Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/6/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1264  van 11/6/2022


 

Gegroet lezer,

In deze editie het zoveelste vervolg in de sage rond de overname van Twitter. Elon Musk blijkt een vindingrijk man te zijn, maar Twitter zelf laat zich niet vangen. Ook een handige tip voor PowerToys en kleuren. En enkele opmerkelijke nieuwigheden: de Orba synthesizer en de Auracast technologie. Hopelijk kunnen wij u ook deze week boeien met onze berichten!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FIREFOX VERTAALT PAGINA ZONDER AFBREUK AAN JOUW PRIVACY
Verschillende browsers bieden je al de mogelijkheid om een webpagina te vertalen - Chrome en Edge doen dat bijvoorbeeld. Maar daarbij wordt beroep gedaan op externe diensten zoals Google Translate en Bing Translate, en wordt jouw tekst naar die diensten gestuurd.

Mozilla heeft nu echter een extensie uitgebracht voor de Firefox browser, die Firefox Translations heet, en die een pagina kan vertalen, rechtstreeks op jouw computer, zonder de tekst te moeten doorsturen naar Google, Microsoft of enig ander vertaalbedrijf. Er worden dus geen data verstuurd naar de cloud, wat uiteraard een hele vooruitgang is voor jouw privacy.

Deze extensie is het resultaat van de samenwerking van Mozilla met de University, Charles University, University of Sheffield en University of Tartu, in het kader van een project dat door de EU gesponsord wordt: Project Bergamot.

De vertaal add-on kan je vinden in de Add-On Store. Hij ondersteunt 14 talen. Het Nederlands is er niet bij, maar vrijwilligers kunnen helpen aan deze vertalingen via Github.

Je kan de vertaal-engine ook uittesten zonder de add-on te moeten installeren.
https://mozilla.github.io/translate/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firefox-translations/
https://news.slashdot.org/story/22/06/02/2310223/mozilla-releases-local-machine-translation-tools?utm_source=slashdot&utm_medium=twitterELON MUSK DREIGT TWITTER DEAL OP TE BLAZEN
Dat Elon Musk niet verlegen is voor een stunt meer, wist je wellicht al. Ook in de Twitter-saga verloopt de overname van het bedrijf door Musk niet zoals bij een klassieke overname.  Om te beginnen werd bij de aankondiging van de overname de geijkte procedure niet gevolgd. En was er na de bekendmaking van de prijs die Musk zou betalen voor de aandelen, ook nog heel wat opschudding.

Er was zelfs sprake van dat Musk eigenlijk geen zin had om Twitter echt over te nemen, enkel de koers wat wou beïnvloeden. Het feit dat Musk plots vragen begon te stellen over het aantal spam- en bot accounts ondersteunt die stelling, want het leek erop dat dit enkel een voorwendsel was om onder de deal uit te komen.

Een vermoeden dat nu bevestigd lijkt te worden, want Musk dreigt er nu mee de hele deal af te blazen. Hij zegt dat Twitter hem nog altijd onvoldoende informatie geeft over de spambots, en hij zou dit als een "inbreuk" beschouwen op de overeenkomst tot overname van Twitter.
Meer achtergrond hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/6/6/23156233/elon-musk-twitter-bots-merger-agreement-termination-threat?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE MOET POLITICUS SCHADELOOSSTELLEN VOOR CONTENT OP YOUTUBE
Een teken aan de wand voor alle sociale media: dit vonnis zou wel eens tot meerdere processen kunnen leiden, waarbij zij  verantwoordelijk gesteld worden voor de content die hun gebruikers posten.

Concreet gaat het over een proces in Australië, dat draait rond het feit dat YouTube weigerde om twee aldaar geposte video's te verwijderen, die over John Barilaro gaan, de voormalige vice-premier van New South Wales. In die video's beweerde een YouTube gebruiker, ene Jordan Shanks, dat Barilaro meineed gepleegd zou hebben, raadsleden gechanteerd zou hebben, met miljoenen een bedrijf omgekocht zou hebben, en veel meer, aldus de Sydney Morning Herald (1). Ondanks het feit dat Barilaro een brief gestuurd had in december 2020 (de video's verschenen op YouTube in september en oktober 2020) bleven de video's het volgende jaar nog altijd te bekijken.

