Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/9/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1225 van 11/9/2021Gegroet lezer,

Deze dag, 20 jaar geleden. Een dag die velen nooit voor mogelijk hielden - net zoals de aanslagen in Parijs, Londen, Madrid, Nice.... en het eigen Brussel staan ze in ons geheugen gegrift. Maar men leert leven met terreur, men moet het leren. En men hoopt op betere tijden.

Laat deze nieuwsbrief uw gedachten verstrooien, en u aanzetten tot creativiteit. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
JE CHATGESCHIEDENIS OVERZETTEN BIJ WHATSAPP
WhatsApp had het al aangekondigd op het Unpacked event van Samsung eerder deze maand. En nu is het werkelijkheid: voor het eerst zal je je chatgeschiedenis van je WhatsApp account van een Android en iOS toestel kunnen uitwisselen.

Het gaat daarbij om de geschiedenis van je gesprekken, voice memo's, foto's en video's.  Er is wel een "maar": je hebt ook een Lightning naar USB-C kabel nodig om de twee telefoons aan elkaar te koppelen. En de twee telefoons moeten hetzelfde telefoonnummer hebben - wat helemaal niet zo logisch is.

Voorlopig werkt deze overzetting enkel bij Samsung telefoons, maar WhatsApp belooft het uit te breiden naar meer toestellen. En ook hier is er weer een "maar": enkel bij een nagelnieuwe Samsung smartphone of een toestel dat je recent een factory reset gegeven hebt, zal het werken.

Kortom, nog lang geen vlot proces. Maar WhatsApp belooft dat het veilig en betrouwbaar is.
https://www.engadget.com/whatsapp-chat-history-ios-android-transfer-now-available-155546782.html?src=rssAPPLE STELT INVOERING VAN KINDERBESCHERMING SCANS UIT
Je hebt kunnen lezen dat Apple heel wat kritiek kreeg op zijn plannen om je foto's te scannen, op een heel anonieme manier weliswaar, om kindermisbruik op te sporen. Apple heeft nu aangekondigd dat het die plannen voorlopig uitstelt.

Na feedback van de gebruikers zelf, van actiegroepen, onderzoekers, en anderen, wil het nu enkele maanden lang meer input vragen van verschillende partijen, en verbeteringen uitvoeren aan de methodes die het hiervoor wou gebruiken.

Apple blijft achter zijn plannen staan, omdat die volgens het bedrijf erg belangrijk zijn om kinderen te beschermen tegen kinderlokkers, die communicatietools misbruiken om kinderen te rekruteren en misbruiken.

De beslissing om de invoering van de maatregelen uit te stellen, geldt voor de twee verschillende onderdelen ervan. Enerzijds het vergelijken van jouw foto's die je wil uploaden naar je iCloud, met een reeks hashes van gekende kindermisbruik (CSAM) afbeeldingen. En anderzijds het algoritme in Apple Messages dat op zoek gaat naar expliciete afbeeldingen, die verstuurd worden naar jongeren onder de 18.

Meer bij Apple zelf en 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2021/09/03/apple-delays-rollout-of-csam-detection-feature-commits-to-making-improvements/
https://www.apple.com/child-safety/
https://www.protocol.com/apple-csam-delayOOK APPLE GAAT JE VRAGEN OF HET JOU MAG TRACKEN
Of liever: het gaat je vragen of je 'gepersonaliseerde' advertenties wil zien. Toch wel een verschil, niet?

Het zit zo. Voortaan moeten ontwikkelaars, die advertenties willen tonen in hun app, jou toestemming vragen om je te mogen traceren, om zo relevantere advertenties te tonen, die gebaseerd zijn op jouw voorkeuren. De meeste gebruikers zullen op die vraag 'neen' zeggen. Wie wil nu getracked worden?

Daar kwam toch wel kritiek op. Want ook Apple vertoont advertenties, en kan die personaliseren. Waar vraagt het om jouw toestemming? In de nieuwe bèta van iOS 15 is daarop een antwoord gekomen: het zal voortaan jouw toestemming vragen om gepersonaliseerde advertenties te mogen tonen in de App Store en Apple News. Het zal hiervoor informatie gebruiken die Apple kent over jouw toestel, je aankopen van apps en content, en de Apple News artikels die je leest.

Met andere woorden: Apple gaat dezelfde regels voor zichzelf toepassen als voor externe ontwikkelaars. Of toch niet? Twitteraar Alex Heath wijst erop dat de tekst die gebruikt wordt in de vraag naar toestemming bij externe ontwikkelaars het heeft over "tracking", en bij Apple zelf over "personalisering". En dat maakt toch een wereld van verschil, neen?
https://www.theverge.com/2021/9/2/22654121/apple-personalized-ads-ios-15-prompt-app-trackingTIKTOK STEEKT YOUTUBE VOORBIJ
We hebben het al eerder gehad over App Annie, een website die monitort hoe vaak mensen bepaalde apps gebruiken. En uit een nieuwe analyse blijkt nu dat TikTok het beter doet dan YouTube als het aankomt op de gemiddelde kijkduur per gebruiker, in de VS en het VK.

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat deze data enkel slaan op Androidtoestellen, en dat het ook belangrijke landen zoals China niet meetelt, waar het onder de naam Douyin erg populair is. Ook moet je beschouwen dat het kijkduur per gebruiker gaat. YouTube blijft koploper in totaal bekeken tijd, gewoon omdat het meer gebruikers heeft.

