Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/2/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1246  van 5/2/2022


 

Gegroet lezer,

Terugkijkend op de voorbije week, is het opvallend hoe divers de nieuwsberichten weer waren. Van e- en q-commerce, tot G-suite en boycots van Spotify. Het blijft een boeiend wereldje, waarin alles razendsnel blijft evolueren. En voor ons blijft het enorm boeiend om daarover verslag te kunnen uitbrengen aan u.

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SAMENWERKING SHOPIFY -JD BIEDT AMERIKAANSE BEDRIJVEN TOEGANG TOT CHINESE MARKT
Het is voor Amerikaanse bedrijven niet zo simpel om hun producten te slijten op de Chinese markt. De Chinese overheid is niet bijster enthousiast om Amerikaanse bedrijven toe te laten, en bovendien is er die grote online gigant, Alibaba, die al een flink deel van de markt veroverd heeft.

Maar daarin zou nu verandering kunnen komen, afgaande op een bericht bij China Daily. Het Canadese e-commerce platform Spotify en de Chinese retailer JD slaan namelijk de handen ineen. De bedoeling: JD zorgt voor de nodige logistiek, zodat Amerikaanse handelaars goederen kunnen verkopen aan gebruikers in China. Die goederen zullen verscheept worden vanuit de magazijnen van JD in de VS zelf. Met zijn 1,4 miljard inwoners is China een reuzegrote markt om te veroveren.

Omgekeerd zullen JD en Shopify ook gaan samenwerken om Chinese bedrijven een voet aan wal te laten krijgen in Westerse landen. Of we daarover moeten juichen, is nog de vraag, want de Chinese pletwals van AliExpress en Alibaba heeft al heel wat Europese bedrijven de markt uit geconcurreerd...
https://www.chinadaily.com.cn/a/202201/27/WS61f2097ea310cdd39bc839d5.htmlNIEUWE WOORDJES LEREN: Q-COMMERCE
Volgens Tech in Asia en The Business Times zou Q-commerce stilaan van de grond komen, vooral in India. Maar wat is dat eigenlijk? Wel, Q-commerce staat voor Quick commerce. Je bestelt iets online, en je krijgt het heel snel thuis geleverd, vaak rond de 10-15 minuten.

Bekend zijn natuurlijk de takeaway restaurants, maar Q-commerce gaat veel verder: het brengen van allerlei goederen vanuit alle mogelijke handelszaken naar de klant - thuis, op kantoor, in het park, waar je je ook bevindt. Dankzij geolocatie kan dat.

Bij Q-commerce hoort ook het fenomeen van de "black stores" - winkels waar voorraden bewaard worden van veel bestelde producten, maar die niet toegankelijk zijn voor de gewone burger. In ons land is Gorillas al een grote speler op dat gebied.

Nu kan je je natuurlijk de vraag stellen: heeft die Q-commerce wel zin? Om binnen de 15 minuten iets te kunnen brengen, moet je in zeer dichtbevolkte gebieden zijn. Maar is het publiek voor dergelijke diensten dan zo lui, wordt het met zo'n problemen geconfronteerd dat het zelf niet die tien-15 minuten kan uittrekken om zelf naar de winkel te gaan?

En dan is er nog het probleem van de rendabiliteit - vooral wanneer deze besteldiensten geen extra kosten aanrekenen voor de levering. Een interessante discussie hierover bij de DTNS podcast van 27 januari.
https://www.techinasia.com/unpacking-indias-qcommerce-craze-rollup-showdown
https://www.techinasia.com/indias-10minute-quick-commerce-model
https://open.acast.com/public/streams/61954547cb03c875f7617118/episodes/61f31bd2079a610012a1a84c.mp3GOOGLE BIEDT DAN TOCH ALTERNATIEF VOOR G SUITE
Verleden week kondigde Google aan dat het, zoals zo vaak gebeurt, een bepaalde dienst zou afbouwen. Concreet gaat het om het feit dat je met een zekere versie van G Suite, waarbij je ook recht had op verschillende Google diensten op domeinnamen. Al een decennium konden zij gratis van deze diensten gebruikmaken, maar verleden week kondigde Google aan dat zij in de toekomst zouden moeten betalen (6 tot 18 dollar per maand), of anders hun toegang tot die diensten zouden verliezen.

Een beslissing die veel gemor veroorzaakte, en Google heeft nu geluisterd. Het zal een optie bieden om je content over te brengen naar een andere een andere locatie, die eveneens gratis is.

