Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/12/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1239  van 18/12/2021


 

Gegroet lezer,

Het zal trouwe lezers verwonderen, maar deze week zijn wij overgestapt van Firefox naar Edge als favoriete browser. De redenen daarvoor leggen wij uit in het artikel dat daarover in dit nummer te lezen is. Of het definitief is? Dat weten wij nog niet. Maar de eerste ervaringen bevallen ons alvast. En u? Werkt u al jarenlang met dezelfde browser, of houdt u van experimtenteren?

Maar verder nog vele andere interessante berichten: wij leggen het kwalijke fenomeen van Trajectcontrole-As-A-Service uit, vertellen over een nieuwe Belgische wetgeving om influencers tot transparantie te dwingen, en meer.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WAAROM SNAPCHAT WEL EENS DE ONVERWACHTE WINNAAR KAN ZIJN
Verleden week hadden wij het al over het feit dat Snapchat sterk uit de hoek komt met AR-toepassingen, en het daar volop op inzet. Het ondersteunt ontwikkelaars, het heeft hardware -toegegeven, die heeft nog wat verfijning nodig- en het heeft echt praktische toepassingen met zijn Lenses in de Snapchat app.

Wij staan niet alleen met die observatie. Via DTNS worden wij bevestigd in onze mening dat Snapchat het platform van de toekomst voor AR kan worden:

-Snapchat was het eerste bedrijf dat ervoor zorgde dat de iPhone en ook zwakkere Android toestellen best wel omkunnen met AR. En dat een jaar voordat Apple en Google daarin slaagden op hun eigen hardware. De filters van Snapchat zijn de beste in hun soort, en gaan viraal. Denk aan de vervanging van je eigen gezicht door een anime, je gezicht van man naar vrouw laten overgaan en omgekeerd, enz. En dat alles op Android en iOS tegelijkertijd.

-Snapchat heeft zijn bitmoji, de enige tool op de markt voor digitale avatars, die ook op andere platformen gebruikt wordt. De bitmoji zit zelfs in het Google klavier. En wat ook knap is, is dat zij jouw 2D- avatar tot leven kunnen brengen in 3D, en dat het resultaat er nog best leuk uit ziet.

-Snapchat wil ontwikkelaars aantrekken, om zo van de dienst een communicatieplatform te maken. Twitter tracht ook ontwikkelaars aan te trekken, maar Twitter heeft in het verleden heel wat ontwikkelaars tegen zich gekeerd, door beperkingen op te leggen aan het gebruik van het Twitter API, en hun app te gaan imiteren op Twitter. Die ontwikkelaars zullen wellicht eerder gaan voor samenwerking met Snapchat, dan opnieuw te gaan steunen op Twitter.
https://dailytechnewsshow.com/2021/12/10/gettin-tiggy-wit-it-dtns-4169/HET IS GEBEURD: WIJ SCHAKELEN OVER OP EDGE
Jarenlang hebben wij Firefox als standaard browser gebruikt. Uit principe, om de open source browser, gemaakt door een community, te steunen. En ook omdat Microsoft in het verleden zijn eigen browser een beetje té opdringerig gepusht heeft.

Maar principes moeten soms wijken voor praktische haalbaarheid. Firefox werd om een of andere reden echt weerspannig. Opstarten duurde eeuwenlang, en de browser werd hoe langer hoe logger.

En ja, vandaag hebben we dan de overstap gemaakt naar Edge. Vele bronnen hadden de snelheid ervan geroemd, en wij moeten toegeven: de eerste kennismaking is net alsof je van een boemeltrein op een expres stapt: snel opstarten, pagina's worden supersnel geladen, en het geheugenverbruik is minimaal in vergelijking met Firefox.

Uiteraard heeft zo'n verhuis heel wat gevolgen. Om te beginnen bekijken wij graag websites in 'reader modus', zonder afleidingen van advertenties en allerlei bewegende objecten. Dat is ook gemakkelijker bij het afdrukken van een pagina. En kijk: Edge heeft dat ook. Het icoon zit aan de rechterkant van de adresbalk, in de vorm van een boek.

Wij vreesden verder dat onze favoriete extensies -een van de grootste voordelen van Firefox- niet beschikbaar zouden zijn voor Edge. Maar dat was niet het geval: LastPass was in een mum geïnstalleerd. En tot onze grote vreugde waren er zelfs RSS-readers beschikbaar. Zeer goede zelfs: Feedbro, met enorm veel opties om de feeds te bekijken - enkel de headlines per website, in magazinevorm met foto, enz. Een aanrader!

Hoe je zo'n extensie installeert? Gewoon op het icoon met de drie puntjes klikken rechts van je balk, daar Extensies kiezen, en een zoektocht ondernemen naar een extensie.

Het vergt natuurlijk nog wat meer stappen om van Edge onze favoriete browser te maken, waardoor alle links in Edge geopend worden. Ook wanneer je bijvoorbeeld een link aanklikt in je mailprogramma.

Dat hebben wij nog niet gedaan - voorlopig openen links in mails nog altijd in Firefox. Zo kunnen we regelmatig de vergelijking blijven maken, en (hopelijk snel) terug uit principe overstappen op de open source browser. Wij houden je op de hoogte van onze ervaring!
https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/feedbro/pdfbckdfhgaohcfdkcgpggcifmalimfd
https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/lastpass-free-password-m/bbcinlkgjjkejfdpemiealijmmooekmpGOOGLE PHOTOS KRIJGT WEER WAT MOOIE NIEUWIGHEDEN
Dat Google Photos je vaak doet verbazen over wat het allemaal kan, dat moeten wij je niet meer vertellen. Nu voegt Google er nog twee extraatjes aan toe.

Zo is er de People & Pets, een widget waarmee je je homescreen van je Android toestel kan aanpassen. Je ziet dan foto's van je geliefden, of dat nu huisdieren zijn of mensen.  Wanneer je de widget installeert, krijg je de vraag om tien mensen of dieren te kiezen die dan in de widget opgenomen worden. Foto' van die schatjes, automatisch geselecteerd door het AI van Google, zullen dan op je homescreen getoond worden - waarbij je kan kiezen uit zes framestijlen. Klik je op een foto in de widget, dan word je naar de foto in vol formaat gevoerd in de Google Photos app. Telkens je dit doet, zal de widget een nieuwe foto kiezen om te tonen op je homescreen.

Een tweede nieuwigheid zijn de verbeterde Cinematic Photos. Een functie die al langer bestond, en automatisch foto's verdiept met dramatische, op AI gebaseerde 3D effecten. Concreet: de virtuele camera zal automatisch in- en uitzoomen op de scene, brengt de foto tot leven, en brengt de persoon naar de voorgrond.

