Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/10/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1230  van 16/10/2021


 

Gegroet lezer,

Een heerlijke herfstdag, om lyrisch van te worden. De bladeren van de bomen die verkleuren, een fikse wandeling met de trouwe viervoeter, die trouwens aanleiding was tot een artikel in deze editie. Dan een koffie op een terrasje in de zon. Dat geeft goede moed om de laatste hand te leggen aan de editie van deze week!

Deze week vindt u weer dezelfde hoofdrolspelers: Facebook, YouTube, Google, Apple, Twitter... Zij blijven evolueren, soms ten goede, en daarover kunnen we dus blijven schrijven.

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.YOUTUBE: MEERDERE AUDIOTRACKS
YouTube test een optie uit om meerdere audiotracks bij een video te voegen. Dat zou handig zijn wanneer je meerdere talen wil toevoegen, zodat de kijker kan kiezen. Of bijvoorbeeld om beschrijvende audio toe te voegen, voor mensen met gezichtsproblemen.

Verder heeft YouTube de live automatische ondertiteling in het Engels uitgebreid naar àlle gebruikers. Tot nu toe was dat beperkt tot makers die meer dan 1.000 abonnees. Voor andere talen zouden de live ondertiteling uitgebreid worden naar de 13 talen die YouTube ondersteund, en dat zou iets zijn voor de volgende maanden.

Nog iets dat later dit jaar volgt, in experimentele fase althans: op je mobiele toestel zou je kunnen zoeken naar transcripties van video's.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/youtube-auto-live-captions-200127252.htmlFACEBOOK TREEDT OP TEGEN ILLEGALE VERKOOP AMAZONEWOUD
Huh? horen wij je zeggen. Want Facebook is voor veel verantwoordelijk, en heeft heel wat op zijn kerfstok, maar is het ook verantwoordelijk voor de illegale kap van bomen in het Amazonewoud?

Blijkbaar wel. Want na een reportage van de BBC bleek dat er stukken woud binnenin beschermde delen van het Amazonewoud verkocht worden. En dat advertenties daarvoor op Facebook te zien zijn.  Listings met stukken van het regenwoud die maar liefst 1.000 voetbalvelden groot zijn zouden namelijk als advertentie geplaatst zijn op Facebook.

Veel van die percelen lagen in beschermde gebieden, inbegrepen nationale bossen en land dat gereserveerd was voor de inheemse bevolking.

BBC heeft de moeite genomen om te achterhalen of die advertenties echt waren, en nam contact op met vier verkopers. Een medewerker ging zelfs undercover, en deed zich voor als een advocaat die rijke beleggers vertegenwoordigde.

Facebook heeft nu aangekondigd dat het gaat optreden tegen die advertenties, maar het voegde er niet aan toe hoe het dat wil doen. En, zo merkt de BBC op, Facebook zal enkel optreden tegen illegale verkopers van het Amazonewoud, en niet tegen andere regenwouden en habitats voor wilde dieren in de rest van de wereld.
https://www.bbc.com/news/technology-58843166RSS KNOP IN CHROME NU VOOR ALLE ANDROID GEBRUIKERS
Trouwe lezers weten dat wij een enorme fan zijn van RSS. Het is en blijft een standaard, om op een gemakkelijke manier nieuwe postings van websites en podcasts te volgen. Alleen - zoals wij ook al vaak aangeklaagd hebben kiezen steeds meer podcasters ervoor om enkel een aparte link naar hun podcast bij een dienst als Apple Podcast, of Spotify te vermelden in plaats van de universele RSS-link te gebruiken.

Gelukkig bieden vele nieuwssites nog altijd RSS-links aan om hun verschillende rubrieken te volgen. En is er de browser extensie Sage Like voor Firefox waarmee je in een zijbalk van de browser de nieuwste artikels vindt van de rubrieken en nieuwssites waarvan je de RSS-feed toegevoegd hebt. Gratis en voor niet!

Welnu, er is nog goed nieuws. En wel van Google, dat eigenlijk een pak op zijn broek verdient omdat het de Google Reader, een steengoede RSS reader, jaren geleden opgedoekt heeft, tot frustratie van ontelbare gebruikers.

Concreet: Google was begin dit jaar begonnen met een test: een Follow button in de Chrome browser voor Android-toestellen. Daarmee krijg je dan updates van de websites waarop je je abonneert, in het New tabpagina. Die testen blijken positief te zijn, en de functie is nu verkrijgbaar in de nieuwste versie van de Chrome browser voor Android.

Zie je deze functie nog niet, dan kan je die manueel installeren. Dat doe je naar chrome://flags te gaan, en daar naar "web feed" te zoeken, en de instelling te activeren. Later dit jaar zou de functie ook voor iOS beschikbaar komen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-chrome-rss-follow-button-android-181659150.htmlFACEBOOK BELOOFT BETERSCHAP
Na de getuigenis van klokkenluidster Frances Haugen kon een reactie van Facebook niet uitblijven. En hoe kan het anders: het sociale netwerk belooft beterschap.

Nick Clegg, de vice-president algemene zaken en communicatie, heeft aangekondigd dat het bedrijf de hoeveelheid politieke content in de News Feed gaat verminderen. En dat er meer focus komt op content van je vrienden. Iets wat, tussen haakjes, al eerder beloofd had.

En wat Instagram betreft, het sociale netwerk dat het zwaarste onder vuur kwam te liggen omwille van de negatieve invloed op tieners: daar komt nu een "take a break" functie. Die moet tieners met zachte dwang ("nudge") overhalen om weg te blijven van content die negatief kan zijn voor hun welzijn.

