Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/4/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1256 van 16/4/2022


 

Gegroet lezer,

Wat een heerlijk paasweekend! Stralend blauwe lucht en een lekker warm zonnetje. Het deed even pijn om ons plekje in de zon op te geven, om de laatste hand te leggen aan deze editie. Maar dat dezen we met plezier, want elke week onze Netties nieuwsbrief brengen, dat staat gewoon hoog in ons vaandel.

En dus krijgt u van ons weer een collectie nieuwtjes over allerlei uiteenlopende onderwerpen, die wij voor u selecteerden. Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE: MULTISEARCH COMBINEERT AFBEELDING EN TEKST
Vandaag heel wat nieuws over Google. Om te beginnen: een uitbreiding van de Google Lens Search, die nu een Multisearch wordt, een functie die momenteel enkel in het Engels beschikbaar zal zijn voor de Android en iOS Google apps.  Bij Multisearsch kan je een afbeelding en een tekst samen gebruiken om iets op te zoeken. Je kan zelf een foto maken of een afbeelding in Lens inladen. Dan tik je op de "add to your search" button, en vul je de gewenste zoekterm in.

Bij de demo die Google gaf, werd bijvoorbeeld een foto gebruikt van een roze kleedje, waarbij het woord "purple" als extra zoekterm ingevuld werd, om datzelfde jurkje in het purper te vinden.  Andere voorbeelden zijn een kapot onderdeel van iets, plus de woorden "how to fix it". Of een foto van een bepaalde manier waarop nagels gelakt waren en het woord "tutorial" erbij, om uit te vinden hoe je dat effect zelf kan bekomen.

Momenteel werkt Multisearch nog niet met àlle afbeeldingen, maar het aantal afbeeldingen en video's waarmee je een multisearch kan uitvoeren, zal geleidelijk aan uitgebreid worden.

Google belooft ook dat de zoekresultaten afkomstig zullen zijn van àlle platformen die het kan indexeren, dus niet alleen de partner shopping sites, of enkel YouTube video's. Een handige tool, als je het ons vraagt.
https://www.theverge.com/2022/4/7/23014141/google-lens-multisearch-android-ios
https://9to5google.com/2022/04/07/google-lens-multisearch/GOOGLE: PRIVACYGIDS
Een tweede berichtje over Google gaat met name over de Chrome browser. Het heeft namelijk een privacygids uitgebracht, die je wegwijs moet maken in de verschillende instellingen in Chrome, wat die beduiden. Het gaat dus over instellingen voor cookies, het synchroniseren van je surfgeschiedenis, Safe Browsing,  en er is ook een hoofdstuk "Make Search & Browsing better".

Een mooi initiatief, maar de website XDA-developers meent toch wel dat er informatie ontbreekt. Zo is er geen pagina over de DNS-opties, hoe je je smartphone als beveiliging kunt gebruiken, hoe je de toestemmingen voor een website kunt aanpassen, en nog wat andere dingen.

Deze nieuwe gids vind je in Chrome 100, in een nieuwe optie op het tabblad Privacy & Security, bij de Chrome browser instellingen.

Meer bij XDA-developers.
https://www.xda-developers.com/chrome-privacy-guide-rollout/GOOGLE PLAY STORE: ENKELE UPDATES
Google krijgt vaak het verwijt dat het onvoldoende doet om de apps in zijn Play Store te controleren, wat ten nadele komt van de veiligheid van de apps. Verleden week nam Google toch enkele initiatieven op dat gebied. Om te beginnen heeft Google enkele tientallen apps verwijderd uit de Play store, omdat die data zouden verzamelen zonder medeweten van de gebruiker, waaronder locatie, e-mailadres en telefoonnummer, inhoud van het klembord, de Wifi van toestellen in de omgeving, en het zou zelfs mappen kunnen scannen, waaronder ook de downloads van je WhatsApp.

Een bedrijf uit Panama, Measurement System, zou deze code geschreven hebben en ontwikkelaars zelfs betaald hebben om die in hun apps te gebruiken. Deze code werd gevonden in verschillende apps, waaronder gebedsapps voor moslims, weerapps, apps die snelheidsradars verklikken, QR-code kunnen lezen, en meer.

In maart dit jaar ontdekten beveiligingsonderzoekers de code en zij verwittigden Google ervan. Dat heeft nu dus verschillende apps uit de Play store verwijderd. Wie een dergelijke app geïnstalleerd heeft, moet zich eigenlijk geen zorgen meer maken, want de SDK is opgehouden data te verzamelen, nadat deze code ontdekt werd. Meer bij Wall Street Journal (1).

Een tweede bericht over de veiligheid in de Play Store: Google heeft ontwikkelaars verwittigd dat de Play Store vanaf 1 november 2022 apps die al twee jaar niet meer geüpdatet werden, niet meer vertoond zullen worden in de store en ook niet meer geïnstalleerd kunnen worden op Android toestellen. Het gaat concreet op apps die verwijzen naar een Android API van meer dan twee jaar na de laatste grote Android release versie. Nieuwe apps moeten en updates van apps moeten verwijzen naar een Android API van minder dan een jaar na de laatste grote Android OS release.(2)

Het zijn kleine dingen, maar alle beetjes helpen om de Android apps wat veiliger te maken.
https://www.wsj.com/articles/apps-with-hidden-data-harvesting-software-are-banned-by-google-11649261181
https://techcrunch.com/2022/04/06/google-play-will-hide-and-block-downloads-for-outdated-apps-starting-later-this-year/TIKTOK CREATORS: NU OOK GIPHY CLIPS
Verleden week kondigden TikTok en Giphy een partnerschap aan waardoor de TikTok-gebruikers ook Giphy Clips, kunnen gebruiken in hun filmpjes. Dat zijn eigenlijk GIF's met geluid erbij.

