Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/3/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1250 van 5/3/2022


 

Gegroet lezer,

Helaas vindt u ook deze week in deze nieuwsbrief weer meerdere berichten over de impact die de invasie van Oekraïne heeft op de tech wereld, en omgekeerd. Geweld dat momenteel enkel via ons scherm van tv of computer ons dagelijkse leven binnensluipt - en we hopen, heel egoïstisch, dat dat zo blijft, en dat deze oorlog niet verder escaleert.

We hebben getracht een objectief overzicht te maken van die impact. Maar ondertussen blijft de wereld voordraaien en worden er toch nog altijd nieuwe initiatieven genomen, zoals de Chiplets. Ook daarover leest u deze week.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CYBEROORLOG: TWEE KAMPEN
Verleden week werden verschillende Oekraïense banken en overheidsinstellingen lamgelegd door ddos-aanvallen, die zelfs al op 15 februari begonnen waren. Beveiligingsbedrijf ESET ontdekte ook dat er in Oekraïne een nieuwe malware gebruikt werd door Russische hackers, al dan niet in overheidsopdracht, die data wist (een 'data wiper'). Volgens ESET zou die malware in honderden machines aanwezig zijn (1)

Ondertussen heeft de Oekraïense overheid hackers overal ter wereld opgeroepen om belangrijke infrastructuur te helpen beschermen, en om de Russische troepen te bespioneren. Het land heeft geen eigen cyber warfare unit, maar de medeoprichter van een beveiligingsbedrijf in Kiev vangt de vrijwilligers op en leidt hen op, op verzoek van iemand van het Ministerie van Defensie.

De cyberwereld is momenteel in kampen opgedeeld. Zo zou de Conti Ransomware bende gezworen hebben dat ze een vergeldingsaanval zou uitvoeren tegen iedereen die Rusland aanvalt. En ook individuele Russen zetten zich in de strijd in om Oekraïense websites aan te vallen, als een teken van hun patriottisme.

Zoals gewoonlijk vind je bij DTNS een interessante discussie over deze nieuwe evolutie.
https://www.zdnet.com/article/ukrainian-govt-sites-banks-disrupted-by-ddos-amid-invasion-fears/
https://www.reuters.com/world/exclusive-ukraine-calls-hacker-underground-defend-against-russia-2022-02-24/
https://open.acast.com/public/streams/61954547cb03c875f7617118/episodes/62195d765cdbb40012564376.mp3FACEBOOK HEEFT NU OOK ZIJN REELS
Neen, we hebben ons niet vergist - Facebook, als sociaal netwerk, bestaat nog steeds hoor. Het is het moederbedrijf dat achter Facebook maar ook Instagram en WhatsApp staat, dat van naam veranderd is. Het sociale netwerk heet nog steeds Facebook. Welnu, in Facebook zal je voortaan ook "Facebook Reels" aantreffen, een functie die eigenlijk gelijkaardig is als wat je sinds verleden jaar in Instagram kon doen.

Facebook moedigde tot nu toe al Instagram-gebruikers aan om hun Reels te cross-posten op hun Facebook feed, maar daar wordt het nu dus een zelfstandige functie in meer dan 150 landen.

Je kan de Reels ook in je Instagram Stories delen, en postings op je Stories tot een Reels maken.

Waarom dat nodig was? Blijkbaar is Instagram toch wat populairder dan Facebook zelf, en zo hoopt Facebook terug wat leven in de brouwerij te brengen...
https://www.engadget.com/facebook-is-pushing-reels-into-nearly-every-part-of-its-app-170028977.html?src=rssBYE BYE AMP
Wij waren geen voorstander van de Accelerated Mobile Pages of AMP van Google. Dat was een nieuw soort html-formaat dat door Google ontwikkeld werd om webpagina's sneller weer te geven op mobiele toestellen. AMP wordt weliswaar ondersteund door een open source werkgroep, maar de uitgevers lusten er geen pap van. Omdat het extra werk inhield voor de media, maar vooral omdat die vereenvoudigde webpagina's minder advertenties bevatten - en dus minder inkomsten genereren.

