Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/5/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1261  van 21/5/2022


 

Gegroet lezer,

Zoals beloofd startten we de voorbije week met het overzicht van de nieuwigheden die Google op zijn I/O congres bracht. En dat was toch wel indrukwekkend. Voor de rest deze week ook berichten over cryptomunten, die een erg risicovolle, aan speculatie onderhevige beleggingen blijken.

Dat en meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE I/O: DE HARDWARE
Met enige vertraging, maar we hadden het beloofd: een korte samenvatting van de belangrijkste nieuwigheden die Google op zijn I/O conferentie voorgesteld heeft.

Pixel 6A en Pixel 7
Om te beginnen de hardware: niet één maar twee Pixel smartphones. En daarbij heeft Google volgens DTNS een tactische fout gemaakt: het heeft een nieuw toestel, de Pixel 6A aangekondigd die je nu kan kopen, maar tegelijkertijd ook een Pixel 7 in preview. Mensen zullen allicht gaan wachten op de Pixel 7, en geen Pixel 6A kopen...
Wat biedt de Pixel 6A: deze 6,1 inch smartphone heeft twee camera's aan de achterkant: een 12 mpxl gewoon en een ultrawide. De camera heeft Magic Eraser aan boord, Night Sight en Real tone. Verder kan het toestel live vertalen, en heeft het een vingerprintsensor die onder het scherm zit. Het toestel kost $449, wat een schappelijke prijs is voor dit toestel. Je krijgt ook 5 jaar beveiligingsupdates gewaarborgd.
De Pixel 7 zou dit najaar komen, en heeft als voornaamste nieuwigheid de nieuwe Tensor SoC (System on a Chip) van de nieuwe generatie. (1)

Pixel Buds Pro
Er zijn ook nieuwe oortjes, en die hebben voor het eerst Active Noise Cancellation. Daarbij zou een nieuwe 6-core audio chip met een neural processing engine het "lekken" van audio rond de afdekking van je oor moeten compenseren. De oortjes hebben een batterijduur van 11 uur, tenzij je met ANC werkt, dan is dat 7 uur. Ook handig is het feit dat er een Find My Device tool is, waardoor je je oortjes gemakkelijk terugvindt (2)

Pixel Watch
Tot slot kondigde Google ook een nieuwe Pixel Watch aan, die een ronde wijzerplaat heeft. Met dit slimme uurwerk kan je via je Google Wallet betalen door op het scherm te tikken. Het heeft integratie met Fitbit, en het apparaat traceert je hartslag, je slaap, en je workout statistieken. Het toestel zal echter pas later dit jaar beschikbaar zijn samen met de Pixel 7.

Google Glasses
Er zou ook een nieuwe slimme bril van Google op komst zijn. Die zou real-time vertaling kunnen brengen. Maar daarover is nog niet veel meer bekend.
https://www.theverge.com/2022/5/11/23064495/google-pixel-6a-price-specs-screen-tensor-io
https://www.theverge.com/2022/5/11/23065104/google-pixel-buds-pro-features-price-release-date-ioGOOGLE I/O: DE BESTURINGSSYSTEMEN
Ook op het gebied van zijn verschillende besturingssystemen kondigde Google heel wat nieuws aan.

Android 13: krijgt een nieuwe muziekplayer waarbij het thema zich aanpast aan wat je speelt. Je kan de taal per app aanpassen. Google Wallet is er terug, en door een uitbreidng van de accelerometer komt er ook een Android Earthquake alert.

WearOS: dit besturingssysteem voor wearables krijgt nu ook een Emergency SOS, zodat je een noodsignaal kan uitsturen.

Android12L voor tablets: grotere elementen, en je kan apps zij aan zij zien. Meer dan 20 Google apps krijgen updates.

Chromebooks en Android Auto: die zullen voortaan ook content kunnen casten.
Meer bij The Verge
ttps://www.theverge.com/2022/5/11/23065137/android-13-google-preview-features-material-you-ioGOOGLE  I/O: SEARCH
Maar het is vooral bij Google Search, de zoekmachine, dat er heel wat nieuwigheden te rapen vielen. Er was al Multisearch (zoeken naar een foto en een zoekterm tegelijkertijd), maar dat krijgt nog een extra functie: "near me", om te zoeken naar een bedrijf in de omgeving, op basis van de foto.

Met Scene Exploration kan je een bepaalde scène bekijken, voorwerpen herkennen en daar dan in een overlay info over krijgen.

