Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
2/6/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1262 van 28/5/2022


 

Gegroet lezer,

Een iets kortere week, met de feestdag op donderdag. En dus iets minder berichten dan u van ons gewoon bent. Maar daarom niet minder interessante berichten, hopen wij.

Deze week onder andere aandacht voor de Microsoft Build conferentie voor ontwikkelaars, maar we staan ook stil bij de 15e verjaardag van Google Street View. Wat zouden we zonder die tool nog doen? Persoonlijk vinden we die erg handig om, wanneer er een onbekende route genomen moet worden, even op voorhand te kijken op Street View naar handelszaken die je onderweg zou moeten tegenkomen. En waarvoor gebruiken jullie Street View?

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




NIEUWE WOORDJES LEREN: BIONIC READING
De nieuwssite Tech in Asia vertelt over een nieuwe technologie, die "Bionic Reading" heet. Die moet je helpen om teksten sneller te kunnen lezen. Zo werkt het: online tekst wordt aangepast, door het begin van woorden groter te zetten en in vet. Dit helpt je brein om het woord sneller te herkennen, zonder dat je naar alle letters moet kijken.

DTNS geeft hiervan een voorbeeld. Zo zou  "reading and understanding" enkel als "r-e-a-d" "a"  en "u-n-d-e-r-s-t" bevatten, allemaal geaccentueerd. Dat zou voldoende moeten zijn voor jouw brein om te weten wat die woorden zijn, zodat je aan de volgende zin kan beginnen.

Deze technologie zou je moeten helpen om je focus te verbeteren, en zou ook helpen bij mensen die problemen hebben bij het lezen, zoals mensen met dyslexie. Er bestaat al een API voor Bionic Reading, en die werd al in verschillende leesplatformen geïmplementeerd, zoals Reeder 5, Fiery Feeds, en Lire.
https://www.techinasia.com/app-helps-users-read-faster-noisy-world
https://bionic-reading.com/



OOK TIKTOK START MET MOBIELE GAMES
Netflix kondigde een tijdje geleden aan dat het met games ging starten. En ook TikTok is bezig met testen op dat vlak - voorlopig alleen in Vietnam, maar het zou dat willen uitbreiden naar andere gebieden in Azië.

Nu is het wel zo dat TikTok eigenlijk al langer bezig is met games, maar dan wel via Douyin, de originele versie van TikTok in China. Daar bracht het minigames sinds 2019 al. TikTok zelf had in november verleden jaar een partnerschap afgesloten met Zynga, om een HTML5 game te lanceren, Disco Loco 3D. En in juni verleden jaar had het een minigame gelanceerd, Garden of Good, wat eigenlijk een game was in samenwerking met een non-profit, Feeding America.

Hoe TikTok verder wil met die games is nog niet zeker. Zullen die gratis zijn, maar met advertenties? Zal TikTok games in licentie nemen van bedrijven zoals Zynga, of zijn eigen games bouwen, of beiden? Vast staat dat Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, verleden jaar een studio overgenomen heeft die gespecialiseerd is in mobiele games, Monotone.  En dat wedden op mobiele games wel eens heel slim kan zijn: volgens waarnemers zou mobiel gamen dit jaar goed moeten zijn voor meer dan 100 miljard dollar. Slim bekeken!
https://www.reuters.com/technology/exclusive-tiktok-plans-big-push-into-gaming-conducting-tests-vietnam-sources-2022-05-19/
https://www.protocol.com/bulletins/tiktok-gaming-push-mobile-vietnam



MICROSOFT EDGE: SCHERPERE AFBEELDINGEN IN EDGE DANKZIJ AI
Maak je geregeld gebruik van verschillende browsers? Dan zal je opgemerkt hebben dat afbeeldingen in de Edge-browser van Microsoft de laatste tijd scherper lijken dan in andere browsers. En neen, je hebt niet verkeerd gekeken, want Microsoft is wel degelijk bezig met een nieuwe technologie om beelden te verbeteren.

Het gaat om "Turing Image Super Resolution Engine" die Microsoft in zijn Edge browser inbouwt. Die gaat afbeeldingen van lage resolutie opschalen naar een hogere resolutie, via artificiële intelligentie.

