Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/10/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1231  van 22/10/2021


 

Gegroet lezer,

In dit heerlijk herfstweekend hebben wij een nieuwsbrief die echt boordevol nieuwtjes staat. Er was natuurlijk het Apple-evenement, met nieuwe Macbook Pro's en nieuwe oortjes. Maar ook Google kwam op de proppen met nieuwe Pixel smartphones. En was er nog Facebook, dat zelf ook nieuwe hardware uitbrengt. Kortom: een hele hoop nieuws ligt op u te wachten!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TIKTOK MOGELIJK OORZAAK VAN STIJGEND AANTAL MEISJES MET TOURETTESYNDROOM
Een opvallend artikel bij Wall Street Journal: artsen in verschillende landen hebben vastgesteld dat er opvallend meer meisjes op hun consultatie kwamen met tics, zoals plotse bewegingen en verbale uitbarstingen, sinds de start van de pandemie. De experts waren hierover verbaasd, aldus het artikel, omdat dit zelden voorkomt bij meisjes. Na maanden onderzoek stelden experten van bekende kinderhospitalen vast dat al deze meisjes één ding gemeen hadden: TikTok.

Volgens de artsen hebben de meisjes video's gezien op TikTok waarin influencers zeiden dat zij leden aan het tourettesyndroom, een aandoening van het zenuwstelsel  waarbij mensen repetitieve, ongewilde bewegingen of geluiden maken.

Hoeveel gevallen het juist zijn, is niet bekend, maar in de VS heeft een bepaalde neuroloog die aan het Children's Hospital Medical Center van Cincinnati werkt, en gespecialiseerd is in bewegingsaandoeningen en het tourettesyndroom, gemeld dat hij nu 10 nieuwe tieners met deze aandoening ziet per maand sinds maart 2020, terwijl dit voor de pandemie hoogstens één per maand was. Andere artsen getuigen van gelijkaardige stijgingen

In de meeste gevallen gaat het om tieners die voorheen al een diagnose voor angst of depressie hadden gekregen, die veroorzaakt of verergerd werd door de pandemie.

Andere artsen aarzelen om TikTok met de vinger te wijzen. En menen dat het geen epidemie is, alhoewel ook zij zeggen dat het aantal patiënten met deze stoornis veel hoger is dan voorheen. Zij wijten de stijging, die zich volgens hen ook voordeed bij jongeren zonder social media, aan de stress van de pandemie.

Toch blijft het een onrustwekkende vaststelling, die nogmaals waarschuwt voor de gevolgen die social media in het algemeen, en influencers in het bijzonder, kunnen hebben op kwetsbare en beïnvloedbare tieners.
https://www.wsj.com/articles/teen-girls-are-developing-tics-doctors-say-tiktok-could-be-a-factor-11634389201?mod=djemalertNEWSROBOT STEMMEN: ACTEURS SPREKEN ALLE TALEN
Wanneer je een film bekijkt die origineel opgenomen is in een andere taal - denk aan Hindi, Zweeds of IJslands, dan kan je meestal ook kiezen voor een gedubde versie, in het Engels bijvoorbeeld. Maar dan krijg je meestal wel de stem te horen van een stemacteur die de teksten inspreekt - en mis je vaak de prachtige stem van de originele acteur.

Daar zou binnenkort verandering inkomen, dankzij AI. In de toekomst zouden er namelijk samples genomen worden van de stem van de originele acteur. Niet alleen hoe die spreen, maar ook schreeuwen, lachen, enz.  Die samples zouden dan gebruikt worden om de versie in een plaatselijke taal te brengen, en dankzij de nieuwste grafische technologieën zouden de beelden aangepast kunnen worden dat de lipbewegingen van de acteur overeenkomen met die woorden.

Een evolutie die toch wel vragen oproept. Voor de kijker is het misschien leuk dat het meer natuurlijker lijkt dat de acteur die taal spreekt, maar het blijft AI. En gaat de kijker misschien minder bewondering hebben voor een acteur, wanneer hij weet dat diens stem misschien niet echt is?
En dan is er natuurlijk ook nog het sociale aspect: stemacteurs zullen hierdoor toch wel minder werk gaan krijgen...
https://www.wsj.com/articles/the-rise-of-the-robo-voices-11633615201?mod=djemalertNEWSAPPLE: PROBLEMEN MET APPLE TOO
Er lijkt iets vreemds aan de hand bij Apple. Het bedrijf heeft altijd gebruiksvriendelijkheid bij zijn toestellen hoog in het vaandel gedragen, maar drong tegelijkertijd aan op de grootste geheimhouding over de werking van zijn internet. En daar lijkt nu een probleem te zijn.

Einde augustus dit jaar hebben een 15 werknemers van het bedrijf zich georganiseerd onder de naam Apple Too, omdat zij discriminatie ondervonden of lastig gevallen werden.

Een senior ingenieur, Ashley Gjovik, startte met beschuldigingen van het lastigvallen, surveillance en problemen met de veiligheid op de werkplek. Eerst was dat intern, en werd dan in augustus op overplaatsing gezet terwijl de beschuldigingen onderzocht werden. In september diende zij een klacht in bij de US National Laor Relations Board, en een week later contacteerde haar om een probleem met intellectueel eigendom te bespreken, waarna zij ontslagen werd.

