Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/12/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1237  van 4/12/2021


 

Gegroet lezer,

Tijdens de vorige golven van de corona-besmettingen was het ook in de tech-wereld het al corona wat de klok sloeg. Er werden voorstellingen via het internet georganiseerd, apps ontwikkeld om in de toekomst beter om te gaan met het virus, zoals de corona-alert en de CST-tickets. Met deze vierde golf reageert de tech industrie amper nog - het virus lijkt al "gewoon" geworden te zijn in onze samenleving. Toch blijft het moeilijk om ermee te leven, vooral omdat je beseft dat het nooit meer "gewoon" zal zijn, en je voortdurend alert moet zijn voor een nieuwe golf, van misschien nog een andere variant. Maar ook dat went, en je probeert er het beste van te maken.

Wees voorzichtig, kruip lekker warm dicht bij de verwarming en amuseer je met de nieuwtjes in deze editie.

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WAT EEN BUS TE MAKEN KAN HEBBEN MET PHP
De PHP-programmeertaal is een van de belangrijkste bouwstenen van de huidige websites geworden. PHP leent zich zowel tot het uitvinden van een eigen content management systeem, maar is tegelijkertijd ook de basis waarop een van de populairste CMS'en van deze tijd, WordPress, op gebouwd is. Volgens ZDNet zou PHP zelfs 78% van alle websites aandrijven.

Maar het is open source. En hangt dus af van de bijdrages van de PHP-community om de taal nog verder uit te bouwen, zwakke plekken of fouten eruit te halen en te verbeteren, en PHP nog beter te maken. Gelukkig heeft PHP een heel levendige community. Maar is niet bestand tegen het 'bus' principe: hoeveel leden van dat team zijn onvervangbaar, met andere woorden: als die teamleden overlijden als gevolg van een aanrijding met een bus, kan het project dan nog verder bestaan?

En momenteel zijn dat bij PHP slechts twee teamleden. Zij moeten niet eens overreden worden door een bus, zij kunnen gewoon op een mooie dag opstaan en besluiten iets anders te gaan doen. En PHP zou kunnen verzanden...

Daarom werd nu beslist om een stichting in het leven te roepen, die het voortbestaan van PHP moet garanderen. De stichting bestaat uit verschillende bedrijven die een commercieel pakket aanbieden dat gebaseerd is op PHP, waaronder Zend, Automattic, PrestaShop, en zij zullen een financiële bijdrage leveren waarmee ontwikkelaars betaald worden om aan PHP te werken.

Meer bij Slashdot en ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/a-vital-programming-language-is-in-a-fragile-position-this-new-plan-aims-to-help/
https://developers.slashdot.org/story/21/11/27/0225217/addressing-bus-factor-php-gets-a-foundationSPORTIEVELINGEN HACKEN HUN FITNESS LOOPBAND
Een fenomeen waarvan wij niet wisten dat het bestond, maar dat wij wel toch opmerkelijk vinden. Zo wisten wij niet dat sommige fabrikanten van fitnesstoestellen willen bepalen wat jij op het scherm op je tredmolen ziet. Lopen op zo'n tredmolen is niet hetzelfde als lopen in de natuur, waar je naar de bomen of de natuur kan kijken. Daarom zijn er schermen aangebracht, om je te verstrooien tijdens het halfuurtje dat je aan het lopen bent.

Het blijkt echter dat sommige fabrikanten willen dat je op dat scherm opvoedkundige filmpjes ziet, die je vertellen hoe je gezond kan leven. Een bepaalde fabrikant ging nog verder, en liet je enkel natuurfilmpjes zien die gekoppeld waren aan de hardware van het toestel: bij heuvels werd de moeilijkheidsgraad van het toestel automatisch aangepast bijvoorbeeld.

Maar de meeste mensen willen eigenlijk gewoon wat ontspanning, en liefst nog een Netflix filmpje op hun scherm. Blijkbaar bestaat er een 'God modus', die je bij die fabrikant kan bereiken door een toetscombinatie: 10 keer het aanraakscherm aanraken, 7 seconden wachten, en dan nogmaals 10 keer het scherm aanraken. En dat geeft je dan toegang tot het achterliggende Android OS, waardoor je dan ook apps kan installeren, surfen enz. Zalig, toch?

Die bepaalde fabrikant vond echter van niet, en bracht updates uit om die god modus onmogelijk te maken. En sindsdien is er een kat-en-muis spelletje bezig tussen deze fabrikant en gebruikers die allerlei manieren proberen te vinden om toch hun favoriete content te bekijken tijdens het lopen.
Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2021/11/locked-out-of-god-mode-runners-are-hacking-their-treadmills/EC WIL POLITIEKE ADVERTENTIES AAN BANDEN LEGGEN
Het is ondertussen duidelijk dat sociale media een erg belangrijke rol spelen in de maatschappij. Zij bereiken de burgers langs andere wegen dan de traditionele media, en het succes van de recente anti-CST betoging is daar een voorbeeld van: niemand, geen enkele politieke waarnemer, had verwacht dat er die dag 35.000 mensen aan de betoging zouden deelnemen.

