Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/8/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1220 van 7/8/2021Gegroet lezer,

Half augustus, en het kwakkelweer blijft aanhouden. De enige troost die je bij die vele regen kan hebben: het kan erger - denk maar aan de slachtoffers van de overstromingen in Limburg, Wallonië, maar ook Duitsland en andere Europese landen. De mens vermag veel, maar de natuur blijft toch de baas...

Deze week, naast berichten over nieuwe abonnementen bij streaming diensten, ook wat ernstiger zaken. Zoals het feit dat er voor het eerst een patent toegekend werd aan een algoritme, dat ontwikkeld werd door artificiële intelligentie. Bij technologische evoluties komt de wetgever vaak voor nieuwe situaties te staan, en moeten er nieuwe aanpassingen bedacht worden aan de wetgeving...

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
OLYMPISCHE SPELEN: DE ATLETEN ZELF AAN HET WOORD
Dankzij de sociale media en vooral TikTok, krijg je een heel andere kijk op de Olympische Spelen dan wat je bij de gewone tv-reportages ziet.  Dat legt The Washington Post uit, en haalt het voorbeeld aan van atlete Simone Biles. Er was heel wat te doen rond het feit dat zij haar deelname stopzette, omdat zij zich emotioneel niet goed in haar vel voelde.  Een beslissing die toch wel enige context verdiende, en het zijn de sociale media die deze context geleverd hebben.

Op TikTok konden de volgers van bepaalde accounts al verschillende filmpjes bekijken, voor de beslissing bekendgemaakt was, van een heel onzekere Biles, die op ongewone manier presteerde. En waren onder de indruk - zij konden de beslissing van Biles ongetwijfeld beter begrijpen.

Het zijn de eerste Olympische Spelen sinds TikTok bestaat. En de korte filmpjes daar bieden een overzicht van de hoofdpunten aan de mensen die geen geduld of tijd hebben om de live uitzendingen van de Spelen helemaal te bekijken. Maar er is meer: het gaat vooral om de persoonlijkheid van atleten die meer in de verf gezet wordt.

Atleten zelf zetten korte filmpjes online. Filmpjes die tonen hoe zij door het Olympisch dorp wandelen en het ervaren, competities die zij onder elkaar houden in hun slaapzaal, of hoe zij heen en weer springen op de kartonnen bedden.  Wanneer je op TikTok naar "Olympics" zoekt, zal je zien dat de meest bekeken filmpjes niet afkomstig zijn van NBC, dat de uitzendrechten heeft voor de VS, maar wel van de atleten zelf.

Een interessante reportage over het fenomeen bij The Washington Post, waar je links naar verschillende TikTok filmpjes vindt.
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/07/30/tiktok-videos-olympics/OLYMPISCHE SPELEN: BPM BIJ DE BOOGSCHUTTERS
Heb je de boogschutters aan het werk gezien op de Olympische Spelen? Dan zal je zien dat er beneden links ook een cijfer te zien is met daarnaast BPM. Dat getal is vaak veel meer dan honderd, zo hoog zelfs dat je eerder zou denken dat het de metal muziek is die zij beluisteren tijdens hun voorbereiding, dan de Beats Per Minute van hun hartslag, wanneer zij daar zo kalm staan en hun pijlen richten.

Toch is het de hartslag van de boogschutter. En die wordt gemeten door software van Panasonic. Niet via sensoren die op de lijven van de boogschutters geplaatst zijn, maar wel via video, afkomstig van camera's die op 12 meter afstand staan. Die gaan af op subtiele variaties in de gelaatskleur, die zouden overeenstemmen met de polsslag. Nu is er wetenschappelijk geen verband gevonden tussen een lage of hoge hartslag, en het goed kunnen mikken, toch duidt het getal op het stressniveau van de atleet.

Panasonic, zo lees je bij Reuters, is niet het enige bedrijf dat via camerabeelden een hartslag meet. Ook Microsoft en Alphabet werken eraan. Artsen zouden de technologie kunnen gebruiken om problemen op te sporen bij hun patiënten.

Het grote probleem met deze technologie is natuurlijk de privacy. Bij de Olympische atleten werd op voorhand toestemming gevraagd om de technologie te mogen toepassen. Maar contactloze medische metingen zouden zo gebruikt kunnen worden zonder jouw toestemming, of zelfs zonder jouw medeweten. En dat is toch wel om even over na te denken.
https://www.reuters.com/lifestyle/sports/archery-soaring-heart-rates-laid-bare-tv-archers-okay-new-tech-2021-07-30/QR-CODES ZIJN HANDIG MAAR NIET ONSCHULDIG
Tijdens de coronacrisis moesten we met zijn allen zoveel mogelijk fysiek contact vermijden. Handen voortdurend wassen en ontsmetten, en zeker en vast geen dingen aanraken die ook door anderen aangeraakt waren. En toen bleek de QR-code ineens heel handig: gewoon even iets inscannen, en je kreeg een menu van een restaurant op je smartphone te zien. En ook betalen kon je via een QR-code.

Maar er zit een schaduwzijde aan deze opgang van de QR-code in het dagelijkse leven, zo signaleert de New York Times. Je weet namelijk niet wat er op die code staat, en ook niet wat de code eigenlijk doet. De QR-code kan bijvoorbeeld opslaan wanneer, waar en hoe vaak er een scan gebeurde van de code. En zelfs een app of website openen die jouw persoonlijke informatie traceert.

Zo konden sommige restaurants via die QR-codes een database opbouwen van de historiek van wat de klanten bestelden, en hun contactinformatie. Winkels van grote ketens kunnen klanten gepersonaliseerde aanbiedingen sturen, op basis van die QR-codes.