De nieuwigheid nu is dat, op basis van machine learning, de achtergrond uitgevuld wordt met realistische details. Wat de foto's nog overtuigender maakt. Knap!

Spijtig genoeg kan je zelf geen Cinematic Photos aanmaken, je moet wachten tot Google Photos dat zelf voor jou doet. Het resultaat verschijnt dan automatisch in je Memories carrousel.
Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/paulmonckton/2021/12/11/google-reveals-jaw-dropping-google-photos-upgrade/?sh=659a7af84b3aIS DE APPLE DO NOT TRACK FUNCTIE ENKEL VOOR DE SCHONE SCHIJN?
Eerder dit jaar kreeg Apple veel persbelangstelling toen het  aankondigde dat het de privacy van de gebruiker beter zou beschermen, door een simpele opt-out button te bieden in de iOS 14.5 update, waarmee je dan kan aangeven dat je niet gevolgd wil worden door adverteerders. Het initiatief werd luid toegejuicht, want zo zou je kunnen bepalen welke apps jou wel of niet mogen volgen, en geld kunnen verdienen met jouw data. Adverteerders waren minder gelukkig, en vooral Facebook , omdat zij zo minder doelgerichte advertenties konden sturen, en minder geld verdienen.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder. En worden er vragen gesteld door onderzoekers naar de effectieve werking van deze opt-out. Want het probleem is dat volgens het systeem van Apple adverteerders enkel geen toegang meer hebben tot één bit data: de IDFA of de identiteit van jouw telefoon voor adverteerders. Dat is alles. En er zijn talloze manieren voor de adverteerders om op andere manieren de gebruiker te volgen. Wat zij meteen deden: zij zochten en vonden alternatieven om allerlei data te verzamelen, van je IP-adres, het niveau van je batterij, tot de resterende opslagruimte op je toestel. Allemaal data die kunnen helpen om een gepersonaliseerd profiel van de gebruiker te maken.

Meer nog: die opt-out button gaf de gebruikers een vals gevoel van veiligheid. De wetenschappers spraken Apple daarover aan, maar Apple weigerde iets aan de button te veranderen.

Meer hierover bij Techdirt, dat besluit dat de opt-out button alleen maar decoratief is...
https://www.techdirt.com/articles/20211209/06403948085/apples-do-not-track-button-is-privacy-theater.shtmlPOPSTERREN KRIJGEN HUN EIGEN METAVERSE AVATAR
Het lijkt een boeltje te worden met de NFT's. Haast iedereen springt erop, om iets origineels aan te bieden in de digitale wereld. En NFT's blijken gegeerd, er wordt grif geld voor neergeteld. Af en toe gaat er iets fout, zoals bij de verkoop van het digitale "kunstwerk" van de verveelde aap of Bored Ape. Die moest namelijk verkocht worden voor $300.000, maar bij de verkoop typte de verkoper per ongeluk een decimaal punt verkeerd. De prijs werd namelijk in ethereum aangegeven, en de verkoper gaf 75 ether in ($300.000). Hij tikte echter per vergissing 0,75 ether, waardoor het kunststuk voor $3.000 de deur uit ging (1).

Maar buiten dit incident blijkt elk bedrijf op de NFT-wagen te springen. Zo ook Universal Music Group, dat de NFT-hype zelfs combineert met de metaverse hype, gelanceerd door Meta (Facebook).  Het platenlabel gaat namelijk samenwerken met avatar-bedrijf Genies om digitale versies te maken van zijn artiesten. Voor die artiesten kan je dan NFT's kopen: outfits en accessoires, die in de virtuele werelden gebruikt kunnen worden. Het gaat dan om artiesten als Rihanna, Migos en anderen, terwijl artiesten als Justin Bieber en Shawn Mendes al aan Genies gevraagd hadden om avatars voor hen te maken.

Ook andere bedrijven willen meesurfen op de hype van de metaverse, waaronder Adidas dat zijn eigen NFT's wil maken, en Nike, dat een virtuele speelruimte gemaakt het in Roblox, waar ook een eigen winkel is voor digitale goederen.

Hoeveel is gebakken lucht, slim gesponnen om goedgelovige beleggers te verleiden? Als je het ons vraagt hebben zowel metaverse als NFT's een groot gehalte lucht, verpakt in een gemakkelijk door te prikken ballon. Maar de toekomst zal het uitwijzen... (2)
https://www.theverge.com/2021/12/13/22832146/bored-ape-nft-accidentally-sold-300000-fat-finger
https://www.engadget.com/universal-music-group-artists-avatars-metaverse-nfts-155853381.html?src=rssMGM LAAT KANDIDAAT WERKNEMERS HUN JOB IN VR UITTESTEN
Kijk, augmented en virtual reality mogen dan al tot de verbeelding spreken, en er worden de wildste plannen rond gemaakt, met de metaverse van Meta (Facebook) als toppunt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen praktische toepassingen kunnen zijn.

Zo maakt MGM Resorts tegenwoordig gebruik van VR om kandidaat werknemers een blik te bieden op hun toekomstige job. Het bedrijf is specialist in hospitality, met personeel dat, vooral in deze barre covid-tijden, vaak geconfronteerd wordt met ontevreden klanten.

Via de VR-headsets, gemaakt door het bedrijf Strivr, kunnen de kandidaten ervaren wat de typische activiteiten zijn in de job waarvoor zij solliciteren. Zelfs wanneer dat omgaan met gefrustreerde klanten betreft. Dat kan sommige kandidaten wel afschrikken, maar de kandidaten die wél doorzetten weten wat hun job werkelijk inhoudt, en dat het niet alleen rozegeur en maneschijn is.

Een achtergrondreportage bij Engadget.
https://www.engadget.com/mgm-is-letting-potential-employees-try-out-jobs-in-vr-before-signing-on-101720483.html?src=rssAPPLE: TRACKER DETECT VOOR ANDROID GEBRUIKERS
Een tijdje geleden bracht Apple zijn AirTags uit. Dat zijn kleine apparaatjes die je in voorwerpen zoals je handtas kan stoppen. Weet je niet waar je dat voorwerp gelaten hebt, dan kan je Apple toestel je vertellen waar dat voorwerp zich bevindt.

Dat is allemaal goed en wel, er is ook gevaar op misbruik - denk maar aan stalkers, die stiekem zo'n AirTag in je zak stoppen. Apple heeft wel een soort verkliksysteem gemaakt, dat je waarschuwt als dat het geval is - maar dat werkt enkel voor Apple toestellen.