De juiste technische uitleg vind je bij Ars Technica, en bij Google zelf.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/01/google-relents-legacy-g-suite-users-will-be-able-to-migrate-to-free-accounts/
https://support.google.com/a/answer/60217#data&zippy=%2Cif-i-dont-want-to-upgrade-to-a-paid-subscription-can-i-transfer-my-data%2Cwhat-if-i-use-g-suite-legacy-free-edition-for-personal-use-and-dont-want-to-upgrade-to-a-google-workspace-subscription
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeY9yv4WGCHvOiJN4tgt3SdsunaVBoT_6rN8un9Q4_lzBKGeA/viewformDE AFFAIRE SPOTIFY NADERT ZIJN ONTKNOPING
Je hebt het wellicht kunnen lezen: verschillende grote muzikanten waren ontevreden met het feit dat Spotify in zijn aanbod van podcasts ook een uitzending aanbood van Joe Rogan, waarin die verschillende stemmen aan het woord liet over corona - stemmen die je wellicht onder antivaxers en complotdenkers zou kunnen rangschikken.

Nu is de podcast van Joe Rogan heel populair - alhoewel wij eerlijk moeten toegeven dat wij de podcast niet kenden, tot deze affaire. En om die reden heeft Spotify de exclusiviteit gekocht voor zijn uitzendingen: enkel op Spotify kan je hem nog beluisteren. En Spotify betaalt er goed geld voor ook.

Dat Rogan deze controversiële uitzending via Spotify kon verspreiden, lokte dus heel veel kritiek uit. Verschillende artiesten kondigden aan dat zij hun muziek zouden verwijderen uit het Spotify aanbod. Het begon met Neil Young, maar al snel werd die gevolgd door vele andere artiesten. Maar er lijkt een verzoening in de maak. Spotify heeft, naar aanleiding van dit incident, aangekondigd dat het transparanter wil zijn. Het heeft duidelijke regels gepubliceerd over haar beleid, en kondigt aan dat het podcasts over corona gaat labelen.

Rogan van zijn kant heeft mea culpa geslagen, in een Instagram video uitgelegd om welke redenen hij die controversiële gasten uitgenodigd had. Hij heeft ook zijn excuses aangeboden aan Spotify omwille van de ophef, en aangekondigd hoe hij zijn podcast in de toekomst veranderen zal om dergelijke problemen te adresseren.
https://newsroom.spotify.com/2022-01-30/spotifys-platform-rules-and-approach-to-covid-19/
https://www.theverge.com/2022/1/31/22910039/joe-rogan-response-neil-young-joni-mitchell-spotify?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4YOUTUBE START MET RECOMMENDED RADIOS
We blijven nog even in de radio-sfeer. YouTube Music is namelijk gestart met een "Recommended radios" feature. Dat is een muziekkanaal dat met een algoritme werkt dat, in tegenstelling tot andere radio's, niet uitgaat van een bepaalde song, maar met meer invloeden werkt.

De stations, die je terugvindt op de Home Tab -carrousel, dragen de name van een bepaalde band of genre, soms vergezeld van een decennium (zoals de jaren 2000).

Je krijgt 10 aanbevolen radio's te zien, en dat aanbod verandert telkens je de feed ververst. Om dus uit te proberen!
https://9to5google.com/2022/01/30/youtube-music-recommended-radios/NIEUWE WOORDJES LEREN: MONOPSONY
De laatste jaren begint de wereld zich te roeren tegen de grote macht van de techgiganten. Daarbij wordt dan vaak uitgegaan van een monopolie: wanneer er slechts enkele bedrijven zijn waar je iets kan aankopen, dan is dat slecht voor de consument.

De Wall Street heeft nu echter een interessant artikel over een andere manier waarop de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) de macht van de giganten gaat bekijken: vanuit de monopsonie. Namelijk het feit dat deze giganten de enige kopers zijn van een bepaald item, dan is dat ook nadelig voor de vrije concurrentie.

Vanuit die optiek bekeken zou de App Store van Apple wel degelijk aan banden gelegd kunnen worden, omdat het de dominante plek is waar je moet zijn als app-ontwikkelaar om je software en diensten aan te bieden. De App Store van Apple haalt immers twee keer de inkomsten binnen van zijn tweede grootste concurrent, de Play winkel van Google. En net zo heeft Amazon een dominante macht over bedrijven die online goederen willen verkopen. En Google en Facebook hebben macht over adverteerders die adverteerruimte willen verkopen.
Interessant om het zo te bekijken!
https://www.wsj.com/articles/how-the-ftc-is-reshaping-the-antitrust-argument-against-tech-giants-11643432448?st=tyz6k9x6skn6qyh&reflink=desktopwebshare_permalink
https://en.wikipedia.org/wiki/MonopsonyNEW YORK TIMES KOOPT WORDLE
Het leuke spelletje Wordle, gemaakt door een gewone ontwikkelaar als cadeautje voor zijn echtgenote, is de laatste tijd niet uit het nieuws te slaan. Het bleek als gevolg van zijn succes enorm populair, en dat vond de New York Times een opportuniteit om de spelers naar zijn website te lokken.

