Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/4/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1254  van 2/4/2022


 

Gegroet lezer,

Van een weekend lente verleden week, naar een weekend winter. Maar ook dat is goed - er is zelfs zon. En dat nodigt weer uit tot wandelen :)

Deze week iets minder berichten over oorlog en tech. Niet omdat het leven terug normaal is - zeker en vast niet voor de mensen in Oekraïne en op de vlucht. Maar omdat, hoe cynisch het ook klinkt, de wereld zich aanpast.

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week.


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE DIGITAL MARKETS ACT: VOOR WIE IS ZE VAN TOEPASSING?
Het Europese Parlement en de Europese Raad zijn het eens geworden over een voorlopige tekst van de Digital Markets Act. Die moet nog wel goedgekeurd worden, maar dat lijkt maar een formaliteit. De tekst zou al in oktober dit jaar kracht van wet krijgen.

Deze wet is van toepassing op bedrijven die core platformdiensten bieden, en die groot genoeg zijn om als "gatekeepers" beschouwd te worden.

Hierbij worden als "core" platformdiensten beschouwd sociale netwerken, boodschappendiensten, zoeken, browsers, en virtuele assistenten.

Een "Gatekeeper" is een bedrijf dat aan volgende criteria voldoet:
- Het heeft een marktkapitalisering van 75 miljard euro of zijn omzet in de Europese Economische Regio is groter of gelijk aan 7,5 miljard euro.
- Het heeft ook 45 miljoen maandelijkse eindgebruikers in de EU, en meer dan 10.000 jaarlijkse zakelijke gebruikers.

Dit betekent dus dat de wet van toepassing is op Alphabet, Meta, Apple en Amazon, mogelijk ook op Alibaba en Booking.com. Momenteel lijkt Spotify niet onder de wet te vallen.

De DMA is dus niet van toepassing op kleinere apps of webdiensten. En opvallend is dat Apple wél, en Microsoft niét in deze lijst voorkomt. Apple heeft zijn eigen messagingdienst, zijn eigen tv-diensten, zijn muziek-dienst - en dat is wat Microsoft niet heeft. Google heeft dat aanbod trouwens ook.
https://www.politico.eu/article/eus-digital-markets-act-adopted/
https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2020/0374(COD)&l=enDIGITAL MARKETS ACT: DE BELANGRIJKSTE REGELS
De DMA richt zich dus specifiek op grote spelers, die in staat zijn om enorm veel data over jou te verzamelen. Deze regels moeten verhinderen dat zij die data gebruiken om een profiel over jou te maken of dat zij hun machtspositie zouden misbruiken.
  • - Voor ad tracking: voortaan moet je je toestemming geven vooraleer zij persoonlijke data kunnen combineren en kruisen voor gepersonaliseerde advertenties. Dit is een streep door de rekening voor Google, want dat had gepersonaliseerde ads willen vertonen op basis van "topics" - dat mag nog wel, maar je moet toestemming geven. Ook voor Meta is dit een probleem, want het lijkt ook te gelden voor voor first-party diensten, en Meta combineert data van Instagram en Facebook. Bovendien zou je niet telkens opnieuw toestemming moeten geven: maximaal 1 keer per jaar.
  • - Je zal apps van de platformen van anderen mogen installeren, en app-ontwikkelaars moeten faire toegang krijgen tot bijkomende smartphone functies, zoals de NFC-chip.
  • - Diensten mogen niet meer gebundeld worden. Wat betekent dat je, bij het instellen van een nieuw toestel, je browser, je virtuele assistent, je zoekmachine, apart moet kunnen kiezen. Geen vooraf ingestelde apps als standaard meer dus, maar wel een keuzescherm. E-mail vormt hierop wel een uitzondering.
  • - Eigen diensten een voorsprong geven mag niet. Dat betekent dat Amazon niet langer zijn eigen producten op het verkoopplatform mag promoten. Maar het betekent ook dat verkopers die gebruikmaken van Amazon, toegang moeten krijgen tot hun marketing en adverteerprestaties op het platform.
  • - Boodschappendiensten moeten interoperabel worden, wat wil zeggen dat je vanuit Telegram bijvoorbeeld een boodschap moet kunnen sturen naar iemand die met Messenger werkt. Maar het betekent ook dat die sms-berichten, video's en de bestanden die je uitwisselt end-to-end versleuteld moeten zijn. Maar er is meer: bedrijven die geen "gatekeepers" zijn, kunnen vragen aan een gatekeeper om zijn API te openen. Omgekeerd kan een kleinere boodschappendienst niet verplichten om zijn dienst open te zetten voor de gatekeepers.
  • - Je hebt het recht om je af te melden voor een dienst op net dezelfde manier als waarop je daar een abonnement nam. Want voor heel wat diensten is het heel simpel om een account aan te maken, maar ho maar wanneer je de dienst wil stopzetten!
  • - De platformen mogen sommige software apps niet vooraf installeren.
  • - En zij mogen niet eisen dat bepaalde diensten zoals betaalsystemen of authenticatiesystemen gebruikt worden, wil een app in de app store vermeld worden.
https://www.protocol.com/bulletins/europe-dma-apple-imessage
https://techcrunch.com/2022/03/24/dma-political-agreement/
https://www.reuters.com/technology/new-eu-rules-regulating-us-tech-giants-likely-set-global-standard-2022-03-25/DE DMA: EN WAT NU VERDER
Om te beginnen: hoe hoog zijn de straffen die er op overtredingen staan? Want een wet zal alleen maar effect hebben wanneer er straffen staan op wie de wet niet implementeert.

Die straffen zijn niet min. Bij een eerste overtreding kan een boete opgelegd die tot 10% van de jaarlijkse omzet bedraagt - wereldwijd, en dat kan pijn doen. Bij navolgende overtredingen kan dat tot 20 percent gaan.

Als de grote techbedrijven hierdoor hun business moeten aanpassen, dan zou de DMA wel eens hetzelfde effect kunnen hebben als de GDPR in Europa: dat overheden over de hele wereld regels gaan invoeren die de privacy beter beschermen.

