Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/10/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1229  van 9/10/2021


 

Gegroet lezer,

Deze week is ongetwijfeld Facebook de hoofdrolspeler van de week. Om te beginnen was er het feit dat Facebook (en daarmee ook dochterbedrijven Messenger, WhatsApp en Instagram meerdere uren plat lagen. Maar vooral omdat Facebook door de getuigenis van een ex-werknemer in een toch wel heel kwalijk dag licht kwam staan. De getuige stelde dat Facebook keer op keer beslissingen nam die vooral Facebook en de interactie met adverteerders ten goede kwamen, en dat het welzijn van de gebruikers daarvoor opzij geschoven werd.

Maar verder uiteraard nog tal van tips voor nieuwe software en websites waarmee u ongetwijfeld even bezig bent.

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.OPGELET: LETS ENCRYPT CERTIFICAAT VERVALT
Heel wat eigenaars van websites doen beroep op het gratis beveiligingscertificaat van Let's Encrypt. Dankzij dit certificaat kan je dan je bezoekers een veilige https:// verbinding aanbieden. Maar wist je datook toestellen, en dan vooral Internet of Things apparaten zo'n certificaat gebruiken om jouw verbinding met het toestel te beveiligen?

Nu is het zo dat dergelijke certificaten, als voorzorgsmaatregel, regelmatig vervallen. Zo kan gecontroleerd worden of de dienst die er gebruik van maakt not actief is bijvoorbeeld.

Het geval wil dat een van de vroegste certificaten die Let's Encrypt uitbracht, de IdenTrust DST Root CA XR, op 30 september verviel. Let's Encrypt heeft sinds mei dit jaar al gewaarschuwd dat zij hun certificaat moeten vernieuwen, maar blijkbaar kregen tal van diensten geen nieuw certificiaat op tijd. En dat zijn niet van de minsten: Shopify, QuickBooks, Heroku, Fortinet en Rocket League Als gevolg daarvan konden mensen niet meer inloggen.

Shopify heeft dat probleem snel kunnen oplossen. Maar blijkbaar is het niet zo eenvoudig om certificaten te updaten. Certificaten bevinden zich niet altijd op één plek, en het is de ontwikkelaar of webmaster die zich bekommerd heeft om het certificaat. Wanneer dan zo'n ontwikkelaar bijvoorbeeld het bedrijf verlaat, dan is het zoeken naar de plek waar dat certificaat staat, om het te kunnen updaten.

Het probleem kan zich ook voordoen aan de kant van de gebruiker, wanneer die zijn besturingssysteem of firmware niet up-to-date gehouden heeft. Bijvoorbeeld systemen die ouder zijn dan MacOS 2015, Windows XP Service pack 3, Android 7.1.1 hebben namelijk problemen gemeld, en ook bij oudere PlayStations liep het mis.

Wil jij weten of jouw toestel een probleem gaat ervaren doordat andere certificaten vervallen, dan kan je dat eigenlijk heel eenvoudig uittesten: zet de klok van je systeem vooruit, naar een datum na de vervaldag van het certificaat, om te controleren of de website nog werkt.
Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2021/09/21/lets-encrypt-root-expiry/


WAYBACK MACHINE TOONT OOK DE TOEKOMST
De Wayback Machine werd 25 jaar geleden opgericht door de non-profit The Internet Achive. Je kan daar zien hoe een webpagina er in het verleden uitzag, zelfs wanneer die website nu niet meer bestaat.

Van verleden naar toekomst: Internet Archive heeft een tool gemaakt die de "Wayforward Machine" heeft, en die je een blik moet geven op hoe een website in de toekomst er zal uitzien. Vul het webadres van een website in, en je krijgt om te beginnen een melding "Content op de website die je wil bezoeken, is beschermd door de Content Truthe Gateway. Wij kunnen niet verzekeren dat gratis content accuraat is". Gevolgd door een dummy van een formulier om een betaling via kredietkaart uit te voeren.

Dan volgt een nieuwe boodschap "De eigenaar van deze content heeft deze content ontoegankelijk gemaakt in jouw politiek terrein. De copyright voor dit materiaal werd voor een bijkomende 200 jaar verlengd".

Je begrijpt het al: met de Wayforward Machine wil Internet Archive een grim beeld schetsen over de toekomst, om de mensen te waarschuwen voor enkele bedreigingen Zoals bijvoorbeeld het feit dat uitgevers van boeken bezwaar hbben tegen het feit dat de Wayback Machine een kopie bewaart van elk auteursrechtelijk beschermd werk, en dat toegankelijk maakt voor het publiek.

Het initiatief kan alvast rekenen op de sten van de Electronic Frontier Foundation (EFF), Mozilla, Fight for the Future, en Wikimedia Foundation.
https://arstechnica.com/information-technology/2021/10/internet-archive-has-a-dystopian-wayforward-machine-from-2046/


BLUESTACKS X GAAT NAAR DE CLOUD
In 2009 werd BlueStacks opgericht om software te maken waarmee je Android Apps kan draaien op Windows en Mc OS. Nu gaat Bluestacks een stapje verder: het gaat naar de cloud, zodat je Android games kan spelen in je browser, of je nu een iOS toestel, Windows, macOS, Android of Linux hebt.