Maar met dat bereik van de sociale media hoort ook een verantwoordelijkheid, en daarop wil de Europese Commissie inspelen. Zo heeft zij een wet ingediend die de online techplatformen verbiedt om burgers nog doelgericht te bereiken op basis van bepaalde targets, zoals ras, politieke overtuiging, gezondheid, religie of seksuele voorkeur.

Anderzijds wil de wet de sociale media ook verplichten om details te geven over de politieke advertenties die er vertoond worden: hoeveel keer een bepaalde advertentie bekeken werd, plus de criteria die gehanteerd werden om de advertentie te vertonen aan bepaalde gebruikers, en of daar ook data van derden daarbij gebruikt werd.

Volgens de Vicepresident van de Europese Commissie, Vera Jourova,  "mogen gevoelige gegevens die mensen delen met hun vrienden op sociale media, niet gebruikt worden om hen te targetten voor politieke doeleinden". Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door de Europese Raad en het Europees Parlement.
https://www.wsj.com/articles/eu-pushes-to-limit-how-tech-companies-target-political-ads-11637839613?mod=djemalertNEWSJACK DORSEY STAPT OP ALS CEO VAN TWITTER
Jack Dorsey, de CEO van Twitter,, kondigt aan dat hij met onmiddellijk ingang aftreedt als CEO van het sociale netwerk. Jack Dorsey had in 2006 Twitter opgericht, en hij was de eerste die er een tweet plaatste. Hij was CEO van de oprichting in 2006 tot 2008, en werd dat opnieuw in 2015. Parag Agrawal, tot nu toe CTO (Chief Technical Officer) wordt de nieuwe CEO.

De aandeelhouders van Twitter hadden al eerder aangedrongen op het ontslag van Dorsey, omdat het sociale netwerk amper nog nieuwe gebruikers aantrok. Dorsey kon tot nu toe de druk weerstaan, maar heeft nu zelf, op zijn eigen tempo, de beslissing genomen.

In zijn afscheidsbrief hekelt Dorsey een vooroordeel dat in de techindustrie bestaat: dat een techbedrijf eigenlijk het beste kan gedijen wanneer de oprichter ervan aan het hoofd blijft staan. Het zou de ontwikkeling van het bedrijf in de weg kunnen staan, en er de oorzaak van kunnen zijn dat het bedrijf de mist in gaat.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Dorsey aan het hoofd stond van Twitter, maar dat hij geen meerderheid had in de raad van bestuur. In 2020 was er zelfs een campagne van activistische investeerders om Dorsey uit Twitter te verstoten, maar dankzij een overeenkomst kon hij blijven.

Als je het ons vraagt is het argument dat Twitter amper nieuwe gebruikers kon winnen, iets dat wel de investeerders aanbelangt, maar de gebruikers van Twitter, zoals wijzelf, zijn al lang blij dat Twitter geen Facebook geworden is. De vernieuwingen die de laatste maanden in sneltreintempo doorgevoerd werden, staan ons echt wel aan. En het feit dat je via Twitter Blue nu ook een betalend abonnement kan nemen dat je extra opties biedt, kunnen wij alleen maar toejuichen. Voor ons is Twitter een bron van nieuws, van ontdekkingen, en vriendschappen. Een omgeving waar je controle hebt over je tijdlijn, die inspireert. In hoeverre Dorsey meegeholpen heeft aan de recente wijzigingen, en of zijn aftreden het tempo van de vernieuwingen zal laten dalen, is de vraag.
https://www.axios.com/jack-dorsey-twitter-founders-resignation-letter-6602420a-d07f-489a-a6e7-627c2c1ba40a.html
https://www.cnbc.com/2021/11/29/twitter-ceo-jack-dorsey-is-expected-to-step-down-sources-say.htmlCLOUD EN SOFTWAREBEDRIJVEN KLAGEN MICROSOFT AAN
Een groep Europese software- en cloudorganisaties en bedrijven hebben een nieuwe groep opgericht, de "Coalition for a Level Playing Field". Een van de grootste voortrekkers is het cloudbedrijf NextCloud.

Deze organisatie heeft nu bij de Europese Commissie een klacht ingediend wegens anticompetitief gedrag tegen Microsoft.

Het gaat met name om het feit dat Microsoft OneDrive, Teams en andere diensten bundelt in Windows. En dat zou de keuzevrijheid van de gebruiker beperken, en de competitie vervalsen.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de regelgeving van de EU omtrent concurrentie niet verbiedt dat eigen diensten voorgetrokken worden. Maar dat mag niet gecombineerd worden met een dominante positie op de markt.