Gelukkig heeft Apple nu ook een systeem uitgebracht waarmee Android gebruikers de aanwezigheid van een AirTag kunnen detecteren. Zo werkt het: wanneer de software in jouw omgeving een AirTag vindt waarvan de eigenaar niet in de directe omgeving is, dan zal de app melden dat er een "onbekende AirTag" is. Volgt die AirTag je dan gedurende 10 minuten, dan kan je via de app aan de tracker het bevel geven een geluid te maken, zodat je de AirTag vinden kan. Vervolgens kan je met een NFC-compatibele smartphone het toestelletje aantikken, waarna je instructies krijgt over hoe je de batterij ervan kan verwijderen, of het kan uitschakelen.

Alleen: wij zouden dan graag ook zien dat je informatie krijgt over van wie de tag is. Is het een stalker, dan kan je klacht indienen. Is het gewoon iemand die zijn AirTag verloren is (het ding kost toch $29 per stuk), dan kan je het aan de rechtmatige eigenaar teruggeven. Maar die optie zit er blijkbaar niet in.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/apple-detect-tracker-android-release-193850566.html?src=rss
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apple.trackerdetectLASTPASS WORDT ONAFHANKELIJK
Trouwe lezers weten dat wij een grote fan zijn van wachtwoordmanager LastPass. Die zit echter al 6 jaar onder de vleugels van LogMeIn, dat ook andere diensten aanbiedt, en dus zijn aandacht moet verspreiden.

Nu heeft LogMeIn aangekondigd dat het van LastPass een standalone bedrijf gaat maken. Dat zou betekenen dat het nieuwe bedrijf zich beter kan concentreren op zijn eigen business, en ook sneller zijn dienst verbeteren kan. De focus zou dan vooral liggen op de mobiele app, en meer integraties met apps van derden voor zakelijke klanten.
Wij kunnen niet wachten!
https://www.engadget.com/lastpass-standalone-company-151024253.html?src=rss


WHATSAPP: PREVIEW EEN SPRAAKBOODSCHAP
WhatsApp, eigendom van Meta/Facebook, heeft recent enkele nieuwigheden aangekondigd voor zijn boodschappendienst. Daaronder een functie om een voice boodschap even te beluisteren, vooraleer die te versturen. Zo kan je controleren of je geen stommiteiten vertelt. De functies werd in de voorbije week stilletjesaan uitgerold, maar zou nu beschikbaar moeten zijn op alle platformen: iOS, Android, web en desktop.

Zo werkt het: wanneer je een spraakboodschap inspreekt, en op de Stop knop drukt om de opname stop te zetten, dan krijg je een driehoekig Play knopje zien. , naast het icoontje om de boodschap te verwijderen, of te verzenden.

Deze nieuwe functie kadert in een hele reeks updates die al uitgebracht werden of nog in de pijplijn staan, zo weet The Verge. Eerder kreeg je al de mogelijkheid om de afspeelsnelheid van voice boodschappen aan te passen tijdens het beluisteren, en je zou binnenkort ook al het opnemen van een voice boodschap kunnen pauzeren en hernemen. Een transcriptie lezen in plaats van de boodschap te moeten aanhoren zou ook nog onderweg zijn, evenals de mogelijkheid om te luisteren naar voice notities terwijl je je andere WhatsApp chats bekijkt.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/12/14/22834040/whatsapp-voice-message-preview-ios-android-web-desktopBINNENLAND: CONTENT CREATOR PROTOCOL MOET OOK STREAMING MEDIA REGULEREN
De VRM of Vlaamse Regulator voor de Media houdt in het oog of de media de regels over concurrentiebeding, eerlijke reclame enz. wel respecteren. Tot nu toe was dat beperkt tot klassieke media, zoals kranten, radio en tv. Maar sinds de nieuwe Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten begin dit jaar omgezet werd in een Vlaams Mediadecreet, gelden de regels ook voor content creators, vloggers en influencers die gebruikmaken van videoplatformdiensten.

Die regels zijn samengevat in het Content Creator Protocol. Kort samengevat (het volledige protocol lees je op de link onderaan) zijn er drie thema's:

-commerciële communicatie op sociale media: wanneer een content creator een video maakt met vermelding van een merk, product of dienst, en hij/zij ontvangt er een voordeel van, dan moet dat duidelijk vermeld worden.
-minderjarigen moeten beschermd worden
-haatspraak wordt verboden.

Als je het ons vraagt: een hele vooruitgang, want transparantie in dat influencer wereldje was dringend nodig. Jongeren zien zo op naar de influencers, dromen ervan het zelf te worden, en bakken geld te verdienen. Hopelijk brengen deze regels hen met de voeten op de grond, en zien zij hoe fake de aanprijzingen van de influencers zijn...

Op de website van VRM zijn filmpjes en ander materiaal te vinden die het een en ander duidelijk maken.
https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/content-creator-protocolBINNENLAND: NIEUWE WOORDJES LEREN: TAAS
We kennen al vele diensten "as a Service", maar de laatste weken kwam er een nieuwe dienst bij: Traffic Control as as service. Die nieuwe dienst krijgt echter heel wat kritiek.

Waar gaat het over? Wel, elke gemeente wil het verkeer veiliger maken, en de automobilist dwingen om op bepaalde trajecten trager te rijden, zich te houden aan de snelheidslimieten. Dat kan de gemeente doen door verkeersdrempels in te bouwen, door flitspalen te zetten, maar ook door trajectcontroles. Daarbij neemt een camera aan het begin van een traject jouw nummerplaat op, en als je bij het einde van het traject sneller toekomt dan wat mogelijk geweest zou zijn als je je aan de maximum snelheid gehouden had, dan krijg je een boete.

Een slimme oplossing, maar wel duur. Daarom zijn er nu slimme bedrijven die TaaS aanbieden: Trajectcontrole As A Service. In België zijn het drie bedrijven samen die deze dienst aanbieden: het ene zorgt voor de installatie van de verkeersborden en camera's. Het tweede voor de nummerplaatherkenning, en het derde legt contact met de politie om de vaststelling te bevestigen, de gegevens van de overtreder vast te krijgen, waarna een boete uitgeschreven wordt.

