Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/5/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1207 van 8/5/2021Gegroet lezer,

De eerste dag dat in Vlaanderen de terrasjes terug open zijn. En wat is er meer typisch dan dat erop op die eerste dag een druilerige regen valt, en er (tot nu) geen zon te bespeuren valt? Alles heeft natuurlijk zijn positieve kant: zo zal er van feestgedrang na de verplichte sluiting om 22u niet veel sprake zijn! Maar hoe dan ook: we zijn met zijn allen, in haast heel Europa, een goede weg aan het opgaan. En hopelijk volgt ook de rest van de wereld snel, naar een leven zonder corona!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week. Hou het veilig!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE AIRTAGS: TOCH EVEN OPLETTEN
Perfecte tool voor stalking...

Bij de reeks nieuwigheden die Apple onlangs aankondigde, waren er ook de AirTags. Dat zijn kleine toestelletjes die je aan apparaten of andere voorwerpen kan hangen, zodat je ze via je iPhone kan terugvinden. Een praktische toepassing is bijvoorbeeld een AirTag in een sleutelhanger die je aan je sleutelbos hangt: zo weet je altijd waar je sleutels zijn.

Maar het National Network to End Domestic Violence, een Amerikaanse organisatie die huiselijk geweld wil bestrijden, wijst erop dat deze AirTags niet zonder gevaar zijn. Een wantrouwige echtgenoot of echtgenote kan bijvoorbeeld zo'n tag stiekem in een tas of de jaszak van de partner steken, en zo die partner bespioneren.

Apple heeft echter aan 9to5 Mac laten weten dat het enkele voorzorgen ingebouwd heeft. Wanneer je bijvoorbeeld aan de plek aankomt, die jij als je "thuis" aangegeven hebt, en je draagt een onbekende AirTag, dan zal je op je iPhone een melding hiervan krijgen. Hetzelfde geldt op een plek waar je regelmatig komt, zoals je werkplek.

Maar is dat voldoende? Want stel dat je partner geen iPhone heeft, maar een Android, dan zal die geen melding krijgen. Dus daar is toch wel een gevaar.

Bestaat dat gevaar dan niet bij andere tags van andere bedrijven, zoals de Tiles van Amazon? Jawel, maar Tile werkt met zowel iPhone, Android als  Windows - alle toestellen waarop je Alexa kan zetten...
https://9to5mac.com/2021/04/30/airtag-stalking-protections/GOOGLE VOERT STRENGERE RICHTLIJNEN IN VOOR PLAY STORE
Geen misleidende reclame meer...

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een app tegenkomt in de App Store, die er heel veelbelovend uitziet, afgaande op de afbeeldingen bij de app.  Maar die na installatie enorm tegenvalt, omdat de afbeeldingen toch een beetje misleidend waren. Iets wat in zowat alle appwinkels gebeurt trouwens.

Welnu, Google wil daar wat aan doen. Het heeft een nieuw beleid en richtlijnen aangekondigd die dit misbruik moeten tegengaan. Schermafdrukken en video's die de functies van een app moeten demonstreren, moeten "accuraat" de apps en games weergeven.  Ook titels van de apps, icoontjes en de beschrijving krijgen nieuwe regels opgelegd. Zo zouden woorden niet meer volledig in hoofdletters geschreven mogen worden tenzij dat de merknaam is. Je mag ook geen emoji's meer gebruiken, en ook geen "call to action" meer, zoals "download now" of "sale".

Het lijkt een klein ding, maar alle beetjes helpen om de consumenten beter te beschermen...
https://www.theverge.com/2021/4/30/22411560/google-play-store-listings-scammy-emoji-deals-misleading-assets-guidelines-policyTWITTER VOERT AUDIO OFFENSIEF UIT
Tickets voor audio chats in Spaces, Podcasts tegen betaling...

Clubhouse heeft heel veel succes. Maar de makers van de audio-app vertikten het tot nu toe om een versie te maken voor Android. Maar kijk: het is niet meer nodig. Want Twitter heeft zijn plannen voorgesteld voor zijn Spaces, en die kunnen wel eens flinke concurrentie worden voor Clubhouse.

Om te beginnen wordt Spaces uitgebreid tot iedereen die minstens 600 volgers heeft, en dat voor zowel iOS als Android gebruikers. Spaces zal ook prominenter in het Twitter-platform te zien zijn. Zo test het momenteel een interface waarbij een purperen ballon rond de profielfoto van een Twitteraar aangeeft dat die een van de Spaces organiseert. Het wordt gemakkelijker om een Space te vinden en eraan deel te nemen.


Wie een Space organiseert zal ook tickets kunnen verkopen en dus geld vragen voor zijn audiogesprek. Podcasters bijvoorbeeld kunnen dat doen. Zij bepalen de prijs van per ticket en ook hoeveel tickets er verkocht mogen worden. Twitter zal wel een commissie heffen op de verkoopprijs, maar hoeveel juist is nog niet bekend.

Dat Twitter bepaald heeft dat enkel mensen met meer dan 600 volgers een Space kunnen openen, is omdat het uitgaat van het feit dat deze mensen voldoende interessante content brengen om zoveel volgers te hebben.

Nog een andere handige functie is het feit dat je herinneringen kan instellen om een Space te volgen die je interesseert, en dat je een Space zelf ook kan inplannen.

