Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/7/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1218 van 24/7/2021



Gegroet lezer,

Een kortere week, met de Nationale Feestdag op 21 juli. En toch weer een e-zine vol met berichtjes. Er gebeurt nu eenmaal zo veel, en allemaal dingen die voor u interessant zijn om te weten - althans dat hopen wij.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




WHATSAPP: MEERDERE TOESTELLEN EN EEN CLOUD BACKUP
De boodschappendienst WhatsApp is enorm populair - de end-to-end encryptie in combinatie met het gebruiksgemak zorgt ervoor dat het uitgegroeid is tot dé messagingdienst voor 2 miljard mensen.

Maar tot nu toe was de dienst enkel te gebruiken op je smartphone. Je kan wel je account op je desktop gebruiken of via het web, maar dat is eigenlijk alleen maar een weerspiegeling van wat er op jouw smartphone staat. Als je batterij het begeeft dan ben je alles kwijt.

Dat zou nu veranderen: WhatSapp test nu een systeem waarbij je meerdere toestellen kan gebruiken - op jouw smartphone en vier andere toestellen tegelijkertijd. Het enige waarop je moet letten is dat die andere toestellen geen smartphone zijn.

Je smartphone zal het eerste toestel zijn waarop je WhatsApp installeert. En de andere toestellen kan je toevoegen door QR-codes vanop jouw smartphone in te scannen. Meer bij Wired (1)

Versleutelde back-up
Bij WhatsApp kan je een back-up van je boodschappen maken in de cloud. Je boodschappen zijn dan wel versleuteld, maar als de politie een doorzoekingsbevel heeft, dan kan ze Google of Apple dwingen om toegang te geven tot jouw gesprekken.

Dat wil WhatsApp nu verhelpen. WhatsApp werkt namelijk aan een technologie om zelf je back-ups in de cloud te versleutelen, zodat zelfs met een doorzoekingsbevel die boodschappen niet gelezen kunnen worden. In de meest recente bètaversie van Android werd het systeem al geactiveerd. Hierover meer bij The Verge.
https://www.wired.com/story/whatsapp-multiple-device-support/?mbid=social_twitter&utm_brand=wired&utm_medium=social&utm_social-type=owned&utm_source=twitter
https://www.theverge.com/2021/7/16/22580800/icloud-google-drive-encrypted-whatsapp-cloud-backup?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



AUTOMATTIC NEEMT POCKETCAST OVER
Een van de populairste podcast apps, PocketCast werd in 2018 verkocht aan de Amerikaanse radiogroep NPR. Maar dat bleek geen goede aankoop: in 2020 meldde NPR dat het $800.000 verloren had  aan de app. In januari dit jaar werd dan de app opnieuw te koop gesteld.

En nu is er een koper gevonden: Automattic. Dat is het bedrijf dat achter de gratis blogging tools WordPress en Tumblr zit.  De medeoprichters van PocketsCast, Russel Ivanovic en Philip Simpson, blijven de leiding houden over het team.

Als je het ons vraagt is PocketCast op de juiste plaats bij Automattic. Nu er in de podcastwereld steeds meer betaalmuren opgetrokken worden, je podcasts enkel nog maar bij Spotify of Apple vindt, doet het goed om te vernemen dat een 'neutrale' speler versterkt wordt.

Automattic heeft gezegd dat het wil onderzoeken om nauwe integraties met WordPress.com en PocketCasts uit te bouwen. Zo zou het gemakkelijker worden om podcasts te verdelen en ernaar te luisteren.

In februari dit jaar had WordPress ook al een partnerschap afgesloten met Anchor (in handen van Spotify), voor een feature waarmee blogposting gemakkelijk omgezet kunnen worden in audio, door gebruik te maken van text-to-speech.
Meer bij The Verge en WordPress zelf.
https://www.theverge.com/2021/7/16/22580023/automattic-pocket-casts-podcast-app-tumble-wordpress
https://wordpress.com/blog/2021/07/16/popular-podcast-app-pocket-casts-joins-automattic/



MAG JE MET ALGORITMES EEN STEM VAN EEN LEVENDE NABOOTSEN
In de VS is controverse ontstaan over een documentaire, Roadrunner, die gaat over de Amerikaanse bekende kok, auteur en documentairemaker. Daarin leest een vriend van Bourdain, ene David Choe, een e-mail voor die hij kreeg van Bourdain. Terwijl hij leest gaat zijn stem over in die van Bourdain, die zelf de mail voorleest.

