Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/6/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1210 van 29/5/2021Gegroet lezer,

Een korte week, met die verlofdag op maandag. Maar een week die gelukkig afgesloten werd met een prachtige zon dit weekend. Iets waar iedereen echt naar gehunkerd heeft. En dat ons humeur meteen ook wat enkele graadjes heeft laten stijgen!

Ondanks de korte week toch nog heel wat berichten, zoals gewoonlijk over heel uiteenlopende onderwerpen. En bij onze signalering van sites zijn er echt enkele pareltjes bij! Veel leesplezier, en geniet van het zonnetje!
Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE AIR TAGS MAKEN MASSAAL TRACKING NETWERK MOGELIJK
Maar is dat wel wenselijk?

Een vraag die opgeworpen wordt door een artikel bij The Next Web.  Het gaat om de Apple Air Tag, kleine buttons die je kan bevestigen aan allerlei voorwerpen, of die verpakt worden in bijvoorbeeld een sleutelhanger. Het is de bedoeling dat je met die tags dan je bezittingen altijd terug kan vinden.

Maar dat zou wel eens je privacy in gevaar kunnen brengen - en dat is volkomen in tegenstelling met de 'app tracking transparence' functie die Apple in de nieuwe versie van zijn besturingssysteem (iOS 14.5) ingevoerd heeft, en die je privacy zou moeten beschermen.

De tag zendt namelijk voortdurend een signaal uit, dat dan gebruikt kan worden om zijn positie te bepalen. En jouw iPhone moet niet in de buurt zijn om het signaal op te pikken - neen: het signaal wordt opgepikt door andere iPhones en zo doorgegeven. Cru gesteld: op deze manier wordt een surveillance netwerk gecreëerd dat onder controle staat van Apple, en waaraan miljoenen mensen meewerken, of ze het willen of niet.

Het is immers zo dat elke iPhone, wanneer Bluetooth actief is, voortdurend 'luistert' of er een Air Tag in de omgeving is. En wanneer het een tag vindt, dan zal het de details van de ID van de tag en de locatie van de telefoon doorsturen naar de servers van Apple.

Dat is, zo stelt het artikel, niet alleen een probleem voor jouw privacy, maar het betekent ook dat er voortdurend kleine hoeveelheden data verbruikt worden. Dat zal meestal niet zo erg zijn, tenzij je in het buitenland reist, en geconfronteerd wordt met extra kosten.

En dan is er nog het probleem dat de tags gebruikt zouden kunnen worden voor stalking. Met andere woorden: er rijzen toch wel vragen over deze technologie...
https://thenextweb.com/news/apple-airtags-find-my-app-work-because-massive-covert-tracking-network-syndicationSNAP WERKT AAN NIEUWE VERSIE AR-BRIL
Snap, het bedrijf achter de Snapchat boodschappendienst, heeft bevestigd aan The Verge dat het een overeenkomst gesloten heeft om WaveOptics te kopen. Dat is een bedrijf dat 'waveguides' maakt, een displaytechnologie waarbij virtuele voorwerpen gelegd worden over de reële wereld die je door transparante oppervlakken ziet zoals een bril. En het is de bedoeling om die technologie te gebruiken in de 4e generatie van de 'Spectacles' bril van Snap.

Die bril heeft een tamelijk beperkt gezichtsveld, van 26,3 graden, maar de AR-effecten (Lenses) zijn wel interessant. Nadeel is wel dat de batterij slechts 30 minuten mee kan, en dat de bril 134 gram weegt - veel meer dan een doorsnee bril.

Met de overname van WaveOptics is 500 miljoen dollar gemoeid. Het bedrijf zal nog altijd voor andere opdrachtgevers blijven werken, maar voor Snap maakt het dan een speciaal optisch systeem.

Momenteel zijn de nieuwe Spectacles nog niet algemeen verkrijgbaar. Snap heeft ze wel ter beschikking gesteld van ontwikkelaars en content creators. Het is de bedoeling dat zij nieuwe ervaringen en filters maken met de Lens Studio Tool waarover wij het verleden week al hadden.

Volgens waarnemers zou Snap hiermee het voortouw willen nemen in de race rond AR-brillen. Ook Google heeft interesse, want het publiceerde onlangs jobsaanbiedingen rond het bouwen van waveguides. Apple van zijn kant heeft de holografische waveguide maker Akonia gekocht, en zou dit jaar zijn AR-bril uitbrengen. Facebook zou ook werken met eigen waveguides, in zijn AR-bril.

