Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31/3/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1253 van 26/3/2022


 

Gegroet lezer,

Eindelijk was er de laatste dagen terug een zonsopgang wanneer wij 's ochtends vroeg (6u13) onze trein nemen naar Antwerpen. Eindelijk terug de mist boven de velden zien en de twee rivieren die we kruisen. Met het zomeruur zullen we even geduld moeten hebben om die zonsopgang terug te zien, maar het blijft toch zo mooi... Reizen met de trein, het is onze favoriete bezigheid :)

Deze week vindt u in uw nieuwsbrief weer een heel diverse selectie artikels. Helaas weer verschillende berichten over oorlog en tech, maar toch ook weer wat 'gewone' berichten. Hopelijk vindt u er uw gading in!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE: NIEUWIGHEDEN BIJ PHOTOS EN SEARCH
Twee berichtjes over nieuwigheden bij Google - alhoewel je bij het tweede bericht eigenlijk meer over een inhaalbeweging zou moeten spreken.

Om te beginnen een bericht over Google Photos. Daar test Google een functie uit die het gemakkelijker moet maken om tekst te isoleren uit een foto en die je ook meer opties moet geven over wat je wil doen met die tekst.

Google Photos ontdekt al langer tekst in een foto, die je dan kan kopiëren en plakken in andere toepassingen. Maar nu zou die functie uitgebreid worden, aldus Forbes. Wanneer er tekst gevonden wordt in een afbeelding, dan kunnen gebruikers in de testgroep een rij opties zien, als pop-up. Die geven je dan rechtstreeks toegang tot bepaalde tekstgebaseerde functies van Google Lens. Het gaat met name om de opties "copy text", "listen", "crop", en "Markup". Tot nu toe kreeg je enkel toegang tot de "copy text from image" pop-up. (1)

De tweede 'nieuwigheid' betreft eigenlijk een functie die al sinds juli in de Google iOS app bestond. Je zal namelijk ook in de nieuwste versie van de Google app voor Android voortaan de laatste 15 minuten van je zoekgeschiedenis kunnen wissen.

Deze optie wordt geleidelijk aan uitgerold. Je kan zien of je hem al hebt, door naar je Google app op Android te gaan, daar op je profielfoto te klikken, en vervolgens de "Delete last 15 min" optie te kiezen  - als je ze hebt. (2)
https://www.forbes.com/sites/paulmonckton/2022/03/19/google-tests-small-google-photos-change-with-a-big-impact
https://www.theverge.com/2022/3/18/22985668/google-android-app-delete-last-15-minutes-search-history?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MICROSOFT EDGE: GENEREERT AUTOMATISCH OMSCHRIJVING VAN AFBEELDING
We denken er te weinig bij na, maar voor mensen die blind zijn of een gezichtsbeperking, is het erg lastig wanneer zij een afbeelding tegenkomen tijdens het surfen. Zij kunnen die afbeelding moeilijk of slecht zien. Dat kan je voorkomen, door in de html-code "alt" van je website een omschrijving mee te geven van wat de afbeelding voorstelt. Mensen die jouw website bezoeken met een screenreader, krijgen dan die omschrijving te horen, en weten waarover het gaat.

Maar helaas maken heel weinig mensen gebruik van die optie. Vaak is de naam van een afbeelding gewoon "223334Axyz.jpg", en dan kan de screenreader daar niets van maken.

In de Edge browser van Microsoft zou daar nu een oplossing voor moeten bestaan. Door gebruik te maken van de Cognitive Services Intelligence van Azure, maakt de browser een automatische "alt" tag aan voor afbeeldingen wanneer de maker van de webste die niet voorzien heeft.

Deze optie moet je wel zelf activeren, via de toegankelijkheidsopties in de Edge instellingen.
https://www.thurrott.com/cloud/web-browsers/microsoft-edge/264405/microsoft-edge-automatic-image-descriptions-screen-readersSNAP: CUSTOM LANDMARKERS
Wij hebben altijd gezegd dat Snap, het bedrijf achter Snapchat, een grote voorsprong heeft op het gebied van augmented reality. En deze aankondiging bewijst dit eens te meer.

Snap heeft namelijk verleden week "Custom Landmarkers" gelanceerd. Daarmee kunnen de meer dan 250.000 mensen en bedrijven die nu al aan Snapchat Lens maken, hun ervaring koppelen met een fysieke locatie, zoals een winkel, een standbeeld, andere points of interest in een landschap.

Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet jouw smartphone wel een Lidar sensor aan boord hebben, zoals de iPhone heeft, maar helaas weinig Android toestellen. Het maken van een Landmark dat aan een fysieke locatie gekoppeld is, zou minder dan een dag duren, zo lees je bij Protocol.

