Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/1/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1242  van 8/1/2022


 

Gegroet lezer,

Het nieuwe jaar hebben wij ingezet met enkele voorspellingen van de tech evoluties die we mogen verwachten voor 2022 - althans het zijn de voorspellingen van het Daily Tech News Show-team, waarop wij onze bescheiden commentaar geven. Wij zijn eigenlijk benieuwd naar wat jij ervan denkt?

Deze week was in Las Vegas de Consumer Electronics Show begonnen, het hoogfeest van de tech nieuwigheden. Er was dan ook een lawine aan persberichten in onze mailbox. Wij hebben de, naar onze mening, opmerkelijkste berichten uitgekozen, om u te verlijden :)

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VOORSPELLINGEN 2022: WORDT 2022 HET JAAR DAT JE IN DE SUPERMARKT KAN BETALEN MET CRYPTOMUNTEN?
Onze lezers weten dat wij trouwe fans zijn van de podcast Daily Tech News, die ons dag na dag inspireert en ons op het spoor zet van interessante artikels. En net zoals de vorige jaren spreken de panelleden hun voorspellingen uit voor het komende jaar. En het leuke is dat jaar na jaar die voorspellingen opgevolgd worden, om te zien wie gelijk had en wie niet.

Verleden week werden dus opnieuw enkele voorspellingen gedaan. Een daarvan was dat cryptomunten echt zouden doorbreken, in het gewone leven. Want nu kan je beleggen in cryptomunten, "klassieke" munten besteden aan de aankoop van cryptomunten. En hopen dat die dan gaan stijgen in waarde. Een belegging dus. En je kan sommige dingen betalen met cryptomunten, zoals bij ransomware. Maar iets gaan kopen in de supermarkt, en dat betalen met cryptomunten, dat kan je niet.

En dat zou, volgens een van de voorspellingen, in 2022 veranderen, zodat cryptomunten mainstream worden. Je zou je loon uitbetaald kunnen krijgen in cryptomunten, en steeds meer bedrijven zouden cryptomunten aanvaarden als betaalmiddel.

Bij die voorspelling hebben wij echter grote vragen. Gewoon omwege van de volatiele, vluchtige koers van cryptomunten. Vandaag kan een bitcoin 10.000 dollar waard zijn, en morgen 15.000, en overmorgen 5.000. Hoe kan je dan als gewone winkelier cryptomunten aanvaarden als betaling? Dat wordt dan bijgeschreven op je crypto-wallet, die uiteraard ook enorm fluctueert. Terwijl je aankoopprijzen hetzelfde blijven.

Voor ons zijn cryptomunten iets als goud - of aandelen, iets waarin je belegt, en hoopt dat het meer gaat opbrengen. Maar misschien zien wij het verkeerd in? Je mag ons verbeteren! In elk geval: volgend jaar in december zullen we zien of deze voorspelling juist zat of niet!
https://archive.org/details/dtns20211231VOORSPELLINGEN 2022: ALLE OGEN GERICHT OP APPLE OM VR MAINSTREAM TE MAKEN
Twee leden van het DTNS-panel kwamen tot dezelfde voorspelling: dat het Apple zal zijn die in 2022 VR eindelijk cool zal maken, zodat het mainstream kan worden. Hoe het dat zal doen, is echter nog de vraag.

Is het de VR-headset, die onafhankelijk van een Apple Watch kan werken? Of is het de software die de headset echt functioneel maakt, zoals een fitness app?

Beide panelleden hadden nog wel hun voorbehoud bij het VR-concept zelf. Enerzijds past het perfect bij de metaverse-toekomst, om elkaar te ontmoeten in virtuele werelden, te vergaderen net alsof je in dezelfde ruimte zit. Maar anderzijds zit je bij VR nog altijd in een geïsoleerde omgeving, en verlies je het contact met de echte wereld. Augmented Reality heeft dat contact wel. En wij hebben datzelfde voorbehoud.

Opnieuw een voorspelling om volgend jaar te herbekijken, en te zien of onze afwachtende houding terecht was of niet.
https://dailytechnewsshow.com/2021/12/31/2022-tech-predictions-dtns-4183/VOORSPELLINGEN 2022: STANDAARDS OP BROODNODIGE GEBIEDEN
Nog enkele voorspellingen van DTNS, die wij persoonlijk zouden verwelkomen. Allereerst: elektrische voertuigen zouden massaal op de markt komen, en aan een meer betaalbare prijs. Dat zou er dan weer toe moeten leiden dat er veel meer laadpalen komen, zo voorspellen de panelleden van DTNS. Die er meteen ook op wijzen dat er een standaard zou moeten komen voor universele kabels en stekkers, om overal de batterij van je wagen te kunnen opladen. Net zoals je nu via een USB-C kabel al je toestellen opladen kan.

Tom Merritt, de oprichter van DTNS, heeft het dan weer over de Matter-standaard, die in voege zou moeten komen voor IoT (Internet of Things) toestellen. Dankzij Matter zou je voortaan allerlei toestellen die je via het internet bedienen kan (lampen, luidsprekers, thermostaten) kunnen aankopen zonder je te moeten afvragen of die wel gaan werken met jouw toestel, of met elkaar.

