Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/3/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1249  van 26/2/2022


 

Gegroet lezer,

Het was bang wakker worden deze week. Wie had gedacht dat we in Europa terug oorlog zouden kennen. Maar blijkbaar is oorlog voeren helemaal anders dan 20 jaar geleden, met sociale media, waarbij iedereen beelden kan tonen, zijn persoonlijke verhaal kan vertellen, zonder beroep te moeten doen op de staats-tv. Een oorlog wordt niet alleen te land, in de lucht uitgevoerd, maar ook in de virtuele ruimte. Cyberwar dus. Het zijn bange dagen, maar ook heel interessant om te volgen welke middelen er ingezet worden, en welke succes hebben.

Veel leesplezier met deze editie, en leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.OOK MICROSOFT VOERT REGELS TEGEN ONGEWENST GEDRAG IN ZIJN EIGEN VR WERELD IN
Je zou misschien denken dat de Horizon Worlds van Meta (Facebook) en Second Life, dat jaren geleden populair was, de enige metaverse werelden waren. Want ook Microsoft heeft een VR-wereld, die Altspace VR heet, die al bestaat sinds 2013, en in 2017 overgekocht werd door Microsoft. Je kan deze wereld betreden met toestellen die Vive, Oculus of Windows Mixed Reality ondersteunen zoals de HoloLens. Maar ook met desktop apps voor Windows en MacOs.

Welnu, verleden week heeft Microsoft verschillende maatregelen aangekondigd die de gebruiker betere moeten beschermen in AltSpace VR, en ongewenst gedrag moeten voorkomen. Dat blijkt veel meer voor te komen dan je zou denken. Uiteraard heeft het incident in de Horizon Worlds van Meta op 26 november veel publiciteit gehad, waarbij iemand een andere persoon onbetamelijk betastte tegen diens zin. Maar er zijn meer incidenten, zoals een researcher, ene Jane Manchun Wong, die iemand moest blokkeren omdat die haar in Horizon Worlds zoende tegen haar wil. En in Alt Space waren er ook al verschillende rapporten over ongewenst gedrag.

Wat AltSpace nu aankondigt is dat het verschillende sociale hubs, knooppunten, gaat sluiten. Het gaat o.a. om Campfire, News and Entertainment. Dat zijn plekken die bedoeld zijn om mensen die voor het eerst de VR-wereld betreden, te laten kennismaken met deze omgeving. En waar nieuwkomers dus gemakkelijk ten prooi kunnen vallen van mensen de niet veel goeds van plan zijn.

In AltSpace kan je ook een "safety bubble" activeren, dat andere avatars op een afstand kan houden. Die staat standaard niet aan, en moet je zelf activeren. Maar omdat nieuwkomers dat niet weten, activeert Microsoft die nu standaard.

Verder zal Microsoft in de volgende weken de vereiste invoeren dat je een Microsoft account hebt, wil je toegang krijgen tot deze VR-wereld. Bij jongeren zal Microsoft dan de Family Safety functie automatisch kunnen activeren.

Is ongewenst gedrag nu zo'n probleem in virtuele werelden, zal je vragen. Het is toch maar virtueel? Wel, blijkbaar kwetst ongewenst gedrag in een VR-wereld mensen harder dan bijvoorbeeld op Twitter. In een VR-wereld ben je als het ware "lijfelijk" aanwezig, jouw avatar dat vertegenwoordigt jouzelf. En machteloos te moeten toezien dat jouw avatar lastig gevallen wordt, kan dan inderdaad heel hard aankomen.

Maak kennis met AltVR (1), maar lees ook de verhalen over de maatregelen van Microsoft (2) en wat meer achtergrond over deze problemen in VR-werelden (3)
https://altvr.com/
https://altvr.com/making-altspacevr-a-safer-space/
https://www.technologyreview.com/2021/12/16/1042516/the-metaverse-has-a-groping-problem/HET PROBLEEM VAN VERVALSINGEN BIJ NFTS
Verleden week kon je lezen dat een belangrijk marktplatform voor NFT's er de brui aan geeft, omdat het vindt dat NFT's té vaak vervalst zijn. Hierbij moet wel een belangrijke nuance gemaakt worden. Het is niet dat het principe waarop de NFT gebaseerd is (het onvervalsbare certificaat dat op de blockchain gebaseerd is) niet deugt, wel het principe van het "minten': iedereen kan zomaar gelijk wat dat digitaal bestaat, nemen en daarvan een NFT maken. Ook wanneer dat zonder de toestemming is van de maker van dat kunstwerk.

Dat zou voorkomen kunnen worden als de marktplaatsen zoals Amazon en eBay. Die hebben nu al methodes uitgewerkt om te voorkomen dat iemand een vals paar sneakers aanbiedt, nagemaakte trading cards, enz. Maar voor NFT's bestaan er nieuwe marktplaatsen, en die hebben nog niet de nodige veiligheidsmaatregelen ingebouwd. En de voornaamste maatregel: contact opnemen met de originele artiest, om de verifiëren dat het wel om een origineel werk gaat van de artiest, dat met toestemming gemint wordt. De artiest is namelijk niet opgenomen in het hele minting proces.

Meer nog: artiesten krijgen steeds vaker berichten van personen die een artwork van hen gemint hebben, en aanbieden om het aan hen terug te verkopen - mits een schoon prijsje uiteraard.

