Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/6/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1211 van 5/6/2021Gegroet lezer,

Deze editie beginnen we met een artikel over 'Have I Been Pwned', de website waar je kan zien of jouw inloggegevens bij een of andere dienst of website gelekt zijn en op het darknet circuleren. Ons welgemeend advies: controleer jouw mailadres en je wachtwoord op basis van de instructies in het artikel. Je zou wel eens verrast kunnen zijn!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HAVE I BEEN PWNED: DATABASE WORDT OPEN SOURCE
De database en bijhorende website van "Have I Been Pwned" ken je wellicht wel. Daar kan je namelijk, door je e-mailadres in te vullen in het zoekvak, controleren of jouw adres voorkomt in de database waarin alle informatie verzameld is van adressenlijsten die ooit gehackt zijn, zoals Yahoo, LinkedIn en meer.

Deze database werd tot nu toe onderhouden door één persoon, beveiligingswetenschapper Troy Hunt. Maar die vond dat hij als individu niet langer verantwoordelijk kon zijn hiervoor, en maakte plannen om ofwel de database te verkopen of zichzelf er los van te maken. In augustus 2020 besloot hij uiteindelijk om de database volledig open source te maken, en de community het beheer ervan toe te vertrouwen.

Dat is inmiddels gebeurd; de code voor het opzoeken is nu open source, en kan je op GitHub vinden. Er werden voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen om te zorgen dat de data veilig blijven: zo worden de wachtwoorden nooit in platte tekst bewaard in de database.

Je kan trouwens opzoeken of een bepaald wachtwoord dat jij gebruikt (hebt) in de database voorkomt. Ook daarbij wordt het wachtwoord tijdens de zoekactie in een versleutelde vorm doorgegeven naar de database, zodat de zoekactie volkomen beveiligd is. Je krijgt dan als antwoord enkel het aantal keren dat dit wachtwoord in de gekraakte lijsten voorkomt, je ziet dus niet op welke websites - ook weer een extra beveiliging.

Verleden week heeft het FBI deze database trouwens nog verrijkt: het zal ook zijn data toevoegen die het gevonden heeft tijdens zijn onderzoeken. Hierover meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/have-i-been-pwned-goes-open-source/
https://github.com/HaveIBeenPwnedPRODUCTLEKKEN: AIRPODS EN GOOGLE MESSAGES
Dankzij onderzoekers die codes bij grote bedrijven afspeuren naar nieuwigheden, en kenners zoals Mark Gurman die "inside" kennis hebben, vallen er altijd leuke nieuwtjes te rapen. Zoals dit: Mark Gurman  en Debby Wu, redacteurs bij Bloomberg, vonden een nieuw lek over de AirPods, de draadloze oortjes van Apple, die door velen smalend "tandenborstels" genoemd worden, omwille van het stengeltje dat uit je oren steekt.

Welnu, later dit jaar zou er een nieuwe versie uitkomen, met een nieuw hoesje, en ook de stengel zou korter worden.  Wat goed nieuws is voor de mensen met iets langer haar, dat de stengels vervloeken omdat hun haar er altijd in verstrengeld raakt. Dat zou nu dus minder zijn, maar toch hadden velen gehoopt dat Apple eerder zou overstappen naar een model zoals dat van Samsung, zonder uitsteeksels (1)

En ook bij Android is er een nieuwtje: Google Messages, zo vonden XDA ontwikkelaars via een analyse van de APK, zou voortaan "pinned messages" ondersteunen- je zou dus in een gesprek bepaalde boodschappen kunnen markeren als belangrijk. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld in een boodschap een melding voor een pakje om op te volgen gekregen hebt, of het exacte adres voor een afspraak.

Het staat, voor alle duidelijkheid, alleen maar in de code. Het is dus niet duidelijk of Google dit zal activeren, en zo ja, wanneer.
https://www.theverge.com/2021/5/28/22458155/new-airpods-pro-2022-fitness-release-dates-report-design-features
https://www.androidpolice.com/2021/05/27/google-messages-could-soon-get-two-new-features-whatsapp-and-telegram-have-had-for-years/TWITTER: PRIJS BEVESTIGD VOOR TWITTER BLUE
Wanneer een ontwikkelaar een app in de App Store van Apple publiceert, dan moet hij vermelden welke in-app aankopen mogelijk zijn, en hoeveel die kosten. Zo kan je dan beoordelen wat het uiteindelijk gaat kosten om de app te gebruiken.

Welnu, een slimme onderzoekster, Jane Manchun Won, ontdekte dat bij de in-app aankopen voor de Twitter-app op iOS staat dat het Twitter Blue abonnement $2,99 zal kosten - zoals trouwens al voorspeld was En zij heeft zich meteen aangemeld voor het abonnement, zodat zij de eerste betalende klant werd.

