Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/9/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1226 van 18/9/2021Gegroet lezer,

Deze week besteedden wij heel wat aandacht aan twee interne rapporten van Facebook / Instagram, die de Wall Street Journal kon inkijken. En het beeld dat zij schetsen is niet fraai. Enerzijds blijkt duidelijk dat Instagram bij jongeren met zwarte gedachten, die nog verergert. En dat het moeilijker wordt voor de jongeren om Instagram los te laten. En anderzijds blijkt ook dat Facebook wel pogingen doet om de algoritmes te verbeteren, maar eigenlijk niet goed weet wat het doet, en het ook niet altijd doet om het leven van de gebruikers te verbeteren....

Dit en veel meer in de editie van deze week. Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE EPIC: EEN EERSTE SLAG GEWONNEN EN VERLOREN
Eind verleden week heeft de Amerikaanse rechter Yvonne Gonzalez-Rogers haar beslissing bekendgemaakt in de zaak van game-bedrijf Epic tegen Apple. De korte titel die je bij de meeste artikels over deze zaak zal lezen, is dat Apple in het zand bijt: Apple heeft verloren en moet betaling buiten de App Store toestaan. Maar de waarheid is toch wat genuanceerder: Apple heeft inderdaad op dat gebied in het zand gebeten, maar op alle andere vragen die in dit proces meespelen heeft Epic het onderspit gedolven. Wat dus wat meer uitleg verdient.

De punten waarop Apple gewonnen heeft
De rechter oordeelde dat Epic contractbreuk pleegde, door een alternatief betaalsysteem in te voeren, en het veroordeelde Epic tot het betalen van 30% commissie aan Apple op alle geld dat het via dat betaalsysteem geïnd heeft - wat zou neerkomen op een 3,5 miljoen dollar.

Verder heeft Apple volgens de rechter geen inbreuk gepleegd op de antitrustwetten met zijn regels voor zijn marktplaats. Daarbij was de definitie van wat een 'marktplaats' is heel belangrijk. Zowel Epicals Apple had daar zijn eigen interpretatie van, maar de rechter verwierp die, en had haar eigen definitie opgesteld. Daarbij ging zij ervan uit dat 70% van de inkomsten in de App Store gegenereerd wordt door gamingapps, en dat de gebruikers van die apps vooral inkomsten brengen door in-app aankopen te doen. 'De relevante markt is dus hier digitale mobiele gaming transacties, niet games in het algemeen, en niet Apple's eigen interne besturingssyteem voor de App Store'. En daar is Apple geen monopolist: Apple heeft een aanzienlijk marktaandeel van meer dan 55%, en het maakt ongewoon hoge winstmarges, de twee factoren alleen duiden niet op een antitrust gedrag. "Succes is niet illegaal", voegde zij eraan toe.

Apple verloor op 1 belangrijk punt
De rechter oordeelde echter wel dat Apple een inbreuk maakte op de Unfair Competition Law van California, doordat het ontwikkelaars verbiedt om alternatieve betaalopties te gebruiken buiten dat van Apple, en zelfs over die betaalopties te communiceren. De rechter heeft daarom een permanent verbod uitgevaardigd waarbij Apple niet langer ontwikkelaars mag verhinderen om in hun apps en in hun metadata knoppen, externe links of andere aansporingen te plaatsen die de gebruiker doorverwijzen naar andere aankoopwijzen, naast de in-app aankoop op de App Store. Netflix zou dus gewoon in zijn app kunnen verwijzen naar de website, waar je een abonnement kan nemen. En naar de commissie op dat abonnement kan Apple dan fluiten...

Het vonnis gaat in op 9 december, maar verwacht wordt dat Apple in beroep gaat en een opschorting vraagt van het verbod tot uitspraak in beroep. Je zal dus helaas nog niet meteen enige verandering zien in de App Store..
https://www.theverge.com/2021/9/10/22662320/epic-apple-ruling-injunction-judge-court-app-store
https://www.theverge.com/2021/9/10/22667208/epic-games-appeal-apple-judge-rogers-ruling-courtTWITTER LANCEERT LABEL VOOR BOTS
Twitter lijkt in een creatieve bui: verleden week bracht het verschillende nieuwigheden uit, al dan niet in testvorm, zoals een nieuwe vormgeving voor de weergave van afbeeldingen, de mogelijkheid om een volger te laten ontvolgen, en groepsaccounts.

Nog een nieuwigheid is een nieuw label waarmee accounts zichzelf kunnen identificeren al een bot. De bedoeling is om een duidelijker onderscheid te maken tussen automatische accounts enerzijds, zoals bots die nieuws, publieke aankondigingen of andere updates retweeten. En accounts die door échte mensen beheerd worden.

Een goed idee, maar het zal helaas niet veel helpen om de 'slechte bots' te identificeren - bots die zich voordoen als mensen, maar eigenlijk automatische accounts zijn die misinformatie of spam verspreiden.

Twitter zou naar eigen zeggen al jaren overwegen om dit label in te voeren. Meer achtergrond hierover bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2021/09/09/twitter-introduces-a-new-label-that-allows-the-good-bots-to-identify-themselves/WHATSAPP: EEN BACK-UP VAN JE CHATS IN DE CLOUD
Zoals je weet, zijn de chats die je voert op WhatsApp end-to-end versleuteld. Maar wil je die chats gaan bewaren voor een back-up in de cloud, dan moest je zelf een manier vinden om die te gaan versleutelen.

Dat zal nu veranderen: in de volgende weken rolt WhatsApp opties uit voor alle gebruikers, om je chat back-ups in de cloud te versleutelen. Daarbij krijg je twee opties. Beide opties starten met het genereren van een 64-cijferige encryptiesleutel om de back-up te versleutelen. En het is heel belangrijk dat je die sleutel ergens goed bewaart uiteraard!