Matter zou, volgens Tom, ertoe moeten leiden dat IoT-toestellen veel meer gebruikt gaan worden, gewoon omdat de gebruikers zich minder vragen moeten stellen over compatibiliteit.

Nog een andere voorspelling van Tom Merritt heeft minder te maken met standaards als wel met decentralisatie. Waarbij wij verwijzen naar ons artikel verleden week, over Web3. In plaats van de grote techbedrijven die onze data opslorpen en verkopen aan adverteerders, zouden er in 2022 meer gedecentraliseerde projecten moeten komen om jouw eigen data te bewaren. Het concept is niet nieuw, ook Tim Berners Lee speelt met het idee voor een soort virtueel kastje waarin jij al je data steekt, en je aan sommige bedrijven toegang geeft tot sommige data - maar niet tot andere. Jij blijft de baas van je data, en jij kan die, als je wil, te gelde maken.

Concepten die wij zeer genegen zijn, en die passen in het Web3-concept, waar de macht van de grote techbedrijven gebroken wordt, en het internet terug vrij worden zal.

Beluister de hele podcast op onderstaande link. Misschien heb jij ook zelf voorspellingen die je ons wil vertellen?
https://dailytechnewsshow.com/2021/12/31/2022-tech-predictions-dtns-4183/MICROSOFT EXCHANGE: VALSE START VOOR 2022
Het jaar is niet al te best begonnen voor Microsoft. Het werd geconfronteerd met een bug - niet een y2000 (year 2000) bug, maar een y2022 bug.

Klokslag middernacht moesten de beheerders van Exchangeservers wereldwijd namelijk vaststellen dat die servers geen mail meer wilden versturen. Alle uitgaande mails kwamen in een wachtrij terecht. Na onderzoek bleek het euvel te maken te hebben met een falen bij het controleren van de datum.  

Microsoft heeft een tijdelijke oplossing bekendgemaakt, waarbij Exchange admins ofwel een manuele fix toepassen ofwel een automatisch script. Maar ondertussen was er al wel een hele sliert mail in de wachtrij beland, en het zou even kunnen duren vooraleer die achterstand weggewerkt was, zo waarschuwde Microsoft.
https://www.theverge.com/2022/1/2/22863950/microsoft-exchange-y2k22-bug
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-releases-emergency-fix-for-exchange-year-2022-bug/RUSLAND: NETFLIX MOET 20 OVERHEIDSZENDERS STREAMEN
In de meeste landen werkt Netflix als een on-demand dienst, waarbij het zelf het aanbod bepaalt waar jij als abonnee uit kan kiezen. Dat aanbod is afhankelijk van de akkoorden en licenties die het afsluit met makers van programma's - buiten de zelf gemaakte content uiteraard. Netflix wordt in de meeste landen dan ook niet als een omroep beschouwd, en het valt dus niet onder de regelgevende wetten voor omroepen, zoals bijvoorbeeld in ons land onder de Vlaamse Regulator voor de media.

In Rusland echter zal Netflix wel onder een dergelijke Russische wet vallen. En zal het bijgevolg 20 staatszenders moeten streamen in dat land. Daaronder Channel One, NTV, en Spas (een kanaal van de Russische orthodoxe kerk - Spas betekent "gered")

Meer nog: Netflix zal ook een Russische poot moeten registreren, want streamingdiensten met meer dan 100.000 dagelijkse gebruikers moeten dit in Rusland doen, naast het aanbieden van de officiële tv-zenders van het land. Tussen haakjes: ook andere techreuzen kregen datzelfde bevel om een filiaal te vestigen in Rusland - Apple, Google, Meta, TikTok en Twitter.
https://www.engadget.com/netflix-russia-state-tv-channels-streaming-223008823.html?src=rssDUIZENDEN WEBSITES OFFLINE NA BREXIT
Toch wel ironisch: de domeinnaam "leave.eu", geregistreerd door de gelijknamige organisatie door de voorstander van de Brexit, Nigel Farage, en gepromoot door de voormalige UKIP oprichter Arron Banks, komt in handen van de EU.  Hoe dat zo kan? Wel, alle .eu domeinnamen moeten volgens de regels van EURid, de registrar die het .EU domein beheert, gevestigd zijn in de EU. En sinds de Brexit zijn er duizenden domeinnamen die door Britten geregistreerd waren, niet langer in orde met die regel. Omdat uiteraard Groot-Brittannië niet langer tot de EU behoort.

Nochtans had, in het geval van leave.eu, de domeinhouder het registratieadres verhuisd naar een adres in het Ierse Waterford, dat nog wel tot de EU behoort. Maar volgens EURid had de domeinhouder niet gereageerd op de verzoeken om de domeinnaam te verifiëren. En dus is de domeinnaam leave.eu vrijgekomen, en elke EU-organisatie of inwoner kan die registreren.

