Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/7/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1270  van 23/7/2022


 

Gegroet lezer,

Wist je dat TikTok tegenwoordig door de jongeren gebruikt wordt als zoekmachine? En dat ook Beyoncé haar muziek lanceert op dat sociale netwerk? Of dat er een robot is, die zichzelf leert lopen? Al deze verhalen in deze editie. Snel aan uw leesvoer dus!

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CRYPTOMUNTEN IN ZWAAR WATER: ENKELE AANDACHTSPUNTEN
Je hebt het wellicht gelezen: verleden week regende het negatieve berichten over cryptomunten. De Bitcoin zelf kelderde tot de helft van zijn waarde. Maar ook bedrijven die zich op de crypto baseren komen in zwaar weer. Zo vroegen twee bedrijven die leningen in cryptomunten vertrekken een "chapter 11" bankroet aan: Voyager Digital en Celsius.

Die faillissementen leiden tot een moeilijke discussie waarover nog geen wetgeving bestaat. Bij traditionele makelaars in beleggingen of banken, zijn er regels en bepaalde waarborgen, maar voor de cryptowereld bestaan die niet. Want is een cryptomunt "geld" of een "commodity" (handelswaar)? Dat zal alles bepalen bij de afhandeling bij het faillissement. Als het een munt is, dan moet het gefailleerde bedrijf jou de waarde teruggeven die het had toen jij aan dat bedrijf jouw geld toevertrouwde. Maar als het handelswaar (commodity) is, dan is de waarde gebaseerd op de huidige marktwaarde. Bovendien valt het ook nog af te wachten of een klant van een exchange als prioritair schuldeiser beschouwd kan worden. Met andere woorden: de afhandeling van deze twee faillisementen zal voor een precedent zorgen. Protocol gaat hierop nader in.

De hele manier waarop de bubbel rond cryptomunten ineenzakt, doet alarmbellen afgaan bij sommige waarnemers. Een artikel bij New York Times roept zelfs op om regulatoren in te schakelen, om de boel op te kuisen. Cryptomunten kregen een air van respectabiliteit, omdat zij aangeprezen worden door bepaalde instellingen en personen. Maar sommigen noemen de hele cryptowereld gewoon een pyramide-fraude, een "Ponzi Scheme".
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-14/celsius-discloses-1-19-billion-deficit-in-bankruptcy-filing
https://www.nytimes.com/2022/07/11/opinion/cryptocurrency-federal-reserve.html
https://www.protocol.com/fintech/crypto-bankruptcy-voyager-celsiusMETA: AI-TEKENINGEN EN MEERDERE ACCOUNTS BIJ FACEBOOK
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van Dall-E, Craiyon en Imagen. Dat zijn tools die op artificiële intelligentie gebaseerd zijn, en die een tekening kunnen schetsen op basis van enkele woorden die jij als opdracht geeft. Nu heeft ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, een dergelijke tool uitgebracht: Make-a-Scene. Bij deze tool kan je niet alleen als opdracht "een beer die een taco eet" geven, maar ook aangeven waar de beer en waar je de taco wil.

In tegenstelling tot Dall-E, kan je als gewone gebruiker niet aan de slag met Make-a-Scene. De tool werd enkel beschikbaar gesteld aan enkele artiesten die nu al met AI werken. Maar zij zullen wel hun feedback over de tool publiek maken.

Een tweede bericht betreft Meta-dochter Facebook. Dat is begonnen met een test waarbij jij meerdere profielen kan aanmaken, tot vijf maximaal. Die zijn allemaal gekoppeld aan jouw oorspronkelijke account, dus je kan je niet voordoen als iemand anders. Maar je kan die profielen wel gebruiken om bijvoorbeeld een vriendengroepje te creëren, of om het over je hobby te hebben. Wisselen tussen verschillende profielen is heel simpel, en je krijgt dan een aan dat profiel aangepaste feed. En dat lijkt ons echt wel interessant.
https://www.engadget.com/metas-make-a-scene-ai-algorithmic-art-130058753.html
https://www.cnet.com/news/social-media/facebook-is-testing-a-way-to-add-multiple-profiles-to-an-account/WINDOWS: TERUG CD RIPPEN EN UPDATE TEMPO WORDT KORTER
Twee berichtjes over Windows. Om te beginnen: nu niet alleen LP's maar ook CD's terugkeren, speelt Microsoft met zijn Windows daar op in. In maart werd opnieuw de mogelijkheid teruggebracht om cd's af te spelen in Windows Media Player. En nu kan je ook terug CD's rippen (omzetten van CD naar een digitaal formaat). Helaas niet naar een MP3, wel naar AAC, FLAC of ALC.

