Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/11/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1233  van 6/11/2021


 

Gegroet lezer,

Een kortere week, dus iets minder artikels, waarbij vooral de aankondigingen van het 'Microsoft Ignite' evenement het meeste aandacht trekt. De nieuwe onderdelen voor het Office-pakket, de VR-avatars voor Teams: het wijst op een wereld waarin we via het internet steeds meer kunnen samenwerken aan projecten, en dat in een meer natuurlijke omgeving.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE BEANTWOORDT ENKELE VRAGEN OVER DE NIEUWE MACBOOK PRO
Journaliste Joanna Sern van de Wall Street Journal heeft een review geschreven over de nieuwe MacBook Pro's. En als onderdeel daarvan heeft zij aan enkele woordvoerders van Apple enkele vragen voorgelegd, die eigenlijk best logisch zijn. Maar waarop het antwoord van Apple toch niet zo logisch lijkt.

Om te beginnen: de nieuwe MacBook Pro heeft wel een lelijke "notch", de uitsparing voor de camera. Je zou dan toch denken dat FaceID een natuurlijke manier is om je aan te melden, en niet de vingerafdruksensor? Wel, Apple vindt dat TouchID efficiënter is, omdat je handen toch al op het klavier rusten. Maar dat is eigenlijk niet altijd het geval, toch? Bijvoorbeeld wanneer je een video verder kijken wil of zo, of bezig bent met je handen en je voor de rest geen klavier nodig hebt.

Een tweede vraag die zij stelde: waarom hebben Apple laptops geen aanraakscherm? Volgens de VP van hardware engineering bij Apple is dat logisch: Apple heeft de beste touch computer met de iPad. Die is volledig geoptimaliseerd voor Touch. En de Mac is volledig geoptimaliseerd voor indirecte input, via het klavier bijvoorbeeld. En er is volgens Apple geen reden om dat te veranderen. De vele gebruikers van een Windows laptop mét aanraakscherm, zullen het hier wellicht niet mee eens zijn: een aanraakscherm is, naast het klavier, erg praktisch!

En dan is er nog de Apple Polishing Cloth, een microfiber poetsdoekje dat $19 kost en waarvoor je extra moet betalen bij de dure nieuwe Apples. Terwijl je zo'n microfiber doekje gratis krijgt bij een bril, die veel minder kost.

Volgens Apple is de Polishing Cloth speciaal ontworpen voor Apple, inbegrepen de speciale lichtgrijze kleur. Wat er buiten de kleur zo speciaal is aan de samenstelling van het doekje, wordt niet vermeld. Wel dat er door de grote vraag naar het doekje,het 10-12 weken duren zal om het in huis te krijgen. Voorwaar, de Apple marketingmachine is en blijft supermachtig!
https://www.wsj.com/articles/apple-macbook-pro-laptop-review-2021-11635451575?mod=rss_Technology
https://www.macrumors.com/2021/10/29/apple-face-id-touchscreens-macs/
https://9to5mac.com/2021/10/29/apple-polishing-cloth-delays-not-surprised/PINTEREST START MET PINTEREST TV
Er is een groot verschil tussen Pinterest en Instagram. Het laatste is bedoeld om mooie foto's te plaatsen, terwijl Pinterest eigenlijk vooral de bedoeling heeft dat je daar collecties kan maken van afbeeldingen van anderen, die jou leuk lijken, bijvoorbeeld om een kamer in te richten, of van recepten bijvoorbeeld.

Maar bij beiden zijn er creators, die eigen content maken. Met foto's en met video's.  En die een centje willen verdienen, door vanuit hun werk mensen door te sturen naar e-commerce sites, waar zij dan een commissie krijgen op een aankoop.

Op dat laatste gebied is er nu nieuws van Pinterest: het start met een live reeks, Pinterest TV, waarbij je tijdens de uitzending links kan aanklikken om zelf te gaan shoppen naar een bepaald artikel.

Vanaf 8 november gaat dit live kanaal van start. Elke episode zal een bekende creator van het platform ten toneel voeren, en zal van maandag tot vrijdag om 18u ET te zien zijn op iOS en Android.

