Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/10/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1228  van 2/10/2021


 

Gegroet lezer,

Als er één website is die wij u deze week van harte kunnen aanbevelen, is dat die van de Invenstaris van het Onroerend Erfgoed. Die hebben wij deze week per toeval ontdekt, en het is een echt huzarenstukje! Zoveel informatie, die in een knappe vormgeving gegoten werd, en bovendien snel toegankelijk is. Een website die je ongetwijfeld schatten zal laten ontdekken in je omgeving, zodat je voortaan de huizen en gebouwen met andere ogen bekijkt.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CHINA GAAT NOG STRENGER IN TEGEN CRYPTOMUNTEN
Wie het nog niet wist: China maakt het duidelijk aan zijn burgers dat het de controle streng in handen houden wil, en dat niet kapitalisme, maar communisme geldt in het land.

De handel in cryptomunten is een van de manieren waarbij China de controle over de burgers leek te verliezen. En daarom heeft het nu nog strengere maatregelen aangekondigd voor al wie handelt in cryptomunten. "Overzeese exchanges voor virtuele munten die gebruikmaken van het internet, om diensten aan Chinezen aan te bieden, als illegale financiële activiteiten beschouwd worden. Wat ook inhoudt dat wie in een buitenlandse crypto exchange werkt, een onderzoek riskeert.

Nu is het eigenlijk zo dat China het handelen in cryptovaluta al in 2019 verboden had. Chinezen begonnen daarop die wet te omzeilen door gebruik te maken van buitenlandse exchanges. In mei dit jaar kregen de burgers een waarschuwing dat zij geen legale bescherming zouden krijgen als zij blijven zouden handelen met cryptomunten. In juni beval China de banken om op te houden met het faciliteren van transacties voor de handel op buitenlandse exchanges. Ook werd het mijnen van cryptomunten verboden.

Wat vrijdag aangekondigd werd, is dus een stap verder: de waarschuwing dat de burgers een misdaad begaan en vervolgd zullen worden als zij nog altijd handelen in cryptomunten. Uiteraard is er een uitzondering voor de virtuele munt, die uitgegeven is door de People's Bank of China.
https://arstechnica.com/tech-policy/2021/09/bitcoin-outlawed-in-china-as-country-bans-all-cryptocurrency-transactions/
https://www.cnbc.com/2021/09/24/china-central-bank-vows-harsh-crackdown-on-cryptocurrency-industry.htmlIOS 15 BEVAT WEER WAT KNAPPE TOOLS VOOR TOEGANKELIJKHEID
Microsoft hebben we verleden week geprezen voor zijn toegankelijkheidskit die het uitbracht, om mensen met motorische beperkingen te helpen om bijvoorbeeld de laptop te openen.

Ook Apple krijgt goede punten van ons om weer enkele toegankelijkheidsfuncties in het nieuwe iOS 15. Een daarvan is ondersteuning voor tweerichtingsverkeer bij hoorapparaten, het herkennen van audiogrammen die in hoortesten gebruikt worden, en meer details bij afbeeldingen bij Voice Over.

Deze keer is er ook een functie bij voor mensen met concentratiestoornissen of andere 'neurodivergente' problemen, die hen moet helpen om zich te focussen en kalm te blijven. Bij Toegankelijkheidsinstellingen kan je bij Horen ook een rubriek vinden die Audio/Visueel heet, met een optie voor Achtergrondgeluiden. Daarbij kan je een geluid kiezen zoals white noise, dat voortdurend op de achtergrond speelt en zo ongewenste externe omgevingsgeluiden maskeert. Je kan kiezen uit gebalanceerd geluid, regen, helder geluid, dark noise, oceaan en een rivier.
https://www.apple.com/newsroom/2021/05/apple-previews-powerful-software-updates-designed-for-people-with-disabilities/
https://gizmodo.com/the-rain-sound-in-ios-15-is-way-more-than-just-a-relaxa-1847738778GEFRUSTREERDE ONTWIKKELAAR MAAKT LEKKEN BEKEND
Waren we in het vorige artikel lovend over Apple, dan is dit eerder een "foei" artikel. The Register weet namelijk dat een ontwikkelaar, die al meer dan zes maanden geleden enkele fouten in iOS 15 aan Apple gemeld had, geen antwoord kreeg. Nochtans heeft Apple een Security Bounty programma, waarbij mensen die dergelijke problemen melden een premie krijgen, en Apple beloofd heeft het euvel te verhelpen.

De ontwikkelaar heeft verleden week op de Russische IT blog Habr en op Twitter uiting gegeven aan zijn frustratie over de manier waarop Apple de melding van zwakke plekken behandelt. De 4 zero-day zwakheden had hij tussen 10 maart en 4 mei aan Apple gemeld. Eentje daarvan werd in versie 14.7 verholpen, maar de andere drie zijn nog altijd aanwezig in versie 15.0.

Hij confronteerde, naar eigen zeggen, Apple hiermee, en kreeg verontschuldigingen: Apple zou het bij de volgende update verbeteren, maar sindsdien zijn er drie releases uitgebracht, en die bevatten nog altijd de fouten.

Uit pure frustratie heeft de ontwikkelaar nu de zero-day problemen bekendgemaakt, en het risico bestaat dat hackers die nu gaan misbruiken. Welke zwakke plekken het zijn, lees je uitgebreid bij The Register.
https://www.theregister.com/2021/09/24/apple_zeroday/CLOUDFLARE WIL EMAIL EEN STUKJE VEILIGER MAKEN
Het bedrijf Cloudflare, dat infrastructuur levert voor het internet, heeft al heel wat mooie oplossingen bedacht om het internet veiliger te maken. Zoals bescherming tegen DDoS aanvallen, het isoleren van de browser, een mobiele VPN. En nu richt het zijn aandacht op e-mail.