Oorspronkelijk was de verdediging van Google dat de content een opinie was, en van publiek belang, en dat dit beschermd was door de Australische wet. Deze lijn van verdediging liet Google in maart dit jaar vallen.

Het proces is belangrijk omdat het toch wel een trend bevestigt, waarbij platformen steeds vaker verantwoordelijk gesteld worden voor hun beslissing om al dan niet content te verwijderen.
https://gizmodo.com/google-youtube-australia-user-content-lawsuit-1849023754?utm_source=twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=dlvrit&utm_content=gizmodoSLECHTS EEN KABEL MEER NODIG OM HET MERENDEEL VAN JE TOESTELLEN TE HERLADEN
De kogel is door de kerk: de EU is akkoord dat alle smartphones en elektronische toestellen voortaan herladen moeten kunnen worden door een USB-C kabel. Gedaan met telkens een nieuwe kabel bij elk nieuw toestel: gewoon een en dezelfde kabel voor al je kleine en middelgrote draagbare elektronische toestellen.

Je zal bovendien voortaan zelf moeten kunnen kiezen of je een nieuw toestel mét of zonder herlaadkabel wil kopen. Dat is dus ook nog eens goed voor je portemonnee. En voor het milieu uiteraard.

Fabrikanten hebben nu tot de herfst 2024 om deze nieuwe regel toe te passen, die geldt voor mobiele telefoons, tablets, e-readers, oorknopjes, digitale camera's, koptelefoons, headsets, videogameconsoles en draagbare luidsprekers. Voor laptops is er iets meer tijd - nog 40 maanden extra.

Nu zal deze nieuwe regel voor de meeste fabrikanten niet echt een probleem opleveren: de meesten werkten al met de USB-C kabel. Alleen voor Apple zal het een zware dobber zijn, want dat werkt met zijn Lightning iPhone poort. Veel Apple-gebruikers zijn trouwens ongelukkig met deze beslissing.
Meer achtergrond bij Engadget.
https://www.engadget.com/eu-reaches-deal-to-make-usb-c-a-common-charger-for-most-electronic-devices-104605067.htmlTIKTOK: BEWEGENDE AVATARS DIE JE KAN AANPASSEN
Snapchat heeft zijn Bitmoji, Apple zijn Memoji, en nu heeft Tiktok het ook: bewegende avatars die je kan aanpassen en in je filmpjes kan gebruiken. Deze TikTok Avatars, zoals ze officieel heten, kan je aanpassen door hun uiterlijk te veranderen, hun kledij en andere kenmerken zoals piercings en het soort haar. Er zijn templates daarvoor waaruit je kan kiezen, maar je kan ook van nul beginnen en zo je eigen avatar maken.

Zodra je avatar klaar is, kan je die gebruiken in je filmpjes. Daarbij kan je ook voice effecten toevoegen of je avatar laten "reageren". Zo kan je bijvoorbeeld een filmpje maken waarin jouw avatar je eigen gelaatsuitdrukking en je gebaren weerspiegelt.

Erg leuk om eens uit te proberen. En misschien zijn die avatars wel de eerst stap in de plannen van TikTok met de Metaverse?
https://www.engadget.com/tiktok-avatars-120030004.html?src=rssLASTPASS: NU OOK ZONDER MASTERWACHTWOORD
Tegenwoordig kan je echt niet meer zonder een wachtwoord manager zoals LastPass. Zo'n tool stelt je in staat om voor alle mogelijke sites een apart, sterk wachtwoord te maken, en het enige wat je moet onthouden is het wachtwoord dat jouw wachtwoord manager opstart.  Wat dus nog wel betekent dat je dat ene wachtwoord moet onthouden.

LastPass heeft nu aangekondigd dat het zelfs dat ene wachtwoord wil elimineren: je zou voortaan toegang krijgen tot je LastPass kluis met al je wachtwoorden in via de LastPass Authenticator. Dat is een app voor je mobiele telefoon, die bijvoorbeeld je biometrische login zoals je gezicht of je vingerafdruk gebruiken kan om je aan te melden.