Meer bij TechCrunch en Bloomberg.
https://techcrunch.com/2021/05/03/twitter-expands-spaces-to-anyone-with-600-followers-details-plans-for-tickets-reminders-and-more/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-03/twitter-to-let-users-sell-tickets-to-live-audio-chats-on-spacesEUROPESE BANKEN WILLEN ALTERNATIEF VOOR AMERIKAANSE BETAALGIGANTEN
Alternatief voor PayPal, Mastercard, Visa, Google en Apple

Meer dan 30 grote Europese banken en betaalproviders slaan de handen ineen. Zij richten samen het European Payment Initiative op, waaraan o.a. Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit en Santander deelnemen. Samen verwerken die momenteel meer dan de helft van alle betalingen in Europa. Het project krijgt de steun van de Europese Commissie en van de financiële regulatoren van de Europese zone.

De bedoeling van deze pan-Europese betaaldienst is dat je hiermee zowel online als in winkels kan betalen, dat je geld kan storten aan je vrienden om een rekening te betalen, en geld ophalen aan een betaalautomaat.

Momenteel worden betalingen via de debet- en kredietkaart voornamelijk verwerkt door Amerikaanse bedrijven: 4 van de 5 transacties in Europa worden verwerkt door Mastercard en Visa, zo lees je bij Financial Times.  De eerste toepassing zou een systeem worden voor elektronische realtime betalingen tussen gebruikers onderling. Het zou al begin 2022 uitgerold worden.
https://www.ft.com/content/f274255d-eb96-44fe-90e9-fe5532cc47acOVERHEIDSNETWERK BELNET OVERSPOELD DOOR DDOS AANVAL
Daders nog niet gekend, wel vermoeden

Dinsdag werd Belnet, het internetnetwerk van de Belgische overheid, getroffen door een grote cyberaanval. Er werden wel heel veel sites getroffen, want Belnet geeft internettoegang aan universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Met als gevolg dat bijvoorbeeld Tax-on-Web niet bereikbaar was, en dat je ook geen afspraak kon maken voor je vaccinatie.

De netwerken zijn dus niet gehackt, de toegang tot de websites werd gewoon onmogelijk gemaakt - bij een DDoS-aanval stuurt de aanvaller namelijk via een legertje computers die hij stiekem veroverd heeft, valse verzoeken naar een website, zodat die deze verzoeken niet aankan. In het ergste geval zal de server crashen, maar meestal is het feit dat het legitieme verkeer geen toegang krijgt al voldoende voor de aanvaller.

Het heeft de technici van Belnet heel wat moeite gekost om de aanval te pareren. Dat was vandaag hun voornaamste bekommernis: alle websites terug online krijgen. Later moet een onderzoek volgen naar de daders van de aanval.

Er zijn wel vermoedens - er wordt gedacht aan een aanval afkomstig van de Chinese overheid. Sommigen noemen het geen toeval dat de aanval gebeurde op de dag dat in de Kamer verschillende voorstellen besproken zouden worden om de manier waarop China de Oeigoeren behandelt, af te keuren.

Ook Australië, Japan, India en het Fins parlement waren onlangs slachtoffer van cyberaanvallen
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/ongeziene-cyberaanval-op-overheidsnetwerk/10303197
https://www.lavenir.net/cnt/dmf20210504_01577674/belnet-reseau-des-universites-victime-d-une-cyberattaque-a-tres-grande-echelle
https://www.smh.com.au/world/europe/inter-parliamentary-alliance-on-china-s-website-suffers-cyber-attack-20210331-p57ffd.htmlHET PROCES EPIC VS APPLE IS VAN GROOT BELANG
En waarom dat is, leggen wij je uit

Maandag 3 mei is in het United States District Court in het Northern District of California het proces van start gegaan tussen Apple en Epic Games.

Waarover draait de zaak?
Wel, alles startte toen Epic trachtte om een alternatieve manier van betalen voor in-game aankopen in Fortnite aan te bieden. Dat zag Apple niet zitten, want tot nu toe moeten alle in-game aankopen via de App Store gebeuren, en int Apple daar 30% commissie op. Gevolg: Apple verwijderde de game uit de App Store.

Waarop Epic naar de rechter trok, en Apple beschuldigde van misbruik van haar dominante positie.  Epic wil het recht verkrijgen om zijn eigen App Store aan te bieden op iOS-toestellen, en bovendien  in zijn apps alternatieve manieren van betalen kunnen aanbieden, ook wanneer die via de appstore van Apple aangekocht zijn.

Wat kunnen de gevolgen zijn?
Als Epic wint, dan heeft dit verstrekkende gevolgen, want uiteraard zullen andere appmakers het voorbeeld volgen. Zij zullen dan hun eigen in-app betaalsysteem kunnen aanbieden. Maar wat meer is: Apple zal gedwongen worden om toe te staan dat je apps kan installeren die je elders aankoopt, dus ook buiten de App Store van Apple (side-loading), en dat Apple ook alternatieve App Stores moet toelaten. Dus dat Epic zijn eigen appstore zou mogen hebben op iOS.

Wat zijn de argumenten?
Wel, Apple zal stellen dat er concurrentie moet zijn binnen toestellen, en niet binnen zijn eigen OS. De App Store maakt deel uit van het besturingssysteem van Apple, en dat gaan veranderen zou afbreuk doen aan het toestel, het slechter maken (wegens minder veilig), en dat is niet de bedoeling van antitrust-wetgeving. Bovendien zegt Apple dat, wanneer het gedwongen zou worden om alternatieve appstores toe te laten, dit net hetzelfde zou zijn als Apple dwingen om zijn iPhones te verkopen met chips van andere fabrikanten, buiten zijn eigen A-series dus.