Nog een trend die App Annie kon vaststellen is dat apps met een prominente live-streaming functie tegenwoordig tot de belangrijkste inkomstenbron behoren: zij zijn goed voor driekwart van het geld dat in de eerste helft van 2021 besteed werd in de 25 belangrijkste social apps.
https://www.bbc.com/news/technology-58464745DUITSLAND WIL SMARTPHONEFABRIKANTEN VERPLICHTEN TOT LANGERE UPDATES
Volgens de Duitse publicatie Heise zou de Duitse wetgever een wet willen uitvaardigen, waarbij de fabrikanten van smartphones verplicht worden om zeven jaar lang beveiligingsupdates te verstrekken. Maar zij zouden ook ervoor moeten zorgen dat onderdelen beschikbaar worden tegen betaalbare prijzen, zodat die vervangbaar kunnen worden.

En dat is toch wel een belangrijke stap naar een groenere, duurzamere maatschappij. Want buiten alle stikstof om, de overstap naar elektrische wagens, minder vlees eten, zit er ook de knop in die je moet omdraaien naar je elektrische toestellen: als ze nog goed zijn, als je ze kan blijven gebruiken, waarom zou je dan na 1 of 2 jaar al naar een nieuwer toestel moeten overstappen?

De enige reden waarom dat nu gebeurt, is dat je geen beveiligingsupdates meer krijgt. Of dat je je toestel bijvoorbeeld hebt laten vallen, en je dat niet kan laten herstellen, omdat er geen vervangstukken in de handel verkrijgbaar zijn.

Nu is het wel zo dat de EU een wetgeving uitgevaardigd heeft, die vanaf 2023 van kracht wordt. Daarbij zal vijf jaar aan security updates geboden moeten worden. Duitsland doet het dus beter. Maar anderzijds is er een lobbygroep DigitalEurope, die bestaat uit Samsung, Google en Apple, die lobbyt voor updates gedurende 3 jaar.
https://thenextweb.com/news/germany-phone-security-updates-right-to-repairGOOGLE: MEER OPTIES VOOR OFFLINE MODUS VAN GOOGLE DRIVE
Een tijdje geleden had Google al een bètaversie uitgebracht van een offline modus van de webversie van Google Drive. Nu zou er een algemene uitrol komen va deze functie, waarbij alle mogelijke soorten bestanden offline geraadpleegd kunnen worden. Want tot nu toe was dat beperkt tot Google Docs, Sheets en Slides.

Deze functie zal uitgerold worden naar zowel persoonlijke als zakelijke Google accounts. Bij die laatste zal de admin manueel de offline toegang voor de domeinen moeten activeren.

Meer bij Android Central.
https://www.androidcentral.com/google-drive-rolls-out-nifty-feature-offline-access-everyonePROTONMAIL ZOU GEGEVENS ACTIVIST VRIJGEGEVEN HEBBEN
Je hebt wellicht al gehoord van ProtonMail, een webdienst die de nadruk legt op end-to-end versleuteling bij de communicaties. De laatste dagen kreeg die dienst heel wat kritiek, omdat uit een politierapport bleek dat de Franse overheid het IP-adres kon bemachtigen van een Franse activist, die een Protonmail adres gebruikte.

Protonmail heeft hierop gereageerd door te stellen dat het standaard geen IP-adressen noteert van de gebruikers, en dat het enkel handelt in overeenstemming met de plaatselijke regelgeving, in dit geval de Zwitserse wet. Nu is het wel zo dat de Franse politie niet om het IP-adres vroeg, maar wel de Zwitserse: de Franse politie had aan de Zwitserse politie via Interpol een verzoek ingediend, om Protonmail te verplichten het IP-adres vrij te geven.

De activist in kwestie behoort tot een groep krakers, die ageren tegen speculaties in immobiliën, AirBnB en dure restaurants. Over de achtergrond van deze groep lees je meer bij TechCrunch, dat ook dieper ingaat op de manier en de reden waarom Protonmail de gegevens van de gebruiker vrijgaf, en of het de gebruiker correct hierover inlichtte.
https://techcrunch.com/2021/09/06/protonmail-logged-ip-address-of-french-activist-after-order-by-swiss-authorities/WHATSAPP PRIVACY: WAT KUNNEN DE MODERATOREN ZIEN
Iedereen wil dat zijn boodschappen niet gelezen kunnen worden door derden. En dan moeten die boodschappen niet eens crimineel of terroristisch of seksueel getint zijn - je wil gewoon dat niemand je gesprek meeleest, net zodat je niet wil dat er iemand je telefoon afluistert, of achter je rug staat te luistervinken.

WhatsApp belooft een dergelijke privacy, door end-to-end encryptie. Maar een onderzoek van ProPublica brengt aan het licht dat WhatsApp meer dan 1.000 mensen in onderaanneming heeft die miljoenen berichten doorploeteren. Privé-berichten, afbeeldingen, video's  die door andere WhatsApp gebruikers aangemeld werden als ongepast. En daarna gescreend werden door het AI-systeem van het bedrijf.