Google had, om het gebruik van AMP aan te moedigen, beslist dat dergelijke pagina's zwaarder zouden doorwegen bij de ranking op de Google zoekmachine. Maar omdat té weinig websites gebruikmaakten van AMP, haakten steeds meer uitgevers af. En verleden week hebben nog enkele belangrijke uitgevers aangekondigd dat zij dat voorbeeld volgen. Vox Media, Buzzfeed en Bustle willen in plaats van AMP hun eigen systeem gebruiken, dat hun pagina's moet optimaliseren voor mobiele toestellen.
https://www.wsj.com/articles/publishers-move-to-abandon-google-supported-mobile-web-initiative-11645725640?mod=djemalertNEWSTECHINDUSTRIE EN HET OORLOGSCONFLICT
Gisteren brachten we al een kort overzicht van maatregelen die de techindustrie genomen heeft - enerzijds om sancties te treffen tegen Rusland, anderzijds om de Oekraïense bevolking op de vlucht te beschermen en desinformatie tegen te gaan.

Aan dat rijtje berichten kunnen wij er nog enkele toevoegen. Zo hebben Meta, Tiktok en YouTube aangekondigd dat zij van plan zijn om de mediakanalen die de steun hebben van de Russische overheid RT (Russia Today) en Sputnik te blokkeren op hun platformen in de EU en het VK.

Reddit heeft dan weer de subreddits r/Russia en r/RussiaPolitics in quarantaine geplaatst, omdat die "een groot aantal berichten bevatten die niet ondersteund worden door betrouwbare bronnen". Dit betekent praktisch dat die subreddits niet zullen verschijnen bij een zoekopdracht, bij aanbevolen berichten of in je feeds. En dat er bovendien een waarschuwing vermeld wordt bij de berichten (1)(2)

Twitter van zijn kant zal nieuwe labels vermelden bij tweets die een link hebben met Russische staatsmedia, en op die labels zal die band vermeld worden, met een oranje uitroepteken erbij. Twitter had eerder al bij profielen die een band hebben met de overheid een label vermeld, en dat sinds 2020, maar niet bij de aparte tweets die naar hun content verwijzen.
https://mashable.com/article/reddit-russia-subreddit-quarantined-ukraine
https://www.politico.eu/article/youtube-bans-russian-media-outlets-across-europe/
https://twitter.com/yoyoel/status/1498343849273425921BURGERS BESCHERMEN IN TIJDEN VAN OORLOG
De techbedrijven hebben ook enkele maatregelen genomen om de burgers beter te beschermen. Zo kunnen Facebook-gebruikers in Oekraïne hun profiel blokkeren, en Meta zal die bescherming ook uitbreiden naar gebruikers in Rusland. Dat moet bijvoorbeeld mensen die kritiek uiten op de gebeurtenissen beschermen tegen represailles.

Concreet wil het zeggen dat, wanneer je profiel geblokkeerd wordt, jouw vriendenlijst niet meer doorzocht kan worden, je postings verborgen worden, en je profielfoto's niet gedownload of vergroot kunnen worden (1).

Google van zijn kant heeft tweefactorauthenticatie geactiveerd voor accounts in Oekraïne die het niet zelf geactiveerd hadden. Het moedigt ook aan dat gebruikers zijn Advanced Protection Program zouden gebruiken. Dat programma biedt Google al langer aan mensen aan die een hoog risico lopen om het doelwit te worden van aanvallers.

In Chrome heeft Google de Safe Browsing modus  standaard geactiveerd, een modus waarbij bekende phishing en malware pogingen opgespoord worden. (2)
https://www.fastcompany.com/90725896/meta-will-expand-lock-your-profile-protections-to-russian-facebook-users
https://www.zdnet.com/article/google-increasing-account-protections-for-users-impacted-by-russian-invasion-of-ukraine/#ftag=RSSbaffb68OORLOG EN DIGITALE MUNTEN
Je hebt ook kunnen lezen dat het Swift-systeem de banden met Rusland doorgeknipt heeft. Swift is een systeem om betalingen binnen banken te verwerken. Een episode van DTNS vertelt je juist hoe het werkt (1).

Nu is Swift een systeem dat digitaal werkt, maar wel gecentraliseerd. Je zou dan de vraag kunnen stellen: wat met de virtuele munten die op de blockchain gebaseerd zijn? Die zijn immers niet gecentraliseerd, dus eigenlijk zou Rusland zijn kapitaal gewoon kunnen omzetten in bitcoins, en daarmee dan wapens kunnen aankopen, om het heel simpel uit te drukken.

