Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/12/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1236  van 27/11/2021


 

Gegroet lezer,

De eerste échte winterdag, inbegrepen het wegkrabben van het ijs van de auto, en het uitglijden over een onverwachte gladde plek op straat: het hoort erbij! En alhoewel het coronavirus de vooruitzichten op korte termijn niet rooskleurig kleurt, kan de stralende zon van deze ochtend u misschien wat troost brengen. Het zijn de kleine goede dingen die een mens de moed geven om verder te gaan.

Veel leesplezier gewenst! Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT: SHOPPING TOOLS IN EDGE
Verleden week kon je al lezen dat Microsoft een beetje vals speelt bij het promoten van de Edge browser, door zoekopdrachten vanuit de taakbalk automatisch met Edge te openen. En meer nog: manieren om dat te omzeilen onmogelijk maakt.

Het lijkt wel alsof Microsoft bang is dat jij niet vrijwillig zou kiezen voor de Edge browser? Is Microsoft dan zo onzeker?

Nochtans: Microsoft heeft verleden week enkele tools aangekondigd die toch wel interessant zijn. Zo zal het zijn online shopping tools in Edge zal uitbreiden, zodat je de prijs van een item dat je recent bekeek, kan opvolgen. Edge heeft al een prijsvergelijking, een historiek van de evolutie van de prijs, en ingebouwde coupons.

Nog een nieuwigheid bij Edge: een functie die het gemakkelijker maakt om een gelekt wachtwoord eenvoudig te veranderen. Edge bevatte al een tool die in het oog houdt of jouw wachtwoord ergens gelekt is. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat je meteen naar die site gebracht wordt, waar je het wachtwoord kan wijzigen en vervangen door een uniek sterk wachtwoord.
https://www.theverge.com/2021/11/18/22788952/microsoft-edge-price-tracking-leaked-password-featuresKAN EEN BROWSER GEEN SIMPELE BROWSER MEER ZIJN
In het vorige artikel kon je al lezen dat Microsoft enkele nieuwigheden toegevoegd heeft aan zijn Edge browser. En verleden week meldden we al dat de Brave browser een crypto wallet geïntegreerd heeft, ter vervanging van een extensie daarvoor.

En Chrome heeft dan weer instant ondertiteling voor video toegevoegd, en tools om naar tekstfragmenten te linken. Firefox heeft een Focus modus en een uitgebreid profiel toegevoegd. Opera tot slot heeft shopping met cashback geïntegreerd.

Allemaal leuk, maar op den duur zit je met 'bloatware', software die té veel dingen wil doen, en daardoor te log wordt. Maar hoe komt dat?

Momenteel is het zo dat de Chrome-browser  het populairste is, gevolgd door Firefox. Maar je moet weten dat al die browsers tegenwoordig draaien op dezelfde basis, Chromium. En dat het dus moeilijk wordt om het verschil te maken. Tenzij door extraatjes toe te voegen.

Met het bloat ware effect als nadeel. Je zou gaan snakken naar een lichte browser, waarmee je enkel surft...
https://www.xda-developers.com/brave-adds-brave-wallet/TWITTER: GEEN AMP MEER EN TIPS VOOR ANDROID GEBRUIKERS
Google heeft lange tijd een feature willen promoten, Accelerated Mobile Pages. De bedoeling was oprecht: ervoor zorgen dat pagina's op het mobiele toestel sneller zouden laden. Maar dan moest je wel een speciale versie van je pagina, nieuwsartikel, in het AMP-formaat aanmaken.

Lastig, en om dat te promoten had Google een slimmigheid bedacht: enkel AMP-pagina's zouden bij de Top Stories carrousel verschijnen, wanneer iemand naar een onderwerp zocht op het mobiele toestel.

Maar die stok achter de deur bleek onvoldoende om ontwikkelaars te overtuigen. Meer nog: ontwikkelaars maakten tools waardoor je die koppeling naar een AMP-pagina kon omzeilen en naar de gewone website gebracht werd.

Ook Google zelf houdt niet langer vast aan de vereiste AMP-vorm voor een pagina, wil een pagina op de carrousel voorkomen: enkel snelheid en andere kenmerken van de Core Web Vitals zijn nog een vereiste.