Streaming games dus, en gratis. Maar je moet er wel advertenties voor lief nemen, die gelukkig enkel pre-roll zijn, dus enkel voor het game vertoond worden, tijdens het game ben je gerust.

BlueStacks X, zoals deze versie heet, laat je ook om sommige grafische onderdelen downloaden naar je toestel, om eventueel te helpen bij een zwakke internetverbinding, maar in principe moet je niets downloaden.

BlueStacks X is in bèta gelanceerd met 14 cloud games.
https://x.bluestacks.com/#/cloudGames
https://www.bluestacks.com/


FACEBOOK DOWN: GEVOLGEN EN OORZAKEN
Je kon er maandag niet naast kijken: Facebook lag meer dan 6 maanden plat. En daarmee ook de dochterbedrijven Messenger, WhatsApp en Instagram.  Het was een probleem doorheen het hele bedrijf - zelfs de werknemers in de kantoren van Facebook konden met hun toegangsbadge de kantoren niet meer binnen of buiten.

Het was geen hack of sabotage die aan de oorzaak ligt van het uitvallen, maar een fout in de configuratie van de backbone routers, die het netwerkverkeer tussen de verschillende datacenters van Facebook coördineren.  Een meer technisch artikel hierover vind je bij ZDNet (1)

Uiteraard had deze onderbreking heel wat gevolgen. Gebruikers konden niet meer met elkaar communiceren, en gingen op zoek naar andere tools. Telegram en Signal kregen veel meer verkeer te werken, en plots werd zelfs de sms terug gebruikt (2). Uiteraard diende Twitter als kanaal om speculaties over de reden tot het uitvallen van Facebook te ventileren, en om Facebook uit te lachen uiteraard.

Maar het gebeuren zet toch aan het denken. Want ook de Oculus-games waren plots verdwenen -ook die zitten immers in de Facebook-stal. Nogmaals werd beklemtoond hoeveel macht Facebook eigenlijk wel bezit, en hoe de moderne communicatie afhangt van dat ene bedrijf. Verschillende waarnemers en politici dringen in de VS erop aan dat die macht gebroken wordt. En voor Facebook komt deze storing wel heel ongelegen: het had juist een motie ingediend bij de US Federal Trade Commission om diens antitrust klacht tegen Facebook af te wijzen - een klacht die juist draaide om de overname van Instagram en WhatsApp door Facebook. (3). Het incident heeft trouwens ook zware financiële gevolgen voor het bedrijf: al die uren heeft het inkomsten uit advertenties misgelopen. Hoeveel, dat staat niet vast, maar Snopes heeft alvast getracht om de berekening te maken (4)
https://www.zdnet.com/article/what-took-facebook-down-major-global-outage-drags-on/
https://www.benzinga.com/news/21/10/23232892/elon-musk-backed-signal-struggles-to-catch-up-with-demand-as-millions-flock-to-its-app-amid-facebook
https://www.vice.com/en/article/qj87wm/facebooks-outage-shows-we-need-antitrust-action-now
https://www.snopes.com/news/2021/10/04/facebook-ad-revenue/


NETFLIX LANCEERT PLAY SOMETHING WERELDWIJD VOOR ANDROID
Met de functie Play Something wil Netflix je laten kennismaken met films en reeksen die je wellicht nog niet kende. Wordt de keuze te moeilijk, dan kiest Netflix voor jou een lukraak gekozen aflevering van een reeks of een film.

Tot nu toe was die functie enkel beschikbaar op toestellen die verbonden waren met je tv, nu wordt dit uitgebreid tot de Android app, en later dit jaar zouden testen volgen voor iOS.

Nog een andere functie, Fast Laughs, komt naar Android, maar dat is enkel beperkt tot bepaalde markten, en België en Nederland zitten daar voorlopig niet bij.  Fast Laughs is eigenlijk wel best leuk, het bevat grappige korte clips - een beetje zoals TikTok, maar dan met content van Netflix.

De functie Downloads for You, die al enkele maanden op Android verkrijgbaar was, komt deze maand naar iOS. Daarbij wordt content automatisch gedownload naar jouw toestel, die mogelijk voor jou interessant zou kunnen zijn, gebaseerd op jouw kijkgewoontes.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/10/4/22708664/netflix-play-something-android


SIRI WORDT 10 JAAR
10 jaar geleden kondigde Apple zijn "bescheiden persoonlijke assistent" Siri aan., bij de lancering van de iPhone 4s. Op dat moment sprak Phil Schiller over "Wat we echt willen doen is gewoon tegen ons toestel praten, en jouw toestel - je iPhone in dit geval-zal uitvinden wat je wil zeggen en ervoor zorgen dat het gebeurt".

Siri kreeg al snel navolging: in 2012 door de S Voice van Samsung en Google Now voor Android, en in 2014 door de Cortana van Microsoft en de voice assistent van Amazon.

