Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/9/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1224 van 4/9/2021Gegroet lezer,

Ook deze week weer heel wat berichten uit de hele wereld, waarbij het bericht over Australië ons toch de wenkbrauwen deed fronsen. Het zou namelijk een verregaande surveillance toestaan, zonder enig bevel van een onderzoeksrechter. En ook een bericht over China, dat nu bepaalt hoeveel tijd jongeren mogen doorbrengen met gamen. Hoeveel tijd dat is, zal je verbazen. Snel aan uw leesvoer!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE VOERT ENKELE WIJZIGINGEN DOOR IN APP STORE REGELS MAAR IS HET GENOEG
Het lijkt erop dat Apple toch stilaan begint te beseffen dat de 30% commissie die het heft op alles wat er via zijn App Store gebeurt, wel wat overdreven is. Nadat verschillende partijen, voornamelijk ontwikkelaars, een groepsproces aangespannen had tegen Apple, heeft het een minnelijke schikking met hen uitgewerkt. Daarbij zullen iOS ontwikkelaars ook mogen communiceren met hun gebruikers, om hen te wijzen op het feit dat zij ook voor een app of abonnementsdienst kunnen betalen buiten de App Store om.

Nog volgens deze regeling zullen kleine bedrijven de volgende drie jaar slechts 15% commissie moeten betalen, in plaats van de gebruikelijke 30%,  voor in-app aankopen. Verder wordt ook het aantal mogelijkheden voor abonnementen en in-app aankopen uitgebreid. Heuglijk nieuws voor ontwikkelaars - maar de schikking moet nog wel goedgekeurd worden door de rechtbank zelf (1)

Apart van deze minnelijke schikking, heeft Apple aangekondigd dat nieuwsorganisaties die gebruikmaken van de Apple News app, voortaan slechts 15% commissie moeten betalen. Die lagere commissie legt de nieuwsorganisaties wel extra lasten op, o.a. moeten zijn hun content in een speciaal Apple News Format aanbieden, "originele en professioneel gemaakte" content aanbieden, en weken met abonnementen die automatisch vernieuwd worden, en uiteraard via het Apple betaalsysteem verlopen.(2)

Een beetje lossen langs hier, een beetje sterker de teugels aanhalen langs daar dus. Er is dan ook heel wat kritiek op deze minnelijke schikking - op lange termijn zou het weinig verschil maken voor ontwikkelaars, of voor de manier waarop de App Store echt werkt. Een onvrede die geïllustreerd wordt door opnieuw een zoveelste app-maker die zich beklaagt over de manier waarop zijn app na een kleine update, een bug fix, gewoon verwijderd werd uit de app. (3)

Kortom: Apple heeft nog wel wat werk voor de boeg om op dat gebied zijn imago te herstellen...
https://www.zdnet.com/article/apple-settles-lawsuit-to-allow-developers-to-use-payment-systems-outside-of-app-store/
https://techcrunch.com/2021/08/26/apple-lowers-commissions-on-in-app-purchases-for-news-publishers-who-participate-in-apple-news/
https://mjtsai.com/blog/2021/08/27/hopscotch-going-through-app-store-review/SNAPCHAT GAAT VOLUIT VOOR SCAN
Je hebt ons al wel vaker positieve commentaar horen leveren op Snapchat, dat vernieuwend lijkt te blijven. Ondanks het feit dat concurrenten van die sociale netwerk, dat enorm populair is bij jongeren, keer op keer de innovaties van Snapchat nabootsten, geeft Snapchat het niet op. En het blijft heerlijk interessante nieuwigheden uitbrengen.

Zo ook de Scan functie, die sinds kort een prominente plek in de camera app gekregen heeft . Hierdoor kan je Scan voor veel meer dingen gebruiken. Bijvoorbeeld om een hondenras te identificeren, planten, wijnen, auto's, voedingswaarde van eten, naast shopping mogelijkheden om bijvoorbeeld gelijkaardige kledij aan te bevelen die lijkt op wat jij doorheen je camera ziet.

Het leuke is natuurlijk ook dat Scan je kan aanbevelen welke Lenzen en effecten je zou kunnen gebruiken voor het beeld in de camera.

Goed gedaan, Snapchat!
https://www.theverge.com/2021/8/26/22642017/snapchat-scan-feature-ar-camera-visual-searchTWITTER START MET TICKETED SPACES
Verleden week kon je lezen dat Twitter, om zijn audio-tool Spaces wat meer te promoten, een test uitvoert waarbij je zou kunnen zien wat jouw vrienden beluisteren in Spaces. Nu volgt er nog een andere experiment: Ticketed Spaces, voorlopig alleen via de iOS app.

Daarbij kan je, wanneer je een Space creëert, daarvoor tickets verkopen die tussen 1 en 999 dollar kosten. Je kan ook bepalen hoeveel mensen maximaal je Space kunnen bijwonen.

