Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/3/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1251 van 12/3/2022


 

Gegroet lezer,

Ook deze week bevat dit e-zine heel wat berichten over de tech aspecten van de invasie van Rusland in Oekraïne. Een conflict waarvan het einde nog niet in zicht is, en dat nog alle kanten op kan gaan. Het menselijke leed wordt elke dag groter.

Maar daarnaast uiteraard enkele tips, wat gewoon tech nieuws, en leuke software. En vooral enkele tips voor steengoede podcasts. Voor elk wat wils dus.

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.OORLOG EN TECH: DE GRONDSTOFFEN GEBRUIKT IN TECH
Wat hebben Oekraïne en Rusland aan grondstoffen te bieden, die door de oorlog in het land getroffen worden? Ook daarvoor vonden wij een goede opsomming bij DTNS.

Om te beginnen: Rusland zelf genereert 90% van de Neon die gebruikt wordt in chiplithografie - dat is een procédé in het maken van chips waarover je een duidelijk artikel vindt bij Tweakers (1). Een fabriek in Odessa doet het merendeel van de raffinage van die neon voor verder gebruik. Wat dus eigenlijk betekent dat 50-60% van de neon die wereldwijd gebruikt wordt, uit Oekraïne komt. Die bevoorrading zou in gevaar komen.

Oekraïne levert ook 40% van het Krypton-gas, dat ook gebruikt wordt bij de productie van halfgeleiders. En dus kan er een tekort aan Xenon ontstaan. Maar de Semiconductor Industry Association heeft verleden week verklaard dat er voldoende diversiteit in de leveranciers van de belangrijkste grondstoffen en gassen is, om verder te kunnen werken. Dat mag geruststellend klinken, maar dan mag je het wc-papier fenomeen niet vergeten bij het begin van de covid-19 crisis: alhoewel er voldoende wc-papier was, ontstond er toch een tekort, omdat mensen allemaal een voorraadje gingen inslaan, uit angst dat er toch een tekort zou ontstaan. Ook dat zou zich in de chipwereld kunnen afspelen. Chipmakers plaatsen momenteel meer bestellingen, omdat zij verwachten dat zij in de toekomst niet genoeg materiaal kunnen krijgen als zij zouden willen.

Dit tekort aan grondstoffen bij de chipmakers, zou het bestaande tekort aan chips nog kunnen versterken. Maar het zou dat tekort niet verminderen, nu er geen chips meer verkocht worden aan Rusland, als gevolg van de boycot? Dat blijkt niet het geval. Rusland is maar goed voor 0,1% van de afname van halfgeleiders uit de hele wereld per jaar. Het Duitse Infineon is de grootste uitvoerder van chips naar Rusland in dollars, maar zelfs daar is die export maar goed voor 0,01% van zijn inkomsten.(2)(3)
https://tweakers.net/reviews/5169/5/hoe-worden-chips-gemaakt-miljardenindustrie-onder-de-loep-fotolithografie-stap-voor-stap.html
https://arstechnica.com/gadgets/2022/03/low-on-gas-ukraine-invasion-chokes-supply-of-neon-needed-for-chipmaking/
https://open.acast.com/public/streams/61954547cb03c875f7617118/episodes/622290b0dea79800121442c9.mp3OORLOG EN TECH: TECHBEDRIJVEN REAGEREN
Steeds meer bedrijven treffen sancties tegen Rusland. Een korte opsomming, en zoals altijd halen wij onze informatie bij DTNS:

-Microsoft schorst alle nieuwe verkopen van producten en diensten aan Rusland op, en zal Oekraïne proactief helpen om cyberaanvallen af te weren.

-EA zal geen games meer verkopen aan Rusland en Wit-Rusland.

-Ook AirBnB schorst zijn activiteiten op in die landen.

-AMD en Intel zullen geen chips meer verschepen naar Rusland en Wit-Rusland.

-Google verkoopt geen advertenties meer aan Rusland.

-Volgens Der Spiegel blokkeert Rusland toegang tot Twitter, Facebook, de BBC en Deutsche Welle.

Maar wat er anderzijds gebeurt in het westen is toch ook zorgwekkend. Want steeds meer westerse media blokkeren Russische media, omdat daar enkel desinformatie verspreid zou worden. Het is en blijft echter censuur, een wapen waarmee heel schaars moet omgesprongen worden.

En wat te denken van Apple, dat zijn landkaarten zo aangepast heeft dat de Krim als een deel van Oekraïne getoond wordt, tenzij je die kaart opvraagt wanneer je in Rusland bent - want daar moet de Krim als een deel van Rusland getoond worden...

En tot slot: ook Rusland toont dat het kan boycotten. Yandex zal de testen opschorten die het in de VS uitvoert met Grubhub voor voertuigen die autonoom op het voetpad kunnen rijden om maaltijden te bedelen. En het zal de testen met robotaxi, autonoom rijdende taxi's in Ann Arbor, Michigan, eveneens stopzetten.
https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2022/03/04/microsoft-suspends-russia-sales-ukraine-conflict/
https://www.reuters.com/technology/google-pauses-all-ad-sales-russia-2022-03-04/
https://www.thurrott.com/hardware/263786/intel-and-amd-stop-chip-sales-in-russia-and-belarusHOE VER MAG DE BOYCOT TEGEN RUSLAND GAAN
Dat is een vraag die onafhankelijk beschouwd moet worden van de oorlog op zich - of dat een daad van agressie is, en wie dan de agressor is.

Het is namelijk zo dat Oekraïne aan ICANN gevraagd heeft om het .RU top level domein te herroepen, en aan RIPE om de IP-adressen terug te nemen die aan Rusland toegekend waren.  Nu kunnen ICANN en RIPE dat gewoon niet unilateraal. Maar zij hebben resoluut de verzoeken afgewezen.