Hoe het verder moet: de tekst moet nu door het Europees Parlement goedgekeurd worden, en dan de Europese Raad. Daarna zal de tekst gepubliceerd worden en 20 dagen nadien kracht van wet krijgen. De lidstaten hebben dan 6 maanden om de wetgeving toe te passen.

Het is wel zo dat de EC marge hebben om met de platformen te onderhandelen, zodat zij eventuele inbreuken kunnen corrigeren, voordat er een straf uitgesproken wordt.

The Economist voegt er nog een bedenking aan toe: zal deze wetgeving de aanzet kunnen geven tot het ontstaan van Europese techgiganten - die tot nu toe geen kans kregen om op te tornen tegen Europese en Chinese bedrijven, die zich niet aan dezelfde regels moesten houden als de Europese bedrijven.

Ook De Standaard heeft een analyse.
https://www.reuters.com/technology/new-eu-rules-regulating-us-tech-giants-likely-set-global-standard-2022-03-25/
https://www.economist.com/business/2022/03/26/will-the-digital-markets-act-help-europe-breed-digital-giants
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220325_93057582APPLE: EEN OSCAR EN EEN SCHIKKING VAN MEER DAN 14 MILJOEN DOLLAR
Als er één ding duidelijk geworden is, dan is het dat streamingdiensten definitief hun plaats verworven hebben als filmmakers. Steeds vaker worden expliciet voor hen gemaakte films bekroond met prijzen. Dit weekend ook bij de uitreiking van de Oscars: de Apple Original "CODA" kreeg er de Academy Award for Best Picture, evenals de Oscar voor beste aangepaste screenplay, en een award voor de bijrol van Troy Kutsor. Netflix had 27 nominaties voor zijn eigen producties, maar kon die enkel verzilveren voor Beste Regisseur, Jane Campion, met "The Power of the Dog".

Goed nieuws voor Apple dus, een erkenning voor zijn streamingdiensten, maar er is ook slecht nieuws. Apple heeft namelijk een schikking moeten treffen in een class-action proces. Het heeft zich bereid verklaart de som van 14?8 miljoen dollar te betalen voor "contractbreuk", omdat het iCloud data van de gebruikers op servers had opgeslagen die niet onder het beheer van Apple staan.

Apple zegt wel dat het niets fout heeft gedaan. Meer bij MacWorld.
https://variety.com/2022/film/news/apple-best-picture-oscar-coda-1235213717/
https://www.macworld.com/article/626014/icloud-storage-class-action-lawsuit-settlement.htmlSOCIALE NETWERKEN DIE PLOTS HUN REGELS TEGEN HAATSPRAAK AANPASSEN: IS DAT NIET WAT GEVAARLIJK?
We hebben het al eerder geschreven: sociale netwerken die zelf gaan beoordelen welke content toegelaten is en welke niet, wat haatspraak is en wat niet, begeven zich op een hellend vlak. Je begint aan iets, waarvan je niet weet waar het eindigt...

En toch leren de sociale netwerken niet. Meer nog: zij maken de helling nog steiler, door hun haastig genomen beslissing om haatspraak over het Russisch-Oekraïense conflict toe te laten. Zolang het om haatspraak gaat tegen Russen en Russische soldaten, te verstaan. Terwijl Russische staatsmedia die voorheen hun berichten vrij konden posten op deze sociale media, nu in Europa geblokkeerd worden op die platformen.

Zonder partij te kiezen voor Rusland of Oekraïne, moet vastgesteld worden dat deze beslissingen overhaast genomen werden, zonder enig beleid. De sociale netwerken blijven uiteraard privébedrijven. Maar zij spelen een belangrijke rol in de nieuwsgaring en de nieuwsverspreiding. Zij hebben ondertussen ook een verantwoordelijkheid gekregen. De regels voor haatspraak zomaar ineens gaan aanpassen, zodat een bericht niet meer als haatspraak gemarkeerd wordt dat bijvoorbeeld oproept om Russische burgers in andere steden buiten het conflictgebied aan te vallen, lijkt ons echt een "slippery slope"...
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/03/25/social-media-ukraine-rules-war-policy/UBER EN REGULIERE TAXIDIENSTEN: EINDELIJK SAMENWERKING
Het lijkt erop dat de ijskoude verhouding tussen Uber en de reguliere taxi's eindelijk ontdooit. In verschillende steden en landen komt het tot een samenwerking tussen beide soorten vervoer.

Zo kan je voortaan in New York City een van de befaamde yellow cabs bestellen via de Uber-app. Een win-win voor iedereen: door de pandemie was er een tekort aan chauffeurs ontstaan, wat tot lange wachttijden bij Uber-ritjes leidde. Deze samenwerking zorgt voor de Uber-chauffeurs dat die wachttijden nu voorbij zijn. De NYC taxichauffeurs krijgen nu toegang tot een massale groep pendelaars die een Uber-app hebben op hun telefoon. En de gebruikers zelf hebben meer keuze, wat hun portemonnee wellicht ook ten goede kan komen. (1)

Ook in San Francisco zou er een dergelijke samenwerking op stapel staan, maar die moet nog wel de goedkeuring krijgen van de overheid aldaar. (2)

En in Engeland heeft Transport for London aan Uber een licentie van 30 maanden gegeven, waardoor er privé-wagens van Uber in de stad mogen rijden. In november 2019 weigerde Transport for London een dergelijke licentie nog, maar in beroep kreeg Uber in september 2020 een licentie voor 18 maanden. Dat worden er nu dus 30. In Engeland heeft de Supreme Court wel beslist dat Uber-chauffeurs als werknemers behandeld moeten worden. (3)
https://www.afar.com/magazine/you-can-now-order-a-yellow-taxi-on-uber-in-nyc
https://www.nytimes.com/2022/03/28/technology/uber-taxis-san-francisco-deal.html
https://www.bbc.com/news/uk-england-london-60885937TIKTOK: NIEUWE FUNCTIES
TikTok is en blijft populair bij het jonge volkje. En als je het ons vraagt, verdient het dit ook, want het blijft vernieuwen. Twee nieuwe functies die deze week aangekondigd werden.

