Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/5/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1206 van 1/5/2021Gegroet lezer,

Zoals jullie al hebben kunnen lezen in enkele artikels over NFT's, staan wij daar toch wat skeptisch tegenover. En blijkbaar zijn wij niet alleen. Cartoonist Lectrr deelde de onderstaande tekst op Twitter, als uitleg voor het feit dat hij zelf geen NFT's maakt. Om over na te denken...Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AI-WETGEVING: EEN KORT OVERZICHT
Controle is noodzakelijk, maar regelneverij niet

Verleden week werd bekend dat de Europese Commissie een wetsvoorstel ingediend had om een regelgeving van Artificiële Intelligentie uit te werken. Het gaat nog maar om een voorstel, en er zullen verschillende rondes besprekingen met amendementen volgen bij de Europese Raad en het Europees Parlement vooraleer het uiteindelijk tot een wet komt - dus dit is onder voorbehoud. Maar wat houdt het wetsvoorstel in, en waarom is het (on)nodig?

Om kort te zijn: de meeste toepassingen van AI zullen niet aan controle onderworpen worden, zoals bijvoorbeeld videogames en spamfilters. Enkele andere zullen een lichte regelgeving krijgen, zoals deepfakes en chatbots die ingezet worden bij klantendiensten. Daar zou dan een melding getoond moeten worden dat er een algoritme gebruikt wordt.

Nog andere toepassingen zouden zwaar beperkt worden, of volledig verboden worden. En het is daar dat er veel discussie kan ontstaan, omdat er momenteel met wel heel vage termen gegoocheld wordt.

Enkele voorbeelden van "high risk" toepassingen:
-software voor kritieke infrastructuur
-systemen waarbij krediet gegeven wordt op basis van je sociale gedrag, zoals in China bijvoorbeeld toegepast wordt
-subliminale technieken (waarbij boodschappen getoond worden zonder dat je ze ziet)
-misbruik maken van de handicap van een persoon om diens gedrag te veranderen waardoor die schade kan veroorzaken (aan anderen of zichzelf)

Wil iemand toch zo'n "high risk" toepassing maken, dan kan dat enkel als er een mens overzicht heeft bij het ontwerp en het gebruik ervan, en als er controle is op de kwaliteit van de data die gebruikt worden om de AI te trainen.

Nu is dit wetsvoorstel eigenlijk eigenlijk best nodig - en heel realistisch. Want wist je dat financiële organisaties, die nu haast allemaal werken met AI, sinds de bankencrisis al aan de regulatoren moeten tonen hoe hun algoritmes werken? Het systeem van die controle zou kunnen dienen als sjabloon voor de regelgeving op AI.

Enkele links waar je meer kan lezen over het wetsvoorstel:
- Een beschouwing van Geert Bourgeois, Europees Parlementslid, die zich afvraagt of de regelgeving goed of slecht is voor innovatie
- Een kritisch artikel bij ZDNet over het wetsvoorstel
- Het voorstel zelf
https://www.geertbourgeois.be/nieuws/europese-ai-regelgeving-vriend-of-vijand-van-innovatie-en-ontwikkeling?forceMobile=true
https://www.zdnet.com/article/europe-wants-to-set-the-rules-for-ai-not-everyone-thinks-its-going-to-work/
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/new-coordinated-plan-artificial-intelligence


GOOGLE ASSISTANT LAAT JE JE IPHONE VINDEN
En nog meer slimmigheden!

Onder de noemer "making the day a little easier" heeft Google enkele nieuwigheden uitgebracht voor zijn Assistant. Maar de meest opvallende is wel iets dat de "grenzen" tussen Apple en Google overschrijdt: je kan voortaan namelijk aan je Google Assistant op je slimme luidspreker van Google vragen om je iPhone te vinden (of op te bellen), ook wanneer die op "stil" staat, of op "niet storen". Je moet wel eerst in de veiligheidsinstellingen van je iPhone deze functie activeren. En dat is toch wel een hele stap vooruit - je kon vroeger al wel vragen om je iPhone te vinden, maar dat lukte niet bij Stil of Niet Storen. Een stap vooruit in interoperabiliteit dus, nadat je eerder ook al aan je Google Assistant je Apple Music kon bedienen, en de assistent kon oproepen met "Hey Google" wanneer je in Google Maps bent.

