Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14.4.2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1255  van9/4/2022


 

Gegroet lezer,

Het internet is geen poel van verderf en slechtheid, van trollen en naijver. Er is hoop: mensen kunnen wel degelijk samenwerken, zelfs al zijn ze elkaars "vijanden": zij kunnen met elkaar afspraken maken en die respecteren. Dat bewijst het artikel in Washington Post, over Reddit 1 april, waarover wij deze week berichten. Echt een positief artikel.

Veel leesplezier met dit en alle andere nieuwtjes en tips in dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE SEARCH: VEEL GECITEERD
Wanneer je informatie zoekt bij Google over een bepaald onderwerp, dan krijg je vaak links als resultaat die eigenlijk alleen maar een andere verpakking zijn van een bepaald bericht, en die dan verwijzen naar de bron waar zij het bericht gevonden hebben. Om die oorspronkelijke bronnen meer te promoten, zodat zij meer volk over de vloer krijgen, heeft Google nu een nieuw "highly cited" label bedacht, dat verwijst naar de bronnen.

Zo zullen originele nieuwsberichten, interviews en persberichten dit label krijgen, wanneer andere websites ernaar linken. Het label zal je zien wanneer je de cursor over een resultaat beweegt, en daar de preview te zien krijgt. Deze labels zouden vooreerst in de VS op mobiele toestellen verschijnen voor Engelstalige gebruikers, en in de volgende weken zou dit wereldwijd moeten uitgerold worden.

Naast dit "highly cited" label, wil Google jou nog op een andere manier leren om kritisch de zoekresultaten te bekijken. Bij onderwerpen die snel evolueren ("rapidly evolving topics") zal er een speciale vermelding komen, die je erop moet wijzen dat je er best aan doet om te controleren of de bron betrouwbaar is, en zelfs om later terug te komen, wanneer er meer informatie voorhanden is. Deze labels zouden eveneens eerst uitkomen voor Engelstalige gebruikers in de VS.

Er staat nog een andere verbeteringen op stapel aan de "about this result"-functie; die volgen in de volgende weken.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/3/31/23004348/google-search-highly-cited-label-rapidly-evolving-topics-notice-about-this-result?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4CAMALIOT: MAAK VAN JE SMARTPHONE EEN SATELLIET MONITORING TOOL
De European Space Agency heeft een nieuwe Android app uitgebracht, Camaliot, die ontwikkeld werd door NAVISP, de Navigation Innovation & Support Programme, in samenwerking met het GNSS Science Support Centre. Namen die erop duiden dat de Android app echt wel bedoeld is voor wetenschappelijk onderzoek.

Het zit namelijk zo dat je met deze app, je smartphone tot een tool kan maken voor een wetenschappelijk onderzoek. Na installatie van de app moet je je telefoon dicht bij je venster leggen 's nachts, en je satnav ontvanger moet geactiveerd zijn (je smartphone moet uiteraard een satnav ontvanger hebben). Jouw smartphone zal dan kleine variaties in de signalen van satellieten noteren, die dan gebruikt kunnen worden voor een machine learning analyse voor weersvoorspelling.

Wie deelneemt aan het project kan een prijs winnen, zoals een nieuwe smartphone of een Amazon voucher. Het project duurt 4 maanden en eindigt in juli.
https://www.esa.int/Applications/Navigation/Turn_your_phone_into_a_space_monitoring_tool
https://www.camaliot.org/GOOGLE DOCS WIL NU OOK DE STIJL VAN JE TEKST VERBETEREN
Verleden week vertelden we dat Google ook Markdown gaat aanbieden in zijn Docs, zodat je stijlen kan toepassen op je tekst zonder je handen van het klavier te moeten nemen. Maar Google heeft nog wat nieuws in petto: het gaat de stijl van je tekst ook beoordelen.

Spelfouten werden al onderlijnd, en voortaan zal je ook nog woorden onderlijnd zien in het paars. Daarmee wil Google je erop wijzen dat je fouten tegen de stijl maakt - woorden teveel gebruikt, of woorden gebruikt die niet gepast zijn. Stijlen zoals passief in plaats van actief, inclusief taalgebruik en overbodige herhalingen zullen gemarkeerd worden.

Google had al rode onderlijningen voor spelfouten, en blauwe lijntjes voor grammaticale fouten. Klik je op zo'n onderlijning, dan zie je een dialoogvenster met suggesties voor verbeteringen.

Meer bij Android Police. Belangrijk is wel te vermelden dat deze opties enkel komen bij wie een Workspace plan heeft.
https://www.androidpolice.com/google-docs-will-now-flag-your-text-for-repetitive-and-inappropriate-words/APPLE: VERSOEPELINGEN VOOR DE COMMISSIELONEN
Apple is dan toch bijgedraaid, ongetwijfeld onder druk van de vele processen die het in de hele wereld aan zijn broek kreeg omwille van de commissielonen die het heft op in-app betalingen. Voortaan zullen ontwikkelaars van zogenaamde "reader" apps, zoals Netflix en Spotify bijvoorbeeld, wel degelijk een link mogen leggen naar een website waar zij een account kunnen aanmaken en beheren.

Daarbij moet je "reader apps"  volgens de definitie beschouwen als apps die toegang geven tot content die je voorheen al aangekocht hebt, of waarop je een abonnement hebt, voor digitale magazines, kranten, boeken, audio, muziek en video's. Deze stap is eigenlijk een uitloper van een overeenkomst die het sloot met de Japanse Fair Trade Commission, en nu wereldwijd toegepast wordt.