Maar die tekst was niet zelf voorgelezen door Bourdain. De makers van de documentaire maakten gebruik van algoritmes om het fragment door AI te laten voorlezen. Zij gebruikten daarvoor een tiental uren opnames van de stem van Bourdain, om een model te trainen dat de stem van Bourdain kan repliceren.

De documentairemakers begingen wel een fout, als je het ons vraagt. Zij namen geen contact op met de erfgenamen van Bourdain (hij stierf in 2018) of de familie, om te vragen of zij hiermee akkoord waren. Volgens de makers zouden er nog twee lijnen zijn in de documentaire, die eveneens door software gemaakt zijn, maar zij willen niet zeggen welke.

De grote vraag is dus: mag dit? Het is vooral een kwestie van ethiek. Per slot gaat het om deepfakes...
https://www.newyorker.com/culture/annals-of-gastronomy/the-haunting-afterlife-of-anthony-bourdain
https://www.theverge.com/2021/7/15/22578707/anthony-bourdain-documentary-deepfake-voice?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



SPYWARE VAN NSO GROUP KON ONGEHINDERD SMARTPHONES BINNENDRINGEN
Hét verhaal maandagochtend was dat Amnesty International bekendmaakte dat tal van smartphones van journalisten en activisten besmet waren met spyware, Pegasus, gemaakt door het Israëlisch bedrijf NSO Group.

Het bijzondere aan deze hack is dat Pegasus geen enkele menselijke interactie vereiste om geactiveerd te worden op een smartphone. Geen boodschap met een link om op te klikken: deze aanval via iMessage wordt dan ook als "zero-click" beschouwd.

Deze aanvallen zouden al dateren sinds 2018, en zouden zelfs op de nieuwste versie van iOS (versie 14) nog altijd mogelijk zijn. De NSO Group betwistte de juistheid van het rapport - de software zou enkel verkocht worden aan overheden in de strijd tegen terrorisme en misdaad, niet voor politieke doeleinden. Meer bij BusinessInsider en VRT (1) (2)

Waarnemers merken op dat dit toch wel een flinke knauw geeft aan de bewering van Apple dat zijn smartphones veel veiliger zijn dan Android-toestellen. Dat was altijd het argument dat Apple naar voren schoof om de hogere prijs van zijn toestellen te verantwoorden. En alhoewel het toegegeven moet worden dat Apple een veel strengere controle uitoefent op de apps in zijn app store, is dit verhaal toch wel een afknapper voor Apple... (3)
https://www.businessinsider.com/nso-group-spyware-iphone-zero-click-imessage-attacks-2021-7
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/18/pegasus/
https://apple.slashdot.org/story/21/07/19/1527218/despite-the-hype-iphone-security-no-match-for-nso-spyware?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter



FIVE EYES ALLIANTIE WIJST MET VINGER NAAR CHINA
Er zijn de laatste maanden verschillende grote hack-aanvallen uitgevoerd in verschillende landen. Denk aan de Microsoft Email Exchange aanval in maart dit jaar. Lang werd vermoed dat dit een aanval was die van een bepaald land uitging. En nu maakt de Five Eyes alliantie die beschuldiging hard.

Deze alliantie bestaat uit de VS, het VK, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Maar ook de EU, Japan en de NATO treden de beschuldiging bij. Zij waarschuwen dat de Volksrepubliek China en hackerscollectief Hafnium verantwoordelijk zijn voor deze aanvallen.

De Britse Buitenlandse minister Dominic Raab waarschuwde: "De Chinese overheid moet deze systematische cybersabotage beëindigen. En als het dat niet doet, dan zal het ter verantwoording geroepen worden".

Eerlijkheid gebiedt ons eraan toe te voegen dat wel elk land spioneert. Het vorige bericht, over de Pegasus-software van de ONS Group, is daarvan getuige. Het verschil is dat bij sommige van deze aanvallen ook ransomware gebruikt werd. Die belangrijke installaties in de VS onbruikbaar maakte.

En op dat laatste moeten wij dan weer een kanttekening maken, dat in Iran een vijftal jaren geleden belangrijke installaties lamgelegd werden, waardoor de ontwikkeling van een nucleair wapen jaren teruggedraaid werd.