De Giphy Clips zullen afkomstig zijn van verschillende partners, waaronder HBO, ABC, Hulu, Xbox en Roku. Volgens Adage een belangrijke beslissing, want het zal TikTok nog nuttiger maken voor amusementsbedrijven maar ook voor creators, als een storytelling tool.

Bedrijven zoals HBO en ABC bijvoorbeeld zouden aan hun adverteerpartners de toestemming kunnen geven om hun clips te gebruiken - net zoals je op TikTok een licentie kan nemen op muziek. Meer achtergrond in het artikel.
https://adage.com/article/digital-marketing-ad-tech-news/what-tiktoks-giphy-library-means-brands-and-creators/2410861TWITTER: UNMENTION EN ALT EN NOG WAT NIEUWIGHEDEN
De laatste dagen waren er verschillende nieuwigheden bij Twitter. En bij twee daarvan komt Twitter eigenlijk op zijn stappen terug.

Om te beginnen: volgens Twitter CEO Parag Agrawal zou Elon Musk het aanbod om in de directie van het bedrijf te zetelen, afgewezen heeft. Agrawale heeft er wel aan toegevoegd dat hij als grootste aandeelhouder van Twitter "open blijft openstaan voor de input van Musk".

Een tweede bericht over een rechtsomkeer is dat de nieuwigheid waarop verleden week met zoveel boegeroep gereageerd werd, teruggedraaid werd. Het gaat met name om het feit dat tweets die in een artikel ingebed zijn, maar na de posting terug verwijderd werden, alsnog zichtbaar zullen zijn als blockquote.

Twitter wil uiteindelijk wel die verwijderde tweets echt laten verdwijnen, want het voegt eraan toe: "wij rollen deze wijziging momenteel terug, terwijl we andere opties onderzoeken".

Twee berichten die wél overeind blijven, betreffen nieuwe functies in Twitter. Zo zal je jezelf uit een gesprek kunnen verwijderen, door een "unmentioning" functie. Die bevindt zich naast de 'reply' knop, in een menu dat ook de opties 'mute' en 'embed' bevat.

Wanneer je deze optie kiest, dan krijg je de uitleg dat jouw Twitternaam in het lichtgrijs komt te staan als teken van je terugtrekking uit het gesprek, en dat jouw naam niet meer vermeld zal worden in verdere antwoorden op de tweet. Je zal ook geen meldingen meer krijgen over dit draadje.

Zodra je voor de unmention optie kiest, kan je dat niet ongedaan maken.

En dan is er nog een nieuwigheid die op zich knap is, maar kan uitnodigen tot misbruik. Heel wat tweets bevatten een afbeelding. Maar mensen met een screenreader - mensen met gezichtsproblemen dus - kunnen die afbeelding niet zien. Tenzij degene die de afbeelding gepost heeft, er een "alt" tag aan toegevoegd heeft, die uitlegt waarover die afbeelding gaat.

Twitter heeft nu automatisch in een hoek van de afbeelding de Alt-badge geïntegreerd, en je zal de tekst van die Alt kunnen zien wanneer je over de badge beweegt met je cursor.

Een goed bedoelde nieuwigheid, maar het is te vrezen dat heel wat flauwe grappenmakers deze functie al snel zullen misbruiken om beledigende commentaren in die alt-tekst te stoppen... (2)
https://www.neowin.net/news/twitter-backtracks-and-will-once-again-preserve-text-from-039deleted039-tweets/
https://www.theverge.com/2022/4/7/23015291/twitter-unmentioning-features-conversations
https://www.cnet.com/news/social-media/twitter-launches-unmention-feature-that-lets-you-untag-yourself-from-any-tweet/#ftag=CAD590a51eSNAPCHAT LANCEERT ASL ALPHABET LENS
Dit bericht heeft ook te maken met toegankelijkheid. Snapchat heeft namelijk een nieuwe lens uitgebracht, die je moet leren om gebarentaal te leren. Het gaat weliswaar om de American Sign Language, een gebarentaal die gebruikt wordt voor de Engelse taal (in de VS en Canada). Maar het is een heel knap initiatief, volledig uitgewerkt door leden van het eigen Deaf & Hard-of-Hearing team van Snap, dat Deafengers heet.

De Lens leert je om je naam 'vingerspellen', dus te spellen met gebarentaal. Je leert het ASL Alfabet, je kan spelletjes spelen die je nieuwe vaardigheid uittesten.