PCWorld merkt op dit opschalen ook al gedaan wordt door Super Resolution van Adobe, om bijvoorbeeld een 12 MP afbeelding op te schalen naar 48 MP. Maar de technologie van Microsoft verschilt in die zin dat die niet bedoeld is om een foto te vergroten zonder detail te verliezen, maar wel om detail toe te voegen waar dat er niet was. En dat detail wordt ingevuld door de AI.
Een interessant artikel hierover bij PCWorld.
https://www.pcworld.com/article/703854/microsoft-edge-taps-ai-to-make-grainy-images-look-nice-and-crisp-in-your-browser.html



BRITSE POLITIE MAAKT ALS EERSTE GEBRUIK VAN NIEUWE FORENSISCHE OPLOSSING
Iedereen heeft tegenwoordig wel een computer en/of smartphone. Ook mensen die slachtoffer worden van een misdaad, en de daders ervan. Dat heeft gezorgd voor een shift in de oplossing van misdaden. Waar tien jaar geleden slechts 25% van de misdaden die door de politie behandeld werden, een digitaal element had, is dat nu meer dan 90. Denk aan computers, mobiele telefoons, routers, IoT toestellen, of camera's.

Maar al die toestellen hebben tegenwoordig ook een grote opslagmogelijkheid. En om die te kunnen onderzoeken, moet de politie beschikken over voldoende ruimte om al die data te kopiëren en bewaren.

Betanews vertelt over een nieuw systeem, gemaakt door bedrijf Exterro in samenwerking met Microsoft, om een geavanceerd cloudgebaseerd Digital Forensic & Incident Response (DFIR) systeem op poten te zetten. Het centrale platform van Exterro, dat in de Microsoft Azure cloud zit, maakt het mogelijk om extreem hoge volumes aan data te verzamelen, te verwerken en bespreken.. Doordat data centraal staan, is ook de toegang gecentraliseerd, zodat agenten en onderzoekers beter kunnen samenwerken.

Het project zou de toekomst kunnen bepalen van digitaal forensisch onderzoek, en de uitwisseling van informatie tussen de verschillende politiediensten kunnen verbeteren.

Wij kijken alvast uit naar de eerste detective-reeks waarin de wonderen van dit systeem toegepast worden!
https://betanews.com/2022/05/20/uk-police-force-becomes-first-to-deploy-new-digital-forensics-solution/



META WIL MEER TRANSPARANTIE GEVEN
Meta, het overkoepelend bedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, ligt nog altijd onder vuur omwille van de informatie die het verzamelt over zijn gebruikers, en die dan gebruikt wordt om doelgerichte advertenties te serveren. Meta wil daarin verandering brengen.

Het zal targeting data over individuele advertenties gaan delen met onderzoekers via zijn Facebook Open Research & Transparency Project. Het zal ook meer informatie verschaffen over politieke advertenties, via de Ad Library, waarbij het data zal vertonen over het aantal advertenties die een bepaalde Facebookpagina gedraaid heeft die een bepaalde demografische groep als target hadden, en ook hoeveel er aan advertenties betaald werd.

Deze Ad Library data staan open voor iedereen. Journalisten zullen er een kluif aan hebben!
https://www.protocol.com/bulletins/meta-political-ad-targeting



GOOGLE: NIEUW BETAALSYSTEEM IN PLAY STORE VANAF 1 JUNI
Google had al een tijdje geleden gewaarschuwd dat apps, die in de Play Store aangeboden worden, vanaf 1 juni gebruik moeten maken van het eigen in-app betaalsysteem van Google, willen zij in de Play Store blijven. Maar nu is er een eigenaardigheid.

Bandcamp, een distributiedienst voor muziek van onafhankelijke artiesten, heeft zijn eigen in-app betaalsysteem om de muziek te verkopen van de artiesten die gebruikmaken van het platform. Nu werd Bandcamp onlangs overgekocht door Epic. En dat heeft een proces lopen met Google, omwille van dat verplichte gebruik van het Google betaalsysteem. Hoe moet Bandcamp nu verder?

