Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/6/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1263 van 4/6/2022


 

Gegroet lezer,

Ook deze week hebben wij getracht enkele bijzondere berichten voor u te verzamelen. Wat te denken van het nieuws dat China zo goed is in (duistere) SEO dat berichten van de Chinese staatsmedia bovenaan verschijnen bij zoekopdrachten naar voor Chine delicate termen?  Of het grote project waaraan Microsoft werkt met een geverifieerde identiteit, waarover jij controle behoudt? Naast uiteraard ook lichtere nieuwtjes over nieuwe functies bij de sociale media. U ziet het, nieuws genoeg te rapen!

Veel plezier met deze editie. En bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.PROTONMAIL: NU OOK MET DRIVE EN KALENDER
De webdienst Protonmail ken je wellicht - daarmee kan je mails versturen waarmee je privacy gewaarborgd wordt. De dienst heeft nu aangekondigd dat hij van naam verandert, en gewoon Proton gaat heten. Dat is nodig omdat hij zijn aanbod uitbreidt buiten gewoon mail.

Voortaan zal je immer ook een agenda, VPN en een Proton Drive kunnen hebben, dit alles via één unieke login. Sommige diensten zijn gratis, voor andere moet je betalen.

Het basisaanbod is gratis. Daarvoor krijg je 1 GB opslagruimte (voorheen was dat 500 MB), kan je tot 150 boodschappen per dag verzenden, kan je 3 labels en mappen aanmaken. Je kan één agenda aanmaken en je krijgt toegang tot een basisversie van VPN, die iets trager is en waarbij je beperkt bent in het aantal servers en toestellen. Het goede is wel dat je geen advertenties te zien krijgt.

De laagste betalende versie kost €5 per maand, en heet Mail Plus. Daarvoor krijg je 15 GB opslaguimte, 10 e-mailadressen, onbeperkte mappen en labels, en onbeperkte boodschappen. De dienst ondersteunt ook je eigen e-maildomein. Je krijgt ook toegang tot helpdesk, en uiteraard ook VPN en agenda's.

De Proton Unlimited versie kost €12 per maand en geeft je recht op 500 GB ruimte, 15 e-mailadressen, tot 3 eigen e-maildomeinen, volledige kalenders en VPN, plus beta-toegang tot Proton Drive. Momenteel heb je iOS apps voor je mail, en Android apps voor mail en kalender.

Het is nu de vraag of het lokmiddel van de privacy voldoende zal zijn om de gebruikers van gratis Google accounts naar gratis Proton accounts te lokken...
https://www.androidpolice.com/protonmail-is-now-just-proton-simplified-branding-launched/
https://www.engadget.com/proton-encrypted-email-vpn-calendar-rebrand-103024950.html
https://proton.me/pricingDUCKDUCKGO STELT TELEUR
De DuckDuckGo zoekmachine gaat er prat op jouw privacy te bewaren, en je niet te traceren. En op dat gebied valt er echt niets op aan te merken. Er is de laatste tijd wel heel wat controverse ontstaan rond de gelijknamige browser die het bedrijf uitgebracht heeft voor mobiele toestellen. Want die zou namelijk wél traceren.

Het blijkt dat Microsoft trackers op websites van derden toch doorgelaten worden door die browser. De CEO van DuckDuckGo heeft dat deze week bevestigd, maar voegde eraan toe dat het niet anders kan, omwille van een contract dat het afgesloten had met Microsoft voor de zoekmachine. En dat zijn bedrijf eraan werkt om dat traceren stop te zetten. En voor wie het een troost zou mogen zijn: dat Microsoft koppelt jouw profiel niet aan de advertenties waarop je klikt.

Voor alle duidelijkheid: het akkoord dat DuckDuckGo afgesloten had met Microsoft staat volledig los van de zoekmachine - die blijft netjes, puur en maagdelijk!
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/duckduckgo-browser-allows-microsoft-trackers-due-to-search-agreement/NIANTIC BIEDT ZIJN AR MAP AAN DERDEN AAN
De naam Niantic zal je op het eerste zicht niet veel zeggen, maar als wij je vertellen dat het de maker is van het o zo succesvolle Pokémon Go, dan zal je een licht opgaan.

Welnu, Niantic heeft ambities om zijn technologie ook aan derden aan te bieden, en zo verder te gaan dan enkel games: het wil een platform worden voor andere ontwikkelaars, die dan AR-apps kunnen bouwen die ook gebaseerd zijn op jouw locatie.