Twitter Blue is het betalende abonnement van Twitter waarbij je enkele extra voordelen krijgt: je kan een kleurenthema kiezen, icoontjes voor je app, en je kan favoriete tweets en Collections verzamelen. Bovendien krijg je een "Undo Send" functie - maar die is eigenlijk niet zo denderend. Het enige wat je kan is binnen de 30 seconden nadat je de tweet verstuurd hebt de tweet terug verwijderen. Maar je kon altijd al een tweet terug verwijderen.

Wat wel interessant is, naar onze mening, is de "reader modus". Die moet het namelijk gemakkelijker maken om draadjes te lezen in de Twitter app.

Nog nieuws over het sociale netwerk met het blauwe vogeltje: nadat het tien dagen geleden aankondigde dat het terug de mogelijkheid opende om je account te verifiëren, zodat je dat felgegeerde blauwe vinkje naast je twitternaam zou krijgen, heeft het de aanvragen voorlopig on-hold gezet. Er waren blijkbaar zoveel aanvragen dat het nu eerst de al ontvangen verzoeken wil behandelen, vooraleer er nieuwe te aanvaarden.
https://www.macrumors.com/2021/05/27/twitter-blue-subscription-service-confirmed/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.engadget.com/twitters-verification-efforts-lasted-a-whole-week-this-time-194851023.html?src=rss_b2cWHATSAPP GEEFT JE TOCH NOG WAT RESPIJT
Toen WhatsApp (dat, vergeet niet, eigendom is van Facebook) aankondigde dat het zijn privacybeleid zou wijzigen, beslisten heel wat gebruikers om af te haken. Zij gingen op zoek naar een andere dienst om instant messages te verzenden, zoals Telegram.

Maar de mens is een gewoontebeest. En hij verandert niet graag van toepassingen, eens hij ze gewoon is. Voor wie toch liever bij WhatsApp blijft, is er goed nieuws: WhatsApp heeft aangekondigd dat het niet van plan is om bij gebruikers die de nieuwe regels niet aanvaarden, beperkingen op te leggen bij bepaalde functies.  Daarbij werd oorspronkelijk gedacht aan het feit je geen toegang meer zou hebben tot je chatlijst.

Het enige wat er zal gebeuren, is dat je voortaan een pop-up te zien zal krijgen over de update. Als je daarmee leven kan, kan je dus gerust WhatsApp blijven gebruiken. Voorlopig toch...
https://www.engadget.com/whatsapp-wont-limit-accounts-dont-accept-privacy-policy-160132557.htmlCONSUMENTENORGANISATIES TREKKEN HUN KLAUWEN IN
Een drietal jaren geleden startten verschillende Europese consumentenorganisaties een proces op tegen Facebook. Zij beschuldigden het sociale netwerk ervan dat zij illegaal data van miljoenen gebruiken verzameld hadden.

Meer dan 300.000 gebruikers schaarden zich achter de collectieve actie, en hen werd beloofd dat zij individueel een vergoeding zouden krijgen, indien het bedrijf schuldig gevonden zou worden aan de aanklacht. Een bedrag van 200 euro werd vooropgesteld.

En kijk. Plots is er geen sprake meer van een proces. De consumentenorganisaties gaan namelijk een "partnerschap" aan met Facebook, dat draait rond de "veiligheid en privacy" van de Facebookgebruikers. Geen proces dus, geen veroordeling van Facebook, en geen betaling aan de gebruikers die zich aangesloten hadden bij de gezamenlijke klacht.

Meer over deze toch teleurstellende evolutie bij Politico.
https://www.politico.eu/article/eu-lawsuit-against-facebook-partnership-euroconsumers-complainants/SPEELDE GOOGLE VERSTOPPERTJE MET DE PRIVACY-INSTELLINGEN?
Met privacy is het altijd op een slappe koord lopen voor de bedrijven. Enerzijds zijn zij wel verplicht om die privacy te eerbiedigen, maar anderzijds: als zij dat inderdaad doen, dan ontnemen zij zichzelf bronnen van inkomsten. De verleiding is dan groot om op zoek te gaan naar manieren om de schijn van privacy op te houden, maar tegelijk toch te sjoemelen met de data van de gebruikers.

Heeft Google zich daaraan bezondigd? Volgens een artikel bij Business Insider is het antwoord hierop positief. In een onbewerkt document van het proces van de Staat Arizona tegen Google, zou te lezen zijn dat Google de privacy-instellingen in Android zodanig gewijzigd zou hebben, dat het moeilijker werd voor de gebruikers om die instellingen te vinden. En dat nadat het eerst gemakkelijker te bereiken instellingen uitgetest had, maar vaststelde dat gebruikers massaal aangaven niet getraceerd te willen worden.

