Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/1/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1240  van 24/12/2021


 

Gegroet lezer,

Deze week hebben wij onze nieuwsbrief wat vroeger afgesloten, zodat al onze medewerkers kunnen genieten van hun welverdiende ontspanning met Kerstmis. U krijgt dus minder artikels in deze editie, maar dat maken we goed: het zijn eerder filosofische artikels, die kijken naar verleden en toekomst. En enkele pijnpunten aanstippen in de evolutie van het internet.

Stof om over na te denken dus. Maar wees gerust: het is niet allemaal zware kost, we hebben ook weer enkele leuke websites voor u gevonden, handige software, en onze tips voor podcasts zijn een aanrader.

Veel leesplezier met dit nummer. Prettige feestdagen, en zet het Nieuwe Jaar volgende week goed in! Hou het veilig!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WAT ALS: EEN AI EEN DISCUSSIE MET ZICHZELF HOUDT
Dat artificiële intelligentie veel kan, soms meer dan de mens, is je wellicht ondertussen bekend. Maar kan een AI ook echt redeneren, argumenten ontwikkelen?

Dat is wat de Oxford Union wou uitvinden. Het nam gewoon een artificial intelligence engine op in zijn lijst met sprekers bij een bijeenkomst: de Megatron LLB Transformer. Die moest argumenten voor en tegen AI, eigenlijk zichzelf dus, ontwikkelen op basis van de stelling "This house believes that AI will never be ethical" - dat AI  dus nooit  ethisch kan zijn.

Als argument voor de stelling, zei de AI: "Uiteindelijk geloof ik dat de enige manier om een AI wapenwedloop te voorkomen, is dat er gewoon geen AI komt. Dat is de ultieme verdediging tegen AI".

Als argument tegen zei de AI: "De beste AI zal de AI zijn die ingebouwd is in ons brein, als een bewuste entiteit".

Het haalde ook het argument aan dat mensen niet "slim genoeg" waren om AI ethisch of moreel te maken.

Waar haalde het die argumenten vandaan? Wel, Megatron was ontwikkeld door het Applied Deep Research team bij Nvidia, en is gebaseerd op vroeger werk door Google. Het werd gevoed met data van Wikipedia, 63 miljoen Engels nieuwsartikels van 2016 tot 2019, en 38 GB publieke Reddit postings en commentaren. Het project zelf werd gemaakt door postdoctorale studenten die Artificial Intelligence for Business studeren aan de Said Business School van Oxford.

Toch een merkwaardig experiment als je het ons vraagt, en het toont hoe  knap AI al aan het worden is!
https://www.bbc.com/news/technology-59687236
https://nv-adlr.github.io/TWITTER: AUTOMATISCH AANGEMAAKTE ONDERTITELING
Dat Twitter voortdurend blijft werken aan zijn lay-out, moeten wij je niet meer vertellen. Ook na het vertrek van Jack Dorsey, die zich blijkbaar de laatste tijd niet echt meer bezighield met het dagelijks bestuur van Twitter.

Welnu, een nieuwe aankondiging: automatische aangemaakte ondertiteling op video's wordt uitgerold in meer dan 30 talen. En dat op zowel de webversie als de iOS en Android app. Die ondertiteling is bijzonder welkom voor wie doof of slechthorend is, want zo kan je dan toch volgen wat er op een video gezegd wordt.

Vooral bij de verticale feed die er binnenkort aankomt, zou dat interessant worden. Het enige nadeel is wel dat je zelf je ondertitelingen niet kan aanpassen, als daar iets verkeerd gelopen is. Dat kan je wel doen bij TikTok en Instagram Stories.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/12/14/twitter-adds-auto-captions-feature-to-make-videos-more-accessible/TIKTOK: ALGORITME STIMULEERT EETSTOORNISSEN
Het gevaar van sociale netwerken die de gebruikers content voorschotelen op basis van hun recente kijkgedrag kan niet genoeg beklemtoond worden. Deze week pakte The Wall Street Journal uit met een onderzoek, dat aantoont dat tieners in een waterkolk gezogen worden die hen eetstoornissen aanpraat.