Dat is een plan, zo vertelt The Verge, dat al in de pijplijn zit sinds 2018, maar deze week zijn eerste concrete onderdelen van dat plan voorgesteld. Om te beginnen is er de Visual Positioning System, of VPS, naar analogie met de GPS. Het is een locatie mapping software voor AR, waardoor een bepaalde AR-ervaring gekoppeld kan worden aan een fysieke locatie, zoals wanneer je je voor een gebouw bevindt.

Een tweede onderdeel is de Lightship SDK, waarmee meerdere toestellen een gedeelde AR-ervaring kunnen delen. Ontwikkelaars kunnen de VPS gebruiken om daar die SDK aan op te hangen.

Wij zijn alvast benieuwd naar de toepassingen, want dit lijkt ons enorm veel mogelijkheden te bieden! Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/5/24/23138313/niantic-lightship-augmented-reality-ar-platform-social-network-gamingTWITTER CIRCLES: EXPERIMENT WORDT UITGEBREID
Een van de nieuwigheden waaraan Twitter momenteel werkt, dat zijn de Circles. Dat is als het ware het antwoord van Twitter op de Close Friends functie van Instagram, die al in 2018 gelanceerd werd.

Daarbij kan je een posting plaatsen die niet door iedereen gezien kan worden, maar enkel door een select groepje vrienden. En Twitter wil met Circle hetzelfde doen: wanneer je ingelogd bent op Twitter, dan kan je bij het plaatsen van een tweet beperken wie deze tweet lezen kan.

Deze functie was al enkele weken geleden bij Twitter gelanceerd, bij een heel beperkt groepje gebruikers, maar volgens AndroidPolice zou de optie nu steeds bij meer gebruikers te vinden zijn - wellicht een voorbode van een algemene uitrol voor iedereen.

Concreet: je zal weten of ook jij die functie hebt, wanneer je, wanneer je ingelogd bent op je Twitter account vanuit een browser of je smartphone, een tweet wil plaatsen via "Compose Tweet", bovenaan de optie krijgen om bij Audience te kiezen uit "Iedereen" (de standaard optie) of Communities (als jij behoort tot een community), nu ook de optie hebt om de tweet te posten tot je "Twitter Circle". Wie daartoe behoort kan je bepalen door op de "Edit" knop te klikken, waarna je mensen kan toevoegen en verwijderen. Daarbij zullen die mensen geen melding krijgen van de toevoeging of verwijdering.

Maar andersom: wanneer je een tweet ziet die een andere persoon geplaatst heeft voor zijn Circle, dan zal je een groene melding zien die je vertelt dat enkel mensen die tot die kring behoren, de posting kunnen zien.
https://www.androidpolice.com/twitter-circle-instagram-close-friends-rolling-out/CHINA: MEESTER IN SEO
Een opmerkelijk bericht bij de Wall Street Journal. Google, Bing en YouTube zouden opvallend vaak content van de officiële Chinese staatsmedia vertonen in de top resultaten wanneer je daar een zoekopdracht uitvoert naar mensenrechten en de oorsprong van Covid-19.

Het Brookings Instituut en de Alliance for Securing Democracy brachten namelijk een rapport uit, waaruit blijkt dat de Chinese officiële instanties heel goed zijn in SEO. Een bepaald artikel van de Chinese staatsmedia verscheen in de top 10 resultaten in 88% van de keren dat er op Google en Bing gezocht werd naar het woord "Xinjiang" (de stad waar het virus voor het eerst opgemerkt werd), en in 98% van de keren er op YouTube naar gezocht werd.

Werd er in de "nieuws" rubriek gezocht bij Bing News en Google News naar "Xinjiang" en "coronavirus origins" dan kwamen daar in 22% van de gevallen pagina's boven die afkomstig zijn van de Chinese overheidsmedia.

Maar er is meer: volgens het onderzoek zouden staatsmedia ook getracht hebben links te leggen tussen de uitbraak van het virus en labo's in het buitenland waar naar biologische wapens gezocht werd.
Lees zelf het rapport bij Brookings.edu.
https://www.brookings.edu/research/winning-the-web-how-beijing-exploits-search-results-to-shape-views-of-xinjiang-and-covid-19/APPLE: ENKELE VOORSPELLINGEN UIT DE GLAZEN BOL
De naam "Mark Gurman" is hier al eerder gevallen. Het is een Apple-watcher die voor Bloomberg werkt, en die het meestal wel bij het rechte eind heeft.

Twee voorspellingen die hij uit allerlei bronnen afleidt, willen wij u niet onthouden. Om te beginnen: iOS 16 zou volgens hem een nieuw lockscreen bevatten, dat een soort widgets kan bevatten, en ook achtergrondjes (wallpapers).  Bovendien zou deze versie van het besturingssysteem ook ondersteuning bieden voor een altijd-actief vergrendelscherm.

