Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/2/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1247  van 12/2/2022


 

Gegroet lezer,

Wegens een probleem met onze abonnementsmodule, was het een tijdje niet mogelijk om uw abonnement te wijzigen of te annuleren. Dat probleem is nu gelukkig opgelost. Dus wanneer u uw abonnement wil wijzigen, kan u terug terecht op
https://www.netties.be/v20/abonnement.php
Daar kan u aangeven of u de dagelijkse editie (html of tekst) en/of de wekelijkse editie (html of tekst) wil.

Vindt u onze nieuwsbrief interessant? Stuur hem gerust door aan een vriend of kennis - wie weet wil die ook wel een abonnement nemen. En hebt u commentaren of suggesties voor onze artikels: uw mail is altijd erg welkom!

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



ZO ZULLEN DE ALTERNATIEVE BETALINGEN BIJ APPLE ER WELLICHT UITZIEN
Zoals je al hebt kunnen lezen, lopen er momenteel verschillende gerechtelijke procedures tegen Apple, omwille van de 30% commissie die het inhoudt op elke in-app betaling voor iOS-apps. In sommige gevallen, zoals de zaak Epic tegen Apple, over in-game betalingen in de VS, heeft de rechter beslist dat Apple links naar alternatieve betaalsystemen moet toelaten. Maar daar is Apple erin geslaagd om die beslissing te laten opschorten, zolang het in beroep ging tegen het vonnis. En dus blijft daar de oude regeling zolang hetzelfde.

In Rusland heeft de Federale Antimonopolie Dienst eveneens een dergelijk vonnis uitgesproken, om alternatieve betaaldiensten toe te laten. Maar ook daar is Apple in beroep gegaan tegen het vonnis. Beide zaken betreffen dus het feit dat Apple zou moeten toelaten dat de ontwikkelaar in zijn app een link legt naar buiten de app, naar een betaaldienst.

Er zijn nog andere vonnissen, waarbij Apple veroordeeld werd om het gebruik van alternatieve betaalsysteem in de app zelf toe te laten. Dat is bijvoorbeeld het geval in Korea. Daar kondigde Apple aan dat het bij gebruik van zo'n betaalsysteem minder commissie zou inhouden dan de gebruikelijke 30%. Maar meer details daarover maakte het niet bekend.

Dankzij de zaak die in Nederland aangespannen werd door Match Group, die datingsites aanbieden, weten we nu wat meer. En eerlijk gezegd: Apple maakt het de gebruikers niet gemakkelijk om voor die alternatieve betaalwijze te kiezen. Dating apps in Nederland krijgen voortaan de optie om een link naar een extern alternatief betaalsysteem aan te bieden, of een alternatieve in-app betaaldienst, zoals bijvoorbeeld PayPal. Maar dan moet de ontwikkelaar eerst een Apple API aanspreken, die jou dan gaat waarschuwen dat je het door Apple beveiligde systeem gaat verlaten. Wat al heel wat gebruikers gaat afschrikken.

En verder is die "minder dan 30% commissie" een lachertje: het is er 27%. Die 3% winst zal de meeste ontwikkelaars niet meteen aanzetten om voor een alternatief systeem te gaan. Slim bekeken van Apple uiteraard...

Het maakt in elk geval duidelijk dat Apple meent dat het verwerken van betalingen 3% waard is, en dat de curatie en het oplijsten van apps in de App Store, plus het voorkomen van fraude aldaar, enz., 27% waard is.
https://www.theverge.com/2021/12/6/22820078/apple-legal-action-russia-federal-antimonopoly-service-anti-steering-in-app-payment-options
https://9to5mac.com/2022/02/04/apple-will-charge-27-commission-for-purchases-made-using-alternative-payment-systems-in-the-netherlands/



METOO IN DE METAVERSE
De Metaverse is nog maar pas van start, of er zijn al MeToo problemen. In zijn Horizon Worlds stelde Meta dat althans vast: er waren klachten dat mensen lastig gevallen werden in deze virtuele wereld.  En daarom heeft het nu een "persoonlijke grens" rond zijn avatars gecreëerd, die geactiveerd werd in de VR platformen van Horizon Worlds , evenals de Horizon Venues evenementen.

Die moet voorkomen dat de avatars te dicht bij elkaar komen, want rond elk figuurtje is een afstand gecreëerd van 1,2 meter. Wie iemand dichter wil naderen, zal tegengehouden worden. Maar daar zat wel een addertje onder het gras bij: het risico bestond dat je klem gezet zou worden in een hoekje, of een doorgang. Meta heeft beloofd dat dit niet kan, doordat je nog wel voorbij die persoon zou geraken, op 1,2 meter afstand dus.

