Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/2/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1248  van 19/2/2022


 

Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u niet al te veel schade ondervonden door de storm gisteren? De wind was echt wel indrukwekkend. Zelfs wanneer je lekker warm binnenzit...

Een van de opmerkelijkste artikels deze week is wel de beslissing die in ons land genomen werd over platformwerkers, zoals de koeriers van Deliveroo. Het schept klaarheid voor de mensen die voor deze platforms werken. En zij houden er een arbeidsongevallenverzekering aan over, dus dat is positief.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE GAAT DAN TOCH MISBRUIK AIRTAGS VERHELPEN
Verleden week kon je lezen dat de AirTags nog altijd voor problemen zorgen. Deze kleine apparaatjes, die je met je iPhone vinden kan, zijn namelijk gemakkelijk te misbruiken om iemand te stalken.

Nu heeft Apple enkele maatregelen aangekondigd om dit tegen te gaan, en ook om je privacy te verbeteren. In updates aan de Air Tags en de Find My Network functies worden die maatregelen al meteen verwerkt. De eerste maatregel is eigenlijk meer psychologisch dan technisch: tijdens de setup van de AirTags zal je een boodschap te zien krijgen dat het een misdaad is om de AirTags te gebruiken om mensen te volgen. En dat AirTags bedoeld zijn om ontdekt te worden door mogelijke slachtoffers. Bovendien belooft Apple zijn medewerking aan ordediensten om de identiteit van een gebruiker die hiertegen zondigt vrij te geven, mits het hiervoor een rechterlijk bevel krijgt.

Verder komt er een kleine technische wijziging: nu krijg je een "unknown accessory" waarschuwing wanneer je in de buurt komt van een AirTag die niet met jouw iPhone gekoppeld is. Maar ook als dat een AirPod is. Die waarschuwing zal nu opgesplitst worden.

Meer technische verbeteringen zouden moeten volgen, zoals een manier om onverwachte AirTags nauwkeuriger te kunnen vinden.
https://techcrunch.com/2022/02/10/apple-to-address-airtag-stalking-problem-with-upcoming-features/
https://www.apple.com/newsroom/2022/02/an-update-on-airtag-and-unwanted-tracking/GOOGLE: OPNIEUW PROBLEMEN OVER ADVERTENTIES EN MEER MOGELIJKHEDEN VOOR CREATORS
Het houdt niet op met de processen die tegen de techgiganten gevoerd worden. Eind verleden week was het de beurt aan de European Publishers Council om een antitrustklacht in te dienen bij de Europese Commissie tegen Google. Volgens de groep heeft Google namelijk end-to-end controle over de waardeketen bij advertenties, en heeft het een marktaandeel van minstens 90.

Dit is trouwens niet de enige klacht die loopt tegen de adverteerbusiness van Google: in juni verleden jaar heeft de Europese Commissie al een onderzoek ingesteld om te kijken of die advertentieketen Google een oneerlijk voordeel geeft ten opzichte van zijn rivalen. (1)

Een tweede bericht betreft YouTube en de creators. Dit jaar zouden er namelijk verschillende nieuwigheden komen, die creators opnieuw moeten aanmoedigen om met YouTube te werken - want velen zijn ondertussen hun heil gaan zoeken bij Instagram en TikTok.

Zo zal je bij YouTube Shorts een commentaar kunnen beantwoorden met een andere Short video, zodat de interactie verdergezet wordt. Ook in-video shopping wordt mogelijk. Verder zal je als  creator ook kunnen werken met een lidmaatschap, zodat je volgers je kunnen betalen.

Ach, en ook NFT's zullen kunnen: YouTube onderzoekt hoe het ervoor kan zorgen dat jij NFT's verkopen kan aan je fans.

Tussen haakjes: YouTube TV  op iOS zal nu ook picture-in-picture functie krijgen. (2)
https://www.reuters.com/technology/googles-advertising-tech-targeted-european-publishers-complaint-2022-02-11/
https://blog.youtube/inside-youtube/innovations-for-2022-at-youtube/GOOGLE: EINDE VAN GOOGLE CURRENTS
Huh? Google Currents - wat was dat ook weer? Wel, dat is de opvolger van Google Plus - het geflopte sociale netwerk van Google. Dat was geen succes bij de gewone gebruikers, waarna Google er een sociaal netwerk van gemaakt heeft voor bedrijven, die een abonnement hadden op Gsuite.

Welnu, Google Currents zal in 2023 opgedoekt worden. De bestaande content en communities worden overgezet naar Google Chat Spaces,  met de belofte van Google  dat daar een betere ondersteuning moet komen voor "grotere communities en getrapte communicatie".

Eigenlijk is dit dus het zoveelste project dat Google voor bedrijven ontwikkeld heeft, en na een tijdje terug opdoekt. Geen ideale manier van werken, want bedrijven verlangen stabiliteit en continuïteit, als je het ons vraagt...