Twitter trekt nu zijn besluit daaruit: het zal geen ondersteuning meer bieden voor AMP's, en in Q4 van 2021 volledig opgedoekt worden. Android en iOS apps zullen dan enkel nog de volledige webpagina laden. (1)

Nog een nieuwigheid bij Twitter: voortaan kan je ook bij de Android app een fooi geven aan iemand die je apprecieert. De tool rolt uit voor iedereen boven de 18, en werkt met de Cash App, PayPal, Venmo en Patreon. (2)
https://9to5google.com/2021/11/18/twitter-amp/
https://techcrunch.com/2021/11/19/twitter-tipping-feature-android-users/GODADDY: MEER DAN 1 MILJOEN ACCOUNTS GERAAKT BIJ VEILIGHEIDSLEK
Beveiliging is een lange keten, en elke schakel daarvan is kwetsbaar. Jij als individuele gebruiker kan dan nog zo voorzichtig zijn als je wil, wanneer het bedrijf waar jij een dienst afgenomen hebt, een lek heeft of gehackt wordt, dan liggen jouw gegevens op de straat. Tenzij je de heel kwalijke gewoonte hebt om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, kan dat nog niet zoveel kwaad: een plichtsbewust bedrijf zal meteen alle accounts blokkeren, en je vragen om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Maar het is erger voor bepaalde diensten. Stel je voor dat de database van een wachtwoord-dienst gekraakt wordt, dan is het natuurlijk een probleem, want hackers hebben toegang tot àl jouw accounts, bij al jouw online diensten.

Deze week werd nog een ander geval bekend van een dienst met een heel groot probleem. GoDaddy, een van de grootste bedrijven in de VS voor de registratie van domeinnamen en de hosting van websites, heeft bekendgemaakt dat het gehackt werd. Hacker slaagden  erin toegang te krijgen tot zijn Managed WordPress hosting omgeving, waar zij mailadres en klantnummer konden inzien van maar liefst 1, 2 miljoen gebruikers. Maar ook de admin wachtwoorden voor de WordPress sites die op het platform gehost worden, én de wachtwoorden voor sFTP's, databases en de private sleutels voor SSL.

De inbraak zou al dateren van 6 september, en een onderzoek naar de toedracht van de zaak loopt nog. GoDaddy heeft, zoals het hoort, aangifte gedaan bij de Securities and Exchange Commission. En het heeft alle inloggegevens een reset gegeven, zodat de hackers geen toegang meer hebben.

Maar het bewijst toch nog maar eens hoe kwetsbaar iedereen, hoe voorzichtig ook, op het internet is. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/godaddy-wordpress-security-issue-1-2-million-users-150142622.html
https://www.howtogeek.com/770477/huge-godaddy-data-breach-exposes-over-a-million-accounts/SPOTIFY: ALBUMS IN VOLGORDE BELUISTEREN
Op Spotify heb je een grote vrijheid om muziek te beluisteren, tenminste wanneer je een betalend abonnement hebt. Zo kan je naar individuele songs luisteren, maar ook naar hele albums. En zelfs kan je binnen dat album de "shuffle" aanzetten, waardoor de nummers in willekeurige volgorde gezet worden.

Maar eigenlijk is dat niet de bedoeling van zo'n album. In de meeste gevallen wil de artiest in een album een sfeer opbouwen, een verhaal vertellen. Adele althans bouwt zo haar album op. En zij vindt het niet fijn dat je die volgorde overhoop gooit. Zij sprak Spotify daarop aan, en omdat Adele niet zomaar de eerste de beste is, paste Spotify zijn methode aan: wanneer je een album beluisteren wil, dan zal je de volgorde van de songs niet meer kunnen omgooien. En Adele was tevreden.
https://betanews.com/2021/11/22/spotify-no-longer-shuffles-albums-by-default-because-adele-has-spoken/DUCKDUCKGO BLOKKEERT TRACKING BUITEN JE BROWSER
Je kent DuckDuckGo reeds, als browser die jouw privacy wil beschermen door ervoor te zorgen dat je niet gevolgd kan worden bij het surfen, door middel van cookies enz. Maar voor je mobiele toestel wil DuckDuckGo nog verder gaan. Want je zoekgeschiedenis is maar één manier waarop er een online profiel gemaakt wordt, waarop de adverteerders zich dan baseren om je advertenties te tonen.