Meer bij The Verge en Ars Technica.
https://www.theverge.com/2021/5/21/22447150/snap-waveoptics-acquisition-500m-spectacles-waveguides
https://arstechnica.com/gadgets/2021/05/snaps-new-spectacles-are-its-first-real-ar-glasses-with-tons-of-caveats/DETECTIFY: OPEN SOURCE SCANNING TOOL VOOR ETHISCHE HACKERS
Een software of dienst die geen enkele zwakke plek bevat, het is een utopie. Altijd loopt er wel ergens iets fout. En dan is het zaak wie als eerste het foutje ontdekt: een hacker met slechte bedoelingen, die het foutje gaat gebruiken om aanvallen te lanceren, of een ethische hacker, die de maker van de software verwittigt zodat die het probleem zo snel mogelijk kan oplossen.

Nu heeft SaaS beveiligingsspecialist Detectify een stand-alone beveiligingstool uitgebracht, speciaal voor ethische hackers, die het gemakkelijker moet maken voor hen om met de juiste mensen hun ontdekking te delen.

De tool heet 'Ugly Duckling', en het is de bedoeling dat kwetsbare plekken, die door de ethische hackers gevonden worden, sneller verwerkt worden in automatische beveiligingstesten op het platform van Detectify.

De juiste technische uitleg kan je nalezen bij Betanews.  De tool staat open voor iedereen, ook voor wie in een bug bounty schattenjacht op zoek wil naar bugs.
https://betanews.com/2021/05/18/open-source-scanning-ethical-hackers/VOORSPELLENDE TECHNOLOGIE HEEFT TOCH WEL SCHERPE KANTJES
Een long read bij The Verge roept vragen op rond voorspellende technologie, die gebaseerd is op data uit het verleden. Het verhaal betreft ene Robert McDaniel, een man die van de politie op een mooie dag te horen kreeg dat hij 99,9%kans maakte om betrokken te worden in een schietpartij. Maar... of hij de dader of het slachtoffer zou zijn, kon de politie niet zeggen.

Volgens data zou de man namelijk in een gebied wonen die bij een hittemap oplicht omwille van de vele moorden en schietpartijen. En volgens nog andere data zou een algoritme hem aanwijzen omdat hij enkele schutters in zijn kennissenkring heeft, en in de nabijheid was bij enkele schietpartijen.

Onnodig te zeggen dat de man helemaal overstuur was. Hij werd dan wel niet door de politie als een verdachte beschouwd, want er was 'nog' niets gebeurd. De man kreeg hulp aangeboden van een sociaal assistent, maar die onzekerheid bleef natuurlijk.

Over het gevaar van predictieve modellen gebaseerd op statistieken, gaat dit artikel. Vooral omdat in die data vaak discriminatie doorsijpelt. En er ook "dirty data" zijn, waarbij data van onbekende oorsprong gemengd worden met echte misdaadverslagen.

Om over na te denken!
https://www.theverge.com/22444020/chicago-pd-predictive-policing-heat-list?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MICROSOFT BUILD 2021: TEAMS MOET EEN ECHT PLATFORM WORDEN
Ontwikkelaars krijgen meer vrijheid

Deze week heeft Microsoft zijn Build 2021 conferentie gehouden voor ontwikkelaars. En wat daar opviel was dat Microsoft zijn Teams naar voor schuift als een heus platform - en niet langer de chat app à la Slack om samen te werken met collega's.

De voorbije herfst had Microsoft al de apps voor Team Meetings aangekondigd. Toepassingen die konden inhaken op Teams. Dat wordt nu dus uitgebreid, en ontwikkelaars krijgen meer vrijheid. Hun apps worden niet langer beperkt tot de zijbalk, maar kunnen een meer prominente plaats innemen. Dat opent de mogelijkheid voor bijvoorbeeld whiteboard apps, die het scherm gaan overnemen in Teams, zodat je met je hele team ideetjes kan neerschrijven op het bord.

Of denk aan een nieuwe achtergrond voor vergaderingen, aangepast aan het bedrijf. Of ontwikkelaars kunnen inhaken op API's die dan bepaalde gebeurtenissen bij het begin en einde van een sessie gaan automatiseren - denk aan een herinnering om bepaalde taken aan medewerkers toe te wijzen vooraleer iedereen uiteengaat.

