Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/1/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1244 van 22/1/2022


 

Gegroet lezer,

In deze editie enkele berichten die een kanttekening plaatsen bij nieuwe digitale fenomenen - denk aan de bitcoin en de enorme hoeveelheid energie die daarbij gebruikt wordt. Influencers die reclame maken voor bitcoin,  AI in de gezondheiszorg... Toepassingen die een belofte inhouden, maar toch met de nodige regelgeving omringd moeten worden.

Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BITCOIN: CHAOS IN KAZACHSTAN EN METHODE OM EFFICIËNTER TE MINEN
Weet je nog, het bericht in juni dat China het minen van bitcoins ging verbieden? Op dat moment was het land goed voor ongeveer 60 tot 70% van het hele bitcoinminingnetwerk. Als gevolg van het verbod trokken vele miners naar Kazachstan, dat niet zo heel ver verwijderd is. En de prijzen voor elektriciteit lagen daar goedkoop. Maar liefst 87.849 mining machines werden daar geïnstalleerd, zo lees je bij Wired.

Business as usual dus, voor de bitcoin miners - tot uiteraard een twee weken geleden de chaos losbrak in Kazachstan, na protestacties die met veel geweld neergeslagen werden. Russische troepen werden ingezet, om de orde in het land te herstellen. Er kwamen onderbrekingen in de elektriciteitstoevoer, en dat was absoluut gevaarlijk voor de machines: als een computer abrupt stopgezet wordt, en het is koud (in Kazachstan is de temperatuur onder nul), dan kan de machine bevriezen.

En de miners moesten hun operaties stopzetten.  Dat werd gevoeld doorheen het hele Bitcoinnetwerk, dat 12% van zijn hashrate verloor (de rekenkracht pers seconde tijdens het minen). Wired heeft hierover een interessant verhaal.(2)

Feit is dat het energieverbruik bij het minen van bitcoins en andere blockchain-munten een groot probleem blijft. Maar daar zou verandering in kunnen komen. Block, het bedrijf dat voorheen bekendstond als Square (en in handen is van Jack Dorsey) heeft aangekondigd dat het een open bitcoin mining systeem aan het ontwikkelen is, dat meer verspreid en efficiënter zou moeten zijn.

Het systeem is erop gericht om het kopen van een mijnbouwinstallatie gemakkelijker te maken, de warmteafvoer te vereenvoudigen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Block evalueert momenteel de technologie en zoekt naar partners voor het platform. Zo zou dus het probleem van de elektriciteit toch ook aangepakt moeten worden. (3)
https://bitflyer.com/en-eu/s/glossary/hashrate
https://www.wired.co.uk/article/kazakhstan-cryptocurrency-mining-unrest-energy
https://www.theverge.com/2022/1/14/22883500/jack-dorsey-block-bitcoin-mining-system-open-source-mainstreamOOK IN NEDERLAND PAST APPLE ZIJN BETAALOPTIES AAN
Verleden week kon je lezen dat Apple in Zuid-Korea, onder druk van de overheid aldaar, zijn in-app opties aangepast heeft, zodat ontwikkelaars meer opties kregen om betalingen te ontvangen. En dus eigenlijk minder commissie moesten betalen aan Apple op die betalingen.

Onze conclusie bij dat bericht was dat hopelijk andere landen ook wat meer haar op hun tanden zouden krijgen, en eveneens in verzet zouden gaan tegen het betaalsysteem van Apple.

En kijk: Reuters meldt dat ook in Nederland de overheid opgetreden is. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt vonniste namelijk dat Apple zijn marktpositie uitbuitte om te eisen dat ontwikkelaars enkel gebruikmaken van het in-app betaalsysteem van Apple.

Alleen: het vonnis heeft alleen betrekking op dating apps. En Apple heeft aangekondigd dat het zich naar dit vonnis gaat voegen, en dat het twee optionele betaalwijzen gaat invoeren die enkel in de Nederlandse App Store verkrijgbaar zijn, en enkel voor dating apps. Maar dat het wel in beroep gaat tegen deze beslissing.

Waarom het enkel op dating apps van toepassing is, is ons niet echt duidelijk.
https://www.reuters.com/technology/apple-complies-with-dutch-watchdog-ruling-payment-options-netherlands-2022-01-15/ONDERSCHEPPEN VAN SMS BERICHTEN IETS MOEILIJKER GEMAAKT
Bij heel wat 2FA (two factor authentication) systemen wordt vaak gebruik gemaakt van sms om een code naar jouw telefoonnummer te zenden, die je dan kan invullen als bijkomende veiligheid bij het inloggen in een webdienst. Maar die sms-berichten kunnen onderschept worden, wat deze beveiliging onderuit haalt.

Maar voor Android toestellen zou daarin verandering kunnen komen. In Android 12 zit er namelijk een optie, waarbij je 2G verbindingen kan uitzetten. Daardoor maken zij het werk moeilijk voor de  zogenaamde "IMSI catchers" (ook wel singrays genoemd) , die zich voordoen als een gsm-mast, waarmee jouw toestel, dat op zoek gaat naar masten in jouw omgeving, verbinding zou kunnen maken. Maakt jouw toestel een connectie met een van die valse masten, dan kunnen hackers persoonlijke data onderscheppen.