Op 15 oktober werd een van de leiders van de Apple Too beweging ontslagen, ene Janneke Parrish, manager van het Apple Maps programma. Ook op beschuldiging van feiten op het werk, met name het wissen van documenten. En een andere kopman/vrouw van Apple Tool, Cher Scarlett, is met medisch verlof.

Er wordt dan ook druk gespeculeerd wat er aan de hand kan zijn bij Apple...

Meer bij The Verge en Reuters, en de website van de organisatie Apple Too.
https://appletoo.us/
https://www.theverge.com/2021/8/23/22638150/apple-appletoo-employee-harassment-discord
https://www.reuters.com/technology/us-national-labor-relations-board-investigating-two-complaints-apple-workers-2021-09-02/FACEBOOK ZOEKT 10.000 MENSEN IN EUROPA VOOR ZIJN METAVERSE
Er is al veel gezegd en geschreven over de 'metaverse', het nieuwe universum dat Facebook creëren wil. Maar het is eerlijk gezegd momenteel enkel een buzzword, dat door iedereen anders geïnterpreteerd wordt.

Voor Facebook betekent het een manier om een gedeelde virtuele wereld te bewonen, en die over een jaar of 10-15 realiteit zou moeten worden.

Om die wereld te creëren wil Facebook 10.000 mensen rekruteren in Europa. Een actie die zal plaatsvinden in o.a. Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Polen en Spanje.

Facebook heeft al wat onderzoekslabo's voor Artificiële Intelligentie in Europa, waaronder een Reality Lab in Cork, een onderzoekslab in Frankrijk, en een partnerschap met de Technische Universiteit van Munchen voor een onderzoekscentrum naar AI en ethiek.
https://www.engadget.com/facebook-europe-jobs-metaverse-220103694.html?src=rssAPPLE: NIEUW MUZIEKABONNEMENT VIA SIRI
Maandagavond heeft Apple verschillende nieuwigheden aangekondigd op het gebied van hardware. Daarover later meer. Maar er was ook een nieuwe dienst: een muziekabonnement waarbij je Siri als interface gebruikt.

Dat abonnement is een pak goedkoper dan het gewone Individuele Plan van $9,99: je betaalt slechts $4,99 voor het Voice Plan.  

Waarom dit nieuwe abonnement, vragen velen zich af.  Wellicht is het bedoeld voor de 'luie' luisteraar, die gewoon een playlist wil horen, al dan niet zelfgemaakt. Want Siri vragen om een individuele song te spelen, is om moeilijkheden vragen.

In de commentaren bij de aankondiging bij 9to5Mac wordt hiervan een voorbeeld gegeven:
"Hey Siri, play Martyr by Depeche Mode"
"Sorry, couldn't find murder by Depeche Mode"
"Hey Siri, play, um play Bloodletter by Concrete Blonde"
"Sorry, couldn't find playum play Bloodletter by Concrete Blonde"

Maar om een playlist te vragen zal Siri wellicht volstaan. Apple heeft honderden nieuwe playlist is gelanceerd, gemaakt door het redactieteam, op basis van stemmingen en activiteiten De nieuw dienst is in elk geval (nog) niet in België verkrijgbaar.
https://9to5mac.com/2021/10/18/apple-launches-new-5-voice-plan-for-accessing-apple-music-exclusively-with-siri/#disqus_threadOOK GOOGLE HEEFT NIEUWS: PIXELS
Na de presentatie gisteren van Apple, volgt vandaag nieuws van Google, en dan vooral over zijn Pixel phones.

Om te beginnen: de definitieve versie van Android 12 is officieel gelanceerd, en zal geïnstalleerd kunnen worden op de Pixel 3 en hoger. En dus ook de Pixel 6 en 6 Pro. Lager dit jaar ook nog andere Android toestellen, zoals Samsung Galaxy, OnePlus, Oppo, Realme, Tecno, Vivo, en Xiaomi toestellen.  Wat die nieuwe versie voornamelijk inhoudt, lees je bij The Verge (1).

Wat de nieuwe Pixel 5 en 6 betreft, daar vallen vooral de camera's op en de software die erbij hoort. De nieuwe camera's bevatten een 50 MP sensor, die volgens Google 150% meer licht kan opvangen dan de Pixel 5. Bovendien heeft de camera een ultrawijde lens met 12 megapixel sensor. Vooraan zit er een 8 MP camera met een 84 graden gezichtsveld. Bij de Pixel 6 Pro zit er een 11,1 MP en 94 graden gezichtsveld. Ook hierover heeft The Verge meer. (2)

Wat Google nog te vertellen had op de presentatie, was een nieuwe abonnementsdienst die in de VS gelanceerd wordt, en die de aankoop van een toestel combineert met een abonnement op de diensten. Dat abonnement omvat o.a. 200 GB opslagruimte op Google One, YouTube Premium, YouTube Music Premium, en Google Play Pass. Als voorbeeld: voor een Pixel 6 zou het $45 per maand kosten en voor een Pixel 6 Pro $55. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/10/19/22724322/android-12-official-launch-date-pixel-phones-samsung-oneplus-xiaomi
https://www.theverge.com/2021/10/19/22727944/google-pixel-6-pro-cameras-computational-photography-features
https://www.theverge.com/2021/10/19/22725981/google-pixel-pass-subscription-services-phone-monthly-payments-priceGOOGLE: PLAY PROTECT EN DATA SAFETY
Los van de aankondiging van de Pixel-toestellen, waren er vandaag nog twee berichten over Google.