Apple was dus eigenlijk de eerste om met spraakgestuurde assistentie te beginnen, met een gepersonaliseerde virtuele assistent, maar in een artikel wijst The Verge erop dat het die voorsprong van de eerste te zijn niet heeft kunnen uitbuiten., toch niet in vergelijking met zijn rivalen. En dat zou aan verschillende factoren te wijten zijn. Zo is er het feit dat Google meer gegevens van de gebruiker verzamelt om zijn voice assistent te kunnen trainen. Ook zou er binnen Apple zelf verwarring bestaan over wat de focus van Siri zou moeten zijn. Nog een andere factor: de trage jaarlijkse updates, en een gebrek aan ondersteuning van tools van derden.
https://www.theverge.com/22704233/siri-apple-digital-assistant-10-years-development-problems-why


EEN STRAF ARTIKEL: GOOGLE EN APPLE LATEN TOE DAT RUSLAND HET INTERNET CONTROLEERT
Een tendens die wij in vorige artikels ook al opgemerkt hadden, wordt door The NExt Web nogmaals benadrukt. Namelijk dat Apple en Google nogal gemakkelijk ingegaan zijn op de eisen van de Russische overheid om een app te verwijderen, die een strategisch belang had kunnen hebben bij de verkiezingen. De app werd namelijk ontwikkeld door oppositieleider Alexei Navalny, maar werd verwijderd uit de iOS en Android app stores.

Meer nog: Apple deactiveerde daarop zijn Private Relay functie (die de privacy tijdens het surfen verhoogt) voor Russische gebruikers. En Google verwijderde YouTube video's die tips gaven over hoe de burgers strategisch zouden kunnen stemmen.

Tot nu negeerden grote tech bedrijven de vraag van Rusland om censuur uit te oefenen. Waarom gaven zij dan nu toch toe?

Volgens The Next Web ligt het antwoord bij het feit dat Rusland, toch een geavanceerde cyber supermacht, een eigen soeverein internet uitbouwt. Waarover het controle heeft, maar waarbij het zicht niet isoleert van de rest van het internet.

Dat kon het doen door te dreigen met het vervolgen van de personeelsleden van Google en Apple die in Rusland werkten. En ook door de dreiging om het internetverkeer naar de platforms van Google en Apple te vertragen, en zelfs de Apple Pay en Google Pay diensten compleet af te sluiten.

Een overwinning voor Rusland dus. Enerzijds heeft het een techniek kunnen uitwerken om gevoelig materiaal te verwijderen die haar macht bedreigt. En anderzijds heeft het toch nog altijd een verbinding met het bredere internet, inbegrepen Google en Apple, dat het voor zijn eigen doeleinden kan manipuleren.

Harde woorden. Maar de hamvraag is: zullen andere autoritaire landen dit spoor volgen?
https://thenextweb.com/news/russia-control-internet-google-and-apple-syndication


TINDER: VERDIEN VIRTUEEL GELD OM JE PROFIEL ACTUEEL TE HOUDEN
Het gebeurt heel vaak: iemand maakt een account aan op Tinder, omdat die persoon op zoek is naar een liefje, een vriend,een partner. Maar de eerste zoektochten brengen niet het gewenste resultaat. En het begint te vervelen. En dus taant de belangstelling voor Tinder, alhoewel het profiel van die persoon nog altijd bestaat.

Dat wil Tinder nu verbeteren, aldus Bloomberg. Wanneer je je profiel up-to-date en actief houdt, dan kan je een in-app virtuele munt verdienen. Daarmee kan je dan eveneens in de app extra features betalen waarvoor je normaal gezien met "echt" geld moet betalen, zoals Super Likes of Boost, twee functies die de kans op een betere match verbeteren. Je kan die virtuele munt trouwens ook aankopen met echt geld.

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/tinder-virtual-currency-profile-australia-analysis


SNAPCHAT MOEDIGT JONGEREN AAN OM IN DE POLITIEK TE GAAN
Snapchat is en blijft populair bij jongeren, ondanks de opkomst van TikTok. En nu heeft het een tool uitgebracht "Run for Office" die jongeren moet aanmoedigen om plaatselijk actief te worden in de politiek.

Volgens Snapchat wil de tool het de jongeren gemakkelijker maken om dat te doen. De tool baseert zich op informatie van BallotReady, om de gebruikers te helpen om de verschillende mogelijkheden te ontdekken, om plaatselijk in de politiek te gaan, gebaseerd op de kwesties waarover de gebruikers zelf het meeste bekommerd zijn.

De tool bevat een portaal met informatie over 75.000 verkiezingen in de VS op federaal, staat en plaatselijk niveau, en waaraan de jongeren zouden kunnen deelnemen. En ook vraagt de tool om problemen te benoemen waarover zij gepassioneerd zijn, zodat de tool de mogelijkheden kan tonen van verkiezingen waarin zij een rol kunnen spelen.

Een heel mooi idee, als je het ons vraagt. Momenteel is de hele tool gericht op de VS. Maar zou dit ook iets zijn voor België, Vlaanderen? Zolang de informatie centraal en objectief van TikTok uit komt, zeker - het zou jongeren echt kunnen interesseren voor politiek. Maar wat als politieke partijen dit als een gemakkelijke springplank gaan beschouwen om jongeren te werven voor hun eigen ideeën?
https://techcrunch.com/2021/10/05/snapchat-rolls-out-new-tool-aimed-at-helping-young-users-run-for-office/


BINNENLAND: PRIVACY WEER WAT MEER IN GEVAAR
Enkele dagen geleden werd bekend dat de Belgische overheid toegang wil krijgen tot de inhoud van je WhatsApp-berichten. Tot nu toe bestond er al wel een Europese richtlijn die alle EU-staten verplicht om de metadata van gesprekken bij te houden (wie met wie belt, wanneer, waar je je bevond op dat moment en welke websites je bezocht hebt). Van de inhoud van die berichten bleef men echter af.