Je ziet het: er zijn ontelbare facetten aan dit spionagewereldje. En alhoewel er geen kanonnengebulder bij te pas komt, is technologie o zo belangrijk bij levensnoodzakelijke infrastructuren, dat het wel degelijk om digitale oorlogen gaat. Tijd voor een digitaal niet-aanvalspact?
https://gizmodo.com/u-s-and-allies-blame-china-for-wave-of-recent-cyber-at-1847317597
https://www.zdnet.com/article/uk-blames-china-for-microsoft-exchange-server-hack/
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/us-accuses-china-abetting-ransomware-attack-rcna1448



LINKEDIN SCRAPER VERKOOPT BUITGEMAAKTE DATA
Verleden maand vond een hacker het leuk om massaal data bij sociale netwerksite LinkedIn te gaan "scrapen", verzamelen dus. Hij haalde hierbij de data van 700 miljoen gebruikers op, wat overeenkomst met 92% van de gebruikers van de dienst. Die data omvatte telefoonnummers, loon, woonplaats.

Volgens BBC News werd de dief geïdentificeerd, en zou het om ene Tom Liner gaan. Hij beweert zijn daad "voor de fun" gedaan te hebben. Maar hij biedt ondertussen wel de data aan, en hij vraagt er 5.000 dollars voor. De man beweert ook te zitten achter het schrapen van 533 miljoen Facebookprofielen.

De moraal van dit verhaal, en al de vorige: wees discreet op het internet, en met alle communicatie. Alles wat je er plaatst, kan verzameld en bewaard worden. Een compleet digitaal profiel kan over jou aangemaakt worden. Moet je dan offline gaan? Dat ook weer niet. Meer laat "vrijheid, blijheid" niet jouw motto zijn op de sociale netwerken. Post terughoudend, en houd je privégegevens zoveel mogelijk privé.

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/business-57841239



BINNENLAND: FINANCIERING EN ONDERZOEK VOOR FACTCHECKING
... terwijl in Vlaanderen een bitse  discussie gevoerd wordt over de neutraliteit ervan

Dat er op de sociale media heel wat foute berichten circuleren, is alom geweten. Daarbij moet wel een groot onderscheid gemaakt worden tussen misinformatie (een fout bericht dat iemand te goeder trouw doorgeeft), en desinformatie (foute informatie die doelbewust verspreid wordt).

Het is heel belangrijk dat vooral dat laatste krachtdadig bestreden wordt. Sociale media zoals Facebook doen daarom beroep op factcheckers die foutieve informatie op het internet verifiëren, en hun bevindingen publiceren. Op basis daarvan zal Facebook dan bepaalde berichten verwijderen, en zelfs de persoon die het bericht gepost heeft, tijdelijk blokkeren indien die het bericht, ondanks de factchecking, blijft herhalen.

Nederland en Vlaanderen hebben samen het EDMO-project opgericht. Dat bevat een multidisciplinaire hub bestaande uit wetenschappers, factcheckers, mediabedrijven en andere belanghebbenden.

Het programma krijgt ook de steun van de EU, van maar liefst 2 miljoen euro. Hierover meer in een bericht bij Universiteit Leiden (1).

Nu hebben wij het al eerder gehad over het feit dat factchecken niet altijd gemakkelijk is, omdat de "waarheid" evolueert, op basis van evoluerend inzicht. Denk aan het bericht als zou het coronavirus afkomstig zijn van een lab in het Chinese Wuhan. Dat werd in het begin als onwaar bestempeld, maar kreeg de laatste weken dan weer het oordeel "mogelijk waar". Of het feit dat het virus een gewone griep was bijvoorbeeld.

Kortom, factchecken kan ook een momentopname zijn. En misschien ligt de waarheid wel in het midden? In Vlaanderen is er de laatste dagen een felle discussie ontstaan tussen @ArbiterOfTweets, een factchecker voor het magazine Knack, en Doorbraak.

De factcheck van een artikel op Doorbraak wordt daarbij in twijfel getrokken (2). De discussie op Twitter is interessant om volgen (3)
https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/07/europese-steun-voor-vlaams-nederlands-project-in-strijd-tegen-desinformatie
https://doorbraak.be/prof-pierre-van-damme-fase-3-loopt-nog-factcheck-knack-niet-correct/?dbcode=t5086165923&u=870114
https://twitter.com/PieterBauwens/status/1417759846368268288



BINNENLAND: CRYPTOMUNTEN BLIJVEN SCHIMMIG
Twee berichten die duidelijk maken dat de overheid moeite heeft om greep te krijgen op cryptomunten, en ook om een houding te bepalen.

