Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/3/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1252  van 19/3/3022


 

Gegroet lezer,

Opnieuw een heerlijk zonnige lentedag - eerst wat in de tuin werken, om daarna de laatste hand te leggen aan deze editie van Netties. Gek hoe het leven hier zo normaal en vredig, om niet te zeggen heerlijk kan zijn - terwijl het elders in Europa grote ellende is.

Over die oorlog ook deze week nog tal van berichten, hoe de sancties de tech bedrijven impacteert. Naast uiteraard ook "gewoon" nieuws, over gewone tech.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.RUSLAND EN META: GEEN VRIENDJES
Verleden week had Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook, aangekondigd dat het in 12 Oost-Europese landen een "spirit of the policy" uitzondering zou maken op zijn regels op haatspraak in Facebook en Instagram. Wanneer een posting haatdragend is of beledigend voor Russische soldaten, dan zou die posting niet onder de regels op haatspraak vallen - tenzij het om Russische soldaten zou gaan die oorlogsgevangenen zijn. Haatspraak tegen gewone Russische burgers zou nog altijd verboden zijn. De landen in kwestie, waar deze regel zou gelden, zijn Armenië, Azerbeidzjaan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slovakije en Oekraïne.

Een omstreden beslissing van Meta, die meteen reacties uitlokte bij Rusland. De Russische Procureur Generaal heeft namelijk een vraag ingediend om Metal als een extremistische organisatie te beschouwen. Facebook zelf was ondertussen al geblokkeerd in Rusland, maar deze klassering als extremistische organisatie zou betekenen dat alle operaties van Meta in Rusland crimineel worden.
https://www.msn.com/en-us/news/world/russia-asks-court-to-label-facebook-instagram-as-extremist/ar-AAUW4Ly
https://www.theverge.com/2022/3/10/22970705/russia-ukraine-moderation-facebook-instagram-hate-speech-violence-policySLIMME TOOL DOORBREEKT CENSUUR VAN RUSLAND
Zouden de Russische burgers eigenlijk wel weten wat er zich afspeelt in Oekraïne - dat is een vraag die menigeen zich stelt. President Poetin heeft namelijk de teugels over de media volledig in handen, en controleert wat er gepubliceerd wordt. Zelfs het woord "invasie" gebruiken wordt streng afgestraft, en journalisten die iets publiceren dat Poetin niet zint, riskeren 15 jaar cel.

Om de Russische burgers toch op de hoogte te brengen van wat zich afspeelt, en zo protest van de bevolking tegen Poetin aan te moedigen, hebben enkele Poolse IT'ers een slim idee gehad. Zij konden namelijk de hand leggen op een database van 20 miljoen mobiele nummers en bijna 140 miljoen e-mailadressen die eigendom zijn van Russische bedrijven en burgers. En zij ontwierpen een website die voortaan boodschappen stuurt naar die burgers.

Iedereen kan een boodschap opstellen, en die wordt dan gestuurd naar een willekeurige Russische burger. Er kan ook gekozen worden voor een vooraf opgestelde boodschap in het Russisch, die mensen oproept om de censuur van Poetin te negeren.

Sinds de tool op 6 maart online gebracht werd, hebben al duizenden mensen uit de hele wereld de site gebruikt om boodschappen te sturen in het Russisch, om beelden van de oorlog te sturen,  of beelden van de westerse media over de aanval die Rusland uitvoert op burgers.  Zodat niemand kan zeggen "Wir haben es nicht gewusst"....
https://www.wsj.com/articles/using-a-new-cyber-tool-westerners-have-been-texting-russians-about-the-war-in-ukraine-11647100803?mod=djemalertNEWSTWITTER BIEDT JE DE KEUZE TUSSEN CHRONOLOGISCHE EN ALGORITMISCH BEPAALDE TIJDLIJN
Verleden week kondigde Twitter aan dat er in de iOS app een tabblad bijkomt waarmee je zou kunnen wisselen tussen de tijdlijn in omgekeerde chronologische volgorde, met het nieuwste nieuws bovenaan, en de volgorde bepaald door het algoritme van Twitter. Om die optie te activeren, moet je dan eerst op het icoontje rechts bovenaan tikken, met de sterretjes, waar je nu een optie ziet om je "nieuwste tijdlijn" vast te pinnen. Selecteer je dat, dan krijg je twee tabs, "Home" en "Latest Tabs" bovenaan in de iOS app.

Mooi, dachten wij toen wij het lazen. Want een van de redenen waarom wij Twitter verkiezen boven andere soortgelijke sociale sites, is juist die chronologische tijdlijn, waarin enkel tweets staan van de mensen die wij zelf volgen. Maar blijkbaar zit er een addertje onder het gras bij deze nieuwe optie. Want zodra je de optie op deze manier activeert, wordt de algoritme-feed jouw nieuwe "home" feed. Schakel je tussen Twitter en een andere app op je smartphone, en keek je naar Latest Tweets, dan zal dat tabblad de focus hebben. Maar sluit je de app, en heropen je die, dan zit je automatisch terug bij de algoritme-tijdlijn.