Wil je als ontwikkelaar toegang hebben tot dit "External Link Account Entitlement" programma, dan moet je daarvoor eerst toestemming geven. Je mag dan wel niet de prijs vermelden voor wat je aanbiedt, die mag enkel op de website waarnaar je verwijst. En Apple heeft een voorkeur voor de tekst voor de link: "Ga naar .....com om een account aan te maken of je account te beheren".
https://www.engadget.com/apple-netflix-spotify-reader-apps-link-sites-payment-044147213.htmlAPPLE GAAT DAN TOCH IN OP VRAAG NEDERLANDSE CONSUMENTENOVERHEID
Je hebt kunnen lezen dat Apple ook in Nederland last heeft met de antitrust-overheid, en wel over de betalingen (en de commissie die het erop heft) in dating apps. Apple werd toen tot 5 miljoen dollar boete veroordeeld voor elke week dat het zich niet voegde naar de beslissing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Apple maakte daarop een wijziging aan haar regels voor de App Store: ontwikkelaars zouden betaalsystemen van derden mogen gebruiken voor dating apps, en daar zou dan 27% commissie op ingehouden worden. Maar - en dat is wat de ACM stoorde - ontwikkelaars moesten dan wel een aparte binary app voorleggen voor apps die een ander betaalsysteem gebruikten. Dat was onvoldoende voor de ACM, en dus kreeg Apple week na week een boete. Verleden week al voor de 10e keer, zodat het nu al 50 miljoen dollar betalen moet.

Apple heeft deze week een nieuw voorstel voorgelegd aan de ACM, die er wel oren naar lijkt te hebben. Daarbij zou de ontwikkelaar niet langer die aparte binary moeten voorleggen. De regulator zou dit beleid voorleggen aan de stakeholders in deze markt om te horen wat zij van het voorstel vinden. Je ziet dat er toch wel wat lijkt te bewegen, dat de overheid toch nog altijd een bedrijf kan dwingen zijn regels aan te passen.
https://techcrunch.com/2022/03/28/apple-acm-dating-apps-tenth-fine/
https://www.theverge.com/2022/3/30/23003571/apple-app-store-netherlands-acm-alternate-payment-systems-binaries-ios?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE VERPLICHT EIGEN BETAALSYSTEEM VOOR IN APP AANKOPEN
Eigenlijk onbegrijpelijk, Google zou toch moeten zien dat Apple steeds vaker in problemen komt met de verplichting tot het eigen betaalsysteem te gebruiken. En toch is dat wat Google nu wil doen: vanaf 1 april 2022 zal het een regel verplichten die al langer bestond, maar tot nu toe niet echt doorgevoerd was.

Ontwikkelaars zullen enkel nog het Google Play betaalsysteem mogen gebruiken voor in-app betalingen. Dit heeft al meteen voor negatieve reacties gezorgd. Barnes & Noble en Audible hebben meteen de mogelijkheid verwijderd om digitale boeken aan te kopen in hun Google Play apps. Audible heeft dat vervangen door het gebruik van credits, net zoals het nu al deed op iOS, maar dus geen krediet- of betaalkaart meer. Een nieuw lidmaatschap bij Audible zal via Google Play aangerekend worden, en je zal in de app ook extra credits kunnen kopen.

Voor Spotify werd nu bekend dat het samen met Google een alternatief betaalprogramma wil uitwerken. Barnes & Noble overweegt die optie ook.
https://www.theverge.com/2022/4/1/23006695/audible-barnes-noble-in-app-purchases-google-androidMICROSOFT WIL ANDROID ALS EEN VERLENGSTUK VAN WINDOWS
Een toch wel merkwaardig bericht: Panos Panay, de Chief Product Officer bij Microsoft, heeft een nieuw platform aangekondigd: het Android Microsoft Platform & Experiences. Als team achter dit platform werden enkele andere teams overgeheveld: die achter het Surface Duo OS, SwiftKey, Phone Link, Microsoft Launcher, en enkele andere intitiatieven van Microsoft voor Android toestellen.

Volgens waarnemers zou Microsoft hiermee voor een nieuwe positionering gaan, waarbij de Android smartphones een extensie zijn van de Windows PC. Het bedrijf zou ervaringen willen creëren die op beide toestellen even goed kunnen werken.

En weet je wat? Wij vinden dat een super idee!
https://www.windowscentral.com/microsoft-doubles-down-its-android-and-windows-efforts-latest-reorgCYBERCRIMINELEN HEBBEN HET OP CRYPTOGELD GEMUNT
Een mooie woordspeling, niet? Maar alle gekheid op een stokje: steeds vaker zijn de hackpogingen van cyberciminelen gericht op het buitmaken van cryptomunten.

Zo bijvoorbeeld een aanval op emailmarketingplatform Mailchimp. De hackers gebruikten daar interne tools om data van meer dan 100 klanten te stelen. Die gegevens werden dan gebruikt om phishing aanvallen uit te voeren op gebruikers van de Trezor hardware wallet voor cryptomunten.

Bleeping Computer weet te vertellen dat er een melding naar die gestolen e-mailadressen gestuurd werd met de melding dat er een datalek was geweest, en dat zij een nieuwe versie van de Trezor Suite desktop moesten downloaden. Een versie die uiteraard vals was, en bedoeld was om hun cryptomunten te stelen (1).

Een tweede bericht komt van Engadget. Dat vertelt hoe het Department of Justice bekendgemaakt heeft dat het een van de grootste civiele verbeurdverklaringen aan cryptomunten in de geschiedenis van de VS in beslag genomen heeft. voor 34 miljoen werd er aan coins en tokens in beslag genomen, bij een inwoner van Florida die meer dan 100.000 items verkocht op het dark web, via The Onion Router (2).