Kortom: wanneer je een offline activiteit doet, zoals ergens in een restaurant een maaltijd bestelt, wordt je dankzij die QR-codes plots een deel van het online adverteernetwerk.

Over de voordelen van de QR-codes voor winkeliers en restaurants, en de mogelijke nadelen voor de gebruiker, een interessant artikel bij New York Times.
https://www.nytimes.com/2021/07/26/technology/qr-codes-tracking.htmlGOOGLE: CHROME ALS 2F AUTHENTICATIE EN WEBAPP VOOR MEET
Google heeft Google Meet uitgebracht als PWA of Progressive Web App. Dat is een app die je niet plaatselijk op je eigen toestel installeert, maar waarbij je alle functies kan gebruiken gewoon van uit je browser. Je moet dus niets installeren. Je moet gewoon een icoontje aantikken, net zoals je voor een gewone app zou doen, alleen is de PWA veel lichter in bestandsgrootte en hebben zij haast bijna alle functies die de gewone app ook heeft.

Met de Meet PWA kan je dus videogesprekken voeren met familie en vrienden. Je moet de app nog wel "installeren" - alhoewel dat het juiste woord eigenlijk niet is, eerder activeren. Ga naar Google Meet op het web met je Chromium gebaseerde browser. Bovenaan rechts in de adresbalk zal je een icoontje zien om de PWA te activeren. Meer bij Chrome Unboxed. (1)

Een tweede bericht betreft de Chrome browser voor Android. Die app zal je voortaan kunnen gebruiken als onderdeel van een 2 Factor authenticatie - maar alleen voor Google accounts. Wanneer je op een desktop inlogt op een Google account, dan krijg je op je smartphone een melding dat iemand tracht in te loggen op een toestel. Je moet dan in Chrome de inlog bevestigen, en daarna zal de phone via bluetooth aan je computer de inlog bevestigen. Meer bij 9to5Google. (3)
https://chromeunboxed.com/google-meet-pwa-official-availability
https://meet.google.com/
https://9to5google.com/2021/08/01/chrome-android-2fa-security-key/YOUTUBE START MET PREMIUM LITE
YouTube vervalt in zijn oude gewoonte om onduidelijkheid te scheppen door teveel opties aan te bieden, als je het ons vraagt. Nu wil het een Premium Lite abonnement uittesten. Dat houdt in dat je voor $6,99 per maand filmpjes kan bekijken zonder reclame. Maar de andere voordelen van de YouTube Premium optie, die €11,99 per maand kost, heb je dan niet. Dus ook geen offline downloads, of weergave op de achtergrond.

Deze optie wordt getest in België, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Zweden.

Google heeft beklemtoond dat het voorlopig enkel een experiment is. Maar op basis van de feedback die het ontvangt, zou het meerdere abonnementsformules kunnen uitrollen. Nog meer keuze dus...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/8/2/22605455/youtube-premium-lite-pilot-benelux-nordics-experiment-ad-free-subscriptionTWITTER GEEFT PREMIE VOOR WIE BUG VINDT
Twitter heeft een probleem. Het algoritme dat afbeeldingen automatisch bijsnijdt vooraleer die op de nieuwsfeed te publiceren, is bevooroordeeld. Uit statistieken blijkt namelijk dat het algoritme vaker zwarte gezichten wegsneed, en minder witte. Mannen kregen ook de voorkeur boven vrouwen.

En dat is heel pijnlijk. Twitter wil er dan ook dringend iets aan doen. Het heeft een premie (bounty challenge) in het leven geroepen. Het looft een cash prijs van 500 tot 3.500 dollar uit voor al wie kan helpen om bugs op te sporen in het algoritme.

Met deze bug bounty wil Twitter het voorbeeld volgen van praktijken die gehanteerd worden in de beveiligingsmiddens. Ook daar worden white hackers aangemoedigd om op zoek te gaan naar fouten in software en zwakke plekken die misbruikt kunnen worden. Met dit verschil dat Twitter een gelijkaardige community wil uitbouwen met de focus op machine learning, en dan vooral de ethische regels daarbij.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/twitter-announces-first-algorithmic-bias-bounty-challenge/NIEUWE VORM VAN SHARING ECONOMY: ZWEMBADEN
Dankzij de 'sharing economy' delen we van alles. Een auto, met (Uber) of zonder chauffeur (Cambio). We delen ons huis (Airbnb), en een fiets (Velo). Bij een groot deel van die deeleconomie is het oorspronkelijk principe van 'delen' van private middelen trouwens uitgegroeid tot een heuse industrie.

De volgende stap is: een zwembad. Nu zijn er in ons land niet erg veel mensen die zelf een zwembad hebben in de tuin - onze zomers lenen zich niet echt daartoe. Alhoewel de coronacrisis verleden jaar en de zomerse hitte toen heel wat Belgen aangezet heeft om toch een putje in hun tuin te graven.

Maar in andere landen, waar het 's zomers wat warmer is, hebben heel wat mensen een eigen zwembad in de tuin. En wanneer die mensen dan niet thuis zijn, dan is het eigenlijk slim, en ook sociaal om anderen, tegen een vergoeding, gebruik te laten maken van dat zwembad.

Dat vereist natuurlijk een flinke portie vertrouwen - die mensen moeten hygiënisch zijn. En als persoon die naar een gedeeld zwembad bij een onbekend gaat, moet die er ook van op aan kunnen dat het zwembad proper is. En mag die bezoeker dan alleen zwemmen in het water, of mogen zij zich ook omkleden, hebben zij toegang tot de keuken of de barbecue?

