Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/9/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1227  van 25/0/2021Gegroet lezer,

De berichten die wij deze week het bijzonderste vonden, zijn de nieuwe hardware die Microsoft aankondigde, en dan vooral de Surface Studio, met zijn nieuwe vormfactor. En het bericht dat de EU een standaard wil invoeren, zodat je alle smartphones met dezelfde kabel kan herladen. Het kerkhof laders in de schuiven van veel smartphone-bezitters zal niet meer groeien!

Dit en veel meer in deze editie van NeTTieS. En zoals altijd wensen wij u veel leesplezier!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.RUSSISCHE OVERHEID PLEEGT CHANTAGE MET PERSONEEL TECHBEDRIJVEN
Je hebt ongetwijfeld vernomen dat er in Rusland verkiezingen zijn, en dat het er daar, om het zacht uit te drukken, niet echt proper aan toe gaat. Poetin doet er alles aan om dissident Alexei Navalny te dwarsbomen. Die laatste had een app bedacht, die Smart Voting heet, en die supporters van Navalny uitlegde hoe zij de partij van President Poetin, United Russia, minder stemmen konden geven bij regionale en federale verkiezingen.

Uiteraard was de overheid niet blij met die app, en Rosomnadzor, het Russische regelgevend agentschap voor de communicatie, heeft beslist dat de app een inmenging op de verkiezingen betekende. Het dreigde Google en Apple ermee dat die een boete riskeerden als zij de app niet uit de app store zouden verwijderen. Dat die instanties het meent, is bewezen: TikTok, Facebook, telegram en Twitter hebben dit jaar allemaal al een boete gekregen omdat zij zogenaamd illegale content niet verwijderden.

Nadat Rosamnadzor deze waarschuwing gegeven had, bezochten deurwaarders de kantoren om de waarschuwing te betekenen. Maar noch Apple noch Google verwijderden de app. Nu echter heeft de Russische overheid gedreigd dat zij de Russische werknemers van deze bedrijven zouden vervolgen, omdat zij de kieswetten overtreden. En het lijkt erop dat Google en Apple eerder geneigd zijn om de app dan toch te verwijderen, om te vermijden dat hun medewerkers de gevangenis in gaan.
https://www.nytimes.com/2021/09/17/world/europe/russia-navalny-app-election.html
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/09/02/russia-apple-google-censor-navalny/
https://www.theverge.com/2021/9/17/22679425/apple-google-remove-navalny-smart-voting-app-russian-election?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4OOK EEUWIGDURENDE VERSIE VAN OFFICE 2021
Tot nu toe had je voor de kantoorsuite Office van Microsoft 2 opties: ofwel kocht je een versie "in een doosje" (tegenwoordig uiteraard een download) en betaalde je een eenmalige prijs. Ofwel nam je een abonnement, dat het grote voordeel biedt dat je voortdurend updates krijgt van alle onderdelen van de kantoorsuite.

Daar komt nu verandering in. Microsoft heeft namelijk  een permanente versie gelanceerd van Microsoft Office voor zakelijke klanten, en op 5 oktober komt er een versie voor gewone gebruikers. Voor commerciële klanten heet dat de Long Term Servicing Channel, dat wil zeggen dat het een versie is die een aantal jaren duurt (vijf jaar in dit geval),  waarvoor geen abonnement nodig is, maar waarvoor updates niet vereist zijn. DIe versie is bedoeld voor bedrijven in overheidsinstanties en bedrijven waar processen niet elke maand veranderd kunnen worden, of bijvoorbeeld fabrieken. Deze versie zal dus niet de functies bezitten die door artificiële intelligentie en de cloud aangedreven worden. Ook voor gewone gebruikers komt er een dergelijke versie uit. Eén keer installeren, en voor 5 jaar gerust zijn. (1)

Er is trouwens nog nieuws van Microsoft: in Windows 11 zit er een nieuwe photo app. Een van de grootste wijzigingen in deze versie is dat er onderaan in de foto viewer een strip zit, die miniatuurafbeeldingen toont an alle foto's in een bepaalde folder, collectie of album. Wat het gemakkelijker maakt om tussen de foto's te wisselen, meerdere foto's te selecteren, enz. Er is nu ook een multi-view, waarbij je verschillende foto's tegelijkertijd kan bekijken om ze te kunnen vergelijken.

Meer bij The Verge (2)
https://www.theverge.com/2021/9/16/22677113/microsoft-office-2021-launch-date-office-ltsc
https://www.theverge.com/2021/9/17/22679132/microsoft-windows-11-new-photos-app-design-featuresSIR CLIVE SINCLAIR OVERLEDEN
De Engelse uitvinder Sir Clive Sinclair is op 81-jarige leeftijd. De man was vooral bekend als uitvinder van de ZX-serie computers, die als eerste de thuismarkt veroverde met homecomputers die minder dan 100 pond kostten.

Maar hij deed meer. Hij vond elektrische voertuigen uit, al in 1985 de Sinclair CV elektrische auto, en in 1992 de Sinclaire Zike, een elektrische fiets.

Meer bij BBC en op Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Clive_Sinclair
https://www.bbc.com/news/uk-58587521TELEGRAM: ENORME STIJGING, EN CHAT BOTS HET ZWIJGEN OPGELEGD
Zoals je weet kondigde WhatsApp enkele weken geleden een wijziging in zijn privacybeleid aan, waarbij het aan zijn gebruikers om hun akkoord vroeg met het nieuwe beleid, dat WhatsApp moet toelaten om data te delen met moederbedrijf Facebook.