Bij de Lens werd een volledig nieuwe technologie gebruikt die je hand traceert, De AR-lens is beschikbaar voor zowel iOA als Android gebruikers. Meer bij XDA.
https://www.xda-developers.com/snapchat-lens-sign-language/
https://en.wikipedia.org/wiki/American_Sign_LanguageMETA EN LEGO: TWEE STAPJES VOORUIT NAAR EEN CONCRETE METAVERSE
Er wordt heel veel geschreven en gesproken over de metaverse, het virtuele universum waar we met zijn allen zouden gaan vertoeven. Maar hoe zal het er concreet aan toe gaan? En hoe beleven we het: achter ons scherm, of via een VR-bril op ons hoofd? Wat is de interface: kijken we alleen, of praten we ook, beweegt onze avatar mee met de bewegingen van ons lijf?

Er lijkt toch wat schot te komen in de concrete uitwerking van de metaverse. Twee verhalen die een aanzet hiertoe kunnen zijn. Om te beginnen: Meta, het moederbedrijf van Facebook, is bezig om in-app tokens te ontwikkelen die als virtuele munt moeten dienen in alle Meta-producten. De medewerkers van Meta noemen dat "Zuck Bucks". Het bijzondere is dat het erop lijkt dat dit geen cryptomunt is, maar wel een centraal beheerde token die in de metaverse gebruikt kan worden, een beetje te vergelijken met de Robux van Roblox. Op Facebook onderzoekt Meta ook of het een soort van reputatie-token ontwikkelen kan, die dan verdiend kunnen worden door postings op Facebook die jij de moeite waard vindt om te belonen. (1)

Meta onderzoekt ook hoe het NFT's gebruiken kan als een manier om het lidmaatschap in Facebook groups te belonen. In mei zou er een pilootprogramma opgestart worden over het "minting", het aanmaken van NFT's op Facebook (2)

Een tweede bericht draait niet zozeer rond de munten en de beloningen in de metaverse, als wel over de omgeving die je er zal kunnen aantreffen. Het gaat namelijk over het feit dat Epic samen gaat werken met Lego, om een nieuwe, gezinsvriendelijke virtuele ruimte te creëren voor kinderen. De twee bedrijven gaven geen verdere details, behalve een belofte dat in deze metaverse het welzijn, de veiligheid en privacy in deze werelden beschermd zouden worden, en dat alle gebruikers, ouders en kinderen controle krijgen over hun digitale ervaring.

Een project dat veelbelovend klinkt. Want Epic is nu eenmaal de maker van Fortnite, dat enorm populair is bij de jeugd. En de aankondiging dat het gaat samenwerken met Lego, het bedrijf dat het bouwen met blokjes in de echte wereld ook al naar de virtuele wereld overgezet heeft, is echt wel interessant.
https://www.theverge.com/2022/4/6/23013896/meta-facebook-zuck-bucks-finance-financial-services-products?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.ft.com/content/50fbe9ba-32c8-4caf-a34e-234031019371
https://www.theverge.com/2022/4/7/23014616/epic-lego-metaverse-partnershipMETA LAAT CREATORS GELD VERDIENEN
Een bericht dat een beetje op het vorige aansluit, is de aankondiging dat Meta manieren test om creators geld te laten verdienen in Horizon Worlds, zijn social metaverse platform. Een handjevol creators in Horizon zou virtuele items kunnen verkopen, en toegang krijgen tot aan VIP's voorbehouden delen. Daarbij zou Meta zelf een deel van die inkomsten als commissie houden.

Het Metaverse zal niet uit één maar vele werelden bestaan, en iedereen mag zijn eigen wereld maken. Amerikaanse creators die de werelden maken met de meeste interacties, zullen 10 miljoen dollar kunnen verdienen, afkomstig van een creator fonds dat Meta opricht. Iets dat Meta wil zetten tegenover Roblox en Rec Room, die eveneens aan virtuele werelden werken, en waarbij creators eveneens geld kunnen verdienen.

En tot slot nog dit: tegen einde dit jaar zou er een mobiele versie van Horizon Worlds moeten verschijnen. Als onze mobieltjes dat maar aankunnen!
https://www.theverge.com/2022/4/11/23020684/meta-horizon-worlds-test-creators-sell-virtual-items-monetization?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4FITBIT MONITORT JE HARTRITME EN APPLE STELT BLOEDDRUKMETER UIT
Onze fitness trackers kunnen steeds meer. En zij kunnen je helpen om je gezondheid te monitoren, om problemen te monitoren zodat je bij een probleem naar de huisarts kan gaan. Maar sommige gezondheidsindicatoren kan je heel simpel via een uurwerk of tracker rond je pols opsporen, voor anderen lijkt die tracker toch onvoldoende - zelfs als het een Apple Watch is. Apple zou namelijk volgens Bloomberg zijn bloeddruk-monitor voor de Apple Watch die al 4 jaar lang aangekondigd was, met nog eens 2 jaar uitgesteld. De sensoren die de bloeddruk moeten meten zijn niet accuraat genoeg. De tool zou geen waarden geven voor systolische en diastolische bloeddruk, maar enkel een waarschuwing wanneer je bloeddruk te hoog is, zodat je een arts kan raadplegen (1).