Om te beginnen: Google wil ontwikkelaars dwingen om transparanter te zijn over hun app. Daartoe zal in februari 2022 er een "Data safety" rubriek gelanceerd worden. Die moet informatie bevatten over hoe de ontwikkelaar van de app persoonlijke informatie van de gebruiker verzamelt en gebruikt. Ontwikkelaars zullen een formulier moeten invullen met die gegevens, in de Google Play Console (1).

En dan is er nog het bericht dat Google Play Protect, een centraal beveiligingsonderdeel voor Android, voortaan als aparte app vermeld staat in de Google Play Store. Tot nu was de app enkel geüpdatet via de Play Services support bibliotheek, maar nu het een aparte app is, zal het eenvoudiger worden om de app te updaten. De app is enkel wel alleen verkrijgbaar voor toestellen die op Android 12 draaien.
https://9to5google.com/2021/10/18/google-play-data-safety/
https://www.xda-developers.com/google-publishes-play-protect-as-separate-app-for-quicker-updates/BINNENLAND: KOERIERSDIENSTEN ONDER VUUR
We bestellen met zijn allen pakjes online. Pakjes die geleverd moeten worden, uiteraard. En daar lijkt iets te schorten: de koeriersdiensten die jouw pakjes komen brengen, zouden namelijk onterecht hun werknemers als zelfstandigen behandelen, in plaats van als werknemers. Met andere woorden: alle verplichtingen voor afhoudingen van RSZ en belastingen worden op de koeriers afgewenteld, en de koeriersdiensten zelf wassen hun handen in onschuld.

In ons land loopt momenteel een proces hierover, waarin twee bedrijven, PostNL en GLS, zich moeten verantwoorden voor sociale fraude. De Christelijke vakbond stel zich hier burgerlijke partij. Een uitvoerig achtergrondartikel hierover bij VRT (1).

Maar die koeriersdiensten liggen nog van een andere kant onder vuur: zij zijn niet duurzaam, zo meent de Belgische minister De Sutter. Zij meent dat de 'last mile', het traject om een pakje vanuit een normale route naar jouw huis te brengen, goed is voor 50% van de CO2-uitstoot van alle pakjesbedrijven.

De oplossing? Eerst werd geopperd dat zij een wet zou uitvaardigen waarbij e-commerce bedrijven verplicht zouden worden om een levering de volgende dag  duurder aan te rekenen.  Later deze week werd dit afgezwakt naar een CO2-uitstoot per pakket. Kortom: het blijft heel vaag...
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/19/koerierdiensten-postnl-en-gls-moeten-zich-voor-rechtbank-verantw/
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/petra-de-sutter-niet-de-bedoeling-in-te-grijpen-in-prijzen-van-e-commerce/10340341.htmlBINNENLAND: MAG JE ALLES ZEGGEN OP JE FB-ACCOUNT
Een belangrijke rechtspraak over de vrijheid van meningsuiting, en de limieten ervan. Het Hof van Assisen heeft namelijk geoordeeld dat ene Sami Haenen schuldig was aan een persdelict, vrouwen bedreigd heeft. Nochtans had de beschuldigde die zinnen uitgesproken / gepost op zijn Facebook account die niet publiek is, enkel gelezen kan worden door zijn vrienden. En zou je kunnen zeggen het gaat om een privégesprek, waarin je alles kan zeggen, zelfs de goorste dingen.

De rechtbank heeft namelijk geoordeeld dat ook die vrienden de teksten konden verspreiden, waardoor de teksten niet meer privé, maar wel publiek werden.

En dat is toch wel een primeur.

Een video (in het Frans) die je de reikwijdte van deze beslissing uitlegt.
https://www.facebook.com/LN24LesNews24/videos/1037897140308258/BINNENLAND: STAATSSECRETARIS VAN DIGITALE ZAKEN WIL ELKE BELG EEN DIGITALE PORTEFEUILLE GEVEN
Michel Mathieu, de federale staatssecretaris voor Digitalisering wil elke Belg een digitale portefeuille geven waarin die digitale documenten kan bewaren, zoals identiteitskaart en rijbewijs, maar ook je trouwboekje en reisvisum. Die zal Smart Nation heten.

Die zou bijvoorbeeld de toegang moeten vergemakkelijken voor de federale websites, met als extraatje dat de burger die momenteel niet weet waar hij een bepaalde dienst, zoals een bouwvergunning, moet aanvragen, via Smart Nation doorgestuurd wordt naar het juiste niveau - federaal, provinciaal of op gemeentelijk vlak.