De EFF (Electronic Frontier Foundation) heeft verschillende redenen opgesomd waarom dat niet kan en mag:

-het zou een slecht precedent vormen. Wanneer je het één keer doet voor een bepaalde reden, dan kunnen andere redenen volgen. En wie bepaalt wanneer wel en niet?

-Het zou de veiligheid en privacy in gevaar kunnen brengen, omdat er wijzigingen gebracht worden aan het bestaande systeem - dat heel complex is.

-Mensen in die landen krijgen geen toegang meer tot informatie, terwijl de meeste gewone burgers in Rusland niet verantwoordelijk zijn voor wat er nu gebeurt. De internettoegang afsluiten is zelfs het eerste wat overheden doen om de bevolking onder de knoet te houden - en als ICANN en RIPE op het verzoek zouden ingaan, zou dit dus juist dit effect hebben.

-De essentie van het hele netwerk wordt ondermijnd. Het internet werd juist opgericht als een neutraal, multi-stakeholder project om ervoor te zorgen dat bits veilig van één plek naar een andere kunnen gaan. Wat er met die bits gebeurt, dat kunnen landen eventueel zelf nog beslissen. De neutraliteit van ICANN en RIPE opheffen, zou het vertrouwen waarop het internet gebaseerd is, ondermijnen, aldus EFF.

En wij kunnen ons alleen maar achter die redenering scharen...
https://www.eff.org/deeplinks/2022/03/wartime-bad-time-mess-internetTECH EN OORLOG: RUSLAND OOK FINANCIEEL ONDER DRUK
Een nieuwe dag, een nieuwe update over de sancties die genomen worden om Rusland onder druk te zetten om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Maandag werd bekend dat Visa en Mastercard hun operaties in Rusland opgeschort hebben. Transacties die met een Visa- of Mastercard uitgevoerd worden, uitgegeven door banken in Rusland, zullen buiten dat land niet werken. Kaarten die in Rusland zelf uitgegeven zijn, zullen niet langer door Visa of Mastercard verwerkt worden - die gaan voortaan via het National Payment Card System van Rusland zelf. Kaarten die buiten Rusland uitgegeven werden, zullen niet langer werken bij Russische handelaars of bankautomaten.

Ook PayPal neemt maatregelen: het schort zijn diensten in Rusland op, evenals Xoom, zijn tools om geld over te schrijven. Het zal nog wel "gedurende een bepaalde tijd" nog toelaten dat geld afgehaald wordt, omdat regelgeving dit verplicht. Sinds verleden week neemt PayPal ook geen nieuwe gebruikers meer aan in Rusland.

Het wordt stilaan een nijpende situatie voor de gewone Russische burger, die als eerste getroffen wordt door deze sancties. Geen Netflix meer, geen games meer of toegang tot gamesplatformen, niet meer zijn kredietkaart kunnen gebruiken om goederen te bestellen in het buitenland... We weten zelfs niet eens of de modale Russische burger objectieve berichtgeving ontvangt over de omvang van de oorlog in Oekraïne, laat staan dat we weten of hij zich achter Poetin schaart in dit conflict. Als er nu maar een manier bestond om aan de burgers duidelijk te maken dat de bedoeling van de sancties niet is om hén te straffen, wel Poetin tot andere gedachten te brengen...
https://www.engadget.com/paypal-suspends-services-russia-193756988.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/3/5/22963433/visa-mastercard-suspend-services-russia-ukraineTELEGRAM: BELANGRIJKE SPELER VOOR COMMUNICATIE IN HET CONFLICT
Sinds zijn lancering in 2013 is Telegram uitgegroeid van een eenvoudige messaging app, naar een heus netwerk dat informatie uitzendt. Er zijn veel minder gebruikers dan bij WhatsApp, en het platform is maar een fractie van de grootte van Twitter. Maar het heeft zijn waarde bewezen: en in het conflict tussen Rusland en Oekraïne werd het een levensbelangrijke bron van communicatie.

Het bijzondere daarbij is dat Telegram eigenlijk opgericht werd door twee mannen, Pavel en Nikolai Durov, broers die voorheen al VKontakte opgericht hadden. Je hebt wellicht nog nooit van VKontakte gehoord, maar in Rusland is het de tegenhanger van Facebook, dus een social netwerk waar je publieke en private boodschappen kan delen, waar je ook kan gamen en audio en video kan delen. VKontakte staat in de ranglijst van de meest bezochte websites in Rusland op de vierde plaats, na Yandex (zoekmachine),  YouTube, en de Google homepagina in het Russisch.

Twee Russische staatsburgers dus die Telegram gemaakt hebben. Hoe gaan zij om met de oorlog in Oekraïne, en hoe schipperen zij tussen de Russische regelgeving om censuur uit te oefenen, en de belofte aan de gebruikers om volkomen afgeschermde communicatie te bieden?

Engadget heeft hierover een interessant artikel. En het herinnert er ook aan dat, toen Facebook de gebruiksvoorwaarden voor WhatsApp veranderde, veel media de gebruikers aanmoedigden om over te stappen op Telegram. Wat in het licht van deze evoluties misschien toch opnieuw bekeken moet worden...
https://www.engadget.com/telegram-explained-2022-163035068.html?src=rssYOUTUBE BIEDT TOT 300.000 DOLLAR AAN PODCASTERS DIE VIDEO'S WILLEN MAKEN
Nu Spotify zwaar inzet op podcasts, wil YouTube niet achterblijven. Alleen: YouTube is bekend voor video's, en niet zozeer voor podcasts. Daarop heeft YouTube een slimmigheid bedacht: het biedt veel geld aan podcasters die een video-versie van hun show willen maken.