Het cryptowereldje blijft toch echt schimmig...
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/fake-trezor-data-breach-emails-used-to-steal-cryptocurrency-wallets/
https://www.engadget.com/doj-seizes-34-million-of-crypto-from-the-dark-web-seller-215005062.htmlELON MUSK KOMT IN HET DIRECTIECOMITÉ VAN TWITTER
Is het een positief bericht of niet? En dan denken wij niet zozeer aan de aandeelhouders, als wel aan de gebruikers, waartoe ook wij behoren. Voor de aandeelhouders is het alvast goed nieuws: het aandeel van Twitter op de beurs ging na de aankondiging maandag alvast een flink stuk de hoogte in. Voor de gebruikers? Dat valt af te wachten.

Maar eerst de essentie: waar gaat het om? Wel, Elon Musk, de man van de Tesla's, de man achter de Starlink satellieten, de ondergrondse hogesnelheidstreinen, heeft een minderheidsaandeel in Twitter gekocht. Dat werd bekend door een bericht van de regulator van de Amerikaanse SEC, dat Musk 9,2% passieve aandelen in Twitter gekocht heeft op 14 maart, voor een waarde van 2,9 miljard. Hierdoor werd Musk een van de grootste aandeelhouders van Twitter - zelfs 4 keer groter dan de 2,25% die Jack Dorsey, oprichter van Twitter, in handen heeft.

Dinsdag werd dan bekend dat Musk meer wil dan alleen passief toekijken: hij krijgt een zeteltje in het directiecomité van Twitter. Iets wat Jack Dorsey zelf een goede zaak vindt. Volgens hem geeft Musk echt om Twitter, en zal Musk, samen met chief executive Parag Agrawal, "met hun harten leiden".

Voor de gebruikers is het nog afwachten welke invloed Musk zal hebben als directeur. Musk had zich al enige tijd bemoeid met Twitter - zo had hij in een tweet een soort peiling georganiseerd, om te vragen of Twitter wel echt de vrije meningsuiting verdedigt. En of de gebruikers een edit knop willen.
Afwachten dus hoe dit evolueert!
https://www.engadget.com/elon-musk-twitter-board-of-directors-132707294.html?src=rssTWITTER: WIJZIGING IN EMBEDDED TWEETS EN EDIT TWEET
Enkele berichten over Twitter. Om te beginnen: een reactie op de toetreding van Elon Musk tot de directie van Twitter, die we vonden bij Platformer. Daarin wordt gesteld dat Musk weliswaar een minderheid heeft van maximum 9,2% van de aandelen, dat hij maximum mag uitbreiden tot 14,9%, maar dat hij het de rest van de directie wel eens moeilijk zou kunnen maken. Musk heeft namelijk ideeën om Twitter te hervormen, die wel eens kunnen verschillen van die van Parag Agrawal, CEO van Twitter, en Jack Dorsey, de medeoprichter ervan. En hij mag dan al weinig aandelen hebben, hij heeft veel volgers op Twitter, en alles wat hij zegt krijgt ruime weerklank in de pers. (1)

Een van de dingen die Musk zelf wil, en wat hij al in verschillende tweets duidelijk gemaakt heeft, is de mogelijkheid om een reeds geplaatste tweet nog terug te bewerken, omdat je er bijvoorbeeld een spellingsfout in had gemaakt. Dat moet uiteraard met de nodige transparantie gebeuren, en het moet duidelijk zijn dat een tweet bewerkt werd.

Twitter zelf heeft nu bevestigd dat het wel degelijk aan die edit functie werkt, maar dat dit niet het gevolg is van een poll op Twitter (Musk had namelijk aan zijn volgers gevraagd of die een edit functie wilden). Testen zijn gestart, zo lees je in de tweet van @TwitterComms, in de @TwitterBlue labs, en in de volgende maanden wordt er gekeken naar wat werkt en niet, en wat mogelijk is (2).

Een wijziging die deze week aangekondigd is zint heel wat gebruikers niet - en vormt voor andere media een groot probleem. Wanneer je als journalist of blogger in een artikel een tweet insluit (embedding), dan moet je gewoon die code in het artikel zetten, en de tweet wordt opgehaald. Wanneer de Twitteraar die de tekst geplaatst had, die terug verwijderd had (of die door Twitter zelf verwijderd werd), dan kreeg je nog wel de gewone tekst te zien, zonder formattering. Nu echter krijg je een blanco vakje te zien. Wat erg storend is voor de vormgeving van het artikel.

Je kan natuurlijk ook een screenshot insluiten in dat artikel, maar dat is niet hetzelfde: zo'n afbeelding kan gemakkelijk gemanipuleerd worden. Meer bij The Verge (3).
https://www.platformer.news/p/elon-musk-joins-the-twitter-board?s=w
https://twitter.com/twittercomms/status/1511456430024364037
https://www.theverge.com/2022/4/6/23012913/twitter-tweet-embeds-deleted-tweets-empty-iframe-brokenREDDIT 1 APRIL: HET INTERNET IS NOG NIET VERLOREN
Een mooi verhaal over een initiatief op Reddit, dat op 1 april door een hele gemeenschap opgebouwd werd. Er was namelijk beslist dat er een collectief kunstwerk gemaakt zou worden, op  r/Place, een subreddit die een soort open canvas is. Gebruikers kunnen daar om de 5 minuten 1 pixel zetten, en zo een pixel-tekening maken.

In 2017 al werd dit voor het eerst bedacht door Josh Wordle, - jawel, de man achter het populaire Wordle, op 1 april, de dag van de aprilgrappen. Bij die eerste versie plaatsten meer dan een miljoen Reddit gebruikers 16 miljoen pixel-tegeltjes op het blanco gemeenschappelijke canvas.