Het tweede bericht betreft de updates van Windows. Volgens Windows Central zouden er plannen zijn om de jaarlijkse update te verkorten, naar "momenten", die tot vier keer per jaar zouden plaatsvinden. Echt grote Windows releases zouden nog wel eens in de 3 jaar komen. Ook zou Microsoft de ondersteuning van oudere systemen langer maken. Meer bij ZDNet.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/07/new-windows-media-player-app-travels-back-in-time-gains-the-ability-to-rip-cds/
https://www.zdnet.com/article/microsoft-said-to-be-ready-to-shake-up-the-windows-update-schedule-again/SNAPCHAT: NIEUWE VERSIE VOOR HET WEB
Zou jij ook overtuigd kunnen worden om Snapchat-fan te worden, wanneer je dit platform in je browser op de desktop kan gebruiken? Dat is de vraag die in de volgende maanden beantwoord zou moeten worden.

Snap, het bedrijf achter de populaire dienst met zijn avatars, de verdwijnende berichten, en tal van leuke extraatjes, heeft een versie van zijn app gelanceerd voor het web, die de belangrijkste functies van Snap naar de desktop brengt. Voorlopig zijn het enkel gebruikers met een Snapchat+ abonnement in de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland die van deze nieuwe tool kunnen genieten. Zij zullen snaps kunnen verzenden, en via videogesprekken chatten met hun vrienden. Ook verschillende extraatjes die bij messaging op de smartphone beschikbaar zijn, kan je op de desktopversie gebruiken, zoals chatreacties. Snap belooft dat ook de Lenses in de videogesprekken naar de desktopversie zullen komen. En, belangrijk: het zal niet mogelijk zijn om screenshots te maken, dit om de verdwijnende snaps ook op dit platform te kunnen garanderen.

Na de eerste lancering in de beperkte selectie landen, zouden ook Snapchatgebruikers volgen in Frankrijk, Duitsland, Saoedi-Arabië en de UAC, waarna de tool wereldwijd uitgerold wordt.
https://web.snapchat.com/
https://techcrunch.com/2022/07/18/snap-launches-snapchat-for-web/
https://www.engadget.com/snapchat-web-version-130031827.html?src=rssDARPA: SOCIALCYBER PROGRAMMA MOET OPEN SOURCE IN KAART BRENGEN
Je staat er wellicht niet elke dag bij stil, maar een overgroot deel van het internet, de protocollen, de achterliggende software, is gebaseerd op open-source modellen en communities. Maar ingenieurs die ooit aan die software werkten, zijn misschien hun belangstelling verloren. Of besteden hun tijd aan meer lucratieve projecten. Worden zij wel voldoende opgevolgd door jong bloed, zijn er nog wel voldoende vrijwilligers om deze projecten te onderhouden?

DARPA heeft daarom het "SocialCyber" programma gelanceerd, waarbij het 18 maanden lang open source code projecten en communities in kaart wil brengen en begrijpen, maar vooral beschermen. Daarbij zal het gebruikmaken van een automatische tool voor analyse van de code, en sociale interacties bij open source ontwikkeling.

Hiervoor heeft DARPA verschillende wetenschappers aangesproken, die o.a. zullen kijken naar de bijdragen die geleverd worden aan de code van erg belangrijke open source projecten, zoals de Linux kernel of Python. Zij zullen gebieden in kaart moeten brengen waar te weinig geïnvesteerd wordt, en waar echt belangrijke delen van het open source ecosysteem eigenlijk volledig steunen op een handjevol vrijwilligers.

Een toch wel interessant probleem, waarop dit artikel bij Technologyreview de aandacht trekt.
https://www.technologyreview.com/2022/07/14/1055894/us-military-sofware-linux-kernel-open-source/APPLE: NOG MEER AFSTAND MET JONY IVE
Het is niet meteen wereldschokkend nieuws, maar voor wie houdt van design en Apple, toch iets dat tot nadenken stemt. Na drie decennia is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen designer Jony Ive en het befaamde bedrijf met de Apple. Ive kwam in 1992 bij Apple, en maakte meteen naam met zijn kleurrijk ontwerp van de iMac in 1998. Een toestel dat eigenlijk Apple uit de vergeetput haalde, samen met de terugkeer van Steve Jobs als CEO van het bedrijf.