In totaal zijn meer dan 80.000 eu-domeinnamen zo overgegaan naar een "suspended" status, na de Brexit op 31 december 2020. In juli verleden jaar werden alle websites die niet konden aantonen dat zij behoorden aan EU-inwoners of in de EU gevestigde organisaties, een een "withdrawn" status geplaatst. En nu maandag 3 januari werden de .eu domeinnamen dus vrijgegeven - wellicht een kans voor sommige organisaties om een goedklinkende domeinnaam in de wacht te slepen!
https://www.politico.eu/article/thousand-website-taken-offline-brexit-domain-name-change/TIENDUIZENDEN BOEKEN EN MEER DAN 400.000 GELUIDSOPNAMEN WORDEN PUBLIEK DOMEIN
Elk jaar vervallen de auteursrechten op duizenden boeken en opnames en worden zij publiek domein. Daardoor kan je die vrij gebruiken, kopiëren, en er verder op bouwen.

Dit jaar zijn dat, naast boeken zoals Winnie-the-Pooh van A.A. Milne en The Sun Also Rises van Ernest Hemingway, ook films en composities van het jaar 1926. Maar ook 400.000 vroege geluidsopnames. Dat komt doordat een recente wet in de VS, de 2018 Music Modernization Act, bepaalde hoe oude geluidsopnames behandeld moeten worden door de Amerikaanse federale wet. En als onderdeel daarvan werd bepaald dat op 1 januari 2022 de auteursrechtelijke bescherming zou eindigen voor alle opnames die voor het jaar 1923 gepubliceerd werden.

Die wet lijkt OK, maar was eigenlijk wel wat omstreden - de wet kwam er namelijk nadat er in 1998 een verlenging van de auteursrechten toegekend werd voor afgeleide werken, zodat die niet in het publieke domein kwamen. En wil het toeval nu niet dat de eerste Mickey Mouse cartoons in 1928 gepubliceerd waren, en in 1998 in het publieke domein zouden komen?

Een ingewikkelde zaak, waarop The Verge nader ingaat.
https://www.theverge.com/2022/1/1/22862358/winnie-the-pooh-sun-also-rises-enter-public-domainBINNENLAND: NAUWE SAMENWERKING TUSSEN PROXIMUS EN DPG MEDIA
In 2022 zal Proximus voor zijn abonnees een dienst uitrollen, TV Replay, waarbij die gratis tv-programma's kunnen herbekijken binnen de 7 dagen nadat zij uitgezonden worden. Het gaat dan wel om content van de VTM-zenders, die eigendom zijn van DPG Media - het betreft hier namelijk een overeenkomst tussen Proximus en DPG Media.

De content die je via de VTM Go app op je smartphone bekijken kan (en eventueel streamt naar ja gewone tv) zal je voortaan ook via de settopbox van Proximus, versie V7, simpelweg op je tv kunnen bekijken.

Nu moet je niet denken dat dit akkoord voornamelijk bedoeld is om het jou gemakkelijker te maken om VTM-programma's te kunnen bekijken. Neen, het gaat uiteraard om advertenties. Want het is de bedoeling nieuwe digitale advertentie modellen uit te bouwen, waarbij targeting en data driven marketing centraal staan. Maar, zo verzekeren beide partijen, de databronnen zullen wel GDPR-proof zijn.
https://www.mediaspecs.be/proximus-en-dpg-media-sluiten-strategisch-akkoord-rond-digitalisering-van-tv/NEDERLAND: MAATREGELEN TEGEN EXCESSEN VAN SHARE ECONOMY
Dankzij het internet zijn er tal van nieuwe economische modellen ontstaan. Maar daar zitten soms nare kantjes aan. Koeriers die de bestellingen bij webshops aan huis brengen worden onderbetaald, moeten werken bij weer en wind, zonder enige verzekering. Mensen die hun woning verhuren via Airbnb, maar niet aan dezelfde regels onderworpen zijn qua veiligheid en hygiënecontrole als reguliere Bed & Breakfasts en hotels. Chauffeurs die via Uber mensen vervoeren naar hun bestemming, maar niet aan dezelfde wetten moeten voldoen als de klassieke taxichauffeurs.

Maar het lijkt erop dat die situaties stilaan toch evolueren naar een betere regulering, in het belang van de gebruiker, de koeriers, maar ook de omwonenden van een pand waar die nieuwe economie bedreven wordt. Twee berichten uit Nederland die dit bevestigen.

Om te beginnen: een bericht uit Amsterdam over de zogenaamde "dark stores". Dat zijn winkels die niet voor de gewone klanten toegankelijk zijn, maar waar je wel via webdiensten dingen kan bestellen, die dan door koeriers bij jou thuis geleverd worden. En waar een supermarkt een omgevingsvergunning moet halen vooraleer zij zich kan vestigen, hebben die winkels dat nooit gedaan - het is niet voor niets dat zij 'dak stores' genoemd worden.  Zij zijn vaak in een gewone woonwijk gelegen, en veroorzaken daar overlast door de koeriers op het gebied van geluidsoverlast, maar ook door de leveringen van de kamions in straten die daar niet op voorzien zijn.