Bij de versie van 2022 werden meer dan 72 miljoen tegeltjes geplaatst, door meer dan 6 miljoen gebruikers, aan een tempo van meer dan 2,5 miljoen tegels per uur. Waarbij je wel moet bedenken dat je slechts om de 5 minuten een tegel mag plaatsen. Je zou kunnen denken dat dit tot vandalisme en chaos zou leiden, maar niets is minder waard. Verschillende subreddits hadden onder elkaar afgesproken om samen te werken aan een bepaalde tekening. r/trees bijvoorbeeld plaatste een tekening van een groot marihuanablad, en r/ukraine met een Oekraïense vlag. Mensen van r/starwars maakten zelfs een hele filmposter in pixels na.

Het mooie is zelfs dat er een enorme samenwerking was bij de subreddits onderling. Er waren mensen die de taak hadden om erover te waken dat een pixel, die niet in de juiste kleur kwam voor de tekening, die ging corrigeren. En groepen respecteerden elkaars territorium, soms zelfs afgeboord met hartjes.

Het hele verhaal kan je nalezen bij Washington Post, Kotaku. De derde link is die naar de canvas - maar de tekeningen zijn nu verdwenen, omdat de actie afgerond is. Bij Kotaku vind je nog wel een screenshot, die je een indruk geeft.
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/04/04/reddit-place-internet-communities/
https://kotaku.com/rplace-reddit-april-fools-elden-ring-hollow-knight-word-1848747948
https://www.reddit.com/r/place/MICROSOFT: NIEUWIGHEDEN VOOR DE CLOUD PC EN CONFERENTIEFUNCTIES IN WINDOWS 11
Microsoft hield deze week zijn "hybrid work" evenement. Daarop werden enkele nieuwigheden voorgesteld, maar een tijdschema voor de verschijning ervan is nog niet gekend.

Om te beginnen de Windows 365 Cloud PC. Die werd verleden juli aangekondigd als een stream van een cloud PC, die je in je browser kan gebruiken. En sinds augustus kan je daar daadwerkelijk mee aan de slag. Nieuwigheden:
- Cloud Boot: je kan je computer meteen opstarten als cloud pc, wat wel interessant is wanneer je je eigen pc gebruikt om voor je job te werken. Zo kan je een duidelijk onderscheid maken tussen privé en werk.
- Windows365 Switch: je cloud pc kan een virtuele desktop zijn in Task view. Zo kan je gemakkelijker wisselen tussen je eigen pc en de cloud.
- Windows 365 offline: je zal ook kunnen werken wanneer je geen verbinding hebt, en zodra dat wel het geval is zal al je werk gesynchroniseerd worden.
- Windows365app: je kan een cloud pc opstarten vanuit je taakbalk of startmenu.

Een ander luik van de nieuwigheden voor het hybride werken, zijn de intelligente vergaderfuncties die in Windows 11 standaard aanwezig zijn. Sommige daarvan zaten al in Teams, maar die worden dus beschikbaar, ook wanneer je vergadert met een andere tool. Die slimme functies zijn:
- Voice focus zorgt ervoor dat ongewenste audio verwijderd wordt zoals achtergrondgeluiden
- Eye contact zorgt met AI ervoor dat het altijd lijkt dat je in de camera kijkt, zelfs als dat niet het geval is.
- Automatic Framing: je bent altijd in beeld, zelfs wanneer je rechtstaat of rondloopt
- Portrait background blur: de achtergrond wordt zachtjes vlaag gemaakt, in plaats van het abrupte blurren dat er nu vaak is.

Let wel: deze functies komen er niet naar alle computers. Je moet uiteraard een Windows 11 hebben, en vooreerst zal dit mogelijk zijn bij Qualcomm-aangedreven toestellen (dus ARM) met de Neural Processing Units, waarvan de Thinkpad X13 van Lenovo de eerste is.
Meer bij The Verge, en Thurott.
https://www.theverge.com/2022/4/5/23011183/microsoft-windows-365-11-integration-cloud-pcs-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.thurrott.com/cloud/windows-365/265236/microsoft-announces-major-updates-to-windows-365
https://www.theverge.com/2022/4/5/23011228/microsoft-windows-11-eye-contact-automatic-framing-background-blur


AANGEKONDIGD EUROPEES SYSTEEM MET GELAATSHERKENNING DOET WENKBRAUWEN FRONSEN
Een bericht dat mensen die op hun privacy gesteld zijn, niet echt zal plezieren. Het is namelijk zo dat politiediensten in de afgelopen 15 jaar, wanneer zij op zoek gingen naar een crimineel, gegevens konden uitwisselen met elkaar: vingerafdrukken, DNA-gegevens, gegevens over de eigenaars van een voertuig. Dat is handig: wanneer de politie van Frankrijk bijvoorbeeld vermoedt dat iemand die zij zoeken in Spanje is, dan kunnen zij hun Spaanse collega's verzoeken om de vingerafdrukken van die persoon te vergelijken met hun database.

En nu zouden daar ook miljoenen foto's opgenomen worden in het systeem, die dan gebruikt kunnen worden voor gelaatsherkenning - maar dan op een ongeziene schaal. Dit zou kaderen in een breder plan om de politiediensten in Europa te moderniseren, en het is een onderdeel van het Prüm II data-sharing voorstel (1). De details van dat voorstel, zo lees je bij Wired (2), waren al in december aangekondigd, maar het is pas de laatste weken dat de Europese datatoezichthouders steeds luider hebben geprotesteerd tegen deze voorstellen, omdat nu pas de volledige impact van deze plannen doorgedrongen is.

