Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie 25/11/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1235  van 20/11/2021


 

Gegroet lezer,

Op 15 december 2021 is het 25 jaar geleden dat de eerste editie van Netties verscheen - toen nog van de hand van oprichter Jean-Luc Bostyn. Een heuglijk feit, dat wij graag willen vieren. Onze oproep: zijn er onder onze lezers mensen die zich de eerste edities herinneren kunnen? En wat vinden jullie van de evolutie die het internet in het algemeen, en Netties in het bijzonder, in al die jaren doorgemaakt heeft?

Uw commentaar wordt ten zeerste gewaardeerd - zodat wij ons kunnen opmaken om er nog eens 25 jaar bij te doen, bij leven en welzijn!

Alvast bedankt! Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.INSTAGRAM LAAT JE GELD VERDIENEN EN MEER NIEUWS
Er zijn verschillende nieuwigheden te melden over Instagram. Maar het belangrijkste nieuws, tenminste als je zelf een creator bent, is dat je er meer geld zal kunnen verdienen. Instagram zal de creators namelijk meer geld geven om Reels te maken, de video's op Instagram. Hoeveel is onduidelijk, en hangt af van het aantal volgers. Maar de betaling zou kunnen gaan tot 10.000 dollar, en op Reddit heeft alvast een creator gezegd dat hij $35.000 aangeboden kreeg omdat hij meer dan 598 views had in een maand tijd. Uiteraard zal het voor de meeste creators duidelijk wat lager liggen...

Een tweede aankondiging is dat je nu ook tekst-naar-spraak hebt in Instagram en geluidseffecten voor je stem. Met die tekst naar spraak kan je een tekst toevoegen aan een video en een computerstem kan die dan voorlezen. Het tweede is iets dat ook TikTok heeft: je kan een Voice Over opnemen, en die dan bewerken met bepaalde instellingen: helium (zodat je stem lijkt op die van Donald Duck), een reus, een vocalist, aankondiger en robot.

Er wordt ook aan jouw gezondheid gedacht: Instagram test een functie uit die "Take a Break" heet, en waarbij je jezelf een herinnering kan sturen om een onderbreking te nemen na 10, 20 of 30 minuten.
https://www.theverge.com/2021/11/12/22778073/instagram-reels-text-to-voice-effects-tiktok-creatorsPATREON BOUWT ZELF EEN VIDEO HOSTINGDIENST
Nog een bericht voor mensen die zelf originele video's of andere content maken, de creators: Patreon start met een eigen hostingdienst voor video's.

Patreon, voor wie het niet kent, is een dienst waarbij makers van podcasts, websites of andere online content, een account kunnen aanmaken. Fans van jouw content kunnen daar dan elke maand, of elke keer jij iets online zet, een bepaalde som vrijwillig storten op jouw account. Zo kan je aan een geregeld inkomen geraken, zonder echt met abonnementen te moeten gaan werken.

The Verge is, via een interview met CEO Jack Conte, te weten gekomen dat Patreon je de mogelijkheid wil bieden om jouw video bij hen te hosten, zodat je niet langer moet werken via YouTube. Daarbij hoort dan ook een eigen player die je op de Patreon website zal zien.

Momenteel heeft Patreon al een samenwerking met Vimeo, waardoor je rechtstreeks van op de Patreon website video's kan bekijken die daar gehost worden, maar die samenwerking zal dan wellicht afgebouwd worden.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/11/11/22774301/patreon-jack-conte-video-player-podcast-youtube-launchKAN DE BLOCKCHAIN HET HALEN VAN QUANTUM COMPUTING
Een vraag die Cnet zich stelde, en die toch een nadere beschouwing waard is. Het is namelijk zo dat de kracht van blockchain,àlle blockchain systemen, de sterkte van cryptografie is. Die moet ervoor zorgen dat er geen duplicaten kunnen ontstaan, niets kan nagemaakt worden, of andere aanvallen. Dat is ook wat bij NFT's kan garanderen dat een digitaal kunstwerk of asset uniek is.

Maar binnenkort komt Quantum Computing eraan. En dat houdt de belofte in dat cryptografie ontcijferd kan worden - en dat zou er dus voor kunnen zorgen dat die waarborg niet langer gegeven kan worden.

Maar gelukkig zijn er verschillende pogingen onderweg om cryptografie bestand te maken tegen quantum computing. En de bedenkers van de verschillende blockchain-afgeleiden zoals Ethereum zitten ondertussen ook niet stil: zij werken eraan om hun systeem quantum-computing-proof te maken.
Een interessant artikel hierover bij CNet.
https://www.cnet.com/personal-finance/crypto/cryptocurrency-faces-a-quantum-computing-problem/#ftag=CAD590a51eMICROSOFT PUSHT EDGE
Toeval of niet: vandaag drie berichten die aangeven dat techgiganten toch nog altijd stiekeme wegen bewandelen om hun producten te promoten.

