikers te laten samenwerken, maar tegelijkertijd helpt het om meer mensen te leren kennen die interessant zijn om te volgen.

In de herfst verleden jaar bracht Meta al een dergelijke sticker uit voor zijn Stories.

Nog een nieuwigheid: Stars, de virtuele functie waarmee fans hun steun kunnen betuigen voor hun favoriete creators op Facebook Reels. wordt nu uitgebreid naar nog meer creators.  Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/08/16/meta-new-reels-features-instagram-and-facebook-including-add-yours-sticker/NIEUW ABONNEMENT VAN NETFLIX: MET ADVERTENTIES MAAR ZONDER DOWNLOAD
Een ontwikkelaar heeft in de code van de iPhone app voor Netflix een zinnetje ontdekt dat velen zal teleurstellen: "downloads mogelijk voor alle abonnementen, behalve voor Netflix met advertenties".

Wat dit nieuwe, goedkopere abonnement meteen heel wat minder aantrekkelijk maakt voor wie vaak filmpjes onderweg bekijkt, op de trein bijvoorbeeld, waar geen Wifi is, en je dus best je content eerst downloadt.

Netflix zelf heeft ontkent noch bevestigd dat je inderdaad geen content kan downloaden bij het nieuwe gratis abonnement mét advertenties.

Maar het lijkt wel logisch, helaas. Want bij gedownloade content is het moeilijker advertenties te vertonen. En andere streamingdiensten, die eveneens een goedoper-met-ads abonnement aanbieden (HBO Max en Hulu bijvoorbeeld) laten ook geen downloads toe bij deze abonnementen.

Het blijft dus nog even wachten op een officiële bevestiging.
https://www.engadget.com/netflix-with-ads-might-not-come-with-offline-viewing-050151752.html?src=rssNIEUWS OVER WINDOWS 11 INSIDER PREVIEW 25128
Geen sexy titel, maar nieuws dat toch wel de moeite waard is om te vermelden. Deze preview wordt uitgerold naar dev channel testers en bevat verschillende updates. De Microsoft Store werd onder handen genomen, de camera app, naast verschillende kleine verbeteringen aan de veiligheid.

Zo zal de Camera App nu toegang hebben tot de status van de privacy sluiter, op de hardware die ondersteund wordt. En dankzij de update van de Store kan je nu screenshots gebruiken in zoekresultaten, en games rechtstreeks vanuit de Microsoft Store app installeren.

Volgens Windows Central zou Microsoft al een nieuwe update ingepland hebben voor Windows 11, die de naam Sun Valley 2 krijgt, en die op 20 september uitkomt. Deze update zal tabbladen invoeren in File Explorer, een nieuwe Task Manager, app folders in het Start Menu, nieuwe live ondertiteling (Live Caption) en toegankelijkheid voor spraaksturing, plus nieuwe gebaren voor aanraakschermen.
https://www.zdnet.com/article/windows-11-camera-gets-privacy-shutter-and-arm64-support/#ftag=RSSbaffb68
https://www.windowscentral.com/windows-11-version-22h2

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
LOGITECH: OORTJES VOOR DE OCULUS QUEST
Om de Horizon Worlds, het metaverse van Meta, te kunnen betreden, heb je een headset nodig van Meta - de  Oculus Quest. Die toegang werd trouwens deze week uitgebreid naar Spanje en Frankrijk, nadat die eerst enkel voor gebruikers in de VS, Canada en het VK mogelijk was. Logitech heeft nu oortjes uitgebracht die je kan koppelen met deze headset via een USB-C poort.

De Chorus zal je in de headset moeten schuiven, tot de luidsprekers over je oren zitten. Zo zou je een meeslepende, ultrarealistische audio moeten krijgen.
Meer technische details bij Engadget.
https://www.engadget.com/logitech-chorus-meta-quest-2-090419867.htmlEN WAT ALS WE UITGESTORVEN DIEREN TERUG TOT LEVEN BRENGEN
Het zou kunnen, maar moet het ook? Dat is de vraag waarover wetenschappers het niet eens zijn. Want het kan wel degelijk: biotechbedrijf Colossal Biosciences uit Texas werkt samen met wetenschappers aan de universiteit van Melbourne, om de Thylacine, oftwel de Tasmanian Tiger, terug tot leven te brengen. In 1930 was die uitgestorven, omdat de overheid toen een premie gaf voor elkeen die een dier doden kon.