In die jaren werkten Ive en Jobs nauw samen, en hun invloed op het bedrijf was enorm belangrijk. In het begin stond Ive vooral in voor de design van hardware, maar na een tijdje ook voor software. Na de dood van Steve Jobs kwam het design volledig op zijn schouders terecht, en de Apple Watch was volledig van zijn hand.

In 2019 echter, trok Ive de deur van Apple achter zich toe om zijn eigen bedrijf op te richten: LoveFrom. Tim Cook, die Steve Jobs opgevolgd had, wou echter met hem blijven werken en sloot een samenwerkingsovereenkomst af van meer dan 100 miljoen dollar.

Daar werd verleden week een einde aan gemaakt. Ive zal voortaan voor andere merken gaan werken, zoals Ferrari. En Apple zal voortaan niet langer beroep op Ive doen om nieuwe producten te ontwikkelen, maar wel op het interne design team, onder leiding van Apple COO Jeff Williams.

Hoe dit zal uitdraaien valt af te wachten. Je kan alvast de commentaren lezen bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/07/report-apple-and-jony-ive-will-no-longer-work-together/NIEUWE VERKOOPMOGELIJKHEDEN BIJ YOUTUBE EN INSTAGRAM
Filmpjes maken is leuk, maar het wordt nog leuker wanneer je er geld mee verdienen kan. Door bijvoorbeeld commissies te krijgen op aankopen die mensen doen na jouw video bekeken te hebben, of zelf een winkeltje op te zetten. Twee berichten die creators nieuwe mogelijkheden geven om centjes te verdienen.

Om te beginnen YouTube: dat heeft een partnerschap afgesloten met Shopify om bepaalde creators hun winkeltje aldaar aan hun YouTube kanaal te koppelen. En er komen ook nog nieuwe tools in de YouTube Studio Shopping tabblad. Daar kan je dan bepalen hoe je producten getagd worden en getoond worden in je kanaal. En in de VS, Brazilië en India komen er nieuwe shopping mogelijkheden later dit jaar (1)(2).

Ook bij Instagram valt er wat nieuws te rapen over shopping. Voortaan kan de gebruiker daar namelijk spulletjes aankopen via een chat. In een beperkt aantal landen en bij een select groepje kleine verkopers kunnen  gebruikers voortaan vragen aan je stellen,  details vragen over je product, en het dan aankopen en betalen via Meta Pay. Dat is een manier van verkopen die Meta, het moederbedrijf Meta (ja, Instagram is eigendom van het vroegere Facebook), eerder ook al invoerde bij WhatsApp chats, in oktober verleden jaar.
https://variety.com/2022/digital/news/youtube-shopping-shopify-live-tools-1235317522/
https://www.engadget.com/youtube-shopify-store-shopping-130050711.html?src=rss
https://www.engadget.com/instagram-shopping-direct-message-chat-163351980.htmlSTREAMINGPLATFORMEN NETFLIX EN AMAZON PASSEN HUN AANBOD AAN
De concurrentie onder de streamingplatformen neemt steeds toe. En dan is het zaak om de bestaande gebruikers zo goed mogelijk te verwennen om hen te behouden, maar tegelijkertijd ook alle mogelijkheden om geld te verdienen te optimaliseren.

Zo heeft Netflix deze week aangekondigd dat het zijn voorwaarden voor het bekijken van content vanop verschillende plekken toch wat strenger maakt, en dat in Argentinië, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala en Honduras. Voortaan kan je daar dan een extra plaats toevoegen die je als "nog een thuis" kan aangeven, maar je moet er wel $2,99 per maand extra voor betalen. Met andere woorden: je kan je Netflix content dan ook bekijken op plekken buiten je eigen officiële adres dat gekoppeld is met je account. Uiteraard is het de bedoeling om zo, door koppeling van de account aan de computer waarop je die bekijkt, het delen van wachtwoorden tegen te gaan. (1)