Fitbit van zijn kant heeft dan weer een positief bericht over zijn tracking toestellen. De Amerikaanse Food & Drugs Administration heeft namelijk Fitbit toestemming gegeven om een algoritme te gebruiken dat passief je hartritme kan volgen, om zo atriumfibrilleren op te sporen. Een onderzoek van mei 2020 toonde aan dat het algoritme in 98% van de gevallen correct een afibstoring kon vaststellen. Nu kan Fitbit dit algoritme in de VS gaan toepassen in verschillende van zijn toestellen.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-12/apple-targets-watch-blood-pressure-feature-for-2024-after-snags
https://www.engadget.com/fitbit-passive-heart-rhythm-monitoring-fda-ecg-153820505.html?src=rssBINNENLAND: ACTIEPLAN MOET VR AANMOEDIGEN IN PRAKTIJKGERICHT ONDERWIJS
Het blijft een gek zicht: mensen die met zo'n VR-bril rondlopen, als het ware afgesloten van de rest van de wereld. Maar het kan een nut hebben. Bijvoorbeeld: jongeren opleiden om bepaalde technieken te leren, zoals een pijpleiding te lassen onder water. Iets wat in een gewoon klaslokaal moeilijk te demonstreren is uiteraard. Het grote voordeel is dat de leerlingen kennismaken met deze technologieën, zonder dat de school dure machines moet aankopen. Deze leermethode spitst zich vooral toe op beroeps- en technisch onderwijs.

Het principe om VR te gebruiken bij de opleiding van jongeren is dan ook slim bekeken eigenlijk. Alleen: VR-brillen kosten geld. En bestaat er wel de nodige software om deze technieken via VR aan te leren?

De Vlaamse minister van Onderwijs heeft nu een actieplan uitgewerkt dat daarvoor moet zorgen, en er 6,5 miljoen euro voor uitgetrokken.  Een deel van dat geld gaat ook naar de opleiding van vakleerkrachten, want uiteraard moeten ook zij mee zijn in het verhaal.
Meer bij het Nieuwsblad en Datanews.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220412_99159580
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/actieplan-moet-meer-virtual-reality-brengen-in-beroeps-en-technisch-onderwijs/article-news-1856473.htmlBINNENLAND: VOORSCHRIFTEN ZELF BEHEREN IN EEN APP
Je eID, je identiteitskaart met chip, kan al heel veel. Je kan je aanmelden op tal van overheidssites met je eID, maar er worden ook steeds vaker bijkomende gegevens op gezet. Je huisarts kan bijvoorbeeld het voorschrift voor de medicatie die jij moet nemen, op die eID zetten, zodat er geen papieren voorschrift meer nodig is om medicijnen af te halen in de apotheek. De tijd van apothekers die onleesbare voorschriften moesten trachten te ontcijferen is daarmee voorgoed voorbij!

Maar in opdracht van de RIZIV werd er nu een aparte app uitgebracht, die het mogelijk moet maken voor jou om zelf je voorschriften te beheren.. Wie veel voorschriften heeft, kan dan op voorhand zelf een lijst maken van wat hij bij de apotheek wil gaan afhalen, en die medicijnen dan te reserveren bij je apotheek. Met de app kan je ook geneesmiddelen afhalen voor anderen, voor wie je een volmacht hebt.

Het grote voordeel van de app, zo meldt Datanews, is dat je voor elk voorschrift kan kiezen of de die voorschriften zichtbaar zijn voor je apotheek, wanneer je toch nog je eID gebruikt om medicatie af te halen. En dat zou je privacy beter moeten beschermen.
De app "Mijn geneesmiddelen" is beschikbaar voor Android en iOS.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/riziv-heeft-nieuwe-voorschriften-app/article-news-1856345.htmlBINNENLAND: OOK TECHNOLOGIE A LA WHATSAPP OM DE GEBRUIKER TE INFORMEREN
Diensten zoals Be-Alert werken met een sms-bericht om je te informeren wanneer er een noodsituatie is. Je moet dan wel zelf je eigen telefoonnummer aanmelden om die waarschuwingen te krijgen. De dienst werd al uitgetest en blijkt goed te werken.

Er is echter één nadeel: een sms is en blijft nog altijd beperkt tot 140 tekens. En dat is soms tekort om de volledige boodschap mee te geven. Daarom werkt de  Belgische federale overheid aan een toepassing om ook via een andere technologie de op WhatsApp lijkt de burger te kunnen informeren.

Frank Robben, die tijdens de covidcrisis heel wat werk verricht heeft aan de technologieën om de informatie, vaccinatie en de bijhorende apps zoals Covid-safe en CST op punt te stellen, zou deze nieuwe technologie gaan uitwerken. Hij zou zich daarbij baseren op de Covidsafe-app, die al bij 8,5 miljoen mensen geïnstalleerd is.  Die app zou dan de nieuwe waarschuwingen gaan versturen.
https://www.demorgen.be/nieuws/over-twee-weken-kan-u-whatsappen-met-de-overheid-waarom-is-dat-nodig-en-hoe-werkt-het~b915fc27/OORLOG EN TECH: DATALEKKEN EN BRAIN DRAIN
We hadden het deze week nog niet over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de techbedrijven. Maar we kunnen er niet omheen: die oorlog heeft wel degelijk grote gevolgen.

Om te beginnen: Oekraïne zegt dat het grote hoeveelheden Russische vertrouwelijke gegevens opzettelijk aan het lekken is - eigenlijk is het doxxing. Om te beginnen gaat het om de namen, geboortedatums, paspoortnummers, jobtitels van een 1.600 Russische soldaten die in Bucha gelegen waren, de Oekraïense stad waar veel burgers gedood werden, wat door velen als oorlogsmisdaden beschouwd wordt.