Optie één is dat je die sleutel offline bewaart, bijvoorbeeld in een password manager. Optie twee is dat je je sleutel in de cloud gaat bewaren in een "backup key safe", en daarvoor een wachtwoord kiest. Maar als je dat wachtwoord verliest, dan is er geen methode om het terug op te vragen. Kwijt is kwijt. Ook WhatsApp kan je niet helpen om het terug te krijgen.
De optie zal in de volgende weken uitgerold worden.
https://techcrunch.com/2021/09/10/whatsapp-encrypt-cloud-backup/APPLE GEBRUIKT SHAZAM OM SONGS IN DJ MIX TE IDENTIFICEREN
DJ Mixes zijn enorm populair. Maar je zal ze niet gemakkelijk terugvinden in streamingdiensten, omdat het heel moeilijk is om te identificeren op welke songs de mix gebaseerd is, en dus ook de auteursrechten voor de oorspronkelijke maker niet geregeld kunnen worden.

Mixen bevatten vaak niet alleen volledige songs, waarvoor de auteur vergoed moet worden, maar ook samples van andere songs, wat het alleen nog maar ingewikkelder maakt. Daarvoor heeft Apple nu een oplossing bedacht, gebaseerd op Shazam, de dienst die automatisch muziek herkennen kan, en die een tijdje geleden door Apple opgekocht werd.

Hierdoor was Apple in staat om op zijn Apple Music duizenden mixes te laten horen van de digitale Tomorrowland festivals uit 2020 en 2021. Binnenkort komt ook het archief van Studio K7!'s DJ Kicks in Apple Music, met mixes die tot 15 jaar teruggaan.

Het is dus wel zo dat enkel voor die bepaalde archieven de rechten geregeld worden via Shazam. Ga je eigen zelfgemaakte content uploaden, dan zal dat niet afgespeeld worden op de Apple Music's DJ Mixes. Maar je kan nog altijd terecht bij TikTok of Soundcloud...
https://techcrunch.com/2021/09/09/apple-music-is-using-shazam-to-solve-the-streaming-industrys-problem-with-dj-mixes/MICROSOFT: NIEUWIGHEDEN BIJ TEAMS EN XBOX
We kunnen weer met zijn allen naar het werk, fysiek dan, maar het is duidelijk dat de nieuwe manier van vergaderen digitaal is. Al is het al omdat je veel minder tijd verliest omdat je je niet moet verplaatsen.

En dus wordt er verder gewerkt aan virtuele werktools, om het vergaderen zo aangenaam mogelijk te maken. Microsoft bijvoorbeeld heeft aangekondigd dat zijn Teams software ondersteuning krijgt voor slimme camera's. Die kunnen dan "zien" welke spreker actief is, en die automatisch centraal zetten. Er zouden ook meerdere videostreams kunnen komen van één camera, en mensen zouden beter herkend kunnen worden.

Teams zou ook naar CarPlay komen voor iOS: je kan dan een vergadering volgen met enkel de audio, en dat door Siri te gebruiken.

Een ander nieuwtje bij Microsoft is van een heel andere aard: dankzij een firmware update naar Xbox controllers wordt nu Bluetooth Low Energy toegevoegd aan oudere controllers. Dat zou het gemakkelijker moeten maken om de controller te koppelen of te wisselen van een Xbox console, een Windows, iOS, fo Android toestel. De update brengt ook Dynamic Latency Input naar de controller, wat de latency (vertraging) bij de input bij oudere controllers gaat verminderen Meer bij The Verge en Engadget.
https://www.theverge.com/2021/9/9/22664297/microsoft-teams-apple-carplay-support-new-features-hybrid-work
https://www.engadget.com/xbox-controller-update-makes-it-easier-to-pair-with-and-switch-between-devices-104553946.htmlAPPLE BRENGT NOODUPDATE UIT VOOR ZERO-DAY HACK
Uiteraard was het belangrijkste Apple-nieuws vandaag de nieuwigheden die voorgesteld werden op een persconferentie. Maar daarover berichten we later - eerste willen we het stof en de O's en de A's zien neerdwarrelen, en de kritische opmerkingen opvangen. Ondertussen nog even een ander bericht.

Verleden maand kondigde beveiligingsbedrijf Citizen Lab aan dat het een zero-day fout ontdekt had in iMessage van Apple, en dat een spionageprogramma van het Israëlische bedrijf NSO group, Pegasus, daarvan gebruikmaakte om ongemerkt op Apple-toestellen geïnstalleerd te geraken. Door die fout moest de gebruiker eigenlijk niets doen om geïnfecteerd te raken - nergens op klikken of zo. Het volstond dat een bericht gestuurd werd naar het toestel. 

Omdat elke iPhone, iPad, Mac en zelfs Apple Watch kwetsbaar voor deze spyware, heeft Apple nu een beveiligingsupdate uitgebracht. Citizen Lab had op 7 september zijn bevindingen aan Apple meegedeeld, en Apple heeft zijn best gedaan om het euvel zo snel mogelijk te verhelpen met deze update.

Snel de nieuwe versie downloaden dus!
https://techcrunch.com/2021/09/13/apple-zero-day-nso-pegasus/ZOOM: NIEUWIGHEDEN
Op zijn jaarlijkse Zoomtopia conferentie heeft Zoom een aantal nieuwe functies voor zijn videoconferentie-tool aangekondigd. En gelukkig zijn die niet allemaal enkel voorbehouden voor betalende accounts.