Bij Google Maps zal je voortaan via de Immersive View binnenin een restaurant kunnen kijken in 3D. Later dit jaar zou je ook een eco route kunnen laten uitstippelen in Europa.

Bij Google Translate worden 24 nieuwe talen toegevoegd.
Begint het te duizelen? Het zijn inderdaad heel wat nieuwigheden - maar Google is dan ook op vele fronten actief... Het werd gewoon teveel om op te noemen. Bij The Verge en Engadget nog meer nieuws.
https://www.theverge.com/2022/5/11/23067016/google-maps-immersive-view-street-satellites
https://www.engadget.com/google-translate-24-language-expansion-171810853.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/5/11/23065048/google-webcam-ai-workspace-portrait-lighting-ioCRYPTOMUNTEN: TOCH WEL WAT VRAGEN
De laatste dagen zijn de koersen van verschillende digitale munten gekelderd. Mensen die Bitcoins of andere munten in bezit hebben, als belegging, zagen ineens hun spaarcentjes gehalveerd. Tijd dus om enkele kritische artikels over cryptomunten op een rij te zetten.

Om te beginnen een kritisch artikel bij de Financial Times, dat stelt dat de Bitcoin, een van de bekendste cryptomunten, geen toekomst heeft als een betaalnetwerk. De munt is inefficiënt, en de kosten voor het 'minen' van de munt zijn ecologisch te hoog.

Meer nog: Sam Bankman-Fried, oprichter van de exchange FTX voor digitale assets, zegt gewoon dat het systeem om blockchain transacties te valideren, waarop bitcoins gebaseerd zijn, niet in staat is om de miljoenen transacties te verwerken die vereist zijn om van deze cryptomunt een valabel betaalmiddel te maken (1).

Een ander aspect is de praktische kant om cryptomunten op te nemen in het bestaande financieel systeem - maar ook van belastingen. En op dat gebied kijken we even naar Duitsland. Daar heeft als eerste het ministerie van Financiën een richtlijn uitgevaardigd over hoe de burger cryptomunten moet behandelen in de belastingsaangifte. Zo zou de verkoop van cryptomunten (die met heel veel winsten gepaard kan gaan!) vrijgesteld kunnen worden van belastingen, als zij die munten meer dan een jaar in bezit houden. (2)

En ondertussen is er ook een bericht over NFT's, waarin wij wat meer geloof hechten. Deze digitale certificaten van digitale kunst kunnen kunstenaars en creators in het algemeen, echt wel vooruithelpen, naar onze mening. Maar de handel in deze kunst staat nog in de kinderschoenen.

Maar daar lijkt verbetering in te komen. De NFT-marktplaats OpenSea heeft functies uitgerold die de authenticiteit van NFT's op haar netwerk moeten verbeteren. Er komt een nieuw systeem dat kopieën beter moet opsporen, en bijvoorbeeld beeldherkenning toepast om kopieën van NFT's te herkennen die enkel een omgedraaide versie zijn van een ander origineel werk. De mogelijk frauduleuze stukken die door het systeem opgespoord worden, zullen vervolgens door échte medewerkers van het systeem bekeken worden, en indien nodig verwijderd (3).
https://finance.yahoo.com/news/germany-publishes-first-nationwide-tax-130058448.html
https://www.ft.com/content/02cad9b8-e2eb-43d4-8c18-2e9d34b443fe
https://www.theverge.com/2022/5/11/23067192/opensea-nfts-copying-plagiarism-copymint-verification-bayc?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4OPEN SOURCE SOFTWARE MOET VEILIGER
Dat is alvast wat de Linux Foundation en de Open Source Security Foundation willen. Zij gaan in de volgende twee jaar 150 miljoen dollar investeren om de 'bevoorradingsketen veiliger te maken, dus de weg die deze software aflegt van ontwikkelaar naar eindgebruiker.

Een groep techbedrijven waaronder Amazon, Ericsson, Google, Intel, Microsoft en VMWare hebben al 30 miljoen toegezegd voor dit fonds. Bovendien belooft Google Cloud dat het een speciaal team zal bijeenbrengen, het Open Source Maintenance Crew Team, dat rechtstreeks zal samenwerken met de mensen die nu al open source software onderhouden.

Misschien een droge mededeling, maar toch heel belangrijk. Want heel wat van de protocollen waarop het internet berust, zijn open source.
https://www.cybersecuritydive.com/news/open-source-security-Washington/623731/SOCIALE MEDIA: MODEREREN OF NIET
Na de schietpartij in Buffalo dook de vraag opnieuw op: moet content op sociale media gemodereerd worden of niet? De schutter was namelijk geabonneerd op verschillende kanalen waar hij gelijkgestemde meningen vond. Zijn schietpartij zond hij live uit via een bodycam op Twitch (dat gelukkig haast onmiddellijk ingreep). Kan contentmoderatie dergelijke dolle schutters weerhouden?