Gelukkig beïnvloedt deze nieuwe optie in iOS de webversie niet, evenmin bij Safari op je iPhone. De optie zou wel binnenkort naar Android komen, en daar zal je dus ook geconfronteerd worden met het feit dat Twitter jou zijn algoritme-versie wil opdringen...
https://www.theverge.com/2022/3/10/22971307/twitter-home-timeline-algorithmic-reverse-chronological-feed?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4VAN DE ENE IN DE ANDERE CRISIS: FOXCONN EN CO POTDICHT
Het is oorlog in Europa. En terwijl wij dachten dat we eindelijk het coronavirus achter ons konden laten, duikt het in China in volle hevigheid weer op. En dat zorgt opnieuw voor een IT-crisis, terwijl de vorige chip-crisis niet eens verteerd is.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werd beslist om de hele stad Shenzen in lockdown te zetten, en meteen ook de hele provincie Jilin. Voor de techindustrie is dat heel belangrijk, want in Shenzhen  liggen de hoofdkwartieren van Tencent en Huawei? ook Foxconn, een van de belangrijkste leveranciers van Apple, zit in lockdown voor minstens een week.

Wat uiteraard inhoudt dat de productie stilligt van Foxconn in Shenzen, en die fabriek is de tweede belangrijkste in China voor verschillende bedrijven. Nu moeten we daar eerlijkheidshalve de opmerking bij maken dat China een "no-covid" politiek voert, en het virus drastisch wil uitroeien door harde quarantainemaatregelen. In vergelijking met de meeste Europese landen, waar de maatregelen de laatste dagen versoepeld werden terwijl er nog altijd nieuwe besmettingen vastgesteld worden, ging China in lockdown toen het aantal besmettingen van 1.100 naar 3.122 steeg. Ter vergelijking: in Shenzhen alleen wonen 17,5 miljoen mensen.
Meer bij Protocol en Bloomberg.
https://www.protocol.com/bulletins/shenzhen-lockdown-manufacturing
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-14/shenzhen-tightens-shipping-rules-to-cut-infections-virus-update-l0q1wikcINSTAGRAM: MODERATORS BIJ LIVESTREAMS
Het kan verwonderen dat het nu pas gebeurt - per slot van rekening bestaat de mogelijkheid om via Instagram live te streamen al sinds 2016. Maar het is pas nu dat Instagram ook de mogelijkheid biedt aan streamers om moderatoren te benoemen om de stream in goede banen te leiden.

Concreet moet de creator van een stream een moderator aanstellen door op de drie puntjes in de commentaar-balk te tikken tijdens een Live stream. Daar kan je dan een moderator kiezen uit een lijst met aanbevolen accounts, of je kan de zoekbalk gebruiken om een bepaalde account te zoeken.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/3/13/22974597/instagram-finally-letting-livestreamers-add-moderators-liveCHINA NIET ENKEL STRENG VOOR BUITENLANDSE BEDRIJVEN
Je zou soms in de verleiding kunnen komen om te zeggen dat China met allerlei reglementeringen buitenlandse bedrijven het moeilijk wil maken om in China te werken. Want het commercieel uitgangspunt van die westerse bedrijven, staat in principe nog altijd haaks op het communistisch gedachtegoed dat in de Chinese samenleving al decennialang heerst.

Toch moeten we vaststellen dat China zijn strenge regels niet alleen toepast op buitenlandse bedrijven, maar ook de eigen, in China opgerichte groepen. Zo werd deze week bekend dat WeChat, de populaire chat-app met allerlei extra functies zoals online betalen, mogelijk een recordboete riskeert in China, omdat het de antiwitwasregels in China niet gerespecteerd zou hebben.

China vereist namelijk dat online betaalplatformen de identiteit controleren van gebruikers en handelaars, en eveneens de bron van de fondsen die in de transacties gebruikt worden. En daar zou WeChat zich niet aan gehouden hebben, zodat moederbedrijf Tencent een boete riskeert. Hoe hoog die wordt, is niet bekend, maar het zou volgens waarnemers honderden miljoenen  yuan kunnen zijn.
https://www.wsj.com/articles/tencent-faces-possible-record-fine-for-anti-money-laundering-violations-11647242561?mod=djemalertNEWSGOOGLE DOMAINS GAAT VAN START IN 26 LANDEN
Eigenlijk biedt Google al 7 jaar de mogelijkheid om een domeinnaam aan te kopen, zonder via een hosting provider te moeten gaan. Maar nu pas is Google Domains uit zijn bètafase en is het een volwaardig product geworden.

Je zal kunnen kiezen uit meer dan domeinextensies zoals de klassieke .com en .biz of nieuwe domeinnamen zoals .guru en .shop. Het aanbod is geldig voor 26 landen, maar de aankondiging van Google vertelt niet welke.