Het biedt een stel e-mail beveiligingsoplossingen aan die ook meer doelgerichte phishing aanvallen moeten tegenhouden, en het bestrijdt de praktijk om e-mailadressen te 'spoofen' - jezelf voordoen als een ander, wat in elk e-mailprogramma super simpel is. Ook wil het ervoor zorgen dat de gevolgen beperkt worden wanneer jij in een mail op een kwaadwillende link klikt.

Concreet gaat het om Cloudflare Email Routing, waarbij je een maildomein vanuit een gewone account kan draaien, en Security DNS Wizard, dat je toegang geeft tot SPF (Sender Policy Framework) en DomainKeys Identified Mail, twee anti-spoofing e-mail tools.

Het mooie is dat deze diensten gratis zullen zijn. Cloudflare biedt ze aan kleine bedrijven aan, maar ook aan grote. Die kunnen de dienst implementeren bovenop de e-mail hosting die deze bedrijven al hebben, zoals bijvoorbeeld Gmail, Microsoft 365, Yahoo.

Naar eigen zeggen heeft Cloudflare deze dienstverlening uitgebracht omdat het er altijd op rekende dat bedrijven als Google, Microsoft en Yahoo die problemen zelf zouden oplossen. Maar klaarblijkelijk bleven die oplossingen uit - en dat terwijl doelgerichte phishingaanvallen (spear phishing) alleen maar bleven toenemen.
https://it.slashdot.org/story/21/09/27/1442224/cloudflare-is-taking-a-shot-at-email-security
https://www.wired.com/story/cloudflare-taking-a-shot-at-email-security/CHINA: REGELGEVING UITGEBREID NAAR NOG MEER SECTOREN
China wil de teugels nog op wat meer sectoren strakker aantrekken. Op de World Internet Conference heeft de viceminister van de Cybersecurity Administration van China aangekondigd dat het autonoom rijdende voertuigen, online gezondheidszorgen en slimme koeriersdiensten gaat beschouwen als gebieden van de economie waarvoor er een strengere regelgeving nodig is.

Nu zijn dat over het algemeen sectoren waar in onze landen erg weinig regelgeving bestaat. Misschien is een beetje meer regelgeving wel welkom?
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-27/china-vows-further-curbs-on-disorderly-expansion-by-tech-firmsINSTAGRAM SCHORT PLANNEN VOOR KINDERVERSIE OP
Je kon recent lezen hoe Wall Street Journal interne rapporten van Instagram kon lezen, waaruit zou blijken dat het platform een negatief, zelfs schadelijk effect zou hebben op jonge meisjes. Is het onder druk van dit rapport, of niet? Feit is dat Adam Mosseri, die aan het hoofd staat van Instagram, aangekondigd heeft dat het bedrijf de ontwikkeling van een versie van het sociale netwerk voor kinderen van 10 tot 12 jaar, gaat opschorten.

Hij blijft wel achter het plan staan voor een dergelijk platform, gewoon omdat kinderen van die leeftijd sowieso online zijn, en het dus beter is dat zij in een gecontroleerde omgeving vertoeven.

Mosseri wil in elk geval geruststellen dat het Kids platform, als het er komt, vereist dat ouders toestemming geven vooraleer het kind een account kan aanmaken, dat het platform geen advertenties zal vertonen, en dat het content zal hebben die geschikt is voor die leeftijd. Instagram zou bovendien nog altijd werken aan betere tools die ouders meer toezicht moeten geven, ook voor kinderen van 13 en ouder.

Facebook, eigenaar van Instagram, heeft tussen haakjes ook geantwoord op de beweringen van Wall Street Journal. Volgens Facebook zou dat rapport zich gefocust hebben op een onderzoek naar 40 gebruikers, dat net de bedoeling had om een gesprek los te maken over de meest negatieve percepties van Instagram bij tieners.

Maar Facebook zelf blijft weigeren de exacte gegevens waarnaar het stuk in de Wall Street verwijst, vrij te geven. En steeds meer stemmen gaan op om Facebook hiertoe te verplichten. Het hoofd van beveiliging bij Facebook moet trouwens voor een hoorzitting van de senaat verschijnen om uitleg te geven over de claims in het stuk van WSJ, en over zijn plannen voor Instagram Kids.
https://about.instagram.com/blog/announcements/pausing-instagram-kids
https://www.theverge.com/2021/9/26/22695629/facebook-says-instagram-is-not-toxic-for-teens-despite-damning-wsj-report
https://www.platformer.news/p/why-facebook-should-release-the-facebookWAAROM APPLE BLIJFT VASTHOUDEN AAN ZIJN LIGHTNING KABEL
Je kon verleden week lezen dat de EU één enkele standaard wil verplichten, de USB-C, voor het herladen van smartphones en andere toestellen, en voor het verbinden van die toestellen met andere randapparatuur. Een heel goede zet, die heel veel e-waste gaat voorkomen.  Maar wel een probleem voor Apple, want als een van de weinige fabrikanten maakt het geen gebruik van USB-C, wel van zijn eigen lightningverbinding.

Waarom is Apple eigenlijk al die jaren niet overgeschakeld naar USB-C, is dan de vraag die rijst. Wel, daarop geeft een artikel in The Verge een antwoord. Apple wil controle houden.