Sjablonen voor routines
Maar er zijn nog meer nieuwigheden. Zo kan je 'routines' maken voor je Assistant, en Google heeft al meteen enkele voorbeelden klaar staan die je enkel moet activeren. zo bijvoorbeeld "Tell me if my battery is low", of "Tell me what happened today in history". Eerder had Amazon ook al voor zijn Alexa assistent dergelijke routines uitgebracht.

Zonsopgang
Nog leuk: routines die te maken hebben met zonsopgang en -ondergang. Je kan voortaan (in de VS) een routine aanmaken die maximaal 4 uur voor of na een zonsopgang of zonsondergang moeten gebeuren. De Assistent zal dan het tijdstip van uitvoering van die routine dagelijks aanpassen, zelfs gebaseerd op je geografische locatie.
Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/how-to/hey-google-find-my-iphone-google-assistants-new-trick-scales-the-wall-with-apple/SPOTIFY VRAAGT GEEN COMMISSIE BIJ BETAALDE PODCASTABONNEMENTEN
Hét grote wapen van Spotify versus Apple

Verleden week kon je lezen dat Apple een nieuwe podcast app voorgesteld heeft, waarbij het vooral om de betalende abonnementen gaat. Een aankondiging die op gemengde gevoelens onthaald werd - in ons artikel kon je al enkele reacties lezen.

Een heel belangrijke reactie alvast is de aankondiging van Spotify: het zal ook met betalende abonnementen op podcasts beginnen, maar zal géén commissie op betalende abonnementen inhouden. Daartegenover vraagt Apple 30% in het eerste jaar, en daarna valt de commissie terug tot 15%.

Voor podcastmakers mag het gemakkelijker zijn om zo geld te verdienen met hun werk - voor Apple is het nog veel gemakkelijker om geld te verdienen zonder er veel voor te moeten doen, zal een criticus schamper kunnen opmerken. Maar het grote slachtoffer van deze podcastoorlog is toch de gebruiker - en het vrije internet. Het eenvoudige systeem van RSS-feeds wordt vervangen door de fabriekseigen systemen van Apple en Spotify. Noch bij Apple, noch bij Spotify kan je een abonnement (ook een niet-betalend abonnement) toevoegen via de RSS-feed, maar moet je via de podcast-rubriek op de app gaan.

En voor de podcastmaker is het ook niet simpel: die moet zich voortaan tot meerdere systemen 'bekennen'...
Meer kritiek bij Engadget, The Verge en Wall Street Journal.
https://www.engadget.com/apples-podcast-subscriptions-are-a-mixed-blessing-133008360.html
https://www.theverge.com/2021/4/23/22399123/spotify-podcaster-subscription-fees-revenue
https://www.wsj.com/articles/apple-spotify-and-the-new-battle-over-who-wins-podcasting-11619170206?mod=djemalertNEWSFACEBOOK BRENGT NIEUWE MINIPLAYER UIT OM SPOTIFY TE STREAMEN
Project Boombox voor muziek en podcasts

Verleden week kondigde Facebook aan dat het de banden nauwer zou aanhalen met streaming muziekdienst Spotify. En nu wordt die samenwerking in concrete vorm gegoten, met een app.

Het gaat om een nieuwe miniplayer, waarbij de Facebookgebruiker zijn Spotify stream kan beluisteren via de Facebook app op iOS of Android. Een mogelijkheid die beschikbaar is voor zowel wie een gratis abonnement heeft als een Premium abonnement.

Concreet zal je, als je een Spotify abonnement hebt, in de Spotify een optie "Facebook" of "Facebook News Feed" optie zien bij de Share (Delen) knop.  Dat zorgt er dan voor dat je een individuele song of een aflevering van een podcast zo op Facebook kan posten. Die posting verschijnt in de vorm van een nieuwe miniplayer. Wie jouw post dan leest, kan die song of podcast beluisteren, ook wanneer deze gebruiker verder bladert doorheen zijn/haar tijdlijn. Die gebruiker kan op zijn beurt de posting verder delen met anderen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/04/26/facebook-introduces-a-new-miniplayer-that-streams-spotify-within-the-facebook-app/ZOOM SLEUTELT NOG WAT VERDER AAN ZIJN VIDEOCONFERENTIES
Telewerken zal immers nog blijven...

