INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer  1205 van 24/4/2021Gegroet lezer,

Deze week was de persconferentie van Apple wel de grote blikvanger. Nieuwe hardware - of liever: een update van de bestaande modellen, maar dat interesseert ons maar matig. Wat wél onze belangstelling wekt is de nieuwe Subscriptions voor podcasts. Een dienst die vele facetten heeft, en die mogelijk ervoor zorgen kan dat podcasts nog meer achter muurtjes gaan verdwijnen.

Een ander bericht deze week kon ons dan weer goede hoop geven, nu Microsoft blijkbaar zou afstappen van zijn strategie om Windows softwaremakers te verplichten om langs de Windows Store te gaan. En het dus een tegenovergestelde beweging maakt dan Apple.

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT LANCEERT KIDS MODE VOOR DE EDGE BROWSER VOOR MAC
Kinderen kunnen veilig surfen

Kids Mode is geen aparte app, maar het is rechtstreeks in de Edge browser van Microsoft ingebouwd. Als ouder kan je kiezen uit twee leeftijdcategorieën: 5 tot 8, of 9 tot 12 jaar. In beide gevallen worden teksten, afbeeldingen en video's die niet geschikt zijn voor kinderen van die leeftijd, door filters geblokkeerd.

Er zijn 70 populaire websites voor kinderen die standaard toegelaten zijn, maar als ouder kan je zelf nog websites toevoegen. Alles blijft op het toestel zelf, om de privacy te beschermen, maar dit heeft als nadeel dat deze websites niet gesynchroniseerd worden met andere toestellen die je met je kinderen deelt.

Een uitgebreide bespreking bij iMore.
https://www.imore.com/microsoft-rolls-out-kids-mode-its-edge-browser-macGOOGLE: NIEUWE SNELKOPPELING
En uitbreiding van Project Zero ultimatum

We beginnen de week met enkele Googleberichtjes. Het eerste betreft een heel kleine nieuwigheid, die echter wel interessant kan zijn. Het is namelijk zo dat, wanneer je op je desktop naar Gogole.com surft en de zoekresultaten bekijkt van je zoekopdracht, je voortaan enkel maar op de "/" moet drukken, om je cursor terug te verplaatsen naar het zoekvak. Dit zou het gemakkelijker moeten maken om je oorspronkelijke zoekopdracht te verfijnen. (1)

Een andere nieuwigheid betreft het Project Zero security team van Google, dat kwetsbare plekken in software en websites opspoort. Ontdekt het een zwakke plek, dan wordt de verantwoordelijke van de website of software gecontacteerd, zodat die een patch kon uitbrengen om het lek te dichten. Zodra die patch er was, maakte Google dan het lek bekend, zodat elke gebruiker aangemoedigd werd om de patch te installeren.

Vertikte de verantwoordelijke het echter om het lek te dichten, dan had Google een stok achter de deur: 90 dagen na de waarschuwing zou het lek alsnog openbaar gemaakt worden - met alle gevolgen van dien.

Nu verandert dat beleid: nadat de verantwoordelijke de patch uitgebracht heeft, komt er een periode van 30 dagen vooraleer Google het lek bekend maakt. Zo heb jij als gebruiker de gelegenheid om je systeem of software te updaten. Een wijs besluit, als je het ons vraagt. Meer bij The Record. (2)
https://www.engadget.com/google-search-slash-keyboard-shortcut-034415301.html
https://therecord.media/googles-project-zero-updates-vulnerability-disclosure-rules-to-add-patch-cushion/KINDLE VERTOONT VOORTAAN BOEKOMSLAG
Geeft wat meer warmte aan het digitale

Een boek in handen hebben, blad na blad kunnen omslaan, het boekomslag bekijken, de rug wanneer hij in je boekenrek staat... Het zijn allemaal dingen die je moet missen wanneer je een boek digitaal leest.

Nu heeft Amazon een nieuwigheid uitgebracht voor zijn e-book reader Kindle die terug dat "echte boekgevoel" zal geven aan een digitaal boek: je kan voortaan het scherm dat je te zien krijgt als lock-screen, zo instellen dat daarop het boekomslag te zien is van het boek dat je aan het lezen bent. Dat geldt voor zowel boeken, magazines, strips of manga's.

Deze Display Cover instelling is enkel beschikbaar voor iets duurdere versie van de Kindle, die niet door advertenties ondersteund wordt, maar ook voor de PaperWhite, Oasis en Voyage toestellen. Heb je zo'n toestel, dan activeer je de Show Cover optie via Instellingen > Toestel opties. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/4/16/22387146/amazon-display-cover-lockscreen-current-book-imageAPPLE LAAT PARLER TERUG TOE
Na verstrenging content moderatie

Op het hoogtepunt van de bitsige verkiezingsstrijd in de VS was er heel veel onvrede over het feit dat veel rechtse kiezers zich benadeeld voelden: naar hun mening trad Twitter veel te hard op tegen rechtse kiezers, van wie de account geblokkeerd of geschrapt werd - terwijl naar hun mening linkse kiezers geen strobreed in de weg gelegd werd, terwijl ook die heel wat haatspraak hanteerden of opruiende taal verkondigden.

