Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/11/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1232  van 30/10/2021


 

Gegroet lezer,

Een herfstdag, maar wij hebben onze ochtendwandeling met onze viervoeter al achter de rug, regen of geen regen! Onze tip: onder de bomen voel je de regen echt niet, want de bomen staan momenteel nog dik in de bladeren. En het landschap is zo mooi, met de vele kleuren van de bladeren. De ideale manier om de dag te beginnen, ook al regent het!

Wat heeft deze editie voor u in petto? Weer wat nieuws over Facebook, maar ook over de gevolgen die de beslissing van Apple heeft om de privacy van de gebruikers te verbeteren. En wij hebben ook een opdracht voor u: probeer eens onze tip om uw Facebook tijdslijn in chronologische volgorde te zetten. En merk dan zelf het verschil met de tijdlijn die op het algoritme gebaseerd is.

Aan de slag! Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUWE REGELS VAN APPLE JAGEN PRIJS ADVERTENTIES DE HOOGTE IN
Zoals je weet, heeft Apple in april dit jaar veranderingen doorgevoerd in iOS, waardoor apps expliciet jouw toestemming moeten vragen vooraleer zij jouw data mogen delen et derden. Die derden zijn dan meestal adverteerdiensten, die jouw data gebruiken om meer doelgerichte advertenties te plaatsen - niet alleen op iOS maar ook op andere platformen.

Die nieuwe regels hebben uiteraard gevolgen voor de adverteerdiensten, en de Wall Street Journal heeft de gevolgen eens bekeken. Volgens Flurry, een analytische tool voor apps, zouden Amerikaanse gebruikers in 16% van de gevallen dat zij een dergelijke vraag voor toestemming krijgen, ermee instemmen. Hierdoor krijgen de adverteerbedrijven veel minder data, en gebruikers kunnen minder nauwkeurig getarget worden. Met als gevolg dat voor de gebruikers die wél toestemming geven, de kosten om de advertenties aan hen te serveren gestegen zijn.

Zo zegt het bedrijf Get Stix, dat zwangerschaps- en fertiliteitsproducten verkoopt, dat de zogenaamde "acquisitiekosten" verdriedubbeld zijn. Het verplaatste zijn advertentieruimtes daarom van Facebook naar TikTok en naar e-mail. Het behield nog wel advertenties op Facebook, maar sleutelde eraan zodat die een grotere boost zouden krijgen van het algoritme.

Dat is uiteraard maar één geval, maar het wordt bevestigd door Snap Inc, moederbedrijf van Snapchat, dat het slechts 1 miljard dollar in inkomsten had, waar het 4 miljard verwacht had. Wat voor een deel te wijten is in een daling van de reclame-inkomsten.

Maar de gevolgen gaan verder: advertenties gericht sturen wordt niet alleen moeilijker en duurder, maar het is ook moeilijker om te meten hoeveel effect de advertenties hadden. Omdat een adverteerder niet weet wanneer een gebruiker iets koopt op zijn website, dit als gevolg is van een website of andere oorzaken heeft.

En dan is er natuurlijk ook de olifant in de kamer: het feit dat Apple de grootste winnaar is van deze wijzigingen in iOS, want ook Apple vertoont advertenties, en het heeft het veel gemakkelijker om aan toestemming te komen van de gebruiker...
https://www.wsj.com/articles/apples-privacy-change-is-hitting-tech-and-e-commerce-companies-11634901357?mod=rss_Technology
https://www.cnbc.com/2021/10/21/snap-earnings-q3-2021.htmlFACEBOOK IN CHRONOLOGISCHE VOLGORDE BEKIJKEN: HET KAN
Er is heel wat te doen over het algoritme van Facebook. Dat zou berichten met veel controversiële discussies versterken en vaker tonen bijvoorbeeld, en zo meehelpen aan polarisatie. Nu is het echter zo dat je wel degelijk op Facebook het algoritme ontsnappen kan.

In een artikel in Wired legt auteur Brian Barrett uit hoe je kan kiezen voor een chronologische volgorde in je tijdlijn. Op de desktop bijvoorbeeld moet je op "Most recent" klikken in het linkerpaneel. Op het mobiele toestel moet je het hamburgermenu aantikken, daar "Most recent" aantikken.

Maar Facebook heeft dat niet graag. En het zet telkens je de app opnieuw opent, de algoritmische versie terug aan. Je kan dat oplossen door in je browser een bookmark aan te maken voor
https://www.facebook.com/?sk=h_chr

Dat brengt je automatisch naar de chronologische view. Wees echter wel voorbereid dat je tijdlijn er plots veel leger zal uitzien, wat je meteen vertelt hoe vaak je vrienden die jij volgt posten - wat bedroevend weinig is.

Wat ook positief is aan de chronologische tijdlijn, is dat je bij een nieuwsfeit verschillende bronnen te zien krijgt die over hetzelfde schrijven, en dat jij dan kan kiezen wat je gaat lezen. Bij de algoritme-versie krijg je maar één bericht te zien, gekozen door Facebook. Dat zijn alvast de conclusies van Barrett, wanneer hij algoritme en chronologische versie vergelijkt.