Bij het onderzoek van de krant werden een dozijn automatische accounts aangemaakt op TikTok, die als leeftijd 13 jaar opgaven. Die kregen binnen enkele weken tienduizenden filmpjes te zien over afvallen. Sommigen daarvan gingen over hoe je minder dan 300 calorieën per dag kan nuttigen, anderen adviseerden enkele dagen enkel water te drinken, nog andere suggereerden om een laxeermiddel te nemen nadat ze teveel gegeten hadden.

Ook werden er erg magere meisjes getoond, haast uitgemergeld, en dat in de context van een wedstrijd: om ter meeste gewicht verliezen tegen kerstmis. Met als extra gevaarlijk element dat degene die het opgaf, aan de schandpaal genageld werd.

Toen de krant deze bevindingen aan TikTok voorlegde, reageerde het videoplatform met de belofte om zijn algoritme aan te passen. Maar volgens de krant zijn die aanpassingen onvoldoende.

Het is echt niet alleen Instagram waar tieners meegezogen worden in een draaikolk van negatieve gevoelens / gedragingen. Het is ook TikTok. Ouders en opvoeders moeten zich hiervan bewust worden.
Meer bij The Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/how-tiktok-inundates-teens-with-eating-disorder-videos-11639754848?mod=djemalertNEWSNEDERLAND WIL DATACENTER LAND WORDEN: MAAR IS ER VOLDOENDE ELEKTRICITEIT
In eigen land woedt de discussie volop: is er voldoende stroom wanneer iedereen van fossiele brandstoffen af moet en alles elektrisch gebeuren moet? Hernieuwbare energie (zon en wind) maken een steeds groter aandeel uit van de energiemix, maar zij zijn onbetrouwbaar. Geen wind of geen zon, dan is er geen energie. En dus moeten er energiebronnen zijn die wél draaien, ongeacht het weer. Gascentrales zijn een oplossing, maar zij stoten CO2 uit en helpen niet om CO2-neutraal te worden tegen 2050. Kernenergiecentrales zijn een andere oplossing, maar bij velen roept het woord "kernenergie" nog altijd weerzin op, omdat het gevaarlijk zou zijn. Bijna 20 jaar geleden werd daarom beslist tot een kernuitstap - een beslissing die nu onder vuur ligt.

Het bericht dat Nederland nieuwe kerncentrales wil gaan bouwen, en bestaande centrales verlengt die al ouder zijn dan wat in België dicht zou moeten, heeft die discussie alleen nog maar aangewakkerd.

Hierbij speelt in Nederland toch nog een aspect een rol, dat belicht wordt in een artikel bij Dutch Cowboys. Nederland wil namelijk Datacenterland worden.

Microsoft en Google hebben al drie datacenters in Nederland, en Meta (Facebook) wil er ook eentje.  En er zouden nog plannen bestaan voor de bouw of uitbreiding van 20 tot 25 datacenters. Alleen: het stroomnet wil niet mee. Zo'n datacenter kan 1380 Gigawatt/uur elektriciteit verbruiken. En het bestaande stroomnet kan dat niet aan.

En daar komt nog eens bij dat zo'n datacenter 166 hectare grond in beslag neemt, en dat de locatie van het datacenter van Meta gepland is voor een landelijk gebied, waar landbouwgrond opgeofferd zou moeten worden.

Waarom Nederland? Wel, het heeft geweldig goede internetverbindingen met de rest van de wereld: de AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten van Europa en de wereld.

Maar het stroomnet wil niet mee, zo wordt in het artikel bij Dutch Cowboys uiteengezet, met de cijfers erbij. Kortom: de energievoorziening die nodig is voor de toekomst,zorgt overal wel voor kopzorgen..
https://www.dutchcowboys.nl/online/nederland-datacenterland-goede-verbindingen-versus-een-piepend-en-krakend-stroomnet?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitterER WORDT EEN VIRTUELE OORLOG UITGEVOCHTEN OVER DE CHINESE WIKIPEDIA
De online encyclopedie Wikipedia bestaat in vele talen. Ook in het Chinees. Nu is het wel zo dat de Wikipedia in China zelf verboden is. China heeft zijn eigen versie, Baidu Bake, geen non-profit, en door de Chinese overheid goedgekeurd. Maar die is niet zo populair als de "echte Wikipedia".