En het zijn mooie bedragen. 50.000 dollar voor individuele shows, en 200.000 tot 300.000 dollar voor podcastnetwerken. Dat is geld dat de podcasters goed van pas kan komen, want een studio inrichten, editors inhuren, en een goed werkend werkritme om video's te publiceren kost geld.
Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-04/youtube-offers-up-to-300-000-to-get-podcasters-to-make-videosOORLOG EN TECH: RUSLAND REAGEERT
De vorige dagen hebben wij vooral de stappen besproken die de westerse techbedrijven ondernomen hebben als sanctie tegen Rusland. Maar uiteraard laat Rusland dat niet zomaar blauw-blauw. Het reageert uiteraard.

Zo heeft het Russische ministerie van Digitale Transformatie een amendement voorgesteld op het Russisch Burgerlijke Wetboek. Daardoor kunnen mensen software blijven gebruiken nadat hun licentie daarvoor vervallen is. En dat zonder enige vergoeding daarvoor te moeten betalen aan het softwarebedrijf, als dat copyright berust bij een bedrijf dat de sancties tegen Rusland steunt. Waaronder bijvoorbeeld ook België. Een belangrijke beslissing, want dat ondergraaft het hele systeem van softwarelicenties. Er is wel één nuance: deze wijziging zou enkel gelden voor software waarvoor er geen Russisch alternatief is.

Bleeping Computer meldt dan weer dat Rusland overweegt om een plan te activeren om het land af te koppelen van het wijdere internet, en over te stappen op een binnenlandse, gecontroleerde versie, die Runet heet. Een plan dat al langer in de maak was.

Rusland zou ook in het eigen land gemaakte chips promoten als vervanging voor de chips die niet langer verkocht worden aan Rusland. Het trekt zich dus niet zoveel aan van de sancties - maar het zijn de gewone burgers die het moeten bekopen...
https://www.bleepingcomputer.com/news/government/piracy-ok-russia-to-ease-software-licensing-rules-after-sanctions/GOOGLE: ANDROID 12 L EN SNELLE CHROME BROWSER
Google heeft op zijn eigen blogsite gemeld dat Chrome 99 de snelste webbrowser is op macOS, zelfs 7% sneller dan Safari en maar liefst 15 sneller in grafische performantie. Nu is die verbetering puur te danken aan de Chromium engine. Andere browsers die ook daarop gebaseerd zijn, zoals Microsoft Edge en Vivaldi, zouden dezelfde verbetering moeten vertonen zodra zij hun code geüpdated hebben.

Om de snelheid te meten van de browser, maakte Google gebruik van Speedometer 2.0, die ontwikkeld is door het WebKit/Safari team van Apple (1)

Een tweede bericht van Google betreft een speciale versie van het Android besturingssysteem, Android 12L. Dat is aangepast voor tablets en toestellen met plooibare schermen. In oktober verleden jaar was Android 12L aangekondigd in bètaversie, en nu heeft Google bevestigd dat deze versie er later dit jaar wel degelijk komt, ook naar toestellen voor Samsung, Lenovo en Microsoft.
https://www.engadget.com/android-12-l-launch-date-tablets-foldables-180018900.html
https://www.xda-developers.com/chrome-99-mac-fast/AMAZON LANCEERT AMP
Het wordt verwarrend - ook Google heeft namelijk iets dat AMP heet, maar daar gaat het om Accelerated Mobile Pages. Dat is een eigen code van Google om pagina's op een mobiel toestel sneller te tonen, maar die niet echt lijkt door te breken.

Wat is dan Amp van Amazon? Wel, kort samengevat een 'live audio' app, waarmee je zelf als DJ kan optreden en muziek kan afspelen, maar ook inkomende oproepen kan beantwoorden. De muziek kan je kiezen uit een cataloog van tientallen miljoenen songs waarvoor Amazon de licentie heeft, van klassiek tot modern.

De app is voorlopig enkel beperkt beschikbaar in een bèta in de VS.
https://techcrunch.com/2022/03/08/amazon-launches-a-live-radio-app-amp-which-lets-you-play-dj-with-the-amazon-music-catalog/BINNENLAND:  GOOGLE VOEGT STEEDS MEER FUNCTIES TOE AAN ZIJN BELGISCHE MAPS
België is een klein landje, en het is niet zo evident om diensten die wereldwijd bestaan, aan dat landje aan te passen. Toch doet Google het.  Twee weken geleden kondigde het aan dat er voor Brussel als eerste stad in ons land gedetailleerde informatie op Google Maps te vinden zou zijn (detailed street maps). En dat is echt wel gedetailleerd.

Zo zal je bijvoorbeeld zien waar er zebrapaden zijn, hoe de voetpaden liggen, de vorm en breedte van een straat weergegeven op schaal in plaats van als simpele lijn. Die info zorgt ervoor dat je de route kan uitstippelen die voor jou het beste aangepast is. En dat is bijzonder handig voor wie bijvoorbeeld in een rolstoel zit of met een kinderwagen wandelt. (1)

Ook voor het openbaar vervoer heeft Google handige informatie voor de gebruiker. Je kon al langer via de kaartenapp van Google zien of je NMBS-trein vertraging had. En voor de metro's, trams en bussen van de MIVB kon je dat ook.