Maar misschien moet jij zelf eens het experiment doen?
https://www.wired.com/story/how-to-use-facebook-no-algorithm/ALGORITME VAN TWITTER EN POLITIEK
Twitter heeft de resultaten vrijgegeven van een intern onderzoek dat het deed naar de effecten van zijn algoritme op het versterken van boodschappen, en dan met name politieke boodschappen.

Het analyseerde daarvoor tweets van politieke partijen en nieuwsmedia in Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Spanje, het VK en de VS, en dat gedurende de periode van 1 april tot 15 augustus 2020. Daarbij klasseerde het de politieke strekking van een tweet op basis van bronnen van derden die publiek te raadplegen zijn, het maakte geen eigen klassement of deed er ook geen gooi naar.

En volgens Twitter zou het algoritme extreme content niet meer versterken dan mainstream content. Wat het onderzoek wel aan het licht bracht, is dat content die eerder rechts te noemen valt, meer versterkt werd dan content die eerder links is. Maar het kon niet bepalen of dit een vooroordeel was in het algoritme, of dat makers van rechtse content gewoon beter het systeem kunnen bespelen...
https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2021/rml-politicalcontentZOOM: AUTOMATISCHE ONDERTITELING
Een tijdje geleden had Zoom het beloofd, en nu is het zo ver: Zoom breidt de automatisch aangemaakte ondertiteling uit naar alle gratis accounts. Tot nu was die functie enkel beschikbaar voor betaalde accounts.

Het blijft wel zo dat die ondertiteling enkel beschikbaar is voor gesprekken via Zoom in het Engels, maar het bedrijf zal dit in de toekomst uitbreiden naar andere talen.

De reden waarom Zoom deze functie nu ook voor gratis accounts aanbiedt, heeft alles te maken met toegankelijkheid. Videogesprekken zijn dé manier geworden om online te vergaderen, maar voor mensen met een handicap was dat niet zo evident. Zoom had, toen het de AI ondertiteling uitbracht maar enkel voor betaalde abonnementen reserveerde, kritiek gekregen van organisaties die ijveren voor toegankelijkheid, omdat Zoom mensen met gehoorproblemen in de steek liet.

Zoom heeft trouwens in het voorbije jaar nog meer toegankelijkheidsopties toegevoegd, waaronder ondersteuning voor screen readers, en het feit dat er verschillende video's tegelijkertijd zichtbaar zijn. Dat laatste zou er dan voor zorgen dat er ook een video getoond kan worden van een gebarentaaltolk.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/10/25/22744704/zoom-auto-generated-captions-available-free-accounts-accessibilityTWITTER STAPT IN NFT GEKTE
De schermruimte in de Twitter-app (en elke app trouwens) is beperkt. En dus houd je die als app-maker best bij om daar je meest gebruikte functies in de tabblaadjes te zetten. Dat Twitter een van zijn vier tabblaadjes opoffert aan NFT-verzamelobjecten, kan dan ook verwonderen.

NFT's zijn, zoals je wellicht weet, digitale originele kunstwerken. Via de blockchain wordt bewezen dat een NFT echt wel origineel is. Maar een NFT kan vanalles zijn: een website, een figuurtje in een game, een eerste zin in een nieuw sociaal netwerk. En heel oneerbiedig zou je kunnen zeggen dat een NFT maar waard is wat een zot ervoor wil geven.

Anderzijds krijgen artiesten door het creëren en verkopen van NFT's een alternatieve manier om geld te verdienen. Daar tegenover staat dan weer dat allerhande beleggers geld geroken hebben in die NFT's, en dat er heel wat bedriegers in NFT's een gemakkelijk middel zien om slachtoffers te bedotten.

Dat Twitter een tabblad ingeruimd heeft voor de rubriek "Collectible", waar NFT's te vinden zijn, is misschien te kaderen in de strategie van Twitter om creators meer manieren aan te bieden om geld te verdienen. Fans van een bepaalde twitteraar kunnen daar zien wat die persoon aanbiedt om te kopen. Maar anderzijds is het voor de gewone gebruiker, die geen creators volgt maar wel de accounts van nieuwssites, van vrienden en organisaties, een tabblad waar zij niets aan hebben. En dat terwijl een functie zoals Birdwatch, waar gebruikers misinformatie kunnen melden, nog altijd niet omgevormd is tot een tabblad...
https://www.theverge.com/2021/10/25/22744540/twitter-blockchain-linked-collectibles-tabCLUBHOUSE LAAT JE EEN LINK PLAATSEN
De hype rond Clubhouse lijkt stilaan uitgedeind. Slechts af en toe hoor je nog iemand aankondigen dat die daar een gesprek gaat opstarten.

Uiteraard probeert Clubhouse zijn dienst, die volledig op voice gebaseerd is, terug wat glans te geven. En het voor mensen die er een gesprek organiseren, aantrekkelijker te maken om dat te doen en er ook een centje mee te verdienen.

Dat is wat een nieuwe functie mogelijk moet maken: je zal een link kunnen vastpinnen bovenaan een audio chat room, en dit voor Android en iOS toestellen.

Clubhouse zelf zal geen geld vragen voor transacties die langs de links verlopen. Sommige links zullen wel niet toegelaten worden, om veiligheids- of moderatieregels.