Wat niet wil zeggen dat het masterwachtwoord volledig verdwijnt. Je zal dat nog altijd moeten gebruiken om een LastPass account aan te maken, nieuwe toestellen waarop je de dienst gebruiken wil te authenticeren, een wijziging te maken aan je account, of wanneer de andere methode, via de authenticator, mislukt.
Meer bij The Verge en Betanews.
https://betanews.com/2022/06/06/lastpass-launches-passwordless-password-manager/
https://www.theverge.com/2022/6/6/23156110/lastpass-authenticator-app-passwordless-loginBINNENLAND: INFLUENCERS ONTSNAPPEN NIET AAN BELASTINGEN
De fiscus gaat niet langer door de vingers zien dat influencers uit "onwetendheid" de cadeautjes die zij krijgen niet aangeven op hun belastingaangifte. Verleden week heeft de FOD Financiën namelijk duidelijk gesteld: wie op de sociale media in ruil voor geld of producten promotie maakt voor een merk of bedrijf, moet dat aangeven.

En om die boodschap nog meer bekendheid te geven, is er op de website van de FOD Financiën zelfs een speciale rubriek, die dat helemaal uitlegt. En dat is nodig. Want ook voor jonge mensen, tieners, die wat experimenteren met social media, daar succes hebben, en producten aangeboden krijgen door merken om die te promoten, weten vaak niet waaraan ze beginnen. Zo bestaat er namelijk het gevaar dat hun ouders het recht op kindergeld verliezen, vermits de kinderen een eigen inkomen hebben. En moet je ook als minderjarige een belastingaangifte indienen, tenminste wanneer je meer dan 9.050 euro op een jaar verdiend hebt. Je bent dan zelfs niet meer als "kind ten laste" op de belastingaangifte van je ouders.

Influencers doen er dan ook goed aan deze regels goed door te nemen, en zich te laten bijstaan door bijvoorbeeld een boekhouder.
https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/tarieven-belastbaar-inkomen/belastbaar-inkomen/influencers
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220602_97002404BENELUX: NIEUWS OVER LEVERINGEN AAN HUIS
Het is zo gemakkelijk om je boodschappen aan huis te laten leveren. En omdat het zo succesrijk is, schakelen steeds meer supermarkten over op dit systeem.

Om te beginnen is er Colruyt, dat tot nu toe al zijn Collect & Go had, waar je je boodschappen kon doorgeven en gewoon afhalen. Nu gaat dat nog een stap verder: in Antwerpen en Brussel zal je voortaan ook je boodschappen thuis kunnen laten leveren. Dit omdat de Collect & Go wel een goed model is in rurale gebieden en kleinere steden, zo lees je bij RetailDetail, maar niet in grootsteden. De boodschappen zullen gebracht worden door chauffeurs in eigen dienst van Colruyt. Er  zou ook gestart worden met een peer-to-peernetwerk, waarbij klanten voor elkaar de boodschappen afhalen, tegen een vaste vergoeding. En dat is eigenlijk een slim, groen en maatschappelijk verantwoord idee, als je het ons vraagt.

Nog een sociaal verantwoord idee vinden we de "Maaltijd Thuis" gezonde maaltijden waarmee Albert Heijn van start gaat in Nederland. Dat zijn verse en gezonde maaltijden, die aan huis gebracht worden, en die op de persoonlijke behoeften van de gebruiker afgestemd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zoutarm moeten tegen, glutenvrij, of vegetarisch. (2)

Een derde bericht betreft de flitsbezorgers van Gorillas. Die starten met een eigen label voor eigen producten: Daily (alledaagse voeding zoals spreads, vleesware en kaas), Premium (top-end producten zoals verse pasta en zoete en hartige snacks), Hot Damn Coffee (premium koffiebonen, havermelk en meer)  en Start-up-Beer  (twee ambachtelijke bieren). De producten werden ontwikkeld in samenwerking met plaatselijke partners die duurzaamheid nastreven. (3)
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/colruyt-start-thuislevering-in-antwerpen-en-brussel/
https://www.emerce.nl/nieuws/albert-heijn-bezorgt-maaltijd-thuis-gezonde-maaltijden
https://www.emerce.nl/nieuws/gorillas-lanceert-private-label-merkenBINNENLAND: OPLEIDING GAMES
Ons land doet het niet slecht op het gebied van games. Maar het kan altijd beter, en daarvoor wil de overheid een Tax Shelter in het leven roepen, die investeringen in het ontwikkelen van games fiscaal aantrekkelijk moet maken. Dat heeft de overheid al gedaan voor de audiovisuele sector, met vele prachtige films tot gevolg. (1)