De live episodes bevatten ook een interactieve chat,met de aflevering op vrijdag een shopping voor exclusieve producten van verschillende merken.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/11/1/22754168/pinterest-tv-live-shopping-experience?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4CHINA: EIGEN GDPR EN BEPERKING WERKTIJDEN
Twee berichten uit China. Het eerste is de aankondiging van iets wat een beetje lijkt op onze eigen GDPR, maar dan aangepast aan China. De Personal Information Protection Law heet het daar, en die gaat op 1 november van start. De wet bepaalt dat bedrijven die data willen exporteren uit China, eerst een certificaat moeten behalen over de manier waarop zij data beschermen. Zij moeten ook een speciaal agentschap in China oprichten, of een vertegenwoordiger in China aanduiden, die verantwoordelijk zal zijn voor het beschermen van persoonlijke gegevens. De wet vereist ook dat de data op een duidelijke en redelijke manier behandeld worden, en dat die "tot een minimaal noodzakelijke reikwijdte" beperkt is. Bedrijven die zich daar niet aan houden, riskeren boetes die kunnen gaan tot 5% van de jaarlijkse omzet van het bedrijf (1).

Een tweede bericht betreft slechts één bedrijf, maar het kan een indicatie zijn van wat er voor de rest van China volgen kan. Het gaat namelijk om ByteDance, dat bepaald heeft dat zijn personeelsleden in China, zich aan meer beperkte werkuren moeten houden. Namelijk van 10u tot 19u op weekdagen, en overuren mogen, maar beperkt, en moeten op tijd aangevraagd worden. Een hele verbetering tegenover de zogenaamde '996' cultuur die in het land heerst, en waarbij mensen 6 dagen per week werken van 9u tot 21u. (2)
https://www.zdnet.com/article/chinas-personal-data-protection-law-kicks-in-today/#ftag=RSSbaffb68
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-01/tiktok-owner-limits-workday-to-nine-hours-in-blow-to-996-cultureINSTAGRAM: ADD YOURS
Verleden week kondigde Instagram aan dat je op je afbeeldingen ook een sticker kon plaatsen met daarin een link. Dat maakt het gemakkelijker om geld te verdienen uiteraard, want zo kan de creator mensen doorverwijzen naar een website en een commissie krijgen.

Nu komt er nog een sticker aan: een label "Add Yours", die je aan je Instagram Stories kan toevoegen. Doe je dat, dan nodig je anderen uit om ook hun verhaal aan dat van jou te koppelen. Het is tegelijkertijd een manier waarop jouw volgers nieuwe mensen kunnen ontdekken, want wanneer een volger op de sticker klikt, dan krijgt die alle mensen te zien die meegewerkt hebben aan het draadje, en kan die zo de Stories van de anderen vanuit jouw Stories bekijken.

Een poging van Instagram ongetwijfeld om het jonge volkje, dat massaal overschakelt naar TikTok, terug te lokken.
https://www.engadget.com/instagram-add-yours-sticker-rollout-195412390.html?src=rssZOOM TEST ADVERTENTIES UIT VOOR GRATIS ACCOUNTS
Tijdens de lockdown hebben we met zijn allen Zoom ontdekt - een van de betere tools om met een groep te vergaderen. Veel gebruiksvriendelijker dan Teams, en zonder het nadeel dat je vastzat aan je Microsoft-account, wat flink lastig kan zijn indien je met meerdere e-mail accounts werkt en met verschillende groepen.

Zoom heeft bovendien een gratis versie, die erg weinig beperkingen bevat, zoals beperkt in duur (maximum 40 minuten). Daar kom helaas nu een beperking bij, althans Zoom experimenteert met deze optie. Je zou namelijk advertenties gaan zien. Gelukkig niet tijdens het gesprek zelf, enkel bij het afsluiten van het gesprek. En ook niet wanneer iemand met een betaald abonnement een Zoom-gesprek opstart, enkel wanneer iemand met een gratis account dit doet.