Combineer dit met het feit dat Google recent bedrijven die een Google domeinnaam gekoppeld hadden aan hun GSuite, ook al in de steek liet, en de vraag rijst: keert Google zich af van het zakelijke segment?
https://arstechnica.com/gadgets/2022/02/so-nice-they-killed-it-twice-googles-business-pivot-is-dead/NFT MARKTPLAATS STOPT ERMEE WEGENS TEVEEL BEDROG
Het viel te vrezen: NFT's zouden in handen vallen van "get rich quick" oplichters en slimme jongens/meisjes, die hier snelle winst in zien, in plaats van een betrouwbare manier om de originaliteit van een digitaal kunstwerk te kunnen bewijzen. Bedrog en misleiding met NFT's blijkt alom welig te tieren.

Dat zegt althans de NFT marktplaats CENT: die kondigde aan dat het stopt met het aankopen en verkopen van de meeste NFT's op zijn platform, en dat sinds 6 februari. CEO Cameron Hejazi meent dat het platform heel wat problemen ontdekte, zoals gebruikers die ongeoorloofde kopieën van NFT's verkopen, NFT's aanbieden van content waarvan zij de eigenaar niet zijn, en meer.

Het bedrijf wil nu eerst gecentraliseerde controles maken over het lanceren ('minten') van NFT's, vooraleer het zijn zaak heropent.  En dat is wel nodig. Want verleden maand zei OpenSea, een van de bekendste NFT marktplaatsen, dat 80% van de NFT's die aangemaakt zijn met zijn gratis minting tool, gebaseerd waren op geplagieerd werd, nep collecties, en spam.

Als er één les is die je uit dit artikel moet trekken, is het wel dat je goed moet opletten met beleggen in NFTs...
https://www.engadget.com/cents-suspends-nft-trading-232134673.html?src=rss
https://www.reuters.com/business/finance/nft-marketplace-shuts-citing-rampant-fakes-plagiarism-problem-2022-02-11/OOK SNAP WIL CREATORS BETER VERGOEDEN
Verleden week kon je lezen dat YouTube creators die YouTube Shorts maken, beter wil verlonen. En ook Snap, het bedrijf achter Snapchat, wil dat nu doen.

Snap heeft namelijk aangekondigd dat het voortaan ook mid-roll advertenties zal verkopen voor Snapchat StoriesM, aan adverteerder. Dat zijn dus advertenties die in het midden van het filmpje te zien zijn.

In het kader van dit Snap Stars programma zullen creators een deel krijgen van de inkomsten van die advertenties.  Momenteel test Snap al een bèta van dit programma uit met een beperkt aantal creators, maar in de volgende maanden zou het breder uitgerold worden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/02/14/snapchat-will-introduce-revenue-sharing-on-ads-in-creators-stories/VR ZORGT VOOR INCIDENTEN THUIS
Virtual Reality en Augmented Reality zijn twee volkomen verschillende dingen. Bij AR zie je de wereld rondom jou wel, maar krijg je er een laag bovenop bij. Bij VR zet je een bril op die je volledig onderdompelt in deze virtuele wereld, maar die je daardoor afsnijdt van je reële omgeving.

En dat heeft wel fysieke gevolgen. In AR zie je je omgeving nog, in VR niet, zodra je de bril opzet. En als je dan gewoon in je huiskamer rondloopt, met een VR-bril op, dan kan het wel eens gebeuren dat je tegen iets opbotst, of iets breekt.

En dat wordt nu dus bevestigd door een rapport van de Britse verzekeraar Avira. Die meldt dat het aantal claims waarin VR-headsets betrokken zijn, in 2021 met 31% gestegen is, met een gemiddeld schadebedrag per claim van 650 £. Sinds 2016 zijn de claims met VR-brillen met 68% gestegen.

De moraal van het verhaal: zet zo'n VR-bril enkel op wanneer je in je huiskamer vrij pad hebt!
https://www.theguardian.com/technology/2022/feb/12/rising-popularity-of-vr-headsets-sparks-31-rise-in-insurance-claimsWORDLE: WAAROM JOUW LIJST MET TOEGELATEN ANTWOORDEN VERSCHILT VAN DIE VAN EEN ANDER
Je hebt kunnen lezen dat de New York Times, toen het Wordle voor een bescheiden bedrag kocht van de originele maker, beloofde niet meteen iets te veranderen aan het woordspelletje. Maar volgens Ars Technica zou er toch wel al iets veranderen.

En dan gaat het niet over de toegankelijkheid van het spel -je moet er alsnog niet voor betalen- maar wel over de lijst met toegelaten woorden, de woorden die je mag gebruiken om de oplossing te raden. Die moeten namelijk goed Engels zijn, maar ook "toegelaten" zijn.