Nog een detail: wanneer iemand jouw persoonlijke ruimte betreedt, dan zal je diens handen niet meer zien. Wordt dat dan niet té veel een steriele wereld? Je zal nog altijd wel een hi-five kunnen geven, en een vuistje. Gelukkig maar...
https://www.theverge.com/2022/2/4/22917722/meta-horizon-worlds-venues-metaverse-harassment-groping-personal-boundary-feature?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.engadget.com/meta-quest-horizon-worlds-horizon-venues-personal-boundary-harassment-174140461.html?src=rss



TWITTER TEST DOWNVOTE UIT
Wanneer je een tweet plaatst, dan is dat een boodschap die je loslaat op de hele wereld. En je weet echt niet welke reacties je daarop gaat krijgen. Sommigen kunnen volkomen naast de kwestie zitten, sommigen beledigend, sommigen seksistisch, enz. En je wil uiteraard dat je waardevolle commentaren krijgt op jouw boodschap - ook wanneer dat een tegengestelde mening is, maar dat zwengelt alleen maar de discussie aan.

Daarom heeft Twitter een tijdje geleden een experiment opgestart met "downvotes", het naar beneden stemmen van een commentaar die minder terzake is, om zo waardevolle commentaren te behouden. Daarbij werden verschillende opties uitgetest: de ene kreeg downvote en upvote knoppen, de ander een downvote knop naast de heart/like optie. En bij nog iemand anders waren er thumbs-up en thumbs-down knoppen.

Twitter heeft nu gemeld dat het een positieve feedback kreeg op deze tests, en dat het deze optie verder wil uitrollen. Het is echter niet bekend welke opties aangeboden zullen worden.
Meer achtergrond over dit experiment bij Engadget.
https://www.engadget.com/twitter-starts-global-test-of-non-public-downvotes-094741883.html



ZUCKERBERG DREIGT ERMEE FACEBOOK EN INSTAGRAM UIT EUROPA TE VERWIJDEREN
Gaat het bij een dreigement blijven, of is Meta echt van plan om zijn Facebook- en Instagramdiensten in Europa stop te zetten? Feit is dat Zuckerberg de regels en regelgeving die in Europa op het gebied van gegevensbescherming gelden, té streng vindt. Die zorgen ervoor dat Meta geen data van Europeanen mag opslaan op Amerikaanse servers. En dat weegt zwaar op zijn inkomsten.

Meta heeft deze verklaring trouwens afgelegd omdat de financiële regels dat eisen: wanneer een bedrijf dat op de beurs genoteerd staat, vreest dat er problemen zijn die zijn cijfers kunnen beïnvloeden, dan moet het die problemen bekendmaken. En voor Facebook zijn gebruikersgegevens nu eenmaal veel waard.

Tot nu kon Meta rekenen op een algemeen framework, het Amerikaans-Europees Privacy Shield, dat datatransfers tussen beide continenten regelde. In juli 2020 werd die shield niet geldig, maar die werd vervangen door een set regels waarmee de EU zich akkoord verklaarde. Maar die regels werden dan door privacyactivist Max Schrems aangeklaagd, waarop het Europees Hof van Justitie oordeelde dat de Amerikaanse wet onvoldoende bescherming bood tegen massasurveillance door de Amerikaanse overheid. Met het gevolg dat het niet langer toegestaan werd om data naar de VS over te brengen.

Ars Technica heeft het hele verhaal.
https://arstechnica.com/tech-policy/2022/02/meta-may-be-forced-to-shutter-facebook-instagram-in-eu/



GOOGLE WIJZIGT DOEL VAN STADIA
Weet je nog, Google Stadia? Dat moest een streaming gaming platform worden à la Twitch of GeForce. Maar volgens bronnen bij Business Insider zou Google zijn plannen daarmee aangepast hebben. Het volledige Stadia project werd intern op een lager pitje gezet, maar er komt in de plaats daarvan een streaming backend, waar andere bedrijven dan gebruik van kunnen maken. Google zal dus zelf geen games meer aanbieden via de Stadia-dienst - dat wordt een Google Stream backend-dienst.