Al bij al valt het dus nogal mee. Zoom verzekert in een persbericht trouwens dat het de inhoud van een meeting, webinar of bericht niet zal gebruiken als basis om doelgerichte advertenties te vertonen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/11/2/22759014/zoom-free-tier-ads-browser-advertising-pilot?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4IPHONE EN APPLE WATCH ZOUDEN EEN CAR CRASH KUNNEN DETECTEREN
Volgens The Wall Street Journal zou Apple werken aan een nieuwe functie voor de iPhone en de Apple Watch, die voelt wanneer je een auto-ongeval hebt en dan automatisch de hulpdiensten belt.

De Personal Safety app van Google op de Pixel smartphone deed dat al, dus origineel is het niet. Trouwens veel slimme dashboards in moderne auto's doen dat ook al, zoals onStar van GM, Starlink van Subaru, en Unconnect van Fiat Chrysler, zo merkt The Verge op.

Maar nog volgens The Verge zou er meer zitten achter deze functie. Net zoals HomeKit van Apple het mogelijk maakt om je slimme luidspreker en verlichting te bedienen, zou apple met zijn nieuwe "IronHeart" project de iPhone willen koppelen aan instellingen in de auto.
https://www.theverge.com/2021/11/1/22757102/apple-iphone-car-crash-detection-feature-onstarNEDERLAND: AFSCHEID VAN MAESTRO EN PAYCONIQ
Twee berichten over evoluties uit de financiële wereld. Om te beginnen: Mastercard zal (alvast in Nederland) zijn Maestro betaalkaart stopzetten. Die wordt vervangen door een nieuwe debetkaart, onder de naam Mastercard. Dat zou meer mogelijkheden bieden om betalingen in de e-commerce te verwerken.

Voor Nederland zou de omschakeling vanaf 1 juli 2023 beginnen, voor België is nog geen datum bekend. Geen goed bericht voor de handelaars en de banken, want de laatsten zullen hun technologisch systeem moeten aanpassen, en de handelaars hun betaalterminals. (1)

Een tweede bericht betreft Payconiq, een contactloze betaaldienst die een hoge vlucht nam tijdens de coronacrisis. De dienst werkt met een QR-code en wordt aangeboden door de ING-groep. In Nederland was het voor gebruikers van bepaalde banken de enige manier om met hun iPhone in de winkel te betalen, omdat Apple Pay daar nog niet ondersteund wordt.

In Nederland werd het echter nooit een groot succes, in Vlaanderen wel. En dus heeft ING beslist om Payconiq in januari 2022 stop te zetten.(2)
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/mastercard-wil-maestro-opdoeken
https://www.emerce.nl/nieuws/doek-valt-qr-betaaldienst-payconiq-nederlandNEDERLAND: TESLA START MET SUPERCHARGER PILOOTPROGRAMMA VOOR ANDERE ELEKTRISCHE WAGENS
Tesla is altijd een voorloper geweest op het gebied van elektrische wagens. En dan vooralop het gebied van de uitbouw van zijn elektrische laadpalen, waar je je auto snel kan herladen, en waarvan er een heel Supercharger netwerk bestaat.

Maar dat was tot nu toe alleen toegankelijk voor Tesla's. Daarin zou nu verandering komen: in een pilootprogramma opent het 10 plekken in Nederland voor andere EV's buiten de Tesla. Je moet daarvoor dan wel een speciale Tesla app installeren.

Het zou gaan om Sassenheim,  Apeldoorn Oost, Meerkerk, Hengelo, Tilburg, Duiven, Breukelen, Naarden, Eemnes en Zwolle. In de toekomst zouden nog meer laadstations opengezet worden voor andere EV's, maar dat hangt af van de "files" die er mogelijk zouden ontstaan bij de laadpalen.

In een verwant bericht, kondigt Tesla ook een toestel aan waarmee je thuis je niet-Tesla kan herladen. Dit laadstation maakt gebruik van een standaard J1772 stekker, die gebruikt wordt in de meeste EV' s in Europa, terwijl de Tesla zelf, althans in de VS, een eigen aparte stekker heeft.

