Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/6/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1212 van 12/6/2021Gegroet lezer,

Wat zou u denken van een editie vol erg uiteenlopende berichten - van de politie zelfs burner-telefoons op de markt brengt, tot een Apple hersteller die foto's van een toestel dat hij repareert online gooit, en het probleem van het hoge energieverbruik van cryptomunten? Wel, dat krijgt u van ons, want het was weer een heel boeiende week!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK REAGEERT OP BESLISSING OVERSIGHT BOARD
Verleden week heeft de Facebook Oversight Board enkele beslissingen bekendgemaakt over de manier waarop voormalig president Donald Trump geschorst werd. De comité, dat geacht wordt onafhankelijk van Facebook te beslissen, vond dat Facebook de juiste maatregel nam door Trump te schorsen, maar dat er een termijn opgesteld moest worden. En dat is nu gebeurd: de schorsing moet 2 jaar gelden, tot 7 januari 2023, waarna de commissie zal bepalen of het risico voor de openbare veiligheid nog bestaat of niet.

In de nasleep van deze beslissing heeft Facebook  aangekondigd dat het zijn beleid gaat aanpassen. Tot nu toe golden er voor politici andere regels dan voor de gewone gebruikers. Dat zou veranderen: iedereen wordt gelijk voor de (Facebook) wet.

Nog in respons op de Oversight Board heeft Facebook wat meer info gegeven over hoe de waarschuwingen werken bij content die tegen het beleid ingaan. Bij zo'n waarschuwing wordt de account niet geschorst, maar na een aantal waarschuwingen wel. Facebook blijft echter vaag over hoe het hierbij te werk gaat, om te voorkomen dat mensen het systeem zouden gaan bespelen.

Wat wel bekendgemaakt werd is dat een gebruiker een waarschuwing kan krijgen wanneer hij content die indruist tegen de regels en die zich op een pagina die hij beheert, goedkeurt. Maar alle waarschuwingen vervallen na één jaar.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/6/3/22474738/facebook-ending-political-figure-exemption-moderation-policy
https://www.theverge.com/2021/6/4/22519073/facebook-trump-ban-2-year-oversight-board-decision-political-figures-newsworthiness?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4SOCIAL MEDIA EN POLITIEK: OOK PROBLEMEN TUSSEN TWITTER EN NIGERIA
Dat het in Nigeria erg woelig is, heb je wellicht vernomen. Recent werden er overheidsgebouwen aangevallen door een groep die IPOB heet. Daarop uitte de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dreigementen op Twitter tegen de groep. Waarop Twitter de tweets en video's met die dreigementen verwijderde. Meer nog: het schortte re account van de president op, waardoor die gedurende 12 uur in een 'read only' modus bleef.

En het escaleerde: de Nigeriaanse Minister van Informatie en Cultuur heeft op zijn beurt Twitter in het land voor onbepaalde duur laten schrappen "omwille van het voortdurend gebruik van het platform voor activiteiten die het voortbestaan van Nigeria ondermijnen". Alle telecombedrijven kregen instructies om toegang tot Twitter te blokkeren,

Je ziet dat techbedrijven niet boven de president van een land behoeven te staan...
https://techcrunch.com/2021/06/04/nigeria-suspends-twitter-operations-says-platform-undermines-its-corporate-existence/APPLE LAAT AIRTAGS SNELLER ONTDEKKEN
In een van onze vorige artikels hadden wij over de risico's voor je privacy die de AirTags van Apple inhouden. Die kleine voorwerpen die je aan voorwerpen kan bevestigen zoals je sleutelbos, zodat je die altijd kan terugvinden, zouden namelijk gebruikt kunnen worden voor stalking.

Apple heeft nu deze kritiek ter harte genomen. Tot nu toe kon het tot drie dagen duren vooraleer iemand verwittigd zou worden als er een tag in de nabijheid was. Nu zal er een waarschuwing gegeven worden tussen de 8 en 24u. Deze update zal automatisch doorgegeven worden aan alle Air Tags, zodra die in de buurt van een iPhone komen, en later dit jaar komt er een update voor de Android app voor de tags. Met andere woorden: Android gebruikers kunnen nog altijd gestalked worden...

Er is nog nieuws van Apple: Volgens bronnen bij Bloomberg zou Applewerken aan een nieuwe iPad Pro, die draadloos geladen kan worden. Nadat het bij de vorige versie van glas achterkant naar aluminium ging, zal de nieuwe versie terug in glas zijn. Er komt ook een redesign voor de iPad mini.

Meer bij Bloomberg en CNet. Bij BetaNews vind je een tip hoe je kan zien of jouw Air Tags deze update bevatten.
https://www.cnet.com/news/apple-bolsters-airtag-privacy-measures-to-offer-android-detector-app-later-this-year/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-04/apple-working-on-ipad-pro-with-wireless-charging-new-ipad-mini
https://betanews.com/2021/06/04/apple-airtag-anti-stalker-firmware/CRYPTOMUNTEN EN ENERGIEVERBRUIK: WE MOETEN EROVER DURVEN NADENKEN
Vandaag drie berichten over bitcoins en andere cryptomunten, waarbij de energie die het kost om een cryptomunt te creëren ('minen') een grote rol speelt.

