Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/5/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1209 van 22/5/2021Gegroet lezer,

Het wil maar niet lukken met het zonnetje. Maar wat wij missen aan zon, maken de vogels en het frisse groen goed. Vlak voor het raam van onze redactie is een voederplaats voor de vogels, en het is een heel plezier om de merels, meesjes, mussen, eksters en tortelduiven te zien passeren. Vooral dat roodborstje dat heel brutaal tot voor het venster gewipt komt op zijn o zo dunne pootjes... je kan er uren naar kijken :)

Het leven is inderdaad meer dan het internet en technologie. Maar op dat gebied is er ook deze week weer heel wat nieuws gebeurd, zoals de Google I/O conferentie voor ontwikkelaars en daarover leest u natuurlijk alles in deze editie!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER BLUE: ZO HEET DE ABONNEMENTSDIENST VAN TWITTER
En voor $2,99 mogen ze op ons rekenen!

Twitter blijft zijn plek in het nieuws behouden. Nog altijd besteedt de journalistiek aandacht op wat er op Twitter gezegd en gezucht wordt. Maar ondanks de populariteit van Twitter, is het nog altijd onduidelijk hoe het geld wil verdienen. Er worden wel reclameboodschappen vertoond, maar eerlijk gezegd zien wij die heel weinig in onze tijdlijn verschijnen. Dus veel zal Twitter daar niet mee verdienen...

Recent kondigde Twitter wel enkele nieuwe initiatieven aan om geld op andere manieren te verdienen - maar die waren eerder op content creators gericht. Die konden bijvoorbeeld een fooienpot in hun profiel activeren, zodat je hen wat geld kan toestoppen indien je hun content goed vindt.

Nu volgt dan een nieuw initiatief dat meer naar de gewone Twitteraar gericht is: een betalend abonnement. 9 to 5 Mac pakt uit met het bericht, gebaseerd op een tip van onderzoeker Jane Manchun. De nieuwe dienst zou Twitter Blue heten, en $2,99 per maand kosten.

Wat krijg je voor dat geld? Een nieuwe functie, die 'Collections' heet en waarmee je je favoriete tweets in collecties kan opslaan en organiseren, zodat je die later gemakkelijk kan terugvinden. En ook de door zovelen gevraagde functie 'undo tweet' zou in dit premium abonnement vervat zijn.

Die laatste functie lijkt een beetje op de 'undo send' button in Gmail. Met andere woorden: eens verzonden kan je de tweet niet meer wijzigen (nog altijd wel verwijderen als je dat wil); het enige wat bij deze functie gebeurt is dat er enkele seconden gewacht wordt tussen het drukken op de knop "verzenden" vooraleer de tweet daadwerkelijk verzonden wordt.

Volgens 9to5Mac zouden nog andere functies verpakt kunnen worden in het abonnement - functies die aangeboden werden door andere bedrijven die onlangs door Twitter overgenomen werden. Zo bijvoorbeeld Scroll, waarmee je content kan lezen zonder advertenties maar waarbij de maker van de content toch nog extra betaald krijgt, en Revue, een dienst waarmee je nieuwsbrieven kan publiceren op sociale media.

Voor alle duidelijkheid: dit zijn voorspellingen van deze onderzoeker, en niets van dit alles werd bevestigd door Twitter - zelfs niet de prijs van $2,99 per maand.
https://9to5mac.com/2021/05/15/twitter-blue-subscription-service-to-include-undo-tweets-feature-and-collections-priced-at-2-99/ZOOM EN TEAMS MET VERBLUFFENDE NIEUWIGHEID
Erg leuk - maar ook gevaarlijk!

Nu 'het rijk der vrijheid' echt wel aan het naderen is, zal het telewerken afgebouwd worden. Alhoewel het toch te hopen is dat er lessen getrokken zijn uit de periode van verplicht telewerken. Zoals dat telewerken eigenlijk best ecologisch is: minder files, minder verloren tijd door woon-werkverkeer, het kunnen combineren van huishouden en werken...En ook: dat vergaderen best veel efficiënter kan, en het echt niet nodig is om je er telkens voor te verplaatsen!

Ondertussen zijn trouwens ook de tools om op afstand te werken en vergaderen op korte tijd enorm verbeterd. De hete adem van Zoom, dat in korte tijd enorm populair werd tijdens de wereldwijde lockdown, zette Microsoft ertoe aan om zijn Teams ook gebruiksvriendelijker te maken. In korte tijd werden tal van nieuwe functies toegevoegd, die het virtueel vergaderen en samenwerken een heel pak aangenamer maakten.

Nu is er nog een nieuwigheid, en ook die is enorm interessant: voortaan kan je live, tijdens het videogesprek, geschreven en visuele content toevoegen aan het scherm. Je kan al wel een scherm delen en zo tekst toevoegen, maar dat wordt telkens in een apart luik geopend, zodat je de andere deelnemers niet ziet. Deze nieuwe functie, die afkomstig is van videocommunicatiesoftwarebedrijf Prezi, zorgt ervoor dat wat je intikt op je klavier ook naast jouw hoofd verschijnt op het scherm, of de afbeelding die je deelt.

De mogelijkheden die dit opent zijn enorm: wanneer iemand iets aankondigt kan je tot nu toe wel met handgebaren een thumbs-up geven, maar voortaan kan je ook tekst schrijven zoals Proficiat!.  Of andere commentaren.