In Amsterdam gaat de overheid nu optreden tegen deze dark stores, omdat hun activiteit strijdig is met het bestemmingsplan. (1)

Een tweede gebied waarop Nederland optreedt, zijn de logementen zoals Airbnb. Want reguliere hotels en logementen moeten een toeristenbelasting afdragen aan de overheid. En tot nu toe leek Airbnb daaraan te ontsnappen. Ook daar komt verandering in: na Amsterdam, Haarlem en Rotterdam, zal ook in Den Haag Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente. Weer een stukje oneerlijke concurrentie tussen de nieuwe economie en de reguliere aanbieders weggewerkt!
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/amsterdam-verbant-dark-stores-uit-woonwijken
https://www.emerce.nl/nieuws/airbnb-gaat-toeristenbelasting-vakantieverhuur-innen-afdragen-gemeente-den-haagBINNENLAND: VLAAMSE UNIVERSITEITEN WERKEN MEE AAN SOLID PROJECT
Weet je nog: het Solid-project? De grote voorstander daarvan is Tim Berners-Lee, de man die mee aan de oorsprong ligt van het internet. Sinds 2019 werkt hij aan een project om de macht van internetgiganten zoals Google en Facebook in te perken. En dat door de gebruiker terug controle te geven over zijn data. Solid, (kort voor Social Linked Data).

Dat zou moeten lukken doordat iedereen zijn eigen Solid Pod moet krijgen, een virtueel kluisje op het internet. Wanneer jij je aanmeldt bij een nieuwe online dienst, zou jij niet langer al jouw gegevens moeten invullen. De dienst zou die kunnen ophalen uit jouw "pod" - maar enkel die gegevens waarvoor jij toestemming gegeven hebt.  Een heel mooi principe, maar tot nu toe waren er weinig concrete toepassingen. Daar zou nu verbetering in moeten komen, en het zijn Vlaamse universiteiten die daaraan gaan meewerken. UGent, VUB en KU Leuven hebben de handen ineengeslagen voor het SolidLab Vlaanderen project, dat ook de steun krijgt van de Vlaamse overheid. Om te beginnen zal onderzocht worden of de ideeën van het Solid project haalbaar zijn. Maar op termijn wordt ernaar gestreefd om via het Solid project de grondslag te leggen voor de totale reorganisatie van het internet...
https://techpulse.be/nieuws/331650/vlaams-universiteiten-solidlab-privacy/
https://overheid.vlaanderen.be/informatie-vlaanderen/ontdek-onze-producten-en-diensten/solid-ecosysteemGEDAAN MET POPCORN
Geen paniek: je zal nog altijd popcorn kunnen eten in de bioscoop - als die open mogen blijven uiteraard. Neen, dit bericht gaat over de streamingdienst Popcorn Time, die ermee ophoudt.

Met de Popcorn Time app kon je gepirateerde films even gemakkelijk bekijken als bij een dienst zoals Netflix. In 2014 werd de app gelanceerd, maar de ontwikkelaars ervan haalden de dienst enkele dagen nadien al offline. Alhoewel zij zelf niet verder werkten aan het project, gingen anderen aan de slag met de app, die open source was.

Sindsdien is het enkele keren stopgezet om dan door anderen terug opgestart te worden. Ook nu is de dienst dus uit de lucht - maar of het voorgoed is, is onduidelijk. Vast staat wel dat de interesse in de app fel geslonken is. Want Netflix heeft een prima aanbod, en voor de prijs van het abonnement moet je het niet laten.
Meer achtergrond bij Engadget.
https://www.engadget.com/movie-piracy-app-popcorn-time-shuts-down-115523694.html?src=rssGOOGLE EN FACEBOOK: GEZAMENLIJKE BOETE VAN 239 MILJOEN DOLLAR
Het begint toch stilaan op te tellen, de boetes die Google en Facebook op hun conto mogen schrijven. Deze keer is het Frankrijk, dat zijn bonnenboekje bovenhaalt. Om een boete uit te schrijven van 150 miljoen euro voor Google en van 60 miljoen euro voor Meta/Facebook.

De reden: cookies. De Franse regulator CNIL vond dat Google en Facebook het niet gemakkelijk genoeg maakten voor de gebruikers om aan te geven dat zij niet gevolgd wilden worden door cookies.

Met die boetes zijn de beide diensten er nog niet vanaf: zij moeten wel degelijk hun praktijken aanpassen, en dat binnen de 3 maanden na deze officiële beslissing. Doen zij dat niet, dan riskeren zij boetes van 100.000 euro per dag.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/france-cnil-facebook-google-cookies-fine-112543645.html?src=rss

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ARCHEOLOGEN KLEDEN MUMMIE VIRTUEEL UIT
Al in 1881 hebben archeologen de mummie van Amenhotep I ontdekt, vlak buiten de bekende Valley of the Kings. Sindsdien hebben wetenschappers, 140 jaar lang, geaarzeld om het lichaam van de koning van zijn omhulsel te ontdoen, uit angst om het rijk bewerkte gelaatsmasker te beschadigen

Maar nu, dankzij computer tomografie (CT), kunnen alle geheimen van deze mummie ontsluierd worden. Wetenschappers van de universiteit van Caïro hebben Amenhotep "uitgepakt".

De scans onthullen dat Amenhotep 35 jaar oud was toen hij stierf. Hij leek fysiek op zijn vader, met een smalle kin, een kleine neus, krulhaar, en licht vooruitstaande boventanden. Wat de scan niet onthulde was de doodsoorzaak: er werden geen uitwendige wonden gevonden, of lichamelijke afwijkingen die tot zijn dood hadden kunnen leiden.