Het wordt namelijk de meest uitgebreide biometrische surveillance-infrastructuur te wereld. Erger nog dus dan China, en dat kan er al wat van.
Meer bij Wired.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2021%3A784%3AFIN&qid=1639141496518
https://www.wired.com/story/europe-police-facial-recognition-prum/UBER WIL EEN TRANSPORT HUB WORDEN
In het Verenigd Koninkrijk zal Uber ook informatie over treinen, bussen, vliegtuigen en autoverhuurbedrijven in zijn app vermelden. Daarvoor zal Uber samenwerken met de providers van deze transportdiensten, zodat hun informatie en software geïntegreerd wordt in de Uber-app.

Het is de bedoeling dat je dan zo tickets voor dat vervoer kan kopen vanuit de app. Om te beginnen met reservaties voor de Eurostar trein, en later dit jaar zou ook integratie volgen met vluchten.  Uber overweegt trouwens ook nog een integratie met reservaties voor hotels.

In de VS dan weer meldt Uber dat het ook in San Francisco een overeenkomst afgesloten heeft met de Yellow Cab SF en Flywheel, twee taxibedrijven aldaar, om hun taxi's in de Uber app te integreren. Iets wat het ook al gedaan had met de taxi's van New York City.
https://www.protocol.com/bulletins/uber-super-app-transportationGOOGLE WERKT NIEUWE AI ARCHITECTUUR UIT: PALM
Onderzoek naar Artificiële Intelligentie is hot. En Google heeft een mooie doorbraak bereikt met een nieuwe architectuur: Pathways Language Model of PaLM. Dat is bedacht met een leermethode die "het aantal taak-specifieke trainingvoorbeelden vermindert die nodig zijn om een model aan te passen aan een bepaalde applicatie".

Met andere woorden: het heeft geen massa's data nodig telkens het iets nieuw wil leren, maar kan gebruiken wat het al van andere dingen geleerd heeft.

Volgens Google zou het bij benchmarks beter werken dan alle andere AI taalmodellen, en zelfs beter dan de gemiddelde menselijke performantie, bij taken zoals het begrijpen van wiskundige en gezond verstand redeneringstaken, en zelfs het genereren van een uitleg over een tekst, zelfs van grappen!

Indrukwekkend - je leest er meer over bij SearchEngineLand en Google zelf.
https://www.searchenginejournal.com/google-palm/444585/
https://ai.googleblog.com/2022/04/pathways-language-model-palm-scaling-to.html
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAMSUNG: JE GALAXY PHONE ZELF HERSTELLEN
Het is een positieve trend: fabrikanten die het eindelijk niet meer onmogelijk maken om je toestel zelf te herstellen. Steeds vaker gebruikten die fabrikanten dan speciale schroefjes die je met een speciale schroevendraaier moest openen, of erger nog: geen schroefjes meer, maar onderdelen die vastgelijmd waren. Maar nu zit er een breuk in die trend: het begon bij Apple, dat herstelmogelijkheden uitbracht, en nu volgt Samsung. Het kondigde een programma aan voor zijn Galaxy phones en tablets, waarbij je zelf je eigen toestel kan herstellen.

Je zal dus officiële onderdelen kunnen kopen, en het werkt samen met de website iFixit om de tools en handleidingen aan te bieden. Je zal het scherm kunnen vervangen, de laadpoorten, en je kan ook de oude onderdelen opsturen naar Samsung om die te laten recycleren.

Even een nuance: Apple had een dergelijk programma aangekondigd in november, maar dat is nog niet van start gegaan. Microsoft werkt ook samen met iFixit voor zijn Surface toestellen. En Motorola... biedt al een do-it-yourself programma aan voor zijn toestellen sinds 2018.
https://www.phonearena.com/news/samsung-ifixit-repair-replace-galaxy-display-battery_id139390APPLE: HARDWARE ABONNEMENT
Volgens Mark Gurman, Apple-insider bij Bloomberg, zou Apple van plan zijn om een abonnementsdienst op hardware aan te bieden. Daarbij kan je een toestel huren, en jaarlijks een upgrade krijgen.

Dit zou, volgens Gurman, passen bij het project van Apple om zijn eigen betaalinfrastructuur te ontwikkelen, waarbij het met zo weinig mogelijk bankpartners samenwerkt. Deze betaaldienst zou dan meteen al toegepast kunnen worden op het "buy now, pay later" aanbod dat Apple volgens deze insider zou uitbrengen.

Alles in de voorwaardelijke wijze dus, maar Gurman heeft er nog niet vaak naastgezeten...
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-04-03/will-i-be-able-to-subscribe-to-my-apple-aapl-iphone-and-pay-monthly-l1jc5o3eHET KLONEN VAN HONDEN EN KATTEN: STAND VAN ZAKEN
Bij DTNS, onze favoriete podcast, beluisterden wij deze week een interessant gesprek over het klonen van huisdieren. Wie zelf een trouwe viervoeter (kat, hond, of paard) heeft moeten afgeven, heeft echt verdriet gehad. En zou wel eens gewenst kunnen hebben om een nieuwe viervoeter te vinden, die even goed mooi, vriendelijk is als de verloren vriend.

Misschien heb je wel al eens kloning overwogen - een perfecte replica van je trouwe vriend, via diens DNA? Dat is de vraag die DTNS bespreekt. Want het bestaat wel degelijk, een commerciële dienst die dit aanbiedt.

