Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/7/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1267  van 2/7/2022


 

Gegroet lezer,

Wat hebben we weer een erg diverse reeks berichten verzameld deze week - van de gevolgen van de verwerping van Roe v.Wade op menstruatie-apps, van elektrische auto's, tot artificiële assistenten die met de stem van een overledene kunnen spreken. Het tech wereldje blijft echt boeien, en het is voor ons een hele eer om voor u de opvallendste berichten te mogen selecteren.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.AMAZON: ALEXA SPREEKT STEM VAN JE OVERLEDEN OMA
Zou het niet fantastisch zijn indien je een overleden dierbare als het ware terug tot leven kan brengen, en die dingen kan laten zeggen in de eigen stem? Dat is waaraan Amazon werkt: het bedrijf werkt aan een technologie waarbij Alexa de stem zou kunnen imiteren van een bepaald persoon. Uiteraard is er eerst een training nodig, maar volgens Amazon zou dat meevallen: na amper een minuutje audio zou dat al lukken.

Amazon heeft een demo gegeven van deze technologie op zijn jaarlijkse re/MARS conferentie, waarbij een kindje aan een Echo-toestel van Amazon vraagt dat zijn oma het verhaaltje uit een boek verder vertelt. Dit project kadert in een poging om "menselijke kenmerken" toe te voegen aan AI-systemen.

Nu is het wel zo dat deze manier van spraak-imitatie niet nieuw is, en steeds toegankelijker wordt voor de gewone gebruiker. Maar over het algemeen is er wel een groter sample nodig van een stem, wil de AI een goede imitatie geven van de échte stem. Het is zelfs zo dat filmstudio's een dergelijke techniek gebruiken wanneer bijvoorbeeld een acteur overleden is, of wanneer iemands stem na verloop der jaren veranderd is, of tengevolge van een ziekte.

Wanneer deze functie voor het grote publiek beschikbaar wordt, daarover vertelde Amazon nog niets. Maar er zijn enorm veel mooie toepassingen, want je kan de AI alles laten zeggen wat je wil: je overleden partner die je 's avonds goedenacht wenst van op je Echo-toestel. Maar toch ook manieren om een beetje wraak te nemen op mensen - bijvoorbeeld een oom die altijd commentaar had op je schoolresultaten, laten zeggen dat je "prima gewerkt hebt op school"!
https://www.theverge.com/2022/6/23/23179748/amazon-alexa-feature-mimic-voice-dead-relative-ai
https://www.theguardian.com/technology/2022/jun/23/amazon-alexa-could-turn-dead-loved-ones-digital-assistant
https://www.myheritage.com/deep-nostalgiaAMAZON: CODEWHISPERER
Een bericht dat programmeurs wel zal kunnen interesseren. Want nog op zijn re/Mars conferentie heeft een preview getoond van CodeWhisperer, een AI programmeertool die functies automatisch kan aanvullen (autocomplete). De AI baseert zich daarbij ofwel op commentaren van de programmeur, of zelfs je eigen codeerstijl en variabele namen bij autocomplete.

CodeWhisperer ondersteunt Java, JavaScript en Python, en werd getraind op miljarden regels open source code, documentatie, en code op publieke fora.

Nu is Amazon eigenlijk niet zo bijster origineel met deze autocomplete. GitHub heeft immers een gelijkaardige dienst uitgebracht voor al zijn gebruikers: Copilot.
https://techcrunch.com/2022/06/23/amazon-launches-codewhisperer-its-ai-pair-programming-tool/
https://github.com/features/copilot/NETFLIX MET ADVERTENTIES: HOE ZOUDEN DIE ERUIT ZIEN
Er waren al langer geruchten dat Netflix zou starten met een abonnement dat goedkoper is, maar waarbij je dan wel naar advertenties moet kijken. Op het Cannes Lions adverteerfestival  heeft Ted Sarandos, co-CEO van Netflix, bevestigd dat het dat inderdaad van plan is. Om gebruikers terug te halen, die nu menen dat Netflix te duur is - vooral nu je eigenlijk al 3, 4 abonnementen moet nemen om alle reeksen te kunnen kijken die je wil zien.

Maar laat het duidelijk zijn: de bestaande abonnementen blijven reclame-vrij.. Het is alleen een nieuwe reeks abonnement dat bij gecreëerd wordt. En Sarandos waarschuwt ook dat er geëxperimenteerd wordt in het begin met de vormen die deze advertenties uiteindelijk zullen aannemen - zonder echt een reclameblok te vormen dat je kijkervaring onderbreekt en teniet doet.

Zo zouden er advertenties onderaan het scherm getoond kunnen worden, want daar gebeurt meestal toch niet veel, gewoon omdat er rekening gehouden wordt met het feit dat daar in vele landen de ondertiteling komt. Die advertenties mogen dan echter niet in botsing komen met de ondertiteling.