The Verge gaat op dit fenomeen nader in. Het vertelt hoe bots tegenwoordig de websites van artiesten afschrapen, en automatisch de kunstwerken oplijsten op de online marktplaatsen. Krijgen zij een bestelling, dan wordt het kunstwerk gemint op de blockchain. (1)

Bij DTNS een interessante discussie over het probleem (2)
https://www.theverge.com/2022/2/10/22925252/nike-stockx-shoe-lawsuit-vault-nft-trademark-infringement
https://open.acast.com/public/streams/61954547cb03c875f7617118/episodes/620d77947408cb0014f0e883.mp3SNAP: ENKELE NIEUWIGHEDEN
Het sociale netwerk Snapchat blijft toch altijd vernieuwen. En in onze ogen groeit het, zonder dezelfde problemen te veroorzaken als een TikTok. Op de een of andere manier lijkt het erin te slagen om de juiste maatregelen te nemen om sociaal te zijn, zonder de privacy in gevaar te brengen.

Zo heeft Snap, het moederbedrijf van Snapchat, verleden week aangekondigd dat gebruikers wel hun gebruikersnaam kunnen aanpassen, maar dat slechts één keer per jaar. Dat om verwarring te voorkomen.

Er komt ook een nieuwe Live Location functie, waarbij je in real time je locatie kan delen. Maar dan enkel wel met mensen die je als "trusted friend" gemarkeerd hebt, of familie. Het delen gebeurt beperkt in tijd, waarbij jij een periode bepaalt, gaande van 15 minuten tot 8 uur. En je kan niet met àlle vrienden tegelijk je locatie delen, maar enkel vriend per vriend.

Deze functie is gebaseerd op de Snap Map, die toont waar jij je ongeveer bevindt, en die enkel ververst wordt wanneer de app open staat.
https://9to5mac.com/2022/02/18/snapchat-live-location-sharing-feature/TRUMP LANCEERT ZIJN EIGEN SOCIAAL NETWERK
Het heeft even geduurd - maar het is er nu toch. Toen voormalig president Donald Trump verwijderd werd van de sociale netwerken, zowel van Twitter als van Facebook, beloofde hij dat hij zelf een sociaal netwerk zou lanceren, waar iedereen wél zijn mening mag verkondigen, ook wanneer die conservatief is.

En het is nu zover: in de VS heeft de Trump Media & Technology Group zijn sociale netwerk gelanceerd onder de naam Truth Social. De app, momenteel enkel verkrijgbaar in de App Store van Apple, werd meteen overstelpt tot aanvragen om een account te kunnen aanmaken. Wat ertoe leidde dat sommige mensen een error-melding kregen, en dat anderen zich op een wachtrij konden inschrijven.

De app zou einde maart volledig operationeel moeten zijn in de VS. Wellicht zal er tegen dan ook een Android versie zijn.

Trump had beloofd dat Truth Social volledig vrij van censuur zou zijn. Maar het blijft een feit dat, wil de app in de app-winkeltjes van Google en Apple beschikbaar zijn, die app moet voldoen aan de vereiste om content te verwijderen die als ongepast geacht wordt.

Eerder waren er al andere alternatieve platformen gelanceerd die beloofden censuurvrij te zijn: Gettr, Parler, Gab en Rumble zijn de bekendste. Maar geen enkele daarvan kon echt voldoende gebruikers trekken, én behouden, toch zeker niet in vergelijking met Twitter en Facebook.
Meer achtergrond bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-60419008?
https://www.rtbf.be/article/victime-de-son-succes-le-reseau-social-de-trump-peine-a-repondre-a-la-demande-10940055TWITTER: ONTSNAP AAN EEN THREAD
Het is je wellicht al overkomen. Je plaatst een tweet, en daarop komt een antwoord. Maar dat leidt tot een verhitte discussie, waarin jij volledig meegesleurd wordt - of je het nu wil of niet.

Het kan ook gebeuren dat je een onschuldig antwoord geplaatst heb op een van die commentaren, en ook dat zorgt ervoor dat je in een discussie betrokken wordt die niet interessant is voor jou, of die zelfs tot gemene scheldpartijen kan leiden.

Volgens The Verge heeft een researcher nu ontdekt dat Twitter zou werken aan een nieuwe functie die dit moet verhelpen, een "leave this conversation" functie. Daardoor zou jouw twitter-naam losgekoppeld worden van de conversatie, zodat mensen jou niet meer kunnen vermelden (mention) in het gesprek. En je zal dan uiteraard ook geen meldingen meer ontvangen over het gesprek.

Eerder had Twitter al een optie ingevoerd die "mute this conversation" heet, die ook dit probleem moet verhelpen. Maar daarbij krijg je enkel de meldingen niet meer bij nieuwe berichten in een draadje waarin je vermeld wordt. Deze nieuwigheid gaat verder: activeer je de optie, dan zal je naam als gewone tekst in een tweet vermeld worden, geen aanklikbare link.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/2/21/22944234/twitter-untag-threads-leave-this-conversation-feature-testing32 OPENSEA GEBRUIKERS BESTOLEN
We hadden het eerder al over NFT's- een soort certificaat dat de originaliteit en het eigendomsrecht van een bepaald digitaal werk (kunstwerk of een unicum zoals de eerste Tweet ooit) moet bevestigen. NFT's worden verhandeld in marktplaatsen, zoals OpenSea.

Dat heeft deze week laten weten dat 32 van zijn accounts het doelwit geweest zijn van een phishing aanval. En dat er verschillende NFT's gestolen zijn, die een waarde van ongeveer 1,7 miljoen dollar vertegenwoordigen.