Wie zo'n Landmark maakt, kan ook een QR-code plaatsen op een object in de fysieke wereld, zodat mensen daar kunnen zien dat er AR-content te beleven valt. De Landmarkers kunnen bekeken worden in de Snap mobiele app, en ook in de AR-bril van Snap.
Meer bij Protocol.
https://www.protocol.com/entertainment/snap-custom-landmarkers-geospatial-ar
https://twitter.com/lukehurd/status/1483913095185682434?s=21OORLOG EN TECH: STARLINK
Het is opvallend dat in een land in oorlog, de burgers toch nog altijd toegang hebben tot het internet. Het geheim? Elon Musk, en zijn Starlink systeem van satellieten.

Bij Washington Post lees je daarover een interessant verhaal. Waarin je ook verneemt dat Elon Musk eigenlijk in een tromgeroffel op de borst, zoals ook apen doen, president Putin uitgedaagd heeft tot een gevecht met één arm op de rug gebonden, met als inzet de toekomst van Oekraïne. Elon Musk heeft, buiten dat macho-gedoe, nog een andere manier om de Oekraïners te helpen: zijn Starlink satellietdienst.

Starlink is een onderdeel van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Bij Starlink kan je een terminal aan je huis bevestigen, die gelijken op de satellietschotels om satelliet-tv te ontvangen.

Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne, leek het erop dat de internetverbindingen verstoord zouden worden door Russische cyberaanvallen. De minister van digitale transformatie, zo vertelt Washington Post, richtte zich echter rechtstreeks tot Musk, met de smeekbede om hulp te sturen. En Musk reageerde prompt: het land kreeg duizenden antennes van de bedrijven van Musk en de Europese bondgenoten. En die bleken een prima verbinding via de Starlink satelliet te brengen met het wereldwijde internet.

Nog een zoveelste aspect eigenlijk dat bewijst dat oorlogvoeren in dit digitale tijdperk ook een cyberdimensie inhoudt.
Meer bij WashingtonPost.
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/03/19/elon-musk-ukraine-starlink/
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/11/02/satellite-internet-starlink-kuiper-faq/OORLOG EN TECH: ACTIVISTEN NEMEN RUSSISCHE RANSOMWARE ONDER VUUR
Verleden maand heeft een security researcher die zichzelf Conti Leaks noemt, chat logs en oudere open source code op het internet gezet, die behoorde tot de Conti ransomware groep.

Dat is een elite ransomware groep, die onder leiding staat van Russische hackers. Zij hebben al tal van malware families ontwikkeld, en zou een van de actiefste cybercrime-operaties leiden.

Conti Leaks ondernam volgens Bleeping Computer deze actie als antwoord op het feit dat die Conti-groep zijn steun had gegeven aan de Russische invasie van Oekraïne.

Het voorbije weekend heeft Conti Leaks code geopenbaard voor Conti versie3, die een jaar jonger is dan de laatste lek van deze ransomware, die in januari 2021 gewijzigd was. De source code werd geüpload naar VirusTotal, en een link daarnaar werd gepost op Twitter. Het archief is weliswaar met een wachtwoord beveiligd, maar dat kan je gemakkelijk afleiden uit de verschillende tweets over dit bericht.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/more-conti-ransomware-source-code-leaked-on-twitter-out-of-revenge/OORLOG EN TECH: IS HET WEL OK OM OPEN SOURCE TE WIJZIGEN
Bij MIT / The Download lees je een interessant verhaal over hoe activisten open source software omvormen tot "protestware", om Russen in te lichten over de ware toedracht van wat zich in Oekraïne afspeelt, en hen aan te zetten om te protesteren.

Concreet gaat het om een waarschuwing van de grootste bank van Rusland, die zijn gebruikers ervoor waarschuwt om geen enkele software meer te updaten, omdat die updates omgevormd zouden kunnen zijn tot "protestware".

Er  zouden namelijk al een twee dozijn open source softwareprojecten opgemerkt zijn die code toegevoegd zouden hebben waarmee geprotesteerd wordt tegen de oorlog. In de meeste gevallen gaat het gewoon om een simpele boodschap tegen de oorlog die getoond wordt wanneer de software opgestart wordt. Maar minstens bij één project zou er ook schadelijke code opgestart worden, die computers in Rusland of Wit-Rusland volledig leeg zou vegen.

Nu mag dat heel mooi zijn, dat activisme. Maar sommigen hebben er toch wel een bedenking bij. Dit zou namelijk het vertrouwen in open source kunnen ondergraven. Open source moet van de hele gemeenschap, de hele wereld zijn, en moet boven geopolitiek staan - ook in oorlogsomstandigheden.
https://www.technologyreview.com/2022/03/21/1047508/the-download-activists-are-targeting-russians-with-open-source-protestware/OORLOG EN TECH: FACEBOOK
Je kon verleden week al lezen dat de toegang tot Facebook en Instagram in Rusland verboden is. Nu echter heeft Rusland nog een stap verder gezet: de activiteiten van beide apps worden als "extremistisch" bestempeld. Dat betekent dat het personeel dat in Rusland werkt voor Meta, beschuldigd zou worden van criminele activiteiten.