Daarop moeten die onderaannemers dan beslissen of wat zij op hun scherm zien gepast was of niet, en dat in minder dan een minuut. WhatsApp ontkent echter dat het hier om "modereren" gaat - en dat in tegenstelling tot wat Mark Zuckerberg zegt over twee andere poten van het Facebook concern, Instagram en Facebook zelf. Daar werken namelijk 15.000 moderatoren om content op Facebook en Instagram te bekijken, content die niet versleuteld is.

Het bericht van ProPublica kreeg heel wat kritiek, want het is eigenlijk heel logisch dat die moderatoren de berichten kunnen inkijken. Het zijn immers de gebruikers zelf die de boodschap doorsturen, omdat zij bijvoorbeeld lastiggevallen worden. En het is dus normaal dat die het bericht kunnen lezen. Wat wel controversieel is, is dat ook metadata meegestuurd worden, zoals gegevens over andere gebruikers.

Meer bij ProPublica.
https://www.propublica.org/article/how-facebook-undermines-privacy-protections-for-its-2-billion-whatsapp-users
 


VK PLEIT VOOR UNIVERSELE COOKIE-INSTELLINGEN
Het blijft een oud zeer: de EU-reglementering verplicht websites ertoe om jou toestemming te vragen om cookies te plaatsen op jouw computer. Bij elke website die je voor het eerst bezoekt krijg je een pop-up te zien die jouw toestemming vraagt. Je hebt dan de optie om te bekijken welke cookies de website gaat plaatsen, en zo fijnmazig de gewenste cookies te activeren. Maar bij de meeste websites is dat -opzettelijk of niet- heel ingewikkeld, zodat je er al snel de brui aan geeft en "alles accepteren" aanklikt. Andere websites spelen het spel eerlijker, en laten je een duidelijke keuze tussen noodzakelijke cookies voor statistieken, en andere cookies voor personalisering. Helaas zijn de sites die deze eerlijke weg bewandelen in de minderheid...

Niet echt fijn voor de gebruiker eigenlijk. En daarom heeft de Britse Information Commissioner Elizabethe Denham een overleg gepland met de verantwoordelijke personen van de G7, met een voorstel om dit te vereenvoudigen. Techbedrijven zouden de instellingen van browers, apps, en toestellen zodanig moeten maken dat de gebruiker één keer een privacy-instelling kan bepalen, die voor alles geldt, in plaats van telkens opnieuw met pop-ups geconfronteerd te worden.

Het VK mag dan al niet meer tot de EU behoren, maar wij hopen uit de grond van ons hart dat de EU ook een dergelijk standpunt gaat innemen tegen de techbedrijven!
https://www.zdnet.com/article/tech-firms-need-to-help-fix-the-webs-cookie-chaos-says-data-privacy-chief/#ftag=RSSbaffb68GROOT PROBLEEM: OUTLOOK TOONT ECHTE INFO VAN CONTACT BIJ GESPOOFTE IDN DOMEINEN
Het probleem bestaat al veel langer: bij IDN-domeinnamen die gebruikmaken van vreemde lettertekens, word je vaak op het verkeerde been gezet. Sommige lettertekens die in die vreemde taal lijken op wat in ons alfabet bestaat, hebben al menige internaut om de tuin geleid. Bijvoorbeeld bij  someone@arstechn?ca.com is de "i" geen i, maar een karakter uit het Cyrillische schrift.

Het probleem is dat browsers niet waarschuwen wanneer je zo'n domeinnaam tegenkomt tijdens het surfen of na het aanklikken van een link in een mail. De Outlook mailclient heeft, zo waarschuwt Ars Technica, dit probleem nu nog wat verzwaard. Want wanneer Outlook een mail tegenkomt die afkomstig lijkt van een persoon in een nagemaakt domein, dan wordt nu het adreskaartje van die echte persoon vertoond, van dat echte domein, niet van dat vervalste adres.

Het probleem is te herleiden tot de invoering van IDN of Internationalized Domain Names, domeinnamen die bestaan uit een mengeling van Unicode karaktersets, dus bijvoorbeeld letters van zowel het Latijns als Cyrillisch alfabet. Dat werd in 1996 ingevoerd.

Nu is het zo dat een IDN eigenlijk ook in zijn pure ASCII-formaat (de "punicode" versie van de domeinnaam) weergegeven zou kunnen worden, die onmiddellijk de vervalste letters kan aantonen. De laatste versie van de Chrome browser doet dat: voer je daar dit adres in, dan krijg je dit:  xn--arstechnca-42i.com

Een valkuil die dringend ook door de andere browsers aangepakt zou moeten worden. En die Microsoft met zijn Outlook-adreskaartjes nog wat dieper gegraven heeft...

Meer achtergrond bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2021/09/microsoft-outlook-shows-real-persons-contact-info-for-idn-phishing-emails/TWITTER PAST VORMGEVING AAN EN LAAT JE MENSEN ONTVOLGEN
Twee nieuwigheden bij Twitter, althans zij worden momenteel uitgetest. Het eerste is een wijziging in de vormgeving: voortaan verschijnen afbeeldingen en video's op je mobiele toestel van rand tot rand. Tot nu toe was de tekst van rand tot rand, en sprong de afbeelding/video in aan beide kanten.