In elk geval: het blijkt te bestaan. Er is zelfs een gespecialiseerde dienst die zich als deelplatform opgeworpen heeft voor zwembaden: Swimply. De gemiddelde kost voor een Swimply zwembad in de VS kost 40 tot 45 dollar per uur. Niet goedkoop, maar je kan wel met de hele familie zwemmen, als je wil.

Swimply heeft trouwens plannen om dit delen van thuisinstallaties uit te breiden tot het delen van de fitnessruimte die jij in je huis hebt, je home theater, je tennisveld, je muziekstudio.

Een interessante evolutie!
https://www.cnet.com/news/swimply-lets-you-swim-in-a-strangers-pool-its-less-weird-than-you-think/#ftag=CAD590a51e
https://swimply.com/
https://www.joyspaceapp.com/VOOR HET EERST PATENT TOEGEKEND AAN EEN AI ALGORITME
Het lag in de lijn van de verwachtingen. Artificiële intelligentie kan veel, en op een dag zou zo'n AI een algoritme kunnen bedenken dat de basis kan vormen van heel wat toepassingen. Wanneer een mens iets bedenkt waarop toepassingen gebaseerd worden, dan kan die daarvoor een patent aanvragen. Maar wat als een machine iets uitvindt?

Tot nu toe werd in de meeste landen de regel toegepast dat een patent voor een uitvinding enkel toegekend wordt aan een mens. Maar verleden week werd in Zuid-Afrika een patent toegekend aan een AI algoritme.

Concreet gaat het om een patent voor in elkaar grijpende voedselcontainers die robots kunnen helpen bij het grijpen en stapelen. Het werd toegekend aan een persoon, Stephen Thayer, de baas van een bedrijf in Missouri, maar als bedenker van het patent werd Dabus vermeld op het patent, een AI algoritme. Dabus staat voor "Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience".

De aanvraag voor het patent was een van de vele aanvragen die ingediend werden met de hulp van Ryan Abbott, een professor aan de University of Surrey. Het team van de professor heeft sinds 2018 al aanvragen ingediend in 12 verschillende landen, waarbij een AI als de uitvinder vermeld werd, maar het is Zuid-Afrika dat voor het eerst een dergelijk patent heeft toegekend.

De andere patentenbureaus bleven bij het standpunt dat enkel een mens een uitvinder kan zijn. En dat de maker van het algoritme de uitvinder zou moeten zijn. Maar Abbott meent dat de programmeur van een AI misschien wel eens niet degene kan zijn die het algoritme gebruikt om daarop een uitvinding te baseren. En dat bovendien de programmeur niet verantwoordelijk gesteld mag worden voor elke toepassing die gebaseerd is op het algoritme. Wie een algoritme gebruikt om er een toepassing op te baseren, zou ook geen patent royalties moeten geven aan de programmeur.

Een interessante beslissing, een precedent, want in de toekomst zullen er nog veel meer dingen "ontdekt" worden door AI's....
https://www.thetimes.co.uk/article/patently-brilliant-ai-listed-as-inventor-for-first-time-mqj3s38mr
https://www.ipwatchdog.com/wp-content/uploads/2021/07/AP7471ZA00-Notice-of-Acceptance-1.pdfOOK SPOTIFY KOMT MET EEN ANDERE ABONNEMENTFORMULE
Gisteren hadden we het over een nieuw aanbod van YouTube, om $6,99 per maand te betalen om geen advertenties meer te moeten zien. Wij waren sceptisch, want zo erg is het niet om een advertentie te zien - toch niet om zoveel geld per maand te betalen. YouTube kondigde wel aan dat het ook andere opties voor abonnementsformules zou uittesten.

Wat Spotify gisteren aankondigde lijkt ons dan weer iets waar wij echter wel voor zouden willen betalen. Het gaat namelijk om een abonnement dat slechts 0,99 kost per maand. En ja, je moet nog reclame slikken. Maar je kan wel onbeperkt doorspoelen naar een andere song, als een bepaalde song je niet aanstaat (wat dus ook goed is voor het algoritme dat fijnmaziger jouw voorkeuren kan vastleggen). En je zou ook zelf tracks kunnen kiezen.

Voor die prijs valt het te overwegen, niet?
https://www.techhive.com/article/3627302/spotifys-latest-test-a-99-cent-plan-with-on-demand-tunes-unlimited-skips-and-ads.html#tk.rss_allBINNENLAND: NIEUWE MANIER VAN BETALEN MET NICKEL
In Frankrijk is een tijdje geleden een nieuwe manier van betalen van start gegaan. Na de oversteek naar Spanje landt NiCKEL nu ook in België. Het bijzondere van deze dienst is dat je niet naar een bankkantoor moet om een rekening te openen: je kan dat gewoon in een krantenwinkel.

Open je een rekening bij NiCKEL, dan kan je ook gebruikmaken van Mastercard. Zo goed als iedereen kan een rekening openen: je moet enkel maar 12 jaar zijn, en je moet niet eens een loonstaat voorleggen. Een identiteitskaart en een telefoonnummer volstaan.

De betaaldienst wil op 5 jaar tijd een 300.000 klanten hebben in België. Daarom ook dat het aanmaken van een rekening kan via een krantenwinkel: gemiddeld bezoeken dagelijks 600.000 Belgen een krantenwinkel.