Het hele verhaal lees je bij Engadget.
https://www.engadget.com/amenhotep-ct-scan-204504392.html?src=rssL'OREAL: THUIS JE HAAR KLEUREN WORDT GEMAKKELIJKER
Normaal gezien heeft nu in Las Vegas dé techbeurs plaats CES (Consumer Electronics Show). Maar door Corona hebben tal van bedrijven hun deelname afgelast, en producten in virtuele persconferenties of via persberichten voorgesteld. Je zal in de volgende dagen dan ook heel wat hardwareberichten kunnen lezen.

Om te beginnen: L'Oréal. Dat bedrijf was wel lijfelijk aanwezig op de beurs, en het toonde daar de Colorsonic, het eerste toestel dat het gemakkelijk moet maken om thuis je haar te kleuren.  Het toestel zou de exacte volumes vloeistof kunnen halen uit kleurenpatronen, om de juiste haarkleur samen te stellen. En dan zou het die kleur via een spuitkop op borsteltjes toepassen, die in een zigzagpatroon wervelen en draaien om het product gelijkmatig te verspreiden.

Als je het ons vraagt: als noodoplossing, voor wanneer de kappers gesloten zijn, zou dit wel werken voor ons. Maar het kleuren van haar is nog altijd een taak die de expertise van een kapper vergt: die moet het gelijkmatig verdelen om je hoofd, het de juiste tijd laten inwerken, en dan grondig wegspoelen. Wij zien het ons nog niet meteen aan de slag gaan met deze Colorsonic, tenzij in hoogste nood zoals tijdens een lockdown. Buiten het feit dat wij de expertise missen die een kapper heeft, want met haarkleuren kan er vele fout gaan, is er ook het gevoel van verwend te worden dat je dan mist. Even lekker in de kappersstoel kunnen zitten, en genieten. Tegenover in de badkamer zelf aan de slag moeten gaan met het toestel, hopend dat het goed zal aflopen. Wat zou jij kiezen?
https://www.engadget.com/loreal-hair-color-at-home-device-colorsonic-ces-170049309.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/1/3/22851991/loreal-ces-2022-colorsonic-hair-color-beauty-techSAMSUNG: NIEUWE TV WORDT SPEELCONSOLE
Ook Samsung heeft al enkele nieuwigheden aangekondigd. Zo zullen de tv's die het merk in 2022 uitbrengt ook een Gaming Hub bevatten. Enkele reeksen zullen ook ondersteuning bieden voor de nieuwe game streaming apps van Google Stadia en Nvidia GeForce Now.

Maar in de hub zal je ook games kunnen spelen op consoles die je via de HDMI-aansluiting op je tv, en kan je daarbij je controllers gebruiken van het toestel.

Samsung stapt trouwens mee in de NFT-hype: het zal een "op het tv-scherm gebaseerde NFT-explorer en marktplaats aggregator" uitbrengen, zodat je NFT kunst kan bekijken, aankopen en vertonen op je nieuwe Samsung tv.
https://9to5google.com/2022/01/02/samsung-tv-2022-google-stadia-geforce-now/
https://www.theverge.com/2022/1/2/22858698/samsung-2022-tvs-nft-support-announced-cryptocurrencyWITHINGS: SLIMME WEEGSCHAAL BODY SCAN
Nog meer nieuwe hardware vanuit de CES beurs, en deze keer van Withings. Dat is een bedrijf dat vooral Internet of Things (IoT) apparaatjes maakt zoals health trackers en stappentellers.

Withings heeft ook een slimme weegschaal, maar die werd nu naar een hoger niveau getild, met de Body Scan slimme weegschaal. Die heeft een uittrekbare handgreep met elektrodes, waarmee je dan het ECG, het vet en de hoeveelheid water kan meten in je armen, benen en torso, evenals de zenuwactiviteit.

Dit toestel zou in de tweede helft van 2022 in Europa en de VS op de markt gebracht worden, na een goedkeuring van de FDA gekregen te hebben. Het toestel zal uitgebracht worden met een abonnement, waarmee je gepersonaliseerde schema's krijgt om je gezondheid te verbeteren, en dat je ook in contact zou moeten brengen met medische experts voor consultaties.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/withings-latest-scale-has-a-handheld-lead-to-measure-fat-in-different-body-parts-010059582.htmlSLIMME HALSBAND VOOR HONDEN
Een startend bedrijf, Invoxia, heeft ook een nieuw product, maar dan wel voor onze trouwe viervoeter: een slimme halsband. Die is bedoeld voor honden van medium en grote omvang. En hij meet de statistieken van de hond, want we willen uiteraard niet alleen onze eigen gezondheidsindicatoren kennen, maar ook die van onze viervoeter.

In dit geval maakt de halsband gebruik van de radartechnologie van Soli, van Google, en een deep learning AI, om de ademhaling van de hond te controleren en zijn hartslag. Verder levert de halsband andere metingen die je ook bij andere apparaatjes voor de hond aantreft, zoals GPS, Bluetooth, WiFi en LTE-M..Het toestel zelf kost niet zo veel, $99, maar om je hond via de GPS-meting te kunnen volgen moet je $12,99 per maand neertellen.
https://www.theverge.com/2022/1/3/22857166/invoxia-pet-tracker-smart-collar-heart-rate-dogsLENOVO: NIEUWE VORMFACTOR VOOR LAPTOP
Het is al een tijdje geleden dat er eigenlijk een originele nieuwigheid voorgesteld werd op het gebied van laptops. Daar brengt Lenovo verandering met de laptop die het op de CES beurs toonde.