De krant heeft daarom het spel overgekocht van ontwikkelaar Josh Wardle, voor een niet nader genoemd bedrag van 7 cijfers. In een bericht o Twitter belooft Wardle dat je het spel gratis zal kunnen blijven spelen, ook al staat het bij The New York Times. Bovendien zegt hij te werken aan een manier om de huidige scores te bewaren.
https://www.nytco.com/press/wordle-new-york-times-games/
https://twitter.com/powerlanguish/status/1488263944309731329GOOGLE MESSAGES KRIJGEN IMESSAGE REACTIES
Een leuk nieuwtje: Google Messages zal geleidelijk aan de reacties van iMessage voor de iPhone gaan weergeven bij Android gebruikers.

Dat betekent dat je deze reacties op een iMessage, 'Tapbacks' genoemd, voortaan als een emoji zal kunnen zien op je Android toestel, wat de ervaring een beetje dichter bij die op een iOS-toestel brengt.

Google focust zich in het begin op de emoji's met gezichtjes, niet zozeer op symbolen. Dus zal je, wanneer iemand op een iOS toestel reageert met een hartje, jij die reactie nog altijd zal zien als tekst "Smiling face with heart-eyes". Maar een Thumbs up en Thumbs down zal je bijvoorbeeld dan weer wel kunnen zien.
https://9to5google.com/2022/01/31/android-messages-imessage-reactions/META: 3D AVATARS
Nog een leuk berichtje, maar het is momenteel nog beperkt tot gebruikers in de VS, Canada en Mexico. Het gaat over 3D-avatars, die je in verschillende onderdelen van Meta/Facebook gebruiken kan: in Instagram Stories en direct messages, naast de gewone avatars in Facebook zelf en Messenger.

Je zal namelijk een avatar kunnen hebben die eruit ziet als jezelf, en die dan kunnen gebruiken in stickers, postings, je profielfoto en meer ook in Quest VR. De avatars zullen ook meer gezichtsvormen hebben.

Deze nieuwigheid past uiteraard in het Metaverse-verhaal van Facebook. En realistische avatars zijn daar een belangrijk onderdeel van. Zuckerberg beklemtoont dat het metaversum voor het bedrijf een prioriteit is, en dat je binnenkort meerdere avatars zal hebben, die zelfs fotorealistisch kunnen zijn.
https://www.theverge.com/2022/1/31/22910271/meta-3d-avatars-instagram-stories-messenger-facebook?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4BELGISCHE DATA WATCHDOG GEEFT IAB BOETE VAN 250.000 EURO
Het Interactive Advertising Bureau is de handelsorganisatie voor digitale advertenties. Deze groep heeft enkele jaren geleden voor heel Europa een Transparance & Consent Framework (TFC) bedacht, waarmee adverteerders de voorkeuren van gebruikers kunnen vastleggen. Die voorkeuren worden dan in real-time veilingen gedeeld met andere organisaties die deel uitmaken van dat netwerk, in fracties van seconden, om dan een advertentie te vertonen aan de gebruiker. Deze voorkeuren worden op jouw toestel opgeslagen door middel van een cookie dat, in combinatie met de data die door het TCF bewaard werd, linkt naar het IP-adres, wat voor een unieke code zorgt die jou kan identificeren.

De Belgische data-waakhond heeft nu geoordeeld dat deze industriestandaard in strijd in met de GDPR-regels. De watchdog heeft IAB Europa een boete van €250.000 opgelegd, en bevolen om maatregelen te nemen zodat de TCF wél in overeenstemming is met de privacyregels van de EU.

Alhoewel het een vonnis is van de Belgische waakhond, heeft deze beslissing gevolgen voor de hele EU. Meer bij Euractiv.
https://www.euractiv.com/section/digital/news/europes-most-used-consent-system-deemed-incompatible-with-eu-privacy-rules/BEN JIJ OOK EIGENAAR VAN JE ADRES IN AR?
Een interessante vraag, opgeworpen door een artikel bij Protocol.com. Daarin vertelt de auteur tot zijn verbazing te ontdekken dat zijn huis bezet was door een vreemde, die dat verhuurde, à la Airbnb. Niet dat de auteur uit zijn huis gezet was - neen, het ging om een virtuele weergave van zijn huis in de AR-wereld van Upland.

Dat is een op blockchain-gebaseerde game, waar mensen virtuele stukken land kunnen kopen, ontwikkelen, verhuren en terug verkopen - land dat gebaseerd is op échte perceelgrenzen uit de échte wereld. Het is een beetje zoals Monopoly dat je speelt bovenop Google Maps.

Nu is dat spel bedoeld voor de fun, en het geld dat er omgaat bij deze virtuele immobiliën, heeft luttel of geen financiële waarde in de echt wereld. Zo kreeg degene die het huis van de auteur verhuurde, 4 cent per maand door het te verhuren aan andere spelers.