De meningen zijn hierover heel verdeeld. En de manier waarop overheden reageren op meer of minder moderatie zijn dat ook. Zo is er in Texas op een wet gestemd die contentmoderatie op sociale media aan banden legt. Maar twee Amerikaanse industriegroepen hebben aan het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd om deze wet te blokkeren.

In Florida werd een gelijkaardige wet geblokkeerd, juist op basis van het First Amendment, de wet op de vrije meningsuiting (1).

Elon Musk heeft al laten verstaan dat, wanneer hij het voor het zeggen krijgt op Twitter, hij de moderatie transparanter maken zal, en dat gebruikers zich gemakkelijker kunnen verweren tegen een eventuele verbanning of blokkering. Het feit dat Musk de permanente verbanning van  voormalig president Trump veroordeelt, spreekt boekdelen.

En tegelijkertijd is er in de EU de Digital Services Act, die moderatie door de sociale netwerken nog aanscherpt.

Neem alvast een pakje chips en een cola, en zet je op de eerste rij om te zien hoe deze clash afloopt!
https://www.theverge.com/2022/5/11/23067002/texas-netchoice-paxton-hb20-social-media-law-fifth-circuit-appeals-court-grant-stay-ruling?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4APPLE: HEEL WAT NIEUWIGHEDEN TUSSENDOOR
Het werd al langer voorspeld door insiders, maar het maakt heel wat discussie los. Apple zou namelijk zijn lightningkabel gaan vervangen door een kabeltje met een USB-C aansluiting. Apple-fans betreuren de beslissing, anderen vinden het dan weer een juist besluit, want het bevordert interoperabiliteit. De discussies kan je o.a. bij The Next Web volgen (1).

Een tweede bericht betreft de regels in de App Store, en je zal er niet meteen mee lachen. Ontwikkelaars mogen namelijk de prijs van abonnementen die zichzelf vernieuwen aanpassen, zonder dat jij hiervoor je bevestiging moet geven. De ontwikkelaar moet je wel informeren over de prijsstijging, en hij mag de prijs maximum 1 keer per jaar opslagen. Wanneer de prijs opslaagt met meer dan 5 dollar per jaar of 50 dollar per jaar, dan moet je nog wel manueel toestemming geven en je opnieuw inschrijven op het abonnement. (2)
https://thenextweb.com/news/apple-embracing-usb-c-over-lightning-why-am-i-so-sad-analysis
https://9to5mac.com/2022/05/16/app-store-increased-prices-auto-renewable-subscriptions/GOOGLE: VERSOEPELING VOORWAARDEN G SUITE
In januari had Google aangekondigd dat het de gratis versie van zij G Suite zou stopzetten. Iedereen zou moeten migreren naar een betalende versie, namelijk Workspace, wilden zij hun domeinnaam gekoppeld aan hun werkruimte behouden. Daar kwam heel wat protest tegen, met als gevolg dat Google die gedwongen migratie nu bijstelt.

Niet-commerciële gebruikers kunnen voortaan gebruikmaken van de "Free Legacy Edition of G Suite for personal use".  Daarbij kan je dus je eigen domeinnaam behouden, je behoudt toegang tot Google Drive, Google Meet en tot alle aangekochte content.

Wil jij van dit aanbod genieten, dan moet je wel bevestigen dat je G Suite gebruikt voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. En dat ten laatste op 27 juni. Was jij zo'n privé-gebruiker, en had je, na de eerste aankondiging van Google, al een betalende Google Workspace account aangemaakt? Geen nood: je kan aan Google Support vragen om je over te zetten op een gratis account.
Meer bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2022/05/16/no-cost-legacy-g-suite/OORLOG EN TECH: GOOGLE RUSLAND FAILLIET
Een techbericht, dat toch ook wel de harde menselijke realiteit beklemtoont van de gevolgen die de oorlog in Oekraïne heeft. Ook voor Russische burgers. Eerder kon je al lezen over de 'brain drain', de techingenieurs die wegtrekken uit Rusland. Bedrijven zoals McDonalds zetten er hun activiteiten stop, en verkopen er hun immobiliën.