Het herlaadstation zou $415 kosten, moet door een professionele elektricien geïnstalleerd worden, en kan zowel binnen als buiten geplaatst worden.
https://www.theverge.com/2021/11/1/22758131/tesla-j1772-level-2-home-charger-evs-compatibility
https://www.engadget.com/tesla-the-netherlands-supercharger-pilot-223842483.html?src=rssEUROPA: GOOGLE NEWS TERUG IN SPANJE
Wanneer je bij Google gaat zoeken naar een recent nieuwsbericht, zal je merken dat je zo goed als geen nieuwsberichten ziet van Vlaamse / Belgische kranten. Dat is nog altijd het gevolg van een proces dat jaren geleden ingespannen werd door Copiepresse, een auteursrechtenmaatschappij die de Franstalige Belgische kranten vertegenwoordigt. Als gevolg van dat proces, waarbij Google in het ongelijk gesteld werd, publiceert Google geen nieuwsartikels meer in zijn Google zoekmachine. De kranten wilden een compensatie, maar Google ging daar niet op in. Het gevolg was, als we eerlijk mogen zijn, toch wel negatief. De gebruiker kreeg bij zijn zoektocht geen nieuwsartikels over een bepaald onderwerp meer te zien. Maar ook de kranten en nieuwssites kregen op die manier minder bezoekers via Google. En Google zelf? Tja, wat zal het de eventuele minder opbrengst aan advertenties gevoeld hebben?

Ook in andere landen voerde Google een gelijkaardige strijd. En het is opvallend dat er nu in Spanje een doorbraak te melden valt: begin 2022 treedt een wijziging in de online auteursrechtenwetten in voege. Daardoor zal Google apart per uitgever onderhandelingen kunnen voeren over licentierechten, in plaats van àlle uitgevers te moeten betalen.

Meer achtergrond bij deze beslissing bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-news-spain-european-copyright-directive-eu-publishers-135511123.html?src=rss
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20110506_091MICROSOFT LOOP: DOET DENKEN AAN GOOGLE WAVE
Deze week hield Microsoft zijn "Ignite" evenement, en daar viel heel wat nieuws te rapen. Om te beginnen een nieuwe Office app, Loop. Dat prompt door een redacteur bij TechCrunch omgedoopt werd tot Google Wave, want daar doet het heel hard aan denken.

Loop is een projectmanagementtool, om samen met collega's aan een project te werken, in real time. De teksten, rekenbladen enz. worden in real time aangepast, je ziet als het ware wat de ander aan het typen is. Loop bestaat uit 3 elementen:

- Componenten: dat zijn miniatuur documenten, zoals lijsten, tabellen, notities, taken enz. die gebruikmaken van het Fluid framework. Meerdere mensen tegelijk kunnen die componenten lezen en updaten. Die componenten kunnen dan ingevoegd worden in een ander onderdeel van Office. Momenteel is dat OneNote, Outlook of Teams, maar andere apps volgen later. Het bijzondere is dat de inhoud van zo'n component, wanneer die op één plaats aangepast wordt, ook op de andere plekken geüpdated wordt. Voorbeelden van waarvoor zo'n components kunnen dienen: stemmen over ideetjes, een status opvolgen, of een dossier over een klant dat up-to-date blijft wanneer de informatie verandert.

- Pages: dat zijn volledige documenten, die dan componenten kunnen bevatten

- Workspaces: dat is een centrale plek waar je de evolutie van een page kan volgen en waar je toegang hebt tot die pages.

In de eerste helft van 2022 zal je een preview van Loop kunnen bewonderen.
https://techcrunch.com/2021/11/02/microsoft-launches-google-wave/
https://www.cnbc.com/2021/11/02/microsoft-launches-loop-office-app-for-real-time-collaboration.htmlMICROSOFT MESH: VIRTUELE ERVARINGEN
Een tweede nieuwigheid is iets dat je binnenkort in Microsoft Teams zal zien, de videoconferentie-tool van Microsoft: Mesh. Dat is een platform voor virtuele ervaringen. Je kan in Teams een 3D avatar jou laten vertegenwoordigen tijdens 2D meetings. De avatar beweegt op basis van wanneer jij iets zegt. Dat betekent dat je niet de hele tijd je camera aan moet laten staan.