Zo wordt de realtime transcriptie van gesprekken uitgebreid naar gratis accounts, in het Engels weliswaar, maar het bedrijf wil tegen eind dit jaar 30 talen ondersteunen. Bovendien zou er tegen eind dit jaar realtime vertaling komen met ondersteuning voor 12 talen tegelijk, maar dat is dan wel voorbehouden voor betalende accounts.

Later dit jaar komt er een beta uit van Zoom Whiteboard, waardoor die whiteboards ook buiten meetings geraadpleegd en bewerkt kunnen worden. En ook belangrijk is de aankondiging dat Zoom ook naar de Horizon Workrooms komt, de VR ontmoetingsplek van Facebook.

Meer achtergrond bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/9/13/22667556/zoom-live-translation-whiteboard-update-vr?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2021/6/29/22556500/zoom-kites-acquisition-machine-translation-real-time-captionsNIEUWE AI APP VORMT ELKE VROUW OM TOT PORNO ACTRICE
Een nachtmerrie voor elke vrouw: jezelf afgebeeld zien in een pornofilm, waarin je in allerlei seksuele poses getoond wordt en allerlei handelingen uitvoert. Een virtuele verkrachting, die je even besmeurd laat voelen als wanneer het echt gebeurd zou zijn.

Het is de site Technologyreview die dit schrikbeeld schetst: een website die er heel eenvoudig uitziet, waar je een foto van een gezicht kan uploaden, met als aanmoediging: maak van iedereen een pornoster. Daaronder vier door AI aangemaakte gezichten, en druk je op een knop, dan kan je de dienst uitproberen.

Gewoon een foto van een gezicht, en de druk op een knop. En het kwaad is geschied. Technologyreview wil de naam van de site niet vermelden, om te voorkomen dat iedereen en masse naar de site zou gaan. De site werd ontdekt door een deepfake researcher, die de evolutie en de opkomst van synthetische media online opvolgt.

De site is momenteel nog redelijk onbekend, en er zijn weinig mensen die er gebruik van maken. Maar onderzoekers waren al langer bang dat er een dergelijke app gemaakt zou worden, die alle ethische grenzen zou overschrijden.

Sindsdien zijn er steeds vaker deepfake video's met porno te vinden. Volgens onderzoeksbedrijf Sensity zou tussen 90 en 95% van alle online deepfake video's over porno zonder toestemming gaan, en in 90% van die filmpjes zijn vrouwen het slachtoffer.

Een schrikbarende toekomst. Meer bij Technologyreview.
https://www.technologyreview.com/2021/09/13/1035449/ai-deepfake-app-face-swaps-women-into-porn/INSTAGRAM VERSTERKT NEGATIEVE GEVOELENS
De Wall Street Journal heeft een intern rapport van Facebook kunnen inkijken, dat nagaat hoe Instagram zijn gebruikers beïnvloedt. Het onderzoek was uitgevoerd door focusgroepen te gebruiken, online bevragingen en verslagen die de gebruikers zelf uitbrachten via een soort dagboek. Dat werd dan gekoppeld aan gebruikersdata uit 2019 en 2020.

Uit het onderzoek bleek dat 14% van de Britse tieners en 6% van de Amerikaanse tieners, die zegden zelfmoordgedachten het hebben, verklaarden dat het probleem voor een deel bij Instagram lag. 32% van de meisjes en 14% van de jongens die zich slecht voelden over hun eigen lijf, zei dat Instagrem hen zelfs nog slechter deed voelen.

Er is een bijkomend probleem: de meeste jonge gebruikers kunnen omgaan met het effect dat Instagram hen slecht doet voelen. Maar wie dat niet kan, heeft de grootste moeite om met Instagram te stoppen. Tieners die zeiden dat zij het niet fijn vonden dat zij zoveel tijd doorbrachten op instagram, vonden toch dat zij aanwezig moésten zijn.

Instagram lijkt op zich geen probemen te veroorzaken, maar het maakt ze wel erger voor wie al problemen heeft, zo zou je kunnen zeggen.

Waarom is dat zo bij Instagram, en niet bij Tiktok of Snapchat? Wel, omdat Instagram vooral draait rond lifestyle, het uiterlijke. Omdat tieners zich daar vergelijken met anderen. TikTok is meer op performantie gefocust, iets dat je kan. En Snapchat meer op fun.

En ook omdat steeds meer tieners influencers willen worden. Zij zien het voorbeeld van andere tieners die er rijk en beroemd mee worden, en zij willen dat ook - ten koste van alles.

Instagram is zich wel van het probleem bewust, en het heeft al verschillende malen getracht er iets aan te doen, zoals het verbergen van Likes. Daarbij moet wel vermeld worden dat intern onderzoek van Instagram zelf niet aantoonde dat die het leven voor de tieners verbeterde, Instagram dat project toch doorgezet had omdat het aan de buitenwereld kon tonen er iets aan te doen.

Maar er zijn toch ook wel serieuze pogingen. Zo werkt het aan manieren om mensen te identificeren die in problemen zitten, en hen dan zachtjesaan naar meer positieve content te lokken. Er lopen ook testen om de gebruikers te vragen of zij even een pauze willen nemen. Onderzoekers adviseren ook om fun filters te promoten, en filters die je mooier moeten maken wat meer op de achtergrond zetten. Nog een ander advies is om minder content van sterren over mode en beauty te tonen, en meer content van goede vrienden.
https://www.wsj.com/articles/facebook-knows-instagram-is-toxic-for-teen-girls-company-documents-show-11631620739?mod=djemalertNEWS
https://www.cnbc.com/2021/09/14/facebook-documents-show-how-toxic-instagram-is-for-teens-wsj.htmlAPPLE: DE NIEUWIGHEDEN
Je moet al op een andere planeet wonen om niet gehoord te hebben dat Apple nieuwigheden heeft voorgesteld. Dit is, kort samengevat, waarover het gaat:

De gewone iPad krijgt een update in specs, met een snellere A13 bionic chip, een 12 MP camera en basis opslag. Prijs: €329 voor 64 GB opslag
De  iPad Mini heeft nu een USB-C poort, Touch ID in de knop bovenaan, een bredere 12 MP camera, en stereo in landschap modus. Het toestel ondersteunt ook de 2nd gen Apple pencil.
Prijs: vanaf $499

Apple Watch Series 7: die krijgt 20% meer scherm, en dus ook grotere knoppen en een bruikbaar on-screen klavier. Herladen doe je met de USB-C kabel.
Prijs: vanaf $329
Belangrijk hierbij is dat de Apple Fitness Plus app een update krijgt, waardoor er nu ook Pilates in zit, Guided Meditation, en ook Workouts voor het sneeuwseizoen in zitten. Workouts voor groepen komt er ook aan.

Wat iPhones betreft, daar komt een versie 13 en een 13 Mini aan, resp. 15 en 13,5 cm groot. Vooral d5 uur langer dan bij de iPhone 12. De Mini start aan $699 en de iPhone 13 aan $799 voor 128 GB.
https://www.engadget.com/ipad-mini-6th-gen-apple-event-home-button-171740845.html
https://www.theverge.com/2021/9/14/22673993/apple-fitness-plus-workouts-countries-languages-pilates-snow
https://www.theverge.com/2021/9/14/22673545/iphone-13-pro-camera-cinematic-mode-video-features-macroNEDERLAND: UBER CHAUFFEURS ZIJN WERKNEMERS
Deze week heeft een Nederlandse rechter een belangrijk vonnis geveld. Volgens hem moeten de chauffeurs bij de Nederlandse Uber beschouwd worden als werknemers, niet als zelfstandigen. Dat betekent dat de ongeveer 4.000 mensen die nu voor Uber wereken, in dienst genomen moeten worden door Uber, en dat zij betaald moeten worden volgens de tarieven die gelden voor de taxi-industrie.

Maurits Schönfeld, de General Manager voor Noord-Europa, zei in een reactie deze beslissing te betreuren, omdat volgens hem een overweldigende meerderheid van de chauffeurs zelfstandig willen blijven, en geen werknemers willen worden. Uber is dan ook van plan om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.
https://www.politico.eu/article/uber-drivers-are-employees-dutch-judge-ruled/TWEEDE RAPPORT OVER FACEBOOK DAT GEEN FRAAI BEELD SCHETST
Gisteren hadden wij het over een rapport over interne studies van Instagram, die Wall Street Journal kon inkijken. Vandaag een rapport over hoe Facebook zijn news feed aanpast, en het is The Guardian die dit rapport kon meelezen.

Zo verneem je dat Facebook in 2018 zijn news feed algoritme aanpaste, omdat het engagement, de interactie van de gebruikers gedaald was. Het kondigde daarom aan dat het minder aandacht zou schenken aan professioneel gemaakte content, en de interactie met vrienden van de gebruikers zou pushen in de nieuwsfeed.

Maar dat had een pervers effect. Het engagement wordt namelijk gemeten op basis van punten - een like is goed voor 1 punt, een reactie-emoji of een share 5 punten, een commentaar 30 bijvoorbeeld. Dat werd dan vermenigvuldigd met een factor, gebaseerd op hoe nauw je bij de persoon staat die het bericht gepost had: een familielid scoort het hoogst, een vreemde het laagst. Dit zorgde ervoor dat postings met meer commentaren en reactie meteen naar de top van de nieuwsfeeds schoten. En omdat boze reacties meer commentaren en reacties uitlokken, werden boze postings gepromoot in de feed.

Uitgevers merkten dat naarmate het verkeer voor hun gebruikelijke berichten kelderde, er meer polarisatie ontstond. In het najaar van 2018 mailde Jonah Peretti, CEO van BuzzFeed, naar Facebook, omdat hij bezorgd was dat de meest verdeeldheid zaaiende inhoud die BuzzFeed publiceerde, het het beste deed op Facebook.

Meer achtergronden over de wijzigingen die mettertijd aangebracht werden aan het algoritme, lees je bij WSJ en The Guardian. Het beeld dat je hier krijgt is dat van een bedrijf waarvan de medewerkers eigenlijk wel het juiste willen doen, waar de leidinggevenden bezorgd zijn dat zij het platform de nek omdraaien wanneer zij overcorrigeren, en dat er eigenlijk niemand echt weet wat werkt en wat niet, en welk effect het zal hebben...
https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/11/facebook-news-feed-algorithm-overhaul-mark-zuckerberg
https://www.wsj.com/articles/facebook-algorithm-change-zuckerberg-11631654215?mod=rss_TechnologyEEN WERELD ZONDER WACHTWOORDEN KOMT DICHTERBIJ
Goed nieuws: Microsoft heeft de mogelijkheid om op je computer in te loggen zonder wachtwoord uitgebreid tot iedereen die een Microsoft account heeft. Tot nu was dit enkel mogelijk voor wie een commerciële account heeft.

In plaats van dat wachtoord, kan je bij Outlook.com en OneDrive voortaan inloggen op verschillende manieren: je Windows Hello biometrische authenticatie, of een security stick zoals de Yubikey, of een code van een Microsoft Authenticator app, of een code die naar jou via mail of SMS gestuurd wordt.