Mensen zijn steeds meer vertrouwd met bitcoins Voor de meesten blijft het echter een munt die vooral als heel riskante belegging beschouwd wordt. En die vooral gebruikt wordt voor schimmige doeleinden, zoals de betaling van ransomware.

Anderzijds wordt de bitcoin stilaan ook in het dagelijkse leven zichtbaar, letterlijk dan: er duiken bitcoin-automaten op in het straatbeeld, waar je je bitcoin kan inwisselen in "echt" geld, en omgekeerd. In ons land zijn er al 42 dergelijke automaten, waar je cash geld kan omzetten in verschillende cryptomunten.

En dat vindt de overheid toch wel een gevaar: criminelen zouden drugsgeld heel gemakkelijk kunnen omzetten in moeilijk te traceren cryptogeld. Daarom werd er een Koninklijk Besluit uitgevaardigd door de ministerraad, om witwaspraktijken tegen te gaan, met boetes tot 10.000 euro en een strenge registratieplicht. Daarover meer bij De Standaard (betaalmuur) (1)

Ook Europa wil witwassen via cryptomunten tegengaan. Het heeft daarom beslist dat dezelfde regels moeten gelden tegen witwassen als de regels die gelden voor gewone transacties. Bij transfers van cryptomunten moeten voortaan de details van de zender en de begunstigde bekend zijn. (2)
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210625_94977009
https://www.tijd.be/politiek-economie/europa-economie/Europa-verbiedt-anonieme-overdracht-van-cryptomunten/10320815



LEVERINGEN AAN HUIS: POSTNL BREIDT UIT MAAR ONDER VUUR
Met de coronacrisis hebben de burgers massaal leren online kopen. En het is hen zo goed bevallen, dat ze het blijven doen. De koeriersdiensten snorren aan en af, heel het land door.

Daarbij valt het op dat je steeds meer bestelwagens van PostNL ziet, terwijl je toch zou verwachten dat onze eigen Belgische post de belangrijkste koerierdienst in het binnenland is.

PostNL heeft nu aangekondigd dat  het nog sterk wil uitbreiden in ons land. Twee depots die het in september dit jaar in gebruik neemt moeten dit mogelijk maken. En begin volgend jaar zou er een eerste hoogtechnologisch sorteer- en distributiecentrum geopend worden. Een tweede zou snel volgen (1)

Maar toch verloopt niet alles perfect bij verschillende pakjesbedrijven, waaronder PostNL, zo meent het Belgische gerecht. Zij zouden niet in orde zijn met de wet, en via een ondoorzichtig kluwen van onderaannemers en zelfstandige chauffeurs de wetten omzeilen met zwartwerk, schijnzelfstandigheid en illegale tewerkstelling. Alvast twee bedrijven worden vervolgd door het Mechelse arbeidsauditoriaat: PostNL en GLS.  Over die arbeidsomstandigheden een uitgebreid verslag bij De Tijd (2) (betaalmuur)  Opvallend daarbij is dat blijkt dat Bpost wél voor goede arbeidsomstandigheden zorgt voor zijn medewerkers, die een voltijds contract krijgen, met premies voor zondagswerk.

Als je het ons vraagt: wanneer e-commercebedrijven jouw pakje gratis of tegen minieme kosten komen leveren, is het logisch dat er beknibbeld wordt op de leverkosten - en de enige manier waarop dat kan is op de lonen van de koeriers...

Concurrentie moet spelen, maar dezelfde regels moeten gelden voor iedereen. Ook voor de bedrijven die volgens de principes van de "sharing economy" werken. Wellicht moeten beide systemen naar elkaar toegroeien, met meer soepelheid voor de werknemers, en minder regels vanuit de overheid.
https://trends.knack.be/economie/bedrijven/postnl-breidt-fors-uit-in-belgie/article-news-1757863.html
https://www.tijd.be/ondernemen/logistiek/de-schimmige-business-achter-de-pakjeskoerier/10320345



DUCKDUCKGO BIEDT JE NU OOK BESCHERMING VOOR JE MAIL
Wellicht ken je DuckDuckGo, de alternatieve zoekmachine die de nadruk legt op privacy. Welnu, dit bedrijf wil je nu ook een gratis e-mailadres in de vorm van @duck.com geven. Geef jij dat mailadres door aan een bedrijf of nieuwsbrief, dan zullen de mails die je daarvan krijgt onderzocht worden om te zien of er trackers in zitten. Zijn die aanwezig, dan zal DuckDuckGo de mail aan jou doorsturen naar jouw normale adres, met de melding bovenaan welke trackers verwijderd werden.