Een andere manier is om even uit te zoomen, en naast het schermgedeelte waar de film zich afspeelt, reclame te plaatsen. Het is dus afwachten hoe het er uiteindelijk gaat uitzien.
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/netflix-ted-sarandos-talks-strategy-at-cannes-lions-1235170626/
https://www.wsj.com/articles/netflix-confirms-partnership-talks-for-ad-supported-service-11655985113?mod=pls_whats_news_us_business_fNASLEEP VAN DE VERWERPING VAN ROE VS WADE: MENSTRUATIE APPS
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft, dat zal je ongetwijfeld niet ontgaan zij, beslist dat het recht op abortus niet meer voor de hele VS vastgelegd is, maar dat iedere staat zelf kan beslissen hoe, wanneer, en onder welke modaliteiten een abortus kan plaatsvinden. En dat betekent ook dat in sommige staten de regels versoepeld zullen worden, en in andere strenger zullen worden.

De kans bestaat dat in sommige staten abortus zelfs verboden zal worden, en strafbaar. De vrouw die een abortus uitvoert zal beschuldigd kunnen worden van een criminele daad, maar ook de arts, en alle verplegend personeel.

Verschillende waarnemers wijzen erop dat vrouwen zich nu vragen moeten stellen bij bepaalde apps die zij gebruiken, en waarmee zij hun menstruatiecyclus opvolgen. Want, stel dat zij onverwacht zwanger worden, dan stopt de menstruatie. En na een abortus herneemt de cyclus weer. Zou de overheid de gegevens van die menstruatie-apps kunnen opvragen en gebruiken om abortussen op te sporen, in staten waar abortus verboden is?

Een artikel bij The Washington Post gaat nader in op de verschillende apps die de menstruatiecyclus volgen, en hoe zij omgaan met de privacy van de gebruikers. Techmeme verzamelde links naar artikels die eveneens op dit onderwerp ingaan.
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/05/07/period-tracking-privacy/
https://www.techmeme.com/220627/p21#a220627p21TWITTER: ONDERTITELING BEHEREN WORDT STUK GEMAKKELIJKER
Tot nu toe was het bekijken van de ondertitels in Twitter op je mobiele toestel afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of je ondertiteling ingeschakeld had in de toegankelijkheidsinstellingen in je smartphone. Of als je een video aan het bekijken bent met het geluid uitgezet.

Dat verandert nu. De voorgaande mogelijkheden zullen nog altijd blijven bestaan, maar het wordt veel gemakkelijker dankzij een speciale knop die rechtsboven verschijnt wanneer je een video bekijkt die de mogelijkheid tot ondertiteling biedt. Daarmee kan je de ondertiteling aan of uit zetten - iets wat ook al kon op de website van Twitter zelf of vele andere videoplatformen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/6/23/23180819/twitter-video-closed-captions-ios-android-accessibility-subtitlesELEKTRISCHE AUTO: PRIJZEN GAAN DE HOOGTE IN
Ja, we moeten allemaal energievriendelijker gaan leven. En bij voorkeur geen auto meer kopen met een verbrandingsmotor, maar een zuinige elektrische wagen. Maar kunnen we dat betalen? Vooral nu die EV's steeds duurder worden?

Nieuwe cijfers van DJ Power tonen dat in de VS de burgers in 2022 gemiddeld $54.000 betalen voor een elektrische wagen,, wat 22 meer is dan een jaar geleden. Analisten van Alix Partners stelden vast dat de kost voor grondstoffen van een elektrische wagen vanaf maart 2020 met 140 gestegen zijn en nu $8.255 bedragen.  

De prijzen voor voertuigen met interne verbrandingsmotor stegen met 14% op het jaar tot $ 44.400. (1)

Bij Business Insider Nederland een artikel, uit 2019 weliswaar, waarin de prijzen van een elektrische met een fossiele brandstofauto vergeleken worden.
https://www.businessinsider.com/electric-vehicle-prices-rise-22-percent-fossil-fuel-14-percent-2022-6
https://www.businessinsider.nl/auto-prijs-nieuw-2019-2025/GOOGLE TREKT TOEGANG TOT GOOGLE EARTH ENGINE OPEN NAAR ALLE BEDRIJVEN EN OVERHEDEN
Google Earth Engine is een van de grootste publiek beschikbare verzameling van observaties van de aarde. Constant worden er gegevens gecombineerd van satellieten en andere bronnen, die in Earth Engine gecombineerd worden enorme geospatiale cloud-computingbronnen. Hierdoor kunnen allerlei organisaties de rauwe data gebruiken voor regelmatige, accurate inzichten in hoge resolutie over hoe erg het met de wereld gesteld is. Zij krijgen bijna in real time een blik op de staat van de bossen, waterbronnen, ecosystemen en de landbouw - en hoe dat allemaal aan het veranderen is.

Toen Google Earth Engine gelanceerd werd in 2010, waren die data vooral voorbehouden voor wetenschappers en NGO's. Nu echter zal elk commercieel bedrijf, elke overheid toegang krijgen tot een speciale commerciële versie van het computerprogramma.