Ook tal van apps op je smartphone maken zo'n profiel aan, aldus DuckDuckGo, en dat wil het bestrijden met zijn App Tracking Protection. Die wordt geïntegreerd in de bestaande DuckDuckGo browser voor Android. hij zal merken wanneer er adverteer-trackers geactiveerd worden in apps, en ervoor zorgen dat dat vanuit die apps niet doorgestuurd worden naar adverteerbedrijven. Je krijgt bovendien een dashboard dat je toont welke apps je willen traceren en welke pogingen afgeweerd werden. De functie is, zo meldt PCWorld, nog in bètaversie, en verdient nog wat fine-tuning.
https://www.pcworld.com/article/553701/duckduckgo-will-block-third-party-trackers-on-any-android-app.htmlVOETBALCLUBS EN CRYPTOCURRENCY: VREES VOOR FRAUDE
Enkele weken geleden kon je al lezen dat voetbalclubs gretig hun toevlucht zochten tot cryptomunten. De clubs geven daarbij munten uit die de fans kunnen kopen. Zij steunen hiermee hun club, maar krijgen ook bepaalde voordelen, zoals het recht op inspraak bij bepaalde beslissingen, of betere zitplaatsen, enz.

Het is een evolutie die evenwel toch de wenkbrauwen doet fronsen. De munten van de club worden immers uitgegeven door een bepaald cryptobedrijf, Socios. Dat heft een commissie van de helft van de aankoopsom bij zo'n cryptomunt, en de rest gaat naar de club. Die munten kunnen verhandeld worden, wat dan weer zou leiden tot een ander fenomeen: dat de handel in cryptomunten die andere lucratieve manier zou gaan vervangen waarmee clubs geld verdienen: reclame voor wedbedrijven. Momenteel staan logo's voor weddenschapskantoren op de shirts van 9 van de 20 Premier League ploegen. De Britse overheid wil daar tegen optreden, en deze nieuwe trend zou dan in de plaats kunnen komen.

Een artikel bij Mail On Sunday vertelt meer.
https://www.mailonsunday.co.uk/sport/sportsnews/article-10226533/Premier-League-clubs-accused-exploiting-fans-17-20-clubs-agree-cryptocurrency-deals.html


TWITTER: MEER ANONIMITEIT VOOR MODERATORS
Twitter heeft al een tijdje een 'Birdwatch' programma. Dat programma waarbij vrijwilligers fact checks zouden uitvoeren op tweets, werd begin dit jaar gelanceerd.

Maar wanneer iemand zo'n factcheck uitvoert, dan krijgt die heel wat bagger over zich heen. Bagger die soms ook gewone vrienden of andere volgers van die factchecker kan treffen.

Twitter heeft nu aangekondigd dat de mensen die aan het programma willen deelnemen, die activiteit kunnen doen onder een alias, die los staat van hun normale Twitter-identiteit.

Volgens Twitter zou deze alias er ook voor kunnen zorgen dat de factchecking met minder vooroordelen bekeken zal worden doordat de focus niet op de persoon ligt die de check uitvoert, maar wel op de inhoud van de check.
Meer bij The Verge en Engadget.
https://www.theverge.com/2021/11/22/22796918/twitter-moderation-birdwatch-aliases-contributors-misinformation?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4BRITSE GEZONDHEIDSDIENSTEN HEBBEN VRAGEN BIJ HEALTH TRACKERS
Hebben medische toestellen een vooroordeel op het gebied van ras en gender? Dat is wat de Britse gezondheidsminister Sajid Javid wil laten onderzoeken, nadat vastgesteld was dat er een hogere dodentol te betreuren viel bij zwarte en Zuid-Aziatische mensen tijdens de COVID-19 pandemie.

Wetenschappers van de universiteit van Michigan kwamen al tot de conclusie dat pulsoximeters een laag zuurstofniveau vaker niet opmerken bij zwarte patiënten dan bij blanke. Dat zijn die kleine toestelletjes die je op je vinger schuift en die dan het zuurstofgehalte weergeven in je bloed. Maar mogelijk zouden die toestelletjes dus niet accuraat zijn bij mensen met een niet-blanke huid. Eventueel zou een algoritme dat kunnen verhelpen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/11/22/22796255/britain-review-medical-devices-biasBINNENLAND: COVID EN TECHNOLOGIE
Twee berichten vandaag over de evolutie van de technologie die ingezet wordt om de besmettingen met het coronavirus tegen te gaan.

Om te beginnen komen we terug op de situatie bij de vaccinaties in Brussel. Enkele weken geleden kon je al lezen dat het systeem voor de uitnodigingen daar, als we eerlijk mogen zijn, heel ondoordacht opgezet werd. Daar kan namelijk iedereen inloggen op basis van het rijksregisternummer, terwijl bij het systeem in Vlaanderen een unieke code nodig is, die je via de officiële site van gezondheidszorg Vlaanderen krijgt. Dat heeft ertoe geleid dat in Brussel iedereen die jouw rijksregister kent, te weten kan komen of jij gevaccineerd bent: gewoon het nummer invullen en om een vaccinatie vragen, waarop het systeem antwoord of je nog een vaccin behoeft of niet.