Ons land zou echter van plan zijn om de politie ook toegang te geven tot de inhoud van berichten die je verstuurt via WhatsApp, Signal of Facebook. Nu is het wel zo dat die versleuteld zijn. En om toegang te krijgen, zou er dan een achterdeurtje ingebouwd moeten worden. Wat gevaarlijk is: eens er zo'n achterdeur is, kunnen ook criminelen bijvoorbeeld daar gebruik van maken voor malafide praktijken.In een opiniestuk waarschuwt cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven) voor dit gevaar (1).

Een tweede bericht dat wellicht zorgen baart, is het voortel van de Belgische justitieminister Van Quickenborne om gerechtsdeurwaarders (beperkte)toegang te geven tot de databank van de Belgische politie. Deurwaarders worden immers vaak geconfronteerd met agressie (zij worden nu eenmaal door de meeste mensen niet met open armen ontvangen), reden waarom er vaak politieagenten meegestuurd worden wanneer de deurwaarder ergens gaat aankloppen.

Door een gebrek aan politieagenten is dat steeds minder mogelijk. Met dit voorstel wil de minister ervoor zorgen dat deurwaarders op voorhand kunnen beoordelen of een persoon op een bepaald adres een risico vormt. Een andere oplossing zou natuurlijk meer agenten aanwerven zijn, maar daarover wordt niet gesproken.

Niet dat we menen dat de deurwaarders niet verantwoordelijk zouden omgaan met dat inzagerecht, maar het is toch weer een extra partij die toegang heeft tot toch wel beschermde gegevens (2)
https://www.demorgen.be/nieuws/de-voorgestelde-wetgeving-is-de-gevaarlijkste-van-alle-europese-lidstaten-krijgen-politie-en-justitie-toegang-tot-whatsappberichten~b2111e144/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211003_96674969


EUROPA: BAN OP GELAATSHERKENNING OP PUBLIEKE PLAATSEN
Je staat er niet bij stil, maar jouw gezicht is 'bekend' en 'gekend'. Niet omdat jij iets mispeuterd zou hebben, maar gewoon omdat jij zo dom was om jouw foto's, jouw profielfoto met jouw naam, online te zetten op de sociale netwerken. En er slimmeriken geweest zijn die die foto's van het web geplukt hebben; Enerzijds een groep hackers, die zegt foto's in combinatie met naam, e-mail en telefoonnummers via "scraping" van de sociale netwerken gehaald te hebben. Zij bieden die gegevens nu op het internet aan, aan al wie ervoor betalen wil. (1)

En anderzijds het bedrijf Clearview AI, dat 10 miljard "publieke" foto's verzameld heeft, en die aanbiedt aan de ordediensten die ervan gebruik willen maken. Die kunnen dan een foto van een verdachte laten matchen met de database van Clearview, via AI, bestaande uit foto's van profielen op sociale netwerken als Facebook, Instagram, Twitter, enz.  En die zelfs tot 10 jaar teruggaan.(2)

Een beangstigende gedachte, dat je nergens meer anoniem kan zijn. De EU wil daar een stokje voor steken. Het Europese Parlement heeft een resolutie gestemd die oproept voor een verbod op gelaatsherkenning in publieke plekken. De parlementariërs zouden geneigd zijn om strengere regels in te voeren, ook in de AI Act, de richtlijn voor Artificiële Assistentie (3).

Een goed plan, als je het ons vraagt. Want voor je het weet zouden we afglijden naar toestanden zoals in Singapore. Daar zijn lantaarnpalen uitgerust met AI gelaatsherkenning, en rijden er tegenwoordig zelfs robots rond die mensen een standje geven wanneer zij "ongewenst sociaal gedrag" vertonen. (4)...
https://www.numerama.com/tech/744871-questions-sur-la-pretendue-fuite-touchant-15-milliard-de-profils-facebook.html
https://www.wired.com/story/clearview-ai-new-tools-identify-you-photos/
https://www.politico.eu/article/european-parliament-ban-facial-recognition-brussels/
https://news.yahoo.com/singapore-patrol-robots-stoke-fears-023930620.html


BINNENLAND: GOOGLE ASSISTANT DOET EEN GEUBELTJE
Als er één stem is, die je uit de duizenden herkent, dan is het wel die van komiek Philippe Geubels. Zijn stem behoort nu tot de opties in je Google Assistant. Zeg je "Hey Google, praat met Philippe Geubels", dan zal je niet alleen zijn typisch nasale geluid horen, maar ook zijn grapjes. Die moeten je helpen bij o.a. tandenpoetsen, een wandeling maken,  of schaapjes tellen. Maar hij kan je ook tips geven voor een leuke avond en voor lunchrecepten.

Het initiatief kadert in een breder project om de virtuele assistent, die tot nu toe altijd met een Nederlandse tongval sprak, zowel in de mannelijke als vrouwelijke versie, wat meer Vlaams te laten spreken. Geen sinaasappelsap, maar appelsiensap bijvoorbeeld. En geen 'patat' maar 'frieten'.