Maar anderzijds is het zo dat Upland wel van plan is naar een AR-wereld te trekken, zijn data via API's aan andere ontwikkelaars aan te bieden die dan hun eigen applicaties daarop kunnen bouwen - games of andere. Daarmee is Upland niet alleen: steeds meer startups en crypto-initiatieven verkopen of AR-ruimten die gekoppeld zijn aan échte adressen.

Waarom iemand geïnteresseerd zou zijn in jouw virtueel adres? Omdat die dan kan bepalen wat een bezoeker te zien krijgt, wanneer hij jouw échte huis ziet. Maar heb jij dan niet, als eerste, het recht op het AR-adres van jouw huis?

Een heerlijk interessante vraag. Lees het artikel bij Protocol om de verschillende aspecten te bekijken
https://www.protocol.com/entertainment/upland-augmented-reality-real-estateMETA SCHROEFT ENKELE PROJECTEN TERUG
Gisteren kon je lezen dat Meta (voorheen Facebook) zich wil focussen op zijn Metaverse. Dat wil dus ook zeggen dat het enkele andere projecten in de koelkast steekt, of volledig dumpt.

En toch waren daar verschillende interessante projecten bij. Zoals "Express WiFi", een programma waarbij het internetverbinding aanbood aan verminderde kost in India, Zuid-Afrika en de Filippijnen. Dat wordt gewoon opgedoekt.

Een ander project is Diem, zijn virtuele munt die met veel poeha gelanceerd werd onder de naam Libra, en veel tegenkanting kreeg. Dat project heeft het doorverkocht aan Silvergate Bank, dat het wil gebruiken ten bate van de open source community die de technologie wil ondersteunen.
https://www.coindesk.com/business/2022/01/31/silvergate-bank-confirms-diem-tech-acquisition/
https://www.engadget.com/facebook-winding-down-express-wifi-program-developing-countries-091057829.html?src=rssGOOGLE: ONE VPN VOOR IOS EN NIEUWE LAYOUT VOOR GMAIL
Verschillende korte berichten uit de Google-stal. Om te beginnen: Google rolt zijn OneVPN-dienst nu ook uit voor iOS-gebruikers. Je moet daar wel een abonnement hebben op Google One, en wel eentje waarbij je op 2TB ruimte ingeschreven bent. Voor de OneVPN-versie voor Android zijn er twee nieuwe functies. Met App Bypass kunnen door jou aangeduide apps een standaard gebruiken, wanneer een VPN-verbinding voor problemen zorgt. En bij Safe Disconnect zal je enkel online kunnen gaan wanneer je in VPN bent, tenminste wanneer die geactiveerd is. (1)

Een tweede bericht betreft Gmail. Vanaf 8 februari zal je een nieuwe lay-out kunnen uittesten, die vanaf april standaard voor alle gebruikers beschikbaar is, en tegen einde juli de enige lay-out zou worden waarmee alle gebruikers vrede moeten nemen. Bij deze lay-out krijgen Google Chat, Google Meet en Google Spaces hun eigen vast scherm in Gmail, terwijl dat nu zwevende schermen zijn. Je kan overschakelen naar die diensten via grote knoppen die je aan de linkerzijde vind. (2)

En tot slot: bij YouTube krijg je ook een nieuwe interface voor de muziekspeler op Android en iOS. Hierbij krijg je knoppen voor Likes, Dislikes, om commentaar te bekijken en e delen, en dit alles in de full screen modus, zonder dat je telkens het scherm naar boven moet trekken. (3)
https://www.engadget.com/google-one-vpn-iphone-ios-release-date-202706541.html
https://www.howtogeek.com/783292/gmail-for-work-is-putting-chat-and-meetings-front-and-center/
https://www.theverge.com/2022/2/1/22913199/youtube-mobile-video-player-ios-android-buttons-like-dislike-commentsMICROSOFT: FRONT ROW VIEW VOOR TEAMS
Microsoft Teams is erg populair geworden door de coronacrisis. Maar meestal zijn dan alle deelnemers online. Terwijl, nu de crisis wat aan het wegdeemsteren is, er steeds meer hybride vergaderingen plaatsvinden, met sommige deelnemers vanuit het kantoor bijvoorbeeld, en andere vanuit thuis.

Microsoft tracht die hybride omgeving wat aangenamer te maken, en de scheidslijn tussen virtueel en lijfelijke aanwezigheid weg te vegen. De functie die dat mogelijk moet maken is Front Row in de Teams Room. Daarbij wordt de videogalerij naar de onderkant van het scherm verschoven, zodat wie vanop afstand deelneemt, face-to-face zit met de mensen in de kamer. Het wordt ook mogelijk voor iedereen in een Teams Room om commentaren in chats te zien en erop te reageren tijdens de vergadering, of die persoon nu virtueel of lijfelijk aanwezig is.
Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-starts-rolling-out-teams-front-row-view-for-better-hybrid-meetings/MICROSOFT BRENGT EEN AFZONDERLIJKE VERSIE UIT VAN LISTS
Nog een berichtje dat we vonden bij ZDNet. In het Microsoft 365 abonnement zitten namelijk verschillende apps, waaronder Lists. Dat is een tool waarbij je lijsten kan aanleggen op basis van verschillende templates, waaronder Excel bestanden.