Ontwikkelaars zouden bijvoorbeeld ook diensten kunnen aanbieden die verder gaan dan de standaard real-time transcriptie, vertaling of notities.

Bij dit alles hoort ook een Fluid Framework, dat ervoor zorgt dat een tabel, een lijst of een tekstveld vanuit een chat gekopieerd naar andere Teams gesprekken of naar andere Office 365 apps, maar ook in real-time bewerkt kunnen worden door team-deelnemers.

Heel interessante vooruitzichten. Meer bij Engadget en TechCrunch.
https://www.engadget.com/microsoft-teams-collaborative-apps-150005407.html   
https://techcrunch.com/2021/05/25/microsoft-gives-developers-new-tools-for-building-for-teams/GOOGLE PHOTOS: ONBEPERKTE OPSLAGRUIMTE IS GEDAAN
Op 1 juni is het gedaan met de onbeperkte opslagruimte voor je foto's in Google Photos.  Je zal het moeten doen met 15GB.

Wat dus wil zeggen dat je zal moeten snoeien in je foto's. Een hele karwei, want ongetwijfeld heb je een eindeloze reeks foto's op je mobieltje (en je cloud) staan. Daarin te gaan wieden zou een tijdrovende job zijn.

Gelukkig heeft Google een tool uitgebracht om je te helpen, de "Storage Saver".  Die kan je tonen wat de foto's zijn die het zwaarste wegen in bytes, kan onduidelijke foto's vinden, en inschatten hoeveel tijd het zal duren vooraleer je de nieuwe limiet van 15GB zal bereiken.

Toch nog even dit: je bestaande foto's en video's in High Quality tellen niet mee, tenminste als je ze voor 1 juni 2021 gebackupt hebt. Maar dat zijn dan wel enkel foto's die je met de Google Pixel phone gemaakt heb, niet met een Samsung of iPhone.

Meer bij The Verge en Google zelf.
https://www.theverge.com/2021/5/24/22451607/google-photos-high-quality-storage-saver-tool-free-space-blurry-screenshots
https://blog.google/products/photos/4-things-know-about-google-photos-storage-policy-change/BINNENLAND: PROXIMUS STORT ZICH OP DE MEDISCHE WERELD
Het is een heikel onderwerp: kan je een privé-aanbieder betrouwen met je privacy? En dan vooral: met je medische dossier? De aankondiging verleden week dat Proximus van start gaat met diensten in de medische wereld wordt dan ook op wantrouwen onthaald.

Het aanbod is momenteel onschuldig: via een app kan je een consultatie aanvragen met een erkende arts, om daar via video of telefoon een gesprek te voeren met die arts te kunnen voeren. Die arts kan je een doktersbriefje bezorgen en voorschriften via de app, en je kan ook een samenvatting van het doktersadvies vinden via de chatfunctie in de app.

De Doktr-app zal in beginfase vooral gericht zijn op basiszorg, en de arts die je raadpleegt zal, indien nodig, je doorverwijzen naar een specialist.

Nu is het wel zo dat de corona-epidemie bewezen heeft dat er veel kan via online gesprekken. Maar toch zijn er enkele bezwaren bij deze dienst. Persoonlijk kunnen wij geen enkel bezoek aan de artsenpraktijk herinneren zonder dat de arts zelf onze bloeddruk genomen heeft. Dat kan niet vanop afstand - tenzij je natuurlijk een bloeddrukmeter in huis hebt, wat weinige hebben.

Verder brengt de app je in contact met een arts die jou niet kent en jij niet kent. Een huisarts die je medische geschiedenis kent is toch wat meer vertrouwd.

En tot slot: inloggen doe je met de Itsme-aanmeldprocedure. Dat is een authenticatieproces dat door een privébedrijf aangeboden wordt, en dat je kan gebruiken voor allerlei diensten, ook het invullen van je belastingen, het opvragen van documenten van de overheid, en meer. Noem ons ouderwets, maar bij onze contacten met de overheid verkiezen wij toch het inloggen met de eID identiteitskaart en het toestelletje om je kaart te lezen. Geen dienst van een privébedrijf.

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten heeft trouwens ook haar bedenkingen bij Doktr. Want de consultaties die voorgesteld worden, vinden plaats tussen een arts en een patiënt die elkaar niet kennen, zo luidt de kritiek. En dat voldoet niet aan de kwaliteitsnormen.