Om te beginnen Microsoft. Dat moet met lede ogen aanzien dat de modale internaut echt niet valt voor de Edge browser, en bijvoorbeeld liever Firefox gebruikt om te surfen. Maar Edge wordt als standaard browser ingesteld wanneer je een nieuwe computer koopt met het Windows OS.

In Windows 11 is het zelfs zo dat er microsoft-edge protocol links in zitten, die ervoor zorgen dat je, wanneer je in het Start menu een opdracht ingeeft, de links die het resultaat daarvan zijn, automatisch in Edge geopend worden. Er zijn wel tools zoals EdgeDeflector, waarmee je deze automatische koppeling omzeilen kan. Maar Microsoft heeft nu aangekondigd dat het dit niet meer zal toelaten. Volgens Microsoft is de zoekopdracht vanuit de taakbalk een "end-to-end ervaring die niet mag doorverwijzen" (naar andere browsers) en dat het "ongepaste manieren om een doorverwijzing" te creëren, zal "fixen".

Met andere woorden: je zal bij zoekopdrachten vanuit de taakbalk Edge moeten slikken, of je het wil of niet!
https://www.theverge.com/2021/11/15/22782802/microsoft-block-edgedeflector-windows-11
https://www.zdnet.com/article/microsoft-doubles-down-on-its-strategy-to-get-more-windows-11-users-on-edge/APPLE KOOPT ADVERTENTIES OP VOOR APPS
Een tweede bericht gaat over Apple. Dat heeft blijkbaar een slimme manier gevonden om een richtlijn te omzeilen waartoe het gedwongen werd door een recent vonnis. Volgens dat vonnis mocht  Apple namelijk niet langer app-ontwikkelaars  verbieden in hun app een link te leggen naar hun eigen website, waar je een abonnement zou nemen op de app, of zou upgraden naar een betaalde versie zonder reclame bijvoorbeeld.

Volgens verschillende ontwikkelaars waarmee Forbes gesproken heeft, zou Apple nu namelijk advertentieruimte opkopen voor populaire apps, en daar dan een advertenties zetten die naar de App Store van Apple verwijst, in plaats van de website van de ontwikkelaar.

Dat heeft om te beginnen het gevolg dat gebruikers alsnog naar de App Store geleid worden, wanneer zij zelf op zoek gaan naar de app, en dus een commissie aan Apple moeten betalen wanneer zij de betalende versie aankopen. Maar het betekent ook dat het voor de ontwikkelaars zelf meer moeten betalen voor advertenties op hun eigen product, om die bovenaan de zoekresultaten te krijgen.

Een heel pervers effect. En toch perfect legaal: het advertentiebeleid van Google laat namelijk toe dat er in advertenties het handelsmerk van andere bedrijven gebruikt worden, zolang die maar bedoeld zijn om de producten of diensten van dat bedrijf te verkopen. Maar of deze praktijk eerlijk is? Daar hebben wij toch een vraag bij.
https://www.forbes.com/sites/johnkoetsier/2021/11/12/apple-quietly-buying-ads-via-google-for-high-value-subscription-apps-to-capture-app-publisher-revenue/?sh=fde53fd1b523APPLE EN ZIJN WALLET: DE KOSTEN VOOR DE BELASTINGBETALER
Al je officiële documenten digitaal op je smartphone zetten, dan heb je ze altijd bij, en dat is lekker handig. Apple speelt daarop in, met aan de Amerikaanse burger aan te bieden om diens officiële papieren i zijn Google Wallet te steken.

Dat is mooi, zou je denken, maar er zit een naar kantje aan. Want Apple doet dat niet gratis. Meer nog: de kosten ervan worden op de belastingbetaler verhaald, zo lees je bij CNBC. Apple zou namelijk eisen dat de staten die het systeem invoeren, het systeem om de identiteitspapieren uit te geven en te beheren, zelf zouden onderhouden. Het personeel op die diensten zou verantwoording moeten afleggen aan Apple, en ook reclame moet maken (marketing) voor het feit dat je je documenten in je Apple Wallet kan stoppen.

Verder wil Apple ook geheimhouden welke toestellen compatibel zijn met digitale ID's, hoe de staten verslag uitbrengen over de performantie van de dienst, enz.  Dit alles zou volgens CNBC af te leiden zijn uit memoranda van overeenkomsten die al met verschillende staten afgesloten zijn.
https://www.cnbc.com/2021/11/14/apple-sticking-taxpayers-with-part-of-the-bill-for-digital-id-rollout.htmlTWITTER: THREADER EN VERDWIJNENDE TWEETS
Enkele nieuwigheden bij Twitter, en een commentaar op het nieuwe beleid van Twitter om bepaalde functies enkel voor te behouden voor betalende abonnees.