Naar verluidt zou de eerste videogame van Peloton, Lanebreak, al gebruikmaken van Google Stream, en AT&T heeft bevestigd dat het de technologie van Stadia gebruikt heeft bij een versie voor de browser van Batman: Akham Knight. Ook spelletjesbedrijven Capcom en Bungie zouden hun platform willen uitbouwen op Google Stream.
https://www.businessinsider.com/google-stadia-stream-plan-partnerships-peloton-bungie-gaming-service-2022-2?r=US&IR=T



TWITTER: RECHTSTREEKS DM VERZENDEN VANUIT JE TIJDLIJN
Twitter kondigde aan dat het een test uitvoert met een icoontje op de iOS versie van zijn app, waardoor je een Direct Message rechtstreeks naar de auteur van een tweet kan verzenden, vanuit je eigen tijdlijn. Tot nu toe moest je daarvoor eerst naar de profielpagina van die auteur gaan.

Een aankondiging die niet meteen op gejuich onthaald werd. Het feit dat die extra stap nu weggehaald wordt, zou wel eens de barrière lager maken om mensen te pesten. Die extra stap zou er namelijk voor zorgen dat je toch nog even nadenkt vooraleer een beledigende tweet te versturen.

Maar anderzijds: pesters zullen pesten, en die extra stap kan dat niet voorkomen...
https://9to5mac.com/2022/02/07/new-twitter-dm-feature-abuse/



APPLE AIRTAGS: AANGEPASTE MODULES NOG GEVAARLIJKER VOOR STALKING
We hebben al geschreven dat er een gevaar sluimert in de AirTags van Apple. Dat zijn die kleine ronde knoppen die je ergens aan kan hechten of instoppen, zodat je die spullen terug kan vinden. Zij kunnen namelijk misbruikt worden om iemand te achtervolgen of stalken: wie kwade plannen heeft, kan zo'n AirTag bijvoorbeeld ongemerkt in je jaszak of rugzak stoppen, en je dan volgen.

Nu heeft Apple wel voorzorgen in de AirTag-technologie ingebouwd om dergelijk misbruik tegen te gaan. Voor andere iOS-gebruikers is dat simpel: heb je een iPhone die de laatste software aan boord heeft, dan zal je een waarschuwing krijgen wanneer er een tag 'mee reist' die niet op jouw toestel geregistreerd is. En tags zullen regelmatig een lichte beep laten horen.

Voor Android gebruikers is het niet zo simpel. Zij moeten een app downloaden die de omgeving voortdurend afscant naar tags die zij "gekregen" hebben van anderen. En echt ideaal werkt die app niet, zo blijkt.

Er is echter een nieuw gevaar opgedoken: blijkbaar zijn bepaalde ontwikkelaars erin geslaagd om de tags te modificeren. Dat kan op verschillende manieren - de luidspreker kan onklaar gemaakt zijn, of de AirTag kan uit zijn omhulsel genomen zijn en in een ander, onschuldig lijkend voorwerp gestopt worden.

Een artikel bij ZDNet gaat hierop dieper in. En het heeft ook enkele suggesties voor Apple om aan dit gevaar te remediëren.
https://www.zdnet.com/article/modified-airtags-pose-big-privacy-concerns-especially-for-android-users/



MICROSOFT BLOKKEERT VBA MACRO'S
Dinsdag was het de Dag van de cybersecurity. En dan is het goed om een bericht te brengen dat die veiligheid kan verhogen.

Een grote boosdoener zijn de macro's in Word, Excel, PowerPoint, Access en Visio, onderdelen van de Office kantoorsuite. Dat zijn als het ware kleine progjes die een bepaalde functie automatisch kunnen uitvoeren - een tekst in een cel invoeren, een handtekening automatisch toevoegen, enz. Maar zo'n macro kan ook toegevoegd zijn door iemand met slechte bedoelingen, om je computer te saboteren of malware te plaatsen.

Krijg je van een contactpersoon een dergelijk bestand met daarin een Visual Basic (VBA) macro, dan krijg je wel een waarschuwing dat je geen macro's mag activeren van personen die je niet kent. Maar je kan de macro nog altijd downloaden en manueel activeren.

Dat zal dus veranderen: voortaan worden niet-vertrouwde macro's in deze Office-bestanden standaard geblokkeerd.
PCWorld gaat nader in op dit probleem.
https://www.pcworld.com/article/612522/microsoft-will-block-office-vba-macros-by-default.html



SPOTIFY EN JOE ROGAN: EEN ZOENOFFER
Verleden week kreeg Spotify veel kritiek, omdat de bekende podcaster Joe Rogan in een van de podcasts die op de streamingdienst erg populair zijn, gasten uitgenodigd had die complottheorieën verspreidden. Uit protest trok Neil Young zijn songs terug uit Spotify, en verschillende andere artiesten volgden zijn voorbeeld.