Wij zouden er geld voor over hebben om dat lijstje met Nederlandse - Vlaamse woorden in te kunnen zien :)
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211006_92546533


GOOGLE: NIEUWE ZOEKMOGELIJKHEDEN
Google heeft enkele nieuwigheden aangekondigd, die eerder passen in zijn oorspronkelijke "do no evil" motto, dan in de zakelijke kant van zijn ondernemingen. Deze nieuwe functies zijn namelijk echt bedoeld om je te helpen zo klimaatvriendelijk te maken als mogelijk.

Om te beginnen: Search. Bij de gewone search zal je, wanneer je gaat zoeken naar onderwerpen over klimaatverandering, in een aparte rubriek "hoog kwalitatieve informatie" vinden over het klimaat.

Bij Maps zal je bij het berekenen van een route de optie krijgen om altijd eerst de route te tonen die het minste brandstof verbruikt. Als die route betekent dat je veel langer onderweg bent, dan toont Maps je ook andere opties. Deze functie wordt eerst in de VS uitgerold, volgend jaar volgt Europa.

De optie om plekken en diensten te vinden waar je een fiets of scooter kan delen, wordt uitgebreid naar 300 steden wereldwijd. En voor fietsers komt er een "Lite Navigation", die ook de ETA (estimated time of arrival) toevoegt aan een fietsroute, de helling en andere informatie. Informatie die je te zien krijgt zonder dat je het scherm met de lidkaart moet verlaten, wat het veiliger maakt uiteraard.

Bij zoeken naar reizen (Travel) wordt ook rekening gehouden met het klimaat. Daar krijg je namelijk te zien welke hotels een belangrijke inspanning levern om duurzaam te zijn, en of zij certificering hebben op het gebied van milieuvriendelijkheid. Zoek je een vlucht met het vliegtuig, dan zal je bij de informatie over het vliegtuig zien hoeveel CO2 het uitstoot. Maar ook wat jouw keuze van zitplaats voor gevolgen heeft - een gewone zitplaats neemt minder plaats in dan een business seat, en heeft dus minder impact.

Ga je zoeken bij Shopping, dan krijg je ook duurzame en kostenbesparende opties wanneer je zoekt naar toestellen die veel energie verbruiken, zoals kookplaten, vaatwassers, waterkokers en meer. Bij auto's zal Google vanaf begin volgend jaar informatie resultaten toevoegen bij elektrische voertuigen, zoals hoeveel laadstations er in jouw buurt zijn die compatibel zijn met de auto die jij aan het onderzoeken bent en hoe lang dat EV model nodig heeft bij een laadbeurt.

Knap van Google!
https://www.cnet.com/news/googles-maps-search-and-shopping-updates-could-help-us-make-more-sustainable-choices/#ftag=CAD590a51e
https://www.theverge.com/2021/10/6/22711623/google-climate-change-greenhouse-gas-emissions-carbon-footprint-maps-search-travel?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


TWITTER WAARSCHUWT JE VOOR HEFTIGE GESPREKKEN
Je hebt ongetwijfeld gehoord dat Facebook heel veel kritiek krijgt, omdat het te vaak zou kiezen bij veranderingen in het logaritme te vaak eerst zou kijken naar het voordeel van Facebook, en niet dat van de gebruikers. Bij voorbeeld fake news toelaten, omdat dat veel commentaren losmaakt bij de gebruikers en dus de interactiviteit bevordert en adverteerders gelukkig houdt. Maar dat zou wel het tweespalt  in de maatschappij vergroten over die onderwerpen...

Welnu, een bericht vandaag over Twitter dat aangeeft dat het toch wel zijn best doet om die polarisering te voorkomen of toch af te zwakken. Het zal voortaan een waarschuwing tonen wanneer je een link aanklikt die naar een verhitte discussie kan leiden. Een functie die momenteel uitgetest wordt door de Twitter versie voor iOS en Android.

Buiten die waarschuwing volgt er ook een scherm dat enkele gouden regels in herinnering brengt voor onlinegesprekken, zoals dat je niet mag vergeten dat er aan de andere kant van het scherm een échte persoon zit.

Toch duidelijk een verschil tussen beide sociale netwerken. Maar het blijft de vraag of die menslievendheid geld opbrengt...
https://www.engadget.com/twitter-heads-up-intense-conversation-warnings-200004854.html


APPLE: VANAF 2022 MOET JE JE ACCOUNT KUNNEN WISSEN EN NIEUWE AIRPODS
Apple heeft een nieuwe regel uitgevaardigd voor ontwikkelaars: wanneer zij gebruikers een account laten aanmaken in hun iOS, iPadOS en macOS apps, dan moeten die deze gebruiker ook een manier aanbieden om hun account te wssen. Deze regel gaat in op 31 januari 2022.

De regel werd aangekondigd tijdens de Worldwide Developer Conference in juni dit jaar, en kadert in een initiatief om gebruikers meer controle te geven over hun gegevens.

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat Apple enkel vereist dat je het verwijderen van je account moet kunnen opstarten vanuit de app, wat wil zeggen dat de app je ook naar een website kan voeren waar je de procedure kan afronden.(1)

Een ander nieuwtje van Apple betreft de AirPods Pro. En die krijgen nu een extra mogelijkheid die mensen met een verminderd gehoor wel zullen verwelkomen. Met de functie Conversation Boost, die deze zomer aangekondigd werd op de Worldwide Developers Conference, kunnen zij namelijk via de ingebouwde microfoontjes het volume van de stem van mensen waarmee zij spreken luider zetten. Achtergrondgeluid kan dan weer lager gezet worden.