Die lijst kan je heel gemakkelijk bekijken, wanneer je naar de html en javascript code van Wordle kijkt. Er bestaan namelijk twee lijsten met woorden van vijf letters: een lijst met 13.000 woorden die ongeveer alle vijfletterige woorden bevat die in het Engels bestaan. En een tweede lijst, met de met de dagelijkse antwoorden, die beperkt is - toen de originele maker van Wordle, Josh Wardle, nog baas was over het spel, was dat een lijst waarvan hij vermoedde dat zijn partner de woorden kende.

Nu heeft de NYT aangekondigd dat het de lijst met 'niet toegelaten' woorden die je invult om de uiteindelijke oplossing te raden, aangepast werd. De oorspronkelijke lijst bestond uit fout gespelde woorden, maar ook woorden die raciaal beledigend zijn.  Die lijst wordt nu uitgebreid, om nog meer beledigende woorden te verbieden.

En dat is dus de reden waarom de ene speler niet dezelfde reactie krijgt op de woorden die hij in zijn Wordle puzzel invult als de andere. Je browser verfrissen, zodat de woordenlijst ververst wordt naar de nieuwe NYT lijst, zou het euvel moeten verhelpen.
Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gaming/2022/02/heres-how-the-new-york-times-changed-wordle/CHROME OS FLEX: CHROME VOOR PC EN MAC
Google heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Chrome OS: Chrome OS Flex. Die moet scholen en bedrijven, die over oudere Macs en PC's beschikken, helpen om die te kunnen inzetten voor hun werknemers en scholieren.

Volgens Google zou het besturingssysteem binnen enkele minuten klaar moeten zijn voor gebruik. Het zou ook hetzelfde eruitzien en voelen als het Chrome OS op een Chromebook - wat het dan gemakkelijker moet maken voor leerkrachten omdat elke leerling in dezelfde interface werkt. En uiteraard ook voor Google, om zijn Chromebooks te promoten in de scholen.

Toch waarschuwt Google wel dat niet alle functies hetzelfde zullen werken - dat hangt af van de hardware die in de PC zit. Zo bijvoorbeeld de always-on Google Assistant, en de synchronisatie met de Android phone.

The Verge merkt op dat dit niet de eerste keer is dat Chrome OS aangeboden wordt voor toestellen die niet native dit besturingssysteem draaien. Zo heeft Google onlangs Neverware gekocht, dat een applicatie verkocht, CloudReady, waarmee oude PC's omgevormd konden worden tot computers die Chrome OS draaien.
Meer achtergrond bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/2/15/22934810/google-chrome-os-chromebooks-flex-operating-system-enterprise-schools?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4OPERA BRENGT EMOJI NAAR DE ADRESBALK
Emoji's zijn een universele taal. Als je lacht, dan is een lachende emoji in alle talen hetzelfde, zonder dat je "lach" of "rire" gebruiken moet. Maar wat te denken van emoji's in webadressen?

Dat is wat het bedrijf Yat wil promoten. Het biedt je de mogelijkheid om een url in te tikken die alleen maar uit emoji's bestaat.

Dat klinkt heel revolutionair, maar eigenlijk is het gewoon een y.at domeinnaam waaraan een subdomein toegevoegd wordt - net zoals je een go.to/netties domeinnaam zou kunnen aanmaken.

De meeste browsers zullen deze url's kunnen lezen, maar dan enkel als je die met een y.at voorvoegsel ingeeft. De Opera browser echter kondigt aan dat  het deze emoji's native ondersteunt, en dat je een webadres kan invoeren dat volledig uit emoji's bestaat. Meer nog: emoji's die in een webpagina staan die je aan het lezen bent, zullen naar het overeenkomend webadres doorverwijzen wanneer je erop linkt.

Meer bij The Verge. Dat er ook op wijst dat Opera zich hiermee wil positioneren als dé webbrowser voor Web3, met ondersteuning voor NFT' s én emoji's.
https://www.theverge.com/2022/2/14/22932918/opera-browser-emoji-only-web-addresses-urls-yat
https://techcrunch.com/2022/02/14/opera-partners-with-yat-to-enable-emoji-based-web-addresses/BINNENLAND: POLITIEK LEGT REGELS VAST VOOR PLATFORMDIENSTEN
De vraag speelt al een hele tijd: zijn koeriers voor bijvoorbeeld Deliveroo zelfstandigen als werknemers? Enerzijds willen velen van hen de vrijheid om zelf jobs te kunnen aannemen of te weigeren - iets wat ze kunnen doen als zelfstandige. Anderzijds hebben zij geen bescherming als zij ziek zijn of een ongeval hebben en daardoor niet kunnen werken. En dat is dan weer een voordeel dat zij wel zouden hebben met een statuut als werknemer.