Blijkbaar heeft dat enorm veel gebruikers afgeschrikt. Volgens cijfers die The Financial TImes en cyber intelligence groep Cyberint konden inkijken, zouden niet alleen gewone gebruikers massaal overgeschakeld zijn naar Telegram, maar is het gebruik door cyberboeven met maar liefst 100% gestegen.

Een explosief groeiend netwerk hackers deelt en verkoopt er datalekken, in kanalen waarop tienduizenden mensen zich geabonneerd hebben. Cybercriminelen verkopen financiële informatie zoals kredietkaartnummers, kopieën van paspoorten, en hacking tools. Dat alles via Telegram.

Geen goed nieuws voor de politie dus, die geen toegang heeft tot die versleutelde gegevens. Meer bij Engadget (1)

Nog een bericht over Telegram, dat aansluit bij een bericht van gisteren, over het feit dat Apple en Google de Smart Voting app verwijderd hebben uit de Russische app stores. Ook Telegram bezwijkt blijkbaar voor de Russische overheid: het heeft alle chat bots verwijderd die gebruikt werden in de Russische verkiezingscampagne. Je moet namelijk weten dat de Smart Voting chat bot van oppositiekandidaat Vatalny een van de belangrijkste tools geworden was tijdens de verkiezingen. Telegram heeft die bots nu het zwijgen opgelegd, om te gehoorzamen aan de door de Russische wet voor "stilte tijdens de verkiezingen", die tussen haakjes ook in andere landen bestaat, en waarbij het verboden is om campagne te voeren tijdens de verkiezingen.

Die duren in Rusland 3 dagen, en dus heeft Telegram al die chatbots uitgeschakeld. Meer bij Radio Free Europe (2)
https://www.engadget.com/telegram-sharp-rise-cybercriminal-activities-072559131.html
https://www.rferl.org/a/telegram-navalny-smart-voting/31466263.htmlTESLA WIL NIEUWE FUNCTIES TOEVOEGEN AAN FULL SELF DRIVING MOGELIJKHEID
Je hebt al eerder kunnen lezen dat Tesla heel wat kritiek krijgt voor het feit dat het namen gebruikt zoals "auto pilot" en "full self-driving capability" voor functies in zijn auto's die eigenlijk niet veel meer zijn dan veredelde cruise-controle. Chauffeurs zouden door die naamgeving namelijk kunnen geloven dat zij het sturen van hun wagen zonder probleem kunnen overlaten aan de software in hun Tesla, zodat zij wat anders kunnen gaan doen - een filmpje kijken bijvoorbeeld.

Tesla laat zich daar echter niet door tegenhouden. Integendeel: Elon Musk heeft verleden week aangekondigd dat chauffeur een geavanceerde versie van de "Full self-driving capability" kunnen aanvragen, die nieuwe functies bevat om in de steden rond te rijden.

Maar de NTSB, de National Transportation Safety Board in de VS is daar niet meer akkoord. Voorzitster Jennifer Homendy meent dat er eerst een oplossing gevonden moet worden voor basis veiligheidsproblemen, vooraleer de software mag worden naar de straten in de steden.

Helaas heeft de NTSB geen regelgevende bevoegdheden, het kan enkel veiligheidsaanbevelingen doen.

Tesla is die nieuwe functies al sinds maart aan het uittesten met 2.000 chauffeurs. En het wil ook geruststellen: wie toegang wil tot de nieuwe functies, zal moeten kunnen aantonen dat hij zich zeven dagen lang goed gedragen heeft. Een geruststellende factor? Als je het ons vraagt bij lange niet!
https://www.wsj.com/articles/elon-musks-push-to-expand-teslas-driver-assistance-to-cities-rankles-a-top-safety-authority-11632043803?mod=djemalertNEWSBITCOIN MINING PRODUCEERT OOK VEEL ELEKTRONISCHE AFVAL
Bitcoin mining ligt al langer onder vuur, omdat het zoveel energie verbruikt. Maar nu blijkt dat het ook verantwoordelijk is voor elektronische afval (e-waste). Uit een onderzoek blijkt dat bitcoin mining evenveel e-waste veroorzaakt per jaar als de afval van kleine IT-apparatuur in een land als Nederland. De miners zouden per jaar 30.700 ton e-afval producreren, zo schatten twee onderzoekers volgens BBC.

Dat komt neer op 272 gram per transactie. Ter vergelijking: een iPhone 13 veroorzaakt 170 gram, en dat is eenmalig, terwijl transacties voortdurend geschieden.

Dat mining zoveel afval veroorzaakt, ligt voor een deel ook aan het feit dat computers die hiervoor gebruikt worden, snel afgedankt worden: gemiddeld gaan die maar 1?29 jaar mee.

Om dus bij stil te staan en na te denken of al die energie en afval eigenlijk niet beter op een andere manier gebruikt zou kunnen worden, dan voor een monetair stelsel dat voornamelijk op speculatie berust...

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-58572385UPDATE VAN FACEBOOK NEWSFEED HINDERT MENSEN MET SCREENREADER
Facebook laat niet graag in zijn potten kijken. En het wil niet dat anderen weten hoe de algoritmes werken die bepalen welke gebruiker welke content ziet. En daarom tracht het met alle middelen de tools te blokkeren die verschillende groepen gebruiken om te vergelijken wat gebruikers te zien krijgen. Tools die o.a. door The Markup, het Ad Obseratory en andere onderzoekers gebruikt worden.