Het gevaar hierbij? Dat je vergaderingen wel eens te vaak zou gaan verstoren met je snedige opmerkingen...

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-teams-and-zoom-users-have-a-new-feature-that-may-stun-you-into-silenceSPOTIFY START MET MUZIEKPODCASTS MET VOLLEDIGE SONGS
Maar enkel voor wie een betalend abonnement heeft

Er zijn tal van podcasts die nieuwe muziek bespreken. Maar omwille van de auteursrechten moeten zij zich meestal beperken tot korte fragmenten van songs - tenzij het medium waarvoor zij de podcast maken, voorafgaandelijke afspraken kon maken met de platenmaatschappijen, zoals bij "All Songs Considered"  van NPR bijvoorbeeld (1). Iets dat voorbehouden is tot grotere media, met diepe zakken. De 'gewone' podcasters, kleinere initiatieven, konden zich dat niet veroorloven, en moesten de luistertijd per song beperken.

Dat zou nu kunnen veranderen bij Spotify. Dat start met "shows with music", of "music and talk", een nieuw format waarbij de podcastmaker de volledige songs mag laten horen, dankzij de afspraken die Spotify heeft met de muziekindustrie. De podcastmaker moet dus niet langer licentierechten betalen aan de platenmaatschappijen, omdat Spotify dit al geregeld heeft.

Knap- maar er zit een addertje onder het gras. De podcasts zijn enkel te beluisteren op Spotify, en dan nog voor wie een betalend abonnement heeft. Wie gaan premium abonnement heeft, kan slechts 30 seconden horen.

Een achtergrondartikel hierover bij New York Times.
https://www.npr.org/sections/allsongs/
https://www.nytimes.com/2021/05/14/arts/music/podcasts-danyel-smith-spotify.htmlNIEUWE WOORDJES LEREN: APPUCCINO
Virale nieuwe soorten koffie, blijkbaar

Bij Buzzfeed leerden we een nieuw woord kennen: de appuccino. Dat is blijkbaar een trend die ontstaan is, als gevolg van het succes van online bestellen tijdens de lockdown.

Maar meer in het bijzonder is het een combinatie van online bestellen, met virale filmpjes op TikTok.

Sommigen maken er namelijk een sport van om heel speciale bestellingen voor hun Starbucks koffie door te geven via de app. En daar dan over te snoeven via TikTok. Waarna de Starbucks barista die de bestelling moet klaarmaken, zich gaat beklagen over de ingewikkelde bestelling - uiteraard ook via TikTok.

Dit alles, zo vertelt Buzzfeed, is eigenlijk mogelijk omdat  de app van Starbucks het toevoegen  van allerlei extraatjes om tot een super-gepersonaliseerde koffie te komen, niet alleen mogelijk maar ook heel gemakkelijk maakt. Bovendien kan je nu in alle discretie extraatjes toevoegen waarvoor je je misschien zou schamen indien je je bestelling live in een Starbucks zelf zou moeten doorgeven.

Zo zie je maar: het virus en de daaropvolgende de lockdown heeft heel wat op zijn geweten!
https://www.buzzfeednews.com/article/katienotopoulos/appuccino-tiktok-starbucks?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4RANSOMWARE: IERSE GEZONDHEIDSDIENST BETAALT NIET
En Axa nu ook getroffen

Ransomware is aan het uitgroeien tot een echte plaag. De reden: het is echt lonend. De meeste bedrijven en organisaties die door een dergelijke aanval getroffen worden, betalen immers - ze hebben geen andere keuze, want hun bedrijf of organisatie kan niet werken, en elke dag inactiviteit kost niet alleen geld, maar brengt schade toe aan de economie in zijn geheel -denk bijvoorbeeld aan de ransomware die verleden week een belangrijke olie-bevoorradingslijn in de VS lamlegde.

Nu is bekend geworden dat de Ierse Health Service Executive ook getroffen werd door een aanval met ransomware. Wat uiteraard voor grote verstoring zorgt bij de gezondheidsdiensten. En toch kondigd de HSE aan dat het geen losgeld gaat betalen.

Een dappere beslissing - maar is ze ook wijs? Toen de organisatie getroffen werd door de ransomware, werden onmiddellijk alle computersystemen door de organisatie zelf stilgelegd, uit voorzorg, om een verdere aanval af te slaan. Maar dit leidde ertoe dat belangrijke diensten in het hele land hierdoor getroffen werden: allerlei afspraken met patiënten, labonderzoeken enz. werden geannuleerd bijvoorbeeld. Ook de resultaten van COVID-19 testen worden met vertraging naar patiënten en contact-tracing diensten gestuurd.  Meer hierover bij ZDNet (1)

Ook AXA getroffen door ransomware
Toevallig of niet: ook verschillende takken van verzekeringsgigant AXA werden getroffen door ransomware.  Zoals je verleden week lezen kon, had AXA namelijk aangekondigd dat het voortaan geen verzekering tegen ransomware meer zou aanbieden.  Naast de ransomware aanval kreeg de wereldwijde website van AXA ook nog eens te maken met een DDoS aanval, waardoor de site haast niet meer bereikbaar was.

Nu, als je het ons vraagt is het dringend tijd dat bedrijven en instellingen zich beter gaan beveiligen tegen ransomware. Maar vooral: dat er meer informatie verspreid wordt over de manieren die deze aanvallers gebruiken om bestanden te versleutelen, zodat ze enkel nog toegankelijk zijn na betaling van het losgeld. Het is pas dan dat andere bedrijven lessen kunnen trekken, en zich beter kunnen beschermen...