Deze escalatie komt er nadat Meta zijn beleid op haatspraak aangepast had, zodat gebruikers op Facebook en Instagram wel degelijk mochten oproepen tot geweld tegen Russische soldaten.

Meta heeft nog getracht die beschuldiging van extremisme ongegrond te laten verklaren, met het argument dat Rusland geen zeggenschap heeft over het bedrijf, omdat het geregistreerd is in Rusland, maar een Russische rechtbank verwierp dat argument.

Momenteel mag die andere poot van Meta, WhatsApp, nog wel werken in Rusland.
Meer achtergrond bij Protocol en Engadget.
https://www.protocol.com/bulletins/meta-facebook-instagram-ban-russia
https://www.engadget.com/russian-court-bans-instagram-and-facebook-but-wont-kick-out-whatsapp-004629924.html?src=rssWINDOWS 11: WATERMERK BIJ NIET ONDERSTEUNDE HARDWARE
Om de nieuwe versie van het Windows OS te kunnen draaien, Windows 11, moet je hardware toch wel aan bepaalde vereisten voldoen. Dat kan je uittesten via een tool (1) die onderzoekt of je hardware geschikt is of niet.

Uiteraard bestaan er middeltjes om toch de update te installeren, op eigen risico uiteraard. Nu heeft The Verge ontdekt in de nieuwste Release Preview dat in dat geval Microsoft een watermerk op je desktop plaatst. Het is enkel een waarschuwing "system requirements not met". Met het verzoek om de instellingen van je computer te bezoeken om meer te weten te komen. Buiten die waarschuwing gebeurt er echter niets - er zouden geen beperkingen komen op bepaalde functies bijvoorbeeld.
Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/windows-11-watermark-unsupported-hardware-135550376.html?src=rss
https://www.theverge.com/22988775/microsoft-windows-11-desktop-watermark-unsupported-hardwareSOCIAAL NETWERK BEREAL: IS DIT DE JUISTE AANPAK
Er zijn heel wat social media apps om foto's te delen. Instagram is het grootste voorbeeld uiteraard. Die apps bevatten allemaal filters en tools om foto's te bewerken, zodat je jezelf op je best kan voorstellen. Gebruikers creëren zo een glamour versie van zichzelf, een geïdealiseerde wereld, wat uiteindelijk kan leiden tot psychische problemen.

Het foto-sharing netwerk BeReal pakt het helemaal anders aan, en legt de nadruk op hoe je werkelijk bent. Dat doet het op een heel slimme manier. Je mag daar maar één keer per dag een foto posten - niet zozeer om je screentime te beperken, als wel om je te dwingen te tonen wie je werkelijk bent.

Elke dag krijgen gebruikers in een bepaalde tijdzone een melding op hetzelfde uur. Daarna hebben zij twee minuten om een gecombineerde foto vanop de camera vooraan en achteraan te posten. Doen zij dat niet, dan wordt jouw foto getagd met de melding dat je het doel gemist hebt. En er is nog een incentive: je kan de foto's van de mensen die jij volgt, niet bekijken, tot je zelf een eigen foto post.

Ons lijkt het wel een slim idee. De app is van start gegaan in Frankrijk, en wil nu de VS veroveren.
https://bere.al/en
https://www.protocol.com/entertainment/bereal-social-media-app-collegeBINNENLAND: GEBRUIK STEPS GEREGLEMENTEERD
Het heeft even geduurd - de overheid heeft lange tijd de snelle opkomst van elektrische steps oogluikend toegelaten, zonder die te reglementeren. Maar omdat er zich steeds meer ongevallen voordeden met elektrische steps, waarvan verschillende met dodelijke afloop, kon de overheid niet anders dan regels bepalen voor het gebruik ervan. Het kan toch immers niet dat alle andere vervoersmiddelen, waaronder brommers, aan regels onderworpen zijn, en dat je met een e-step, die dezelfde snelheid halen kan, volkomen carte blanche krijgt?

En dus werden de volgende regels uitgewerkt:
-enkel wie ouder is dan 16 mag met een e-step rijden op de openbare weg
-met zijn tweetjes op een step wordt verboden
-maximum snelheid wordt beperkt tot 25 km per uur
-steps mogen voortaan enkel achtergelaten worden in speciaal daarvoorziene parkeerplaatsen en dus niet langer lukraak ergens gedeponeerd worden.
-je mag met een e-step niet op het voetpad rijden, maar moet het fietspad gebruiken.
-in voetgangerszones zal aangegeven worden of je met een e-step (stapvoets) mag rijden.