Deze week heeft de Belgische federale regering enkele spelregels daarover uitgewerkt. Op basis van enkele criteria zal bepaald worden of een koerier of andere medewerker aan een deelplatform een zelfstandige of een werknemer is. Enerzijds zijn dat criteria die ook al door de EU bepaald zijn, anderzijds heeft de Belgische overheid er nog 3 criteria aan toegevoegd. Die zijn:
-het platform mag niet eisen dat de koerier exclusief voor hem werkt
-het platform mag geen mechanisme van geolokalisering gebruiken voor andere redenen dan zijn basisdiensten
-het platform mag de vrijheid van de medewerker niet inperken op de manier waarop die zijn werk uitvoert.

Als er aan 3 van die in totaal 8 criteria voldaan wordt, dan moet een medewerker als werknemer beschouwd worden. Maar het platform kan hiertegen altijd in beroep gaan. Inspectiediensten en  rechtbanken zullen dan de knoop moeten doorhakken.

Wat wel vaststaat: of het nu om een werknemer of zelfstandige gaat, elke medewerkers moet een verzekering voor arbeidsongevallen krijgen. Deliveroo heeft al laten weten dat het dat geen probleem vindt, want dat het dit eigenlijk wou aanbieden. Maar het durfde dat tot nu toe niet, omdat dit reden zou kunnen zijn om de medewerkers als werknemers te rangschikken.

Een verhelderend artikel hierover bij Bruzz.
https://www.bruzz.be/economie/arbeidsdeal-acht-criteria-om-te-bepalen-maaltijdkoerier-schijnzelfstandige-2022-02-15
https://www.knack.be/nieuws/belgie/regering-bereikt-akkoord-over-arbeidsdeal-twijfels-over-statuut-platformwerkers/article-news-1834705.htmlBINNENLAND: MET DE BAKFIETS EN BESTELWAGEN MENSEN DIGITAAL MONDIGER MAKEN
Steeds meer diensten zijn haast exclusief via het internet toegankelijk of te regelen. En wanneer je al wat ouder bent, en niet overweg kan met al die digitale toestanden, dan loop je het risico uitgesloten te worden. Er is geen bank meer met een vriendelijke bankbediende om je te helpen met je betalingen of om geld van je rekening te halen. Gezondheidsdiensten verlopen steeds vaker digitaal, van terugbetaling van het doktersbezoek tot je uitnodiging voor de vaccinatie.

Telecombedrijf Proximus heeft in samenwerking met bank BNP Paribas Fortis een initiatief ondernomen om mensen die het risico lopen digitaal buitengesloten te worden, te helpen: DigitAll.

DigitAll zet bakfiets en bestelwagen in tegen digitale uitsluiting. Sociale organisaties kunnen met deze mobiele toolkit naar hun doelgroep trekken, om hen te helpen. Als eersten zullen de sociale organisaties Hobo en Link in de Kabel gedurende 6 maanden met deze mobiele toolkit werken.

MobiDig is een onderdeel van DigitAll, oorspronkelijk van BNP Paribas Fortis, waaraan later ook Proximus aansloot. Ondertussen hebben nog een dertig partners zich achter het project gezet

Concreet bevat MobiDig hardware, een internetverbinding en oplaadmogelijkheden. Daarmee trekken de sociale organisaties naar thuislozen, daklozen, kwetsbare jongeren of ouderen.
Een mooi initiatief!
https://www.proximus.com/nl/news/2022/20220215-mobidig-to-improve-digital-literacy-of-social-organisations-target-groups.html#.
https://www.bnpparibasfortis.com/nl/newsroom/nieuwsbericht/digitall-zet-bakfiets-en-bestelwagen-in-tegen-digitale-uitsluitingBINNENLAND: TESTAANKOOP KLAAGT APPLE-VERKOPER SWITCH AAN
Het is je wellicht ook al overkomen: wanneer je een nieuw toestel koopt, en dan in het bijzonder een smartphone, krijg je de vraag van de verkoper of je er een verzekering bij wil nemen. Want die verzekering zou ervoor zorgen dat je bij een probleem met je toestel, bijvoorbeeld wanneer het scherm gebroken is na een val, geen herstellingskosten moet betalen.

In zo'n geval zullen de meeste mensen, net als wij dat doen, dat vriendelijke aanbod afwijzen, en rekenen op hun eigen voorzichtigheid. Maar volgens Test Aankoop zou dat niet echt mogelijk zijn bij de winkels van Switch, een officiële verdeler van Apple-toestellen. Volgens TestAankoop zou je, wanneer je daar een toestel koopt (smartphone tablet of computer) een aanbod krijgen voor een gratis verzekering of een cashback. Je zou dan wel verschillende documenten moeten ondertekenen, die eigenlijk een  verzekeringscontract inhouden, een abonnement op een cadeaubon, zelfs een abonnement voor het maken van een website - en dat voor een maandelijks bedrag dat tot 200 euro per maand kan oplopen.En om van dat abonnement af te komen zou niet zo simpel zijn, aldus nog Test Aankoop.