Spotify probeert nu die kritiek te counteren: 71 episodes van de "Joe Rogan Experience", de show van Rogan, werden van de streamingdienst verwijderd omdat daar raciale beledigingen in kwamen. Deze episodes werden tussen haakjes opgenomen voor Rogan een exclusief contract met Spotify sloot. En als je wil weten wat in die afleveringen verteld werd: je kan die nog vinden op de eerste link. (1)

De podcasts werden trouwens op verzoek van Rogan zelf verwijderd, het is niet Spotify dat censuur uitgeoefend heeft. Daniel Ek, CEO van Spotify, heeft daar nog een verzoenend gebaar bij gedaan: hij kondigde aan dat het bedrijf 100 miljoen extra zal investeren in  content van mensen die tot groepen behoren die historisch gemarginaliseerd werden - en dat gaat om zowel het helpen bij de marketing en de ontwikkeling als het nemen van licenties van artiesten (zowel songschrijvers als uitvoerders) als audio content.
https://www.jremissing.com/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-05/joe-rogan-apologizes-for-using-racial-slur-on-his-podcast



BINNENLAND: INITIATIEF TEGEN WRAAKPORNO
Het is een gekend fenomeen, maar het blijft vreselijk: je hebt een relatie met iemand, je deelt foto's die vaak (heel) ondeugend zijn, en dan raakt het uit. Met ruzie. En die ex-partner verspreidt dan die foto's op het web, waardoor jij met rode kaken staat. Kortom: wraakporno.

De overheid wil mensen beter beschermen tegen deze laakbare praktijken. Ter gelegenheid van Safer Internet Day heeft het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen nogmaals aandacht gevraagd voor het digitale platform "stopncii", dat het ondersteunt. NCII staat voor Non-Consensual Intimate Image Abuse - het misbruik dus van intieme afbeeldingen zonder de toestemming van de afgebeelde.

Deze instelling wil je helpen om deze ongewenste afbeeldingen offline te laten halen, hoe je verdere verspreiding kan verhinderen, of hoe je klachten kan indienen. Als gewone burger is het wellicht voor jou heel moeilijk om bij de grote techsites de juiste contactpersoon te vinden om dit te doen, maar deze organisatie beschikt wel over de juiste contacten.

Hoe de organisatie te werk gaat, lees je in dit persbericht. Noteer het toch maar even in je bookmarks, zelfs al ben je zelf de leeftijd van de avontuurtjes al voorbij - wellicht kan je vrienden of familie ermee helpen. Hopelijk heb je het niet nodig!
https://news.belgium.be/nl/nieuwe-stap-strijd-tegen-wraakpornoµµ
https://stopncii.org/



BINNENLAND: DISCUSSIE OVER E-COMMERCE
Je kon er haast niet naast kijken: de voorzitter van de Franstalige socialistische partij heeft een stok in het hoenderhok gegooid. In de aanloop naar onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in ons land, stelde hij boudweg dat ons land het maar zonder e-commerce moet doen. Waarmee de man uiteraard bedoelde dat, als de voorwaarden waaronder iemand moet werken in de e-commercesector te slecht zijn, het beter is om maar geen e-commerce te hebben.

Enerzijds heeft Magnette, voorzitter van de PS, gelijk. Er zijn inderdaad bepaalde sectoren waarin de arbeidsvoorwaarden niet ideaal zijn. Denk maar aan de discussie over het statuut van de koeriers: zijn zij werknemers of zelfstandigen?

Maar anderzijds: e-commerce is ingeburgerd. En ook de buurtwinkels maken er gebruik van - is het niet om pakjes aan jouw huis te laten bestellen, dan wel om hun assortiment te tonen, zodat jij in de échte winkel artikels kan passen, aanvoelen, uitproberen.

Uiteraard zijn er logistieke problemen die opgelost moeten worden. Het gaat niet op dat je een bestelling doet van 4 verschillende artikels bij één platform, die zelf amper 5 euro per stuk kosten. Maar die verkocht worden door verschillende webwinkels op dat platform, en je vier pakjes thuis krijgt geleverd, door vier verschillende koeriers. Dan moet je toch vragen stellen bij dit economisch model - en ook bij het geld dat zo'n koerier krijgt per pakje...