In een e-mail aan The Verge zei Twitter dat het deze verandering uittest omdat het gesprekken wil ondersteunen die zowel visueel als tekstueel zijn. Bij The Verge krijg je een voorbeeld hiervan te zien. (1)

Hiermee  kan Twitter ook meteen komaf maken met het probleem dat het heeft met het bijsnijden van afbeeldingen. De algoritmes die gebruikt worden om te bepalen welk stuk er behouden blijft, zouden namelijk een vooroordeel hebben, met een voorkeur voor blanke gezichten.

En Twitter zou Twitter niet zijn als er al klachten te lezen vielen over deze test. Onder andere omdat het onderscheid tussen een tweet en een afbeelding van een tweet minder duidelijk zou zijn.

De tweede nieuwigheid is dat je voortaan een "soft block" kan doen, ervoor kan zorgen dat jouw tweets niet automatisch in de tijdlijn van een gebruiker terecht komen, zonder daarom die gebruiker te blokkeren - wat bij de meeste gebruikers toch als een belediging overkomt. Deze nieuwe functie is de "remove follower", die te vinden is in het menu dat achter de drie puntjes naast iemands naam staan. Een gebruiker verwijderen uit jouw lijstje met volgers kon je vroeger in zekere zin ook, maar via een omweg: je moest dan eerst iemand manueel blokkeren en dan deblokkeren. Ook hierover meer bij The Verge (2)
https://www.theverge.com/2021/9/7/22661188/twitter-edge-to-edge-media-tweets-no-cropping?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2021/9/7/22661452/twitter-follower-remove-soft-block-test?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE: UPDATES VOOR WORKSPACE
Ook bij Google valt er nieuws te rapen, en wel over zijn Workspace, een suite met productiviteitstools die voorheen bekendstond onder de naam G Suite.

Om te beginnen lanceert het Spaces, een tool waarmee teams in real time kunnen samenwerken en taken kunnen beheren. Er komt ook een controlepaneel, waarmee je toegang krijgt tot je inbox(en), chats, vergaderingen. De boodschappen worden in conversatievorm weergegeven (threading), zodat je op elke boodschap binnen een space kan antwoorden. Er komen ook tools voor het modereren van content en het beheer van de spaces. Verder kan je voor elke werkdag aangeven of je thuis of online werkt, voor een hele dag of zelfs per uurrooster. Dit geef je dan aan in je Kalender.

Je zal vanuit Meet, de tool om virtueel te vergaderen, een oproep kunnen doen vanop zowel je mobiele toestel als je vaste computer. Voorlopig gaat dat vanuit je Gmail app zijn, waaruit sommige waarnemers afleiden dat Gmail de centrale plek wordt waarvan Google wil dat alles daar gaat gebeuren.

Er komt ook speciale hardware voor Meet. Een all-in-one toestel met een 27 inch scherm, en een toestel van maar liefste 65 inch dat beelden in 4K weergegeven, beiden gemaakt in partnerschap met het bedrijf Avocar.

Kortom, een resem nieuwigheden!
https://venturebeat.com/2021/09/08/google-debuts-meet-features-including-companion-mode/
https://slashdot.org/story/21/09/08/1439206/the-gmail-app-takes-calls-now-too-because-google-wants-it-to-do-everything?utm_source=slashdot&utm_medium=twitterNOG NIEUW BIJ TWITTER: GROEPEN EN REAGEREN MET EMOJI
Gisteren hadden we het over twee Twitter-nieuwigheden: unfollow user en de nieuwe weergave van afbeeldingen / video's. Maar Twitter heeft nog wat nieuwigheden die uitgetest worden.

Om te beginnen brengt het zijn eigen versie uit van groepen, die het dan "communities" noemt. Die zouden een meer intieme ruimte moeten creëren om met anderen te spreken.

Je zou het kunnen beschouwen als een kruising tussen de subreddits, en de Facebook Groups. Een 'community' zou draaien rond een bepaald onderwerp (topic). De groep heeft een eigen tijdlijn, waarop de leden van de groep kunnen posten. Alle communities zijn publiek, en kunnen door iedereen bekeken worden (posten is dus wel voorbehouden tot leden van de groep). Moderatoren bepalen de regels van de community, en zij kunnen iemand uitnodigen om lid te worden van een groep. Maar ook wie al lid is van de groep, kan iemand anders uitnodigen.

Deze nieuwe optie, zo meent Engadget, moet het gemakkelijker maken voor wie nieuw is op Twitter, om een hoekje te vinden dat hen aanspreekt. Eerder had Twitter dat geprobeerd met Topics, waarbij tweets die volgens Twitter beantwoorden aan jouw interesses, in je tijdlijn ingelast worden. Deze Communities nemen dat idee nog wat verder. (2)

Een tweede nieuwigheid test Twitter uit in Turkije, om op een tweet te reageren met een emoji. Bij de test zijn er vier extra emoji's mogelijk, naast het hartje dat er nu al is, (applaudiserende handen, tranen met tuiten lachen, nadenken en gewoon huilen). De test wordt uitgevoerd op iOS, Android en het web, en er zouden nog meer reacties komen gebaseerd op de feedback die het nu krijgt.