En die mogelijkheid wordt met deze nieuwe standaardinstelling in Android 12 dus uitgeschakeld. Meer veiligheid dus - en wie kan daar tegen zijn?
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/android-users-can-now-disable-2g-to-block-stingray-attacks/MICROSOFT TEST FUNCTIE UIT OM YOUTUBE MAKERS (CREATORS) TE VOLGEN
Een bericht dat ons veel plezier doet, omdat The Verge in zijn artikel het woord "RSS" vermeldt - maar dan in een nieuwe vorm. Het blijkt namelijk dat Microsoft  n de Canary-versie (een testversie) van de Edge browser een "follable web" functie inbouwt.

Concreet betekent dit dat er in de adresbalk van de browser een knop komt. Daar kan je,  wanneer je op YouTube naar een filmpje kijkt, op klikken om dan de maker van het filmpje te volgen. Recent content die door die maker aangemaakt werd, staat dan te zien op de Collections functie in Edge.

Die functie, in het Nederlands Verzamelingen genoemd, vind je op je knoppenbalk in Edge, en dient om content, notities en hele webpagina's op te slaan om later te kunnen bekijken.

Met deze nieuwe volg-knop zou je dan een feed krijgen in je Verzameling, waarmee je recente postings kan zien van de maker die je volgt.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/1/17/22887626/microsoft-edge-youtube-intergration-following-feature-canary-testAPPLE: NIEUWS OVER HEADSET EN MOGELIJK PRIVACY LEK
Velen kijken uit naar de virtual reality headset waaraan Apple zou werken. Want zij menen dat Apple een standaard zou kunnen neerzetten voor de headset van de toekomst  - net zoals het met zijn iPhone een nieuwe standaard gecreëerd heeft voor smartphones.

Volgens Bloomberg zou het niet zozeer een virtual reality bril zijn, maar wel een mixed reality, je zou dus de echte wereld rondom jou zien, met een virtuele laag data erbovenop. Maar de lancering ervan zou vertraagd worden tot einde 2022, zo vertellen bronnen aan Bloomberg. En het zou zelfs 2023 kunnen zijn vooraleer de headset in de winkel zou liggen. Een vertraging die te wijten zou zijn aan problemen met oververhitting, met camera's en software. Apple zou de voorstelling van de headset eerst gepland hebben voor de WWDC conferentie in juni dit jaar. (1)

Mark Gurman van Bloomberg zegt dat hij gelooft dat de headset twee processoren zal hebben, waarvan een evenwaardig zou zijn aan de M1Pro chip, met de bijkomende GPU kernen. Je zou de lenzen kunnen vervangen door glazen, voorgeschreven door jouw oogarts. En er zou ook geavanceerde audiotechnologie aanwezig zijn (2)

Er is nog nieuws van Apple, maar niet zo'n positief. Het gaat om de Safari-browser, versie 15. Onderzoekers bij FingerprintJS hebben daar een bug in gevonden. Het bedrijf is gespecialiseerd in het fingerprinten van browsers en het opsporen van fraude, en het kwam tot de vaststelling dat de bug ervoor zorgt dat websites de naam kunnen zien van andere databases die op andere sites gemaakt worden. Dit zou de mogelijkheid openen om jou te volgen doorheen verschillende websites,  en zo een profiel van jou aan te maken, zelfs in de Private Browsing modus. Bij The Verge vind je de technische uitleg van de bug. (3). FingerprintJS had de lek al in november gemeld aan de WebKit Bug Tracker dienst, maar tot nu toe werd het lek niet verholpen.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-14/apple-s-hotly-anticipated-headset-risks-being-delayed-until-2023
https://9to5mac.com/2022/01/16/apples-ar-vr-headset-could-be-priced-above-2000-feature-m1-pro-like-performance/
https://www.theverge.com/2022/1/16/22886809/safari-15-bug-leak-browsing-history-personal-informationAI IN DE GEZONDHEIDSZORG: WE ZIJN ER NOG NIET
Er werd veel hoop gesteld op de toepassing van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg. AI zou bijvoorbeeld tot betere diagnoses moeten leiden, en betere behandelingen. Maar de eerste resultaten van de toepassing van AI zijn teleurstellend.

Medische informatie is enorm complex, en vaak minder beschikbaar, en algoritmes zijn getraind met gegevens van het web. De resultaten van AI kunnen zelfs misleidend zijn.  Dat is alvast de conclusie van het Britse Alan Turing Institute, dat onderzocht hoe AI geholpen had bij het beteugelen van de coronacrisis. Experts hadden grote problemen om de gezondheidsdata te verzamelen die zij nodigen om de technologie te kunnen gebruiken zonder vooroordelen. Met als gevolg dat bijna alle AI tools waarmee getracht werd Covid-19 symptomen op te sporen, een fout bevatten.