Voor het iPadOS verwacht hij dat dit belangrijke wijzigingen zal bevatten aan de manier om vensters te bekijken en te multitasken. Het tvOS tot slot zal meer functies bevatten die je kan koppelen met je smart home (1).

Ook een andere bron heeft wat voorspellingen over toekomstige producten van Apple. Een product manager bij The Verge heeft namelijk twee afzonderlijke aanvragen opgemerkt voor het handelsmerk "realityOS". Die aanvragen zijn ingediend door het bedrijf "Realityo Systems LLC", en de datum voor de aanvraag is gek genoeg 9 juni, dus één dag voor de aanvang van de WWDC conferentie van Apple. Dit bedrijf is gevestigd op hetzelfde adres dat Apple in het verleden gebruikt heeft om handelsmerken aan te vragen voor dingen die het voor het macOS uitbracht.

Apple zou al in eerdere App Store update logs verwezen hebben naar realityOS, en Mark Gurman was de naam rOS al tegengekomen als codenaam in 2017, met betrekking tot het besturingssysteem voor de mixed reality headset van Apple. (2)
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-05-29/what-s-coming-in-apple-aapl-ios-16-is-iphone-14-getting-an-always-on-screen-l3rcu7s3
https://www.macrumors.com/2022/05/29/realityos-trademark-filing-ahead-of-wwdc/FRANKRIJK VERBIEDT ENGELSE GAMINGTERMEN ZOALS ESPORTS EN STREAMING
Het Engels verdrukt steeds meer de eigen landstaal, overal te wereld. Ook in Frankrijk. En zoals je wellicht weet doet Frankrijk er alles aan om de "taal van Molière" in ere te houden.  Alhoewel het Engels al in alle mogelijk sectoren binnengedrongen is, heeft de Franse overheid nu beslist om de gaming industrie als eerste aan te pakken. En het heeft een lijst opgesteld van termen die niet meer gebruikt mogen worden, althans niet in communicaties van de overheid.

Een streamer wordt een joueur-animateur en direct, en cloud gaming wordt jeu video en nuage. E-sports professionals worden nu joueur/joueuse professionel/professionelle en zij wedijveren in een jeu vidéo de competition.

Waarom de gaming industrie? Wel, die wordt door het Ministerie van Cultuur in Frankrijk beschouwd als een economisch succesverhaal. Maar tegelijkertijd is het ministerie bekommerd dat deze Engelse termen een hinderpaal zouden kunnen vormen voor niet-gamers, om te begrijpen waarover het gaat.

In de PDF op de derde link vind je alle "aanbevolen" woorden terug.
https://www.theregister.com/2022/05/31/france_levels_up_local_video/
https://www.engadget.com/france-officially-bans-english-gaming-terms-like-e-sports-and-streaming-091427663.html?src=rss
https://www.legifrance.gouv.fr/download/pdf?id=iGc45tbXV4OASht0j8QecbcoFJ3G2lRMCFNkaw3NyRI=MICROSOFT ENTRA VERIFIED ID: EEN PROJECT VOOR DE TOEKOMST
In een interview met Protocol doet Microsoft een nieuwe technologie uit de doeken, de Entra Verified ID - iets wat je eigenlijk kan vergelijken met de blauwe vinkjes in Twitter, maar dan voor de hele wereld.

Verified ID maakt gebruik van een blockchain backend, om te bewijzen dat sommige dingen waar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat jij afgestudeerd bent aan een bepaalde school - een attest dat je dan heel gemakkelijk aan jouw digitale portefeuille kan toevoegen.

Een voorbeeld: stel dat je gaat solliciteren voor een job. Een bedrijf vraagt om een attest van jouw opleiding. In je wallet kan je dan een verzoek naar jouw universiteit goedkeuren, en de universiteit zal je een ondertekende geloofsbrief sturen, die je dan aan het bedrijf kan overhandigen. Een ander voorbeeld: je zou ook een dokter toegang kunnen geven tot jouw medisch dossier.

Het idee is eigenlijk om het gemakkelijk te maken om geverifieerde informatie over jezelf te verkrijgen bij allerlei instanties, maar dat het moeilijk moet worden om fraude te plegen.

Microsoft moet daarvoor wel de bedrijven aan boord krijgen. En dat wil het via een zachte overgang doen: bedrijven en organisaties zouden deze Entra Verified ID kunnen gebruiken naast de bestaande identificatiemethodes. Je zou er zo geleidelijk aan gewend kunnen raken, en het gemak ervan inzien.