Wel, Google en Epic hebben een schikking kunnen treffen, waarbij Bandcamp zijn eigen betaalsysteem voorlopig mag gebruiken, maar dat 10% van de in-app betalingen die Bandcamp ontvangt op een speciale rekening gezet wordt, iets wat "escrow" genoemd wordt. Dat geld blijft daar staan tot de rechtbank een vonnis geveld heeft over de zaak Epic-Google. Bandcamp heeft wel verzekerd dat het aandeel dat betaald wordt aan de artiesten, niet verminderd wordt.
https://www.engadget.com/bandcamp-in-app-payments-agreement-epic-google-140034658.html?src=rss



GOOGLE STREET VIEW: NIEUWIGHEDEN
Deze week is het 15 jaar geleden dat Google de Street View functie lanceerde voor zijn Google Maps. En zo'n verjaardag verdient in de verf gezet te worden met nieuwe functies!

Om te beginnen zal je voortaan terug in de tijd kunnen gaan- een functie die al bestond voor de webversie, maar nu ook uitgebracht wordt voor Google Maps voor Android en iOS. Door in Street View te tikken op een beeld, kan je details over de locatie oproepen. Daartoe behoort ook een optie "See more dates", die je dan een historisch overzicht geeft van die locatie. Uiteraard is dit enkel een interessante functie voor locaties waar Google al een geschiedenis opgebouwd heeft.

Er komt ook een update voor de hardware die Google gebruikt om de opnames te maken voor Street View. Waar er tot nu toe vooral beelden gemaakt werden met een camera die op een autootje gemonteerd is, gaat Google werken met een nieuwe camera, die dezelfde resolutie heeft maar veel kleiner is, de grootte van een huiskat eigenlijk. Google hoopt dat dit het mogelijk zal maken om beelden te maken van locaties waar geen auto kan rijden - bijvoorbeeld de Amazon jungle. Over deze nieuwe camera meer bij Engadget.

En tot slot zijn er vier nieuwe collecties met gedetailleerde beelden van bekende locaties. De pyramides van Meroë in Soedan, de Duomo in Milaan, Les Invalides in Parijs, en Sydney Ferries in Australië. Bij The Duomo zal je ook de binnenkant kunnen bekijken van de grootste kathedraal van Italië, en bij Les Invalides kan je een virtuele rondleiding maken. Om de links te vinden naar deze nieuwigheden, klik je best even op het blog van Google.
https://www.engadget.com/google-street-view-new-camera-historical-imagery-15th-birthday-070127168.html
https://blog.google/products/maps/street-view-15-bday-adventures/



GOOGLE VOOR CHROME: INTEGRATIE MET LENS
Nog wat nieuws van Google: het heeft zijn visuele search tools van Google Lens, nu ook geïntegreerd in zijn browser. Dat opent dan weer de weg naar nieuwe manieren om te gaan zoeken vanuit de Google browser, buiten het zoeken naar zoektermen die je intikt.

Zo heeft Google deze week aangekondigd dat je ook Google Lens op de desktop kan gebruiken om te zoeken op basis van afbeeldingen. Je moet geen nieuw tabblaadje meer openen om daar een Google search te starten, maar je kan gewoon op een pagina die je in je Chrome browser bezoekt, allerlei andere Lens-functies activeren, zoals de teksten in een afbeelding vertalen, een voorwerp in een afbeelding identificeren, of de originele bron voor de afbeelding vinden.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/05/24/google-lens-comes-to-chrome-for-searching-using-images-from-webpages/



CLEARVIEW AI KRIJGT FIKSE BOETE
Weet je nog, Clearview AI? Dat bedrijf had een collectie aangelegd van meer dan 20 miljard foto's, die het verzamelde bij allerlei bronnen op het internet. En die database bood het dan aan autoriteiten aan om te gebruiken, en zo mensen te identificeren die geen strafblad hadden.

Toen uitkwam dat verschillende politiediensten gebruikmaakten van deze database, kwam er veel kritiek. En in het een na het andere land moesten overheden toegeven dat zij inderdaad van de diensten van Clearview AI gebruik gemaakt hadden.

En in het een na andere land krijgt Clearview het bevel om data te verzamelen, en werd het beboet. De laatste in de rij is het Verenigd Koninkrijk, waar de boete 9,4 miljoen dollar bedraagt. En uiteraard werd het bedrijf bevolen om alle data die het verzameld had over Britse staatsburgers te vernietigen.