De verandering gaat om een toevoeging van junk code aan HTML-functies, die eigenlijk bedoeld zijn om de toegankelijkheid van de website voor mensen met gezichtsproblemen te verbeteren.  Concreet voegt de update overbodige tekst toe aan news feed postings in de vorm van ARIA tags, een element van HTML-code dat op zich niet visueel weergegeven wordt in de browser, maar dat gebruikt wordt door screen reader software om de structuur van een website in kaart te brengen en de inhoud van de pagina luidop te kunnen voorlezen.

Deze wijziging lijkt in elk geval wel succesvol te zijn voor Facebook zelf. Het Citizen Browser project meldt namelijk dat het een daling vaststelde in de data die de gebruikers doorstuurden over de dingen die zijn zien op Facebook - een vaststelling die leidde tot het onderzoek waardoor deze wijziging in de code ontdekt werd. Tegelijkertijd stelden gebruikers van bepaalde ad blockers ook vast dat die tools minder effectief werden.

Meer bij The Markup, en een discussie bij Slashdot.
https://slashdot.org/story/21/09/21/1628206/facebook-rolls-out-news-feed-change-that-blocks-watchdogs-from-gathering-data
https://themarkup.org/citizen-browser/2021/09/21/facebook-rolls-out-news-feed-change-that-blocks-watchdogs-from-gathering-dataOOK SLACK GAAT VOOR EEN ASYNCHRONE VIDEOFUNCTIE
Slack is, sinds een tijdje, onderdeel van het zakelijk platform Salesforce. Dat laatste hield verleden week zijn Dreamforce event, waarop het verschillende nieuwigheden aankondigde. Wat Slack betreft is het bijzonderste een functie die doet denken aan de Stories van Instagram: je kan opnames in audio of video delen, en ook screen opnames, via je kanalen en via DM's.

Het is hierbij wel niet de bedoeling dat je gaat vertellen over je privé-leven, maar uiteraard wel over je werk. Een briefing bijvoorbeeld die je collega's kunnen bekijken of beluisteren wanneer zij daarvoor tijd hebben. Handig, want zo moet je niet gaan uitzoeken wanneer iedereen op hetzelfde moment tijd heeft voor een videoconferentie.

Volgens Slack is veel aandacht besteed aan toegankelijkheid en inclusiviteit. Je kan bijvoorbeeld de weergavesnelheid aanpassen, en er wordt live, automatisch ondertiteld. Op een Clip kan je antwoorden met tekst, audio of video. In tegenstelling tot de Stories op andere platformen, zullen de Clips niet automatisch verdwijnen. En wat extra handig is: de transcripties van de audio wordt doorzoekbaar, zodat je heel gemakkelijk zowel audio als video kan doorzoeken.
https://www.engadget.com/slack-clips-stories-connect-salesforce-120010885.html
https://gizmodo.com/slack-is-trying-to-replace-meetings-with-an-instagram-s-1847715716FYPM IS EEN GROTE SPELER IN DE CREATOR ECONOMY
Je kan er niet naast kijken: we leven in een wereld van creators en influencers. Elkeen die iets kan, heeft de mogelijkheid om geld te verdienen met dat talent. En daar gaat echt wel veel geld om - voor adverteerders zijn zij het ideale middel om een bepaald doelpubliek te bereiken. Zij zijn levende advertenties, met een zeer geëngageerd publiek!

En dus mogen we stilaan beginnen te spreken van een 'creator economy' En zijn er steeds meer spelers die zich specialiseren in deelaspecten van die economie. The Verge schrijft deze week over het platform Fuck You Pay Me.  Dat is een app voor creators,, waarmee zij de deals kunnen bekijken en vergelijken die zij met merken kunnen afsluiten: wat de merken betalen, hoe het is om met hen te werken, en of de andere creators nog met hen willen werken in de toekomst, na hun eerdere ervaring. Noem het een soort Yelp voor influencers.

Een interessant gesprek dus, bij The Verge, waarin ook de toekomst van deze economie besproken wordt.
https://www.theverge.com/22684237/fuck-you-pay-me-lindsey-lee-lugrin-decoder-interviewBINNENLAND: BESTELDIENST ZONDER VERPAKKING KOMT MISSCHIEN NAAR HIER
Goed nieuws voor al wie milieubewust leven wil, en al die verpakkingen van de dingen die je in de supermarkt een te grote belasting voor het milieu vindt. In Nederland bestaat er namelijk al langer een webwinkel die verpakkingsvrije producten aanbiedt, Pieter Pot. Wanneer je daar iets aankoopt, dan wordt het in glazen potten en flessen geleverd, met statiegeld.

Die websupermarkt zou ook naar België komen - althans er is een .be website opgericht. De winkel gaat echter pas van start wanneer er 5.000 mensen op de site te kennen gegeven hebben dat zij geïnteresseerd zijn. De teller staat momenteel iets boven de 2.013.

De oprichter van de webwinkel richt zich in een eerste fase op de ecologisch bewuste consument. Maar als de andere consumenten ook zien dat verpakkingsvrij winkelen nog goedkoper en gemakkelijker is, hoopt hij ook de andere consumenten over de streep te trekken.
Bron: Retaildetail
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/pieter-pot-zoekt-5000-vlaamse-klanten
https://www.pieter-pot.be/BINNENLAND: GERICHT ADVERTEREN BIJ CARREFOUR
Nu de cookies van derden niet meer toegelaten zijn, en adverteerbedrijven op zoek moeten gaan naar andere manieren om gebruikers doelgericht te bereiken, worden andere manieren bedacht om toch advertenties te personaliseren.