Er is echter een probleem: die bitcoins worden wel verhandeld op beurzen - en die zijn niet echt gedecentraliseerd. Daarom ook zijn er verschillende verzoeken uitgegaan van Oekraïne om de accounts van Rusland en Wit-Rusland bij dergelijke marktplaatsen te bevriezen. Binance, Coinbase en andere beurzen hebben al geantwoord dat zij niet zullen ingaan op dat verzoek. Omdat dit gewoon tegen de aard van de economische vrijheid ingaat die de kern is van deze op de blockchain gebaseerde munten. En het eenzijdig verbannen van gebruikers ingaat tegen de reden waarom cryptomunten bestaan. Meer bij Vice (2).
https://dailytechnewsshow.com/2022/02/28/about-swift/
https://www.vice.com/en/article/7kbdqq/crypto-exchanges-refuse-to-freeze-all-russian-accountsRUSLAND DREIGT ERMEE WIKIPEDIA TE BLOKKEREN
De invasie van Oekraïne door Rusland wordt op veel terreinen uitgevochten. En ook Wikipedia deel in de klappen. De medewerkers van de Russische versie van Wikipedia vertellen namelijk dat de communicatieregulator van het land ermee gedreigd heeft om de toegang tot de site te blokkeren in Rusland, zo lees je bij Engadget. De reden is dat een pagina over de invasie van Oekraïne "illegaal verspreide informatie" zou bevatten, zoals het aantal doden dat bij de Russische soldaten gevallen is, evenals het aantal dode Oekraïense burgers en kinderen.

De regulator vroeg dat de medewerkers die informatie zouden verwijderen, en als zij dat niet doen, de hele Wikipedia in Rusland ontoegankelijk wordt. Als voorzorg heeft Wikipedia ervoor gezorgd dat niet-geregistreerde gebruikers of nieuwe gebruikers het artikel in kwestie niet kunnen bewerken. Al langer bestaande gebruikers kunnen dat dus nog wel.
Meer achtergrond bij Engadget en Motherboard.
https://slate.com/technology/2022/03/wikipedia-russian-invasion-of-ukraine-edits-kyiv-kiev.html?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://engt.co/3hC6pQ0IMPACT VAN DE OORLOG: APPLE EN GOOGLE
De impact van de oorlog blijft verder uitontwikkelen. Zo heeft Apple gisteren aangekondigd dat het de verkoop via zijn online website in Rusland volledig stopzet. Klanten in Rusland kunnen dus niet langer Macs, iPhones, iPads of andere Apple-toestellen aankopen. Wil je toch een toestel bestellen in de Russische webwinkel, dan krijg je de melding dat "levering onmogelijk" is.

Een beslissing die Apple ongetwijfeld wel pijn zal doen. En ook Russische burgers. Maar soms zijn maatregelen nodig. De beslissing kwam er na een verzoek van de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov. (1)

Google van zijn kant kondigt aan dat het informatie gaat verwijderen, die door de gebruikers ingegeven was in Google Maps op plekken in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Een aankondiging die komt nadat er beweerd werd dat de informatie gebruikt werd om Russische militaire activiteiten te coördineren in Oekraïne.

Nieuwe content die op de landkaarten ingevuld werd zoals foto's en bedrijfsinformatie werd uit voorzorg verwijderd. Op sociale media werd namelijk beweerd dat deze pins gebruikt werden bij luchtaanvallen op de steden Kiev en Kharkov.

Meer bij BuzzFeed. Het blijft even slikken bij al deze berichten, en het blijft ook bang afwachten over hoe de situatie blijft evolueren...
https://www.macrumors.com/2022/03/01/apple-stops-product-sales-in-russia/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.buzzfeednews.com/article/sarahemerson/russia-google-maps-tags-ukraine?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4AMAZON LANCEERT LUNA GAME STREAMING
Het lijkt stilaan frivool om over iets luchthartigers te berichten. Maar het leven gaat ondertussen door, ook in tech-land. En dit bericht is toch wel een interessante evolutie.