Een interessant artikel hierover bij Wired.
https://www.wired.com/story/health-care-ai-long-way-to-go/CRYPTO: OVERHEDEN WILLEN MISLEIDENDE RECLAME AAN BANDEN LEGGEN
Het lijkt erop dat vele schimmige bedrijven munt willen slaan (!) uit de hype rond cryptomunten. Hun belofte: met crypto's  word je snel rijk. Dat je ook snel arm kan worden als de koers terug daalt, vergeten ze erbij te vermelden. In verschillende landen treedt de overheid nu op om de burger te beschermen tegen dergelijke misleidende reclame.

Zo heeft de Monetary Authority of Singapore (MAS) nieuwe richtlijnen uitgevaardigd over cryptocurrencies, die specifiek gericht zijn naar het aanbieden van diensten om cryptogeld te verhandelen. Cryptoberijven zullen niet langer meer mogen adverteren op het publieke terrein, op websites, social media, op radio en tv of print media. Deze regels slaan op banken en betaaldiensten die cryptodiensten aanbieden, en worden ook uitgebreid op diensten die je helpen om crypto's over te dragen, en die je een portefeuille (wallet) aanbieden om je cryptogeld te bewaren. (1)

In Spanje heeft de Spanish National Securities Market Commission uitgevaardigd dat mensen en bedrijven voortaan minstens 10 dagen op voorhand dit moeten melden wanneer zij een campagne willen voeren voor cryptogeld. Influencers met meer dan 100.000 volgers moeten de inhoud van de promo die zij willen maken voor cryptogeld eerst voorleggen aan deze overheidsinstantie, en zij moeten de gebruikers waarschuwen over de risico's die transacties in cryptogeld inhouden (2)

En ook in het Verenigd Koninkrijk worden crypto advertenties onder de loep genomen. Crypto marketing valt voortaan onder dezelfde wetgeving als promo's voor andere financiële diensten, zoals aandelen en verzekeringsproducten.  Het ministerie van Financiën beklemtoont dat het innovatie in cryptogeld wil bemoedigen, maar dat het belangrijk is dat de gebruikers geen producten verkocht worden met misleidende claims.(3)
https://www.zdnet.com/article/singapore-cautions-against-marketing-of-cryptocurrency-services-to-public/#ftag=RSSbaffb68
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/spain-moves-rein-crypto-asset-advertising-2022-01-17/
https://www.gov.uk/government/news/government-to-strengthen-rules-on-misleading-cryptocurrency-advertsWAT ALS: GOOGLE ZIJN WHITE NOISE PLOTS VERANDERT
Het kan triviaal lijken: een dienst die plots zijn aanbod wijzigt. Vooral wanneer het dan gaat om white noise om in slaap te raken. Maar het kan grote gevolgen hebben voor gebruikers.

Engadget meldt namelijk dat verschillende gebruikers met de haren in de handen zitten, nadat Google plots in zijn Google Assistant toestellen zoals de Nest Hub het white nose aangepast heeft. Dat is een geluid dat afgespeeld wordt op die toestellen, om jou of je kinderen te helpen om in slaap te vallen. De verandering is klein - het oorspronkelijke geluid bestond uit audio van één uur, die in een loop afgespeeld wordt. De nieuwe versie echter is audio van slechts 10 minuten lang, die dan telkens herhaald wordt. En de gebruikers vinden dat erg vervelend.

Het zijn vooral ouders van jonge kinderen die erover klagen: die kindjes gewend aan dat geluid om in slaap te geraken. En deze plotse verandering verstoort het proces om in slaap te vallen.

Naar verluid zou Google die verandering doorgevoerd hebben om data te besparen bij mobiele abonnementen. - de oude versie zou 4 GB aan data verbruiken per nacht.  Maar het toont wel aan hoe een kleine verandering in technologie die we elke dag gebruiken, ongewild een probleem kan veroorzaken dat voor gewone mensen verstrekkende gevolgen heeft.

Ben jij een gebruiker van deze white noise? Een Reddit-gebruiker heeft het originele bestand naar zijn Google Drive geüpload, waar je het kan downloaden en zelf naar je YouTube Music kan casten.
https://www.engadget.com/google-changed-the-white-noise-on-nest-devices-and-users-are-not-happy-125022202.html?src=rssMETAVERSE EN NFT: ENKELE MOGELIJKHEDEN
Meta (ex-Facebook) wil dus werken aan een metaverse, een virtueel universum. Maar dat doet het uiteraard niet zonder plannen om daarmee geld te verdienen in het achterhoofd. Eén manier zou natuurlijk kunnen zijn via advertenties. Volgens The Financial Times zou Meta daarvoor al plannen hebben: het zou patenten aangevraagd hebben om je lijf en gezicht te kunnen traceren, ook je ogen.  Dat zou dan een meer realistische ervaring moeten brengen in de virtuele wereld. Maar het zou ook meer doelgerichte advertenties mogelijk maken.