Mogen wij hierbij opmerken dat het niet alleen aan Facebook/Instagram is om het welzijn van de tieners  te verbeteren? Het lijkt ons een gezamenlijke inspanning te moeten worden van iedereen: ouders, opvoeders, school. Het feit dat het aantal jongeren met psychische problemen in korte tijd tot meer dan 50% gestegen is, spreekt op dat gebied boekdelen. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Facebook moet zijn rol spelen, maar misschien moet ook meer internetwijsheid bijgebracht worden aan tieners, zodat zij de schijnwereld van Facebook en Instagram met meer realiteitszin beschouwen?
https://www.cnet.com/news/facebook-and-instagram-are-making-changes-to-nudge-teens-away-from-harmful-content/#ftag=CAD590a51eFACEBOOK LANCEERT APARTE AUDIO RUBRIEK
Binnen de Watch hub van Facebook  op zijn mobiele apps voor iOS en Android heeft Facebook - maar enkel in de VS.

In het begin zal die audio content bevatten van de mensen die je volgt, gepersonaliseerde aanbevelingen, en trending content. Het gaat dan om podcasts, live audio, en korte audioclips.

Nog meer audio: de Live Audio Rooms van Facebook worden nu uitgerold naar meer bekende personen en creators buiten de VS. De Rooms, die eerder enkel op iOS beschikbaar waren, zijn nu ook op Android te krijgen.

Meer bij TechCrunch
https://techcrunch.com/2021/10/11/facebook-launches-a-audio-hub-in-the-u-s-for-podcasts-live-audio-and-short-form-clips/EUROPA: REGULERING TECHGIGANTEN DREIGT MAAT VOOR NIETS TE WORDEN
Overal ter wereld klinkt de roep steeds luider om grote techbedrijven aan banden te leggen. Ook in de EU, waar zelfs al verschillende jaren plannen bestaan. Verleden jaar zou er zelfs een consensus bereikt zijn over bepaalde maatregelen, zoals een inperking van de macht van Apple over zijn App Store, en ook zouden overnames van andere bedrijven aan banden gelegd worden.

Helaas, zo meldt de Financial Times, zouden discussies tussen links en rechts die consensus bedreigen. De strenge maatregelen die Google, Facebook en Amazon verplicht zouden hebben om hun werkwijze aan te passen, en voor eerlijke concurrentie moesten zorgen, lijken te verwateren. Het zou zelfs kunnen dat deze maatregelen niet uitgewerkt worden vooraleer Margrethe Vestager, verantwoordelijk binnen de EU voor concurrentie en digitaal beleid, haar post zou verlaten... over 3 jaar! (1)

In dit verband is het toch wel typerend dat Apple de enige overwinning die het behaalde in de Epic vs. Apple procedure dan nog betwist. Apple werd dan wel vrijgesproken van anticoncurrentieel gedrag, maar het werd in deze procedure wel verplicht om ontwikkelaars toe te laten in hun app de gebruiker door te sturen naar een website waar zij een abonnement konden nemen. Iets wat eigenlijk toch logisch lijkt, maar in de ogen van Apple is dat een stap te ver, want zo verliest het de 30% inkomsten op die abonnementen....

Meer bij TechCrunch (2)
https://9to5mac.com/2021/10/11/how-to-regulate-tech-giants/
https://techcrunch.com/2021/10/11/apple-appeals-the-epic-games-ruling-and-asks-to-put-ordered-app-store-changes-on-hold/TWITTER: SPACES VOOR IOS EN BATCH ONTVOLGEN VOOR IEDEREEN
We beginnen de dag met twee berichten over Twitter. Vooreerst: al in september heeft Twitter aangekondigd dat het werkt aan een aparte tab binnen zijn app, die bestemd is voor de Spaces, de audio-functie van Twitter. Die tab zou het gemakkelijker moeten maken om audiogesprekken te vinden. Deze functie wordt nu uitgerold naar alle iOS-gebruikers, tenminste als zijn Engels als taal ingesteld hebben.

Op dat tabblad vind je een lijstje met door Twitter gekozen gesprekken, die moeten stroken met jouw interesses. Een uitbreiding van de tab naar Android en naar andere talen zou "in de toekomst" volgen.(1)

Het tweede bericht betreft eveneens een tool die al bestaat, maar nu uitgebreid wordt. Compleet gaat het om de mogelijkheid om een gebruiker te verwijderen zonder hem/haar te moeten blokkeren, er dus voor te zorgen dat die persoon jou niet meer volgen kan.

Die functie werd al enkele weken uitgetest en wordt nu dus uitgerold voor iedereen, ook de desktop-versie. De bedoeling van deze tool is dat die persoon niet langer jouw tweets kan lezen, maar er niet met de neus op gedrukt wordt. Je kan natuurlijk ook iemand blokkeren, maar dat leidt vaak tot onaangename discussies. Uiteraard kan die persoon nog altijd jouw tweets zien, wanneer die anoniem inlogt op Twitter. Enkel wanneer je je account privé maakt, zal dat het geval zijn. (2)
https://www.engadget.com/twitter-spaces-tab-ios-rollout-093543514.html
https://www.engadget.com/twitter-unwanted-follower-remove-without-blocking-193611535.htmlNIEUWE WOORDJES LEREN: AMPLIGANDA
Bij The Atlantic vonden wij een interessant artikel, dat het heeft over een nieuw fenomeen: 'Ampliganda". De ondertitel van het artikel: " Je hebt geen fake accounts nodig om ampliganda online te verspreiden. Echte mensen zullen dat graag doen".