Waarom Google dit doet? Wel, het wil bedrijven helpen om duurzamer te worden. Want ook bedrijven staan onder zware druk van regulatoren, investeerders maar ook klanten om hun CO2-uitstoot te verminderen. De data van Google Earth Engine kunnen hun daarbij helpen. Zij moeten er wel voor betalen. De toegang tot de data blijft evenwel gratis voor wetenschappers en NGO's.
Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/google-makes-earth-engine-available-to-all-businesses-and-governments/AIRBNB MAAKT VERBOD OP FUIVEN DEFINITIEF
Tijdens de corona lockdown in 2020 had Airbnb een tijdelijke ban ingesteld op fuiven en evenementen in privéwoningen. Dit om ervoor te zorgen dat mensen zich zouden houden aan de afstandsregels die omwille van de pandemie opgelegd werden wereldwijd.

Het bedrijf heeft nu aangekondigd dat het dit verbod definitief gaat maken, en in zijn gebruiksregels gaat vastleggen. De reden: de fuiven, feestjes en evenementen die huurders van een Airbnb locatie hielden, waren eigenlijk wel heel hinderlijk voor de buren van die locaties. Die dan hun gram kwamen halen bij de verhuurder, met alle spanningen die daaruit voortvloeien.

"Het verbod op feestjes is uitgegroeid tot veel meer dan een gezondheidsmaatregel", vertelt het bedrijf in een blog posting. Concreet gaat het om feestjes die een open invitatie inhouden via de sociale media. En ook om feestjes die "storend" zijn, dus klachten uitlokken bij de buren.

Maar anderzijds heeft Airbnb een verbod op dat het eveneens in 2020 ingesteld had, om een locatie met meer dan 16 mensen te bewonen. Dat omdat bepaalde locaties wel degelijke groot genoeg zijn om bijvoorbeeld gezinnen te herbergen die uit meerdere generaties bestaan - oma's en opa's, kinderen en kleinkinderen...
https://www.theverge.com/2022/6/28/23186141/airbnb-party-ban-policy-16-person-occupancy-limit-lifted?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4OOK RANSOMWARE ORGANISATIES LOVEN BUG BOUNTIES UIT
Steeds meer techbedrijven lanceren bug bounty programma's: daarbij beloven zij een financiële vergoeding voor beveiligingsonderzoekers die een kwetsbaarheid in hun product kunnen ontdekken en hen meedelen. Zo kunnen de bedrijven hun producten veiliger maken, en hackers voor zijn: die zijn immers ook op zoek naar zwakheden in software, om die dan te misbruiken voor allerlei soorten aanvallen.

Maar het blijkt, zo vertelt Bleeping Computer, dat ook cybercrime organisaties een dergelijke bug bounty programma's aan het toepassen zijn.

En dan voor ransomware aanvallen. Die worden steeds professioneler - de organisatie achter de LockBit 3.0 ransomware stelt zelfs een "as-a-service" dienst beschikbaar. En nu lanceert die organisaties zelfs een eigen bug bounty programma met beloningen van 1000 tot 1 miljoen dollar. Het wil ook premies betalen voor "briljante ideeën" om zijn werking te verbeteren.

De LockBit ransomware organisatie is echt wel een serieuze bedreiging. In 2019 werd zij opgestart, en inmiddels is zij goed voor 40% van alle gekende ransomware aanvallen...
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/lockbit-30-introduces-the-first-ransomware-bug-bounty-program/BINNENLAND: PLANNEN OM EIGEN ITSME UIT TE BOUWEN
Wil je in België digitaal contact opnemen met de overheid, dan heb je verschillende opties. De klassieke, inloggen met je eID via je browser, lijkt ons nog altijd de veiligste. Alleen heb je daar je kaartlezer voor nodig, die via een USB-aansluiting werkt, wat deze methode om in te loggen op je smartphone onmogelijk maakt.

Sinds 2017 kan je je ook aanmelden via het platform Itsme. Dat is een samenwerking tussen verschillende providers en banken, en de overheid heeft via Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij een aandeel van 20% in.

Itsme kende een groot succes, omdat je dat ook gebruiken kan, buiten de overheid, voor allerlei andere diensten, zoals je bank. Toch blijven wij, voorzichtig als we zijn, zoveel mogelijk de eID-kaart en de kaartlezer via USB-poort gebruiken om officiële documenten zoals BTW, belastingen, zelfs e-health , op te vragen. Blijkbaar behoren wij tot de minderheid, want Itsme wordt ondertussen door 6,5 miljoen gebruikers gebezigd.

De Belgische overheid ziet dat succes van Itsme met lede ogen aan. Het wil zelf een platform uitbouwen à la Itsme, dat meteen ook een digitale wallet moet worden en waarin je je trouwboekje, je rijbewijs en andere overheidsattesten bewaren kan. De overheid trekt er 50 miljoen euro voor uit.