Benieuwd hoe dit weer gaat aflopen!
https://www.zdnet.com/article/eu-companies-sue-microsoft-onedrive-windows-integration/JAMES BOND IN DEZE TIJDEN: SPIONNEN KRIJGEN HET MOEILIJK
Een interessant artikel bij Wall Street Journal, dat je aan het denken kan zetten. Namelijk dat spionnen in de huidige tijd hun werk moeilijk kunnen uitvoeren, zonder ontdekt te worden. Overal zijn er immers camera's. Voeg daarbij biometrie die mensen kan identificeren en doorheen de beelden van verschillende camera's kan volgen.

Het artikel haalt twee gevallen aan van undercover operaties die uitgelekt zijn dankzij die surveillance. Zo was er een operatie waarbij Israëlische agenten van de Mossad een Palestijnse militant in Dubai moesten uitschakelen, maar waarbij camera's elke beweging van het team vastlegde, en hen zo kon identificeren nog voor zij hun vermomming aandeden. Een andere operatie waarbij een Amerikaanse intelligentie-officier een clandestiene ontmoeting had met de halfbroer van de Noordkoreaanse leider Kim Jong Un, vlak voor die vermoord werd. Een ontmoeting die toch bekend werd, doordat de beveiligingscamera's van een hotel de ontmoeting vastlegde.

Deze alomtegenwoordige technische surveillance is dan ook een bron van bezorgdheid voor de CIA. Dat moet nu andere manieren vinden om agenten te rekruteren en geheimen aan de weet te komen.

Interessante lectuur, om even stil bij te staan.
https://www.wsj.com/articles/biometrics-smartphones-surveillance-cameras-pose-new-obstacles-for-u-s-spies-11638009002?mod=djemalertNEWSMETA MAG GIPHY NIET OVERNEMEN
Volgens The Financial Times zou de Britse Competition & Markets Authority (CMA) niet akkoord zijn dat Meta (ex-Facebook)  de memedienst Giphy zou overnemen. Bij Giphy kon je zelf GIF's aanmaken die een bepaalde emotie weergeven, maar ook vinden om dan te gebruiken in je social media.

Meta had al in mei 2020 aangekondigd dat het Giphy zou overnemen, en de overname wordt geschat op een bedrag van 400 miljoen dollar. Het bericht dat de CMA deze overname nu wil blokkeren, komt niet onverwacht. Eerder al had deze regulator een verbod ingesteld dat Facebook verhinderde om Giphy te integreren in zijn dienst. De CMA had namelijk een onderzoek ingesteld naar deze overname, en omdat Facebook volgens de regulator onvoldoende informatie verschaft had tijdens dat onderzoek, gaf het Facebook zelfs een boete van 70 miljoen dollar.

In Augustus 2021 kwam de CMA tot een voorlopig oordeel dat de overname de competitie zou schaden, omdat Meta nu een marktaandeel van 80-90% in handen krijgt van alle online bibliotheken waar je kan gaan zoeken naar bewegende stickers.

Hoe het nu verder moet, en of Giphy terug als onafhankelijke dienst zal werken, is nog niet bekend.
https://www.businessinsider.com/meta-facebook-giphy-acquisition-set-to-get-blocked-cma-2021-11?op=1
https://www.ft.com/content/662c8e3f-4909-4bec-9131-c0237bb4897dCHINA LEGT NIEUWE TAXIDIENSTEN AAN BANDEN
Hier in Europa heerst de discussie volop: zijn de chauffeurs van de nieuwe taxidiensten die met een app werken eigenlijk zelfstandigen of werknemers? Moeten zij hun eigen sociale zekerheid, hun verzekering, zelf betalen, of moet dit door een werkgever betaald worden? Moeten zij vergoed worden wanneer zij ziek zijn, of krijgen zij geen loon voor die dag? En wie betaalt dan die ziekteverzekering?

In China heeft de overheid de knoop doorgehakt: de antitrust waakhond, het ministerie van transport en openbare veiligheid hebben een pakket regels beslist over deze taxidiensten. Die zouden voortaan de sociale verzekering voor de chauffeurs moeten verbeteren, en "redelijke" commissies geven aan de chauffeurs voor het geld dat zij verdienen met hun riten.

Maar er zit ook nog een ander luik aan: de overheid waarschuwt de taxibedrijven dat zij de verzamelde data niet mogen gebruiken om informatie over de klanten te verkopen.

Er moeten ook plaatselijke kantoren komen die controleren of deze regels geëerbiedigd worden.

Nu is China een land dat zijn burgers streng in het oog wil houden, wat wantrouwen opwekt bij elke beslissing die de overheid daar neemt. Maar in dit geval kunnen wij niets verkeerds zien in dit initiatief. Of zijn wij te naïef?
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-30/china-enshrines-ride-hailing-curbs-in-another-blow-to-didiTWITTER: TOESTEMMING VOORALEER JE EEN FOTO VERSPREIDT
Stel: je maakt per toeval een opname van iemand die in een hachelijke situatie belandt. Dan is de verleiding groot om die beelden, die misschien lachwekkend zijn, te verspreiden via de sociale media. En dat gebeurt voortdurend eigenlijk.