Een andere manier om geld te verdienen, zou zijn door jou virtuele spullen te kunnen verkopen. Zo heeft Coinbase al aangekondigd dat het een partnerschap afgesloten heeft met MasterCard, zodat je NFT's kan kopen met deze cryptomunten.

Daar zit wel een mooi idee achter: bij een NFT staat het eigendomsrecht vast via de blockchain. En het zou dus een goede manier zijn om virtuele spullen te "bezitten" in de metaverse. Maar dat roept toch nog wel wat vragen op. Want het is niet voldoende dat je een digitaal eigendomsrecht hebt, dat je van de ene omgeving naar de andere kan meenemen, er zouden ook standaards moeten komen over wat een metaverse is, hoe het moet werken. Want anders kan compatibiliteit een probleem zijn.

Een vergelijking maakt dit duidelijk. Stel dat je in een videogame een virtueel wapen kan kopen. Dat zou je, volgens deze theorie, ook in een andere game moeten kunnen gebruiken. Maar daar moet je misschien heel andere proeven doorlopen vooraleer je dat wapen kan verdienen. En hoe gaat dat wapen daar werken - alles moet kloppen in beide werelden: de textuur, de weergaven, de manier waarop het een schaduw afwerpt, enz.

In de DTNS podcast van 18 januari vind je een interessant gesprek hierover.
https://www.protocol.com/bulletins/metas-tracking-you
https://www.theverge.com/2022/1/18/22889359/coinbase-mastercard-nft-marketplace-payments
https://archive.org/details/dtns20220118APPLE HEEFT DE MEESTE SMARTPHONES VERKOCHT
Onderzoeksbureau Canalys heeft een opsteker voor Apple: het bedrijf uit Californië heeft de meeste smartphones verkocht in het vierde kwartaal 2021. Wereldwijd was het goed voor 22% van alle smartphones die dat kwartaal verkocht zijn. Op de tweede plaats staat Samsung met 20%, gevolgd door Xiaomi met 12%, Oppo met 9% van Vivo met 8%.

Prima voor Apple. Maar dat wil nog niet zeggen dat de iPhone het meest verkochte toestel is. Al die grote merken alleen al zijn goed voor 49% - naast de vele andere kleinere merken die ook Android als besturingssysteem hebben. Want alleen Apple mag iOS-toestellen maken. En dus mag die 22% marktaandeel van Apple indrukwekkend zijn, het Android-besturingssysteem blijkt toch nog het populairste. Wat ons chauvinistisch hartje goed doet :)
https://9to5mac.com/2022/01/18/iphone-most-popular-smartphone/OPERA BRENGT EEN CRYPTO BROWSER UIT
Opnieuw een bericht dat rond de blockchain draait. En ook een beetje over de NFT's - alle modewoorden dus.

Wel, de makers van de Opera browser hebben een betaversie van de "Crypto  Browser" gelanceerd, voor Android, Windows en Mac. Een iOS-versie zou snel volgen.

Wat is de bedoeling van de browser? Wel, die bevat een wallet, die ondersteuning biedt voor verschillende populaire blockchains. En je zal ook NFT's kunnen bekijken, en cryptomunten rechtstreeks vanuit de browser kunnen aankopen.

Maar de browser kijkt ook naar de toekomst, en zal allerlei gedecentraliseerde apps ondersteunen, en er komt een aparte "Crypto Corner" in de browser, die  nieuws zal brengen over blockchains.

Heel veel hoogdravende termen, maar eigenlijk wil het zeggen dat Opera het voor de gewone gebruiker eenvoudiger moet maken om mee te zijn met alle nieuwe fenomenen, zoals cryptomunten, NFT ruilbeurzen, enz. Een uitleg in duidelijke taal bij Engadget.
https://www.engadget.com/opera-is-making-a-dedicated-crypto-browser-112602524.htmlTWITTER COMMUNITIES NU OOK VOOR ANDROID
De functie "Twitter Communities", die tot nu enkel voor iOS-toestellen beschikbaar was, komt nu ook vrij voor Android-gebruikers. Zij moeten daarvoor wel een update van de Twitter app uitvoeren.

Deze Communities is wel een handige functie. Mensen met eenzelfde interesse kunnen een besloten ruimte creëren, en de berichten die daar geplaatst worden, kunnen enkel gelezen worden door de leden van die groep.

Uiteraard moeten die leden de groepsregels accepteren, zodat alles netjes blijft. Daar verbind je je toe wanneer je op de knop "Deelnemen" klikt om tot een groep toegelaten te worden.

De groepen zijn op Twitter erg populair, en zij hebben erg uiteenlopende onderwerpen. Wie zelf een groep wil oprichten, moet een account hebben, en een formulier invullen waarin duidelijk gemaakt wordt wat het onderwerp is van de groep, en tot welke doelgroep de oprichter zich richten wil.
http://www.pressetext.com/news/20220120036INSTAGRAM LANCEERT ABONNEMENTEN
Het is nog maar een beperkte test, voor een handvol Amerikaanse makers, maar het is toch een interessant experiment.  Deze makers zullen namelijk op Instagram de mogelijkheid krijgen om hun volgers tegen betaling toegang te geven tot exclusieve content zoals Instagram Live video's en Stories.