Nu is er nog een stap verder gezet: Howest, de Hogeschool van West-Vlaanderen, gaat samenwerken met de Georgia State University rond game-opleidingen. Howest is met zijn opleiding Digital Arts & Entertainment een topper voor games: die opleiding werd al drie keer uitgeroepen tot de beste game-opleiding ter wereld. De Creative Media Industries Institute van de Georgia State University ligt in Atlanta, het mekka van de Amerikaanse game-industrie.
De samenwerking tussen beide kan alleen maar tot prachtige resultaten leiden! (2)

https://www.howest.be/nl/nieuws/taxshelter-gaat-uitbreiden-naar-de-games-sector
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaamse-gamebedrijven-willen-een-level-omhoog-howest-sluit-akkoord-met-amerikaanse-topopleiding/article-news-1873501.htmlTWITTER HEEFT EEN SLIM ANTWOORD OP DE EIS VAN MUSK
En de saga blijft duren - er is weer een nieuw hoofdstuk in de overname van Twitter door Elon Musk. Musk had namelijk ermee gedreigd de deal af te blazen, als hij geen antwoord kreeg op zijn vraag hoeveel bot accounts er zijn op Twitter. Op die vraag had Twitter wel geantwoord met het aanbod om hem inzicht te geven in de methodologie om de data van het platform te analyseren. Maar Musk vond dat onvoldoende.

Waarop Twitter nu hem toegang geef tot de "firehose", de schier eindeloze stroom data van het sociale netwerk. Daaraan heeft Musk uiteraard niet veel, want het is bijna onmogelijk om die data te bestuderen en daaruit de bots af te leiden. Maar Twitter heeft daarmee wel het dreigement van Musk onderuit gehaald: hij heeft nu toegang gekregen tot de methodologie EN de brongegevens. "Dat hij zijn plan trekt", heeft men in het hoofdkwartier van Twitter ongetwijfeld gedacht...
https://www.theverge.com/2022/6/8/23159898/twitter-musk-firehose-bot-complaints-data-sec-deal?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4PAYPAL ZET NOG EEN STAPJE VERDER IN DE CRYPTOWERELD
Wist je dat PayPal een eigen afdeling heeft voor blockchain, crypto en digitale munten? Die afdeling heeft grootse plannen. PayPal-gebruikers zullen namelijk in de toekomst bepaalde munten die door PayPal ondersteund worden, kunnen overzetten naar PayPal. Zij zullen ook cryptomunten vanuit de app naar externe crypto-adressen kunnen verplaatsen, inbegrepen crypto exchanges en hardware wallets. En ook crypto versturen naar andere gebruikers, en dat in enkele seconden tijd.

Al in 2020 startte PayPal met de mogelijkheid voor de gebruikers om crypto te kopen, verkopen en bewaren op hun PayPal account. In maart 2021 lanceerde Paypal "Checkout with Crypto", een functie waarmee de gebruikers bij miljoenen online handelaars met crypto kunnen betalen via hun PayPal account. Nu hebben de PayPal gebruikers nog meer mogelijkheden gekregen om hun cryptomunten te verhandelen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/06/07/paypal-is-finally-allowing-users-to-move-their-cryptocurrency-to-other-wallets/GOOGLE TASKS: EINDELIJK PRIORITEITEN
Ook Google heeft een aparte to-do app, en volgens Engadget is daar sinds 2018 niet veel aan veranderd, buiten de integratie van Calendar, de agenda van Google in 2020. Maar nu zou er eindelijk nog eens een nieuwe functie bijkomen.

En wat voor een: je kan voortaan belangrijke todo's van een ster voorzien, en die items in een aparte lijst zien en sorteren. Dat moet het gemakkelijker maken voor je om al je belangrijke taken te zien, die je het eerst moet doen.