Twitter zou daarbij 3% commissie innen op de in-app aankoop van een dergelijk ticket. Maar wellicht zou dit tarief hoger kunnen worden, wanneer de mogelijkheid opengetrokken wordt naar iedereen.
https://www.theverge.com/2021/8/27/22644283/twitter-ticketed-spaces-live-audio-testAPPLE: NIEUWE GERUCHTEN EN EEN OVERNAME VOOR APPLE MUSIC
Het moet gezegd worden: als geen ander slaagt Apple erin om de gebruikers warm te maken voor nieuwe producten. En het feit dat gespecialiseerde waarnemers al dan niet gelekte voorspellingen doen, speelt hierbij een grote rol.

Vandaag twee voorspellingen, en één feit. Om te beginnen een voorspelling van Bloomberg journalist Mark Gurman. Volgens hem zou de Apple Watch Series 7 een platter scherm hebben en hoekjes dan het huidig model, en het uurwerk zelf zal iets groter zijn, namelijk 41 en 45 mm. Maar er zouden voor de rest geen grote verbeteringen zijn op het gebied van gezondheidsfuncties. (1)

Apple analist Ming-chi Kuo van zijn kant verwacht dat de volgende iPhone ook een nieuwe verbindingstechnologie aan boord zal hebben: LEO of Low Earth Orbit. Dat is een internetverbinding die via satelliet gaat: wanneer je buiten een standaard 3 of 4G verbinding bent, kan je toch via satelliet bellen en boodschappen ontvangen. Het is echter nog niet duidelijk of dit beperkt zou zijn tot Apple diensten zoals iMessage en Facetime, of nog meer beperkt, tot enkel noodsituaties.

Volgens deze waarnemer zou LEO satelliet communicatie ook ondersteund worden in andere categorieën Apple-producten die je mag verwachten, zoals de AR headset, de Apple Car, en IoT toestellen (2).

Naast al die voorspellingen, die voor alle zekerheid nog bevestigd moeten worden, toch wel een hard feit: Apple heeft Primephonic overgenomen, een een muziekdienst die klassieke muziek streamt. En dat is een Nederlandse start-up, met kantoren in Amsterdam en New York. Volgens de VP van Apple Music, Oliver Schusser, zou deze overname ingegeven zijn doordat Primephonic een grote ervaring heeft in klassieke muziek, en exact begrijpt hoe ze de fans van klassieke muziek kunnen plezieren. (3)
https://9to5mac.com/2021/08/29/kuo-iphone-13-to-support-leo-satellite-communication-allowing-users-to-make-phone-calls-and-send-texts-without-cell-signal/
https://www.theverge.com/2021/8/29/22647766/apple-watch-series-7-rumors-screen-size-new-design-41mm-45mm
https://www.billboard.com/articles/business/streaming/9621548/apple-primephonic-classical-music-streaming/CHINA BEMOEIT ZICH OOK MET DE GAME TIJD VOOR JONGEREN
Wat zou je ervan denken als er morgen een wet komt in ons land, waarbij het aan kinderen verboden wordt om langer dan drie uur per week te gamen? Ongeacht of je het nu zou vinden dat gamen een positieve of negatieve invloed heeft, en of je zelf regels hebt voor je kinderen over het aantal uren dat zij mogen gamen - je zou dat toch een verregaande inmenging vinden, toch? En het zou meteen commentaren regenen in de sociale media.

Maar België is een democratisch land. China daarentegen heeft een strenge greep op zijn burgers, en het kan van vandaag op morgen een wet uitvaardigen, zonder groot protest. En dus zouden minderjarigen voortaan maximum nog 3 uur per week mogen gamen in de doorsnee week. Tot nu toe gold er ook al een beperking, maar dat was 1,5 uur per dag. En extra geldt er ook een tijdstip:  8-9 PM op vrijdag, en ook in het weekend en feestdagen.

Om maar even stil te staan bij het feit dat, hoe erg je het ook vindt dat de overheid zich in ons landje zich met allerlei zaken bemoeit, het nog erger kan!
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-30/china-limits-minors-to-just-three-hours-of-online-gaming-a-weekHOUR ONE: VERHUUR JE GEZICHT VOOR AI
Een toch wel opmerkelijk concept: de start-up Hour One biedt je de mogelijkheid om je voorkomen (gezicht en lijf) in licentie te geven, zodat avatars in een AI-aangemaakte video een meer menselijk uiterlijk krijgen.

Momenteel zijn er al een honderdtal dergelijke AI-"karakters", die in video's gebruikt kunnen worden, en zijn er 40 klanten die er opdrachten voor gegeven hebben.

Als model krijg je een microbetaling telkens een klant een video in licentie geeft met jouw gelijkenis. Maar er zit wel een addertje onder het gras: wanneer je zo'n licentie afsluit, heb je geen inspraak over waar je beeltenis gebruikt wordt. Hour One belooft wel in zij ethisch beleid dat het niet gaat samenwerken met bepaalde industrieën, zoals gokken, seks en politiek. Maar zou jij willen dat jouw gezicht wordt gebruikt in campagnes, waarin jij uitspraken doet, handelingen verricht, waarmee jij je misschien niet kan verzoenen?