Merk hierbij op dat er geen boze emoji's bij zijn, wellicht omdat het negatieve reacties niet wil aanmoedigen. Meer bij Techcrunch (3)
https://www.theverge.com/2021/9/8/22661649/twitter-releases-communities-facebook-groups-reddit-competitor
https://www.engadget.com/twitter-communities-170039437.html?src=rss
https://techcrunch.com/2021/09/09/twitter-users-in-turkey-can-now-emoji-react-to-tweets/TECH GIGANTEN TOCH VOORZICHTIG MET AI
Bij Reuters een interessant artikel, met daarin interviews met mensen die bij grote techbedrijven (Google, Microsoft en IBM) aan de slag zijn op de afdeling Artificiële Intelligentie, en die bekijken van een ethische kant. Reuters bekeek met hen welke AI-projecten deze bedrijven afgewezen hebben, omdat zij daar vragen bij stelden.

Zo heeft de Cloud-afdeling van Google in september 2020 een vraag van een financieel bedrijf afgewezen, om AI te gebruiken om de kredietwaardigheid van klanten te bepalen. Dit jaar heeft Google ervoor gezorgd dat AI-functies emoties zouden gaan analyseren. IBM heeft een vraag van een klant afgewezen voor een meer geavanceerd systeem voor gelaatsherkenning. En Microsoft heeft limieten gesteld op software die stemmen kan imiteren.

De conclusie van het artikel: de drie bedrijven zouden het verwelkomen dat er een duidelijke regelgeving zou komen voor het gebruik van AI. Wetgevers, aan het werk!
https://www.reuters.com/technology/money-mimicry-mind-control-big-tech-slams-ethics-brakes-ai-2021-09-08/FACEBOOK EN RAY-BAN STELLEN SLIMME BRIL VOOR
Facebook en Ray-Ban hebben in een eerder deze week aangekondigd evenement de eerste "slimme" bril voorgesteld, die geproduceerd werd in samenwerking tussen beide bedrijven.

Concreet bevat het frame van de bril twee camera's die naar voren kijken, en video en foto's kunnen opnemen. Die synchroniseren met een bijhorende camera app op je smartphone, Facebook View, waar je ook de beelden van je camera kan bewerken en delen naar andere apps op je smartphone. Op de bril zelf is er een fysieke knop om het opnemen te starten, of je kan "Hey Facebook, take a video" zeggen om de opname hands-free op te starten.

In de zijkant van het frame zit ook een touchpad, waarmee je het volume kan aanpassen, en ook kan pauzeren wat je hoort. Maar de luidsprekers in het montuur kunnen ook via bluetooth geluid van je smartphone kan beluisteren, je kan een telefoongesprek beantwoorden of naar een podcast luisteren zonder je smartphone ter hand te moeten nemen.

De bril voelt als een gewone bril, en ziet er ook zo uit. Maar is dat wel ideaal? Bij Google Glasses had je tenminste nog een lichtje, dat je vertelde wanneer iemand iets aan het opnemen was. Het spionage-effect van die Google Glasses heeft het uiteindelijk de das omgedaan. En nu een Ray Ban zonder verklikkerlichtjes?

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/9/9/22662809/facebook-ray-ban-stories-camera-smart-glasses-hands-on?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4 

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SHIRT MEET JE HARTSLAG EN ECG
Onderzoekers van de Rice University hebben sensoren gemaakt van draden, bestaande uit koolstofnanobuisjes. Die draden kunnen dan als siersteken genaaid worden op kleding, zoals sportshirts.

Zo kan je dan gewoon een shirt aandoen die meteen je ECG en hartslag meet. En via geintegreerde Bluetooth doorstuurt naar een ontvanger, zoals je smartphone.

De resultaten zijn veelbelovend, want in een test werd de 'smart jersey' vergeleken van een borstband met geïntegreerde elektroden en met een conventioneel ECG, waarbij elektroden bevestigd worden op de borst, armen en benen. En de shirt leverde de beste resultaten!

De trui zou ook aangenaam om dragen zijn, omdat de draadjes van de nanobuisjes zacht en flexibel zijn. EN je kan de trui ook wassen in de wasmachine.
https://www.pressetext.com/news/20210901004MICROSOFT LANCEERT MICROSOFT START
Tot voor kort had je de MSN feed in je Windows, en Microsoft News. Die twee worden nu gecombineerd tot Microsoft Start, die je in Windows 11 als een widget zal zien. Maar ok op je taakbalk in Windows 10.

Die bevat nieuws- en mediakanalen van meer dan 1.000 uitgevers, gebaseerd op AI en machine learning die zullen selecteren welk nieuws jij zal zien, op basis van je interesses en hoe je reageert op content.

Er zouden ook "menselijke" moderators aan werken , maar vermits Microsoft volgens The Verge verleden jaar dozijnen journalisten en redactieleden ontslagen heeft, is het nog een vraag wie die moderatoren zijn, en met zijn hoevelen die zijn.

Wil je weten hoe die Microsoft Start eruit ziet, dan kan je dat uittesten via de online versie, of via de iOS en Android apps voor je mobiele toestel. De links vind je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/9/7/22660483/microsoft-start-news-feed-windows-11-featuresMOTOROLA KONDIGT VERBETERDE VERSIE AAN VAN DRAADLOOS HERLADEN
Motorola had een tijdje geleden een draadloos herlaadsysteem aangekondigd - dat nog altijd geen concrete vorm aangenomen heeft. Maar nu meldt het dat er een verbeterde versie aankomt. Bij de vorige versie kon je één enkel toestel vanop één meter afstand herladen.