Er zijn tientallen Chinese vrijwilligers die meewerken aan de Chinese versie - uiteraard in het geheim, via VPN's. Maar nu blijkt er toch iets aan de hand te zijn met die vrijwilligers. Sommigen zouden eigenlijk werken in opdracht van de Chinese overheid, om op de Wikipedia het blazoen van China op te poetsen. Zij zouden de Wikipedia "geïnfiltreerd" hebben.

Nu is er bij de Chinese versie, net als bij andere versies, vaak discussie over de woordkeuze wanneer er bericht wordt over een protest.  Moet je de studenten bij een bijeenkomst protestanten noemen, of relschoppers? Discussies die soms kunnen verharden, en volgens Fast Company zelfs al tot fysiek geweld geleid hebben tussen de Wikipedianen onderling.

Een interessant achtergrondartikel over deze strijd bij FastCompany. Het belicht hoe de strijd van Wikimedia, het bedrijf achter Wikipedia, een harde dobber heeft om zijn online encyclopedie open en vrij te houden. Het heeft steeds vaker te maken met desinformatie en moet steeds vaker beroep doen op experten op dat gebied, en ook op het gebied van mensenrechten. Aanbevolen lectuur!
https://www.fastcompany.com/90692176/chinese-wikipediaBREWSTER KAHLE: DE MAN ACHTER ALEXA EN INTERNET ARCHIVE
Even dit: de Alexa in dit artikel is niet de voice assistent van Amazon, maar Alexa Internet, een dienst die het internet afliep op zoek naar metadata en andere informatie, die dan via de browser gebracht werd, zodat je een idee kreeg van de content op een website. Deze Alexa werd later opgekocht door Amazon, voor 250 miljoen dollar, en omgevormd tot een SEO-dienst.

Alexa was opgericht door Brewster Kahle in 1996, zo lees je in een interessant artikel bij Techradar. De man had, naast het idee voor Alexa, een tweede project: een nonprofit die hij Internet Archive noemde. Dat wou hij uitbouwen tot een moderne versie van de bibliotheek van Alexandrië, waar alle kennis van het internet verzameld zou worden.

25 jaar later bestaat die bibliotheek nog altijd. Via de interface van de Wayback Machine kan je die informatie vrij raadplegen, alsook miljoenen gedigitaliseerde boeken.

Het Archief vierde dit jaar wel zijn 25e verjaardag. Het bezit een indrukwekkende 70 petabyte (of 70.000 terabyte) aan content, bestaande uit 635 miljard webpagina's, en 34 miljoen boeken, 14 miljoen audio-opnames en meer. Dit alles wordt opgeslagen op harde schijven in de hoofdkwartieren van het Internet Archive, maar er is ook een back-up in Nederland en, als een symbolisch gebaar, in het Egyptische Alexandrië.

Maar het project worstelt met uitdagingen. Er wordt steeds meer content gefabriceerd, en dan rijst de vraag: moet àlles bewaard blijven, of enkel wat belangrijk is  - en hoe bepaal je wat belangrijk is?

Een heel mooi artikel over het Internet Archive bij Techradar.
https://www.techradar.com/news/the-story-of-the-fight-to-archive-the-internetTIKTOK GAAT OOK MAALTIJDEN LEVEREN
Op TikTok zijn er massa's filmpjes die je tonen hoe je eten bereidt, of hacks om bepaalde dingen met voedsel te doen. Die filmpjes zorgen er telkens voor dat er een stijgende vraag is naar bepaalde artikels. Het volstaat bijvoorbeeld voor een influencer als Travis Scott om een McDonald's combinatie aan te prijzen, om er meteen voor te zorgen dat er een tekort aan ingrediënten ontstond (1).