Je kan dat domein dan koppelen aan de andere producten van Google, je kan je domein gebruiken voor je e-mailadres, om een website te bouwen met Google Sites, of je business profiel op Google Maps te zetten. Ook kan je gebruikmaken van de DNS en security tools van Google. Maar je kan je site ook koppelen aan een website die je bouwt via Wix, Shopify, Suarespace en dergelijke.

Belangrijk hierbij is dat Google belooft dat het een helpdesk aanbiedt, bemand door échte mensen. Want waar de Google diensten jammerlijk in tekort schieten, is dat je bij problemen niet meteen iemand vindt die je helpen kan.
Meer bij Engadget en Google zelf.
https://www.engadget.com/google-domains-beta-201056792.html
https://blog.google/outreach-initiatives/entrepreneurs/register-a-domain-google-domains/TWITTER SCHAFT DE TABJES IN JE TIJDLIJN METEEN AL AF
Amper enkele dagen nadat het uitgerold werd voor iOS-gebruikers, schaft Twitter het al af. De tabblaadjes waarbij je kon kiezen tussen een chronologische tijdlijn en een tijdlijn gebaseerd op een algoritme is op zich geen slecht idee, maar het feit dat je dan meteen de algoritmische tijdlijn als standaard ingesteld werd, kreeg veel kritiek. Twitter heeft gezegd "we hear you", en deze optie terug verwijderd.

Het is, zo merkt Engadget op, niet de eerste keer dat een internetbedrijf een nieuwe functie snel terugtrekt nadat die uitgerold werd. Maar het toont wel aan dat er nog altijd heel veel mensen zijn die een chronologische tijdlijn verkiezen, en dat zij boos zijn wanneer hen die optie afgepakt wordt.
https://www.engadget.com/twitter-rolls-back-tabbed-timeline-213623243.htmlYOUTUBE: VIDEO TRANSCRIPT MET TIJDSAANDUIDING
YouTube heeft een update uitgebracht voor zijn Android app, die wel heel handig is. Je zal namelijk het volledige transcript van een video kunnen zien als je dat wil, met daarbij tijdsaanduidingen van waar in de video deze tekst staat. En vervolgens zal je de video dan kunnen verwijderen van de transcript.

Deze optie kon je al vinden bij de desktopversie van YouTube, en nu dus ook op Androidtoestellen. Wat nog wel ontbreekt is een zoekfunctie voor de volledige transcript.
https://www.xda-developers.com/youtube-android-video-transcriptions/BINNENLAND: NIEUWE TV DECODER BIJ ORANGE
Wat doe je wanneer je geen slimme tv hebt, maar wel graag zou kijken naar het streamingaanbod van de populairste Vlaamse zenders? Op een gewone tv kan je die apps niet installeren, en zou je hoogstens de content hiervan kunnen streamen van je smartphone via Chromecast. Je moet dan wel een tv hebben met een tweede HDMI-aansluiting om de Chromecast op aan te sluiten.

Een oplossing is ervoor te zorgen dat de decoder die apps zelf al kan bevatten. Dan kan je die simpel oproepen vanuit het menu van je decoder. Dat is wat Telenet al doet, met Netflix en Streamz. En dat is wat nu ook Orange gaat doen.

Deze provider heeft aangekondigd dat er een nieuwe decoder komt, die op Android TV draait. Apps zoals VRT Nu, VTM Go en Streamz zullen standaard geïnstalleerd zijn op de decoder. Wat ook betekent dat je zelf niet aan de slag moet met je Google account om die apps te installeren.

Nu moet er bij Streamz wel bij vermeld worden dan de app wel geïnstalleerd is, en dat je 3 maanden lang deze dienst kan uitproberen. Wil je daarna Streamz blijven bekijken, dan moet je een Streamz-Plus abonnement nemen. VRT Nu en VTM Go blijven gratis. Je zal ook Amazon Prime kunnen draaien, maar ook daarvoor is een abonnement nodig. Netflix zit er momenteel niet bij - de app is wel geïnstalleerd, maar momenteel zijn er nog geen afspraken over toegang tot de content.
Meer bij Datanews.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/orange-klanten-krijgen-nieuwe-tv-decoder/article-news-1846251.htmlBINNENLAND: CULT-LEVERINGEN
We hebben het er al vaker over gehad dat er bij e-commerce toch wel een probleem is met leveringen: die verlopen niet efficiënt. De coördinatie tussen leverdiensten en webshops is niet geoptimaliseerd, zodat een koerier van bijvoorbeeld DePost jou een pakje komt brengen dat je bij Bol.com besteld hebt, en vijf minuten een koerier van Post.nl een pakje dat je bij Torfs.be besteld hebt.

Dat besef begint langzaam door te sijpelen bij enkele e-commercebedrijven. En een zevental gaat alvast samenwerken in een concept van CULT-leveringen, wat staat voor Collaborative Urban Logistics & Transport. Onder andere Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts en Schoenen Torfs kiezen voor een formule waarbij de producten eerst aan de rand van de stad gebundeld worden, waarna Bpost de pakjes gaat leveren.