Het fenomeen in kwestie, ampliganda, is een samentrekking van "amplificatie" en "propaganda". Hiermee wordt verwezen naar het feit dat influencers hun aanhang gebruiken om de algoritmes van sociale netwerken te bespelen en een boodschap trending te laten maken, zodat het lijkt alsof meer mensen bekommerd zijn om die zaak, en achter dat standpunt staan, dan eigenlijk het geval is.

De auteur haalt het concreet geval aan van een activist die een actie startte om House Speaker in de VS Nancy Pelosi, te laten aftreden, met de hashtag #PelosiMustGo.

In het artikel ontleedt de auteur haarfijn wat er gebeurd is, en wat de omstandigheden zijn waarin zo'n ampliganda kan lukken.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/10/disinformation-propaganda-amplification-ampliganda/620334/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4FACEBOOK VOEGT INSTAGRAM EN FACEBOOK ACCOUNTS NIET MEER SAMEN
Hoera! zal je denken, Facebook denkt aan mijn privacy! Neen hoor, daarmee heeft dit bericht helemaal niets te maken.

Het gaat om het feit dat Facebook de manier gaat veranderen waarop het de gebruiksprofielen gaat tellen bij zijn adverteerdoeleinden. Door die niet meer samen te tellen, zal het totaal aantal accounts dat een adverteerde bereiken kan, verhogen.

Momenteel gebruikt Facebook bepaalde gegevens, zoals jouw e-mail adres of je telefoonnummer, om de Facebook en Instagram accounts aan elkaar te koppelen voor de advertenties. Iemand met zowel een account bij het ene als het andere, werd als één persoon geteld.

Daar maakt Facebook nu een einde aan: de accounts zullen apart geteld worden, tenzij je zelf expliciet vraagt om de accounts te koppelen, of tenzij je bepaalde functies gebruikt die de accounts aan elkaar koppelen, zoals cross-posting op Instagram en Facebook tegelijkertijd.

Volgens Facebook zou deze verandering bedoeld zijn om zich proactief in regel te stellen met nieuwe richtlijnen, zoals de gebruiker meer controle geven over hoe hun informatie gebruikt wordt voor advertenties.

De vraag blijft: is dit een stap die echt de privacy van de gebruikers bevordert, of is het eerder een stap waardoor Facebook meer advertenties kan verkopen?
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-11/facebook-changes-the-way-it-measures-accounts-for-advertisersBINNENLAND: TELENET HEEFT SLECHT NIEUWS VOOR ZIJN GEBRUIKERS
In de beginjaren van Telenet bood het zijn gebruikers enkele handige mogelijkheden voor gebruikers die zich wat meer wilden profileren op het internet. Zo kon je bij Telenet een eigen domeinnaam registreren en dan je mails naar je Telenet-adres laten doorsturen.

Elke gebruiker had ook recht op een (beperkte) webruimte om een website te plaatsen. Die kwam dan terecht op een adres users.telenet.be/gebruikersnaam. Maar je kon die webruimte dan koppelen aan je webdomein.

Helaas: dat is nu gedaan. Telenet heeft een mail gestuurd aan alle (gewone) gebruikers die een domein geregistreerd hadden en hun mail lieten doorsturen.  volgens Telenet geschiedt het forwarden van de mail op basis van een verouderd protocol, en wordt het daarom afgeschaft vanaf 1/6/2022

Gebruik je actief je e-mailadres op je domeinnaam voor bijvoorbeeld je inlog bij verschillende webdiensten, dan zal je een andere oplossing moeten zoeken, zoniet verlies je die toegang. De oplossing bestaat erin om je domeinnaam te laten overzetten naar een ander hostingbedrijf zoals Combell, en daar een forward naar je Telenet-adres aan te maken.

Wat website betreft: vanaf 1 december zal een nieuwe klant geen nieuwe webruimte meer kunnen aanmaken. En bestaande websites zullen vanaf juni 2022 verdwijnen. Ook dit kan je oplossen: laat je registratie van je domeinnaam overzetten naar een ander domeinbedrijf, en reserveer webruimte, om dan je domein naar die webruimte te laten linken. Dat kan een gratis webruimte zijn, zoals een blog bij wordpress.com.

Voila. Zo los je dat op!
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-haalt-volgend-jaar-webruimte-van-60-000-klanten-offline/article-news-1789011.htmlBINNENLAND: NETFLIX VERHOOGT PRIJZEN
We hebben nog slecht nieuws voor je: binnenkort zal je enkele eurootjes meer moeten betalen voor je abonnement bij Netflix. Het Basic abonnement van €7,99 verandert niet maar het abonnement waarbij je in HD films en reeksen bekijken kan, kost je binnenkort 3 euro meer (13,99 ipv 10,99). Het Premium abonnement van zijn kant, waarmee je met 4 apparaten tegelijk naar Netflix bekijken kan, gaat van 13,99 naar 15,99 euro per maand.

Deze nieuwe tarieven zullen eerst gelden voor nieuwe abonnees, en geleidelijk aan doorgevoerd worden voor de bestaande abonnees. Die krijgen wel via mail een aankondiging van de prijsverhoging 30 dagen voor die van kracht wordt, en kunnen dan alsnog van plan veranderen.