TikTok is altijd een sociaal netwerk geweest dat business kansen zag waar anderen dat niet zagen. En die combinatie met food  bloggers en influencers, daar ziet TikTok een opportuniteit in. Het wil inspringen op die combinatie, en lanceert een TikTok Kitchen in de VS, waar enkel gerechten bereid worden om aan huis te leveren, en dat in samenwerking met Virtual Dining Concepts.

Concreet: 300 restaurants in de hele VS zouden om te beginnen meedoen aan het plan, en tegen eind 2022 zouden dat er nog 1000 meer moeten zijn. Die restaurants zullen werken vanuit de ketens die eigendom zijn van Virtual Dining Concepts. En daar zal je dan de gerechten kunnen bestellen die door influencers gemaakt of aanbevolen werden.

Het menu zal elk kwartaal aangepast worden, gebaseerd op de populairste food trends op TikTok. Volgens TikTok zal een deel van de winst gedeeld worden met de creators van de gerechten. Eigenlijk een beetje een tegenspraak: de filmpjes op TikTok zijn populair omdat daarin uitgelegd wordt hoe je een gerecht bereidt. En dan ga je dat toch als afhaalmaaltijd bestellen? Tja, het gerecht kan je aantrekkelijk lijken, maar misschien heb je geen zin om alles zelf te doen?
https://www.mashed.com/253289/what-makes-the-mcdonalds-travis-scott-meal-so-concerning/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-17/tiktok-viral-food-recipes-like-feta-pasta-available-in-virtual-restaurant-2022TELEGRAM WIL VOORKOMEN DAT JE NOG SPOILERS TE ZIEN KRIJGT
Het is niet leuk: je kijkt, met vertraging, naar een spannende match, en plots krijg je een bericht van iemand die de uitslag verklapt. Boing, gedaan spanning: het heeft geen nut meer om de rest van de match meer te bekijken. Dat heet dan een spoiler. En het internet staat uiteraard vol met spoilers.

Er wordt geprobeerd dat te verhelpen. Bij de IMDB bijvoorbeeld wordt bij een bespreking netjes aangegeven wanneer een commentaar een spoiler bevat. En op Twitter en andere sociale netwerken kan je via tags waarschuwen dat een posting een spoiler bevat. Op bepaalde subreddits hebben ze het zo opgelost: met speciale spoiler tags kan je spoiler zelf verbergen zodat die niet meteen te zien is, en als je toch verkiest om de hele posting te lezen, kan dat ook.

Maar bij groepsgesprekken zijn er meestal geen manieren om een spoiler te voorkomen of vermijden. Maar blijkbaar werkt messagingapp Telegram aan een manier om een spoiler alert te verbergen. Die zou achter een gepixelde placeholder geplaatst worden, met daarnaast het icoontje van een oog. Wanneer je daarop dan lang drukt kan je de echte tekst zien.

Het is, zo weet AndroidPolice, nog niet bekend of dat ook zal kunnen bij afbeeldingen en video's, en of het enkel bij kanalen zal kunnen of enkel een-op-een chats.
https://www.androidpolice.com/telegram-is-working-on-letting-you-hide-spoilers/NON PROLIFERATIE VOOR AI WAPENS
Deze week, in het uitbollen van het jaar, hebben we al enkele onderwerpen aangeraakt die eerder filosofisch, maatschappelijk zijn. Met een blik op het verleden, en een vraag voor de toekomst: hoe moet het verder?

En ja, ook de wapenwedloop, oorlogvoering heeft een tech kantje waarbij je zou moeten stilstaan. Elke vijf jaar komt namelijk de United Nations Convention on Certain Conventional Weapons bijeen. Daar wordt dan gesproken over het eventueel verbieden van bepaalde wapensystemen. In het verleden ging het over landmijnen, booby traps, En verleden week ging de vergadering over het verbieden van autonome wapensystemen. Dat zijn dus robots met dodelijke wapens, die targets selecteren en dan doden zonder verdere interventie van de mens. Denk aan een drone die geprogrammeerd wordt om een bepaald target te doden, die naar het doelwit vliegt, en die opdracht uitvoert.  Er werd geen vergelijk gevonden, dus de gesprekken gaan verder.