Meer nog: Google zou, nog volgens Business Insider, andere bedrijven die Androidtoestellen maken, onder druk gezet hebben om eveneens die instellingen dieper te begraven.
https://www.businessinsider.com/unredacted-google-lawsuit-docs-detail-efforts-to-collect-user-location-2021-5TWITTER TOMORROW: EEN HELE STAP VOOR TWITTER
Het lijkt erop dat Twitter na vele jaren aanmodderen, eindelijk werk maakt van het uitbouwen van een interessant aanbod - en niet langer enkel voort te bouwen op wat de Twitteraars zelf aan losse content bieden.

De laatste weken heeft Twitter overname na overname gedaan, en nu lijkt dit dus in de plooi te vallen, met de aankondiging dat het een partnerschap afgesloten heeft met Eric Holthaus, klimaatjournalist en weerkundige Holthaus moet een plaatselijke weerdienst brengen die 'Tomorrow' heet. Maar die veel meer zal doen dan enkel weerberichten brengen: alle nieuwe creator producten zullen onder 'Tomorrow' samengebracht worden.

Van nieuwsbrieven waarop je een betalend abonnement neemt, tot live audio rooms waarvoor je een ticket kan bestellen, en meer.

Tomorrow zal nieuwsbrieven bevatten met exclusieve, langere content, en dat via het onlangs aangekocht Revue nieuwsbrievenplatform.

Volgens Mike Park, VP of Product bij Twitter, is dit de grootste verzameling van schrijvers en experts waarmee Twitter een dienst opstart.  Momenteel start Tomorrow op in 16 steden in Noord-Amerika.
https://www.axios.com/twitter-holthaus-tomorrow-weather-meteorologists-6ca8692a-112c-45a4-92f2-3fae5ea813f0.htmlEBAY WIJZIGT GEBRUIKSVOORWAARDEN
Wie regelmatig gebruik maakt van eBay om iets te verkopen, of aan te kopen, moet even opletten. eBay heeft namelijk nieuwe gebruiksvoorwaarden aangekondigd.

En die bepalen dat degene die verkoopt, voortaan gebruik moet maken van de nieuwe 'managed payments' systemen van eBay om een betaling te ontvangen,  en dus niet langer meer gebruik kan maken van PayPal of andere diensten.

Aan de kant van de koper verandert er niets: die kan nog altijd PayPal of een andere betaalwijze gebruiken.

Bij de betaling via dit nieuwe betaalsysteem zal het geld binnen de twee dagen overgebracht worden, en de kosten voor de verkoper zullen ietsje lager zijn dan de gecombineerde PayPal en eBay kosten.

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-57318294APPLE STELT LANCERING PODCASTABONNEMENTEN UIT
Toen Apple aankondigde dat het een dienst zou uitbrengen waarbij je een abonnement kan nemen op podcasts waarvoor je betalen moet, veroorzaakte dit een schikgolf in het podcastlandschap.

Er waren verheugde reacties, maar er was ook kritiek: zou dit ervoor zorgen dat podcasts, ooit ontstaan uit RSS-feeds als een open internetwijd protocol, nog meer achter digitale muurtjes weggestoken worden?

Er was ook kritiek op de dienst zelf van Apple, want die werkte volgens de gebruikers helemaal niet zoals het hoort.

Apple heeft die kritiek ter harte genomen, en de lancering van de abonnementsdienst uitgesteld tot juni. Tegen dan zouden er verschillende verbeteringen uitgevoerd moeten zijn aan de Podcast Directory, en ook de manier waarop podcasters hun bestand kunnen aanbieden aan de dienst.

Meer bij 9to5mac.
https://9to5mac.com/2021/05/28/apple-delaying-podcasts-subscriptions-launch-until-june-promises-improvements-to-podcasts-app/EU WIL DIGITALE PORTEFEUILLE LANCEREN
Volgens de Financial Times zou de EU binnenkort plannen onthullen voor een digitale wallet of portefeuille, die in de hele EU gelden zou. Daarmee zouden de burgers van de lidstaten toegang kunnen krijgen tot online publieke en private diensten, ongeacht waar zij zich bevinden.

Hiervoor wordt er één online ID gecreëerd, die dus in de hele EU zou gelden. In de digitale portefeuille zou je dan details van betalen en je wachtwoorden kunnen bewaren. En daarmee zou je dan kunnen inloggen op de overheidssites van de verschillende landen, of facturen voor nutsvoorzieningen betalen met jouw identiteit, die in de hele EU erkend zou worden.

Het zou werken met een app, en om die te openen moet je je aanmelden met je vingerafdruk of een retina-scanning of andere verificatiemethodes. De app zou tegelijkertijd ook als een digitale kluis dienen, waar je officiële documenten kan bewaren, zoals je rijbewijs.

De EU belooft dat er een strenge scheiding komt die moet voorkomen dat bedrijven enkel toegang krijgen tot beperkte data, en die niet mogen gebruiken voor de marketing van nieuwe producten.