Deze week kon je bij Wall Street Journal lezen dat de Russische afdeling van Alphabet, het moederbedrijf van Google, het faillissement gaat aanvragen. Het blijkt namelijk niet meer in staat om zijn werknemers en leveranciers aldaar te betalen. De Russische overheid had namelijk de bankrekening van Alphabet in beslag genomen, zodat verder werken in het land onmogelijk werd.

Nu stond dat 'werken' al op een laag pitje: Alphabet had het merendeel van zijn commerciële operaties in Rusland al on hold gezet, waaronder alle advertenties, omdat de Russische communicatiecensor YouTube beschuldigd had van het verspreiden van desinformatie.

Google zal wel nog zijn gratis diensten blijven aanbieden in Rusland, zoals Search, YouTube, Gmail, Maps, Android en Play, zo voegt Wall Street Journal eraan toe.
https://www.wsj.com/articles/google-subsidiary-in-russia-to-file-for-bankruptcy-11652876597?mod=djemalertNEWSTWITTER: BEHEERRAAD WIL OVERNAME DOORZETTEN
Een nieuw hoofdstuk in de saga rond de overname van Twitter door Elon Musk. Eerder deze week had Musk aangekondigd dat hij de overname voorlopig on hold zette, omdat hij eerst meer duidelijkheid wou over het aantal nepaccounts op Twitter, bijvoorbeeld voor spam.

Als gevolg van die aankondiging maakte het aandeel van Twitter een ferme duik. Critici meenden dan ook dat dit gewoon een slimmigheidje van Musk was om de koers van het aandeel te doen kelderen, zodat hij zijn overname-aanbod terug zou kunnen onderhandelen met de beheerraad.

Donderdag zei die beheerraad daar duidelijk "neen" tegen: de directie wil de transactie afronden aan de overeengekomen prijs, en de overeenkomst doorduwen.
Interessante beschouwingen bij CNN, Bloomberg en NYT.
https://www.cnn.com/2022/05/17/tech/twitter-board-elon-musk-reliable-sources/
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-05-17/elon-musk-does-not-care-about-spam-bots
https://www.nytimes.com/2022/05/17/business/elon-musk-twitter.htmlYOUTUBE: MUZIEK STREAMEN OP WEAR OS EN RECHTSTREEKS NAAR POPULAIRSTE VIDEOFRAGMENT
Twee korte berichten over YouTube Om te beginnen iets dat mensen zal interesseren die een smart watch hebben waarop het WearOS draait. Voortaan zullen zij namelijk hun YouTube muziek rechtstreeks kunnen streamen van op hun slimme uurwerk, via LTE of WiFi. Je moet wel eerst je watch koppelen met je smartphone. En je hebt een premium abonnement op YouTube Music nodig. (1) Eerder kon je ook al YouTube Music afspelen op sommige WearOS uurwerken, maar dan wel offline (2).

Een tweede bericht betreft YouTube video. De player werd wat verbeterd, en hij zal nu aanduiden wat de populairste fragmenten zijn, die dus het vaakst teruggespeeld werden. En het wordt ook gemakkelijker om door te spoelen naar die fragmenten. Dit voor zowel de player op je desktop, als op je mobiele toestel (3).
https://www.engadget.com/wear-os-youtube-music-streaming-181616388.html?src=rss
https://www.engadget.com/youtube-music-wear-os-2-smartwatches-150012827.html
https://www.engadget.com/youtube-video-player-most-replayed-170050020.html?src=rssTIKTOK: NIEUWE TOOL OM ORIGINELE CONTENT TE BELONEN
Op TikTok wordt enorm veel content gecreëerd, maar er is ook heel veel naäperij  - of moeten we liever zeggen: vele creators halen hun "inspiratie" bij andere creators. Om dat spel een beetje netter te laten verlopen heeft TikTok nu een tool uitgebracht, waarmee je heel gemakkelijk kan aanduiden bij welke creator je de mosterd gehaald had.

Concreet gaat het om een knop die in de komende weken verschijnen zal, en waarmee je in de beschrijving van je filmpje iemand kan taggen, vermelden of krediet kan geven voor de inspiratie. Taggen dat kon al langer, maar dit is echt bedoeld om iemand de eer te geven voor zijn originele werk - of dat nu om een dansje gaat, een grap, een meme of audio.