Dit initiatief heeft betrekking op zowel levering aan de mensen die een pakje besteld hebben, als leveringen aan de winkels van de bedrijven die in het initiatief ingestapt zijn, ook als het om hele palletten voor de winkels gaat.
Een initiatief om op te volgen!
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/delhaize-torfs-en-telenet-leveren-samen-antwerpenBINNENLAND: TOMORROWLAND WIL MET CRYPTOTOKENS WERKEN
Je kan haast geen persbericht meer lezen over de aankondiging van een nieuwe dienst, of er zit wel het toverwoord "crypto", "NFT" of "web3" in. En het bericht over de plannen van Tomorrowland zijn "bingo" voor alle drie termen.

Tomorrowland zou namelijk gaan samenwerken met het handelsplatform voor cryptomunten FTX Europe, om in de toekomst te gaan werken met cryptotokens. Waar die ingezet zouden worden, is onduidelijk: kan je een pintje bier gaan betalen met een cryptomunt? Of kan je je ticket voor het festival met bitcoins betalen?

In De Tijd lees je dat dit Tomorrowland in staat moet stellen om de sprong te wagen naar web3 - dus decentralisatie en blockchains. Maar zoals we al eerder gesteld hebben is het web3 zoals dat door commerciële (en heel gehypte) platformen voorgesteld wordt, enkel meer van hetzelfde, enkel betaal je niet meer in geld dat bijvoorbeeld gekoppeld is aan de Europese Centrale Bank, maar wel aan een van de cryptomunten, die net zo goed gecentraliseerd zijn.

En dan het derde buzzwoord: NFT. Dat komt te pas bij een schattenjacht tijdens het festival, waarbij je een NFT winnen kan. O ja, en er zit ook nog wat virtuele wereld bij, het metaverse dus. Daar zal Tomorrowland ook festivals organiseren, en daar kan je dan betalen met cryptomunten.
Genoeg buzzwords? Benieuwd wat dit alles uiteindelijk concreet zal betekenen!
https://www.tijd.be/ondernemen/entertainment/Tomorrowland-lanceert-cryptotokens/10372773
https://forkast.news/headlines/tomorrowland-music-web3-ftx-europe/DE TECHGEVOLGEN VAN DE OORLOG IN OEKRAINE: SLACK
Volgens nieuwsbureau Axios zou Slack voor bepaalde klanten in Rusland de toegang tot de dienst afgebroken hebben. Het doet dit omdat het de internationale sancties wil volgen enerzijds, maar ook die van moederbedrijf Salesforce. Dat gaat zelfs de banden met Rusland verbreken en zet zijn business daar stop.

Dat had wel onverwachte gevolgen voor een aantal Russische bedrijven. Zij hadden plots geen toegang meer tot hun account, en konden zelfs geen data van voor die sluiting downloaden. Weer een lesje geleerd: je zorgt best voor een eigen backup van documenten die je bij een cloudprovider bewaart...
https://www.axios.com/slack-disconnecting-russia-customers-bbac4f2b-37cf-47a9-bfff-66c41337e47f.htmlMETA: FAMILY CENTER MOET JONGE GEBRUIKERS BESCHERMEN
Meta heeft een pakket beveiligingstools voor jonge gebruikers aangekondigd, dat het Family Center noemt. Ouders kunnen die tools gebruiken om te controleren wat kinderen zien en doen op de verschillende apps van Meta, om te beginnen op Instagram. Vanaf mei zal de tool ook beschikbaar zijn in het VR-platform van Meta, en in de maanden nadien in de rest van de producten van Meta.

Concreet kunnen ouders bijvoorbeeld monitoren hoeveel tijd een kind doorbrengt op een app, welke accounts het recent is gaan volgen en welke anderen het kind zijn gaan volgen, zij krijgen ook meldingen over accounts die zij al gerapporteerd hebben.

Voorlopig zullen Instagramgebruikers zelf de safety tools moeten activeren op hun eigen account. Vanaf juni zullen de ouders een optie krijgen om de supervisiemodus op te starten.

Instagram zou van plan zijn om nog meer controles uit te bouwen, zoals een manier voor de ouders om het appgebruik van hun kinderen tot bepaalde uren te beperken, en er zou ook een instelling komen waardoor meerdere ouders samen een bepaalde account kunnen co-superviseren.
https://techcrunch.com/2022/03/16/instagram-rolls-out-new-safety-tools-for-parents/NETFLIX GEEFT EXTRA OPTIES
Netflix heeft in een posting op zijn website enkele nieuwigheden aangekondigd, die eigenlijk wel slim bezien zijn.

Zo zou je je Netflix  account kunnen delen met maximum 2 personen buiten je gezien, mits een klein bedrag extra te betalen. Deze optie is voorbehouden voor mensen met een Standard of Premium abonnement, en wordt voorlopig als test enkel uitgerold in Chili, Costa Rica en Peru.

Die extra personen krijgen dan hun eigen login en wachtwoord.