De digitale wallet zou over een jaar operationeel moeten zijn.
https://www.reuters.com/business/finance/eu-set-unveil-plans-bloc-wide-digital-wallet-ft-2021-06-01/?taid=60b5cf385e8aaf0001389fb0HET EUROPESE VACCINATIEPASPOORT KLAAR OM GELANCEERD TE WORDEN
Nog Europa: de EU is zo goed als klaar om een digitaal paspoort te gaan testen dat jouw vaccinatiestatus moet bevestigen, en dat in de hele EU zou gelden. Na de testen zou het op 1 juli gelanceerd kunnen worden, alhoewel sommige landen iets langer kunnen wachten om het in te voeren.

Het paspoort werkt met QR-codes en een versleuteling met een publieke sleutel, zodat de vaccinatiestatus en de testresultaten veilig blijven.

De software voor de apps dom certificaten uit te geven, te bewaren en te verifiëren is nu op GitHub gepubliceerd, zodat die volkomen transparant is.

Nog een voorwaarde die de gebruikers moet geruststellen: het systeem is bedoeld om enkel een jaar lang gebruikt te worden. Maar daarna zou dan de Europese digitale ID verkregen kunnen worden, waarvan sprake in het vorige artikel.
https://techcrunch.com/2021/06/01/eus-covid-19-digital-pass-gateway-system-goes-live/IS DE CLOUD ECHT ZO HEILZAAM?
Een interessant artikel op de website van Andreessen Horowitz, over de kost van de cloud. Daarin wordt gesteld dat de cloud de voorbije jaren een enorme impact gehad heeft op de bedrijven. Gewoon omdat het enorm interessant is om beroep te doen op infrastructuur in de cloud. Een bedrijf dat opstart, groeit, heeft op elk moment exact de cloudbronnen ter beschikking die het nodig heeft. De cloud is immers perfect schaalbaar. En je betaalt enkel wat je verbruikt, je moet niet investeren in dure hardware die na enkele maanden al achterhaald is.

Maar toch... Nu steeds meer bedrijven in het voorbije decennium overgeschakeld zijn op de cloud, kan een duidelijk overzicht gemaakt worden van wat de cloud betekent voor de financiën van een bedrijf. En daarbij, zo stelt het artikel, is het duidelijk dat de cloud het waar maakt tijdens de beginjaren van een bedrijf, dit voordeel minder duidelijk wordt en onder druk komt te staan wanneer een bedrijf groter wordt, en trager gaat groeien.

En dan is het moeilijk voor een bedrijf om de stap terug te zetten naar eigen infrastructuur. Het heeft zich in de voorbije jaren kunnen focussen op de ontwikkeling van nieuwe functies bij zijn aanbod, want het moest zich niet bekommeren op het verbeteren van de infrastructuur. En die achterstand inhalen is in de meeste gevallen dan ondoenbaar.

Een interessante logica.
https://a16z.com/2021/05/27/cost-of-cloud-paradox-market-cap-cloud-lifecycle-scale-growth-repatriation-optimization/WHATSAPP OP MEERDERE TOESTELLEN
Het is WhatsApp duidelijk te doen om de hartjes van de gebruikers terug te winnen, nadat de aankondiging dat het zijn gebruiksvoorwaarden zou wijzigen. Eerder deze week kon je al lezen dat je niet moet vrezen dat bepaalde functies in WhatsApp niet meer toegankelijk zijn, wanneer je de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet ondertekent.

Gisteren kondigde WhatsApp enkel functies aan die de messagingtool toch wel wat extra bruikbaar maken, in vergelijking met de concurrenten. Zo komt er ondersteuning voor verschillende toestellen: je zal je account kunnen gebruiken op maximaal vier toestellen. En dat dit geen afbreuk zal doen aan de strenge end-to-endversleuteling van de boodschappen.

Er komt ook een 'view once' functie, waarbij je een boodschap kan verzenden die de bestemmeling slechts één keer kan bekijken, waarna die verdwijnt.

Maar er is ook een disappearing modus'.  Daarmee kan je dan aangeven dat een boodschap op alle toestellen moet verdwijnen, in alle chatdraadjes van je bestemmeling.

Volgens The Verge zou WhatsApp ook werken aan een met een wachtwoord versleutelde chat back-up. Daarmee zou je dan je chatgeschiedenis van een iOS naar een Androidtoestel kunnen overbrengen, en omgekeerd.
https://www.theverge.com/2021/6/3/22466425/whatsapp-multi-device-support-disappearing-mode-view-once-features-confirmedFACEBOOK F8 REFRESH: GEEN HOOGVLIEGERS
Gewoonlijk krijgt de F8 conferentie van Facebook veel pers, maar deze week bleef het opvallen stil hierover. Niet zonder reden: er viel eigenlijk geen sensationeel nieuws te rapen.