Zo is er het bedrijf Viagen, opgericht in 1998, dat zich sindsdien concentreerde op het klonen van vee met hoge waarde, zoals stamboekvee, waardevolle dekstieren, paarden. In 2015 is het begonnen met het aanbieden van het klonen van huisdieren. Als je er een prijs voor betaalt tenminste. Een paard kost je 85.000, een hond 50.000 en een kat 30.000 dollar.

Te gek om los te lopen? Verschillende VIPS hebben al gebruik gemaakt van de diensten van Viagen, o.a. Barbara Streisand dat een kloon liet maken van haar hond Samantha.

De techniek die gebruikt wordt is nog hetzelfde als het procédé dat toegepast werd toen het schaap Dolly in 1990 gekloond werd. Genetisch materiaal wordt verwijderd uit een donorei en de celkern van het dier dat je wilt klonen wordt geïnjecteerd. Het ei wordt in een laboratorium gekweekt tot een embryo en vervolgens geïmplanteerd in een draagmoeder.

Viagen beweert dat de dieren een identieke tweeling zijn. Maar volgens sommige onderzoeken zouden de gekloonde dieren mogelijk meer gezondheidsproblemen hebben.

Het belangrijkste daarbij zou vroegtijdige veroudering zijn. Volwassen cellen hebben kortere uiteinden, telomeren genaamd. Deze worden korter door meer celdelingsrondes. Klonen die beginnen met volwassen cellen kunnen kortere telomeren hebben. En dat zou de levensduur kunnen verlagen.

Maar er zijn nog meer vragen die hierbij rijzen. Al is het maar dat het voorbehouden is voor wie veel geld heeft - mensen kunnen nu al wel een celkern van hun viervoeter laten invriezen, wat $1600 kost, in de hoop dat zij later de rest van het geld kunnen bijeenschrapen.

Er is ook de vraag of een perfecte kloon wel bestaat. Want een wezen, ook een dier, is voor een deel genetisch materiaal, maar ook deels het resultaat van wat het meemaakt. En die kloon zou dus niet de perfecte vervanger kunnen zijn.

Je zou je ook moeten afvragen of het wel verantwoord is om zoveel geld uit te geven voor je egoïstische wens om een perfecte kloon van jouw huisdier te willen, terwijl er zoveel andere verlaten honden en katten wanhopig wachten in asielen op een nieuw baasje. En nog een laatste vraag, die wij er persoonlijk aan toevoegen door te gaan voor een kloon, onteer je je trouwe viervoeter. Want eigenlijk zou die, in je hart, uniek moeten zijn en onvervangbaar.

Meer info over het klonen van dieren bij BBC, Genome, en een tweede artikel van BBC.
https://www.bbc.com/news/business-60924936
https://www.genome.gov/about-genomics/fact-sheets/Cloning-Fact-Sheet
https://www.bbc.com/future/article/20220322-why-dont-we-hear-about-cloning-anymore


SAMSUNG: EEN TV DIE EEN SCHILDERIJ WORDT
Een tv die niet aan staat, is eigenlijk een storend ding in je kamer. Zo lelijk zwart.. Maar Samsung heeft er iets op gevonden: de nieuwe QLED Frame TV heeft een mat scherm. En wanneer de tv niet speelt, dan is het de bedoeling dat hij op een schilderij lijkt. Je kan zelfs de schilderijen programmeren die het toestel moet laten zien.

Omdat het een mat scherm is, is het dus eigenlijk niet te merken dat het een tv is. Qua specs: het heeft een 4K resolutie en een 120 Hertz refresh rate, bij toestellen met een scherm groter dan 55 inch. De prijs is  niet min (maar een schilderij zou je wellicht meer kosten!): een 43 inch toestel kost je $1.000 en het grootste toestel van 85 inch kost $4.000. Meer bij The verge.
https://www.theverge.com/2022/4/4/23009799/samsung-the-frame-2022-preview-matte-display-artwork


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: A PROPOS EN GRAND ANGLE
Wil je ook wel eens weten wat er in het zuiden van België gebeurt? Dan zijn de podcasts van Le Soir een aanrader. Grand Angle geeft je bijvoorbeeld de achtergrond van een van de belangrijkste nieuwsfeiten, en spreekt daarbij met verschillende journalisten. Uiteraard moet je een beetje Frans kennen, maar het is echt leerrijk.
Grand Angle is één rubriek van de dagelijkse podcast A Propos, die een vijftal rubrieken bevat.Meer info bij Le Soir. De podcast zelf vind je door in je favoriete podcast app te zoeken op Grand Angle.
https://www.lesoir.be/339248/sections/podcasts


HET PODCASTFESTIVAL VAN DE STANDAARD
Verleden weekend organiseerde De Standaard voor het eerst haar Podcastfestival. Een groot succes, met heel enthousiaste luisteraars. Bekende podcasters waren aanwezig, en er werden ook live uitzendingen opgenomen die dag. De krant publiceerde nu een verslag van het evenement, en je vindt er tal van tips in voor steengoede podcasts!
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220407_94438749


 
De nieuwe oogst


MUSCLE WIKI
Een encyclopedie over de spieren in je lijf. In het Engels, kwestie van een beetje de Engelse termen van je lijf als man/vrouw te leren kennen.
[Taal: EN]
https://musclewiki.com/


BIG TECH WIKI

Dit is wel een heel intrigerende wiki, namelijk over de big tech en de lobbying macht die zij hebben. Over hoe bedrijven zoals Google, Facebook, Apple als monopolisten werken.
De wiki is een inititiatief van een non-profit, Tech Oversight Project.
[Taal: EN]
https://www.bigtechwiki.com/index.php/Main_Page