Alles wat je nodig hebt om je AirPods Pro deze slimmigheden bij te brengen is een update van de firmware uit te voeren. (2)
https://www.engadget.com/apple-app-store-ios-developers-delete-account-report-193119525.html
https://www.engadget.com/apple-airpods-pro-conversation-boost-feature-175701382.html


    
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
HONDA GAAT EEN VERTICAAL OPSTIJGENDE VLIEGTUIG MAKEN
Verleden week heeft Honda futuristische plannen voorgesteld: het gaat zijn eerste eVTOL, een elektrisch Vertical Take Off & Landing voertuig bouwen.

Het is wel een hybride, met een gasturbine, en hij heeft voldoende bereik om passagiers tussen steden te vervoeren, niet alleen binnen een stad.

Honda heeft nog meer hardware voor de toekomst: zo stelde het een proof-of-concept "avatar" voor van een robothand met vingers, die je vanop afstand kan besturen. Honda belooft dat het in 2024 een concrete uitwerking kan geven.

Verder vertelde Honda over de nieuwe samenwerking met het Japanse JAXA-ruimteprogramma, dat moet dienen om een recycleerbaar systeem voor hernieuwbare energie op het maanoppervlak uit te bouwen. Dat houdt o.a. in dat zuurstof woonruimten van lucht voorziet voor de maankolonisten, en waterstof raketten van brandstof moet voorzien.

Futuristische plannen, maar iemand moet ervan dromen, niet?
https://www.cnet.com/roadshow/news/honda-evtol-robots-colonize-moon/#ftag=CAD590a51e


YUBICO LANCEERT YUBIKEY BIO
Yubico is bekend voor zijn US-dongles, zijn USB-sticks, die je gebruiken kan om veilig in te loggen op een toestel. Nu heeft het een versie van die YubiKey uitgebracht die ook werkt met biometrische authenticatie in plaats van wachtwoord log-ins, en multi-factor authenticatie.

Deze lancering past in de trend waarbij grote tech bedrijven steeds meer afstappen van op wachtwoord gebaseerde log-ins, een favoriet doelwit bij cyberaanvallen. Zo heeft Microsoft onlangs voor alle accounts eenoptie om zonder wachtwoord in te loggen uitgerold, e Google heeft ook aangekondigd dat het dit jaar nog het wachtwoord wil elimineren.

Bij de YbiKey Bio gaat het concreet om een reader voor je vingerafdruk, die als inlog kan dienen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/10/05/yubicos-new-hardware-key-lands-with-a-fingerprint-reader-for-passwordless-logins/


KOBO STELT TWEE NIEUWE EREADERS VOOR
Zelf zijn wij in het bezit van een Kobo e-reader, en wij zijn daar heel tevreden over. Vooral omdat je daar boeken in allerlei formaten kan lezen, en de interface met het boekenrek heel gebruiksvriendelijk is. Boeken die je bij andere partijen aankoopt zoals Bol.com kan je supergemakkelijk importeren in je Kobo e-reader.

Nu heeft Kobo twee nieuwe e-readers aangekondigd met Bluetooth-verbinding. De Kobo Sage, met een scherm van 8 inch en een prijs van 260 dollar, laat je toe om ook handgeschreven notities in te voeren in je toestel. Je hebt er wel de Kobo Stylus voor nodig die apart verkocht wordt, en $40 kost. De notities kunnen geconverteerd worden naar platte tekst.

Het tweede toestel is de Libra van $180, die IPX8 waterdicht is -wat wil zeggen dat het toestel een onderdompeling in water van 2 meter kan overleven, gedurende een uur lang.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/kobos-new-260-sage-e-reader-lets-you-take-notes-110559289.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: DE UNIVERSITEIT VAN VLAANDEREN

Erg interessante uiteenzettingen over kwesties die ons allemaal bezighouden. En vragen die wij ons stellen, of interessante aspecten van onze samenleving. Deze week ging de aflevering over de vraag of journalistiek en democratie hand in hand gaan - en vooral: zijn zij kritisch genoeg?

Je kan de conferenties via de website beluisteren, of downloaden via de podcast.
https://www.universiteitvanvlaanderen.be/
https://www.universiteitvanvlaanderen.be/podcast

 
De nieuwe oogst


   
AUDIO BITES: MAAK VAN JE AUDIO VISUELE CLIPS

Van een audiobestand dat je opneemt met je micro, of uploadt, of van je camera, kan je een visuele clip maken via deze website. Het resultaat kan je downloaden en zelf gebruiken voor een voorstelling van jezelf. De site belooft dat er geen persoonlijke informatie doorgestuurd wordt naar de servers van de site, en dat audio en afbeeldingen die gebruikt worden om de clip te maken, enkel zolang bewaard worden om de clip te kunnen maken.
[Taal: ENG]
https://audiobites.io/


SQL MURDER MYSTERY
Een spelletje voor de nerds: een whodunnit waarbij je de moordenaar moet ontmaskeren, die een moord gepleegd heeft in SQL City. Dit game wil niet alleen een fun game zijn, als een les om SQL concepten en commando's te leren.
https://mystery.knightlab.com/