De portefeuille zou niet verplicht worden, Maar mogelijk zou de politie die op kunnen vragen, zodat je de fysieke papieren thuis kan laten liggen, en enkel je smartphone moet tonen.

Er is echter nog heel wat werk aan de winkel, om dit alles in regels te gieten, en vooral alles uit te voeren met de nodige bescherming van de privacy van de burger.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20211018_95599424
https://www.demorgen.be/nieuws/elke-belg-krijgt-tegen-2023-digitale-portefeuille~b7ba6bc0/WORDT VRIJDAG FACEBOOK DAG? ENKELE BERICHTEN
Vandaag vielen er verschillende berichten in onze mailbox, die allemaal te maken hadden met Facebook. Om te beginnen: de Competition & Markets Authority van het Verenigd Koninkrijk heeft Facebook een ferme boete aan zijn broek gelapt, van $69 miljoen dollar. De reden: het heeft bewust geweigerd om informatie te verstrekken die deze instelling gevraagd had, met betrekking tot zijn overname van Giphy. Zoals je wellicht nog weet was dat een dienst waar je bewegende GIF's kon vinden, om die in social media te gebruiken. Na de overname is er niet veel meer gehoord van Giphy... (1)

Het tweede bericht betreft ook een boete, maar die is wat meer bescheiden: 14 miljoen dollar. Dat is de som die Facebook volgens de Amerikaanse autoriteiten bereid is te betalen in een compromis met het Departement Justitie. Facebook had namelijk advertenties voor minstens 2.600 jobaanbiedingen niet getoond aan Amerikaanse burgers, maar in plaats daarvan die aangeboden had aan mensen die het bedrijf aan het sponsoren was om een 'green card' te krijgen, een werk- en inreisvergunning.

Het derde bericht is dan weer afkomstig van Karl Racine, de Attorney General van Washington DC. Die heeft namelijk bekendgemaakt dat Mark Zuckerberg, CEO van het Facebook, genoemd wordt als beklaagde in het proces van DC over het feit dat data van Facebook-gebruikers op incorrecte manier gedeeld werden met Cambridge Analytica.
https://variety.com/2021/digital/global/facebook-uk-competition-authority-fine-1235093301/
https://www.washingtonpost.com/national-security/facebook-discrimination-settlement/2021/10/19/7d7f4b34-30f6-11ec-a1e5-07223c50280a_story.html
https://www.cnet.com/news/zuckerberg-named-in-dc-lawsuit-over-cambridge-analytica-scandal/FACEBOOK: EEN NIEUWE NAAM EN NOG WAT NIEUWS
Maar wacht, we hebben nog niet gedaan - en deze keer zijn het wat meer positieve berichten! Om te beginnen: Facebook heeft aangekondigd dat het voortaan content minder aandacht zal geven en dus minder vertonen zal, wanneer die in Groups geplaatst wordt door mensen die zich misdragen hebben op een van de andere poten van Facebook - denk aan Instagram bijvoorbeeld. (1)

Verder heeft Facebook een tijdelijke overeenkomst afgesloten over auteursrechten, met een lobbygroep van Franse nieuwsuitgevers. Dit akkoord zorgt er voor dat nieuwsmedia voortaan individuele licenties kunnen afsluiten met Facebook, maar dat zij niet verplicht zijn om gebruik te maken van de Facebook News dienst - zij kunnen hun eigen content perfect blijven verspreiden via hun eigen Facebook pagina. In deze tijdelijke overeenkomst worden wel regels vastgelegd over de vergoedingen die betaald moeten worden (2)

Uit alle voorgaande berichten heb je al begrepen dat Facebook wel aan de weg blijft timmeren, en het misschien wel goed wil doen, maar dat er door alles wat er de voorgaande jaren gebeurd is, de bedrijfsnaam "Facebook" gewoon bezoedeld is. En dan is het niet verrassend dat The Verge meldt, afgaande op bronnen, dat Zuckerberg overweegt om de naam van het bedrijf te wijzigen. Het sociale netwerk zelf zou Facebook blijven heten, maar het moederbedrijf dat alle poten bevat zou een andere naam krijgen. De reden is simpel: die andere poten, die best wat te bieden hebben, losrukken van het frivole en toch wat negatieve gevoel dat er hoort bij het begrip "Facebook".

De nieuwe naam zou ook passen in het verhaal van Facebook dat het een 'metaverse', een nieuw universum wil creëren, waarin AR en VR een grote rol zal spelen - twee terreinen waarin het zich wil positioneren als een koploper. Denk aan het bericht eerder deze week, dat Facebook 10.000 mensen in dienst wil nemen in Europa, voor dit project.