Deze week werd dan eindelijk aangekondigd dat ook dergelijke informatie van De Lijn beschikbaar wordt. Zo zie je voortaan op Google Maps of je bus of tram te vroeg is of gewoon op tijd is - real time informatie dus. (2)

Mooi dat de verschillende spelers van het openbaar vervoer eindelijk ingezien hebben dat het openstellen van data voor externe spelers "the way to go" is om de gebruikers ten dienste te zijn!
https://geeko.lesoir.be/2022/02/18/google-lance-detailed-street-maps-a-bruxelles/
https://www.hln.be/tech/google-maps-toont-eindelijk-dat-bus-of-tram-van-de-lijn-op-tijd-rijdt-of-vertraging-heeft~a3e1ac4d/BINNENLAND: OOK BIJ ONS WINKELEN ZONDER KASSA
In de VS werd het al eerder uitgeprobeerd - winkelen zonder kassa. Je loopt gewoon rond in de winkel, en alles wat je in je winkelmandje legt wordt automatisch geteld. En als je de winkel uit gaat, dan weet het systeem automatisch wat je gekocht hebt, en wordt het eveneens automatisch van je bankkaart afgetrokken.

En nu is het ook voor de eerste keer in ons land uitgetest, en wel in de Foodies Shop & Go op de Corda Campus in Hasselt.

Handig, zo'n systeem. Maar is het ook accuraat? Het systeem is weliswaar gebaseerd op een complex systeem van camera's en trackingsensoren, dat noteert welk product je vastneemt. En de rekken zelf bevatten sensoren die meten hoe zwaar het product is dat je vastneemt, bij groenten die per gewicht betaald worden.

Maar stel dat je een product in je handen neemt, en dat teruglegt, weet het systeem dat ook? Volgens een artikel bij GVA zegt een woordvoerder van het bedrijf Selecta, specialist in nieuwe foodtech concepten, dat het systeem daar inderdaad rekening mee houdt.

Is dit concept voor iedereen? Bj Corda Campus mikt men duidelijk op een jong publiek, de studenten. En het aanbod in de winkel is redelijk beperkt -- vooral draken, snacks en gezonde maaltijden. Afwachten dus of dit systeem ook zal doordringen tot in alle supermarkten...
https://www.gva.be/cnt/dmf20220309_95292684NEDERLAND: HBO MAX GAAT VAN START
Op het gebied van streamingmedia heeft Nederland een keuze erbij: HBO Max gaat van start als aparte streamingdienst, en waar je alle HBO-content vinden kan.

Een zoveelste abonnement dat je moet nemen? Het zou je alvast €5,99 kunnen kosten voor een basic abonnement van één stream tegelijkertijd, en betaal je €7,99 dan krijg je drie streams in 1080p.

Daarvoor krijg je dan toegang tot de gewone HBO series, maar ook tot de HBO Max originals.

In Vlaanderen is een dergelijk abonnement niet voorzien. Daar zit HBO momenteel vervat in het Play More abonnement waarvoor je bij Telenet extra betaalt

Filmtotaal schetst voor de Nederlandse lezers een duidelijk overzicht van wat je verwachten mag bij HBO.
https://www.filmtotaal.nl/nieuws/89640ANDROID APPS ARCHIVEREN OM PLAATS TE SPAREN
In een blogposting heeft Google uitgelegd hoe je sommige Android apps kan "archiveren", en zo plaats besparen op je toestel. Concreet betekent dit archiveren dat je een deel van de app de-installeert, en dat de app dan tot ongeveer 60% van zijn normale grootte herleid kan worden, zonder dat je de app volledig verwijdert.

Uiteraard moeten ontwikkelaars dit ondersteunen, en zij zullen met de Bundletool 1.10 release deze optie kunnen inbouwen in hun bestaande Android APK. Nu kunnen zij dus al aan de slag, maar de functie zal pas beginnen te werken wanneer de functie voor het grote publiek openstelt - en dat zou ergens later dit jaar zijn. Ontwikkelaars die liever hun app integraal behouden, hebben de mogelijkheid om via opt-out de archivering niet toe te passen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/3/8/22967924/androids-archive-feature-partially-uninstall-appsTIKTOK LANCEERT PLATFORM VOOR MUZIEKDISTRIBUTIE SOUNDON
TikTok heeft al heel wat invloed op de muziekindustrie van vandaag. Heel wat songs zijn populair geworden via TikTok en belandden dan in de officiële hitlijsten. Nu gaat TikTok nog wat verder, en lanceert het een heus platform voor marketing en verdeling van muziek, SoundOn.

Daar kunnen artiesten hun muziek uploaden naar Tiktok, en naar Resso, de eigen streamingdienst van moederbedrijf ByteDance, maar ook naar andere streamingplatformen zoals Apple Music, Spoify, Pandora, Deezer.

Het verdelen van de muziek doet TikTok gratis, en voor muziek die verkocht wordt via de platformen die ByteDance bezit (TikTok zelf dus, Resso in Brazilië, Indonesië en India, en Capcut een video editor) kunnen de creators 100% van de royalties in eigen zak steken. Voor verkopen via andere streamingdiensten wordt het eerste jaar geen commissie geheven op de royalties, en daarna wordt het 10%.

SoundOn is al een tijdje in beperkte bèta, maar nu is het dus open voor alle creators. Meer achtergrond bij TechCrunch.
https://www.protocol.com/bulletins/tiktok-soundon-viral-music-royalties
https://techcrunch.com/2022/03/09/tiktok-launches-a-music-distribution-platform-soundon/TWITTER BRENGT TOR ONION VERSIE VAN ZIJN SITE UIT
Voor sommigen is het erg gevaarlijk geworden om hun mening te zeggen op sociale media zoals Twitter. Daaraan wil Twitter wat doen: het lanceert een versie van zijn website die compatibel is met de Tor onion dienst, wat betere bescherming biedt voor je privacy en waardoor je ook op Twitter kan, ondanks blokkeringen en filters.

Twitter is daarmee niet alleen: ook de BBC, Facebook, ProPublica en anderen hebben een aparte Tor-versie van hun sites, bestemd voor mensen die om bepaalde reden hun privacy willen beschermen of in landen vertoeven waar deze diensten geblokkeerd zijn.