In Miami wordt er momenteel een grote Bitcoin 2021 conferentie gehouden. Daar heeft Jack Dorsey, CEO van de betaaldienst Square, aangekondigd dat het bedrijf overweegt om een eigen hardware 'wallet' of portefeuille te bouwen. Daarvan zou de gebruiker zijn eigen sleutel bezitten, dat die veilig moet zijn, en geïntegreerd in de Cash app van Square. Maar tevens heeft Dorsey aangekondigd dat zijn bedrijf gaat samenwerken met Blockstream, en dat het 5 miljoen dollar gaat investeren om een bedrijf te bouwen waar Bitcoins gecreëerd worden, en dat de energie daarvoor uit zonnepanelen gehaald zal worden.

Zoals je weet klinkt er veel kritiek op cryptomunten, omdat het minen ervan zoveel energie opslorpt. Dat er dan een speciale vestiging gecreëerd die op zonne-energie draait is eigenlijk best positief, maar dan kan je vragen of die zonne-energie niet beter voor andere doeleinden gebruikt zou worden (1).

Toch blijft het geloof in de bitcoin duren, en geven velen de hoop nog altijd niet op om er een serieuze munt van te maken. Op de eerder genoemde conferentie heeft de president van het land El Salvador aangekondigd dat hij een wet wil indienen om van de bitcoin een wettelijk betaalmiddel te maken. Meer hierover bij CNBC (2)

En dan is er nog China. Dat immens grote land staat bekend voor de vele huisvlijt-miners van bitcoins, maar de Chinese overheid treed steeds strenger op tegen hen. Ook hier is energie de reden: China wil immers aan de rest van de wereld tonen dat het zijn belofte om klimaatneutraal te worden ernstig meent. Momenteel is het minen van de bitcoin een van de 10 activiteiten die het meeste energie verbruiken, naast sectoren zoals staal- en cementproductie. Wat er in China aan stroom verbruikt wordt voor mining, is meer dan de hele energieconsumptie van Italië...

Een interessante achtergrondreportage over deze problematiek bij Wall Street Journal (3)
https://www.cnbc.com/2021/06/05/el-salvador-becomes-the-first-country-to-adopt-bitcoin-as-legal-tender-.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-05/square-to-invest-5m-in-solar-powered-bitcoin-mining-facility
https://www.wsj.com/articles/china-reconsiders-its-central-role-in-bitcoin-mining-11622865618?mod=djemalertNEWSAPPLE IN NAUWE SCHOENTJES DOOR INDISCRETIE HERSTELLERS
Maandagavond werd in de VS de WWDC conferentie gehouden voor de Apple-ontwikkelaars. Daarover zal je de berichtgeving morgen uitgebreid kunnen lezen. Eén ding willen wij wel al melden - slecht karakter als we hebben. Er werden tal van nieuwigheden voorgesteld, o.a. aan de Safari-browser. En Apple pakte uit met een 'nieuwe' vormgeving van de browser - waarvan wij toch wel achterover vielen. Voortaan zal de adresbalk nu "IN" het actieve tabblad staan, niet bovenaan. Iets wat andere browsers al eeuwen aanbieden, en waarvan wij niet eens wisten dat Apple het niet deed. Maar kom, beter laat dan nooit?

En als je het ons toestaat, nog een kritisch artikel over Apple - morgen zullen het positieve artikels zijn, beloofd! Een van de argumenten die Apple gebruikt om het zo goed als onmogelijk te maken dat herstellingen aan toestellen uitgevoerd worden door derden, maar enkel in de 'eigen' Apple-winkels, is het vertrouwen. Volgens Apple zijn de technici die gespecialiseerde winkels volkomen te betrouwen, zijn zij technisch onderlegd, en daarvan kan je niet op aan bij externe herstellers. Maar toch...

Verleden week werd bekend dat Apple een schadeloosstelling uitgekeerd van miljoenen dollar (hoeveel juist is niet gekend), omdat gecertificeerde iPhone technici misbruik gemaakt hebben van de foto's die zij aantroffen tijdens een herstelling. Het waren naaktfoto's van een jongedame, en zij zetten die zelf online - vanuit haar eigen social media-account, net alsof de jongedame dat zelf gedaan had.

Uiteraard treft Apple zelf geen blaam in dit incident. Maar ons punt is dat het bedrijf het argument van "enkel onze technici zijn te vertrouwen" niet waar kan maken - er zijn ontelbare onafhankelijke technici die best over de vereiste technische kennis beschikken om herstellingen aan Apple-toestellen uit te voeren - als Apple het hen tenminste zou toelagen...
https://www.cnet.com/news/live-updates-apple-wwdc-2021-brings-ios-15-ipad-os-facetime-android-and-health-sharing/
https://www.yahoo.com/entertainment/apple-pegatron-settlement-over-explicit-photos-135331184.htmlAPPLE NIEUWIGHEDEN
Zoals gisteren beloofd, wat meer over de nieuwigheden die Apple gisteren aankondigde op zijn WWDC-conferentie voor de ontwikkelaars. Er werd heel veel aangekondigd, en over verschillende onderwerpen zal er in de volgende dagen wat meer bekend worden. Daarom even een kort overzicht van de voornaamste punten.