Deze regels zijn in de maak, en zouden tegen de zomer van kracht moeten zijn. Een wijs besluit, want e-steps hebben al voor heel wat dodelijke gevallen gezorgd - persoonlijk zijn in onze kennissenkring twee jonge mensen omgekomen bij een dergelijk ongeval.
Bron: Knack
https://www.knack.be/nieuws/belgie/elektrische-steps-verboden-onder-16-jaar/article-news-1847391.html


FRANKRIJK: HUUR EEN FIETS
We blijven nog even bij het idee van de nieuwe vormen van vervoer. Het Franse bedrijf Motto verhuurt elektrische fietsen, maar niet zoals de meeste andere bedrijven die dat doen per uur: Motto doet het per maand. Voor 75 euro kan je in Parijs, de eerste stad waar de dienst van start gaat, een hybride fiets huren, met een motor op het achterste wiel, waarmee je tot 25km per uur kan rijden.

De fiets heeft ook GPS tracking, een antidiefstalsysteem, en een afneembare batterij die je mee kan nemen uit voorzorg. In de huur per maand zitten ook een verzekering tegen schade en diefstal, plus onderhoud en herstelling. Wanneer je in de Motto app een herstelling aanvraagt Motto dat het de herstelling binnen de 48 uur kan uitvoeren. En in de toekomst zou je ook een aanhangsel kunnen huren om je fiets om te vormen tot een bakfiets.

Waarom we dit interessant genoeg vonden om het te vermelden? Omdat het "jouw" fiets is, die je meteen in huis kan halen zonder diep in de buidel te moeten tasten. Het grote voordeel is dan ook dat je er ongetwijfeld goed zorg voor dragen zal, en die niet zomaar kriskras achterlaat - hét grote probleem bij de e-steps.

Motto is niet het enige bedrijf dat met dit concept afkomt. In Nederland is er Swapfiets en Véligo, in Duitsland is er Dance.
https://techcrunch.com/2022/03/14/motto-to-launch-a-new-electric-bike-subscription-service-in-paris/BINNENLAND: TEXTGAIN WINT AHA!-AWARD VAN VOKA
Voka, de organisatie van ondernemers, reikte verleden week voor het eerst de Aha!-award uit, een prijs die innovatieve bedrijven moet bekronen. Winnaar werd Textgain- een bedrijf dat je misschien niet zal kennen, maar dat toch een belangrijke rol speelt bij het beteugelen van haatspraak.

Textgain, dat eigenlijk een spin-off is van Universiteit Antwerpen, kan namelijk op basis van artificiële intelligentie kenmerken vaststellen over de schrijver van een posting op een sociaal netwerk. Kenmerken zoals: is de schrijver M/V, is die jonger of ouder dan 25 jaar, is die introvert of extravert.

Die analyse is ook van toepassing voor haatboodschappen en desinformatie op de sociale media. Reden waarom organisaties zoals de Europese Commissie en Facebook beroep doen op Textgain. Reden dus voor Voka om deze prijs aan het bedrijf uit te reiken.
Meer bij Made In Antwerpen.
https://www.made-in.be/antwerpen/facebook-en-europese-commissie-analyseren-haatboodschappen-met-technologie-uit-antwerpen/GOOGLE EN ZIJN VERWARRENDE NAAMGEVING: ECHT EENVOUDIGER WORDT HET NIET
In mei 2022 zal Google Movies en TV verwijderen uit de Google Play app. Voortaan zal je films kunnen huren, kopen en bekijken in de Google TV app. Alle content die je al gekocht had, en je verlanglijstje zullen naar Google TV overgezet worden. Simpel? Niet echt. Want er zijn al zoveel veranderingen gebeurd, dat een kat haar eigen jong niet terugvindt.

Stel: je wil een film of een feuilleton kopen. In 2019 was het dan zo dat je naar Google Play Movies en TV afdeling moest gaan van de Google Play Movies en TV-app op je slimme tv. Daar kon je dan de films of reeksen bekijken met die app, of via YouTube, want daar kon je ook die aangekochte content bekijken.

In 2020 echter veranderde Google zijn Google Play Movies and TV-app, en noemde die Google TV.

Op 15 juni 2021 zette Google de Google Play Movies and TV-app voor slimme tv's stop.

Nu heeft Google dus aangekondigd dat in mei dit jaar de Google  Play Movies en TV-afdeling daar verdwijnt. Waar moet je dan je films en reeksen kopen?

Wel, je koopt die op de YouTube app of website. Of op de Google TV-app voor Android, Android TV en Google TV (jawel, er bestaat een app en een iOS met dezelfde naam). Om deze content te bekijken, moet je naar YouTube gaan of YouTube TV, of de Google TV app op Android, Android TV en Google TV, of de Play Movies app op iOS en Apple TV.

Het wordt dringend tijd dat iemand orde schept in die wirwar, vind je niet?
https://www.androidpolice.com/2020/10/02/google-tv-is-replacing-the-old-play-movies-tv/
https://arstechnica.com/gadgets/2021/04/google-is-killing-google-play-movies-tv-on-smart-tvs/TWITTER DM SEARCH: EINDELIJK VOOR ANDROID
Twitter had al in 2019 de mogelijkheid uitgebracht om je DM's (direct messages, privéberichten dus) te doorzoeken, maar enkel voor gebruikers van de iOS-app. In 2021 kwam ook DM search uit voor Android, maar dan enkel voor je volledige geschiedenis, niet recente draadjes. De belofte om een betere zoekfunctie uit te brengen was er wel, maar liet lang op zich wachten.