NiCKEL is een dienst waar je enkel betalingen kan uitvoeren en ontvangen. Je kan er dus niet onder nul gaan. Het is dus af te wachten of de dienst succes zal hebben. In Frankrijk is dat alvast het geval: daar zijn er al 2 miljoen mensen die een NiCKEL account geopend hebben.
https://www.perstablo.be/nickel-komt-naar-belgie-met-perstablo-als-partner/BINNENLAND: BILLER: NIEUWE BETAALOPLOSSING
We blijven even in de wereld van financiën. Het bedrijf Mollie ken je misschien - steeds meer websites bieden Mollie als betaalprovider aan wanneer je er bijvoorbeeld een abonnement wil nemen. Nu heeft Mollie, in samenwerking met Klarna, een nieuwe betaaloplossing ontwikkeld.

Die dienst is bedoeld voor B2B aankopen, dus aankopen van bedrijf tot bedrijf. Bedrijven betalen liever nà aankoop, bij ontvangst van de factuur. Maar dan moet de leverancier wel zeker kunnen zijn dat de koper solvent is, en de rekening kan en wil betalen.

Daarvoor doet het bedrijf beroep op artificiële intelligentie. Die drijft krediet- en fraudecontroles aan, berekent flexibele betalingsvoorwaarden. En er zou ook een persoonlijk beheer van debiteuren komen en de AI moet ook berekenen dat de uitbetalingen gegarandeerd worden.

Eigenlijk wil Biller de betaalmarkt opschudden. Die is momenteel vooral gericht op de betalingen tussen consument en bedrijf. Maar de B2B markt is enorm veel waard - vorig jaar 710 miljard. En als je die kan veroveren, dan is dat wel interessant, niet!
https://www.ecommercenews.nl/biller-koop-nu-betaal-later-voor-b2b/BINNENLAND: SPECTRICITY MAAKT SPECIALE SENSOR VOOR SMARTPHONES
IMEC is een onderzoeksinstituut van Vlaamse universiteiten. En die onderzoeken monden vaak uit in concrete toepassingen, die dan verder ontwikkeld worden door een spin-off.  Zo ook het geval met Spectricity. Dat werd opgericht in 2018 door een team dat o.a. bestond uit onderzoeksingenieurs van IMEC.

Spectricity heeft nu een nieuwe sensor ontwikkeld, die zogenaamde hyperspectrale detectie kan uitvoeren op smartphones. Daarmee kan je meer zien dan met het blote oog - meer kleuren, meer golflengtes. 

Toepassingen zijn er volop: metingen van de hartslag, de hoeveelheid zuurstof in et bloed of de hydratatie van de huid. Sensoren die ingebouwd kunnen worden in smartphones en smartwatches, maar ook in voertuigen, drones en IoT toestellen.

Meer bij Tijd en Business AM
https://www.tijd.be/de-tijd-vooruit/tech/Mechelse-start-up-wil-wereld-veroveren-met-nieuwsoortige-smartphonecamera/10323439
https://businessam.be/mechelse-start-up-maakt-smartphonecamera-die-zuurstof-in-je-bloed-meet/DIGITALE ROEPIE: INDIA GEEFT HET VOORBEELD
Er wordt door verschillende landen nagedacht over een digitale munt. De reden: voorkomen dat grote spelers, zoals China, de wereldeconomie gaan beheersen met een digitale munt die zij zelf gaan uitbrengen.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) denkt eraan. Maar het is India dat het initiatiefneemt. De Indiase overheid heeft de e-RUPI gelanceerd, een digitale betaaloplossing waarmee je betalingen kan doen aan personen en voor bepaalde doeleinden. De naam is afgeleid van UPI, het 'unified payment interface' dat populair is in India, en de rupee, Engels voor de nationale munt (roepie). De lancering is beperkt: je kan de munt enkel betalen voor gezondheidszorgen. Momenteel enkel in bepaalde ziekenhuizen in het land, maar later zou de e-RUPI cash volledig moeten vervangen voor medische of educatieve doeleinden.

Concreet werkt het zo: de e-RUPI geeft een persoon een prepaid voucher voor een specifiek doel. Die wordt verzonden via SMS of een QR-code. Er is geen digitale betaalapp of een bankaccount nodig, om de voucher te gebruiken. Er is wel een 2F verificatie voor de veiligheid. Persoonlijke details worden niet meegegeven wanneer iemand een voucher inwisselt. De verzekeringen kunnen wel  controleren wanneer een vouchter ingewisseld wordt.

Momenteel werken de grote banken van India, de State Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank en Kotak Bank mee aan het project. Meer bij TechInAsia.
https://www.techinasia.com/india-launches-digital-payment-solution-erupiFACEBOOK GOOIT ONDERZOEKERS BUITEN
Een tijdje geleden waren wetenschappers van NYU gestart met het NYU Ad Observatory. De bedoeling: bestuderen hoe politieke advertenties verspreid worden op Facebook, zonder dat Facebook dat onderzoek kan beïnvloeden.

Daarvoor vroegen de wetenschappers aan mensen om vrijwillig een plug-in te installeren. Die zou dan de data verzamelen die Facebook aan de gebruikers geeft over waarom een advertentie doelgericht aan hen getoond werd - meestal was dat dan een lijst met dingen waarvoor zij belangstelling getoond hadden.

Die lijst met interesses was het enige wat Ad Observatory verzamelde, om zo te kunnen vaststellen op welke interesses politieke adverteerders zich richten. De plug-in verzamelde volgens Ad Observatory geen identificatie van de gebruikers, zoals naam, Facebook ID of lijstje met vrienden.