Hoe werkt dat, zo'n Tor onion site? Je moet een browser hebben die compatibel is met het Tor-protocol, en je moet de speciale link van die Tor-versie van de website hebben - wat een erg ingewikkeld webadres is. Wanneer jij die link aanklikt, dan gaat jouw requezt minstens de wereld rond via minstens 3 relays, wat het bijna onmogelijk maakt om dat verzoek te blokkeren, of te achterhalen van wie dat verzoek kwam.
Een heldere uitleg bij The Verge en Vice.
https://www.theverge.com/2022/3/8/22967843/twitter-tor-onion-service-version-launch
https://www.vice.com/en/article/v7dqxd/twitter-tor-onion-service-dark-web-version

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


INTEROP 2022: SAMENWERKING IN BROWSERS
Berichten over samenwerking tussen verschillende bedrijven om de ervaring van de gebruikers te verbeteren, dat is iets wat we graag brengen. Deze week betreft het een bericht over Apple, Google, Microsoft en Mozilla, die de schouders gezet hebben aan een project dat Interop 2022 heet. De bedoeling: de ervaring bij het ontwikkelen voor het web verbeteren.

En wel op 15 belangrijke gebieden - termen die voor de ontwikkelaar vertrouwd in de ogen klinken, maar voor jou misschien minder duidelijk zijn.  Enkele daarvan zijn cascade layers, color spaces, CSS kleurenfuncties, viewport units, scrolling.

De bedoeling is om problemen op te lossen, dingen die niet compatibel zijn tussen Safari, Chrome, Edge en Firefox. Die volgen wel webstandaards, maar soms met een verschillende implementatie.

Waarom dit belangrijk is? Wel, dat kan met cijfers aangetoond worden. Het dashboard van Interop 2022 meet de interoperabiliteit van de verschillende browsers. Firefox krijgt daarbij een score van 69 op 100, Chrome en Edge van 61 en Safari van 50. De laatste versies van deze browsers, die momenteel in preview beschikbaar zijn, zouden al wel merkbare vooruitgang vertonen, sommige halen zelfs al 70 punten.
Meer bij The Register
https://appleinsider.com/articles/22/03/04/apple-teams-up-with-google-mozilla-microsoft-to-improve-browser-interoperability


POPCHEW: NIEUW BUSINESS IDEE
Het New Yorkse bedrijf heeft een idee dat wel eens een succes zou kunnen zijn. Het bedrijf speelt tussenpersoon tussen restaurants, die nog capaciteit hebben om een nieuwe maaltijd te bereiden, en creators die hun eigen creatie op de wereld willen loslaten.

Concreet: als creator bedenk je een bepaalde maaltijd, een gerecht.  Je meldt dat aan bij Popchew, dat op zoek gaat naar restaurants die ongebruikte capaciteit op overschot hebben, en jouw gerecht kunnen finetunen en bereiden. Anderen kunnen dan jouw gerecht bestellen via Popchew. De opbrengst wordt gedeeld tussen Popchew, het restaurant en jouzelf. In New York heeft Popchew al partnerschappen met meer dan 100 restaurants.

In een interview met Techcrunch zegt medeoprichter Rushir Parikh: "Wij realiseerden ons dat de manier waarop we eten aan het veranderen is, en dat het eigenlijk content aan het worden is. Je ziet immers overal eten, op Instagram, op Tiktok, en wij voelden aan dat de toekomst van food bij creators zou kunnen liggen." Geen gek idee, als je het ons vraagt...
https://techcrunch.com/2022/03/04/popchew-creator-food-brands/
https://popchew.com/


NIEUWS OVER EV BATTERIJEN
De hele crisis in Oekraïne heeft één ding duidelijk gemaakt: dat Europa in het algemeen, en België in het bijzonder, zich moet losmaken van zijn afhankelijkheid van fossiele grondstoffen voor zijn energie. Niet alleen de manier waarop elektriciteit geproduceerd wordt, maar ook de manier waarop wij ons verplaatsen - benzine en diesel dus. We moeten nog meer inzetten op hernieuwbare energie, en elektrische auto's.

De zwakke plek echter bij die EV's is de batterij. Niet alleen omdat bij de productie ervan nikkel gebruikt wordt, een grondstof waarvan de prijs door het conflict met maar liefst 90% gestegen is. Maar ook omdat de batterij erg zwaar is, waardoor de auto zelf meer energie vereist om zicht te verplaatsen. Het bereik blijft bovendien beperkt, en het herladen duurt te lang. Met een fossiele brandstof zoals benzine of diesel kost het je 5 minuten om een volle tank te tanken, waarmee je meer dan 1.000 km kan doen. Wat bij een elektrische auto echt wel tegenvalt.

Een oplossing zou kunnen zijn: een batterij die je kan uitwisselen. Het concept: je komt aan een "tankstation", je wisselt de lege elektrische batterij van jouw auto uit voor een volle. Maar zo simpel is dat niet - zo'n batterij is enorm zwaar, en bovendien past niet elke batterij in een andere auto.

Bij een ander soort voertuigen zou dat concept wél kunnen lukken: elektrische scooters. Daar kan je namelijk "solid-state" batterijen installeren, die veiliger zijn en meer energie intensief zijn dan een lithium-ion batterij. Het bedrijf Gogoro, maker van scooters, heeft nu de eerste uitwisselbare solid-state EV batterij voorgesteld. Een batterij die je dus kan inpluggen wanneer jouw eigen batterij leeg is. Meer bij Engadget
https://www.engadget.com/gogoro-swappable-solid-state-ev-battery-145323208.html?src=rssRAZER: EEN BLUETOOTH MICROFOON VOOR MOBIELE STREAMERS
Het bedrijf Razer is een hele collectie randapparatuur aan het uitbrengen speciaal voor wie wil livestreamen. Waaronder nu ook de Seiren Bluetooth, een microfoon die je op de revers van je jasje kan bevestigen met een clip, en die via Bluetooth verbinding legt met je smartphone.