Epic zal dan weer kunnen opwerpen dat bij de Mac er weliswaar een App Store is, maar dat je software voor de Mac rechtstreeks bij fabrikanten kan aankopen.

Een argument van Apple zal zijn dat game consoles zoals de PlayStation en de Xbox ook hun eigen store hebben, waar 30% commissie betaald moet worden, en dat daar evenmin alternatieve stores zijn - wat Apple doet is met andere woorden standaard in de industrie.

Nog een argument van Apple: softwaremakers kunnen software in de browser laten draaien via webapps, en dan is er geen commissie verschuldigd. Het zal wijzen op Microsoft en Amazon die een streaming games hebben.

De getuigen
Verschillende getuigen zullen gehoord worden: CEO van Epic Tim Sweeny, Apple CEO Tim Cook, maar ook derden, zoals de Microsoft VP van Xbox ontwikkeling, die zal getuigen over game consoles, en andere getuigen die het hebben over streaming diensten.

Het hele proces kan je volgen bij Protocol.com
https://www.protocol.com/newsletters/gaming/game-industry-70-30-reckoning?rebelltitem=1#rebelltitem1EPIC APPLE PROCES HEEFT NU AL GEVOLGEN
Het proces is nog maar amper begonnen, maar de Apple-Epic strijd heeft nu al gevolgen.  Hierbij moeten we zeggen dat het feit dat Apple en Spotify elkaar nu bekampen op het terrein van de podcasts, eveneens van nabij gevolgd wordt. Want ook daar zit Apple in een discussie: bij Apple Podcasts moeten de podcasters buiten een abonnement ook nog eens 30% van hun inkomsten afdragen  aan Apple, en bij Spotify moeten zij geen abonnement betalen, en slechts 15% commissie na een zekere periode. Dat is een belangrijk voordeel voor Spotify in de strijd om de gunst van de luisteraars.

Wie die strijd zal winnen, is nu de vraag. Wie er in elk geval slachtoffer van is, is de luisteraar. Voor de meeste luisteraars maakt het waarschijnlijk niet uit of de volledige som van het abonnement dat hij betaalt naar de podcastmaker gaat, want dat verandert niets aan het bedrag dat hij moet neertellen. Wat wel verandert, is dat Apple niet langer met RSS-feeds zal werken (Spotify wel). Het maakt het voor de podcastmaker enorm moeilijk om een universele link naar zijn podcast te kunnen verspreiden. In plaats van één RSS-feed, moet hij zeggen: Zoek ons op Apple Podcast, Stitcher, Spotify, .... Net alsof je, wanneer iemand je vraagt om je telefoonnummer, niet dat nummer zou geven, maar zeggen: "Zoek mij maar op in het telefoonboek onder Janssens".

Microsoft overweegt commissie te verlagen

Het feit dat de betwisting rond de commissie van Apple tot een proces zou leiden, heeft  Microsoft in elk geval aan het denken gezet. Uit interne documenten blijkt namelijk dat in januari al Microsoft overwoog om de commissie in zijn Xbox Store van 30 procent te verlagen. Deze week heeft Microsoft aangekondigd dat het de commissie voor PC games met 12% verlaagt, maar over Xbox games staat er niets in het document. Meer bij The Verge.

Volgens CNet zou het Apple-Epic proces ook wel eens de iPhone kunnen veranderen, in de manier waarop die werkt. Vergeet niet dat het concept van de appstore de software-industrie grondig veranderd heeft, doordat alle apps op één centrale plek te vinden zijn, waar je ze met één klik installeert...
https://www.theverge.com/2021/5/2/22415712/microsoft-xbox-store-cut-epic-games-court-documents
https://www.cnet.com/news/apple-battle-fortnite-could-change-iphone-as-we-know-it/?APPLE OPENT NIEUWE ADVERTEERMOGELIJKHEID
Nu het tracking onmogelijk heeft gemaakt voor adverteerders...

In de nieuwe versie van zijn iOS heeft Apple, zoals je al eerder lezen kon, de App Tracking Transparency feature ingevoerd. Daarbij moeten gebruikers expliciet toestemming geven aan een app om je te mogen volgen. En ongetwijfeld zullen de meeste mensen daarop "neen" zeggen, waardoor het voor de adverteerders veel moeilijker wordt om doelgericht advertenties te 'targeten' op gebruikers.

Dat wil niet zeggen dat Apple wil dat adverteerders niet langer gebruikmaken van zijn App Store om te adverteren. Integendeel: het heeft zopas een nieuwe adverteermogelijkheid geopend in zijn App Store. Voorheen konden ontwikkelaars enkel hun apps promoten nadat de gebruiker een trefwoord ingevuld had in het zoekvak. Met andere woorden: tikte je als zoekwoord "taxi" in, dan kon je een advertentie zien voor Uber in het vakje boven de zoekresultaten.

Nu is er dus een nieuwe adverteerruimte, rechtstreeks in het Search tabblad in de App Store. Daar staan twee opties om te gebruiken bij het zoeken: Discover (dat toont trends voor veelgebruikte apps) en Suggested. In dat laatste zou voortaan een advertenties bovenaan de lijst van voorgestelde apps verschijnen.