Kortom: er is werk aan de winkel om e-commerce economisch écht rendabel te maken voor alle schakels van de keten. Maar zonder e-commerce kunnen we niet meer - als België het niet doet, dan staan de vele logistieke centra die nét over de grens van ons land staan, klaar om goederen te leveren. Ten koste van de Belgische handelszaken...
https://trends.knack.be/economie/beleid/paul-magnette-snapt-niet-hoe-een-arbeidsmarkt-werkt/article-opinion-1832307.html
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Huidige-e-commerceregels-werken-niet/10365323?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it



EUROPA: CHIPPRODUCTIE ZELF IN DE HAND NEMEN
Door de coronacrisis zijn vele instanties, regeringen en organisaties, zich bewust geworden van het feit dat zij erg afhankelijk geworden zijn van import - en dan vooral van China. Dat land had uiteraard ook zelf zijn problemen, de productie in de vele fabrieken had enorm te lijden onder de vele lockdowns. Iets wat ook op techgebied nu nog nazindert: doordat de productie van computerchips in China stilviel, raakten techbedrijven over de hele wereld in problemen.

Een les die getrokken werd, ook door de EU, die vindt dat zij te afhankelijk is van andere continenten. En daarom werd een wetsvoorstel ingediend, de Chips Act. Dat wil miljarden euro EU-geld besteden aan investeringen, onderzoek en nieuwe fabrieken om chips te produceren. En daarvan graag een deel in Europa. Mogelijk van bedrijven die nu al een stuk van hun productie in Europa hebben zitten, zoals bijvoorbeeld Samsung (1).

Anderzijds kijkt Europa ook erg naar het Leuvense Imec. Eurocommissaris Thierry Britton noemde Imec zelfs "het beste onderzoekscentrum voor chips ter wereld (2).

Maar bronnen twijfelen sterk aan de slagkracht van het Europese plan. Vooral omdat er te weinig geld tegenaan gegooid zou worden (3).
https://nos.nl/artikel/2416282-eu-heeft-hoge-ambities-met-miljardenplan-voor-chipsector
https://www.knack.be/nieuws/belgie/waarom-europa-op-het-leuvense-imec-rekent-voor-zijn-chips-act/article-normal-1829561.html
https://businessam.be/chipambities-van-europa-lijken-nu-al-een-verloren-zaak/



META: GEEN ADRESSEN MEER EN KIJK: EEN ONVERWACHTE MEEVALLER
Zoals je wellicht weet, heeft Meta (ex-Facebook) een onafhankelijke commissie in het leven geroepen, de "Oversight Board", die moet waken over het beleid dat er gevoerd wordt. En o.a. klachten van geschrapte of geblokkeerde accounts moet onderzoeken. Welnu die Oversight Board heeft deze week een opinie geformuleerd, waarin het Facebook en Instagram adviseert om strengere beperkingen te hanteren op het delen van het privéadres van een persoon. Volgens Facebook mag dergelijke informatie normaal gezien niet gepubliceerd worden, tenzij dat een "algemeen beschikbaar" adres is, omdat het in vijf verschillende nieuwsmedia verschenen is.

De Oversight Board wil nu dat die uitzondering afgeschaft wordt. Het wil daarmee het "doxxen" tegengaan, waarbij mensen publiek aan de schandpaal genageld worden en hun thuisadres er ook nog eens bij geplaatst wordt. Bovendien adviseert deze commissie om rapporten over doxxing met prioriteit te behandelen.

Of Meta deze adviezen gaat volgen is nog de vraag - Meta is immers niet gebonden door die adviezen. (1)

Tussen haakjes: Meta heeft deze week een meevaller, al zou je dat op het eerste zicht niet zeggen. De beurswaarde van Meta zakte eind verleden week namelijk tot onder de 600 miljard dollar. Dat is slecht nieuws, maar toch niet echt. Want hierdoor komt het onder de drempel om die door recente wetgeving bepaald wordt om in aanmerking te komen voor een onderzoek naar antitrust-praktijken. CNBC heeft het hele verhaal.
https://www.theverge.com/2022/2/8/22923388/facebook-doxxing-oversight-board-home-address-sharing-policy
https://www.cnbc.com/2022/02/08/facebook-market-cap-under-600-billion-threshold-for-antitrust-bills.html



SIGNAL: VAN TELEFOONNUMMER WISSELEN KAN VOORTAAN
Verander je van telefoonnummer, dan is dat een hele rompslomp. Want wat gebeurt er met alle boodschappen die je op dat telefoonnummer ontvangen hebt? De beveiligde boodschappendienst Signal heeft goed nieuws voor je. Je kan namelijk van telefoonnummer wisselen, zonder al je bestaande chats, groepsgesprekken en boodschappen te verliezen.

Hiervoor moet je zowel je oude als nieuwe nummer ingeven, en dan het normale registratieproces doorlopen. Jouw contacten zullen in de draadjes van de gesprekken een bericht krijgen dat jij een nieuw nummer hebt.