Amazon van zijn kant wil de gebruikers die een Prime abonnement hebben en dus kunnen genieten van Prime Video, extra verwennen. Het wil de manier waarop films en reeksen getoond worden, strakker maken en minder overweldigend. De content die zij gratis kunnen bekijken, zal een blauw vinkje bevatten, en content die je moet aankopen of huren een gouden boodschappentas. In navolging van Netflix komt er een Top 10 lijst van populaire content, en een weergave met thumbnails van de reeksen, in poster-vorm waarbij je meteen ook een fragment kan bekijken.
https://finance.yahoo.com/news/netflix-tests-way-charging-users-105437432.html
https://www.engadget.com/netflix-charging-for-additional-homes-120520262.html?src=rss
https://www.engadget.com/amazon-prime-video-redesign-announced-204019411.htmlBESLISSING IN DENEMARKEN OVER GDPR: EN WAT IN DE REST VAN DE EU
Een toch wel opmerkelijke beslissing deze week van de Gegevensbeschermingsautoriteit aldaar. Die oordeelde dat de verwerking van de gegevens van studenten die gebruikmaken van de Workplace suite van Google niet conform is met de bepalingen van de GDPR. Want de voorwaarden van Google voor de verwerking van data bepalen dat data overgebracht mogen worden naar andere landen om support te bieden, maar dat de normale gegevens van de studenten bewaard worden in een datacenter dat in een EU-land staat. De databeschermingsautoriteit meende dat scholen in een bepaalde gemeente daarom niet langer gebruik mogen maken van Google Workspace en van Chromebooks. Een beslissing die ook zal gelden voor andere gemeenten, en wellicht nog uitgebreid zal worden.

Af te wachten dus of dit voor de hele EU zal uitgebreid worden, waardoor Chromebooks verboden worden of dat Google een tussenoplossing vindt...
https://techcrunch.com/2022/07/18/denmark-bans-chromebooks-and-google-workspace-in-schools-over-gdpr/MICROSOFT: VIVA ENGAGE EN VOICEGESPREKKEN VAN DISCORD IN XBOX
Microsoft voegt een beetje social toe aan haar Teams met Viva Engage. Dat is een app binnen dit teleconferentieprogramma van Microsoft, die toegankelijk is voor alle commerciële gebruikers van Microsoft 365. Viva Engage bevat een soort news feed met evoluties, en stories, voor tijdelijke content. Deze tool moet de Yammer Communities voor Teams vervangen. Maar gek genoeg: het Yammer platform zelf zal nog altijd toegankelijk blijven Content die op Viva Engage aanmaakt, zal op Yammer bekeken kunnen worden en omgekeerd.

Anderzijds is er ook wat nieuws over de mobiele Xbox app. Voortaan zal je voice gesprekken op Discord namelijk kunnen voeren via de Xbo app. Je moet beide apps met elkaar koppelen op je Xbox One of Xbox Series console. Deze mogelijkheid is vandaag al voor alle Xbox insiders beschikbaar. Meer bij Techcrunch en The Verge.
https://techcrunch.com/2022/07/19/microsoft-wants-to-add-stories-to-corporate-portals/
https://www.theverge.com/2022/7/20/23270362/discord-xbox-voice-chats-microsoftFACEBOOK SPLITST NEWSFEED OP
Is dit dé oplossing om Facebookgebruikers terug wat meer controle te geven over hun newsfeed? Facebook wil die namelijk als het ware opsplitsen in twee aparte feeds. En als eerste op de apps voor iOS en Android.

Enerzijds zal er de "Home" tab zijn, die je als eerste ziet wanneer je de app opent. Daarin staat de feed die op het Facebook algoritme gebaseerd is, met daarin reels, stories, en andere gepersonaliseerde content.

En anderzijds is er de "Feeds" tab, die je als je persoonlijke feed beschouwen mag: die bevat namelijk in chronologische volgorde de postings van je vrienden, de groepen waarop je geabonneerd bent, Facebook Pages, je favorieten. En helemaal niets van "Suggesties voor jou" dus.

Naar eigen zeggen gaat Meta hiermee in op een klacht van de gebruikers dat zij te vaak postings van hun vrienden niet te zien kregen. Facebook had dat getracht te verhelpen door het algoritme aan te passen, maar dat voldeed niet. De splitsing lijkt ons de juiste beslissing.