Proximus heeft begrip voor die kritiek, maar stelt dat het in een latere fase wel degelijk aandacht zal hebben voor een vaste huisartsrelatie., maar zich nu wil concentreren op het in contact brengen van een patiënt met een arts die beschikbaar is.

Om dus verder op te volgen. De dienst zou in juni van start gaan. Meer bij HLN, Datanews, De Standaard.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210518_97708278
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-werpt-zich-op-digitale-geneeskunde-met-doktr-app/article-news-1735635.html
https://www.hln.be/binnenland/bvas-proximus-app-doktr-voldoet-niet-aan-onze-medische-kwaliteitsnormen~ad0357d0/BINNENLAND: TWEE JAAR LANG WAREN HACKERS OP BEZOEK BIJ FOD BINNENLANDSE ZAKEN
Deze week werd bekend dat de FOD Binnenlandse Zaken al twee jaar lang hackers over de vloer kregen. In april 2019 zouden hackers de computersystemen van de overheid binnengedrongen zijn. En daarmee toegang gehad hebben tot het centrum van waaruit het land bestuurd wordt - o.a. politiediensten vallen hieronder, maar ook de organisatie van verkiezingen, de uitreiking van identiteitskaarten, vreemdelingenzaken, enz.

De hack werd eerder toevallig ontdekt. Toen in maart dit jaar bekend werd dat er een zwakke plek zat in het mailsysteem Exchange van Microsoft, waardoor hackers toegang konden krijgen tot hele systemen, vroeg de FOD Binnenlandse Zaken aan het Centrum voor Cybersecurity België om na te gaan of ook hun eigen systeem benaderd was, zodat de nodige achterpoortjes gedicht konden worden.

Maar tijdens dat onderzoek stuitten de experts op verdachte handelingen op het netwerk. Daarop werd beslist om eerst in alle stilte forensisch werk te verrichten, en zoveel mogelijk over de hackers te weten te komen, vooraleer die buiten te gooien.

Daarom wordt nu pas bekend dat de hackers al in 2019 toesloegen. Volgens de experts zouden er geen gevoelige gegevens gestolen zijn. Meer bij het Nieuwsblad (1).

Het nieuws komt op een toch wel slecht moment - de overheid heeft namelijk aangekondigd dat zij een heuse cyberstrategie 2.0 wil uitrollen om van België een van de minst kwetsbare landen van Europa te maken. (2) En volgens het digitale relanceplan van de Vlaamse regering, waarvoor 1 miljard euro uitgetrokken wordt, zou de Vlaamse overheid tot de digitale top vijf van Europa moeten gaan behoren, waar we nu nog op de 14e plaats staan... Werk aan de winkel dus!
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210526_93550746
https://news.belgium.be/nl/een-cyberstrategie-20-om-van-belgie-een-van-de-minst-kwetsbare-landen-van-europa-te-maken
https://www.tijd.be/de-tijd-vooruit/tech/digitaal-relanceplan-moet-vlaanderen-in-europese-top-vijf-krijgen/10308176eSTEPS: TOCH HEEL WAT ONGELUKKEN
Het aanbod diensten zoals Bird, om een step voor korte tijd te huren, is heel aantrekkelijk, vooral in stedelijk gebied. Op strategische plaatsen, zoals vlak bij een station, staan de steps die je via een gewone app kan ontgrendelen. En hops, je bent op weg om de 1 km naar je kantoor verderop te overbruggen.

Maar er zit een naar kantje aan de e-steps. Er doen zich namelijk heel wat ongevallen voor met deze e-steps. In onze persoonlijke omgeving zijn twee jongemannen, dertigers, bij een ongeval met een e-step omgekomen - het is een persoonlijke anekdote uiteraard, maar het zijn in onze persoonlijke omgeving meer dodelijke ongevallen dan met auto's.

De Stad Antwerpen stelde ook een opmerkelijke stijging vast van het aantal ongevallen: van 34 naar 85 in een jaar tijd. In een reactie stelde het Belgisch Instituut voor verkeersveiligheid VIAS dat steps vooral gevaarlijk zijn wanneer mensen ze niet vaak, of voor het eerst gebruiken. Het is met andere woorden heel simpel om zo'n step te huren, maar wellicht is het, net zoals een fiets berijden, ook iets wat behendigheid vereist. Het feit dat veel mensen die occasioneel een e-step huren via een app geen helm bij zich hebben, is ook een belangrijke factor.