Want door zijn eigen lightning kabel te verplichten, kan het ook bepalen welke andere toestellen van andere fabrikanten aangesloten kunnen worden op zijn Apple-toestellen. Volgens dat artikel gaat het helemaal niet om geld, want Apple zou maar een habbekrats verdienen op de kabels.

Apple heeft trouwens in sommige andere toestellen wél een USB-C poort, en het verkoopt daarvoor een speciaal (en duur) kabeltje. Voor de iPhone blijft het echter verkiezen om een lighting-kabel te gebruiken.

Een discussie hierover bij Slashdot.
https://apple.slashdot.org/story/21/09/27/228230/why-does-the-iphone-still-use-lightning
https://www.theverge.com/2021/9/24/22690338/apple-iphone-lightning-ports-convenience-control-usb-c-eu-wireless-charging-mfi-magsafeTESLA BIG BATTERY IN PROBLEMEN OMDAT HET BELOFTE NIET HOUDT
In de overgang naar niet-fossiele brandstoffen, wordt volop ingezet op wind- en zonne-energie. Maar omdat die onbetrouwbaar is - de zon schijnt niet altijd, de wind waait niet altijd - is er een andere factor nodig om voor een betrouwbare energievoorziening te zorgen: opslag. De opgewekte stroom moet bewaard kunnen worden, om ingezet te worden op momenten dat zon en wind niet voorhanden zijn.

Tesla had op dat gebied een grote belofte gedaan: zijn batterijen zouden het mogelijk maken om energie op te slaan. Zo werd er in het zuiden van Australië Big Battery gebouwd in 2017. Een batterij van 150 megawatt, die 189 megawatt-uur aan opslag kan leveren, en het elektrisch netwerk kan ondersteunen wanneer het overbelast wordt.

Momenteel dient het als opslag voor het aanpalende windmolenpark Hornsdale. Toen het gebouwd werd, kreeg het veel belangstelling omdat het de grootste lithium-ion batterij ter wereld was, maar ondertussen is het ingehaald door een andere Tesla-batterij, die van Victoria, eveneens in Australië. Die, tussen haakjes, in juli dit jaar in brand schoot...

Nu heeft de Australian Energy Regulator een klacht ingediend tegen de Hornsdale Power Reserve, het opslagsysteem dat eigenaar is van de Tesla batterij. Reden: het was verschillende keren niet in staat om aan het netwerk de nodige back-up te verschaffen toen andere energiebronnen (in casu kolencentrales) uitvielen.

Een verhaal om in het achterhoofd te houden bij de beslissing om volledig af te stappen van kernenergie, als je het ons vraagt...
https://hardware.slashdot.org/story/21/09/27/2133222/a-tesla-big-battery-is-getting-sued-over-power-grid-failures-in-australia
https://www.vice.com/en/article/epneq4/a-tesla-big-battery-is-getting-sued-over-power-grid-failures-in-australiaDROPBOX BRENGT NIEUWE TOOLS UIT
Toen de coronapandemie uitbrak, maakten tal van bedrijven van de nood een deugd: zij brachten tools uit om vanop afstand met collega's samen te werken. Vandaag kondigt Dropbox ook een reeks dergelijke tools aan.

Om te beginnen is er Capture, een tool waarmee je je scherm kan opnemen, en zelfs video commentaar erbij kan geven. Zo kan je dan concepten en ideetjes uitleggen aan je teamgenoten.

Met de tool kan je ook GIF's opnemen, audio-opnames, of gewoon jou op de camera. De bedoeling is dat je zo videoboodschappen kan versturen, in plaats van de zoveelste vergadering te beleggen.

Een andere tool is Replay, waarmee jouw teamgenoten commentaar kunnen geven en suggesties bij jouw video's, desnoods frame-by-frame, zonder dat zij de clip eerst moeten downloaden.

Voor Reply moet je geen Dropbox account hebben om ermee te kunnen werken. Er is ook een Live Viewing feature, waarmee je samen met andere mensen naar het project kan kijken.

En dan is er nog Shop, speciaal voor creators van digitale content. Daarmee kan je lijstjes maken, gebaseerd op bestanden die in de cloud bewaard worden. Die lijstjes kan je in een oogwenk delen met je klanten via de sociale media.

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/dropbox-video-screen-capture-collaboration-tool?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+All+Stories%29NEDERLAND: BOEKHANDELS HEBBEN PROBLEMEN DOOR HACK BEHEERSYSTEEM
In Nederland zitten een 130 boekhandels met de handen in het haar. Een aanval met ransomware heeft het beheersysteem waarop verschillende ketens aangesloten waren, platgelegd. De gegevens zelf zouden niet gecompromitteerd zijn, maar zij zijn gewoon niet toegankelijk.

Met als gevolg dat de centrale boekhandels wel de bestellingen naar hun aangesloten leden konden sturen, maar dat die op hun beurt de boeken niet konden bezorgen aan de personen die zij besteld hadden.

In totaal wordt de software in kwestie, van het bedrijf TiteLive, gebruikt door ruim 1.000 winkels in de Benelux en Frankrijk.

Hopelijk blijven de lezers niet lang meer op hun honger zitten!

Meer bij NOS.
https://nos.nl/artikel/2399621-systeem-boekhandels-gehackt-130-nederlandse-winkels-kunnen-niet-bij-databaseBINNENLAND: INTERESSE VOOR PODCASTS STIJGT, MAAR DOELPUBLIEK MOEILIJK TE DEFINIEREN
Het valt niet te ontkennen dat steeds meer media met hun eigen podcast beginnen. Er is duidelijk belangstelling voor podcasts - maar het businessmodel van zijn kant is nog altijd onduidelijk.