Meer bij TechnologyReview.
https://www.technologyreview.com/2021/08/27/1033879/people-hiring-faces-work-deepfake-ai-marketing-clones/OOK AMAZON ZOU VOOR AUDIO GAAN
Volgens website Axios zou Amazon hoog inzetten op een nieuw live audio functie, zoals ook aangeboden wordt door Clubhouse, Twitter Spaces en het nieuwe live audio platform van Spotify. Blijkbaar beschouwt Amazon live audio als een manier om de verschillende soorten content uit te breiden die het kan brengen via zijn voice assistent Alexa, en zijn slimme luidsprekers.

Het is de bedoeling dat gebruikers toegang zouden krijgen tot live concerten en voorstellingen, via hun Amazon Music account. Hiervoor zou Amazon momenteel onderhandelen met grote platenlabels over live audio-evenementen die met artiesten gehouden worden.

Eerder had Amazon al aangekondigd dat het wil investeren in plaatselijke podcasts, rond nieuws en sport. Voor dat doel kocht het verleden jaar al Wondery, een podcast bedrijf.
https://www.axios.com/amazon-live-audio-clubhouse-competitor-ea0ead59-f6d3-49a0-a216-a4105e0338ba.htmlVALSE BANKSY NFT VERKOCHT VIA EIGEN WEBSITE
Dat NFT's, digitale content waarvan via de blockchain vastgesteld wordt dat die 'origineel' is, heel wat beleggers lokken, is ondertussen gekend. Dat er ook heel wat mogelijkheden zijn om daarbij bedrogen te worden, is echter een naar kantje aan NFT's dat stilaan ook aan het licht komt.

Neem nu deze zaak, waarover BBC bericht. Een Britse verzamelaar zegt dat hij zich bedrogen voelt, nadat hij maar liefst 336.000 dollar uitgaf voor een valse Banksy NFT, waarvoor op de officiële website van de artiest een advertentie verschenen was.

Op een pagina van banksy.com (die nu niet meer te zien is), stond namelijk een link naar een online veiling van een werk van Banksy. De verzamelaar nam deel aan de veiling, en overtroefde meteen alle andere concurrenten, door 90% meer dan hen te bieden. De man dacht dat hij het allereerste NFT van Banksy kocht, en was daarom bereid er veel geld voor neer te leggen.

Maar het werk was vals, en mogelijk was de website van Banksy gehackt. De verzamelaar belandde op de website, via een link die hem doorgespeeld was op Discord.

Meer achtergrond over het incident, en wat NFT's zijn bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-58399338TELEGRAM MEER DAN EEN MILJARD KEER GEDOWNLOAD
Populaire instant messaging app Telegram zit nu in het beperkte clubje van apps die meer dan een miljard keer gedownload werden, wereldwijd. Dat zijn cijfers van Sensor Tower, dat de populariteit van apps meet.

Telegram, dat zijn hoofdkwartier in Dubai heeft, werd gelanceerd in 2013. Net als zijn voornaamste concurrent, WhatsApp, is India de grootste markt voor de app - de tweede grootste internetmarkt ter wereld. India is goed voor 22% van de downloads en installeringen.

Ook in Rusland (10%) en Indonesië (8%) is de app populair.

Hierbij moet wel een nuance gemaakt worden: het aantal installaties is daarom nog niet gelijk aan de actieve userbase. Want tegenover die 1 miljard downloads staat een actieve userbase van 500 miljoen gebruikers, gemeten begin dit jaar. Het aantal gebruikers kreeg dit jaar trouwens een ferme boost, toen WhatsApp wijzigingen in zijn privacy-beleid aankondigde.

Meer achtergrond bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/08/30/telegram-tops-1-billion-downloads/REGERINGEN SLOTEN 850 KEER HET INTERNET AF IN VOORBIJE DECENNIUM
Het internet is een machtig wapen. Dankzij het internet kunnen burgers vrij communiceren, van gedachten wisselen, maar ook protest organiseren. In verschillende landen ontstonden protestbewegingen via het internet, riepen de mensen elkaar zo op om samen te komen.

Maar uiteraard weten de overheden dat ook. En als zij protest in de kiem willen smoren, is het internet platleggen ook in hun handen een machtig wapen. Overheden in verschillende landen draaien hun hand er niet voor om, om de toegang tot het wereldwijde internet onmogelijk te maken, en communicatie enkel toe te laten met officiële instanties.

Nu zijn daar cijfers over bekend. De non-profit Shutdown Tracker Optimization Project (STOP) van Access Now noteerde in de voorbije 10 jaar bijna 850 opzettelijke shutdowns van het internet. En daarvan waren er 768 in de laatste vijf jaar. In 2019 alleen al waren er 213, maar in 2020 zakte dat cijfer tot 155, wellicht door Covid-19. En in de eerste vijf maanden van 2021 waren er 50 shutdowns in 21 landen.

De eerste belangrijke shutdown had plaats in 2011 in Egypte. Toen werd 93% van de Egyptische netwerken voor vijf dagen geblokkeerd. Sindsdien waren er meer shutdowns, vooral in Azië en Afrika.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2021/9/1/22649909/internet-sthudowns-government-freedom-speech-data-access-now-jigsaw?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4AUSTRALIË DUWT OMSTREDEN SURVEILLANCE WET DOOR PARLEMENT
Je zou toch denken dat Australië een land is met een mooie democratie. Maar dit bericht doet je toch even twijfelen.