In een artikel bij The Conversation belicht James Dawes, een professor aan het Macalester College en onderzoeker die zich focust op de inzet van AI als wapen, vier manieren waarop deze systemen een gevaar kunnen opleveren.

Zij kunnen het doelwit verkeerd identificeren, en de verkeerde persoon neerschieten. Dat kan uiteraard ook de mens, en machines zullen eerder minder vergissingen maken dan mensen. Maar het gevaar ligt volgens de professor in de schaal, het doelwit, en de snelheid, die allemaal hoger liggen dan bij wat een mens vermag. En zelfs het kleinste foutpercentage zou leiden tot een hoger dodenaantal en meer schade.

De professor waarschuwt ook voor zowel low-end verspreiding (proliferatie)  van AI wapensystemen als high-end. Bij low-end is het gevaar dat die goedkoper worden en effectiever. Bij high-end is het gevaar dat landen met dit kan leiden tot een race naar steeds meer geavanceerde dodelijke wapens, En op zijn beurt zou dat dan weer leiden naar een heel cynische manier van oorlogvoeren, met een kosten-batenanalyse - een oorlog waarbij het gevaar voor de eigen soldaten verlaagd wordt, en de collateral damage, het doden van burgers, beperkt wordt. Een land dat zo'n geavanceerde wapens kan inzetten, heeft dan een voordeel op een land dat dit niet heeft.

En dan is er nog de vraag: wat als er iets fout loopt? Wat als een algoritme per ongeluk een burger doodt, geen soldaat? Hoe zit het met de Conventie van GenÃve?

Dit alles maar om aan te tonen dat het wel degelijk nodig is dat er hierover nagedacht wordt. En dat die VN-bijeenkomst wel eens wat meer aandacht zou mogen krijgen in de pers...
https://theconversation.com/un-fails-to-agree-on-killer-robot-ban-as-nations-pour-billions-into-autonomous-weapons-research-173616  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!PREDATOR SPYWARE BEWIJST NOGMAALS: SPIONAGE ALOM
Een toch wel zorgwekkend verhaal bij TechCrunch, dat vertelt over een nieuwe spyware, "Predator", die door overheden gebruikt wordt, zo ontdekte Citizen Lab. De spyware zou gemaakt zijn door de Noordmacedonische ontwikkelaar Cytrox, die op zijn beurt deel uitmaakt van Intellect, een bedrijf dat in handen is van het Israëlische WiSpear.

Citizen Lab ontdekt dat twee personen, die gebruik maakten van iOS 14.6, in juni dit jaar besmet werden via een WhatsApp link, die zij gewoon aangeklikt hadden. De malware bleef bestaan ook nadat het toestel herstart werd, doordat de malware gebruik maakte van iOS automations, om een Shortcut voor zichzelf te maken. De twee besmette personen waren een verbannen Egyptische journalist, en een verbannen Egyptische politicus. Het was die laatste die merkte dat er iets fout was, doordat zijn telefoon zo warm werd. Toen bleek dat de besmet was met meerdere spionageprogramma's.

Citizen Lab heeft Apple en ook Meta (het moederbedrijf van WhatsApp) op de hoogte gesteld van zijn bevindingen. Als gevolg van die informatie heeft Meta een 300 accounts verwijderd die links hadden met Cytox. Ook werden er meer dan 1500 fake accounts verwijderd, die zich richtten tot een 50.000 gebruikers in minstens 100 landen.