The Verge gaat hier dieper op in.
https://www.theverge.com/2022/2/7/22922564/signal-change-number-feature-conversation-threads-messaging-app



INSTAGRAM: NIEUWE RUBRIEK JOUW ACTIVITEIT
Instagram maakt het een heel stuk gemakkelijker om postings, commentaren en andere activiteiten die jij ongewenst vindt, te verwijderen. Je krijgt namelijk extra knoppen om in bulk commentaren en postings te verwijderen, recente interacties te bekijken en je zoekactiviteiten. Al die functies zitten nu in een nieuwe rubriek in je profiel, die "Jouw Activiteiten" heet.

Tot nu kon je al likes, commentaren en postings uit het verleden verwijderen van Instagram, maar daarvoor moest je een voor een doorheen je oude postings gaan. Met deze nieuwe rubriek krijg je een veel beter overzicht, en kan je dingen in bulk verwijderen. Je krijgt zelfs wat extra in die rubriek: hoeveel tijd je op de app doorgebracht hebt, je zoekgeschiedenis, hoeveel keer er geklikt is op een link, en meer.
Engadget gaat er dieper op in.
https://www.engadget.com/instagram-your-activity-bulk-delete-posts-comments-194138892.html

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



JABRA BRENGT OORTJES UIT DIE OOK HOORAPPARAAT ZIJN
Als we het eerlijk moeten toegeven, is onze grote angst dat we, met het ouder worden, slechter gaan horen en dan een hoorapparaat moeten dragen. Wat ons voor de keuze zou stellen: ofwel oortjes om muziek en podcasts te beluisteren, ofwel een hoorapparaat om de mensen beter te kunnen horen. Want de beiden samen, dat gaat niet, dachten we.

Welnu, blijkbaar zou dat wel kunnen. Jabra heeft namelijk oortjes aangekondigd die ook audioverbetering brengt voor mensen met licht tot middelmatig gehoorverlies. En het mooie is dat die oortjes betaalbaar zijn: $799. Terwijl je voor een "echt" hoorapparaat toch wel gauw enkele duizenden euro moet neertellen.
Voorlopig enkel in de VS. Een bespreking bij Engadget.
https://www.engadget.com/jabra-enhance-plus-earbuds-hearing-enhancement-availability-price-140032449.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCAST: NIGHTLIGHT
Wil je graag eens huiveren? Deze podcast zal daarin slagen! De verhalen zijn kort, vaak grappig, geschreven door zwarte auteurs en gelezen door zwarte auteurs. Op de website kan je de verhalen ook beluisteren, en op de Twitterfeed vind je links naar de beste verhalen.
https://twitter.com/NightlightPod/status/1393456516976553984






 
De nieuwe oogst


   
MATHLER: WORDLE VOOR GETALLEN

Dit online spel werkt als Wordle, met dit verschil dat je door verschillende bewerkingen in te vullen op de rijen, tot een bepaald getal als resultaat moet komen. En je uiteraard ook dezelfde tips krijgt als bij Wordle. Succes!
[Taal: EN]
https://www.mathler.com/


WORDLES OF THE WORLD
Dit is een heel uitgebreide verzameling van Wordle-achtige spelletjes om het web. Er zijn 378 items, in 107 talen. Ideaal om zelf spelletjes te spelen in je eigen taal, maar ook om je kennis van andere talen te verbreden
[Taal: EN]
https://rwmpelstilzchen.gitlab.io/wordles/


FILES: GALERIJEN
Deze tool is voor wie een website en server heeft. Het is een PHP-bestand dat je gewoon in een map kan droppen op je server, en dat meteen een mooie galerij aanmaakt van bestanden en mappen. Zo kan je afbeeldingen, video, audio en tekstbestanden in preview bekijken.
[Taal: EN]
https://www.files.gallery/


FUTURE ME: BRIEF AAN JE TOEKOMSTIGE IK
Op deze website kan je een brief schrijven naar jezelf, in de toekomst. Je kan bepalen over hoeveel jaar die verzonden moet worden, en ook of die brief privé moet zijn, of gepubliceerd mag worden zodat iedereen die kan lezen. Wat zou jij je toekomstige ik (of de toekomstige wereld!) willen vertellen?
[Taal: EN]
https://www.futureme.org/letters/new


LEREN PROGRAMMEREN

Programmeren op een simpele manier uitgelegd. Heel leuk, en interactief ook: de code als voorbeeld kan je zelf aanpassen en dan draaien.
[Taal: EN]
https://easylang.online/apps/tutorial_learn_programming.html