Van elke boete krijgt het TaaS-bedrijf dan een vaste som, 23 euro. Een slim idee, dat echter heel wat kritiek krijgt. Volgens verschillende krantenartikels zouden deze bedrijven namelijk voorwaarden opleggen aan de gemeentes die toch wat eigenaardig zijn. Zo zouden de gemeenten hindernissen om de snelheid te verlagen moeten verwijderen of althans geen nieuwe mogen bijplaatsen. Wat doet besluiten dat deze bedrijven eerder alles willen doen om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven, dan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Want oorspronkelijk zijn die GAS-boetes, geïnd door de gemeentes, eigenlijk bedoeld om hen toe te laten maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

In het Vlaamse Parlement werden ook al vragen gesteld rond deze praktijken. Als je het ons vraagt, heel terecht. En zal bij een proces, aangespannen door iemand die een boete kreeg van dergelijke TaaS dienst, de rechter wel eens kunnen besluiten dat deze praktijken illegaal zijn. Denk maar aan het proces waarover wij eerder berichtten: een bedrijf, dat in opdracht van persagentschappen op zoek ging naar wie op het internet een foto zonder toestemming gebruikt had, werd teruggefloten. De rechter oordeelde dat het bedrijf een business model had dat gestoeld was op overtredingen - terwijl de  overtreder eerst op zijn fout gewezen moet worden, en de kans moet krijgen om die recht te zetten en de foto te verwijderen.
https://www.gva.be/cnt/dmf20211214_91973022BINNENLAND: PHISHING: WE TRAPPEN ER MET ZIJN ALLEN NOG STEEDS IN
Uit recente cijfers van Phished, een Leuvense start-up die werknemers traint met phishingsimulaties, blijkt dat phishing nog altijd slachtoffers maakt. Meer nog: bijna 1 op 4 gebruikers die een phishing mail ontvangen, klikt door naar een mogelijke malafide pagina. En nog eens een kwart daarvan vult daar gegevens in.

Een van de mogelijke redenen is dat de overheid, naar aanleiding van corona, heel wat communicatie via het internet verstuurt. Maar er zijn ook andere onderwerpen, zoals leveringen van een webwinkel of HR-gerelateerde berichten zoals boetes, verlof, die gebruikers om de tuin leiden. (1)

Dat de fraudeurs bij die oplichting flinke schade kunnen toebrengen aan de gebruikers, werd verleden week nogmaals bewezen: een vrouw uit Turnhout, die slachtoffer werd van een WhatsApp fraude, verloor maar liefst 15.000 euro (2).

De overheid wil de gebruikers beter beschermen en bracht daarom een app uit die de burger moet voorlichten. Maar in een opinieartikel bij Datanews (3) stellen enkele experts in cybercriminaliteit dat een app niet voldoende is om phishing te leren (h)erkennen. Zelfs IT-admins trappen regelmatig nog in phishing-aanvallen. Wat dan wel de oplossing is? Enkel nog verder doorgedreven bewustmaking lijkt soelaas te brengen. Wij citeren: " Nog te veel mensen lijken niet te beseffen dat een klik op een malafide link nooit het einddoel is voor een hacker. Integendeel: dan begint het pas. Phishing leidt tot ransomware, virussen, diefstal en reputatieverlies in het geval van bedrijven. Bovendien kan je als slachtoffer eveneens medeplichtig worden aan een misdaad wanneer gevoelige data wordt gestolen." (3)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/bijna-een-op-vier-belgen-valt-voor-phishing/article-news-1813093.html
https://www.gva.be/cnt/dmf20211129_95610313
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-phishing-paradox-waarom-een-app-niet-voldoende-is-om-phishing-te-leren-her-kennen/article-opinion-1807915.htmlTIKTOK: LIVESTREAMING EN VERBETERD ALGORITME
Vandaag twee berichtjes over het o zo populaire TikTok. Om te beginnen: het videoplatform met de korte filmpjes heeft aangekondigd dat het zijn algoritme dat content aanbeveelt, gaat aanpassen om te voorkomen dat tieners een negatieve invloed zouden ondervinden. Het is de bedoeling dat het algoritme niet teveel dezelfde content gaat uitsturen over een bepaald onderwerp, zoals extreem diëten, verdriet, afgesprongen liefdes. Het wil  zo de mentale gezondheid van de jonge gebruikers beschermen. (1)

Het tweede bericht betreft een uitbreiding van het aanbod op TikTok. Je kon tot nu toe al TikTok sterren op Twitch bekijken in een livestream. Maar nu kan je hen ook zien op TikTok, terwijl zij live video games spelen.

Dat is wat TikTok nu uittest. Je hebt daarvoor een Windows programma nodig, dat TikTok Live Studio heet.

Daarmee kan je dan inloggen met je TikTok account, en rechtstreeks naar TikTok Live streamen. Daar kan je met je kijkers communiceren via de chat functie, en je kan content van je computer, je phone of een spelconsole streamen naar TikTok. TechCrunch en The Verge hebben er meer over (2)(3)
https://www.wsj.com/articles/tiktok-to-adjust-its-algorithm-to-avoid-negative-reinforcement-11639661801
https://techcrunch.com/2021/12/15/tiktok-is-testing-a-desktop-streaming-software-called-tiktok-live-studio/
https://www.theverge.com/2021/12/16/22839213/tiktok-live-studio-desktop-live-streaming-twitchAPPLE: BERGT PLANNEN OP OM ICLOUD PHOTO S TE SCANNEN
Toen Apple aankondigde dat het jouw foto's zou scannen vooraleer je die naar de iCloud Photos zou uploaden, was er heel wat protest. Apple zou het op een slimme wijze doen, met eerbied voor je privacy. En het was voor een goed doel: de verspreiding van kinderporno tegengaan (in het Engels Child Sexual Abuse Materias of CSAM). Dat mocht niet helpen: het project kreeg erg veel kritiek, zowel van privacy voorvechters als van security researchers.

En dat protest heeft blijkbaar succes: in alle stilte heeft Apple elke verwijzing naar het project verwijderd van zijn Child Safety webpagina. MacRumors gaat dieper in op deze zaak.
https://www.macrumors.com/2021/12/15/apple-nixes-csam-references-website/
GRINDR: 65 MILJOEN NOORSE KRONEN BOETE
In Noorwegen heeft de gegevensbeschermingsautoriteit de dating app Grindr een fikse boete gegeven: 65 miljoen Noorse Kronen, wat neerkomt op ongeveer 7,1 miljoen USD. De reden? Grindr zou sommige data, waaronder seksuele oriëntatie, delen met adverteerders zonder toestemming van de gebruiker en de juiste procedures om toestemming te vragen. Wanneer je je aanmeldde op Grindr, moest je gewoon aanvaarden dat die data gedeeld werden met adverteerders, zoniet mocht je de app gewoon niet gebruiken. En dat is niet toegelaten volgens de GDPR.

In 2020 heeft Grindr wel die voorwaarden aangepast, maar dat was te laat om de boete nog te ontlopen. Het is een goede zaak dat de GDPR ook dating apps aanpakt. Want daar worden heel wat gevoelige data in een profiel ingevuld - zelfs vrijwillig. Of je gevaccineerd bent bijvoorbeeld, of je HIV-status. Sommige apps overwegen zelfs om gebruikers ook nog andere voorkeuren op seksueel gebied te laten invullen. Een app als Tinder  laat dat, door zijn strakke structuur , niet toe.