Maar er is ook een set data bij die de namen en contactgegevens zou bevatten van 620 Russische spionnen die zouden werken op het kantoor in Moskou van de Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB.

Al deze gegevens werden door hackers buitgemaakt en overhandigd aan de Oekraïense geheime diensten, die ze dan online gezet hebben. "Elke Europeaan moet hun namen kennen", zo luidt het. Meer bij Wired (1).

Een tweede bericht bereikte ons via Slashdot en is afkomstig van de New York Times. Het gaat over een brain drain uit Rusland - Russische ontwikkelaars en technologie-experts die het land ontvluchten. Volgens een Russische techindustrie handelsorganisatie zouden er al tussen de 50.000 en 70.000 werknemers uit de techindustrie het land verlaten hebben, en nog een 70.000 tot 100.000 zouden op het punt staan dat te doen.

Dit zou wel eens grote impact kunnen hebben op de Russische economie, en dan vooral op lange termijn. Want nu Rusland zijn afzetmarkt aan olie en gas aan het verliezen is, moet de economie diversifiëren, en technologie zou de meest logische weg zijn om dat te doen. Maar zonder  de juiste mensen zal dat heel moeilijk zijn. Gevreesd wordt dat de brain drain wel eens de volgende 5 tot 10 jaar zou kunnen duren...(2)
https://www.wired.com/story/russia-ukraine-data/
https://tech.slashdot.org/story/22/04/13/226201/russian-tech-industry-faces-brain-drain-as-workers-fleeTWITTER EN ELON MUSK: NIEUW HOOFDSTUK
Elon Musk blijft voor opschudding zorgen. Eerst door bekend te maken dat hij in alle stilte 9,2% van de aandelen van Twitter gekocht had. Daarna zou hij eerst wel, en daarna niet in de directie van Twitter komen. En nu zorgt hij opnieuw voor opschudding, door publiek te verkondigen dat hij alle aandelen wil kopen van wie verkopen wil, en dat hij bereid is om $54,20 per aandeel te betalen.

Die bekendmaking zorgde er meteen voor dat het aandeel van Twitter met 13% steeg. De reden voor dat bod? Volgens Musk zou Twitter terug een privébedrijf moeten worden, geen bedrijf dat met aandelen werkt, om zo de veranderingen te kunnen uitvoeren die nodig zijn. (1)

Elon Musk mag dan al een man vol verrassingen zijn, er zijn regels die gevolgd moeten worden vooral bij beursgenoteerde bedrijven en bij het verhandelen van aandelen. En blijkbaar heeft Musk die regels niet gevolgd. Een aandeelhouder van Twitter, ene Marc Bain Rasella, heeft een groepsvordering (class action) ingesteld tegen Elon Musk, omdat hij  zijn investering in Twitter te laat bekendgemaakt heeft. Normaal gezien moet een investeerder binnen de 10 dagen nadat hij 10% van de aandelen van een bedrijf in handen gekregen heeft, dit aan de SEC melden. En hij heeft dat pas na 21 dagen gedaan. Had hij zich aan die 10 dagen gehouden, dan was de koers van de Twitter-aandelen ongetwijfeld flink gestegen. Nu heeft hij de aandelen voor een lager bedrag kunnen kopen. Sluw, maar niet fair... Benieuwd hoe dat gaat aflopen.
https://www.theverge.com/2022/4/14/23024905/elon-musk-offers-to-buy-twitter?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.engadget.com/elon-musk-class-action-lawsuit-twitter-013007195.htmlNETFLIX: TWEE DUIMPJES
Netflix heeft een nieuwe optie uitgerold om feedback te geven, die ervoor moet zorgen dat de aanbevelingen die je krijgt, nog beter op jou afgestemd zijn. Voortaan kan je, naast het gewone duimpje op of duimpje neer, ook twee duimpjes op geven. Eerder had Netflix een kwoteringsssyteem waarbij je van 1 tot 5 sterren kon geven, maar dat bleek niet echt aan te slaan. In 2017 werd het afgeschaft en vervangen door de thumb)up. Dat zorgde meteen voor 200% meer kwoteringen dan bij het gebruik van de sterretjes.

Met deze twee duimpjes zou je je voorkeuren duidelijker kunnen maken, door aan te geven dat de film of reeks echt een favoriet is.
https://www.theverge.com/2022/4/11/23017274/netflix-double-thumbs-up-button-recommendation-curation


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MAJOR LEAGUE BASEBALL ZET EEN GROTE DIGITALE STAP
In de meeste sporten blijft men ver van alles wat met digitaal te maken heeft. Digitale nieuwigheden worden enkel met mondjesmaat en met de grootste voorzichtigheid toegelaten. In de VS heeft de Major League Baseball organisatie echter een grote stap voorwaarts gezet. Het zal voortaan toelaten dat het PitchCom systeem gebruikt wordt. Daarbij kunnen de "catchers" (zij die de bal moeten ontvangen) richtlijnen kunnen geven aan de "pitchers" (zij die de bal werpen). Hierbij draagt een catcher op zijn voorarm een toestelletje met 9 knoppen, en elke knop kan een soort pitch en plaats weergeven. De pitcher hoort dan deze communicatie via een hoortoestel dat hij draagt. De teams kunnen dan de knoppen zelf programmeren, en de communicatie is versleuteld.