Ook nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, en het gevaar op besmetting door het covid-virus stilaan begint te minderen, blijven veel bedrijven kiezen voor telewerken - of toch minstens voor een hybride strategie, waarbij de werknemer regelmatig terug naar kantoor gaat, maar toch hoofdzakelijk van thuis uit werkt. Dat laatste kan ook een leuke plek in een warm land zijn, zodat je na een dagje werken meteen in een zwembad kan duiken!

Het is echter van belang dat de tools om vanop afstand te werken, zo goed mogelijk zijn. Vooral voor de teleconferenties, want "Zoom fatigue" begint zich steeds meer te laten voelen.

Zoom probeert dat op te lossen met de nieuwe Immerse View. Hierbij kan je een groep deelnemers als het ware samen in één virtuele omgeving plaatsen, alsof die personen samen zitten in een kamer, in plaats van elke persoon in een vakje in een rooster, elk met zijn eigen achtergrond.

Hierbij kan je kiezen uit verschillende achtergronden: een vergaderzaal, een auditorium of klaslokaal. Je kan zelf de mensen schikken in die ruimte, of dit laten doen door Zoom.

Een leuke nieuwigheid, die voor zowel de gratis als betalende versie van Zoom beschikbaar is, maar dan wel voor de desktopversie voor Windows en macOS.
https://venturebeat.com/2021/04/26/zoom-launches-immersive-view-to-unify-participants-in-the-same-virtual-room/PROTEST TEGEN APP TRACKING TRANSPARENCY GROEIT
Terwijl Apple op het punt staat eigen adverteernetwerk uit te rollen

In de versie 14.5 van het iOS besturingssysteem heeft Apple de App Tracking Transparency functie ingebouwd. Die zorgt ervoor dat je voortaan toestemming moet geven bij elke app die je installeert of geïnstalleerd hebt, om jou te mogen traceren. Dat gaat niet om fysiek traceren, waar jij heen gaat, maar wel om de sites die je bezoekt enz. Te vergelijken dus met de cookies-vraag die je krijgt wanneer je een website bezoekt - met dit verschil dat veel internauten bij de vraag naar cookies in de browser al snel op "alles accepteren" klikken, omdat zij niet het geduld hebben om een selectie te maken welke cookies zij wel of niet gaan toelaten. Terwijl, voor zover wij begrepen hebben, bij de App Tracking Transparency enkel een ja of neen gevraagd wordt. En je dus veel sneller een "neen" zal antwoorden.

Je begrijpt dat het voor adverteerders een ferme streep door de rekening is wanneer zij "blind" moeten adverteren, niet langer doelgericht kunnen werken. En dat lokt protest uit. Apple snijdt hen de weg af om de juiste gebruiker te bereiken  en dat terwijl Apple zelf op het punt staat zijn eigen adverteernetwerk te lanceren.

Daarom hebben in Duitsland enkele van de grootste media, tech- en adverteerbedrijven Apple beschuldigd van antitrust-misbruik. Het gaat om 9 verschillende industriële verenigingen, die bedrijven vertegenwoordigen als Facebook en Axel Springer, eigenaar van Bild, Die Welt en Insider. 

Volgens de groep zouden de inkomsten uit advertenties voor ontwikkelaars met maar liefst 60% dalen, en zou het voor de gebruiker leiden tot hogere kosten.

Meer bij de Financial Times
https://www.ft.com/content/0a48d9aa-244b-4945-b2a0-01c68683544aFOUTE SOFTWARE KOSTTE POSTMEESTERS HUN BAAN
Een opvallend verhaal over "de computer kan het niet fout hebben"

Bij de BBC lees je een toch wel onthutsend verhaal. In 1999 heeft daar het postsysteem van het VK software van Fujitsu geïnstalleerd, Horizon, om te gebruiken voor boekhouding en voorraadbeheer. Al heel snel hadden de onderpostmeesters klachten: het systeem zou fouten bevatten, omdat er tekorten gemeld werden die niet bestonden. Sommige mensen stopten dan maar geld uit eigen zak in de kassa, om het tekort goed te maken. Andere mensen konden dat niet, en in vele gevallen werden die dan van diefstal beschuldigd.