Amazon heeft namelijk zijn Luna game streamingdienst gelanceerd in de VS voor alle gebruikers. Daarmee is het de zoveelste in de rij die, gebruikmakend van zijn aanbod aan clouddiensten,  jou de optie geeft om games te spelen via de cloud, zonder ze te moeten aankopen of te installeren op je computer.

Het verschil tussen Luna en andere streaming gaming diensten is dat Luna werkt met een abonnement per "kanaal" van games, waarbij de prijs varieert per kanaal. Zo is er een Prime Gaming kanaal, waarbij Amazon Prime leden gratis een variërend aanbod van games kunnen spelen. Er is een Retro Channel dat $4,99 per maand kost, en waarmee je meer klassieke spelletjes kan spelen. En een Ubisoft channel, dat dan weer $17,99 per maand kost.

Wat gebruik je eigenlijk als controller bij zo'n streaming game? Wel, ook daar voorziet Amazon in een oplossing: stream je de games naar je Fire TV, dan zal je je smartphone kunnen gebruiken als controller. Is dat niet het geval, dan zal je een andere oplossing moeten zoeken voor je controller.
Meer bij The Verge en Amazon zelf.
https://www.theverge.com/2022/3/1/22955391/amazon-luna-launch-united-states-free-games-prime-members-twitch
https://www.amazon.com/luna/DE TECHCOMMUNITY VAN OEKRAÏNE
BBC heeft een interessant achtergrondartikel over een aspect van Oekraïne dat misschien niet zo heel bekend is: de bloeiende techcommunity daar.

Zo waren er verleden jaar de eerste decacorns, een naam die gegeven wordt aan bedrijven die 10 miljard dollar waard zijn (een unicorn is een bedrijf dat 1 miljard dollar waard is).

Ook die bedrijven worden getroffen door de oorlog. Maar zijn trekken hun plan zo goed mogelijk, en helpen waar het kan. Zo is er de IT-cluster in Lviv, een community van een 200 IT-bedrijven in het westen van het land. Hun kantoren zitten nu propvol medicamenten, lakens en eten, en mensen van die community brengen die voorraden naar waar zij nodig zijn. En zij helpen ook bedrijven die naar het westen gevlucht zijn, uit angst voor de bombardementen in het oosten, zodat die bedrijven hun business draaiend kunnen houden vanuit tijdelijke kantoren.

En ondertussen werken zij ook aan technologie om burgers en het leger te helpen in de oorlog. Het beveiligingsbedrijf Ajax Systems bijvoorbeeld werkt aan een app om luchtalarmen door te geven. Het bedrijf Reface bestrijdt desinformatie door push meldingen uit te sturen met geverifieerd nieuws.

Het bedrijf Just Answer, dat in de VS gevestigd is maar ook in Oekraïne medewerkers heeft, geeft die medewerkers verlof om te gaan vechten in het leger, waarbij zij de helft van hun loon doorbetaald krijgen.

En medewerkers van het bedrijf Wix, die in Litouwen werken, reden helemaal tot aan de Pools-Oekraïense grens om daar de Oekraïense werknemers van Wix en hun families te helpen om de grens over te steken.

Mooie verhalen tegen deze toch gruwelijke achtergrond...
https://www.bbc.com/news/technology-60559014
https://www.wsj.com/articles/ukraines-vital-tech-industry-carries-on-amid-russian-invasion-11646247631?mod=djemalertNEWSAMAZON SLUIT ZIJN BAKSTENEN BOEKENWINKELS
Amazon zal al zijn bakstenen boekenwinkels Amazon Books sluiten, en ook zijn Amazon Pop Up winkels. In totaal zijn er 68 winkels in de VS en het VK.

Het bedrijf zegt dat het zich wil focussen op zijn detailwinkels Amazon Fresh, Whole Foods Markets en Amazon Go. Daarmee wil het duidelijk maken dat het toch op lange termijn verder wil blijven doen met fysieke winkels. En zeggen dat Amazon ooit groot geworden is met de online verkoop van boeken...
https://www.cnbc.com/2022/03/02/amazon-closing-68-stores-ending-amazon-books-4-star-pop-up-shops.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

NEST DOORBELL BIBBERT VAN DE KOU
Wat zou je denken van een deurbel die het begeeft zodra het buiten begint te vriezen?  Je zou geen bezoek meer kunnen ontvangen, wanneer het wat kouder wordt, toch? Welnu Google heeft een helpdocument uitgebracht waarin het bevestigt dat dit wel degelijk het geval is bij zijn Nest Doorbell en Cam, een in het Nest project uitgebrachte slimme deurbel met camera. Wanneer die op een batterij werken, dan zullen die in temperaturen onder nul niet meer herladen. Zij zullen nog wel werken zolang er nog leven zit in de batterij, maar dan enkel zolang het niet kouder wordt dan -20. Mensen in het hoge Noorden moeten daar dus wel mee rekening houden.