En weet je wat daarvoor ingezet wordt? Je klantenkaart, in combinatie met je online profiel. Carrefour Belgium heeft bijvoorbeeld via Criteo, een wereldleider in retail mediaoplossingen, de mogelijkheid geboden aan adverteerders naar specifieke doelgroepen te richten, op basis van dat aankoopprofiel- en jouw reële aankoopgedrag. Meld jij je aan op de website of in de app, via je Bonuskaart, dan krijg je een communicatie op jouw maat gesneden te zien. Criteo maakt het ook mogelijk om gedetailleerde rapporten te bezorgen aan de adverteerders over hun campagne, in real time, waardoor de adverteerder zijn campagne kan bijsturen.

Een tweede oplossing, LiveRamp, gaat nog verder, en gebruikt die data ook om je te bereiken op de websites die je vaak bezoekt.

Volgens Retaildetail is Carrefour enthousiast over het model.  Wij stellen er ons toch vragen bij. Mag dit eigenlijk wel, volgens de GDPR-regels? Carrefouf verkoopt onze aankoopgegevens weliswaar niet, maar gebruikt ze voor andere dingen dan enkel het aanprijzen van de eigen producten. Stond dit in de gebruiksvoorwaarden toen wij ons aangemeld hebben voor die klantenkaart?

Eén ding staat voor ons vast: onze klantenkaart tonen wij niet meer aan de kassa....
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/adverteren-op-basis-van-re%C3%ABel-aankoopgedrag-en-de-roi-meten-van-digitale-campagnes-bijBINNENLAND: EEN APP VOOR ALLE OPENBAAR VERVOER
Voor een groenere toekomst moet het individuele autobezit afgebouwd worden. Minder auto's is minder vervuiling. Maar dan moet er wel beter openbaar vervoer zijn. In steden is dat goed geregeld, maar op het platteland kunnen de belbussen de behoeften niet voldoen: het is te ingewikkeld om ze te reserveren, en het concept is onrendabel - belbussen zijn gewoon taxi's met meestal slechts één persoon aan boord, maar aan een tarief van een gewone busrit.

De Vlaamse regering ging op zoek naar goedkopere alternatieven, in de vorm van een mobiliteitscentrale waar iedereen via een app, website of telefoon een rit kan plannen boeken en betalen.

Het systeem zou Hoppin moeten gaan heten, en na een aanbesteding werd de opdracht voor de uitbouw van de centrale tovertrouwd aan het Amerikaanse softwarebedrijf Via.

Meer achtergrond bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/12/ritje-regelen-via-app-of-telefoon-amerikaans-bedrijf-moet-openb/
YOUTUBE: TEST IN DISCORD EN NIEUWE OPTIE VOOR PREMIUM GEBRUIKERS
Twee berichten die verband houden met YouTube. Om te beginnen: Disord is met een test gestart, Watch Together,waarbij YouTube geïntegreerd wordt in de dienst. Op een beperkt aantal servers loopt de test waarbij mensen een playlist kunnen aanmaken van youTUbe video's door links naar die filmpjes in die playlist te plakken.

Het is niet de eerste keer, weet The Verge te vertellen, dat Discord een gelijkaardige functie uittest. Het werd voor het eerst 10 maanden geleden uitgeprobeerd, en nu wil Discord het opnieuw proberen, nadat Google twee populaire muziekbots uitgeschakeld had.(1)

Het tweede bericht betreft een test die van YouTube zelf uitgaat. Hierbij kunnen Premium abonnees video's downloaden om die offline via hun Chromium desktop browser te bekijken. WIe zo'n premium abonnement heeft, kan deze functie uitproberen in de YouTube Labs rubriek van de Google zoekmachine. Je moet er wel snel bij zijn, want de test loopt maar tot 19 oktober (2)
https://www.theverge.com/2021/9/22/22687492/discord-youtube-integration-watch-together-feature-beta?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2021/9/22/22688152/youtube-downloads-desktop-offline-premium-testEINDELIJK EEN STANDAARD OM AL JE TOESTELLEN TE HERLADEN
Wie de beginjaren van de smartphone meegemaakt heeft, heeft ongetwijfeld een schuif vol met herladers voor die toestellen. Want elk toestel had zijn eigen kabeltje, en zelfs binnen een bepaald merk hadden de opeenvolgende versies weer andere kabeltjes. Wat uiteraard een berg elektronische afval veroorzaakte.

En dus is er al lang een beweging om tot een standaard lader te komen. Met de komst van de USB-C poort zijn steeds meer fabrikanten die poort gaan inbouwen in hun toestel - niet alleen in smartphones, maar ook allerlei andere toestellen.

Alleen één bedrijf bleef koppig vasthouden aan zijn eigen kabeltjes en poorten: Apple. Het is dan ook de vraag hoe Apple zal reageren nu de EU voorstelt om het gebruik van USB-C op àlle toestellen te verplichten. UItzondering wordt gemaakt voor oorknopjes, slimme uurwerken en fitness trackers, omdat die vaak beperkte ruimte hebben om die poort te integreren.

Het voorstel zal besproken worden in het  Europees parlement en de nationale overheden, die hierop nog amendementen kunnen indienen.