Hierbij moet wel vermeld worden dat het inloggen zonder wachtwoord niet mogelijk is voor oudere versies van Office (2010 of vroeger), voor Windows 8 of vroeger, bij Remote Desktop of bij Xbox 360.
https://www.theverge.com/2021/9/15/22675175/microsoft-account-passwordless-no-password-security-feature?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4CHINA: POPULAIRSTE ACTRICE VAN HET INTERNET WEGGEGOMD
Je kon de laatste weken verschillende berichten lezen over China, dat de teugels van het communisme terug strakker aanhaalt. En het vrije ondernemerschap, en dan vooral ondernemers die uitgroeiden tot grote techbedrijven, horen daarin niet thuis.

Niet alleen de bedrijven zelf worden geviseerd, maar ook de bedrijfsleiders. Het laatste slachtoffer hiervan werd Zhao Wei, een vrouw die je mag beschouwen als de Chinese evenknie van Reese Witherspoon: een populaire actrice die een grote zakenvrouw werd.

Zij heeft films geregisseerd die grote prijzen gewonnen hebben. Als popzangeres heeft zij miljoenen platen verkocht. Op het Chinese sociale netwerk Weibo, de Chinese Twitter, heeft zij 86 miljoen fans. Zij maakte fortuin als investeerder in Chinese technologie- en amusementsbedrijven.

En kijk: plots is ze van het Chinese internet verdwenen. Wie naar haar naam zoekt op de grootste Chinese videostreamingdienst, vindt gewoon niets meer, zo weet de Wall Street Journal. Al haar projecten, waaronder een heel populaire tv-reeks "My Fair Princess" zijn er verwijderd.

Dit alles sinds 26 augustus, en het kadert in de bredere poging van de Chinese overheid om de teugels harder aan te trekken in het land, en terug te keren naar een  communistische ideologie van de harde lijn. Want wat de vrouw verkeerd gedaan heeft om dit lot te moeten ondergaan, is een groot raadsel. En het zal ongetwijfeld andere bekende Chinezen aanzetten om heel, heel voorzichtig te zijn.

Om maar te zeggen dat het eigenlijk hier ten lande nog niet zo slecht is...
https://www.wsj.com/articles/zhao-wei-china-biggest-movie-star-erased-from-internet-11631713293?mod=djemalertNEWS

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!EENHOORN RIJDIER VOOR KINDEREN
De Chinese fabrikant van elektrische voertuigen Xpeng kondigt aan dat het een viervoetige robot unicorn (eenhoorn) wil maken waarop kinderen kunnen rijden. Het rijtuig zou op verschillende soorten terrein kunnen navigeren, voorwerpen kunnen herkennen, en "emotionele interactie" bieden met het kind.

Euhm... zullen er niet veel volwassenen zijn die jaloers zijn, en ook van een ritje op een eenhoorn dromen?
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/xpeng-robot-unicorn-193029853.htmlBMW BRENGT TWEE EBIKE CONCEPTEN UIT MET WEL EEN OPMERKELIJKE EIGENSCHAP
BMW heeft twee concepten voorgesteld van elektrische motoren/fietsen. De iVision is een elektrische fiets die je kan ondersteunen door zelf te trappen. Aan boord een batterij van 2000W, die vier uur duurt, snel herladen kan worden en een bereik heeft van 300 km. Een ander model, de Motorrad, heeft een gaspedaal en voetsteunen, waardoor het meer op een motorfiets lijkt.

Beide modellen bieden drie snelheden, 25 kilometer per uur voor fietspaden, 45 km/u voor stadswegen en 60 km/u op wegen met meerdere rijstroken buiten de stad. Ze zouden ook worden geleverd met een  proximity radar die visuele en akoestische waarschuwingen geeft als een voertuig van achteren nadert.

Die variabele snelheden stellen wel een probleem. Want in de VS bijvoorbeeld mogen deze speed-pedelecs niet rijden op fietspaden, en in Europese steden zoals Amsterdam moeten zij op de rijweg rijden, waar ook de auto's rijden, wat het uiteraard minder veilig maakt als op een fietspad.

Daarom heeft BMW het idee om 'geofencing' te gebruiken, het afbakenen van bepaalde gebieden, waarbij de (motor)fiets bijvoorbeeld niet sneller kan gaan dan in de stad toegelaten is. BMW maakt al gebruik van geofencing bij zijn hybride elektrische wagens, waardoor die in een lage-emissiezone automatisch overschakelen op volledig elektrisch rijden. Dat is al van toepassing in 80 Europese steden. In principe zou het die geofencing techniek ook kunnen gebruiken voor zijn fietsen, maar de wetgeving hiervoor bestaat nog niet. Door deze twee concepten voor te stellen, wil BMW daarom aandacht vragen voor de oplossing, zodat de wetgeving er snel kan komen. En het de fietsen kan gaan maken en verkopen uiteraard!
https://www.theverge.com/2021/9/9/22664259/speed-pedelec-geofencing-speed-control-electric-bikeOOK XIAOMI KONDIGT SLIMME BRIL AAN
Verleden week kon je lezen over de slimme bril die Facebook ontwikkelt samen met Ray-Ban. Het Chinese merk Xiaomi, dat echt wel degelijke smartphones uitbrengt, heeft eveneens een dergelijke bril aangekondigd.

Het gaat om een apparaat dat aangedreven wordt door een quad-core ARM processor en op Android draait. Het kan foto's nemen met een 5 MP camera, en het vertoont meldingen, boodschappen, geeft je navigatie, realtime vertalingen van teksten, en je kan zelfs bellen via de bril met de ingebouwde microfoon en luidspreker.