Facetime gaat concurrentie aan met Zoom
Om te beginnen: FaceTime, de app van Apple waarmee je via je iOS toestel kan (video) chatten. Tot nu toe was de grote hinderpaal daarbij dat Facetime gesprekken enkel mogelijk waren met andere iOS-bezitters. Dat wordt deze herfst uitgebreid naar gebruikers van Android en Windows. Een bewijs dat Apple dan toch het geweer van schouder verandert, en zijn diensten opent naar andere platformen.
En dat het van plan is een geduchte concurrent te worden van Zoom. Daarvoor heeft FaceTime ook nog extra functies gekregen: je kan links aanmaken om iemand op te roepen, een vergadering in te plannen, ook via de browser. Net zoals Zoom, dus. Met SharePlay kan je samen in FaceTime naar Apple Music luisteren, een video op je tv bekijken.

Wallet: al je belangrijke documenten
Er komt een Apple Wallet, waarin je sleutels bewaart, toegangsbadges, sleutels van het hotel, sleutels voor de slimme sloten van je huis, je identiteitskaart. Als dat ook een app wordt op je Apple Watch, dan kan dit echt wel je gewone portefeuille vervangen.

Privacy wordt verbeterd
Apple zet nog meer beschermingen voor je privacy voorop. Je IP-adres wordt verborgen in Mail en Safari. En je krijgt een App Privacy Report, waarbij je kan zien welke apps jouw locatie, je microfoon, contacten enz. in de voorbije 7 dagen gebruikt hebben, en hoe vaak. Siri zal volkomen op je toestel zelf draaien, er wordt geen enkel gegeven meer doorgestuurd naar Apple.

Xcode Cloud: nog een opening naar interoperabiliteit
Het is en blijft een conferentie voor ontwikkelaars, en dus is code belangrijk. Apple lanceert hier de nieuwe Xcode Cloud, en die is toch wel interessant. Ontwikkelaars, teams, kunnen zo gemakkelijker samenwerken aan projecten. En de apps die zij bouwen zijn automatisch aangepast aan alle Apple toestellen en platformen. De teams zullen problemen gemakkelijker kunnen vinden en oplossen. Wanneer een ontwikkelaar een verandering aan de code aanbrengt, zullen de anderen dat gemakkelijker kunnen zien, omdat de code in de cloud bewaard en gecompileerd wordt.
https://www.cnbc.com/2021/06/07/apple-facetime-for-android-windows-users-will-work-this-fall.html
https://appleinsider.com/articles/21/06/07/xcode-cloud-will-let-developers-remotely-build-apps-improving-collaboration-and-efficiencyDE BEDRIEGER BEDROGEN: POLITIE GAAT ZELF ZOGENAAMD VERSLEUTELDE SMARTPHONES VERKOPEN
Een verhaal dat eigenlijk thuis hoort in een thriller. Het blijkt namelijk dat het FBI en de Australische federale politie zelf een versleuteld chat platform gelanceerd hebben. Wie een telefoon kocht van een bepaald merk, zou niet afgeluisterd kunnen worden. Ideaal dus voor criminelen!

Nu, in België en andere Europese landen is zoiets ondenkbaar - dat heet dan uitlokking. maar in Austraià mag het blijkbaar, en het heeft gewerkt. Via het Operation Ironside zoals het in Australië heette, en Trojan Shield waarbij FBI en Interpol samenwerkten. konden politionele diensten invallen uitvoeren in Australië, Europa en de VS. Duizenden werden gearresteerd, die in allerlei illegale activiteiten betrokken waren, van biker bendes in  Australië tot drugkartels in Azië, en mensensmokkel in Europa. Slim bekeken! Meer bij Record (1)

Er is trouwens nog gerechtelijk nieuws: volgens The Wall Street Journal zou de Amerikaanse overheid erin geslaagd zijn een groot deel te recupereren van het losgeld dat Colonial Pipeline betaalde heeft.

Ter herinnering: dat bedrijf, dat een belangrijke oliepijplijn verzorgt in de VS, werd slachtoffer van ransomware, waardoor de oliebevoorrading van de oostkust in het gedrang kwam. Na betaling van het losgeld werd de infrastructuur hiervoor terug opgestart. Maar het losgeld zou toch wel indrukwekkend geweest zijn.

Volgens Wall Street Journal zou de overheid een deel van de betaalde  bitcoins hebben kunnen recupereren, goed voor 2,3 miljoen dollar. Hiervoor legden zij beslag op een virtuele 'wallet' of portefeuille.