Bij deze nieuwe versie kan je tot vier toestellen tegelijkertijd herladen, vanop een afstand van 3 meters. Er is ook een breder reikwijdte, van 100 graden. Maar je kan wel maar maximaal 5W herladen.

Meer bij Android Central.
https://www.androidcentral.com/motorolas-new-space-charging-tech-can-charge-four-devices-simultaneouslyLOGITECH BRENGT DE LOGI DOCK UIT VAN 399 DOLLAR
Nog een hardware bericht: Logitech kondigt de lancering aan van de Logi Dock, die $399 zal kosten. Bij dit apparaat kan je tot vijf USB toestellen aansluiten en twee monitors. Het functioneert trouwens ook als een luidspreker, en je kan andere toestellen herladen via de dock.

Bij het ontwerpen van de Dock werd vooral rekening gehouden met hybride werken. Zo bevat de dock toetsen om video aan en uit te zetten bij populaire videoconferentie platformen, en zit er ook een luidspreker in die achtergrondgeluid uitfiltert.

Met de Logi Tune software kan je ook de lichtjes op de dock aanpassen, op basis van de meldingen die je krijgt en belangrijk vindt. Het toestel zou deze winter op de markt komen.
https://www.theverge.com/2021/9/8/22662237/logitech-logi-dock-features-pricing-release-dateKIJK DOOR EEN SLEUTELGAT EN ZIE DE HELE KAMER
Onderzoekers aan de Computational Imaging Lab van Stanford University hebben een toch wel interessante demo gegeven: een afbeeldingstechniek die non-line-of-sight heet, met andere woorden: die dingen kan zien die eigenlijk niet in het gezichtsveld liggen. Hierbij zou een laser via een kleine opening in een kamer, denk aan een sleutelgat, bewegende beelden kunnen zien in een kamer.

De techniek waarop die berust heeft te maken met de beweging van photons in de kamer, die reageren op beweging - maar de juiste technische uitleg vind je bij Gizmodo.

De afbeeldingen die met deze technologie gemaakt worden zijn eigenlijk niet denderend van kwaliteit, maar wanneer die gekoppeld zouden worden aan AI, dan zou dit bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om te zien of een persoon zich in een kamer bevindt. Spannend!
https://gizmodo.com/a-single-laser-fired-through-a-keyhole-can-expose-every-1847638281


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: HBLV TRUE CRIME

Het Nieuwsblad heeft zijn podcast Stemmen van Assisen,  de krant Het Belang van Limburg heeft ook een True Crime podcast. En die benadert de misdaden vanop een andere invalshoek. Het Nieuwsblad bekijkt vooral de onderzoeksmethoden, hoe de speurders de dader konden ontdekken, HBVL spreekt vooral met de belangrijkste betrokkenen.
Zoals bij De nieuwste 3-delige reeks "De moordenaarsrit", over een jong meisje dat ziet hoe haar vader vermoord werd. De voorgeschiedenis, de feiten, de advocaat ter verdediging, het nieuwe leven dat het meisje opgebouwd heeft: zij komen aan bod.
Te beluisteren op de website van HBVL of via je podcast app.
https://www.hbvl.be/podcast/van-moord-tot-verdict
 
De nieuwe oogst


WEBTYPOGRAPHY: EEN HELE WETENSCHAP
Teksten op het web moeten duidelijk leesbaar zijn. Maar daar steekt een hele wetenschap achter. De ruimte tussen letters geven een ritme aan, letters met of zonder schreef kunnen rust geven of juist niet.
Deze website is aan deze edele kunst gewijd. Je vindt er echt heel verhelderende informatie!
[Taal: ENG]
http://webtypography.net/intro/


NOTEGARDEN: NOTITIES MAKEN

Deze website en bijhorende app stellen je in staat om notities te maken in tekstuele vorm, die je in een hiërarchie kan stoppen die je uitplooien kan. Een ideale hulp bij je studies, want door dergelijke notities kan je je cursussen veel langer onthouden.
[Taal: ENG]
https://notegarden.web.app/#


GIF FINDER
Een website om gemakkelijk een GIF'je te vinden dat je kan gebruiken in de social media. Gewoon enkele trefwoorden intikken, zoals "dog smile bark" en de resultaten heb je meteen!
[Taal: ENG]
https://marcosmarp.github.io/GIFinder/


MIT MATHLETS

Op deze website vind je een pakket dynamisch Javascript "Mathlets", die je kan gebruiken in lessen over differentiële vergelijkingen en andere mathematische onderwerpen. Er zijn ook voorbeelden die tonen hoe je het kan gebruiken in huiswerk, groepswerk en demo's.
[Taal: ENG]
https://mathlets.org/


BBC GOOD FOOD
Een website van de BBC, met daarin vooral gezonde recepten. Heel veel how-to's, zoals hoe rijst koken, glazen potten steriliseren, en testen van keukengerei zoals keukenrobots.
[Taal: ENG]
https://www.bbcgoodfood.com/


WATERBEAR: DOCUMENTAIRES
Op deze website kan je tal van documentaires vinden die je gratis bekijken kan. Zij gaan allemaal over de toekomst van onze planeet, en willen je aanzetten om nu actie te ondernemen.
[Taal: ENG]
https://www.waterbear.com/