Waarom dit onderzoek? Omdat Facebook zelf geen informatie over die targeting geeft via zijn Ad Library feature. Het geeft wel informatie over targeting, via een speciaal research programma dat FORT heet - maar die informatie wordt gefilterd door Facebook. NYU Ad Observatory wilde onafhankelijke, ongefilterde informatie.

Dat zinde Facebook uiteraard niet. Al meer dan een jaar heeft het getracht om NYU Ad Observatory te overtuigen om zijn FORT te gebruiken. Het dreigde ermee dat, als de wetenschappers dit niet deden, die een inbreuk zou zijn op de gebruiksvoorwaarden. Volgens Facebook zou de plug-in wel degelijk gebruikersnamen verzamelen, en dat andere informatie die verzameld wordt niet publiek te zien is - wat het dus 'scraping' zou maken, en niet toegelaten is. Volgens Facebook zou de plug-in ook data verzamelen over Facebook-gebruikers die de plug-in niet geïnstalleerd hadden, of ingestemd hadden met het verzamelen van de gegevens.

En daarom heeft Facebook nu drastische maatregelen genomen: alle accounts, apps, pages en toegang tot het platform werd ontzegd aan de wetenschapper. Een zet  die heel wat verontwaardiging losmaakt.
https://developers.facebook.com/docs/fort-pages-api/overview
https://www.theverge.com/2021/8/4/22609020/facebook-bans-academic-researchers-ad-transparency-misinformation-nyu-ad-observatory-plug-in
https://www.wired.com/story/facebooks-reason-banning-researchers-doesnt-hold-upAPPLE WIL VERSLEUTELDE AFBEELDINGEN TOCH KUNNEN BEKIJKEN
Volgens bronnen zou Apple van plan zijn om een identificatiemethode te gaan gebruiken die enkel op het toestel van de gebruiker werkt (client-side), en die foto's kan identificeren. Daarbij worden hashing algoritmes gebruikt die de content in een map met de foto's van de gebruiker, vergelijken met materiaal dat door de politie gevonden werd, waarvan vermoed wordt dat het kindermisbruik is. Waarschijnlijk zal de politie verwittigd worden indien er overeenkomsten gevonden worden tussen de foto's op het toestel van de gebruiker, en die foto's.

Apple had voorheen als gezegd dat het hashing technieken gebruikt wanneer foto's geüpload worden naar de iCloud. Daar worden zij wel versleuteld bewaard, maar het is Apple dat de sleutel in handen heeft om ze te decrypteren.

Is daar dan een gevaar bij? Kinderporno en misbruik opsporen is toch een goede zaak? Cryptografie expert Matthew Green meent dat het meerdere consequenties heeft. Hashing algoritmes kunnen fouten bevatten, en valse positieven geven. Bovendien zit er een gevaar in wanneer de overheid van een land de database beheert met de illegale content waarmee vergeleken wordt - misschien kan die overheid ook gaan speuren naar andere activiteiten, zoals politiek activisme.

Meer uitleg bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2021/08/05/report-apple-photos-casm-content-scanning/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MAN BOUWT EXOSKELETON VOOR EIGEN ZOON
Het moet niet altijd de industrie zijn die apparatuur bouwt om mensen met een handicap te helpen. Soms kan het ook een liefdevolle vader zijn, die kennis heeft van robotica.

De Fransman Jean-Louis Constanza, zelf ingenieur in robotica, heeft een robot-pak gebouwd voor zijn 16-jarige zoon Oscar. Dankzij die apparatuur kan de jongen, die tot nu toe in een rolstoel zat, nu terug lopen.

Oscar kan het apparaat activeren door commando's zoals "Robot, stand up". Dan gaat het apparaat voor hem als het ware wandelen - met hem in de apparatuur vastgesnoerd. De vader heeft een bedrijf mede opgericht dat het apparaat bouwt, waarmee gebruikers verschillende uren per dag rechtopstaand kunnen bewegen, in plaats van zich met een rolstoel voort te bewegen.

In verschillende landen wordt het apparaat al gebruikt, maar het is nog niet beschikbaar voor dagelijks gebruik door particulieren. De prijs is ook niet min: $150.000. En volgens de ingenieurs van het bedrijf zou een pak voor individueel gebruik door gewone gebruikers ook veel lichter moeten worden.

Bij BBC een reportage.
https://www.bbc.com/news/av/world-europe-57985857HET MYSTERIE VAN DE OORLOGSSCHEPEN DIE ER NIET WAREN
Een heel intrigerend artikel bij Wired.  Het blijkt dat er sinds augustus 2020 meer dan 100 oorlogsschepen van minstens 14 Europese landen, Rusland en de VS, gesignaleerd werden op locaties waar zij eigenlijk niet mochten zijn - in betwiste waters, of in de nabijheid van buitenlandse marinebasissen.

Dat zou gebeurd zijn door het vervalsen van AIS signalen. Alle schepen, enkele de kleinste commerciële vaartuigen, moeten AIS transponders installeren. Op basis van GPS data zenden die toestellen hun identiteit, positie, koers en snelheid uit naar andere schepen in de omgeving. En dat om de paar seconden, met de bedoeling letterlijk en figuurlijk niet in het vaarwater van andere schepen te komen.

Wie of wat achter deze vals signalen zit, is moeilijk te achterhalen. Onderzoekers konden die signalen niet linken aan een land, organisatie of persoon. Maar het feit dat al deze vervalsingen dezelfde eigenschappen delen, lijkt erop te wijzen dat zij afkomstig zijn van dezelfde speler.