Het blijkt namelijk dat er een nieuwe wet op komst is daar, die vergevorderde surveillance door de politie mogelijk zou maken, zonder enig bevel van een onderzoeksrechter. Daarbij zou de politie jouw toestel kunnen hacken, jouw data kunnen verzamelen of zelfs wissen, en je social media accounts kunnen overnemen.

Officieel zijn dit maatregelen die bedoeld zijn om criminaliteit via het dark web te beteugelen. Maar burgerrechtenactivisten zijn bezorgd - suggesties om eerst een bevel van een rechter te vragen werden genegeerd, en het hele debat over de wet werd er in een rush doorgejaagd, in minder dan 24u.

Meer bij SMH en Tutanota
https://www.smh.com.au/politics/federal/police-powers-to-hack-and-disrupt-dark-web-pass-parliament-20210825-p58lsr.html
https://tutanota.com/blog/posts/australia-surveillance-bill/TELEGRAM: NIEUWE FUNCTIES
Gisteren vertelden we dat Telegram de drempel van 1 miljard downloads bereikt heeft via specialist Sensor Tower. Wellicht zal dat aantal nog gaan stijgen, want Telegram heeft verschillende nieuwigheden aangekondigd.

De app, die end-to-end versleuteling biedt voor jouw berichten, heeft ook een functie waarbij je content live kan streamen. Tot nu was het aantal mensen dat die content kon bekijken beperkt tot 1.000, nu wordt dat onbeperkt.En dat opent toch wel wat mogelijkheden. Want je zou met maximum 30 gebruikers kunnen uitzenden, en als het ware je eigen tv-station kunnen hebben.  Voo voice streaming zijn er trouwens miljoenen live luisteraars mogelijk, omdat Telegram de voice channels à la Clubhouse ondersteunt.

Verder kan je bij het forwarden van een bericht de ondertiteling verwijderen en de namen van de afzender verbergen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/9/1/22651880/telegram-version-8-live-streams-video-unlimited-participants-flexible-forwarding?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4APPLE EN ZIJN APPS: NIEUWE VERWIKKELINGEN IN JAPAN EN INDIA
Apple ligt al een hele tijd onder vuur om zijn praktijken in de App Store - met name de verplichting om betalingen in de app enkel via Apple te laten verlopen, waarop Apple dan 30% commissie kan heffen. Plus uiteraard dat ontwikkelaars verplicht zijn om via de App Store te gaan, willen zij hun app kunnen aanbieden aan iPhone en iPad gebruikers - en dat Apple daar altijd 30% commissie op heft.

Stilaan begint Apple in beweging te komen, ontplooit het zelf initiatieven, om te voorkomen dat het in tal van rechtszaken verwikkeld raakt. Zo heeft Apple deze week in Japan een overeenkomst afgesloten met de Fair Trade Commission, waardoor ontwikkelaars van "reader" apps (apps waarmee je content enkel consumeert, zoals Netflix, Spotify en Kindle) in hun app rechtstreeks kunnen linken naar hun website, zodat gebruikers daar een abonnement kunnen nemen.

Het is al sinds 2016 dat de Japanse FTC een onderzoek uitvoert naar Apple, om vermeende inbreuken op de Antimonopoly Act. Met de overeenkomst die nu bereikt werd, kan het onderzoek nu afgesloten worden. (1)

In India wordt Apple volgens Reuters dan weer geconfronteerd met een antitrust-proces. Daar wordt het ervan beticht om zijn dominante marktpositie te misbruiken met zijn in-app aankoopsysteem (waarop dus telkens commissie betaald moet worden). Daar heeft een non-profit, "Together We Fight Society", een proces aangespannen, dat nu behandeld zal worden door de Competition Commission of India, om te bekijken of er verder onderzoek nodig is. (2)
https://www.theverge.com/2021/9/1/22653264/apple-reader-app-exception-anti-steering-signup-page
https://www.reuters.com/technology/exclusive-apple-hit-with-antitrust-case-india-over-in-app-payments-issues-2021-09-02/EU BEKRITISEERT NULTARIEF EN IERLAND BEBOET WHATSAPP
We blijven nog even in gerechtelijke sfeer. Om te beginnen het probleem van het nultarief. Net zoals in ons landje, kan je in Duitsland bij je provider een dienst kiezen bij je abonnement, waarvoor je niets moet betalen voor de data die je daar verbruikt. In eigen land kan je bij Proximus bijvorbeeld diensten kiezen zoals Spotify of Twitter, en je mag daar zoveel data verbruiken als je wil, en het tikt niet mee voor je data-abonnement. In Duitsland zijn het Vodafone en Telekom die een dergelijke tarifering toepassen. Dat mocht, want een richtlijn van 2016 stelde dat telecomoperatoren nultarieven mochten toepassen, op één voorwaarde: wanneer de gebruiker zijn normale datalimiet bereikt heeft, en hij enkel nog kan surfen aan een lager datadebiet, dan moet dat lager debiet zowel voor die "voorkeursdiensten" gelden als voor de rest.