Nu echter test Microsoft een preview uit van Lists waarvoor je geen Microsoft 365 abonnement nodig hebt, wel een Microsoft account. De preview is wel beperkt - momenteel maximaal 2000.000 MSA accounts.

Met deze aparte versie wil Microsoft niet alleen KMO's lokken, maar ook de particuliere gebruiker. Net zoals het zijn Teams aangepast heeft zodat die aantrekkelijk werd voor gewone gebruikers om hun twapperitief te houden.

Een duidelijke uitleg bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-makes-available-a-standalone-test-version-of-its-lists-app/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!C2PA STANDAARD  IN DE STRIJD TEGEN DEEPFAKES
De Coalition for Content Provenance and Authenticity, of C2PA, is een initiatief onder leiding van Adobe. Het wil helpen om de autenticiteit van bestanden te bevestigen.

Nu is er een versie 1.0 uitgebracht van deze digitale content standaard. Wanneer die toegepast wordt, dan kan je zien wanneer en wanneer een afbeelding of video aangemaakt werd, en worden de veranderingen genoteerd die eraan gemaakt werden.

Verschillende zwaargewichten uit de media-industrie werken mee aan deze standaard. Zo bijvoorbeeld Microsoft, ARM, Intel TruePic en de BBC. Meer bij Axios.
https://www.axios.com/adobes-effort-catch-deep-fakes-milestone-authentication-ffd71695-53d1-4ac1-8f1b-bca1330ac16c.htmlPELOTON LANCEERT EEN HARTSLAGMETER
Het bedrijf Peloton biedt een volledig gamma voor wie fit wil worden en blijven. Het verkoopt niet alleen apparatuur zoals loopbanden, gewichten, meetapparatuur, maar het biedt ook training aan die je via het internet kan volgen.

Nu heeft Peloton de Heart Rate Band aangekondigd, een band voor je arm die via Bluetooth verbinding legt met je toestel. Het apparaat maakt gebruik van optische sensoren voor je hartslag, en geeft met 5 LED lichtjes aan in welke zone van je hartslag je zit tijdens je training. De bank werkt samen met de work-outapparatuur van Peloton, maar ook met andere toepassingen van derden. De Heart Rate Band zou $90 moeten kosten en is voorlopig enkel verkrijgbaar in de VS, Canada, UK, Duitsland en Oostenrijk
https://www.onepeloton.com/
https://www.theverge.com/2022/1/31/22906352/peloton-heart-rate-band-fitness-tracking


TEKENING VAN LEONARDO DA VINCI IN HET ECHT UITGEVOERD.
Ergens in 1480 heeft Leonardo da Vinci een ontwerp getekend voor een eenpersoonshelikopter, die aangedreven wordt door een "luchtschroef". In 2019 werd,in het kader van een designwedstrijd, door een ingenieursteam van de University of Maryland de visie van da Vinci uitgetekend en uitgetest.

Daarna heeft ene Austin Prete, lid van dat team, een onbemande quadcopter drone gebouwd, die hij de Crimson Spin noemt, en die het schroef-ontwerp van da Vinci bevat. En verleden week heeft Prete een video daarvan getoond van het toestel al vliegend. Het testmodel is weliswaar een kleine drone, maar volgens Prete zou het ook werken bij een groter model, groot genoeg om een mens op te tillen.

En het bijzondere is: het ontwerp van da Vinci is 5 eeuwen oud, en toen waren er geen aluminium, plastiek, elektrische motoren, batterijen, of door computer gecontroleerde systemen die vandaag een luchtschroef mogelijk maken...
https://www.cnet.com/news/this-drone-flies-using-da-vincis-530-year-old-helicopter-design/#ftag=CAD590a51eNIEUWE VERSIE LIBREOFFICE
De kantoorsuite van Microsoft, Office, is prima, maar niet goedkoop. En sommigen verkiezen te werken met een open source software. Dan is LibreOffice een goed alternatief. De nieuwste versie, versie 7.3, werkt trouwens veel beter samen met bestanden die in Office gemaakt zijn, dus in Word, Excel en andere.