Zo heeft de postdienst in het VK tussen 2000 en 2014 maar liefst 736 mensen vervolgd voor diefstal, fraude, valsheid in boekhouding, op basis van bewijzen van het Horizon systeem.  In 2009 werd er een eerste rapport gepubliceerd over deze bug. Er kwam een tweede rapport, maar alles werd toegedekt, tot in september 2014 een vertrouwelijk rapport gelekt werd naar de BBC.  Al die tijd bleef Fujitsu volhouden dat er geen probleem was met de software, maar in 2019 kwam de Postdienst tot een vergelijk met 555 mensen die een klacht ingediend hadden, na het lekken van het rapport. En nu pas wordt  het Horizon systeem vervangen door een nieuw systeem.

Een opmerkelijk geval van "computer says no", en een groter vertrouwen in de onfeilbaarheid van computers dan in de eerlijkheid van de mens.
https://www.bbc.com/news/business-56718036
https://www.bbc.com/news/business-56859357
https://en.wikipedia.org/wiki/Horizon_(IT_system)APPS VERKLAPPEN LOCATIE MILITAIREN
Maar verbieden is heel moeilijk

Volgens de Wall Street Journal zouden de bewegingen van Amerikaanse troepen in Syrië bekend geraakt zijn, door locatie-info, afkomstig van hun smartphone apps. Info die door app-makers doorverkocht wordt.

En daar zit wel een probleem. De VS heeft al wel het gebruik van enkele apps verboden op gevoelige locaties, zoals TikTok - maar dat is omdat de app afkomstig is van een Chinees bedrijf.

Maar het aantal apps dat locatiegegevens verzamelt en doorverkoopt, maakt het praktisch onmogelijk om dit probleem op te lossen. De enige manier zou zijn om een volledig verbod in te stellen op het gebruik van de eigen smartphone bij troepen die op missie zijn. Maar voor die troepen is het juist een middel om met het thuisfront in contact te blijven....
https://9to5mac.com/2021/04/27/us-military-movements-smartphone-data/APPLE IN HET VIZIER VAN DE EU
Maar zal het nieuwe privacybeleid voor apps een nieuw twistpunt worden?

De Europese Unie zou volgens Ars Technica een klacht indienen tegen Apple wegens anticompetitief gedrag.  Een klacht die te maken heeft met een bezwaar dat Spotify maakt tegen de 30% commissie die Apple vraagt voor de verdeling van de Spotify app (en het nemen van een betalend abonnement) via de App Store, plus het feit dat Apple verbiedt dat je buiten de App Store een abonnement op Spotify zou kunnen nemen. Meer hierover bij Ars Technica (1).

Maar Apple ligt nog meer onder vuur, zoals je gisteren  kon lezen, door de nieuwe privacymaatregelen voor apps (App Tracking Transparency). Daardoor kunnen app-makers de gebruiker niet meer volgen, wat op zich een goede zaak is.

Maar er zit een addertje onder het gras. Want ook Apple is een bedrijf dat adverteerruimte verkoopt. En als gevolg van die nieuwe ATT zouden bedrijven die adverteerruimte kopen bij Apple, voortaan meer informatie krijgen over de performantie van hun advertentie, dan via derden. En daardoor zou de adverteerbusiness van Apple, dankzij die ATT "bescherming", uiteindelijk Apple bevoordelen.

Zo krijgen bedrijven die adverteerruimte kopen via derden enkel vage informatie, zoals het aantal gebruikers dat overging tot actie na een advertentie, en moeten zijn 3 dagen wachten op die informatie. Kopen zij de adverteerruimte rechtstreeks bij Apple, dan krijgen zij informatie over welke versie van hun advertentie de gebruikers zagen, en bij welke zoekwoorden hun ad verscheen - meer nog : zij krijgen die advertentie in bijna real time.

Als jij adverteerder was, wat zou je kiezen? Inderdaad, dit zou Apple een voordeel bezorgen tegenover derden. En zou dus mogelijk het volgende item kunnen zijn waarover de EU Apple op het rooster zou willen leggen...
https://arstechnica.com/tech-policy/2021/04/eu-to-charge-apple-with-anticompetitive-behavior-this-week/
https://www.ft.com/content/df07e3f2-2d6e-4ced-a819-779e743d85ffEN WAT ZOU JE DENKEN VAN JE BROWSER STREAMEN...
Nooit geen hortende computer meer, hoeveel tabs je ook open hebt staan.

Dat is het idee achter het concept Mighty. Je kent het probleem: je bent aan het surfen, voor je het weet heb je tientallen tabblaadjes open staan, en je computer kan niet meer volgen. Hij loopt vast of gaat erg traag gaan.