Enerzijds heb je natuurlijk podcasts tegen betaling, exclusief te vinden bij bepaalde aanbieders zoals Apple Podcasts of Spotify. Maar vele podcastmakers aarzelen ervoor terug om in zo'n betalend model in te stappen.

Anderzijds is het ten gehore brengen van advertenties ook een mogelijkheid. Maar hoe kan je het bereik meten? Een gedownloade podcast wil daarom nog niet zeggen dat die beluisterd werd. En kan er gemeten worden of een podcast volledig beluisterd werd, of enkel de eerste minuten?

En dan nog: stel dat je het aantal audio's kan meten, wat is het doelpubliek van de podcasts? Over dit onderwerp werd door het Reuters Institute for the Study of Journalism een onderzoek uitgevoerd. Daarbij werden in 46 landen enquêtes uitgevoerd, waaronder ook in België. Een 2000 mensen beantwoordden de enquête, waarvan ongeveer 52% Nederlandstalig.

De volledige resultaten kan je lezen bij Mediaspecs. Wat wij er vooral uit onthouden is dat het heel moeilijk te bepalen is wat het doelpubliek is. Het enige wat duidelijk naar voren komt uit de enquête is dat mannen van rijpere leeftijd meer naar sport-podcasts luisteren, en jongeren meer interesse hebben voor sociale onderwerpen. En vrouwen tussen 35 een 44 graag naar nieuws luisteren.
https://www.mediaspecs.be/insights/seen-from-space-podcasts-in-belgie-divers-en-eindeloos-gevarieerd/BINNENLAND: EVOLUTIES IN DE SHARING ECONOMIE
Twee berichten over nieuwe economieën die er ontstaan zijn als gevolg van het internet.
Om te beginnen: Uber. Er is al een hele tijd spanning tussen reguliere taxi's, die aan strenge regels onderworpen zijn, en de Uber taxi's, die dat niet zijn. In Vlaanderen woedt die strijd niet zo, simpelweg omdat er zo weinig Uber taxi's hier rijden. Maar in Brussel hebben de klassieke taxichauffeurs al talloze acties gevoerd, waarbij wegen bezet werden met eindeloze files tot gevolg.

Daar heeft de Brusselse Minister-President Rudi Vervoort een plan voorgelegd, om die spanning te verminderen. Het wordt een soort compromis: de taxisector zou een 600 Uber-chauffeurs in dienst nemen. En stelt ook voor dat bedrijven die nu een slapende vergunning hebben (dat zijn er zo'n 250), die zouden verkopen aan Uber chauffeurs. Een chauffeur die geen vergunning wenst aan te kopen, met volgens een soort verhuursysteem werken zoals dat ook in Frankrijk bestaat. Meer bij RTL Info. (1)

Maar de onderhandelingen blijven duren. Om er wat vaart achter te zetten kondigden 1.000 limousinechauffeurs (waarvan een groot deel werkt via Uber) aan, dat zij actie zouden voeren op 30 september. Met uiteraard de nodige verkeershinder... (2)

Het tweede bericht gaat over Airbnb. Ook dat is begonnen als een initiatief voor gewone mensen, die hun appartementje of een vrije kamer wilden verhuren voor korte tijd. Maar ondertussen is dat uitgegroeid tot een heuse industrie, die de reguliere hotels en B&B's oneerlijke concurrentie aandoet. Opnieuw: deze nieuwe spelers zijn niet onderworpen aan dezelfde verplichtingen als de reguliere spelers qua verzekeringen, brandveiligheid enz.

Er zit nog een negatief aspect aan het verhuren van woningen via Airbnb: dat brengt veel meer op dan een huis of appartement verhuren op lange termijn, aan gewone mensen. VUB-onderzoekers hebben vastgesteld dat er maar liefst 5.000 uit de Brusselse woningmarkt verdwenen zijn, omdat zij verhuurd worden via Airbnb. Dat zijn weliswaar cijfers van voor de coronacrisis, maar het blijft een feit dat sommige wijken volledig verzadigd zijn.

En als dat nu gewone mensen waren die hun eigen appartement zouden verhuren, dan valt dat nog mee. Maar dat is niet het geval: bijna de helft van de Brusselse Airbnb's zijn in handen van professionele verhuurders. En dat maakt het toch wel wat kwalijk. Meer bij De Standaard (+)(3)
https://www.rtl.be/info/belgique/societe/les-taxis-bruxellois-veulent-engager-600-chauffeurs-uber-1324166.aspx
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/29/donderdagochtend-grote-verkeersproblemen-in-centrum-brussel-door/
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210906_94445487?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeedGOOGLE: NIEUWE ZOEKFUNCTIES
Google heeft verschillende nieuwe functies aangekondigd voor zijn zoekmachine. Zo zal het op basis van zijn MUM AI model bijkomende context geven over het onderwerp dat je opgezocht hebt. De functie Things To KNow toont dan weer antwoorden op vragen die je zou kunnen hebben over je trefwoord. Hij kan ook bijkomende zoektochten suggereren over je onderwerp, waaronder ook naar video's over dat onderwerp.

Google Lens van zijn kant, de functie waarbij je in een afbeelding tekst kunt laten identificeren,  krijgt ook wat extra mogelijkheden: je kan je visuele zoekopdracht verfijnen met tekst.  Richt je bijvoorbeeld je camera op een hemd met ruitjes, en schrijf je "sokken met dit patroon", dan zal Google gaan zoeken naar sokken met ruitjes.