Meer bij TechCrunch en The Conversation.
https://techcrunch.com/2021/12/15/grindr-final-gdpr-fine/
https://theconversation.com/dating-app-users-are-disclosing-sti-and-vaccine-status-for-safer-encounters-and-queer-apps-are-leading-the-way-172686


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LOG4SHELL TREFT MILJOENEN APPS
De kwetsbaarheid Log4Shell, die in de open source logging library Log4J zit, zorgt ervoor dat er miljoenen toestellen kwetsbaar zijn voor een aanval. Het gaat om het feit dat de apps en diensten een geschiedenis bijhouden van alle gebeurtenissen terwijl zij draaien. Zo kunnen zij dan zien hoe hun programma presteert, en uitpuzzelen wat er verkeerd ging bij een error.

Log4j is erg populair en wordt gebruikt door diensten zoals Steam en iCloud, en apps as Amazon, Twitter en Minecraft. De kwetsbaarheid zou door slechteriken gebruikt kunnen worden om vanop afstand code uit te voeren op servers, en de te bevelen om malware te downloaden en te draaien, die dan data zou kunnen besmetten op de bedrijven en mensen die via deze tool inloggen.

Bovendien zou de kwetsbaarheid heel gemakkelijk misbruikt kunnen worden door boosdoeners. Gewoon een boodschap plaatsen zou volstaan. Volgens Engadget zou het zelfs volstaan om de naam van een iPhone te veranderen, om de kwetsbaarheid in de Apple servers te triggeren.

Angstaanjagend, niet? Gelukkig heeft Log4j een fix uitgebracht, en diensten als Minecraft en Cloudflare hebben die al toegepast. Bedrijven en ontwikkelaars: nu is het aan jullie!
https://www.engadget.com/log4shell-vulnerability-log4j-155543990.html?src=rssWAT ALS: JE MOET BETALEN OM JE AUTO TE KUNNEN OPSTARTEN VANOP AFSTAND MET JE SLEUTEL
Met je autosleutel kan je vanop afstand het slot van je auto openen. Meteen worden ook de spiegels van je auto terug in normale stand gezet. Bij sommige merken kan je nog meer, zoals je auto vanop afstand opstarten. Dat is het geval bijvoorbeeld bij Toyota. Nu moet je weten dat je bij dat merk voor alle diensten die digitaal werken en een internetverbinding nodig hebben, die in een app zitten, je betalen moet. Alleen: voor het remote opstarten van de auto is er geen internetverbinding nodig. Enkel een kortegolf radiozender die een versleuteld signaal naar de auto zendt. De auto ontcijfert het signaal en verricht de nodige actie: de deuren sluiten of openen, de claxon laten loeien, of de motor starten.

En toch heeft Toyota nu aangekondigd dat er, om het opstarten vanop afstand, een abonnement nodig is dat 8 dollar per maand kost. Dat abonnement wordt bij de aankoop van een nieuwe auto enkele jaren gratis aangeboden. Maar nadien, zo stelt Ars Technica, krijgen de eigenaars van een Toyota een koude douche: zij zouden dat abonnement moeten nemen. Doen ze dan niet, dan beschikken zij niet langer over de uitgebreide mogelijkheden van hun autosleutel...
https://arstechnica.com/cars/2021/12/toyota-owners-have-to-pay-8-mo-to-keep-using-their-key-fob-for-remote-start/?utm_brand=arstechnica&utm_source=twitter&utm_social-type=owned&utm_medium=socialOPPO AIR GLASS: NIEUW SOORT BRIL
Fabrikant Oppo brengt een nieuw AR-toestel uit, Air Glass, dat begin volgend jaar in beperkt aantal op de markt zou komen in China. Air Glass wil niet zozeer een augmented reality product zijn, als wel een "assisted reality".

De bedoeling is dat er 2D informatie in monochroom (zwart-wit dus) geprojecteerd wordt op het gezichtsveld van het apparaat. Dit in tegenstelling tot andere toestellen, waarbij er informatie in 3D over de realiteit gelegd wordt.

Air Glass weegt 30 gram, heeft een Qualcomm Snapdragon 4100 processor. Qua batterijduur is er 3 uur actieve werking, met 40 uren in standby. De bril kan gebruikt worden voor meldingen, het geven van richtingen, real time vertalingen, maar ook als teleprompter.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/12/14/22833796/oppo-air-glass-ar-glasses-announced-china-release-date?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


BINNENLAND: 5G ZORGT ERVOOR DAT ELEKTRISCHE MOTORFIETS  OBSTAKELS OP DE WEG HERKENT.
De komst van 5G opent tal van nieuwe mogelijkheden voor internet-toepassingen. Zo maakte Proximus deze week bekend dat het een samenwerkingsakkoord gesloten heeft met Saroléa, een Belgische merk van elektrische motorfiets, en ML6, een technologie bedrijf dat gespecialiseerd is in AI-diensten.

Samen hebben zij met succes een nieuwe G5 toepassing getest, waarbij een elektrische motorfiets voorzien werd van een 5G-modem en een dashcam die realtime beelden doorstuurt naar een dienst die ze realtime analyseert met behulp van AI, en zo mensen, voertuigen of obstakels kan herkennen. De test werd, voor alle duidelijkheid, niet uitgevoerd op de openbare weg, maar op de site van een bedrijf.

De herkenning bleek voor 55% accuraat, wat mooie beloftes inhoudt voor de toekomst: de server zou op basis van de beelden de bestuurder kunnen waarschuwen, of zelfs de motor automatisch kan afremmen vanop afstand.
https://www.proximus.com/nl/news/2021/20211109-electric-motor-safety-thru-5g.html#DELL CONCEPT LUNA: UITNEEMBARE COMPONENTEN
Dell heeft deze week een computer voorgesteld, de Concept Luna, waarbij je zelf heel gemakkelijk onderdelen eruit kan nemen en vervangen. De bedoeling daarvan is dat laptops beter gerecycleerd kunnen worden of herbruikt. De onderdelen die nog goed zijn, kunnen in andere computers gebruikt worden - volgens Del zou een moederbord bijvoorbeeld in tot 3 machines herbruikt kunnen worden.

Demonteren is heel simpel: je moet maar twee vijzen verwijderen, en dan twee balkjes die de keystones genoemd worden. Er is slechts één enkele kabel die naar het moederbord gaat. Dat moederbord zou dan bijvoorbeeld in een model van een lagere klasse herbruikt kunnen worden, door Dell zelf: van een XPS bijvoorbeeld naar een Latitude.