De reden waarom deze technologie toegelaten werd, is omdat het een verbetering is voor de spelers. Momenteel verloopt die communicatie met tekens van opgestoken vingers en handen, en die kunnen afgekeken worden door de tegenstrevers. Deze nieuwe vorm van communicatie zou dat moeten verhelpen.
Meer bij Engadget en MLB zelf.
https://www.engadget.com/mlb-pitchcom-electronic-pitch-calling-devices-sign-stealing-154734437.html?src=rss
https://apnews.com/article/mlb-technology-sports-business-new-york-fd612eb646abd609904877eee3211b8c
https://www.mlb.com/news/pitchcom-approved-for-use-in-2022-regular-seasonPROTONMAIL KOOPT SIMPLELOGIN
ProtonMail is een emaildienst waarbij de mails end-to-end versleuteld zijn. Dat bedrijf heeft nu het Franse SimpleLogin overgenomen, dat een open source dienst aanbiedt waar je zoveel als je wil e-mailaliassen aan kan maken, zodat je eigen e-mailadres privé blijft.

SimpleLogin werkt als een browserextensie, als webapp en als mobiele app. Je krijgt een controlepaneel waar je je verschillende aliassen kan opvolgen, en ze kan deactiveren als zij teveel spam beginnen te krijgen.

ProtonMail is van plan om SimpleLogin in zijn eigen maildienst te integreren, maar wil het ook als een aparte dienst behouden zodat ook niet-ProtonMail gebruikers ervan kunnen blijven genieten.
https://techcrunch.com/2022/04/08/proton-buys-simplelogin/AMAZON: MADE FOR YOU
Op maat gemaakte kleding is ideaal, maar het is wel duur. Amazon heeft nu een experiment opgestart met automatisch op maat gemaakte kleding, Made For You. Al in december 2020 startte Amazon met deze lijn, maar toen was dat beperkt tot gewone t-shirts. Nu breidt het dat uit tot sportshirts die op een 50 verschillende manieren aangepast kunnen worden, van breedte, kraag, mouwlengte en uiteraard kleur.

Om de juiste maat te weten, moet je via de Amazon werken, waarin Amazon je lichaam op virtuele manier meet, op basis van gegevens die je zelf ingeeft (lengte en gewicht) en twee foto's die je uploadt. Je krijgt vervolgens een virtuelepasbeurt, met de t-shirt op een 3D avatar. En als de t-shirt niet past wanneer hij aan je deur geleverd wordt, dan kan je de maten aanpassen en gratis een vervanging krijgen.
https://techcrunch.com/2022/04/11/amazon-expands-its-custom-fit-clothing-service-made-for-you-with-athletic-tees/
https://www.amazon.com/stores/madeforyou/page/E853E0F0-6F79-442D-B7E8-3A0E0531FAF2?ref_=ast_blnBINNENLAND: HEALTHTECH FLOREERT IN VLAANDEREN
Steeds meer technologie wordt bedacht voor de gezondheidssector. Apps om je gezondheid op te volgen bijvoorbeeld, maar ook apps om je op te volgen wanneer je geveld bent door corona, maar de ziekte thuis wil uitzitten (of uitliggen). In Vlaanderen is er een hele healthtechsector ontstaan, en de Vlaamse overheid wil dit aanmoedigen.

De laatste tijd, zo weet Gazet van Antwerpen, zijn er opvallend veel ondernemingen in het Antwerpse ontstaan die met deze nieuwe medische technologie uitpakken - 55 om juist te zijn, wat het dubbele is van een 5 jaar geleden.

Een mogelijke verklaring voor die bloei is het feit dat Antwerpen veel ziekenhuizen telt, dat het Tropisch Instituut er gevestigd is, evenals een vaccinonderzoekscentrum, Vaccinopolis. Er zijn biina 30 ziekenhuiscampussen en een universiteit, alles bijeen en omgeving waar vaak heel sterke medische ideeën opborrelen. En de overheid wil met subsidies die ideeën helpen concreet uitwerken. Een achtergrondartikel hierover bij GVA (+), dat enkele belangrijke spelers uit deze sector voorspelt evenals hun verwezenlijkingen.
https://www.gva.be/cnt/dmf20220412_96456415GOOGLE: SWITCH TO ANDROID
Apple heeft het al sinds 2015, een tool die je moet helpen om van een Android naar een iOS-toestel over te stappen. En nu heeft Android het eindelijk ook: een tool om je te helpen wanneer je van een iPhone naar een Android toestel overstapt. Je contacten, video's en andere data worden via de tool overgezet. Ook je foto's en video's uit de iCloud kan je overzetten, en je vindt ook instructies om Apple Messages af te zetten, zodat de berichten als gewone sms-jes verschijnen op Android.