Zonder de bijzonderheden tot in het detail te kennen van hoe de overheid deze wallet in beslag kon nemen, lijkt het ons opnieuw een bewijs dat de arm der wet uiteindelijk toch aan het langste touw trekt. Hopen we toch! (2)
https://therecord.media/fbi-and-australian-police-ran-an-encrypted-chat-platform-to-catch-criminal-gangs/
https://www.wsj.com/articles/u-s-retrieves-millions-paid-to-colonial-pipeline-hackers-11623094399?mod=djemalertNEWSGOOGLE BIEDT ANDROID GEBRUIKERS MEER KEUZE
Onder druk van de EU zal Google vanaf september enkele wijzigingen doorvoeren, om een aantal klachten van andere zoekmachines te verhelpen.

Je moet namelijk weten dat Google een marktaandeel heeft van maar liefst 97% bij mobiel zoeken in Europa. Het had al wel een meerkeuzescherm uitgerold op nieuwe Android-toestellen, waarbij je een alternatieve zoekmachine kon kiezen, maar dat heeft niet veel geholpen. Daarop stonden dan 3 alternatieven, en de zoekmachines die daartoe wilden behoren, moesten hiervoor tegen elkaar opbieden.

Dat verandert dus: er zullen meer alternatieve zoekmachines getoond worden op het meerkeuzescherm, en zij moeten er niet voor betalen. Of dat iets zal uithalen, is nog de vraag.
Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-08/google-bows-to-eu-rivals-with-android-choice-screen-tweaksBINNENLAND: FACEBOOK TREEDT OP TEGEN ADVERTENTIES PVDA WEGENS GEBREK AAN TRANSPARANTIE
Een toch opmerkelijk incident de voorbije week. De Vlaamse politieke partij PVDA, dat samen met zijn Waalse PTB één partij vormt, werd door Facebook op de vingers getikt. De partijen zijn namelijk grote voorstander  van het terugdraaien van de federalisering van België, om één en ondeelbaar land te worden. En wat is er beter dan guikmaken van het Europese voetbalkampioenschap om de Belgen aan te moedigen om met Belgische vlaggen te zwaaien, en het Belgisch gevoel aan te wakkeren?

En dus werd beslist een campagne bedacht onder de slogan 'We Are One'; waar je vlaggen, mondmaskers en T-shirts met de Belgische driekleur kon aanschaffen. Er hoorde ook een website bij. En daar stond onderaan wel in heel kleine lettertjes dat het een campagne was van de PVDA. Té kleine lettertjes, onduidelijkheid troef dus, en de PVDA kreeg dan ook heel wat kritiek.

Maar er is meer. Via Facebook voerde de partij ook een campagne met reclame voor de webshop. Het vergat er wel bij te vertellen dat het een politieke campagne is. En Facebook heeft strenge regels over transparantie bij politieke advertenties: daar moet bij staan dat het een politieke campagne is, en wie erachter steekt. Daarom heeft Facebook de advertenties offline gehaald.

Bij VRT legt social media-expert Tim Verheyden uit wat er allemaal fout zit bij deze campagne. En op de tweede link kan je een interview beluisteren met Peter Mertens, voorzitter van PVDA, die tracht zich te rechtvaardigen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/08/pvda-campagne-we-are-one/
https://radio1.be/luister/select/de-ochtend/verwarring-over-campagne-van-pvda-we-are-one-gaat-over-eenheidsgedachte-niet-de-rode-duivelsBINNENLAND: EERSTE VERHALENSTUDIO MET ATLANTIS ALS ONDERWERP
Door de coronacrisis is elke ondernemer, noodgedwongen, gaan uitkijken naar alternatieve manieren om in tijden van lockdown en gezondheidsmaatregelen, toch zijn onderneming te kunnen laten draaien. En er zijn heel wat nieuwe dingen bedacht, die ongetwijfeld blijvend zijn. Zo werd verleden week in Antwerpen een 'verhalenstudio' geopend, een initiatief van Studio 100.

Dat bedrijf is bekend voor superspektakels, grote shows en musicals, maar kon door de coronacrisis een jaar lang niet aan de slag. Met zware financiële gevolgen: het moest een netto verlies van 30 miljoen euro incasseren verleden jaar.

Maar het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten: het heeft geïnvesteerd in immersive stories, verhalen waarbij de bezoeker ondergedompeld wordt in een verhaal. Door middel van een koptelefoon en projecties sta je als het ware in de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.

Het eerste verhaal werd verleden week  gelanceerd: Bestemming Atlantis. Daarin word je meegenomen naar de wereld van de verzonken stad, die zoveel mysteries verbergt. Voor de audiocast tekenden o.a. Sven De Rider en Peter van de Velde.

Dit valt te beleven in Antwerpen, op de Meir.
https://studio100.com/be/nl/algemeen/nieuws/bestemming-atlantis-bijt-de-spits-af-in-nagelnieuwe-studio-100-story-studio
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/05/bekijk-studio-100-opent-hoogtechnologische-verhalenstudio-je/BINNENLAND: TECHNISCH EN BEROEPSONDERWIJS IN VR
Nog een manier waarop organisaties zich aangepast hebben aan de nieuwe wereld, na corona: in Vlaanderen werd beslist dat virtual reality ingeschakeld wordt in het technisch en beroepsonderwijs.

Denk daarbij aan het kennismaken met nieuwe technologieën, die in gewone praktijklessen niet mogelijk zouden zijn. Denk aan assemblagetechnieken, levensechte brandoefeningen, computervaardigheden.