Bij een zoektocht in Google Shopping zal je de resultaten kunnen filteren op de items die in voorraad zijn in winkels. Google Maps tot slot krijgt ook nog extra lagen, waarbij je bosbranden te zien krijgt, de dichtheid van het bladerdak, wat handig is voor stadsplanners, en voor plaatsen die geen adres hebben, zoals een kappeltje in een wei, kan je een Plus code krijgen die de geografische locatie weergeeft.
https://www.theverge.com/2021/9/29/22699191/google-search-on-fall-2021-news-announcementsNOG WAT DINGEN VERWIJDERD VAN SOCIALE NETWERKEN
Weet je nog dat verschillende waarnemers waarschuwden voor "een hellend vlak" (of in het Engels: a slippery slope), toen de sociale media zelf begonnen met het preventief verwijderen van content die door de gebruikers gepost was? Wel, twee berichten vandaag die aantonen dat de sneeuwbal steeds sneller aan het rollen is.

Om te beginnen YouTube. Dat zal voortaan niet alleen content verwijderen die beweert dat het coronavaccin gevaarlijk is voor de gezondheid en chronische gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar hetzelfde geldt voor àlle officieel goedgekeurde vaccins. YouTube zal video's over het vaccinatiebeleid, over nieuwe proeven met vaccins en historische successen of mislukkingen van vaccins niet verwijderen, evenmins als persoonlijke getuigenissen over de vaccins (1)

Het tweede bericht betreft Facebook. in Australië heeft de Hooggerechtshof namelijk verplicht dat mediabedrijven commentaren van lezers op hun nieuws voortaan modereren. De reden: mediabedrijven moedigen hun lezers aan om een commentaar te schrijven om hun berichten, en dus zijn zij uitgevers. Gaan ze de postings niet modereren, dan zullen zij verantwoordelijk gehouden worden voor de inhoud ervan.

Dit heeft sommige uitgevers ertoe gebracht om andere regels toe te passen  voor Australische gebruikers. CNN bijvoorbeeld is het eerste Amerikaanse mediabedrijf dat gebruikers uit Australië de toegang ontzegt tot zijn Facebookpagina. Het gaat daarbij op de pagina's van CNN, CNN International of individuele shows. Volgens de Wallstreet Journal had CNN aan Facebook gevraagd om de functie om commentaar te geven uit te schakelen op haar pagina's in Australië, maar volgens Facebook is het enkel mogelijk om commentaren uit te schakelen op een post-per-post basis. En zo erodeert stilaan de vrije meningsuiting verder...
https://www.wsj.com/articles/youtube-to-remove-videos-containing-vaccine-misinformation-11632927443?mod=rss_Technology
https://www.wsj.com/articles/cnn-restricts-access-to-facebook-pages-in-australia-11632868267?mod=djemalertNEWSNETFLIX GAAT STEEDS VERDER MET GAMES
Onlangs kondigde Netflix aan dat het beging met streaming games. En deze week ing het nog een een stapje verder, met de overname van zijn eerste game studio Night School Studio. Dat bedrijf maakt games met een verhaal, zoals Oxenfree en Afterparty. Dit bevestigt eigenlijk wat veel waarnemers al verwachtten: dat Netflix zelf games gaat uitbrengen die gebaseerd zijn op originele reeksen die voor Netflix gemaakt zijn, zoals Strangers Things.

Eigenlijk doet Netflix hier met games wat het ook met films deed: om te beginnen zeggen tegen de gebruiker: je moet geen films meer huren op een cd'tje, je kan die ook streamen. En vervolgens eigen content maken die je exclusief bekijken kan op Netflix.
https://techcrunch.com/2021/09/28/netflix-acquires-its-first-games-studio-oxenfree-developer-night-school/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AMAZON WERKT AAN 15 INCH ECHO VOOR AAN DE MUUR
Het kan in het begin voor vele mensen gek geklonken hebben om een slimme luidspreker in huis te halen, zoals de Echo van Amazon. Maar stilaan is het toestel ingeburgerd geraakt, en ontstonden er verschillende variaties op.

Amazon zou nu volgens Bloomberg een Echo scherm van 15 inch aan het maken zijn, met codenaam Hoya. Dat moet dan een controlepaneel worden voor de bediening van je slimme huis, je domotica.

Ook Echo sound bars, reeksen met luidsprekers, zouden op het programma staan, met een geïntegreerde camera voor videogesprekken. Een Echo Auto van de tweede generatie zou er ook aankomen, en die zou draadloos herladen aanbieden en toegang tot de voice assistent van Amazon.

Op 28 september staat een persconferentie gepland, waar we te weten zullen komen of deze voorspellingen waarheid zullen worden.
https://www.cnbc.com/2021/09/24/amazon-reportedly-developing-echo-for-walls-sound-bar-new-car-tech.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetHBVL PODCAST: WAAR IS ELKE WEVERS

Nog true crime: een podcast van een hoge kwaliteit. In zes afleveringen wordt ingegaan op de verdwijning van de 32-jarige Elke Wevers uit Maaseik, een zaak die tot nu niet opgelost raakte. De journalisten van HBVL praatten met de familie van de vrouw, met enkele personen die verdacht werden, met advocaat Vermassen die door de familie ingeschakeld werd. Een podcast van topkwaliteit!
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210406_93975688


PODCAST: COMMISSARIS VAN IN: WRAAK IN HET KWADRAAT
Wist je dat verschillende boeken van Pieter Aspe over de lotgevallen van commissaris van In verwerkt zijn tot steengoede hoorspelen? De reeks "Wraak in het kwadraat" kan je hier beluisteren. Een aanrader!
https://podcastluisteren.nl/pod/Commissaris-Van-In


SPOTIFY: INTERACTIVITEIT IN PODCASTS

Spotify heeft aangekondigd dat wie een podcast aanmaakt via zijn platform Anchor, voortaan ook interactiviteit kan inbouwen in die podcasts. Dan gaat het om interactieve polls en Q&A (vraag en antwoord).