Meer over de aanval tegen AXA bij BleepingComputer (2)
https://www.zdnet.com/article/ransomware-we-wont-pay-ransom-says-ireland-after-attack-on-health-service/
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/insurer-axa-hit-by-ransomware-after-dropping-support-for-ransom-payments/EINDELIJK: MICROSOFT TEAMS VOOR PERSOONLIJK GEBRUIK
Tijdens de lockdown schakelden we met zijn allen over op videoconferenties. En Zoom - alhoewel ook Microsoft een tool had in zijn Office-pakket waarmee je met groepen vergaderen kan: Teams. Alleen - Teams zat in professionele pakketten. En daarbij zit je bovendien vastgeklonken aan bepaalde identiteiten: je moet bijvoorbeeld inloggen met je ID voor je werkomgeving. En wil je dan op een uitnodiging van derden ingaan, die jouw privé-mailadres gebruiken, dan kom je in problemen.

Daar lijkt nu verandering in te komen/ Microsoft Teams komt er ook voor persoonlijk gebruik, voor iedereen, en gratis bovendien. Je kan met andere mensen online chatten, videogesprekken houden, kalenders delen, bestanden en meer.

Je zal ook videoconferenties van max. 24u kunnen houden, met max. 300 mensen. Mogelijk zullen er later wel limieten komen, zoals 60 minuten voor groepsgesprekken tot 100 mensen, maar daarbij zouden wel de persoonlijke gesprekken nog altijd 24U mogen duren.

Toch nog even dit: Teams voor persoonlijk gebruik is beschikbaar voor desktop en mobiele toestellen, maar ook als webapp. En Teams heeft ook de 'Together' mode', waarbij AI tracht jouw gezicht en schouders, op dezelfde grootte te brengen als bij de andere deelnemers, zodat je in eenzelfde virtuele omgeving geplaatst kan worden.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/5/17/22439924/microsoft-teams-personal-version-launch-available-download?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4PINTEREST LANCEERT IDEA PINS
Een nieuwe dag, een nieuwigheid op de sociale netwerken.

Zo heeft deze week Pinterest zijn 'Idea Pins' aangekondigd. Daarmee kunnen creators video's aanmaken en bewerken, die tot 20 pagina's van content kunnen bevatten. De Idea Pins is een set tools, waaronder voice-over, achtergrondmuziek, overgangen tussen beelden den interactieve elementen.

De laatste tijd heeft Pinterest veel aan populariteit ingeboet.Dit is duidelijk een poging om terug wat zieltjes te winnen.

Pinterest beklemtoont dat het zich wil onderscheiden van de Stories die je vindt bij andere sociale netwerken, als Snapchat of Instagram, omdat die zich focussen op wat mensen aan het doen zijn, zoals het uitproberen van nieuwe ideeën of producten. De Idea Pins zijn ook niet tijdelijk - terwijl de Stories bij de andere sociale netwerken na een tijdje verdwijnen.

De IdeaPins zijn gegroeid uit de Story Pins, en in de voorbije acht maanden sinds die gelanceerd werden heeft Pinterest nauw samengewerkt met Story Pin creators, waaruit het concept van het Idea Pin gegroeid is, waarbij video het belangrijkste element is.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/05/18/pinterest-introduces-idea-pins-a-video-first-feature-aimed-at-creators/SPOTIFY BRENGT AUTOMATISCHE TRANSCRIPTS NAAR ZIJN EIGEN PODCASTS
Maar zal het gelukkig ook uitbreiden!

Spotify weert zich hard om op te kunnen tegen gigant Apple Music. En daarbij zet het hard in op podcasts, waarvoor het telkens nieuwe functies voorziet.

Zo kondigde Spotify deze week een nieuwe functie aan waardoor voor een beperkt aantal originele podcasts, die exclusief voor Spotify gemaakt zijn, de mogelijkheid voorziet om die te voorzien van transcriptie - dus dat de tekst uitgeschreven wordt.

Voorlopig dus enkel voor de exclusieve Spotify podcasts, maar Spotify belooft dat het deze functie later voor alle podcasts zal uitbreiden.

Waarom je een transcriptie zou willen hebben? Wel, zo kan je bijvoorbeeld snel een overzicht krijgen van wat er in de podcast gezegd wordt, en kan je sneller naar een bepaald fragment. Sommige mensen lezen ook liever dan te luisteren, omdat het sneller gaat

In elk geval is Spotify een van de eerste grote podcasts app die deze automatische transcriptie mogelijk maakt.

De app voor iOS en Android zou binnenkort nog enkele veranderingen ondergaan, die de app toegankelijker moeten maken voor mensen met een visuele handicap.  Er zou gesleuteld worden aan de kleuren van de knoppen, het formaat en de grootte van de teksten, enz.

Meer bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/2021/5/18/22441886/spotify-podcast-transcription-accessbility-app-update
https://techcrunch.com/2021/05/18/spotify-to-add-automatic-transcripts-for-its-own-exclusive-and-original-podcasts/FACEBOOK START MET LIVE SHOPPING FRIDAYS
Live streaming shopping ervaringen voor de merken

Facebook mag ondertussen al wat 'oubollig' beginnen te klinken bij de nieuwste generaties, het is nog altijd een enorme commerciële bulldozer. Merken, bedrijven, winkeliers kunnen er heel gemakkelijk adverteren, zij kunnen in een mum van tijd hun pagina er publiceren en contact houden met de klanten.