OpenSea beklemtoont dat de accounts gecompromitteerd zijn door phishing, en dat het marktplatform zelf volkomen veilig is. Engadget heeft meer details over hoe de aanval is kunnen gebeuren.
https://www.engadget.com/opensea-phishing-attack-190402620.html?src=rssRECHTBANKNIEUWS: CHINA EN DE EU PLUS NL EN APPLE
Twee berichten uit de rechtbanken. Om te beginnen: de EU heeft bij de World Trade Organization een klacht ingediend tegen China. De reden: volgens de EU zouden Europese houders van mobiele patenten hun IP niet kunnen beschermen, omwille van beperkingen in Chinese rechtbanken.

Nochtans zouden Chinese bedrijven mobiele patenten gebruiken, zo stelt de EU, zonder daarvoor licenties of compensaties. Bovendien zou China regels hanteren waardoor patenthouders hun patent in het buitenland niet kunnen uitoefenen.

Deze klacht is een eerste stap in het WTO proces. In de volgende 60 dagen moeten de EU en China een vergelijk onderhandelen. Slagen zij er niet in, dan kan de EU vragen om een verzoeningscommissie. (1)

Het tweede bericht betreft een dispuut tussen de Nederlandse Autoriteit voor Markten en Consumenten en Apple. Voor de vijfde week op rij heeft deze antitrust waakhond Apple een boete gegeven van 5 miljoen euro, in het kader van het geschil over de betaalmethodes die Apple hanteert.

Zoals je weet heft Apple een flinke commissie op alle in-app betalingen, en verbiedt het de ontwikkelaars om in hun app een link te leggen naar een website waar de gebruiker zelf rechtstreeks een betaling kan doen aan de ontwikkelaar, zodat Apple hier geen commissie op kan heffen. In Nederland heeft de rechter geoordeeld dat Apple aan dating apps moet toelaten om andere betaalmethoden te gebruiken, en dat tegen 15 januari 2022. En voor elke week dat Apple zich niet voegde naar die veroordeling tegen die datum, volgt nu een boete van 5 miljoen euro. En vermits Apple nog altijd blijft weigeren, moet het nu dus al voor de 5e keer die 5 miljoen betalen...
Een discussie hierover bij Slashdot. (2)
https://www.techradar.com/news/eu-files-5g-patent-dispute-with-china-at-wto
https://apple.slashdot.org/story/22/02/21/1712236/dutch-consumer-watchdog-gives-apple-fifth-57-million-fine-in-app-store-dispute?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedAPPLE WERKNEMERS KIEZEN VOOR EEN ANDROID SMARTPHONE
Een eigenaardig verhaal vonden we bij ZDNet. Dat vertelt over het feit dat werknemers van de Apple-winkels (de bakstenen winkels dus) die zich trachten te verenigen in een vakbond, de laatste tijd een Android phone verkiezen voor hun gesprekken daarover. Wat toch eigenaardig is, want iPhones zijn volkomen veilig, niemand kan die afluisteren. Waarom zouden de werknemers dan toch voor een Android kiezen?

Nu kan het je eigenaardig lijken dat die werknemers zo stiekem moeten werken om een vakbond op te richten.  In Europa zijn vakbonden in elk bedrijf aanwezig, of het nu groot of klein is. In de VS is dat echter niet het geval. Zelfs  een bedrijf als Google heeft pas in maart 2021 toegelaten dat er een speciale vakbond kwam, een Google-vakbond. In Europa is dat helemaal anders georganiseerd: daar heb je vakbonden voor de bankensector, de chemie, de KMO's, enz. Wat het veel gemakkelijker maakt voor elkeen om tot zo'n vakbond toe te treden.

Voor Apple bestond er echter tot nu toe geen vakbond. En omdat de werknemers vonden dat hun loon de laatste jaren hetzelfde bleef, terwijl Apple winst na winste incaseerde, jaar na jaar, willen zij nu een vakbond organiseren voor Apple.

Zij vrezen echter tegenkanting van Apple, en willen daarom hun gesprekken met andere actievoerders afschermen. En om die reden zouden zij dan kiezen voor Android phones voor hun gesprekken. Wat toch wel vragen oproept: iPhones heten superveilig te zijn, kunnen niet afgeluisterd worden. Is het enkel omdat de werknemers het gek vinden om te 'complotteren' tegen hun werkgever, op een toestel dat die werkgever vervaardigt, dat zij voor een Android phone kiezen? Of weten zij meer?
Futurism.com en ZDNet gaan hierop in.
https://futurism.com/the-byte/apple-union-android
https://www.zdnet.com/article/apple-employees-finally-found-a-reason-why-android-phones-are-better/RUZIE TUSSEN ONLYFANS EN CONCURRENTEN
Sommige websites die elkaar concurrenten zijn, zouden wel eens in de verleiding kunnen komen om elkaar de duvel aan te doen. Dat is in elk geval wat je kan lezen bij BBC News: de website OnlyFans wordt er door concurrenten van beschuldigd dat het niet nader genoemde sociale netwerken omgekocht zou hebben, om de accounts van volwassen mensen, die voor concurrerende websites werken, te plaatsen in terrorisme databases, waardoor de account van die mensen (die vaak in de rode oortjes sector werken) verwijderd werden.

Nu moeten we dit bericht met enig voorbehoud brengen. Naar eigen zeggen heeft concurrerende site FanCentro in de VS een klacht ingediend tegen de eigenaar en het betaalbedrijf van OnlyFans, maar dat moet nog bevestigd worden. Anderzijds zegt OnlyFans dat het bedrijf op de hoogte was van de claim, maar dat die ongegrond zou zijn.
https://www.bbc.com/news/world-60029508EU: WETTEN OM DE BURGER TE BESCHERMEN TEGEN BIG TECH
De grote techbedrijven doen vaak maar wat, zonder veel eerbied voor jouw privacy. Daar wil de EU wat aan doen met 3 nieuwe wetten.