Maar je avatar kan je ook in 3D meetings gebruiken, en daar kan die avatar meer: hij zal de hand opsteken wanneer jij op het icoontje drukt met de opgestoken hand. Het is uiteindelijk de bedoeling dat jouw avatar de gebaren nabootst die jij in het echt doet.

Het is de bedoeling dat dit de aanzet moet worden naar de mogelijkheid om in Teams elkaar te ontmoeten, samen te werken, en gezellig bijeen te zijn in een soort van virtuele ruimte. Die virtuele ruimte zal uiteraard het meest natuurlijk aanvoelen wanneer je een VR of AR headset opzet, maar je kan ook deelnemen zonder zo'n virtuele bril.

Eigenlijk gaat dit al een beetje de richting uit van wat Facebook - pardon, Meta zoals het tegenwoordig heet, wil doen met zijn 'metaverse': een ruimte creëren waar je elkaar ontmoet, maar waarbij alle virtuele werelden met elkaar verbonden zijn. Zodat dingen die je in één wereld doet (bijvoorbeeld een zwaard veroveren bij een game) ook meegenomen kunnen worden naar een andere wereld in de metaverse. Of zullen we het metaversum noemen, naar analogie met het universum?

Mesh voor Teams zal je in het eerste semester 2022 zien verschijnen.
https://www.theverge.com/2021/11/2/22758974/microsoft-teams-metaverse-mesh-3d-avatars-meetings-features
https://www.engadget.com/microsoft-mesh-for-teams-multiverse-work-150047792.htmlMICROSOFT IGNITE: NOG ENKELE AANKONDIGINGEN
Buiten Mesh en Loop toch nog enkele kleinere nieuwigheden:

- De Clipchamp video editing tool zal je binnenkort in Office vinden. Dat is een webgebaseerde tool waarmee je professionele videoclips kan maken zonder zelf echte video-expertise te hebben.

- In 2022 zal PowerPoint ook een opnamestudio krijgen. Dat is reuze handig: je kan dan een presentatie maken met audio, die dan vertoond kan worden zonder dat jij erbij moet zijn.

- In Excel komt er een Javascript framework, waarmee je zelf je eigen soorten data en functies kan aanmaken. Eind deze maand zal hiervan al een preview te zien zijn.

- En dan komt er nog een nieuwe versie uit van de artificiële tool GPT-3 van OpenAI. Deze AI kan dingen doen zoals documenten samenvatten, het gevoel in een tekst analyseren, zelfs ideeën voor een project aanmaken. Eigenlijk is OpenAI een apart project, dat op zichzelf staat en zelf toegang verkoopt tot het eigen API. Maar Microsoft heeft een versie gemaakt die extra ondersteuning en beveiliging biedt. Microsoft heeft een exclusieve licentie genomen om GPT-3  in zijn producten te mogen verwerken.

- De Chromium gebaseerde versie van de Edge browser is nu verkrijgbaar voor Linux versies zoals Ubuntu, Debian, Fedora en OpenSUSE.
https://www.engadget.com/microsoft-office-clipchamp-video-editing-150014886.html
https://www.theverge.com/2021/11/2/22758963/microsoft-openai-gpt-3-azure-cloud-service-ai-language?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.zdnet.com/article/microsofts-edge-browser-for-linux-is-now-available-for-all-users/META ZET DE GELAATSHERKENNING IN FACEBOOK STOP
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft aangekondigd dat het zijn gelaatsherkenning volledig stopzet in Facebook zelf. Zelfs al zou je nog via opt-in gebruik willen maken van de gelaatsherkenning, om te weten te komen wanneer jouw gezicht opduikt op een foto van anderen, dan zal het niet meer kunnen.

Bovendien wordt de volledige database met de sjablonen van de gelaatsherkenning van miljarden mensen vernietigen. Ongetwijfeld wordt deze stap ingegeven door de vele discussies en processen met betrekking tot het gebruik van gelaatsherkenning. En eigenlijk is deze stap dan ook positief te noemen.