Volgens een waarnemer komt deze stap er omdat Apple verwacht dat adverteerders zich meer zullen richten op de Search in de App Store. Andere opties zijn immers, door de recente App Tracking Transparancy, minder interessant geworden.

Maar Apple zal moeten opletten, zo wordt gewaarschuwd. Nu het zich steeds meer op zijn adverteerbusiness focust, zal die echt de privacy moeten garanderen, wil Apple beschuldigingen voorkomen als zou het zijn eigen diensten bevoordelen.

Meer bij BBC en TechCrunch.
https://www.bbc.com/news/technology-56995192?
https://techcrunch.com/2021/05/05/apple-expands-its-ad-business-with-a-new-app-store-ad-slot/INSTAGRAM BRENGT CAPTIONS STICKERS
Beeld zonder klank!

Instagram is begonnen als een sociaal netwerk dat rond foto's draaide. Daarna kwamen video's, met Stories. Daarbij hoort klank - maar niet iedereen wil geluid bij zijn video's, bijvoorbeeld wanneer je ergens bent waar geluid zou storen. Om deze gebruikers op hun wenken te bedienen heeft Instagram nu de "captions sticker" optie uitgebracht voor Stories video's. Daardoor komt er een ondertiteling in plaats van geluid, zodat je de video kan bekijken zonder klank.

Om zo'n ondertiteling toe te voegen aan een bestaande film of een video die je aan het maken bent via de Stories of Reels Camera, moet je de "Captions" sticker toevoegen, die dan spraak zal omzetten tot tekst. Momenteel is de optie enkel beschikbaar in het Engels, voor Engelssprekende landen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/05/04/instagram-adds-a-captions-option-for-stories-and-soon-reels/OVERSIGHT BOARD VAN FACEBOOK SPREEKT
Was de beslissing om de account van Trump op te schorten correct?

Er werd reikhalzend uitgekeken naar woensdag, want dan zou de Oversight Board zijn uitspraak doen. Dat is een commissie, weliswaar opgericht door Facebook, maar toch onafhankelijk. En wat de commissie ook zou beslissen over de dossiers die aan de Board voorgelegd zouden worden, Facebook zou zich aan die beslissing moeten onderwerpen.

Een van de eerste dossiers werd een echte testcase: had Facebook het recht om de account van Donald Trump, op dat moment toch de President van de VS, op te schorten? De beslissing is duidelijk: jawel, Facebook nam de juiste beslissing.

Maar tegelijkertijd maakte het ook een voorbehoud. Nu is de schorsing voor onbepaalde tijd. De Board vroeg aan Facebook om de beslissing te herzien binnen de volgende zes maanden, om een preciezer antwoord te formuleren dat strookt met de regels die gelden voor andere gebruikers van het forum.

Met name is nu de schorsing voor onbepaalde duur - en de Board wil dat Facebook daarop een duur plakt. Want op dat gebied was de beslissing niet overeenkomstig het beleid van Facebook. Op het moment dat Trump geschorst werd, hanteerde Facebook 3 manieren van straffen: een account en pagina definitief verwijderen, de betrokken content verwijderen, of een account opschorten voor een bepaalde tijd. En de straf voor Trump was geen van drie dingen.
Facebook zou dus zijn straf voor Trump aan een van die drie regels moeten aanpassen. En als daar een duur van bijvoorbeeld 6 maanden bepaald wordt, wil dat dan zeggen dat Trump daarna terug toegelaten moet worden op Facebook?

Meer bij The Verge - alle reacties werden verzameld door TechMeme.
https://www.theverge.com/2021/5/5/22320329/facebook-oversight-board-trump-ban-decision
https://www.techmeme.com/210505/p7#a210505p7TWITTER: BETERE CROPPING VAN AFBEELDINGEN
En nog een overname, plus een irriterende waarschuwing!

Drie berichtjes vandaag over Twitter. Om te beginnen: een overname. Twitter krijgt Scroll in handen, een app om nieuws te lezen zonder advertenties. Het is de bedoeling om deze dienst om te vormen tot een nieuwe abonnementsdienst. Wat ons doet vermoeden dat je in de toekomst dan een abonnement neemt op Twitter, en dan content zal kunnen lezen van een aantal partners die normaal gezien achter een betaalmuur zit.

Momenteel werkt Scroll samen met een aantal uitgevers, waaronder BuzzFeedNews, The Atlantic en USA Today. Met een abonnement op Scroll kan je verhalen van die uitgevers lezen en Scroll deelt een deel van de inkomsten uit de abonnementen met deze uitgevers.  (1)

Betere cropping
Het tweede bericht zal veel gebruikers plezier doen. Want wanneer je een afbeelding bij een tweet post, dan wordt die vaak afgeknipt, om te passen binnen de ruimte voor de tweet. En die 'cropping' gebeurt vaak erg ongelukkig, zodat de hele afbeelding misvormd wordt.

Dat zou nu verholpen moeten zijn. Vooral het croppen van verticale afbeeldingen zou aanzienlijk moeten verbeteren. Je zal dus meer zichtbare delen van de afbeelding zien op je mobiele toestel.(2)

Waarschuwing
Een derde bericht is iets waarop heel wat gebruikers ontstemd reageren. Want Twitter heeft een tussenstap ingebouwd, wanneer je een tweet wil versturen die woorden bevat waarvan het denkt dat die beledigend is. Dan zal het jou een waarschuwing geven "Want to review this before tweeting? We're asking people to review replies with potentially harmful or offensive language" (de waarschuwing komt enkel voor Engelstalige gebruikers op iOS en binnenkort op Android).