De bril zou 51 gram wegen, wat iets zwaarder is dan de slimme bril van Facebook. Maar er is nog niets geweten over de prijs en de releasedatum.
https://www.engadget.com/xiaomi-launches-its-own-smart-glasses-031328346.htmlTESLA PATENT: LASER RUITENWISSERS OM VOGELPOEP TE VERWIJDEREN VAN VOORRUIT
Met als ondertitel "Nog een andere reden om Tesla chauffeurs op de weg te mijden" vertelt Gizmodo over een patent dat Tesla aangevraagd heeft om laserstralen in te bouwen in ruitenwissers, om zo de hardnekkige vlekken vogelpoep te verwijderen.  En het voegt eraan toe dat je van Tesla zou mogen verwachten dat het zijn legertje ingenieurs ingezet heeft om de vele problemen met de "autopilot" (die geen autopiloot is zoals in de vliegtuigen, maar een soort van cruise control zoals al zo lang bestaat in klassieke voertuigen) op te lossen. Maar in de plaats daarvan heeft het zijn ingenieurs losgelaten op een nieuw futuristisch idee: laser ruitenwissers.

Toegegeven, de huidige methode om de ruiten te reinigen tijdens het rijden is niet ideaal. De wissers zelf mogen niet bedekt zijn met vuil, en je moet eraan gedacht hebben om de vloeistof voor de ruitenwissers bijgevuld te hebben. Doe je dat niet, dan krijg je alleen maar vuile strepen op je voorruit. Tijdens het rijden in een regenbui doen zij hun werk echter perfect.

Tesla meent echter dat het beter kan. Het heeft in 2019 een patent aangevraagd, dat deze week goedgekeurd werd, voor een reiniging van afval die zich opgestapeld heeft op glazen oppervlakken zoals voertuigen en ook fotovoltaïsche installaties (lees: zonnepanelen).  Een technologie die volgens Gizmodo eigenlijk wel nodig is, vermits voertuigen steeds vaker gaan rekenen op technologieën zoals camera's en sensoren die een goed zicht moeten hebben, en het rendement van zonnepanelen dreigt te verminderen wanneer het oppervlak besmeurd raakt.

Alleen... zo'n laser, dat is wel een fel licht. En volgens het patent zou de schade voor de bestuurder tot een minimum beperkt blijven, maar andere chauffeurs zouden er wel last van kunnen krijgen, wanneer zij een weerkaatsing van die straal te zien krijgen.

Gizmodo stelt zich dan ook vragen bij deze technologie, en geeft ook suggesties om het gevaar te beperken.
https://gizmodo.com/tesla-patented-laser-wipers-to-blast-bird-poop-off-of-a-1847650967?utm_source=twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=dlvrit&utm_content=gizmodoFRAMEWORK: EEN MODULAIRE LAPTOP
De Source Doe podcast van Protocol had een interview met de oprichter van het bedrijf Framework, dat een gelijknamige laptop uitbrengt. Het bijzondere is dat die helemaal modulair is.

Concreet gaat het om een 13,5 inch laptop waarvan je de onderdelen heel gemakkelijk kan verwijderen om ze te upgraden of te laten herstellen. Er zijn vier expansies en slots, en modules die je in USB-C connectoren vastklikt.  Er is socketopslag en RAM en een vervangbaar moederbord bestaande uit de CPU en ventilator. En natuurlijk kan je ook de batterij, het scherm en het toetsenbord verwisselen... zelfs de luidsprekers.

Je kan de laptop bestellen als een zelfbouwkit of als prefab - en bij de prefab kan je net zo goed alle onderdelen vervangen, maar je moet het toestel niet zelf gaan monteren. Een prefab met een Core-i5, 8 GB RAM en 256 GB SSD kost $999. En dan ga je natuurlijk zo duur als je zelf wil - het duurste zou een toestel zijn met 32 GB RAM, een core-i7 en 1 TB opslagruimte, goed voor $1999 prefab.

Alle informatie over de modules kan je op het internet vinden, zodat zelfstandige herstellers heel gemakkelijk een stuk kunnen herstellen. Het toestel wordt zelfs geleverd met een schroevendraaier, die een combinatie heeft van een Torx TV en een Phillips kop aan de ene kant, en een wig aan de andere kant. En zelfs met wat extra schroeven, voor als je er mocht verliezen. Sommige onderdelen zijn magnetisch, zoals de rand van het scherm. Elke module draagt een QR code, die je naar een internetpagina voert met daarop de informatie.

Dit alles heeft wel een nadeel - je hebt geen flinterdun toestel zoals die van Apple. De Framework laptop is 15,9 mm dik en weegt 2,3 pond (1,04 kg), dus dat valt eigenlijk nog best mee.

De levertermijn is afhankelijk van de modules, en wanneer je online de bestelling doet, krijg je duidelijk te zien wanneer je toestel klaar is voor verzending.

Een intrigerend concept, dat eigenlijk navolging verdient. Voor de een is een goede grafische weergave belangrijk, voor de ander een snelle processor, en nog voor een ander de RAM. Met de Framework maak je een computer naar eigen smaak.
https://frame.work/
https://www.protocol.com/framework-laptop
https://www.cnet.com/tech/computing/framework-laptop-review-a-functional-and-futureproof-13-inches/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: 25 JAAR NA DE WITTE MARS

NRC en De Standaard maken samen een nieuwe podcast: 25 Jaar na de Witte Mars. Die gaat over de zaak Dutroux, en de gevolgen die dit had voor de samenleving, het trauma dat de zaak veroorzaakte.
Vanaf 22 september in je podcast app.
https://www.standaard.be/podcasts-ds
 
De nieuwe oogst


   
LEMMY: LINK AGGREGATOR
Via deze webdienst kan je communities uit de hele wereld volgen. Je kan het vergelijken met sites zoals Reddit, Lobste.rs of Hacker News: je abonneert jezelf op communities waarin je geïnteresseerd bent, je post links en discussies, en kan dan op de berichten stemmen of commentaar geven. Het is is een netwerk van interconnected communities, die gecombineerd worden tot een gepersonaliseerde startpagina voor jouw nieuws.
[Taal: ENG]
https://join-lemmy.org/