Deze versie bevat trouwens tal van verbeteringen. How To Geek geeft een kort overzicht van enkele nieuwigheden.
https://www.howtogeek.com/783678/libreoffice-7.3-works-better-with-microsoft-office-files/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet10 PODCASTS OVER NEDERLANDSE EN VLAAMSE SCHRIJVERS
Op zoek naar nieuw luistervoer? Dat vind je in deze blogposting bij Bunt Blogt. Daarin vind je namelijk 10 podcasts die het hebben over Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Van J.M.H. Berckmans en Godfried Bomans, tot Harry Mulisch en Gerard Reve.
De besprekingen zijn zeer volledig. Meteen een blog om te blijven volgen!
[Taal: NL]
https://teunisbunt.blogspot.com/2022/01/tien-podcasts-over-nederlandse-en.html


AMAZON KOOPT DE RECHTEN OP MY FAVORITE MURDER

Het is een spijtige evolutie: steeds meer worden podcasts ondergebracht bij een streamingdienst of exclusieve aanbieder. Wat vaak betekent dat je die niet meer gratis beluisteren kan, of enkel bij die aanbieder.

Wanneer je dan leest dat Amazon de rechten koopt voor de populaire podcast "My Favorite Murder", dan slaat de angst je om het hart. Maar gelukkig blijft in dit geval de schade beperkt:  de exclusiviteit is beperkt in tijd. Nieuwe episodes zal je een week lang enkel kunnen beluisteren op Amazon, en daarna op je favoriete podcast-app.
https://www.engadget.com/amazon-my-favorite-murder-podcast-exclusive-154549838.html?src=rss
https://myfavoritemurder.com/


PODCAST LUISTEREN
Een site om te onthouden: hier vind je een selectie van de beste Nederlandstalige podcasts, in een mooie vormgeving. Er bestaat ook een app voor iOS en Android van.
[Taal: NL]
https://podcastluisteren.nl/

 
De nieuwe oogst


   
FINDXKCD
XKCD is een webcomic die al bestaat sinds 2005. Het archief ervan kan je via deze webdienst doorzoeken op trefwoord.
[Taal: ENG]
https://xkcd-search.typesense.org/


SOLUTIONS EXPLORER

Dit is een zoekmachine waar je winstgevende klimaatoplossingen kan vinden uit de hele wereld. Je kan er aangeven wat jouw profiel is, wat jouw behoeften zijn, en welke doelstellingen je wil nastreven. De database belooft jou dan de oplossingen aan te bieden die passen bij jouw situatie.
[Taal: ENG]
https://solarimpulse.com/solutions-explorer


WORDLE ARCHIEF
Wordle is enorm populair. Maar er wordt slechts één puzzel per dag uitgebracht. Dankzij deze site heb je toegang tot het archief van vroeger, zodat je ook die puzzels kan spelen.
[Taal: ENG]
https://www.devangthakkar.com/wordle_archive/?187


ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF 2021
Op de COP26, de klimaatconferentie van de VN, werd de winnaar voorgesteld van de wedstrijd Enifronmental Photographer of the Year. Het werd de Spaanse fotograaf Antonio Aragon Renuncio.  (1) Op de website van CIWEM vind je de winnaars in de verschillende categorieën.  (2)
http://antonioaragonrenuncio.com/
https://www.ciwem.org/news/environmental-photographer-of-the-year-2021-epoty-winners


NAEVNER: KLEUREN NOEMEN
Op deze website vind je mooie omschrijvingen om kleuren te benoemen. Want "groen" kan niet alleen gaan van donker- tot lichtgroen, maar ook van een heldergroen (#68E610) tot "kalm groen" (€3D9A66). De beschrijvingen gaan uit van de hex kleurencodes.
[Taal: ENG]
https://naevner.com/


KENHUB: ANATOMIE
Deze dienst wil je snel de anatomie van je lichaam laten leren. Je kan de dienst raadplegen op je computer, tablet of smartphone, en hij is beschikbaar in het Engels, Duits, Portugees en Spaans.
[Taal: ENG]
https://www.kenhub.com/


DE KUNST OM LICHT TE REIZEN

Travelling Light is een hele kunst. Juist genoeg bagage meenemen om alles bij te hebben wat je nodig hebt, zodat je efficiënt reizen kan.
Deze website wil je daarbij helpen. En het is een hele mindset die je daarvoor moet aankweken.
[Taal: ENG]
https://www.onebag.com/


SIRI SHORTCUTS
Op deze pagina vind je een cataloog met daarin ontelbare shortcuts voor je slimme assistent Siri. Je krijgt gratis toegang tot een deel ervan, maar voor een ander deel moet je eerst lid worden van Shortcuts.
[Taal: ENG]
https://www.matthewcassinelli.com/sirishortcuts/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CORONABAROMETER VOOR HET ONDERWIJS

Naast de gewone Coronabarometer, die voor het hele land telt, is er ook een aparte barometer voor het onderwijs. Op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je juiste uitleg van wat de kleuren betekenen, welke factoren meespelen om de kleur te bepalen, en welke maatregelen er genomen moeten worden.
[Taal: NL]
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/update-corona-coronabarometer-voor-het-onderwijs