1. Digital Services Act: wil de macht van online diensten als apps en platformen aan banden leggen, maar ook van cloud- en webhostingdiensten en internetproviders.  De wet wil de burger beter beschermen en illegale praktijken verminderen. Zo zou je bijvoorbeeld te weten moeten kunnen komen waarom jij een bepaalde advertentie te zien krijgt.

2. Digital Markets Act: richt zich specifiek tot de grootste online platformen, waaronder Meta, Apple en Google. Die mogen hun eigen diensten niet voortrekken, moeten interoperabel zijn zodat je bijvoorbeeld een bericht kan sturen vanop je WhatsApp naar iemand met een Signal-account.

3. Artificial Intelligence Act: wil de ontwikkeling van artificiële intelligentie in goede banen leiden. En ervoor zorgen dat die AI niet misbruikt wordt, om bijvoorbeeld een opinie te maken over de betrouwbaarheid van een persoon, op basis van diens gegevens.

Niet alle wetten zijn al volledig uitgewerkt. Een stand van zaken en achtergrond vind je in een helder artikel bij VPRO.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2022/eu-wetgeving-online-leven.htmlBINNENLAND: EINDELIJK EEN MINIMUMLIMIET VOOR ONBEPERKT INTERNET
Stel: je neemt een abonnement waarbij je kiest voor "onbeperkt internet". Dan ga je ervan uit dat je zoveel streams kan bekijken of content kan downloaden als je wil. Mis!

Want bij de meeste providers is "onbeperkt" wel degelijk beperkt: zij stellen een limiet die gebaseerd is op het gemiddeld gebruik van andere abonnees. En dan kan het gebeuren dat je op het einde van de maand voor een nare verrassing staat - dat je moet gaan bijbetalen, of dat je downloadsnelheid beperkt wordt.

Gelukkig heeft het BIPT nu een norm vastgelegd die alle providers moeten eerbiedigen. "Onbeperkt" moet voortaan 3 terabyte zijn bij een vaste aansluiting (fiber of andere) en 300 GB bij een mobiele aansluiting.

Is dat veel? Ja en neen. Een film downloaden is al gemakkelijk 700 MB, en een uur streaming muziek is goed voor 60 MB bij normale geluidskwaliteit.

Uiteraard is dit een minimum. Sommige providers bieden zelf veel hogere minima. Je kijkt dat best even na bij je provider.
https://www.sudinfo.be/id446713/article/2022-02-23/attention-si-vous-avez-linternet-illimite-vous-pourriez-avoir-une-mauvaise
https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/wat-is-onbeperkt-surfen/
https://www.telenet.be/nl/klantenservice/wat-is-onbeperkt-surfen/BINNENLAND: DAIQUIRI PROJECT
Met imec heeft Vlaanderen een onderzoeksinstituut van internationale faam. En daar worden heel wat praktische toepassingen bedacht.

Wat zou je bijvoorbeeld denken van een dashboard waarop in real time gegevens vertoond worden van sporters - data die doorgestuurd worden vanop sensoren die de sporters op hun lijf dragen.? Dan zou een sportcommentator bijvoorbeeld die gegevens ook in zijn verslaggeving kunnen verwerken.

Dat moet mogelijk worden met het DAIQUIRI project, dat AI-algoritmes gaat ontwikkelen die de verslaggevers daarbij kunnen helpen. Die zouden ook voor een dynamische ondertiteling kunnen zorgen bij video.

Knap, niet? Het hele project staat uitgelegd op de website van imec.
https://www.imec.be/nl/vlaamse-innovatiemotor/samenwerking/imec-icon/projectportfolio/daiquiriHACKING ALS OORLOGSWAPEN
Je hebt ongetwijfeld gehoord dat, voorafgaand aan de inval in Oekraïne, Rusland een massale cyberaanval gelanceerd had. De luchtafweersystemen werden geblokkeerd, alsook verschillende banken en overheidsinstellingen. Wat al lang gevreesd wordt, is dat cyberaanvallen een deel worden van de oorlogsvoering.

Maar het is niet alleen Rusland dat dit wapen hanteert. Ook in Afrika wordt een cyberoorlog uitgevochten - alhoewel op een andere manier. In Oekraïne kregen de overheidswebsites te maken met een massale DDoS-aanval, waardoor zij ontoegankelijk werden voor legitiem verkeer. In Mozambique namen aanvallers de volledige controle over van overheidswebsites, waaronder die van het Ministerie van Defensie, en werd er een afbeelding getoond van iemand met een machinegeweer. Ook de portaalsites van het nationale rampenbeheer, de wegenadministratie en de wateragentschappen werden getroffen.

De aanval wordt toegedicht aan hackers uit Jemen. Momenteel woedt er een burgeroorlog in Yemen. Zij zouden naar eigen zeggen 34 ministeries volledig geïnfiltreerd hebben. Zij eisen nu een losgeld, zoniet dreigen ze vertrouwelijke data vrij te geven.