De knop werkt heel simpel: nadat je een TikTok gemaakt of gewijzigd hebt, zie je in de pagina van de posting een nieuw "video"-icoontje. Klik je daarop, dan zal je een video zien die je geliked hebt of gepost, of die dezelfde geluidjes heeft als jouw TikTok.  Zodra je die andere video gekozen hebt die jou geïnspireerd heeft, dan zal TikTok die vermelden in het onderschrift onder je video.
https://www.engadget.com/tiktok-creator-credit-button-160042410.html?src=rssTIKTOK: BRAND MISSION
Nog een kleine nieuwigheid, die voor creators wel eens een springplank kan zijn voor extra inkomsten. TikTok geeft namelijk een nieuw product uit, Branded Mission. Hierbij kunnen adverteerders via crowdsourcing content bekijken van alle creators die meer dan 1000 volgers hebben.

De adverteerders kunnen dan de filmpjes die het beste bekeken worden, omvormen tot advertenties. Zij kunnen campagnes met hun merk lanceren en de creators vragen om ook mee te werken aan die campagnes.

Het blijven de creators die beslissen aan welke Branded Missions zij willen deelnemen. De adverteerders kunnen via een briefing uitleggen aan de creators waarvoor zij staan.
https://techcrunch.com/2022/05/18/tiktoks-ad-product-gives-creators-opportunities-partner-marketers-branded-content/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE: NIEUWE TOEGANKELIJKHEIDSFUNCTIES
Deze week heeft Apple al een tipje van de sluier opgelicht over softwarefuncties die het bedienen van hun Appletoestel veel eenvoudiger moet maken voor mensen met een handicap.

De functies zouden volgens het persbericht hardware, software en machine learning combineren. Met als resultaat dat bijvoorbeeld via Door Detection blinden en slechtzienden met hun iPhone of iPad gemakkelijker de laatste meters naar hun bestemming kunnen afleggen. Met Apple Watch Mirroring, kunnen mensen met een fysieke beperkingen, die normaal gezien gebruikmaken van Voice Control en Switch Control, nu hun Apple Watch bedienen vanop hun iPhone en Apple Watch.

Voor de doven en hardhorigen is er Live Captions op de iPhone, iPad en Mac, zodat zij het gesproken woord in real time kunnen volgen.  En verder wordt de screenreader van Apple VoiceOver uitgebreid met 20 nieuwe talen.
https://www.apple.com/newsroom/2022/05/apple-previews-innovative-accessibility-features/ACER: LAPTOPS MET BIJZONDERE KENMERKEN
Computerfabrikant Acer heeft verschillende nieuwe laptops uitgebracht, en ook wat knappe schermen. Even een kort overzicht:

- De Swift 3 laptop heeft een 14" OLED scherm, een Intel Core H-Series CPU van de 12e generatie, en zou een batterijduur van 10 uur moeten hebben. De laptop zou vanaf juli beschikbaar zijn vanaf $900 (1).

- Voor de Helios 300 SpatialLabs zal je heel wat meer moeten betalen. Dat is namelijk een gaming notebook die ook 3D kan weergeven, zonder dat je een speciale bril nodig hebt. En dat toestel kost op zijn minst $3.400 (2) Er komt ook een SpatialLabs View en SpatialLabs View Pro externe monitor, die eveneens 3D kan weergeven, en die start vanaf $1.099.

- En tot slot komen er enkele nieuwe Chromebook laptops uit, die vanaf $750 kosten (3).

https://www.theverge.com/2022/5/18/23106191/acer-swift-3-oled-spin-5-computex-price-specs-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.engadget.com/acer-helios-300-spatiallabs-3d-134517554.html?src=rss
https://www.engadget.com/acers-chromebook-spin-714-specs-price-availability-134551833.htmlAPPLE LICHT TIPJE VAN DE SLUIER OP OVER EIGEN HEADSET
Volgens de bronnen van Apple-kenner Mark Gurman zou Apple tijdens een bijeenkomst van de directieraad een headset voorgesteld hebben die zo goed als af is. Apple is al langer in alle stilte bezig aan mixed reality, een combinatie van augmented en virtual reality.

Volgens het artikel in Bloomberg zouden de bronnen zeggen dat het nu de volgende stap is om de ontwikkeling van het besturingssysteem voor de headset af te ronden. Dat zou Reality OS of rOS zijn. Een naam waarnaar al verwezen werd in een van de eerste versies van iOS 13, en die in andere logs ook al aangetroffen werd.
Het lijkt nog verre toekomstmuziek, maar dat zou niet het geval zijn. De headset zou volgens de bronnen van Gurman zelfs al later dit jaar (of volgend jaar) gelanceerd kunnen worden. We zullen zien!
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-19/apple-shows-headset-to-board-in-sign-it-s-reached-advanced-stage
https://www.cnbc.com/2022/05/19/apple-gave-mixed-reality-headset-demo-to-board-of-directors-report.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY: ARTIESTEN KUNNEN NFT PROMOTEN
Steeds meer artiesten brengen een NFT uit van hun werk. En waar wij erg cynisch staan tegenover cryptomunten, zijn NFT's een project waarin wij geloven. Het zijn namelijk, kort door de bocht, digitale kunstwerken waarvoor een certificaat bestaat dat op de blockchain gebaseerd is.