Maar er zit toch ook een kantje aan waaraan je misschien niet gedacht had. De Facebook-site wordt zo minder toegankelijk voor mensen met een visuele handicap - gelaatsherkenning werd namelijk ook gebruikt om de "alt text" aan te maken, het klein stukje tekst dat uitlegt wat een afbeelding voorstelt en dat door schermlezers dan voorgelezen wordt. Wie een afbeelding plaatst, zal voortaan zelf manueel een alt text label moeten voorzien.

Meta geeft gelaatsherkenning echter niet volledig op. De research & development zal verdergezet worden, met het oog op het gebruik van gelaatsherkenning om jouw identiteit te verifiëren en om fraude te voorkomen, dat iemand anders zich bijvoorbeeld als jou zou voordoen. Maar Meta wil zich meer toeleggen op een techniek die op jouw toestel zelf werkt, en er geen communicatie nodig is met een externe server.
https://techcrunch.com/2021/11/02/facebook-face-recognition-data-deleting/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SPOT DOET MICK JAGGER
Boston Dynamics heeft de wereld al vaker verbaasd doen staan met zijn "Spot", de robot die rechtop kan lopen maar ook op vier poten, en die steeds meer kan. En het heeft ook getoond dat het een gevoel voor humor heeft.

Dat mag blijken uit de video die het bedrijf uitgebracht heeft van een vierpotige robot, Spot, die een op Mick Jagger geïnspireerd dansje uitvoert op de muziek van "Start me up" van The Rolling Stones.

De video is eigenlijk een eerbetoon naar aanleiding van de 40e verjaardag van het album "Tattoo You" van de Stones. Eerder had Boston Dynamics al een video uitgebracht waarin een aantal Spots aan het dansen waren op de song "IONIQ: I'm On It" van BTS. Genieten maar!
https://techcrunch.com/2021/10/29/could-this-be-the-worlds-first-all-robot-dog-rolling-stones-tribute-act/
https://www.bbc.com/news/av/entertainment-arts-59101408SWIFTKEY: COPY EN PASTE TUSSEN SMARTPHONE EN LAPTOP
De nieuwe Bètaversie van de SwiftKey app van Microsoft heeft wel een heel interessante nieuwe functie. Nu is SwiftKey volgens kenners een van de beste klavier-apps voor Android. Deze nieuwe functie maakt de app alleen nog maar handiger.

Voortaan kan je namelijk het klembord waarop tijdens het kopiëren en plakken items geplaatst worden, synchroniseren tussen je Android smartphone en je Windows pc. Dat is mogelijk doordat de tekst gekopieerd wordt naar de cloud. Maar daar wordt de tekst maximum een uur bewaard, zodat je niet moet vrezen voor je privacy.

Het vereist dus wel dat je ook SwiftKey installeert op je Windows PC. Het artikel bij Android Central vertelt je hoe je dat moet doen.

http://feeds.androidcentral.com/~r/androidcentral/~3/SLnJtVgG0DU/swiftkey-now-lets-you-sync-your-clipboard-across-android-and-windows


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet

PODCAST: DE STEMMEN VAN ASSISEN: NA DE FEITEN

Dit is eigenlijk een opvolging van de reeks op VT4 "De rechtbank". Het gaat concreet om één bepaalde zaak, waarin de rechter en de persoon die zij veroordeelde, terugblikken op de zaak. Hoe ervaarde de beschuldigde de zitting in de rechtbank, vond hij de uitspraak rechtvaardig, hoe beleeft hij het gevangenisleven?
Een eerlijk gesprek tussen rechter en veroordeelde, zonder franjes, dat diepe indruk maakt.
De 3 afleveringen kan je beluisteren via je favoriete podcastplayer, of online via onderstaande link.
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-stemmen-van-assisen
 
De nieuwe oogst


   

CREATOR STASH
Een handige site voor creators: hier vind je namelijk een hele verzameling tools om je werk te creëren, om het aantal volgers te laten groeien, en om er geld mee te verdienen.
[Taal: ENG]
https://stash.thesocio.club/


DE FUNDAMENTEN VAN PIANO OEFENINGEN

Een boek dat je online kan lezen, en waarin je de theorie vindt over piano leren spelen. De techniek, procedures, en ja, ook wiskunde komt erbij te pas!
[Taal: ENG]
https://fundamentals-of-piano-practice.readthedocs.io/