Het is mogelijk dat je deze nieuwe functie nog niet meteen ziet, het zou 15 dagen vooraleer de sterretjes uitgerold zijn voor alle Workspace-gebruikers.
https://www.engadget.com/google-tasks-starring-feature-introduced-154639423.html?src=rss

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ARTIPHON BRENGT NIEUWE ORBA SYNTHESIZER UIT
Een berichtje voor muzikanten. Het bedrijf Artiphon had al een toestel uitgebracht, de Orba, een synthesizer en looper  plus MPE MIDI controller die 100 dollar kost. Nu is er een nieuwe versie uit, de Orba 2, die erg lijkt op het eerste model, en vanboven acht touchpads heeft, een ingebouwde luidspreker en een synthesizer engine waar iedereen zijn eigen patches kan maken, zijn eigen klanken. Bovendien ondersteunt het toestel ook het terugspelen van samples, zodat je je eigen samples kan opnemen via de Orba app op je smartphone, zodat je van die sample een preset maken kan.

Het toestel kan een loop aan van 128 maten, goed voor ongeveer 5 minuten muziek, tegenover de Orba 1 die slechts 8 maten aankon. De prijs: $150.
https://www.engadget.com/artiphon-orba-2-sampler-fidget-toy-130049387.html?src=rss
https://artiphon.com/products/orba2APPLE WWDC: EEN KORT OVERZICHT
Op de WWDC conferentie voor ontwikkelaars heeft Apple heel wat nieuwigheden aangekondigd. Een nieuwe processor, de M2. Een nieuwe MacBook Air met die M2. Een nieuwe MacBook Pro. Maar ook en vooral een nieuwe versie van het MacOS, Ventura geheten, met o.a. nieuwigheden voor Spotlight, Safari en Mail. Versie 16 voor het mobiele besturingssysteem iOS, met o.a. de mogelijkheid om verzonden boodschappen te bewerken, en een undo send. Nieuwigheden voor Home, met de aankondiging dat de Apple toestellen de nieuwe Matter-standaard zullen ondersteunen wanneer die er komt. En tot slot ook nieuwigheden voor CarPlay.

Veel te veel om hier op in te gaan. Bij Engadget vind je een lijst met websites waar je meer bijzonderheden vindt. En voor Nederlandstalige berichten over de aankondigingen verwijzen wij je graag naar Tweakers.
https://www.engadget.com/the-morning-after-everything-important-from-wwdc-2022-111541624.html?src=rss
https://tweakers.net/AURACAST TECHNOLOGIE VOOR ONBEPERKT AANTAL OORTJES IN PUBLIEKE RUIMTE
Ken je de Bluetooth SIG? Deze Special Interest Group beheert de technologie achter het draadloze connectieprotocol voor Bluetooth. Welnu, deze groep heeft een technologie aangekondigd die vele mogelijkheden opent: één audio zender zou namelijk gelijk naar meerdere oortjes in de directe omgeving kunnen zenden - er is zelfs sprake van een onbeperkt aantal koptelefoons. Dit in tegenstelling tot de klassieke Bluetooth verbinding, waar er één zender is en één ontvanger, bijvoorbeeld je laptop die geluid stroomt naar je koptelefoon, of je smartphone die geluid stuurt naar je externe luidspreker.

Auracast, zo heet het nieuwe initiatief, en het borduurt eigenlijk verder op een technologie die ongeveer hetzelfde deed, Audio Sharing.  

Volgens de CEO van Bluetooth SIG zal Auracast "persoonlijke audio een nieuwe vorm geven, en zullen publieke bijeenkomsten audio-ervaringen kunnen bieden die de tevredenheid van de bezoeker kan verhogen maar ook de toegankelijkheid". Denk je in: je bekijkt een film in de bioscoop, en je kan zelf het volume bepalen.
Meer bij ZDNet
https://www.zdnet.com/article/bluetooth-sig-introduces-auracast-brand-for-wide-area-audio-broadcasts/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODBABBLE
Een website over podcasts, waar je kan praten over podcasts, en dus ook heel interessante tips vinden kan. Je kan de podcasts ook naar boven of beneden stemmen.
https://podbabble.com/