Benieuwd of dit wat leven in de Clubhouse-brouwerij kan brengen!
https://www.theverge.com/2021/10/23/22740627/clubhouse-pin-links-rooms-launchADOBE: WEBAPPS EN NFT
Adobe heeft Photoshop- en Illustrator-apps aangekondigd die je op het web zal kunnen gebruiken, en die dus bedoeld zijn om gemakkelijker te kunnen samenwerken aan projecten. Het is de bedoeling dat collega's een project kunnen bekijken en er commentaar kunnen toevoegen, gewoon in de browser, zonder dat zij zelf de apps moeten downloaden of een abonnement hebben op Creatie Cloud.

Er zijn ook heel summiere tools om bewerkingen in de browser te maken, zonder dat de volledige versie van Photoshop of Illustrator gedownload moet worden. Wil je wat grondigere wijzigingen aanbrengen, dan moet je een Creative Cloud abonnement hebben. Engadget heeft er meer over (1)

Maar er is nog meer nieuws over Adobe. Het springt namelijk ook op de kar van de NFT's - en dat is eigenlijk wel logisch, want NFT's zouden moeten uitgroeien tot alternatieve beloningen voor creatievelingen. En Adobe is voor die creatievelingen dé tool die zij bij uitstek gebruiken.

Concreet gaat het erom dat Adobe een Content Credentials tool inbouwt in Photoshop. Die moet bewijzen dat de persoon die een NFT verkoopt, ook de persoon is die dit virtuele kunstwerk gemaakt heeft.

NFT-verkopers kunnen hun Adobe ID koppelen aan hun crypto wallet. Daardoor kunnen NFT-marktplaatsen die compatibel zijn met die wallet, een certificaat vertonen dat de bron van het kunstwerk authentiek is.

In Photoshop komt er dus ook een optie "Prepare as NFT", waarmee de creators een NFT kunnen aanmaken. Die zal einde van de maand gelanceerd worden. Meer bij The Verge (2)
https://www.engadget.com/photoshop-and-illustrator-come-to-the-web-for-comments-basic-edits-and-more-130045329.html?src=rss
https://www.theverge.com/2021/10/26/22745506/adobe-nft-art-theft-content-credentials-opensea-rarible-photoshopTALLOZE PEER REVIEW ARTIKELS BLIJKEN ECHT NIET WETENSCHAPPELIJK
Een opmerkelijk artikel dat wij vonden bj Chronicle. Kort samengevat: bij nader inzicht blijken honderden artikels die bij een van de duizenden nieuwssites van uitgeversreus Springer Nature verschijnen, namelijk Arabian Journal of Geaosciences, eigenlijk helemaal niet wetenschappelijk te zijn.

The Chronicle haalt een artikel aan van een zogenaamd peer-reviewed artikel, dat begint met een erg technisch deel, over doorsijpeling van grondwater, om dan over te gaan in een discussie over danstraining, en dat je je "billen moet aanspannen tijdens warm-ups".

Dat zou hilarisch zijn, als het artikel niet het enige zou zijn, maar honderden lijken in hetzelfde bedje ziek. En zelfs Elsevier, bekend voor zijn wetenschappelijke uitgaves, zou recent zijn bezorgdheid uitgedrukt hebben over een 400 artikels die "onder de hoge standaards" van een van zijn uitgaves vielen.

Worden die artikels dan niet nagekeken vooraleer zij gepubliceerd worden? Per slot van rekening gaat het hier om uitgaven die met "peer review" werken...

Een mogelijke uitleg is dat de accounts van een of meerdere van die reviewers gehackt zouden zijn. Een andere uitleg is dat in China wetenschappers beloond worden, zelfs met cash geld, wanneer hun artikel in het buitenland gepubliceerd wordt. En volgens The Chronicle zijn inderdaad een overgrote meerderheid van de verdachte papers afkomstig van auteurs die een band hebben met Chinese instellingen.

Een 'next level' van fake news?
https://www.chronicle.com/article/why-did-a-peer-reviewed-journal-publish-hundreds-of-nonsense-papersYOUTUBE: NEW TO YOU
Video- en muzieksite YouTube is begonnen met het uitrollen van een nieuwe functie, die je moet helpen om "nieuwe creators en content" te ontdekken.

Die content zal je kunnen vinden in een "New to you" tabblaadje. Je zou deze functie al meteen moeten kunnen zien, want hij is verkrijgbaar voor alle toestellen, van mobieltjes tot slimme tv's.

De video's die je daar vindt, zullen draaien rond onderwerpen die je voorheen al bezocht en gezocht hebben, en ook andere video's die mogelijk interessant kunnen zijn. Klinkt dat vertrouwd? Tja, dat klopt: het is een kopie van de "For You" pagina van TikTok!
https://www.androidcentral.com/youtube-new-to-you-tab-find-fresh-contentBINNENLAND: VALSE WEBSHOPS EN VALSE EBOX BERICHTEN
Twee binnenlandse berichten over de veiligheid van de internaut. Om te beginnen: een bericht dat goed en slecht is. Het slechte nieuws: er zijn steeds meer namaakwebshops met een .be domeinnaam. Het goede nieuws is dat die wel opgespoord en verwijderd worden.