Wedden dat de meeste gebruikers in hun écht persoonlijke feed gaan blijven hangen?
https://www.theverge.com/2022/7/21/23272536/facebook-home-feeds-tab-tiktok-algorithmic-content-recommendations?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4ZOEKEN: TIKTOK IS ZOEKMACHINE VOOR JONGEREN EN OOK HUN BRON VOOR NIEUWS
Het is duidelijk: de jongste generatie internauten heeft duidelijk andere gewoonten dan hun voorgangers. TikTok is hun leefwereld, zodanig zelfs dat zij ook TikTok als zoekmachine gebruiken, bijvoorbeeld om een leuk restaurant op te zoeken. . Dat mag voor de "oudere" internauten onbegrijpelijk zijn. Want normaal zoek je een restaurant op Google op, je kijkt op de landkaart waar het gelegen is, je klikt op de website om het menu ten reviews te bekijken, en dan maak je een reservatie... allemaal via Google.

Bij de "jonkies" is dat niet het geval. Zij laten zich leiden door een knap filmpje dat een restaurant aanprijst op TikTok. En doen geen verdere opzoekingen, zo blijkt. Hun zoektocht is "instant", net zoals de hele instant bevrediging van hun honger naar leuke dingen op Tiktok: zij laten zich leiden door een zoektocht naar "leuke restaurants in mijn omgeving". Een toch wel belangrijke evolutie waarmee marketeers rekening mee moeten houden, zouden wij zo denken.

Maar ook voor nieuws blijkt TikTok steeds meer dé bron te zijn. Het aantal volwassen gebruikers dat zich naar TikTok wendt voor zijn nieuws is van 1% in 2020 gestegen naar 7% nu. Met toch wel de nuance dat de grootste stijging ligt bij de gebruikers tussen 16 en 24 jaar. Ook andere sociale media blijven belangrijke bronnen. De trend is duidelijk: jonge gebruikers nemen steeds minder een krant ter hand, of zetten een tv op om naar het journaal te kijken. In de plaats daarvan is hetgeen zij op hun sociale media zien passeren hun bron van nieuws.
https://www.theguardian.com/technology/2022/jul/21/tiktok-is-fastest-growing-news-source-for-uk-adults-ofcom-finds

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE: MAAK MET CHROMEOS FLEX VAN ELKE OUDE LAPTOP EEN CHROMEBOOK
Google had het ChromeOS Flex al eerder aangekondigd, maar nu is het algemeen verkrijgbaar, en ook voor de grote massa. Meer dan 400 toestellen van Apple, Dell, Lenovo, HP en anderen zijn nu gecertificeerd om dat besturingssysteem van Google te draaien. Zo kan je dus je oude laptop omvormen tot een Chromebook.

ChromeOS Flex kan je gratis downloaden naar een USB-stick. En dan is het even afwachten. Bij de lijst met gecertificeerde toestellen zou installatie zonder problemen moeten verlopen, want er is een lijst met de toestellen die grondig getest zijn. Staat jouw toestel er niet bij, dan moet je even kijken of je toestel aan de minimum voorwaarden voldoet, en kan je alsnog het OS installeren - wel met het risico dat niet alle functies werken.

Gecertificeerde toestellen, daaronder moet je niet alleen computers verstaan, maar ook klavier, USB, WiFi enz. Maar Bluetooth, touchscreen, automatisch draaien van je scherm, sneltoetsen voor je klavier en SD kaartensleuven zjn niet gegarandeerd - zij kunnen werken, of niet. Ook bij vingerafdruklezers, optische drivers, IR webcams, input met een stylus kan je problemen ondervinden.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/07/google-says-you-can-now-turn-these-295-macs-pcs-into-reliable-chromebooks/ROBOT LEERT ZICHZELF LOPEN
Een indrukwekkend staaltje van wat computers en AI tegenwoordig kunnen. Een robot-hond ligt op zijn rug en spartelt met zijn pootjes als een uitgeputte kever. Na 10 minuutjes worstelen slaagt hij erin om op zijn poten terecht te komen. Een half uur later zet de robot zijn eerste wankele stappen, die doen denken aan een pasgeboren kalfje. Maar een uur later stapt de robot zelfverzekerd rond in het labo.

En weet je wat het speciale is? De robot heeft dit allemaal zelf geleerd, zonder dat hem in een computersimulatie getoond werd wat hij moet doen. Het gaat om een AI-techniek die 'reinforcement learning' heet, en waarbij algoritmes getraind worden door hen te belonen voor de gewenste acties, waardoor de robot van nul af aan kan leren lopen in de echte wereld.