Om in onze anekdotiek te blijven: de dodelijke ongevallen waarvan wij weet hebben, deden zich wel degelijk voor bij ervaren e-step gebruikers. Maar wel 's nachts. En ook dat zou een belangrijke factor kunnen zijn. Een van de aanbieders van deelsteps, Poppy, maant de gebruikers in elk geval aan om voorzichtiger te zijn bij slecht weer en 's nachts. Het wil zelfs lessen aanbieden om mensen te leren hoe ze veilig met een step kunnen rijden. Het brengt ook steps uit waarbij de snelheid beperkt wordt - en ook dat zou een positieve invloed kunnen hebben.

Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/26/ongevallen-steps/INSTAGRAM EN FACEBOOK: BEPAAL ZELF OF JE DE LIKES LAAT ZIEN
Het aantal Likes van een posting streelt de ijdelheid van degene die een bericht gepost heeft. Het geeft de poster ook een idee van wat de volgers interesseert. Maar tegelijkertijd zet het de poster onder druk, om steeds voldoende likes te hebben.

Daarom is Instagram twee jaar geleden met een test begonnen waarbij de poster zelf kan zien hoeveel likes er gegeven werden aan posting, maar het publiek niet. Dat zou de druk wat van de ketel moeten halen - het zou minder een competitie moeten worden, maar meer moeten draaien om een band uit te bouwen met de mensen die ze graag zien, en dingen die hen inspireren.

Maar na twee jaar testen, is Instagram tot de conclusie gekomen dat dit geen one-size-fits-all oplossing is. Voor sommigen kan het heilzaam zijn om niet voortdurend de druk van het aantal likes te zien van de postings van anderen, en die te vergelijken met de eigen likes. Maar voor anderen speelt die druk niet echt mee, en is het gewoon een manier om op de hoogte te blijven van wat anderen interessant vinden.

Daarom heeft Instagram aangekondigd dat het de keuze geeft aan de gebruikers om zelf te bepalen wie kan zien hoeveel likes een posting krijgt, voor de hele feed, of per posting. Hetzelfde trouwens ook voor Facebook zelf.

Een artikel in Platformer voegt er nog een conclusie aan toe: dat sociale netwerken moeten beseffen dat zij gebruikers meer keuze moeten laten. Sommige Instagramgebruikers zouden bijvoorbeeld hun feed in chronologische volgorde willen zien, niet bepaald door een algoritme. En sommige Facebook gebruikers zouden wel eens willen betalen om een feed te zien zonder advertenties. Een interessant idee...
https://www.platformer.news/p/instagrams-big-likes-anticlimax
https://techcrunch.com/2021/05/26/facebook-and-instagram-will-now-allow-users-to-hide-like-counts-on-posts/TWITTER SPACES VOORTAAN OP DE DESKTOP
Met het grote succes van de voice-app Clubhouse hebben verschillende andere sociale netwerken hun eigen audio-aanbod in hun netwerk gelanceerd. Zo ook Twitter, met zijn Spaces.

Tot nu toe waren die echter enkel toegankelijk op de apps voor iOS en Android. Maar daar komt vanaf woensdag verandering in. Dan zal je Spaces ook kunnen bezoeken in de browser op je desktop.

Toch wel even opletten: je kan Spaces bijwonen en bezoeken, maar je kan -voorlopig althans- vanop je desktop zelf geen Spaces gaan hosten.

Voorlopig is er niets bekend of er ook iets wijzigt aan de voorwaarden om een Spaces te kunnen opstarten, zoals het feit dat je minstens 600 volgers moet hebben.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/5/26/22455799/twitter-spaces-web-browser-clubhouse-social-audio-room?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE: EEN FOTO RECHTSTREEKS VANUIT GMAIL BEWAREN
Google heeft een kleine handigheid gebracht naar zijn Gmail: wanneer je daar een foto ontvangt in een mail of als bijlage, dan zie je een knop "Save to Photos". Die zorgt er dan voor dat de foto rechtstreeks naar je Google Photos bewaard wordt.

Tot nu toe had je enkel een knop "Save to Drive", dus dit is een veel kortere weg om je foto's te bewaren.