Een tweede optie, die eveneens in deze landen uitgerold wordt, is "Transfer Profile to New Account". Deze optie is ook toegankelijk voor de Basic accounts, (naast uiteraard Standard en Premium). Met deze optie kan je je profiel, aanbevelingen en je kijkgeschiedenis meenemen wanneer je naar een nieuw abonnement gaat.

Eigenlijk zijn dit slimme maatregelen om mensen die niet tot hetzelfde gezin behoren, op een vriendelijke manier en zonder dwang, aan te moedigen om zich in regel te stellen met Netflix, en niet langer de inlog van een andere Netflix-gebruiker te "lenen".

Die "extra persoon" optie is veel goedkoper dan een eigen account aan te maken. En de mogelijkheid om je profiel mee te nemen, is dan weer een opstapje naar het aanmaken van een eigen account later. Slim bekeken!
https://variety.com/2022/digital/news/netflix-subscribers-pay-users-outside-households-1235206575/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MAC STUDIO: EEN GROTE MAC MINI
Verleden week heeft Apple een nieuwe desktop voorgesteld, de Mac Studio. Die bevat de befaamde nieuwe M1 Max chip, maar je kan er ook de M1 Ultra in steken. Het toestel is volledig aan te passen aan je eigen wensen, maar je kan het beschouwen als een grote Mac mini, maar dan met de kracht van een Mac Pro. Dat het toestel groter is komt doordat het een ventilator bevat die de hitte moet verhelpen die ontstaat door de krachtige interne onderdelen, maar tegelijkertijd het lawaai beperken moet wanneer je werkt met software die veel computerkracht vergt, zoals het bewerken van video of het compileren van code.

Daarnaast heeft Apple ook een speciaal scherm uitgebracht voor het toestel, de Studio Display. Die zou ook werken met een gewone Windows computer. Daar zal dan  wel de 12 megapixel camera enkel als een simpele camera werken, en de functie die je bij de Mac hebt, Center Stage, zal niet werken.

Verschillende bronnen zijn lyrisch over de capaciteiten van de Mac Studio. Wij zijn wel even geschrokken van de prijs. De Studio zelf is verkrijgbaar vanaf €2.329. Het scherm kost €1.779. Het speciale klavier, Magic Keyboard kost dan weer €205. Voor de basiscombinatie ben je dus al meteen €4.358 kwijt. Voor een gewone gebruiker niet betaalbaar, voor professionals die vaak video bewerken bijvoorbeeld, zal het wellicht de moeite waard zijn.
https://www.apple.com/benl/mac-studio/
https://9to5mac.com/2022/03/10/mac-studio-features-specs-price/
https://www.theverge.com/22974998/apple-xmac-myth-midrange-mid-tower-mac-studioFORD LEVERT JE BINNENKORT EEN NIET COMPLETE AUTO
Het tekort aan chips blijft maar duren. De reden was uiteraard covid-19, fabrieken die gesloten werden, plus logistieke problemen om alles te kunnen verschepen. Maar mensen hebben een nieuwe auto nodig, en daarom heeft Ford nu beslist dat het sommige auto's uit zijn Ford Explorer reeks toch op de markt gaat brengen, zonder bepaalde chips. Nu zijn dat echt wel chips die niet vitaal zjjn voor de veilige werking van de auto - het gaat namelijk om chips die de verwarming van de achterbank moeten regelen. Die kan zonder die chip trouwens nog altijd bediend worden vanop de console voor de voorste zetels.

En bovendien zullen de ontbrekende chips later, zodra zij beschikbaar worden, zonder probleem ingebouwd kunnen worden in de auto's. Voor auto's met die ontbrekende chips wordt uiteraard een prijsvermindering toegepast.
https://www.theverge.com/2022/3/13/22975246/ford-ship-sell-incomplete-vehicles-missing-chipsVS LAAT AUTO TOE ZONDER PEDALEN
Bij de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen was tot nu toe altijd een regelgeving aangehouden dat een dergelijk voertuig ook altijd manuele controles moet bevatten, zodat in een noodgeval een mens de controle kan overnemen - iets wat omschreven wordt in de crashstandaards.

Daar lijkt nu verandering in te komen. In februari heeft General Motors en diens zelfrijdende afdeling aan de National Highway Traffic Safety Administration in de VS de toestemming gevraagd om een zelfrijdend voertuig te mogen bouwen waarin de mogelijkheden voor de mens om de controle over te nemen, zoals een stuur en een rempedaal, niet meer aanwezig zijn. Als dt maar goed afloopt!
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/us-eliminates-human-controls-requirement-fully-automated-vehicles-2022-03-11/BINNENLAND: NYRSTAR BOUWT GROOTSTE BATTERIJ VAN HET LAND
Wanneer je leest dat een commercieel bedrijf, in dit geval een van de grootste zinksmelterijen ter wereld, Nyrstar, de "grootste batterij van België" gaat bouwen, dan zou je wel eens in de verleiding kunnen komen om te denken dat nu het energieprobleem voor België opgelost is. Maar wanneer je concrete cijfers leest, dan is het even slikken. De batterij zal 100 MWh energie opwekken, dus 25 MW gedurende 4u. Daarmee kan je dan 8 miljoen smartphones opladen of 1500 elektrische auto's. Of anders gezegd: 100.000 gezinnen kunnen een uur van stroom voorzien worden. Een peulschil, als er echt een probleem ontstaat.