Om te beginnen TikTok Library. Dat is een tool om dingen te creëren in de app zelf. Om te beginnen zal je bepaalde content vanuit GIPHY kunnen gebruiken daarvoor, inbegrepen GIPHY clips, dus gifs met geluid erbij. In de toekomst zou daar nog content bijkomen van andere bronnen. Volgens een woordvoerder zou het gaan om tienduizenden clips, en miljoenen van de gewone gifs van de GIPHY bibliotheek.

Deze functie wordt om te beginnen uitgerold naar bepaalde markten op Android, volgende week naar iOS, en in de weken daarna voor beide besturingssystemen wereldwijd. Benieuwd wat dit voor creatiefs zal brengen! (1)

Een tweede functie is de 'watch history', waarbij je een terugblik kan werpen op wat je in de voorbije zeven dagen bekeken hebt. Voorlopig is dit enkel in testfase voor een beperkt aantal gebruikers, en het is niet bekend of en wanneer dit breed uitgerold zou worden. (2)
https://techcrunch.com/2022/03/29/tiktok-partners-with-giphy-on-new-video-creation-tool-tiktok-library/?guccounter=1
https://thenextweb.com/news/introducing-watch-history-solve-tiktok-annoying-issue-social-mediaYOUTUBE: COMMENTAAR MET EMOJI
Twee berichten die toevallig iets te maken hebben met emoji's. Om te beginnen: YouTube voert momenteel een beperkte test uit met reacties in emoji-vorm. Daarbij zal je een reactie op een bepaald moment in een video kunnen plaatsen in de vorm van een emoji, zoals een duimpje of een fronsend gezicht. Dat is eigenlijk een uitbreiding van de Timed Comments, waarbij je een commentaar kan nalaten bij een bepaald tijdstip in een video. Bekijkt iemand anders dan die video met deze extra functie, dan zal die in het reactie-paneel van de commentaren de emoji-reactie zien op dat bepaald moment. De gebruikersnaam van wie dat commentaar plaatste, zal echter niet getoond worden.

Momenteel zijn de emoji's die je gebruiken kan beperkt tot een hartje, een party popper, 100, een lamp, een geschokt gezicht, tranen van vreugde, en een  krijsende kat.
https://www.engadget.com/you-tube-is-testing-time-specific-emoji-reactions-235623017.html?src=rss&guccounter=1UNICODE CONSORTIUM: GEEN EXTRA VLAGGEN MEER
Het tweede bericht heeft ook te maken met emoji's maar dan wel vanuit de technische kant. In de laatste jaren is het aantal emoji's dat je kon gebruiken, en door elke besturingssysteem op dezelfde manier weergegeven werd, explosief gestegen. En er blijven voortdurend voorstellen binnenkomen om die emoji's nog verder uit te breiden.

Deze week heeft het Unicode Consortium echter aangekondigd dat het niet langer nieuwe suggesties voor emoji's met vlaggen zal aanvaarden. Het is nu eenmaal zo dat, wanneer een karakter-combinatie aanvaard wordt als emoji, dat niet meer ongedaan kan worden. De emoji kan nog wel geüpdate worden.

Er kunnen nog wel nieuwe vlaggen bij komen, maar niet voor regio's van een land, zoals Catalonië (of Vlaanderen en Wallonië). Enkel landen die door de VN erkend zijn, kunnen een emoji krijgen voor hun vlag.

Vlaggen vormen binnen de emoji's de grootste categorie, maar zij worden eigenlijk het minste gebruikt, zo stelt het artikel bij Engadget. Alhoewel in ons landje er heel wat mensen de Belgische vlag naast hun Twitternaam zetten, om duidelijk te maken dat zij voor een sterker federaal België zijn, met minder bevoegdheid voor de deelstaten (maar dit terzijde).

Het Consortium is ook van plan om het aantal nieuwe emoji's elk jaar te verminderen.
https://www.engadget.com/unicode-no-flag-emoji-please-131509128.html?src=rss
http://blog.unicode.org/2022/03/the-past-and-future-of-flag-emoji.htmlBINNENLAND: OPNIEUW INVAL BIJ KOERIERS POSTNL
Voor de tweede keer al is het gerecht binnengevallen bij enkele Belgische distributiecentra van PostNL. Van de drie centra die doorzocht werden, werden twee verzegeld, namelijk die in Willebroek en Wommelgem.

Dat is een ferme streep door de rekening van Bol.com, want zij werken vooral met PostNL voor leveringen in België. Zolang de distributiecentra verzegeld zijn, zitten duizenden pakjes daar geblokkeerd. Dat er voor de tweede keer een inval was, en dat bovendien de operationeel manager en de managing director van de vestigingen gearresteerd werden en al minstens één dag in de cel moesten blijven, verontrust Bol.com. Het heeft altijd in goede verstandhouding met PostNL samengewerkt, en twijfelde er niet aan de arbeidsomstandigheden.

In een brief aan de klanten heeft PostNL gesteld dat het niet begreep waarop de beschuldigingen van mensenhandel, valsheid in geschrifte, verboden terbeschikkingstelling en leiding geven aan een criminele organisatie gestoeld zijn.

In Het Nieuwsblad stelt professor Wouter Verheyen, jurist aan de UA die gespecialiseerd is in de transportsector en de logistiek, dat de lange keten van onderaannemingen, die lange tijd de sterkte van het bedrijfsmodel van PostNL was, nu mogelijk de reden is dat PostNL de controle verloren is.
https://www.tijd.be/ondernemen/logistiek/Verontrust-Bol-com-wil-reactie-van-PostNL/10377151
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/bolcom-ziet-8000-pakjes-geblokkeerd-maar-zegt-postnl-nog-niet-op
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220329_95151838BINNENLAND: WET IN DE MAAK VOOR KOERIERSBEDRIJVEN
De arbeidsomstandigheden van koeriers blijft een heikele zaak. Niet allen bij de mensen die pakjes ronddragen, maar ook bij mensen die eten rondbrengen. Alvast voor die eerste categorie zou er beterschap in het vooruitzicht zijn: minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter werkt, zo meldt De Tijd, aan een wet die grote pakjesbedrijven t

(meer dan 6,5 miljoen euro omzet per jaar, of meer dan 1,1 miljoen leveringen per jaar) verplicht bezorgers zelf in dienst te nemen. Nu hebben die grote spelers als postNL, GLS en DPD bijna geen mensen zelf in dienst: de levering wordt uitbesteed aan onderaannemers.