Gelukkig zal de Google Home app een waarschuwing uitzenden wanneer het herladen begint te slabakken omwille van de lage temperatuur.
https://www.engadget.com/google-nest-cam-doorbell-cold-weather-charging-issues-203635442.htmlBARCELONA: TABLETS VAN HUAWEI EN TCL
Ondertussen zouden we bijna vergeten dat in Barcelona het Mobile World Congress plaatsvindt. En daar werden enkele tablets voorgesteld.

Huawei kondigde de MatePad Paper aan, een e-ink tablet die draait onder het Harmony OS, een 10,3 inch scherm heeft en de M Pencil ondersteunt om notities te maken. Die heeft een snelle responstijd van 26ms. Het toestel zou €499 gaan kosten.(1)

TCL van zijn kant kondigde de Tab 10S 5G aan die 10,1 inch groot is en €349 zou moeten kosten. Dat toestel zou 4G RAM hebben, uitbreidbare opslagruimte, en een 8000mAh batterij (2).

Een opmerkelijk bericht over tablets ondertussen van Adam Mosseri, hoofd van Instagram. Die heeft getweet dat Instagram nog altijd geen aparte app voor de iPad uitgebracht had, omdat er te weinig gebruikers zijn om daarvan een prioriteit te maken (3).
https://www.engadget.com/huawei-mate-pad-paper-mwc-2022-140047615.html
https://www.androidauthority.com/tcl-mwc-2022-3121326/
https://9to5mac.com/2022/02/27/instagram-app-ipad-nope/HONOR EARBUDS PAKKEN APPLE IN SNELHEID
In alle oorlogsgeweld zouden we vergeten dat er ook een beurs in Barcelona loopt. En daar werden de Honor Earbuds 3 Pro voorgesteld.

De kunnen heel wat dingen doen, zoals ook je temperatuur meten. Iets wat Apple ook beloofde, maar nog niet uitgevoerd heeft met zijn AirPods.

Deze oortjes van Huawei passen in het algemene gezondheidsprofiel dat ook data haalt van de slimme uurwerken van Huawei.  Het is nog de vraag of en hoe deze oortjes ook kunnen samenwerken met de Apple health app.

Verder hebben de oortjes actieve achtergrondgeluidonderdukking, een batterijduur van 24 uur, en de prijs start vanaf $199.
Meer bij Inputmag.
https://www.inputmag.com/tech/honor-earbuds-pro-3-temperature-sensor-mwc-2022NIEUW INITIATIEF VOOR UNIVERSELE STYLUS
USI of Universal Stylus Initiative is een initiatief om een standaard in te voeren voor stylussen, zodat je die op elk toestel gebruiken kan. Deze week werd versie 2.0 van de specificatie voorgesteld, die ondersteuning toevoegt voor draadloos herladen via NFC, in-cell display schermen, een betere ondersteuning van de manier waarop jij je pen schuin houdt bij het schrijven, en een uitgebreid kleurenpalet van meer dan 16 miljoen kleuren.

Dankzij de USI standaard zou je met dezelfde stylus kunnen werken op verschillende van je toestellen die aanraking ondersteunen, zoals de Chromebooks.
https://chromeunboxed.com/universal-stylus-initiative-usi-2-0NIEUWE WOORDJES LEREN: CHIPLETS
Chiplets zijn onderdelen van een chip, zoals de kern, het geheugen, en de I/O poort. Die chiplets kan je combineren om daar een nieuwe chip van te maken, een beetje zoals Lego bouwstenen.