Wij kunnen het voorstel alleen maar toejuichen. En Apple? Wel, dat zal ongetwijfeld een verloopkabel gaan aanbieden van zijn eigen poorten naar USBC...
https://www.bbc.com/news/technology-58665809

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NEDERLAND NEEMT VOORTOUW IN BIDIRECTIONALE EV STROOM
Utrecht, de vierde grootste city van Nederland, wil de eerste regio worden waar er bidirectionale EV stroom mogelijk is. Concreet wil dat zeggen dat het stroomnet niet alleen voertuigen zou laden, maar dat er ook een systeem is waarbij de voertuigen stroom naar het netwerk zouden sturen. 2VG of vehicle-to-grid dus.

Om dit mogelijk te maken heeft 150 bidirectionale Hyundai 5s auto's besteld die begin 2022 geleverd worden. En ook een vloot van 100 Sion auto's met zonnepanelen van Sono Motors. Die voertuigen hebben een 54 KiloWattHour batterij, en zullen aangesloten worden op de 500 tweerichtingsladers die in Utrecht staan. Zo kan de zonnewagen wanneer hij in de zon staat, zichzelf herladen, en dan ook 11 kilowt naar het netwerk sturen. Hij kan ook andere elektrische auto's rechstreeks laden, of zelfs thuisnetwerken.

De omvang van het netwerk imponeert: alle 100 Sions samen kunnen 1,1 MW peak stroom leveren aan de stad. Dat is ongeveer hetzelfde als wat een zonnepanelenpark kan leveren van twee voetbalvelden groot.

De auto's zijn bovendien deelauto's, zowel de Sions als de Ioniq 5s, en worden ingeschakeld in het 'We Drive Solar' deelsysteem van door zonne-energie aangedreven voertuigen.

Het is wellicht een druppel op een hete plaat, maar als alle steden een dergelijk initiatief omarmen, moet het grote netwerk weeral wat minder stroom leveren aan 250 auto's...
https://thenextweb.com/news/100-sion-solar-evs-will-boost-utrecht-vehicle-to-grid-charging-systemIKEA LANCEERT HERLAADMATJE VAN €40
De Zweedse meubelfabrikant Ikea staat ervoor bekend dat het altijd een van de eersten is om technologie in dagdagelijkse meubels te integreren. De Sjömärke die het deze week aangekondigd heeft is daar een mooi voorbeeld van.

Dat is een matje waarmee je je toestellen draadloos kan herladen, en dat je onder elk bureaublad of tafel kan bevestigen, zolang die maar tussen de 8 en 22,2 mm dik is. Je kan het vastschroeven of vastplakken.

Het toestel geeft een stroom van 5W, en bevat ook een tool om de temperatuur en stroom te monitoren - kwestie dat je je houten tafel niet in brand steekt uiteraard!

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/9/19/22677980/ikea-sjomarke-wireless-qi-charging-existing-furnitureNIEUWE HARDWARE VAN MICROSOFT: DE SURFACE LAPTOP EN PEN
Deze week was het de beurt aan Microsoft om nieuwe hardware voor t stellen. En de nieuwe Surface Laptop Studio is echt wel indrukwekkend.

Waar je bij het vorige model het scherm kon afnemen, kan dat niet meer, maar verschuif je het scherm tot achter je klavier, en je een staande tablet krijgt (de 'stage' modus), of tot het klavier en touchpad volledig bedekt, en je een plat vlak hebt waarop je tekenen kan (de 'studio' modus).

Het scherm zelf is 14,4 inch groot, en ondersteunt tot 120 HZ en Dolby Vision.

De Stage modus is niet slecht bedacht: je kan gamen, streamen, of iets presenteren. Microsoft noemt de Studio modus opzettelijk geen table-modus, omdat het toestel per slo van rekening toch 1,75 cm dik is en 1,8 kg weegt.

De Slim Pen 2 die erbij hoort, kan rusten onder de voorkant van de laptop. Prijs vanaf $1.599

De Surface Pro 8 is 13 inch groot, heeft ook een Slim Pen 2, die je opbergt in het klavier waar hij ook herladen wordt. Je kan kiezen uit verschillende grootten van RAM (tot 32 GB) en opslagruimte (tot 1 Tb). Prijs vanaf $1.099.

De Slim Pen 2 is ook nieuw, en heeft Bluetooth 5.0 aan boord. Hij heeft een batterijduur van 125 uur, en een lader wordt afzonderlijk verkocht.Prijs van de pen is $129,99.

Een filmpje legt uit hoe je de Surface Studio gebruiken kan.
https://www.youtube.com/watch?v=iOb31Uc4XKM
https://www.theverge.com/2021/9/22/22686010/microsoft-surface-laptop-studio-price-specs-release-date?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2021/9/22/22686095/microsoft-surface-slim-pen-2-haptics-features-price-release-dateNIEUWE HARDWARE VAN MICROSOFT: SMARTPHONE, TABLET EN MUIS
In de Surface-reeks zijn er ook nog een nieuwe smartphone, de Surface Duo 2. Die heeft twee schermen van 8,3 inch, en maar liefst 3 12 MP camera's aan de achterkant, voor een gewoon beeld, ultrawide en telefotot.

De schermen klappen open als een boek, en zijn lichtjes gebogen aan de rand, zodat zij zichtbaar zijn wanneer je het "boek" dichtklapt. Die rand wordt dan gebruikt als paneel voor de meldingen.

De smartphone heeft een Snapdragon 888 processor van Qualcomm, en het besturingssysteem is Android. Je kan de telefoon ook bedienen met de Slim Pen 2, die dan magnetisch gehecht wordt aan de telefoon en zo geladen wordt. (1)  De Duo 2 wordtpositief onthaald door verschillende nieuwssites. GIzmodo bijvoorbeeld meent dat deze versie de fouten uit versie 1 rechtzet. (2)

Er is ook een nieuwe tablet, de Surface Go 3, met een scherm van 10,5 inch, die vanaf $399,99 kost.