Naar eigen zeggen zijn deze plannen bij de overheid ingegeven door bezorgdheid: buiten de 20% participatie is Itsme nog altijd een privébedrijf, en wat als dat morgen aan het buitenland verkocht wordt? En anderzijds: wat als het een maand in panne ligt?

Verschillende waarnemers stellen echter vragen bij het plan, en de redenen ervoor. Discussie over de kosten die Itsme nu aanrekent aan de overheid zouden ook een rol spelen.
Een zaak om te volgen dus...
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220627_97617861?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/overheid-werkt-aan-alternatief-voor-itsme/article-news-1879327.htmlL
https://www.demorgen.be/nieuws/plots-wil-de-overheid-een-eigen-versie-van-de-populaire-app-itsme-ontwikkelen-dit-is-nergens-voor-nodig~ba37c166/BINNENLAND: DEFINITIEVE REGELS VOOR PAKJESBUS VASTGELEGD
Pakjes bestellen via het internet: het is zalig, want het voelt eigenlijk alsof je jezelf een cadeautje doet. Er is echter één probleem: het pakje moet ook geleverd worden. Bij jou thuis, meestal. Je kan het op je werk laten leveren, aan de receptie van het gebouw, maar dat gaat een beetje ten koste van je privacy. En je moet het pakje dan mee naar huis sleuren.

Pakjesautomaten zijn ook een oplossing, maar die zijn niet dik gezaaid. En je moet het pakje ook nog altijd naar huis sleuren. Dé ideale oplossing is het pakje thuis laten leveren, maar je kan toch gen hele dag thuis blijven om op het pakje te wachten?

De oplossing: een pakjesbus. Een speciale grote brievenbus eigenlijk, waarin de koerier je pakje kan deponeren. Maar hoe moet die eruit zien? Aan welke voorwaarde moet die voldoen? Voor een "klassieke" brievenbus bij jou thuis zijn er regels qua afmetingen. Maar voor pakjes van de koeriers is dat koffiedik kijken.

Daarom werden er nu, door bevoegd minister Petra De Sutter via een Koninklijk Besluit regels vastgelegd voor de pakjesbussen. Zo moeten zij voldoende beveiligd zijn, minstens 33 x 21 x 12 cm groot zijn, duidelijk zichtbaar zijn en eventueel zelfs een apart huis-of busnummer krijgen.

Voor wie het nog niet wist: er zijn al wel degelijk pakjesbussen in de handel, en de prijs varieert. Van een 600 euro waar de bus een mechanische valklep heeft, tot bussen met een code die je kan doorgeven wanneer je iets bestelt, of bussen die je vanop afstand kan openen met je smartphone. En die kunnen tot 1800 euro kosten, zo meldt Radio1.
https://radio1.be/heb-wil-je-een-pakjesbus-dan-moet-je-vanaf-vandaag-voldoen-aan-volgende-regelsBINNENLAND: KOERIERBEDRIJVEN MOGEN TOCH MET ONDERAANNEMERS BLIJVEN WERKEN
We blijven nog even bij onze pakjes. De levering van die pakjes aan huis (of op je kantoor) is een grote zegen voor jou als gebruiker. Maar voor de koerier die je pakje moet leveren, is het niet altijd een zegen. De arbeidsomstandigheden zijn bij verschillende bedrijven echt ondermaats, er wordt gewerkt met onderaannemers en koeriers die het statuut van zelfstandigen moeten aannemen. Waardoor zij geen ziekteverzekering hebben, niet verzekerd zijn bij ongeval, en meer.

Minister van Post Petra De Sutter had daarom het plan opgevat om het gebruik van onderaannemers in deze sector aan banden te leggen. Een pakjesbedrijf zou minstens 80% bezorgers met een vast contract in dienst moeten nemen, en werken met zelfstandige onderaannemers zou beperkt worden tot 20%.

Maar blijkbaar was er binnen de federale regering gene meerderheid voor te vinden. Daarom werkt de minister een nieuw plan uit, dat koeriers moet beschermen ongeacht hun statuut. Ook hier weer een verhaal dat vervolgd wordt...
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220628_95035329
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220629_92867935BETALEND ABONNEMENT BIJ SNAP: IS HET IETS WAARD
Verschillende sociale netwerken hebben de laatste weken hun betalend abonnement voorgesteld. En deze week onthulde ook Snap zijn "Plus" account, die je $3,99 per maand lichter maakt.

Wat krijg je ervoor? Je kan het icoontje van de app veranderen, zien wij een story meerdere keren bekeken heeft, en in de chatgeschiedenis kan je het icoontje van een vriend bovenaan het gesprek vastpinnen.

Of dat voldoende is om de gebruikers massaal te laten overschakelen op dat abonnement? Het valt te betwijfelen. Het enige wat interessant is, althans voor de merken, is de mogelijkheid om te zien wie een snap meermaals bekeken heeft Maar voor de rest zorgt die $3,99 per maand er nog niet voor dat je geen reclame meer moet slikken.