Het zou de intrige van een spionageboek of een spannende thriller kunnen zijn. Maar het laat niet veel goeds vermoeden. Om van nabij te volgen...
https://www.wired.com/story/fake-warships-ais-signals-russia-crimeaGOOGLE: PIXEL 6 EN 6 PRO
Deze week heeft Google een preview gegeven van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. En daarbij heeft het duidelijk de ambitie om van die smartphones  vlaggenschepen te maken. Heel hoge pecs, voor eigenlijk een betaalbare prijs.

Maar het voornaamste bij deze aankondiging was wel het feit dat Google een SoC of System on a Chip gaat gebruiken, de Tensor, zo genoemd naar de Tensor Processing Unit die het ook in zijn datacenters gebruikt.

Die Tensor SoC bevat  een TPU, gemaakt door Google, voor AI operaties en een nieuwe Titan M2. De CPU, GPU en andere componenten van de SoC daarover is momenteel nog niets gekend.

Volgens waarnemers zou Google hiermee een weerwoord willen bieden op de nieuwe chips van Apple.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/8/2/22605094/google-pixel-6-pro-tensor-processor-specs-ai-ml?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4PLANT GEBASEERDE VISSEN KOMEN ERAAN
Jawel, binnenkort kan je niet alleen vlees eten dat in labo's gekweekt werd. Maar ook vis is aan een vervanger toe, met name tonijn. En het zal je verbazen: het is een speciaal gecultiveerde tomaat die de vervanger wordt.

Bloomberg vertelt over een speciaal gekweekte tomatensoort die in Zuid-Spanje groeit,en van uiterlijk heel erg lijkt op tonijn. Het vervangen van vlees door planten wordt nu dus gevolgd door het vervangen van vis. Maar het staat nog in zijn kinderschoenen.

Volgen Bloomberg is de verkoop van plant-gebaseerde seafood weliswaar met 23% gegroeid, maar bedraagt het nog altijd maar 12 miljoen dollar. Terwijl de traditionele seafood markt tientallen miljarden dollar waard is.

Een blik op deze vervangingsproducten en 'faux fish' bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-04/plant-based-sushi-faux-fish-rattle-the-multibillion-dollar-seafood-market 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: IKKE EN DE SIKKE

Volksverhalen. Het is zo belangrijk dat zij verteld worden, zodat zij in de mensenheugenis blijven, voor altijd. Ikke en de Sikke is een reeks volksverhalen over Heist-op-den-Berg. Als buitenstaander zal je ze grappig vinden,  als iets oudere inwoner van deze gemeente zal je ze met nostalgie beluisteren.

Ikzelf, "iemand van 't stad", beluister ze met mijn vriend, geboren en getogen Heistenaar. En de verhalen doen hem knikken, want de personages herkent hij, en vult hij aan met nog meer verhalen over hen.

Heerlijk om samen te beleven!
https://ditisheist.be/ikkeendesikke/
 
De nieuwe oogst


OPEN TERMS ARCHIVE: GEBRUIKSVOORWAARDEN
Aanbieders van software en andere producten verkopen of verhuren die onder bepaalde gebruiksvoorwaarden. Met de jaren veranderen die. Op deze website kan je de evolutie van de gebruiksvoorwaarden van bepaalde bedrijven volgen.
[Taal: ENG]
https://www.opentermsarchive.org/en


RHYME DESK: ENGELSE RIJMWOORDEN
Op deze website kan je rijmwoorden vinden: je vult een bepaald woord in, en je krijgt suggesties van rijmwoorden die je zou kunnen gebruiken. De site heeft ook nog extra opties, zoals een kindvriendelijke rijmwoordenboek.
[Taal: ENG]
https://www.rhymedesk.com/


MOGGY OR DOGGY: HUISDIEREN

Wat zou je ervan denken om een date te maken met iemand, op basis van het feit dat hij/zij een voorkeur heeft voor een hond of kat als huisdier?
Dat is wat deze site belooft. Momenteel werkt de site vooral in het VK, maar misschien is het een goed idee om ook hier in Vlaanderen te beginnen?
[Taal: ENG]
https://moggyordoggy.com/press-kit/


EXPLORE: LIVE DIEREN BEKIJKEN
Er zijn heel wat webcams die beelden geven van dieren. En vaak zie je dagen niets, en dan plots prachtige beelden. Deze site nodigt je uit om live webcams te bekijken. Toen wij de site bezochten, zagen wij een stuk of 8 beren een douche nemen aan een waterval. Mooi!
[Taal: ENG]
https://www.explore.org/livecams


CHECKLIST VOORALEER JE EEN NIEUWSBRIEF UITSTUURT

Wanneer je een nieuwsbrief wil opstarten, dan zijn er tal van factoren waarmee je rekening moet houden. Dit artikel geeft je een checklist van wat je moet controleren nadat je je concept opgesteld hebt, maar vooraleer de content online gepubliceerd is. En de post-publish checkup vertelt je hoe je het meeste haal uit de content die je publiceert, met promo activiteiten, een analyse van de resultaten.
[Taal: ENG]
https://ghost.org/blog/newsletter-checklist/


PHISICS: SIMULATIES
Op deze website kan je simulaties doen van hoe dingen bewegen, hoe golven werken, dynamica, thermo, enz. De interactie maakt het interessant.
[Taal: ENG]
https://phisics.tech


WAT JE MOET DOEN VOORALEER JE JE SMARTPHONE VERKOOPT OF WEGGEEFT

Een artikel bij FastCompany, dat je vertelt hoe je je gegevens verwijderen moet, en wat je nog meer moet doen. Zo zorg je ervoor dat jouw data veilig overgezet worden naar je nieuwe phone, en dat een ander niet aan jouw gegevens kan.
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90576035/how-to-get-your-old-iphone-or-android-phone-ready-to-sell