Mighty wil dat voorkomen door je browser te laten streamen in je browser - net zoals je games in je browser kan streamen via diensten als Luna, Xbox Cloud Gaming en Stadia.  Mighty zou dan je tabblaadjes streamen naar je Chromiumbrowser vanop een krachtige computer in de cloud. Hoeveel tabblaadjes je open hebt staan, je zal geen vertraging meer ondervinden. 

Een slim idee? Misschien wel, ware het niet dat dit enkel kan wanneer je een snelle internetverbinding hebt van minstens 100 megabits per seconde. En het feit dat je nog eens 30 dollar per maand extra moet betalen voor die dienst.

Momenteel wordt het systeem gedemonstreerd op een macOS. Je kan vragen of je de dienst kan uittesten via Mightyapp.com.
https://9to5google.com/2021/04/27/mighty-browser/   
https://www.mightyapp.com/EUROPEES PARLEMENT KEURT OMSTREDEN WET GOED
Vragen worden gesteld bij praktische uitvoerbaarheid

Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd, waarbij internetbedrijven verplicht worden om content die als terroristisch beschouwd wordt, binnen 1 uur te verwijderen nadat het bedrijf hiervan op de hoogte gesteld is door een nationale overheid van de EU.

Daarentegen zijn bedrijven niet verplicht om proactief te monitoren of te filteren. En er zijn uitzonderingen voor terroristische content die deel uitmaakt van een educatief, artistiek, journalistiek of academisch project of artikel.

Nu zou je kunnen zeggen dat dit een goede wet is, omdat internetbedrijven nu niet langer op voorhand moeten filteren. Maar dat wordt door veel waarnemers toch betwijfeld. Zij vrezen namelijk dat die verplichting om binnen het uur, op straffe van boete, content te verwijderen, praktisch niet doenbaar is. En dat uitgevers daarom aan zelfcensuur gaan doen.
Meer hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/4/29/22409306/eu-law-one-hour-terrorist-content-takedowns-passes-parliament?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4INSTAGRAM: OOK DAAR AUDIO ONLY
En dat voor een netwerk dat op beeld gebaseerd is...

Het kan verkeren. Instagram is ontstaan als sociaal netwerk waar je foto's deelt. Alles draait er rond beelden, en de laatste tijd ook rond video's. Maar ook Instagram ontsnapt niet aan de trend van het moment: audio only - een trend die ingezet werd door het daverende succes van Clubhouse.

Instagram heeft namelijk aangekondigd dat het enkele nieuwe functies toevoegt aan de app: je kan voortaan je microfoon op "mute" zetten, en zelfs je video uitzetten wanneer je Instagram Live gebruikt. Instagram zelf verklaart dat deze nieuwe mogelijkheden degene die een Live host, meer flexibiliteit biedt tijdens zijn livestream - hij of zij zal minder druk ervaren om er op een bepaalde manier uit te zien of te horen te zijn.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/04/29/instagram-live-takes-on-clubhouse-with-options-to-mute-and-turn-off-the-video/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TAMAGOTCHI PIX: SELFIES MET JE VIRTUELE VRIENDJES
Dankzij een kleine dosis augmented reality

Weet je nog, de Tamagotchi? Voor wie het niet kent: dat was een eivormige miniatuur spelcomputer in de vorm van een virtuele vriend. Die werd geboren en je moest die op tijd eten geven, drinken en een kakje laten doen, zoniet ging die dood. En het was dus zaak op je Tamagotchi zo lang mogelijk te laten leven.

En kijk: de Tamagotchi is er weer, in de vorm van een "Tamagotchi Pix" die 50 dollar kost. Hierbij kan je een foto nemen van jezelf en andere dingen uit de echte wereld, dan daar je vriendjes uit de virtuele wereld bij plakken. In die nieuwe versie zijn er namelijk een honderdtal virtuele Tamagotchivriendjes, die je -een beetje zoals bij Pokemon Go- kan verzamelen.

Er zijn nog andere AR nieuwigheden bij deze nieuwe versie: je kan kleuren uit de echte wereld vastleggen, die je dan kan gebruiken in het 'voedsel' dat je kookt voor je virtuele vriend.

Een heel leuk verhaal - meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/tamagotchi-pix-camera-pet-selfies-134015422.htmlSAMSUNG: NIEUWE STIJLVOLLE LAPTOPS
En je kan ze nog betalen ook!