Maar is dat wel fair? Het moeten zelfs niet beelden zijn die schadelijk zijn voor een persoon - gewoon een foto van een groepje personen. Vraag jij je dan altijd wel af of die mensen die foto via de sociale media de hele wereld willen zien rondgaan?

Daar is ook Twitter om bekommerd. Het heeft zijn beleid aangepast over privé-informatie, waardoor het verboden wordt om foto's en video's te delen van privépersonen, zonder hun toestemming. Wanneer iemand meldt dat dat gebeurd is, dan zal Twitter de afbeelding verwijderen, en de zichtbaarheid van de tweet mogelijk verlagen, en bovendien aan degene die de foto gepost heeft vragen om die te verwijderen, of zelfs de gebruiker definitief verwijderen.

Een uitzondering geldt voor privémedia van publieke personen of media die gedeeld worden "in het openbare belang, of die waarde toevoegen aan het openbare debat".
https://www.engadget.com/twitter-private-photos-videos-personal-information-privacy-145228097.html?src=rssBINNENLAND: UBER IN BRUSSEL: EEN POLITIEK STEEKSPEL
Het verhaal van Uber in Brussel is ondertussen algemeen gekend: het raakt maar niet in orde met met zijn vergunning om in Brussel te opereren. Enerzijds is er het probleem rond het statuut van de Uber-chauffeurs: zijn het werknemers of zelfstandigen. En anderzijds wil Brussel deze chauffeurs niet beschouwen als limousinechauffeurs, maar als taxichauffeurs. Voor dat laatste zijn beperkte (en dus dure) vergunningen vereist. Kortom: een heus wespennest.

Op 24 november besliste dan een rechtbank dat een al reeds bestaand stakingsbevel tegen Uberpop, ook zou moeten gelden voor alle Uber-diensten in Brussel. Met andere woorden: Uber-chauffeurs mochten niet meer uitrijden. (1)

Daarop trachtte de Brusselse regering een akkoord uit te werken om uit die impasse te geraken (2). Maar door politieke kuiperijen zou dat akkoord in het water vallen. BusinessAM heeft daar een ontluisterend verhaal over (3).

Het kind van de rekening is uiteraard de Uber-chauffeur. Naar verluid zou Uber geld vrijgemaakt hebben om die chauffeurs te ondersteunen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20211124_95747626
https://www.rtbf.be/info/regions/detail_le-plan-taxis-du-gouvernement-bruxellois-fait-enfin-l-objet-d-un-accord-politique?id=10885869
https://businessam.be/ultieme-machtsstrijd-tussen-laaouej-en-vervoort-stort-brusselse-regering-in-crisis-ps-fractie-vernedert-eigen-minister-president-over-uber/BINNENLAND: PROXIMUS WIL MEEHELPEN OM DE NODIGE LAADPALEN TE PLAATSEN
De overschakeling van wagens die draaien op fossiele brandstoffen naar elektriciteit, is op zich mooi, maar er zijn enkele hindernissen op de route om dat te bereiken. Er moet voldoende elektriciteit zijn, wagens moeten betaalbaar worden voor de modale burger, maar vooral: er moet een infrastructuur komen om gemakkelijk de batterij van je wagen op te laden. Vooral omdat de meerderheid van de mensen in rijhuizen wonen of appartementen, en het niet mogelijk is om allerlei kabels zomaar door het raam van de 1e of 25e verdieping naar beneden te gooien om je auto te laden.

Proximus heeft nu een slim idee naar voor geschoven om aan dat tekort aan laadpalen te verhelpen. Het bedrijf heeft namelijk over het hele land verdeelkasten staan voor de telefoonaansluitingen die op die kast aangesloten zijn. Die kasten hebben ook elektriciteit, en zouden dus gebruikt kunnen worden als laadpaal. Er wordt momenteel een pilootproject opgestart in Mechelen.

Slim bekeken van Proximus!
https://www.proximus.com/nl/news/2021/20211125-street-cabinets-as-ev-charging-points.html#BINNENLAND: 5G WORDT UITGEROLD
Deze week kondigde Telenet aan dat het in de regio Leuven de eerste 5G-zones lanceert. Dit mobiele netwerk van de volgende generatie zorgt voor snellere verbinding, waardoor iedereen altijd kan beschikken over een snel internet. (1)

Voorlopig kunnen alleen Telenet-klanten met een business-abonnement genieten van het snelle internet. Pas later wordt het aanbod breder uitgerold. (1)