Het bedrijf zal de energie opslaan als er een overschot is op het net, en teruggeven als er een tekort komt. Maar uiteraard zal, bij energieproblemen, het bedrijf deze batterijen ook eerst gebruiken voor de bevoorrading van de eigen energiebehoeften.

Hoe zit die grootste batterij van België eruit? Het gaat om 25 grote containers op de terreinen van Nyrstar in België.

De batterij vergt een investering van 30 miljoen euro, en de Vlaamse regering draagt 1 miljoen euro bij.
https://www.demorgen.be/nieuws/superbatterij-voor-stroom-bij-nyrstar-in-balen~beefcfa7/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/10/nyrstar-bouwt-grootte-batterij-van-belgie-bij-stroomtekort-kun/KAWASAKI: EEN ROBOTGEIT
Een gek idee, maar wel schattig: Kawasaki, bekend voor zijn motoren, heeft een robotgeit gemaakt die je kan berijden als een paard. De robotgeit heet Bex, en zijn hoorns kunnen licht geven, zijn benen (of poten?) kunnen verlaagd worden en dan omgevormd toe voetjes met wielen.

Het idee hierachter is om een robot te maken die zowel kan wandelen op benen als op wielen. Volgens het bedrijf kan de wandel-technologie, die ontwikkeld wordt bij humanoïde robots, ook toegepast worden bij robots met vier benen. Kawasaki is al in 2015 begonnen te werken aan een "Robust Humanoid Platform" (RHP), dat de naam Kaleido draagt.

Bex kan tot 100 kg op zijn rug torsen, en heeft camera's aan boord zodat de robot bijvoorbeeld ingezet kan worden voor de inspectie van industriële installaties.
https://www.cnet.com/culture/saddle-up-sci-fi-cowboys-kawasaki-has-a-rideable-robotic-goat/#ftag=CAD590a51e


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: DE 7

Deze podcast van de krant De Tijd loopt nu al enkele weken. En we moeten toegeven dat we onder de indruk zijn. In het begin vreesden we dat hier vooral nieuws gebracht zou worden dat zakenlui en beleggers interesseert. Maar even doorgebeten, en de informatie die je er krijgt is wel degelijk ook voor een meer algemeen publiek bestemd. Je verneemt wel meer over bedrijven, maar dat nieuws wordt in een bredere context geplaatst, tegen de achtergrond van de invasie in Oekraïne bijvoorbeeld.
Wij blijven de podcast in elk geval volgen!
https://www.tijd.be/podcasts/de-7/beluister-de-7-de-dagelijkse-podcast-van-de-tijd/10361795.html


SPOTIFY: MEER CONTROLE BIJ GEZAMENLIJKE PLAYLISTS
Het is erg creatief om samen met andere gebruikers op Spotify een "collaborative playlist" te maken, een gezamenlijke speellijst dus. Maar tot nu toe had je niet echt veel controle over wie aan die lijst kon meewerken en het resultaat ervan kan bekijken.
Dat verandert nu: er komen meer controlemogelijkheden. Zo zal degene die de playlist origineel aangemaakt heeft, de mogelijkheid krijgen om gebruikers uit te nodigen om samen te werken maar ook gebruikers te verwijderen uit de gezamenlijke lijst;  Je zal zo'n lijst ook op privé kunnen zetten, zodat niemand die kan beluisteren, ernaar kan zoeken, of de mix kan bekijken, behalve de mensen die mee mogen werken aan de lijst.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/spotify-collaborative-playlists-access-controls-private-setting-130052125.html


 
De nieuwe oogst


   
NETFLIX CODES
Vind je niet de goede series en films op Netflix die jou zouden kunnen interesseren? Netflix biedt jou wel een keuze, gebaseerd op een algoritme, dat rekening houdt met wat jij gekozen hebt uit het aanbod, en welke films/series daarvan je volledig uitgekeken hebt.
Maar je kan zelf ook zoeken op bepaalde genres. Want die hebben een code. Thrillers, in het Engels of "buitenlands", drama, comedy in verschillende genres: het kan je helpen om de reeksen te vinden die jou echt interesseren.
De codecs vind je op onderstaande link. Je moet gewoon in Netflix, na het inloggen, zo'n code invullen, of je kan op een code klikken op deze website.
[Taal: EN]
https://www.netflix-codes.com/#Thrillers


DETECT FAKES
Hoe goed zijn de deep fakes? En kan jij ze onderscheiden van de échte beelden? Deze websites stelt jou  de vraag, geeft tips, en toont voorbeelden.
[Taal: EN]
https://detectfakes.media.mit.edu/


PETRUCCI MUSIC LIBRARY

Deze website bevat een immense database met gratis bladmuziek. Noten dus die op papier staan, zodat jij de muziek kan spelen met jouw instrument.
[Taal: EN]
https://imslp.org/wiki/Main_Page