Het is nu eenmaal zo dat er elk jaar heel veel .be domeinnamen bij komen - verleden jaar alleen al 25.000. En dan zit er natuurlijk wel wat kaf tussen het koren. Bijvoorbeeld oplichters die een domeinnaam registreren van een bestaande winkel, en deden alsof je daar kan bestellen, toen de winkel de deuren moest dicht houden omwille van corona.

BeCommerce heeft enkele tips hoe je een betrouwbare webshop herkennen kan. (1)

Het tweede bericht is een waarschuwing, afkomstig van de Belgische overheid. Sinds enige tijd heeft die voor elke burger een e-Box gecreëerd, waar je je officiële documenten van de overheid vinden kan. Een uitnodiging voor je vaccinatie, documenten om je belastingaangifte in te vullen, maar helaas ook.... verkeersboetes (en dat weten wij uit spijtige ondervinding!).

Een mail die je ontvangt met als afzendadres  myebox.noreply@bosa.fgov.be zal je dan wellicht niet negeren - maar de overheid waarschuwt dat dat een "spoof" adres is, bedoeld om jouw inloggegevens te stelen. Opgelet dus!

Ook de overheid geeft je tips om phishing mails te herkennen.(2)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/21/dag-van-de-webshop/
https://news.belgium.be/nl/opgelet-my-e-box-nieuwe-phishing-e-mails-omloopBINNENLAND: STUDENTEN AAN DE SLAG
Twee berichten uit het universiteitsmidden. En neen, studenten houden zich niet alleen bezig met pinten zuipen en liefjes versieren: er zijn er (heel veel) die heel creatief met tech aan de slag gaan. Twee berichten om dit te bewijzen.

Om te beginnen: binnenkort wordt de 24urenloop van Leuven gehouden. En het Leuvense bedrijf Broadkastr, opgericht door student-ondernemers, maakt van die gelegenheid gebruik om te testen of het satellietnetwerk van Elon Musk, Starlink, wel krachtig genoeg is om een evenement te streamen.

Starlink, een project van het ruimtebedrijf van Musk, Space X, wil de wereld van internet voorzien zonder dat er kabels aan te pas komen. Je moet dan enkel nog een antenneschotel van 499 aankopen, en  een abonnement nemen van iets meer dan 100 euro. Wat de prijs toch wel hoger legt dan de huidige internetabonnementen op de Belgische markt, maar dit abonnement is vooral interessant voor wie meer afgelegen woont, op een gebied waar er (nog) geen kabels liggen van Telenet of Proximus. Meer bij De Tijd (1).

Het tweede bericht betreft een team studenten van de KU Leuven, die zich focussen op zonne-energie, en dan met name op de ontwikkeling van auto's die volledig op zonne-energie draaien. En blijkbaar doet het solarteam van de KU Leuven het niet slecht: het stond op 26 oktober op de eerste plaats in de race, die nog tot vrijdag duurt. Meer bij RobTV (2)
https://www.tijd.be/ondernemen/ict/student-ondernemers-testen-elon-musks-internet-via-satellieten/10341839
https://www.robtv.be/nieuws/solarteam-van-ku-leuven-behoudt-voorlopig-eerste-plaats-in-race-voor-zonnewagens-127967BINNENLAND: NOG EEN NIEUWE DIENST VOOR DEELVOERTUIGEN
Deelfietsen, deelsteps, deelscooters: het aanbod aan vervoermiddelen om je binnen de stad te verplaatsen, krijgt een explosieve groei. Deze week is er nog een nieuwe speler op de Brusselse markt gekomen: GO Sharing., dat ook al in Antwerpen actief is, naast meer dan 30 Europese steden.

Het vervoermiddel dat GO Sharing aanbiedt is een elektrische scooter, die een snelheid kan bereiken van 45 km/u en een autonomie heeft van meer dan 70 km. Elke scooter heeft ook 2 helmen aan boord.

Deze scooters zijn verspreid over de "bedieningszone", waar je een scooter kan ophalen of achterlaten. Het gebruik wordt aangerekend per minuut: 0,23 € per minuut. De aanbieder neemt alle andere kosten voor zijn rekening, zoals de vervanging van de batterij, het onderhoud van het voertuig en een basisverzekering.

GO Sharing biedt trouwens niet alleen e-scooters aan, maar ook fietsen en steps. Goed bekeken: met een auto verplaats je je van de ene stad naar de andere, en daar stap je dan over op een fiets of scooter.
https://nl.go-sharing.com/locaties/
https://www.lalibre.be/regions/bruxelles/2021/10/27/un-service-de-partage-de-scooters-electriques-lance-des-ce-mercredi-a-bruxelles-YACH3GDVRFGSLB6M5DNB54PU6E/MICROSOFT WIL DATACENTERS MILIEUVRIENDELIJKER MAKEN
Je hebt hier al eerder artikels kunnen lezen over het feit dat datacenters eigenlijk een zware ecologische voetafdruk hebben. Zij verbruiken veel elektriciteit, maar er is ook veel water nodig om de lokalen te koelen.