Om te beginnen: in een nieuwe update tracht Twitter een probleem op te lossen dat echt wel vervelend is in de app: de verdwijnende tweets. Doordat de tijdlijn automatisch zichzelf ververst, kan je de plek waar je gebleven was, verliezen wanneer je een gesprek tracht te volgen. Deze update zorgt ervoor dat Twitter op dezelfde manier reageert als in de app: geen automatische refresh meer, maar jij ververst zelf.

Nog een verbetering: nadat het al voor de mobiele apps het automatisch uitsnijden van afbeeldingen afschafte, komt dat ook naar het web. Dat uitsnijden zorgde vaak voor verontwaardiging, omdat er vooroordeel vermoed werd in het uitkiezen van het belangrijke deel van de afbeelding. (1)

Een tweede nieuwigheid is het feit dat Twitter Threader overgenomen heeft, een app waarmee je Twitter draadjes kan samenstellen en favorieten kan delen. Dat werkt heel handig: heb je een draadje gemaakt, dan kan je eenvoudig door de @threader account te taggen een link krijgen met een samenvatting van het draadje. Interessant bij dit bericht is ook het feit dat een medeoprichter van Threader zal gaan meehelpen aan de Reader functie in Twitter, die nu deel uitmaakt van Twitter Blue, het betalend abonnement dat in een beperkt aantal landen beschikbaar is. (2-)

En om dit Twitter-hoofdstuk te eindigen: een kritisch artikel bij The Verge, waarin de auteurs telt dat Twitter er verkeerd aan doet om simpele verbeteringen aan de app voor te behouden aan Twitter Blue-abonnementen. Een undo-knop zou heus geen $2,99 per maand mogen kosten, vindt hij... (3)
https://techcrunch.com/2021/11/15/say-goodbye-to-disappearing-tweets-twitter-no-longer-auto-loads-new-tweets-on-the-web/
https://techcrunch.com/2021/11/15/twitter-acquires-threader-an-app-that-compiles-and-shares-threads/
https://www.theverge.com/2021/11/14/22778827/twitter-blue-undo-button-paywall-features-paid-freeGOOGLE PHOTOS: MEER PERSOONLIJKE VRIJHEID
Google Memories is in principe iets heel mooi: Google toontje onverwacht foto's van enkele jaren terug.Tijd om even terug te kijken, en stil te staan bij het verleden.

Maar die foto's kunnen soms herinneringen terugbrengen die pijnlijk zijn, die je liever wil vergeten. En tot nu toe had je erg weinig mogelijkheden om die automatische memories aan te passen.

Dat verandert nu: voortaan krijg je een optie om bepaalde personen of een bepaalde periode uit Memories te laten verwijderen, en je kan ook aparte foto's verwijderen.

Meer bij Protocol
https://www.protocol.com/bulletins/remove-photo-google-memoriesPEACOCK BREIDT UIT NAAR EUROPA
Het lijkt erop dat meer en meer productiebedrijven hun films en feuilletons rechtstreeks via hun eigen streaming dienst willen aanbieden, buiten grote namen zoals Netflix om. Eerder was er al Lumière, een dienst waarop wij zelf een abonnement genomen hebben omwille van de fantastische Scandinavische reeksen - een beslissing die wij nog geen seconde betreurd hebben.

Nu zou er ook een ander productiehuis de weg op gaan: Peacock. Tot nu toe was content van dit productiehuis al beschikbaar in de VS, en nu zullen providers SkyTV en OW in het VK en Ierland een met advertenties ondersteunde versie van Peacock aanbieden. Sky TV zal het ook doen in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Er is echter geen sprake van een eigen Peacock streamingdienst die in Europa gelanceerd wordt.

Een ideetje voor Proximus of Telenet om een Peacock kanaal aan te bieden?
https://finance.yahoo.com/news/peacock-uk-ireland-sky-now-tv-streaming-164859612.htmlBINNENLAND: NIEUWE WOORDJES LEREN: JACKPOTTING
Deze week viel er het bericht binnen dat 62 van de bijna 350 geldautomaten van een bepaalde bankinstelling preventief gesloten zijn. De reden: bij één automaat werd vastgesteld dat dieven een poging tot "jackpotten" gedaan hadden.

Dat is een techniek waarbij dieven trachten de computer in de automaat te manipuleren, zodat die geld zou uitspuwen, net zoals een jackpot (of eenarmige bandiet) geld zou uitspuwen wanneer je daar wint.