MOVIE TRAILER DATABASE
Van de meeste reeksen en films bestaat er een trailer. Deze website heeft deze trailers verzameld, en handig ingedeeld in categorieën. Je kan er ook de trending trailers vinden.
[Taal: EN]
https://trailerdb.com/


ROLAND50 STUDIO
Roland, maker van synthesizers, bestaat 50 jaar. Om dat te vieren heeft het samengewerkt met sound designer Yuri Suzuki in het project Roland50 Studio, waar je enkele van hun bekendste toestellen vindt. Een heuse ontdekkingstocht!
[Taal: EN]
https://roland50.studio/


JURYRECORDS: RECHTSZAKEN

Op deze website kan je in maar liefst meer dan 630 miljoen rechtszaken die in Amerikaanse gerechtshoven plaatsvonden gaan zoeken naar bepaalde termen. Voor amateurdetectives!
[Taal: EN]
https://www.judyrecords.com/


GEOTAB MET GHOST TOWNS
In de VS zijn enorm veel Ghost towns - spooksteden die ooit bewoond werden door een levende community, maar nu verlaten zijn. Dat was een echt fenomeen in de tijden van de Wild West, toen goudzoekers van vindplaats naar vindplaats trokken.
Geotab heeft een prachtige reeks over deze spooksteden gemaakt, met foto's en uitleg over de geschiedenis van deze steden.
[Taal: EN]
https://www.geotab.com/ghost-towns/


TOPPEN DIE JE KAN ZIEN
Bij HeyWhatsThat kan je berekenen welke toppen op welke plek gezien kunnen worden. En dan kan je dat ook bekijken op Google Maps. Heeft het veel nut? Dat weten wij niet. Maar het is wel leuk bedacht.
[Taal: EN]
https://www.heywhatsthat.com/


HIER SPREEKT MEN GEEN NEDERLANDS: KOOCHOOLOO
Deze webdienst werd opgericht door de National Science Foundation, en wil kinderen opvoeden tot sociale verantwoordelijkheid en interesses voor STEM-vakken. Dit alles moet gebeuren door middel van kookrecepten om gezonde voeding te maken, die in meerdere talen beschikbaar zijn.
Wat wel opvalt is dat een van de investeerders in dit platform start it @ KBC is, toch een Belgisch initiatief. En dat er geen Nederlandstalige versie van de website beschikbaar is. Wat meer is - en eigenlijke onvergeeflijk: er is geen equivalent van de .com website in het .be domein geregistreerd. Sommigen leren het nooit.
Alhoewel er misschien wel verbetering in komt: op de website zijn nu ook vacatures te vinden voor tweetalige sales & outreach-specialisten die het Frans en Nederlands machtig zijn...
[Taal: EN]
https://chefkoochooloo.com/


HIER SPREEKT MEN FRANS: CINEBEL

Deze website hebben wij teruggevonden in een van onze eerste edities, nu al meer dan 25 jaar geleden. De website draait rond de Belgische (Franstalige) film, en je vindt er informatie over festivals zoals nu binnenkort het festival van de kortfilm (16 tot 22 maart). De website is echter niet meer zelfstandig: de domeinnaam bestaat nog, maar verwijst door naar DHNet, de site van Dernière Heure.
http://www.cinebel.be
https://www.netties.be/archief_edities/19961228_002.txt


FRAMED: FILM RADEN
Op deze website moet je, aan de hand van bepaalde scènes, raden om welke film het gaat. De site helpt je erbij door de volledige titel aan te vullen wanneer je een trefwoord kent.
[Taal: EN]
https://framed.wtf/


REDDIT TRENDS

Deze website laat je, zonder bij Reddit te moeten inloggen, de onderwerpen zien die momenteel trending zijn op Reddit. Je krijgt dus een hele mix van alle mogelijke onderwerpen, van sport tot een president Poetin die 1.000 man van zijn personeel ontslaat omdat hij vreest vergiftigd te worden.
[Taal: EN]
https://www.upvotestats.com/trends?tab=all&sort=hot&time=today


PAPYR: BETER ONLINE LEZEN
Deze webdienst belooft dat hij je helpt om beter online te lezen: je kan artikels, essays en blogs van over het hele web bewaren om later te lezen, er collecties van maken, en ook vrienden met gelijkaardige interesses volgen om te zien wat zij lezen, en zo meer interessant leesvoer ontdekken.
[Taal: EN]
https://www.papyr.coBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Marokkaans-Belgisch boksster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanae_Jah
    Nationaal spoorwegbedrijf van Japan in de vorige eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanese_National_Railways
    Pterosauriër die tijdens het Trias leefde in het gebied van het huidige Argentinië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yelaphomte
    Stad in Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjornomorsk
    Regeringspartij van Azerbeidzjan, die sinds 1993 ononderbroken aan de macht is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw_Azerbeidzjaanse_Partij
    Archeologische site in Boven-Galilea, Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuttiyeh-grot
    Duits theoloog van gereformeerde huize - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Gr%C3%BCber
    Belgisch paralympisch skiër en voormalig ski-instructrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Linda_Le_Bon
    Geologische formatie in de ondergrond van de Belgische provincies Henegouwen, Namen en Luik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Formatie_van_Fooz