Datzelfde algoritme werd ook gebruikt om met succes drie andere robots te trainen. Eentje daarvan leerde om ballen op te rapen en van de ene schaal naar de andere te leggen. Meer over het procedé bij Technology Review.
https://www.technologyreview.com/2022/07/18/1056059/robot-dog-ai-reinforcement/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY: VIDEO-AANBOD WORDT UITGEBREID
Een bezig baasje, dat Spotify! Verleden week kondigde het aan dat het Heardle gekocht had, een spelletje à la Wordle waarbij je op basis van een fragment moet raden wat de song is. Bij elk foutief antwoord krijg je een iets langer fragment te horen. Eigenlijk best een leuk spel.

Dit weekend maakte het bekend dat het zijn videopodcast-aanbod zou uitbreiden. Creators in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Brazilië kunnen hun video's voortaan via Spotify verspreiden. Spotify brengt daar speciale tools voor uit, omdat het vindt dat audiopodcasts wel door andere platformen ondersteund worden, maar videopodcasts daar stiefmoederlijk behandeld worden.

Spotify belooft dat het nieuwe formats voor audio, interactiviteit, luisterervaringen en tools wil brengen zodat creators meer controle krijgen over hun content. Wat ook de luisteraars ten goede komt. Benieuwd hoe dat uitdraait!
https://www.spotify.com/heardle/
https://newsroom.spotify.com/2022-07-12/video-podcasting-is-now-available-on-spotify-for-creators-in-germany-france-italy-spain-brazil-and-mexico/TIKTOK: OOK BEYONCE DOET MEE
Voor wie niet tot de echte doelgroep behoort (de jongeren) mag TikTok moeilijk te begrijpen en te volgen zijn, maar het valt niet te ontkennen dat TikTok een heel machtige marktspeler geworden is, om producten aan te prijzen. Of het nu gaat van influencers tot artiesten: zij vinden er een gretig gehoor.

Verleden week kondigde ook popster Beyoncé aan dat zij voortaan op TikTok te vinden is. Meer nog: haar hele cataloog van songs zullen andere TikTok gebruikers mogen benutten als achtergrond voor hun eigen creatieve video's.

Een heel slimme zet, menen waarnemers. Haar nieuwste single, "Break my Soul", naast kaskrakers als "Halo" en "Single Ladies" zijn er ook al te vinden. En Beyoncé heeft meer dan 3,3 miljoen volgers op TikTok.

De dame is echt wel actief op de sociale media. Op Instagram heeft zjn 268 miljoen volgers, op Facebook 56 miljoen, op YouTube bijna 25 miljoen abonnees, en op Twitter 15,5 miljoen volgers.
https://variety.com/2022/digital/news/beyonce-joins-tiktok-full-music-catalog-1235316796/
https://www.theverge.com/2022/7/14/23216377/beyonce-tiktok-music-catalog-break-my-soulWARNER MUSIC GROUP WERKT ALS EERSTE MET ROYALTY MODEL VAN SOUNDCLOUD
De muzieksite SoundCloud heeft een heel apart model om de artiesten die er zijn, te belonen: op fans gebaseerde royalties. Daarbij krijgt een artiest elke maand een som geld in verhouding tot de tijd die een abonnee naar zijn muziek luisterde. Het moet wel om een luisteraar met een betaald abonnement gaan of een abonnee die advertenties bekijkt, en van dat geld moet ook een kostenvergoeding voor SoundCloud zelf af.

Concreet: als een abonnee 55% van zijn tijd naar de muziek van een bepaalde tijd geluisterd heeft, dan krijgt die artiest 55% van het abonnementsgeld dat de abonnee betaalde.

Dit systeem wijkt dus af van het pro-rata model dat Spotify en andere muzieksites toepassen. Daarbij worden alle inkomsten van alle abonnees bijeengeteld, en dan verdeeld over de artiesten in functie van het aantal luisteraars. Een systeem dat vooral de grote artiesten bevoordeelt, van wie de muziek miljoenen keer gespeeld wordt, en gaat ten nadele van kleinere artiesten die een minstens even trouwe groep luisteraars hebben.