Het Laatste Nieuws gaat nader in op de zaak (betaalmuur).
https://www.hln.be/ihln/test-aankoop-dient-klacht-in-wegens-verplichte-verzekeringen-bij-aankoop-apple-producten-bij-switch-tot-200-euro-per-maand~a4ab313c/
https://www.gva.be/cnt/DMF20220216_95243834ZELF DE RUIMTE INGAAN: HET KAN
Maar je moet er el 450.000 dollar voor over hebben. Virgin Galactic, het bedrijf van Richard Branson, heeft aangekondigd dat het tickets gaat verkopen aan al wie wil, en het betalen kan. Je moet wel meteen een voorschot betalen van 150.000 dollar, om je plek te reserveren.

Voor dat geld krijg je een tocht van 90 minuten, vertrekkend van uit Spaceport America in New Mexico, naar de rand van de ruimte. Je maakt dus de lancering mee en een Mach-3 boost. En je krijgt ook verschillende dagen training, een op maat gemaakt ruimtepak, en je wordt dan lid van de Future Astronaut community.
Dus: haal je spaarvarken maar boven!
https://www.engadget.com/virgin-galactic-wants-you-and-999-other-people-to-sign-up-for-a-space-flight-135020170.html?src=rssGOOGLE BRENGT PRIVACY SANDBOX NAAR ANDROID
Je weet dat Google al een tijdje bezig is om alternatieven te vinden voor de cookies. Het is niet simpel: enerzijds heb je een soort identificatie nodig, om bezoekers aangepaste advertenties te tonen. Anderzijds vormen die cookies een bedreiging van je privacy, en staan ze lijnrecht tegenover de GDPR.

Zo werkt Google aan Privacy Sandbox. Dat is een project om het traceren van de gebruikers door middel van cookies van derden op websites te vervangen door andere technologieën, die de privacy eerbiedigen. Een onderdeel van dat project is het experiment met 'Topics', waarbij gebruikers anoniem ingedeeld worden in groepen die interesse hebben voor een bepaald topic.

Google heeft nu aangekondigd dat het die Sandbox ook naar Android zal brengen. Daar zal de Sandbox de adverteer-ID die nu op de smartphones gebruikt wordt, gaan vervangen. Door wat? Wel, dat zal hetzelfde zijn als wat Google in zijn Privacy Sandbox uiteindelijk gebruiken, wat dat ook mag zijn. Ook Apple heeft zijn adverteer-ID afgeschaft in iOS, maar de technologie waardoor het die vervangen heeft, is anders.

Voor adverteerders breken onzekere tijden aan. Maar zij hebben nog minstens 2 jaar tijd om zich voor te bereiden op deze veranderingen. Hopelijk heeft Google tegen dan beslist wat het juist gaat doen...
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/2/16/22937297/android-privacy-sandbox-google-apple-facebook-ad-trackingVERSIES 100 VAN ZOWEL DE CHROME ALS FIREFOX BROWSER KUNNEN PROBLEMEN GEVEN
Dat is de waarschuwing die de wereld ingestuurd wordt: een probleem dat je een beetje zou kunnen vergelijken met de Y2K bug. Ter herinnering: veel ontwikkelaars hadden, toen zij hun code schreven, onvoldoende rekening gehouden met de overgang van de 20e naar de 21e eeuw, en bijvoorbeeld enkel in formules twee cijfers gebruikten zoals 99 voor 1999. In het jaar 2000 zou men dan op 00 zitten - en dan zou vandaag ouder zijn dan gisteren, als het ware.

Welnu, ook bij Chrome en Firefox zou een dergelijk probleem zich kunnen voordoen, nu beide browsers hun 100e editie versie naderen. Mozilla heeft verleden jaar al een experiment uitgevoerd om te zien of versie 100 een probleem zou opleveren voor websites, en dat bleek wel degelijk het geval: een aantal sites kon een user-agent string met daarin een getal van drie cijfers niet verwerken. En daardoor werden de sites niet correct weergegeven, waren er errors, enz.
Het hele verhaal lees je bij Engadget.
https://www.engadget.com/firefox-and-chrome-versions-100-may-break-some-websites-085422307.html?src=rss


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ANDROID 13: EERSTE DEVELOPER REVIEW
Als er één ding is waarvoor wij Google eeuwig dankbaar blijven, is het dat het ervoor gezorgd heeft dat het Android besturingssysteem een evenwaardig alternatief werd voor de iPhone. Want Android zorgt ervoor dat ook de gewone mens, met een kleiner budget, een "slimme" smartphone hebben kan. Want een iPhone kan je niet meteen goedkoop noemen - terwijl je bij Android toestellen al een smartphone kan kopen vanaf 250 euro.