De optie zal uitgerold worden voor alle persoonlijke gebruikers van Gmail, alle gebruikers van Google Workspace, G Suite Basic en G Suite Business.
https://www.theverge.com/2021/5/27/22456275/gmail-save-to-google-photos-button

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
SAMSUNG RECYCLING
Een mooi initiatief van Samsung: waarom oudere toestellen weggooien, als je ze ook kan gebruiken voor andere doeleinden, als gadgets voor je slimme huis? De software is momenteel enkel beschikbaar in de VS, VK en Korea, maar het idee zou door meerdere fabrikanten gevolgd moeten worden: met de software kan je bijvoorbeeld je oudere Galaxy smartphone gebruiken als een baby-monitor, enz.
Meer bij Engadget.


https://news.samsung.com/us/samsung-galaxy-upcycling-programrepurpose-galaxy-smartphones-smart-home-devices/

   
De nieuwe oogst


   
GLOBE-3D

Via deze website kan je een 'platte' kaart van de wereld updaten, om die dan weer te laten geven als een interactieve 3D wereldbol. Deze afbeelding kan je dan downloaden.
Een project dat gratis en open source is.
[Taal: ENG]
https://globe-3d.vercel.app/


HUMOR VOOR PROGRAMMEURS
Deze site is bedoeld voor programmeurs, want hij bevat humor die eigenlijk alleen zij kunnen verstaan. Maar het is wel grappig (voor zover wij het begrijpen ??
[Taal: ENG]
https://programmerhumor.io/


FINGERSPELLING: GEBARENTAAL
Deze site maakt gebruik van je webcam en machine learning om de vormen van je hand te analyseren, zodat je kan leren om de (Amerikaanse) gebarentaal te leren.
[Taal: ENG]
https://fingerspelling.xyz/


TEXT FISH: ENKEL TEKST
Wanneer je deze woorden text.fish/ voor een URL tikt, dan zal je enkel de tekst krijgen, zonder afbeeldingen en reclame. Je kan het ook eenvoudiger maken, en de bijhorende extensie voor Chrome installeren, zodat je dit voorvoegsel niet meer zelf moet intikken.
Toch nog dit: volgens de aankondiging zou deze methode er ook voor zorgen dat je artikels achter een betaalmuurtje kan lezen, maar bij onze testen lukte dat niet.
[Taal: ENG]
https://text.fish/


INCUNABULA FORUM: VOOR BOEKENLIEFHEBBERS

Dit is een pas gelanceerde online ontmoetingsplek voor boekenliefhebbers, boekenverzamelaars, bibliotheken, studenten -iedereen met belangstelling voor zeldzame boeken en manuscripten.
[Taal: ENG]
https://www.incunabulaforum.com/


ORBIS: REIZEN OP DE OUDE METHODE
Als er één site is die je met beide voeten op de grond zet, en duidelijk maakt hoe verwend we eigenlijk zijn, dan is het deze wel. Hier kan je namelijk berekenen hoe lang het had geduurd indien je je in de Romeinse tijd had moeten verplaatsen. Dan had een tochtje van pakweg Antwerpen naar Brussel toch wat tijd gekost - laat staan een vlucht van Brussel naar Milaan!
Je kan kiezen in welk seizoen je reist (want ook dat heeft een invloed), je transportmiddel, en de tool berekent ook de kost en moeilijkheid. Indrukwekkend!
[Taal: ENG]
https://orbis.stanford.edu/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VENTILATIE
In de bestrijding van het coronavirus is het zorgen voor frisse lucht een belangrijke factor. Wanneer je een raam kan openzetten in een kantoor of leslokaal, is dat ideaal natuurlijk. Maar grotere gebouwen hebben vaak geen ramen, en toch moet daar ventilatie voorzien worden.
Veel bedrijven spelen daarop in door speciale luchtzuiveringstoestellen uit te brengen. Maar zoals bij alle nieuwe maatregelen zijn er heel wat bedrijven die op deze nieuwe markt springen, met niet altijd een aanbod dat echt kan waarmaken wat er beloofd wordt.
De overheid wil daarin ingrijpen, en heeft daarom regels uitgewerkt. Daarover lees je op deze website.
[Taal:NL]
https://www.health.belgium.be/nl/ventilatie-zuiveringssystemen-strijd-tegen-covid-19


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CONTROLC02
Een belangrijk element voor goede lucht is het meten van de CO2 in (vooral) klaslokalen. Dit project wil hierbij helpen: hier kan je een CO2-meter aankopen, je kan er een schenken aan een school, maar je kan ook een bouwpakket bestellen. Ben je leerkracht, dan kan je dit door je studenten laten uitwerken.
[Taal: NL]
https://controlco2.space/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PANDEMIE EBOX