Nu is het zo ver: in de zoekbalk van je DM inbox kan je een naam of trefwoord intikken, klik je op het tabblad Messages, en je ziet alle relevante boodschappen ook de oudere.
https://www.engadget.com/twitter-dm-message-search-205102176.html?src=rssSNAP KOOPT NEXTMINC
Het bedrijf achter sociaal netwerk Snapchat heeft de Franse neurotech startup NextMind overgenomen. Die werkt aan een technologie voor een interface tussen brein en computer.

Wat nu niet wil zeggen dat Snapchat zich op dat pad waagt - want de headband developer kit die het bedrijf aan het ontwikkelen was, wordt stopgezet. Met die technologie wilde men bereiken dat je bepaalde aspecten van je computer met je gedachten zou kunnen besturen.

De ingenieurs zullen ingezet worden in het hardware team van Snap, Snap Lab. Die heeft al wel wat mooie producten op zijn actief staan, zoals de Snap Spectacles, een AR bril, en binnenkort zou er een camera drone uitkomen.

De bedoeling is dat de technologie van NextMind gebruikt gaat worden voor de augmented reality bril van Snap.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/3/23/22991667/snap-buys-nextmind-brain-computer-interface-spectacles-ar-glasses

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


UNIVERSAL CONTROL: WAT IS HET
Verleden week heb je misschien bij verschillende nieuwsmedia lovende kritiek gelezen over de Universal Control van Apple. The Verge noemt het zelfs de "meest indrukwekkende nieuwe feature in jaren". Maar wat is het eigenlijk?

Wel, het is een feature die momenteel in bèta beschikbaar is in iPad OS 15.4 en MacOS 12.3. De functie zorg ervoor dat je een input kan delen tussen een iPad en Mac, zonder dat je je klavier, video of mouse van het ene toestel naar het andere moet switchen. Je kan concreet iets kopiëren op je Mac, naar je iPad gaan en dat daar in de iPad OS app plakken. Je kan ook bestanden klikken en verslepen tussen de twee, en je iPad klavier of andere randapparatuur kan ook je Mac bedienen.

Het is wel zo dat de toestellen allebei Bluetooth actief moeten hebben, en dat zij op hetzelfde WiFi netwerk moeten zitten. Bij CNet en 9to5 Mac vind je instructies om deze functie te activeren.
https://www.cnet.com/tech/computing/universal-control-from-apple-builds-a-deeper-ios-macos-relationship/
https://9to5mac.com/2022/03/17/universal-contorl-ipad-and-mac-feature/APPLE: EVEN OUT EN GEEN FILMS MEER HUREN OF KOPEN
Twee berichten over Apple. Om te beginnen: maandagavond werden verschillende Apple-diensten getroffen door een technisch probleem. Op Twitter en andere platformen beklaagden mensen zich dat zij geen toegang hadden tot diensten als de App Store, iCloud, Siri, iMessage, iTunes Store, Apple Maps, Apple Music, Apple Podcasts, en meer. Zelfs de developer website van Apple was niet toegankelijk door problemen met servers. Na een dikke twee uur waren de diensten terug online, maar wat het probleem juist was, werd niet bekendgemaakt. (1)

Ondertussen werd bekend dat je met de Apple TV-app voor Android TV en Google TV geen films meer kan huren of kopen. Die app was al sinds verleden jaar beschikbaar op Google TV en Android TV, met alle bijhorende toegang tot Apple TV, de kanalen, plus de mogelijkheid om iTunes films rechtstreeks te huren of te kopen, via het toestel.

Deze optie is echter verdwenen sinds de laatste update - de knoppen daarvoor werden vervangen door de laconieke mededelen dat je films kan kopen, huren of erop abonneren via de Apple TV app op iPhone, iPad, en andere streamingdiensten.

In een blogposting duidt John Gruber deze wijziging: het heeft volledig te maken met het feit dat Apple en Google het niet eens kunnen worden over de commissie die op de aankopen gerekend wordt. (2)
https://www.macrumors.com/2022/03/21/icloud-and-apple-services-down/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://daringfireball.net/linked/2022/03/21/apple-tv-android-tvKODAK BRENGT OPNIEUW FILMROLLETJES UIT
Retro: het blijft mensen bekoren. Onlangs werden er opnieuw cassettes uitgebracht, om muziek op te nemen en in je cassettedeck te beluisteren. En om ongetwijfeld met een pen in het centrum van de cassette terug te draaien, wanneer het bandje verward geraakt was in je cassetterecorder.

Nu heeft Kodak Moents, een afdeling van het bedrijf dat fotoproducten en -diensten biedt, de Kodak Gold 200 film gelanceerd in een nieuw 120 formaat met 5 rolletjes in één set.