25 PYTHON PROJECTEN VOOR BEGINNERS
Een artikel voor programmeurs: dit zijn 25 projecten die je kunnen helpen om zelf te starten met het programmeren. Want de beste manier om een nieuwe programmeertaal te leren, is gewoon zelf een project op te starten met die taal.
[Taal: ENG]
https://www.freecodecamp.org/news/python-projects-for-beginners/


TABLETOPY: GELUIDJES VOOR JE GAME
Er zijn wel meer websites waar je geluiden kan combineren tot een achtergrond, maar deze is wel speciaal: dit gaat om geluiden die achtergrond kunnen zijn voor een een bordspel dat in de middeleeuwen gesitueerd is. Of voor andere doeleinden, bedenk het zelf maar!
[Taal: ENG]
https://tabletopy.com/index.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COVID ATTEST

De meeste burgers zijn ondertussen wel gevaccineerd, maar toch worden mensen nog besmet. Maar hoe maak je het onderscheid tussen een gewone verkoudheid en een besmetting met Covid? De overheid heeft daarvoor een vragenlijst ontworpen, die je anoniem kan invullen. Blijkt het dat je antwoorden erop duiden dat je wel degelijk besmet bent, dan kan je, na het invullen van je persoonsgegevens, hier een code downloaden om een test te laten uitvoeren.
https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat


IMG UPSCALER: AI
Met deze online tool kan je een of meerdere afbeeldingen tegelijkertijd (max. 10) vergroten via artificiële intelligentie. Werkt met PNG en JPG.
[Taal: ENG]
https://imgupscaler.com/


PAPYRUS: BLOGDIENST
Deze nieuwe dienst is een alternatief voor de bekende blogdiensten als WordPress. Je kan blogpostings schrijven, nieuwsbrieven verzenden en geld verdienen door een abonnementsformule aan te bieden.
[Taal: ENG]
https://papyrus.so/


5 GRATIS SNELHEIDSTESTEN

In dit artikel van Tech Republic krijg je tips voor de 5 beste gratis snelheidstesten, om te controleren of je internetverbinding en je Wi-Fi wel goed werken. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://www.techrepublic.com/article/best-free-internet-speed-test-apps


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Dunne geologische laag in de ondergrond van het zuidwesten van het Nederlandse Zuid-Limburg en Belgisch Limburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Horizont_van_Kanne
    Geschiedenis van de spelcomputer (negende generatie) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_spelcomputer_(negende_generatie)
    Vlaamse politica voor de N-VA - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leen_Wouters
    Overblijvende plant die behoort tot de cypergrassenfamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyperzegge
    Dorp in Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pravoslaven
    Archeologische vindplaats in Israel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ubeidiya
    Duits nachtclubdanseres, die later de Zwitserse nationaliteit kreeg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erna_Schilling
    Restrictie in de computationele chemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Restrictie_(computationele_chemie)
    Belgisch luitenant-generaal en voormalig commandant van de Belgische luchtmacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Claude_Van_de_Voorde


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Klimaatconferentie van Glasgow 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatconferentie_van_Glasgow_2021
    Robert Koch Instituut dat in Duitsland een recordaantal nieuwe covidbesmettingen meldde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Koch_Instituut
    5 November, Guy Fawkes Night - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Harry Potter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Harry_Potter