Ook Spotify blijkt erin te geloven. Want het start met een test waarbij de NFT's van artiesten gepromoot worden in de app. Eigenlijk net zoals merchandising van artiesten en tickets voor hun concerten gepromoot worden.

Voorlopig dus een test, beperkt tot een aantal gebruikers in de VS, die in hun Spotify app voor Android de NFT's van een artiest in preview kunnen bekijken op hun profielpagina, en wanneer zij op een NFT klikken kunnen zij die aankopen op een externe markt. Spotify vraagt (voorlopig?) geen commissie op die transactie.
https://musically.com/2022/05/13/spotify-artists-promote-nfts/


APPLE: NIEUWS VOOR PODCASTS
We blijven nog even bij Apple. Ook op het gebied van podcasts was er immers nieuws te melden. Zo zou het bewaren van podcasts op je verschillende toestellen (iPhone, iPad en Mac) gemakkelijker worden.

Maar het belangrijkste is de Apple Podcasts Delegated Delivery, een systeem waarbij podcastmakers hun betalende podcasts rechtstreeks via deze dienst kunnen verdelen, met behoud van hun normale hosting bij externe hostingproviders. Dat moet Apple in staat stellen om te concurreren met diensten zoals Anchor van Spotify.

Dit nieuwe distributiesysteem van Apple zou al meteen ondersteund worden door hostingproviders als Acast, ART19, Blubrry, BUzzsporut, Libsyn, Omny Studio en RSS.com. Deze providers zouden goed zijn voor 80% van de premium podcasts. Apple verwacht dat er nog meer diensten het Delegated Delivery systeem zullen bijtreden.

Hopelijk zal dit terugleiden naar een centraal punt waar je alle podcasts, de gratis en de betalende, op één plek beluisteren kan. Een verademing na de versplintering die er de laatste tijd gaande was.
https://techcrunch.com/2022/05/16/apple-podcasts-gains-storage-clean-up-tools-support-for-annual-subscriptions-and-a-new-distribution-system/


 
De nieuwe oogst


   
BETER DENKEN
Bij Untools een verzameling tools en kaders die je helpen om problemen op te lossen, beslissingen te nemen, en systemen te begrijpen. Tools die ons onbekend waren, zoals het ishikawa diagram, een Cynefin framework, en meer.
[Taal: EN]
https://untools.co/


SHARK TRACK
Haaien blijven fascineren - waarschijnlijk omdat zij zo dodelijk kunnen zijn. Veel van deze haaien worden opgevolgd en hebben een tracker op het lijf. Via deze website kan je hun trektocht volgen.
[Taal: EN]
https://www.ocearch.org/tracker/


LANDKAARTEN DOOR DE EEUWEN HEEN

Bij Geospatial World een heel interessant artikel over de evolutie van landkaarten: van het steentijdperk, via de middeleeuwen en hun koopvaardijreizen, tot nu, waar AI en automation voor landkaarten zorgen. Je krijgt ook een uitleg over wat GIS is, Geographic Information System.
[Taal: EN]
https://www.geospatialworld.net/prime/maps-all-through-the-ages/


GLIMBAY: BOEKEN ONTDEKKEN
Deze website gaat uit van een slim idee: boeken ontdekken door een citaat te lezen. Zo'n citaat kan je zin geven om het hele boek te gaan lezen. Een aanrader!
[Taal: EN]
https://www.glimbay.com


YOUBARTER: RUILHANDEL
Het idee van ruilhandel bestaat al eeuwenlang. Maar gezien de problemen die steeds meer opduiken -voedseltekort, hoge prijzen, energieproblemen- kan het geen kwaad om deze optie eens te bekijken. Deze website, die weliswaar op de VS geïnspireerd is, legt de principes bloot en kan als raster dienen om zelf een eigen ruilnetwerk uit te bouwen.
[Taal: EN]
https://youbarter.us/