Dat zou moeten veranderen: over 3 jaar moeten die grote spelers 80% van het personeel zelf in dienst nemen.

Het is evenwel de vraag of dit voorontwerp van wet door de beugel kan voor de EU. Het is een wet die België eenzijdig zou uitvaardigen, en de vrije mededinging over de grenzen van de EU-lidstaten zou kunnen belemmeren.
Om te volgen dus!
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Lost-nieuwe-postwet-misstanden-in-de-pakjessector-op/10377454?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.itBINNENLAND: STREAMINGDIENSTEN GAAN ACTEURS EN MUZIKANTEN VERGOEDEN
Een ander bericht over betere vergoeding voor wie werkt, is juist het omgekeerde qua wetgeving. Waar het wetsontwerp uit vorig artikel vanuit België een wet wil uitvaardigen die mogelijk naar de hele EU kan uitwaaien, gaat het hier om de Belgische implementatie van een wet die al in de EU goedgekeurd werd.

In casu gaat het om streaming diensten, en de vergoeding die zij aan acteurs en muzikanten uitbetalen. Bij klassieke radio en tv kregen die namelijk een vergoeding per keer dat het werk waaraan zij meewerkten, uitgezonden werd. Maar de tijden veranderen. En tegenwoordig kijken we naar programma's via apps, en beluisteren we muziek via platformen zoals Spotify. Daar gelden heel andere regels voor de vergoeding, die veel nadeliger zijn.

Een Europese richtlijn over de eengemaakte digitale markt moet dit rechttrekken, en ons land gaat die wettekst nu implementeren. Dat betekent o.a., zo lees je bij De Standaard, dat ook "naburige rechten" vergoed worden, zodat sessiemuzikanten of hoofdartiesten meer geld ontvangen wanneer hun muziek op spotify afgespeeld wordt, of gebruikt wordt in een feuilleton.

De rechten zullen beheerd worden door PLayright, en dat zal onderhandelen met de streamingdiensten over de vergoedingen die uitgekeerd worden.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220318_94707223MESSENGER KRIJGT SNELKOPPELINGEN
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft iets leuks toegevoegd aan zijn boodschappendienst Messenger: snelkoppelingen zoals je die bijvoorbeeld ook bij Slack terugvindt.

Twee shortcuts zijn nu al beschikbaar: @everyone om een boodschap te sturen naar iedereen in een chat (maar we geven al meteen een waarschuwing mee om dit spaarzaam te gebruiken!) en /silent, dat jouw boodschap verzendt zonder dat die als melding verschijnt bij de geadresseerde.

In de volgende weken zouden nog enkele snelkoppelingen volgen. Met /pay kan je geld verzenden of een betaling vragen vanuit de Messenger chatbox (momenteel enkel voor de VS). Met /gif  gevolgd door een onderwerp, krijg je gifs te zien over dat onderwerp, die je dan in de chat kan inlassen/ Met /shrug en /tableflip krijg je de  ¯\_(?)_/¯  en 
(verti╯°□°)╯︵ ┻━┻ emoticons zonder dat je ze zelf moet intikken.
https://www.theverge.com/2022/3/29/23001776/messenger-shortcuts-commands-silent-replies-everyone-pay-gif-shrug-tableGOOGLE DOCS: NU OOK MET MARKDOWN
Als er één ding is waarvan wij fan zijn, dan is het wel Markdown. Waarbij je opmaak aan een tekst kan geven, zonder menu's te moeten doorbladeren of je handen van het klavier moet halen. Gewoon met bijvoorbeeld **voor en achter een woord,of __ voor en achter een woord (bijvoorbeeld **woord**) kan je dat woord of tekst in het vet zetten.

Google heeft nu aangekondigd dat het Markdown gaat ondersteunen bij Google Docs in de webversie. Het is de autocorrect functie die deze opmaak zal toevoegen. Tot nu toe waren er al enkele Markdown functies mogelijk in Docs, zoals lijstjes met bullets of getallen, en aanvinkvakjes. Nu wordt dat dus uitgebreid naar Markdown voor headers, vette of cursieve tekst, doorgehaalde tekst, en links. De originele Markdown bevat nog meer opties, zoals je zelf kan zien op onderstaande link, maar het is toch al een hele verbetering!
https://www.theverge.com/2022/3/29/23002138/google-docs-markdown-support-formatting-update
https://workspaceupdates.googleblog.com/2022/03/compose-with-markdown-in-google-docs-on.html
https://www.markdownguide.org/basic-syntax/APPLE GAAT EIGEN FINANCIËLE INFRASTRUCTUUR UITBOUWEN
Als je spreekt van een gesloten ecosysteem, dan moet je toch toegeven dat Apple daarin echt kampioen is. Het laatste bewijs daarvan is te vinden in de plannen die Apple volgens Bloomberg zou hebben: het gaat een eigen financiële infrastructuur uitbouwen voor betalingen en leningen. Met andere woorden: Apple wordt niet alleen fabrikant van toestellen, content-leverancier, maar ook de bank die je geld beheert. En waar je geld kan gaan lenen om al dat mooie Apple-spul te betalen.

Ironisch gezien kreeg het plan de codenaam "breakout" mee, omdat je je zo zou bevrijden van de huidige spelers van het financiële systeem. Maar ons lijkt het eerder een verdere vernauwing van je banden en verplichtingen aan Apple.