De microfoon is omnidirectioneel, en bevat ook een op AI gebaseerde achtergrondgeluid-onderdrukking. Als vlogger of mobiele streamer krijg je zo een betere kwaliteit dan via je gewone telefoon, vooral dan in lawaaierige omstandigheden. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/razer-seiren-bluetooth-lapel-microphone-160038934.html?src=rss 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOOR: KWAAD BLOED - EEN MOORD OM NIKS
Het was heerlijk weer, tijd om in de tuin te werken. En handenarbeid nodigt uit om ondertussen naar podcasts te luisteren. Eindelijk heb ik dus tijd gehad om geconcentreerd naar verschillende podcasts te luisteren, die me enorm intrigeerden. Zoals Kwaad bloed

Deze True Crime podcast vertelt over moorden op het platteland, bij gewone mensen, vaak door mensen die zij kennen.

Het bijzondere aan deze reeks is dat vier schrijvers de moorddossiers in handen gegeven werd, om er een radiodrama van te maken.

Zo aflevering 3 en 4, met de moordzaak "Een moord om niks", in een volgende aflevering omgevormd tot het hoorspel "Het gat van de deur". Een vrouw schiet om onduidelijke reden de beheerder van een camping neer. Het radiodrama geeft er een twist aan - die emoties laat begrijpen. Of het nu echt de gedachten waren van de moordenares laat de maker in het midden, maar het zou een verklaarbare uitleg kunnen geven.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/kwaad-bloed/27003/3-dossier-een-moord-om-niks
https://www.nporadio1.nl/podcasts/kwaad-bloed/27138/4-drama-het-gat-van-de-deur


PODCAST KWAAD BLOED: MOORD OP EIGEN BLOED
Gisteren hadden wij het al over twee afleveringen van de podcastreeks Kwaad Bloed, die een originele twist geven aan true crime. Namelijk in de ene versie worden de feiten weergegeven, via gesprekken met betrokkenen van de misdaad, en in een tweede versie worden die gesprekken gedramatiseerd tot een hoorspel.

Een prachtig voorbeeld daarvan is Moord op eigen bloed, over een vrouw die haar eigen kind doodt. De gedramatiseerde versie van Renee van Marissing is bloedstollend en ontroerend. Absoluut te beluisteren!
https://www.nporadio1.nl/podcasts/kwaad-bloed/27325/5-dossier-moord-op-eigen-bloed
https://www.nporadio1.nl/podcasts/kwaad-bloed/27454/6-drama-de-wereld-aan-je-voeten


PODCAST: DE DEVENTER MEDIAZAAK
We hadden het al gezegd: werken in de tuin is een ideaal tijdstip om de achterstand in podcasts in te halen. Een van de podcasts die we nu pas volledig hebben kunnen beluisteren, is de Deventer Mediazaak. Een meeslepend en verbijsterend verhaal over een moordzaak, waarbij de inmenging van media en gewone burger-detectives een grote rol gespeeld heeft. De "meute" ging op zoek naar een alternatieve dader, en zodra die gevonden werd, belaagde de meute die personen, met doodsbedreigingen toe.

De podcast maakt een scherpe analyse van de rol van de media in deze zaak - hoe tv-programma na tv-programma bepaalde personen opvoerde en zo een sfeer creëerde..

De podcast wordt heel sereen gebracht, heel klinisch afstandelijk en ook objectief, alle meningen komen aan bod.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-deventer-mediazaak


 
De nieuwe oogst


   
COOL PLACES TO EAT
Deze rubriek bij Atlas Obscura belooft je de beste coole plekken te tonen waar je kan eten. Nu hebben wij niet over de hele wereld gereisd, maar als je het aanbod voor België bekijkt, dan is het toch wel pover: Westvleteren (voor de befaamde trappistenbieren, maar niet om te eten), het Heuvelland (waar er een verkoopautomaat staat voor aardappelen), Theatre Royal de Toone in Brussel, Café Beveren in Antwerpen (met zijn dansorgel), en de Halve Maan brouwerij met zijn pijpleiding in Brugge.
Maar wie weet zijn er in andere landen wél echt coole plekken?
[Taal: EN]
https://www.atlasobscura.com/cool-places-to-eat


DEGOOGLE: LEVEN ZONDER GOOGLE

Deze website heeft een uitgebreide lijst verzameld van alternatieven voor de producten van Google, met tips, tricks, en links om Google geen inzage meer te geven in jouw leven.
[Taal: EN]
https://degoogle.jmoore.dev/


SURNAME: HOE VAAK KOMT JOUW FAMILIENAAM VOOR
Op deze website kan je opzoeken hoe vaak jouw familienaam voorkomt in een bepaald land of landsdeel. Interessant om te zien - zo kwamen wij te weten dat er in Wallonië slechts twee keer een Van Gool was, en dat onze familienaam vooral in Antwerpen / Vlaams-Brabant voorkomt. En bij jou?
[Taal: EN]
https://www.surnamemap.eu/belgium/nl/


LESSMILK GAME: ALMOST PONG
Een simpel spelletje gebaseerd op Pong, dat je kan spelen op desktop of mobiel toestel. Tik op de paddles zolang je kan en met spatie laat je het balletje springen.
[Taal: EN]
https://www.lessmilk.com/almost-pong/


WATERVERFAFBEELDINGEN VAN FRUIT
Dit is een officiële site van het Amerikaanse landbouwbibliotheek. Hier vind je een collectie afbeeldingen van fruit, die je doorzoeken kan. Wat het nut daarvan is, is ons niet meteen duidelijk, maar je ziet dat er van alles een bibliotheek gemaakt kan worden.
[Taal: EN]
https://naldc.nal.usda.gov/usda_pomological_watercolor?q=&search_field=all_fields