OEFEN JE AARDRIJKSKUNDE

Deze website is weliswaar in het Engels, maar zij bevat ook een rubriek Europa. En daar kan je je kennis van aardrijkskunde oefenen met quizvragen. En eerlijk gezegd: voor veel mensen is het dringend nodig om hun aardrijkskunde op te frissen. Want bij het conflict in Oekraïne, is het belang van aardrijkskundig inzicht nog nooit zo belangrijk geweest om het conflict te begrijpen, waarom het draait.
[Taal: EN]
https://lizardpoint.com/geography/index.php


BINNENLAND: ZO KAN JE BELGIË OOK BEKIJKEN
Bij Reddit kwamen wij een originele cartoon tegen die ons landje op verschillende manieren bekijkt. Leuk!
https://www.reddit.com/r/europe/comments/7tkums/8_ways_to_divide_belgium/?utm_source=share&utm_medium=mweb3x


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GIDS VOOR LINT
Heel wat Vlaamse gemeenten hebben een rijke geschiedenis, die weerspiegeld wordt in de gebouwen die er staan. Zo bijvoorbeeld Lint, vlakbij Kontich. Het blog "Gids voor Lint" biedt je wandelingen aan, die je de geschiedenis van Lint tonen.
[Taal: NL]
https://gidsvoorlint.tumblr.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAARNEMINGEN

Deze website is bedoeld voor Nederland en België: je kan er melden wat je waarneemt in de natuur (planten, dieren, ...). Het is de bedoeling de natuurrijkdom vast te leggen voor nu en de toekomst. Je moet wel enkele gedragsregels volgen.
[Taal: NL]
https://waarnemingen.be/


DIVERSITY WIKI
In de huidige maatschappij wordt met iedereen rekening gehouden. Diversiteit dus. Maar zo eenvoudig is het niet om je klassieke businessmodel, je klassieke denken, om te vormen naar het diversiteitsmodel. Deze wiki wil je daarbij helpen, met een berg informatie.
[Taal:EN]
https://www.diversity.wiki/


GELUIDEN VAN DE NASA

Ruimtevaartinstelling NASA heeft ook oog (en oor) voor het grote publiek. Zo kan je daar geluiden beluisteren en zelfs als beltoontje instellen die afkomstig zijn van de Perseverance Mars Rover, terwijl die aan het rijden is.
Op de website staat telkens ook een verklaring van de geluiden die je hoort.
[Taal: EN]
https://www.nasa.gov/connect/sounds/index.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    120e editie van de Belgische hoogste voetbalafdeling - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_klasse_A_2022-23_(voetbal_Belgi%C3%AB)
    Vaartuig van beton - https://nl.wikipedia.org/wiki/Betonnen_schip
    Uitgestorven geslacht van ichthyosauriërs uit het midden- en laat-Trias - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shastasaurus
    Constructie-element - https://nl.wikipedia.org/wiki/Constructie-element
    Indiase schaakster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nisha_Mohota
    Belgisch advocaat en voormalig liberaal politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yannick_De_Clercq
    Lijst van voormalige gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voormalige_gemeenten_in_de_provincie_Vlaams-Brabant
    Antwerp FC in het seizoen 2022/23 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerp_FC_in_het_seizoen_2022/23


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Slag om Marieopol - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Marioepol_(2022)
    Eurovisiesongfestival 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2022
    Winnaar van het Eurovisiesongfestival 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kalush
    Wereldkampioenschappen boksen vrouwen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_boksen_vrouwen_2022


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Mexico - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Mexico


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo krijg je toegang tot je pc met je telefoon, waar je ook bent
https://www.ad.nl/tech/zo-krijg-je-toegang-tot-je-pc-met-je-telefoon-waar-je-ook-bent~a4271e0e/
- Programmeur David Niemeijer geeft mensen met een spraakstoornis een stem
https://www.ad.nl/tech/programmeur-david-niemeijer-geeft-mensen-met-een-spraakstoornis-een-stem~af28c97e/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- De kleinste en lichtste noise cancelling oordopjes: Sony introduceert LinkBuds S
https://elektrozine.be/de-kleinste-en-lichtste-noise-cancelling-oordopjes-sony-introduceert-linkbuds-s/
- De nieuwe Rowenta robotstofzuiger XPlorer 120 AI: artificiële intelligentie tot uw dienst!
https://elektrozine.be/de-nieuwe-rowenta-robotstofzuiger-xplorer-120-ai-artificiele-intelligentie-tot-uw-dienst/
 