ROLLING STONE: DE BESTE 500 SONGS OOIT
In 2004 deed het muziek magazine Rolling Stone voor het eerst een lijst opgemaakt van de beste songs ooit. En nu is daar, voor het eerst na 17 jaar, een update van gekomen.
Maak kennis met deze songs bij Rolling Stone.
[Taal: ENG]
https://www.rollingstone.com/music/music-lists/best-songs-of-all-time-1224767/


WAYFORWARD MACHINE
Deze tool van het Internet Archive geeft je een schrikbarende blik op hoe de toekomst van het internet er zou kunnen uitzien. In ons artikel van gisteren hadden wij het erover, maar nu krijg je van ons ook de link.
[Taal: ENG]
https://wayforward.archive.org/


MYNOISE: SOUNDSCAPES

Wie rustgevende achtergrondgeluiden wil horen, om zich beter te kunnen concentreren onder het werk, moet deze website eens uitproberen. Er zijn meer dan 200 soundscapes waaruit je kiezen kan.
[Taal: ENG]
https://mynoise.net/noiseMachines.php


JE BREIN EEN DUWTJE IN DE RUG GEVEN
In dit artikel van FastCompany vind je drie hacks die jouw brein kunnen helpen om dingen sneller te leren. Je basale ganglia spelen daarbij een rol. En wat dat zijn, lees je bij Wikipedia.
https://www.fastcompany.com/90202292/three-hacks-to-help-your-brain-learn-stuff-faster
https://nl.wikipedia.org/wiki/Basale_ganglia


OUDE ADS VOOR GAMES
Dit blog focust zich op oude advertenties voor videogames. Pure nostalgie: spelletjes voor Amstrad, Atari, Commodore en meer.
[Taal: ENG]
https://retrocgads.tumblr.com/


ONDERZEESE KABELS
Wil je wel eens zien waar de kabels onder de zee lopen die allerlei nutsvoorzieningen (vooral telecom) vervoeren? Deze voorstelling van de aardbol, die je zelf kan laten draaien, toont het. Klik op een kabel, en je krijgt te zien wat voor soort kabel het is.
[Taal: ENG]
https://globe.gl/example/submarine-cables/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ARCHEODAGEN

Het agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen heeft 16 fietsroutes uitgewerkt, naar aanleiding van de Archeodagen. Die gidsen je langs archeologische ontdekkingen doorheen Vlaanderen. In alle 5 Vlaamse provincies zijn er verschillende fietsroutes uitgestippeld
[Taal: NL]
https://www.onroerenderfgoed.be/nieuws/archeologie-vanop-de-fiets-16-fietstochten-langs-verborgen-verhalen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOEDSELVERLIES
We gooien eigenlijk te veel eten weg. Echt heel veel te veel: uit onderzoek blijkt dat één derde van alle voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt voor consumptie door mensen, verloren gaat. Daarom wil de Vlaamse overheid mensen nogmaals het verschil duidelijk maken tussen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot". 
Op de site "Voedselverlies" vind je nog veel meer tips om voeselverspilling tegen te gaan, zoals weekmenu's maken waarin je ook de restjes van de vorige dagen verwerkt.
Aan de slag, voor ons milieu (en lekker eten!)
[Taal: NL]
https://voedselverlies.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PRIJSMAP

Dit is een tool die immosite Immoweb uitgebracht heeft, om de vastgoedprijzen in ons land te vergelijken. Zo zie je de gemiddelde prijs per vierkante meter in de verschillende gemeentes. Meer nog: je ziet ook hoe die prijs de laatste tien jaar geëvolueerd is.
[Taal: NL]
https://price.immoweb.be/nl


YOUR TRAIL: JE LEVEN BETEREN
Deze dienst wil je helpen om je doelstellingen te bereiken, je energie te focussen op de hoofdpunten, en om je hoofd helder te maken, te bepalen wat belangrijk is in je leven.
De tool helpt je om je doelstellingen in te delen in kleinere, haalbare stappen.
[Taal: ENG]
https://yourtrail.io/


CHESSCOACH: NEURAAL NETWERK GEBASEERD SCHAAKSPEL

ChessCoach heeft miljoenen schaakposities geanalyseerd, net als de andere  schaakcomputers, om te bepalen wat de beste zet is. Dit neuraal gebaseerd netwerk echter werd getraind door tegen zichzelf te spelen. Bovendien kan je commentaar geven op de zetten die er gedaan worden.
[Taal: ENG]
https://chrisbutner.github.io/ChessCoach/