NITTER: TWITTER LEZEN ZONDER IN TE LOGGEN

Wil je volledig anoniem Twitter feeds kunnen lezen van een bepaalde gebruiker? Daar helpt deze site je mee. Gewoon een gebruikersnaam invullen, en je krijgt de tweets te zien.
[Taal: EN]
https://nitter.net


CONCRETE INFORMATIE OVER WAPENTUIGEN
In een oorlog is het belangrijk om, als in maar ook outsider, te weten hoe het zit met de uitrusting van de legers. Deze website is een privé-initiatief dat heel concreet te werk gaat. Op basis van foto's van achtergelaten voertuigen, jeeps, tanks, wordt geteld hoeveel oorlogstuigen er vernietigd zijn.
[Taal: EN]
https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html


WAT JE MOET VERMIJDEN TIJDENS JE TALK
Enkele tips van een expert, gevonden bj CNBC, om je publiek te blijven boeien wanneer je een presentatie geeft. De tips lijken ons heel concreet en zeker nuttig.
[Taal: EN]
https://www.cnbc.com/2022/02/14/avoid-these-words-and-phrases-that-make-you-sound-immature-says-speech-expert.html?utm_source=pocket_discover


A BRA THAT FITS
Hoe zit het eigenlijk met bh-maten? Wat vertegenwoordigen de cijfers - de omvang van je borsten, of de omvang van je lijf daaronder?
Deze website wil je daarbij helpen, om te kiezen welke maat van BH voor jou het beste is. Je krijgt bovendien het resultaat in de verschillende maten (UK, EU, FR, ...)
[Taal: EN]
https://www.abrathatfits.org/calculator.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SKECHERS
Net zoals je bij de streamingdiensten kan vaststellen dat een overkoepelende dienst zoals Netflix of Amazon, steeds vaker geconfronteerd wordt met de aparte productiehuizen die zelf een eigen dienst aanbieden (Lumière, HBO, ...) doet zich hetzelfde voor bij online schoenwinkels. Je hebt Torfs.be waar je alle mogelijke merken vindt, maar ook een merk zoals Ecco heeft een eigen website. Daar komt nu nog een nieuwe concurrent bij: sneakermerk Skechters.
Nu is het nog de vraag waar de klant eerder gaat zoeken naar zijn schoenen / sneakers: bij een website zoals Torfs, waar je je maat ingeeft, de vorm van je voet, breedte van je voet, de hoogte van de hiel, en of je er steunzolen in kan krijgen, en uiteraard ook je prijskeuze, en dan schoenen gepresenteerd krijgt van verschillende merken. Of meteen naar de website gaan van een bepaald merk - waar je soms die verregaande opties niet krijgt?
In elk geval is dit het zoveelste voorbeeld van de "direct to consumer" strategie waarop merken steeds vaker beroep doen.
[Taal: NL]
https://www.be.skechers.com/nl-be/
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/skechers-opent-eigen-webshop-beneluxhttps://www.retaildetail.be/nl/news/mode/skechers-opent-eigen-webshop-benelux


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJN KEUKENTUINTJE

Het was mooi weer, en dat nodigt uit om de tuin uit zijn winterslaap te halen, en voorbereidingen te treffen om de rest van het jaar zoveel mogelijk genot te hebben van de natuur. Planten zaaien, bloemen zaaien, en ze zien opkomen... het is zo'n plezier voor het oog en het hart, vooral in deze donkere tijden.
Wij wilden opzoeken welke kruiden wij in onze plantenbak zouden kunnen plaatsen en kwamen deze website tegen die ons een concreet antwoord geeft. Per kruid krijg je informatie over de leefbaarheid, hoe te planten, hoe te laten overwinteren of  vermeerderen, enz. Een aanrader.
[Taal: NL]
https://www.mijnkeukentuintje.nl/


EVEN TROOST IN BANGE DAGEN
Wil je de onheilspellende berichten rond de oorlog in Oekraïne even ontvluchten, is je hart gebroken door het leed dat daar aangericht wordt, en wil je even wat troost? Dan kunnen wij je de Twitter account van Irena Buzarewicz aanraden.
Zij heeft een neus voor prachtige, leuke en ontspannende memes die je hart echt goed doen!
[Taal: EN]
https://twitter.com/IrenaBuzarewicz


PLANTEN DIE MUZIEK MAKEN
Wist je dat, als je sensoren vastmaakt aan planten en paddestoelen, dat je dan synthesizer muziek te horen krijgt? Muziek die je zelfs op BandCamp, YouTube of TikTok beluisteren kan. The Verge heeft er een achtergrondartikel over, waar je links vindt naar dergelijke muziek.
[Taal: EN]
https://www.theverge.com/22922189/plant-music-sythesizers
https://ideologikal.bandcamp.com/album/aglaonema
https://www.tiktok.com/@modernbiology/video/7024251051389865221
https://www.datagarden.org/technology


NU WORDLE OOK BIJ HLN

De krant Het Laatste Nieuws heeft Woordle, een Vlaamse versie van de Wordle game, toegevoegd aan haar spelletjesrubriek. Elke dag één puzzel!
[Taal: NL]
https://www.hln.be/fun/apps/woordle~g781220Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Geologische formatie uit het Vroeg-Devoon in de ondergrond van de Belgische Ardennen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Formatie_van_Bois_d%27Ausse
    Openbaar park in de wijk Nørrebro in Kopenhagen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Superkilen
    Australisch klimaatactiviste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tishiko_King
    Organische verbinding met de formule C6O6 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclohexaanhexon
    Een van de oudste en belangrijkste universiteiten in Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_van_Charkov
    Pro-Russische Oekraïense politieke partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppositieplatform_-_Voor_het_Leven
    Belgisch wielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stan_Van_Tricht
    Belgisch industrieel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Bo%C3%ABl