Microsoft wil daar iets aan doen. Het heeft deze week aangekondigd dat het weliswaar het aantal datacenters waarmee het werkt, wereldwijd wil uitbreiden, maar dat het daarbij toch de hoeveelheid water die gebruikt wordt bij de koeling met maar liefst 95% wl verminderen tegen 2024. En tegen 2030 zou het meer water terug uit de datacenters halen, dan er nu in gaat.

Om dat te kunnen bereiken, wil Microsoft hogere temperatuurlimieten instellen, en daarvoor baseert het zich op intern onderzoek over hoe warm een datacenter eigenlijk mag worden, zonder dat het de efficiency van de servers negatief beïnvloedt. Iets wat in koele klimaten al een hele besparing kan opleveren. Maar voor warmere, droge gebieden heeft Microsoft nog een ander plan: daar zou het een gesloten kring installeren waarbij water doorheen bad gaat met fluorocarbon gaat. Dat laatste is een systeem dat momenteel nog in researchfase zit, waarvan er in april dit jaar een eerste test uitgevoerd werd.

Het is in elk geval positief dat hieraan aandacht geschonken wordt. Hoe meer we met zijn allen met het internet doen, hoe meer datacenters er nodig zijn...
https://www.theverge.com/2021/10/27/22747394/microsoft-data-centers-water-drought-climate-change-energy-emissionsADOBE: ENKELE NIEUWE MOGELIJKHEDEN DIE INDRUK MAKEN
Eerder deze week hadden we het al over de webversie van Adobe Photoshop en Illustrator, die het gemakkelijker maken om online samen te werken. Adobe heeft echter ook enkele technologieën aangekondigd die nog in ontwikkeling zijn, en op een mooie dag in Photoshop te vinden zullen zijn -of misschien ook niet. Adobe noemde dit tijdens de persvoorstelling "Sneaks". En die zijn wel indrukwekkend.

Om te beginnen is er Project Morpheus. Dat kan je simpel gezegd beschouwen als filters om afbeeldingen te bewerken, maar dan toegepast voor video. Met Project Morpheus kan je de leeftijd, haarkleur, gelaatsuitdrukken, gezichtsbeharen en bril aanpassen op een stilstaand beeld, waardoor de AI die aanpassing doorvoert doorheen de hele video. Dat houdt natuurlijk wel een gevaar in voor misbruik om deep fakes te maken, maar doordat je niet alle filters tegelijk kan toepassen, en dat de persoon waarop je de filter loslaat, in de camera moet kijken.

Een andere mogelijk nieuwe functie, "Strike a pose", kunnen we het best uitleggen met een voorbeeld. Stel dat je een foto hebt van een persoon die met zijn hand wijst naar iets in de lucht. En je hebt een foto van jezelf waarbij je gewoon voor je uit kijkt, met je handen naast je. Dan kan de AI ervoor zorgen dat je een foto krijgt van die persoon die dan dezelfde houding aa neemt als jij. De AI vult alle deails in, zoals de manier waarop de kleding gedrapeerd wordt, gelaatsuitdrukking, enz.  Het zou zelfs de mogelijkheid hebben om een foto van een model te draaien, zodat het de andere kant uitkijkt.

En tot slot is er Project In-between. Daarbij kan je twee of meer foto's combineren om er een animatie van te maken. Dat lijkt een beetje op de 'burst' functie op smartphones, waarbij zij verschillende stilstaande foto's nemen en waarmee jij dan een animatie kan maken. Maar bij het In-Between project wordt de Sense AI van Adobe gebruikt om een animatie te maken uit gewoon gelijk welke twee foto's. Die moeten niet op dezelfde dag genomen worden. En je kan ook kiezen hoeveel frames er moeten zijn om de overgang van de ene foto naar de andere trager of sneller te laten verlopen.

Knappe dingen! Benieuwd wat er in de toekomstige versies van Adobe daadwerkelijk terecht komt!
https://techcrunch.com/2021/10/27/adobes-project-strike-a-pose-uses-ai-to-pose-your-models-for-you/
https://www.theverge.com/2021/10/27/22748508/adobe-deepfake-tool-max-project-morpheus
https://www.engadget.com/adobe-project-in-between-preview-130017575.html?src=rss


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


RAZER BRENGT ZIJN ZEPHYR MASKER UIT

Het lijkt eerder een masker van Darth Vader, maar het ziet er wel afdoend uit: het Zephyr mondmasker van Razer. Het heeft RGB LED's en een ventilator, en echt, je moet het zien!

Het masker kost 100 dollar, en voor dat geld krijg je het masker zelf, een draagtas en een USB-C herlaadkabel, plus 3 N95 filters en een spuitbus tegen het aandampen van het masker.

Er is ook een pakket met 33 N95 filters voor $150, of van 10 filters voor $30.