Toch zijn er wat interessant dingen te vermelden. Zo bijvoorbeeld dat bedrijven de API van Messenger kunnen gebruiken om te interageren met gebruikers op Instagram - een nog nauwere verweving tussen de beide pijlers van Facebook - waarbij Instagram ooit onafhankelijk was.

Er komt ook meer ondersteuning voor AR effecten die je kan delen, en games in videogesprekken in de mobiele Facebook app. De videochatapp Portal heeft nu al AR-effecten bij gesprekken, games die uitgebreid zijn met AR, en storytelling modus, en dit gaat die richting uit.

Ook belangrijk: na het debacle met Cambridge Analytica had Facebook de toegang tot zijn API afgeschermd. Nu heeft het een nieuwe API bedacht, speciaal voor research. Want het valt niet te ontkennen dat Facebook over enorme massa's data beschikt, en dat het echt interessant zou zijn om die op een eerlijke, wetenschappelijke manier, te onderzoeken.
https://techcrunch.com/2021/06/02/facebook-opens-its-messenger-api-for-instagram-to-all-businesses/
https://techcrunch.com/2021/06/02/facebook-to-launch-a-researcher-api-for-the-academic-community/
 

  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
MOTION SONIC: VOOR MUZIKANTEN
Sony heeft een Indiegogo crowdfunding campagne opgestart, voor een nieuw product: de Motion Sonic. Dat is een kleine capsule die je met een rubber bandje aan je hand draagt, net zoals je een fitness tracker draagt.

Hierbij zijn er verschillende soorten bandjes, die verschillende acties mogelijk maken. Een bandje rond je pols zou een gitaar kunnen nadoen, en een ander bandje aan de achterkant zou een klavier van bijvoorbeeld een piano suggereren.

Via een iOS app zouden dan de bewegingen van je hand omgezet worde in muzikale effecten, zoals een 'delay'  (het zacht aanzetten van een klank) wanneer je je vinger naar rechts beweegt, of het pitchen van een klank, wanneer je je pols beweegt. Koppel je jouw instrument dan aan een iPhone, dan kunnen deze effecten uitgevoerd worden wanneer je het instrument bespeelt.

Een intrigerend concept meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/5/28/22458023/sony-motion-sonic-launches-music-indiegogo-price-date
https://www.indiegogo.com/projects/motion-sonic#/


TOYBOX 3D PRINTER VOOR KINDEREN
Wat zou je denken van een 3D-printer waarmee kinderen hun eigen speelgoed kunnen printen? Als wij kinderen hadden, dan kregen zij het meteen!

Het gaat om de Toybox 3D Printer Deluxe. Dat is een kindvriendelijke 3D printing kit, waarmee kinderen hun ideetjes voor speelgoed gemakkelijk zelf (en veilig) kunnen uitwerken. Ook zonder ouders in de omgeving.

3D-printing heeft een hele evolutie doorgemaakt. Maar het is toch nog altijd heel erg technisch gebleven, voorbehouden voor wie CAD-tekeningen kan maken bijvoorbeeld. Dat zou deze Toybox 3D Printer kunnen veranderen. Die is namelijk echt kindvriendelijk. Via de bijbehorende app kunnen de kinderen kiezen uit een cataloog met voorwerpen, die voortdurend aangroeit. Gewoon even drukken op de startknop, en de Toybox schiet in actie. De bundel van toestel met app, bevat ook een assortiment met 8 verschillende filamenten (plastic draden op spoel) die niet giftig zijn en biologisch afbreekbaar.

En als de kinderen echt creatief zijn, dan kunnen zij hun eigen ontwerp naar de cataloog uploaden. The Next Web heeft een filmpje.
https://thenextweb.com/news/the-toybox-3d-printer-lets-kids-create-their-own-toys-with-a-button-press-and-its-under-300
https://toybox.com/products/toybox-deluxe-package


IETF PUBLICEERT QUIC PROTOCOL
Een belangrijk bericht in de evolutie van het internet. Het Internet Engineering Task Force (IETF) heeft het Quic protocol uitgebracht als een webstandaard. Quic zou TCP moeten vervangen als protocol bij data transfers tussen computers.

Quic was een protocol dat eigenlijk afkomstig is van Google - het kondigde Quic in 2013 aan als een experiment in Chrome. Het maakt gebruik van het UDP protocol voor snelheid bij het overbrengen van data, maar er is ook een apart recovering mechanisme dat verloren pakketjes opvist, en snellere versleutelde verbindingen ondersteunt.

Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/news/quic-gives-the-internets-data-transmission-foundation-a-needed-speedup/


HUAWEI LANCEERT HARMONY OS
In de voorbije maanden werd Huawei steeds verder uitgesloten van de 'westerse' markt, omdat gevreesd werd dat het bedrijf nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid, en ingezet zou kunnen worden voor spionagepraktijken.