Even ter geruststelling voor alle mensen die met hun online vrienden regelmatig verwensingen uitwisselen, die eigenlijk vriendschappelijke plagerijen zijn: het algoritme van Twitter houdt ook rekening met verschillende factoren, zoals twee gebruikers die elkaar volgen en regelmatig op elkaar antwoorden. Oef!
https://adage.com/article/media/twitter-acquires-scroll-ad-free-news-reader/2332916
https://www.theverge.com/2021/5/5/22421574/twitter-crop-issue-bigger-images-rollout
https://techcrunch.com/2021/05/05/twitter-rolls-out-improved-reply-prompts-to-cut-down-on-harmful-tweets/NOG MEER TWITTERNIEUWS: FOOIENPOT
en Billboard top songs

Om nog maar eens aan te tonen hoe belangrijk Twitter toch geworden is, en hoe het voortdurend blijft evolueren, nog twee extra berichten.

Om te beginnen een pas binnengelopen bericht: Twitter start met een fooienpot. Wanneer je een tweet plaatst, en die gaat viraal, dan kan je een $Cashtag aan je profiel toevoegen, zodat mensen jou kunnen ondersteunen. Mensen die jouw tweet zien, zullen kunnen herkennen dat jij een fooienpot geplaatst hebt, aan het 'Tip Jar' (de fooienpot) icoontje naast de Volgen button op jouw profielpagina. Wanneer iemand dat icoontje aantikt dan krijgt die een lijst te zien met betaaldiensten of platformen die jij geactiveerd hebt. Meer bij Twitter zelf (1)

Billboard
Het belang van Twitter strekt zich uit over meerdere terreinen, ook over muziek. Dat wordt bewezen door dit bericht: Billboard gaat voortaan een dagelijkse toplijst publiceren, met daarin de populairste songs in de VS, gebaseerd op Twitter conversaties. De lijst heet "The Billboard Hot Trending Powered by Twitter", een mondjevol dus.

Volgens Twitter is muziek een van de populairste onderwerpen bij gesprekken op het platform. (2)
https://blog.twitter.com/en_us/topics/product/2021/introducing-tip-jar.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-05/billboard-teams-up-with-twitter-to-create-chart-for-most-tweeted-songsNIEUWE WET VERBIEDT BITCOIN MINING IN NEW YORK
Cryptomunten zijn erg populair aan het worden - vooral voor speculanten. De enorme stijgingen van de koers van sommige munten (en hun onverbiddelijke val vaak ook) doet de ogen van menige speculant / gokker blinken.

Cryptomunten zijn, door hun zeldzaamheid, het nieuwe goud geworden, de nieuwe diamant. Maar er zit een addertje onder het gras van die zeldzaamheid. Want die wordt gecreëerd door  een technologie die erg energie-intensief is,  En velen weten het niet, maar de cijfers achter deze nieuwe lieveling van de beursspeculanten zijn echt wel om achterover te vallen. Een analyse van Digconomis stelt dat de wereldwijde voetafdruk van het mining neerkomt op 53 megaton koolmonoxide per jaar, een equivalent van de totale Zweedse emissie.

En dat baart toch zorgen. Daarom is het goed te vernemen dat de senaat van New York een meerjarige pauze ingelast heeft op cryptominingoperaties in de hele staat, tot de overheid ten volle heeft kunnen vaststellen wat mining doet met het klimaat en de omgeving. De resultaten van het onderzoek zouden openbaar gemaakt worden, waarna er commentaar komt van het publiek, en regelgeving zou volgen.

Meer hierover bij Gizmodo. Als je het ons vraagt: een initiatief dat nodig is. We beseffen met ons allen dat we zuinig moeten omgaan met energie. En dan gaan we die kostbare energie gebruiken om een speelgoedje voor speculanten te ondersteunen?

Meer bij Gizmodo.
https://earther.gizmodo.com/new-bill-would-ban-bitcoin-mining-across-new-york-state-1846828277?utm_source=twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=dlvrit&utm_content=earther
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WINDOWS 10 TOONT WELKE TOESTELLEN EEN BEPAALDE DRIVER GEBRUIKEN
Om een soepel draaiende computer te hebben, is het noodzakelijk dat je de juiste driver hebt staan op je toestel. Microsoft heeft nu een nieuwigheid voorzien in een komende update van Windows 10, en wel aan zijn Device Manager.

Wanneer je een driver selecteert op je computer, en dan de optie View neemt in het menu, dan zal je de Device Manager zo kunnen organiseren dat toestellen getoond worden op basis van de drivers die zij gebruiken. Je krijgt 3 extra opties: Devices by driver, Drivers by Type en Drivers by Device.

Voor systeembeheerders die een probleem moeten oplossen, is dit wel een handig hulpmiddel.
https://betanews.com/2021/05/03/you-can-now-find-out-which-devices-are-using-a-particular-driver-in-windows-10/MICROSOFT VERBETERT BLUETOOTH AUDIO
Momenteel enkel voor Insiders, later voor iedereen

In de nieuwe versie van Windows 10 (build 21370) heeft Microsoft een tipje van de sluier opgelicht van de richting waarin het OS in de volgende maanden zal evolueren - aldus Betanews. En een van de eerste veranderingen is te vinden bij Bluetooth audio. Bluetooth zal namelijk ook AAC ondersteunen, waardoor je in hogere kwaliteit audio kan streamen.