Hierbij dient wel vermeld te worden dat het masker officieel niet getest is als bescherming tegen COVID, en dat het officieel niet genoemd wordt als persoonlijk beschermmiddel - het wordt op de markt gebracht als een luchtreiniger.
Maar het ziet er wel cool uit, niet?
https://www.theverge.com/2021/10/21/22726468/razer-zephyr-face-mask-available-features-design-safety
https://www.engadget.com/razer-zephyr-face-mask-release-date-193032958.htmlAMAZON WIL ZIJN VOICE ASSISTENT NAAR DE ZORGSECTOR BRENGEN

Amazon heeft een nieuw programma aangekondigd om zijn voice assistenten te integreren in ziekenhuizen en bejaardencentra. Met die spraakgestuurde assistenten die in de Echo toestellen van Amazon zitten, zouden verpleegkundigen bijvoorbeeld boodschappen en aankondigingen kunnen sturen naar de kamers van de bewoners - ter vervanging van de intercom dus. Bejaarden van hun kant zouden dan telefoontjes kunnen plegen naar hun familie en vrienden die in het geheugen van de assistent zitten.

Het lijkt ons geen slecht idee. Niet alle bejaarden zijn mee met de technologie van de smartphone. Als er dan een toestel in de kamer staat waarmee zij bijvoorbeeld de tv kunnen opzetten, kunnen switchen naar kanalen, of gemakkelijk een telefoongesprek kunnen opstarten met hun kleinkinderen, dan is dat alleen maar meegenomen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/10/25/22740181/amazon-alexa-hospitals-senior-livingPALM IS TERUG MAAR NIET MET ZAKCOMPUTERS

Palm was wereldbekend voor zijn handcomputers, nog lang voor er sprake was van mobiele toestellen. Maar het bedrijf bleef misschien teveel in het offline gedeelte hangen, en sprong niet mee op de trein toen de smartphones hun entree maakten. Het merk "Palm" raakte in de vergeethoek.

Maar kijk: hier is terug een bericht over Palm. Maar niet met betrekking tot zakcomputers, wel met draadloze oortjes, de Palm Buds Pro. Die zijn ontworpen door iemand die voorheen gewerkt heeft bij Beats by Dre en bij Samsung. De oortjes hebben actieve noise-onderdrukking en audio van studiokwaliteit, en een versterkte bas. De oortjes zouden $129 moeten gaan kosten, en een doosje om ze in op te bergen kost $15.
https://www.theverge.com/2021/10/26/22745711/palm-buds-pro-announced-pricing-featuresOURA: NIEUWE VERSIE VAN DE SLIMME RING

Bij gezondheidstrackers denk je wellicht in eerste plaats aan slimme uurwerken. Maar er zijn talloze andere IoT toestellen die sensoren kunnen bevatten en informatie over jouw lichaamsfuncties kunnen verzamelen. Zoals de slimme ring van Oura. Daarvan wordt nu een 3e generatie gelanceerd, die ook een sensor heeft om de zuurstof in je bloed te meten, en het aantal temperatuursensoren wordt van 3 naar 7 verhoogd.

Deze ring kan voortaan ook een menstruatiecyclus traceren, de zuurstof in het bloed monitoren, en je hartslag in real time. Dit toestelletje kost $299, maar er hoort wel een abonnement bij. Dat is de eerste 6 maanden gratis en kost daarna $5,99 per maand.
https://www.theverge.com/2021/10/26/22740187/oura-period-prediction-heart-rate-smart-ring 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
STEMMEN VAN ASSISEN: EEN FACEBOOK-REL DIE VOOR ASSISEN BELANDDE

Deze aflevering van de Stemmen van Assisen is echt wel interessant om volgen. Want het is een première: hoe een man, die op Facebook berichten postte die enkel zijn vrienden konden zien, toch voor de rechter kwam omdat de openbare aanklager zijn filmpjes een bedreiging vormden.
Aanbevolen!
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211022_94633863


PODCAST: DE RECHTBANK NA DE FEITEN
Deze podcast is een combinatie met het programma De Rechtbank op VT4, en gaat nader in op de opvolging van de rechtszaken die daar ten tonele gebracht werden. Ik heb helaas nog niet de tijd gehad om de verschillende afleveringen (ondertussen meer dan 4) te beluisteren, maar ik ben erg benieuwd!
https://www.goplay.be/de-rechtbank/aflevering-1-podcast-de-rechtbank-na-de-feiten


 
De nieuwe oogstSTEDEN ONDER WATER
Paniekzaaierij of realistisch beeld? Er wordt voorspeld dat de klimaatverandering vele steden onder water zal zetten. Dit artikel van FastCompany gaat over de hele wereld na hoe die steden er dan zouden uitzien.
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90684703/these-frightening-graphics-show-how-far-underwater-your-city-will-be


GEZOND EN ONGEZOND ETEN

Dit voedselkompas bij Elemental bevat niet echt verrassingen, over welke producten gezond en ongezond zijn. Als een avocado 100 is op de "goede" schaal, dan zijn frietjes dat slecht 55, wit brood 8, en instant noodles slechts 1!
[Taal: ENG]
https://elemental.medium.com/foods-ranked-healthiest-to-the-worst-in-new-food-compass-f1bb56501a60


LEVEN NA FACEBOOK
OK, je bent het beu, en je wil je Facebook account sluiten. Maar hoe kan je je online leven elders onderbrengen? En ga je daar je vrienden nog wel terugvinden?
Dit artikel bij Washington Post vertelt je de pro's en contra's van een verhuis van Facebook.
[Taal: ENG]
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/10/12/leave-facebook-alternatives/