Enkele organisaties die er al mee werken: de National Health Service, Keio University, gebruikt voor het aanmelden van studenten.
Meer bij Protocol en Microsoft.
https://www.protocol.com/bulletins/microsoft-verified-id-digital-privacy
https://www.microsoft.com/en-us/security/business/identity-access/microsoft-entra-verified-id?rtc=1BE EN NL: GEEN DIABLO IMMORTAL WEGENS LOOT BOXES
Het is al sinds 2018 dat België en Nederland sommige "loot boxes" in games beschouwen als verdoken vorm van gokken. Loot boxes zijn, voor wie niet vertrouwd is met de gaming wereld, virtuele items in een game die je kan omruilen voor andere virtuele items (loots), zoals opties om je avatar te personaliseren met extraatjes, of wapens en harnassen. Zo'n loot box kan je aankopen of winnen. In België en Nederland zijn deze loot boxes verboden. En om die reden heeft game-maker Blizzard nu beslist dat zijn Diablo Immortal, een game die je gratis kan spelen, gewoon niet uitgebracht wordt in BE en NL.

Blizzard is daarmee niet alleen: ook EA, Nintendo en Psyonix (Epic) hebben hun games teruggetrokken uit landen die loot boxes verbieden.
Meer achtergrond bij Engadget.
https://www.engadget.com/diablo-immortal-loot-box-laws-belgium-netherlands-141234104.htmlCHINESE MILITAIRE WETENSCHAPPERS WILLEN MAATREGELEN TEGEN STARLINK
Je kan momenteel echt niet zeggen dat er vrede heerst op aarde. In Oekraïne is het ronduit oorlog, na de inval door Rusland. In Afrika zijn er aanslagen door terroristen, in Syrië laait het conflict weer op met een door Turkije aangekondigde inval.

Maar ook onderhuids sluimert er heel wat. Het wantrouwen tegen China is de laatste jaren bij Europese landen sterk gestegen, wat ertoe geleid heeft dat Chinese technologie zoals routers en andere apparatuur van Huawei niet meer gebruikt mag worden voor de aanleg van het 5G netwerk.

Omgekeerd bestaat dat gevoel van wantrouwen echter ook. Zo dringen Chinese militaire wetenschappers erop aan dat China een strategie ontwikkelt om de internetsatellieten van Starlink, het bedrijf van Elon Musk, te deactiveren en zelfs te vernietigen. De wetenschappers wijzen op de mogelijkheid dat Starlink gebruikt zou kunnen worden voor militaire doeleinden die andere landen kunnen helpen, en de eigen veiligheid van China zouden kunnen bedreigen.

Helemaal ongelijk hebben de wetenschappers niet. Bij het conflict in Oekraïne zorgden de satellieten van Starlink voor communicatie, op een moment dat de Russen het internet trachtten plat te leggen.

De wetenschappers roepen op voor het ontwikkelen van anti-satelliet tools, zowel op harde als zachte manier. Dat betekent, de harde manier, de satellieten vernietigen door raketten bijvoorbeeld. De soft kill methode zou dan weer de software van de satelliet en diens besturingssysteem moeten blokkeren.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/china-military-scientists-anti-starlink-measures-060518398.html?src=rssTIKTOK EXPERIMENTEERT MET EEN CLEAR MODUS
Wanneer je aan het bladeren bent op TikTok, dan krijg je heel wat bijkomende informatie te zien, zoals gebruikersnamen, ondertitels, audio informatie, en allerlei knoppen. En dat stoort toch wel een beetje.

Daarom is TikTok nu aan het experimenteren met een "clear mode", een modus waarbij al die knoppen en tekst verdwenen zijn van je scherm. Sommige gebruikers hebben deze modus al opgemerkt, maar het is nog niet duidelijk of en wanneer die voor iedereen uitgerold zal worden.
https://techcrunch.com/2022/05/31/tiktok-testing-clear-mode-distraction-free-scrolling-experienceDUO WORDT GOOGLE MEET  EN GOOGLE MEET WORDT UITGEFASEERD
Hét grote probleem met Google is dat het al te vaak verschillende apps heeft die ongeveer hetzelfde doen. Waardoor geen enkele daarvan echt doorbreekt.

Neem nu de tools voor videoconferenties te houden: Google Meet, die ongeveer hetzelfde doet als Google Duo. Erg verwarrend allemaal, en gelukkig heeft Google dat ingezien. De laatste tijd is het grote kuis aan het houden in al die verschillende messaging apps.

Concreet: De Duo app gaat voortaan Google Meet heten, en de oude Google Meet app zal voortaan Meet Original heten. Na een tijdje zal die verdwijnen.