Er is een Ocean Plastic muis, die voor 20% bestaat uit gerecycleerde plastic die uit de oceaan gehaald werd. EN tot slot een Surface Adaptive Kit voor mensen met een handicap, met bijvoorbeeld kapjes voor de toetsen, die het gemakkelijker maken om belangrijke toetsen te vinden, of een speciale greep om het deksel gemakkelijker te kunnen openen. (3)
https://www.theverge.com/2021/9/22/22684814/microsoft-surface-duo-2-price-specs-features-release-date?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://gizmodo.com/microsofts-foldable-surface-duo-2-looks-to-fix-all-the-1847722049
https://www.theverge.com/2021/9/22/22686149/microsoft-surface-adaptive-kit-laptop-accessibility


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: DE STEMMEN VAN ASSISEN

Trouwe lezers weten dat ik fan ben van true crime. En rechtszaken. Ik ben dan ook geabonneerd op Stemmen van Assisen, een podcast die terugkijkt op misdaden en rechtszaken uit het verleden.
De aflevering van verleden week gaat over Jan Fabre, en het proces waarin deze theatermaker, kunstenaar j zich moet verantwoorden voor geweld en pesterijen tegen personeelsleden van zijn gezelschap Troubleyn. Vooral wordt ingegaan op het feit dat Fabre eigenlijk zelf aan de bron lag van het proces, omdat hij beweerd had, in de nasleep van de Me Too-processen in de VS, dat dergelijke pesterijen en seksuele avances nooit plaatsvinden in zijn gezelschap.
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-stemmen-van-assisen


PODCAST: HET GEHEUGEN VAN DE MUG

Een nieuwe podcast van Radio 1: het Geheugen van de Mug. Over historische verhalen die de geschiedenisboeken niet haalden, maar wel leuk zijn. Aan het project werkt Koen mee, die garant staat voor interessante gesprekken.
Mijn podcast app vond niet meteen "het geheugen van de mug" bij de zoekactie om de feed toe te voegen, maar na een zoekactie op Radio1 kon ik het toch vinden.
De afleveringen kunnen ook op de website beluisterd worden.
https://radio1.be/radio-1-lanceert-gloednieuwe-podcast-het-geheugen-van-de-mug


 
De nieuwe oogst


   

LEGEND: EEN HUB VOOR AL JE PRODUCTIVITEIT
Legend (voorheen Moo.do) is een webdienst waar je alles wat belangrijk is op één plek kan verzamelen, en dat in een rijke, handige omgeving. Berichten uit je inbox kan je naar je taken verslepen, en ook nog eens inplannen op je agenda. Het ziet er echt interessant uit!
[Taal: ENG]
https://legendapp.com/


FAKE INFO GENERATOR
Wanneer je echt een valse identiteit wil creëren, dan vraagt het heel wat fantasie om een naam, een username, een mailadres, woonplaats, website en meer te bedenken. Gelukkig is er deze plek, die al deze fake info voor jou genereert.
[Taal: ENG]
https://fake-info-generator.herokuapp.com/


BORED HUMANS: AI AAN HET WERK

De mensen achter deze wesite hebben 50 fun AI pagina's aangemaakt, die artificiële intelligentie aan het werk zetten. Van een generator voor songteksten, voor nieuwe woorden, om mensen in foto's te herkennen, en zelfs een quote generator. Om zoveel uit te proberen! (Bron: @bnox)
[Taal: ENG]
https://boredhumans.com/


A WORLD OF LANGUAGES: WELKE TALEN WORDEN ER GESPROKEN
Dit is een visuele weergave van de verspreiding van de talen over de wereld. Er zijn maar liefst 7.102 levende talen in de werled. En 23 daarvan zijn de moedertaal voor meer dan 50 miljoen
mensen. en worden gesproken door 4,1 miljard mensen.
Interessante weetjes hierover in deze inforgraphic. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://www.visualcapitalist.com/a-world-of-languages/


TERUG NAAR SCHOOL: OOK VOOR VOLWASSENEN

Kriebelt het ook bij jou, nu de kinderen terug naar school gaan, om zelf ook weer iets bij te leren? FastCompany heeft een mooie lijst opgesteld van dingen die je kan leren, in verschillende categorieën. Van koken tot fotografie, tot de business kant van creativiteit, zoals marketing, schrijven time management en meer.
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90674421/best-education-sites


1000 DREAMS: DOOR VLUCHTELINGEN OVER VLUCHTELINGEN
Duizend vluchtelingen vertellen wat hun droom was, en hoe zij hoopten die waar te maken door hun land te ontvluchten Indrukwekkende verhalen.(Bron: @pieterbl)
[Taal: ENG]
https://1000dreamsproject.com/


PROFESSIONELE CULINAIRE TIPS

Wie de koksschool volgt, krijg een gedegen scholing, die je je hele leven zal helpen om allerlei gerechten te maken. Dit artikel bij Kitchn vat de nuttigste dingen samen die je in de koksschool leert.
[Taal: ENG]
https://www.thekitchn.com/culinary-school-tips-and-tricks-264180