Een zegen voor fotografen die graag foto's maken met échte pellicule. Volgens de fabrikant zijn deze rolletjes ideaal voor wie foto's wil maken in een medium formaat, en combineert de film warme verzadigde kleuren, een fijne korrel, en hoge scherpheid.
Meer bij Petapixel.
https://petapixel.com/2022/03/21/kodak-launches-120-format-gold-200-film-stock/PROXIMUS EN DOMUS MEDICA WERKEN SAMEN ROND DOKTR-APP
De Covid-crisis heeft ervoor gezorgd dat er heel wat bedrijven, zelfs hele sectoren versneld hun manier van werken gedigitaliseerd hebben. Zo ook in de gezondheidszorg.

Je huisarts bezoeken werd door de strenge maatregelen haast onmogelijk, en digitale consultaties werden schering en inslag. Proximus heeft in juni 2021 een app uitgebracht, Doktr, die dergelijke consultaties op een gebruiksvriendelijke en veilige manier moest realiseren.

Verleden week heeft Proximus nu aangekondigd dat het een samenwerkingsovereenkomst gesloten heeft met Domus Medica, de grootste wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Vlaanderen en Brussel. De bedoeling daarvan is om Doktr breed uit te rollen in het Belgische gezondheidssysteem, zodat bepaalde consultatie die geen fysiek bezoek aan de arts vereisen, via teleconsultaties kunnen geschieden.

Meer over de verbreding van deze samenwerking, zoals het uitwerken in welke gevallen een teleconsultatie aangewezen is,  in het persbericht van Proximus.
https://www.proximus.com/nl/news/2022/20220322-collaboration-doktr-domus-medica.html#NIMO: EEN SLIMME BRIL VAN 799 DOLLAR
We blijven nog even bij slimme brillen. Want iedereen, van Meta en Apple tot Google, focust zich daarop. Nu is er een andere fabrikant die met een slimme bril op de proppen komt: Nimo

Die heeft een toestel dat eigenlijk een minicomputer is, die volledig in de brilglazen ingebouwd is. Als OS is er een aangepaste versie van Android. Er is geen ondersteuning voor Google Play, maar het OS ondersteunt wel Android apps - je kan dus een browser draaien, Microsoft Office, enz.

Belangrijk hierbij is dat je geen koppeling nodig hebt met een ander toestel om op het internet te gaan, wel een aparte oplossing. Via bluetooth kan je ook een muis en klavier verbinden, en je kan Bluetooth gebruiken om een smartphone te koppelen, en die dan te gebruiken als trackpad.

Met een tik op de zijkant van het montuur kan je dingen selecteren, en de bril kan ontdekken waarnaar je kijkt.

Een heleboel mogelijkheden, maar geen camera en geen luidsprekers in de bril.

De batterij gaat niet zo lang mee, 2,5 uur, en het gewicht van de bril is ook  niet zo licht: 125 gram. De prijs is dat evenmin: het toestel zou $799 moeten kosten. Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/nimo-planet-nimo-glasses/
https://www.nimoplanet.com/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAPPLE PODCASTS: NIEUWE FUNCTIES
Apple Podcasts heeft nieuwe functies voor podcasters die een betaald abonnement willen aanbieden in de app. Zo was het tot nu toe voor de makers niet mogelijk om te zien hoeveel volgers zij hadden, maar vanaf volgende maand zou dat aantal aangeduid worden in het dashboard.

Ook is er voortaan een optie op MP3's te uploaden als content waarvoor betaald moet worden, terwijl dat voorheen enkel mogelijk was voor .wav en .flac. En als maker zal je ook de banner waarin je de abonnering aanbiedt kunnen aanpassen.

Ter herinnering: Apple Podcasts vraagt een commissie van 30% op de inkomsten uit de podcast-abonnementen, en 15% vanaf het tweede.
https://techcrunch.com/2022/03/22/apple-podcasts-followers-subscription-features/

 
De nieuwe oogst


   
JOUW PLEK IN DE WERELDBEVOLKING

Deze website vertelt je wat je levensverwachting is, gebaseerd  op je geboortedatum, je geslacht. En zet die verwachting dan af tegenover andere landen, om het wat in perspectief te zetten.
[Taal: EN]
https://population.io/#/1955/02/24/female/Belgium/milestones


TEXT CHAT ANIMATOR
Of we deze website wel zo onschuldig vinden, dat is nog de vraag. HIer kan je een animatie aanmaken van een chat in verschillende chat applicaties, en dan exporteren als GIF of video. De bedoeling is dat je hiermee een story kan aanmaken, maar het valt te vrezen dat dit ook misbruikt wordt...
[Taal: EN]
https://chat-animator.com/


OUTFITTOR: OUTFIT GENERATOR
Er is zoveel keuze aan kleding, zoveel verschillende soorten kleren, dat het moeilijk kiezen is. Deze website geeft je alle tools die je nodig om zelf je volgende outfit samen te stellen. Je kan bladeren doorheen opties, en dan de prijs opvragen bij een webshops.
[Taal: EN]
https://outfittor.com/