Handig, maar er is wel een probleem: tot nu was er geen standaard connectie tussen die chiplets. Daar komt nu verandering in: een groep chipsbakkers, waaronder Intel, ARM, TSMC en Samsung, hebben de oprichting aangekondigd van de Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe), een consortium  om een open source-ontwerp te ontwikkelen en te promoten voor die-to-die-interconnecties tussen chiplets.

Die standaard moet ervoor zorgen dat chipfabrikanten standaard chiplets kunnen kopen, dus die niet speciaal voor hen gebouwd zijn, en er zeker van kunnen zijn dat die chiplets zullen samenwerken met elkaar.
Meer achtergrond bij Toms Hardware.
https://www.tomshardware.com/news/new-ucie-chiplet-standard-supported-by-intel-amd-and-arm
 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOOR: DE SHOWBIZZMOORD

Deze podcast bestaat al veel langer, maar wij zijn er nu pas aan toe gekomen om hem te beluisteren. Het thema: de moord om een platenboer, Bart van Laar. Dit verhaal speelt zich in Nederland af, maar heeft ook een Vlaams aspect. Al wie een beetje bekend is met de wereld van de vrije radio's uit de jaren 80, komt ongetwijfeld bekende namen tegen uit die periode.
Wij vonden het verhaal in elk geval erg boeiend en goed gebracht, met authentieke fragmenten uit die tijd.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-showbizzmoord


 
De nieuwe oogst


   
TYPEFULLY: TWEETS DELEN
Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om een mooie pagina aan te maken waar je je beste tweets kan tonen, en ook draadjes. Deze pagina kan je dan delen met wie je wil.
[Taal: EN]
https://typefully.com/profile


PEERTUBE: VIDEODELEN

Dit platform wil een gratis een gedecentraliseerd platform zijn voor bestaande videoplatforms als YouTube. Er zijn al meer dan 600.000 video's beschikbaar, gemaakt door 150.000 gebruikers, die al meer dan 70 miljoen keer bekeken werden.
[Taal: EN]
https://joinpeertube.org/


SHARKLE: AWSOME GENERATOR
Ben je op zoek naar websites die je verbazen? Dan is dit een bron voor willekeurige tips naar websites. Wij klikten 3 keer op het startpunt, en werden telkens naar heel ingenieuze websites gevoerd. Om te bookmarken!
[Taal: EN]
https://sharkle.com/


THE ENGINEERING TOOLBOX

Deze website is voor de ingenieurs, uitvinders en doe-het-zelvers. Je vindt er ongelooflijk veel tools, bronnen en informatie., naast schema's en apps.
[Taal: EN]
https://www.engineeringtoolbox.com/index.html


WARGAMES: LEER HACKEN
De Over The Wire community heeft een reeks wargames bedacht, die je spelenderwijze helpen om veiligheidsaspecten te begrijpen en de concepten van beveiliging aan te leren.
[Taal: EN]
https://overthewire.org/wargames/


HEARDLE: WORDLE VOOR MUZIEK

Nog een variant op het amusante woordspelletje Wordle - maar ditmaal betreft het muziek. Je krijg de intro van een song te horen, en moet de titel invullen. Een foute of overgeslagen raadbeurt  zorgt ervoor dat je meer van de song te horen krijgt. Doel is uiteraard de song in zo weinig mogelijk beurten te raden, en je score te delen.
[Taal: EN]
https://www.heardle.net/


MULTIMETRIC: HOOGTE
Een online tool die je kan helpen om jezelf te vergelijken qua hoogte in verhouding met iemand anders. Wat bijvoorbeeld handig is wanneer je op een datingsite vertoeft, om te zien of de verhouding tussen jezelf en de kandidaat past.
[Taal: EN]
https://multmetric.com/


LEARN GIT BRANCHING
Hier leer je hoe je Git kan leren, en zo je projecten op GitHub kan zetten en onderhouden. Je krijgt stap-voor-stap demonstraties van de mogelijkheden met Git.
[Taal: EN]
https://learngitbranching.js.org/


INSPIROBOT: FAKE

Dit is een AI robot, die erop getraind is om citaten te genereren die je moeten inspireren en het mensdom moeten verheffen. Wij probeerde er enkele uit, en het resultaat is toch twijfelachtig.
[Taal: EN]
https://inspirobot.me/