Het gaat om een ThinkBook Plus Gen 3, met een scherm van 17,3 inch (43,25 cm). Die heeft namelijk rechts van het klavier een aanraakscherm in kleur van 8 inch (20 cm), waarop je met een pen kan werken.

Dat extra scherm kan dienen om tools te bekijken, snel iets te tekenen, of afbeeldingen te bekijken. Je kan zelfs een document van het grote scherm naar het kleinere scherm overzetten, om niet te moeten scrollen. Het zou zelfs kunnen werken met de "Your Phone" tool van Microsoft, zodat je je phone kan spiegelen in dat scherm.

De prijs valt eigenlijk best mee voor dit toestel: vanaf $1.399 - te verkrijgen vanaf mei. Afbeeldingen vind je bij CNet.
https://www.cnet.com/tech/computing/lenovo-thinkbook-plus-gen-3-dual-display-laptop-is-innovative-and-offbeat/#ftag=CAD590a51eLEUKE NIEUWIGHEDEN VAN HET C-LAB VAN SAMSUNG
Nog op CES heeft het C-Lab van Samsung enkel toch wel opmerkelijke producten voorgesteld. Om te beginnen de DearBuds. Dat is een bluetooth toestel, dat een beetje lijkt op oorknopjes, maar niet bedoeld is om audio te brengen. Neen: het gaat na hoe vochtig de binnenkant van je oor is, en dan met behulp van licht en warmte het oorkanaal ontvochtigen kan. Het hoesje waarin je de Dearbuds bewaart vertelt je hoe vochtig je oren zijn.

Innovision is dan weer een app die je moet helpen om in het oog te houden of de ogen van je kinderen zich normaal ontwikkelen. Het kan mogelijke symptomen op sporen van strabismus, waarbij de ogen niet op elkaar afgesteld zijn.

Prinker Korea Inc is een mobiele app gecombineerd met een toestel dat je een beetje vergelijken kan met een printer. Op je phone kan je in de app een design voor een tattoo kiezen, waarna je primer op je huid moet spuiten, en dan kan het toestel de tattoo op je huid printen.

En tot slot is er de Petnow: dat is een biometrische app voor honden. Hiermee kan je de neusafdruk van je hond gebruiken om je hond te identificeren. Deze app is bedoeld voor hondenbaasjes die weigerachtig staan tegen het traceren van de hond door het inspuiten van een chip.

Foto's van deze leuke dingen vind je bij The Verge, dat ook wat uitleg geeft over het C-Labs van Samsung.
https://www.theverge.com/2022/1/3/22865185/samsung-c-lab-ces-2022-dearbuds-prinker-startup

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: KWAAD BLOED

Voor de liefhebbers van true crime. Er worden geen onopgeloste misdaden opgelost, wel vragen opgeworpen over opgeloste misdaden. De omstandigheden worden uitgelegd die tot de misdaden geleid hebben, en de maakster van de podcast laat ook sommige hoofdrolspelers en getuigen aan het woord.
Het resultaat is een boeiend verhaal in elke aflevering, verzorgd op geluidtechnisch vlak, dat  je meeneemt naar de achtergrond van het verhaal, zonder een oordeel te vellen. Misschien blijf je zo op je honger zitten, als je voor alles een ontknoping wenst, maar het leven is nu eenmaal onbeslist...
https://www.nporadio1.nl/podcasts/kwaad-bloed


PODCAST: BAUHAUS
Bauhaus was een belangrijke stroming in de wereld van vormgeving. Een stroming die ervan overtuigd was dat vormgeving en architectuur de wereld beter konden maken. Deze podcast van Klara neemt je mee naar deze wondere wereld. Kijken met je oren dus.
[Taal: NL]
https://klara.be/luister/podcast/bauhaus


 
De nieuwe oogst


   
SOUNDMAP

Je staat er wellicht niet bij stil. Je weet dat er luchtvervuiling is, maar er is ook geluidsvervuiling. Al wie in de nabijheid leeft van een autostrade, een fabriek, of zelfs maar een drukke straat, weet het: stilte is een schaars goed gevonden. Terwijl die overvloed aan geluiden een negatieve invloed heeft op het ecosysteem. Dieren vertrouwen op de geluiden in hun omgeving om zich te oriënteren, in beschermende modus te komen, enz.
Deze kaart van de VS toont waar er nog echt 'stille' gebieden zijn.
https://www.nps.gov/subjects/sound/soundmap.htm


ECOPING: ECOLOGISCHE VOETAFDRUK VAN JE SITE
Deze dienst biedt je de mogelijkheid om je website te laten controleren op zijn ecologische afdruk. Die wordt vergeleken met gelijkaardig sites van concurrenten. En je krijgt ook tools aangereikt om de performantie te verbeteren.
[Taal: ENG]
https://ecoping.earth/