Een goede stap, maar het valt te vrezen dat het te laat is - het videoconferentie terrein is al in beslag genomen door Teams en Zoom...
https://www.theverge.com/2022/6/1/23149832/google-meet-duo-combination-voice-videoTWITTER STOPT MET TWEETDECK APP VOOR DE MAC
Een bericht dat heel wat wrevel opwekte bij Mac-gebruikers: Twitter, dat de TweetDeck app voor de Mac gekocht heeft, heeft aangekondigd dat die vanaf 1 juli zal verdwijnen. Mac-gebruikers zullen nog wel beroep kunnen doen op de webversie van TweetDeck, om hun Twitterstreams te kunnen beheren.

Maar dat bevalt verschillende Mac-gebruikers niet - zij hebben liever een aparte app, dan een zoveelste tabblaadje in hun webbrowser.

De panelleden van DailyTechNewsShow bekeken het in hun podcast van woensdag echter anders, zelfs positief. Want sinds Twitter de TweetDeck app gekocht heeft, heeft het die eigenlijk niet verder ontwikkeld. Het feit dat nu de aparte app voor de Mac stopgezet wordt, kan erop duiden dat er nu eerst aan nieuwigheden voor de progressive webapp versie gewerkt zal worden, en dat die nieuwigheden, zodra die op punt staan, eventueel ook verwerkt kunnen worden in een nieuwe app voor de Mac.
https://9to5mac.com/2022/06/01/twitter-cancels-tweetdeck-for-mac/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IKEA LANCEERT SMART HOME HUB DIRIGERA
Je hebt wellicht al gelezen dat er een nieuwe standaard op komst is die alle domotica-toestellen met elkaar moet laten communiceren, of het nu een Samsung, Apple of andere toestel is: Matter.

Welnu, Ikea heeft aangekondigd dat het een slimme home-hub zal uitbrengen die deze standaard ondersteunt: Dirigera. Dit bevat radio's die via zowel wifi, Zigbee en de Thread standaards signalen uitwisselen.

In oktober zal de Dirigera uitkomen, en zal het nog via Ethernet een verbinding leggen. Later komt er een update om via wifi met een router te verbinden. Dirigera zal iets duurder kosten dan de Tradfri gateway die het nu gebruikt, en die 29 dollar kost.

Ikea zal trouwens ook begin 2023 een eigen cloud-netwerk lanceren, speciaal voor al die toestellen die vanop afstand toegang geven tot hun bediening.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/23139703/ikea-dirigera-home-smart-hub-app-price-date-specsINITIATIEF VOOR STANDAARD BIJ STYLUS
Er is een standaard onderweg die ervoor moet zorgen dat de stylus van het ene toestel ook gebruikt kan worden voor een ander: Universal Stylus Initiative. Die standaardgroep heeft een Certified Product List uitgebracht, met daarop alle toestellen die de standaard ondersteunen.

Recent heeft Google nu een toestel aan deze lijst toegevoegd, met als productnaam Tangor, en als omschrijving gewoon "een tablet". Nu is het de vraag of dit betekent dat de Pixel-tablet die Google aangekondigd heeft deze USI standaard zal ondersteunen wanneer hij later dit jaar uitkomt, of dat het hier gaat om nog een ander, tot nu toe onaangekondigd toestel.
https://9to5google.com/2022/05/29/google-pixel-tablet-stylus/FOLLINA: ZERO DAY PROBLEEM IN MICROSOFT OFFICE
Onderzoekers hebben een zero-day executieprobleem ontdekt in de Office software van Microsoft. Deze "Follina", zoals hij gedoopt werd, maakt gebruikt van de Office functie om een HTML-bestand op te halen, dat op zijn beurt gebruikmaakt van de Microsoft Support Diagnostic Tool of MSDT. Wat dan bepaalde code activeert. Zelfs wanneer je in je opties voor Microsoft Word aangegeven hebt dat macro's uitgezet worden.

Momenteel is er niet veel te doen tegen het probleem. Bij The Register toch enkele tips. Nog volgens deze site zou het probleem aangepakt zijn in de allerlaatste Insider en Current versies van Office. Het enige wat je kan doen: voorzichtig zijn met Office bestanden die je per mail krijgt...
https://www.theregister.com/2022/05/30/follina_microsoft_office_vulnerability/MICROSOFT SURFACE LAPTOP GO 2: SNELLER EN MEER OPSLAG
Microsoft heeft zijn nieuwe Surface Laptop Go 2 voorgesteld, een laptop van 600 dollar met premium mogelijkheden. Die is 12,4 inch groot, heeft een 1.536 x 1.024 aanraakscherm, een bovenkant van anodized aluminium, en weegt amper 1,12 kg.