REVOLT: ALTERNATIEF VOOR DISCORD
Deze communicatiedienst werpt zich op als een alternatief voor Discord, maar dan in de vorm van open source. Zo wordt de achterliggende structuur transparant, en kan iedereen zijn eigen bot maken om op Revolt te werken, en je kan zelfs een eigen versie maken van de Revolt client.
https://revolt.chat/


ONTBREKENDE FOTO S IN WIKIPEDIA

Een oproep aan vrijwilligers, met camera. Het is een lijstje van pagina's in de Wikipedia waar een foto ontbreekt. Het gaat niet zozeer om natuurfoto's;, als wel om foto's met personen.
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wikipedia_requested_photographs


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BRUSSELSE NIEUWE
Enkele journalisten en oud-politici lanceerden deze website, die nieuws wil brengen over de Europese ontwikkelingen, maar dan wel vooral nieuws dat Nederlanders aangaat. Een mooi initiatief, dat misschien ook wel Vlaamse / Belgische navolging verdient?
[Taal: NL]
https://brusselsenieuwe.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CLICKCARE
Dit is een nieuw platform, opgericht door twee particulieren. Het platform wil zorgorganisaties zoals huisartsen of apotheken, in contact brengen met zelfstandige zorgverleners. Een huisarts, evenement of bedrijf kan op het platform een opdracht plaatsen, en een zelfstandige zorgverlener kan zich kandidaat stellen voor de opdrachten.
[Taal: NL]
https://www.clickcare.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ARCHITECT JEROEN APERS
Een website gewijd aan architectuur. Beelden van imposante architecturale concepten, maar ook van evoluties van stadswijken.
[Taal: NL]
https://blog.jeroenapers.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FILM NOIR

Op deze website kan je 60 films gratis bekijken ui het "film noir" genre. Met dat genre wordt hard-boiled fiction bedoeld, films die in donkere omgeving afspelen en opgenomen worden in een heel mooie zwart-wit omgeving met heel veel aandacht voor artistiek beeld.
[Taal:  ENG]
https://www.openculture.com/free_film_noir_movies


VRIJDAG MULTIMEDIA: CLOSER TO VAN EYCK
Jan Van Eyck, een van onze grootste Vlaamse kunstenaars, valt nu online te bewonderen. En wel in hoge resolutie: op deze website kan je inzoomen op de allerkleinste details. En zelfs de lagen onder het huidige verfoppervlak kan je bekijken!
[Taal: NL]
http://closertovaneyck.kikirpa.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IDA FROSK
Deze blogster maakt er e[en kunst van om het voedsel op haar bord op een artistieke manier te schikken. Haar Instagram account bevat heel leuke beelden!
[Taal: ENG]
https://www.instagram.com/idafrosk/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch acrogymnaste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lara_Schollier
    Indiaas acteur en filmproducent uit de Telugu-filmindustrie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahesh_Babu
    Kaartspel gebaseerd op kaarten met priemgetallen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Primes_(kaartspel)
    Chinees diplomaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zhang_Jinxiong
    Australische indierockband uit Brisbane - https://nl.wikipedia.org/wiki/Last_Dinosaurs
    Franse spoorlijn van Marcq naar Dommary-Baroncourt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Marcq-Saint-Juvin_-_Baroncourt
    Schilderij van Lambert Sustris dat hij tussen 1548 en 1560 schilderde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Noli_me_tangere_(Sustris)
    Belgisch acrogymnaste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanne_Van_Overberghe


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Tour de l'Ardèche 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tour_de_l%27Ard%C3%A8che_2021
    [ENG] De laatste zorgelijke variant van COVID-19 is de mu-variant: https://en.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2_Mu_variant
    Het hebreeuwse nieuwe jaar 5782 is onlangs begonnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosj_Hasjana


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over kunst en cultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Kunst_%26_Cultuur