Maar ook concurrent Proximus werkt aan een 5G-aanbod. En het zoekt meteen naar toepassingen die kunnen aantonen welke verbeteringen 5G kunnen brengen. Zo heeft het een demo gegeven in samenwerking meteen Belgisch merk van elektrische motorfietsen, Sareoléa,en met een technologiebedrijf gespecialiseerd in AI-diensten, ML6, om aan te tonen dat 5G de verkeersveiligheid verbeterd kan worden. Bij de test werd een elektrische motorfiets uitgerust met een 5G-modmen een camera. Die moest dan mensen, voertuigen of obstakels vinden dankzij Artificiële Intelligentie. Hoe die test verliep, lees je bij Proximus. (2)
https://www.robtv.be/nieuws/telenet-lanceert-vanaf-volgende-week-5g-zones-in-leuven-en-heverlee-130019
https://www.proximus.com/nl/news/2021/20211109-electric-motor-safety-thru-5g.html#MICROSOFT KRIJGT KRITIEK VOOR INTEGRATIE VAN ZIP IN EDGE
Microsoft heeft voor gebruikers in de VS een nieuwe functie geïntegreerd in zijn Edge-browser, en niet iedereen is daar gelukkig mee. Het gaat om Zip, een "Buy Now, Pay Later" betaalsysteem. Daarmee kunnen gebruikers een online aankoop tussen $35 en $1000 opsplitsen in 4 afbetalingen over zes weken, en dat zonder interest te moeten betalen. er is wel een vaste kost van 1 dollar per afbetaling, ongeacht de hoogte van de afbetaling.

Deze Zip zit in de browser ingebakken en verschijnt als extra betaaloptie naast de betaling per kredietkaart, wanneer je je online aankoop afrekent. Nu is die mogelijkheid tot betaling op zich niet echt het probleem - het is een extra optie voor mensen die geen kredietkaart hebben. Alhoewel sommigen zeggen dat die kleine kredieten mensen vaak in financiële problemen brengen.

Wat echter wél veel commentaar uitlokt, is het feit dat Microsoft hiermee knoeit met de integriteit van een website, door er iets aan te voegen, buiten de wil of toestemming van de website-eigenaar. Als het nu nog een extensie was die jij als gebruiker kon activeren of niet, dan had je tenminste een keuze. Maar hier heeft Microsoft Zip volledig in de browser geïntegreerd, dus je hebt geen keuze. De enige manier om Zip niet te zien te krijgen, is uit te loggen uit je Microsoft account, want dan werkt het niet.

Er kwam dus heel wat commentaar op: Zip is browser bloat, een risico voor de veiligheid, knoeien met de integriteit van de website. Het vervelende voor Microsoft is dat onderaan de posting waarin de integratie aangekondigd wordt, die verwijten opgesomd worden. Dat komt omdat het automatisch tagging systeem onderaan de pagina de commentaren van de gebruikers scant, om die tags aan te maken. En zo kon je meteen zien welke verwijten Microsoft naar het hoofd geslingerd kreeg voor die Zip-functie...
https://techcommunity.microsoft.com/t5/articles/introducing-buy-now-pay-later-in-microsoft-edge/m-p/2967030META STELT E2E ENCRYPTIE IN MESSENGER EN INSTAGRAM UIT
Meta had beloofd dat het end-to-end versleuteling zou brengen naar Messenger en Instagram. Maar dat wordt uitgesteld tot volgend jaar. In een posting legt Meta uit waarom het dit doet: het reageert hiermee op de bezorgdheid van organisaties die kinderporno willen bestrijden, die vrezen dat hun strijd bemoeilijkt wordt wanneer boodschappen niet gescand kunnen worden.

De versleuteling komt er uiteindelijk wel, voor de boodschappen zelf, maar Meta wil andere maatregelen inzetten om die strijd te vergemakkelijken. Zo zal het bepaalde algoritmes gebruiken om de metadata van de boodschappen af te scannen, om daarin aanwijzingen te zoeken die verwijzen naar bepaalde patronen. Dat zijn dus de profielen van gebruikers, foto's, hoeveel boodschappen er verzonden worden, en andere data.

Om een concreet voorbeeld te geven: iemand die een nieuw profiel aanmaakt, en dan onmiddellijk boodschappen gaat turen naar een groot aantal onbekenden: dat zou door het algoritme opgemerkt worden als een verdacht signaal.

Meta wijst erop dat het nog andere maatregelen heeft om gebruikers te beschermen. Zo wordt het profiel van iedereen die jonger is dan 18 automatisch op privé gezet op Facebook. Op Instagram mogen volwassenen tieners die hen niet volgen, niet contacteren. En bij het melden van misbruik op het platform kan je ook aangeven dat het om een kind gaat.
https://about.fb.com/news/2021/12/metas-approach-to-safer-private-messaging/MICROSOFT TEAMS ESSENTIALS: VOOR KMO
Tot nu toe was Teams, de videoconferentie tool van Microsoft, enkel te verkrijgen als onderdeel van het Office pakket. Dat verandert met Teams Essentials, een app die vooral interessant is voor kleinere bedrijven.