Gelukkig werd de poging op tijd ontdekt doordat een alarm uitgestuurd werd naar een bewakingsfirma, die kon vaststellen dat de automaat beschadigd was.  De dieven hadden blijkbaar getracht om, door de frontplaat van de automaat als het ware open te knippen, toegang te krijgen tot de kabels van het toestel.

En dus werd het geen jackpot voor de inbrekers!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/17/argenta-sluit-62-geldautomaten-in-afwachting-van-verdere-beveili/BINNENLAND: OPNIEUW FOUT IN VACCINATIESYSTEEM
Dat ons land heel wat problemen heeft door de staatsstructuur, dat is geweten. Maar die structuur geeft de verschillende landsdelen wel de mogelijkheid om zelf bepaalde maatregelen uit te werken, aangepast aan het landsdeel. En zo is het dus dat zowel Vlaanderen als Brussel en Wallonië elk hun eigen vaccinatiesysteem op poten gezet hadden. En bij dat van het Brussels hoofdstedelijk gewest loopt er blijkbaar het een en ander fout.

Meteen al in de beginperiode: toen bleek dat namelijk iedereen, ook wie niet in Brussel woonde, zich kon aanmelden voor een vaccinatie. Een fout waarvan heel wat Vlamingen en Walen dankbaar gebruik gemaakt hebben die niet wilden wachten tot het hun beurt was om een vaccin te krijgen.

En nu blijkt er weer wat verkeerd te lopen: de privacy van de burger is helemaal niet beschermd. Want waar Vlaanderen bijvoorbeeld voor de aanmelding van vaccinatie werkt met e-id, kan je in Brussel gewoon je rijksregisternummer invullen op het aanmeldformulier, en kan je dan een afspraak maken voor vaccinatie.

Maar dat wil zeggen dat anderen, wanneer zij jouw rijksregisternummer hebben, kunnen zien of jij al dan niet gevaccineerd bent. Je werkgever bijvoorbeeld zou dat op die manier kunnen nagaan. En het al dan niet gevaccineerd zijn behoort tot de privacy van de burger. Een foute boel dus!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/17/datalek-in-brussels-vaccinatieplatform-zoveelste-blunder-in-een/BELANGRIJK VONNIS IN VERBAND MET AUTEURSRECHTEN OP FOTO'S
Heb je een blog of website, dan wil je graag je tekst opfleuren met een afbeelding. Maar dat je daarvoor niet zomaar een afbeelding van het internet mag "lenen", dat weet je wellicht wel. Want de maker van die afbeelding bezit de auteursrechten op die afbeelding, en jij moet toestemming vragen om die te mogen gebruiken, en als de maker daarom vraagt, zelfs een vergoeding betalen.

Uiteraard doet niet iedereen dat. Daarom zijn er verschillende bedrijven ontstaan, die hun diensten aanbieden aan pers- en fotoagentschappen: zij zoeken het internet af naar plekken waar een foto van het agentschap gebruikt wordt, zonder toestemming, en schrijven die webmaster aan om een vergoeding af te dwingen. In ruil voor die 'bemiddeling' vragen zij wel een commissie op de geïnde som.

Deze week is er een belangrijk vonnis gevallen over een dergelijk bedrijf. De rechter vond deze praktijk namelijk niet kosher: enerzijds omdat het eigenlijk de bedoeling is om de overtreder, degene die de afbeelding zonder toestemming gebruikt heeft, te wijzen op zijn overtreding en de kans te bieden de afbeelding te verwijderen. Anderzijds omdat het principe dat het bedrijf geld verdient door de overtredingen van een ander. "de activiteiten die Permission Machine ontwikkelt zijn hoofdzakelijk gericht op het onder druk genereren van inkomsten uit vastgestelde (vermeende) schendingen van auteursrechten en niet op het doen ophouden ervan:", zo lees je in het artikel van Kortom dat over de zaak bericht. En: " eiseres (Permission Machine) heeft er commercieel baat bij dat schendingen in stand worden gehouden, terwijl haar algemene opdracht er net in bestaat deze te bestrijden zodat de rechtenhouder zich verzekerd weet van een sluitende bewaking die in de eerste plaats streeft naar het vermijden van inbreuken.”

Wat nu niet betekent dat je zomaar de wetten op de auteursrechten aan je laars mag lappen.