Snap zelf heeft gezegd dat het deze abonnementen niet beschouwt als een nieuwe bron van inkomsten, en dat advertenties hun core businessmodel zullen blijven.
Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2022/6/29/23187132/snapchat-plus-subscription-announced?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4DE BETALENDE ABONNEMENTEN VERGELEKEN
Maar wat bieden de andere sociale netwerken in hun plus-abonnement aan? Wel, DTNS zette het even op een rij.

Twitter Blue kost $3 per maand en geeft je:
-bookmark mappen
-aangepaste app icoontjes
-thema's
-aangepaste navigatie
-top artikels
-een reader
-een undo-tweet (je kan je tweet verwijderen)
-geen advertenties - het is te zeggen: je ziet nog altijd advertenties in je twitterfeed, maar als je op een artikel klikt, krijg je dat zonder advertenties te zien.

Telegram premium kost $4,99 per maand en geeft je:
-hoger volume aan uploads (4 GB in plaats van 2)
-snellere downloads
-dubbel zoveel kanalen, chat mappen
-je kan favoriete stickers vastpinnen
-vierde account toevoegen aan de app
-langere bio, die ook een link bevatten kan
-stem-naar-spraak
-maar het belangrijkste: GEEN Advertenties!
https://help.twitter.com/en/using-twitter/twitter-blue-features
https://telegram.org/blog/700-million-and-premiumFIREFOX ONTDOET URL VAN VERWIJZINGSIDENTFICIATIE
Zopas heeft Mozilla versie 102 van de Firefox browser uitgebracht. En het bijzondere daarbij is dat die tracking informatie van een URL verwijdert, wanneer je die in een ander programma aanklikt of in Firefox zelf, of wanneer je dat adres naar de adresbalk van Firefox kopieert.

Je zal ongetwijfeld al opgemerkt worden dat er in bepaalde url's een vraagteken staat, met daarachter een hele reeks letters en cijfers - dat gedeelte achter het vraagteken is wat gebruikt wordt om te traceren vanwaar de url komt.

Deze functie heet de Query Parameter Stripping feature, en eigenlijk is dat een heel slimme maatregel om jouw privacy te beschermen. Er is wel één ding: je moet de functie zelf activeren, in de Privacy & Security instellingen, bij Enhanced Tracking Protection.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/new-firefox-privacy-feature-strips-urls-of-tracking-parameters/  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NOTHING: EEN SMARTPHONE MET LEDS
Uiteraard is de grap enkel in het Engels te maken - maar daar kan je in de toekomst wellicht antwoorden op de vraag: "What kind of smartphone do you have"?" - het antwoord geven: "Nothing". Want dat is een nieuwe merk van smartphones : )

Het merk heeft zijn eerste toestel, de Phone 1 geheten, verleden week gelanceerd, je kan hem vooraf bestellen met een voorschot. En je moet ook een invitatie hebben - allemaal dingen eigenlijk die commercieel goed bekeken zijn, en de belangstelling van de gebruikers voor het toestel wekken.

Het toestel wijkt echt wel af van de vormgeving die we ondertussen gewoon zijn van smartphones. Volgens Carl Pei, oprichter van Nothing, is dat het probleem: alle fabrikanten werken tegenwoordig met dezelfde onderdelen van Qualcomm, Sony en Samsung, en baseren zich op dezelfde doelgroep. En dus eindigen zij allemaal met hetzelfde eindproduct.

Nothing wou het anders doen, zo zegt Pei in een interview bij Engadget. Zij zijn uitgegaan van intuïtie bij het design. En kwamen met verrassende resultaten zoals een transparant omhulsel, en een hittepomp onderaan de smartphone die eruit ziet als een olifant.

Het bijzonderste zijn de 900 leds aan de rugzijde, die dienen als notificatiesysteem. Zij vertellen je wat er gebeurt, zonder dat je naar het scherm moet kijken. Je kan per contactpersoon lichtpatronen en kleurtjes toewijzen. En de lichtjes gloeien anders wanneer je smartphone aan het laden is,  dan wanneer hij stroom doorgeeft. Leds aan de laadaansluiting geven aan hoeveel energie er nog in de batterij zit.

Een intrigerende phone. Maar of hij mooi is, en de gebruikers kan boeien? Dat valt nog af te wachten.
https://www.engadget.com/nothing-phone-1-invitation-only-pre-order-date-090013827.html
https://www.engadget.com/interview-with-nothing-ceo-carl-pei-thinks-everyone-elses-smartphones-are-boring-090011028.html
https://twitter.com/nothingEIGENAARDIG: 256 GB 13 INCH MACBOOK PRO MET M2 IS TRAGER DAN VERSIE MET M1 CHIP
Van een nieuwe versie van een bepaalde reeks, verwacht je dat die sneller en beter zou zijn. Maar volgens verschillende berichten zou dat niet het geval zijn bij de 13" MacBook Pro met de nieuwe M2 processor maar liefst 50% grager zijn in leessnelheid en 30% trager in schrijfsnelheid, dan de vorige generatie van de 256 GB MacBook Pro, die een M1 chip had.