Ook zouden gerecycleerde onderdelen verhandeld kunnen worden, zodat gebruikers hun eigen laptop kunnen herstellen of upgraden. Het is dus niet alleen de gebruiker zelf die met de onderdelen aan de slag zou gaan, maar ook Dell zelf. De juiste manier hoe dit in de praktijk in zijn werk moet gaan, moet nog verder uitgedacht worden. Maar ons lijkt dit een heel gezond idee.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/12/dells-concept-luna-pc-disassembles-easily-so-you-can-reuse-its-parts/ 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: GEEN KLEINE MAN

Wij hadden deze podcast al eerder aangekondigd, maar ondertussen hadden wij de gelegenheid de eerste aflevering ervan te beluisteren. En het is een boeiende podcast, die draait rond een intrigerend probleem: geneeskunde benadert mannen en vrouwen te weinig verschillend. Een vrouw is geen man van kleinere afmetingen, maar een wezen met andere hormonen, organen, die op een andere manier werken. Wat ertoe geleid heeft dat vrouwen niet altijd de behandeling kregen die zij verdienen. Symptomen zoals een sluipend hartprobleem worden daardoor niet tijdig herkend, maar ook ADHD en autisme wordt bij vrouwen eerder toegewezen aan een "niet aanstellen",  en niet als ziekte herkend.
Deze podcast heeft echt niets te maken met "woke", maar wijst wel op een duidelijk verschil tussen de puur fysieke sexe-verschillen. Prachtig gebracht door o.a.  AudioCollectief SCHIK
Meer bij Radio1
https://radio1.be/podcast-geen-kleine-man
https://www.nporadio1.nl/podcasts/geen-kleine-man


TWEE PODCASTS EN TWEE INVALSHOEKEN

Momenteel wordt met veel aandacht gekeken naar het proces over de moord van Julie Van Espen. Wij hebben twee podcasts beluisterd die over dit proces gaan, en die toch wel interessant zijn omdat zij verschillende punten belichten.

De podcast De Stemmen van Assisen focussen zich op de gebeurtenissen zelf, maar vraagt zich ook af hoe dit had kunnen gebeuren. Want een van de redenen waarom de verontwaardiging over de moord zo groot was, is dat de dader eigenlijk in de gevangenis had moeten zitten. Hij was namelijk veroordeeld voor een andere verkrachting, met geweld, maar had beroep aangetekend. In afwachting van het beroep werd hij vrijgelaten - alhoewel dat eigenlijk niet had gemogen, omdat hij 'vluchtgevaarlijk' was. De informatie daarover was echter niet doorgegeven aan de magistraat die zijn dossier behandelde. Een zware blunder van justitie dus. (1)

De tweede podcast is die van De Standaard. Die focust zich vooral om de schok die de moord bij jonge vrouwen teweeg bracht. Hoe zij zich onveilig voelen, wat zij doen om zich te beschermen, en vooral: dat zij beseffen dat ook zij het slachtoffer kunnen worden. (2)
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-stemmen-van-assisen
https://podcast.standaard.be/episode/25287705


PODCAST: OUDER

Dit is een nieuwe podcast van Radio1. Thema: wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? Het is het verhaal van Francis Njotea, die in 2017 dringend opgenomen werd in het ziekenhuis waar hij een week in coma belandt. Wanneer hij terug wakker wordt, vertelt hij aan zijn zoon een verward verhaal. Hij zou geen 63 jaar oud zijn, maar wel 73. Maar daarna ontkent hij dat verhaal.
Reden voor zijn zoon, Raf, om op zoek te gaan naar het migratieverhaal van zijn vader.
https://radio1.be/wat-als-je-vader-niet-wie-je-altijd-dacht-dat-hij-was-ontdek-de-nieuwe-radio-1-podcast-ouder


 
De nieuwe oogst


   
DIAREBEE: FITNESS TRAINING


Dit is een database met meer dan 1700 workouts. Simpele oefeningen die je zelf thuis, met eenvoudige hulpmiddelen kan uitvoeren. Alles om fit te blijven!
[Taal: ENG]
https://darebee.com/workouts.html


DE ABDIJ VAN MAREDRET
Een website die zoveel weergeeft over deze prachtige gemeenschap in de abdij van Maredret. De vreugde van de nonnetjes, hun werk, de prachtige omgeving. Maar ook de manier waarop de kloostergemeenschap de nieuwe media omarmt, inclusief een kookprogramma, te vinden op de Welkomstpagina, bij de rubriek Photos. Van een ontwapenende levensvreugde, een genot om te zien. Ons kerstgeschenk voor jou ??
https://www.accueil-abbaye-maredret.info/
https://www.youtube.com/watch?v=verb_lKOT-I


FREESOUND: GELUIDSOPNAMES

Heb je voor een creatief werk achtergrondgeluiden nodig? Voetstappen, een vogel, een meeuw, het voorbijrijden van auto's? Deze website biedt een schatkamer aan geluiden. Gratis te gebruiken.
[Taal: ENG]
https://freesound.org/


CHECK YOUR BACKUP: EVEN WAKKER WORDEN
Wanneer heb jij je laatste back-up gemaakt? En sta jij er eigenlijk bij stil wat je moet doen wanneer je je smartphone verliest? Of geen toegang meer hebt tot je mail?
Deze dienst stuurt je mails met daarin een rampenscenario, en vraagt je daarbij hoe je in deze situatie zou handelen. Wat je ervan bewust moet maken: ben ik hierop voorbereid?
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/check-your-backup/75947/
https://checkyourbackup.io/


HEYGO: DE WERELD BEZOEKEN VANUIT JE LUIE ZETEL
Via deze website kan je een rondleiding in livestream bijwonen die je kennis laat maken met meer dan 450 plekken over de hele wereld. Het bijzondere is dat alle beelden gebracht worden door vrijwilligers, die je hun omgeving laten zien in real time.
[Taal: ENG]
https://www.heygo.com/


DE 5 FAVORIETE BOEKEN VAN BILL GATES

In zijn eigen blog vertelt Bill Gates wat zijn 5 favoriete boeken waren die hij dit jaar gelezen heeft. Misschien een tip voor jouw toekomstig leesvoer?
[Taal: ENG]
https://www.gatesnotes.com/About-Bill-Gates/Holiday-Books-2021


COMEDY PET PHOTO WINNAARS
Even een glimlach op je gelaat toveren, met deze prachtige foto's van de winnaars van de humoristische foto's van huisdieren.  Ook de winnaars van de wedstrijd van verleden jaar zijn de moeite!
[Taal: ENG]
https://www.comedypetphoto.com/gallery/comedy-widlife-2021-competition-winners.php