Je kan ook unieke wegwerp-adressen aanmaken via de mobiele DuckDuckGo browser of extensies voor je browser. Die kan je dan gebruiken voor een gratis proefabonnement, of elke dienst die je niet helemaal vertrouwt en waarbij je vreest dat je mailadres verkocht wordt aan spammers. Het voordeel is dat je dit adres heel eenvoudig kan deactiveren, zonder dat je belangrijke persoonlijke mails gaat missen.

Om het mailadres aan te maken, moet je in de mobiele DuckDuckGo app naar de instellingen gaan. Daar klik je op Email Protection, en kan je je op een wachtlijst zetten. Het kan, naar schatting, wel enkele weken duren meent DuckDuckGo vooraleer jij aan de beurt bent. Je krijgt dan in de app een melding dat je je account kan activeren.

Maak je je zorgen of het veilig is dat DuckDuckGo al je mail doorkijkt? Het bedrijf verzekert je dat het verwijderen van de trackers in de RAM van zijn servers geschiedt, en dat jouw mail nooit naar enige server weggeschreven wordt.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/7/20/22576352/duckduckgo-email-protection-privacy-trackers-apple-alternative?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.spreadprivacy.com/introducing-email-protection-beta/



CLUBHOUSE NU OPEN VOOR IEDEREEN
Een aankondiging die rijkelijk laat komt, vrezen we: Clubhouse meldde deze week dat iedereen zich kan aanmelden, zonder eerste een wachtlijst te moeten doorlopen. Zoals je je wellicht herinneren kan, is Clubhouse van start gegaan met heel veel hype - hype die nog aangewakkerd werd door het elitaire karakter van het audio-only sociale netwerk. Het was enkel voor iOS-toestellen, en je kon enkel een account aanmaken als je door een andere gebruiker uitgenodigd werd.

Ondertussen zijn die beperkingen weggevallen. In mei heeft Clubhouse zijn dienst ook opengesteld voor Android, en in de eerste twee maanden zouden er 10 miljoen Android-versies gedownload zijn. Dat was wel nodig, want het aantal gebruikers slonk de laatste weken toch wel, omdat ondertussen wel elk sociaal netwerk als het gevolg van het initiële succes van Clubhouse, ook een audio-aanbod heeft gecreëerd.

Clubhouse beseft dat het terug moet vechten, en kondigde verleden week ook een tekstgebaseerde chatfunctie aan, Backchannel. En nu hoopt het dus terug gebruikers te lokken door de wachtlijst af te voeren. Maar zal het volstaan?

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/07/21/clubhouse-invite-open-to-everyone-exits-beta/



ZOOM BRENGT ZOOM APPS UIT
Tijdens de coronacrisis is de conferentiedienst Zoom plots vanuit het niets een rijzende ster aan het firmament geworden. Met zijn allen gebruikten we Zoom om te vergaderen met collega's, maar ook om met vrienden virtuele borreluurtjes te organiseren.

Die populariteit heeft Zoom aangegrepen om zijn aanbod te verbreden: ontwikkelaars zouden apps kunnen maken, die dan in de Zoom Marketplace verkrijgbaar zijn. Die apps zou je kunnen gebruiken in je Zoom-bijeenkomst, om extra dingen te doen.

Maar Zoom heeft ook nog een andere soort apps: de Zoom Apps of Zapps die al in 2020  aangekondigd werden. Het verschil met de Zoom Apps is dat deze Zapps met een eenvoudige muisklik in je Zoom geïntegreerd kunnen worden.  Momenteel zijn er 50 Zapps, waaronder Dropbox Spaces en SurveyMonkey enterprise om polls te maken. Meer bij ZDNet (1)

Het bedrijf wil je ook aanmoedigen om zelf te werken aan evenementen. Met Zoom Events kan je zelf evenementen organiseren, tickets verkopen en registreren, heb je toegangscontrole via facturatie (of gratis toegang). Maar je krijgt ook statistieken over hoeveel mensen het evenement bijwoonden, en wat het je opgebracht heeft.  Ook hierover meer bij ZDNet.