Meer over het verhaal bij CNBC. en News24. Als er één les is die je uit deze incidenten zou moeten trekken, is het wel dat de overheden in alle landen er alles aan zouden moeten doen om hun cyberbeveiliging een graadje hoger te schakelen. Het Belgische Center for Cybersecurity heeft in elk geval bedrijven geadviseerd om hun beveiligingsplannen goed te overlopen.  De vrees leeft dat Rusland de komende weken massale cyberaanvallen zal inzetten, om een westerse reactie op de inval in Oekraïne te vertragen of af te dreigen. (3)
https://www.cnbc.com/2022/02/23/cyberattack-hits-ukrainian-banks-and-government-websites.html
https://www.news24.com/news24/africa/news/mozambique-govts-website-down-for-several-hours-after-hack-20220221
https://trends.knack.be/economie/beleid/centrum-voor-cybersecurity-belgie-hou-uw-noodplannen-klaar/article-longread-1838859.htmlMETA: CAIRAOKE EN VERTALINGEN
Je kan je bedenkingen hebben met de manier waarop Meta/Facebook omgaat met je privacy. Maar het valt niet te ontkennen dat het bedrijf aan de basis ligt van knappe technologieën. Vooral dan op het gebied van virtuele werelden.

Deze week heeft Meta CEO Mark Zuckerberg een algoritme gedemonstreerd, dat nog in volle ontwikkeling is, en waarmee je via een gesproken commando de omgeving in een virtuele wereld veranderen kan. Je kan bijvoorbeeld om een strand en picknick-tafels vragen, de geluiden van zeemeeuwen, enz. Deze functies is onderdeel van het project CAIRaoke, dat een conversatie-AI ontwikkelt voor virtuele werelden.

Een ander project waaraan Meta werkt is een universele vertaler. Het idee daarbij is om één systeem te maken, dat met alle talen werkt. Want 20% van de wereldbevolking spreekt geen enkele taal die nu door de algoritmes van de bestaande machinevertalingen gedekt wordt.

Om dit probleem op te lossen, kijkt Meta naar twee technieken. Enerzijds is dat "No Language Left Behind". Dat zal modellen bouwen waarbij er minder materiaal nodig is om de vertalingsmachine te trainen. Dat moet helpen bij talen waar er geen of weinig geschreven teksten zijn om te bestuderen.

De andere techniek noemt Meta de "Universal Speech Translater". Dit wil een algoritme trainen dat helemaal geen geschreven teksten nodig heeft om vertalingen te maken.
Meer bij Engadget, The Verge en Facebook zelf.
https://www.engadget.com/meta-is-working-on-an-ai-builder-bot-for-the-metaverse-181034157.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/2/23/22947368/meta-facebook-ai-universal-speech-translation-project
https://ai.facebook.com/blog/teaching-ai-to-translate-100s-of-spoken-and-written-languages-in-real-timeWAT MET VIRTUELE MUNTEN IN TIJDEN VAN OORLOG
Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne hebben de Westerse landen sancties aangekondigd, o.a. banken zouden geblokkeerd worden en Rusland zou afgesloten worden van het Swiftverkeer.

Maar de New York Times stelt vragen bij het nut van die sancties. Want Rusland werkt volop aan een digitale roebel. En het heeft heel wat virtueel geld, afkomstig van losgelden die cyberboeven buitgemaakt hebben bij hun aanval met ransomware. (1). De bedoeling van cryptomunten was inderdaad om niet afhankelijk te zijn van centrale banken, maar wellicht was dit niet wat daarmee bedoeld was. (1)

Je zou trouwens denken dat de koers van de cryptomunten de hoogte in zou schieten nu er oorlog woedt. Maar niets is minder waar: de Bitcoin is 5% gedaald, en staat nu iets boven zijn dieptepunt van een maand geleden. Ether is met 8% gezakt, andere munten zijn gecrasht. In 24 uren tijd s er 150 miljard dollar in rook opgegaan op de cryptomarkt. (2)

Tussen haakjes: ook fintech instelling Wise, voorheen TransferWise, heeft aangekondigd dat het een beperking gaat invoeren op geldtransfers naar Rusland. (3) Maar transfers naar Oekraïne worden momenteel ook beperkt, omdat het moeilijk geworden is om daar de diensten aan te bieden.
https://www.nytimes.com/2022/02/23/business/russia-sanctions-cryptocurrency.html
https://www.cnbc.com/2022/02/24/bitcoin-btc-cryptocurrencies-tumble-after-russia-attacks-ukraine.html
https://www.uktech.news/fintech/wise-russia-ukraine-20220224

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ROBOTS STRUIKELEN OVER VERKEERD GEPARKEERDE ESTEP
Een leuk, maar ook triest verhaal, gebaseerd op een foto die Twitter gebruiker @seanhecht plaatste. In de foto zie je namelijk een handvol robots die normalerwijze op een campus boodschappen afleveren, geblokkeerd staan omdat op hun normale, geprogrammeerde route een elektrische step staat, die verkeerd geparkeerd is.

Enkele studenten die medelijden kregen met die robots, hebben de step uit de weg gezet, zodat de robots hun weg verder konden zetten. Waarop Sean de bedenking maakt: "Dit is onze toekomst, vermoed ik".

Waarop hij verschillende reacties kreeg over die toekomst. Is het een toekomst waarin de onachtzaam achtergelaten steps een steeds groter probleem vormen, een toekomst waarin steeds meer robots ons eten aan huis komen brengen - of is het een toekomst waarin de mens manueel de problemen moet gaan oplossen die veroorzaakt worden door grote multinationals?

Anderzijds waren er ook mensen die verbaasd waren over de robots op de campus, want waar zij leven bestaan die niet- zij wisten wel dat dergelijke robots bij grote magazijnen zoals Amazon bestaan.