ALTERCLASS: CURSUS MAKEN
Dit is een all-in-one platform waar je zelf je eigen programmeercursus online kan aanmaken en aanbieden tegen een vergoeding. Verdien geld met je talenten!
[Taal: ENG]
https://alterclass.io/


READOW: ONTDEK JE VOLGENDE BOEK
Deze site gebruikt artificiële intelligentie om je het volgende boek dat je zou moeten lezen te adviseren. Vul een of meer titels in van boeken die je graag hebt, en je krijgt een aanbeveling. Hoe meer boeken je invult, hoe gerichter de aanbeveling.
[Taal: ENG]
https://readow.ai/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJN CORONATEST

Zelf hebben wij het voor het eerst in dit anderhalve jaar meegemaakt: een melding van hoogrisicocontact op onze coronalert app. Wat in principe zeggen wil dat wij een half uur in contact geweest waren met iemand die besmet was, en dat op minder dan anderhalve meter. Het leek ons onwaarschijnlijk, maar als brave burger hebben wij de hele procedure doorlopen: contactcenter opgebeld, code aangevraagd om een test te laten uitvoeren, afspraak gemaakt voor de test, onze app gekoppeld aan de test om het resultaat op de app te ontvangen.
En kijk. Op dinsdag om 10u kregen wij de alert, om 15u deden wij de test, op woensdag om 10u kregen wij het resultaat: gelukkig negatief. Het vraagt wel wat handelingen, sms-berichten, aanmeldingen, enz. Maar het systeem werk echt wel.
Ook de huisartsenvereniging Domus Medica heeft nu een website gelanceerd, die je de weg moet tonen over hoe je de test kan aanvragen. In heel eenvoudige afbeeldingen, erg gebruiksvriendelijk.
[Taal: NL]
https://mijncoronatest.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPOT DE SCAM
Dit is een website van de FOD Economie, om gebruikers attent te maken op de verschillende manieren waarop een fraudeur een online scam kan uitvoeren.
Je kan er een test uitvoeren om te zien of jij zelf scammers herkent. En je vindt er een antwoord op vragen die je hebt, zoals wanneer je een mail van een onbekende ontvangen hebt.
[Taal: NL]
https://www.spotdescam.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: POOLLICHT
Deze website is volledig gewijd aan het poollicht. En ja, dat komt ook voor in België en Nederland. Je ziet er de zonneactiviteit, poollichtactiviteit, en je krijgt allerlei informatie.
[Taal: NL]
https://www.poollicht.be/


VIATOR: BELEEF JE STAD ALS TOERIST

Een toerist bekijkt een stad die hij bezoekt helemaal anders dan wie daar woont. Daarom kan het eens leuk zijn om enkele stad te bekijken vanuit de ogen van een toerist. Dat doe je via deze website: die vertelt namelijk aan buitenlanders wat zij o.a. in Belgische steden kunnen beleven. Antwerpen staat op het menu, maar we vonden ook Aalst terug. Doe eens het experiment, en ontdek of ook voor jouw woonplaats een toeristische route bestaat!
[Taal: ENG]
https://www.viator.com/


GET YOUR GUIDE: JE STAD VERKENNEN
Een andere website die je je woonplaats laat bekijken door de ogen van de toeris, is Get Your Guide. Ook hier kan je gidsen boeken, die je speciale wandelingen bieden in jouw stad.  Maar de nadruk lijkt echt wel te liggen op klassieke tours, niet zozeer de alternatieve ontdekkingstochten. Voordeel is wel dat de site ook in een NL versie bestaat.
[Taal: NL]
https://www.getyourguide.nl/


AIRBNB EXPERIENCES
Nog een plek op het web waar je je eigen stad kan ontdekken als toerist. Alleen moet je die eigen stad met een korreltje zout nemen. Geef je bijvoorbeeld Antwerpen als doel in, dan krijg je slechts 5 suggesties, waarvan 2 in Brussel, 2 in Gent, en 1 in Antwerpen...
[Taal: NL]
https://www.airbnb.be/s/experiencesBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Systeemaanpak op bedrijfsniveau uit de landbouw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Integrale_gewasproductie
    Vorstendom in Noord-Italië tijdens de middeleeuwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heerlijkheid_Milaan
    Amerikaanse videogameontwikkelaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grove_Street_Games
    Zwitsers advocaat, rechter, bestuurder, docent en politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_Python
    Frans-Amerikaanse geanimeerde televisieserie uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arcane_(animatieserie)
    Geromantiseerde biopic uit 1945 van Warner Bros - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rhapsody_in_Blue_(film)
    Rapper uit Sint-Niklaas - https://nl.wikipedia.org/wiki/K1D
    In 2020 op nummer 1 in de Vlaamse Ultratop 200 Albums - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_nummer_1-albums_in_de_Vlaamse_Ultratop_200_Albums_in_2020


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nederlands-Belgische autocoureur die wereldkampioen werd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Verstappen
    Kabinetsformatie Nederland 2021-'22 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetsformatie_Nederland_2021-%2722


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over esoterie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Esoterie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Met deze slimme algoritmes verleiden vakantiesites je om te boeken
https://www.ad.nl/tech/met-deze-slimme-algoritmes-verleiden-vakantiesites-je-om-te-boeken~aec4b0bc/
- Luxer, uitgebreider en gratis e-books: dit zijn de laatste trends op het gebied van e-readers
https://www.ad.nl/tech/luxer-uitgebreider-en-gratis-e-books-dit-zijn-de-laatste-trends-op-het-gebied-van-e-readers~a467e35d/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Digitaal is het tijdperk. Alleen (snel) internet ook?
https://computertaal.info/2021/12/13/digitaal-is-het-tijdperk-alleen-snel-internet-ook/
- Risicoloos videosplezier: hoe je TikTok kindveilig kan maken
https://computertaal.info/2021/12/14/risicoloos-videosplezier-hoe-je-tiktok-kindveilig-kan-maken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Framework begint verkoop modulaire laptops in Europa, maar nog niet in Benelux
https://tweakers.net/nieuws/190892/framework-begint-verkoop-modulaire-laptops-in-europa-maar-nog-niet-in-benelux.html
- Microsoft haalt 'Programma's en onderdelen' uit configuratiescherm Windows 11
https://tweakers.net/nieuws/190890/microsoft-haalt-programmas-en-onderdelen-uit-configuratiescherm-windows-11.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Frank Robben (Smals): 'Ik zou niets liever willen dan dat critici mee aan de tekentafel zitten'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/frank-robben-smals-ik-zou-niets-liever-willen-dan-dat-critici-mee-aan-de-tekentafel-zitten/article-longread-1813619.html
- Belnet breidt dienstenaanbod verder uit
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belnet-breidt-dienstenaanbod-verder-uit/article-news-1813847.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautEDGE: URL ZUIVER KOPIEREN

We hadden gisteren al verteld dat we overgeschakeld zijn naar Edge als browser. Maar bij het schrijven van onze artikels, stootten wij op een ergernis: het kopiëren van de URL van een website, dat wij als bron gebruikten, naar ons tekstdocument kopieerde niet de zuivere URL, maar de naam van het artikel en achterliggend een link. En dat kon niet.
Maar gelukkig was het euvel snel verholpen. Dat kan op twee manieren:

1 Klik rechts op het menu met de drie puntjes. In het menu dat nu verschijnt, kies je instellingen halverwege de lijst links.
Kies vervolgens het item Delen, kopieren en plakken. Selecteer bij  URL-indeling voor kopiëren & plakken standaard: Tekst zonder opmaak.