PAREL RADIO: MIJN MAN DE MOORDENAAR

Een podcast waarop je je zeker moet abonneren, is Parel Radio van NPO Radio 1 / AVRO. In de podcast vele radioverhalen, tips voor andere podcasts, maar ook hoorspelen. Deze week krijg je één aflevering te beluisteren van een vierdelige radiodocumentaire "Mijn kind de moordenaar" van De Standaard, waarin gesprekken met mensen van wie de partner of een kind in de gevangenis zit. De aflevering die je te horen krijgt gaat over "Mijn man de moordenaar". Rechtaan, rechttoe gesprekken, die een heel realistisch beeld schetsen.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio
https://www.standaard.be/cnt/dmf20201215_94723503


 
De nieuwe oogst


   
ALOK SLIDING PUZZLE
Dit is een schuifraam, waarbij je de tegeltjes zo moet verschuiven dat je een patroon krijgt van ABABA, in alle richtingen. Lijkt simpel, maar is verduiveld moeilijk!
[Taal: EN]
https://www.quaxio.com/sliding_puzzle/puzzle.html


VIRTUAL GRAPH PAPER
Dit is een webapp waar je tekeningen en illustraties kan maken op een ruitjesblad. Je tekening kan je achteraf downloaden als PNG of SVG bestand, of je kan de tekening delen via een unieke URL.
[Taal: EN]
https://virtual-graph-paper.com/


SPOT THE TROLL: QUIZ

Dit is een vragenlijst, opgesteld door de Media Forensic Hub van de Clemson University. De bedoeling is om je te leren herkennen wanneer een account een trol is of niet. Je krijgt beelden te zien van content die echt op de social media verschenen is, en je moet bepalen of dat van een legitieme account is, of van een internettrol.
[Taal: EN]
https://spotthetroll.org/


MUSICBRAINZ: WIKI VOOR MUZIEK
Deze site wil een open encyclopedie zijn voor muziek: metadata over de gemaakte muziek, waaraan iedereen kan meewerken, en bovendien wil deze site een manier creëren om muziek te identificeren.
Een project van een hele community dus.
[Taal: EN]
https://musicbrainz.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANIMAL RESCUE SERVICE
Een Engelse titel, maar een Belgisch initiatief. Deze dienst kan je namelijk contacteren wanneer je een dier in nood opmerkt. Je kan je ook aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen.
[Taal: NL]
https://www.animalrescueservice.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HELP ZE NIET NAAR DE TUUT

De festivals komen er weer aan, en de knaldrang is groot. Maar telkens moet er toch een waarschuwing komen: zorg dat je je gehoor beschermt tegen geluidsoverlast. Zoniet eindig je met een vervelende tuut in je oren, die je horendol kan maken. Deze website van de Vlaamse overheid vertelt je er alles over, en geeft je tips.
[Taal: NL]
https://www.helpzenietnaardetuut.be


GOLDFISHIES
Deze website heeft het over... goudvissen uiteraard. Die over je scherm zwemmen en je zelfs af en toe aankijken. Om je ogen even te ontspannen!
[Taal: EN]
https://goldfishies.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch grondwetsartikel voor regeringsformatie en ontslag van een regering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_96_van_de_Belgische_Grondwet
    Belgisch magistraat, rechtsgeleerde en hoogleraar aan de Université libre de Bruxelles - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Cornil
    Computer- en softwarefabrikant in Denver, Colorado - https://nl.wikipedia.org/wiki/System76
    Aziatische warenhuisexploitant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parkson
    Iraans beachvolleyballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bahman_Salemi
    Regio in het zuidoosten van Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidoost-Bulgarije
    Diesel-elektrische onderzeeërklasse ontwikkeld in Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dolfijnen-klasse_onderzee%C3%ABr
    Nederlands reportageprogramma van de EO - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oases_in_de_Ori%C3%ABnt
    Japans motorcoureur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Akira_Yanagawa
    Personenauto, in augustus 1946 uitgebracht door Kaiser-Frazer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaiser_Special
    Belgisch magistraat, rechtsgeleerde en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Lenaerts


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Inflatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie
    Slag om de Donbass in 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_de_Donbas_(2022)
    [EN] Bomaanslag in een kerk in Owo, Nigeria - https://en.wikipedia.org/wiki/Owo_church_attack


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over media - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Media