Wat die naam zou zijn, dat meent The Verge ook te weten. Het leidt dat af van het feit dat zijn nog niet uitgebrachte VR game "Horizon" hernoemd heeft naar "Horizon World", en dat het een demo gegeven heeft van een versie van zijn Workplace software, onder de naam "Horizon Workrooms". Zal het dus Horizon worden? We zullen het over enkele maanden weten!
https://www.theverge.com/2021/10/20/22736301/facebook-demote-groups-content-policy-violations-update
https://www.reuters.com/technology/facebook-signs-copyright-agreement-with-some-french-publishers-2021-10-21/
https://www.theverge.com/2021/10/19/22735612/facebook-change-company-name-metaverse?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4BRAVE BROWSER GAAT EIGEN ZOEKMACHINE PROMOTEN
De Brave browser profileert zich als alternatieve browser, die de privacy van de gebruiker niet in gevaar brengt. Daarom doet dit bericht, eerlijk gezegd, wat vreemd aan. Want in de nieuwe versie van de browser zal de eigen zoekmachine van Brave als standaard ingesteld worden. Tot nu toe kon je hiervoor kiezen uit Google, Qwant en DuckDuckGo, afhankelijk van het land. Maar die zijn nu als standaard verwijderd.

Dat zou op zich geen probleem mogen zijn: Brave Search is een alternatieve zoekmachine die zelf een onafhankelijke zoekindex opgebouwd heeft, en je zoekopdrachten niet bijhoudt en evenmin op welke links je geklikt hebt. Maar het feit dat het zijn eigen zoekmachine zomaar gaat opdringen, zit ons toch niet lekker. Vooral wanneer je dan ook leest dat er een met advertenties ondersteunde versie van de zoekmachine binnenkort gelanceerd zal worden...
https://www.thurrott.com/cloud/web-browsers/258380/brave-removes-google-as-its-default-search-engine

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!1PASSWORD: DEEL JE WACHTWOORD TIJDELIJK

Een van de diensten waarmee je moeilijke wachtwoorden kan aanmaken die dan gesynchroniseerd worden op al jouw toestellen, is 1Password.

Dat heeft nu een nieuwe functie uitgebracht, waardoor je op een veilige manier je inloggegevens tijdelijk kan delen met iemand. Die heet Password Secure Sharing Tool, wat leidt tot de toch wel leuke afkorting PSST!

Deze functie werd volgens 1Password zelf ingevoerd omdat de gebruiker er zoveel om vroegen. Want hiermee kan je een link aanmaken die je dan naar anderen kan sturen, ook wanneer die zelf geen 1Password account hebben. Met die link kunnen zij dan een wachtwoord delen met anderen - iets wat toch wel meer gedaan wordt dan je zou denken. Bijvoorbeeld met je familieleden of collega's. Meestal wordt dat wachtwoord dan op een onveilige manier gedeeld, zoals mail, een chat app, of een sms.

Bovendien kan je zelf bepalen hoe lang de link geldig blijft, van één uur tot 30 dagen. Of iedereen die de link krijgt, of enkel specifieke personen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/1-passwords-new-feature-will-let-you-securely-share-logins-with-anyone-130044719.html


NIEUWE AIRPODS, MAAR NOG GEEN NOISE CANCELLATION

Op het gebied van hardware stelde Apple nieuwe AirPods voor, de derde generatie al. Die zien er exact uit als de AirPods Pro, maar zonder de topjes die je vervangen kan.

De nieuwe AirPods zijn bestand tegen zweet en water (IPX4), zowel de oortjes als het herlaaddoosje.

Dat laatste ondersteunt trouwens MagSafe om  te herladen, maar ook nog via Lightning.  Met één laadbeurt kan je tot 6u naar muziek luisteren, en tot 30 uur in totaal met telkens te herladen via het herlaaddoosje.  Deze oortjes kosten $179.

Wat deze oortjes niet hebben, is active noise cancellation, het doen verdwijnen van het achtergrondlawaai. En dat is iets wat nieuwe oortjes van Beats, de Beats Fit Pro, wél zullen hebben. Bovendien draaien die op de H1 chip van Apple,wat het koppelen met Apple toestellen en met Hey Siri moet vergemakkelijken.
https://www.theverge.com/2021/10/18/22671344/apple-new-airpods-3-spacial-audio-specs-price-release-date-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://9to5mac.com/2021/10/18/exclusive-these-are-the-new-beats-fit-pro-earbuds/


APPLE: NIEUWE MACBOOK PRO EN HOMEPOD MINI
Ook een nieuwe MacBook Pro staat op het programma. Daar is niets echt spectaculair aan: een 14 inch scherm, de nieuwe M1 Pro en Max chips, een "notch" (een uitsparing bovenaan het scherm voor de camera, in plaats van in de rand). Veel poorten, dat wel: links een aansluiting voor de koptelefoon, 2 Thunderbolt 4 poorten, MagSafe 3 poort, en rechts HDMI, nog een Thunderbolt 4, en een lezer voor SD-kaarten.

Opvallend is wel dat er topjes onder het toestel zitten, en dat de Touch Bar bovenaan terug vervangen is door fysieke toetsen. En nog altijd geen aanraakscherm dus. Prijs: vanaf $1.999 voor 14 inch en vanaf $2.499 voor 16 inch.