Toch.. het begint wat te slabakken. Facebook wil daar wat aan doen door in te spelen op een nieuwe trend: "Live Shopping Fridays". Daarbij kunnen grotere merken live content streamen over beauty, huidverzorging, mode. Voorlopig zijn het eerder middelgrote merken, maar het is de bedoeling dat ook de echt grote merken gebruik gaan maken van Live Shopping.

Hoe ziet zo'n Live Shopping eruit? Wel, de merken maken een soort show. Het kan zijn dat zij een blik achter de schermen van het bedrijf  geven, dat zij samenwerken met partners die "how to" filmpjes geven, enz.  Tijdens die shows, die live gestreamd worden, kan jij als toeschouwer commentaar geven en vragen stellen over de producten. De merken kunnen daarop dan antwoorden. En je kan, uiteraard, ook een product bestellen. Een beetje zoals de koopkanalen op tv, eigenlijK

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/05/18/facebook-debuts-live-shopping-fridays-featuring-beauty-fashion-and-skincare-brands/GOOGLE IO: ANDROID 12
Dinsdagavond hield Google zijn I/O conferentie voor ontwikkelaars - virtueel uiteraard. De belangrijkste aankondiging is Android 12? de nieuwste versie van het besturingssysteem. Er werd wat gesleuteld aan het uiterlijk, dat de naam "Material You" meekreeg. Alles is wat meer pastel, widgets worden aangepast wanneer je ze versleept, je kan zelfs het kleurenpalet aanpassen om beter uit te komen met je achtergrondfoto. Deze UI zou later dit jaar ook naar het web, Chrome OS en wearables komen.

Belangrijk is wel het Privacy controlepaneel. Google heeft een hele achterstand in te halen op Apple, dat van privacy een echt strijdpunt gemaakt heeft. In dat paneel zal je nu zien welke data er door welke apps opgeslagen worden, en welke apps toegang hadden tot welke data. Al je toestemmingen kan je vanuit het controlepaneel beheren.

Dingen zoals "now playing" en "smart reply" draaien voortaan in de Private Compute Core, wat betekent dat de AI afgeschermd is van de rest van het OS. Het verwerken van audio en de taal geschieden dus ook volledig op het toestel zelf, er wordt niets naar Google gestuurd.

Android 12 bèta is helaas momenteel enkel verkrijgbaar op de Pixel, ONePlus en smartphones van Xiaomi.

Nog nieuw in het OS is dat een afstandsbediening voor je Android TV ingebouwd is, dat je Android Auto draadloos bedienen kan, en dat je Android toestel ook een digitale autosleutel ondersteunt.

Meer bij The Verge en Engadget.
https://www.theverge.com/22439777/android-12-design-features-widgets-first-look-google
https://www.engadget.com/android-phone-tv-remote-control-182831646.html
https://www.engadget.com/android-12-digital-car-key-183057490.htmlWEARABLES: SAMENSMELTING VAN WEAROS EN TIZEN
Opvallend op de I/O conferentie was ook dat Samsung en Google hun besturingssystemen voor wearables zoals slimme uurwerken en health trackers laten versmelten. Dit houdt in dat de batterij langer zal duren, en dat ook dat Google Play, de app store voor Android apps, nu naar de Samsung Galaxy Watch komt.

Nieuwe mogelijkheden in deze Wear OS is dat fitness functies van Fitbit voortaan ook in de WearOS zullen zitten, zoals opvolging van je gezondheid, het behalen van records enz.. En omgekeerd: dat de Fitbit toestellen ook WearOS zullen draaien.

Meer hierover bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-samsung-new-wear-os-rip-tizen-183031381.htmlGOOGLE I/O: PROJECT STARLINE EN LAMDA
Nog twee opvallende nieuwigheden. Om te beginnen Project Starline, dat je doet denken aan teleportatie in Startrek. Bij Starline wordt gebruik gemaakt van camera's en dieptesensoren om een holografische afbeelding in hoge resolutie van jou te maken. Die wordt dan 100 keer gecomprimeerd en via het internet gestuurd naar een scherm, waar jouw afbeelding dan weergegeven wordt als hologram. Momenteel is dit bedoeld voor toepassingen in de gezondheidssector maar ook voor de media.

LaMDA is dan weer een open domein taalmodel voor toepassingen met dialogen. Het wordt getraind met data, en leert daaruit concepten zodat het natuurlijk aanvoelende antwoorden kan geven, die niet alleen antwoord geven op een vraag maar ook een aanzet geven tot verdere conversatie. Hierover meer bij Google zelf.
https://www.theverge.com/2021/5/18/22442336/google-project-starline-3d-video-chat-platform
https://www.theverge.com/2021/5/18/22442328/google-io-2021-ai-language-model-lamda-pluto
https://blog.google/technology/ai/lamda/GOOGLE I/O: SEARCH, MAPS EN PHOTOS
In telegramstijl nog wat losse eindjes:

-Search: hier komt een MUM of Multitask Unified Model in 1000 keer krachtiger zou moeten zijn dan het huidige BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers). Deze technologie wordt op meer dan 75 talen getraind.

-Google Lens zal vertaling combineren met bronnen waar het kan leren.

-AR: in je tuin zal je kunnen trainen in het gezelschap van professionele atleten.