Welnu, opnieuw duikt er een zwakte op in het Burvax systeem, dat bij de boosterprik tot problemen zorgt. Iedereen kan zich daar weer aanmelden met zijn rijksregisternummer, en daar gewoon een verklaring op eer aanvinken die zegt dat jij tot de groep behoort die nu in aanmerking komt voor vaccinatie. Daarna kan je gewoon  een tijd kiezen voor de vaccinatie. Zelfs wanneer je eigenlijk nog niet in aanmerking komt, geen risicopatiënt bent, of niet tot de leeftijdsgroep behoort. Het probleem is dat per vergissing een te brede categorie mensen aangeduid werd die in aanmerking kan komen. Met als gevolg dat volkomen gezonden, jongere mensen, sneller hun booster prik kunnen krijgen dan kwetsbare ouderen.

Politici vinden dat dit stilaan ontoelaatbaar wordt, en hebben het zelfs over een 'Bruvaxgate'. Zij eisen het ontslag van de verantwoordelijke minister (1)

Een tweede bericht betreft de covid safe app. Daarmee kan jij als gebruiker aantonen dat je gevaccineerd of getest bent, en de uitbater van een restaurant of de inrichter van een evenement kan jouw CST controleren. Maar er bleek een foutje te zitten in de app, waardoor men in bepaalde omstandigheden bij de controle van het CST meer gegevens kon inzien.

Dat zou, zo blijkt nu, veroorzaakt zijn omdat bepaalde diensten wel degelijk het recht hebben op toegang tot meer gegevens, zoals politie en douane. Maar ook zij maken tot nu toe gebruik van diezelfde app. Dat zou nu veranderen: voor hen komt er een aparte app. In de 'gewone' app worden die speciale rechten afgeschaft. (2)
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/brussel/gezonde-brusselaar-kan-voorsteken-op-kwetsbare-voor-boostershot/10348572
https://datanews.knack.be/ict/politie-en-douane-krijgen-aparte-covidscan-app/article-news-1804369.htmlBINNENLAND: KOERIERBEDRIJVEN WORDEN AANGEPAKT
E-commerce is mooi, maar er blijkt wat te schorten aan de pakjesdiensten die jouw bestelling moeten leveren. Net zoals bij de koeriersdiensten trouwens die jouw eten moeten leveren, denk aan Deliveroo en co. Er lijkt veel te losjes omgesprongen te worden met het statuut van de koeriers. Zij worden verondersteld zelfstandigen te zijn, en zelf in te staan voor verzekeringen, sociale zekerheid enz. Maar de meesten zijn zich niet eens bewust van die verplichting, zij denken alleen aan het feit dat zij gemakkelijk een centje bij kunnen verdienen.

Een recente reportage beklemtoonde nogmaals dat deze koeriers vaak veel uren moeten kloppen, voor weinig geld. Er is zelfs sprake van jongeren die voor PostNL zouden rijden zonder rijbewijs. Deze week is de politie dan ook binnengevallen in enkele depots van PostNL, om de arbeidsomstandigheden te onderzoeken. Ook DPD kreeg bezoek van de inspectie. Als je het ons vraagt is het wel tijd dat er actie ondernomen wordt om de koeriers te beschermen - alhoewel het probleem bij de koeriers die eten bestellen via hun fiets of brommer, groter lijkt dan bij koeriers die toch wat beschermd zitten in een auto of bestelwagen. Bij BPost lijkt alles zich reglementair af te spelen - maar dat lijkt dan weer ten koste te gaan van snelheid bij de levering, afgaande op enkele persoonlijke ervaringen.

Voor de gebruikers zit er wel een naar gevolg vast aan de inval bij PostNL: het hele magazijn werd verzegeld, en dat zal zo nog even blijven. Er liggen momenteel duizenden pakjes geblokkeerd bij PostNL. En dat is toch wel sneu voor de gewone gebruiker, die speelbal is in deze affaire.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211122_93821575UBER MOET MISSCHIEN STOPPEN IN BRUSSEL
We blijven toch nog even bij de discussie over het statuut van de werknemers bij nieuwe "sharing economy" bedrijven. Ook Uber behoort namelijk tot deze nieuwe businessmodellen: al wie een auto heeft (die aan bepaalde minimumstandaards voldoet uiteraard) kan via de Uber-app opdrachten krijgen om mensen te vervoeren. Is hij een zelfstandige of werknemer? En gelden voor hem dezelfde verplichtingen als voor taxichauffeurs, qua kennis van straten, verzekeringen, en vooral: beperkingen om mensen al dan niet naar de luchthaven te mogen voeren?