Verleden jaar werd dit al uitgetest, samen met interactieve ads, maar die laatsten moeten eerst nog verder uitgeprobeerd worden vooraleer zij uitgerold worden.

De polls en Q&A's vind je onderaan het scherm van de mobiele app. Naar verwachting zou dit meer engagement moeten losmaken dan de traditionele manier waarop podcastmakers nu interageren, door hun luisteraars naar andere sites  of sociale media te sturen. Nu blijven zij gewoon in de Spotify app. Anderzijds: wordt hier geen kans gemist om reclame te maken op de sociale media voor die podcast? Juist die interactie op de sociale media kan andere mensen aanzetten om naar de podcast te gaan luisteren, toch?
https://www.theverge.com/2021/9/30/22701219/spotify-interactive-podcast-polls-question-answer-feature-launch-anchor
https://newsroom.spotify.com/2021-09-30/podcasts-get-interactive-with-new-qa-and-polls-features/


 
De nieuwe oogst


   
NEAL FUN: HOE LANG NOG
Deze website is heel simpel: die geeft aan hoe lang het duurt tot de volgende minuut begint, het volgende uur, de volgende dag. Maar ook de volgende Valentijnsdag, Pasen, Halloween, volle maan, volgende Halley komeet, of dat Tsjernobyl terug veilig is. Het leert je te relativeren!
[Taal: ENG]
https://neal.fun/progress/


FEEDS MAGE: BLOGS ONTDEKKEN
Deze website belooft dat je, door te analyseren welke blogs jouw volgers volgen, interessante blogs ontdekken kan. Je moet wel toegang geven tot jouw Twitter account, dus de nodige voorzichtigheid is geboden.
[Taal: ENG]
https://www.feedsmage.com/


HIT MOVIE: FILMS ONTDEKKEN

Deze website wil je films laten ontdekken, zonder tussenpersoon. Het zijn de producers zelf die hun film hier voorstellen. Je moet geen abonnement nemen, gewoon een ticket aankopen voor de film van jouw voorkeur.
[Taal: ENG]
https://hit.movie/


DICHO: SPAANS LEREN
Deze website is ideaal voor wie graag Spaans wil leren. Je kan ook een tool installeren waarbij je een woord kan aanklikken en de Spaanse vertaling ervan te weten komt.
[Taal: ENG/SPAANS]
https://www.dicho.org/


REDDITDISCUSS: FEUILLETONS

Dit is een enorme lijst waarin reddits opgesomd staan die draaien rond tv-reeksen, in alfabetische volgorde. Je kan er je commentaar kwijt, er lopen discussies. Maar liefst 670 shows zijn er vermeld!
[Taal: ENG]
https://www.redditdiscuss.com/


GUCCI LANCEERT VAULT
Gucci lanceert een online conceptstore. Daar kan je vintage stukken vinden van Gucci zelf, maar ook van hedendaagse ontwerpers. De stukken worden aangeboden tegen de achtergrond van redactionele content, waarbij je veel informatie krijgt over kunst en de aangeboden dingen, via kortverhalen en zelfs gedichten, video- en audioclips.
https://vault.gucci.com/


TUBES SCREENSAVER IN JE BROWSER
Tegenwoordig worden screensavers veel minder gebruikt, omdat de technologie van de hedendaagse schermen ervoor zorgt dat het beeld niet meer "inbrandt" op het scherm. Maar vroeger waren screensavers erg populair, en er werd heel wat creativiteit besteed aan het bedenken van screensavers. Een van de mooiste was toch 3D Pipes, een groeiend stramien van pijpen. Die kan je nu in je eigen browser bekijken, de instellingen aanpassen, via dit github project.
[Taal: ENG]
https://1j01.github.io/pipes/
https://gizmodo.com/you-can-now-enjoy-the-best-screensaver-of-all-time-in-y-1847738622


BEWEGENDE ACHTERGRONDEN VOOR JE WEBSITE
Op deze website vind je verschillende bewegende achtergronden, die je zelf kan gebruiken op je website. De achtergronden werden gemaakt met HTML, CSS en Javascript.
[Taal: ENG]
https://animatedbackgrounds.me/


MAPS FOR EUROPE

Dit zijn open landkaarten, die je toegang geven tot pan-Europese data, op basis van landkaarten, geografische gegevens en informatie van de staten. Er zijn landkaarten op topografische basis, op verschillende schalen, op basis van hoogte, enz.
[Taal: ENG]
https://www.mapsforeurope.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE AURELIANUSTOREN
Vandaag enkele sites die ik ontdekte, als gevolg van een wandeling doorheen Aarschot. Mijn partner voerde me tijdens een bezoek aan Aarschot mee naar een plekje dat hij nog kende uit zijn jeugd. Het was een complete verrassing:  midden een dichtbevolkte wijk een open ruimte, met daarin een middeleeuwse toren. Het plaatje naast de toren vertelde dat het om een middeleeuwse toren ging, de Aurelianustoren. Uiteraard wilde ik meer te weten komen hierover. Dat leverde enkele interessante sites op, die ik even wil delen.
Om te beginnen: Wikipedia. Dat is uiteraard de eerste site die opduikt in Google, wanneer je naar een monument zoekt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aurelianustoren