Nu heeft echter het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat deze praktijk een onderscheid maakt binnen het internetverkeer, op basis van commerciële overwegingen, en dat dit in strijd is met de verplichting tot een gelijke behandeling van alle verkeer. Een beslissing die wellicht ook zal gelden voor de Belgische operatoren... Meer bij Fortune. (1)

In Ierland heeft dan weer de Data Protection commission een boete opgelegd van maar liefst 225 miljoen euro aan WhatsApp. De reden: WhatsApp (dat eigendom is van Facebook) licht zijn gebruikers onvoldoende in over wat het doet met hun data. Dat is de tweede grootste GDPR-boete, aldus de Wall Street Journal (2).

WhatsApp krijgt nu drie maanden om zijn communicatie naar zijn gebruikers aan de wetgeving aan te passen, maar het bedrijf is van plan om in beroep te gaan tegen de beslissing.
https://fortune.com/2021/09/02/in-boost-for-net-neutrality-top-eu-court-plunges-dagger-into-controversial-zero-rating-practice/
https://www.wsj.com/articles/facebooks-whatsapp-fined-around-270-million-for-eu-privacy-violations-11630576800?mod=djemalertNEWSTWITTER ROLT ZIJN SUPER FOLLOWS UITEN GAAT JE PRIVACY BETER BESCHERMEN
Na al die rechtszaken en politieke beslissingen, een gewoon techbericht over een sociaal netwerk. En wel over Twitter: het start met de Super Follows, iets dat het al eerder aangekondigd had.

Dat is een soort abonnementsformule, waarbij bepaalde accounts extra content kunnen aanbieden aan mensen die daarop een abonnement nemen. Deze functie wordt momenteel uitgerold naar een selecte groep iOS-gebruikers in de VS en Canada. Wie niet tot dat besloten kringetje behoort, kan zich op een wachtlijst zetten, maar dan moet je wel minstens 10.000 volgers hebben. Je moet ook minstens 18 jaar oud zijn, en minstens 25 keer in de laatste 30 dagen getweet hebben.

De Super Follow functie zou in de nabije toekomst naar meer landen uitgerold worden, en ook naar Android en de webversie van Twitter.(1)

Een tweede aankondiging is wellicht een verademing voor al wie in het verleden aangebrande tweets verstuurd heeft,: je kan tweets gaan verbergen. Bloomberg meldt het nieuws: je zou oude tweets kunnen archiveren, zodat die niet verdwenen  zijn (en je dus niet aan geschiedenisvervalsing doet), maar niet meer zichtbaar zijn. Daarbij kan je bepalen of alle oude tweets na 30, 60, 90 dagen of een volledig jaar gearchiveerd worden. Je zou ook de mogelijkheid krijgen om te beperken wie kan zien welke tweetjes je een like gegeven hebt, om je de mogelijkheid te geven om je uit een gesprek op Twitter te verwijderen, of om volgers te verwijderen, zonder hen te blokkeren. Al deze functies moeten je helpen om je "social privacy" te bewaren, zodat je je iets gemakkelijker bloot durft geven op Twitter, en durft deelnemen aan gesprekken. (
https://www.theverge.com/2021/9/1/22651138/twitter-super-follow-launch-subscription-ios?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2021/9/2/22654061/twitter-features-archive-old-tweets-hide-likes-remove-followers-plans?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FITBIT: CHARGE 5
Fitbit heeft de nieuwste versie aangekondigd van zijn fitness tracker, de Charge 5. Die heeft een groot AMOLED aanraakscherm inkleur, en een batterijduur van 7 dagen. Ook aan boord is er GPS, en zelfs contactloos betalen via Fitbit Pay.

Dit model is het eerste dat ook een geavanceerde EDA bevat  (Elector Dermal activitity), en ECG sensoren om je hartritme te volgen.

Prijs wanneer je het vooraf bestelt: $180. Meer bij AndroidCentral.
https://www.androidcentral.com/fitbits-new-charge-5-tracker-killer-display-smartwatch-features-180MICROSOFT BEVESTIGT: JE KAN WINDOWS 11 INSTALLEREN OP OUDERE PC
Er waren heel wat berichten over de kenmerken waaraan je pc moet voldoen, wil je daar de nieuwe versie van Windows, versie 11, kan installeren. Nu blijkt dat, zelfs als je computer niet voldoet, je Windows 11 zelf kan installeren, via ISO bestanden.

Microsoft gaat het niet blokkeren, maar waarschuwt wel dat zo'n manuele installatie je geen recht geeft op Windows Updates, zelfs niet op beveiligingsupdates. Die manuele installatie is eigenlijk alleen bedoeld voor bedrijven, om deze nieuwe versie te evalueren.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/22644194/microsoft-windows-11-minimum-system-requirements-processors-changes?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GEEN AL TE BEST NIEUWS UIT DE AUTOWERELD
Enkele korte berichten die illustreren dat de ontwikkeling van elektrische wagens en zelfrijdende auto's echt nog niet zo vlot loopt als alom gedacht werd.