De nieuwe tarieven vind je op de website van Netflix (1)

Trouwe lezers weten ondertussen dat wij, naast Netflix, ook een abonnement genomen hebben op Lumière. Gewoon omdat het aanbod van Netflix ons niet echt meer bekoren kon. We eten nu dus van twee walletjes : )

Ter info: daar kost het mij €7,99 per maand, wat me recht geeft op 1 credit. Daarmee kan ik één reeks (alle afleveringen) bekijken en downloaden of een film. Als Fan kan ik ook één film of reeks per maand gratis downloaden. Alle films en reeksen die ik gekocht heb staan in mijn collectie, en kan ik op elk moment terug zien - daar waar bij Netflix films en reeksen na een tijdje voor altijd verdwijnen.

Wat de doorslag gegeven heeft voor mijn keuze voor Lumière (naast Netflix): de Scandinavische reeksen en de vooral van Europese landen afkomstige content. Je moet maar eens opletten hoe vaak een reeks die je goed vindt op Netflix, afkomstig is van Lumière... Van Fanny & Alexander, tot Bureau des Légendes, Girl, De Rouille et d'Os, en meer!
https://help.netflix.com/en/node/24926
https://www.mylum.tv/nl/homeBINNENLAND: NIEUWE MAALTIJDBEZORGER: FRESHEO
Je kan ontelbare maaltijden aan huis laten bezorgen, maar echt gezond kan je de meeste TakeAway-maaltijden niet noemen. De nieuwe aanbieder Fresheo wil het beter doen: echte koks koken gevarieerde recepten, zo belooft de website, met verse producten en zonder bewaarmiddelen.

Die maaltijden worden aan huis of op kantoor geleverd, via koelwagens, en kan je in 3 minuten opwarmen.

De dienst is opgericht in Wallonië, levert daar en in Frankrijk, maar maakt nu de stap naar Vlaanderen. Wat, zo moeten we opmerken, toch wel een beetje te zien is aan het schabouwelijk Nederlands op de website: " Levering gratis overal in Belgique", "Kies wat u lekker vind" -
startup-foutjes die ongetwijfeld weggewerkt zullen worden.
https://www.gondola.be/nl/news/maaltijdleverancier-fresheo-start-vlaanderen
https://fresheo.be/INSTAGRAM EN TIKTOK: NIEUWE FUNCTIES VOOR CREATORS.
Voor creators is er goed nieuws te rapen bij Instagram en TikTok. Om te beginnen: Instagram heeft enkele interessante nieuwe functies aangekondigd. Zo kan je voortaan een video tot 90 dagen op voorhand inplannen. En er komt ook een "Practice mode", een modus dus om te oefenen. Daarbij kan je gasten op voorhand uitnodigen vooraleer je je echte live opname doet, zodat je de verbinding, het geluid en beeld, verlichting enz. al kan uittesten.

TikTok van zijn kant kondigt aan dat creators tijdens een LIVE uitzending bepaalde kijkers op mute kunnen zetten  voor enkele minuten, uren, of zelfs zolang de hele live uitzending duurt. Dan wordt de commentaar van die persoon meteen gewist van de stream, ook wat zij daarvoor gezegd hadden.  Hiermee hoopt TikTok een veiliger omgeving te creëren voor creators. Meer bij Engadget (2)
https://techcrunch.com/2021/10/13/instagram-adds-scheduling-and-practice-mode-features-for-live-creators/
https://www.engadget.com/tiktok-livestream-mute-temporary-harassment-184929315.htmlREDDIT LANCEERT PREDICTIONS
Wellicht heb je, als fan van een voetbalclub, tegen je vrienden al eens gezegd "Wedden dat volgende week speler X 3 doelpunten gaat maken"? Of als fan van de Vlaamse soap "Thuis", een voorspelling gedaan hebt over welk personage verdwijnen gaat? Wel, op dat onschuldige amusement speelt Reddit in met een nieuwe functie: Predictions., een spin-off van de populaire Reddit Polls.

Bij die Predictions worden ook toernooien of Tournaments gehouden, die georganiseerd worden door een moderator. Die kan dan dergelijke vragen opwerpen, waarop de deelnemers hun gok kunnen uitbrengen. Wanneer je aan zo'n toernooi deelneemt, krijg je 1000 tokens. Bij je weddenschap kan je 10 of 100 tokens inzetten. Verlies je, dan zijn je tokens weg. Er is geen mogelijkheid om tokens bij te krijgen. De tokens zijn trouwens gratis, maar je kan ze niet omzetten naar écht geld.

Reddit rekent erop dat deze Predictions het engagement zullen verhogen bij gebruikers die niet zelf een gesprek willen starten of aan een conversatie willen deelnemen. Maar op een voorspelling zeggen of je daar ook in gelooft of niet, is veel simpeler. Toen het deze nieuwe functie uittestte, kon het in elk geval stellen dat meer dan 1 miljoen mensen deelnamen aan Prediction Tournaments, zoals de voorspellingen voor de Oscars op r/movies, of het Eurocup Prediction Tournament op r/soccer.
https://techcrunch.com/2021/10/13/reddit-adds-a-new-way-to-post-with-launch-of-predictions-feature/OORTJES KUNNEN BELANGRIJKERE ROL SPELEN IN BIJ HEALTH TRACKING
Volgens bronnen bij de Wall Street Journal zou Apple onderzoeken hoe het de Airpods kan gebruiken als een tool om je gezondheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld als hoorapparaat, het in het oog houden van je houding met sensoren die je beweging volgen, en sensoren die je temperatuur meten. Dat kan alles vanuit je oor uiteraard.