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zoek je een ultrawide-beeldscherm? Dit zijn de beste van het moment
https://www.ad.nl/tech/zoek-je-een-ultrawide-beeldscherm-dit-zijn-de-beste-van-het-moment~a011f93b/
- Apple organiseert grote iPhone-aankondiging: deze hints zitten volgens fans in de uitnodiging verstopt
https://www.ad.nl/tech/apple-organiseert-grote-iphone-aankondiging-deze-hints-zitten-volgens-fans-in-de-uitnodiging-verstopt~ac36c6a3/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Police Simulator – Patrol Officers
https://computertaal.info/2021/09/10/review-police-simulator-patrol-officers/
- Review: Ashampoo 3D CAD Architecture 8
https://computertaal.info/2021/09/09/review-ashampoo-3d-cad-architecture-8/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple Music gebruikt Shazam om royalty's van dj-sessies eerlijker te verdelen
https://tweakers.net/nieuws/186700/apple-music-gebruikt-shazam-om-royaltys-van-dj-sessies-eerlijker-te-verdelen.html
- Apple Music gebruikt Shazam om royalty's van dj-sessies eerlijker te verdelen
https://tweakers.net/nieuws/186700/apple-music-gebruikt-shazam-om-royaltys-van-dj-sessies-eerlijker-te-verdelen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Technologiereuzen verdienden 44 miljard dollar aan 'war on terror' (rapport)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/technologiereuzen-verdienden-44-miljard-dollar-aan-war-on-terror-rapport/article-news-1776813.html
- Apple ontslaat kritische werkneemster
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-ontslaat-kritische-werkneemster/article-news-1776845.html
*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy Flip 3 review
Ik was nieuwsgierig, maar nu heb je mijn aandacht.
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-flip-3-review-86fb5d1453e6
- Huawei MateView GT review: breed beeld met gimmicks
Een verrassend solide totaalplaatje
https://tandemtech.be/huawei-mateview-gt-review-breed-beeld-met-gimmicks-5c8635b6abb1
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Nieuwe Belgische kinderapp is even veilig als een digitale bankkluis: “We wilden geen compromissen sluiten rond veiligheid en privacy”
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/nieuwe-belgische-kinderapp-is-even-veilig-als-een-digitale-bankkluis-we-wilden-geen-compromissen-sluiten-rond-veiligheid-en-privacy
- De radicale mobiliteitsvisie van Erdem Ovacik (Donkey Republic): “In steden moeten we naar de perceptie van autobestuurders als losers”
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/de-radicale-mobiliteitsvisie-van-erdem-ovacik-donkey-republic-in-steden-moeten-we-naar-de-perceptie-van-autobestuurders-als-losers 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: DODGE AND BURN
Dit is een techniek in fotobewerking waarbij je bij een selectie van een afbeelding het beeld helderder maakt (dodge) , en een ander deel donkerder maakt (burn). Zo kan je in een afbeelding bepalen wat de kijker het eerst ziet, en je afbeelding duidelijker maken. How to Geek vertelt hoe je het doet bij de meeste beeldbewerkers.
https://www.howtogeek.com/742569/how-to-dodge-and-burn-in-photoshop-or-any-other-image-editor/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1630416302

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  WINSETVIEW: GELIJKVORMIG UITZICHT


Met WinSetView kan je de weergave van alle soorten mappen standaardiseren. Bij Windows kan je namelijk wel de weergave van de inhoud van één map aanpassen, maar dat geldt enkel voor die ene map. Deze tool zorgt voor een gelijke weergave van alle mappen in je systeem.
https://www.chip.de/downloads/WinSetView_183398320.html
https://github.com/LesFerch


EMSISOFT COMMANDLINE SCANNER
Met deze gratis tool kan je vanop de commandolijn je hele pc afzoeken met twee scan-engines, om zo virussen, spyware, trojans, wormen en dialers op te sporen. De probeerversie is gratis, de definitieve versie moet je betalen.
https://www.chip.de/downloads/Emsisoft-Commandline-Scanner_34961788.html
https://www.emsisoft.com/en/


REMIND: GEAVANCEERDE KALENDER

Dit is een software die je gratis mag gebruiken onder GNU General Public License. Het is een geavanceerde kalender en alarmen programma, met scripttaal, ondersteuning voor 12 verschillende talen, ondersteuning van de Gregoriaanse en Hebreeuwse kalender, met herinneringen en pop-up alarmen.
https://dianne.skoll.ca/projects/remind/


CRYPTOMATOR: VERSLEUTELING
Met dit open source programma kan je je data in de cloud versleutelen. De tool werkt samen met haast alle cloud-diensten.
https://cryptomator.org/
https://www.chip.de/downloads/Cryptomator_152273070.html


ICOFX: ICOON EDITOR
Tools waarmee je individuele icoontjes bewerken kan, bevatten meestal heel weinig functies. IcoFX maakt daarop een uitzondering: de tool bevat duizenden effecten en haast alle functies van een gewone beeldbewerker.
https://icofx.ro/?__c=1


REDDIT

De officiële Reddit app voor Windows 10 is nu beschikbaar in de Microsoft Store. Het is een progressive webapp, waarvoor je de laatste versie van Microsoft Edge nodig hebt.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9NS3RBQ5HV5F#activetab=pivot:overviewtab


HALLO NORTHERN SKY: DE RUIMTE
Alhoewel deze tool gratis is, bevat hij meer dan sommige betalende versies. De database bevat in zijn huidige versie 30.000 deep-sky voorwerpen, en alle sterren tot magnitude 2.
https://www.chip.de/downloads/Hallo-Northern-Sky-HNSKY_12995417.html
http://www.hnsky.org/


LINE: CHATPROGRAMMA
Met deze tool voor Windows 10 kan je tekst- en spraakberichten verzenden, foto's en video's. Bovendien zijn er tal van stickers en emoticons, om je boodschappen wat op te fleuren.
https://www.chip.de/downloads/Line-Windows-10-App_61991827.html
https://line.me/en/

   
INPIXIO PHOTO STUDIO
Dit is een alternatief voor dure professionele beeldbewerkers, die toch wel heel wat functies bevat. Zo kan je bijvoorbeeld met dit progje ongewenste personen uit de achtergrond van foto's verwijderen.
https://www.chip.de/downloads/inPixio-Photo-Studio_182981693.html
https://www.inpixio.com/?lang=en


PDF MULTITOOL

Met deze gratis tool kan je bijvoorbeeld meerdere PDF-bestanden tot één bestand samenvoegen. Je kan tekst omzetten naar PDF, maar ook de tekst uit een afbeelding extraheren.
https://www.chip.de/downloads/PDF-Multitool_121853298.html
https://bytescout.com/download/download_freeware.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Obstakels zijn dingen die iemand ziet
wanneer hij zijn ogen van zijn doel afwendt.
-E. Joseph Cossman-