-Maps: je zal virtuele straatnaamborden zien, belangrijke herkenningspunten, binnenshuis AR richtingwijzers. IN het station van Zurich zullen er indoor routes gegeven worden en volgende maand in Tokyo. De kaarten zullen meer details geven van de straten: stoep, zebrapaden. En ook hoe druk het is in een wijk.

-Google Photos: het zal zoeken naar patronen om nieuwe verhaallijnen te creëren. Bijvoorbeeld iemand die opgroeit, of koffietjes die je doorheen de jaren gedronken hebt. Ook meer vakanties worden weergegeven, en je krijgt meer opties om bepaalde foto's uit tijdlijnen te verwijderen.
https://blog.google/products/maps/five-maps-updates-io-2021/
https://www.theverge.com/2021/5/18/22442451/google-maps-live-view-update-features-ai-arSPOTIFY: AUDIOBOEKEN EN CONCERTEN
Het kan blijkbaar niet op voor Spotify. Enerzijds toont het zich enorm actief in de wereld van podcasts. En nu kondigt het ook aan dat het audioboeken brengen gaat. µ

Hiervoor heeft het een partnerschap afgesloten met audioboekenplatform Storytel, dat ook in het Nederlandse taalgebied actief is. Wie een abonnement heeft op Storytel, kan zijn account koppelen aan Spotify, en dan audioboeken laten voorlezen via de Spotify app.

Dat dit mogelijk is, komt door het Open Access Platform (OAP) dat Spotify recent lanceerde, en dat bedoeld is om creators en uitgevers een manier te bieden om meer toehoorders te vinden. Wanneer hun gebruikers hun account koppelen via OAP, kunnen die de content van deze creators streamen via SPotify.  Meer bij TechCrunch (1)

Maar er valt nog meer nieuws te vertellen over Spotify: het zal vanaf 27 mei een reeks virtuele concerten gaan uitzenden. Die werden live opgenomen, maar zullen dus uitgesteld gestreamd worden. Een aankondiging die heel wat muziekfans zullen verwelkomen, die verstoken bleven van live optredens door het coronavirus.

Uiteraard, dit aanbod kan niet het zelf bijwonen van een live concert vervangen, maar het begint er stilaan op te trekken!

De optredens zijn te bekijken op spotify.live en kosten $15 per concert. Onder andere The Black Keys, Leon Bridges en Jack Antonoff zullen tot de eerste groepen horen die je kan bekijken/beluisteren.

Meer bij Engadget (2)
https://techcrunch.com/2021/05/20/spotify-expands-into-the-audiobooks-market-by-partnering-with-storytel/
https://www.engadget.com/spotify-virtual-concert-experience-110054172.htmlZOOM LANCEERT NIEUW PLATFORM VOOR EVENEMENTEN
Zoom Events: zowel fysiek als virtueel

We zullen het voor de zoveelste keer nog maar eens herhalen: Zoom heeft  tijdens de lockdown echt de harten en de portemonnees veroverd op de markt van de virtuele vergaderingen.

Maar wat als de pandemie voorbij is? Wel, blijkbaar heeft Zoom daar al een plan klaar voor. Het wil namelijk een nieuw platform uitrollen voor live evenementen, die je dan zowel fysiek als virtueel kan bijwonen: Zoom Events.

Op dat platform zal je een event hub kunnen uitbouwen, waarmee je dan het hele evenement kan beheren. Je kan tickets verkopen, registraties noteren, toegang controleren, alles wat nodig is voor zowel gratis als betalende evenementen te organiseren. Je kan ook de deelnemers via networking bijeenbrengen, statistieken over het aantal deelnemers bijhouden en, ook belangrijk: wat je inkomsten zijn.

Een evenement kan je privaat houden, zodat enkel genodigden ervan weten. Maar je kan het ook publiceren op een publieke gids, zodat mensen via de gids over het evenement te weten komen.

Meer hierover bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/zoom-announces-new-platform-for-virtual-events/GOOGLE BLAAST MET FOLLOW KNOP RSS NIEUW LEVEN IN
Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van het concept "RSS-feeds". Het is even universeel als een URL, een webadres. En het maakt het mogelijk om op de hoogte te blijven van nieuwe postings op een website, nieuwe afleveringen van een podcast. Diezelfde lezers weten ook dat wij ongerust zijn over het feit dat steeds meer podcasters reclame maken voor hun podcast door te verwijzen naar een adres bij Apple Music, Spotify, of andere populaire podcast apps, in plaats van de RSS-feed.

En ook dat RSS feedreaders een na een de boeken dicht doen. Google Reader was de laatste die zijn app stopzette, tot woede en teleurstelling van vele gebruikers die hun nieuws elke dag lazen via de RSS-feeds in Google Reader.

En toch, het kan verkeren: Google heeft nu aangekondigd dat het  in zijn Chrome browser terug aandacht wil schenken aan RSS. Wanneer je aan het surfen bent, zal Chrome je een 'Follow' knop tonen, die dan het favicon en de naam van de site zal tonen. Je kan je dan abonneren op de RSS-feed van deze site.

Dat zorgt er dan voor dat nieuwe content van die uitgever te zien zal zijn op het blanco tab, dat je opent wanneer je een nieuwe tab opent. Alle pagina's waarop je geabonneerd bent zullen als kaarten getoond worden, met een afbeedling van de cover, de goppen, en de datum.

Meer hierover bij 9to5Google.