Ongetwijfeld heeft het succes van de gezondheidssensoren die Apple in zijn Watch gestopt heeft, Apple geïnspireerd voor deze groeiende markt. En Apple is, eerlijk gezegd, niet de eerste die oortjes gebruikt als hoorapparaat: Bose heeft al de SoundControl uitgebracht, die zelfs goedgekeurd werd door de Amerikaanse FDA.

Maar in tegenstelling tot de Bose apparaatjes die eerder dit jaar gelanceerd werden, zouden volgens WSJ de medische toepassingen voor de Airpods nog minstens een jaar moeten wachten op een lancering - het is zelfs niet eens zeker dat Apple die plannen concreet gaat uitvoeren. Alles zou afhangen van een nieuwe reglementering die in de VS volgend jaar van kracht zou worden, en die een klasse goedkopere hoorapparaten zou toelaten, die rechtstreeks aan de gebruiker verkocht mochten worden, maar dan enkel voor milde gevallen van gehoorverlies.

Om nog even bij de gezondheidsapparaten te blijven: in de VS heeft de FDA de Withing ScanWatch toestemming gegeven om dit slimme uurwerk op de markt te brengen, dat een electrocardiagram kan maken en ook de zuurstofsaturatie. Het smart watch werd verleden jaar al in Europa gelanceerd, maar moest wachten op toelating in de VS.
https://www.engadget.com/apple-airpods-health-device-leak-132037664.html
https://www.engadget.com/withings-hybrid-scan-watch-is-set-to-arrive-in-the-us-next-month-135842112.html


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE DRONE KAN LOPEN EN VLIEGEN
Drones kunnen steeds meer. Maar begint het geen angstwekkende afmetingen aan te nemen?

Gizmodo heeft een indrukwekkend filmpje van een nieuwe robot met twee poten, die moeiteloos kan overschakelen van lopen naar vliegen.  Het gaat om de LEONARDO, of Leo in het kort. En acroniem voor  LEgs ONboARD drone, en volgens Gizmodo zouden de ingenieurs niet zomaar twee poten onder een drone geplakt hebben, maar het toestel van het begin af ontworpen hebben met zowel het vliegen als het lopen als doel. En hebben zij speciale software ontwikkeld om de verschillende componenten te integreren.

Het is uiteraard nog een prototype, maar de resultaten zien er goed uit. In de toekomst zou een dergelijke versie verschillende moeilijke en gevaarlijke jobs kunnen uitvoeren, zoals door rampen getroffen gebieden betreden.
https://gizmodo.com/creepy-new-drone-that-walks-and-flies-is-a-robopocalyps-1847809268GOOGLE GEEFT MET AI DE VERNIETIGDE MEESTERWERKEN VAN KLIMT NIEUW LEVEN
Van Gustav Klimt zijn naar vermoeden 20 van zijn werken verdwenen tijdens  WOII. Zo zijn er drie werken vernietigd tijdens een brand, en blijven er enkel zwart-wit foto's over.

Nu heeft Google AI aan het werk gezet die de werken kan re-creëren. Die AI maakt gebruik van de stijl van Klimt om met kleuren te werken, om die zwart-wit foto's in te kleuren.

Het hele verhaal lees je bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/google-ai-algorithm-restores-gustav-klimt-paintings-destroyed-in-world-war-two
https://artsandculture.google.com/story/nwWxIZNv_3ZAIABINNENLAND: EERSTE BATTERIJOPSLAG VAN TESLA
Zonne-energie wordt er volop gewonnen in ons land - en vaak op heel grote schaal. Zo hebben opslagbedrijven in de Antwerpse haven op de daken van hun immense magazijnen echte zonnepanelen-parken aangelegd. Volop stroom dus, maar het probleem bleef nog altijd: wat wanneer er geen zon is? En wanneer er teveel zon is, en er minder vraag is naar energie?

De oplossing is natuurlijk een batterij waar de zonne-energie opgeslagen kan worden op het moment van overproductie, om gebruikt te worden op het moment dat het nodig is.

In eigen land heeft energiebedrijf Engie op de site van Luik Natie in de Waaslandhaven nu een dergelijke grote batterij geïnstalleerd. Die heeft een capaciteit van 1,25 MWh, en kan de overschotten aan zonne- en windenergie (Engie heeft er ook een windturbine van 4 megawatt) opslaan.

Aan die batterij hangt wel een kostenplaatje van 800.000 euro, maar de Vlaamse overheid heeft 168.000 euro subsidie gegeven.

Heel mooie, maar het enige wat ons zorgen baart: wat hier geïnstalleerd werd is een Tesla Megapack. En in de VS heeft zich onlangs een grote brand voorgedaan in een dergelijke batterij-opslag. Hoe brandveilig is die Tesla Megapack? (2)
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211012_93727940
https://www.cnbc.com/2021/08/05/tesla-megapack-fire-highlights-early-stage-issues-with-big-batteries.htmlNIEUWE COMPUTERS VAN ACER
Acer heeft verschillende nieuwe toestellen uitgebracht, waaronder de ConceptD 7 SpatialLabs Edition. Dat is eigenlijk een toestel dat bedoeld is voor mensen die met 3D weren, en waar je die 3D aanschouwen kan zonder een speciale bril op te moeten zetten. Dat wordt mogelijk gemaakt door het SpatialLabs systeem van Acer, met stereo camera's en een optische lens op het scherm.