Eerder kwam Clearview ook al in de problemen in Australië, Frankrijk en Italië, waar het eveneens bevolen werd data te verwijderen over de inwoners.

Ook in België moest de politie toegeven dat zij gebruikmaakte van Clearview AI.
https://www.protocol.com/bulletins/clearview-ai-uk-data
https://tweakers.net/nieuws/194222/belgische-politie-gebruikte-clearview-ai-veel-vaker-dan-gedacht.html



MICROSOFT BUILD: PROJECT VOLTERRA OM ZELF AAN DE SLAG TE GAAN MET AI
Deze week hield Microsoft ook zijn Build conferentie, die vooral gericht is naar ontwikkelaars. En er werden wel wat interessante nieuwigheden aangekondigd - misschien niet meteen voor de modale gebruiker, wel voor ontwikkelaars.

Zo stelde Microsoft het Project Volterra voor. Dat is een hardware toestel in een platte vormgeving, dat draait op het Snapdragon platform van Qualcomm. Het bijzondere hierbij is dat ontwikkelaars zelf apps  kunnen ontwikkelen en testen die op de ARM-processor draaien, evenals tools zoals Visual Studio, VSCode, Microsoft Office en Teams. Omdat het toestel eigenlijk gewoon een platte doos is, kan het heel eenvoudig ook op een desk geplaatst worden of in server racks.

Er komt ook een preview uit van Visual Studio 22, die op Arm64 processoren draait, en later dit jaar zou er ook nog ondersteuning van .NET komen voor Arm64. Meer details bij TechCrunch en The Verge.
https://techcrunch.com/2022/05/24/microsoft-brings-support-for-arm-based-ai-chips-to-windows/
https://www.theverge.com/2022/5/24/23139475/microsoft-visual-studio-2022-native-arm-vs-code



MICROSOFT BUILD: MEER OVER POWER PLATFORM
Op de Build conferentie werden ook wat nieuwigheden voorgesteld op het gebied van software.

- Power Platform, een low code platform voor ontwikkelaars, moet het gemakkelijker maken voor bedrijven om apps te maken zonder echt over geavanceerde programmeervaardigheden te beschikken.
- Dat wordt nu uitgebreid met Power Pages, waarmee bedrijven moderne en veilige websites kunnen maken vanuit dit platform. Zij kunnen een website van nul opbouwen, tekst, video en afbeeldingen, formulieren toevoegen, of zij kunnen gebruikmaken van de sjablonen van Microsoft.
- Voor meer geavanceerde ontwikkelaars: de Power Pages kunnen ook geïntegreerd worden met Visual Studio Code, Azure DevOps en GitHub.
https://www.xda-developers.com/microsoft-power-platform-build-websites-apps-images/



MICROSOFT BUILD: TEAMS EN MICROSOFT STORE
Nog nieuws op het gebied van software, dat Microsoft aangekondigd heeft op haar Build conferentie voor ontwikkelaars. Om te beginnen heeft Microsoft het iets gemakkelijker gemaakt voor ontwikkelaars om hun win32 apps aan te bieden in de Microsoft Store. Tot nu toe bestond daar een redelijk lange wachtlijst voor, maar die wordt verkocht. Een positieve evolutie, zowel voor de ontwikkelaars, als voor de gebruikers die nu meer keuze aan apps zullen vinden in de Store.

In Windows 11 zullen dan weer widgets van derden ondersteund worden, zowel voor win32 apps als PWA's (progressive webapps). De Power Apps Express waarover sprake in het vorige artikel, kan bijvoorbeeld ook een PDF of afbeelding maken, en die omvormen tot een app met meteen werkende controles, en ook de mogelijkheid om data op te slaan (1)

Er vielen ook enkele nieuwigheden te rapen voor de webconferentietool van Microsoft, Teams. De belangrijkste is Live Share, waarbij de deelnemers aan een videogesprek samen dingen kunnen bewerken en creëren in de verschillende apps die ondertussen in Teams geïntegreerd zijn.