Meer details over de plannen vind je o.a. bij Ars Technica, dat wel weet te zeggen dat de financiële structuur enkel van toepassing zou zijn in volgende producten, niet de reeds bestaande. En dat dus Apple Card, de betaalkaart van Apple, nog wel gekoppeld zal blijven met financiële speler Goldman Sachs.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/03/apple-plans-to-build-its-own-financial-infrastructure-for-payments-and-lending/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE BRENGT NOODUPDATE UIT VOOR GEVAARLIJK RISICO
Er werd een lek ontdekt in de Chrome browser, en hackers zouden er al meteen misbruik gemaakt van hebben om gebruikers aan te vallen. Wat in professionele kringen een "zero-day" bug genoemd wordt.

De update wordt geleidelijk uitgerold bij alle gebruikers, maar wil je niet wachten dan kan je zelf al de update binnenhalen door in het Chrome menu te gaan naar Help > About Google Chrome.

Wat het lek exact is, en hoe hackers er misbruik van maken, heeft Google niet bekendgemaakt, om anderen niet op slechte ideeën te brengen.

Snel updaten dus!
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/emergency-google-chrome-update-fixes-zero-day-used-in-attacks/LANTERN: MOGELIJKE OPVOLGER VAN TOR
Wij hebben altijd gedacht dat het Tor netwerk, dat sinds midden jaren '90 bestaat, ontwikkeld was door hackers, die stiekem kopietjes wilden maken van muziek en films. Maar niets is minder waar: dat netwerk werd ontwikkeld door een research lab van de Amerikaanse marine, om de privacy te beschermen van de online communicatie van de Amerikaanse geheime diensten.

Welnu, interessant om weten is dat er nu gewerkt wordt aan een ander project, met steun van de VS, dat moet helpen om beperkingen bij de routing van data te omzeilen: Lantern. De Lantern app heeft namelijk geld gekregen van het Amerikaanse Open Technology Fund van de Amerikaanse overheid.

Wanneer je de app gaat opzoeken in de app stores, dan zie je veel Chinese lettertekens staan, wat je op het verkeerde been zou kunnen zetten. Lantern is wel degelijk Amerikaans, maar het was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die de virtuele "Chinese wall", de censuur in het land, wilden omzeilen. Nu wordt het ook gebruikt door mensen in Rusland, die zo toch nog toegang kunnen hebben tot diensten als Instagram en Twitter.

Het zal je dan ook niet verbazen dat Lantern de laatste tijd een enorme groei kende. Nu zijn er 7 miljoen actieve maandelijkse gebruikers wereldwijd, dubbel zoveel als drie jaar geleden. Rusland is momenteel de grootste markt qua verkeer, en het heeft China verdrongen naar de tweede plaats.

Lantern is echter geen VPN - het maakt gewoon gebruik van geo-geoptimaliseerde servers en zorgt voor een proxy voor geblokkeerde sites.

Het P2P netwerk van Lantern zou volgende week volledig operationeel moeten zijn. Wat betekent dat gebruikers video's en andere updates kunnen posten, die niet geblokkeerd kunnen worden. Deze hosting wordt wereldwijd uitgerold, ook in landen waar er geen zware censuur heerst. Maar ook jij kan helpen om het netwerk uit te bouwen, en een node hosten. Je krijgt daar zelfs een beloning voor - je wordt betaald in een cryptomunt die de Yinbi heet.

Meer achtergrond over deze app bij Vice. De tweede link verwijst je naar de app zelf.
https://www.vice.com/en/article/z3n5e9/russian-internet-lantern
https://getlantern.org/en_US/index.htmlEU VREEST DAT DMA BEVEILIGING IN BOODSCHAPPENDIENSTEN AFZWAKT
Eerder deze week hadden wij summier uitgelegd wat de Digital Markets Act van de EU inhoudt. Ondertussen hebben verschillende betrokken spelers gereageerd. En opvallend daarbij is een reactie van beveiligingsexperts, die ervoor waarschuwen dat de verplichting om verschillende boodschappendiensten interoperabel te maken, wel eens ten koste zou kunnen gaan van de veiligheid ervan. Verschillende diensten bieden namelijk end-to-end versleuteling aan, en volgens experts zo het verzoenen van twee verschillende cryptografische architecturen enkel kunnen geschieden als een van beiden zijn architectuur drastisch verandert met een verlaging van de beveiliging tot gevolg.

Een tussenoplossing die in de DMA voorgesteld werd, wordt eveneens verworpen. Bij dat voorstel zouden boodschappen die tussen twee platformen met niet-compatibele encryptiesystemen verzonden worden, ontsleuteld worden bij de ene dienst, en dan terug versleuteld worden bij de andere. Maar dat zou dan de "end-to-end" keten verbreken.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/3/28/23000148/eu-dma-damage-whatsapp-encryption-privacy?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
FEDEX TEST LEVERING MET VTOL DRONE
Vertical Take-Off and Landing, dat is waarvoor VTOL staat. Een toestel dus dat vertikaal kan opstijgen en landen, zoals een helikopter, en dus geen aanloopbaan nodig heeft. Fedex wil dergelijke toestellen inzetten voor een deel van zijn transport. Niet om de "last-mile" te overbruggen, het leveren van de pakjes aan je voordeur, wel als een systematisch onderdeel van de routes., en wel vanaf volgend jaar. Hiervoor heeft het een partnerschap afgesloten met Elroy Air, dat met de VTOL drone cargo zal verschepen tussen verschillende sorteercentra, en dat met dus onbemande toestellen.