Dat maakt deze laptop tot een echt werkstation voor 3D CAD, animatie, en het ontwerpen van 3D figuren om te printen met de 3D printer. Het vereist natuurlijk de nodige computerkracht, reden waarom je voor deze laptop kan kiezen voor een Intel Core i7-11800H processor en een Nvidia RTX 3080 GPU.

Het toestel is vanaf december verkrijgbaar in Europa, Midden-Oosten en Afrika, met prijzen vanaf $3.599.
https://www.theverge.com/2021/10/13/22723345/acer-conceptd-7-spatiallabs-edition-laptop-features-specs-display-design?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: DE STEMMEN VAN ASSISEN: BART DE PAUW

Deze week gaat in ons land een toch wel merkwaardig proces van start: dat tegen tv-maker Bart De Pauw. Hij wordt door meerdere vrouwen aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag, voor stalking. maar vindt zelf dat hem geen blaam treft. De podcast geeft een opsomming van de feiten maar het blijft moeilijk, om, als toehoorder, een oordeel te vellen. Een zware taak dus voor de rechter in dit proces...
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211011_95897900


PODCAST: ZO MAAK JE APPLE PODCASTS WAT BETER

Alhoewel ondertussen zo goed als 99% van de podcasts in hun adres een verwijzing naar Apple Podcast vermelden, moet het toch vermeld worden dat die app om het zacht te zeggen "niet perfect" is. Er zijn verschillende functies die verbeterd kunnen worden, waardoor de app toch nog wat bruikbaarder wordt.  Dit artikel van Lifehacker geeft je 10 tips.
https://lifehacker.com/10-ways-to-make-the-apple-podcasts-app-suck-less-1847854148

 
De nieuwe oogst


   
PALITRA APP: KLEURENPALET

Hier kan je trefwoorden invullen om een kleurenpalet te vinden. Wij deden de test met "Fred Flintstone" en kregen inderdaad kleurenpaletten met zijn bekende bruin-zwart gevlekte tuniek. Leuk
[Taal: ENG]
https://palitra.app/


OURBOARD: WHITEBOARD
Dit is een gratis online whiteboard, dat bovendien open source is. Je kan beginnen met een Tutorial Board, of gewoon meteen met je eigen board beginnen.
[Taal: ENG]
https://www.ourboard.io/


ENKEL DE PUNCTUATIE
Op deze website kan je een zelfgeschreven tekst kopiëren, en dan wordt wanneer je op "submit"  klikt, alle tekst verwijderd zodat alleen de leestekens overblijven.
En neen, dat is geen folietje: er is wel degelijk een reden om dit te doen. Want zo kom je meer te weten over je schrijfstijl, zoals de maker uitlegt in een artikel op Medium.
[Taal: ENG]
https://medium.com/creators-hub/what-i-learned-about-my-writing-by-seeing-only-the-punctuation-efd5334060b1
https://just-the-punctuation.glitch.me/


10 REGELS OM TE GENIETEN VAN SOCIALE MEDIA

Dit artikel bij Becoming Minimalist lijkt ons perfect te passen bij het nieuwsbericht van vandaag over Facebook en Instagram, en de problemen bij jongeren. Het artikel geeft namelijk 10 tips om op een gezonde manier te genieten van de sociale media. Lezen!
[Taal: ENG]
https://www.becomingminimalist.com/social-media-rules/


THE BEST ANIMATION OF 2021
Voor de liefhebbers van animatiefilms heeft The Vulture een lijstje opgesteld met de beste animatie van 2021, tot vandaag.  Films voor jong en soms ook eerder geschikt voor volwassenen.
[Taal: ENG]
https://www.vulture.com/article/best-animation-of-2021-so-far.html


DIGITALE NOMADEN: WIE ZIJN ZE?
Nu telewerken echt doorgedrongen is, werken steeds meer mensen niet in eigen land, maar op een hele afstand. Waarom niet tijdelijk naar een vakantieoord verhuizen waar het mooi weer is, en daar werken? Dan kan je na het werk meteen in het zwembad duiken!
Digitale nomaden worden deze mensen genoemd. Deze website is aan hen gewijd. En deze statistiek vertelt wie ze zijn. De statistiek is live en haalt zijn gegevens uit de database van de nomaden die aangesloten zijn bij de site.
[Taal: ENG]
https://nomadlist.com/digital-nomad-statistics


INDIEPAPER: JE BOEK SCHRIJVEN EN PUBLICEREN

Het is één ding om een boek met veel moeite te schrijven, en nog een ander om het te publiceren. Voor dat laatste heb je mensen nodig, tools, en alles zorgt voor veel stress.
Deze webdienst belooft dat je in alle rust kunt schrijven je boek kan maken en verkopen vanuit één platform.
[Taal: ENG]
https://indiepaper.me/


TRAILTYPE
Dit is een website die via foto's als het ware een verzameling lettertypes vastlegt, die gebruikt worden op bordjes die je in de bossen ziet om wandelpaden aan te geven.
[Taal: ENG]
https://www.trailtype.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DOGVALLEY