Om deze rij nieuwigheden af te sluiten met een kleurrijke noot: er komen nieuwe HomePod mini's, die wel schattige kleurtjes hebben: geel, oranje en blauw. Die miniluidsprekers kosten $99.
https://www.theverge.com/2021/10/18/22724738/apple-macbook-pro-14-inch-features-price-release-date
https://www.theverge.com/2021/10/18/22723141/apple-homepod-mini-new-colors-price-release-date-featuresZELFRIJDENDE ELEKTRISCHE AUTO: ENKELE UPDATES
Foxconn, de fabriek die ook de Apple-toestellen vervaardigt, heeft aangekondigd dat het 3 prototypes bouwt voor elektrische auto's. De auto's waren ontwikkeld onder het Foxtron-merk, in samenwerking met het bedrijf Yulon Motor uit Taiwan, dat ook de Nissan en Mitsubishi auto's maakt

Het gaat om een sedan, de Model E, een SUV, de model C, en een transitbus, de Model T. Die moeten dienen als een referentie design voor andere EV makers om hun eigen wagens te maken. Meer bij Techcrunch (1)

Bij Toyota valt dan weer te horen dat het 3,4 miljard dollar gaat besteden in de ontwikkeling en productie van batterijen. Een onderdeel van dit plan is een fabriek voor het ontwikkelen van elektrische batterijen voor auto's.  (2)

En dan is er nog nieuws over Amazon, dat ook een afdeling heeft die aan zelfrijdende auto's werkt. Die afdeling, Zoox, gaat van start met het testen van een vloot Toyota Highlander voertuigen, die uitgerust zijn met het zelfrijdend systeem van Amazon. Momenteel gaat het om testen in steden in de VS, waar er een bepaald klimaat heerst, maar Zoox hoopt die testen uit te breiden naar steden met een ander klimaat - kouder, regenachtiger of warmer bijvoorbeeld. (3)
https://techcrunch.com/2021/10/18/foxconn-unveils-three-new-ev-prototypes/
https://finance.yahoo.com/news/toyota-earmarks-3-4-billion-142922983.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-18/amazon-s-zoox-expands-testing-to-seattle-for-the-rain-and-talentEUROPA: ROBOTS WERKEN ALS MIEREN
De universiteit van Notre Dame heeft robots ontwikkeld die net als mieren objecten kunnen overwinnen die zij niet op hun eentje kunnen overwinnen. Robots die samen een groter geheel vormen, met meer mogelijkheden.

Mieren staan bekend voor hun individuele kracht - zij kunnen dingen torsen die een veelvoud zijn van hun eigen gewicht Maar ook voor hun gezamenlijke kracht: wanneer er bijvoorbeeld een opening is in het pad dat zij willen volgen, creëren zij een brug zodat andere mieren kunnen oversteken.

Dat is het uitgangspunt voor de robots. Concreet kunnen meerder van de 15 tot 20 centimeter hoge vierbenige robots van de onderzoekers, de armen ineen slaan, om een obstakel te overwinnen.

Mooi uitgedacht van de wetenschappers. En dan te bedenken dat de natuur ervoor gezorgd heeft dat de mieren dat al eeuwenlang konden, zonder wetenschappers...
https://www.pressetext.com/news/20211020002FACEBOOK BRENGT DE PORTAL GO UIT
Facebook heeft een soort tablet van 10,1 inch uitgebracht, de Portal Go. Daarmee heb je toegang tot Messenger en WhatsApp, het toestel heeft een slimme camera die je kan volgen wanneer je tijdens een gesprek rond loopt, maar je moet wel een Facebook account hebben om het toestel te gebruiken. Je kan de camera én microfoon wel uitzetten via een knop, en als je dat niet betrouwt, dan bevat het toestel zelfs een deksel om de camera af te dekken.

De Portal Go is wat breder van frame, waardoor hij eigenlijk zonder extra steun overeind kan staan. Maar er is ook een handvat geïntegreerd in het toestel, zodat je het gemakkelijk mee kan nemen. Het toestel heeft namelijk een batterij en is dus mobiel. De batterij geeft je tot 5 uur bellen via Messenger, en 14 uur afspelen van muziek.

Het toestel zal $199 kosten.
https://www.engadget.com/facebook-portal-go-review-140033819.html
https://portal.facebook.com/products/portal-go/

 
  
De nieuwe oogstDE BESTE RSS FEED READERS
Een artikel bij Wired dat ons veel plezier doet, want wij zijn fan van RSS-feeds! Hier worden dus verschillende RSS-feed readers besproken, en wij raden je aan om toch eentje daarvan te installeren. RSS-feeds blijven immers de beste manier om op de hoogte te blijven van nieuwe postings op je favoriete websites.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/best-rss-feed-readers/


SLIDEIT: TWEETS BEWAREN

Een interessante nieuwe dienst: om een tweet te bewaren in een speciaal voor jou gecreëerd notaboek, moet je gewoon je aanmelden bij de dienst, en dan op de tweet die je bewaren wil, antwoorden met @heyslideit notion.
Al je bewaarde tweets komen netjes in een lijst te staan, de je kan doorzoeken, filteren en meer.
[Taal:ENG]
https://heyslideit.com/