Maar er is meer: een 'unified audio endpoint' moet het gemakkelijker maken om je draadloze headset te controleren. Concreet wil het zeggen dat er maar één controlepunt is voor de audio, en dat je bijvoorbeeld, wanneer je eerst naar Spotify luistert, en daarna een Teamsgesprek voert, je rechtstreeks het volume van je headset kan bedienen, zonder in Teams naar de instellingen te moeten gaan.

Meer bij BetaNews.
https://betanews.com/2021/04/30/microsoft-is-dramatically-improving-bluetooth-audio-in-windows-10/APPLE ZOU PLOOIBARE IPHONE UITBRENGEN
8 inch groot, met scherm van Samsung

MacRumors heeft een interessante voorspelling van Apple analist Ming-Chi Kuo - iemand die er meestal niet ver naast zit. Apple zou namelijk een openklapbare iPhone uitbrengen in 2023. Het toestel zou een QHD+ OLED scherm van 8 inch bevatten dat je kan open- en toeklappen.

Andere fabrikanten hebben al zo'n vormfactor uitgeprobeerd, maar tot nu toe was het geen succes. De naad aan het scharnier is het grote probleem, want het blijkt heel moeilijk om dat goed te krijgen.

Kuo meent echter dat Apple het wél goed zal doen. Volgens hem zullen er maar liefst 15-20 miljoen stuks verkocht worden in 2023. En dat deze nieuwe vormfactor dé reden zal worden voor gebruikers om een nieuw toestel te kopen, want nu kunnen zij tonen "mee" te zijn met de nieuwste snufjes.

Wat het toestel zal kosten, is nog de vraag. Bij de concurrenten lag de prijs voor die opvouwbare smartphones al snel rond de 1.500 euro. Apple zal niet voor minder gaan, zo is te vrezen...
https://www.macrumors.com/2021/05/02/kuo-8-inch-foldable-iphone-2023/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4BETERE DUBBING VAN FILMS DANKZIJ AI
Een nieuw bedrijf, Flawless, maakt gebruik van neurale netwerken om het dubben van films in andere talen te verbeteren.

Gewoonlijk wordt eerste een film opgenomen. Vervolgens spreken voice acteurs hun tekst in bij de bestaande beelden, en gebruiken zij daarbij een script dat synchroon met de beelden moet lopen. Bij Flawless echter wordt de andere versie van het script eerst opgenomen, Daarna wordt het neurale netwerk getraind op de dagelijkse opnamen, onbewerkte beelden van het filmwerk van die dag, om miljoenen visuele datapunten te gebruiken om 3D modellen te maken van de gezichten van de acteurs.

Op basis daarvan maakt het nieuwe 3D-modellen die passen bij de dialoog in de vreemde taal. Op zijn beurt wordt dit dan omgezet naar 2D afbeeldingen, en de mensen van visual effects werken dan de foutjes weg die mogelijk gemaakt werden door de algoritmes.

Het geheel is een tijdverslindend proces, maar het resultaat is veel beter. De eerste film volgens dit procedé zou binnen het jaar moeten uitkomen.

Bekijk het filmpje in het artikel van InputMag. Het is echt indrukwekkend!
https://www.inputmag.com/culture/movie-dubbing-flawless-scott-mann-ai-neural-network 
 


 
De nieuwe oogst


   
STREET ART CITIES
Deze website is gewijd aan street art - muurschilderingen, allerlei versieringen in de straten. Dingen die je doen stilstaan tijdens een wandeling. De leden van de community brengen tips aan van dergelijke leuke, opmerkelijke dingen. Je kan de site doorzoeken op een stad, zoals Antwerpen, Brussel of Gent.
[Taal: ENG]
https://brussels.streetartcities.com/artworks/23941
https://streetartcities.com/


DINGENZOEKERS

Het mag nog altijd:: wandelen, dingen doen. Met je gezin, en zelfs met vrienden, in klein gezelschap. En wat ga je dan doen? Deze website helpt je om een leuke bestemming te doen. Er zijn heel wat activiteiten die je ook met de kinderen doen kan. De website is bovendien heel leuk vormgegeven.
[Taal: NL]
https://dingenzoekers.be/


CORGIORGY
Corgi's zijn echt schattige honden. Voor de liefhebbers van corgi's is er deze website, waar je een massa hondjes vindt. De site verwijst ook naar een Instagram account, met nog meer hondjes!
[Taal: ENG]
https://corgiorgy.com/


VERKIEZINGSUITSLAGEN

Wie in politiek geïnteresseerd is, wil soms weten hoe bepaalde partijen het in het verleden deden bij bepaalde verkiezingen. Op deze site kan je dat. Je kan voor bepaalde verkiezingen zelfs helemaal teruggaan tot 1900!
[Taal: NL]
http://www.ibzdgip.fgov.be/result/nl/search.php?type=year