Een kwalijke zaak. Meer bij TechCrunch en ZDNet. Op de 3e link lees je welke maatregelen Meta genomen heeft.
https://techcrunch.com/2021/12/16/cytrox-predator-phone-hacking-meta/
https://www.zdnet.com/article/egyptian-politician-spied-on-by-two-govts-using-spyware-from-nso-and-cytrox-citizen-lab/
https://about.fb.com/news/2021/12/taking-action-against-surveillance-for-hire/MINI HERSENS: ZE BESTAAN
Wetenschappers van de Cortical Labs hebben bekendgemaakt dat zij erin geslaagd zijn om zogenaamde "minihersens" te creëren. Die bestaan uit tot 1 miljoen levende menselijke hersencellen,  in een micro-elektrische reeks.

Meer nog: zij zijn erin geslaagd om deze "hersenen" te trainen om een vereenvoudigde versie van het Pong spel te spelen, zonder tegenstander weliswaar.

En het resultaat was indrukwekkend: de cellen leerden de game in pakweg 5 minuten, waar een AI systeem daar 90 minuten over doet.

Een knappe prestatie, waarover je meer leest bj PC Gamer.
https://www.pcgamer.com/scientists-taught-a-petri-dish-of-brain-cells-to-play-pong-faster-than-an-ai/5G: BOEING EN AIRBUS VRAGEN UITSTEL
De uitrol van het nieuwe mobiele netwerk 5G zou het internet en de maatschappij, het zakenleven, een enorme boost kunnen geven. Snellere datastromen, always on: het is een droom.

In het Brussels gewest was er tegenstand tegen de invoering van 5G, omdat het een gezondheidsrisico zou inhouden, omwille van de straling. Een argument dat weerlegd wordt door tal van bronnen. Maar in de VS blijkt er nu ook tegenstand te zijn op basis van andere argumenten, namelijk de bouwers van vliegtuigen.

Boeing en Airbus roepen de Amerikaanse overheid namelijk op om de uitrol van 5G mobiele diensten uit te stellen, omdat dit een enorme negatieve impact zou hebben op de luchtvaartindustrie. Het spectrum van de C-band die gebruikt wordt zou namelijk mogelijk interferentie geven met de elektronica aan boord van het vliegtuig.

Eerder had al de Amerikaanse FAA een waarschuwing gegeven dat 5G interferentie zou kunnen leiden tot vertraging en interferentie bij vluchten, maar dat meer informatie zou volgen vooraleer 5G uitgerold zou worden in januari. De Amerikaanse industriegroep CTIA daarentegen zegt dat 5G veilig is, en beschuldigt de luchtvaartindustrie ervan om nodeloos paniek te zaaien.

Om maar aan te geven dat ook op dit gebied de meningen weerom verdeeld zijn...
https://www.bbc.com/news/business-59737194

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: VINK

Dit is een podcast over podcasts: hier vind je echt wel knappe tips voor podcasts uit het binnen- en buitenland. Ook Vlaamse dus. De kritiek is soms scherp, maar verdiend. Echt een aanrader voor wie op zoek is naar interessant audio-voer!
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink


PODCAST: OUDER

Verleden week hadden we het kort over deze podcast. Ondertussen hebben wij de kans gehad om de podcast te beluisteren. En wat een meeslepend hoorspel - wij hebben het in één ruk uitgeluisterd.
Het is het verhaal van een jongeman die op zoek gaat naar de achtergrond van zijn vader, die vanuit Nigeria naar België emigreerde.
Is het de stem van de zoon, Raf, die zo helder en aangenaam klinkt? Is het het verhaal, dat je meesleept op een boeiende ontdekkingstocht? Dat intrigeert, dat achtergrond over migratie geeft, en ook ontroert wanneer het gaat over de problemen waarmee een immigrant geconfronteerd wordt. En vooral: wanneer de toestand van zijn vader, Francis Njotea, plots verergert, en de familie beslissingen moet nemen over zijn verdere behandeling... of niet.
Een aanrader!
https://radio1.be/wat-als-je-vader-niet-wie-je-altijd-dacht-dat-hij-was-ontdek-de-nieuwe-radio-1-podcast-ouder