Als openbare omroep heeft de VRT een pakket samengesteld voor jongeren, met een wetenschap over de corona pandemie. Daarin worden vragen behandeld zoals: wat is een pandemie? Waarom groeit de ene ziekt uit tot een pandemie en een andere niet?
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/nl/edubox/catalogus/#pandemie
https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2021/05/19/in-afwachting-van-hun-coronavaccin-edubox-pandemie-op-maat-va/


CASCADE PAGE: TIJDLIJN
Op deze website kan je zelf een tijdlijn maken. Je voert datums in, en een korte tekst die vertelt wat er die dag gebeurde. En de site maakt dan zelf de tijdlijn an, die je dan kan bewaren. Handig!
[Taal: ENG]
https://cascade.page/


DENKFOUTEN
Een lange lijst met "Logical Fallacies" of denkfouten. Geen eenvoudige lectuur, maar een mooie samenvatting die je uitlegt wat "alternative truth" is, "ad hominem", "alphabet soup". Aanbevolen lectuur voor wie zijn debatkennis wil aanscherpen.
[Taal: ENG]
http://utminers.utep.edu/omwilliamson/ENGL1311/fallacies.htm


MAP OF THE INTERNET
Een intrigerend idee. Deze auteur heeft enkele jaren geleden zijn eerste landkaart gemaakt van het internet, dat voorgesteld werd net als een kaart van de wereldbol. Nu is daar een nieuwe, geactualiseerde versie. Continenten als Google, YouTube, Facebook worden omgeven door zeeën zoals de Gulf of Webmasters, Bandwidth Ocean, enz.
Om in detail te bekijken!
[Taal: ENG]
https://www.halcyonmaps.com/map-of-the-internet-2021
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische kunstenares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fanny_Paelinck-Horgnies
    Italiaans Renaissance-object van historische betekenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbol_van_Da_Vinci
    Duitse mystery internetserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wishlist
    Toekomstige, Amerikaanse fantasy-avonturenfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jungle_Cruise_(film)
    Avondhandschoen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Avondhandschoen
    Fort (kremlin) in het historische stadscentrum van Nizjni Novgorod - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kremlin_van_Nizjni_Novgorod
    Zwitserse familie - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Saussure_(familie)
    Belgisch auteur, econoom, bankier en bestuurder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruno_Colmant


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Ryanair-vlucht die naar Minsk werd omgeleid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ryanair-vlucht_4978
    Overleden Belgisch politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambert_Kelchtermans
    Overleden Nederlands astronoom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kees_de_Jager
    Winnende Italiaanse lied, Eurosongfestival 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zitti_e_buoni


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over klassieke muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Klassieke_muziek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Microsoft: Hackers achter grote cyberaanval op Amerikaanse overheid vallen opnieuw aan
https://www.ad.nl/home/microsoft-hackers-achter-grote-cyberaanval-op-amerikaanse-overheid-vallen-opnieuw-aan~ab9e50e4/
- Androidvirus plundert bankrekeningen: wie getroffen is, moet alles wissen
https://www.ad.nl/tech/androidvirus-plundert-bankrekeningen-wie-getroffen-is-moet-alles-wissen~ac1261b4/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- IGGI van Laurastar: Zuivert jouw dagelijks leven
https://elektrozine.be/iggi-van-laurastar-zuivert-jouw-dagelijks-leven/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- De gevaren van hoaxes en hoe help je jouw kinderen ze te herkennen?
https://computertaal.info/2021/05/27/de-gevaren-van-hoaxes-en-hoe-help-je-jouw-kinderen-ze-te-herkennen/
- 4 veelvoorkomende manieren waarop oplichters de namen van beroemdheden misbruiken
https://computertaal.info/2021/05/26/4-veelvoorkomende-manieren-waarop-oplichters-de-namen-van-beroemdheden-misbruiken/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Blizzard sommeert Belgische modder te stoppen met Diablo II: Resurrected-mod
https://tweakers.net/nieuws/182248/blizzard-sommeert-belgische-modder-te-stoppen-met-diablo-ii-resurrected-mod.html
- AP: nieuwe wet gegevensuitwisseling zorg is risico voor medisch beroepsgeheim
https://tweakers.net/nieuws/182282/ap-nieuwe-wet-gegevensuitwisseling-zorg-is-risico-voor-medisch-beroepsgeheim.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Test Aankoop stopt rechtszaak en sluit akkoord met Facebook
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/test-aankoop-stopt-rechtszaak-en-sluit-akkoord-met-facebook/article-news-1739679.html
- FBI gaat gelekte wachtwoorden delen met Have I been Pwned
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/fbi-gaat-gelekte-wachtwoorden-delen-met-have-i-been-pwned/article-news-1739545.html