Deze discussie loopt al langer aan, ook via gerechtelijk weg. Daar is deze week een belangrijke stap gezet: een stakingsbevel tegen taxiplatform UberPop zou ook gelden voor de diensten van Uber in Brussel.

Daardoor zouden een 2.000 chauffeurs geen ritten meer mogen aannemen. In Brussel dus.

Want in Vlaanderen heeft de taxisector zijn regels hervormd, zodat platformen zoals Uber er een plaats kunnen vinden.Meer bij De Standaard (+)
https://www.standaard.be/cnt/dmf20211124_95747626?REDDIT GAAT NOG EEN STAPJE VERDER MET VIDEO
Het sociale nieuws-cum-discussieplatform Reddit heeft begrepen dat het tegenwoordig om video draait, en dan vooral korte filmpjes. Want dat is het grote succes van een site als TikTok.

Reddit heeft nu aangekondigd dat het zijn Dubsmash platform zal sluiten, waar dergelijke korte filmpjes te zien waren. De functies van Dubsmash zijn immers grotendeels opgenomen in de vernieuwde camera app. Daarmee kan je voortaan de snelheid van de video  aanpassen, een timer zetten, kleine beeldbewerkingen uitvoeren, en Reddit zou ook plannen hebben om exclusieve lenzen te gaan aanbieden.

Volgens Reddit is vdeo één van zijn snelst groeiende contentsoorten: in 2021 is het aantal bekeken video's met 70% gestegen, en het aantal mensen dat dagelijks een video bekijk met 30%.
https://www.theverge.com/2021/11/23/22796234/reddit-dubsmash-video-creation-tools?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4NETFLIX GAAT VERDER MET GAMES
Eerder had Netflix al aangekondigd dat het met games beginnen zou, en nu weet TechCrunch wat meer te vertellen over die plannen. Netflix zou namelijk de racing game Asphalt Xtreme gaan aanbieden over de  hele wereld als streaming game.

Dat is een game dat al in oktober 2016 gelanceerd werd, toen populair was en sinds september dit jaar uit de app stores gehaald werd - wellicht als voorbereiding op de verkoop naar Netflix.

Netflix heeft ondertussen al een trailer voor de game uitgebracht op zijn YouTube kanaal, met d aankondiging dat de game voortaan "exclusief" voorbehouden is voor Netflix abonnees, en dat er geen advertenties te zien zijn of in-app aankopen.

In een interessante discussie bij DailyTechNewsShow poneerde Tom Merrit de stelling dat dit misschien wel eens het plan kan zijn van Netflix: stilletjes beginnen bouwen aan een cataloog van games, niet zo recent, maar toch wel populair. Dat heeft Netflix trouwens ook gedaan toen het van een dienst waar je dvd's huren kon, overstapte naar streaming: begonnen met een klein aantal films en reeksen, om uit te groeien tot een enorme cataloog.

Tom Merritt had trouwens nog een ander idee: dat Netflix wel eens de games zou kunnen omzetten tot feuilletons. Wat nog niet zo slecht bekeken is: games hebben vaak een knap uitgewerkte verhaallijn, er zijn veel personages, en er zal ongetwijfeld een publiek zijn dat die verhaallijn wil volgen, zonder daarom de game te moeten/kunnen spelen. We zullen zien of Tom gelijk krijgt!
https://techcrunch.com/2021/11/23/netflixs-gaming-service-adds-two-more-titles-including-the-return-of-gamelofts-asphalt-xtreme/BESPAAR JE EIGENLIJK TIJD MET PREDICTIVE TEXTING
Wanneer je een boodschap op je smartphone intikt, dan probeert je klavier met je mee te denken en geeft het suggesties van woorden die jij mogelijk aan het typen zou kunnen zijn - wat 'predictive texting' genoemd wordt. De redenering is dat je dan minder tekst moet intikken, enkel nog dat woord aantikken en het staat er.

Maar win je daar nu eigenlijk tijd mee? Wel, dat is nu officieel onderzocht. En het blijkt dat je eigenlijk alleen tijd wint wanneer je naar de suggesties kijkt bij woorden langer dan 6 letters. Doe je dat bij elk woord, dan verlies je gewoon veel tijd. Beperkt je het kijken op de statuslijn naar de suggesties tot woorden van minstens 6 letters, dan win je 2 woorden per minuut.