Zo geeft The Verge het voorbeeld van de app Hexagon, waarbij je in Teams kan inzoomen op 3D modellen, er notities over maken, en die bewerken, en dat in real time. Verder is er ook nog een nieuwe Whiteboard integratie, met mogelijkheden om samen dingen te bewerken en te creëren. Meer bij the Verge in een tweede artikel.
https://www.theverge.com/2022/5/24/23137636/microsoft-windows-11-widgets-developers-apps?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2022/5/24/23137619/microsoft-teams-live-share-developers-apps-build-2022


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



QUALCOMM: AR SMART VIEWER
Verleden week heeft Qualcomm verschillende nieuwigheden aangekondigd, waaronder chips voor smartphones en voor mixed reality. Voor smartphones zullen we ons beperken tot het feit dat het in de Snapdragon 8 Gen1 chip de 4 nanometer lijn van Samsung vervangen heeft door de 4 nanometer lijn van TSMC, waardoor het de performantie kon verbeteren (1).

Maar wat ons meer interesseert, is dat het zijn AR Smart Viewer design een update gegeven heeft, zodat die op het nieuwe Snapdragon XRZ platform Gen 1 kan draaien. Voor deze headset is er nog altijd een smartphone of computer nodig voor de software, terwijl op de headset de bewegingen van je hoofd en hand gevolgd worden.

Het scherm heeft wel een verminderd zicht, van 45 naar 40 graden. Dat is om de bril kleiner te kunnen maken: van 25 mm naar 15,6 mm, wat ook het gewicht terugbrengt naar 115 gram, terwijl bijvoorbeeld de Quest 2 een gewicht heeft van 503 gram.  Maar dat wil ook zeggen dat de batterij op de viewer zelf beperkt is - maximum 30 minuten. En dat is toch wel kort....
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/5/20/23130369/qualcomm-xr2-wireless-ar-smart-viewer-announcement?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



NIEUWE SENSOREN VOOR WAARNEMINGEN IN DE NATUUR
Een interessant artikel bij CNet over nieuwe sensoren, die waarnemingen in de natuur kunnen vereenvoudigen - omdat zij een eigen zonnebatterij hebben. Het gaat om platte, ronde sensoren, die ontwikkeld zijn door de University of Washington. Die kunnen door drones gedropt worden en dan blijven drijven. In de sensoren kleine zonnepaneeltjes en een kleine condensator die de elektronica aandrijven, zodat de sensoren data kunnen verzamelen zoals temperatuur, vochtigheid of druk. Maar zij kunnen ook gebruikt worden met accelerometers en magnetometers. Die informatie wordt dan verzonden via een backscatter-chip

Maar die zonnepanelen moeten uiteraard bovenop het schijfje staan. En die schijfjes worden door een drone gedropt. Hoe zorg je ervoor dat die schijfjes met hun rug naar boven landen, met de zonnepanelen bovenop? Wel, daarvoor zorgt de speciale vorm van de schijfjes: de plastic schijf is speciaal gesneden met laser en kan door een windbriesje vervoerd worden. Een quadcopter zou in één keer duizend schijfjes kunnen droppen. Een video vind je bij CNet. Knap!
https://www.cnet.com/science/tiny-solar-powered-sensors-float-in-the-wind-gathering-environmental-data/#ftag=CAD590a51e



ONDERZEESE KABELS KRIJGEN NIEUWE TOEPASSINGEN
In Science kan je een interessant artikel lezen van onderzoekers, die vertellen hoe zij een bestaande onderzeese kabel gebruikt hebben om natuurfenomenen zoals stromen, getijdeverschillen en aardbevingen te detecteren.

Het gaat om een kabel die op de zeebodem ligt tussen Halifax (Canada) en Southport (VK). Kleine maar meetbare verstoringen in de fiber optics beïnvloeden de snelheid van het licht dat vervoerd wordt, zodat men kan vaststellen waar er zich een aardbeving of andere verstoring voorgedaan heeft.

Wie er het fijne van wil weten, kan terecht bij Wired.
https://www.wired.com/story/undersea-cables-are-carrying-scientific-secrets/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



KOMEN ALLE NEDERLANDSE PODCASTS OP EEN PLATFORM?