Het ging zover dat Huawei op zijn toestellen niet langer het Android OS mocht installeren. Waarna het zijn eigen besturingssysteem ging ontwerpen, Harmony OS. Dat werd al ingebouwd in zijn tv's en IoT toestellen, en deze week werd het eerste toestel aangekondigd met dit besturingssysteem;de Mate 40.

Volgens Huawei bevat die geen regel code van Android, en dus echt origineel. Maar tegelijkertijd zou het perfect samenwerken met Androi: John Porter van The Verger slaagde erin om de WhatsApp Android APK te 'sideloaden', naar een van die nieuwe toestellen, en het werkte perfect.

Wat ons vooral intrigeert is het feit dat Harmony OS beweert een platform te zijn, waarmee alle toestellen niet alleen gemakkelijker met elkaar kunnen samenwerken, denk aan IoT,als één toestel.

Concreet: je krijgt een controlepaneel op je Harmony OS toestel, waarmee je je koptelefoon en je tv kan koppelen via bluetooth, of je kan recepten doorsturen naar je koffiemachine, op basis van de informatie van je smartwatch.

Maar er is nog meer:  Huawei heeft een Harmony OS plug-in gelanceerd waarmee dat kan communiceren met Windows en andere besturingssystemen, zodat je foto's vanop je smartphone rechtstreeks naar je laptop kan bewaren.

Toch wel intrigerend. Zou HarmonyOS kunnen uitgroeien tot een OS dat een volwaardig alternatief wordt, naast Android en iOS?
https://www.reuters.com/technology/huawei-launches-new-operating-system-phones-eyes-internet-of-things-market-2021-06-02/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSPOTIFY: NIEUWE FUNCTIES
Het verzamelen van data heeft voordelen en nadelen. Het nadeel is natuurlijk jouw privacy, maar het voordeel is dat diensten jou gepersonaliseerde ervaringen kunnen aanbieden, perfect afgestemd op jou.

Dat is wat Spotify nu kan doen, dankzij de analyse van jouw voorkeuren bij het beluisteren van muziek. Het lanceerde een nieuwe ervaring in de app, Only You, die zich focust op jouw je favoriete muziek en de manier waarop je die beluistert.

Het lijkt een beetje op de jaarlijkse review die Spotify zijn gebruikers aanbiedt, Spotify Wrapped. Daarin krijg je een lijstje met de artiesten, songs, genres en andere aspecten van de muziek te zien, die volgens de data die Spotify verzamelde voor jou belangrijk zijn. En als je dat wil, kan je die Wrapped delen met anderen.

Only You is niet te verwarren met Made For You op de Search pagina. In Made For You, vind je jouw andere gepersonaliseerde playlists, zoals Discover Weekly Daily Mixes enz.

Maar het zou wel de bedoeling zijn dat Only You, dat voorlopig een aparte tab heeft, opgenomen wordt in de Made For You hub.
https://techcrunch.com/2021/06/02/spotify-rolls-out-new-personalized-experiences-and-playlists-including-a-mid-year-review-and-a-blended-mix-with-a-friend/

 
De nieuwe oogst


   
AIRHEART: REISBEPERKINGEN
Op deze website kan je zien naar welke landen je mag reizen, en of er beperkingen gelden. Omdat de data redelijk vaag zijn -er wordt niet vermeld wat de beperkingen zijn) raden wij je voor België toch de website van Buitenlandse Zaken aan, waar je deze informatie wél krijgt.
[Taal:ENG / NL]
https://airheart.com/travel-bans/from/belgium
https://airheart.com/travel-bans/from/belgium


COLOR DRAGON: SCHILDEREN MET NUMMERTJES

Een leuke tip, vooral voor wie kinderen bezig wil houden: hier kan je een afbeelding uploaden, enkele opties selecteren, en dan krijg je een PDF terug waarbij de kleuren met cijfers weergegeven worden, zodat jij of de kleintjes aan de slag kunnen gaan!
[Taal: ENG]
https://www.color-dragon.tk/


DE 50 BESTE LETTERTYPES OM EEN LOGO TE MAKEN

Dit artikel bij Speckyboy reikt je lettertypes aan die tegenwoordig trendy zijn, om te gebruiken in een logo. Ooit waren dat serifs, later met de sans-serif, en nu met allerlei soorten lettertypes. Om inspiratie op te doen!
 [Taal: ENG]
https://speckyboy.com/logo-typeface-font/


THE BUTTON CHEAT SHEET
Een website voor wie zelf aan het ontwerpen slaat: hier krijg je een uitleg over wanneer een button te gebruiken in plaats van een link, en welke verschillende soorten code je kan gebruiken waarvoor. Een eye opener voor ons!
[Taal: ENG]
https://www.buttoncheatsheet.com/