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PINK
Dit is een nieuwe webradio, voor en door vrouwen. Je hoort er een mix van de beste vrouwelijke artiesten uit de jaren 80, 90 en 2000, maar natuurlijk ook de hits van vandaag.
[Taal: NL]
http://pinkradio.be/


WORDLE: ENKELE KLONEN
Gisteren kon je lezen dat The New York Times het populaire Wordle gekocht heeft van de bedenker ervan. In een persbericht werd gezegd dat het spel niet achter de betaalmuur van de NYT zou komen, maar een persbericht is geen contract...
Maar geen nood: er bestaan gelukkig verschillende clonen van Wordle waar je voor het woordspel terecht kan, als de NYT toch van gedachte veranderen zou. In dit artikel bij CNet worden verschillende alternatieven opgesomd.
[Taal: ENG]
https://www.cnet.com/tech/gaming/if-you-finished-wordle-today-try-out-these-similar-games/


HOU JE BREIN SCHERP

Sus je brein niet in slaap met het ouder worden, maar hou het scherp. Volgens dit artikel bij CNBC vind je 3 oefeningen die je moet doen, en je zou moeten zien dat je brein goed blijft werken.
De oefeningen zijn wel origineel, en zelfs intrigerend.
[Taal: ENG]
https://www.cnbc.com/amp/2021/11/11/do-these-brain-exercises-to-think-and-solve-problems-faster-says-stanford-creativity-expert.html


WEIRD OLD BOOK FINDER
Dit is een zoekmachine voor rare oude boeken. Je geeft gewoon een zoekterm in, zoals "Detective", en je krijg een oud boek hierover te zien. Meer nog: je kan het ook lezen, want je krijgt het volledig te zien.
[Taal: ENG]
https://weird-old-book-finder.glitch.me/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Amerikaans kunstschilderes, ontwerper, etser, kunstenaar en illustrator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jennie_Augusta_Brownscombe
    Plaats in Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lazoerny_(Koersk)
    Compendium van biografieën van Amerikaanse vrouwen uit de 19e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Woman_of_the_Century
    Frans egyptoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/R.A._Schwaller_de_Lubicz
    Alternatieve therapie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Craniosacraal_therapie
    Stad in Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abasja_(stad)
    Roman uit 1930 van de Nederlandse schrijver Rein Valkhoff - https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Zonnehuis
    Londens warenhuis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Derry_%26_Toms
    Edelman, militair en kroniekschrijver uit het graafschap Henegouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_de_Haynin


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Olympische Winterspelen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen_2022
    Eurovision Young Musicians 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Young_Musicians_2022
    In Denemarken zijn alle coronamaatregelen stopgezet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Denemarken


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Shakespeare - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Shakespeare


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo verwijder je eenvoudig een film of serie uit je Verder Kijken-lijst op Netflix
https://www.ad.nl/tech/zo-verwijder-je-eenvoudig-een-film-of-serie-uit-je-verder-kijken-lijst-op-netflix~af5d2c3f/
- Nieuwe koptelefoon of oordopjes? Hier moet je goed op letten
https://www.ad.nl/tech/nieuwe-koptelefoon-of-oordopjes-hier-moet-je-goed-op-letten~ada4b1c7/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Waar vind ik de Google support (zowel gratis als betalend)
https://computertaal.info/2022/02/03/waar-vind-ik-de-google-support-zowel-gratis-als-betalend/
- Vormen fitnesstrackers privacyrisico’s? Tips van ESET
https://computertaal.info/2022/02/03/vormen-fitnesstrackers-privacyrisicos-tips-van-eset/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Meta stopt 'waarschijnlijk' met Facebook in EU als VS-datatransfers niet mogen
https://tweakers.net/nieuws/192872/meta-stopt-waarschijnlijk-met-facebook-in-eu-als-vs-datatransfers-niet-mogen.html
- Apple wil 27 procent commissie van apps met alternatieve betaalsystemen
https://tweakers.net/nieuws/192860/apple-wil-27-procent-commissie-van-apps-met-alternatieve-betaalsystemen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Apple legt de laatste hand aan een verbeterde versie van Face ID. De gezichtsherkenningsfunctie van de iPhone weet binnenkort ook wie je bent als je een mondmasker draagt.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/iphone-krijgt-eerdaags-gezicht-met-mondmaskerherkenning/article-news-1830781.html
- Cyberaanvallen op havenbedrijven lijken niet gecoördineerd, tankopslag Sea-Invest intussen hersteld
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/cyberaanvallen-op-havenbedrijven-lijken-niet-gecoordineerd-tankopslag-sea-invest-intussen-hersteld/article-normal-1830685.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE KUN JE GOOGLE FOTO'S SYNCHRONISEREN MET JE PC?