Nog een tip: Kortom geeft een gratis online sessie op 13 december over deze zaak.
https://www.kortom.be/nieuws/11087/gentse-ondernemingsrechter-stelt-de-werking-van-permission-machine-aan-de-kaakTWITTER BRENGT NIEUWE API UIT VOOR ONTWIKKELAARS
Een API (Application Programming Interface) is een interface, een manier waarop ontwikkelaars van externe software kunnen werken met gegevens uit een bepaalde dienst. Denk bijvoorbeeld aan Tweetbot en Hootsuite, die je kan gebruiken als interface voor Twitter. Tot nu toe had Twitter een aantal voorwaarden gesteld aan die API, die ontwikkelaars moesten eerbiedigen. Zo was er een limiet op het aantal gebruikers een app kan ondersteunen en mochten functies die Twitter zelf ook doet, niet aangeboden worden in de app.

Nu komt er een nieuwe API uit waarin heel wat van die beperkingen wegvallen. Meer nog: het lijkt erop dat Twitter stilaan het idee van een gedecentraliseerd platform uit wil. Zo zou bijvoorbeeld een ontwikkelaar een versie van Twitter kunnen maken die afgestemd is op een bepaalde groep mensen, met daarin de core-functies die Twitter ook bvat. Tweetbot maakt al gebruik van de nieuwe API, en daar heb je dus de extra functies zoals Super Followers en de mogelijkheid om te beperken wie op je tweet kan antwoorden.

In een interview bij The Verge legt het hoofd van het developer platform uit dat Twitter echt een platform wil worden, meer een OS dan een app eigenlijk - iets wat Twitter zelf zijn Project Bluesky noemt.
https://www.theverge.com/2021/11/15/22779149/twitter-api-version-2-official-decentralized?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4META TOONT HANDSCHOEN MET HAPTISCHE RESPONS
Het Reality Lab van Meta (Facebook) heeft een prototype getoond van een handschoen met haptische respons, bedoeld voor interactie in VR en AR. De handschoen is gevoerd met 15 geribbelde en opblaasbare plastic actuatorpads, die druk uitoefenen op je hand wanneer je in een virtuele wereld werkt. Reality Labs ziet de handschoen als een van de meerdere controller-methoden voor toekomstige mixed reality-ervaringen. Volgens Katherine Healy, ingenieur van Reality Labs, heeft de handschoen actuatoren met een hoge dichtheid nodig om gebruikers textuur te laten voelen, moet zij een dun ontwerp hebben en volledig draadloos zijn voordat die als echt klaar voor gebruik beschouwd kan worden.
https://www.theverge.com/2021/11/16/22782860/meta-facebook-reality-labs-soft-robotics-haptic-glove-prototypeMICROSOFT: NIEUWE MEDIA PLAYER EN UPDATE TEMPO
Twee berichtjes met betrekking tot Microsoft. Om te beginnen: het test momenteel een nieuwe Media Player app uit voor Windows 11, en wie deel uitmaakt van de Windows Insiders kan hem al testen. De Player ondersteunt zowel audio als video, en hij moet de Groove Music app vervangen. De oude Windows Media Player zal nog wel verkrijgbaar zijn in de Windows Tools.

Verder heeft Microsoft aangekondigd dat het tempo waarop Windows 11 update uitgebracht worden, versneld wordt. Hierdoor kan elke computer, die compatibel is voor Windows 11, nu al de update uitvoeren. Maar als je verkiest om bij Windows 10 te blijven, dan kan dat ook. Daarvoor komt de november-update deze week uit, en Microsoft opteert om hiervoor een jaarlijkse update uit te brengen, met nieuwe functies - net als voor Windows 11 trouwens.
https://www.theverge.com/2021/11/16/22785617/microsoft-windows-11-media-player-app-audio-video-features
https://www.engadget.com/windows-11-rollout-update-180052285.html?src=rss


APPLE KEERT ZIJN KAR VOOR HERSTELLINGEN
Jarenlang heeft Apple het de gebruiker moeilijk gemaakt om zijn toestel zelf te herstellen. Meer nog: professionele technici mochten en konden enkel Apple-toestellen herstellen als zij erkend waren. Daar komt nu verandering in: Apple heeft een Self-Service programma voor herstellingen aangekondigd. Je zal rechtstreeks bij Apple onderdelen kunnen kopen om je toestel te herstellen. Meer nog: Apple zal zelf handleidingen online zetten die tonen hoe je de herstelling moet uitvoeren. Het brengt zelfs software uit voor onderdelen die calibratie of programmeren behoeven.

Momenteel gaat het om onderdelen voor de iPhone 12 en 13, beschikbaar in 2022 in de VS, en later zouden M1 Macs volgen.
https://www.cnet.com/tech/mobile/apple-to-begin-do-it-yourself-repair-program-for-iphones-macs-next-year/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!WINDOWS 11 VOERT BLUE SCREEN OF DEATH TERUG IN
Microsoft heeft een nieuwe bug-fix update uitgebracht voor Windows 11.  Die verhelpt problemen met de nieuwe Taskbar en het Start menu, met het controleren van het volume bij Bluetooth audio, met het draaien van sommige 32-bit apps, en verschillende printerproblemen.