ALLE FYSICA SAMENGEVAT IN 9 LIJNEN

Voor wie niet bang is van wat wetenschap: hier vind je alle fysica-wetten samengevat in enkele lijnen, zoals "natuur houdt niet van haast" en "natuur houdt niet van perfecte orde". Met uiteraard een formule om dit uit te drukken, en een link naar een PDF met meer uitleg.
[Taal: EN]
https://www.motionmountain.net/9lines.html


TINDER4CATS
Op zoek naar een huisgenoot voor jezelf of naar een speelkameraad voor de kat die al in je huis aanwezig is? Deze Tinder-variant laat je kiezen om een kat te adopteren.
[Taal: EN]
https://tinder4cats.com/


DE 11 BESTE FILMS VAN HET JAAR TOT NU TOE
We zijn al bijna 3 maanden ver in het jaar 2022. Wat zijn de beste films van dtit jaar, die je echt niet zou mogen missen? Bij Vulture lijsten ze het op.
[Taal: EN]
https://www.vulture.com/2022/03/best-movies-2022.html


SAVE THE SOUNDS

Deze website wil geluiden uit het verleden bewaren. Handig ook om een geluid toe te voegen aan een verhaal dat je wil brengen. Klik op een thumbnail om naar een geluid te horen, en klik er opnieuw op om een ander geluid te beluisteren.
[Taal: EN]
http://savethesounds.info/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SMARTBID
Vastgoedmakelaars hebben zelf een eigen online platform gelanceerd, waarbij zij een biedproces voor de verkoop van een huis kunnen opzetten, opvolgen en afhandelen. Het systeem werd ontwikkeld en uitgerold door de beroepsfederatie CIB Vlaanderen.
[Taal: NL]
https://www.tijd.be/ondernemen/vastgoed/Vastgoedmakelaars-lanceren-online-biedservice/10375359
https://smartbid.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KURIEUZENAIR
Na Vlaanderen werd ook in Brussel een experiment uitgevoerd om de luchtkwaliteit te testen. In oktober 2021 plaatsten vrijwilligers een buisje aan hun gevel om de gegevens te verzamelen. De resultaten lijken mee te vallen. De kaart vind je op de onderstaande link, en ook wat uitleg daarover.
[Taal: NL]
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220318_94085287
https://www.standaard.be/curieuzenair-kaart#11/50.84/4.36


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SLECHTE WETENSCHAP ONDERSCHEIDEN
De Nederlandse stichting Skepsis heeft een mooie poster uitgebracht die je moet helpen om slechte wetenschap te herkennen. Hier kan je hem downloaden:
[Taal: NL
https://skepsis.nl/mainsite/inhoud/uploads/2022/02/Slechte-Wetenschap-Poster.jpg


WORLD PRESS PHOTOGRAPHY: DE WINNAARS

De winnaars van de wedstrijd 2022 zijn bekend. Dit jaar werd er een nieuw model gebruikt, waarbij er winnaars gekozen werden in vier categorieën, in zes globale regio's.
Zowel bij PetaPixel als DeMorgen vind je een selectie van de winnaars. De hele lijst op de website van World Press Photography Competition.
https://petapixel.com/2022/03/24/the-regional-winners-of-the-2022-world-press-photography-competition/
https://www.demorgen.be/nieuws/world-press-photo-maakt-regionale-winnaars-bekend-enkele-parels-op-een-rij~bde55872/
https://www.worldpressphoto.org/contest/2022OPEN SOURCE ALTERNATIVE
Deze website reikt je open source alternatieven aan voor populaire SaaS-producten, dus software die je "as a service" kan huren. Van e-commerce tot CRM en notities: er zijn echt wel wat alternatieven te vinden.
[Taal: EN]
https://www.opensourcealternative.to/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Grensplaats in Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Achkerpi
    Zweedse natuuronderzoeker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_Linnaeus_de_Jongere
    Bulgaars politicus, econoom en ondernemer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiril_Petkov
    hetrocyclisch organisch dicarbonzuur met een pyraan-structuur als centraal deel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chelidonzuur
    Regering-Juppé II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-Jupp%C3%A9_II
    Stadhuis van Vianen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Vianen
    Lijst van Belgische ministers van Gelijke Kansen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_ministers_van_Gelijke_Kansen
    Roversbende van Adegem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roversbende_van_Adegem


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Russische invasie van Oekraïne in 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_in_2022
    Belegerde plaats in Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marioepol
    Separatistische volksrepublieken:
        Donetsk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksrepubliek_Donetsk
        Loehansk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksrepubliek_Loehansk


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over zoogdieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zoogdieren