Essentials bevat de belangrijkste functies van het volledige Teams, maar zou slechts $4 per gebruiker per maand kosten, terwijl het Office 365 pakket veel duurder is.

Met Essentials krijg je functies die jouw bedrijf nodig heeft om de klanten te bedienen, zoals onbeperkte groepsvideogesprekken die tot 30 uur kunnen duren. Er zijn ook groepschats, je kan bestanden delen en er is een agenda.  Maar sommige functies zal je wel moeten missen, die het grote Teams wél heeft: opnemen van een meeting, transcript maken, real-time vertaling, breakout rooms, een geïntegreerde whiteboard.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/12/1/22811605/microsoft-teams-essentials-price-features-availability?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


3D LEVENDE INKT
Volgens een artikel bij Engadget zouden wetenschappers een "levende inkt" ontwikkeld hebben, die gebruikt kan worden om tevens levende materialen te printen, om 3D structuren te creëren. De wetenschappers hebben cellen voor E.coli en andere microben gedokterd om levende nanovezels te maken, die dan gebundeld en nog andere materialen toegevoegd, zo heet het, dat zou dan leiden tot een e-ink die gebruikt kan worden in een standaard 3D printer.

Een veelbelovende ontwikkeling, maar praktische toepassingen zouden nog niet voor meteen zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de inkt massaal geproduceerd kan worden. Anderzijds zou deze ontwikkeling ook voor niet-medische toepassingen gebruikt kunnen worden, zoals het bouwen van gebouwen die zichzelf kunnen herstellen.

Een interessant artikel hierover dus bij Engadget.
https://www.engadget.com/living-ink-3d-printed-191010409.html?src=rssAPPLE: DRAADLOOS LADEN VOOR ALLE TOESTELLEN
Het zijn nog maar voorspellingen, maar over het algemeen zit techjournalist Mark Gurman van Bloomberg er niet naast. Om te beginnen: Apple zou werken aan oplossingen om je toestel op korte en langere afstand draadloos te herladen, en dat zou op termijn voor alle Apple-toestellen moeten lukken.

De AR/VR headset van Apple zou in 2022 aangekondigd worden, maar wellicht zal dit uitgesteld worden, iets wat ook bij de andere Apple-toestellen het geval is, grotendeels wegens het chipstekort. Gurman wijst er daarbij op dat de Apple Watch 227 dagen later gelanceerd werd na officieel aangekondigd te zijn.

Gurman herhaalt tot slot nogmaals de plannen van Apple om met een zelfrijdende auto uit te komen. We zullen zien of hij gelijk heeft!
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2021-11-28/apple-car-vr-headset-launch-plan-belkin-boost-charge-pro-review-kwjly0i1NISSAN: ELEKTRISCHE VOERTUIGEN IN SNELTREINVERSNELLING
De laatste maanden lijkt er in sneltreintempo een kentering te komen in de overstap van auto's met fossiele brandstof naar elektrische auto's. Tot nu waren die EV's een beetje het speelgoed van de gegoede burger, want de prijzen van hybride of volledig elektrische wagens lag veel te hoog voor de modale mens. Geef nu toe: een Tesla is niet goedkoop, met de laagste prijs 49.000 euro.

Maar steeds meer "gewone" merken kondigen elektrische auto's aan. Zo ook Nissan: het beloofde in de volgende 5 jaar 17,6 miljard dollar uit te trekken om de uitrol van EV' s te versnellen. Het bedrijf wil tegen 2030 23 nieuwe modellen met elektrische motor uitrollen, waarvan 15 volledig op elektriciteit bollen.

Hierbij wil Nissan wel een "all-solid-state" batterij gebruiken, in plaats van de traditionele lithium-ion batterijen.

Meer over deze plannen bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/11/29/22807700/nissan-electric-vehicle-investment-plan-concepts


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST: GRENSVERLEGGERS

Een podcast van A.S. Adventure. Presentator Pieter Embrechts spreekt met mensen die geen angst hebben om hun grenzen te verleggen.
[Taal: NL]
https://www.asadventure.com/nl/asa/grensverleggers.html


SPOTIFY BRENGT ZIJN WRAPPED FUNCTIE UIT

December is de tijd van de lijstjes. Ook bij Spotify: dat brengt elk jaar zijn Wrapped feature uit. Daar krijg je een lijstje met de songs die je het meest beluisterde, jouw artiest en genre van het jaar, maar ook de meest beluisterde podcasts.

Dit jaar heeft Spotify nog wat extra dingen toegevoegd: dat lijstje wordt gepresenteerd n een video, die je kan delen via TikTok.  Er is een visualisering, een "aura", die voorstelt wat jou top twee stemmingen zijn. Er is zelfs een kaartspelletje, gebaseerd op twee waarheden en één leugen, dat je kan delen met mensen die dan dingen moeten raden over jouw Spotify gewoontes

Heel leuk om te delen!
https://www.spotify.com/us/wrapped/
https://techcrunch.com/2021/12/01/spotifys-wrapped-2021-arrives-with-artist-video-messages-blend-and-even-a-game/

 
De nieuwe oogst


WAT IS JOUW IP-ADRES?