LEARN CSS

Nog een aanrader voor wie zelf een website ontwerpen wil. Hier kan je namelijk CSS leren, cascading style sheets. Daarmee bepaal je het uiterlijk van je website tot in de kleinste details.
[Taal: ENG]
https://web.dev/learn/css/


PUPPIES
Een website vol met filmpjes van puppies. Om het volgende filmpje te bekijken druk je op de spatiebalk. Maar soms krijg je gewoon niet genoeg van een puppie, zo schattig zijn die nieuwsgierige oogjes die de wereld verkennen!
[Taal: --]
https://openpuppies.com


BORING AVATARS
Een leuk ideetje om inspiratie op te doen voor avatars. Je kan kiezen uit verschillende patronen (marble, beam, pixel, sunset, bauhaus), en ook de intensiteit van de gebruikte kleuren aanpassen. Het resultaat is echt verbluffend. Het is zelf zo dat dit JavaScript een avatar genereert op basis van een gebruikersnaam.
[Taal: ENG]
https://boringavatars.com/?ref=producthunt


PLAN JE WEEK

Een simpele online to-do planner, waarbij je gewoon een taak voor deze week moet inplannen, of voor later. De taken die bij "later" staan kan je dan, telkens je opnieuw een week gaat inplannen, even overlopen en aan de week toevoegen.
[Taal: ENG]
https://yourweek.app/


GUMROAD: PLAN JE REIS
Dit is een template om je helpt om van de bucket lijst, die je opgemaakt hebt van dingen die je zeker wil doen en bezoeken tijdens je reis, een bulletproof actieplan te maken. En later ook tot een mooie herinnering.
[Taal: ENG]
https://gumroad.com/l/eoBdPK


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KONINGSHUIZEN

Heb jj al van "de koninklijke schenking" gehoord? En wist je dat het Belgische koningshuis ontelbare panden vastgoed in het bezit heeft, in heel België? Het verhaal hierachter wordt op deze website uit de doeken gedaan.
[Taal: NL]
https://www.koningshuizen.be/


HULP VOOR JONGEREN
Naar aanleiding van de zelfdoding van een meisje van 14, na een groepsverkrachting, toch nog even deze twee websites onder de aandacht brengen. Daar kan je enerzijds terecht om te weten wat je moet doen als iemand uit jouw naaste omgeving slachtoffer wordt. En anderzijds kan iemand, die zwarte gedachten heeft, op de website va 1813.be en het gelijknamige telefoonnummer, altijd een luisterend oor vinden.
https://www.seksueelgeweld.be/
https://awel.be/
https://1813.be/


HET BELEG VAN ANTWERPEN: SATIRE
Deze website steekt de draak met het actuele nieuws. Vaak erg goed gevonden, en soms is het zelfs  moeilijk om het van het echte nieuws te onderscheiden, omdat de politiek in België nu eenmaal erg ingewikkeld is...
[Taal: NL]
https://www.hetbelegvanantwerpen.com/


NOTE BYTES
Bij deze dienst kan je je notities neerschrijven, en de gedachten die met elkaar verwant zijn samen groeperen, door middel van tags. De dienst maakt daar dan, gebruikmakend van deep learning , een podcast van die je privé kan beluisteren in je favoriete podcast player of delen met anderen.
[Taal: ENG]
https://www.note-bytes.com/


GENERATE ART
Weer een van die websites waar je een ontwerp kan creëren, en door aan de instellingen te sleutelen, meteen veranderingen ziet online. Leuk, om het dan bijvoorbeeld te downloaden en als decoratie te gebruiken aan je muur.
[Taal: ENG]
https://generart.spin-up.io/


JE NFT OPSLAAN

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn NFT's een nieuw soort belegging, waarbij digitale kunst tot iets unieks en waardevols omgevormd wordt. Maar hoe kan je zo'n NFT veilig bewaren? Deze website biedt je een digitale opslagruimte aan.
[Taal: ENG]
https://nft.storage/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische schrijfster van kinder- en jeugdliteratuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mathilda_Masters
    Eerste fictieve serie met en over een vlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alles_Liebe,_Annette
    Lied van de Amerikaanse componist George Gershwin - https://nl.wikipedia.org/wiki/Liza_(lied)
    Partydrug - https://nl.wikipedia.org/wiki/3-Methylmethcathinon
    Nederlandse programamaakster en eindredacteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marije_Meerman
    Museum in Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beit_Bialik
    Wijk in de Belgische gemeenten Sint-Molenbeek, Anderlecht en Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heyvaertwijk


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Politieke partij die opkomt voor de rechten van Arabische Israëliërs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Arabische_Lijst
    Onlangs verkozen president van Israel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yitzhak_Herzog
    De genocide in Namibië werd door Duitsland erkend - https://nl.wikipedia.org/wiki/Namibische_Genocide
    Zomer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomer


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over wielersport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wielersport


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Videochatsite Omegle is razend populair bij kinderen en jongeren, maar niet altijd even onschuldig
https://www.ad.nl/tech/videochatsite-omegle-is-razend-populair-bij-kinderen-en-jongeren-maar-niet-altijd-even-onschuldig~ad6ba841/
- Pinnen met je telefoon: zo zit dat bij alle Nederlandse banken
https://www.ad.nl/tech/pinnen-met-je-telefoon-zo-zit-dat-bij-alle-nederlandse-banken~a04dced9/

 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Android 12 geeft je meer controle over hoeveel data je deelt met apps
https://computertaal.info/2021/06/03/android-12-geeft-je-meer-controle-over-hoeveel-data-je-deelt-met-apps/
- Onderneem nu actie – FluBot malware komt er aan
https://computertaal.info/2021/06/01/onderneem-nu-actie-flubot-malware-komt-er-aan/


 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Voormalig medewerkers Blizzard, Epic en Riot onthullen eigen mmo Palia
https://tweakers.net/nieuws/182640/voormalig-medewerkers-blizzard-epic-en-riot-onthullen-eigen-mmo-palia.html
- WordPress installeert geforceerd beveiligingsupdate voor Jetpack-plugin
https://tweakers.net/nieuws/182636/wordpress-installeert-geforceerd-beveiligingsupdate-voor-jetpack-plugin.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Europa neemt Facebook Marketplace in het vizier
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-neemt-facebook-marketplace-in-het-vizier/article-news-1742453.html
- Belgische overheid doet voortaan beroep op Have I Been Pwned
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-overheid-doet-voortaan-beroep-op-have-i-been-pwned/article-news-1742197.html
*** TANDEMTECH


- Xiaomi Mi 11 review: Dertiende in een dozijn
https://tandemtech.be/xiaomi-mi-11-review-e447b5fa5abe

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Franse neobank Swoon kiest België uit voor eerste buitenlandse avontuur
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/franse-neobank-swoon-kiest-belgie-uit-voor-eerste-buitenlandse-avontuur
- Deze onderneemster wil een nieuwe generatie wijnconsumenten creëren: “Elk product, hoe fantastisch ook, moet zich durven vernieuwen”
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/deze-onderneemster-wil-een-nieuwe-generatie-wijnconsumenten-creeren-wijn-is-een-fantastisch-product-met-een-rijke-traditie-maar-elk-product-moet-zich-durven-vernieuwen   
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TERACOPY: GROTE BESTANDEN
Met deze app voor Windows en Mac kan je grote bestanden kopiëren, en in tegenstelling tot vorige versie zelfs meerdere bestanden tegelijkertijd, wat je heel wat tijd laat winnen. Het is wel aangeraden dat je computer een snel flashgeheugen heeft of een SSD harde schijf.
https://www.chip.de/downloads/Teracopy_94584685.html
https://www.codesector.com/teracopy


TEAMVIEWER

Met deze software voor Windows kan je de computer van een collega vanop afstand besturen. Deze nieuwe versie is aangepast aan de laatste Windows-update. De audiokwaliteit is ook verbeterd, en er zijn goede functies om ondertussen te chatten met de ander.
https://www.teamviewer.com/en/
https://www.chip.de/downloads/TeamViewer_25566883.html


OPEN BROADCASTER SOFTWARE STUDIO PORTABLE
Met deze gratis opnamesoftware  kan je live audio en video op het internet streamen. En omdat dit een 'portable' versie is die je vanop een stick kan draaien, wordt een ingewikkelde installatie van de streaming tools je bespaard: je kan meteen beginnen te werken.
https://www.chip.de/downloads/Open-Broadcaster-Software-Studio-OBS-Portable_147618794.html
https://obsproject.com/


TOR BROWSER: ANONIEM SURFEN

Met deze browser kan je anoniem op het internet surfen. En je kan, als je ondernemend bent, ook een blik op het Darknet werpen. De browser vereist geen manuele configuratie, maar het nadeel is wel dat de verbinding via de Tor server het surfen wat kan vertragen. Bij Chip vind je echter een artikel dat uitlegt hoe je dit probleem kan oplossen.
https://www.chip.de/downloads/Tor-Browser_22479695.html
https://www.torproject.org/


PERFORMANCE TEST
Dit is een pakket met allerlei benchmark testen, van simpele tot zeer geavanceerde. De standaard testen zijn gratis, voor de meer geavanceerde moet je het pakket aankopen na een testperiode van 30 dagen. Je kan o.a. de processor van je toestel testen, 2D en 3D graphics, je schijf en het geheugen.
https://www.passmark.com/products/performancetest/
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De waarheid die blijft,
is alleen maar de leugen die men het liefste gelooft.
-Henry L. Mencken-