Zullen we het eens hebben over laptops voor de verandering? Want die moeten we af en toe toch nog eens kopen, niet?

Als jij op de markt bent voor een nieuwe laptop, dan heeft Samsung goed nieuws voor jou. Want de laptops die het deze week voorgesteld heeft, zien er echt stijlvol uit, krachtig, maar bovenal: ze zijn niet te prijzig.

Zo is er de Galaxy Pro Premium , en de Galaxy Pro 360 2-in-1 in 13,3 en 15,6 inh. Het bijzondere hierbij is dat zij synchroniseren met andere Galaxy toestellen, waardoor je kan werken op je smartphone en daarna op je laptop gewoon verder kan gaan. De toestellen kunnen ook koppelen met Galaxy tablets, Galaxy Buds en de Smart Things domotica-toestellen.

De Samsung-laptops hebben nog een andere fabriekseigen technologie: Quick Share. Daarmee kan je bestanden heel gemakkelijk en snel delen en het scherm uitbreiden naar een Galaxy tablet. Je kan ook gesprekken aannemen, meldingen controleren en tot vijf apps tegelijkertijd op je laptop draaien vanop je Galaxy phone.

Voeg daar dan nog wat aardige specs toe zoals een i5 of i7 processor,  en dan sta je toch wel even verbaasd van de prijs, die start vanaf $999.

Er zijn ook nog twee laptops voor het gewone werk, waarvan de Galaxy Book begint aan $800.  Voor de gamers is er dan weer de Galaxy Book Odyssey, die een 11e generatie Core H processor heeft van Intel, een een heel sterke GPU van Nvidia. En ook die blijft betaalbaar - afhankelijk van de RAM en opslagruimte die je erin stopt (je kan tot 32 GB RAM en tot 2 TB geheugen kiezen), is de beginprijs $1.399
Meer bij CNet en The Verge.
https://www.cnet.com/news/samsung-unpacked-2021-galaxy-book-odyssey-is-a-new-laptop-for-gamers/#ftag=CAD590a51e
https://www.theverge.com/2021/4/28/22407684/samsung-galaxy-book-flex2-alpha-price-affordable-features-ports-specs

 
De nieuwe oogst


   
COOLEST PROJECTS

Het voorbije weekend werd weer het CoderDojo Belgium-treffen gehouden, en het was weer een succes. Op de website kan je de verschillende projecten bekijken van de jonge deelnemers aan dit project, dat kinderen wil aanmoedigen om te coderen.
Een pet om blinden te helpen navigeren in een gebouw, een robotarm die helpt in de keuken, maar ook verschillende games. Bekijk de projecten, bewonder het vernuft van de kinderen - en beslis zelf ook eens om je kinderen te laten deelnemen?
[Taal: NL]
https://coolestprojects.be/projects.html


MEMEGINE: ZOEKMACHINE
Dit is een speciale zoekmachine waar je terecht kan om een meme te vinden om een bepaalde zin te illustreren. Je kan de database doorzoeken op trefwoord, of gewoon bladeren. Het zal je in elk geval vrolijk maken ??
[Taal: ENG]
https://memegine.com/?q=drinking


LICHTVERVUILING
Er is niet alleen luchtvervuiling, maar ook lichtvervuiling. Steden en wegen zijn hel verlicht, en dat zie je heel duidelijk op deze landkaart. Moeten wij je nog vertellen dat je België er meteen uithaalt?
[Taal: ENG]
https://www.lightpollutionmap.info/


FILMWANDELING IN LIER

Een origineel idee: tot 3 mei 2021 kan je in Lier een wandeling maken waarbij je onderweg bordjes tegenkomt. Die scan je dan in met je smartphone of tablet, zodat je een kortfilm bekijken kan.
[Taal: NL]
http://regioranst.be/filmwandeling-4-in-lier/


CINEMATE: AI HELPT JE TE KIEZEN
Via deze website kan je aanbevelingen krijgen voor films die je zien moet. Je kiest films die je graag ziet, en geeft hen punten van 1 tot 10. De films met 1 worden genegeerd door de AI.  Daarna gaat de AI op zoek naar aanbevelingen, gebaseerd op de voorkeuren van andere mensen die dezelfde films als jijzelf gezien hebben.
[Taal: ENG]
https://cinemate.me/