Een website is gekoppeld aan een vast IP-adres. Zo weet het DNS-systeem dat het jou, wanneer jij de domeinnaam www.netties.be intikt, naar dat een bepaald IP-adres moet sturen. Als gewone gebruiker heb jij echter geen vast IP-adres. Het kan in bepaalde omstandigheden nuttig zijn om jouw adres door te geven. Via deze website kom je te weten wat dat adres is.
[Taal: ENG]
https://whatismyipaddress.com/


NFTBAY
Deze website speelt in op de belangstelling naar NFT's, de digitale assets die als origineel beschouwd worden - en dus veel geld waard zijn. Net zoals een origineel schilderij van een meester, of een litho ervan, maar dan in digitale vorm.
Deze website wil de Piratebay zijn van de NFT's. Je kan er het artwork van NFT's downloaden zonder het échte werk te bezitten.
[Taal: ENG]
https://thenftbay.org/description.html


MAP IT UP
Op deze website kan je een kaart oproepen van een locatie, daar pinnetjes op zetten door op een bepaalde plek te klikken. Om het pinnetje te verwijderen, klik je er opnieuw op. Ben je klaar met je creatie, klik dan op Create Your Image Now. Je hebt ook bepaalde opties om de kleuren van de kaart aan te passen.
[Taal: ENG]
https://map-it-up.netlify.app/


TEMP MAIL: WEGWERP ADRES

Op deze website kan je een tijdelijk e-mailadres aanmaken dat je daarna kan wegwerpen. Vaak moet je immers registreren vooraleer je toegang krijgt tot content, en word je daarna bestookt met reclame. Met zo'n wegwerpadres wordt dit probleem verholpen
Je kan de dienst ook via een app voor Android en iOS gebruiken.
[Taal: ENG]
https://temp-mail.org/en/


BESTWATCH: NETFLIX
Deze site heeft de volledige Netflix cataloog geklasseerd op de punten die de reeksen en films in de IMDB-database behalen. Bovendien kan je zoeken op genre. Een mooie hulp bij het uitgebreide aanbod van Netflix!
[Taal: ENG]
https://bestwatch.app/?country=be


NEAT WIKI: WIKI MAKEN
Met deze dienst kan je een eenvoudige, doorzoekbare wiki maken van je Google Drive. Je kan elk bestand in 3 seconden vinden, de bestanden staan in een simpele boom-navigatie.
[Taal: ENG]
https://www.neat.wiki/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INCLUSIEF PUBLICEREN

Deze website wil je helpen om je teksten inclusief te maken. Je kan er vragen stellen aan experts en gebruikers, en er zijn tools om je eigen teksten te controleren op inclusiviteit.
[Taal: NL]
https://www.inclusiefpubliceren.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS LEGACIO
Het is misschien niet zo prettig om hierover te moeten nadenken, maar toch: het is goed een testament te maken. Zo bepaal je aan welke goede doelen je geld wil schenken, en wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Je kan dat testament trouwens heel gemakkelijk online maken, op deze website.
[Taal: NL]
https://www.legacio.be/nl


SPELEN MET VLAGGEN

Op deze website kan je een vlag van een bepaald land of regio uploaden en dan met wind of andere opties die vlag laten wapperen. Het is simpel, maar leuk :)
[Taal: ENG]
https://krikienoid.github.io/flagwaver/


BROWSERFLOW: EXTENSIE
Met deze extensie voor Chrome kan je tijd besparen tijdens het surfen, door repetitieve taken te automatiseren in je eigen browser, of in de cloud. Je moet geen code kennen. Enkele voorbeelden: administratieve taken op LinkedIn uitvoeren, een dienst maken om Amazon te monitoren voor updates van boeken.
[Taal: ENG]
https://browserflow.app/
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Duits parlementslid en een Belgisch advocaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89gide_Arntz
    Chinees historicus (506–572) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wei_Shou
    Nederlandse stay-behindorganisatie die in 1945 werd opgericht en in 1992 werd opgeheven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Operati%C3%ABn_%26_Inlichtingen
    Vliegveld ten noorden van Tbilisi - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegveld_Natachtari
    Surinaamse diaspora - https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_diaspora
    Frans voetbalpikkie van Marokkaanse afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rachid_Alioui
    Neutron (draagraket) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neutron_(draagraket)
    Geslacht van schimmels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suillus
    Lijst van burgemeesters van Geraardsbergen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Geraardsbergen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Omikronvariant - https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2-omikronvariant
    Sinterklaas - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas
    Journalistiek onderzoek naar grootschalige corruptie met overheidsgelden in de Democratische Republiek Congo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Congo_Hold-up
    Barbados wordt een republiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbados


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over verpleegkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Verpleegkunde