MAAK VIDEO VANOP EEN TEKST
Dit is een gehoste versie van een VQGAN+CLIP algoritme om kunst te genereren. Hier kan je dus kunst aanmaken door gewoon een query in te tikken. Het resultaat zou een compleet unieke video moeten zijn.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/ai-video-generator
https://www.kapwing.com/ai-video-generator?ref=producthunt


BOOKWYRM: SOCIAAL LEZEN

BookWyrm is een sociaal netwerk waar je kan opvolgen welke boeken je gelezen hebt of aan het lezen bent. Maar je kan er ook met anderen praten over boeken, reviews schrijven, en je volgende boek ontdekken.
[Taal: ENG]
https://joinbookwyrm.com/


NO MEDIUM
Een opmerkelijke website, die eigenlijk maar uit één pagina bestaat, waarop gepleit wordt  om het webplatform Medium niet meer te gebruiken. Waarom niet, dat zal je daar lezen.
[Taal: ENG]
https://nomedium.dev/


RAPIDSKETCH: NOTITIES MET AFBEELDING
Met deze webdienst kan je notities maken in een heel aantrekkelijke grafische vorm. De lettertypes zijn speciaal, en je kan heel mooie, handgemaakte icoontjes toevoegen. Het geheel lijkt veel eenvoudiger dan notities die je maakt met traditionele note-apps.
[Taal: ENG]
https://rapidsketch.co/


STOP USING ENCRYPTED EMAIL

Gisteren hadden wij een opmerkelijk artikel over een oproep om niet langer Medium te gebruiken om artikels te posten, vandaag vonden wij nog een opmerkelijke oproep bij latacora, om versleutelde e-mail te gebruiken. En welke tools je in de plaats daarvan zou moeten gebruiken.
[Taal: ENG]
https://latacora.micro.blog/2020/02/19/stop-using-encrypted.html


WINDY: OVER DE WIND
Dit is een wereldwijde landkaart, met de focus op wind. Je ziet meteen hoe de wind zich beweegt, Je kan ook verschillende lagen activeren zoals de luchtdruk, en je kan de maateenheid omschakelen naar beaufort.
[Taal: ENG]
https://www.windy.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AGROTOPIA
Wanneer tv-maker Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel een evenement  rond wetenschap lanceren, dan spitsen wij onze oren. Bij Agrotopia, een evenement dat twee weekends beslaat, laten zij jou kennismaken met de landbouw en de voeding van de toekomst.
[Taal: NL]
https://www.agrotopia.be/over-agrotopia/#wat


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOLKSVERHALEN
De voorbije week kwam in ons gezin Sint Gummarus ter sprake. Die zou aangeroepen worden "tegen kwade wijven". Een verhaal dat toelichting verdient - en, ja hoor: bij Volksverhalen lazen wij inderdaad dat er een Sint Gummarus was, die zijn arbeiders beschermde tegen zijn wrede vrouw die hen geen water gunde. Een verhaal dat ook in de Wikipedia bevestigd wordt.
Kortom: de site met Volksverhalen is en blijft een prachtige bron voor informatie over folklore!
https://www.volksverhalen.be/
https://www.volksverhalen.be/Lier_Sint-Gummarus
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gummarus_van_Lier


VRIJDAG MULTIMEDIA: MY ROOM IN 3D
Dit is een project van een knappe informaticus, die zijn kamer in 3D heeft uitgewerkt en op een website geplaatst hebt als staaltje van zijn kunnen. Je kan immers kleuren en allerlei parameters aanpassen. Knap gedaan!
[Taal: ENG]
https://my-room-in-3d.vercel.app/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE RUIMTE

Bij de Nederlandstalige versie van Mashable vind je enkele prachtige video's van de ruimte. Ruimte porno als het ware, voor de liefhebber!
[Taal: NL]
https://nl.mashable.com/science/3700/de-9-meest-spectaculaire-4k-ruimtevideos-om-van-de-aarde-te-ontsnappen


VRIJDAG MULTIMEDIA: HELGA STENTZEL
Deze artieste is vooral bekend voor de kleren die zij op waslijnen hangt, maar zodanig dat zij de vorm krijgen van dieren. De kunst kan je aankopen via de website, maar wij vermelden de artieste omdat zij toch wel een origineel concept heeft.
[Taal: ENG]
https://www.helgastentzel.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch violist en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Prume
    Indische kastenstelsel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_kastenstelsel
    Roman van Willem Frederik Hermans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uit_talloos_veel_miljoenen
    Amerikaanse, Nieuw-Engelandse, indierockband uit Boston - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Rare_Occasions
    Veldslag in 1636, tijdens de Dertigjarige Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Wittstock
    Griekse cynicus, literair-criticus en grammaticus uit de 4e eeuw v.Chr. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zo%C3%AFlus
    Amerikaanse competitieve reality-televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hell%27s_Kitchen_(Amerikaans_seizoen_20)
    Tsjechoslowaakse surrealistische schilderes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toyen
    Voetbalspeelster uit België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isabelle_Iliano


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronatoegangsbewijs (Nederland) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronatoegangsbewijs_(Nederland)
    Jom Kipoer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jom_Kipoer