AI MOVIE POSTERS
Deze website bevat filmposters, maar dan wel gemaakt door artificiële intelligentie. De AI gaat aan de slag met een korte beschrijving en maakt op basis daarvan een poster. Kan jij raden naar welke films de posters op deze site verwijzen?
[Taal: ENG]
https://noahveltman.com/aimovies/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK BESLIS
Jongeren zijn zich echt niet bewust van de gevolgen van hun openhartigheid op het internet. Deze website wil hen wat meer uitleg geven, over de privacywet. Onderwerpen zoals het delen van berichten, sexting,privacy op school, enz. worden behandeld.
[Taal: NL]
https://www.ikbeslis.be/jongeren


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RENTE OP DE VOET

Er bestaan heel wat websites om hyptheken te vergelijken, maar daarbij wordt meestal uitgegaan van een vergelijking tussen banken onderling, algemeen. Deze website echter maakt het mogelijk om de resultaten de jij kreeg bij je hypotheek-shopping te vergelijken met die van anderen.
[Taal: NL]
https://www.rodv.be/


VRIJDAG  MULTIMEDIA: WW1 MAPS
Het Bundesarchiv heeft massa's landkaarten ter beschikking gesteld zodat jij ze kan downloadne. Het zijn landkaarten van de verschillende WW1 sectoren, van alle fronten en alle jaren. Voor de geschiedenisliefhebbers! De resolutie van de kaarten is heel hoog. Je vindt ze in PH3-KARTE.
[Taal: Duits]
https://invenio.bundesarchiv.de/invenio/main.xhtml


VRIJDAG MULTIMEDIA: HISTORISCHE PLATENCOLLECTIE
Beeld en Geluid, het Nederlandse toonaangevende instituut voor media, heeft een app uitgebracht: Groef. Daarmee krijg je toegang tot het muziekaanbod in de platenwinkels van de jaren 191 tot 1960. Vanaf 1 oktober te proberen.
https://Vrijnieuws.beeldengeluid.nl/202887-beeld-en-geluid-maakt-historische-platencollectie-toegankelijk-via-groef-app


VRIJDAG MULTIMEDIA: JAMIE HOMEISTER
Deze artieste gebruikt voor haar schilderijen wel een heel bijzonder canvas: pluimen. Wat het schilderwerk wel bemoeilijkt, want de veren splitsen, knikken, splinteren en versnipperen onder het gewicht van verf. Het is nog moeilijker om ze in mijn multi-veren formaties uit te voeren, omdat je lagen van licht, luchtig, dun drijfvermogen hebt.
[Taal: ENG]
https://www.boredpanda.com/oil-acrylic-paintings-parrot-feathers-jamie-homeister/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische architect - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inge_Vinck
    Plaats op New World Island - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tizzard%27s_Harbour
    Verzameling van gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederlands Limburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Canon_van_Limburg
    Taal die wordt gesproken in Dagestan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hunzib_(taal)
    Soundtrack van een James Bond-film - https://nl.wikipedia.org/wiki/No_Time_to_Die_(soundtrack)
    Kleine gezinsauto die door de Italiaanse autofabrikant FIAT - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fiat_1100
    Franse voetbalspeelster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Camille_Abily
    Nummer van de Franse zangeres Dalida - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gigi_l%27amoroso
    Belgische-Franse textiel-designer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Janine_Kleykens


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronatoegangsbewijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacertificaat
    Pact tussen VS, VK en Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/AUKUS


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over religie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Religie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Zo scheid je met iOS 15 werk en privé op je iPhone
https://www.ad.nl/tech/zo-scheid-je-met-ios-15-werk-en-prive-op-je-iphone~a8b98ab3/
- Hier moet je op letten bij de aanschaf van een Powerbank
https://www.ad.nl/tech/hier-moet-je-op-letten-bij-de-aanschaf-van-een-powerbank~a5a2dec5/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Artsound introduceert Limited Edition portable luidspreker in samenwerking met StuBru
https://elektrozine.be/artsound-introduceert-limited-edition-portable-luidspreker-in-samenwerking-met-stubru/
- De ultieme thuisbioscoop: Sony introduceert HT-A50000
https://elektrozine.be/de-ultieme-thuisbioscoop-sony-introduceert-ht-a50000/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Firefox 91 introduceert standaard HTTPS wanneer je een privaat browservenster opent
https://computertaal.info/2021/09/22/firefox-91-introduceert-standaard-https-wanneer-je-een-privaat-browservenster-opent/https://computertaal.info/2021/09/22/firefox-91-introduceert-standaard-https-wanneer-je-een-privaat-browservenster-opent/
- Nieuwe bedreigingen voor veiligheid van toestellen op de hybride werkplek – Aanwijzingen van ESET
https://computertaal.info/2021/09/21/nieuwe-bedreigingen-voor-veiligheid-van-toestellen-op-de-hybride-werkplek-aanwijzingen-van-eset/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Onderzoekers maken chip ter grootte van zandkorrel die kan zweven door de lucht
https://tweakers.net/nieuws/187304/onderzoekers-maken-chip-ter-grootte-van-zandkorrel-die-kan-zweven-door-de-lucht.html
- EU: Russische hackers vallen politici en journalisten aan in meerdere lidstaten
https://tweakers.net/nieuws/187298/eu-russische-hackers-vallen-politici-en-journalisten-aan-in-meerdere-lidstaten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Telefoons van vijf Franse ministers gehackt met Pegasus-software
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telefoons-van-vijf-franse-ministers-gehackt-met-pegasus-software/article-news-1782375.html
-  Orange lanceert budgetmerk hey!
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/orange-lanceert-budgetmerk-hey/article-news-1781941.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Met je avatar deelnemen aan een zangwedstrijd
https://www.technologium.be/met-je-avatar-deelnemen-aan-een-zangwedstrijd
- De toekomst van SaaS | Kennis en Opinie injecteren
https://www.technologium.be/de-toekomst-van-saas-kennis-en-opinie-injecteren