Onder de motorkap een Intel Core i5 CPU van de 11e generatie, en meteen het besturingssysteem Windows 11 in plaats van Windows 10.  Die nieuwe processor zou de laptop een boost moeten geven qua snelheid. De opslagruimte van zijn kant gaat dan weer naar 128 GB of 256 GB.  Mooie verbeteringen meent Engadget, want de vorige editie was amper 64 GB groot.
Meer details bij Engadget.
https://www.engadget.com/microsofts-surface-laptop-go-2-offers-more-speed-and-storage-capacity-130028787.html?src=rssGARMIN: TWEE NIEUWE FORERUNNER SMARTWATCHES
De twee nieuwe smartwatches die Garmin deze week aankondigde, lijken ons wel interessant. Om te beginnen is er de Forerunner 255, die een nieuwe racing widget bevat, multiband GPS, een sensor die variaties in je hartslag tijdens je slaap meet, en de mogelijkheid om met een enkele knop te wisselen tussen de sporten die je beoefent en die getraceerd moeten worden. Dit slimme uurwerk start vanaf $349,99.

De Forefunner 955 is een top end model met een scherm dat altijd zichtbaar is, en toch een batterijduur heeft van 15 dagen. Er is ook een variant van met zonnebatterijen, en dat kan dan tot 20 dagen duren. Op dit uurwerk kan je tot 2000 songs van streamingdiensten opslaan, en verder bevat het dezelfde functies als de 255. Dit model start aan $499,99.
https://www.theverge.com/2022/5/31/23148570/garmin-forerunner-255-955-wearables-smartwatches 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWINNAAR PODCLASS 2022 BEKEND


Podcasts zijn niet meer weg te denken in onze digitale wereld. En zij behoren dan ook tot een vorm van educatie waarmee jongeren kennis moeten maken. De Podclass wedstrijd moet dit initiatief aanmoedigen: scholieren en leerkrachten werden daarbij aangemoedigd om de mooiste, origineelste of beste podcast te maken. Er waren 54 inzendingen, en 10 winnaars werden bekendgemaakt. De winnaar van de Podclass 2022 kan je hier beluisteren. Een leuke podcast over Fouten maken.
https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/vrt/w/winnaar-podclass/


 
De nieuwe oogst


   
APENPOKKEN: DE STATISTIEKEN
Er is de laatste tijd veel ophef over een steeds groter aantal besmettingen met apenpokken. Mensen boven de 45 gaan daar geen last van hebben, want zij werden in hun eerste maanden van hun leven ingeënt. Voor anderen is het dus even afwachten hoe deze ziekte zich verder verspreidt. Deze website geeft per land het aantal vastgestelde gevallen, en het aantal overlijdens als gevolg van de ziekte. En gelukkig is dat laatste cijfer ook zero.
[Taal: EN]
https://www.monkeypox.site/


GUESS THE LOCATION
Deze website toont een beeld van Google Streetview. En dan moet jij raden waar dat genomen werd. Het spel werkt zoals bij Wordle, waarbij je te zien krijgt of je het juist had of in de buurt zat. Een leuke manier om nieuwe steden te ontdekken!
[Taal: EN]
https://www.explordle.com/daily


XKCD COMICS DOORZOEKEN
XKCD is een webcomic, die in 200 ontsproten is aan de digitale pen van de Amerikaanse auteur Randall Munroe. Op deze website kan je deze comics doorzoeken op trefwoord, karakters, datum en meer.
[Taal:EN]
https://xkcd-search.typesense.org/


HOE JE FOMO OVERWINNEN
FOMO staat voor Fear of Missing Out: er is zoveel te beleven dat je bang bent om iets te missen. Series die je moet bekijken op Netflix, concerten die je moet bijwonen, boeken die je moet lezen, en o ja, ademen ook nog! Bij NPR krijg je 4 tips die je helpen om je FOMO te overwinnen.
[Taal: EN]
https://www.npr.org/2022/05/16/1099226028/how-to-overcome-fomo


WINNAARS CREATIEVE CAMPAGNES AWARD
Wij zijn fans van goed gemaakte reclamefilmpjes. Via Adage kan je kijken naar de 5 filmpjes die een award gewonnen hebben. En voor ons is natuurlijk het filmpje met de honden dé topper! Geniet ervan!
[Taal: EN]
https://adage.com/article/special-report-creativity-top-5/top-5-creative-campaigns-you-need-know-about-now-may-31-2022/2418731