PANDORA PAPERS: IN SIMPELE WOORDEN SAMENGEVAT
Wat heeft de Pandora Papers nu eigenlijk aan het licht gebracht? Wat betekent Offshore, en is het legaal? Om hoeveel geld gaat het?
Dit artikel bij BBC vertelt alles in duidelijke termen, en afbeeldingen maken het nog gemakkelijker te begrijpen.
[Taal: ENG]
https://www.bbc.com/news/world-58780561
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Criminelen proberen je op te lichten met nepreclame: zo herken je het
https://www.ad.nl/tech/criminelen-proberen-je-op-te-lichten-met-nepreclame-zo-herken-je-het~a8d44571/
- Kamer wil actie tegen gijzelsoftware: ‘Overheid loopt als ziek paard achter feiten aan’
https://www.ad.nl/tech/kamer-wil-actie-tegen-gijzelsoftware-overheid-loopt-als-ziek-paard-achter-feiten-aan~a78d48df/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sony introduceert ‘Perfect for PlayStation 5’ voor BRAVIA XR Tv’s
https://elektrozine.be/sony-introduceert-perfect-for-playstation-5-voor-bravia-xr-tvs/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- De Litouwse overheid raad consumenten aan geen nieuwe Chinese smartphones meer te kopen
https://computertaal.info/2021/10/08/de-litouwse-overheid-raad-consumenten-aan-geen-nieuwe-chinese-smartphones-meer-te-kopen/
- Van educatie tot relaxatie: Tips voor kwaliteitsapps voor je kinderen
https://computertaal.info/2021/10/07/van-educatie-tot-relaxatie-tips-voor-kwaliteitsapps-voor-je-kinderen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Twee Belgische rechercheurs probeerden Clearview-gezichtsherkenningssoftware uit
https://tweakers.net/nieuws/187914/twee-belgische-rechercheurs-probeerden-clearview-gezichtsherkenningssoftware-uit.html
- Microsoft gaat Excel 4.0-macro's standaard uitschakelen in Microsoft 365
https://tweakers.net/nieuws/187906/microsoft-gaat-excel-40-macros-standaard-uitschakelen-in-microsoft-365.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Minister Verlinden (CD&V): Federale politie gebruikte toch ClearView AI-software voor gezichtsherkenning
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/minister-verlinden-cd-v-federale-politie-gebruikte-toch-clearview-ai-software-voor-gezichtsherkenning/article-news-1787557.html
- Noodkreet VBO aan regering-De Croo: 'Haal barrières voor e-commerce weg'
https://trends.knack.be/economie/beleid/noodkreet-vbo-aan-regering-de-croo-haal-barrieres-voor-e-commerce-weg/article-longread-1787741.html


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautWINDOWS FUNCTIES OM UIT TE ZETTEN: FILE SHARING

In Windows 10 werd een functie ingebouwd waarmee je updates kan downloaden van andere Windows 10 computers via het internet, niet enkel van Microsoft servers. Het nadeel is wel dat jouw computer ook gebruikt wordt als een hub om updates te delen met andere gebruikers voor de Windows 10 gebruikers.
Deze instelling kan je uitzetten via  Settings > Update & security > Advanced options > Delivery optimization, waar je Allow downloads from other PCs uitzet.
Bron: CNet.
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/you-need-to-disable-these-windows-10-settings-immediately/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OPEN BROADCASTER SOFTWARE STUDIO
Dit is een gratis software om audio en video live op het internet te streamen. Je kan bijvoorbeeld je eigen 'Let's Play' video's opnemen. Er bestaat ook een Portable versie van, naast software voor Windows, macOS enLinux.
https://obsproject.com/


PYRO: LAAT JE VRIENDEN DE MUZIEK KIEZEN


Heb je een feestje, en weet je niet welke muziek te draaien? Deze tool voor Android en iOS zorgt ervoor dat jouw vrienden songs kunnen kiezen uit jouw Spotify.
https://www.getpyro.app/?ref=producthunt#/?producthunter=true


LINUX GAMES VOOR WINDOWS


https://www.howtogeek.com/744175/3-fun-linux-tools-to-run-on-windows-10-with-wsl/


NEDERLANSTALIGE APP: BANX
Banx is een initiatief van telecomprovider Proximus en de bank Belfius. Samen brachten zij Banx uit, een smartphone app die, naar eigen zeggen" duurzaam en traag bankieren" mogelijk maakt.
Het is de bedoeling dat je bij je aankopen en overschrijvingen ook te zien krijgt hoe duurzaam je koopgedrag is. In samenwerking met het Zweedse Doconomy zie je dus je ecologische voetafdruk, uitgedrukt in kilogram CO2.
Meer over de app bij BusinessAM.
https://businessam.be/proximus-en-belfius-lanceren-banx-een-smartphone-app-voor-duurzaam-en-traag-bankieren
https://www.banx.be/


ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS
Dit is een afgeslankte variant van Photoshop, die in eerste instantie ontwikkeld werd voor smartphones en tablets, maar nu ook zijn weg vindt naar WIndows 8 en WIndows 10. Je kan je foto's bewerken en verbeteren, maar uiteraard heb je niet alle mogelijkheden van de "grote" Photoshop.
https://www.chip.de/downloads/Adobe-Photoshop-Express-Windows-8_10-App_76548976.html
https://www.adobe.com/products/photoshop-express.html


THUNDERBIRD: NIEUWE VERSIE VAN MAILPROGRAMMA


Al jaren gebruiken wij al Thunderbird als mailprogramma, en als alternatief voor Outlook. Nu is er een nieuwe versie uit. Je zal wel zelf manueel de update moeten downloaden.
Belangrijkste nieuwigheden zijn het design, de kalender en de manier om mails te schrijven.
https://www.chip.de/news/Update-fuer-Thunderbird-fixed-viele-Fehler_138911396.html
https://www.thunderbird.net/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Diplomaten zijn baby's met hoge hoeden op
die met springstoffen spelen.
-Alexander Woollcott (1887)-