Opvallend is wel: deze update zorgt ervoor dat het BSoD of Blue Screen of Death terugkeert, en het zwarte scherm vervangt dat je te zien krijgt wanneer je computer crasht.  Maar hopelijk moet je niet teveel zien!

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/11/next-windows-11-update-makes-the-blue-screen-of-death-blue-again/GOOGLE CAMERA 8.4 UPDATE
Het is soms wel spijtig: Google heeft heel wat extra tools die heel mooie extra functies brengen naar het Android besturingssysteem, maar die zijn dan beperkt tot de Pixel telefoons. Dat is omdat die telefoons onder leiding van Google gemaakt worden, en een "zuivere" versie van het Android OS bevatten.

Zo heeft de  camera app op de Pixel phone heel wat nieuwe opties te bieden voor die gebruikers. Maar geen nood: gelukkig heeft Google nu enkele van die extraatjes toch naar de 'gewone' Android phones:

-Night Sight in portret en camera modus: je kan dezelfde Night Sight resultaten hebben bij weinig licht, zonder dat je tussen modus moet wisselen.
-Video stabilisatie: met Locked kan je bij video's van langere duur het beeld stabiliseren wanneer je even je ogen wil afwenden van de camera. De Active optie gebruik je bij momenten met veel beweging, en Cinematic Pan voor een overzichtsbeeld.
-Nieuwe zoom knoppen, om snel in en uit te zoomen. Die activeer je door op de zoom knop te tikken en de zoom of de uitzoom knop ingedrukt te houden.
Nog meer leuke dingen bij Petapixel.
https://petapixel.com/2021/11/15/google-camera-8-4-update-adds-new-features-to-older-pixel-phones/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: CREATOR PODCAST

Vandaag kon je al lezen dat Jack Conte, CEO van Patreon, in een interview met The Verge, enkele nieuwigheden aankondigde. Een daarvan hoort thuis in deze rubriek: hij lanceert namelijk een podcast: The Creator Economy. Die zal, in tegenstelling tot vele andere podcasts van CEO's, niet bestaan uit interviews, maar zich focussen op de technische kant van een carrière uitbouwen als creator, met tools die je kunnen helpen.
https://www.creatoreconomypodcast.com/


SPOTIFY WIL OOK AUDIOBOEKEN BRENGEN
Het lijkt erop dat Spotify dé plek wil worden op het internet waar je alle mogelijke audio vindt. Naast gewone muziek heeft het zich opgeworpen als specialist voor podcasts, en nu wil het ook een uitgebreid gamma audioboeken aanbieden.

Dat zal moeten gaan via een overname, en wel van Findaway, een verdeler van audioboeken. Dat bedrijf, dat al in 2004 opgericht werd, heeft als businessmodel als boekenverdeler voor audioboeken. Het brengt auteurs en boekenmakers in contact met partners als Apple, Google, Scribd, Audible, Nook, Rakuten Kobo, Storytel, Audiobooks.com en meer.

Spotify houdt de 150 medewerkers van Findaway aan boord, en wil verder bouwen op de investeringen die Findaway al gedaan had in de audio-industrie.

Wat de concrete plannen zijn om audioboeken te kiezen, te beluisteren, wat het financiële model is, daarover is nog niets bekend.
https://techcrunch.com/2021/11/11/spotify-expands-into-audiobooks-with-acquisition-of-findaway/

 
De nieuwe oogst


   
ONETAB: ORDE IN JE TABS

Ben jij iemand die altijd heel veel tabs open heeft staan in de browser, en dan het overzicht verliest? Deze tool kan helpen. Die zet namelijk de verschillende tabs om in een lijst, waaruit het gemakkelijk kiezen is welke tab je nodig hebt. Beschikbaar voor Firefox, Chrome, Edge en Safari.
https://www.one-tab.com/


PINK TROMBONE: ZO WERKT GELUID
Deze website toont je aan hoe geluid in je mond gefabriceerd wordt: de weergalm van je mond, je zacht en hard gehemelte, de neusholte, enz.
[Taal: ENG]
https://dood.al/pinktrombone/


REPHRASELY: VERWOORDEN
Deze tool, die helaas enkel in het Engels bestaat, zal een tekst die je invoert herfraseren, waarbij je opties hebt om te kiezen uit verschillende stijlen.
[Taal: ENG]
https://rephrasely.com/