Wie zo'n abonnement neem, krijgt een speciale badge naast zijn naam, die te zien is wanneer zij een commentaar geven of een boodschap sturen aan een maker.

De prijzen voor deze abonnementen gaan van $0,99 tot $99,99 per maand. De exclusieve Stories zal je herkennen aan een purperen cirkel. Het zal verboden zijn om die exclusieve content te delen met anderen, want dat is een inbreuk op de gebruiksvoorwaarden van Instagram. Als een maker merkt dat iemand toch een screenshot neemt van zijn content, of er een opname van maak, dan vraagt Instagram om dit te melden.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/01/19/instagram-launches-early-test-of-creator-subscriptions-in-the-u-s/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WORDPRESS: STEEDS MEER KWETSBAARHEDEN
WordPress is een van de meest gebruikte Content Management Systemen (CMS) voor websites ter wereld. Maar die populariteit zorgt er ook voor dat heel wat hackers hun pijlen richten op het CMS, omdat zij weten dat zij daar meteen veel slachtoffers kunnen maken.

Een van de gemakkelijkste manieren zijn de plug-ins, die je als website beheerder kan toevoegen aan je core WordPress, om extra functies toe te voegen, zoals een nieuwsbrief verzenden bijvoorbeeld. Er bestaan duizenden plug-ins, en die vormen blijkbaar een kwetsbare plek. Ofwel opdat de makers ervan onvoldoende de beveiliging ervan gecontroleerd hebben, ofwel omdat website beheerders niet snel genoeg de plug-ins updaten.

De cijfers over het aantal ontdekte kwetsbare plekken zijn indrukwekkend - en ook onrustwekkend. In 2021 steeg het aantal gerapporteerde kwetsbaarheden met 142% naar 2.240. En daarvan werd er 77% actief misbruikt om aanvallen uit te voeren. Beveiligingsexperts adviseren organisaties dan ook om hun aandacht eerder te richten op de bugs die het gemakkelijkst te exploiteren zijn, in plaats van de bugs die de hoogste kritieke score hebben.
https://threatpost.com/wordpress-bugs-exploded-2021-exploitable/177553/FACEBIT: GEZICHTSMASKER MET TECHSNUFJES
Tja, we hebben er allemaal moeten leren mee leven, de mondmaskers. In het begin de stoffen maskers, omdat er geen andere beschikbaar waren. Maar sindsdien zijn er voldoende maskers beschikbaar - de blauwe "chirurgische" maskers, en de witte "KN95" of FFP2". Maar dragen we ze wel correct, passen ze voldoende aan op ons gezicht?

Een bedrijf heeft nu een sensor ontwikkeld die allerlei gegevens kan verzamelen via dat N95 masker. De sensor zou kunnen ontdekken of er toch andere lucht binnenkomt, en of je masker niet goed aanpast, op basis van plotse daling van de weerstand in het masker.

Maar de sensor zou nog meer kunnen, zoals je hartslag meten. Door een combinatie van hartslag en ademhaling zou de sensor weten of je gestresseerd bent of niet. En je zou de sensor niet moeten herladen, aldus het artikel bij Engadget: de sensor maakt gebruik van de kracht van je ademhaling, warmte, beweging en de zon om de ingebouwde batterij te herladen.
https://www.engadget.com/facebit-smart-face-mask-sensor-205238551.html?src=rss&guccounter=1LOGITECH PEN: VOOR DE CHROMEBOOK
Logitech heeft een nieuwe stylus gelanceerd, de Logitech Pen die in het bijzonder bedoeld is voor studenten. De pen is bijzonder in het feit dat zij de Universal Stylus Initiative "USI" ondersteunt, een standaard die Google sinds 2018  integreert. Ook Intel en Lenovo ondersteunen die, in een poging om een open standaard te creëren voor dergelijke pennen.

Tal van makers van Chromebook  laptops ondersteunen deze standaard, en de Logitech pen zal werken met meerdere merken van Chromebook toestellen, zoals Lenovo, Acer, HP, Asus en Samsung. Toestellen die vooral in scholen gebruikt worden.
https://www.engadget.com/logitech-pen-usi-compatible-chromebooks-111000475.html?src=rssBIOTECH INGENIEURS HERPROGRAMMEREN CELLEN: GEDAAN MET KAALHEID
Biotechnologie is heel veelbelovend - het feit dat dergelijke bedrijven volop geld kunnen krijgen van investeerders, en die investeerders kunnen belonen met mooie uitkeringen bewijst het.

Ontelbaar zijn de berichten over doorbraken in biomedische technologieën, die ziekten, die tot nu onbehandelbaar waren, nu kunnen remediëren. Ook de vaccins tegen covid-19 behoren tot die categorie.