De berichten verwijzen naar testen die op YouTube te zien zijn. En de twee makers van die filmpjes menen de oorzaak van die traagheid ontdekt te hebben: de NAND flash configuratie.

Voor de juiste technische uitleg verwijzen wij naar het artikel bij Ars Technica. Maar het verwondert ons toch erg dat Apple de bal zo sterk misgeslagen zou hebben met deze nieuwe configuratie...
https://arstechnica.com/gadgets/2022/06/m2-macbook-pros-256gb-ssd-is-only-about-half-as-fast-as-the-m1-versions/NIEUWSTE SMARTPHONE VAN HTC: FOCUS OP DE METAVERSE
HTC had het eerder deze maand aangekondigd, en nu is het zover: het heeft zijn nieuwe Desire 22 Pro smartphone voorgesteld. Het bijzondere daarbij is dat die het Viverse ecosysteem van HTC ondersteunt, en dat je er dus metaverse werelden zal kunnen bezoeken zonder een speciale VR-bril, maar gewoon vanuit je browser.

Anderzijds is het toestel ook compatibel met het Vive Flow VR-headset van het bedrijf, die $499 kost. Je kan dus ook de virtuele werelden bezoeken nadat je de headset gekoppeld hebt met je smartphone.

Maar buiten deze VR-mogelijkheden is het toestel voor de rest eigenlijk gewoon een middenklasse toestel: een Qualcomm Snapdragon 695 5G chip, 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte. Qua batterij: een 4,520 mAh batterij die je draadloos kan opladen. En voor de camera, daar heb je er 3 van achteraan, met een 65 MP vooraan.
Meer specs bij Engadget.
https://www.engadget.com/htc-desire-22-pro-metaverse-focused-phone-122528767.html?src=rssBINNENLAND: VANAF 1 JULI NIEUWE REGELS VOOR ELEKTRONISCHE STEPS
In mei dit jaar werden er nieuwe regels goedgekeurd voor het gebruik van elektronische steps, en die regels worden van kracht op 1 juli. Wat verandert er?

Wel, om te beginnen zijn het regels die gaan gelden voor alle motorvoertuigen met één of meer wielen, waarvoor een maximumsnelheid geldt van 25 km per uur. Dus elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards en elektrische rolstoelen vallen er ook onder.

Omdat gebruikers van deze voertuigen gelijkgesteld worden met fietsers, moeten zij gebruikmaken van de fietspaden. Gedaan dus met op het trottoir te rijden - behalve uiteraard voor mensen met een beperkte mobiliteit, die stapvoets rijden in een rolstoel.

In voetgangerszones zullen borden verschijnen die aangeven of fietsers (en alle gelijkgestelde voertuigen) toegelaten zijn - maar als dat het geval is: mogen zijn maximum 5 km per uur rijden. Een hele verademing voor voetgangers die nu in verkeersvrije straten vaak voortdurend belaagd worden door fietsende en steppende gebruikers!

Verder  moet je minimum 16 zijn om op een elektrische step te mogen, en mag je geen passagiers vervoeren - dus niet met 2 of zelfs 3! op een step staan.

En tot slot: je moet je step achterlaten op de speciale zones daarvoor, en zijn die niet voorzien, dan mag je die wel op het trottoir achterlaten, maar die mag andere gebruikers niet hinderen.

Als je het ons vraagt: dringend nodige maatregelen. Nu moeten ze nog opgevolgd worden!
https://news.belgium.be/nl/elektrische-steps-nieuwe-regels-voor-veiliger-verkeer 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: INTERNE KEUKEN HOUDT ERMEE OP

Helaas, een van de beste podcasts van de Vlaamse openbare omroep heeft gisteren aangekondigd dat het de laatste aflevering was. De reden daarvoor werd  niet meegedeeld: was het een beslissing van bovenaf, of waren er andere redenen?
Heb je nog nooit gehoord van Interne Keuken, heb je nog nooit een aflevering beluisterd? De voorbije afleveringen zijn nog altijd beschikbaar via de website van Radio1. Download ze nu, en geniet van de enorme hoeveelheid verrassende, tot nadenken aansporende informatie die Interne Keuken in de voorbije jaren bracht. Interne Keuken zal gemist worden!
https://radio1.be/luister/podcast/interne-keukenPODCAST: DE TAALSTAAT
Een razend interessante podcast, maar je moet er wel 2 uur voor reserveren. De podcast draait rond taal, in al zijn facetten. De taal die gebezigd wordt door politici, gedichten, een nieuw woord, een vergeten woord, mooie songteksten, ... het komt allemaal aan bod. Een aanrader!
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-taalstaat