Zo kondigt GM aan dat het de productie van de 2022 Bolt en Bolt EUV opschort, tot minstens midden september. Dit nadat het massaal elke Chevrolet Bolt moest terugroepen. Een operatie die GM bijna 2 miljard dollar gekost heeft. Ook dat terugroepingsproces is nu on hold gezet, omdat er gewacht wordt op nieuwe batterijen. Boosdoener is hier volgens GM het bedrijf LG, dat de batterijen produceert. GM wil de productie niet herstarten tot het bedrijf zeker is dat LG perfecte, foutenvrije batterijen maakt (1)

Een ander bericht lijkt op het eerste zicht positief, maar het venijn zit in de staart. Autobouwer Nissan gaat namelijk samenwerken met Mitsubishi om een mini EV te maken voor de Japanse markt. Een auto voor 4 personen, groter dan een smart car, maar kleiner dan een Nissan Leaf. De batterij heeft een capaciteit van 20kWh. Het venijn zit in de prijs: toch nog altijd $18.000 - maar daar komen uiteraard nog subsidies op. Meer bij The Next Web (2)

En tot slot een bericht uit Japan, waar de Paralympic Games plaatsvinden. Toyota heeft daar nu meer menselijke chauffeurs geplaatst in hun zelfrijdende shuffles. Dat als gevolg van het feit dat een van die voertuigen een atlete aangereden had. Het voertuig had wel opgemerkt dat er een voetgangster was, maar stopt niet in tijd. De Japanse judoka met visuele handicap die aangereden werd, was als gevolg hiervan verplicht zich uit de games terug te trekken (3)
https://www.theverge.com/2021/8/30/22648922/gm-chevy-bolt-ev-production-halt-recall-fire-risk
https://thenextweb.com/news/nissan-and-mitsubishi-make-their-own-mini-ev-japan-only
https://www.theregister.com/2021/08/30/toyota_autonomous_accident/JABRA: DRAADLOZE OORTJES
Jabra heeft zijn gamma draadloze oortjes vernieuwd, en er zijn verschillende modellen. En omdat wij van discrete oortjes houden, geven wij even mee wat het aanbod van Jabra inhoudt.

Om te beginnen is er de Elite 7 Pros, die actieve geluidsonderdrukking bieden, plus een "multisensor voice" systeem, dat de kwaliteit van stemmen verbetert. Er is ook de Elite 7 Active, die bedoeld is voor actieve mensen, om ervoor te zorgen dat de oortjes niet uitvallen tijdens je workout of je joggen, dankzij de SchakeGrip coating.

En tenslotte is er de Elite 3s, het goedkoopste model van Jabra, dat ook ondersteuning biedt voor de Qualcomm aptX HD. Het is nog wel wachten op de prijzen...
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/8/31/22649800/jabra-elite-7-pro-active-3-features-price


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOOR: 60 SECOND SCIENCE

Toegegeven, deze podcast gaat vaak over die 60 seconden, en is tussen de 2 en 7 minuten lang. De 60 second science podcast van Scientific American vertelt allerlei interessante weetjes over mensen en dieren.
[Taal: ENG]
https://www.scientificamerican.com/podcast/60-second-science/
 
De nieuwe oogst


   
6 EENVOUDIGE ASTRONOMIE EXPERIMENTEN

Bij Sky At Night kan je 6 eenvoudige experimenten rond astronomie vinden, die je gemakkelijk thuis kan uitvoeren. Om samen met de kroost aan de slag te gaan!
[Taal: ENG]
https://www.skyatnightmagazine.com/advice/diy/6-simple-astronomy-experiments-do-at-home/


GEDRAGSREGELS VOOR JE COMPUTER OP HET WERK
Het is zo verleidelijk om op je werkcomputer af en toe iets te doen voor je privé-bezigheden. Even surfen om nieuwe schoenen te bestellen of om sociale media te bezoeken...
Dit artikel bij de New York Times vertelt je hoe je je best gedraagt op het werk. Want vooral bij grote bedrijven zijn de regels erg streng, en word je echt wel gemonitord...
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/what-not-to-do-on-your-work-computer/


LOFI RADIO: OM JE TE CONCENTREREN
Op de Focusli webradio kan je verschillende stations beluisteren. Het Lofi hip hop radiostation is bedoeld om je te helpen je te concentreren. Maar er zijn andere stations ook hoor - voor iedereen wat wils!
[Taal: ENG]
https://www.focusli.com/


ENTE: VERSLEUTELDE BACKUPS

Dit is een nieuwe dienst waar je back-ups kan maken van je foto's en video's. Het speciale is wel dat deze dienst belooft om alle data te versleutelen, zodat zij niet door algoritmes doorzocht kunnen worden en dat zij op verschillende plekken in Europa bewaard worden.
[Taal: ENG]
https://ente.io/


TWITTRGEMS: DE BESTE TWEETS
Dit is een selectie van meer dan 500 van de beste Twitter threads in 25 categorieën. De ideale manier om in korte zinnen heel wat bij te leren over verschillende onderwerpen.
[Taal: ENG]
https://twittrgems.upskillindia.org/


SUPERTUNNEL

Op deze website graaf je als het ware een tunnel vanuit jouw plek, dwars doorheen de aarde. Wat ligt daar aan de andere kant?
[Taal: ENG]
https://supertunnel.app/