Maar er zijn ook kleine stappen vooruit, die wellicht veel meer mensen kunnen interesseren. Mensen die geconfronteerd worden met kaalheid bijvoorbeeld. Voor hen is er dit heuglijke bericht: wetenschappers aan de MIT melden dat zij nieuwe cellen kunnen maken, die haar kunnen vormen. En als je die dan zou kunnen overbrengen naar een persoon, zou die terug een volle haardos kunnen krijgen. Zo is er zelfs een start-up met de naam dNovo, die een foto de wereld ingestuurd heeft van een muis, waarop een weelderige bos menselijk haar groeit, nadat er menselijke haar-stamcellen get

Technologyreview heeft het verhaal.
https://www.technologyreview.com/2022/01/18/1043751/bald-lab-grown-hair-cells/EVEN EEN TOCHTJE DOOR DE RUIMTE
Wat zou je ervan denken om in de VS op te stijgen en een uurje later in Parijs te landen? Het Amerikaanse Radion Aerospace wil dat mogelijk maken. Maar je moet dan wel even de ruimte in.

Het bedrijf wil namelijk een "single-stage-to-orbit" ruimtetuig ontwikkelen. Dat betekent dat dit tuig kan opstijgen vanop een gewone landingsbaan zoals een vliegtuig, dan raketten aansteken, in een baan rond de aarde komen, en dan terug naar de aarde keren om op een gewone landingsbaan te landen.

Wilde plannen? Het bedrijf probeert dat ruimtetuig al sinds 2016 e ontwikkelen, maar het denkt dat het tegen het einde van dit decennium een operationeel toestel te hebben.

In het huidig ontwerp zouden 5 mensen aan boord en kan er iets meer dan 1 ton vracht mee. NASA wil de ontwikkeling van private ruimtetuigen in een baan rond de aarde bevorderen, en bedrijven zoals Radian zouden daarbij kunnen helpen. Zij zouden bijvoorbeeld goederen kunnen vervoeren die in de ruime vervaardigd zijn.
https://arstechnica.com/science/2022/01/radian-announces-plans-to-build-one-of-the-holy-grails-of-spaceflight/
https://www.radianaerospace.com/EXOSKELET VAN WANDERCRAFT LAAT MENSEN MET VERLAMMING MET MEER NATUURLIJKE GANG LOPEN
Een exoskelet is een zegen voor mensen met een verlamming - in een niet al te verre toekomst zullen zij dankzij zo'n uitwendig skelet normaal kunnen lopen. Ook mensen die een ongeluk gehad hebben, kunnen dankzij zo'n exoskelet gemakkelijker revalideren.

Er wordt hard gewerkt aan deze technologie, maar tot nu toe waren de bewegingen niet echt soepel of natuurlijk te noemen. Dat zou met het nieuwe exoskelet van Wanderkraft een stuk beter moeten zijn. Het apparaat heeft ook goedkeuring (Medical Device Regulation)  gekregen van Europa om gebruikt te worden.

Deze verbetering is ook een stap vooruit naar een toekomst waarbij individuele personen zo'n exoskelet kunnen bezitten - mits uiteraard de nodige financiële ondersteuning, want goedkoop is zo'n exoskelet niet.

Bij Engadget vind je een achtergrondverhaal en een filmpje.
https://www.engadget.com/wandercrafts-latest-exoskeleton-has-a-more-natural-gait-060009831.html?src=rss 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDE DEVENTER MEDIAZAAK

Een erg interessante podcast, die gaat over een moordzaak: een weduwe werd vermoord, de zaakvoerder die de stichting die zij opgericht had ter ere van haar man, wordt verdacht en veroordeeld. Door de bemoeienissen van privé-personen wordt de zaak heropend, en de media-aandacht die de zaak krijgt zorgt voor een heel aparte dynamiek.
Een heel boeiende podcast, mooi en sober gemaakt.
Je kan ze beluisteren op de website van NPOradio, of via je podcast app.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-deventer-mediazaak


NOG EEN NIEUWE PODCAST: DE 7
Ook Mediafin brengt een dagelijkse podcast uit: De 7. De zakenkrant staat bekend voor zijn gedegen berichtgeving, dus dit is een podcast om naar uit te kijken. Je krijgt elke ochtend een overzicht van het nieuws. Mediafin wil trouwens ook een eigen audioproductiehuis oprichten.
https://www.tijd.be/podcasts/de-7/de-tijd-lanceert-nieuwspodcast-de-7/10360544


 
De nieuwe oogst


   
EEN MOOIE GRADUELE KLEURSCHAKERING

Gradient colors heet het in het Engels. Maar hoe werkt het, en hoe kan je het zelf maken? Dit artikel vertelt het jou.
[Taal: ENG]
https://www.joshwcomeau.com/css/make-beautiful-gradients/


DRAW YOU NFT
Op deze website kan je zelf heel gemakkelijk een NFT aanmaken. Maar het is tegelijkertijd een bewijs van onbetrouwbare hype die met NFT's gemaakt wordt. Je maakt hier heel eenvoudig een computertekening aan, en gaat die als NFT verkopen. Maar wie gaat die kopen? Het enige wat het "unieke" van deze NFT's creëert, is dat er op deze website slechts 1000 aangemaakt kunnen worden.
[Taal: ENG]
https://www.drawyournft.xyz/