MORE THAN JUST PARKS
Binnenkort kan je weer reizen. En dus kan je aan het plannen gaan! Bijvoorbeeld met deze website, waar je trips naar nationale parken in de VS kan voorbereiden. Het is trouwens een heel mooie site, om weg te dromen...
[Taal: ENG]
https://morethanjustparks.com/


SATELLIETEN KIJKEN

Met deze website kan je zien welke satelliet er boven je hoofd hangt, zodat je hem, als je goed kijkt, kan zien.  Je moet wel toestemming geven aan de website om je locatie te bekijken.
[Taal: ENG]
https://james.darpinian.com/satellites/


USE GOOGLE LIKE A PRO
Deze website wil je helpen om meer uit Google te halen, door gerichter te zoeken. Met operatoren zoals quotes, AND en OR bijvoorbeeld. Aanbevolen lectuur!
[Taal: ENG]
https://markodenic.com/use-google-like-a-pro/


SICK OF THIS
Al de commotie rond het coronavirus, alle berichten dag na dag beu? Dan is deze site iets voor jou: als je geen gezeur meer aan je hoofd wil, en nog maar enkel naar eenden kijken, dan vind je hier de plaatsen waar dat kan. Voor Vlaanderen staan er geen plekken op, maar het is een map gebaseerd op OpenStreetMap, en jij kan locaties toevoegen. Spijtig evenwel dat er geen beelden van webcams te zien zijn...
[Taal: ENG]
https://sickofthis.xyz/


LITMAPS
Deze webapp werkt aan Litmaps of Literature Maps: een kaart waarmee je geciteerde artikels kan weergeven, doorheen de tijd. Je kan met zo'n map je huidige kennis bepalen, en artikels ontdekken die je misschien overgeslagen hebt wanneer je zoekt via de moderne zoekmachines. Je krijgt zelfs een melding wanneer er nieuwe research is over jouw map.
Een heel interessant concept voor de wetenschap. Bekijk de voorbeelden die al gegeven worden.
[Taal: ENG]
https://app.litmaps.co
https://app.litmaps.co/maps


LASER EYES MEME MAKER
Hier kan je een selfie of foto uploaden die een gezicht bevat. Het AI-algoritme zal dan laser toepassen op je ogen. Je kan meerdere foto's doorzenden om verschillende kleuren te hebben.
[Taal: ENG]
https://lasereyes.everlyrusher.com/?ref=launchingnextBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Derde seizoen in 2021 van De Campus Cup - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Campus_Cup_2021
    Brussel-effect - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brussel-effect
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koeru_(plaats)
    Amerikaanse stomme film van Laurel en Hardy uit 1927 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Battle_of_the_Century
    Stadion in Oman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Al-Saadastadion
    Nederlands televisieprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/First_%26_Last
    Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen (werk in uitvoering) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lexicon_van_de_Muziek_in_West-Vlaanderen
    Lexicon van West-Vlaamse schrijvers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lexicon_van_West-Vlaamse_schrijvers


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Indiase COVID-variant in België opgedoken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Belgi%C3%AB
    Doden vielen tijdens deze joodse gedenkdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lag_Baomer


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Japan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Japan


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Gek van kinderen die je slimme speaker bedienen? Zo houd je dat tegen
https://www.ad.nl/tech/gek-van-kinderen-die-je-slimme-speaker-bedienen-zo-houd-je-dat-tegen~a329b5bb/
- Weg bij Google: probeer deze alternatieve zoekmachines
https://www.ad.nl/tech/weg-bij-google-probeer-deze-alternatieve-zoekmachines~a9e07df7/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
-Update van het iRobot platform zal de eigenaar van een Roomba of Braava bekoren
https://elektrozine.be/update-van-het-irobot-platform-zal-de-eigenaar-van-een-roomba-of-braava-bekoren/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Ashampoo Snap 12
https://computertaal.info/2021/04/27/review-ashampoo-snap-12/
- Enya & Marc – Roze prinsessen kasteel – speed build – Animal Crossing (video)
https://computertaal.info/2021/04/25/enya-marc-roze-prinsessen-kasteel-speed-build-animal-crossing-video/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ceo Spotify: ‘Live audio wordt nieuwe Stories’
https://tweakers.net/nieuws/181130/ceo-spotify-live-audio-wordt-nieuwe-stories.html
-Gerucht: EU wil met alliantie NXP, Infineon en ASML chip-onafhankelijker worden
https://tweakers.net/nieuws/181130/ceo-spotify-live-audio-wordt-nieuwe-stories.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Breedbandplan' moet zones zonder snel internet wegwerken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/breedbandplan-moet-zones-zonder-snel-internet-wegwerken/article-news-1729317.html
- Erase All Kittens haalt miljoen dollar op voor game dat meisjes moet leren coderen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/erase-all-kittens-haalt-miljoen-dollar-op-voor-game-dat-meisjes-moet-leren-coderen/article-news-1728999.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be