Welnu, van dat Android OS komt binnenkort versie 13 uit, met de bijnaam Tiramisu. Wat heeft deze versie te bieden? Om te beginnen de "Material You", een dynamische kleurenfunctie die toegepast kan worden op alle app-icoontjes op de Pixe-toestellen. Er komt ook een tool om foto's en video te delen via een app, zonder dat je die app toegang moet geven tot al jouw foto's.

Verder zal de nieuwe API ervoor zorgen dat je per app een voorkeurtaal kan instellen, die verschilt van de systeemtaal door je hele toestel.

Dt is een eerste developer preview, waarop ontwikkelaars hun feedback kunnen geven. Volgens planning komt er eerst nog een tweede developer preview, en in april zou de eerste bèta uitgebracht moeten worden.
https://techcrunch.com/2022/02/10/the-first-developer-preview-of-android-13-has-arrived/MOTOROLA EN VERIZON BEDENKEN 5G HALSBAND VOOR JE VR-HEADSET
Bij de ontwikkeling van de metaverse en eigenlijk bij uitbreiding elke virtuele omgeving is er één grote hinderpaal: de headsets zijn lomp, zwaar, en niet echt elegant te noemen. Motorola en Verizon menen hiervoor een oplossing bedacht te hebben met de "5G Neckband". Dat is een halssnoer met een hanger, en in de hanger komen dan de nodige componenten voor de 5G verbinding, de computerkracht en de batterij. Zo zou de headset veel lichter en comfortabeler worden.

In de plannen die Engadget kon inkijken zou deze hanger gekoppeld zijn met de ThinkReality A3 headset van Lenovo, het moederbedrijf van Motorola, maar het is de bedoeling om de hanger ook te laten werken met andere headsets.

Foto's van de hanger bij Engadget.
https://www.engadget.com/motorola-verizon-5g-neckband-vr-ar-headsets-170036921.html?src=rssMICROSOFT: AMAZON APPSTORE PREVIEW IN WINDOWS
Het was de laatste maanden duidelijk geworden dat Windows echt wel cross-platform wil werken. Maar tegelijkertijd heeft het zijn eigen Windows store, waarin de apps staan die je veilig kan installeren op je Windows PC.

Nu is het wel zo dat Microsoft, in tegenstelling tot Apple, je nog altijd toelaat om apps van buiten de eigen app-winkel te installeren. In die lijn gaat het nu verder. In oktober startte het al met testen om Android apps naar Windows pc's te brengen, en dat in samenwerking met Amazon en diens app store. Maar die mogelijkheid was beperkt tot bèta-testers die deelnamen aan het Windows 11 Insider programma. En enkel 50 apps kon je maximaal toevoegen.

Nu echter kondigt Microsoft aan dat het die mogelijkheid uitbreidt, via de Amazon Appstore Preview, die je in de Microsoft Store zal vinden, en meer dan 1.000 apps en games zal bevatten.

Microsoft heeft tussen haakjes ook nog enkele kleine verbeteringen aangekondigd voor Windows 11: wijzigingen aan de Windows taakbalk, en een vernieuwde Media Player en Notepad app.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/02/15/microsoft-rolls-out-access-to-the-amazon-appstore-preview-in-windows-11/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: LOPENDE ZAKEN

De Vlaamse krant De Morgen heeft verschillende interessante podcasts. Lopende zaken is er daar een van - en we moeten zeggen dat hij ons kan boeien. In deze podcast overlopen enkele journalisten van de krant de hoofdpunten van het nieuws van de voorbije week, en geven wat nuance, duiding. Uiteraard zijn niet alle weken even boeiend, afhankelijk van de gebeurtenissen, maar de afleveringen die wij beluisterd hebben konden wij wel smaken.
Je voegt de podcast toe op je podcast app door te zoeken naar "Lopende Zaken", of je beluistert de afleveringen op de website van De Morgen.
https://www.demorgen.be/nieuws/de-morgen-praat-u-elke-vrijdag-bij-over-de-actualiteit-luister-hier-naar-alle-afleveringen-van-lopende-zaken~b562283b/


PODCAST: DE KROONGETUIGEN
Een podcast van Het Laatste Nieuws, gebaseerd op het gelijknamige tv-programma. In de podcast wordt teruggekeken op enkele misdaaddossiers die velen geschokt hebben, zoals de moorden, gepleegd door Horion einde jaren zeventig..
De podcast laat telkens, zoals de titel het zegt, enkele kroongetuigen aan het woord. Deze podcast is prachtig uitgevoerd, met veel aandacht voor de soundscape.
Je kan de podcast op onderstaande website beluisteren, en op je podcast app kan je je abonneren door te zoeken naar "De kroongetuigen".
https://www.hln.be/dossier/~d35ddb197-bb6d-41b9-b1dd-117ebf75f46e