APES: EEN INTERACTIEVE NFT
Tja,tegenwoordig kan je echt niets meer op de markt brengen zonder er het woord "NFT" aan toe te voegen. Dit zou dus een game moeten zijn, dat muziek en kunst combineert tot een interactieve puzzel game, die deel uitmaakt van een interactieve NFT. Hoe ze dat doen? Wel, als jullie het weten, laat het ons weten ??
[Taal: ENG]
https://punksvsapes.com/


VOOROORDELEN: THE COGNITIVE BIAS CODEX

Met zijn allen hebben we vooroordelen. Hoe hard we ons best doen om objectief te zijn, sommige factoren spelen altijd een rol bij onze beslissingen. Bij Wikimedia een mooie afbeelding die duidelijk maakt hoeveel factoren dat wel zijn.
[Taal: ENG]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Cognitive_bias_codex_en.svg


JAPANSE FILOSOFIE HELPT JE OM JE GELD WIJS UIT TE GEVEN
Nog een artikel dat je helpen kan om je goede voornemens voor het nieuwe jaar in daden om te zetten: bewust kopen en niet met geld smijten. Het artikel gaat te rade bij Japanse filosofieën, zoals Chisoku (tevreden zijn met wat je al hebt), Wabi Sabi (de schoonheid in imperfectie vinden) en meer.
[Taal: ENG]
https://hulry.com/japanese-philosophies-money/


EMOTIONELE MANIPULATIE
In discussies, in de omgang met anderen, zijn er soms mensen die anderen manipuleren. Op slimme manieren. Bij Reddit een afbeelding die verschillende van deze tactieken uitlegt: gaslighting, emotioneel misbruik,....
[Taal: ENG]
https://i.redd.it/xzr648kdnmb81.jpg


3BLUE1BROWN

Leve youTube, en de filmpjes die je daar kan vinden. Neen, niet de uitlach-filmpjes, niet de influencers, maar wel video's over dingen die je kan bijleren- programmeren, spullen herstellen, en zelfs hogere wiskunde leren
Over dat laatste onderwerp gaat dit kanaal: 3blue1brown. Het wil hogere wiskunde in visuele vorm duidelijk maken. Voor wie zijn hersens echt aan het werk wil zetten!
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/3Blue1Brown
https://www.youtube.com/c/3blue1brown/videos


CROSSWORDLE
Dit is een variant op Wordle, met dit verschil dat je het eindresultaat kent, en terug moet redeneren naar het begin. De regels van het spel blijven hetzelfde: een kleurencode voor een letter die niet in de eindrij terugkomt, een andere voor een letter die er wel voorkomt, maar op een andere plaats, en een groene code voor een letter die op de juiste plaats staat.
[Taal: ENG]
https://crosswordle.vercel.app/?daily=1


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DEZE WORDT HET
Een website die, volgens de logo's van de verschillende automerken, een objectief advies moet geven over de  wagen die je moet kopen. Deze website belooft op basis van 5 vragen jou te kunnen adviseren over jouw ideale wagen.
[Taal: NL]
https://dezewordthet.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PINK
Dit is een nieuwe digital radiozender, gemaaktvoor en door vrouwen. Je hoort er elke dg de beste vrouwelijke artiesten uit de voorbije decennia, in combinatie met de hits van vandaag.
[Taal: NL]
http://pinkradio.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLAN VANDAAG
Een website van de provincie Antwerpen, waarin zij haar beleid uiteenzet om het wonen en werken in de provincie goed en veilig te maken - maar vooral toekomstgericht. Een klimaatplan dus.
[Taal: NL]
https://planvandaag.be/


MAP MY SHEET

Met deze add-on kan je je data van Google Sheets meteen op Google Maps presenteren. De dienst is bedoeld voor bedrijven.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/map-my-sheet/76964/


LIFE CALENDAR
Wat heb jij de voorbije week gedaan, dat je je nog zal herinneren op je sterfbed? Een boude vraag, die het uitgangspunt is van deze webdienst. Hier krijg je namelijk een kalender die toont hoeveel je nog te leven hebt, zodat je daar even bij stil kan staan. En aangepord wordt om iets van je leven te maken!
[Taal: ENG]
https://life-cal.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Novelle van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jantje_Verdure
    Geologische tijdschaal van de ICS - https://nl.wikipedia.org/wiki/Meghalayen
    Duits bedrijf dat afdruk- en verwerkingsdiensten voor foto's levert - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cewe
    Broommonochloride - https://nl.wikipedia.org/wiki/Broommonochloride
    Roma in Kosovo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roma_in_Kosovo
    Zuid-Afrikaans mensenrechtenactivist, spreker en fotomodel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Candice_Mama
    Dichteres in de periode van het Laat-Romeinse Keizerrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Faltonia_Betitia_Proba
    Warenhuis in Zuid-Afrika en Namibië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Edgars_(warenhuis)
    Belgisch politicus en waarnemend burgemeester van de stad Sint-Niklaas tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emiel_Van_Haver