De Chaparral C1 drone die Elroy Air daarvoor ontwikkeld heeft is een hybride elektrisch systeem, met een bereik van 300 mijl (480 km). Het kan tot 500 pond dragen (225 kg), dus dat zijn al wel wat pakjes. Het toestel heeft 12 elektrische motors voor zijn 12 propellers, en behoeft geen speciale infrastructuur om te kunnen landen en opstijgen. Weer een stukje ecologischer transport binnenkort!
https://www.engadget.com/fedex-autonomous-drone-cargo-transports-elroy-air-chaparral-c1-130003209.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: CRIMINAL

Deze podcast heeft er al enkele jaartjes op zitten. Het thema: criminaliteit, in al zijn vormen. Van zachte criminaliteit zoals fraude, tot harde criminaliteit, met geweld. En ook van alle tijden.
Deze week The Princess: de zaak van een jonge vrouw, decennia geleden, die een hele gemeenschap in Engeland om de tuin kon leiden door te beweren dat zij de taal niet sprak, afkomstig was van een eiland in Maleisië, en ontvoerd was. Terwijl zij eigenlijk gewoon afkomstig was van een Engelse gemeente niet ver daarvandaan.
Wat ons vooral charmeert is de heel zachte vrouwenstem die het verhaal vertelt, in een prachtig BBC-Engels. En natuurlijk ook de interessante verhalen.
https://thisiscriminal.com/PODCAST REVIEW: VINK
We hadden het al eerder over Vink, de podcastgids van Avro-Tros. Verleden week werden daarin De Kroongetuigen besproken, de podcast van Het Laatste Nieuws. En alhoewel de podcast als 'goed gemaakt' beoordeeld werd, plaatsten de reviewers van Vink toch vraagtekens bij de manier waarop belangrijke gerechtszaken, zoals de zaak Horion-Feneuille gebracht worden. Het maatschappelijk belang ontbreekt, zo wordt gesteld, en ook de urgentie - het is niet dat er een oproep gedaan wordt aan het publiek om mee te werken aan de oplossing van een zaak.
Beluister zelf deze aflevering van Vink met kritiek op De Kroongetuigen.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink/67205/132-joost-engelberts
https://www.hln.be/dossier/kroongetuigen~d35ddb197-bb6d-41b9-b1dd-117ebf75f46e/SPOTIFY ZET ZIJN OVERNAME VAN PODZ IN VOOR NIEUWE FUNCTIES

Verleden zomer heeft Spotify het bedrijf Podz overgekocht, dat gespecialiseerd is in het leren ontdekken van podcasts. Het betaalde daarvoor een aardige som: 49,4 miljoen dollar. Deze week werd bekend dat Spotify poogt om de technologie die Podz aan boord heeft, te integreren in zijn eigen aanbod zodat gebruikers nieuwe podcasts kunnen ontdekken die zij leuk vinden.
Het achtergrondverhaal hierbij bij TechCrunch, dat vertelt hoe de technologie werkt.
https://techcrunch.com/2022/03/28/spotify-puts-its-podz-acquisition-to-use-with-test-of-new-podcast-discovery-feature/NEDERLAND: DAG EN NACHT MEDIA OVERGENOMEN
Het is een evolutie die onvermijdelijk lijkt: dat podcasts niet langer overal gratis blijven. Het maken van een goede podcast kost moeite en geld. En eerlijk gezegd: met de paar advertenties die je in een podcast moet beluisteren, gaan de makers nooit uit de kosten komen.

Steeds vaker gaan podcastmakers achter een betaalmuur. Een muurtje dat gelukkig niet al te hoog is. Bijvoorbeeld: podcasts die voortaan exclusief te beluisteren zijn bij Spotify - waar een abonnement €9,99 per maand kost.

Dit bericht kadert in deze trend: Dag en Nacht Media, de grootste podcastuitgever van Nederland, wordt overgenomen door het Deense podcastbedrijf Podimo. Daar zal je voortaan een vast bedrag moeten betalen voor de podcasts. Dat is het slechte nieuws - maar het goede nieuws is: het abonnement kost slechts 5 euro per maand, en je kan zoveel podcasts beluisteren als je zelf wil.

Voor de podcasters is het ook goed nieuws, want dankzij deze extra inkomsten kunnen zij verder werken aan kwalitatieve podcasts. Alhoewel het natuurlijk nog valt af te wachten wat de verdeelsleutel zal zijn, en hoeveel concrete inkomsten zij uit deze deal halen.
Meer bij De Volkskrant en Emerce.
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/verschuiving-in-podcastland-productiehuis-dag-en-nacht-media-overgenomen-door-het-deense-podimo~b30b828e/
https://www.emerce.nl/nieuws/dag-nacht-media-deense-handenSPOTIFY: PODCASTS ONTDEKKEN
We hadden het er al eerder over dat Spotify het bedrijf Podz vooral overgenomen had voor diens technologie om podcasts te ontdekken. En nu al lijkt er een eerste toepassing te komen. The Verge weet namelijk dat Spotify een tab onderaan het gedeelte met de meldingen gaat plaatsen, waar die 'podcast discovery" feed zal komen. Je kan daar dan doorheen fiches met verschillende podcasts bladeren, en van het kaartje in het midden van de feed kan je een clip van de audio beluisteren met een dynamische transcript van wat je hoort. Interessant!
https://www.theverge.com/2022/3/29/23001285/spotify-podcast-discovery-feed-podz


 
De nieuwe oogst


FILMSCENARIO

Om een goede film te maken, heb je een goed scenario nodig. De Association des Lecteurs Anonymes, die zich tot doel gesteld heeft om het vak van scenariolezer en consultant te laten erkennen, heeft een scenariotheek uitgebracht. Zo kan je leren hoe een goed scenario eruitziet, wat de codes zijn, hoe je een dialoog markeert, enz.  De scenario's kan je downloaden.
Korben heeft hierover een interessant artikel.
[Taal: FR]
https://korben.info/telecharger-scenario-films.html


JONGLEREN: EEN HEUSE DATABASE
Dit is een poging om alle populaire en ook minder bekende jongleertips op één plek te verzamelen. Voor elke tip vind je een geanimeerde afbeelding van het patroon. Ideaal voor wie eens vrienden en familie wil verbazen!
[Taal: EN]
https://libraryofjuggling.com/


ESCAPEROOMS: WAAR VIND JE ZE
Ben jij een fan van escaperooms - plekken waar je zelf moet uitzoeken hoe je uit een mysteriekamer geraakt? Deze website wil je vertellen waar je dergelijke spannende avonturen beleven kan. Alleen: momenteel zijn het vooral escaperooms in de VS die getoond worden. Bedrijven in België hebben dus werk om zich aan te melden!
[Taal: EN]
https://escaperoom.com/