PUZZLEPANDA: JIGSAW PUZZELS

Niets zo rustgevend als een jigsaw puzzel maken. En dat kan ook online. Je kan de demo testen, maar om gratis te kunnen puzzelen moet je een inlog aanmaken.
[Taal: ENG]
https://puzzlepanda.com/


FIVE MINUTES RULE
Vaak is het gewoon moeilijk om een taak die al lang op je lijstje staat, uit te voeren. Alhoewel die soms niet eens lang moet duren. Je moet er gewoon aan beginnen. Deze website wil je aanmoedigen om simpele dingen te doen binnen 5 minuten. Accepteer je de uitdaging, dan begint de teller te lopen.
[Taal: ENG]
https://five-minute-rule.herokuapp.com/


RECEIPTIFY
Een simpele online dienst waarbij je, wanneer je naar een bepaalde artiest vaak luistert op Spotify, Apple Music of Last.fm, een ontvangstbewijs kan krijgen voor het geld dat je hen betaald hebt. Om toch een beetje gemoedsrust te hebben, voor jezelf te kunnen aantonen dat je met je abonnement op een streamingdienst toch ook individuele artiesten steunt.
https://receiptify.herokuapp.com/


SALES RESEARCH IN GCAL
Dit is een online dienst die je wil helpen om wat meer informatie te verzamelen over je gesprekspartners, je mogelijke toekomstige klanten, vooraleer je met hen een meeting hebt.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/sales-research-in-gcal/75204/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DRONE REGELS

Met een drone kan je fantastische luchtfoto's maken. Maar waar mag je vliegen en waar niet? Daar bestaan regels voor. Dit artikel zet enkele regels op een rij.
[Taal: NL]
https://dronerules.eu/assets/covers/Safety-Leaflet_DUTCH.scanned.pdf


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE VOLMAAKTE MENS
Bij de VPRO zijn er heel interessante documentaires in replay te bekijken, zoals "De volmaakte mens": een reeks die wil onderzoeken hoe de toekomst van "onze" soort eruitziet. Je vindt er ook tal van andere hersen-prikkelende documentaires.
[Taal: ENG]
https://www.vpro.nl/programmas/de-volmaakte-mens.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEGEVENSBESCHERMINGSAUTORITEIT
Op het internet zijn er vele risico's die jouw privacy bedreigen. Maar deze overheidsinstelling waakt erover dat websites, bedrijven, organisaties, zorgvuldig omgaan met jouw privacy.  Je vindt op de website, die gemakkelijk doorzoekbaar is, informatie over allerlei onderwerpen die jou als burger of bedrijf aanbelangen.
[Taal: NL]
https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/burger


NFT DETECT

Deze webdienst wil zich opwerpen als hulpdienst voor al wie zelf een NFT ontworpen heeft, en wil nagaan of er geen namaak van dat werk circuleert - met andere woorden of er geen oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van jouw werk op de NFT Marktplaatsen. De werking: je uploadt een afbeelding van je werk, en de dienst zoekt op de verschillende grote marktplaatsen of een kopie van jouw werk daar aangeboden wordt.
[Taal: ENG]
https://nftdetect.com/


SERIES HEAT: REEKSEN
Deze tool geeft je een heatmap van de kwotering van reeksen op IMDB. Bij die reeksen ook per seizoen, en per episode. Een interessant initiatief.
[Taal: ENG]
https://vallandingham.me/seriesheat/#/


SPONSORBLOCK VOOR YOUTUBE
Dankzij deze extensie voor Firefox (die ook voor Chrome beschikbaar is) kan je video's op YouTube bekijken zonder de reclameblokken.
https://www.chip.de/downloads/SponsorBlock-fuer-YouTube-Firefox-Add-on_178613912.html
https://ajay.app/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Voormalig klooster in Zottegem https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_van_Sint-Maria-Oudenhove
    Historische rivier die vanuit het gebied van de Ardennen in noordoostelijke richting afwaterde en uitmondde in de Oerrijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostmaas
    Spookstation van de Londense metro in Kings Cross, Londen - https://nl.wikipedia.org/wiki/York_Road
    Dorp in Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mogilets
    Frans voetbalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kheira_Hamraoui
    Auteurschap van de Bijbel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Auteurschap_van_de_Bijbel
    Belgisch barones en gewezen overheidsfunctionaris - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie-Claire_Leonard


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Booster-vaccin [EN] - https://en.wikipedia.org/wiki/Booster_dose#COVID-19_booster_dose
    Coronacertificaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacertificaat
    Overleden verzetsstrijdster W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisela_S%C3%B6hnlein


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Tibetaans boeddhisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tibetaans_boeddhisme