RELAX: EVEN ONTSPANNEN
Zit je vol stress, staan je schouders tegen je nek van de spanning? Druk dan even op de knop "Relax" op deze website. En je krijgt ontspannende muziek te horen, en ontspannend beeld. En vooral: geef je nu even over aan dit moment, tot je voelt dat je schouders terug neerzakken in een ontspannen houding.
[Taal: EN]
https://relax.rikard.io/


WINNAARS 2022 SONY WORLD PHOTOGRAPHY NATIONAL AWARDS

De World Photography Organization heeft de winnaars bekendgemaakt van de Sony World Photography National Awards. Van de 17.000 inzendingen werden deze als de beste gekozen.
[Taal: EN]
https://petapixel.com/2022/02/08/the-national-winners-from-the-sony-world-photography-awards-2022/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE KRACHT VAN TWITTER
Kijk: dat is nu het leuke van Twitter - want Twitter is heus niet alleen desinformatie en scheldpartijen. Iemand lanceert een idee, en meteen pikken tal van creatieve mensen erop in. In dit geval wordt van "grensoverschrijdend gedrag" een reeks variaties gemaakt die je aan het lachen brengen.
[Taal: NL]
https://twitter.com/KoenVanderElst/status/1490951988494073856


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FACTCHECKERS

Een interessant account om te volgen op Twitter: @deCheckers_be. Daar krijg je de verschillende factchecks te zien die in Vlaanderen uitgevoerd werden. Dit is een samenwerking van @Knack, @vrtnws en @FactcheckVL.
https://twitter.com/deCheckers_be/with_replies


NERDLE: WORDL MAAR DAN VOOR WISKUNDE
Voor cijferfans: Hier moet je met operatoren (+, -, *, /) een vergelijking maken die waar is, zoals 9 * 20 = 180. En net zoals bij Wordle, krijg je dan, aan de hand van de kleur van jouw cijfers, te zien of het cijfer in het resultaat voorkomt, en zo ja, of het op de juiste plaats staat.
Niet simpel, maar wel leuk voor wie van hersenbrekers houdt!
[Taal: EN]
https://nerdlegame.com/


RISKY TWEETS FINDER
Onze twitterfeed is braafjes. Maar sommige mensen kunnen er wel een potje van maken en schelden er op los in hun feed. En op een mooie dag komen ze tot inkeer, en willen ze hun twitter opkuisen.
Deze website wil daarbij helpen: je moet alleen je twitternaam invullen, en dan op Search 1 of Search 2 klikken. De zoekmachine gaat dan zoeken naar bepaalde woorden in jouw tijdlijn (als je de cursor over die link houdt van Search1 bijvoorbeeld zie je welke woorden dat zijn).
[Taal: EN]
https://risky-tweets.mudit.blog/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Cartografie van Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cartografie_van_Brussel
    Software voor het maken van schermafbeeldingen en schermopnames - https://nl.wikipedia.org/wiki/Snagit
    Plantenetende sauropode dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abditosaurus
    Veldtochten of kruistochten in Pruisen en Lijfland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pruisenreizen
    Nederlands-Israëlische ambtenaar en vredesactivist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yakov_Arnon
    Noors-Belgisch biatleet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lotte_Lie
    Sociale huisvesting in Lier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_huisvesting_in_Lier


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Olympische Winterspelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen
    Stad waar de Olympische Winterspelen worden gehouden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peking
    [EN] Tropische cycloon die o.m. Madagascar raakte - https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Batsirai
    [DE] conflict Rusland - Oekraiene - https://de.wikipedia.org/wiki/Krieg_in_der_Ukraine_seit_2014#2022


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over onderwijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Onderwijs


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Professioneel tekenen op je tablet? Deze apps en accessoires heb je nodig
https://www.ad.nl/tech/professioneel-tekenen-op-je-tablet-deze-apps-en-accessoires-heb-je-nodig~a56f3ac4/
- Europese nieuwsmedia klagen over reclamemonopolie Google
https://www.ad.nl/economie/europese-nieuwsmedia-klagen-over-reclamemonopolie-google~aad6bfed/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Weten of je telefoon gehackt is
https://computertaal.info/2022/02/11/weten-of-je-telefoon-gehackt-is/
- Denk na voor je scant: hoe fraudeurs QR codes kunnen misbruiken...
https://computertaal.info/2022/02/10/denk-na-voor-je-scant-hoe-fraudeurs-qr-codes-kunnen-misbruiken-en-je-geld-kunnen-stelen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Mozilla werkt samen met Meta om advertenties privacyvriendelijk te maken
https://tweakers.net/nieuws/193192/mozilla-werkt-samen-met-meta-om-advertenties-privacyvriendelijk-te-maken.html
- Modder brengt Cities: Skylines-mods uit met malware voor doelgerichte sabotage
https://tweakers.net/nieuws/193180/modder-brengt-cities-skylines-mods-uit-met-malware-voor-doelgerichte-sabotage.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Europese nieuwsmedia klagen reclamemonopolie Google aan
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/europese-nieuwsmedia-klagen-reclamemonopolie-google-aan/article-news-1833499.html
- Frankrijk dreigt met verbod op Google Analytics wegens mogelijke spionage
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/frankrijk-dreigt-met-verbod-op-google-analytics-wegens-mogelijke-spionage/article-news-1833461.html