TWEEK: MINIMALE PLANNER
We hebben veel te doen, en taken blijven al eens liggen. Vaak is een to-do app té ingewikkeld, verlies je echt tijd met het onderhouden van het lijstje. Deze webapp belooft het beter te doen, door enkel minimale functies te bieden. Zo heb je bij de wekelijkse planner geen uurschema.
[Taal: ENG]
https://tweek.so/


HARUKI MURAKAMI

Bij Open Culture kan je 12 verhalen van deze bekende schrijver gratis online lezen (in het Engels). Kijk ook even naar de andere rubrieken op deze website, zoals een lijst met 700 gratis audioboeken, 1150 gratis films, enz.
[Taal: ENG]
https://www.openculture.com/2014/08/read-five-stories-by-haruki-murakami-free-online.html


DE VLOG VAN FÉE
Anne Frank, het Joodse meisje dat ondergedoken leefde in Amsterdam tijdens WOII, hield een dagboek bij. Maar wat als zij nu eens in moderne tijden geleefd had, en een vlog bijhield? Dat is het idee achter dit project van Ketnet, dat het waargebeurde verhaal brengt van Fée Bloch. Bij VRT lees je meer over het concept, en vind je ook de adressen waar je het vlog volgen kan.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2021/05/03/ketnet-zet-met-de-vlog-van-fee-in-op-herinneringseducatie-voor/
https://www.ketnet.be/kijken/d/de-vlog-van-fee


OBSERVATOIRE CREDIT
Deze online juridische database bevat rechtspraak, wetgeving, artikelen, modellen enz. over krediet en collectieve schuldenregeling. De database is gratis toegankelijk. Een filmpje geeft meer uitleg.
[Taal: NL/FR]
https://observatoire-credit.be/nl/JuriObs
https://observatoire-credit.be/nl/recherche?query=modellen
https://www.youtube.com/watch?v=jbBtL-iwwP0


CINEART: DIRECTORS COLLECTION

We hebben al heel wat content die we thuis in streaming kunnen bekijken. Maar helaas is het vaak 'pulp', en voor echt goede films moet je heel hard zoeken.
Deze nieuwe site biedt je films aan van toonaangevende filmmakers, waarbij de nadruk ligt op de regisseur.  De films kan je via de site in streaming bekijken (€3,99) of aankopen voor download (€9,99).
[Taal: NL]
https://www.cineart.nl/directors-collection


LINKDROP: JE EIGEN NIEUWSBRIEF
Met deze extensie voor je browser kan je interessante links bewaren om later te lezen. En op een door jou bepaald tempo krijg je die links in een e-mail, als jouw persoonlijke nieuwsbrief, om rustig te lezen.
[Taal: ENG]
https://www.linkdrop.co/


STORYGRAPH: EEN BOEK AANGEPAST AAN JE STEMMING
Onder het motto "Het leven is te kort voor een boek waarvoor je niet in de stemming bent", probeert deze site je een boek te adviseren, aan de hand van jouw stemming, jouw favoriete onderwerpen en thema's. Je krijgt ook statistieken, gebaseerd op je leesgewoonten.
[Taal: ENG]
https://www.thestorygraph.com/


STUMBLED: WEBSITES ONTDEKKEN

Vroeger had je Stumbled Upon, een website waar je bookmarks kon bijhouden en indelen in categorieën. Dat heet nu Mix, zoals je kan leren in de Wikipedia.
Nu is er Stumbled, waarmee je gewoon echt surft op het web, van de ene website naar de andere, puur willekeurig.
[Taal: ENG]
https://mix.com/signup?su=home-join-1-signup
https://en.wikipedia.org/wiki/StumbleUpon
https://stumbled.cc/


LIGHTHOUSE MAP: VUURTORENS
Deze website, gebaseerd op Open Street Maps, geeft je de vuurtorens weer op de landkaart. Vooral in Europa weliswaar. Opvallend hoeveel er zijn in Noorwegen...
[Taal: --]
https://geodienst.github.io/lighthousemap/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Nummer van de Belgische chansonnier Jacques Brel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marieke_(Jacques_Brel)
    Labyrint (wiskunde) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Labyrint_(wiskunde)
    Wiskundige structuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Polaire_ruimten
    Trilling van een luchtbelletje in water - https://nl.wikipedia.org/wiki/Minnaertresonantie
    Nederlandse onderzoeksjournalist informatie-analist, publicist, columnist en redacteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Menno_Tamminga
    Israëlische choreografe en danser - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sharon_Eyal
    Surinaams drummer en zanger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pa_Monti
    Deel van de gemeente Oostkamp in de provincie West-Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwenhove_Oostkamp


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Instorting van een metroviaduct in Mexico-Stad - https://nl.wikipedia.org/wiki/Instorting_van_een_metroviaduct_in_Mexico-Stad
    Belgisch financieel schandaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-El_Kaouakibi
    Inenting of vaccinatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inenting