GEEF EENS WAT VAKER EEN COMPLIMENTJE
Een goede remedie tegen de verzuring van de maatschappij: geef elkaar eens wat vaker een complimentje. In dit artikel bij Grammarly Blog krijg je 75 complimenten die je meteen al inspiratie kunnen geven.
[Taal: ENG]
https://www.grammarly.com/blog/compliments-for-any-person/


OPBRENGST BEREKENEN
Deze website geeft je een tool om de jaarlijkse return on investment te berekenen van je belegging. Niets voor ons dus, want wij beleggen niet, maar misschien heb jij er wel wat aan?
[Taal: ENG]
https://calcforme.com/annualized-returns


OPEN SUBSCRIPTION PLATFORMS

Je gaat toch geen nieuwsbrief starten op een platform waar je lezers zich kunnen inschrijven op je nieuwsbrief, maar waar jij de data van je lezers niet kan exporteren naar bijvoorbeeld een ander platform? Toch doen velen het.
Deze website bekijkt de verschillende platforms waar je een website, een blog, kan starten, en gaat na hoe open ze zijn en hoeveel controle je hebt over de data van je gebruikers.
[Taal: ENG]
https://opensubscriptionplatforms.com/


911 RECLAME VAN APPLE
De nieuwste spot van Apple, 911 genoemd, doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. Omdat de onderliggende boodschap gewoon is: heb je de wonderbaarlijke levensreddende Apple-producten niet aan je pols, dan ga je dood, helemaal alleen. Een overdreven kritiek, zoals te lezen valt in The Verge? Bekijk zelf de spot, en vorm je een oordeel.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2022/1/1/22862543/apple-watch-911-ad-fear-rescue-save-lives-accident
https://www.youtube.com/watch?v=QJ2JiwEARFo


AI ART
Kijk, dit is dus de reden van ons wantrouwen tegen NFT's. Op deze website kan je enkele woorden ingeven in het invulvak, en een stijl kiezen, en een AI zal dan een afbeelding genereren. Die je dan kan kopen om af te drukken, maar binnenkort ook... als NFT kan registreren. Gewoon iets dat op een website gecreëerd werd, waarvoor jij of geen enkele artiest iets heeft moeten doen, en dat zou dan als een origineel kunstwerk moeten gelden?
[Taal: ENG]
https://app.wombo.art/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE JAMIES
Deze organisatie wil de beste online videomakers bekronen van het jaar. En jij kan bijdragen, door jouw stem uit te brengen. Op 28 januari zullen de winnaars bekendgemaakt worden.
[Taal: NL]
https://www.dejamies.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RIJBEWIJS B

Wil je je rijbewijs halen om een auto te besturen, dan vind je op deze website van de  Vlaamse overheid extra informatie om te slagen in de theorie. Ook wie zijn kennis wil opfrissen over de wegcode kan hier terecht.
[Taal: NL]
https://www.mijnrijbewijsb.be/


OPEN TARGET: HAAL JE DOEL DOOR JE TARGETS TE DELEN
Goede voornemens maken in het nieuwe jaar is één ding, die volhouden is iets anders. Deze webdienst kan je helpen. Hier kan je je lijst met targets aanmaken en die dan delen met je vrienden. Zo kan je jezelf motiveren om je doelen te bereiken. Je moet wel inloggen met Google bij Open Target.
[Taal: ENG]
https://opentarget.io/


DE 66 BESTE TIPS EN TOOLS OM TE SCHRIJVEN

Ian Broome heeft een lijstje verzameld met de beste tools en tips uit 2021 om teksten te schrijven. Je vindt er how to's, video's, blogs en tools. Geen excuses meer om dit jaar niet aan die blog of dat boek te beginnen!
[Taal: ENG]
https://www.iainbroome.com/best-writing-tips-2021/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

Belgisch beeldhouwster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentine_Bender
Roma in Kroatië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roma_in_Kroati%C3%AB
Internetprovider met datacenters in atoombunkers - https://nl.wikipedia.org/wiki/CyberBunker
Zwitserse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Blanche_Aubry
Amerikaans-Canadese horrorfilm uit 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Prodigy_(film)
Single van de Ierse zanger Gilbert O'Sullivan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alone_Again_(Naturally)
Amerikaanse post-apocalyptische sciencefiction-thriller uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mother/Android
Hoofdstukken 17–26 van het bijbelboek Leviticus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heiligheidscode
Zuid-Koreaans boogschutster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kang_Chae-young
Textielfabriek in Lier (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Heyder_en_Co

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Stad in Kazachstan waar opstanden zijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alma-Ata
Overleden Bahamaans-Amerikaans acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sidney_Poitier
PDC-wereldkampioen darten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Wright_(darter)

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

Het portaal van de week gaat over antropologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Antropologie