Deze stap kadert in een breder plan; de "Digisprong". De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat het onderwijs een achterstand heeft op digitaal gebied. En dat zou een voorsprong moeten worden, althans dat is de ambitie.Daarvoor moet geïnvesteerd worden in ICT-vaardigheden, maar ook ICT-beleid, de nodige omkadering en.. uiteraard hardware.
https://schoolit.be/innovatie/nieuws/technisch-en-beroepsonderwijs-in-virtual-reality/GOOGLE PAST ALGORITME AAN OM REPUTATIE CHANTAGE TE ONTMOEDIGEN
Er bestaan heel wat kwalijke praktijken op het internet. Zo zijn er websites die zich gespecialiseerd hebben in het besmeuren van de naam van personen, door ongeverifieerde geruchten over overspel, seksueel ontoelaatbare daden, fraude over die personen te vermelden, vaak geplaatst door vijanden van die mensen. Die anonieme postings duiken dan helaas wel op wanneer iemand via Google een zoektocht onderneemt naar die persoon - en redelijk hoog zelfs.

De tweede stap is dan dat die websites aanbieden aan de slachtoffers om hun naam op te schonen door die vermeldingen te laten verwijderen maar dan moesten de slachtoffers wel veel geld betalen.

Die praktijk wil Google nu ontmoedigen. Het zal een wijziging aanbrengen aan zijn algoritme, waardoor resultaten van dergelijke websites die werken onder domeinnamen zoals BadGirlReport.dat en PredatorsAlert.us, niet meer in de resultatenlijst verschijnen wanneer je zoekt naar de naam van een persoon.

Meer nog: het zal een nieuw concept uitwerken, van "gekend slachtoffer". Wanneer iemand aan Google laat weten aangevallen te zijn op sites die geld vragen om postings te verwijderen, dan zal Google automatisch dergelijke content verwijderen wanneer er naar hun naam gezocht wordt.

Dat concept zal ook gehanteerd worden wanneer er van iemand naaktfoto's online geplaatst werden, zonder hun toestemming.

Meer bij NYTimes.
https://www.nytimes.com/2021/06/10/technology/google-algorithm-known-victims.htmlCREATORS: BURNOUT DREIGT
In een opmerkelijk artikel bij de New York Times wordt nader ingegaan op het wereldje van de creators. Dat zijn voor een deel influencers, maar veel ruimer mensen die content aanmaken, creatief bezig zijn, een kanaal uitbouwen op YouTube, Instagram, TikTok. Daarmee populair worden, en geld verdienen via reclame die naast hun content verschijnt, via afspraken met bedrijven, enz.

Welnu, de algoritmes van de sociale netwerken zouden die creators, en dan vooral de jongsten onder hen, tot aan het randje van de burnout brengen. De algoritmes zijn moeilijk te vatten, als maker van content is het moeilijk te begrijpen waarom een posting wel of niet aanslaat.

Wat wel duidelijk is, is dat langere content en het vaker uitbrengen van postings, door het algoritme gesmaakt worden, waardoor creators aangemoedigd worden om steeds meer te posten. En dat dit ten koste gaat van de oorspronkelijke vreugde die zij vonden in hun creatieve werk, van hun geestelijke gezondheid, en hen zelfs tot aan de rand van de burn-out brengt.

Een gevaar waarvoor de omgeving van deze creators bedachtzaam moet zijn, en de nodige geestelijke opvang moet voorzien.
https://www.nytimes.com/2021/06/08/style/creator-burnout-social-media.html
SOCIALE NETWERKEN PROBEREN CREATORS TE HELPEN
Maar misschien wordt er een helpende hand uitgestoken door Facebook. Dat heeft verleden week zijn eerste Creator Week evenement georganiseerd, maar dan wel vanuit de optiek van dat andere sociale netwerk dat het in zijn bezit heeft, Instagram.

Daar heeft Mark Zuckerberg nieuwe tools voorgesteld die creators moeten helpen om geld te verdienen op het platform. Zo zou er een "native affiliate tool" komen, waarmee volgers nieuw producten kunnen ontdekken, waarop de creator dan een commissie kan krijgen.

Maar nog belangrijker is misschien wel de aankondiging van Instagram CEO Adam Mosserie, dat voortaan offline transacties mogelijk zullen worden tussen creators en bedrijven, waardoor de 30% commissie die Apple heft, omzeild kan worden. Meer hierover bij Engadget en CNBC.

In verband met die 30% commissie van Apple toch nog even dit: Apple tracht uiteraard deze commissie op alles wat via de App Store gebeurt, te rechtvaardigen. En het heeft daarvoor zelfs tijdens het proces tussen Apple en Epic Games het argument op tafel gelegd dat het echt niet inhalig is, want dat 90% van alle totale verkopen en abonnementen die makers van apps ontvingen, niet via de Apple gebeurden, zodat Apple daarvan geen deel ontvangt.