ZENHABITS: STOP MET OBSESSIES

Ben jij iemand die zich teveel zorgen maakt, ben je obsessief teveel aan het nadenken? Dit artikel bijZenHabitsheeft enkele probate middelen om daar komaf mee te maken. Het hele blog bevat trouwens nog meer interessante informatie om je leven wat meer Zen te maken.
[Taal: EN]
https://zenhabits.net/obsess/


DINGEN DIE JE NIET WIST OVER DE AMERIKAANSE GRONDWET
Bij Mental Floss vind je wel meer opmerkelijke feiten. Dit artikel gaat over de totstandkoming van de Amerikaanse grondwet. Wist je bijvoorbeeld dat de toen 81-jarige president Benjamin Franklin gedragen moest worden naar Independence Hall, omdat hij zo'n pijn had?
[Taal: EN]
https://www.mentalfloss.com/article/553604/facts-about-us-constitution


FBI GIDS VAN INTERNETTAAL

Weet jij nog wat al die afkortingen betekenen die je tegenkomt op Twitter, Instagram, in mail enz.? Geloof het of niet, de FBI heeft een lijstje samengesteld dat je bij Archive.org bekijken kan.
[Taal: EN]
https://archive.org/details/FBIGuideToInternetSlang/page/n3/mode/2up


CIA KAARTEN
Nog een interessante website van de Amerikaanse geheime diensten: landkaarten van bepaalde landen. Belgium vind je er niet, maar wel bijvoorbeeld Belize.
[Taal: EN]
https://www.cia.gov/resources/map/belize/


KILLED BY MICROSOFT
Deze website vertelt je welke producten, ooit door Microsoft opgestart, stopgezet zijn. Toch wel wat ontluisterend.
[Taal: EN]
https://killedbymicrosoft.info/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GET CONNECTED
De titel van deze website is Engels, maar de taal op de website zelf is Nederlands (naast Engels en Oekraiens).  Het de bedoeling dat bedrijven die Oekraïense vluchtelingen tewerk willen stellen, zich hier kunnen aanmelden.
[Taal: NL]
https://get-connected.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSBRIEVEN OVER TAAL

De website Doe iets met taal heeft een prachtige lijst opgesteld van nieuwsbrieven waarop je je kan abonneren, om meer te weten over taal in het Algemeen, en Nederlands in het bijzonder.
Onze favoriet is Taalpost van het Genootschap Onze Taal. Maar je zal er ongetwijfeld andere pareltjes ontdekken!
[Taal: NL]
https://doetietsmettaal.nl/2022/03/nieuwsbrieven-over-taal/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PASSEND LEZEN
Een website die allerlei informatie verzamelt en tips geeft voor mensen die niet of slecht kunnen zien. Zo vind je er deze week ook een tip voor een speciale kaart van De Efteling, die mensen met dergelijke problemen van dienst kan zijn wanneer zij dit prachtige sprookjespark willen bezoeken.
[Taal: NL]
https://www.passendlezen.nl/iguana/www.main.cls?surl=search&p=*#recordId=2.169169&srchDb=2_ALLESBEHALVE
https://www.passendlezen.nl/iguana/www.main.cls?surl=home


BOOKVINE: KINDERBOEKEN

Deze website wil ouders en jongeren helpen om hun volgende boek te vinden. Zoals de naam het aangeeft, gaat het dus wel enkel om Engelstalige boeken. Maar ze zijn wel geklasseerd volgens leeftijd (6 tot 8, 8 tot 10, 10 tot 14)
[Taal: EN]
https://www.bookvine.io/


PIANOS PUB: VIND EEN PIANO
Wist je dat er over de hele wereld meer dan 8.000 piano's zijn in 117 landen, waarop je gratis mag spelen? Een piano is uiteraard geen instrument dat je tijdens je reis in je rugzak meeneemt. Handig bij deze website is dat zij het ook eerlijk vermeldt wanneer een piano misschien niet meer aanwezig is, omdat het al lang geleden is dat iemand de piano gesignaleerd heeft. Voor België zijn er 4 publieke piano's zeker, maar er waren er 49 in totaal in het bestand.
[Taal: EN]
https://pianos.pub/location/belgium


GIALLO ZAFFERANO: HEERLIJK ITALIAANS
Een website in het Engels, maar het eten ziet er wel verduiveld lekker uit. De site belooft de beste Italiaanse recepten te brengen, met verschillende klassiekers. De filmpjes bij de recepten zijn wel in het Italiaans. Maar de beelden spreken voor zich. En er is Engelse ondertiteling.
[Taal: EN/IT]
https://www.giallozafferano.com/

   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Cyclisch diketon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dimedon
    Plaats in Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zabardo
    Geroosterd sojameel, een populaire smaakmaker die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinako
    Israëlische filmmaker, burgerrechtenactivist en voormalig journalist - Israëlische filmmaker, burgerrechtenactivist en voormalig journalist
    Duitse geograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ernst_Behm
    Frans kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Francine_Charderon
    Nederzetting met stedelijk karakter (daba) in Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charistvala
    Russisch-Oekraïens astronoom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ljoedmila_Ivanovna_Tsjernych