 
De nieuwe oogst


   
AIRPORT HACKS
De vakantie staat voor de deur. En dan gaan heel wat mensen met de vlieger naar hun vakantiebestemming. Deze infographic, te vinden bij Reddit, geeft je handige tips om slim en snel de procedures bij de check-in te doorlopen.
[Taal: EN]
https://i.redd.it/cum6vkuxdp691.jpg


20 ROAD TRIPS IN THE US
Nu we het toch over vakantie hebben: gaat je reis naar de VS, dan vind je in dit artikel van AFAR 20 ongelooflijke Road Trips die je maken kan. Van elke trip krijg je een uitgebreide beschrijving, met foto's. Om op voorhand al te genieten.
[Taal: EN]
https://www.afar.com/magazine/best-road-trips-in-the-us-to-take


EARTH FM

Dit is als het ware een Spotify voor soundscapes, gebaseerd op natuurgeluiden uit de hele wereld. Je kan een eigen playlist maken met je favoriete natuurgeluiden, die elkaar dan opvolgen.
[Taal: EN]
https://earth.fm/


ONE QUESTION A DAY
Deze tool kan je toevoegen als extensie aan je eigen kalender, of dat nu een kalender is van Apple, Google, Microsoft of Yahoo. Na toevoeging zie je elke dag een vraag verschijnen die je aan het denken moet zetten over je eigen persoonlijke groei, je carrière, de zin die je aan je leven geeft.
[Taal: EN]
https://www.addevent.com/calendar/Yo445433


READ: TRANSCRIPTIES VOOR ONLINE CONFERENTIES
Het bedrijf Read heeft zich tot doel gesteld om elke menselijke interactie betekenisvoller te maken, slimmer en gezelliger. Het biedt een conferentieplatform, en heeft dat nu uitgebreid met een nieuwe tool: Transcription 2.0. Het bijzondere daarbij is dat bij traditionele transcripties de focus ligt op wie wat zei, in welke woorden, maar dat deze tool ook toevoegt hoe het publiek gereageerd heeft. Die reacties verschijnen in een pop-up bij de transcripties.
https://www.read.ai/transcription?ref=launchingnext


HYPE URL'S
Een site die wij meteen genoteerd hebben in ons lijstje met bronnen: hier vind je trending techartikels, afkomstig van verschillende hacker news en blogs, zodat je een overzicht krijgt van wat trendy is in real time. Je kan de focus vernauwen op tech, AI en gaming.
[Taal: EN]
https://hypeurls.com/?ref=launchingnext


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMS KIJKEN

Deze website is een privé-initiatief van enkele Nederlanders, die graag over de grens komen kijken naar wat de Vlaamse tv te bieden heeft. Reeksen, films en tv-programma's komen aan bod, waarbij ook veel aandacht gaat naar de steengoede documentaires op Canvas, zoals "Metissen van België".
[Taal: NL]
https://vlaamskijken.nl/2022/06/21/documentaire-metissen-van-belgie-kijken-canvas/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERTRAAG ALS
ALS blijft een verschrikkelijke ziekte. En er is veel geld nodig voor nog meer onderzoek om de ziekte te bestrijden.
Deze website geeft informatie over de ziekte en de gevolgen ervan. Je kan er ook doneren en zo meehelpen om de ziekte te vertragen.
[Taal: NL]
https://www.vertraagals.be/


CORRUPT A FILE
Op deze website kan je een bestand corrupt laten maken. Waarom je dat zou doen? Wel, eigenlijk is het niet netjes, maar: stel dat je een opdracht moet afmaken, maar het lukt je niet om die code te schrijven, dat Excel-bestand te ordenen, het rapport op te stellen. Dan laat je dus dat bestand corrupt maken, je stuurt het dan in aan je prof, en die denkt dat het in orde was, maar dat hij/zij het niet openen kan wegens een technisch probleem. Of die er in trapt is echter een ander paar mouwen...
[Taal: EN]
https://corrupt-a-file.net/