The Register reageert hierop heel schamper. Want dat gaat gewoon over het feit dat Apple bijvoorbeeld geen 30% inhoudt van de prijs die de gebruiker zou betalen wanneer hij een ritje bestelt via Uber.... Het artikel gaat nader in op de cijfers van die berekening. (3)
https://www.engadget.com/instagram-creators-challenges-affiliate-commission-193917455.html
https://www.cnbc.com/2021/06/09/instagram-ceo-facebook-will-help-users-get-around-apple-cut-of-transactions.html
https://www.theregister.com/2021/06/04/apple_vs_epic/

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


YOTO PLAYER: VOOR KINDEREN


Dit lijkt ons een leuk idee, voor ouders die kinderen willen laten luisteren naar audioboeken, podcasts, en soundscapes - maar hen geen toestel willen geven dat de weg openzet naar het wereldwijde web.

Het gaat om een kubusvormig toestel, dat eigenlijk een draadloze luidspreker is. Maar waarin je ook een kaartje kan steken met daarop de boeken of andere audiocontent. Bij Wired lees je een bespreking.
https://us.yotoplay.com/pages/player
https://www.wired.com/review/yoto-player/?mbid=social_tw_gear
SPECIALE SAMENWERKING OM EXTENSIES VEILIGER TE MAKEN
Wanneer de grote techbedrijven samen gaan werken om het online leven van de internaut veiliger te maken, dan staan wij natuurlijk te juichen! Ook nu: Google, Microsoft, Apple en Mozilla hebben samen de WebExtensions Community Group (WECG) opgericht. Doel: extensies voor de browser te standaardiseren, zodat zij veiliger maar ook performanter worden.

Er zou een consistent model moeten komen met een gemeenschappelijke kern met functies, API's en permissies. Dat moet het leven van ontwikkelaars vereenvoudigen, en het voor de gebruiker veiliger maken.
https://www.w3.org/community/webextensions/2021/06/04/forming-the-wecg/


FACEBOOK ZOU EEN SMARTWACHT OVERWEGEN
Volgens bronnen van The Verge zou Facebook plannen hebben om een eigen smartwatch uit te brengen. Dat zou dan een afneembaar scherm hebben, met daarin twee camera's - eentje vooraan, en eentje achteraan met autofocus.

De bedoeling is dat je foto's en video's kan opnemen die je dan rechtstreeks kan delen via Facebook en de bijhorende apps.  Leuk voor de gebruiker, maar Facebook heeft nog een bedoeling: het wil zoveel mogelijk eigen apparaatjes ontwikkelen die geen beroep doen op Apple en Google, en hen dus kan omzeilen.

Maar er is meer: Facebook zou de toekomstige versies van dit slimme uurwerk ook willen gebruiken als een input voor de Augmented Reality bril, de Oculus.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/6/9/22526266/facebook-smartwatch-two-cameras-heart-rate-monitor
 
De nieuwe oogst


   
TRYM: URL VERKORTER

Bij tal van url-verkorters die je ook statistieken aanbieden, moet je een abonnement betalen dat soms hoog kan zijn. Trym zegt zich tot ontwikkelaars te richten door een aantrekkelijker aanbod te bieden: je moet daar namelijk enkel betalen wanneer een gebruiker op de gegenereerde link klikt.
[Taal: ENG]
https://trym.app/


CLEAN MY SPEAKER
Deze website helpt je om de luidsprekers van je smartphone te reinigen. De site zal namelijk een ultralaag geluid laten horen op 165 Hz, dat water en stof uit de luidsprekers van je iPhone of Android zal verdrijven. Wij hebben het niet uitgetest - als jij het doet, laat ons weten wat het resultaat is?
[Taal: ENG]
https://www.minicreo.com/apps/phone-cleaner.html


SPOT THE TROLL
Dit is een quiz waar jij afbeeldingen moet bekijken van echte content op de sociale media, en moet beslissen of het gaat om een trol of niet.
De concrete voorbeelden dateren wel uit 2014, maar de tips die je zeggen op welke tekens je moet letten, zijn wel legitiem.
[Taal: ENG]
https://spotthetroll.org/


ML TEST SCORE

Dit is een test die online gepubliceerd werd door medewerkers van Google. Hier kan je namelijk testen hoe goed je Machine Learning eigenlijk begrijpt. Een goede les voor wie zich hieraan wagen wil!
[Taal: ENG]
https://mltestscore.metricrule.com/#/


ARTVEE: KUNST IN HET PUBLIEKE DOMEIN
Op deze website kan je klassieke kunst leren ontdekken, via afbeeldingen die (gelukkig maar!) tegenwoordig tot het publieke domein behoren. Je kan zelfs het artwork downloaden!
[Taal:ENG]
https://artvee.com/


THE FEYNMAN TAPES
Richard Feynman wordt door velen beschouwd als grondlegger van quantum mechanica. In 1961-1964 gaf hij lessen aan de universiteit over fysica, die op tape bewaard werden. Nu zijn die gedigitaliseerd en je kan de lezingen beluisteren via deze pagina.
[Taal: ENG]
https://www.feynmanlectures.caltech.edu/flptapes.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK KOOP BELGISCH