 
De nieuwe oogst


   
JOBS IN WEB3
Jawel, we zijn na het Web 2.0 onderweg naar Web 3, dat het moet hebben van 3D en virtual reality. Deze website is een hub waar je jobs kan vinden die met het web 3.0 te maken hebben. Maar ook info over Web 3 en een podcast.
[Taal: ENG]
https://web3.career/


KOKEN VOOR DE FEESTDAGEN

Een van onze favoriete websites met simpele recepten, duidelijk uitgelegd, is wel Libelle Lekker. Daar vonden wij al heel veel lekkere salades, hartelijke soepen en hoofdgerechten. Voor de feestdagen raden wij je dit recept aan, als gemakkelijk en goedkoop aperitiefhapje: mini-worstenbroodjes. Smakelijk!
[Taal: NL]
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/14451/kleine-worstenbroodjes


LEGIBLE NEWS
Deze website wil je een selectie brengen, puur in tekst zonder verdere opsmuk, van het nieuws uit de hele wereld. Gewoon de titels van kranten uit  meerdere landen, gerangschikt naar onderwerp zoals gezondheid en milieu, rampen en ongevallen, wet en misdaad, enz.
Het concept lijkt ons legitiem, maar eerlijk gezegd is de vormgeving heel onaantrekkelijk. Dan is een RSS-feedreader zoals Feedbro in Edge toch heel wat aangenamer om lezen...
[Taal: ENG]
https://legiblenews.com/


GIFRUN: GIF MAKEN
Op deze website kan je GIF's maken in hoge definitie, door een link naar een YouTube filmpje of een video van een andere site in het invulvak te kopiëren. Aan de slag!
[Taal:ENG]
https://gifrun.com/


CRYPTOCOFFEE

Voor influencers en creators: dit is een soort fooienpot, waarin jouw fans een centje kunnen droppen, maar dan wel in een cryptomunt.
[Taal: ENG]
https://www.buymeacryptocoffee.xyz/


MAKE MY SCREEN: KLEURTJES

Een gekke website, maar het werkt. Een noodoplossing voor wie niet wil dat men ziet waarheen je surft: op deze website druk je op een knop, en je scherm wordt zwart, groen, wit... wat je maar wil.
[Taal: ENG]
https://allblackscreen.com/


CRYPTO FOR CHARITY: DONATIE
En waarom zou je geen donaties kunnen doen aan goede doelen in crypto? Deze website maakt het mogelijk - de goede doelen zijn wel beperkt tot de VS. Misschien moet iemand eens een Belgische variant maken?
[Taal: ENG]
https://www.cryptoforcharity.io/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

Luxemburgs-Belgisch voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Timothy_Martin
Versperring die langs of nabij een internationale grens loopt, of de buitengrens van een gebied beschermt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grensbarri%C3%A8re
Sub-stroming binnen het anglo-katholicisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Liberaal_anglo-katholicisme
Vooraanstaand regulier kanunnik van de Abdij van Postel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Theodorus_Ignatius_Welvaarts
Grootse bierbrouwer van India met Heineken als grootaandeelhouder - https://nl.wikipedia.org/wiki/United_Breweries
Geavanceerde jettrainer die wordt geëxploiteerd door de luchtmacht van de Republiek China (ROCAF) - https://nl.wikipedia.org/wiki/AIDC_AT-3_Tzu_Chung
Lijst van brutoformules H04 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_brutoformules_H04
Nummer van de Nederlandse band Golden Earring - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Devil_Made_Me_Do_It
Biogeografische regio van Zuidoost-Azië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Soendaland

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Kerstmis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
Tyfoon die levens eiste in de Filipijnen - https://en.wikipedia.org/wiki/Typhoon_Rai
Levenslang geëist bij MH17 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines-vlucht_17
President van Chili - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Boric

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

Het portaal van de week gaat over Inheemse volkeren van Amerika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Inheemse_volkeren_van_Amerika