GRATIS EBOOKS DOWNLOADEN: SMASHWORDS
Wanneer je aan gratis e-boeken denkt om te downloaden, dan is het Project Gutenberg wellicht het eerste wat in je hoofd opkomt. Daar vind je meer dan 60.000 titels die je kan downloaden, in verschillende formaten waaronder ook ePub, Kindle, gewone tekst en PDF.
Maar er is ook Smashwords. Dat is een verzamelplek voor onafhankelijke auteurs en uitgevers. Er zijn meer dan 400.000 eBoeken van meer dan 100.000 auteurs, en een 70.000 daarvan kan je gratis downloaden. Je kan filteren op genre, en op ePub of Mobi format. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://www.gutenberg.org/
https://www.smashwords.com/shelves/home/1/free/any


GRATIS EBOOKS DOWNLOADEN: INTERNATIONAL CHILDRENS DIGITAL LIBRARY

Deze website focust zich op kinderboeken. Er zijn meer dan 4.400 titels verkrijgbaar, die je kan doorzoeken op taal, kleur, genre. (Bron: Wim W)
http://en.childrenslibrary.org/


GRATIS EBOOKS DOWNLOADEN: ARCHIVE ORG
In ons lijstje met sites waar je gratis eBooks vindt, mag Archive.org niet ontbreken. Je vindt er een uitgebreid gamma boeken, van fictie en historische romans tot academische werken en kinderboeken. Hier zijn maar liefst meer dan 20 miljoen boeken en teksten om te downloaden, waarvan meer dan 2,3 miljoen "moderne" eBooks zijn.
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/texts


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZOMERFILMS

Tot 18 september kan je in Leuven en Hasselt in de open lucht naar een zomerfilm gaan kijken. Hetzijn onuitgegeven parels en unieke concepten.
[Taal: NL]
https://www.zomerfilms.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SUSKE EN WISKE
Wist je dat er een volledig museum gewijd is aan deze striphelden? Het ligt in de bossen van Kalmthout. Daar kunnen de kinderen meedoen aan een touwenparkoers dat hen naar het eiland Amoras voert.
[Taal: NL]
https://www.suskeenwiskemuseum.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NOLO SANCHESKY
Deze artiest bewerkt afbeeldingen van beroemde schilderijen, om er een alternatieve dimensie aan te geven. Voorbeelden daarvan vind je op diens Facebook account.
[Taal: ENG]
https://www.facebook.com/nolosanchesky/


VRIJDAG MULTIMEDIA: YEHUDA  MAYA DEVIR
Een artikel van Hollywood-tale werd gewijd aan deze artiesten, die de knelpunten en de vreugde van het huwelijksleven op treffende wijze weergeven in cartoons en beeldverhalen.
[Taal: ENG]
https://www.yehudadevir.com/
https://stories.hollywood-tale.com/married-toons-german/
https://www.instagram.com/jude_devir/?hl=enBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Textielindustrie in Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Textielindustrie_in_Gent
    Stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eeklo
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karula_(Valga)
    Korte dubbellaags gebreide wollen sjaal, die ook te gebruiken is als muts - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mutsdas
    Industriële graanmolen in Venetië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Molino_Stucky
    Cypriotisch voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Loizos_Loizou
    Eiland in Japan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aogashima
    Papoeataal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gamkonora_(taal)
    Belgische kampioenschappen acrobatische gymnastiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_acrobatische_gymnastiek


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Mikis Theordorakis - Theodorakis https://nl.wikipedia.org/wiki/Mikis_Theodorakis
    Circuit Zandvoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Zandvoort
    Nog zomer, of nazomer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nazomer


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over yoga - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Yoga


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederlands bedrijf kan wereld veroveren met revolutionair ‘robothart’
https://www.ad.nl/tech/nederlands-bedrijf-kan-wereld-veroveren-met-revolutionair-robothart~aff678be/
- Vervang je dure grafische rekenmachine door deze apps
https://www.ad.nl/tech/vervang-je-dure-grafische-rekenmachine-door-deze-apps~ac79ffe6/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Bowers & Wilkins 800-Serie Diamond. Fenomenaal. Baanbrekend.
https://elektrozine.be/bowers-wilkins-800-serie-diamond-fenomenaal-baanbrekend/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Belgen zijn vaak laks als het aankomt op de beveiliging van hun gegevens, verbetering van endpointbeveiliging is daarom essentieel in een wereld van telewerken
https://computertaal.info/2021/08/30/belgen-zijn-vaak-laks-als-het-aankomt-op-de-beveiliging-van-hun-gegevens-verbetering-van-endpointbeveiliging-is-daarom-essentieel-in-een-wereld-van-telewerken/
- Cybercriminelen manipuleren de realiteit via integriteits- en destructieve aanvallen
https://computertaal.info/2021/09/03/cybercriminelen-manipuleren-de-realiteit-via-integriteits-en-destructieve-aanvallen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Tool checkt Windows 11-compatibiliteit met AutoHDR en DirectStorage
https://tweakers.net/nieuws/186396/tool-checkt-windows-11-compatibiliteit-met-autohdr-en-directstorage.html
- Facebook dicht lek waarmee accounts overgenomen konden worden
https://tweakers.net/nieuws/186420/facebook-dicht-lek-waarmee-accounts-overgenomen-konden-worden.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Twee derde van alle internetverkeer komt van bots
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/twee-derde-van-alle-internetverkeer-komt-van-bots/article-news-1774083.html
- 'Kwart van de Belgische bedrijven heeft last van lasterlijke aanvallen op sociale media'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/kwart-van-de-belgische-bedrijven-heeft-last-van-lasterlijke-aanvallen-op-sociale-media/article-news-1774023.html