Je apps worden echter niet overgezet, je moet zelf de Android versie van de apps installeren.
https://9to5google.com/2022/04/13/google-switch-to-android-app-iphone-hands-on/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: TECH45

Een podcast die wij al jaren volgen, is Tech45. Gemaakt door enkele tech-fans, op zelfstandige basis, maar heel professioneel. Deze week brachten zij een item over elektrische auto's - een onderwerp dat wij met aandacht gevolgd hebben. Is er een tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen? En hoe beoordeel je de kwaliteit van zo'n auto - bij een klassieke auto kijk je naar het aantal kilometers op de teller, maar hoe zit dat bij een elektrische wagen? Een uitzending waar wij weer heel wat van opgestoken hebben!
https://www.tech45.eu/

 
De nieuwe oogst


   
DOWN DETECTOR: EEN CONTROLEREN
Deze website wil de onzekerheid verhelpen wanneer je een bepaalde website niet bereiken kan. Is die dienst werkelijk down, of is het jouw verbinding?
Er bestaat ook een specifieke versie voor België: Allestoringen.
[Taal: EN]
https://downdetector.com/
https://allestoringen.be/


CLOVERCITIES: HET OUDE WEB TERUG
Voor wie van nostalgie houdt: hier kan je een website aanmaken die volledig doet denken aan Geocities, het oude Web 1.0 dus. Met zijn blinkende lichtjes en toeters en bellen!
[Taal: EN]
https://clovercities.com/


LIBRARY OF SHORT STORIES: KORTE VERHALEN

Heb je even tijd? Verspil die dan niet door doelloos te zwalpen op de sociale media, maar lees even een kort verhaal. Deze website heeft een uitstekende collectie, vooral van klassieke auteurs.
[Taal: EN]
https://www.libraryofshortstories.com/


LINEGRAPHMAKER: SIMPELE GRAFIEK
Op deze website kan je heel gemakkelijk een grafiek maken. Je geeft een titel voor de grafiek, voor de horizontale en verticale as, labels voor de data, enz. En kijk: je hebt een grafiek!
[Taal: EN]
https://linegraphmaker.co/


SPEEDWRITE: AUTOMATISCHE TEKSTEN
Deze tool maakt originele, nieuwe teksten op basis van elke mogelijke creative commons bron. In minuten maakt de tool dan een artikel van die tekst, en de makers beloven dat stijl en grammatica verbazend goed zijn. Uiteraard wel enkel geschikt voor Engelse teksten.
[Taal: EN]
https://speedwrite.com/


SPOTIFY: GREENROOM MET LIVE AUDIOSHOWS WORDT SPOTIFY LIVE

Spotify heeft aangekondigd dat het live audio van zijn Spotify Greenroom app zal integreren in de gewone Spotify streaming app. De Greenroom app zelf zal voortaan Spotify Live gaan heten. Het verschil tussen beiden, dus Spotify Life en de gewone Spotify app, is dat die laatste enkel content zal brengen van geselecteerde diensten, terwijl Spotify Live ook de mogelijkheid zal blijven bieden aan onafhankelijke creators op hun live uitzending aan te bieden. Verder zal je bij het live beluisteren in de gewone Spotify app geen vragen kunnen stellen. Anderzijds is het voor creators ook belangrijk om te weten dat zij via de gewone Spotify app een veel groter bereik kunnen hebben: 406 miljoen gebruikers wereldwijd is niet mis!
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/04/12/spotify-brings-live-audio-shows-to-its-main-app-rebrands-companion-app-greenroom-as-spotify-live/


FACTCHECK OVER OEKRAINE
In het lopende conflict tussen Rusland en Oekraïne is het niet eenvoudig om te geloven wat je hoort en ziet op tv, radio en de sociale media (dat laatste vooral). Want desinformatie heerst alom. Met de hulp van journalisten van verschillende media, o.a. Knack, worden feiten voortdurend geverifieerd.
[Taal: EN]
https://ukrainefacts.org/


MEGABLOCK: NUKE EEN TWEET
Wanneer je een tweet niet goed vindt, en je er heel boos over bent, dan kan je met deze tool niet alleen de tweet blokkeren, ook de auteur ervan en iedereen die de tweet een Like geeft. Voor wie een heel kort lontje heeft, dus.
[Taal: EN]
https://megablock.xyz/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KOOKSE.TV

Bij het doorbladeren van Nederlandstalige websites uit het verleden, kwamen wij deze tegen. Het blog van de site wordt niet meer onderhouden sinds 2019, maar dat doet niets af aan het feit dat je er nog altijd erg goede recepten vindt, van borrelhapjes tot taart en gebak en stamppotten en salades.
[Taal: NL]
https://www.kookse.tv/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIERTJE VAN DE DAG
Nog een website die wij terugvonden via onze archieven. Het oorspronkelijk project had als opzet om elke dag een nieuw diertje van de dag, met foto' en informatie, ten tonele te voeren. Dat ritme werd na een tijdje niet meer volgehouden. Maar de informatie die online gezet werd, bestaat nog steeds. En is waardevol.
[Taal: NL]
https://diertjevandedag.be


ARTEATER: TEMPLATES
Op deze website vind je templates die je kan afdrukken. Die kan je dan gebruiken om GIF's te maken van manuele animaties van deze tekeningen. Bij Gizmodo vind je een hele uitleg over hoe je te werk moet gaan.
[Taal: EN]
https://gizmodo.com/printable-templates-turn-hand-drawn-animations-into-gif-1848792622
https://www.eatmy.art/


BETTER EXPLAINED: LINEAIRE ALGEBRA

Deze website is een krak in het goed uitleggen van dingen die eigenlijk ingewikkeld zijn. Zoals lineaire algebra. Maar als je in de balk rechts kijkt, zie je nog veel meer onderwerpen waarin je je kan verdiepen.
[Taal: EN]
https://betterexplained.com/articles/linear-algebra-guide/