Er mag terug wat meer, na de lockdown. Maar de ondernemingen, de winkels hebben afgezien. Sectorfederatie Comeos had al de campagne "Ik Koop Belgisch" gelanceerd, om zaken in de kijker te zetten die "van hier" zijn, en producten uit eigen regio aanbieden. Nu werden er ook shoppingroutes uitgewerkt, waarmee je in een stad op een route de handelszaken kan ontdekken die gepromoot worden. Meer bij RetailDetail.
[Taal: NL]
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/flanders-dc-lanceert-belgische-shoppingroutes
https://ikkoopbelgisch.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 9e KUNST: NIEUWS OVER STRIPVERHALEN
Een mooi uitgewerkte website met als centraal thema de 9e kunst - het stripverhaal. Je vindt er nieuws over stripverhalen in het algemeen, maar ook aankondigingen van nieuwe strips die uitgebracht worden.
[Taal: NL]
https://9ekunst.nl
https://9ekunst.nl/2021/06/06/kort-van-stof-mei-2021/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOEDSEL VERBINDT BOER & BURGER
Dit initiatief wil bedrijven en organisaties met elkaar verbinden, zodat jij gemakkelijker producten "van bij ons" kan kopen. Ook jij kan ambassadeur worden van deze manier van leven, de korte keten waarbij je kan genieten van lokale producten.
[Taal: NL]
https://www.voedselverbindtboerenburger.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: POPQUIZ

Hoe goed is jouw muziekkennis? Dat kan je testen via YouTube. Tik daar het woord ' ' in, en je krijgt een hele lijst met quizzen waarbij je muziekfragmenten moet herkennen en andere muziekvragen moet beantwoorden. Leuk!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/results?search_query=pop+quiz


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOCVILLE
Docville is het filmfestival voor documentaire films. Het heeft nu plaats, en loopt tot 19 juni. Wat is er beter dan het bioscoopbezoek te hervatten, dan interessante documentaires?
Het programma vind je op de website, en een festivalpas kost 59 euro.
[Taal: NL/ENG]
https://www.docville.be/festivalpas/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IPHONE PHOTOGRAPHY SCHOOL
Nog een videokanaal om te volgen: hier leer je namelijk hoe je met je iPhone betere foto's kan maken. Sowieso zijn de foto's van je iPhone helder, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd mooi gekaderd zijn bijvoorbeeld. Met het mooie weer voor de deur, is het nu het moment om je fotografiekunst aan te scherpen!
[Taal:ENG]
https://www.youtube.com/user/iPhonePS/featured


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch koekjesfabrikant en industrieel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_Parein
    Warenhuisketen in Zweden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nordiska_Kompaniet
    Indonesisch eiland, dat deel uitmaakt van de Banda-eilanden in de Molukken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Run_(eiland)
    Braziliaanse schrijfster en performer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luanda_Casella
    Woningcorporatie, gevestigd in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieven_de_Key_(woningcorporatie)
    Trams van Nizjni Novgorod - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trams_van_Nizjni_Novgorod
    Belgisch burgerlijk mijningenieur, hoogleraar en secretaris-generaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Delmer


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Raderdiertje na 24.000 jaar weer tot leven gewekt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bdelloidea
    Israël krijgt een nieuwe regering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regering_van_Isra%C3%ABl
    Inhoudelijke behandeling MH17-proces begonnen https://nl.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines-vlucht_17
    Ronde van België voor vrouwen 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lotto_Belgium_Tour_2021
    Ronde van Zwitserland 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Romeinse Rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Romeinse_Rijk


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Slimme drone spot drenkelingen: 'Een drone kan kans op redding aanzien­lijk vergroten’
https://www.ad.nl/tech/slimme-drone-spot-drenkelingen-een-drone-kan-kans-op-redding-aanzienlijk-vergroten~a34677ab/
- ‘Tientallen websites van de overheid kwetsbaar voor hackaanval’
https://www.ad.nl/binnenland/tientallen-websites-van-de-overheid-kwetsbaar-voor-hackaanval~a78385b2/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 