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Australi%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Rambo wordt mogelijk speelbaar karakter in Call of Duty Warzone
https://www.ad.nl/esports/rambo-wordt-mogelijk-speelbaar-karakter-in-call-of-duty-warzone~a686dd67/
- Een smartphone voor weinig: dit zijn de beste telefoons voor maximaal 200 euro
https://www.ad.nl/tech/een-smartphone-voor-weinig-dit-zijn-de-beste-telefoons-voor-maximaal-200-euro~a8c36d6e/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google brengt snel een oplossing voor een zero-day kwetsbaarheid in Chrome
https://computertaal.info/2021/05/06/google-brengt-snel-een-oplossing-voor-een-zero%e2%80%91day-kwetsbaarheid-in-chrome/
- WhatsApp Pink: kijk uit voor deze valse update
https://computertaal.info/2021/05/03/whatsapp-pink-kijk-uit-voor-deze-valse-update/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google brengt Gboard-toetsenbord naar Wear OS
https://tweakers.net/nieuws/181390/google-brengt-gboard-toetsenbord-naar-wear-os.html
- .Geek - Gebruiker bewerkt Apple AirTag zodat deze in zijn portemonnee past
https://tweakers.net/geek/181386/gebruiker-bewerkt-apple-airtag-zodat-deze-in-zijn-portemonnee-past.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Nieuwe dataretentiewet in de maak
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-dataretentiewet-in-de-maak/article-news-1731579.html
- Google wil meer gebruikers tweestapsverificatie laten gebruiken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-wil-meer-gebruikers-tweestapsverificatie-laten-gebruiken/article-news-1731607.html
*** TANDEMTECH


- Samsung The Premiere review: de dichtstbijzijnde cinema
https://tandemtech.be/samsung-the-premiere-review-de-dichtstbijzijnde-cinema-2c114dec84b8*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze financiële dienstverlener benadrukt: “Tijdig nadenken over opvolging en successie is een must als je de continuïteit van je bedrijf wil garanderen”
https://www.bloovi.be/branded/finance/2021/dit-accountancykantoor-benadrukt-tijdig-nadenken-over-opvolging-en-successie-is-een-must-als-je-de-economische-continuiteit-van-je-bedrijf-wil-garanderen
- Deze drie jonge ondernemers bouwden een totaalservice rond bedrijfsfietsen: “Een heel dankbare activiteit, iedereen wordt er blij van”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2021/deze-drie-jonge-ondernemers-bouwden-een-totaalservice-rond-bedrijfsfietsen-een-heel-dankbare-activiteit-iedereen-wordt-er-blij-van 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

ZO BEGIN JE MET APPLE AIRTAGS

Ben je geïntrigeerd door het concept van de AirTags van Apple - toestelletjes die je aan andere voorwerpen kan hechten, zodat je die altijd terugvinden kan? Maar weet je niet hoe ermee te beginnen?
Bij CNet zet een artikel je op de weg. Het doorloopt de setup van de AirTag, en toont je hoe je tewerk gaat om een voorwerp met een AirTag te vinden.
https://www.cnet.com/how-to/apple-airtags-7-tricks-to-help-you-master-apples-tile-like-tracker/#ftag=CADf328eec


ZO STEL JE EEN STANDAARD LETTERTYPE IN WORD IN

Heb je een voorkeur voor een bepaald lettertype, en zou je willen dat al je Worddocumenten in dat lettertype gemaakt worden? Met andere woorden: dat je, wanneer je een nieuw document start, niet eerst het lettertype moet gaan aanpassen, maar dat meteen je favoriete  lettertype klaarstaat?
Dat kan. Bij LifeHacker vind je de instructies.
https://lifehacker.com/how-to-set-your-own-default-font-in-microsoft-word-1846819791


ALTERNATIEVE DINGEN VOOR JE KINDLE

Een artikel voor wie een Amazon Kindle heeft. Eigenlijk is dat toestel bedoeld als een e-reader. Maar blijkbaar kan je er nog veel meer mee doen. Dit artikel bij Gizmodo geeft je 12 tips voor meer fun met je Kindle.
https://gizmodo.com/12-things-you-didnt-know-you-could-do-with-your-amazon-1846824490 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 EXIF CLEANER
Met deze tool voor Windows kan je heel gemakkelijk de metadata van je foto's verwijderen. Je kan dat ook voor meerdere foto's tegelijk doen. Zo kan je je privacy beter beschermen. Aanvallers maken namelijk gebruik van GPS en metadata van je toestel om hun slachtoffer te profileren.
https://exifcleaner.com/


GRAVITY SKETCH VOOR IPAD
Dit is een intuïtieve 3D design app waarmee teams kunnen samenwerken aan 3D ontwerpen. Naast een app voor Oculus Quest, Oculus Rift en Steam, is er ook een app voor de iPad.
https://www.launchingnext.com/s/gravity-sketch-for-ipad/68809/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.gravitysketch.com/


RECURSIVE

Zonder enige programmeertaal te kennen, moet je ook de principes van programmeren leren. Deze leuke puzzle game leert je over recursie, patronen en programmeren.
[iPhone - $2,99]
https://apps.apple.com/app/recursive/id1550504475?ref=producthunt


SYNCTHING: SYNCHRONISEREN
[Android / Mac / Linux / Windows]
Met deze app kan je data uitwisselen tussen verschillende pc's, zonder daarvoor beroep te moeten doen op derden.
https://syncthing.net/


INTERMISSION FOR MAC
Deze software helpt je je schermtijd wat gezonder te beheren. Zo voorkom je droge ogen, vermoeidheid en burn-outs.
https://www.producthunt.com/posts/intermission-for-mac
https://tryintermission.com/?ref=producthunt


ROCRAIL: MET DE TREINTJES SPELEN


Modeltreinen zijn nog altijd populair. Met deze software breng je je spoorbaan naar de digitale tijd, en kan je je eigen trein besturen.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=start

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan een kleine mond
en toch een grote bek hebben.
-Peter Sirius-