 
De nieuwe oogst


   
LONELY PLANET: BEST IN TRAVEL 2022

Joepie, reizen mag weer, en binnenkort onbeperkt. Waarheen ga je? Bij Lonely Planet hebben ze een lijstje opgesteld met de top 10 landen, en de must-see bestemmingen, plekken, en de avonturen die je er beleven kan.
[Taal: ENG]
https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/countries


MAILMODO: WORDLE IN JE MAIL
Dat is pas gemakkelijk: elke dag een mail krijgen met daarin een Wordle opgave, die je rechtstreeks vanuit je mailprogramma kan oplossen.
[Taal: EN]
https://www.mailmodo.com/wordlemail/


LINK CLEANER: ZONDER OVERBODIGE INFORMATIE

Wanneer je een link naar een website wil kopiëren, dan zal je bemerken dat die heel veel extra informatie bevat, zoals referrers - de website of Twitterposting waardoor jij op die website beland bent.
Deze website biedt je een simpele oplossing om een dergelijke link te reduceren tot enkel de link zelf.
[Taal: EN]
https://linkcleaner.app/


IRA DESIGN: GRATIS ILLUSTRATIES
Deze website biedt je gratis bouwstenen aan om zelf aan de slag te gaan met hun afbeeldingen in aflopende kleuren (gradients). Je kan ook online experimenteren met de afbeeldingen.
[Taal: EN]
https://iradesign.io/


WINDI: NOTITIES
Dit is een webapp waarmee je notities kan maken, die in verband kan leggen, en dan delen met je community. Je kan de dienst gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://windi.app/


LIGHTHOUSE MAP
Deze landkaart toont je de vuurtorens op de landkaart. Het is een combinatie van Geodienst en OpenStreetMap.
[Taal: EN]
https://geodienst.github.io/lighthousemap/


TRAFFIC SIMULATION

Het is ontstellend hoe snel een verkeersopstopping kan ontstaan. Op deze simulatie kan je de snelheid van de verkeersstroom bepalen, en dan ergens op het circuit klikken om een incident te stimuleren. En dan zie je de gevolgen van dit incident. Je kan ook de snelheid variëren.
[Taal: EN]
https://traffic-simulation.de/ring.html


ONDERGRONDSE STAD ONTDEKT
Als gevolg van een grote droogte in Spanje, kwam er plots een hele ondergrondse stad te voorschijn. Bij Gizmodo vind je indrukwekkende foto's over deze stad.
[Taal: EN]
https://gizmodo.com/drought-exposes-an-underwater-ghost-village-in-spain-1848538764


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MANDATEN 2022
Politici hoog en laag zijn verplicht aan te geven wat zij verdienen, en in welke functie. Zodat jij als burger inzicht daarin kan hebben.
De Tijd heeft een mooie module ontworpen waarbij je die gegevens volledig kan uitpluizen.
[Taal: NL]
https://multimedia.tijd.be/mandaten2022/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEL MIJ NIET MEER
Op deze website kan je als burger aangeven dat je niet meer gebeld wil worden door callcenters. En als bedrijf kan je dan die lijst opvragen, om de wens van de burger te respecteren.
Het bedrijf achter deze dienst werd erkend door de overheid om deze dienst aan te bieden.
[Taal: NL]
www.belmenietmeer.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KEEP THE LIGHTS ON

Een Engelse titel, maar een website die een Belgische problematiek behandelt. Hier wordt nader ingegaan op de grote vragen voor de energievoorziening - en dan vooral de vraag: moeten de kerncentrales in ons land echt afgeschakeld worden, en zullen we dan in het hele land nog elektriciteit hebben?
[Taal:NL]
https://www.keepthelightson.be/


CITY GENERATOR
Op deze website kan je zelf een stad bouwen. Je kan je stad een naam geven, en allerlei "Points of interest" (bezienswaardigheden) toevoegen, die je van je eigen computer kan uploaden. Het resultaat kan je dan delen via een URL, of exporteren. als PNG, SVG of JSON.
[Taal: EN]
https://watabou.github.io/city-generator/


DINOSAURUS GAME
Dit is een spelletje dat je oorspronkelijk enkel in je Chrome browser kon spelen.. Je moet dan gewoon chrome://dino in de adresbalk intikken.
Nu kan je het spelletje ook in andere browsers spelen, en zelfs opkomen tegen spelers uit de hele wereld, en dat dankzij deze website.
[Taal: EN]
https://dinosaurgame.net/?country=BEBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Brusselse corporatie waarin kunstschilders zich verenigden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Lucasambacht_(Brussel)
    Lijn van smarthome-producten van Google - https://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Nest
    Nederzetting met stedelijk karakter in Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abastoemani
    Organische verbinding C2H2O2 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethyndiol
    Wijk in het centrum van Jeruzalem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachlaot
    Spaanse film uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Las_leyes_de_la_frontera
    Hoevegebouw in Sint-Amandsberg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hof_van_Heirlegem