WAT IS JOUW WATER VOETAFDRUK
Die wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid kraantjeswater die jij gebruikt, maar ook hoeveel virtueel water er gebruikt wordt om jouw eten, gas, elektriciteit en dergelijke te produceren.
Op deze website kan je niet alleen je voetafdruk meten, maar krijg je ook tips en uitleg.
[Taal: ENG]
https://www.watercalculator.org/


NOTION: AL JE TOOLS OP EEN PLEK

De webdienst Notion biedt je één ruimte voor al je projecten om na te denken, te plannen, te schrijven. Je legt er invallen vast, beheert er projecten, en kan samenwerken met anderen. Je kan er zelfs wiki's aanmaken. Op de website krijg je een mooie rondleiding over de mogelijkheden.
De dienst is gratis voor persoonlijk gebruik, maar er bestaan ook betalende plannen met meer opties.
[Taal: ENG]
https://www.notion.so/


NOTION2SHEETS: DE KRACHT VAN REKENBLADEN
Deze extensie voor Notion zorgt ervoor dat je database van Notion automatisch synchroniseert met Google Sheets. Zo kan je formules uit Sheets gebruiken om data naar Notion te sturen, terugkerende taken aanmaken en zelf cellen koppelen aan blocks in Notion, voor een dynamisch dashboard.
[Taal: ENG]
https://notion2sheets.com/


HOMESICK SOUNDS: RELAX MUZIEK
Deze website is bedoeld voor mensen die van thuis uit werken. Zij kunnen kiezen uit een ruime waaier geluiden, om zich comfortabel te voelen.
[Taal: ENG]
https://scoreascore.com/homesick


FAVICO: MEER DOEN MET JE FAVICON

Een favicon is een icoontje dat een website in zijn code kan zetten, zodat dit icoontje gebruikt wordt op het tabblad van die site, in je browser, zodat je het gemakkelijk herkennen kan.
Met deze tool kan je die favicon uitbreiden met functies, zoals een badge wanneer er nieuwe meldingen zijn.
[Taal: ENG]
http://lab.ejci.net/favico.js/
https://www.launchingnext.com/s/favico-js/74647/
https://github.com/ejci/favico.js


BELIEF CAPITAL
Een idee dat  enerzijds origineel lijkt, maar anderzijds doet twijfelen: wat brengt het eigenlijk op?
Het is een extensie voor Twitter, waarbij je op een tweet waarin een bepaald idee geopperd wordt, kan reageren met de tag @belief_capital. Daarmee zorg je voor een virtuele investering, waarbij het aantal volgers dat jij hebt meegeteld wordt en voor vermenigvuldiging van je "investering".  Zodat je na een tijdje een "kapitaal"  aan investeringen hebt. Maar wat je dan met dat kapitaal kan doen, is ons een raadsel...
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/belief-capital/74674/
https://beliefcapital.co/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATUURWANDELAARS

Deze website is bedoeld voor de mensen die een "wandeling" als een stevige tocht beschouwen, om van de natuur te genieten. De vzw die deze website aanbiedt,
overschrijdt gemeenten en provincies.
[Taal: NL]
https://www.natuurwandelaars.eu/wie-wat-nieuwsbrief


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEER VEILIG VERKEER
De link naar deze website zat nog in onze lijst met te verwerken site. De domeinnaam doet vermoeden dat het om een site gaat die vooral op veilig verkeer gefocust is. Maar bij bezoek aan de link blijkt de domeinnaam door te verwijzen naar "antwerpenize.be"e een website die meer activistisch pleit voor het verbannen van de auto uit de stad, en het omvormen van de stad Antwerpen tot een fietsstad.
[Taal: NL]
http://meerveiligverkeer.be/
https://antwerpenize.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPEEL NIET MET VUUR

Een website van de federale overheid, die tips geeft om brand te voorkomen. En ook om te voorkomen dat, als er toch brand ontstaat, er slachtoffers vallen en de schade zoveel mogelijk te beperken.
[Taal: NL]
https://www.speelnietmetvuur.be/


GIFYPET
Een leuk ideetje: hier kan je een virtuele troetel bedenken, of dat nu een cactus is of een hond, kat of goudvis. Je past de kleurtjes aan, waarna je het resultaat kan kopiëren om te enbedden in je website.
[Taal: ENG]
https://gifypet.neocities.org/


ONLINE GIF TOOLS
Dit is een enorme verzameling tools om met GIF's te werken: om de GIF om te zetten naar andere formaten, de animatie te comprimeren, de afbeelding om te keren, enz.
[Taal: ENG]
https://onlinegiftools.com/