26 GRATIS STREAMING DIENSTEN

Heel wat mensen hebben de reguliere tv-aansluiting buitengegooid - zij worden de 'cord-cutters' genoemd. En zij schakelden in de plaats daarvan over op al dan niet betaalde streaming diensten. Maar er zijn ook heel wat gratis diensten te verkrijgen. Dit artikel van Fast Company zet 26 gratis diensten op een rij.
[Taal:ENG]
https://www.fastcompany.com/90304498/best-free-streaming-services-for-cord-cutters


FOOD TIMELINE
Heb je je al eens afgevraagd hoe de Romeinen hun legers voedden? Wat de pioniers in de VS kookten toen zij met hun huifkarren het Wilde Westen verkenden?
Deze website brengt een tijdlijn van voedsel dat teruggevonden werd in documenten, onderzocht door verschillende universiteiten.
[Taal: ENG]
https://foodtimeline.org/

TEAMLAND: VIRTUEEL SQUID GAME

Op Netflix is Squid enorm populair - een reeks waarin volwassen in een wereld terechtkomen waar zij enkel kunnen overleven door games te spelen. Met Teamlands kan je een Squid Game in een Zoom-omgeving spelen.
https://www.launchingnext.com/s/virtual-squid-game/74475/
https://www.ourteamland.com/experiences/virtual-squid-game


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET BANKJE
Trouwe lezers weten dat wij ondertussen flink aan het wandelen geslagen zijn, met onze viervoeter. Bij een van die wandelingen kwamen wij een zitbank tegen, waarop een QR-code naar een audio-bestand: een vervolgverhaal dat je van zitbank naar zitbank kan volgen.
Het is een initiatief van OPENDOEK in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerk.
[Taal: NL]
https://www.opendoek.be/toch-theater/het-bankje


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IPUTITUP
Nog bij onze wandelingen kwamen wij zitbanken tegen, die wat extraatje hadden. Plankjes vooraan, kabels achteraan.Een plaatje op de bank leert ons dat dit een initiatief is va iPutItUp, dat vooral senioren meer wil laten bewegen.
De site biedt ook een app aan.
[Taal: NL]
https://www.ipitup.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE 100 BESTE SERIES

De Nederlandstalige site Geekster heeft voor zijn lezers een lijstje opgesteld met de 100 beste series van de afgelopen 20 jaar. Inspiratie voor je Netflix!
[Taal: NL]
https://www.geekster.be/series/de-100-beste-series-van-de-afgelopen-20-jaar/


TUNEMYMUSIC: JE PLAYLIST OVERZETTEN
Met veel moeite maak je een of meerdere speellijstjes aan op je favoriete muziekdienst. Maar dan ontdek je dat een andere muziekdienst je beter bevalt. Moet je nu alle playlists die je daar aangemaakt hebt vergeten? Gelukkig niet. Deze dienst biedt aan dat je je speellijstjes kan overdragen. Er worden heel wat muziekdiensten ondersteund, van Spotify, Apple Music, tot Tidal en YouTube.
[Taal: ENG]
https://www.tunemymusic.com/


FELINGUA: TALEN LEREN
Deze website wil je talen laten leren met flashcards Je maakt die kaartjes zelf, of maakt gebruikt van de kaartjes van de dienst zelf.
[Taal: ENG]
https://felingua.com/


READINI: BOEKEN MET VERTALING
Ook hier leer je andere talen, maar dan op een andere manier. Je leest het boek met een gesynchroniseerde vertaling van het deel dat je leest, en kan naar de audio voor elke zin luisteren. Zo kan je ook een woord selecteren en daarvan de vertaling lezen.
[Taal: ENG]
https://readini.com/

   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


De laatste weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kunstmatige kloof en afgraving op de grens van Bitsingen en Wezet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Doorsteek_van_Caestert
    Archeologische vindplaats op de grens van de Belgische gemeentes Riemst en Wezet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppidum_Caestert
    Drie Venetiës - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_Veneti%C3%ABs
    Leider van het Joodse verzet in het getto van Warschau - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yitzhak_Zuckerman
    Koreaans kinderspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ojingeo
    Resolutie over VN-vredesmacht in Mali - https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_2423_Veiligheidsraad_Verenigde_Naties
    Australisch basketballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Simmons
    Lijst van Belgische ministers van Armoedebestrijding - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_ministers_van_Armoedebestrijding


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Gevolgen van de opwarming van de Aarde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gevolgen_van_de_opwarming_van_de_Aarde
    Wereldbeker freestyleskiën 2021/2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_freestyleski%C3%ABn_2021/2022
    Aanslag in Kongsberg op 13 oktober 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_in_Kongsberg_op_13_oktober_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Jalisco - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Jalisco