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Je kunt je kind met een AirTag of smartphone overal volgen, maar moet je dat willen?
https://www.ad.nl/tech/je-kunt-je-kind-met-een-airtag-of-smartphone-overal-volgen-maar-moet-je-dat-willen~aad4755d/
- De beste games voor mensen die van mooie verhalen houden
https://www.ad.nl/games/de-beste-games-voor-mensen-die-van-mooie-verhalen-houden~aa35e3f2/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Motorola Motgo G22
https://computertaal.info/2022/06/08/review-motorola-motgo-g22/
- Review: Amazfit GTR 3 – Machtige batterij
https://computertaal.info/2022/05/18/review-amazfit-gtr-3-machtige-batterij/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Marktwaakhond VK wil Apples en Googles macht met mobiele browsers onderzoeken
https://tweakers.net/nieuws/197814/marktwaakhond-vk-wil-apples-en-googles-macht-met-mobiele-browsers-onderzoeken.html
- Meerderheid Nederlandse Tweede Kamer wil Chinese camera's bij overheid verbannen
https://tweakers.net/nieuws/197812/meerderheid-nederlandse-tweede-kamer-wil-chinese-cameras-bij-overheid-verbannen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  1 op 3 Belgische jongeren zoekt illegaal gekopieerde content op
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/1-op-3-belgische-jongeren-zoekt-illegaal-gekopieerde-content-op/article-news-1874509.html
- Proximus wil met Marc Coucke van Durbuy een 5G-labo maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-wil-met-marc-coucke-van-durbuy-een-5g-labo-maken/article-news-1874299.html


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: ZO KOPIEER JE KLEUREN MET DE COLOR PICKER TOOL IN POWERTOYS

Zie je een kleur op je scherm, en wil je die gebruiken in je design of een project waaraan je werkt, dan kan je die kopiëren dankzij de Color Picker tool van de PowerToys van Microsoft.

Met de druppelteller tik je een bepaalde kleur aan op het scherm. De app zal de kleur identificeren en de RGB, HEX en CMYK waarden weergeven. De kleur wordt meteen ook gekopieerd naar het Windows klembord, waar je die dan kan plakken in een beeldbewerker of de code inlassen in je webdesignprogramma.

De PowerToys van Microsoft zijn gratis.
https://apps.microsoft.com/store/detail/microsoft-powertoys/XP89DCGQ3K6VLD 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GMAIL TO SLACK

Dit is een pakket met een script en enkele voorbeelden. Je kan hiermee in je Slack meldingen krijgen wanneer je in Gmail van bepaalde personen een mail ontvangt.
https://nathrupjyoti.gumroad.com/l/gmailtoslack


STROKESPLUS: MUISBEWEGINGEN
Met deze tool kan je bepaalde taken op je computer uitvoeren, door bewegingen met je muis te maken. Zo kan je bijvoorbeeld simpel het afspelen van je muziek pauzeren, of snel wisselen naar Google. De handelingen leg je zelf vast in het Menu.  De tool is gratis.
https://www.chip.de/downloads/StrokesPlus.net_182990824.html
https://www.strokesplus.net/


NEDERLANDSTALIGE APP: ALLEENWERKER APP
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je werknemer. Die kan je gemakkelijk in het oog houden op de eigen werkvloer, maar wanneer je werknemers op verplaatsing aan de slag moeten is dat wat moeilijker. Denk bijvoorbeeld aan zorgverplegers die bij mensen thuis gaan, maar ook controleurs die installaties moeten onderzoeken. Deze app belooft dat je de veiligheid van je medewerker beter verzekeren kan: de hardware detecteert een val, bewegingloosheid, er is een periodieke controle die je zelf instelt, en een SOS-knop.
https://www.multibel.eu/nl/alleen-werker/


STOP THE MADNESS
Dit is een browserextensie voor de Mac (iOS, iPadOS en macOS) voor alle grote browsers. De bedoeling is dat hij ervoor zorgt dat websites trucjes toepassen om jouw browser moeilijk te gebruiken te maken. De opties kan je zelf aan of uit zetten. Je kan bijvoorbeeld autocomplete uitzetten, linkverkorters uitzetten, AMP-pagina's, enz.
https://underpassapp.com/StopTheMadness/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De doorsnee vrouw zou liever schoonheid hebben dan hersens,
omdat de doorsnee man beter kan zien dan denken.