INDOCUS: INDIE DOCUMENTAIRES

Deze website wil je helpen om documentaires van onafhankelijke makers te ontdekken, en ook creators die op YouTube hun werk voorstellen. Docu's die je zelf interessant vindt, kan je hoger in de ranglijst stemmen.
[Taal: EN]
https://www.indocus.site/


KIWISTREAM: VRAAG EN ANTWOORD
Deze website is super handig. Tijdens een conferentie of een online vergadering kan je namelijk een realtime Q&A sessie organiseren. Je moet enkel een webadres aanmaken in de vorm van https://jouwwoord.kiwi.stream en je kan aan de slag!
[Taal: EN]
https://kiwi.stream/


STATTOGORIES: SPELLETJES
Een verzameling spelletjes die draaien rond statistieken van bekende websites: IMDb, Spotify, Google, YouTube, Bij IMDb bijvoorbeeld moet je bij de films vragen beantwoorden over welke film een hogere review krijgt dan een andere.
[Taal: EN]
https://www.stattogories.com/


ALL TOP LINKS
Deze website is een prima bron voor al wie het laatste nieuws wil volgen. Hier vind je namelijk de postings op verschillende sociale netwerken die het populairste zijn. Onder andere Reddit, Hacker News, Product Hunt en vele andere worden hier gevolgd.
[Taal: EN]
https://alltoplinks.com/


DE 50 GRAPPIGSTE BOEKEN OOIT

Een tip die uitgeverij Penguin Books je geeft: redacteur Martin Chilton heeft een mooi lijstje opgesteld van de grappigste boeken ooit. Om eens lekker te ontspannen in een glimlach, in deze toch kommervolle tijden...
[Taal: EN]
https://www.penguin.co.uk/articles/2019/sep/best-funny-books.html


SHRINK MEDIA: JE AFBEELDINGEN VERKLEINEN
Op deze site kan je heel gemakkelijk de bestandsgrootte van je mediabestanden verkleinen, door slimme compressie  of door de afmetingen aan te passen. Het resultaat kan je gratis downloaden. Handig om foto's op de sociale media te plaatsen. Je kan ook een app downloaden voor iOS en Android.
[Taal: EN]
https://www.shrink.media/


MUZIEK DIE JE EEN SIDDERING GEEFT
Soms is er in een bepaalde song een moment dat je echt raakt,  je kippenvel geeft. Maar wat veroorzaakt dit gevoel van "frisson", zoals het fenomeen in het Frans heet? Dit artikel legt het uit: de muziek doet iets wat je niet verwacht. En dat is iets wat je vindt in allerlei soorten muziek, van Mozart tot Johnny Cash, van Metallica tot Céline Dion. Dit artikel bij Big Think gaat dieper in op het fenomeen, en geeft je meteen ook concrete voorbeelden en een playlist.
[Taal: EN]
https://bigthink.com/neuropsych/frisson-song-playlist/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Televisiequiz van Vlaamse en Brusselse studenten - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Campus_Cup_2022
    Medeoprichter van het Leger des Heils, samen met haar man William Booth - https://nl.wikipedia.org/wiki/Catherine_Booth
    Lijst met aggregatietoestanden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_met_aggregatietoestanden
    Front voor Nationale Redding (Rusland) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Front_voor_Nationale_Redding_(Rusland)
    Duits motorcoureur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Neukirchner
    Tijdelijke Administratief-Territoriale Eenheid in Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eredvi_(gemeente)
    Elektrische auto van SUV-klasse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mazda_MX-30
    Eerste nationale 2022-23 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_nationale_2022-23_(voetbal_Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:


    Overleden Belgisch verzetsstrijdster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9e_Geulen-Herscovici
    Platina regeringsjubileum van Elizabeth II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Platina_regeringsjubileum_van_Elizabeth_II
    Toetreding van Oekraïne tot de EU - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toetreding_van_Oekra%C3%AFne_tot_de_Europese_Unie
    The Women's Tour 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Women%27s_Tour_2022
    Inflatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie
    Apenpokkenvirus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Apenpokkenvirus


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het dagelijks leven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Dagelijks_leven