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Je smartphone verzekeren, of zit die al bij je inboedelverzekering?
https://www.ad.nl/tech/je-smartphone-verzekeren-of-zit-die-al-bij-je-inboedelverzekering~a131a676/
- Beginnen met Fortnite: met deze tips overleef je je eerste stappen
https://www.ad.nl/tech/beginnen-met-fortnite-met-deze-tips-overleef-je-je-eerste-stappen~ac4db992/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Samsung haalt meesterwerken uit het Louvre in huis
https://elektrozine.be/samsung-haalt-meesterwerken-uit-het-louvre-in-huis/
- TP Vison brengt premium Philips Fidelio-kwaliteit naar draadloze oordopjes
https://elektrozine.be/tp-vison-brengt-premium-philips-fidelio-kwaliteit-naar-draadloze-oordopjes/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Europese politie ontmantelt cybermisdaad groepering met link naar Italiaanse maffia
https://computertaal.info/2021/10/20/europese-politie-ontmantelt-cybermisdaad-groepering-met-link-naar-italiaanse-maffia/
- Meer dan 5.000 pandemiegerelateerde phishingwebsites geïdentificeerd sinds het begin van de pandemie
https://computertaal.info/2021/10/22/meer-dan-5-000-pandemiegerelateerde-phishingwebsites-geidentificeerd-sinds-het-begin-van-de-pandemie/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Elektrische bussenfabrikant uit Deurne haalt 300 miljoen euro op na beursgang
https://tweakers.net/nieuws/188512/elektrische-bussenfabrikant-uit-deurne-haalt-300-miljoen-euro-op-na-beursgang.html
- Oculus brengt software uit die Go-gebruikers roottoegang geeft
https://tweakers.net/nieuws/188510/oculus-brengt-software-uit-die-go-gebruikers-roottoegang-geeft.html
*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belgische wereldprimeur: eerste VR-sport 'Ballistic' ziet levenslicht
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-wereldprimeur-eerste-vr-sport-ballistic-ziet-levenslicht/article-news-1792727.html
- Minister De Sutter: 'Weg vrij voor veiling 5G-rechten volgend jaar'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/minister-de-sutter-weg-vrij-voor-veiling-5g-rechten-volgend-jaar/article-news-1792647.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE OP ANDERE TOESTELLEN TE WERKEN MET FACE TIME OPROEPEN

Onlangs heeft Apple ervoor gezorgd dat de Face Time app waarmee je videobellen kan, ook gebruikt kan worden op andere toestellen. Niet alleen meer versies van het iOS, iPadOS, macOS, maar ook vanuit de webbrowser, zodat je ook van op een Android of Windows toestel een gesprek kan vervoegen. Je kan echter zelf geen FaceTime gesprek opstarten vanop die andere toestellen.
Hoe je een FaceTime oproep kan beantwoorden,wordt uitgelegd in dit artikel van Wired.
https://www.wired.com/story/how-to-join-facetime-calls-on-any-device/?mbid=social_tw_gear 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SPONSORBLOCK FOR YOUTUBE

Deze add-on voor Firefox zorg ervoor dat je de sponsors in YouTube filmpjes kan overslaan. Er is ook een versie voor  Safari.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sponsorblock/
https://sponsor.ajay.app/


AIDA64: JE SYSTEEM CONTROLEREN
Een progje voor wie graag een kijkje neemt onder de motorkap van zijn computer: hier wordt je systeem geanalyseerd en krijg je zowel de geïnstalleerde software als hardware opgelijst. De software is nu ook verkrijgbaar voor mobiele toestellen.
https://www.aida64.com/


SLIMSTE MENS TER WERELD APP

Het is weer zover: de leuke tv-quiz "De Slimste Mens ter Wereld" is van start gegaan voor een nieuw seizoen. En ook jij kan de spelletjes spelen, op je mobiele toestel, Android of iOS.
https://www.goplay.be/de-slimste-mens-ter-wereld/download-de-gloednieuwe-app-en-word-zelf-de-slimste-mens-ter-wereld
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.sbs.deslimstemens&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/be/app/de-slimste-mens-ter-wereld/id146376099


OLD CLASSIC CALCULATOR
De freeware Old Classic Calculator for Windows 10 en 11, breng deze rekenmachine van Windows 7 en 8 naar Windows 10 en 11.
https://winaero.com/https://www.chip.de/downloads/Old-Classic-Calculator-for-Windows-10-und-Windows-11_81775847.html
https://winaero.com/get-calculator-from-windows-8-and-windows-7-in-windows-10/
                   

NEDERLANDSTALIGE APP: FIETSERSBOND

Dit moet de Waze worden voor fietsers: daar kunnen fietsers zelf melden waar zich problemen voordoen met fietspaden of werken. Een initiatief van de VRT, de Fietsersbond en het technologiebedrijf HYPE.
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.ionic.fietsmeldingen
https://apps.apple.com/be/app/fietsersbond/id1580947491?l=nl


AIMP PORTABLE
Dit is de Russische vervanging van WinAmp. En die doet sommige dingen beter dan zijn grote voorbeeld. Deze portable versie kan je meteen van op een USB stick draaien zonder installatie.
https://portableapps.com/apps/music_video/aimp-portable
https://www.chip.de/downloads/AIMP-Portable_76965065.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mijn geliefkoosde schrijvers zijn zij die zich blootgeven
en toch hun kleren aanhouden.
-Cees Buddingh'-