Nog een andere reactie: het medevoelen van de studenten met de robots (of hun spot ermee?): toen een koerier-robot in brand schoot op de campus, hielden de studenten een wake met kaarsjes voor hem.
Een fait divers, maar om toch even bij na te denken.
https://twitter.com/seanhecht/status/1493432613628825600
https://twitter.com/ratherbright/status/1073845768530714624?PELOTON LANEBREAK: SPELLETJE TIJDENS HET SPORTEN
Het bedrijf Peloton deed gouden zaken tijdens de lockdown, toen de gymzalen gesloten waren. Peloton maakt namelijk indoor sporttoestellen, om thuis aan fitness te doen, zoals loopbanden, fietsen enz. Het verkoopt ook abonnementen op persoonlijke coaching.

Om het sporten thuis wat leuker te maken, heeft Peloton nu het ludieke "Lanebreak" uitgebracht. Dat combineert ritmische muziek met een game - denk aan Guitar Hero. Maar waar je bij dat laatste spel de muzieknoten overeenkomen met de frets op een gitaar, ben je bij Lanebreak aan het fietsen op een pad met meerdere banen. Je kan dan wisselen van baan via de knop voor de weerstand, die je wiel naar links of rechts doet bewegen.

Je kan daarbij kiezen uit verschillende playlists. Lijkt fun! Maar weet wel dat de Peloton gear echt niet goedkoop is.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/02/17/peloton-lanebreak-gaming-fitness/REDDIT: UPDATE VAN ZIJN APP MET DISCOVER
De sociale nieuwssite Reddit heeft een update uitgebracht van zijn app: de Discover rubriek waar je eindeloos kan scrollen. In die feed zitten alleen foto's, GIF's en video's. Het is een gepersonaliseerde stream, aangepast aan jouw voorkeuren bij Reddit, maar het is wel de bedoeling dat je door die foto's en video's kennis maakt met andere r/ rubrieken die je momenteel (nog) niet kent.

Voor Reddit is deze Discover ook een kans om uit te pakken met de enorme hoeveelheid memen, GIF's en video's die elke dag op de site gedeeld worden, maar die je niet meteen opmerkt.

De ideale gelegenheid om dus eens kennis te maken met Reddit!
https://www.engadget.com/reddits-app-is-getting-an-instagram-like-discover-feed-130026333.html?src=rss
https://www.reddit.com/r/technews/new/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: GRIJS GEBIED

Een podcast die we ontdekten via Vink, de podcast over podcasts, maar ook De Standaard zou het erover gehad hebben. In deze podcast wordt nader ingegaan op de schimmige wereld van infiltratie, misleiding en (valse) bekentenissen, die ontstaat wanneer er een agent moet infiltreren in een misdadig milieu. De misleiding heeft niet alleen gevolgen voor justitieel gebied, maar ook op maatschappelijk gebied. Want de mensen in wiens omgeving deze undercover  agenten binnengedrongen zijn, zijn niet allemaal criminelen en eindigen met een kater, omdat zij echt om de tuin geleid zijn.
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/grijs-gebied~v464558/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://open.spotify.com/show/1kJkMgCOGOup9o6bVXI55b
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink/66098/129-frans-polluxSPOTIFY KOOPT TWEE BELANGRIJKE PODCAST TECHPLATFORMEN

Het is Spotify echt menens om dé speler te worden voor podcasts. Om nog meer podcasters aan te trekken, wil het voor de makers van podcasts gemakkelijker maken om geld te verdienen met hun werk. En dat kan door advertenties te vertonen.

Dat is de achtergrond van twee overnames die Spotify recent aangekondigd heeft: Chartable en Podsights. Dat eerste heeft een technologie die Smartlinks heet, en het voor podcasters gemakkelijker moet maken om te weten hoe luisteraars op hun podcast terecht gekomen zijn. Net als Podsights maakt het technologie om tags in de afleveringen te stoppen, zodat podcasters kunnen zien wie er luisterde, of zij een advertentie beluisterd hebben, en of zij hierop gereageerd hebben.

Spotify heeft al heel wat overnames op zijn naam staan, van bedrijven en platformen die advertenties aanbieden, tot podcasters als Joe Rogan, en podcastplatformen als Gimlet, Parcast en The Ringer.
https://www.theverge.com/2022/2/16/22937826/spotify-podsights-chartable-acquisitions-podcast-marketing-platformsPODCAST TRUE CRIME: VAN MOORD TOT VERDICT

Deze podcast van Het Belang van Limburg gaat in 3 episodes in op een wel bijzondere zaak van een bijzonder zware gangster, die niet alleen betrokken was in een schietpartij midden op de markt in Turnhout in 1987, maar daarna ook nog eens trachtte uit de zwaar beveiligde gevangenis Leuven-Centraal te ontsnappen.

Zoals gewoonlijk spraken de podcastmakers met mensen die erbij waren, en het is een enorm boeiende zaak.
https://www.hbvl.be/podcast/van-moord-tot-verdict
 
De nieuwe oogst


   
QUORDLE: WORDLE IN DERDE GRAAD

Deze puzzels zijn voor de mensen die Wordle nog te gemakkelijk vinden.  Er bestaat al Dordle, waarbij je eigenlijk 2 Wordle puzzels tegelijkertijd oplost. Bij Quordle doe je dat met 4 tegelijkertijd.
Bij Lifehacker krijg je instructies hoe je de puzaardrzels oplossen kan.
[Taal: EN]
https://zaratustra.itch.io/dordle
https://www.quordle.com/#/
https://lifehacker.com/you-should-try-quordle-if-youre-too-good-at-wordle-1848540319