TINYSHEET: MINI SPREADSHEET
Op deze website kan je gratis aan de slag in een rekenblad. De bewerkingen zijn echter heel beperkt, optellen en aftrekken, en het formatteren van cellen als munteenheid.
Toch kan het voor onderweg een hulp zijn!
[Taal: ENG]
https://tinysheet.com/
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch voormalig basketballer en huidig basketbalcoach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Goethals
    Nederlands-Joods schilder en tekenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bobette_van_Gelder
    Middelgebergte in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leinebergland
    Nederlands schilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Raedecker
    Zandsteen-abri in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madjedbebe
    Belfast (film) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belfast_(film)
    Lets voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roberts_Uldri%C4%B7is
    Japans-Amerikaans acteur en stemacteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Yaegashi
    Braziliaans volleybalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carol_Gattaz
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Regeringsformatie_Belgi%C3%AB_februari_1939 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regeringsformatie_Belgi%C3%AB_februari_1939


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Zeer grote toestroom bij asielzoekerscentrum in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Asielzoekerscentrum_Ter_Apel
    Soedan, vanwege de staatsgreep daar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Soedan
    Leider van de coup in Soedan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdel_Fattah_al-Burhan


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over voetbal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Voetbal


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Internationale gijzelsoftwarebende opgerold met hulp van Nederland
https://www.ad.nl/tech/internationale-gijzelsoftwarebende-opgerold-met-hulp-van-nederland~a6d02ac9/
- De Correspondent plaatst deepfake-filmpje van Rutte: ‘Voortbestaan Nederland staat op spel’
https://www.ad.nl/tech/de-correspondent-plaatst-deepfake-filmpje-van-rutte-voortbestaan-nederland-staat-op-spel~a6b5b676/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Google schakelt standaard 2FA in voor 150 miljoen gebruikers en 2 miljoen YouTubers
https://computertaal.info/2021/10/29/google-schakelt-standaard-2fa-in-voor-150-miljoen-gebruikers-en-2-miljoen-youtubers/
- Microsoft weerde recordbrekende DDoS aanval af
https://computertaal.info/2021/10/28/microsoft-weerde-recordbrekende-ddos-aanval-af/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Studententeam uit Twente wint Marokkaanse race voor zonneauto's
https://tweakers.net/nieuws/188794/studententeam-uit-twente-wint-marokkaanse-race-voor-zonneautos.html
- Europese Commissie komt met minimumeisen voor veiligheid slimme apparaten
https://tweakers.net/nieuws/188790/europese-commissie-komt-met-minimumeisen-voor-veiligheid-slimme-apparaten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- CovidScan-app onthult ook vaccintype en geboortedatum
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/covidscan-app-onthult-ook-vaccintype-en-geboortedatum/article-news-1795657.html
- Starter van de week: BitaGreen helpt gemeenten overstromingen te vermijden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-bitagreen-helpt-gemeenten-overstromingen-te-vermijden/article-news-1795191.html
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...LATENCYMON: REAL TIME AUDIO
Met deze software kan je testen hoe goed je systeem omkan met real-time audio. Het enige wat je moet doen, is het proces op gang brengen via de startknop in de linkerbovenhoek.
Dan krijg je een tekstmelding of je systeem realtime audio aankan. De tool biedt ook gedetailleerde informatie en waarden van alle betrokken componenten.
https://www.resplendence.com/downloads


USBDEVIEW: CONTROLE OVER JE TOESTELLEN

Deze klein maar handige tool geeft je een overzicht van alle USB-toestellen die momenteel met je computer verbonden zijn, evenals alle USB-toestellen die je al gebruikt hebt. Voor elk toestel krijg je naam, soort, en zelfs het serienummer, datum/tijd en meer.
[freeware]
https://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html


BON JOURNAL: DAGBOEK
Deze app voor iOS wil een dagboek zijn, voor foto's en teksten waarmee je je dagelijkse leven wil vastleggen.Elke dag één foto, één tekst, dat is wat de app aanmoedigt.
https://apps.apple.com/app/id1476054035
https://www.launchingnext.com/s/bon-journal/74673/


HOTSPOT SHIELD: BESCHERMING IN WLAN
Wanneer je surft op een publieke WLAN netwerk, dan loop je gevaar dat hackers meekijken met jouw verkeer. Hotspot Shield beschermt je tegen deze spiedende ogen. Met deze freeware wordt jouw computer verbonden met de server van Hotspot Shield, en daar worden jouw gegevens versleuteld en verder verstuurd. Bovendien wordt jouw anonimiteit verzekerd.
De dienst is niet gratis.
https://www.hotspotshield.com/


THE BATTLE FOR WESNOTH
De boog kan niet altijd gespannen staan: dit is een spannend Fantasy-spelletje, dat bovendien open source is.
http://www.wesnoth.org/


EVERNOTE WEB CLIPPER

Evernote zelf is een heel efficiënte tool om notities te maken, die je ordelijk in notitieboeken kan bewaren. Teksten en foto's: het kan allemaal. Met deze tool krijg je een extensie voor je Chrome browser, die het gemakkelijk maakt om dingen die je tijdens het surfen vindt, in je notitieboeken te stoppen.
https://www.chip.de/downloads/Evernote-Web-Clipper-fuer-Chrome_47321128.html
https://evernote.com/
https://chrome.google.com/webstore/detail/evernote-web-clipper/pioclpoplcdbaefihamjohnefbikjilc?hl=en


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Juist de mensen die het liefst gelijk willen hebben,
bekommeren zich het minst om de waarheid.
-Cees Buddingh'-