FIRE AND SMOKE MAP
Helaas, het is weer zover: in de VS zijn er weer veel bosbranden.Deze landkaart van de Amerikaanse overheid vertelt je waar die branden zijn. Je zal onder de indruk zijn van het aantal branden!
[Taal: ENG]
https://fire.airnow.gov/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHECKPOD
Deze website werd opgericht door podcast-fans, die je willen helpen om interessante podcasts te ontdekken. De site is nog pril, en moet nog groeien door verdere suggesties van gebruikers. Maar het voorspelt niet goeds wanneer podcasts die bovenaan de lijst van "populair deze week" dateren van meer dan een jaar geleden. Die ranking zou moeten gaan over podcasts die recent uitgebracht werden, niet?
[Taal: NL]
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/oost-vlaamse-twintigers-lanceren-reviewplatform-voor-podcasts
https://checkpod.be/#/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELGIAN ART
Dit webplatform wil je kennis laten maken met Belgische kunstenaars, kunstorganisaties en kunstgalerijen. Wanneer je een account aanmaakt, kan je kunstwerken tot favoriet maken, of kunstwerken ontdekken.
[Taal: NL]
https://www.belgianart.be/


KIDPIX: BEELDBEWERKING VOOR KINDEREN
Deze tool bestaat al sinds de jaren 2000, maar een software ingenieur heeft de code omgezet naar Javascript en HTML. Hierdoor kan je nu aan de slag met KidPix vanuit je browser.
https://gizmodo.com/pioneering-paint-app-kidpix-is-back-and-ready-to-run-in-1847428585
https://kidpix.app/


GRADIENT GENERATOR

Een website waarbij je de ene kleur in de andere kan laten overlopen. Je hebt verschillende opties, zoals lineaire overgang of radiaal, enz. Het resultaat kan je downloaden.
[Taal:ENG]
https://doodad.dev/gradient-generator/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vorm van landgebruik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pastoralisme
    Archeologische cultuur o.m. in de Punjab - https://nl.wikipedia.org/wiki/Northern_black_polished_ware-cultuur
    Cross-over SUV uit 2019 van het Franse automerk Renault - https://nl.wikipedia.org/wiki/Renault_Arkana
    Nuts (zorgverzekeraar) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nuts_(zorgverzekeraar)
    Frans voormalig schermer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Philippe_Riboud
    Surinaams toetsenist, arrangeur, producer, componist en presentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sonny_Khoeblal
    Jazzstandard - https://nl.wikipedia.org/wiki/In_the_Mood
    Regeringsformatie België oktober 1978 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regeringsformatie_Belgi%C3%AB_oktober_1978


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Medaillespiegel van de Olympische Zomerspelen 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Medaillespiegel_van_de_Olympische_Zomerspelen_2020
    In Frankrijk is er een omstreden coronawet ingevoerd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Frankrijk
    [ENG] Offensief van de Taliban - https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Taliban_offensive
    Ronde van Polen 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Polen_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Rotterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Rotterdam


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Red Bull kondigt eerste competitieve Cities: Skylines-toernooi ooit aan
https://www.ad.nl/esports/red-bull-kondigt-eerste-competitieve-cities-skylines-toernooi-ooit-aan~a323dda1/
- Competitie in nieuwste Halo-spel wordt cross-platform
https://www.ad.nl/esports/competitie-in-nieuwste-halo-spel-wordt-cross-platform~ad1ba3073/
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Maak een diavoorstelling in Windows (als bureaubladachtergrond)
https://computertaal.info/2021/08/06/maak-een-diavoorstelling-in-windows-als-bureaubladachtergrond/
- Werp je oude router niet weg – gebruik die voor iets...
https://computertaal.info/2021/08/05/werp-je-oude-router-niet-weg-gebruik-die-voor-iets-anders/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Critici vragen Apple in open brief om omstreden plan voor fotoscannen te staken
https://tweakers.net/nieuws/185352/critici-vragen-apple-in-open-brief-om-omstreden-plan-voor-fotoscannen-te-staken.html
- Proximus verdubbelt downloadsnelheid Flex Fiber Pack per 1 september
https://tweakers.net/nieuws/185090/proximus-verdubbelt-downloadsnelheid-flex-fiber-pack-per-1-september.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Allereerste website blaast vandaag dertig kaarsjes uit
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/allereerste-website-blaast-vandaag-dertig-kaarsjes-uit/article-news-1764483.html
- ABN AMRO vindt bitcoin ongeschikt als betaalmiddel
https://trends.knack.be/economie/finance/abn-amro-vindt-bitcoin-ongeschikt-als-betaalmiddel/article-news-1764497.html?_ga=2.22257981.74830413.1628265995-1947831008.1520797369
*** TANDEMTECH

- Volkswagen ID.4 review: elektrische SUV voor de familie
Volkswagen is er: de EV voor iedereen
https://tandemtech.be/volkswagen-id-4-review-elektrische-suv-voor-de-familie-d0d79a5c3795
- Sennheiser CX True Wireless review
Doet wat hij kan, maar dan wel heel erg goed
https://tandemtech.be/sennheiser-cx-true-wireless-review-b81173ebc51e*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Europese landen strijden om eerste buitenlandse fabriek van Amerikaanse ‘Tesla-killer’
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/europese-landen-strijden-om-eerste-buitenlandse-fabriek-van-amerikaanse-tesla-killer
- Jonge Vlaamse ondernemers bouwen digitale kluis voor dierbare herinneringen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/jonge-vlaamse-ondernemers-bouwen-digitale-kluis-voor-dierbare-herinneringen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HOE KAN JE VAN JEZELF EEN CARTOONFIGUURTJE MAKEN