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aprilgrap - https://nl.wikipedia.org/wiki/1_aprilgrap
    Verongelukte vlucht van China Eastern Airlines - https://nl.wikipedia.org/wiki/China_Eastern_Airlines-vlucht_5735
    Gebombardeerde steden in Jemen:
        Sanaa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanaa
        Hodeidah - https://nl.wikipedia.org/wiki/Al_Hudaydah_(stad)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zwitserland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zwitserland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Hitgame Elden Ring is ontzettend moeilijk: 'Ik heb uit volle borst geschreeuwd'
https://www.ad.nl/games/hitgame-elden-ring-is-ontzettend-moeilijk-ik-heb-uit-volle-borst-geschreeuwd~a3d4576a/
- Van slimme molens tot wifi-duiven: de leukste 1 aprilgrappen uit de techwereld
https://www.ad.nl/tech/van-slimme-molens-tot-wifi-duiven-de-leukste-1-aprilgrappen-uit-de-techwereld~a804a410/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Trendolizer: wat zijn de trends over een bepaald onderwerp of in een land?
https://computertaal.info/2022/04/01/trendolizer-wat-zijn-de-trends-over-een-bepaald-onderwerp-of-in-een-land/
- Boeren stelen tanks (een game)
https://computertaal.info/2022/03/23/boeren-stelen-tanks-een-game/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- .Geek - Student die iPhone van usb-c voorzag, zet Lightning-connector in Android-toestel
https://tweakers.net/geek/195150/student-die-iphone-van-usb-c-voorzag-zet-lightning-connector-in-android-toestel.html
- Naast Summer Game Fest gaat ook de PC Gaming Show dit jaar gewoon door
https://tweakers.net/nieuws/195148/naast-summer-game-fest-gaat-ook-de-pc-gaming-show-dit-jaar-gewoon-door.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Vlaanderen krijgt volwaardige Gamehub
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaanderen-krijgt-volwaardige-gamehub/article-news-1853385.html
-  Starter van de week: Welbi laat bejaarden langer thuis wonen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-welbi-laat-bejaarden-langer-thuis-wonen/article-news-1852805.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DOXING: WAT IS HET EN WAT IS LEGAAL
Bij Dutchcowboys vonden we een interessant artikel over wat Doxing eigenlijk is - kort samengevat: het verzamelen van gegevens over iemand, het aanleggen van een dossiër als het ware, en dat dan verspreiden.
Waarvoor het misbruikt kan worden, wat de legale aspecten ervan zijn, lees je hier.
https://www.dutchcowboys.nl/cybercrime/doxing-wat-is-doxen-en-wat-maakt-het-zo-gevaarlijk


CHROME DRAAIEN OP JE PC
Officieel ondersteunde Google tot voor kort enkel Chrome OS op Chromebooks. In dit artikel bij How-To-Geek leer je hoe je een versie van Chrome OS op een USB stick kan zetten, en dan elke computer ermee kan opstarten zonder het OS te moeten installeren. (1)
Een alternatief is Chrome OS Flex, dat op 16 februari dit jaar uitgebracht werd, en dat je eveneens kan gebruiken om Chrome OS op je eigen PC of Mac te draaien.(2)
Voor beide gevallen vind je de instructies bij How-To-Geek.
https://www.howtogeek.com/128575/how-to-run-chrome-os-from-a-usb-drive-and-use-it-on-any-computer/
https://www.howtogeek.com/786376/how-to-run-chrome-os-flex-on-your-pc-or-mac/


HOE VIND JE WAAR JE CHROMEBOOK JE DOWNLOADS HEEFT GELATEN?

Je bent aan het surfen en je komt iets tegen dat je downloadt. Maar waar heeft jouw Chromebook dat bestand gezet? Je kan dat uitvinden door naar je downloadmap te gaan, of de downloadgeschiedenis van je browser te bekijken.
Bij How-to Geek vind je stap voor stap instructies met duidelijke afbeeldingen die je vertellen  hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/788567/how-to-find-downloads-on-a-chromebook/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OPENCYCLEMAP: FIETSEN

Het is weer om te fietsen, en deze kaart is een prima alternatief voor Google Maps. Je krijgt niet alleen mooie routes te zien, maar ook de restaurants, cafés en bars onderweg.
https://www.chip.de/downloads/OpenCycleMap_182868631.html
https://www.thunderforest.com/


TASKEXPLORER: WAT LOOPT ER
In Windows heb je wel een Task Manager, maar deze tool heeft nog enkele functies extra. Je kan niet alleen zien welke processen er lopen op je computer, maar je kan ook zien welke activiteiten door die lopende processen uitgevoerd worden.
https://www.chip.de/downloads/TaskExplorer_183203771.html
https://github.com/DavidXanatos


LIBREWOLF: VARIATIE OP FIREFOX
Dit is een 'fork', een afsplitsing van de originele code van de Firefox browser. Naar eigen zeggen wordt de focus gelegd op privacy, veiligheid en vrijheid. De browser zou meer bescherming bieden tegen tracking en fingerprinting technieken. Alle telemetrie, dataverzameling en andere storende elementen werden uitgeschakeld, en zelfs DRM.
https://librewolf.net/


DIAGRAMS: DIAGRAMMEN
Deze app belooft zelfs in 2005 gemaakte diagrambestanden te kunnen laden. Je kan online werken, of gewoon offline, in de app, indien je meer belang hecht aan privacy.
https://www.diagrams.net/


OCENAUDIO: AUDIO EDITOR

Misschien wat minder functies dan andere tools om audio te bewerken, maar wel heel gemakkelijk in het bedienen van de software. En bovenal gratis!
https://www.ocenaudio.com/
https://www.chip.de/downloads/Ocenaudio_62096771.html


RASPBERRY PI IMAGER: IMAGO OP SD

Met deze tool kan je op een SD-kaart het Raspberry Pi OS of andere systemen zetten. Het is officiële software van Raspberry Pi zelf.
https://www.chip.de/downloads/Raspberry-Pi-Imager_183376121.html
https://www.raspberrypi.com/software/


AMD LINK: STREAMEN
AMD Link ondersteunt nu het streamen van je PC met AMD-chip naar je mobiele toestel, smart TV of Windows toestellen met Radion hardware. Concreet kan je dus games spelen op andere toestellen dankzij deze toepassing.
https://www.microsoft.com/en-us/p/amd-link/9pdzd398q4fk?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


LIVELY WALLPAPER
Fan van behangpapiertjes voor je computer? Dan zal dit je wel kunnen bekoren. Het is namelijk een wallpaper-app die bewegende beelden ondersteunt. Deze versie 2.0 heeft ook een nieuwe gebruikersinterface in Windows 11 stijl. Maar je kan hem ook op een Windows 10 computer gebruiken.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9ntm2qc6qws7?activetab=pivot:overviewtab


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Waar de mond vol van is
loopt de gal van over.
-Cees Buddingh-