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ERFGOED
Google bracht me echter nog verder, naar de  Onroerend Erfgoed website. En dat is een website waar je uren doorbrengen kan. Hier vind je, per stad, een oplijsting van alle gebouwen die er als onroerend erfgoed geklasseerd zijn. Uiteraard kwam ik er terecht door nar de Aurelianustoren te zoeken, maar het nodigde uit tot verdere verkenning. Om bijvoorbeeld in mijn woonplaats, Heist op den Berg, ook te gaan zoeken welke gebouwen er geklasseerd zijn als erfgoed. En dat blijkt heel wat.
De inventaris is ongelooflijk uitgebreid. Sinds wanneer is een gebouw geklasseerd, wat zijn de architecturale kenmerken, waarvoor diende het, van welk groter landschap maakt het deel uit.
Vlaanderen verdient voor deze website een absolute pluim! Doe zelf maar eens de test, en ga op zoek naar erfgoed in jouw gemeente. Je zal ongetwijfeld pareltjes ontdekken!
[Taal:NL]
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/14973
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten?tekst=heist+op+den+berg


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WELEER

Bij onze speurtocht kwamen wij ook terecht op aarschot.weleer. Dat is een website waar historische foto's op een landkaart weergegeven worden. Zo kan je tijdens een wandeling zien hoe je omgeving er vroeger uitzag. Momenteel kan je een dergelijke wandeling met foto's maken in 10 gemeenten, vooral in Vlaams-Brabant.
https://aarschot.weleer.be/
https://aarschot.weleer.be/orleanstoren


VRIJDAG MULTIMEDIA: COMEDY PET PHOTOGRAPHY AWARDS
Onze huisdieren kunnen ongewild heel grappig uit de hoek komen. Dat bewijzen deze foto's, die ingezonden werden voor de wedstrijd Comedy Pet Photography Awards.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2021/09/29/23-funny-finalists-from-the-2021-comedy-pet-photo-awards/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CLARICE CLIFF
Deze artieste maakte aardewerk en keramiek, in originele vorm. Zij wordt vandaag beschouwd als een van de meest invloedrijke keramiekartiesten. De artieste, geboren in 1899, startte al op haar 13 jaar met werk in een pottenbakkerij.
Deze website is gewijd aan haar werk, vertelt haar geschiedenis, en er is een forum waar geïnteresseerden kunnen vernemen waar zij werken kunnen kopen/verkopen.
[Taal: ENG]
https://www.claricecliff.com/home


VRIJDAG MULTIMEDIA: AR NOVEL FIRST WOMAN


De NASA wil meer (vrouwelijke) astronauten lokken. En daarvoor heeft het een mooie technische gimmick bedacht: een augmented reality graphic novel, First Woman.  Die vertelt het verhaal van de fictionele figuur Callie Rodriguez, die de eerste internaute zou worden die op de maan landt.
Je kan de novel online lezen, maar beter is het om de begeleidende mobiele app voor Android en iOS te downloaden en zo meer te genieten.
https://www.engadget.com/nasa-first-woman-augmented-reality-graphic-novel-204955180.html
https://www.nasa.gov/specials/calliefirst/
https://play.google.com/store/apps/details?id=gov.nasa.firstwoman
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    België in de Romeinse Tijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB_in_de_Romeinse_Tijd
    Familie van hooiwagens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardhooiwagens
    Gefragmenteerd deel van een rode bloedcel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schizocyt
    Duitse componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Heil
    Nederlandse viroloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Menzo_Havenga
    Schaakspel gespeeld door vrouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenschaak
    Traditioneel Armeens en Azerbeidzjaans plat hoofddeksel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arakhchin
    Belgische organisatie van landbouwers en grondbezitters - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eigenaars-_en_Landbouwersbond


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Duitse Bondsdagverkiezingen 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_Bondsdagverkiezingen_2021
    118e editie van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Roubaix_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over ruimtevaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Ruimtevaart


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hoe Apple een stokje kan steken voor één universele telefoonkabel
https://www.ad.nl/tech/hoe-apple-een-stokje-kan-steken-voor-een-universele-telefoonkabel~ab18deea/
- Deze Nederlandse smartphone kun je zelf makkelijk repareren
https://www.ad.nl/tech/deze-nederlandse-smartphone-kun-je-zelf-makkelijk-repareren~acf04717/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- GETEST: Calor Cube hoge-druk ontkreuker
https://elektrozine.be/getest-calor-cube-hoge-druk-ontkreuker/
- Artsound introduceert Limited Edition portable luidspreker in samenwerking met StuBru
https://elektrozine.be/artsound-introduceert-limited-edition-portable-luidspreker-in-samenwerking-met-stubru/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Man doet zich voor als Apple support en steelt 620,000 foto’s van iCloud accounts
https://computertaal.info/2021/09/28/man-doet-zich-voor-als-apple-support-en-steelt-620000-fotos-van-icloud-accounts/
- Het is gedaan met privacy bij onze digitale gesprekken
https://computertaal.info/2021/10/01/het-is-gedaan-met-privacy-bij-onze-digitale-gesprekken/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- ALDI start volgend jaar met afrekenen via sensoren en camera's in winkel Utrecht
https://tweakers.net/nieuws/187602/aldi-start-volgend-jaar-met-afrekenen-via-sensoren-en-cameras-in-winkel-utrecht.html
- Honda wil luchttaxi's, avatarrobots en hernieuwbare raketten ontwikkelen
https://tweakers.net/nieuws/187590/honda-wil-luchttaxis-avatarrobots-en-hernieuwbare-raketten-ontwikkelen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Externe app stores voortaan welkom bij Microsoft
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/externe-app-stores-voortaan-welkom-bij-microsoft/article-news-1784531.html
- Security- en privacyexperts tegen Belgisch plan om encryptie te ondermijnen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/security-en-privacyexperts-tegen-belgisch-plan-om-encryptie-te-ondermijnen/article-news-1784475.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De toekomst van SaaS | Kennis en Opinie injecteren
https://www.technologium.be/de-toekomst-van-saas-kennis-en-opinie-injecteren*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Unieke Benelux-hotspot voor gamers en e-sporters opent in Gentse binnenstad
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/unieke-benelux-hotspot-voor-gamers-en-e-sporters-opent-in-gentse-binnenstad
- Gamers kunnen hun Mobile Vikings telefoonrekening tot nul euro herleiden
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/gamers-kunnen-hun-mobile-vikings-telefoonrekening-tot-nul-euro-herleiden 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautAPPLE BETER LATEN SAMENWERKEN MET ANDROID: FACETIME