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple start verkoop slimme speaker in Nederland: vijf voordelen en één groot nadeel
https://www.ad.nl/tech/apple-start-verkoop-slimme-speaker-in-nederland-vijf-voordelen-en-een-groot-nadeel~a62bba14d/
- Hoeveel stroom verbruiken je smarthome-gadgets?
https://www.ad.nl/tech/hoeveel-stroom-verbruiken-je-smarthome-gadgets~a9135254/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Een digitale toolset waarmee iedereen kan creëren
https://computertaal.info/2022/03/25/een-digitale-toolset-waarmee-iedereen-kan-creeren/
- Review: Moto G200
https://computertaal.info/2022/03/24/review-moto-g200/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Thunderful Games kondigt puzzelgame LEGO Bricktales aan
https://tweakers.net/nieuws/194868/thunderful-games-kondigt-puzzelgame-lego-bricktales-aan.html
- Thuiswinkel.org brengt als proef kosten in rekening bij misbruik recht op retour
https://tweakers.net/nieuws/194856/thuiswinkel-punt-org-brengt-als-proef-kosten-in-rekening-bij-misbruik-recht-op-retour.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Nog zeker tien jaar roaming in de EU zonder extra kosten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nog-zeker-tien-jaar-roaming-in-de-eu-zonder-extra-kosten/article-news-1850345.html
- Britse tiener zou aan het hoofd staan van Lapsus$-cyberbende
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/britse-tiener-zou-aan-het-hoofd-staan-van-lapsus-cyberbende/article-news-1849925.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE JE NAAM WIJZIGEN OP FACEBOOK

Er kan een perfect legale reden zijn waarom je je naam zou willen wijzigen op je Facebook profiel. Bijvoorbeeld omdat je gehuwd of gescheiden bent, je naam wettelijk veranderd hebt, of omdat je een typfout gemaakt hebt bij je registratie.
Maar dat is niet simpel. Dit artikel bij PCWorld geeft je een stap-voor-stap methode om dat toch te doen.
https://www.pcworld.com/article/623942/how-to-change-your-name-on-facebook.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MORGEN: DE ULTIEME AGENDA

Deze agenda belooft de ultieme agenda te zijn, voor professionals, waar je al je alle agenda's kan samenbrengen en synchoniseren: Exchange, Office 365, Google Calendar, Zoho, iCloud... Je kan je taken inplannen zodat er tijdslots voor gereserveerd worden,en veel meer.
Deze kalender kan je in je browser gebruiken, maar er zijn ook  aparte apps voor Windows, Mac en Linux.
https://morgen.so/


FOREST: CHROME EXTENSIE
Deze extensie voor je Chrome browser helpt je om geconcentreerd te werken, maar dan wel op een ludieke manier. In Forest plant je een virtuele boom, die na een half uur groot geworden is. Ga je gedurende dat half uur niet naar sites die je zelf op een blacklist gezet hebt, zoals Twitter of Facebook, dan is de boom volwassen. Maar ga je toch even een ommetje maken naar die sociale netwerken, dan verlies je je boom.
https://www.chip.de/downloads/Forest-fuer-Chrome_112418763.html
https://www.forestapp.cc/


CRYSTALDISKMARK: JE SCHIJF CONTROLEREN
Windows - Met deze tool kan je de lees- en schrijfcapaciteiten van je harde schijf uittesten. Er bestaat ook een portable versie van deze tool.
https://www.chip.de/downloads/CrystalDiskMark_32969879.html
https://crystalmark.info/en/


KAIRN: AL JE TAKEN CENTRAAL VERZAMELD
Deze tool beweert het summum van productiviteit te zijn. Je kan taken zelf toevoegen in de app, maar de app zal, als je die koppelt aan andere samenwerkingstools zoals Notion, taken automatisch toevoegen wanneer je bijvoorbeeld in Notion getagd wordt.
https://www.kairn.app/


SOFTMAKER FREEOFFICE
Ken je dit alternatief voor Microsoft Office al? De suite bevat alle tools die je nodig hebt: tekstverwerker, rekenblad, ...
Je krijgt wel na 5 dagen een melding dat je een registratiesleutel nodig hebt om het product te gebruiken. Bij de klassieke Layout kan je dan onder "Help" de knop vinden naar "Licentie verkrijgen". Daar krijg je dan een licentie, als je je mailadres ingeeft.
https://www.chip.de/downloads/SoftMaker-FreeOffice-2021_139800862.html
https://www.freeoffice.com/en/


PLAIN ORG
Voor iPhone: Een Org mode voor je iPhone. Een versie van Org Mode voor Emacs, maar dan naar je iPhone gebracht, in een mooie markup taal. Je kan je bestanden synchroniseren via je favoriete cloud provider.
https://plainorg.com/


CIRRUS: CSS


Dit is een SCSS framework, dat uitstekend geschikt is voor het moderne web. Je kan het framework integreren in elke HTML-pagina.
Voor ontwikkelaars.
https://www.cirrus-ui.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een partij die de eer opeist voor de regen
moet niet verbaasd zijn als haar tegenstanders haar de schuld geven van de droogte.
-Dwight W. Morrow.-