Het hele onderzoek kan je nalezen bij The Conversation.
https://theconversation.com/do-you-use-predictive-text-chances-are-its-not-saving-you-time-and-could-even-be-slowing-you-down-170163


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FUJIFILM BRENGT CAMERA MET PRINTER UIT
Het lijkt de wedergeboorte wel van de Polaroid, de Instax Mini Evo die Fujifilm deze week voorgesteld heeft. Deze camera heeft namelijk een geïntegreerde Instax Mini printer om je foto meteen af te drukken.

Je kan de foto, vooraleer die te printen, ook opfrissen met filters, zoals retro en nog 9 andere. Volgens Fuji zal je dubbel zoveel resolutie hebben bij de vorige modellen van de camera, en dat is wel nodig, zo meent The Verge, want echt goed was e kwaliteit niet.

Maar het Blijft leuk dat je foto's meteen kan afdrukken...

Het toestel komt eerst uit in Japan, en kost daar $199,95.
https://www.theverge.com/2021/11/17/22786676/fujifilm-instax-mini-evo-announced-price-release-dateCONCURRENT VOOR APPLE AIRTAG
Life360, een webdienst die gespecialiseerd is in locatie-tracking, wil het bedrijf Tile aankopen. Dat laatste is dan weer bekend omdat het een netwerk heeft, Finding, dat je een beetje kan vergelijken met Find My van Apple, waarmee je toestellen en voorwerpen kan vinden die je niet meteen kan terugvinden.

Life360 is echter meer: het heeft ook een 'family safety platform', waarbij familieleden kunnen volgen waar iemand zich bevindt, zonder trackingsoftware op smartphones. Ouders kunnen zo bijvoorbeeld hun kinderen en tieners volgen - en het zal je niet verwonderen dat dit tot discussies geleid heeft over privacy.

Met de overname van Tile kan Life360 een brede dienst aanbieden waarmee je zowel mensen, huisdieren als voorwerpen kan vinden.

Meer bij Macrumors.
https://www.macrumors.com/2021/11/22/life360-tile-acquisition/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MOZILLA STOPT ONDERSTEUNING PASSWORD MANAGER
Een wachtwoordmanager is een geschenk uit de hemel: hij onthoudt al jouw wachtwoorden voor jou, en jij moet maar 1 (heel sterk) wachtwoord onthouden. Mozilla had sinds 2019 zelf een eigen password manager, Firefox Lockwise.

Die zal vanaf 13 december niet meer ondersteund worden, zo kondigt Mozilla aan. Het is te zeggen: de app zal nog wel werken, maar je zal hem niet meer aantreffen in de Play Store. De reden voor de stopzetting: sinds de oktober update van Firefox bevat de browser zelf een autofill functie voor Android, en dus werd Lockwise overbodig.

Meer bij Androidpolice.
https://www.androidpolice.com/firefox-lockwise-mozillas-dedicated-password-manager-app-is-shutting-down-in-december/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY BRENGT NETFLIX HUB UIT

Eerder had Spotify het al gedaan voor Disney, en nu doet het dat ook voor Netflix: het brengt een hub uit waar je all soundtracks, plylists en podcasts van Netflix shows op één plek vindt.

Er waren immers al heel wat soundtracks van Netflix op Spotify te vinden, denk aan die van La Casa de Papel, Narcos, Outerbanks, ... En ook heel wat podcasts over Netflix content, nieuws films en reeksen. Maar die waren verspreid - en nu komen die op een centrale plek. Handig!
https://open.spotify.com/genre/netflix
https://www.engadget.com/spotify-unveils-a-central-netflix-hub-for-soundtracks-


PODCAST: REVOLUSI

Een podcast die wij ontdekten via de Parel Radio podcast, maar die eigenlijk gemaakt werd door Klara Radio, in samenwerking met De Correspondent. De podcast vertelt het verhaal van Indonesië - hoe het aan zijn naam kwam, wat Java en Batavia inhouden. David van Reybroek vertelt heel boeiend over  de peninsula, van de ontdekkingsreizen tot de plantages. Een aanrader!
https://klara.be/revolusi-een-nieuwe-5-delige-reeks-met-david-van-reybrouck

 
De nieuwe oogst


   
JAM ON CHROME

Met deze extensie voor de Chrome browser kan je plakbriefjes nalaten op het web. Dit is vooral bedoeld om feedback na te laten op het design, commentaar, notities, de copyright van de pagina.
https://www.producthunt.com/posts/jam-on-chrome