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit slimme systeem houdt pottenkijkers buiten op WhatsApp
https://www.ad.nl/tech/dit-slimme-systeem-houdt-pottenkijkers-buiten-op-whatsapp~aa56c06f/
- Ouder van gamende kinderen? Hier moet je op letten
https://www.ad.nl/tech/ouder-van-gamende-kinderen-hier-moet-je-op-letten~abc75223/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Canton stelt een gloednieuwe speakerrange voor: Townus
https://elektrozine.be/canton-stelt-een-gloednieuwe-speakerrange-voor-townus/
- Sony introduceert de SRS-NS7 nekband speaker met Dolby Atmos
https://elektrozine.be/sony-introduceert-de-srs-ns7-nekband-speaker-met-dolby-atmos/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Tutorial Windows Instellingen – 55. Gaming – d. XBox-netwerken
https://computertaal.info/2021/11/05/tutorial-windows-instellingen-55-gaming-d-xbox-netwerken/
- Carrière in cybersecurity: wat moet je weten en hoe aan de slag gaan?
https://computertaal.info/2021/11/02/carriere-in-cybersecurity-wat-moet-je-weten-en-hoe-aan-de-slag-gaan/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Alphabet start Isomorphic Labs om met AI nieuwe geneesmiddelen te ontdekken
https://tweakers.net/nieuws/189098/alphabet-start-isomorphic-labs-om-met-ai-nieuwe-geneesmiddelen-te-ontdekken.html
- Internetaanbieders en Brein sluiten overeenkomst over blokkeren piraterijsites
https://tweakers.net/nieuws/189092/internetaanbieders-en-brein-sluiten-overeenkomst-over-blokkeren-piraterijsites.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Ruimtevaartbedrijf van Bezos verliest rechtszaak over bouw NASA-maanlander
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ruimtevaartbedrijf-van-bezos-verliest-rechtszaak-over-bouw-nasa-maanlander/article-normal-1797761.html
- Minister Vandenbroucke pleit voor meer telewerk en minder contacten
https://www.knack.be/nieuws/belgie/minister-vandenbroucke-pleit-voor-meer-telewerk-en-minder-contacten/article-news-1797757.html?_ga=2.37112935.672089400.1636086958-1947831008.1520797369 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
WINDOWS 10: EEN EIGEN VIDEO EDITOR

Windows 10 heeft wel degelijk een eigen video-editor. Alleen vind je die niet zo simpel. Daarom deze video (met excuses aan de maker, want wij vinden zijn naam niet terug in onze notities) die je uitlegt hoe je de editor vinden kan, en wat je ermee kan doen.7
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1454698888800112641/pu/vid/1280x720/079ycg_30XZkLImj.mp4?tag=12


PROBLEMEN VERMIJDEN MET DE NOTCH IN MACBOOK PRO
In de nieuwste MacBooks zit er een "notch", een uitsparing in het scherm waar de camera zit. Dat kan dan wel een probleem opleveren met sommige apps die niet geoptimaliseerd zijn voor deze vormgeving. Maar blijkbaar bestaat er een oplossing voor dit probleem. How-to-Geek legt uit hoe.
https://www.howtogeek.com/764990/how-to-hide-the-macbook-notch-in-an-app
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TEXT EDITOR PRO

Dit progje, dat voorheen door het leven ging onder de naam "EditBone", is een krachtige editor voor programmeurs. Het ondersteunt namelijk meer dan 50 programmeer- en scripttalen.
https://www.chip.de/downloads/Text-Editor-Pro_111765788.html
https://texteditor.pro/


TYPO3: CMS
Een Content Management Systeem is een stramien om content, eens het CMS op punt staat, gemakkelijk aan te vullen op een website. Denk aan Wordpress bijvoorbeeld: zodra je je website ingericht hebt, kan je via webformulieren content toevoegen, zonder enige kennis van HTML.
Typo3 is ook een dergelijk CMS, dat je gratis gebruiken kan, en dat op PHP gebaseerd is. Je moet er wel meer programmeer kennis voor hebben, en een server die PHP ondersteunt, zoals Apache HTTP Server, en ook  MySQL en PHP ondersteunt.
https://typo3.com
https://www.chip.de/downloads/Typo3_24619810.html


GRAVIT DESIGNER
Dit is een gratis design-tool, die je als extensie voor je Chrome-browser kan installeren. Zo kan je de tool gewoon vanuit je browser opstarten. Je kan hiermee cover-foto's voor je sociale media maken, mooie logo's en zelfs websites.
https://www.chip.de/downloads/Gravit-Designer-fuer-Google-Chrome_91995653.html
https://www.designer.io/en/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men verwart altijd de mens en de kunstenaar,
omdat ze toevalligerwijze in hetzelfde lichaam wonen.
-Jules Renard-