Met je Android smartphone kan je prachtige foto's maken. Maar niet iedereen weet hoe je die simpel kan overzetten naar je pc, hoe je ervan een back-up kan maken naar je pc of de cloud, enz. Dit artikel bij AndroidWorld geeft je een heldere uitleg.
https://androidworld.be/tips/hoe-google-fotos-synchroniseren-met-pc


HOW TO: VIDEO BEWERKEN MET DESCRIPT
Een video of audio bewerken is niet zo simpel. Meestal zijn daar ingewikkelde programma's voor nodig, met heel complexe interfaces. Descript belooft het eenvoudiger te maken: met dit progje voor Windows en Mac wordt een transcriptie gemaakt van het bestand, zodat je de beelden kan herschikken, afkorten en meer, gewoon door tekst te verplaatsen.
Bij Lifehacker krijg je een duidelijke uitleg hoe je met deze tool werken kan.
https://lifehacker.com/try-this-program-to-edit-audio-and-video-like-a-text-do-1845466379


SPOTIFY OPZEGGEN
Deze week kon je lezen dat verschillende muzikanten hun muziek teruggetrokken hebben uit Spotify, omdat ze boos zijn dat podcaster Joe Rogan daar een forum heeft. Ben jij ook boos op Spotify, en wil je je abonnement opzeggen? Maar verlies je dan niet alle playlists die je met veel noeste arbeid en liefde samengesteld hebt?
Dit artikel bij Gizmodo vertelt hoe je dat doet.
https://gizmodo.com/how-to-cancel-spotify-export-playlists-1848456618? 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MYCROFT: BOUW JE EIGEN SLIMME LUIDSPREKER
Slimme luidsprekers zoals Google Home en Alexa van Amazon zijn in steeds meer huiskamers te vinden. Je kan er enorm veel dingen mee doen: de verlichting in de kamer dimmen, je agenda bijhouden, telefoongesprekken voeren. Maar wil je liever je eigen slimme luidspreker maken, zonder beroep te moeten doen op Amazon of Google? Dan kan dat met Raspberry Pi, en deze tool. Bij Chip.de vind je een duidelijke uitleg - in het Duits weliswaar, maar Google Translate is er ook nog!
https://www.chip.de/news/Geniales-Kostenlos-Tool-machts-moeglich-So-basteln-Sie-Ihre-eigene-Alexa_183164844.html


SOLVEIGMM VIDEO SPLITTER
Deze tool, die voor Windows en Mac beschikbaar is, is een praktische tool om audio- en videobestanden te trimmen. Dankzij de navigatie kan je heel nauwkeurig door de output bewegen en zo exact de fragmenten te kiezen.
https://www.chip.de/downloads/SolveigMM-Video-Splitter_49766562.html


AMIE: PRODUCTIVTEIT

Dit is een app die je op het web of je mobiele toestel kan gebruiken. En hij staat ons wel aan, omdat je taken verslepen kan. Je maakt een lijstje met taken die je moet doen, in verschillende categorieën, en je kan dan een of meerdere taken naar je agenda slepen.
De dienst is nog in volle ontwikkeling, je kan je wel aanmelden om er gebruik van te maken zodra hij gelanceerd wordt.
https://amie.so/


PANWRITER
Deze app voor Windows, macOS, Linux biedt je een schrijfomgeving zonder franje. Geen knoppen die je kunnen afleiden, geen lettertypes om uit te kiezen. Je kan wel via Markdown bepaalde opmaak meteen toevoegen. Zo ligt jouw focus volledig op de tekst die je aan het schrijven bent.
https://panwriter.com/


PASSPORTER: INSPIRATIE
We blijven nog even bij het reizen - en wie weet is het deze zomer weer mogelijk om er echt op uit te trekken! Je kan inmiddels al via deze app inspiratie opdoen voor je reis, die helemaal plannen met heel efficiënte tools.
[Android/iOS]
https://passporterapp.com/en


NEDERLANDSTALIGE APP: JUMBO FOODCOACH

In de nieuwe app van Jumbo zit er nu ook een "productwissel". De bedoeling is dat iedereen zijn dagelijkse boodschappen gezonder maken kan, door een product te vervangen dat past in "de schijf van vijf". De app bevat ook tal van recepten, zodat je uit 1.500 gerechten kiezen kan.
https://www.jumbo.com/service/foodcoach


KIES EENS EEN ANDER THEMA VOOR JE SLACK
erk je met verschillende werkplekken in Slack, dan kan het interessant zijn om voor elk van hen een ander thema te kiezen. Zo kan je die gemakkelijker uit elkaar houden.
Deze website biedt je thema's aan die je gratis en heel eenvoudig kan toepassen.
https://slack-themes.vercel.app/?order=asc&sort=theme_name

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De ware tragedies van het hart
zijn die waarin niets gebeurt.
-Paul Bourget-