Wie met de hond wil wandelen in de natuur, houdt die aangelijnd. Want zo verstoor je de natuur en het wild dat er leeft, niet. Maar gelukkig zijn er steeds meer terreinen waar je met je viervoeter terecht kan om die vrij te laten lopen. Sommigen daarvan zijn bedoeld voor individuele wandeling, waarbij enkel jouw hond in het terrein rondloopt. Anderen, meestal heel open terreinen, zijn bedoeld als echte speelterrein voor je hond, waar je hond met andere kameraadjes spelen kan. Wat uiteraard wel vereist dat je je hond onder controle houdt, en weet dat die heel sociaal is.
Maar waar vind je die hondenweiden en -speelplaatsen? Deze website biedt een verzameling van dergelijke plekken, en je kan zelf ook meehelpen om de informatie op de site aan te vullen, met bijvoorbeeld foto's.
[Taal: NL]
https://dogvalley.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KERNENERGIE
In Vlaanderen is het een hot topic: moeten we àlle kerncentrales sluiten, of toch nog enkele openhouden? Deze website wil je de nodige informatie aanreiken over de gevolgen van de sluiting, en het antwoord op de vraag of kernenergie veilig is.
[Taal:NL]
www.kernenergie.vlaanderen
http://energie-nucleaire.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FUN OP ZOOM

Dit artikel van Mashable reikt je 10 spelletjes en leuke functies aan om je Zoom gesprekken wat op te fleuren. Wat te denken van een spelletje op Google Maps, om WTF momenten op Street View te ontdekken? Mensen die betrapt worden in foto's op het moment dat zij gekke dingen deden?
Dat en veel meer bij Mashable.
[Taal: ENG]
https://mashable.com/article/games-to-play-on-zoom-facetime


VRIJDAG MULTIMEDIA: GLEN MARTIN TAYLOR
Dit is een artiest die voorwerpen maakt in keramiek, maar dan wel met een twist. Tegenover het delicate van het aardewerk, het porselein, staat de bruutheid van prikkeldraad, messen.
Meer op de website van de artiest en zijn Instagram.
https://www.instagram.com/glenmartintaylor/?hl=en
https://glenmartintaylor.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LIEKE VAN DER VORST
Deze Nederlandse is illustratrice met een twist. Haar werk kan je bekijken (en kopen) op haar Instagram en website. Het zal je verbazen voor hoeveel mooie dingen zij verantwoordelijk is.
[Taal: NL]
https://liekeland.nl/
https://www.instagram.com/liekevandervorst/?hl=enBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Caestertgroeve - https://nl.wikipedia.org/wiki/Caestertgroeve
    Beschilderd steentje, achtergelaten zodat iemand het kan vinden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Happy_stone
    Plaats in Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hodge%27s_Cove
    Summertime Blues - https://nl.wikipedia.org/wiki/Summertime_Blues
    Schots pontschip - https://nl.wikipedia.org/wiki/Glenachulish_(schip,_1969)
    Schilderij van Hugo van der Goes - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_dood_van_Maria
    Vlaams televisieprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/Snackmasters
    Ronde van België 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Belgi%C3%AB_2021


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Global Warming - https://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde
    Noors kabinet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-St%C3%B8re
    Coronacertificaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacertificaat


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de prehistorie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Prehistorie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Een la vol oude laptopopladers, wat moet je daarmee?
https://www.ad.nl/tech/een-la-vol-oude-laptopopladers-wat-moet-je-daarmee~a0e9efc5/
- Teleurgestelde World of Warcraft-spelers stoppen massaal: ‘Bij Final Fantasy is het veel leuker’
https://www.ad.nl/tech/teleurgestelde-world-of-warcraft-spelers-stoppen-massaal-bij-final-fantasy-is-het-veel-leuker~a3e6feb5/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- iRobot Roomba j7+ is schoonmaken zoals jij dat wilt
https://elektrozine.be/irobot-roomba-j7-is-schoonmaken-zoals-jij-dat-wilt/
- Premium True Wireless hoofdtelefoon van een premium merk – maar is hij zijn premium prijs waard ?
https://elektrozine.be/premium-true-wireless-hoofdtelefoon-van-een-premium-merk-maar-is-hij-zijn-premium-prijs-waard/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Samsung Galaxy Watch 4
https://computertaal.info/2021/10/12/review-samsung-galaxy-watch-4/
- Twitter introduceert een nieuwe optie om automatisch beledigend gedrag te blokkeren
https://computertaal.info/2021/10/14/twitter-introduceert-een-nieuwe-optie-om-automatisch-beledigend-gedrag-te-blokkeren/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Moskou start betalen via gezichtsherkenning bij metro
https://tweakers.net/nieuws/188216/moskou-start-betalen-via-gezichtsherkenning-bij-metro.html
- Apple haalt Koran-app in China uit de App Store op verzoek van de overheid
https://tweakers.net/nieuws/188206/apple-haalt-koran-app-in-china-uit-de-app-store-op-verzoek-van-de-overheid.html
 


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-  5 miljoen euro om Vlaamse overheid cyberveiliger te maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/5-miljoen-euro-om-vlaamse-overheid-cyberveiliger-te-maken/article-news-1790395.html
- 'Lek' in CovidScanBE-app blijkt storm in glas water
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/lek-in-covidscanbe-app-blijkt-storm-in-glas-water/article-news-1790141.html
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


FIREFOX: WEG MET DIE SUGGESTIES

Sinds versie 93 van de Firefox browser, geeft Firefox bijkomende zoeksuggesties in de adresbalk in een "Firefox Suggest" sectie. En dat zijn dan soms ook gesponsorde suggesties. Wil je die niet zien, dan vind je bij How To Geek instructies om die suggesties weg te krijgen.
https://www.howtogeek.com/760319/how-to-turn-off-firefox-suggest-in-the-address-bar/