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overstromingen in Suriname 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overstromingen_in_Suriname_2022
    Aardbeving Fukushima 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Fukushima_2022
    Slag om Kiev (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Kiev_(2022)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de film noir - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Film_noir
    Een uitgelicht artikel gaat over het Limburgs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Limburgs


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De nieuwe Mac Studio getest: ‘Hij maakt een soort fluitgeluid’
https://www.ad.nl/tech/de-nieuwe-mac-studio-getest-hij-maakt-een-soort-fluitgeluid~a91391a5/
- Dit toetsenbord lijkt op dat van Apple, maar is eigenlijk veel beter
https://www.ad.nl/tech/dit-toetsenbord-lijkt-op-dat-van-apple-maar-is-eigenlijk-veel-beter~aefa605d/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Instagram en tieners: een snelle gids voor ouders om hun kinderen veilig te houden
https://computertaal.info/2022/03/16/instagram-en-tieners-een-snelle-gids-voor-ouders-om-hun-kinderen-veilig-te-houden/
- PowerToys v0.56.2 verschijnt met bug fixes en nieuwe instellingen
https://computertaal.info/2022/03/16/powertoys-v0-56-2-verschijnt-met-bug-fixes-en-nieuwe-instellingen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europees overleg met Apple en Google is nodig om coronatracking te verwijderen'
https://tweakers.net/nieuws/194562/europees-overleg-met-apple-en-google-is-nodig-om-coronatracking-te-verwijderen.html
- Google optimaliseert vindbaarheid apps voor tablets en foldables in Play Store
https://tweakers.net/nieuws/194558/google-optimaliseert-vindbaarheid-apps-voor-tablets-en-foldables-in-play-store.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Kinderen leren verkeersregels via speciaal Minecraft-level
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/kinderen-leren-verkeersregels-via-speciaal-minecraft-level/article-normal-1847833.html
- Comité T: bewaren van metadata moet uitzonderlijk zijn
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/comite-t-bewaren-van-metadata-moet-uitzonderlijk-zijn/article-news-1848093.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Deze machine kan duizenden dranken “printen”
https://www.technologium.be/deze-machine-kan-duizenden-dranken-printen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVERBETER JE GMAIL MET SHORTWAVE

Shortwave is een tool die je productiever laat werken met je Gmail. Je kan gemakkelijker to do-lijstjes aanmaken en beheren, mails in bepaalde types samenbrengen, en meer. De tool werd gemaakt door enkele ex-Googlers. Dit artikel bij Gizmodo vertelt hoe je echt productiever werkt met Shortwave.
https://gizmodo.com/5-ways-shortwave-supercharges-your-gmail-1848593074
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ISO-WORKSHOP 11.0 FINAL
Een kleine maar krachtige tool: hiermee kan je image-bestanden inpakken, converteren en branden.
https://www.chip.de/downloads/ISO-Workshop_52028630.html
https://www.glorylogic.com/


FIREFOX RELAY


Met deze tool voor je Firefox browser biedt Mozilla je de mogelijkheid wegwerp e-mailadressen aan te maken om je aan te melden voor diverse internetdiensten.
https://www.chip.de/downloads/Firefox-Relay-Firefox-Add-on_182664471.html
https://relay.firefox.com/


PICPICK: SCHERMAFDRUK
Dit is een heel krachtige tool om onder Windows schermafdrukken te maken. Er zit ook een veelzijdige editor bij om de beelden te bewerken.
Gratis voor thuisgebruik.
https://picpick.app/en/


PLEX MEDIA SERVER


Met deze gratis tool kan je je muziek, video's en foto's van je Windows computer naar een Mac computer streamen, naar iOS en Android smartphones.
https://www.chip.de/downloads/Plex-Media-Server_47722931.html
https://www.plex.tv/


PDF UNSHARE: BEPERK DELEN VAN JE BESTAND
Met deze app kan je ervoor zorgen dat de PDF die je doorstuurt naar een bepaalde persoon, niet verder gestuurd wordt, zodat de inhoud ervan niet gedeeld wordt zonder jouw toestemming.
https://www.chip.de/downloads/PDF-Unshare_183222108.html
https://pdfunshare.com/


SPEEDOMETER: HOE SNEL FIETS JE


Met Speedometer GPS Pro voor je Android toestel kan je via je app zien hoe snel je rijdt, zowel met je fiets als met de auto. Bovendien vertelt de app je de afstand die je afgelegd hebt en zelfs de hoogteverschillen.
https://www.chip.de/downloads/Vollversion-Speedometer-GPS-Pro-Android-App_182921010.html
https://play.google.com/store/apps/dev?id=8271310691420682403

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ook de haat kent zijn jaloezie:
wij willen onze vijand voor onszelf hebben.
-Friedrich Nietzsche-