Dat Warner Music Group het systeem van SoundCloud gaat toepassen, is dus voor de artiesten goed nieuws!
https://www.digitalmusicnews.com/2022/07/20/soundcloud-warner-music-group-licensing-deal/


 
De nieuwe oogst


   
CIA WORLD FACTBOOK

Ben je op zoek naar informatie over landen, bevolking, overheden? Deze website heeft het allemaal: economie, energie, geografie, milieu, defensie, terrorisme, en meer. Ideaal voor studenten die een project moeten uitwerken, maar ook voor elke burger die cijfers weten wil.
[Taal: NL]
https://www.cia.gov/the-world-factbook/


YOU: EEN DOOR AI AANGEDREVEN ZOEKMACHINE
Deze zoekmachine gebruikt AI om jouw zoekopdacht beter te begrijpen en de zoekresultaten te rangschikken. En zelfs om je opdracht te bekijken vanuit verschillende talen, zelfs programmeertalen. De zoekmachine vat informatie van het web samen, en heeft ook ingebouwde apps, zoals zoektools voor Twitter, waarmee je een bepaalde zoektaak kan voortzetten zonder de pagina te moeten verlaten.
Je kan de zoekmachine ook toevoegen als extensie aan Firefox.
[Site: EN]
https://you.com/
https://techcrunch.com/2022/07/14/you-com-raises-25m-to-fuel-its-ai-powered-search-engine/


EVERYONE DRAW: 1 PIXEL PER KEER
Dit is de befaamde website waar iedereen 1 pixel mag inkleuren. Zo kunnen vrienden samen werken aan één project om een tekening te maken. Onnodig te zeggen dat er ook regelmatig om een territorium gevochten wordt, en dat sommigen de tekening van een andere groep willen dwarsbomen.
[Taal: EN]
https://everyonedraw.com/


FREEBIES BY PEOPLE
Deze website bevat een verzameling bronnen en tools voor designers en ontwikkelaars die gratis zijn, maar die je voor commerciële doeleinden gebruiken mag. De tools zijn netjes ingedeeld in categorieën. Om eens rond te neuzen.
[Taal: EN]
https://freebies.bypeople.com/


APPLAUSE: ARCHIEFBEELDEN VAN DE RUIMTE

Applause staat voor "Archives of Photographic Plates for Astronomical USE". Het betreft beelden van Duitse astronomische observatoria, die in een archief bewaard worden. En die beelden uit het verleden hebben niet alleen toen tot belangrijke ontdekkingen geleid, maar ook nu kunnen zij van wetenschappelijk belang zijn. Wie de beelden wil onderzoeken, moet wel een account aanvragen - een site die bedoeld is voor wetenschappers dus.
[Taal: EN]
https://www.plate-archive.org/cms/


MARVEL ORDER
Deze website is gewijd aan films over de helden van de Marvel Comics, zoals Spiderman, Hawkeye, Avengers, enz. Je krijgt een tijdlijn te zien van de release van de films uit het verleden en je kan dan aangeven of je die film gezien hebt. En je krijgt ook een tijdlijn van de tijdstippen waarop nieuwe films gepland zijn.
[Taal: EN]
https://marvelorder.com/


OPEN DRONE MAP
Deze website is gewijd aan het in kaart brengen van beelden die met een drone gemaakt worden, vanuit de lucht dus. Het is de bedoeling om een open ecosysteem aan te leggen om luchtgegevens te verzamelen, analyseren, verwerken en te vertonen. Er zijn dan ook verschillende tools hiervoor te vinden.
[Taal: EN]
https://www.opendronemap.org/


50 BESTE RESTAURANTS TER WERELD

Een lijst met de 50 beste restaurants ter wereld, en het zal je wellicht verbazen hoeveel daarvan buiten Europa liggen. Tussen haakjes: het eerste Belgische restaurant op de ranglijst is The Jane uit Antwerpen, dat op plaats 23 staat. Per restaurant krijg je uiteraard de contactgegevens, maar ook een uitgebreide bespreking van het restaurant en de filosofie ervan.
[Taal: EN]
https://www.theworlds50best.com/the-list/21-30/the-jane.html
https://www.theworlds50best.comBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Taalkundige en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Couttenier
    Handhaving (Nederland) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handhaving_(Nederland)
    Bundel sciencefictionverhalen geschreven door Ray Bradbury - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_kronieken_van_Mars
    Waanidee waarbij religieuze thema's of onderwerpen betrokken zijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Godsdienstwaan
    Japans gerecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maki_(sushi)
    Engels voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/CJ_Egan-Riley
    Amerikaanse stemauteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Corey_Burton
    Politiefluit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Politiefluit
    Brits componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Franglen
    België op de Wereldspelen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB_op_de_Wereldspelen_2022