*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy Z Fold 3 review
Plooit zich in alle bochten om een volwassen smartphone te zijn
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-z-fold-3-review-d06ca017a4ac
- Samsung Galaxy Buds 2 review
Eitje
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-buds-2-review-2646a7e8e165
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- PostNL, SafeShops en CCV organiseren wedstrijd rond online ondernemerschap
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/postnl-safeshops-en-ccv-organiseren-wedstrijd-rond-online-ondernemerschap
- Cowboy verovert het Wilde Westen: Belgische e-bikes nu ook verkrijgbaar in de VS
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/cowboy-verovert-het-wilde-westen-belgische-e-bikes-nu-ook-verkrijgbaar-in-de-vs
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: TASK VIEW EN WIDGET KNOPPEN VERWIJDEREN VAN DE TAAKBALK

Bij Windows kan je het hele besturingssysteem aanpassen aan je persoonlijke behoeften. Bij Windows 11 echter kan je de taakbalk iets minder gemakkelijk personaliseren. Niet alleen omdat je de taakbalk niet meer van onderaan het scherm naar de zijkant verplaatsen kan, maar het werd ook moeilijker om de Task View en Widget knoppen te verwijderen.
Betanews vertelt je hoe je dat alsnog kan doen.
https://betanews.com/2021/09/03/how-to-hide-task-view-and-widget-buttons-from-the-taskbar-in-windows-11/TIP: IOS 15 UPGRADE
De nieuwste versie van het Apple iOS is uit. Dit artikel van Gizmodo vertelt je er alles over: welke toestellen je kan updaten, hoe je het doet, en welke voorzorgen je eerst nemen moet.
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/ios-15-is-out-now-heres-how-to-upgrade-1847707027


TIP: LETTERTYPES INSTALLEREN

Voor een tekst is het gebruikte lettertype heel belangrijk. En op het internet vind je heel wat prachtige lettertypes, gratis of betalend. Maar hoe installeer je ze?
Dit artikel bij PCWorld vertelt hoe je dit kan doen.
https://www.pcworld.com/article/3629108/how-to-install-fonts-in-windows-10.html#tk.rss_all
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


QUICKLOOK: PREVIEW VAN BESTANDEN
Met deze tool kan je snel bekijken wat de inhoud is van een bestand is, of dat nu een document is, video, afbeelding of muziek.
https://www.chip.de/downloads/QuickLook-fuer-Windows-10_128090370.html
https://github.com/xupefei


VLAAMS BELANG MET EIGEN APP
Gaat binnenkort elke politieke partij zijn eigen app uitbrengen om rechtstreeks te communiceren met zijn achterban? Als eerste doet Vlaams Belang het, naar eigen zeggen omdat het de censuur van de big tech beu is.
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nationaal/vlaams-belang-start-eigen-app-in-strijd-tegen-censuur/ar-AAOBMgY?li=BBqj2K6
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vlaamsbelang.vbapp
https://apps.apple.com/ph/app/vlaams-belang/id1571731171?ign-mpt=uo%3D2


XCODE GRATIS


Apple stelt de app Xcode gratis ter beschikking van ontwikkelaars, zodat die apps kunnen maken voor zowel iOS-toestellen als voor het macOS. Deze nieuwe versie 13 bevat Swift 5.5 en SDK's voor iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15 en watchOS8
https://www.chip.de/downloads/Xcode_52267808.html
https://developer.apple.com/xcode/


MICROSOFT POWER AUTOMATE
Met Power Automate Desktop kan je moeiteloos taken die je vaak herhaalt automatiseren vanop je desktop. De tool is gratis en kan gebruikt worden voor WIndows 10.
https://flow.microsoft.com/nl-be/desktop/
 

NEXTCLOUD: JE EIGEN CLOUD


Met deze tool kan je cloud opslag maken. Dat kan een externe computer zijn, of zelfs een kleine Raspberry Pi.
https://www.chip.de/downloads/Nextcloud_100199162.html
https://nextcloud.com/


KOOLMOVES: ANIMATIES VOOR HET INTERNET
Met KoolMoves kan je aparte tekeningen tot een vlotte animatie omvormen, en ze dan exporterennaar HTML5, MP4, AVI, ADOBE air exporteren om op het web te publiceren.
Je hebt verschillende filters en effecten, spiegeling, rotatie, en meer.
https://www.chip.de/downloads/KoolMoves_13003379.html
https://www.koolmoves.com/


HITFILM EXPRESS: VIDEO BEWERKEN
Dit is een gratis progje om video's te bewerken, en dan met name basisbewerkingen uit te voeren: knippen, kopiëren en optimaliseren, maar ook visuele effecten toepassen.
https://www.chip.de/downloads/HitFilm-Express_81463661.html
https://fxhome.com/product/hitfilm-express


JOURNAL APP: DAGBOEK


Dit project is afkomstig van de ontwikkelaars in Microsoft Garage, en is bedoeld voor mensen die ook met de digitale pen werken op hun Surface of ander toestel.
https://www.microsoft.com/de-de/p/app/9n318r854rhh?SilentAuth=1&wa=wsignin1.0&activetab=pivot:overviewtab


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De jeugd is de tijd voor de avonturen van het lichaam,
doch de ouderdom voor de zegepralen van de geest.
-Logan P. Smith-