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Een gesprek of interview uitschrijven? Deze software doet het voor je
https://www.ad.nl/tech/een-gesprek-of-interview-uitschrijven-deze-software-doet-het-voor-je~a989963d/
- Zo zie je op Google waar je was. En zo zorg je dat Google het niet meer weet
https://www.ad.nl/tech/zo-zie-je-op-google-waar-je-was-en-zo-zorg-je-dat-google-het-niet-meer-weet~afc69ce3/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Moto G71 – een ideale budgetsmartphone
https://computertaal.info/2022/06/02/review-moto-g71/
- Twitter Data Dash game: leer iets over de privacy instellingen
https://computertaal.info/2022/05/30/twitter-data-dash-game-leer-iets-over-de-privacy-instellingen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Europese wetgevers staan op het punt om USB-C voor smartphones te verplichten'
https://tweakers.net/nieuws/197556/europese-wetgevers-staan-op-het-punt-om-usb-c-voor-smartphones-te-verplichten.html
- Volvo- en Polestar-moederbedrijf lanceert satellieten voor zelfrijdende auto's
https://tweakers.net/nieuws/197544/volvo-en-polestar-moederbedrijf-lanceert-satellieten-voor-zelfrijdende-autos.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Leuvense Epic Blue haalt miljoen euro op voor lokaliseringssoftware
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/leuvense-epic-blue-haalt-miljoen-euro-op-voor-lokaliseringssoftware/article-news-1872659.html
- Belgische bussenfabrikant Van Hool bouwt alleen nog elektrische bussen
https://tweakers.net/nieuws/197532/belgische-bussenfabrikant-van-hool-bouwt-alleen-nog-elektrische-bussen.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVERVELENDE WINDOWS GEWOONTES: UPDATES DELEN

In Windows 10 is er een systeem bedacht dat het updaten moet versoepelen: je zou het updatebestand sneller kunnen downloaden door het binnen te halen van andere Windows 10 computers, in plaats van de Microsoft servers. Het nadeel is dan wel dat ook jouw computer gebruikt wordt als hub voor andere gebruikers om de updates te delen. Wat je computer kan vertragen.
Dit kan je echter snel uitzetten: ga naar Settings > Update & security > Advanced options > Delivery Optimization. Zet daar de optie uit: Allow downloads from other PCs.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TINEYE: BEELDEN ZOEKEN
Wil je weten op welke site een bepaalde afbeelding voorkomt, dan kan je reverse search gebruiken bij Google Images. Zo kom je te weten of iemand jouw foto gebruikt bijvoorbeeld, maar ook of een bepaalde afbeelding over een nieuwsfeit in Twitter echt is of fake.
Maar je kan ook gebruikmaken van TinEye, dat je snel kan vertellen wat de oorsprong is van een beeldbestand. Je moet gewoon een afbeelding van je eigen harde schijf uploaden of een link naar een beeldbestand in de zoekmachine plakken.
Van deze tool bestaan er ook extensies voor Chrome en Firefox.
https://www.chip.de/downloads/webapp-TinEye_164024130.html
https://tineye.com/


4K TOKKIT: VIDEO DOWNLOADEN
Je bent verzot op TikTok filmpjes, en je wil er enkele op je eigen toestel bewaren, om terug te kunnen kijken? Dat kan, met deze app, een download manager. De gratis versie heeft wel beperkte mogelijkheden. De tool is wel gemakkelijk te gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/4K-Tokkit-TikTok-Video-Downloader_184279306.html
https://www.4kdownload.com/welcome-1


MICROSOFT ONEDRIVE NIEUWE BUILD

Er is een nieuwe update uit van OneDrive, de cloud-opslag van Microsoft. Je hebt hier 5 GB gratis ruimte, waar je video's, foto's en andere documenten kan bewaren en met andere gebruikers kan delen.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-OneDrive_55574530.html
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/onedrive/online-cloud-storage#apps


KNOTS 3D: APP

Met deze app voor iOS en Android kan je heel gemakkelijk via 3D filmpjes zien hoe je bepaalde knopen maken kan. Er zijn meer dan 150 knopen om kennis mee te maken. Omdat het in 3D is, kan je de knoop vooraan, achteraan en alles rondom in detail bekijken.
https://knots3d.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nynix.knots3


STARTAB: EXTENSIE
Deze extensie voor de Firefox browser zorgt ervoor dat je, wanneer je een nieuw tabblaadje opent, meteen de andere tabs kan beheren, je taken, enz. Je kan ook je tabs organiseren, je agenda beheren, en meer.
https://startab.io/


MECO: VOOR JE NIEUWSBRIEVEN
En wat als je je nieuwsbrieven eens liet samenkomen in een aparte mail app, zodat je mailbox je wat minder stress bezorgt? Dat is het concept van deze app. Je nieuwsbrieven worden in een aangename omgeving vertoond, en je mailbox krijgt tegelijkertijd wat ademruimte.
Van deze dienst bestaan zowel een webreader als een app, zodat je overal je nieuwsbrieven, gesynchroniseerd, lezen kan.
https://www.meco.app/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Success is getting what you want. Happiness is wanting what you get."
- Dale Carnegie -