BBC weet dan weer een leuk detail: bij de apps van derden die je in je videoconferenties kan inbouwen, zullen ook videogames zitten, casual games, bordspellen, kaartspellen, of andere spellen die je met vrienden of familie wil doen. Of die kunnen zorgen voor teambuilding met je collega's. Meer bij BBC. (2)
https://www.bbc.com/news/technology-57916519
https://www.zdnet.com/article/zoom-announces-general-availability-of-zoom-apps-and-its-new-virtual-events-platform/



OPNIEUW GAAT HET INTERNET ONDERUIT
Donderdag begonnen er plots alarmlichten te knipperen bij diensten zoals Downdetector: er werd een piek genoteerd van mensen die wilden zien of een website alleen voor hen down was, of dat het algemeen was. En het uitvallen bleek wijdverspreid: Van LastPass tot TikTok en UPS, maar ook nieuwssites in België, van De Morgen, Het Laatste Nieuws en anderen: zij waren allemaal onbereikbaar.

Na een tijdje werd duidelijk dat het probleem lag bij Akamai, en van de grootste 'content delivery networks'. Zo'n CDN verleent een dienst aan bedrijven die ervoor betalen: dan wordt hun content op Akamai-servers gespiegeld, die op strategische plaatsen staan. Zo moet jouw browser bijvoorbeeld niet naar een server in de VS gaan om content op te halen, maar kan die content uit de cache van een Akamai-server dichter bij huis gehaald worden. Dan krijg jij die content veel sneller binnen.

Maar wanneer het bij zo'n CDN-netwerk fout gaat, dan heeft dit wel grote gevolgen, zoals vandaag gebleken is.  Meer hierover bij Engadget en Akamai zelf. (1)(2)

Het is trouwens niet de eerste keer dat één bedrijf voor een enorme storing zorgt. Bij de NOS kan je daarover een heel heldere uitleg vinden (3
https://www.engadget.com/playstation-network-down-161951186.html?src=rss
https://edgedns.status.akamai.com/incidents/n5zl6dythvfv
https://nos.nl/artikel/2384191-populaire-websites-down-door-storing-bij-een-bedrijf-hoe-kan-dat
 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



MICROSOFT TEAMS BRENGT WALKIETALKIE APP  UIT
Microsoft heeft een publieke preview uitgebracht van de Walkie Talkie apps van zijn samenwerkingsdienst Teams, maar dan wel bestemd voor de iPhone.

Met de app kan je via push-to-talk communiceren. De dienst is bedoeld voor mensen die op het terrein werken, en moet de speciale walkie-talkie radio's vervangen, doordat je de dienst gewoon op je smartphone kan gebruiken.

Bovendien zouden de gesprekken vrij zijn van atmosferische storingen, er kan niet door elkaar gesproken worden, en derden kunnen gesprekken ook niet afluisteren.

Het grote voordeel is bovendien dat deze dienst werkt op een veel groter geografisch gebied, in vergelijking met analoge toestellen. De dienst werkt immers via WiFi of je gsm-verbinding.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/now-microsoft-teams-can-turn-your-phone-into-a-walkie-talkie/

 
 


 
De nieuwe oogst


   
RTL: WTF
Wij lezen met zijn allen van links naar rechts. Want dat is hoe wij ons schrift lezen. Maar veel mensen lezen van rechts naar links. En dat kan problemen opleveren. Deze website vertelt je over de problemen die dergelijke mensen tegenkomen, en hoe je die kan verhelpen.
[Taal: ENG]
https://rtl.wtf/


PASSENGER SEARCH

Op deze website kan je de database met de passagierslijst doorzoeken, van mensen die geland zijn op Ellis Island. 65 miljoen mensen kwamen aan in deze haven van New York, om er een nieuw leven te beginnen. De database gaat van 1820 tot 1957. Wie voorouders heeft die naar de VS uitgeweken zijn, kan daar meer informatie vinden.
[Taal: ENG]
https://heritage.statueofliberty.org/


HIDE MY WEB: CHROME EXTENSIE
Een Chrome extensie waarvoor je moet betalen weliswaar, maar toch wel handig. Hiermee kan je namelijk, wanneer je een screenshot maakt, delen verbergen, wazig maken, de titel van een pagina verbergen, of delen van een website markeren.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/hide-my-web