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FONT EN TYPEFACE EN FONT FAMILY
Om dit verschil uit te leggen grijpt het artikel bij How To Geek terug naar de boekdrukkunst en de bakjes met letters daarin. Interessante uitleg!
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/325644/whats-the-difference-between-a-font-a-typeface-and-a-font-family/


WAT IS TPM
Om de nieuwe versie van Windows te kunnen installeren, Windows 11, moet je TPM hebben, kort voor Trusted Platform Module. Maar wat is het, en hoe kom je te weten of je het hebt?
PC World legt het haarfijn uit.
https://www.pcworld.com/article/394765/what-is-a-tpm-where-do-i-find-it-and-turn-it-on.html


TIP: WELKE FOTO MAG JE OP JE WEBSITE PLAATSEN

Heb je een blog, dan wil je natuurlijk een afbeelding daarop plaatsen. Dat verlucht je tekst, trekt de aandacht. Maar mag je zomaar gelijk welke afbeelding van het internet plukken en gebruiken?
Dit artikel wat kan en niet kan, en ook hoeveel het kost om een originele of stock foto aan te kopen.
[Taal: NL]
https://legalnews.be/it-ip/welke-fotos-mag-ik-op-mijn-website-plaatsen-mr-franklin/


TIP: OUTLOOK AGENDA BETER TOEPASSEN
Wist je dat het Agenda gedeelte in Outlook ook een Board View heeft? Daarmee kan je dingen veel gemakkelijker plannen. Dit artikel vertelt je hoe je de belangrijkste dingen die je moet doen kan organiseren.
https://www.howtogeek.com/752967/how-to-use-board-view-in-microsoft-outlook-calendar/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TELEGRAM VOOR DE DESKTOP

Telegram is een tool om end-to-end versleutelde boodschappen te versturen, en een alternatief voor WhatsApp. Nu is er ook een versie voor je desktop, en er bestaat zelfs een Portable versie.
https://telegram.org/apps
https://desktop.telegram.org/


CAPSLOCK INDICATOR
Heb jij ook een klavier waar er geen verklikkerlichtjes staan op sommige toetsen, zoals de Caps Lock, de numerieke toets, de scroll-lock toets? En heb jij je al blauw geërgerd omdat je dan vaak plots geen cijfers intikt maar met de pijltjes werkt bijvoorbeeld?
Deze tool zorgt voor indicatoren van deze toetsen op je werkbalk. Handig!
https://www.chip.de/downloads/CapsLock-Indicator_183458828.html
https://cli.jonaskohl.de/


JOURNAL: NOTITIES VOOR WINDOWS 10
Er bestaan wel meer notitie-apps, maar Journal voor Windows 10 is toch wel bijzonder: je kan met handgeschreven notities werken.
De app is afkomstig van Microsoft Garage, een denktank binnen Microsoft, die al meer experimentele apps voortgebracht heeft.
Chip.De vertelt je wat je allemaal kan met de app. Het artikel is in het Duits, maar Google Translate helpt je om alles te verstaan.
https://www.chip.de/news/Wie-cool-Microsoft-Diese-Notiz-App-toppt-alle-anderen_183308994.html
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=53003


TEXTIFY: KOPIE MAKEN
Met deze tool kan je teksten kopiëren die normaal gezien in Windows niet gekopieerd kunnen worden. Denk aan foutmeldingen, systeeminstellingen en andere programmavensters.
https://www.chip.de/downloads/Textify_91661170.html
https://rammichael.com/


SORTED: TIJDLIJN
Deze app combineert je taken, de gebeurtenissen op je agenda en je notities tot één enkele tijdlijn. Zo kan je je hele dag op één enkele plaats echt nauwkeurig plannen. Voor iOS en Mac.
https://www.sortedapp.com/


NEDERLANDSTALIGE APP VAN ORANGE
Bank-apps die allerlei andere tools willen aanbieden, zoals toegang tot voetbalwedstrijden. En omgekeerd zijn er telecom-apps die nu ook betaaldiensten willen aanbieden.
Zo heeft telecomoperator Orange een app uitgebracht, Orange Money, waarmee je geld kan overschrijven naar andere gebruikers van Orange Money, en dat in de landen waar Orange actief is. Dat zijn er 14, waaronder België, Frankrijk, en verschillende Afrikaanse landen.
Het bijzondere is wel dat e geen klant moet zijn van Orange om de app te kunnen gebruiken.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211008_94020913
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orange.orangemoneyafrique&hl=en&gl=US


SNELHEIDSLIMIETEN OP GOOGLE MAPS

Bij Waze (nochtans ook van Google) heb je het al langer, maar op Google Maps ontbreekt het: aanduidingen van de snelheidslimieten. Maar met de gratis app Velociraptor op Android kan je het wel.
Dit artikel van Chip vertelt hoe je te werk moet gaan. Het is in het Duits, maar haal het even door Google Translate, en het wordt je wel duidelijk.
https://www.chip.de/news/Geht-ziemlich-einfach-So-zeigen-Sie-in-Google-Maps-das-Tempolimit-an_166350274.html
https://www.chip.de/downloads/Velociraptor-Speed-Limits-Speedometer-Android-App_166349255.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pluscubed.velociraptor&hl=en&gl=US(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er bestaat een bijzondere soort hoogmoed: zij heet deemoed.
-Hans Krailsheimer-