Een verdienstelijke poging van Google, maar het is geen rehabilitatie van RSS, en zal de meeste mensen niet milder stemmen over het feit dat Google zijn newsreader opgedoekt heeft. Die was tenminste browser-onafhankelijk, terwijl deze tool enkel voor Chrome bestaat.

Wij blijven dus maar zweren bij Sage-Like, een extensie voor de Firefox browser, waarmee je echt netjes al je RSS-feeds kan volgen. Hierover schreef ik voor journalistenvereniging VJV een artikel (2)
https://9to5google.com/2021/05/19/chrome-follow-rss-feed/
https://vjv.vlaanderen/2019/07/15/met-sage-like-en-rss-blijf-je-snel-op-de-hoogte-van-het-nieuws/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
CHIPS TEKORT DRUKT OP IPHONE PRODUCTIE
En het zou nog even kunnen duren...

Foxconn is een van de belangrijkste assemblagebedrijven waar iPhones geproduceerd worden van de onderdelen die in house en elders gemaakt worden. En het heeft slecht nieuws: het wereldwijde tekort aan chips zal dit trimester de productie nadelig beïnvloeden. Meer nog: voor sommige chips wordt momenteel gerekend met een levertijd tot een jaar tijd.

Er zijn meerdere redenen hiervoor. Zo is de fabriek in India getroffen door de nieuwe opstoot in COVID-19 infecties. In één fabriek is de productie tot 50% teruggevallen, nadat meer dan 100 werknemers positief testten.

Apple had eerder al aangekondigd dat de impact van het chips tekort op de productie van de iPhone beperkt zou zijn, en vooral iPads en iMacs zou treffen. Een verwachting die het nu dus zal moeten bijstellen.
https://9to5mac.com/2021/05/14/apples-chip-shortage-warning/APPLE BRENGT LOSSLESS AUDIO NAAR APPLE MUSIC
En ook Amazon doet het. Maar wat is lossless?

Zowel Apple als Amazon heeft aangekondigd dat het 'lossless' audio gaat aanbieden in zijn streaming muziekdienst - wat dus eigenlijk zou betekenen dat je muziek in betere kwaliteit moet kunnen beluisteren.

Maar wat is lossless eigenlijk? Wel, volgens een uitleg die wij vonden bij CNet  zou het procedé waarbij muziek gecomprimeerd wordt tot een MP3, alle geluiden waarvan een machine denkt dat die niet gehoord kunnen worden door het menselijk oor, genegeerd worden. Op die manier zou een MP3 van een muziekalbum veel minder opslagruimte gaan innemen. Het artikel van CNet gaat hier uitgebreid op in (1)

Dit gezegd zijnde: Apple  heeft dus aangekondigd dat zijn Apple Music dienst zijn hele cataloog muziek beschikbaar stelt in lossless kwaliteit, zonder extra kost. Je zal ook Spatial Audio muziek kunnen horen vanaf juni, bij songs die in Dolby Atmos weergegeven kunnen worden. Meer bij 9to5Mac (2)

Ondertussen kondigt ook Amazon lossless muziek aan bij zijn Amazon Music Unlimited abonnees, eveneens gratis.  Meer bij The Verge (3)
https://www.cnet.com/news/whats-lossless-audio-and-do-i-need-it/
https://9to5mac.com/2021/05/17/apple-music-announces-it-is-bringing-lossless-audio-to-entire-catalog-at-no-extra-cost-spatial-audio-features/
https://www.theverge.com/2021/5/17/22440058/amazon-music-hd-price-cut-apple-lossless-audioEEN INTRIGEREND VERHAAL OVER HOE APPLE MOEST ZWICHTEN VOOR DE CHINESE OVERHEID
Apple hecht enorm belang aan de privacy  van de gebruikers. Maar hoe doe je dat in een land als China, dat zijn eigen regels bepaalt?

Wij vonden twee verhalen over hoe Apple echt wel worstelt met de aparte regels van China. Bij de NY Times een verhaal over hoe Apple het beheer van data van CHinese gebruikers uit handen moest geven (1)

In een Twitter draadje gaat Matthew Green dieper in op de technische kant van het debacle (2).

En bij SoftPedia een artikel in simpele taal over het probleem. (3)
https://www.nytimes.com/2021/05/17/technology/apple-china-censorship-data.html?referringSource=articleShare
https://twitter.com/matthew_d_green/status/1394394630523871233
https://news.softpedia.com/news/apple-censors-apps-and-stores-data-locally-in-china-532945.shtml


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
HOORSPELCAST

Trouwe lezers weten dat wij grote fan zijn van hoorspelen. Een liefde voor audioproducties die de laatste tijd in het gedrang kwam door de grote toevloed aan podcasts over alle mogelijke onderwerpen.
Maar wij ontdekten een website die beiden combineert: Hoorspelcast. Je kan via deze podcast prachtige hoorspelen beluisteren, en bij elke posting op het bijbehorende blog vind je een verwijzing naar Hoorspelen.eu, waar je meer informatie vindt over het hoorspel zelf.
Een aanrader!
https://www.hoorspelcast.nl/
 
De nieuwe oogst


   

THE FREE INTERNET PLUGIN
Dit is een extensie voor je Chrome browser, die je de helpt bij het zoeken bij Google. Vaak voer je immers een zoekopdracht uit, dan krijg je veel links, maar heel wat van die links verwijzen naar artikels achter betaalmuurtjes. Deze extensie verwijdert die resultaten uit de zoekresultaten, zodat je die ergernis niet moet meemaken.
https://freeinternetplugin.com/