Je moet natuurlijk wel een Snap account hebben. Maar dan kan je heel gemakkelijk jezelf omvormen tot een creatie van DreamWorks, of Pixar. Het is zelfs heel eenvoudig. Dit artikel bij The Verge vertelt hoe je het doet.
https://www.theverge.com/22595987/cartoon-filter-snapchat-snap-camera-desktop-app-zoom-meeting-how-toZO KAN JE JEZELF ALS PEANUT AVATAR TEKENEN
In deze video vertellen Krista Porter, storyboard artieste bij The Snoopy Show, en Anthony Jackson van Apple hoe je jezelf als een Peanuts figuurtje kan tekenen. Succes!
[Taal: ENG]
https://kottke.org/21/07/how-to-draw-yourself-as-a-peanuts-character


BACK-UPS MAKEN

De meest veilige manier om back-ups te maken is de 3-Die 2-1 strategie: je maakt 3 kopieën van je data, 2 back-ups en één offsite, dus niet in je kantoor, op een plek elders of in de cloud.
Maar waarvan moet je eigenlijk een back-up maken? Het antwoord vonden wij in een podcast van DTNS, dat verwijst naar de site Acas
1 Onvervangbare bestanden, zoals foto's, documenten, podcast show die je gemaakt hebt of andere digitale creaties.
2 Applicaties - en dan vooral de licentiecodes, de URL's om software te downloaden, en zelfs kopies van cd's. Maak van gebruikersnamen, wachtwoorden, licentiecodes een tekstbestand maar bewaar dat niet in gewone tekst, wel versleuteld. Als je die licentiesleutels niet meer hebt, en je moet de software opnieuw installeren, dan kan het kostelijk worden want dan moet je die opnieuw aankopen.
3 Een back-up van alles, via speciale back-up software.
https://play.acast.com/s/know-a-little-more/aboutbackupstrategies
 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TELEGUARD BESCHERMT JE PRIVACY
Naast WhatsApp zijn er enkele andere Messenger-alternatieven die je ook gratis kan gebruiken. Daaronder de niet zo bekende app TeleGuard, een Zwitserse app, die toch ook wel enkele voordelen biedt. De boodschappen zijn versleuteld, en je moet geen e-mailadres opgeven of telefoonnummer om een account te kunnen aanmaken.
https://www.chip.de/news/Statt-WhatsApp-Sicherer-Messenger-aus-der-Schweiz_183620790.html
https://teleguard.com/de


FAWKES: BESCHERMING TEGEN GEZICHTSHERKENNING

Deze tool verhindert dat je op foto's via gezichtsherkenning herkend wordt. Wanneer je foto's naar het internet uploadt, verandert de software je afbeeldingen op een manier die op het blote oog onmerkbaar is, maar met gelaatsherkenning een groot verschil maakt. De makers ervan, wetenschappers van de universiteit van Chicago, beloven 100% effectiviteit tegen software als Microsoft Azure Face of Amazon Recognition.
https://www.chip.de/downloads/Fawkes_182891113.html
http://sandlab.cs.uchicago.edu/fawkes/


FIREFOX MULTI ACCOUNT CONTAINER
Met deze extensie voor Firefox houd je je werk en prive accounts apart. En dat werkt veel veiliger!
https://www.chip.de/news/Arbeit-Banking-Privates-Geniales-Firefox-Add-on-vermischt-nie-wieder-Ihre-Daten_113959617.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/multi-account-containers/


MICROSOFT FRIST TEKENPROGRAMMA PAINT OP

Met deze nieuwe versie van Paint kan je ook in 3D tekenen, dus driedimensionale voorwerpen tekenen die je dan in HoloLens kan gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-Paint-3D-Windows-10-App_102393799.html
https://support.microsoft.com/en-us/windows/get-microsoft-paint-a6b9578c-ed1c-5b09-0699-4ed8115f9aa9


ZORTAM MP3 MEDIA STUDIO
Dit is een tool om je muziekbestanden te beheren. Songteksten worden automatisch bijgevoegd, evenals coverart. Je kan op zoek gaan naar duplicaat bestanden, en veel meer. De basisversie is gratis, maar beperkt in mogelijkheden.
https://www.zortam.com/


GROUP SPEED DIAL VOOR FIREFOX
Met deze extensie voor de Firefox browser kan je snel en eenvoudig al je lievelingssites met één 'speed dial' oproepen. Je kan de gewenste sites manueel invoeren, of wanneer je op een site bent met een muisklik de site aan een groep toewijzen.
https://www.chip.de/downloads/Group-Speed-Dial-fuer-Firefox_163874167.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/groupspeeddial/


CHROME SOFTWARE CLEANER
Is je Chrome browser aan het slabakken? Met deze tool kan je je surfgegevens opkuisen. Zo bescherm je je privacy maar zal je ook opnieuw terug snel kunnen surfen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/oneclick-cleaner-for-chro/oncckmaelaecccmaniihojgeopkcajfh?hl=en


RETRO REEL

Dit is een app zoals Netflix, om films te streamen dus. Maar dan wel voor de klassiekers van Hollywood. Films met John Wayne, Sinatra, Cary Grant....
https://www.retroreel.app/?ref=producthunt
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Afgunst is een onhandig eerbetoon
van de minderwaardigheid aan de verdienste.
-Etienne-Paul-Marie Lamotte-