MAANFASES
Deze online kalender toont je de maankalender, van vollemaan tot eerste en laatste kwartier. De site geeft je nog veel meer tools om de maan te doorgronden.
[Taal: EN]
https://www.moonconnection.com/moon_phases_calendar.phtml


WORDLDE: AARDRIJKSKUNDE
Dit is nog een andere variant op Wordle, waarbij je kan raden welk land je te zien krijgt.
[Taal: EN]
https://worldle.teuteuf.fr/


HUE TOOLS

Deze website geeft je inspiratie om kleuren te mengen tot een gradient. Je krijgt er dan altijd de nodige info bij zoals HEX, je kan meer of minder stappen toevoegen, enz.
[Taal: EN]
https://hue.tools/


NATIONAL GEOGRAPHIC MAPMAKER
National Geographic heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn MapMaker. Die is erg interessant voor leerkrachten of al wie visueel een bepaalde laag, data wil tonen op de landkaart.
Je kan er ook bestaande kaarten bekijken, of zelf een kaart aanmaken.
[Taal: EN]
https://mapmaker.nationalgeographic.org/


VECTORIZER: EEN VECTOR AFBEELDING MAKEN
Op deze website kan je een rasterafbeelding zoals een PNG, BMP of JPEG omvormen naar een schaalbare vectorafbeelding zoals SVG, EPS, DXF. Gewoon je afbeelding uploaden, en de site doet het werk.
[Taal: EN]
https://www.vectorizer.io/


SQUABBLE: NOG MEER WORDLE
Dit spelletje dat op Wordle gebaseerd is, voegt verschillende elementen toe aan het basisprincipe van Wordle: woorden raden. Bij Squabble neem je het op tegen andere spelers, die een reeks uitdagingen sneller dan jijzelf trachten op te lossen. Je krijgt gezondheidspunten die met de tijd dalen, maar die je kan bijvullen door een puzzel op te lossen.
https://mashable.com/article/wordle-squabble
https://squabble.me/


GLOBALGREY: BOEKEN

Ben je boekenwurm? Dan is dit een bron waar je een groot aantal gratis e-boeken vinden kan. Het aanbod is beperkt, voor volledige toegang tot alle 3.000 boeken in de collectie moet je 4£ betalen.
[Taal: EN]
https://www.globalgreyebooks.com/index.html


TRALCU: REIZEN PLANNEN
Deze website om je reis te plannen, gaat niet uit van je doe, maar van je vertrekpunt en je budget. Waarheen kan je wanneer je vanuit Brussel wil opstijgen, met een budget van 1000 euro? Hier vind je het antwoord.
[Taal: EN]
https://tralcu.stefannemeth.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE LEAD OUT
Deze website wordt gemaakt door zeven wielerfanaten met een journalistieke opleiding, die verslaafd zijn aan Sporza wielermanager. Je vindt er tips, podcasts, reportages en interviews, met als voornaamste doel deel te nemen aan Tourmanager, een pronospel van Sporza.
[Taal: NL]
https://www.deleadout.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSGEBRUIK
Dt is een project in het kader van SMIT, in samenwerking met VUB en imec. Met data van het Digital News Report wil deze website kijken hoe nieuws "gebruikt" wordt, op basis van data  van verschillende bronnen. De voornaamste trends lees je op de tweede link.
https://www.nieuwsgebruik.be


OP TWITTER GEBASEERDE LANDKAART MET RUSSISCHE TROEPENBEWEGINGEN

Bij MapHub vind je een heel interessante kaart, gemaakt door het Centre for Information Resilience, in het kader van een poging om desinformatie aan te pakken.
In casu bevat deze landkaart markeringen van tweets die over de Russische invasie over Oekraïne gaan.
[Taal: EN]
https://maphub.net/Cen4infoRes/russian-ukraine-monitor


OILSLICK: RELIEF
Ook dit is een landkaart, maar van een ander kaliber: je krijgt een gedetailleerd beeld van het reliëf. Naar eigen zeggen gebruikt de kaart een veel gedetailleerder kleurenpalet zodat je een helderder inzicht krijgt.
[Taal: EN]
http://mrgris.com/projects/oilslick/


THE BRUTALIST REPORT
Een website met een heel simpel design, maar wel heel handig. Je vindt er de links van de nieuwste headlines van verschillende websites. Je kan kiezen tussen Alles, Tech, News, Business enz.
[Taal: EN]
https://brutalist.report/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Groep van Brabantse dialecten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Noorderkempens
    Gasprijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gasprijs
    Eerste volledig 3D-geprinte raket ooit? - https://nl.wikipedia.org/wiki/Terran_1
    Organische verbinding met formule C2H2O3 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Deltazuur
    Franse spoorlijn van station Coudekerque-Branche bij Duinkerke naar Les Fontinettes bij Calais - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Coudekerque-Branche_-_Les_Fontinettes
    Zweeds voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Thern
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sangaste_(plaats)
    Actie Joodse kinderen weg te halen uit gebieden die onder het nazi-regime vielen voor W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kindertransport
    Streekderby tussen de Belgische voetbalclubs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlasico


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Russische invasie van Oekraïne in 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_in_2022
    Russisch-Oekraïens conflict (2021-2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch-Oekra%C3%AFens_conflict_(2021-2022)

et

    Slag om Kharkiv - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Kharkiv
    Jong overleden Vlaamse dichter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stijn_De_Paepe


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over maritieme zaken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Maritiem