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



DEZE OUDE SOFTWARELEKKEN KUNNEN RANSOMWARE BRENGEN
Het blijft een oud zeer: software die niet up-to-date is kan je computer in gevaar brengen. En zelfs ransomware installeren, waardoor al je bestanden versleuteld worden en je (veel) losgeld moet betalen om terug toegang te krijgen tot die bestanden.
In dit artikel bij ZDNet krijg je een opsomming van kwetsbaarheden in vaak gebruikte software, en tips hoe je dit kan remediëren.
https://www.zdnet.com/article/youve-still-not-patched-it-hackers-are-using-these-old-software-flaws-to-deliver-ransomware/


ZO MAAK JE REALISTISCHE TO DO-LIJSTJES

Iedereen heeft het wel al eens gedaan: prachtige to do-lijstjes gemaakt - om die daarna helemaal niet te volgen. Het is immers veel werk om die lijstjes aan te leggen en te onderhouden, zoveel werk dat je er de moed bij verliest.
Dit artikel bij Medium heeft 7 tips om beter met lijstjes om te gaan. Ons heeft het alvast aan het denken gezet!
[Taal: EN]
https://medium.com/swlh/7-rules-for-realistic-to-do-lists-that-keep-you-motivated-1911cb05d48d



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PICROFT: MAAK JE EIGEN ALEXA

Zo'n slimme luidspreker van Google, Apple of Amazon is handig, maar velen vertrouwen die niet altijd. Wat jouw privacy? Wel, als je je eigen slimme luidspreker maakt, dan heb je daar controle over. Picroft is een versie van de Mycroft software voor Raspberry-Pi
https://mycroft.ai/get-started/


DADDITUDE: VOOR PAPA
Wie wil nu geen fantastische vader worden? Maar dat vergt wel wat inspanning, en zorgt voor heel wat stress. Met deze app voor iOS en Android kan je een gelukkigere papa worden, krijg je meer vertrouwen in jezelf. De app staat vol adviezen die je daarbij helpen.
https://www.dadditude.app/


MUSE: JOUW GEDACHTEN ORDENEN
Deze webdienst wil je een canvas bieden waar je je researchnotities, je schetsen, je screenshots enz. kan bewaren.
Je kan de dienst gratis uittesten, maar voor alle functies van de dienst neem je een abonnement dat start vanaf $3,99 per maand.
[Taal: EN]
https://museapp.com/


ATOM: TEKSTBEWERKER DIE JE ZELF KAN AANPASSEN
Atom is een mooie en moderne editor, die heel wat functies bevat voor het aanmaken van webteksten. Het bijzondere daarbij is dat Atom open source is, en de brontekst toegankelijk is zodat iemand die wat programmeerervaring heeft, daar de nodige wijzigingen voor eigen gebruik kan maken.
Je kan de editor trouwens ook aanpassen met verschillende thema's die voorhanden zijn.
https://www.chip.de/downloads/Atom_70999189.html
https://atom.io/


MAILTRACK VOOR GMAIL: JE MAIL OPVOLGEN VIA GOOGLE CHROME

Dit is een extensie voor je Google Chrome browser, waarmee je een leesbevestiging kan krijgen voor je mails. Je ziet dan of en wanneer de ontvanger die mail gelezen heeft. Bij elke mail kan je kiezen of je deze tracking wil   activeren of niet.
https://mailtrack.io/en/
https://www.chip.de/downloads/Mailtrack-fuer-Gmail-E-Mail-Tracking-fuer-Google-Chrome_104857819.html


MANIC TIME: WELKE SOFTWARE DRAAIT ER
Met deze freeware heb je op elk moment een overzicht over de programma's die er draaien op je computer. Het progje houdt bij wanneer je het progje opent en sluit.
Je kan het progje ook vanop een USB stick draaien. Handig!
https://www.chip.de/downloads/ManicTime_43361411.html
https://www.manictime.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mijn definitie van een vrije samenleving is een samenleving
waar het veilig is om niet populair te zijn.
-Adlai Stevenson-