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Afgetreden premier van Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mario_Draghi
    Nieuwe premier van Sri Lanka - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ranil_Wickremesinghe
    Hittegolf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hittegolf


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geografie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geografie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Het beeldscherm van je computer beter instellen? Zo doe je dat
https://www.ad.nl/tech/het-beeldscherm-van-je-computer-beter-instellen-zo-doe-je-dat~a64ddced/
- Een nieuwe smartphone hoeft niet peperduur te zijn: dit zijn de beste van hooguit 350 euro
https://www.ad.nl/tech/een-nieuwe-smartphone-hoeft-niet-peperduur-te-zijn-dit-zijn-de-beste-van-hooguit-350-euro~a8cc56b0/

 

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Handige opdrachten voor de opdrachtprompt (deel 3)
https://computertaal.info/2022/07/22/handige-opdrachten-voor-de-opdrachtprompt-deel-3/
- Ouders bezorgd over digitaal welzijn: Samsung & Studio 100 leren kinderen goede digitale gewoontes
https://computertaal.info/2022/06/29/ouders-bezorgd-over-digitaal-welzijn-samsung-studio-100-leren-kinderen-goede-digitale-gewoontes/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Google maakt livestreamen Google Meet-videogesprekken op YouTube mogelijk
https://tweakers.net/nieuws/199292/google-maakt-livestreamen-google-meet-videogesprekken-op-youtube-mogelijk.html
- Google kondigt automatisch wisselen van audiobron van draadloze oortjes aan
https://tweakers.net/nieuws/199284/google-kondigt-automatisch-wisselen-van-audiobron-van-draadloze-oortjes-aan.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Veiling mobiele licenties brengt in totaal 1,4 miljard euro op
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/veiling-mobiele-licenties-brengt-in-totaal-1-4-miljard-euro-op/article-news-1885707.html
- Google Wallet vervangt Google Pay in België
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-wallet-vervangt-google-pay-in-belgie/article-news-1885711.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: EEN LIJST VANUIT EEN WEBSITE IMPORTEREN
Een super handige tip, waarvan wij niet wisten dat het kon: je kan in Excel een tabel met data die je op een website vindt, heel simpel importeren.
Dit TikTok filmpje vertelt hoe je dat doet.
https://twitter.com/asmith83/status/1549373680496656385 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MONEY MANAGER: BEHEER JE GELD
Met dit gratis progje houd je het overzicht over je financiën. Je kan al je verschillende rekeningen en transacties beheren. En je kan ook uitgebreide tabellen en statistieken opmaken.
https://www.chip.de/downloads/Money-Manager-Ex_89717300.html


FLIGHTRADAR24

Wil je de juiste positie van een vliegtuig weten? Dat kan, met deze app voor Android en iPhone. Leuk om te weten waar het vliegtuig waarin je familie of vrienden zitten, zich bevindt. Maar er is meer: de app heft ook een Augmented Reality functie. Daarmee kan je de camera van je smartphone naar de hemel richten, naar een vliegtuig, en krijg je te zien waarheen het vliegt. De basisversie is gratis, voor sommige functies moet je bij de premiumversie zijn.
https://www.flightradar24.com/


PIANO TRAINER VOOR WINDOWS
Met deze tool, die je kan downloaden voor Windows, kan je op je eigen tempo leren piano te spelen, met gebruik van je MIDI klavier. Een quiz test je kennis  van kwinten en de oefenmodus helpt je toonladders, akkoorden en kwinten te oefenen.
https://zaneh.itch.io/piano-trainer


THREEMA: BERICHTEN OP JE DESKTOP
Deze software laat je je berichten van verschillende berichtendiensten op je desktopcomputer beheren. Daarbij kan je kiezen tussen een web-app of een officiële desktopversie die je installeert. Alle boodschappen  blijven volledig anoniem, en zowel tekst- als voiceberichten worden ondersteund.
https://www.chip.de/downloads/Threema-Desktop_183289781.html
https://threema.ch/en

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De ogen van anderen zijn onze gevangenissen; hun gedachten onze kooien.
-Virginia Woolf-