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De laatste tijd komt regelmatig een storm voorbij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Storm_(wind)
    Storm Eunice is genoemd naar Eunice Newton Foote - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eunice_Newton_Foote


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de stad Utrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Stad_Utrecht


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Snapchat wil de Tinder voor muziekfestivals worden
https://www.ad.nl/tech/snapchat-wil-de-tinder-voor-muziekfestivals-worden~a192f567/
- Kabinet zet tijdelijke stop op bouw nieuwe datacentra
https://www.ad.nl/tech/kabinet-zet-tijdelijke-stop-op-bouw-nieuwe-datacentra~a636750d/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gebruik Google om eenheden om te zetten
https://computertaal.info/2022/02/18/gebruik-google-om-eenheden-om-te-zetten/
- Phishing: Itsme – Verleng uw registratie voor ltsme op apparaat
https://computertaal.info/2022/02/17/phishing-itsme-verleng-uw-registratie-voor-ltsme-op-apparaat/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Imec en KU Leuven tonen chip met digitale en analoge coprocessor voor AI-taken
https://tweakers.net/nieuws/193436/imec-en-ku-leuven-tonen-chip-met-digitale-en-analoge-coprocessor-voor-ai-taken.html
- Renault hint op aanstaande auto met 'waterstofmotor'
https://tweakers.net/nieuws/193432/renault-hint-op-aanstaande-auto-met-waterstofmotor.html
*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Proximus wil nog dit jaar internet aan 10 Gbps aanbieden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-wil-nog-dit-jaar-internet-aan-10-gbps-aanbieden/article-news-1836379.html
- Apple-dealer Switch minimaliseert wanpraktijken ondanks harde bewijzen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-dealer-switch-minimaliseert-wanpraktijken-ondanks-harde-bewijzen/article-news-1836233.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZO KAN JE MET SIRI EEN FOTO NEMEN

Je kan wel tegen Siri zeggen dat hij een foto moet nemen, maar dan start die alleen de camera op. Kan Siri echt niet slimmer zijn, en een foto maken op commando?
Wel, we hebben goed nieuws voor jou: dat kan. Bij ZDNet vind je de instructies.
https://www.zdnet.com/article/how-to-use-siri-to-take-photos-with-your-iphone
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


YSFLIGHT: FLIGHT SIMULATOR
Dit is een gratis flight simulator, die je echt in de cockpit van een vliegtuig plaatst. Je kan vijandige vliegtuigen neerschieten, doelwitten op de grond vernietigen met verschillende wapens, of andere piloten uitdagen in een wedstrijd.
https://ysflight.org/


TREE STYLE TAB VOOR FIREFOX

Met deze extensie voor je Firefox browser worden de geopende tabs hiërarchisch in een klein venster geordend. Websites die thematisch bij elkaar horen worden in subrubrieken gezet die je dan kan tonen of verbergen.
https://www.chip.de/downloads/Tree-Style-Tab-fuer-Fiefox_31367368.html


OPEN BROADCASTER SOFTWARE VOOR MAC
Met deze gratis software voor de Mac kan je games of je desktop live naar het internet streamen. Je hebt daarbij heel wat instelmogelijkheden. Zo kan je scènes creëren waarbij je een willekeurig aantal bronnen streamt: bijvoorbeeld een venster van je bureaublad, en daarnaast het beeld van een aangesloten webcam.
https://www.chip.de/downloads/Open-Broadcaster-Software-OBS-fuer-macOS_72910072.html
https://obsproject.com/


VOICE LINER: SPRAAKNOTITIES
De beste manier om dingen snel te noteren en je gedachten te ordenen, is nog altijd via spraak. Snel even iets inspreken, en deze app zet dat dan automatisch om naar geschreven notities. Je kan zelfs de locatie hechten aan je nota.
[iOS en Android]
https://a9.io/voiceliner/


WU10MAN


Dit is een kleine tool, die heel wat ergernissen voorkomen kan. Want hoe vaak ben je verrast geworden door een update die 's nachts uitgevoerd werd, waardoor je allerlei bestanden terug moest gaan vinden en herstellen? Deze tool geeft je meer controle over de update.
https://github.com/WereDev
https://www.chip.de/downloads/Wu10Man_162781741.html


HABITS: JE GEWOONTEN
[iPhone - iPad]
Deze app helpt je goede gewoonten aan te wennen. En de slechte af te leren. Want eigenlijk, als je erover nadenkt, zijn we met zijn allen niet goed bezig. We scrollen en scrollen maar op onze smartphone, in plaats van iets zinvol te doen. Een boek lezen, bijvoorbeeld.
https://www.andy.works/product/habits

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het maakt me niets uit in wat voor taal een opera wordt gezongen.
Zolang ik er maar niets van versta.
-Sir Edward Appleton-