PATTERN COLLECT
Deze website biedt je een zelfgekozen selectie aan van patronen die je gebruiken kan, gemaakt door echt heel knappe designers.    
[Taal: ENG]
https://patterncollect.com/


WERELDWIJDE TWITTER-TRENDS

Op jouw tijdlijn bij Twitter kan je wel zien welke onderwerpen er trendy zijn in jouw land en taalgebied. Maar je kan het niet zien per land of per stad. Deze tool maakt het wel mogelijk. Je kan per land zoeken en in sommige landen ook per stad. In Frankrijk krijg je dan de optie Paris, maar in Belgià krijg je geen opties.
https://www.globaltwittertrends.com/france/paris/
https://www.globaltwittertrends.com/belgium/
https://globaltwittertrends.com/


HIER SPREEKT MEN FRANS: VAN STATION TOT STATION
Wandelingen eindigen bij voorkeur in een lus. Daarom is het nieuwe aanbod "Van station tot station" erg interessant. Uitstappen in het ene station, een wandeling maken, en dan in het volgende station lekker kunnen uitrusten tijdens de treinreis huiswaarts.
Bij MetroTIme vind je meer informatie. De wandelingen moet je aanvragen bij GRsentiers.
[Taal: FR]
https://nl.metrotime.be/reizen/van-station-naar-station-door-wallonie
http://www.grsentiers.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEOPUNT: INFORMATIE OVER VLAANDEREN
Alle geografische informatie over Vlaanderen vind je terug op deze website van de Vlaamse overheid. Je ziet er gewestplannen, hoogtekaarten, hinder door wegenwerken, en meer.
Het is even zoeken hoe je moet werken met de kaart, alhoewel er getracht wordt om het opvragen van de informatie gebruiksvriendelijk te maken.
[Taal: NL]
https://www.geopunt.be/kaart


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TOPOMANIA: OOK QUIZZEN

Weet jij welke rivieren er stromen doorheen ons land? Waar liggen welke steden? Topomania helpt leerkrachten om op basis van deze kaarten eigen lesmateriaal samen te stellen. Maar je vindt er ook quizzen - niets beter om je kennis wat aan te scherpen!
[Taal: NL]
https://www.topomania.net/


PLAYLISTS VOOR PROGRAMMEURS
Er bestaan enorm veel speellijstjes voor verschillende stemmingen. Maar wist je dat er ook een playlist bestaat voor programmeurs? Die is spannend genoeg om hen te inspireren, maar toch niet overdonderend zodat zij hun concentratie behouden.
[Taal: ENG]
https://sudo.fm/?ambience=1,50


WRITTEN REALMS: GAMES
Deze website biedt je meeslepende tekstgebaseerde avonturenspelletjes, die je gewoon in je browser spelen kan. Sommige games kan je alleen spelen, andere in een multiplayer omgeving. Je kan zelfs je eigen spel bouwen!
[Taal: ENG]
https://writtenrealms.com/


MEANING MONKEY: DE BETEKENIS VAN UITDRUKKINGEN

Traditionele woordenboeken bevatten vaak niet de betekenis van nieuwe woorden, van uitdrukkingen. Deze website kan je daarbij helpen: je leert betekenissen zoals "Glizzy", "BlueAlert" of Zsigmondy".
En neen, wij verklappen niet wat het is. Dat moet je zelf maar opzoeken!
[Taal: ENG]
https://meaningmonkey.org/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse colombofiel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roger_Vereecke
    Voormalige kasteel van de graven van Vlaanderen in de Noord-Franse stad Rijsel - https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%B4tel_de_la_Salle
    Cabriolet van de Zwitserse autofabrikant Monteverdi - https://nl.wikipedia.org/wiki/Monteverdi_Palm_Beach
    Drinkspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drellen
    Hiphopfestival in Tsjechië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hip_Hop_Kemp
    Indiase actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karishma_Kapoor
    Duits ambtenaar en politicus, actief in België in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Franz_Thedieck


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Olympische Zomerspelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Zomerspelen_2020
    Ransomware - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ransomware
    [en] Pegasus (spyware) - https://en.wikipedia.org/wiki/Pegasus_(spyware)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Denemarken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Denemarken