Colossal gelooft dat het de nauwste nog levende verwant, de Numbat, kan gebruiken en dan met CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) de soort terug tot leven kan brengen.

De discussie is echter: helpt een dergelijk project om de diversiteit van het dierenrijk te verhogen, door uitsterving terug om te draaien? Of is het beter dat geld te besteden aan het voorkomen dat de nog bestaande soorten niet gaan uitsterven?
Meer bij The Conversation.
https://theconversation.com/should-we-bring-back-the-thylacine-we-asked-5-experts-188894
https://en.wikipedia.org/wiki/Thylacine

  
De nieuwe oogst


   
HOBBYGENERATOR

Zou je graag een hobby willen, maar weet je niet wat te kiezen? Deze site helpt je door willekeurig een hobby aan te bieden. En er zijn wel verschillende originele hobby's bij. Wat zou je denken van guerilla gardening (tuinieren op plekken waar het eigenlijk niet mag), of gewoon research: online methodisch iets opzoeken.
[Taal: EN]
https://hobbygenerator.com/


CINETIMES: GRATIS KIJKEN
Op deze website kan je gratis naar films, cartoons en documentaires kijken, die gehost worden op YouTube, Archive.org, DailyMotion en Vimeo. Maar de site geeft je wel een Netflix-achtige interface.
[Taal: EN]
https://cinetimes.org/en/


WE EXPIRE: AFSCHEID
Misschien een beetje morbide, maar toch iets om bij stil te staan. Met deze dienst kan je een briefje schrijven dat door jouw naasten gelezen kan worden, na je overlijden of wanneer je ernstig gewond bent. Het briefje wordt versleuteld en dan omgezet naar een QR code, dat je aan een vertrouwenspersoon kan geven. Wanneer die persoon jouw code probeert te lezen, zal WeExpire proberen jou te bereiken. Reageer je niet binnen een tijdspanne die jij zelf bepaald hebt, dan wordt de code vrijgegeven.
[Taal: EN]
https://weexpire.org/


LIFE ON THE INTERNET: DE REEKS

Een reeks, gemaakt door publieke radio NPR en gesponsord door Sun Microsystems, over verschillende aspecten van het internet in 1996. De verwachtingen die men had toen van het internet zijn idealistisch, er werd een mooie toekomst voorspeld. Niet het beeld dat er nu is, met supernarcistische sociale netwerken...
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/playlist?list=PL7nj3G6Jpv2FOzdt7Dr--NVF79hAn814c


CANNED TEXT: ZAKELIJKE CORRESPONDENTIE
Deze website helpt je om alternatieve teksten te vinden die je kan gebruiken bij doordeweekse situaties op het werk, op een helpdesk of andere. Eigenlijk best handig!
[Taal: EN]
https://cannedtxt.com/


FASHION RESEARCH
Een virtueel modemuseum als het ware. Je kan deze bibliotheek doorzoeken op merk, jaar, materiaal, en meer. En je ogen goed de kost geven uiteraard, met al die mooie dingen!
[Taal: EN]
https://fashionresearchlibrary.com/


CLIMATE FOR ME

Met deze website kan je de metingen in verschillende steden op de wereld, doorheen de voorbije maanden, vergelijken. En zo trends ontdekken. Is het echt zo slecht gesteld met het klimaat? Bekijk het met je eigen ogen.
[Taal: EN]
https://climateforme.com/06310,06447,06260
https://climateforme.com


CLIMBING: SCHEER HOGE TOPPEN
Deze website draait rond klimmen: de techniek, de manieren om te klimmen, het materiaal dat je nodig hebt, nieuws en foto's en video's. Kortom: ook wie nog geen klimmer is, kan hier misschien inspiratie opdoen om met deze sport / hobby te beginnen!
[Taal: EN]
https://www.climbing.com/skills/
https://www.climbing.com
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    College van de Congregatie van de paters Jozefieten in het Oost-Vlaamse Melle - https://nl.wikipedia.org/wiki/College_Melle
    Geografisch browserspel waarin spelers locaties moeten raden op basis van Street View-beelden - https://nl.wikipedia.org/wiki/GeoGuessr
    Uitzonderlijk grote kolonie van mieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Superkolonie_van_mieren
    Botanische tuin in Engeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paignton_Zoo
    Kanaat onder Tataarse heerschappij en vazal van het grootvorstendom Moskou - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaat_Kasim
    Plaats in het district Para in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vierkinderen
    Bestrijdingsmiddelenwet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestrijdingsmiddelenwet
    Guido Gezelle: standbeeld in Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_Gezelle:_standbeeld_in_Brugge