NIBBLE MENU: VOOR RESTAURANTS
Met deze tool kan je je menu in digitale vorm gieten: je vult de velden in op deze website, en Nibble zal het in de vorm van een R-code gieten. Het nadeel is wel dat de restaurantbezoekers altijd  doorverwezen worden naar de website van Nibble, dus je bent afhankelijk van deze dienst.
[Taal:ENG]
https://nibble.at/menu


SPACE: AUDIO CHAT OP JE WEBSITE

Dit is een dienst waarmee je live audio kan aanbieden op je website, en dus directer met je klanten kan communiceren. Je kan live podcasts aanbieden, AMA's (ask me anything) en zo meer engagement en feedback van je gebruikers krijgen.
[Taal: ENG]
https://www.joinspace.co/


HEXOPRESS: BESCHEIDEN BLOGGING PLATFORM
Met dit platform kan je een posting schrijven in Google Docs, die posting dan in een map op je Google Drive zetten, en van daaruit publiceren. Het lijkt simpel - alles staat hier uitgelegd.
[Taal:ENG]
https://hexo.press/


FUTURE ME
Verras jezelf: schrijf vandaag een brief naar jezelf, die je in de toekomst dan toegestuurd krijgt. Je bepaalt zelf op welk tijdstip in de toekomst dat is, en of de brief publiek (maar anoniem) gemaakt wordt of enkel naar jezelf gaat.
De dienst bestaat al sinds 2002 en er werden al meer dan 10 miljoen brieven verstuurd.
[Taal: ENG]
https://www.futureme.org/


BITCOIN EN ETHEREUM: WAT UITLEG

Wil je wat meer weten over deze cryptomunten, hoe ze werken, wat het verschil is, dan raden wij je dit artikel van Business AM aan.
[Taal: NL]
https://businessam.be/bitcoin-vs-ethereum-wat-is-verschil-welke-heeft-meest-beloftevolle-toekomst/


VANDAL: TIJDREIS
Met deze extensie voor je browser kan je terugkeren in de tijd, zonder je huidige tabblaadje te moeten verlaten. De tool maakt gebruik van de WayBack machine van Internet Archive.
https://vegetableman.github.io/vandal/


SCRATCH WEEK: NEEM DEEL

Scratch is een programmeertaal waarmee kinderen overweg kunnen . Het project Coderdojo werkt dan ook mee aan de Scratch week. Meer info hierover op deze site.
[Taal: ENG]
https://sip.scratch.mit.edu/scratchweek/


FLIP ANIM: FLIPBOOK ANIMATIES
Dit is een online tool om een reeks afbeeldingen te maken, die je tot een flipbook kan omzetten. Dat is een "film", old style, door de afbeeldingen in een boekje te stoppen zodat zij, wanneer je het snel doorbladert, een filmische weergave krijgt van de tekeningen.
[Taal: ENG]
https://flipanim.com/


HUMAN BENCHMARK: TEST JE VAARDIGHEDEN
Hoe snel reageer jij op gebeurtenissen op het scherm? Hoe scherp staat jouw brein? Deze website wil een benchmark zijn waar jij kan testen hoe snel / goed reageert op gebeurtenissen op het scherm, en puzzels oplost.
[Taal: ENG]
https://humanbenchmark.com/tests/reactiontime


MY PHYSICS LABS

Voor al we wat meer wil weten hoe fysica, bewegingsleer ineenzit. Hier kan je verschillende simulatie bekijken, die wetten van de fysica illustreren. Bovendien kan je zelf de parameters wijzigen, om het effect ervan te zien.
[Taal: ENG]
https://www.myphysicslab.com/


COMPUTERGELUIDEN UIT HET VERLEDEN
Millennials staan er niet bij stil, maar er was een tijd dat je geen draadloos modem had om verbinding met het internet te maken -laat staan een glasvezelverbinding of WiFi. Wie deze tijd nog meegemaakt heeft, kan op deze site de nostalgische beepjes van die modems en andere computergeluiden beluisteren.
[Taal: ENG]
https://www.mentalfloss.com/article/62217/15-computer-sounds-will-take-you-back-90s


COURSE SCORE: CURSUSSEN OP HET WEB
Op deze website kan je online cursussen vinden over allerlei onderwerpen, van ontwikkelen voor het web en apps, tot marketing video, schrijven, enz. Bovendien kan je de cursussen een rating geven, zodat andere mensen kunnen leren uit jouw ervaring.
[Taal: ENG]
https://coursescore.io/


SUBREDDIT STATS

Wil je weten waarover er gepraat wordt op het internet? Dan moet je bij Reddit zijn. Maar dat heeft wel enorm veel subreddits, waar allerlei topics behandeld worden. Deze site geeft je statistieken van de onderwerpen die groeien  per dag, week of maand.
[Taal: ENG]
https://subredditstats.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch fotografe en cineaste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie-Fran%C3%A7oise_Plissart
    Officiële waardenstellende beschrijving waarmee iets een monument wordt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Redengevende_omschrijving
    Kapelboom en bedevaartsoord in Waarschoot - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevende_Hazelaar
    Nederlands biofarmaceutisch bedrijf in Leiden - https://nl.wikipedia.org/wiki/HAL_Allergy
    Palestijnse techno-dj - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sama%E2%80%99_Abdulhadi
    Amerikaanse actiethriller - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nobody_(film)
    Belgische historica en feministe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Tassier