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Namibië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Namibi%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Slecht tv-geluid bij films en series? Zo zorg je dat gesprekken luider zijn
https://www.ad.nl/tech/slecht-tv-geluid-bij-films-en-series-zo-zorg-je-dat-gesprekken-luider-zijn~a3af12e5/
- Wat is een Chromebook nou precies?
https://www.ad.nl/tech/wat-is-een-chromebook-nou-precies~ae939472/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Sims 4 – interieurdesigner
https://computertaal.info/2021/09/15/review-sims-4-interieurdesigner/
- Verband tussen elektronische toestellen en mentale gezondheidsproblemen
https://computertaal.info/2021/09/16/verband-tussen-elektronische-toestellen-en-mentale-gezondheidsproblemen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


-Mozilla VPN krijgt ondersteuning connectie via twee vpn's en eigen dns-keuze
https://tweakers.net/nieuws/187004/mozilla-vpn-krijgt-ondersteuning-connectie-via-twee-vpns-en-eigen-dns-keuze.html
- Apple en Google verwijderen verkiezingsapp oppositieleider na druk van Rusland
https://tweakers.net/nieuws/186996/apple-en-google-verwijderen-verkiezingsapp-oppositieleider-na-druk-van-rusland.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Facebook verwijdert accounts tegenstanders Duits coronabeleid
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-verwijdert-accounts-tegenstanders-duits-coronabeleid/article-news-1779545.html
- EDPnet al dagen getroffen door zware DDoS
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/edpnet-al-dagen-getroffen-door-zware-ddos/article-news-1779585.html


*** TANDEMTECH


-Dit waren de winnaars en verliezers van de online (sport)zomer van 2021
Goud, zilver en brons worden uitgedeeld
https://tandemtech.be/dit-waren-de-winnaars-en-verliezers-van-de-online-sport-zomer-van-2021-522789716493
- OPPO Enco Air review
Budget AirPods
https://tandemtech.be/oppo-enco-air-review-77aefe73223e*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

-Dit waren de winnaars en verliezers van de online (sport)zomer van 2021
Goud, zilver en brons worden uitgedeeld
https://tandemtech.be/dit-waren-de-winnaars-en-verliezers-van-de-online-sport-zomer-van-2021-522789716493
- OPPO Enco Air review
Budget AirPods
https://tandemtech.be/oppo-enco-air-review-77aefe73223e 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ZO VERWIJDER JE LOCATIEDATA
Telkens je een foto neemt met je iPhone, worden daarbij ook de gegevens opgeslagen van de plek waar de foto genomen werd (geotagging). Maar wanneer je die foto's gaat delen, dan is het beter voor je privacy om die gegevens te verwijderen.
Dit artikel van Lifehacker vertelt je hoe je dat doet.
https://lifehacker.com/how-to-remove-location-data-from-your-iphone-photos-bef-1847661277


TIP APPS: TIPS OM WINDOWS 11 TE GEBRUIKEN

Microsoft heeft de Windows Tips app uitgebreid met meer dan 100 nieuwe tips, die je moeten helpen om aan de slag te gaan met Windows 11. Je leert er nieuwe sneltoetsen voor je klavier, manieren om je pc te optimaliseren, enz.
https://www.howtogeek.com/755420/windows-11-will-teach-you-how-to-use-windows-11/

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MINIMALIST
Deze app voor iPhone, iPad, Mac zorgt ervoor dat je met sterke wachtwoorden kan werken, voor alle webdiensten en programma's: alle wachtwoorden worden in de manager onthouden, en jij moet enkel nog één wachtwoord onthouden: dat van deze manager.
De wachtwoorden worden via iCloud gesynchroniseerd, op al je iOS toestellen.
https://minimalistpassword.com/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/minimalist-3


GOOGLE CHROME VOOR LINUX


Nu is de officiële versie 93 van de Chrome browser ook beschikbaar voor Linux. Maar uiteraard ook voor Windows, Android, iOS en de Mac. Bij How To Geek lees je wat de grootste nieuwigheden zijn.
https://www.howtogeek.com/752242/whats-new-in-chrome-93/


FTP SERVER


Wellicht ken je de FTP-client FileZilla, die open source én gratis is? Wij gebruiken die al jaren, tot volle tevredenheid. De mensen achter deze software hebben nu een versie uitgebracht waarmee jij je eigen FTP-server kan draaien. Je krijgt daarbij verschillende opties, zoals gebruikersprofielen, het aanmaken van groepen, en ook SSL/TLS versleuteling.
https://www.chip.de/downloads/FileZilla-Server_19234574.html
https://filezilla-project.org/download.php?type=server


DARKTABLE: BEELDBEWERKER
Dit is al lang een van de beste gratis alternatieven voor Adobe Lightroom. Tot nu was de tool enkel beschikbaar voor mac en Linux, nu is er ook een versie voor Windows.  Je krijgt een hoogwaardige RAW-bewerker en omzetter, waarmee je je ganse collectie foto's snel bewerken kan.
https://www.chip.de/downloads/Darktable_95741105.html
https://www.darktable.org/


NTLITE FREE
Ook dit progje is gratis. Je kan hiermee zelf je installatie-dvd voor Windows 7, 8 en 10 aanmaken en die naar behoefte personaliseren door bijvoorbeeld thema's of bepaalde talen te verwijderen, waardoor je een compactere DVD krijgt.
https://www.chip.de/downloads/NTLite-Free_72883857.html
https://www.ntlite.com/


LIBREOFFICE 7.2.1


Dit is een nieuwe versie van het gratis open source alternatief voor Windows: LibreOffice. Je kan Office documenten openen en bewerken in deze tool, zonder dat je geld moet neertellen voor de Office versie van Microsoft.
https://www.chip.de/downloads/LibreOffice-64-Bit_85128558.html
https://www.documentfoundation.org/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De zwaarste taak in het leven van een vrouw is
een man ervan te overtuigen dat zijn bedoelingen gemeend zijn.
-Helen Rowland-