THE GAME CRAFTER
Creatief aan de slag met games: dat is wat deze website je biedt. Je kan games maken, art voor die games, kaartspelletjes en meer. Je kan er ook games kopen, tarotkaarten, onderdelen voor bestaande games. En er is een community waar je terecht kan voor vragen.
[Taal: EN]
https://www.thegamecrafter.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Je iPhone heeft misschien wel een futuristische sensor waar je van alles mee kunt doen
https://www.ad.nl/tech/je-iphone-heeft-misschien-wel-een-futuristische-sensor-waar-je-van-alles-mee-kunt-doen~a5c2e9cb/
- De beste games voor muziekfanaten: deze ritmespellen speel je op de beat
https://www.ad.nl/games/de-beste-games-voor-muziekfanaten-deze-ritmespellen-speel-je-op-de-beat~ada9445f/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- De meest geavanceerde steelstofzuiger van Rowenta tot nu toe: X-Force Flex 15.60
https://elektrozine.be/de-meest-geavanceerde-steelstofzuiger-van-rowenta-tot-nu-toe-x-force-flex-15-60/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Javascript basis tutorial 3: Developer console in browsers
https://computertaal.info/2022/06/26/javascript-basis-tutorial-3-developer-console-in-browsers/
- Mega Mindy – veilig digitaal
https://computertaal.info/2022/07/02/mega-mindy-veilig-digitaal/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Universiteit Maastricht maakt 'winst' na retour ransomware-crypto-losgeld
https://tweakers.net/nieuws/198658/universiteit-maastricht-maakt-winst-na-retour-ransomware-crypto-losgeld.html
- Nederlandse regeringspartijen willen lootboxes wettelijk laten verbieden
https://tweakers.net/nieuws/198636/nederlandse-regeringspartijen-willen-lootboxes-wettelijk-laten-verbieden.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Reisbranche en reizigers belangrijk doelwit van phishing deze zomer'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/reisbranche-en-reizigers-belangrijk-doelwit-van-phishing-deze-zomer/article-news-1880071.html
- Nieuwe malware steelt accounts van YouTubers
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-malware-steelt-accounts-van-youtubers/article-news-1880069.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: PRIVACY VRIENDELIJKE ROUTEPLANNER OP JE SMARTPHONE

Het is heel handig om Google Maps of de maps van Apple op je smartphone te hebben staan - je vindt overal je weg. Maar sommige mensen aarzelen toch om er gebruik van te maken, uit angst nog meer van hun privacy weg te geven.

Bij DTNS vonden wij een handige tip: wanneer je de app Maps.me gebruikt, dan kan je de landkaarten offline gebruiken. Om je route te volgen, gebruik je dan je gps. Zo kan je al je andere verbindingen uitzetten.

GPS is privacy-vriendelijk: de communicatie verloopt enkel in één richting (jij krijgt data van de satellieten, maar zendt niets terug), en dus kan je rij- of wandelinstructies krijgen zonder dat je je gegevens deelt.

En als je wil kan je ook de geschiedenis van je tochten in een log bewaren, op je eigen toestel. Dat is wel iets dat je zelf moet activeren in de app.
https://maps.me/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


BALABOLKA: TEXT TO SPEECH
Dit gratis progje kan allerlei soorten teksten voorlezen, zoals html-pagina's en pdf-documenten. Bovendien ondersteunt Balabolka verschillende talen. De gesproken tekst kan je dan ook als geluidsbestand opslaan. Bovendien kan je de tekst laten voorlezen in een van de door het Microsoft Speech API geïnstalleerde stemmen.
https://www.chip.de/downloads/Balabolka_79964833.html
http://www.cross-plus-a.com/de/balabolka.htm


MANIC TIME

Met deze freeware behoud je het overzicht over welke software op jouw computer aan het draaien is. Je ziet ook hoe effectief die is, en hoe lang je de software gebruikt. Voor de tool is geen installatie nodig, je kan die ook op een USB-stick zetten en op elke computer gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/ManicTime_43361411.html
https://www.manictime.com/


NIEUWE VERSIES VAN FOXIT PDF READER EN FOXIT PDF EDITOR
Versie 12 van deze tools, verkrijgbaar voor Windows en Mac, heeft een nieuwe user interface, en bevat ook verschillende nieuwe functies. Zo kan je twee versies van een document zij-aan-zij bekijken in hetzelfde versie. Wat ook handig is, is dat je een PDF kan herstellen naar een vorige opgeslagen versie, via File / Revert. En er is ook een nieuwe search bx, die je vindt bij Voorkeuren / Preferences.
Meer nieuwigheden vind je bij Betanews.
https://betanews.com/2022/06/28/foxit-pdf-reader-12/
https://www.foxit.com/pdf-reader/


ALL FILES VIEWER
Dit is een tool om bestanden te bekijken, die honderden verschillende bestandsformaten ondersteunt. Je kan Office documenten opene, mediabestanden, archiefformaten, CAD-bestanden, e-boeken en meer.
https://apps.microsoft.com/store/detail/all-files-viewer/9PNRJX5W8V62?hl=en-us&gl=us


THE BAT: ALTERNATIEF MAILPROGRAMMA

Dit is een klassieke shareware. The Bat is een alternatief mailprogramma, dat door jarenlange ervaring en een luisterend oor voor de feedback van de gebruikers, een praktische tool geworden is voor zowel beginner als professionele gebruiker.
Het programma zal met virussen besmette bestanden of spam filteren vooraleer de mail gedownload wordt, en het biedt je ook automatisch een back-up aan. Bovendien kan je het progje met verschillende plug-ins uitbreiden (shareware)
https://www.chip.de/downloads/The-Bat-Home-Edition-32-Bit_12993475.html
https://www.ritlabs.com/en/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik wil niet onsterfelijk worden door mijn werk;
Ik wil onsterfelijk worden door niet dood te gaan.
[Woody Allen]