REVIEWMETA: VALSE REVIEWS UITFILTEREN
Wanneer je een product wil aankopen op Amazon, dan kijk je wellicht ook naar de reviews van dat product. Waren de andere mensen tevreden, wat waren de voor- en nadelen? Helaas staan er vaak valse reviews bij, van fabrikanten om hun product op te hemelen, of integendeel van concurrenten om jouw product neer te sabelen.
Deze website heeft een algoritme dat de valse reviews er voor jou kan uitfilteren.
[Taal: EN]
https://reviewmeta.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Volksmuziek in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksmuziek_in_Vlaanderen
    Aroma (voedingsadditief) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aroma_(voedingsadditief)
    Slakken in de geneeskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slakken_in_de_geneeskunde
    Franse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Dubois
    Slag om Tsjernobyl - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Tsjernobyl
    Russisch schip dat verging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moskva_(schip,_1982)
    Belgisch ondernemer, gemeente- en provincieraadslid, grootgrondbezitter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles-Joseph_Breydel-de_Brock


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Pesach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach
    Goede Vrijdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
    Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
    Oekraiense vluchtelingencrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFense_vluchtelingencrisis_(2022)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over landen en volken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Landen_%26_Volken


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo zet de gamewereld zich in voor Oekraïne
https://www.ad.nl/games/zo-zet-de-gamewereld-zich-in-voor-oekraine~a1658e9e/
- Nederlanders bouwen digitale tolk voor Oekraïners: ‘Microsoft sponsort een bedrag met zes cijfers’
https://www.ad.nl/tech/nederlanders-bouwen-digitale-tolk-voor-oekrainers-microsoft-sponsort-een-bedrag-met-zes-cijfers~a89c0b530/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Verwijder Windows bloatware via een script
https://computertaal.info/2022/04/11/verwijder-windows-bloatware-via-een-script/
- Herinstalleer een Windows 10 computer
https://computertaal.info/2022/04/10/herinstalleer-een-windows-10-computer/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Politie België meldt 3 arrestaties na speurwerk met 'open-source intelligence'
https://tweakers.net/nieuws/195696/politie-belgie-meldt-3-arrestaties-na-speurwerk-met-open-source-intelligence.html
- Opera brengt Crypto Browser uit voor iOS
https://tweakers.net/nieuws/195678/opera-brengt-crypto-browser-uit-voor-ios.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Nederlandse overheid: 'Gaten in beveiliging Windows, voer meteen updates door'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlandse-overheid-gaten-in-beveiliging-windows-voer-meteen-updates-door/article-news-1857763.html
-  Starter van de week: Glazoo stopt nieuwe brillenglazen in hetzelfde montuur
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-glazoo-stopt-nieuwe-brillenglazen-in-hetzelfde-montuur/article-news-1857773.html

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: PODCASTS BELUISTEREN EN BEHEREN OP SPOTIFY

Spotify heeft zich de laatste tijd geprofileerd als een hub voor podcasts. Maar hoe kan je die podcasts daar beheren? Hoe vind je podcasts die interessant zijn voor jou, hoe beluister je enkel podcasts, hoe zorg je ervoor dat je podcasts niet gemengd raken met je muziek? En kan je wel offline beluisteren?
Bij Gizmodo vonden wij een uitstekend artikel dat je alles van A tot 2 uitlegt.
https://gizmodo.com/spotify-how-to-listen-to-manage-podcasts-new-episodes-1848744764


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WRITER: SCHRIJVEN ZONDER AFLEIDING
Wij zijn liefhebber van de markdown-tools, die je laten doorschrijven aan je teksten, zonder je te moeten bekommeren om lettertype, opmaak van teksten, vetjes of cursief: in je tekst geef je gewoon wat code mee, en die zorgt voor de opmaak.
Writer wordt gebruikt door meer dan 936.000 schrijvers.
https://writer.bighugelabs.com/welcome


OWNTRACKS: VOLG JE EIGEN SPOREN


Deze app voor iOS en Android laat je toe om zelf een geschiedenis bij te houden van waar je geweest bent.  Zo maak je je eigen locatie-dagboek, dat je zelfs kan delen met je vrienden of familie. Het voordeel is wel dat je  privacy bewaard blijft.
https://owntracks.org/


HTMLPAD: INTELLIGENTE HTML EDITOR
Dit is een all-in-one editor voor zowel HTML, CSS als Javascript code, vol met krachtige tools. Je kan code aanmaken, bewerken, valideren en uitrollen.
https://www.htmlpad.net/?geo=eu
https://www.chip.de/downloads/HTMLPad_13001879.htmlDUCKDUCKGO: PRIVACY BROWSER


De Privacy Browser van DuckDuckGo is er nu ook voor de Mac, maar je moet je wel op een wachtlijst aanmelden om hem te kunnen installeren. De grote voordelen van deze browser: je zoektochten blijven privé, hij blokkeert trackers, website worden versleuteld, en je mail beschermd.In dit artikel van SpreadPrivacy lees je hoe je je aanmeldt op de wachtlijst.
https://spreadprivacy.com/introducing-duckduckgo-for-mac/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Modern onderwijs is georganiseerd geheugenverlies;
wie niets meer uit zijn hoofd leert, vernietigt het verleden.
-George Steiner-