100 DINGEN
Als je terugkijkt op je leven, wat zou je dan tegen de 18-jarige versie van jezelf zeggen? In dit artikel vind je de antwoorden terug die mensen gaven, toen de auteur de vraag algemeen stelde. Wellicht kan ook jij er lessen uit trekken.
[Taal: EN]
https://www.becomingminimalist.com/minimalism-for-18-year-old/


FSI: TALEN LEREN

Deze website wil een hub zijn waar je cursussen vindt om een andere taal te leren. Van Spaans en Italiaans tot Chinese en Russisch: deze website vindt deze cursussen voor jou.
[Taal: EN]
https://www.fsi-language-courses.org/fsi-language-course-mission/


BOOQSI: COMMUNITY
Deze website, momenteel in bèta, wil een modern sociaal platform zijn voor de community van boekenliefhebbers. Een alternatief voor Goodreads, waar je tips vindt voor boeken die je interessant vinden kan, en zelf tips kan geven.
[Taal: EN]
https://www.booqsi.com/


30 ALTERNATIEVEN VOOR WORDLE
Ben je fan van de woordspelletjes die je met Wordle spelen kan? Dan ben je nu verkocht voor een heel weekend, want dit artikel bevat maar liefst 30 alternatieven en variaties op het Wordle-thema.
Vergeet niet op tijd te eten!
[Taal: EN]
https://www.hongkiat.com/blog/wordle-alike-alternatives/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Serie gesteentelagen uit het Devoon in de ondergrond van België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Formatie_van_Le_Roux
    Oostenrijkse violiste van joodse afkomst, die tien maanden lang het meisjesorkest van Auschwitz dirigeerde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alma_Ros%C3%A9
    Nederlandse Loterij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Loterij
    Duitse arts en biochemicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katja_Becker
    Oekraïens politiek theoreticus, econoom, historicus, etnograaf en filosoof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alma_Ros%C3%A9
    Wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad - https://nl.wikipedia.org/wiki/Omloop_Het_Nieuwsblad_2022


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kerncentrale die is aangevallen in Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerncentrale_Zaporizja
    Russische invasie van Oekraïne in 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_in_2022
    Internationale sancties tegen Rusland tijdens de Russisch-Oekraïense oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_sancties_tegen_Rusland_tijdens_de_Russisch-Oekra%C3%AFense_oorlog
    Slag om Charkov (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Charkov_(2022)
    Slag om Kiev (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Kiev_(2022)
    Slag om Marioepol (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Marioepol_(2022)
    Cherson-offensief - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cherson-offensief


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Albanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Albani%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Fantasy-auteur in één klap gigahit op Kickstarter: ‘Ik heb stiekem vier nieuwe boeken geschreven’
https://www.ad.nl/tech/fantasy-auteur-in-een-klap-gigahit-op-kickstarter-ik-heb-stiekem-vier-nieuwe-boeken-geschreven~a523169d/
- HDMI of DisplayPort: welke beeldinput is het beste?
https://www.ad.nl/tech/hdmi-of-displayport-welke-beeldinput-is-het-beste~acf13e28/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Vijf manieren waarop monitoren je hybride levensstijl kunnen verbeteren
https://computertaal.info/2022/03/03/vijf-manieren-waarop-monitoren-je-hybride-levensstijl-kunnen-verbeteren/
- Phishing alarm: Raadpleeg uw overzicht inkomstenbelasting 2021
https://computertaal.info/2022/03/04/phishing-alarm-raadpleeg-uw-overzicht-inkomstenbelasting-2021/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Disney+ komt in 2023 met goedkoper abonnement dat advertenties bevat
https://tweakers.net/nieuws/193994/disney+-komt-in-2023-met-goedkoper-abonnement-dat-advertenties-bevat.html
- BBC zendt nieuws in Oekraïne en Rusland uit via kortegolfradiofrequenties
https://tweakers.net/nieuws/193988/bbc-zendt-nieuws-in-oekraine-en-rusland-uit-via-kortegolfradiofrequenties.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Onderzoekers stellen vragen bij energie-efficiëntie 5G
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/onderzoekers-stellen-vragen-bij-energie-efficientie-5g/article-news-1842297.html
- Sony en Honda willen samen elektrische wagens maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/sony-en-honda-willen-samen-elektrische-wagens-maken/article-normal-1842261.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: SLIMMER WERKEN MET POWERPOINT
Twitter gebruiker @jurinfo_eric heeft een heel mooie collectie verzameld met tips om meer te halen uit Powerpoint 365. Want je kan daar veel meer mee dan je op het eerste zicht zou denken. Het is een verzameling korte filmpjes, dus gemakkelijk te behappen.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9aTgZa3O4jdqar_8uTL30FZADvmF1DoK