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Grenscrisis Wit-Rusland - Europese Unie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grenscrisis_Wit-Rusland_-_Europese_Unie
    Meat Loaf overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Meat_Loaf
    Overleden Belgisch mode-expert, modejournalist, trendwatcher, model en presentatrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ghislaine_Nuytten


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over bier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Bier


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Netflix blijft prijzen verhogen: deze alternatieven zijn een stuk goedkoper
https://www.ad.nl/tech/netflix-blijft-prijzen-verhogen-deze-alternatieven-zijn-een-stuk-goedkoper~aaf9c2aa/
- Woordspelletje Woordle is een hit: zo word je er beter in
https://www.ad.nl/games/woordspelletje-woordle-is-een-hit-zo-word-je-er-beter-in~aa48a7e2/

 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- MSEdgeRedirect: laat meer webpagina’s openen in je standard browser
https://computertaal.info/2022/01/19/msedgeredirect-laat-meer-webpaginas-openen-in-je-standard-browser/
- ESET: top 10 van slechte gewoontes in cyberbeveiliging die we in 2022 moeten veranderen
https://computertaal.info/2022/01/18/eset-top-10-van-slechte-gewoontes-in-cyberbeveiliging-die-we-in-2022-moeten-veranderen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- SIDN: impact eventuele routeerbaarheid 127.0.0.0/8-reeks is enorm
https://tweakers.net/nieuws/192314/sidn-impact-eventuele-routeerbaarheid-127000-8-reeks-is-enorm.html
- Delfts bedrijf toont elektrisch vliegtuigconcept dat met 44 mensen 550km vliegt
https://tweakers.net/nieuws/192316/delfts-bedrijf-toont-elektrisch-vliegtuigconcept-dat-met-44-mensen-550km-vliegt.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Scarlet laat klanten vertrekken... omdat Proximus glasvezel uitrolt
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/scarlet-laat-klanten-vertrekken-omdat-proximus-glasvezel-uitrolt/article-news-1824871.html
- Europa stuurt hackers naar open source software
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-stuurt-hackers-naar-open-source-software/article-news-1825113.html
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...BEEFTEXT 13.0 FINAL
Met deze gratis tool kan je heel eenvoudig vaak gebruikte teksten zoals je adres, btw-nummer enz. in andere teksten inlassen.
https://beeftext.org/


MEDIAHUMAN YOUTUBE DOWNLOADER

Deze tool is niet gratis, maar hij ondersteunt wel 4K beeldkwaliteit. Je kan, zoals de naam het zegt, filmpjes van YouTube downloaden naar je eigen computer. Verder kan je ook verschillende video's tegelijkertijd downloaden, en zelfs hele playlists en kanalen.
https://www.chip.de/downloads/MediaHuman-YouTube-Downloader_76845586.html
https://www.mediahuman.com/youtube-video-downloader/17/


SEEK: ONTDEK DE NATUUR
Bij deze app richt je je camera op een levend ding. Je identificeert zo dieren, planten, en leert erover. Je kan ook deelnemen aan uitdagingen.
[iPhone / Android]
https://www.inaturalist.org/pages/seek_app


FLOMO: NOTITIES

Deze app om notities neer te schrijven heeft vooral tot doel die notities om te zetten tot daden, je eigen flow te creëren. Vandaar de naam: flomo = flow + memo.
[iPhone / Android / Webapp]
https://flomoapp.com/
https://help.flomo.app/basic/download


DESK TIMER: AFSPRAKEN
Deze tool is weliswaar niet gratis, maar hij maakt het wel gemakkelijk om je afspraken te beheren. De kalender is overzichtelijk ingedeeld in maanden, en je krijgt de huidige, vorige en volgende maand te zien. Je kan ook je afspraken met bepaalde interval herhalen. Verjaardagen en feestdagen kan je in kleuren invoeren. De software is wel in het Duits.
https://www.chip.de/downloads/Desk-Timer_12996182.html


GUITAR PRO: MUZIEK COMPONEREN EN NOTEREN

Met Guitar Pro kan je als songwriter snel je melodie noteren,  terughoren en wijzigingen aanbrengen. Je hebt daarbij veel opties, die het progje jou voorstelt.
https://www.chip.de/downloads/Guitar-Pro_58493522.html
https://www.guitar-pro.com/


PHOTOWORKS: BEELDBEWERKER
Dit progje biedt een brede waaier mogelijkheden om je eigen foto's op te peppen. Ook wanneer je niet veel ervaring hebt met fotobewerking, kan je hiermee aan de slag.
https://www.chip.de/downloads/PhotoWorks_176337036.html
https://photo-works.net/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je hoeft iets niet mooi te vinden, want mooi op zichzelf zegt niets.
Het moet onrust zaaien.
-Oey Tjeng Sit-