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple verkoopt nu Apple Watch met 4G in Nederland, maar wat heb je er aan?
https://www.ad.nl/tech/apple-verkoopt-nu-apple-watch-met-4g-in-nederland-maar-wat-heb-je-er-aan~acb02dc9/
- Nederlandse uitvinding zorgt dat je afstandsbediening nooit leegraakt
https://www.ad.nl/tech/nederlandse-uitvinding-zorgt-dat-je-afstandsbediening-nooit-leegraakt~a410494c/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Vier manieren waarop bedrijven machine learning gebruiken om industriële processen opnieuw uit te vinden
https://computertaal.info/2021/11/14/vier-manieren-waarop-bedrijven-machine-learning-gebruiken-om-industriele-processen-opnieuw-uit-te-vinden/
- Hackers kunnen een geblokkeerde iPhone dwingen een contactloze betaling uit te voeren
https://computertaal.info/2021/11/15/hackers-kunnen-een-geblokkeerde-iphone-dwingen-een-contactloze-betaling-uit-te-voeren/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- VK verbiedt handheld smartphonegebruik tijdens het autorijden volledig
https://tweakers.net/nieuws/189738/vk-verbiedt-handheld-smartphonegebruik-tijdens-het-autorijden-volledig.html
- Advies Europese privacytoezichthouders: verbied adverteren via trackingcookies
https://tweakers.net/nieuws/189744/advies-europese-privacytoezichthouders-verbied-adverteren-via-trackingcookies.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  E-mailadres binnenkort onbeperkt meeneembaar naar andere provider
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/e-mailadres-binnenkort-onbeperkt-meeneembaar-naar-andere-provider/article-news-1802457.html
- Kinderen verplichten om laptop te kopen via school mag niet
https://www.knack.be/nieuws/belgie/kinderen-verplichten-om-laptop-te-kopen-via-school-mag-niet/article-news-1802645.html?_ga=2.11964278.336078246.1637327907-1947831008.1520797369*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Black Friday idee:de Sennheiser MOMENTUM 3
https://www.technologium.be/black-friday-ideede-sennheiser-momentum-3
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


QR-CODES: HOE VEILIG ERMEE OM TE GAAN

We werken tegenwoordig voortdurend met QR-codes, en zelfs de niet-geek wordt ermee geconfronteerd wanneer die de Covid Safe Ticket tonen moet. Maar QR-codes kan de normale mens niet lezen: wat staat erin, kan die geen schade toebrengen aan jouw toestel?
Dit artikel bij TNW geeft je enkele tips.
https://thenextweb.com/news/qr-codes-could-be-the-next-target-for-cybercriminals-heres-how-to-protect-yourself
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DRAG AND DROP TOOLBAR
Deze app voor Windows 11 geeft je opnieuw ondersteuning voor het klikken en verslepen van items naar je taakbalk. Daarvoor geeft het jou zijn eigen kleine taakbalk, bovenaan het scherm.
https://www.microsoft.com/en-us/p/drag-and-drop-toolbar-for-windows-11/9ppr08ftrq0k?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


FIREFOX VIA DE MICROSOFT STORE

Waarom zou je Firefox installeren via de Microsoft Store? Wel, die versie heeft dezelfde functies als de gewone Firefox, maar ook iets extra: je kan de Windows sign-on gebruiken op de privacy pagina van de browser.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9nzvdkpmr9rd?activetab=pivot:overviewtab


AMAZON PHOTOS
Deze app voor Android en iOS zorgt ervoor dat je eigen foto's en video's gesynchroniseerd worden met een opslagruimte bij Amazon. Heb je een Amazon Prime account, dan is het zelfs volledig gratis.
https://www.amazon.com/b/?node=15547130011


CK FREE DIASHOW
Deze tool maakt van je eigen digitale foto's op heel eenvoudige weg een diashow, waarbij je de overgangen en achtergronden zelf kan instellen. Je kan heel eenvoudig beelden selecteren en naar de tool kopiëren. (Bron: WimW)
https://www.pcwelt.de/downloads/CK-FreeDiashow-1222803.html


NEDERLANDSTALIGE APP: SAFEONWEB
Met deze app blijf je op de hoogte van nieuwe digitale dreigingen, en online fraude. Je krijgt ook tips over het beveiligen van je wifi-netwerk, en andere raadgevingen. Voor iOS en Android.
https://www.safeonweb.be/nl/safeonweb-app


BRAVER BROWSER KAN OOK OVERWEG MET BITCOIN

De alternatieve browser Brave Browser heeft niet alleen een privé-modus, maar integreert ook een Bitcoin wallet.
https://www.chip.de/downloads/Brave-Browser-Android-App_182606318.html
https://brave.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mijn smaak is allereenvoudigst
Ik ben altijd tevreden met het beste.
-Oscar Wilde-