*** TANDEMTECH


- Huawei MateView GT review: breed beeld met gimmicks
Een verrassend solide totaalplaatje
https://tandemtech.be/huawei-mateview-gt-review-breed-beeld-met-gimmicks-5c8635b6abb1
- Oppo A94 review: een compleet plaatje
Voor een aanvaardbaar prijsje
https://tandemtech.be/oppo-a94-review-351af56ef077


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Belgische tech scale-up DataStories komt in Australische handen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/belgische-tech-scale-up-datastories-komt-in-australische-handen
- Nieuw Belgisch dataplatform biedt vastgoed aan dat niet publiek te koop staat
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/nieuw-belgisch-dataplatform-biedt-vastgoed-aan-dat-niet-publiek-te-koop-staat 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: CLASSIC EDITOR

Heb je een WordPress blog, dan heb je misschien problemen gehad om de overgang te maken van de klassieke editor naar de visuele WYSIWYG editor "Gutenberg". En was  je heel blij dat je via een add-on kon teruggrijpen naar de Classic Editor.
Welnu, er is goed nieuws voor jou: die klassieke editor zal nog een jaar lang ondersteund blijven. Meer bij WP Tavern.
https://wptavern.com/wordpress-classic-editor-support-extended-for-at-least-another-year

TIP LOSSLESS AUDIO
Er is heel wat te doen over "lossless" audio, maar wat is het eigenlijk, en hoor je wel het verschil met "gewone" audio? Dit artikel bij How To Geek maakt ge wegwijs.
https://www.howtogeek.com/744383/what-is-lossless-audio/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1630512420
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ARGUS: JE HARDWARE IN HET OOG HOUDEN
Met Argus Monitor kan je de temperatuur monitoren van bepaalde hardware onderdelen zoals CPU, grafische kaart en moederbord.
https://www.argusmonitor.com/


WINSTARS: EEN PLANETARIUM
Met WinStars kan je vanop je eigen computer het heelal bekijken. Je krijgt namelijk het hele planetarium voorgeschoteld. De software kost 6 euro, maar bespaart je heel dure telescopen!
https://winstars.net/en/


SHOTCUT: VIDEOBEWERKER
Deze tool voor Windows, Mac, Linux en Portable, dient om video's te bewerken. Je kan snel en gemakkelijk fragmenten uitknippen, en clips van effecten te voorzien. Je kan ook opnamen in een ander formaat omzetten.
https://www.shotcutapp.com/


F DROID: ALTERNATIEF VOOR PLAY STORE


Met deze tool voor Android installeer je een alternatief voor Google Play Store op je smartphone. Daar kan je dan alternatieve open source apps vinden om te installeren.
https://f-droid.org/


WINDOWS TERMINAL
Wie graag met de commandolijn werkt in plaats van grafisch, zal blij zijn met deze terminal om commando's in te tikken. Je kan de app voor Windows 10 gratis in de Microsoft store downloaden.
https://www.microsoft.com/en-us/p/windows-terminal/9n0dx20hk701#activetab=pivot:overviewtab


AKVIS SKETCH
Met Sketch kan je tekeningen en aquarellen maken uit digitale foto's. Je bepaalt hoe lang en dik de lijnen moeten zijn en kan tal van instellingen aanpassen. Je kan Sketch als apart programma gebruiken, maar ook als plug-in installeren in tal van beeldbewerkers, waaronder Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Corel Painter.
https://www.chip.de/downloads/Akvis-Sketch_21891946.html
https://akvis.com/en/index.php


TOEM: FOTO AVONTUUR
Dt is een foto-avonturen game, met grappige en  met de hand getekende karakters. Je volgt in deze game voor één speler een figuurtje doorheen landschappen, en je moet je fotografisch oog gebruiken om je doel te bereiken: het mysterie oplossen. Een uitleg bij Petapixel.
De game komt uit op 17 september.
https://petapixel.com/2021/09/01/toem-is-a-hand-drawn-photography-adventure-game/


HEREDIS: JE STAMBOOM MAKEN


Dit is een heel simpele manier om zelf je stamboom op te stellen. Je met enkel de namen van je gezin en je verwanten invullen en hun verwantschap, en de software stelt je stamboom op. Bij de betalende versie krijg je nog andere mogelijkheden, om bijvoorbeeld verder terug te gaan in je afkomst.
https://www.heredis.com/en/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Velen komen er niet toe op een ander wezen verliefd te worden,
omdat ze te verliefd zijn op zichzelf.
-Peter Sirius-