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTie

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Bang dat er een virus op je telefoon staat? Zo weet je het zeker
https://www.ad.nl/tech/bang-dat-er-een-virus-op-je-telefoon-staat-zo-weet-je-het-zeker~a4adce75/
- Deze robots koken, dekken de tafel en zijn bijna niet van mensen te onderscheiden
https://www.ad.nl/tech/deze-robots-koken-dekken-de-tafel-en-zijn-bijna-niet-van-mensen-te-onderscheiden~aa061f87/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sony introduceert volledig vernieuwde BRAVIA XR line-up in de Benelux
https://elektrozine.be/sony-introduceert-volledig-vernieuwde-bravia-xr-line-up-in-de-benelux/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Ascomp PDF Imager
https://computertaal.info/2022/01/06/review-ascomp-pdf-imager/
- Popcorn Time houdt het voor bekeken
https://computertaal.info/2022/01/05/popcorn-time-houdt-het-voor-bekeken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Videoreport - CES-highlights - futuristische auto's, domotica en huisdieren-tech
https://tweakers.net/video/18436/ces-highlights-futuristische-autos-domotica-en-huisdieren-tech.html
- IKEA en Sonos brengen vernieuwde Symfonisk-boekenplankspeaker uit
https://tweakers.net/nieuws/191418/ikea-en-sonos-brengen-vernieuwde-symfonisk-boekenplankspeaker-uit.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Waarschuwing FTC: 'Patch Log4j, of je bent mede verantwoordelijk bij een hack'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarschuwing-ftc-patch-log4j-of-je-bent-mede-verantwoordelijk-bij-een-hack/article-news-1819575.html
- Starter van de week: Traicie vertelt wie je bent op basis van hoe je schrijft
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-traicie-vertelt-wie-je-bent-op-basis-van-hoe-je-schrijft/article-news-1819655.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHET GEVAAR VAN QR-CODES


Steeds vaker worden we aangemaand om een QR-code in te scannen, om een menu te bekijken in een restaurant bijvoorbeeld, of om een app te installeren, zelfs om iets te betalen. Maar eigenlijk vertrouw je op dat moment blind op die code, je weet niet wat erin staat. Maar wat is eigenlijk een QR-code, wat staat erin, en wat zijn de gevaren?
Bij Kaspersky vonden wij een helder artikel dat uitlegt hoe QR-codes werken. Met als advies: scan alleen codes van bronnen die je kent en vertrouwt!
https://www.kaspersky.com/resource-center/definitions/what-is-a-qr-code-how-to-scan
https://thenextweb.com/news/qr-codes-could-be-the-next-target-for-cybercriminals-heres-how-to-protect-yourself? 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: POCKET
Pocket is een van de beste lees-het-later apps voor je smartphone. Je kan artikels bewaren die je online vindt, en die later lezen, ook wanneer je offline bent. Je kan deze app ook installeren als extensie voor je browser, of je nu Chrome, Safari of Edge gebruikt.
https://getpocket.com/en/


BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: TELEGRAM EN SIGNAL

Messenger en WhatsApp zijn goede chat apps, maar zij behoren tot de Facebook/Meta stal. En bij hen ben je nooit zeker van je privacy. Daarom is het wellicht beter om Telegram of Signal te installeren, de twee veiligste chat apps van het moment. Bij Telegram zal je wellicht de meeste functies vinden die je als gebruiker wel handig vindt, zoals een functie om een fout te verbeteren, een Secret Chat tool om een boodschap te laten verdwijnen.
https://signal.org/en/
https://telegram.org/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: TUNNELBEAR
Nog een manier om je privacy te beschermen is het gebruik van een Virtual Private Network of VPN. Daarmee maak je als het ware doorheen het internet een beveiligde tunnel om verbinding te leggen met je correspondent. Een VPN is absoluut aan te raden wanneer je een publieke WiFi gebruikt in bijvoorbeeld een café of bibliotheek.
https://www.tunnelbear.com/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: SNAPSEED

De meeste smartphones hebben een prima camera, maar dat neemt niet weg dat je foto's een beetje optimalisering nodig kunnen hebben, vooraleer je ze deelt. Snapseed is een prima fotobewerker. Je kan de bewerkte foto's op je toestel bewaren en uploaden naar diensten als Instagram.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/snapseed/id439438619


WARZONE 2100 PORTABLE
Dit is een 3D game dat nu in open source licentie gratis te downloaden valt. In de game moet je zelf een basis opbouwen, en met de daar geproduceerde eenheden je tegenstander verslaan.
https://www.chip.de/downloads/Warzone-2100-Portable_38607183.html
https://wz2100.net/


GOOGLE CHROME PORTABLE

Deze versie van de Chrome browser is ideaal voor wie de browser eens wil uitproberen, zonder echt te installeren op zijn systeem. Je kan deze versie namelijk draaien vanop een USB stick.
https://portableapps.com/de/apps/internet/google_chrome_portable


LIFE TRACKER: GEEN TIJD MEER VERSPILLEN
Door vast te leggen wat je zoal doet in de dag, krijg je een beter inzicht over hoe jij je dag doorbrengt. Je ziet waar je tijd verspilt, en je kan veranderingen ten goede maken.
[voor iOS]
https://lifetracker.pro/


ONLY RECIPE: ENKEL DE RECEPTEN

Er zijn tal van receptensites, maar vaak bevatten die enorm veel bijkomstigheden die je niet nodig hebt. Deze app belooft dat je voortaan enkel het recept te zien krijg, en niets anders.
[Voor Android, iOS en Web App]
https://showcase.onlyrecipe.app/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Amerikaanse vrouwen verwachten een volmaaktheid in hun echtgenoot aan te treffen,
die Engelse vrouwen slechts in hun huisknecht hopen te vinden.
-W. Somerset Maugham-