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Ronde van Spanje 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Spanje_2022
    Oekraïens zomertegenoffensief 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFens_zomertegenoffensief_2022
    Overleden Belgisch politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_De_Crem
    Neergestoken auteur, voovechter van de vrijheid van meningsuiting - https://nl.wikipedia.org/wiki/Salman_Rushdie


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Indonesië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Indonesi%C3%AB
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- iPhone 14 wordt mogelijk 7 september gepresenteerd: dit weten we erover
https://www.ad.nl/tech/iphone-14-wordt-mogelijk-7-september-gepresenteerd-dit-weten-we-erover~a30a6e4d/
- Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
https://www.ad.nl/tech/zo-deel-je-zo-min-mogelijk-persoonlijke-data-met-facebook~adc8fd3a/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Hou je echte mailadres verborgen
https://computertaal.info/2022/08/14/hou-je-echte-mailadres-verborgen-2/
- Review: Victus by HP
https://computertaal.info/2022/08/19/review-victus-by-hp/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- VK wil zelfrijdende auto's vanaf 2025 toestaan, houdt fabrikant aansprakelijk
https://tweakers.net/nieuws/200098/vk-wil-zelfrijdende-autos-vanaf-2025-toestaan-houdt-fabrikant-aansprakelijk.html
- Google gaat zoekresultaten met goede seo, maar weinig inhoud downranken
https://tweakers.net/nieuws/200086/google-gaat-zoekresultaten-met-goede-seo-maar-weinig-inhoud-downranken.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Nummer van Janet Jackson kan oude laptops doen crashen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nummer-van-janet-jackson-kan-oude-laptops-doen-crashen/article-news-1892693.html
- Google blokkeert derde gigantische DDoS-aanval in drie maanden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-blokkeert-derde-gigantische-ddos-aanval-in-drie-maanden/article-news-1892685.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: NIEUW BESTAND AANMAKEN OP JE MAC

Windows heeft iets wat Apple nooit in zijn besturingssysteem gestopt heeft: de mogelijkheid om vanuit een bepaalde map rechts te klikken, en daar "New" te kiezen, om bijvoorbeeld een nieuw .docx of .jpg te maken. Dat is heel handig wanneer je echt heel diep in je mappenstructuur gebladerd hebt, want dan wordt dat bestand meteen op die plek opgeslagen.
ZDNet heeft nu een tip: met een progje dat 2 dollar kost, kan je die ongelooflijk handige optie nu ook op je Mac gebruiken.
https://www.zdnet.com/article/for-two-bucks-you-can-finally-give-your-mac-an-incredibly-useful-feature-windows-has-always-had/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FARBAR RECOVERY SCAN TOOL
Met de freeware FRST kan je je Windows computer scannen om te zien of malware er wijzigingen aan aangebracht heeft. De functies doen een beetje denken aan het populaire HijackThis.
https://www.chip.de/downloads/Farbar-Recovery-Scan-Tool-HijackThis-Alternative_184039860.html
https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/


TELEGRAM VOOR DESKTOP

Telegram is een messenger-alternatief voor WhatsApp, waarbij alle gesprekken versleuteld worden. Met deze versie kan je Telegram ook op je desktop gebruiken. Er bestaat ook een draagbare (portable) versie van, die je vanop een USB-stick kan draaien.
https://www.chip.de/downloads/Telegram-for-Desktop_67761951.html
https://telegram.org/


CHARLIES NAMES: NAAM GEVEN
Voor toekomstige  ouders die op zoek zijn naar inspiratie voor de naam van hun toekomstige spruit: deze app voor Android en iOS kan je daarbij helpen. Je kan kiezen tussen meisjes- of jongensnamen, maar ook voor unisex-namen.
https://charlies-names.com/en/


FLUTTERFLOW 3: APPS BOUWEN

Met deze software kan je zelf heel gemakkelijk apps maken. Geen code programmeren, maar klikken en verslepen. Om (gratis) uit te breiden.
Flutterflow is een webapp en de prijs varieert van gratis tot 70 dollar per maand.
https://flutterflow.io/3.0


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De man met een nieuw idee is een dwaas,
tot het idee een succes blijkt te zijn.
[Mark Twain, 1835-1910]