2 Tik in de adresbalk van Edge dit in:
edge://settings/shareCopyPaste
Kies daar dan de optie "plain text".
En klaar ben je!


EDGE: HET UITERLIJK AANPASSEN
Na onze overstap van Firefox naar Edge, waren er toch nog wat dingen die we wilden aanpassen. De bovenbalk was in een te donker blauw, waardoor de namen op de tabblaadjes, het kruisje, enz. niet duidelijk zichtbaar waren. Geen nood: even op het menu met de drie puntjes klikken, daar naar de optie Instellingen gaan. In de balk links vind je Uiterlijk, waarna je uit verschillende thema's kan kiezen.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OPTIMIZER: TOEGANG TOT WINDOWS OPTIES

Deze software geeft je gemakkelijker toegang tot alle opties in je Windows OS. Hij helpt je ook om je privacy te beschermen, en bevat een geïntegreerde Cleaner functie.
https://github.com/hellzerg


SYSTEMTRAYMENU: VOOR JE SYSTEEMBALK
Met deze freeware kan je een tweede Startmenu aanmaken in je systeembalk. Een installatie van SystemTrayMenu is niet nodig, je kan de tool rechtstreeks uitvoeren en vervolgens in het systeemvak vinden. Het instellen van je persoonlijke menu is heel eenvoudig: na het starten kan je een map op je pc selecteren waar je vervolgens je snelkoppelingen kan opslaan. Deze map vormt vervolgens de basis voor het menu - submappen worden weergegeven als een vervolgkeuzelijst.
https://www.chip.de/downloads/SystemTrayMenu_182854219.html
https://github.com/Hofknecht


ADOBE: CREATIVE CLOUD EXPRESS

Dit is een nieuwe app van Adobe, die de bestaande, krachtige tools een beetje gebruiksvriendelijker maakt. Je kan er menu's mee maken, brochures, en social media postings.
Bij The Verge vind je een uitvoerige bespreking. Je krijgt er basisversies van de bestaande beeld- en videobewerkingtools, waardoor je kan werken met layers, AI-effecten, en bovendien krijg je een heel grote bibliotheek lettertypes waaruit je kan kiezen. De basisversie is gratis, maar voor bijkomende functies zoals toegang tot Adobe Stock afbeeldingen moet je een abonnement van $9,99 nemen. Heb je echter al een ander Creative Cloud plan, dan kan je deze app gratis gebruiken. De app is beschikbaar voor iOS, Android en het web.
https://www.theverge.com/2021/12/13/22828544/adobe-creative-cloud-express-app-announced-launch
https://www.adobe.com/express/?mv=affiliate&mv2=red


TASK MUNCHER

Deze tool voor iPad en iPhone zorgt ervoor dat je de taken die je je voorgenomen had, sneller zal uitvoeren zodat je je doelstellingen bereikt. Je kan taken een prioriteit geven, en dat op een eenvoudige en slimme manier.
https://apps.apple.com/us/app/task-muncher/id1589293011


ICECREAM VIDEO EDITOR: SIMPELE BEELDBEWERKING
Het minimalistische scala aan functies van de "Icecream Video Editor" heeft alle essentiële tools aan boord. Naast de klassieke tools zoals "Knippen", "Filter toevoegen" en "Tekst invoegen", kun je het beeld- en videomateriaal ook roteren of spiegelen. U kunt ook de snelheid aanpassen of de resolutie wijzigen. Het aantal verschillende overgangen is slechts 15.
Chip concludeert: ondanks de weinige tools die de "Icecream Video Editor" met zich meebrengt, presteert de gratis tool goed. De beperkingen in de gratis versie ten opzichte van de aankoopversie zijn relatief groot, dit kun je in detail zien op de homepage van de fabrikant.
https://www.chip.de/downloads/Icecream-Video-Editor_170835853.html
https://icecreamapps.com/


NTLITE FREE: JE EIGEN INSTALLATIE DVD MAKEN
NTLite ondersteunt je als je een gepersonaliseerde installatie-cd/dvd wilt maken voor Windows 7, Windows 8, Windows 10 en Windows 11 Je kunt het gebruiken om Windows-apps, talen of thema's die normaal standaard worden meegeleverd vooraf te verwijderen, om zo de installatie-cd/dvd compacter te maken en de volgende OS-herinstallatie te versnellen. Maar je kan ook software, updates of stuurprogramma's toevoegen om de Windows-installatie aan jouw behoeften aan te passen.
https://www.chip.de/downloads/NTLite-Free_72883857.html
https://www.ntlite.com/


NEDERLANDSTALIGE WEBAPP: FONEMI
Deze webapp helpt kinderen hun auditieve vaardigheden van het fonemisch bewustzijn kunnen inoefenen. Zij kunnen klanken leren isoleren, analyseren, synthetiseren en manipuleren.
https://fonemi.be/


PIXELMATOR PHOTO VOOR IOS
De makers van deze software noemen het de krachtigste editor ooit voor een mobiel toestel, en spreken zelfs van een "Aperture voor de iPhone".  Concreet: Pixelmator Photo (voor iPad en iPhone) geeft je de mogelijkheid om kleuren aan te passen, het ondersteunt meer dan 600 RAW foto-formaten, en is mooi geïntegreerd met de Photos app en iCloud Photos. PetaPixel heeft een uitvoerige bespreking.
https://petapixel.com/2021/12/16/pixelmator-photo-is-a-powerful-ai-powered-photo-editor-for-iphone/
https://apps.apple.com/app/pixelmator/id1444636541

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De trouweloosheid van de vrouwen van wie ik houd,
wordt slechts geëvenaard
door de duivelse trouw van de vrouwen die van mij houden.
-George Bernard Shaw-