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Slag om Kiev (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Kiev_(2022)
    Paralympische Winterspelen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paralympische_Winterspelen_2022


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het stripverhaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Strip


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Een TV met mooi, kleurrijk beeld? Let goed op deze ene instelling
https://www.ad.nl/tech/een-tv-met-mooi-kleurrijk-beeld-let-goed-op-deze-ene-instelling~a99856ce/
- Zo maak je eenvoudig en snel je eigen gifjes
https://www.ad.nl/tech/zo-maak-je-eenvoudig-en-snel-je-eigen-gifjes~a6d2f909/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Herken valse of misleidende berichten op sociale media
https://computertaal.info/2022/03/10/herken-valse-of-misleidende-berichten-op-sociale-media/
- Review: Diplomacy is not an option
https://computertaal.info/2022/03/07/review-diplomacy-is-not-an-option/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- DuckDuckGo verlaagt 'ranking' sites die Russische desinformatie verspreiden
https://tweakers.net/nieuws/194306/duckduckgo-verlaagt-ranking-sites-die-russische-desinformatie-verspreiden.html
- Belgische zinksmelterij bouwt 100MWh-accu en gaat energie opslaan bij overschot
https://tweakers.net/nieuws/194290/belgische-zinksmelterij-bouwt-100mwh-accu-en-gaat-energie-opslaan-bij-overschot.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-Europa start nieuw onderzoek tegen Google en Facebook
https://datanews.knack.be/ict/europa-start-nieuw-onderzoek-tegen-google-en-facebook/article-news-1844903.html
-  Google en Apple leggen App Store-aankopen in Rusland stil
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-en-apple-leggen-app-store-aankopen-in-rusland-stil/article-news-1844921.html

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ZO MAAK JE JE EIGEN SNELTOETSEN VOOR EEN APP OP JE MAC
Het is o zo gemakkelijk om met sneltoetsen te werken. Je kan automatische taken doen zonder je handen van het klavier te moeten halen. Nog handiger is het wanneer je zelf je eigen sneltoetsen maken kan. Dit artikel bij Lifehacker vertelt hoe je dat doet.
https://lifehacker.com/how-to-create-custom-keyboard-shortcuts-for-any-app-on-1847758408


TIP: VOORKOM DAT JE IPHONE GAAT SLAPEN
Gebeurt het jou ook dat je scherm steeds gaat slapen terwijl je iets aan het lezen bent, of iets aan het bekijken bent? De oorzaak: auto-lock op je iPhone. En de oplossing: die is heel simpel, gewoon de auto-lock uitschakelen.
Dit artikel van HowToGeek vertelt hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/685035/how-to-stop-your-iphone-screen-from-turning-off/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GARDEN PLANNER: JE TUIN

Het is lente, althans zo voelt het, en dan kriebelt het om in de tuin te beginnen. Dit progje helpt je daarbij, om je tuin in te richten.Je kan kiezen uit verschillende bomen, struiken en andere planten, zelfs meubels.
Voor Windows, Mac, en ook iOS en Android.
https://www.chip.de/downloads/Garden-Planner-Gartenplaner_68107207.html
https://smallblueprinter.com/index.html


GARDIFY: HULP BIJ TUINIEREN
Met deze app voor Android en iPhone krijg je enorm veel informatie over planten die je in je tuin zou kunnen zetten. Het enige nadeel: de app is enkel in het Duits te verkrijgen - maar daar helpt Google Translate wel een handje bij...
https://www.gardify.de/


VIDEO'S BIJSNIJDEN MET WINDOWS MOVIE MAKER


Er is een nieuwe versie uit van Windows Movie Maker. Daarmee kan je heel eenvoudig stukken van video's knippen en terug aan elkaar plakken. Chip.de bekeek deze nieuwe versie van nabij.
https://www.microsoft.com/en-us/p/movie-maker-video-editor/9mvfq4lmz6c9#activetab=pivot:overviewtab
https://www.chip.de/news/Videoschnitt-ohne-Profi-Wissen-Neuer-Windows-Movie-Maker-bietet-alle-Werkzeuge_178995551.html


GALAXY LABS: TOOLBOX

Heb je een Samsung Galaxy toestel? Dan is dit een pracht van een tool om nog meer uit je toestel te halen. Je krijgt inzicht in je batterijverbruik, de temperatuur in je toestel, en je kan bijvoorbeeld ook je RAM optimaliseren.
https://www.chip.de/downloads/Galaxy-Labs-Android-App_183333026.html
https://galaxystore.samsung.com/prepost/000004665763


LOSLESSCUT: VIDEOBEWERKING
Met dit progje kan je snel op een eenvoudige manier ongewenste of onbruikbare scènes uit filmpjes verwijderen. En dat is iets wat het meeste gebruikt wordt bij beeldbewerking, en waarvoor sommige mensen dan het dure Adobe Premiere aankopen. Dit progje kan het heel eenvoudiger.
https://www.chip.de/downloads/LosslessCut_102655197.html
https://github.com/mifi


STREAMLABS DESKTOP
Dit is een tool om zelf live te streamen en je stream op te nemen, waarbij je ook video- en audio-opnamen van je beeldscherm kan voorzien van Overlays. De tool ondersteunt tools zoals Twitch, YouTube en Co.
https://www.chip.de/downloads/Streamlabs-Desktop-ehem.-Streamlabs-OBS_162783689.html
https://streamlabs.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vele schrijvers schrijven zoveel, dat zij geen tijd hebben
om iets te beleven waarover zij zouden kunnen schrijven.
-Jean Cocteau-