Er lijken heus twee soorten mensen te bestaan: Android-gebruikers en iPhone-gebruikers. Want zij leven in aparte wereldjes, met apps die enkel op Android of iOS werken, en niet met elkaar communiceren.
Toch komt daar stilaan verbetering in. In iOS 15 kan je niet alleen Android gebruikers uitnodigen om deel te nemen aan je Face Time gesprekken, maar eigenlijk iedereen, via de Chrome of Edge browser. En dus ook mensen op Windows. Je kan het nu al uitproberen wanneer je op je iOS toestel versie iOS 15 bèta installeert.
https://lifehacker.com/12-ways-to-make-iphones-and-androids-get-along-better-1847467071/slides/2
https://lifehacker.com/how-to-install-ios-15-and-ipados-15-public-betas-1847209002


APPLE EN GOOGLE: GOOGLE DUO EN IPHONE
Zijn veel van je vrienden in het bezit van een Android toestel, dan kan je met hen niet communiceren via een FaceTime oproep. Maar je kan wel met hen communiceren via Google Duo, dat Face Time dicht benadert, en dat op veel Android smartphones geïnstalleerd staat. En dat je ook op je iPhone kan installeren. Voortaan kan je dan met je vrienden via Duo praten.
https://lifehacker.com/12-ways-to-make-iphones-and-androids-get-along-better-1847467071/slides/3


ZO ZORG JE ERVOOR DAT SPOTIFY JE BATTERIJ NIET LEEGSLURPT
Wie een iPhone heeft met iOS 14.8 of iOS 15, zal gemerkt hebben dat Spotify de batterij snel leegtrekt. Het is een euvel dat Spotify zelf toegeeft.
Het verhelpen is niet eenvoudig, maar Lifehacker heeft enkele tips en omzeilingen.
https://lifehacker.com/how-to-stop-spotify-from-draining-your-iphone-battery-1847758808


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WINAERO: PC TUNING
Met dit progje kan je naar hartenlust sleutelen aan je pc en die echt tweaken. De tool werkt met versies 7 van Windows tot 11.  Let wel op: op de site van Winaero krioelt het van misleidende advertenties.
https://www.chip.de/downloads/Winaero-Tweaker_77167275.html
https://winaero.com/winaero-tweaker/


FANCTRL: VENTILATORS
Deze tool geeft je informatie over de verluchting van je moederbord, processor, grafische kaart. Maar geeft je bovendien de mogelijkheid om die verluchting aan te sturen. Informatie over deze temperatuur kan je op je desktop heel mooi laten weergeven via deze tool.
https://www.chip.de/downloads/FanCtrl_183017697.html
https://github.com/lich426/FanCtrl


TEAMVIEWER: VANOP AFSTAND


Met dit progje, dat voor de privégebruiker gratis is, kan je vanop afstand de computer van een partner via het internet besturen. Het bevat ook een audio- en videoconferentie functie.
https://www.chip.de/downloads/TeamViewer_25566883.html
https://www.teamviewer.com/en/


SISOFT SANDRA LITE: BENCHMARK
Met de nieuwe versie 2021 van Sandra krijg je weer wat nieuwe benchmarks, en wordt de nieuwste hardware ondersteund.
https://www.chip.de/downloads/SiSoft-Sandra-Lite_12998086.html
https://www.sisoftware.co.uk/


AERO CLOCK: ANALOOG


Dit is een mooie tool die je op je desktop kan zetten, en transparant is: een klok die op analoge manier het uur weergeeft. Een klok dus met een wijzerplaat en wijzers.
https://www.chip.de/downloads/The-Aero-Clock_50039021.html
http://www.softwareok.de/?seite=Freeware/TheAeroClock/History


MICROSOFT MUIS- EN TOETSENBORDCENTER
Dit is een app waarmee je je Microsoft muis en toetsenbord volledig kan aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren, aan de manier waarop je werkt op jouw pc.
In de nieuwste versie kan je met Spotlight tijdens een online vergadering een deel van je scherm in de schijnwerpers zetten, om mensen te laten zien waarover je het hebt.
https://support.microsoft.com/nl-nl/topic/muis-en-toetsenbordcentrum-downloaden-f5b10905-7887-eedb-2f1c-d0737a36a3b2


DISKINTERNALS: LEZEN VAN LINUX EN MAC
Met deze gratis tool kan je vanop je Windowscomputer bestanden lezen op Linux en Mac partities. Zo kan Windows omgaan met bestanden en mappen onder Ext, UFS, HFS, ReiserFS of APFS.
https://www.diskinternals.com/linux-reader/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Indien men geen werkelijk overtuigende leugen kan bedenken,
kan men zich dikwijls beter aan de waarheid houden.
-Angela Thirkeil-