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kabinetsformatie Nederland 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetsformatie_Nederland_2021
    Eurovisiesongfestival 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2021
    Israëlisch-Palestijns conflict 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABlisch-Palestijns_conflict_(2021)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Itali%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Activision kondigt grootste Call of Duty Warzone-competitie aan tot nu toe
https://www.ad.nl/esports/activision-kondigt-grootste-call-of-duty-warzone-competitie-aan-tot-nu-toe~a6c2fb26/
- Eindexamen bevat voor het eerst vragen over esports
https://www.ad.nl/esports/eindexamen-bevat-voor-het-eerst-vragen-over-esports~a7f1ae6c/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- IGGI van Laurastar: Zuivert jouw dagelijks leven
https://elektrozine.be/iggi-van-laurastar-zuivert-jouw-dagelijks-leven/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-Populaire routers zijn kwetsbaar voor hackeraanvallen
https://computertaal.info/2021/05/20/populaire-routers-zijn-kwetsbaar-voor-hackeraanvallen/
- Deel 2: hoe ontvang je nieuwsbrieven in Gmail?
https://computertaal.info/2021/05/18/deel-2-hoe-ontvang-je-nieuwsbrieven-in-gmail/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: Netflix overweegt uitbreiding naar games
https://tweakers.net/nieuws/182002/gerucht-netflix-overweegt-uitbreiding-naar-games.html
- Microsoft introduceert donkere modus voor Office op Android
https://tweakers.net/nieuws/181966/microsoft-introduceert-donkere-modus-voor-office-op-android.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Starlink nu ook in België beschikbaar
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starlink-nu-ook-in-belgie-beschikbaar/article-news-1736815.html
- Slechte configuratie legt data van Android-apps bloot
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/slechte-configuratie-legt-data-van-android-apps-bloot/article-news-1736791.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De 5 beste printers voor thuis van 2021
https://www.technologium.be/koopgidsen/de-5-beste-printers-voor-thuis-van-2021/
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Is het te laat voor een Belgische e-commercespeler? Wat we nu beslissen, bepaalt of we de komende 10 jaar meedoen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2021/is-het-te-laat-voor-een-belgische-e-commercespeler-wat-we-nu-beslissen-bepaalt-of-we-de-komende-10-jaar-meedoen
- Gents techbedrijf zoekt versterking voor zijn beleggingsapp: “We hebben de speelruimte van een start-up maar ook de middelen en omkadering van ons moederbedrijf”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2021/gents-techbedrijf-zoekt-versterking-om-te-sleutelen-aan-beleggingsapp-we-hebben-de-speelruimte-van-een-start-up-maar-ook-de-middelen-en-omkadering-van-ons-moederbedrijf 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIP: JE WHATSAPP GESPREKKEN ARCHIVEREN

Met de nieuwe WhatsApp bètaversie kan je je gesprekken permanent archiveren. Daarmee verdwijnen ze dan uit je inbox. Voorheen kon je dat ook, maar kwam er dan een nieuwe boodschap, dan verscheen de conversatie terug in je inbox.
Hoe je dat juist doet, lees je bij Lifehacker.
https://lifehacker.com/how-to-permanently-archive-whatsapp-conversations-1846935623 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PAINTING VR

Via een tweet van Zwoltopia kwamen wij deze software op het spoor. HIj werd ontwikkeld door Oisoi Studio, een ontwikkelaar uit Gent. Het filmpje dat Zwoltopia postte, geeft je een idee wat deze software voor Oculus vermag.
https://oculus.com/experiences/qu
https://twitter.com/Oisoistudio
https://twitter.com/i/status/1393853662573719555


NIGHTLIGHT: WINDOWS DARK MODE
Met deze tool voor Windows kan je gemakkelijk wisselen tussen de gewone modus van Windows ende Dark modus. Je hebt maar één klik nodig.  Na installatie nestelt zich het symbool van de software in de taakbalk, en je moet er gewoon op klikken.
https://www.chip.de/downloads/Nightlight-Windows-Dark-Mode-Switcher_183616042.html
https://github.com/walterimaican/nightlight


READMINDER

Deze app voor iOS en Android is voor de boekenliefhebber. Je kan de boeken die je gelezen hebt catalogeren, je kan je vooruitgang bij het lezen opvolgen, per maand, je favoriete quotes opslaan en annotaties maken.
https://goingonbm.com/readminder/


WEBSITE WATCHER
Deze tool voor Windows houdt de door jou geselecteerde websites in het oog en meldt je wanneer er iets verandert aan de content. De lijst met websites wordt op je eigen systeem opgeslagen, wat de privacy bevordert.
https://www.chip.de/downloads/WebSite-Watcher_12990734.html
https://www.aignes.com/index.htm


SNAPCHAT LENS STUDIO

Met deze gratis tool kan je 3D lenzen voor Snapchat volledig zelf maken. Je ontwerpt zelf een 2D of 3D object, en gebruikt het dan als een augmented reality voorwerp in Snapchat. Laat je creatieve ik maar los!
https://www.chip.de/downloads/Snapchat-Lens-Studio_129810511.html
https://lensstudio.snapchat.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
We kunnen de olifant uitroeien, de dolfijn en de walvis.
Maar we blijven zitten met de mug.
-Lévi Weemoedt-