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo zorg je dat je fitnesstracker geen loopje met je privégegevens neemt
https://www.ad.nl/tech/zo-zorg-je-dat-je-fitnesstracker-geen-loopje-met-je-privegegevens-neemt~a3041fa6/
- Met deze digitale bordspellen is de kerstlockdown iets minder eenzaam
https://www.ad.nl/tech/met-deze-digitale-bordspellen-is-de-kerstlockdown-iets-minder-eenzaam~aecccef4/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- ROIDMI introduceert de RS70: steelstofzuiger, kruimelzuiger, dweilmachine én poetsmachine in één
https://elektrozine.be/roidmi-introduceert-de-rs70-steelstofzuiger-kruimelzuiger-dweilmachine-en-poetsmachine-in-een/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Linux tutorial 9: het belang van…
https://computertaal.info/2021/12/23/linux-tutorial-9-het-belang-van/
- Hoe kies je een smartphone voor je kind?
https://computertaal.info/2021/12/23/hoe-kies-je-een-smartphone-voor-je-kind/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Video toont reactie-emoji's in chatapp Telegram
https://tweakers.net/nieuws/191136/video-toont-reactie-emojis-in-chatapp-telegram.html
- Analyse Telenet: Belgen belden weer minder met hun mobiele telefoon in 2021
https://tweakers.net/nieuws/191118/analyse-telenet-belgen-belden-weer-minder-met-hun-mobiele-telefoon-in-2021.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- De techdoden van 2021: deze diensten en bedrijven haalden het jaareinde niet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-techdoden-van-2021-deze-diensten-en-bedrijven-haalden-het-jaareinde-niet/article-longread-1815639.html
- DoS- en Phishingbug in MS Teams voorlopig niet opgelost
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/dos-en-phishingbug-in-ms-teams-voorlopig-niet-opgelost/article-news-1816095.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautJE MELDINGEN CONTROLEREN IN WINDOWS 10

Net zoals je op je smartphone een overload aan meldingen kan krijgen, kan dat ook op je Windows computer. Meldingen van apps, herinneringen, recente geïnstalleerde programma's... En bij elke melding ben je uiteraard even afgeleid, en je concentratie kwijt.
Wil je meer controle over de meldingen die je te zien krijgt, dan is dat simpel: ga naar Settings > System > Notifications & actions. Daar kan je de verschillende soorten meldingen uit- en aanzetten.
Bron: Cnet
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/you-need-to-change-these-default-windows-10-settings-right-now-heres-why/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STARRYAI: KUNST
Met deze app voor iOS en Android kan je zelf kunstige dingen maken. Je moet gewoon beschrijven wat je wil zien, en de AI zal je woorden omzetten in AI. Het lijkt mooi - maar als jij het geprobeerd hebt, laat ons even weten wat het werkelijk doet?
https://www.starryai.com/


ZORTAM MP3 MEDIA STUDIO

Met Zortam MP3 Media Studio haal je een tool in huis waarmee je je muziekbibliotheek beheren kan. Je kan ID3-tags bewerken, de CD-cover vinden op het internet, MP3's in WAV omzetten, en audio-cd's maken.
https://www.chip.de/downloads/Zortam-Mp3-Media-Studio_21973341.html
https://www.zortam.com/


PROGDVB: TV KIJKEN OP JE COMPUTER


Heb je een DVB-kaart in je computer, dan kan je met deze software uitzendingen uit de hele wereld ontvangen, wanneer die via het internet uitgezonden worden. Ook YouTube kan je zo ontvangen. Nadeel is wel dat sommige van de opgelijste zenders niet beschikbaar zijn.
https://www.chip.de/downloads/ProgDVB-64-Bit_35451687.html


SAMSUNG FLOW: VINGERAFDRUK
Heb je een Samsung toestel, dan kan je met deze software je toestel gemakkelijk koppelen aan je computer, om zo extra mogelijkheden te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld je toestel als vingerafdrukscanner gebruiken, om in te loggen op je computer en allerlei diensten.
https://www.chip.de/downloads/Samsung-Flow-Windows-App_138388818.html
https://www.samsung.com/us/support/owners/app/samsung-flow


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn verschrikkelijke verleidingen waar kracht en moed voor nodig zijn
om eraan toe te geven.
-Oscar Wilde-