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zoom is slaapverwekkend saai: dit bedrijf maakt van online vergaderen een hele belevenis
https://www.ad.nl/tech/zoom-is-slaapverwekkend-saai-dit-bedrijf-maakt-van-online-vergaderen-een-hele-belevenis~a5f88d61/
- Een oude man met een boek vol gegevens van minderjarigen. Normaal zou je daar misschien je wenkbrauwen bij optrekken,
https://www.ad.nl/tech/schendt-het-grote-boek-van-sint-en-piet-de-privacywet-niet~ad95f1b2/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Daikin maakt weer een enorme doorbraak op het gebied van het koolstofvrij maken van gebouwen met nieuwe VRV 5 Heat Recovery
https://elektrozine.be/daikin-maakt-weer-een-enorme-doorbraak-op-het-gebied-van-het-koolstofvrij-maken-van-gebouwen-met-nieuwe-vrv-5-heat-recovery/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Veilig op de datasnelweg: hoe onze kinderen zonder gevaar op het internet surfen
https://computertaal.info/2021/12/01/veilig-op-de-datasnelweg-hoe-onze-kinderen-zonder-gevaar-op-het-internet-surfen/
- Firefox tip: heropen een reeds gesloten tab + verplaats een tab
https://computertaal.info/2021/11/30/firefox-tip-heropen-een-reeds-gesloten-tab-verplaats-een-tab/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Meldplicht cyberincidenten wordt waarschijnlijk uitgebreid naar meer sectoren
https://tweakers.net/nieuws/190316/meldplicht-cyberincidenten-wordt-waarschijnlijk-uitgebreid-naar-meer-sectoren.html
- Google verwijdert Pirate Bay-domeinen en -proxy's in Nederland uit zoekresulaten
https://tweakers.net/nieuws/190296/google-verwijdert-pirate-bay-domeinen-en-proxys-in-nederland-uit-zoekresulaten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Minder Belgen bezorgd over wat internetbedrijven met hun data doen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/minder-belgen-bezorgd-over-wat-internetbedrijven-met-hun-data-doen/article-news-1808125.html
- Twitter bant 3.465 staatsgelieerde accounts
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/twitter-bant-3-465-staatsgelieerde-accounts/article-news-1807935.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


VIND GEMAKKELIJK FILMS MET NETFLIX CODES

Netflix heeft een heel breed aanbod, maar dat zorgt er wel voor dat je niet zo gemakkelijk je gading vindt. Maar wist je dat je gemakkelijk films in een bepaald genre vinden kan, dankzij de Netflix-codes? Netflix heeft namelijk de films netjes ingedeeld in genres. Dit artikel bij CNet vertelt je hoe het werkt.
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/netflix-codes-a-hidden-trick-to-finding-new-binge-worthy-show-or-movie/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...WIRESHARK: PROBLEMEN MET JE WLAN
Heb je problemen met je WLAN, en lukt het niet dat op te lossen? Dan kan deze tool je helpen. Hij geeft je een professionele analyse van je netwerk zodat je de nodige stappen kan ondernemen.
https://www.chip.de/news/WLAN-Probleme-Gratis-Tool-findet-die-Ursache_163067735.html
https://www.wireshark.org/


MINIKEY: 2FA

Dit is een simpele 2 Factor Authentication app voor de Mac, die in je menubalk staat en dus altijd toegankelijk is. Met 2FA kan je je veiligheid verhogen bij het aanmelden op websites.
https://minikey.app/?ref=producthunt


WALLPAPER ENGINE
De populaire app om een live wallpaper te maken voor je pc, is nu ook beschikbaar in een versie voor Android Een uitgebreide beschrijving bij AndroidWorld.
https://androidworld.be/apps/populaire-wallpaper-engine-is-er-nu-ook-voor-android
https://androidworld.be/android-apps/wallpaper-engine
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.wallpaperengine.weclient&referrer=utm_source%3Dandroidworld.nl%26utm_content%3Dbatch


CHECK YOUR LIST
Een lijstje opmaken van de dingen die je moet doen, dat is wat wel meerdere apps aanbieden. Deze app echter helpt je om dagelijkse simpele taken op te lijsten, die je herhalen moet. Een hulpmiddel voor mensen met ADHD.
https://checkyourlist.app/


CRYPTOMETER: DATA VERSLEUTELEN

Dit is een open source programma waarmee je je data in de cloud versleutelen kan. De software werkt samen met nagenoeg alle cloud-diensten samen.
https://cryptomator.org/


DEAD BY DAYLIGHT: GAME
Deze game behoort op Twitch en youTube al tot een van de favorieten. Het is een cult-horror multiplayer game, waarin je jacht moet maken op je vrienden.
https://www.chip.de/downloads/Vollversion-Dead-by-Daylight_183978134.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je neemt risico's bij alles wat je doet
maar nog grotere risico's als je niets doet.
-Shirley Williams-