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- We hebben de Steam Deck geprobeerd: 5 dingen die opvallen aan de ‘Nintendo Switch-killer’
https://www.ad.nl/games/we-hebben-de-steam-deck-geprobeerd-5-dingen-die-opvallen-aan-de-nintendo-switch-killer~a4c1d096/
- Vallen je AirPods steeds uit je oren? Dit kun je er tegen doen
https://www.ad.nl/tech/vallen-je-airpods-steeds-uit-je-oren-dit-kun-je-er-tegen-doen~a13c35af/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Philips Portable Solid State Drive 1Tb
https://computertaal.info/2022/02/24/review-philips-portable-solid-state-drive-1tb/
- Review: Farming Simulator 22
https://computertaal.info/2022/02/10/review-farming-simulator-22/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nvidia onderzoekt cyberaanval op interne systemen
https://tweakers.net/nieuws/193704/nvidia-onderzoekt-cyberaanval-op-interne-systemen.html
- TU Delft ontwikkelt eco-modus waarmee auto soms meer vermogen kan leveren
https://tweakers.net/nieuws/193684/tu-delft-ontwikkelt-eco-modus-waarmee-auto-soms-meer-vermogen-kan-leveren.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Russische overheidssites aangevallen door Belgische hackers
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/russische-overheidssites-aangevallen-door-belgische-hackers/article-news-1839267.html
- Vanaf donderdag hogere boete voor gsm'en achter het stuur
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vanaf-donderdag-hogere-boete-voor-gsm-en-achter-het-stuur/article-news-1839661.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: VEILIG WERKEN MET QR-CODES

Telkens er een nieuwe technologie populair wordt, staan boeven in de rij om daarvan misbruik te maken. Zoals bijvoorbeeld de QR-codes. En die zijn, helaas heel gemakkelijk te vervalsen. Daarom deze tips wanneer je een Qr code inscant:
-In je camera krijg je een preview van de URL waarnaar die verwijst. Controleer die goed
-Controleer de URL ook in je browser, wanneer je erop geklikt hebt.
-Wees voorzichtig wanneer je een QR-code ingescand hebt, met de informatie die je meegeeft.
-Download geen apps vanuit een QR-code
-Maak geen betalingen via een QR-code, tenzij je absoluut zeker bent dat die legitiem is.
https://www.axios.com/qr-code-safety-coinbase-4b7f97d0-940c-45f4-9366-bf5d7f2f3c8f.html


TIP: ZO ACTIVEER JE DONKERE MODUS OP IOS
Persoonlijk hebben wij het niet voor de donkere modus op onze smartphone of onze computer. Het contrast tussen zwarte achtergrond en witte letters vermoeit onze ogen. Maar veel andere mensen vinden die zwarte achtergrond veel duidelijker. Dit artikel van Mashable vertelt hoe je die donkere modus activeert.
https://mashable.com/article/ios-iphone-dark-night-mode-how-to


TIP VAN PETAPIXEL: DE VERSCHILLENDE SOORTEN FOTOGRAFIE

Vaak beperkt een fotograaf zich tot een of meerdere genres fotografie, omdat zij zich daar dan in kunnen specialiseren.
Petapixel vertelt je welke soorten fotografie er zijn, en toont je ook enkele voorbeelden van het genre.
https://petapixel.com/2022/02/23/types-of-photography-photo-genres-you-should-know/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NOTION2CHARTS
Werk je met de productiviteitsapp Notion? Dan is dit misschien een handige toevoeging. Je kan namelijk statistieken toevoegen op basis van je dagelijkse data. De look-and-feel van deze statistieken kan je volledig aanpassen.
https://notion2charts.com/


THE DUDE: TOOLS VOOR NETWERKANALYSE

Dit is een volledig pakket tools voor netwerkanalyse, ideaal voor elke beheerder van grotere netwerken. En toch is het gratis!
https://www.chip.de/downloads/The-Dude_28282011.html


TRUE BURNER: SCHIJFJES BRANDEN
Met deze software kan je cd's maar ook dvd en blu-ray media branden, dus data daarop zetten. De tool bevat alles wat je nodig hebt.
https://www.chip.de/downloads/True-Burner_44758296.html
https://www.glorylogic.com/


WINDOWMANAGER: ORDE
Met deze tool kan je het venster van je programma's en je menu een vaste plek toewijzen, die bij elke start opnieuw getoond wordt. WindowManager zorg ervoor dat deze praktische functie standaard ingevoerd wordt bij elke software.
https://www.chip.de/downloads/WindowManager_159164479.html
https://www.desksoft.com/


TYPEBUTLER


Nog een handigheidje: TypeButler zorgt ervoor dat vaak gebruikte tekst, van een apart woord tot een hele paragraaf, automatisch ingevuld wordt. Je kan deze tekstfragmenten netjes ordenen in een overzichtelijke menustructuur.
https://www.desksoft.com/TypeButler.htm


TABBY: OPDRACHTREGEL
Tabby, voorheen bekend als Terminus, is een zogenaamde terminal emulator die de standaard opdrachtregel onder Windows kan vervangen. Het ondersteunt CMD en ook PowerShell-opdrachten. Bovendien is de tool volledig Unicode-compatibel, slaat hij de status van de tabbladen op en ziet hij er ook cool uit.
https://www.chip.de/downloads/Tabby_169251853.html
https://tabby.sh/


VIDEOMASS: VIDEOBEWERKING

Videomass is een grafische gebruikersinterface voor FFmpeg en youtube-dl. Hierdoor je je profiel beheren en kunnen conversie- en transcoderingsprocessen geautomatiseerd worden.
https://jeanslack.github.io/Videomass/
https://www.chip.de/downloads/Videomass_184120504.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Dwing de mensen je te nemen zoals je bent,
niet zoals ze denken dat je bent.
-James Baldwin-