- De 5 beste printers voor thuis van 2021
https://www.technologium.be/koopgidsen/de-5-beste-printers-voor-thuis-van-2021/*** TANDEMTECH


- OnePlus Watch review: veredelde fitnesstracker?
https://tandemtech.be/oneplus-watch-review-veredelde-fitnesstracker-52f7013cb8af
- Samsung Galaxy A52 review: een hitje in het middensegment
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-a52-review-658663093d5a
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Ondernemer in de kijker # Boris Veldhuijzen van Zanten (TNW): “Ik stel de meeste ‘domme’ vragen in meetings en laat mij graag simpele dingen uitleggen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/ondernemer-in-de-kijker-boris-veldhuijzen-van-zanten-tnw-ik-stel-de-meeste-domme-vragen-in-meetings-en-laat-mij-graag-simpele-dingen-uitleggen
- De diagnose van E-Health Valley: “Willen we onze gezondheidszorg op wereldniveau houden, dan moeten we meer investeren in digitale toepassingen. Want daarin hinkt ons land flink achterop”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2021/de-diagnose-van-e-health-valley-willen-we-onze-gezondheidszorg-op-wereldniveau-houden-dan-moeten-we-meer-investeren-in-digitale-toepassingen-want-daarin-hinkt-ons-land-flink-achterop 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

EEN PREVIEW BEKIJKEN VAN SAFARI LINKS

Wanneer je op je iPhone, iPad en de Mac een link ziet, dan weet je dikwijls niet wat erachter steekt. Vaak staat die link achter woorden zoals "hier" of "dit artikel". En het is eigenlijk toch beter dat je weet naar welke website je surft, vooraleer je op de link klikt.
In dit artikel van How To Geek verneem je hoe je een preview van de link kan bekijken.
https://www.howtogeek.com/720861/how-to-preview-safari-links-before-opening-on-iphone-ipad-and-mac/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...PLANTNET: PLANTEN HERKENNEN

Met deze app kan je te weten komen wat voor plant voor je staat, door gewoon een foto te nemen. Bovendien kan je hiermee deelnemen aan een groter burgerproject rond biodiversiteit. De app is verkrijgbaar in het Engels en Frans, en is op zoek naar vrijwilligers om de app in andere talen te vertalen.
https://plantnet.org/en/


TEXT SNIPER: MAC
Deze app voor de Mac ($3,99 voor een levenslang abonnement) laat je toe om tekst te kopiëren uit verschillende bronnen, zoals YouTube video's, PDF's, screenshots en presentaties. Dankzij OCR kan TextSniper de tekst scannen en herkennen. Je kan die dan kopiëren naar een document, maar ook laten voorlezen.
https://mashable.com/shopping/april-26-textsniper-for-mac-lifetime-subscription/
https://apps.apple.com/us/app/textsniper-ocr-simplified/id1528890965?mt=12


AUDIALS PLAY

Met deze software voor Windows kan je radiostations, tv-kanalen, podcasts, maar ook je eigen muziekcollectie bekijken en beluisteren, en muziek van streamingdiensten en videosites.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9pgfn1fjm5tl?activetab=pivot:overviewtab


IMAGEX: SORTEER FOTO'S NAAR KLEUR
Met deze gratis software voor Windows, gemaakt door de Hogeschool voor Techniek en Wetenschap in Berlijn, kan je je collectie foto's eenmalig in de tool inladen. Daarna worden de foto's geanalyseerd en op kleur gesorteerd. Op de website van deze afdeling van HTM Berlin vind je nog meer tools.
[Taal: ENG]
https://www.chip.de/news/Fotos-nach-Farben-sortieren-Geniale-Foto-Viewer-fuer-PC-und-Smartphone_183587005.html
https://visual-computing.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie het onverdraagzaamst is tegenover anderen,
is meestal het verdraagzaamst jegens zichzelf.
-Cees Buddingh-