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PowerToys v0.58.0 schakelt over op .NET 6
https://computertaal.info/2022/05/15/powertoys-v0-58-0-schakelt-over-op-net-6/
- Review: Oneplus 10 Pro
https://computertaal.info/2022/05/19/review-oneplus-10-pro/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Android-apps op Windows 11 kunnen na update op lokaal netwerk communiceren
https://tweakers.net/nieuws/197054/android-apps-op-windows-11-kunnen-na-update-op-lokaal-netwerk-communiceren.html
- Canada weert 5G-apparatuur van Huawei en ZTE uit netwerken
https://tweakers.net/nieuws/197012/canada-weert-5g-apparatuur-van-huawei-en-zte-uit-netwerken.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Intel experimenteert met datacenters in vloeistof
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/intel-experimenteert-met-datacenters-in-vloeistof/article-news-1868755.html
-  Elon Musk zet Starlink in voor 'niet-aangesloten scholen' en 'milieubewaking' Amazone
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/elon-musk-zet-starlink-in-voor-niet-aangesloten-scholen-en-milieubewaking-amazone/article-news-1868905.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZO KAN JE EEN SSL-CERTIFICAAT ZIEN IN CHROME

SSL en HTTPS dienen om de veiligheid en privacy te verhogen van een website. Maar hoe kan je het SSL-certificaat van een website bekijken in Chrome? Dat is doorheen de tijd al wel eens veranderd. Hoe je het momenteel doet, dat lees je in dit artikel met foto's bij How To Geek.
https://www.howtogeek.com/292076/how-do-you-view-ssl-certificate-details-in-google-chrome/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SONGPOCKET: PAS JE MUSIC APP AAN
Met deze tool voor iPhone en iPad breid je de mogelijkheden van je Music app op je iPhone of tablet uit. Je kan namelijk de weergave van songs zelf aan je eigen smaak aanpassen: je favoriete artiest bovenaan, albums samen groeperen, enz. Deze app werkt binnen de Music pp.
https://apps.apple.com/us/app/songpocket/id1538037231
https://apps.apple.com/us/app/songpocket/id1538037231


NEXT: SLIMMER SHUFFLE


Ook deze app werkt samen met de Apple Musi app, en hij zorgt ervoor dat je muziek tijdens het shufflen slimmer geselecteerd wordt. De app kijkt namelijk naar het aantal keren dat een song gespeeld werd, om songs bovenaan te zetten die je al vaak gespeeld hebt. Maar omgekeerd ook, om songs die je al een tijdje niet meer gehoord hebt, te laten ontdekken.
De app voor iPhone en iPad kost wel $5.
https://apps.apple.com/us/app/next-magic-djs-playlists/id1476724373
https://apps.apple.com/us/app/next-magic-djs-playlists/id1476724373


JOPLIN: NOTITIES
Met deze open source app kan je notities maken. Je kan de app downloaden maar er bestaat ook een cloudversie van, zodat je overal toegang hebt tot je verzamelde notities. De app werkt met notaboeken waarin je notities kan  verzamelen over bepaalde onderwerpen, met tags enz.
https://joplinapp.org/


WINDOWS SYSTEM CONTROL CENTER
WSCC bundelt verschillende gratis systeemtools van SysInternals, NirSoft en Microsoft in één tool. Er bestaat ook een portable versie van, die je niet installeren moet.
http://www.kls-soft.com/wscc/index.php
https://www.chip.de/downloads/WSCC-Windows-System-Control-Center_38429101.html


WINDOWTOP
Met WindowTop kan je parallel verschillende open vensters beheren. Je krijgt ook verschillende praktische instellingsfuncties erbij. De tool is heel gebruiksvriendelijk.
https://www.chip.de/downloads/WindowTop_165913463.html
https://windowtop.info/


SWIFT PLAYGROUNDS VOOR MACOS

Deze tool van Apple wil je spelenderwijs leren programmeren met de Swift-taal. Het leuke is dat je code meteen in een 3D-wereld uitgevoerd wordt. Nadeel is wel dat dit veel energie vergt van je Mac
https://www.chip.de/downloads/Swift-Playgrounds-fuer-macOS_183050367.html
https://www.apple.com/swift/playgrounds/


SHOW ME A MOVIE
Deze app voor Android en iOS belooft je de perfecte film of serie te kunnen voorschotelen. Je kan filteren op film/reeks, maximum lengte, jaar van lancering, genre en de kwotering. Je krijgt dan ook te zien bij welke streamingdienst je de film of reeks vindt.
https://showmeamovie.app/
https://apps.apple.com/us/app/show-me-a-movie/id1610758365?ign-itscg=30200&ign-itsct=apps_box_link
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.vayqer.movieapp
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Whoever draws the line between information and disinformation
has the power to program reality.
-tweet-