*** TANDEMTECH


- ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE review: een hyperlaptop
https://tandemtech.be/asus-rog-zephyrus-duo-15-se-gx551q-review-dfe82101a8fb
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- “Food retailers doen hun best om diversiteit in hun aanbod te brengen maar hebben nog te weinig voeling met de nieuwe groep consumenten”
https://www.bloovi.be/artikels/insights/2021/food-retailers-doen-hun-best-om-diversiteit-in-hun-aanbod-te-brengen-maar-hebben-nog-te-weinig-voeling-met-de-nieuwe-groep-consumenten
- “Het kantoor van de toekomst is niet langer een werkplek, maar een ontmoetingsplek”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/het-kantoor-van-de-toekomst-is-niet-langer-een-werkplek-maar-een-ontmoetingsplek


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 10: LAST ACTIVE CLICK REGISTER HACK

Eerst een woord van waarschuwing: ingrijpen in het Windows Register is altijd riskant.. Maak altijd eerst een backup vooraleer je aan het experimenteren gaat!

Met deze hack kan je bij het wisselen van open vensters altijd gewoon wisselen tussen de laatst gebruikte vensters. Normaal gezien kan je dat ook doen door op de speciale Windows-toets in je taakbalk te klikken, en dan maar verder bladeren tot je aan het juiste window komt.

Bij een app waarin je verschillende windows open hebt, bijvoorbeeld Word met daarin verschillende documenten die je aan bewerken bent, dan zie je dan het venster, maar dat maakt het nog niet actief. Met deze hack, uitgelegd bij How To Geek, zal het aanklikken van een knop op je taakbalk altijd het laatst gebruikte venster openen.

Extra tip: met de toetscombinatie TAB+ALT kan je ook doorheen de geopende vensters bladeren.
https://www.howtogeek.com/howto/16334/make-the-taskbar-buttons-switch-to-the-last-active-window-in-windows-7/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STAXRIP: CONVERTEREN
Met deze tool kan je videobestanden n MPEG-2 omzetten in het MPEG-4 formaat, en zo veel plaats besparen. Je kan ook een DVB-opname van je tv-kaart omzetten in DivX, XviD of H.264.
https://www.chip.de/downloads/StaxRip_29019167.html
https://github.com/staxrip/staxrip


BALABOLKA: TEXT TO SPEECH

'Balabolka' is Russisch en betekent 'babbelaar'. Dit progje, waarvan er ook een 'portable' versie bestaat die je vanop een USB-stick kan draaien, zal geschreven teksten voorlezen, en ondersteunt verschillende talen. De gesproken tekst kan je ook als WAV, MP3, MP4, OGG of WMA bestand opslaan.
https://www.chip.de/downloads/Balabolka_79964833.html
http://www.cross-plus-a.com/balabolka.htm


EDITPAD PRO: NOTES VERVANGER
Deze handige tool kunnen wij je zeker aanraden - wij gebruiken hem al jaren. De app vervangt de ingebouwde notitie-app van Windows, maar heeft veel meer mogelijkheden. Zo kan je met projecten werken, die telkens een aantal tekstbestanden bevatten. De software bevat ook een optie om programmeertalen te herkennen en kan zelfs fouten in de code herkennen.
Er is een gratis en betalende versie.
https://www.chip.de/downloads/EditPad-Pro_12994772.html
http://www.editpadpro.com/


LEGO MINDSTORMS EV3 HOME

Deze software voor Windows hoort bij de Lego Mindstorms EV3 en zorgt ervoor dat je met Leo robotten kan maken en programmeren. De programmeertaal is gebaseerd op Scratch, dat heel populair is voor kinderen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/lego-mindstorms-ev3-home/9n7gn3kc2gk6?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als een meisje twintig is, vraagt ze: "Wie is hij?" - als ze dertig is: "Wat is hij?"
en als ze veertig is: "Waar is hij?"