- GETEST: Rowenta X-Force Flex Animal Care draadloze steelstofzuiger
https://elektrozine.be/getest-rowenta-x-force-flex-animal-care-draadloze-steelstofzuiger/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- ESET Research: FluBot, een Android-banktrojan, doet zich voor als internationale logistieke bedrijven 
https://computertaal.info/2021/06/07/eset-research-flubot-een-android-banktrojan-doet-zich-voor-als-internationale-logistieke-bedrijven/
- Voed de trollen niet. En andere tips om online drama te vermijden
https://computertaal.info/2021/06/11/voed-de-trollen-niet-en-andere-tips-om-online-drama-te-vermijden/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google maakt afspraken met Britse mededingingsautoriteit over Privacy Sandbox
https://tweakers.net/nieuws/182962/google-maakt-afspraken-met-britse-mededingingsautoriteit-over-privacy-sandbox.html
- AP stuurt brief naar 46 bedrijven die na ticketverkooplek niemand informeerden
https://tweakers.net/nieuws/182958/ap-stuurt-brief-naar-46-bedrijven-die-na-ticketverkooplek-niemand-informeerden.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Vaccin geweigerd? Simkaart geblokkeerd in Pakistans dichtstbevolkte provincie Punjab
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vaccin-geweigerd-simkaart-geblokkeerd-in-pakistans-dichtstbevolkte-provincie-punjab/article-news-1745535.htmlhttps://datanews.knack.be/ict/nieuws/vaccin-geweigerd-simkaart-geblokkeerd-in-pakistans-dichtstbevolkte-provincie-punjab/article-news-1745535.html
- Gamesmaker Electronic Arts bevestigt hackaanval
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/gamesmaker-electronic-arts-bevestigt-hackaanval/article-news-1745431.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Klanten verwachten méér dan een goed product of scherpe prijs: “Consumenten hechten steeds meer belang aan de rol die een organisatie speelt in de maatschappij”
https://www.bloovi.be/branded/insights/2021/klanten-verwachten-meer-dan-een-goed-product-of-scherpe-prijs-consumenten-hechten-steeds-meer-belang-aan-de-rol-die-een-organisatie-speelt-in-de-maatschappij
- Jef Versele, zesde generatie aan het roer bij Brouwerij Van Steenberge: “Ik heb de mooiste job ter wereld: betaald worden om bier te drinken”
https://www.bloovi.be/thema/familiebedrijven/jef-versele-zesde-generatie-aan-het-roer-bij-brouwerij-van-steenberge-ik-heb-de-mooiste-job-ter-wereld-betaald-worden-om-bier-te-drinken 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE AIRTAGS HERKENNEN VANOP JE ANDROID

Eerder vandaag kon je lezen over het feit dat Apple het gemakkelijker maakt voor iPhone toestellen om Air Tags te herkennen, zodat het risico op stalken verminderd wordt.

Maar hoe zit het, wanneer je een Android toestel hebt. Dit artikel bij How To Geek leert je dat.
https://www.howtogeek.com/728914/how-to-scan-for-nearby-airtags-using-an-android-phone/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


COFFEE CUPS: BARISTA RECEPTEN

Deze app voor de iPhone is voor de koffieliefhebbers: hier vind je niet alleen recepten voor goede tasjes koffie, maar nieuwtjes uit de koffiewereld.
https://apps.apple.com/gb/app/coffee-cups/id1558556370


DONEIT: TAKEN ORGANISEREN
Deze app voor je iOS toestel en je Mac zorgt ervoor dat je taken kan organiseren op de manier die je zelf het beste vindt. Bijvoorbeeld met categorieën en tags. Maar ook met prioriteiten, en de status van afgewerkte taken.
https://www.designtech.so/doneit


ARTICULU: LUISTER NAAR ARTIKELS

Deze app voor Android laat je toe om artikels te laten voorlezen. Je kan zelfs een playlist aanmaken, zodat je de artikels tijdens je rit met bus, trein of tram kan beluisteren, of wanneer je maar vrije tijd hebt.
https://articulu.com/


PHOTOPRISM: JE EIGEN FOTOCOLLECTIE
Diensten zoals Google Photo zijn enorm interessant om je fotocollectie netjes te organiseren. Maar het is natuurlijk weer een dienst van Google, en je moet je collectie naar de cloud sturen. Dit is een software die je zelf kan hosten om je foto's te bekijken via een intuïtieve ewbinterface, duplicaten vermijden, enz.  Je kan deze app dus op je eigen computer hosten, of op een privé-server. Je moet wel Docker hebben om de server te draaien. Verkrijgbaar voor Mac, Linux en Windows.
https://photoprism.app/


HISTORICO: GESCHIEDENIS
Deze app voor de iPhone vertelt je welke bijzondere gebeurtenissen uit de geschiedenis zich afspeelden op de dag van vandaag. Leuk om je kennis van trivia bij te schaven!
[iOS]
https://historico.app/


MANI: STICK NOTES

Met deze app kan je virtuele post-it briefjes plakken op plekken overal te wereld. En andere Mani-gebruikers kunnen die dan zien en lezen. Interessant om bijvoorbeeld een schattenjacht te organiseren!
[iOS]
https://www.mani.ai/


NEDERLANDSTALIGE APP: CONNEQTR
Deze app is voor professionals uit de bouwsector, en heeft tot doel de administratie voor bouwbedrijven te vereenvoudigen. De app wil ook partners in de bouwsector met elkaar verbinden, met als uiteindelijke doel: minder papiermolen, minder manueel papierwerk.
https://www.conneqtr.com/
https://www.bouwkroniek.be/article/zeven-bouwbedrijven-slaan-handen-in-elkaar-voor-digitalisering-van-de-bouwsector.40344


TRANSMAC: DATA LEZEN
Deze tool zorgt ervoor dat je Windows computer data kan lezen die op de Mac gemaakt werden.De software bevat ook een geïntegreerde ISO-brander.
https://www.chip.de/downloads/TransMac_12994267.html
https://www.acutesystems.com/scrtm.htm

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.) 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Alles blijft; alles gaat voorbij; alles blijft voorbijgaan.
-Jules Deelder-