TIP: DICTEREN IN GOOGLE DOCS

In Google Docs kan je (Engelse) teksten dicteren, die dan netjes in tekst op je scherm omgezet wordt. Handig. Maar je moet wel weten hoe ermee om te gaan. Een artikel bij PCWorld vertelt je hoe het moet.
https://www.pcworld.com/article/419813/how-to-use-voice-dictation-in-google-docs.html


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


VIM: TEKSTEDITOR
Deze tekstbewerker is "van de oude stempel": niet eenvoudig te bedienen, zonder opsmuk. Maar wel het walhalla voor wie zijn handen niet van het klavier wil afnemen: je kan volledig met je klavier navigeren in de teksten en opties. Verleden week werd versie 8.2.448 uitgebracht.
https://www.chip.de/downloads/Vim-Texteditor_38168368.html
https://www.vim.org/


WSCC PORTABLE: TOOLBOX
Deze versie van WSCC, die je vanop een stick kan draaien, bevat tal van gratis systeemtools van SysInternals, NirSoft en Microsoft. Voor wie graag sleutelt aan zijn systeem!
https://www.chip.de/downloads/WSCC-Portable-Edition_38429231.html
http://www.kls-soft.com/main/index.php


DIGITAL WELLBEING FOR WINDOWS
Met deze gratis tool voor Windows houd je je schermtijd in het oog. Want te lang naar het scherm kijken is slecht voor je ogen. Je kan zelfs tijdlimieten instellen.
https://www.chip.de/downloads/Digital-Wellbeing-for-Windows_184111122.html
https://christiankyleching.vercel.app/works.html?scrollTo=digital-wellbeing-windows


EDITPAD LITE

Een prima vervanger voor Notepad. Je kan werken met projecten, een verzameling bestanden. Open een project, en alle bestanden staan meteen klaar. De tool heeft ook spellingscontrole en kan programmeercodes herkennen. Naast de Lite versie die gratis is, is er ook een betalende Pro-versie.
https://www.chip.de/downloads/EditPad-Lite_49041722.html
https://www.editpadlite.com/
https://www.editpadpro.com/


MICROSOFT ONEDRIVE

Er is een nieuwe versie uit van Microsoft OneDrive, de tool waarbij je bestanden in de cloud kan bewaren en synchroniseren. De gratis versie biedt je nog steeds 5 GB gratis opslagruimte om video's, foto's en andere bestanden online te bewaren.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-OneDrive_55574530.html


YOUTUBE SONG DOWNLOADER
Een tool om, zoals de naam het zegt, songs te downloaden die je op YouTube vindt. Nadeel is wel dat je song per song moet werken, en dat de tool tot YouTube beperkt is. Voordeel is dan weer dat de tool heel gemakkelijk te bedienen is. De gratis versie bevat reclame, wil je geen advertenties, dan kost de software 10 euro.
https://www.abelssoft.de/en/windows
https://www.chip.de/downloads/YouTube-Song-Downloader_43378285.html


PREY VOOR WINDOWS
Deze tool zorgt ervoor dat je je computer terug vinden kan wanneer hij gestolen zou worden. Zo maakt de tool een omvangrijk profiel van de dief via de webcam.
https://www.chip.de/downloads/Prey-fuer-Windows_38008146.html
https://preyproject.com/


OPENNETMETER: JE INTERNETVERKEER
Een gratis open source tool voor Windows, waarmee je snel en gemakkelijk een overzicht krijgt van je internetverkeer. Je krijgt er zelfs grafieken bij.
https://www.chip.de/downloads/OpenNetMeter_184089254.html
https://github.com/Ashfaaq18


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat voortekens betreft: er bestaat niet zoiets als een voorteken.
Het lot zendt ons geen herauten. Het is daar te wijs of te wreed voor.
-Oscar Wilde-