Dat is alvast wat NDP Nieuwsmedia, de Nederlandse vakvereniging voor nieuwsbedrijven, graag zou willen. In de toekomst zouden alle podcasts van private partijen én de Nederlandse Publieke Omroep NPO daar verkrijgbaar moeten zijn. Onderzocht wordt of zo'n platform haalbaar is, en zo ja, dan zou het platform NPO Luister, dat nu nog in experimentele fase zit, dat platform wel eens kunnen worden.
Meer bij Villamedia.
https://www.villamedia.nl/artikel/ndp-nieuwsmedia-alle-nederlandse-podcasts-op-een-platform?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter






 
De nieuwe oogst


   
NOBODY LIVE: NIEMAND KIJKT

Een omgekeerde ranking: deze site toont je enkele streams die door (bijna) niemand bekeken worden. Gedurende 3 minuten krijg jij dan die stream te zien, en kan je misschien begrijpen waarom...
[Taal: EN]
https://nobody.live/


RULES OF CIVIL CONVERSATION
Het is iets waartegen al te vaak gezondigd wordt, vooral op sociale media: de regels voor een beleefd gesprek. Deze site zet deze regels nog eens op een rijtje. En je kan beloven dat jij je eraan gaat houden.
[Taal: EN]
https://therulesofcivilconversation.org/


PLANT JIM: EEN VIRTUELE BOOM
Op deze website kan je in 3D een virtuele plant laten groeien. Het bijzondere is dat je leert om te gaan met de begrippen van 3D. Een rondleiding maakt je wegwijs.
[Taal: EN]
https://plant.jim-fx.com/


BACKGROUND REMOVER
Heb je een mooie foto, maar is er iets op de achtergrond dat je stoort? Dan kan je op deze website de achtergrond met één simpele klik verwijderen. Het bedrijf achter de website biedt ook stockfoto's aan.
[Taal: EN]
https://depositphotos.com/bgremover.html


GREPMED: AFBEELDINGEN
Deze site noemt zichzelf een Pinterest voor artsen, een op afbeeldingen gebaseerd medisch naslagwerk. Je vindt er gratis algoritmes, checklists, richtlijnen, en meer.
[Taal: EN]
https://www.grepmed.com/


THE VELLER: PLANNERS
Op deze website vind je sjablonen voor planners: een dagelijkse wekelijkse, jaarlijks, maar ook een kalender.
[Taal: EN]
https://theveller.gumroad.com/l/PrintablePlanner-byTheVeller


ANSWER THE PUBLIC

Op deze website kan je zien welke vragen mensen stellen over een bepaald onderwerp. Het resultaat kan je visueel voorstellen in een wiel, of in een lijst. Tevens krijg je data over de voorzetsels die gebruikt worden, vergelijkingen en meer. Voer voor SEO-specialisten lijkt het wel.
[Taal: EN]
https://answerthepublic.com/searches



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch bluesgitarist en singer-songwriter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiny_Legs_Tim
    VN-Instituut voor Ontwapeningsonderzoek - https://nl.wikipedia.org/wiki/VN-Instituut_voor_Ontwapeningsonderzoek
    Schimmel in de familie Psathyrellaceae - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duinfranjehoed
    Begrip uit de materiaalkunde en vastestoffysica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Substitutioneel_defect
    Museum in Paramaribo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaams_Legermuseum
    Regio op de planeet Venus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alpha_Regio
    Romeinse provincie in Noord-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Numidi%C3%AB_(Romeinse_provincie)
    Maaltijdbezorging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maaltijdbezorging
    Grootste provinciale theater in Denemarken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aarhus_Teater
    Prestaties van voetbalclub Club Brugge in het seizoen 2022/23 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Club_Brugge_in_het_seizoen_2022/23
    Lambiekbrouwerij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiekbrouwerij


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Hemelvaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelvaartsdag
    Roland Garros 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Garros_2022
    Apenpokkenvirus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Apenpokkenvirus


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Suriname


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
https://www.ad.nl/tech/zo-zet-je-gezichtsherkenning-en-vingerafdrukscanner-van-je-telefoon-snel-uit~adf700f0/
- De beste games voor een lege portemonnee: deze spellen speel je gratis
https://www.ad.nl/games/de-beste-games-voor-een-lege-portemonnee-deze-spellen-speel-je-gratis~a2cf6dfd/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 