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Boete van 750.000 euro voor TikTok om schenden privacy Nederlandse kinderen
https://www.ad.nl/tech/boete-van-750-000-euro-voor-tiktok-om-schenden-privacy-nederlandse-kinderen~a460c303/
- Esports Fashion Week organiseert de eerste modeshow voor gamers
https://www.ad.nl/esports/esports-fashion-week-organiseert-de-eerste-modeshow-voor-gamers~a1272c9d/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- 84% Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone
https://computertaal.info/2021/07/21/84-nederlanders-ontvangt-oplichtingsberichten-op-smartphone/
- Pegasus: het bewijs dat onschuldigen ook bang moeten zijn van surveillance
https://computertaal.info/2021/07/19/pegasus-het-bewijs-dat-onschuldigen-ook-bang-moeten-zijn-van-surveillance/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple maakt lossless audio beschikbaar voor Apple Music op Android
https://tweakers.net/nieuws/184822/apple-maakt-lossless-audio-beschikbaar-voor-apple-music-op-android.html
- Nieuwssites tonen porno bij oude artikelen door verlopen domein van Vidme
https://tweakers.net/nieuws/184788/nieuwssites-tonen-porno-bij-oude-artikelen-door-verlopen-domein-van-vidme.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- 5G: Brusselse regering verhoogt de stralingsnorm tot 14,5 V/m
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/5g-brusselse-regering-verhoogt-de-stralingsnorm-tot-14-5-v-m/article-news-1760011.html
- Plotse porno op krantensites door failliete streamingdienst
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/plotse-porno-op-krantensites-door-failliete-streamingdienst/article-news-1759919.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Onboarding in het nieuwe werken: 10 essentials die het verschil maken
https://www.bloovi.be/artikels/insights/2021/onboarding-in-het-nieuwe-werken-10-essentials-die-het-verschil-maken
- 1 op 5 Belgische managers wil zijn of haar team terug fulltime op kantoor
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/1-op-5-belgische-managers-wil-zijn-of-haar-team-terug-fulltime-op-kantoor


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

ETIQUETTE VOOR WIE ELEKTRISCH LAADT

Heb je een elektrische auto? Houd dan zeker deze regels in acht wanneer je op een publieke plaats je batterij herlaadt. Een ironisch geschreven artikel, maar de regels houden wel steek.
https://thenextweb.com/news/yes-there-is-ev-charging-etiquette-so-listen-up



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NEBO: HANDGESCHREVEN NOTITIES


Deze app voor iOS, Android en Windows, beweert de beste manier om mooie, slimme notities te maken op basis van handgeschreven tekst. Terwijl je schrijft verschijnt er op de regel bovenaan de tekst die je computer of smartphone meent te ontcijferen uit jouw handschrift.
https://www.nebo.app/


COVID SAFE APP


Deze app zal een steeds grotere rol gaan spelen in onze maatschappij: met de app kan je bewijzen dat je 2 vaccinaties gehad hebt, of dat je een heel recente negatieve test voor covid afgelegd hebt, of dat je recent besmet werd door Covid en weer gezond bent, en dus voldoende antilichamen in je lijf hebt.
Hier kan je de app downloaden voor iOS en Google Play.
https://covidsafe.be/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/19/covid-safe-ticket-versus-europees-coronacertificaat/


ARD AUDIOTHEEK

Wij hebben onze Radio1 app, in Duitsland kan je met deze app voor Android de beste radioprogramma's van de openbare omroep beluisteren. Je krijgt luisterboeken en podcasts, en ook sportuitzendingen.
https://www.chip.de/downloads/ARD-Audiothek-Android-App_125176625.html
https://www.ard.de/


APP OM PEGASUS OP TE SPOREN

Eerder deze week kon je lezen over een spyware, Pegasus, die op de telefoon van tal van journalisten, activisten en zelfs president Macron gezet was. Amnesty International heeft Mobile Verification Toolkit uitgebracht, waarmee je kan zien of jouw smartphone besmet is. MVT werkt aan de commandolijn en kijkt in de backup van je iPhone naar indicaties dat je toestel gecompromitteerd is, door met name te zien of er contact genomen werd met bepaalde websites. Je kan de software vinden op de Githubpagina van Amnesty International.
iphone-android/
https://github.com/mvt-project/mvt


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Sommige mensen liegen nooit
omdat ze te veel fantasie hebben.
-Cees Buddingh'-