OPEN SOURCE CHECKLIST
Je hebt iets ontwikkeld, en je wil het op de markt brengen. Het is evenwel open source, en je wil dus dat iedereen netjes met jouw werk omgaat. Dan zijn er enkele dingen die je moet nagaan, vooraleer je publiek gaat. Hoe zit het met licenties, heb je een README bijvoorbeeld, enz. Dit artikel heeft een mooie checklist opgesteld die je kan langslopen. Het is wel van 2015, maar telt nog altijd.
[Taal: EN]
https://radek.io/2015/11/23/release-checklist/


JUST A CALENDAR

Deze website is enkel... een kalender. Je krijgt een overzicht van het jaar, dat is al. Maar het helpt wel wanneer je snel een planning moet maken. Want de meeste agenda's zijn zo omslachtig, dat je deze pagina snel zal bookmarken.
[Taal: EN]
https://cal.sharats.me/


TUDUM: WAT ER GEBEURT OP NETFLIX
Deze website, die we tegenkwamen via @bnox, vertelt de verhalen achter de Netflix verhalen. En je krijgt er nieuws over wat je op Netflix kan zien - zoals: de 14 engste dingen om te zien op Netflix. Voor wie eens lekker wil bibberen!
[Taal: EN]
https://www.netflix.com/tudum


WIKINEWSFEED: NIEUWS AGGREGATOR OP BASIS VAN WIKIPEDIA

Een concept dat de moeite waard is om uit te testen. Dit is namelijk een newsfeed, die aangedreven wordt door Wikipedia. Nadat je de reader hebt gedownload (voor Android, iOS/iPadOS/macOS, Windows, Linux) of naar de webgebaseerde versie (Feedly of NewsBlur) gesurft hebt, kan je deze feed volgen Alle uitleg op de website.
[Taal: EN]
https://wikinewsfeed.org/


STARLINK SATELLITE TRACKER
Op deze website kan je de satellieten van Starlink volgen - je weet wel, de slierten satellieten die door Elon Musk met SpaceX de ruimte ingestuurd werden.
[Taal: EN]
https://satellitemap.space/


ACTORLE: VARATIE OP WORDLE
Deze variant doet het met acteurs: elke dag moet je de naam raden van een acteur die in alle vermelde films gespeeld heeft. Je hebt 8 kansen, en in het groen wordt de leeftijd van de acteur weergegeven als je het juist had, in het geel als het verschil minder dan 10 jaar is, en in het rood als het meer dan 10 jaar is. Succes!
[Taal: EN]
https://actorle.com/


PROLIFIC: PROFIEL
Profilic is een online bio: op deze website kan je je werk delen en anderen vinden om samen zaken te doen. Je vertelt er wat je bereikt heb, waaraan je werkt, en meer.
[Taal: EN]
https://prolific.bio/


HABITS GARDEN: BETERE GEWOONTES AANLEREN
Tja, apps die ons willen vertellen hoe wij ons leven kunnen verbeteren zijn er de laatste tijd enorm veel. Maar soms helpt zo'n app wel om wat meer op je gedrag te letten, en is het bijhouden van een score wel een ideaal middel om daarin verbetering te brengen. Dat is wat deze webdienst je wil brengen.
[Taal: EN]
https://habitsgarden.com/


DUOTRIGORDLE: HEEL VEEL WORDLES

Ben je van fan Wordle, en kan je haast niet wachten tot je een nieuwe wordpuzzel kan oplossen? Dan is dit de perfecte uitdaging voor jou: hier kan je namelijk 32 woordpuzzels tegelijk oplossen!
[Taal: EN]
https://duotrigordle.com/


STORY THREADER: MAAK EEN DRAADJE VOOR TWITTER
Heb je iets te vertellen op Twitter, dat je niet in enkele woorden kan samenvatten? Dan kan je er een draadje van maken, dat je tekst over meerdere, aan elkaar verbonden tweets opdeelt. Deze website helpt je daarbij.
[Taal: EN]
https://storythreader.com/home


TINYWOW: ONLINE GRATIS TOOLS

Handig! Hier vind je een opsomming van online tools die je kan gebruiken. Bijvoorbeeld tools om PDF's om te zetten, zoals van tekst of excel naar PDF, om afbeeldingen te bewerken, en veel meer.
[Taal: EN]
https://tinywow.com/

   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische wielerwedstrijd Scheldeprijs 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs_2022
    Wetenschappelijke notatie (muziek) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetenschappelijke_notatie_(muziek)
    Offshore support vessel dat in 2007 werd gebouwd door Bruces in Landskrona in Zweden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bibby_Topaz_(schip,_2007)
    Jiddische term die "onbekwaam/incompetent persoon" of "dwaas" betekent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schlemiel
    Tempel van Jupiter in Baalbek, Libanon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempel_van_Jupiter_(Baalbek)
    Tijdelijke gedemilitariseerde zone, bedoeld om de veilige doorvoer van noodhulp naar en/of vluchtelingen uit een crisisgebied mogelijk te maken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Humanitaire_corridor
    Belgische groothandel gespecialiseerd is de verkoop en distributie van sanitair en verwarmingstoestellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Marcke


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Ramadan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramadan
    [EN] Eleventh emergency special session of the United Nations General Assembly - https://en.wikipedia.org/wiki/Eleventh_emergency_special_session_of_the_United_Nations_General_Assembly
    Bombardement op theater van Marioepol - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardement_op_theater_van_Marioepol
    Beleg van Tsjernihiv (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Tsjernihiv_(2022)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vogels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vogels