VIMCAL: ONLINE KALENDER
Deze kalender belooft de snelste te zijn, met de nadruk op samenwerken en dus ook met chatfunctie en het delen van agenda's.
[Taal: ENG]
https://www.vimcal.com/


GIZMODO BRENGT DE FACEBOOK PAPERS UIT
Het is nog maar een aankondiging, maar in de volgende dagen zou je dit artikel in het oog moeten houden. Gizmodo zal namelijk de Facebook papers door een team experten laten behandelen zodat de privacy van de gebruikers beschermd blijft, en ook dat de informatie niet misbruikt kan worden door mensen met slechte bedoelingen, om het Facebook systeem te bespelen. Even dus een bookmark leggen!
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/we-re-making-the-facebook-papers-public-here-s-why-and-1848083026


SETERRA: AARDRIJKSKUNDE LEREN

Op deze site kan je je kennis van aardrijkskunde bijschaven: je leert over landen, hoofdsteden, rivieren, bergketens. Je kan de quiz in het Engels, Nederlands of vele andere talen spelen. Er bestaat ook een app voor.
[Taal: --]
https://online.seterra.com/nl


NASA: LICHTJES AAN HET FIRMAMENT
Wanneer je naar de hemel kijk 's nachts, dan zijn er heel veel lichtjes. Zijn het sterren, of is er iets anders aan de hand? Bij de NASA vind je een humoristische kaart uit 2013, die je vertelt waarmee je te maken hebt.
[Taal: ENG]
https://apod.nasa.gov/apod/ap211114.html


CLEANVOICE: PODCASTS OPSCHONEN

Dit is een webdienst waar podcastmakers hun podcasts kunnen laten optimaliseren. De vervelende uhhhh en ssss worden verwijderd, smakken met de lippen, stotteren: de dienst beweert dit allemaal te kunnen detecteren en remediëren.
[Taal: ENG]
https://cleanvoice.ai/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETSSNELWEGEN

Alle informatie over fietssnelwegen en fietsostrades werd handig bijeengebracht op één website, die het initiatief is van de vijf Vlaamse provincies. Trappen maar!
[Taal: NL]
https://driestroom.be/2021/11/24/alle-fietssnelwegeninfo-op-een-website-met-routeplanner/
https://fietssnelwegen.be/


DIT IS BELGISCH: ISALA VAN DIEST DOODLE
Op 24 november zag je op de startpagina van Google een doodle, waarin de Belgische Isala Van Diest in de bloemetjes gezet wordt. Zij was namelijk de eerste vrouwelijke arts in België. De doodle kan je op onderstaande link bewonderen.
https://www.google.com/doodles/celebrating-isala-van-diest


SKITTISH: FRIVOLE OMGEVING
Deze webdienst wil de sleur van het vergaderen en online afspraakjes doorbreken, door je een kleurrijke game-achtige 3D wereld aan te bieden. Organiseer zelfs online fuiven, en workshops in een plezante omgeving!
[Taal: ENG]
https://skittish.comBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Leuvense rechtsfaculteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leuvense_rechtsfaculteit
    Belgisch kunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfons_Stels
    Kleurreacties van korstmossen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurreacties_van_korstmossen
    markering of patroon op een bloem, dat voor een insect de richting aangeeft waar de beloning zit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Honingmerk
    Filosofisch argument tegen de angst voor de dood - https://nl.wikipedia.org/wiki/Symmetrieargument
    Oostenrijks kunstschilder en academisch docent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Truppe
    Getijdengeul die open ligt voor de vloed en aan het uiteinde een drempel heeft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eb-_en_vloedschaar
    Kasteel ter Ham - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_ter_Ham


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Sinterklaas - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas
    [EN] NASA ruimtemissie voor de verdediging tegen objecten die dicht bij de aarde komen - https://en.wikipedia.org/wiki/Double_Asteroid_Redirection_Test
    [EN] Kaart van coronadoden per miljoen inwoners - https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic#/media/File:COVID-19_Outbreak_World_Map_Total_Deaths_per_Capita.svg


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Himalaya - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Himalaya


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Kwispelen doet ‘ie niet, maar deze robothond van 100.000 euro wekt toch sympathie op
https://www.ad.nl/tech/kwispelen-doet-ie-niet-maar-deze-robothond-van-100-000-euro-wekt-toch-sympathie-op~af7bead5/
- Criminelen proberen techjournalist Daniël Verlaan dagelijks te hacken: 'Ben soort trofee geworden'
https://www.ad.nl/tech/criminelen-proberen-techjournalist-daniel-verlaan-dagelijks-te-hacken-ben-soort-trofee-geworden~a11724f5/
 