- De kleinste en lichtste noise cancelling oordopjes: Sony introduceert LinkBuds S
https://elektrozine.be/de-kleinste-en-lichtste-noise-cancelling-oordopjes-sony-introduceert-linkbuds-s/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Philips USB 3.1 Flash Drive voor smartphones, PC, Mac en tablets
https://computertaal.info/2022/05/26/review-philips-usb-3-1-flash-drive-voor-smartphones-pc-mac-en-tablets/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- YouTube brengt grafiek met best bekeken momenten video's uit in Nederland
https://tweakers.net/nieuws/197312/youtube-brengt-grafiek-met-best-bekeken-momenten-videos-uit-in-nederland.html
- Privacyvriendelijk sociaal netwerk van twee Nederlandse hoogleraren komt in 2023
https://tweakers.net/nieuws/197276/privacyvriendelijk-sociaal-netwerk-van-twee-nederlandse-hoogleraren-komt-in-2023.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Microsoft koopt Belgische Scaptify-app
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-koopt-belgische-scaptify-app/article-news-1870223.html
-  Belgische glasvezeluitrol meer dan verdubbeld op een jaar tijd
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-glasvezeluitrol-meer-dan-verdubbeld-op-een-jaar-tijd/article-news-1869533.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO ZIE JE WAT JE AL GEKEKEN HEBT OP NETFLIX EN TRAIN JE HET ALGORITME

Het is niet eenvoudig om een goede film of reeks te kiezen op Netflix. Maar er bestaat een kneepje om het algoritme te helpen.

Om te beginnen: wist je dat je zelf kon zien wat je allemaal al bekeken hebt op Netflix? Daarvoor moet je, uiteraard nadat je ingelogd bent, je cursor over je profielnaam bewegen. Kies vervolgens Your Account, scroll daar naar beneden, en kies Viewing Activity. Je krijgt dan de hele lijst te zien.

Nu kan je ook de impact beïnvloeden die jouw geschiedenis heeft op de aanbevelingen van Netflix.  Klik op het X naast een titel, en dit zorgt ervoor dat deze titel verwijderd wordt uit jouw Recently Watched of Continue Watching lijst.  Dat zal voorkomen dat Netflix deze reeks of film opnieuw aan jou gaat aanbevelen.
https://www.engadget.com/2016-08-18-netflix-amazon-viewing-history-guide.html?src=rss




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NOTION TO SOCIAL

Dit is een extensie voor de bekende nota-app Notion, waarmee je tweets rechtstreeks kan inplannen vanuit Notion zodat die op jouw gewenste tijdstip automatisch geplaatst worden.
https://www.notiontosocial.com/
https://www.launchingnext.com/s/notion-to-social/80061/


THE AERO CLOCK
Een kleine maar leuke klok voor op je desktop. De tool vereist geen installatie, verbruikt weinig computerkracht, en je kan uit verschillende texturen kiezen.
https://www.chip.de/downloads/The-Aero-Clock_50039021.html
http://www.softwareok.de/


SCHOOL MORNING ROUTINE
Een app die ouders een zucht van verlichting zal laten slaken. Je kan hier namelijk een routine maken, samen met je kinderen, om hen zonder al te veel chaos klaar te maken om naar school te laten gaan. Het is eigenlijk een to-do lijstje in combinatie met een game, en kinderen lijken het leuk te vinden. (voor iOS en Android)
https://schoolmorningroutine.com/


MESHYMESH
Deze webdienst / app wil je dingen aanbieden die je alleen of met vrienden kan doen. En ook daarbij alle tools bieden die je daarbij nodig hebt, zoals een elektrische fiets huren, maar ook leren koken, enz.
De app noemt zichzelf de airbnb voor dagdagelijkse ervaringen.
https://www.meshymesh.com/
https://apps.apple.com/app/id1523182767


CONCEPTS APP


Met deze app heb je alle vrijheid om je concepten uit te werken. Je kan schetsen maken, ideeën uitwerken, planning maken en bewerken, en dit alles delen. Te verkrijgen in de app stores van Apple, Microsoft, Google Play en Samsung.
https://concepts.app/en/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
'The only man to have all his work done by Friday was Robinson Crusoe' wordt mijn nieuwe leuze.
(Bron: Twitter)