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Laptop in stukken: de Framework haal je zo uit elkaar
https://www.ad.nl/tech/laptop-in-stukken-de-framework-haal-je-zo-uit-elkaar~a8f73d04/
- Dit zijn de handige manieren om smartphonegesprekken op te nemen
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-de-handige-manieren-om-smartphonegesprekken-op-te-nemen~ad306e1d/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Grote update van PowerToys v0.57.0
https://computertaal.info/2022/04/04/grote-update-van-powertoys-v0-57-0/
- Hoe weet je of een website veilig is (deel 1)
https://computertaal.info/2022/04/06/hoe-weet-je-of-een-website-veilig-is-deel-1/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- NMBS gaat treinruiten laseren voor betere ontvangst mobiel internet
https://tweakers.net/nieuws/195378/nmbs-gaat-treinruiten-laseren-voor-betere-ontvangst-mobiel-internet.html
- Tesla moet 127.000 Model 3's in China updaten vanwege probleem met halfgeleider
https://tweakers.net/nieuws/195408/tesla-moet-127000-model-3s-in-china-updaten-vanwege-probleem-met-halfgeleider.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Microsoft: 'Domeinen Russische hackers onderschept die aanvallen in Oekraïne uitvoerden'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-domeinen-russische-hackers-onderschept-die-aanvallen-in-oekraine-uitvoerden/article-news-1855417.html
- LEGO en Epic Games gaan samen 'kindvriendelijke metaverse' maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/lego-en-epic-games-gaan-samen-kindvriendelijke-metaverse-maken/article-news-1855445.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautZO LEEG JE DE CACHE VAN JE MAC

Een manier om je Mac snel en slank te houden, is het legen van de cache - het stukje geheugen waarin programma's, websites die je vaak gebruikt als tijdelijk bestand opgeslagen worden.
Dit Nederlandstalig artikel van Mashable vertelt hoe je die cache kan legen.
https://nl.mashable.com/tech-2/5470/zo-wis-je-cachegeheugen-op-de-mac


8 MANIEREN OM RUIMTE TE BESPAREN OP JE WINDOWS
De moderne computers hebben meestal wel veel opslagruimte, maar aan alles komt een eind, ook die ruimte. Je kan dan de beproefde dingen proberen: de prullenmand leegmaken, de gedownloade bestanden wissen. Maar soms is dat niet genoeg. Dit artikel van Lifehacker geeft je 8 manieren om ruimte te maken, waaraan je op het eerste zicht niet zou denken.
https://lifehacker.com/8-unconventional-ways-to-save-storage-space-on-windows-1848702210 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


COMETIN: HANDIGE ANDROID APP
De gratis Android-app "Cometin" geeft je smartphone nieuwe functies. Je kunt uit veel verschillende modules kiezen en deze als add-ons op jouw apparaat installeren. Zo kan je bijvoorbeeld elke app in elke schermpositie weergeven of functies bedienen door de smartphone te schudden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=host.stjin.cometin&hl=en&gl=US
https://www.chip.de/news/Kaum-einer-nutzt-sie-Praktische-Android-App-macht-Ihr-Smartphone-erst-perfekt_183235366.html


OPERA CRYPTO BROWSER

Met deze speciale versie van de Opera browser duik je in het Web 3, en de bijhorende tools: je kan cryptomunten verhandelen, NFT's verzamelen, en er is zelfs een cryptowallet in de browser ingebouwd.
https://www.chip.de/downloads/Opera-Crypto-Browser_184049410.html
https://www.opera.com/crypto/next


OPERA GX: VOOR GAMERS
Deze versie van de Opera browser is dan weer speciaal bedoeld voor gamers. Je kan limieten zetten op je CPU, RAM en Netwerkverbruik, Discord en Twitch vanuit de zijbalk gebruiken, en mobiele en desktop browsers koppelen met de Flow feature voor het delen van bestanden. (Voor Windows en Mac)
https://www.opera.com/gx


TAILS: OS
Dit is een Linux-systeem dat je het beste via een DVD of USB-stick draait. Het bijzondere is dat Tails een heel pakket veiligheidstools heeft, wat het OS heel goed geschikt maakt om op riskante plekken zoals het Tor netwerk te surfen.
https://www.chip.de/downloads/Tails_64248643.html
https://tails.boum.org/


ROCKSTAR GAMES LAUNCHER
Deze tool verzamelt alle spelletjes van de bekende spelletjesmaker, op één plek. Je moet wel een account aanmaken, en daarna kan je alle bestaande spelletjes bekijken en kopen. Alle verworven titels vind je daarna overzichtelijk in je bibliotheek. Bovendien zorgt de Launcher ervoor dat alle games automatisch geüpdated worden.
https://www.chip.de/downloads/Rockstar-Games-Launcher_173876431.html
https://socialclub.rockstargames.com/rockstar-games-launcher


IDEVICE MANAGER
Dit progje, dat voorheen iPhone Explorer heette, biedt je de mogelijkheid om de datastructuur van je iPhone en iPod te bekijken en te beheren, en ook via USB over te zetten.
https://www.chip.de/downloads/iDevice-Manager-iPhone-Explorer_37787532.html
https://www.software4u.de/idevice-manager


LIGHTWORKS: VIDEOBEWERKER

Deze videobewerker is flexibel, gebruiksvriendelijk en krachtig - hij wordt ook door professionelen gebruikt. De gratis versie bevat echter wat minder tools dan de betaalde versie. Lightworks werkt ook perfect samen met Avid en Final Cut Pro.
https://www.chip.de/downloads/Lightworks_45845961.html
https://lwks.com/lightworks/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De mens is superieur aan het dier als mens
maar niet als dier.
-Pierre Reverdy-