*** ELEKTROZINE.BE
http://www.elektro.be
 
 
- De nieuwste draadloze oordopjes en headphones van Sony zijn beschikbaar!
https://elektrozine.be/de-nieuwste-draadloze-oordopjes-en-headphones-van-sony-zijn-beschikbaar/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Dark HunTOR: 150 mensen gearresteerd en bijna 27 miljoen euro aangeslagen in grote dark web slag
https://computertaal.info/2021/11/22/dark-huntor-150-mensen-gearresteerd-en-bijna-27-miljoen-euro-aangeslagen-in-grote-dark-web-slag/
- Firefox tip: doorzoek ook je open tabbladen
https://computertaal.info/2021/11/23/firefox-tip-doorzoek-ook-je-open-tabbladen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Interpol pakt wereldwijd ruim 1000 criminelen op bij operatie tegen cybercrime
https://tweakers.net/nieuws/190018/interpol-pakt-wereldwijd-ruim-1000-criminelen-op-bij-operatie-tegen-cybercrime.html
- Overheid wil inlichtingendiensten weerbaarder maken tegen staatshacking
https://tweakers.net/nieuws/190014/overheid-wil-inlichtingendiensten-weerbaarder-maken-tegen-staatshacking.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- E-government en e-commerce fors gestegen in coronatijden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/e-government-en-e-commerce-fors-gestegen-in-coronatijden/article-news-1805555.html
- Telenet raakt ingesloten nu VOO naar Orange gaat
https://trends.knack.be/economie/bedrijven/telenet-raakt-ingesloten-nu-voo-naar-orange-gaat/article-analyse-1804267.html?_ga=2.220920728.1233907599.1637955232-1947831008.1520797369*** TANDEMTECH


Tandemtech stopt ermee, helaas.
https://tandemtech.be/tandem-tech-stopt-36acdd5c86d2
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautZO ZIE JE DE BEWAARDE WIFI WACHTWOORDEN

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe laptop in gebruik neemt, dan moet je allerlei wachtwoorden terug instellen. En sommige zal je niet meteen terugvinden, zoals van je router. Deze tip van Betanews toont je hoe je op voorhand kan voorbereiden op die wissel.
https://betanews.com/2021/11/22/how-to-view-saved-wi-fi-passwords-in-windows-11/


WHATSAPP STICKER
Bij de Nederlandstalige versie van AndroidWorld vind je een handige tip: ook bij de versie van WhatsApp voor je PC kan je stickers maken die je delen kan in je gesprekken. Het artikel legt uit hoe je het doet.
https://androidworld.be/tips/whatsapp-stickers-maken-pc


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FLUSH TOILET FINDER
Je bent aan het wandelen en plots moet je dringend. Waar vind je een wc? Deze app vertelt het jou: er zijn meer dan 200.000 toiletten over de hele wereld.
[iOS]
https://apps.apple.com/us/app/flush-toilet-finder-map/id955254528


JEDIT: TEKSTEDITOR VOOR PROGRAMMEURS

Dit is een tekstbewerker die honderden programmeertalen herkent en de syntax markeert. De regels springen automatisch in, en vele andere handigheidjes voor programmeurs.
http://www.jedit.org/


AMPIE: MENSEN DIE OVER DEZE WEBSITE PRATEN
Dit is een browser extensie die je toont welke websites en discussies de websites vermelden die jij op dit moment bezoekt. En ook andere interessante pagina's op hetzelfde domein. Eigenlijk best een interessant concept!
[Taal: ENG]
https://ampie.app/


NEDERLANDSTALIGE APP: ORANGE MONEY

Met deze app van de telecomoperator Orange kan je ook geld overschrijven naar andere gebruikers van Orange Money, en dat in veertien landen.
https://www.orange.co.bw/en/apps/orange-money-app.html


REEDER5: NEWSREADER
Een app voor zowel de Mac als iOS toestellen, waarmee je nieuws kan lezen via de RSS-feeds die je favoriete nieuwssites aanbieden. Je kan de app als widget op je home screen toevoegen, je nieuwsfeeds synchroniseren via je iCloud en meer.
https://www.reederapp.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Trots is de enige kracht van de zwakke,
en een zwakte temeer.
-Arthur Schnitzler-