Heel wat van die misnoegde burgers trokken naar een ander sociaal netwerk, waar zij naar eigen mening ongehinderd hun mening konden uiten: Parler. Het feit dat Parler geen strenge moderatie uitvoerde viel dan weer slecht bij Apple, dat de Parler app uit de App Store verbande.

En kijk: nu heeft Apple aangekondigd in een brief aan het Amerikaanse Congres dat de iOS app terug toegelaten is in de App Store. De reden: het heeft de regels voor content moderatie aangepast.
https://www.cnn.com/2021/04/19/tech/apple-parler-app-store/OOK FACEBOOK TREKT VOLUIT DE AUDIOKAART
Niet moeilijk: Clubhouse wordt nu al op 4 miljard geschat

Facebook heeft aangekondigd dat het een reeks audioproducten wil uitbrengen. Dat zou dan gaan om een concurrent voor Clubhouse, een initiatief rond podcasting, maar ook zou Facebook de muziekspeler van Spotify in Facebook integreren. Dit alles onder de koepel van "social audio".

Concreet gaat het om:
-een versie van Rooms die enkel audio bevat; Rooms is het videoconferencing antwoord van Facebook op Zoom, dat erg populair werd tijdens de coronavirus-lockdown.
-Een Clubhouse-kloon, waarbij groepen mensen naar een spreker of meerdere sprekers kunnen luisteren op een virtueel podium.
-Een product waarbij de Facebookgebruiker korte voice boodschappen kan opnemen en die in zijn nieuwsfeed posten.
-Een tool om nieuwe podcasts te leren ontdekken, dat dan rechtstreeks koppelt met Spotify.

Duidelijk is in elk geval dat Facebook het voorbeeld van Clubhouse wil navolgen, dat audio voorop gezet heeft in de social media. Want blijkbaar valt daar geld te verdienen - althans, dat geloven de investeerders. Clubhouse zelf heeft nog geen echt businessmodel, het is nog niet duidelijk waar het inkomsten gaat halen met zijn dienst.  Toch zijn investeerders bereid grif geld te geven voor Clubhouse. Het bedrijf heeft namelijk een nieuwe fondsenwerving afgerond, die Clubhouse nu een waarde geeft van 4 miljard dollar. Dat bedrag wordt trouwens ook genoemd als de som die Twitter bereid zou zijn, volgens een artikel bij Reuters, om neer te leggen om Clubhouse te betalen.
https://www.vox.com/recode/2021/4/18/22390742/facebook-podcasts-clubhouse-audio-launch-spotify-zuckerberg-apple?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.reuters.com/technology/clubhouse-closes-new-round-funding-that-would-value-app-4-billion-source-2021-04-18/STEEDS MEER TECHBEDRIJVEN HAKEN AF BIJ FLOC VAN GOOGLE
Ook WordPress weigert

Je hebt al enkele keren kunnen lezen over FLoC, een nieuw systeem van Google om advertenties toch gericht te kunnen plaatsen, zonder gebruik te maken van cookies. Een systeem waarbij gebruikers ingedeeld worden in 'cohortes', groepen met een gedeelde interesse. Dat systeem zou de privacy van de gebruiker moeten waarborgen, maar toch worden er heel veel vragen bij gesteld, o.a. omdat de gebruiker geen controle heeft over de groepen waarop hij ingedeeld wordt, en de reden daarvoor.

Het protest deint uit. Verleden week kondigden de browsers Brave, Vivaldi, Edge en Mozilla aan dat zij het systeem niet gaan toepassen. (1) En deze week kondigde WordPress dan aan dat het FLoC zal behandelen als een beveiligingsrisico. Het zal voorstellen om de technologie in versie 5.8 van WordPress te blokkeren, en die blokkering ook retro door te voeren in vroegere versies.

Nu is het wel zo dat sitebeheerders die code om FLoC te blokkeren, kunnen overschrijven, maar het vergt wel wat technische vaardigheid. Daarom overweegt WordPress om in de instellingen van het CMS een optie te voorzien waarbij de sitebeheerder FLoC zelf kan aan of uitzetten. Meer bij BleepingComputer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/wordpress-may-automatically-disable-google-floc-on-websites/
https://www.theverge.com/2021/4/16/22387492/google-floc-ad-tech-privacy-browsers-brave-vivaldi-edge-mozilla-chrome-safari?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4OPNIEUW ONGELUK MET TESLA
Autopilootvermelding zorgt voor heel wat verwarring

In de VS zijn twee doden gevallen bij een verkeersongeval met een Tesla S uit 2019. De auto raakte blijkbaar van de weg af, nadat hij een toch niet al te scherpe bocht niet kon nemen.

Het bijzondere dat de onderzoeksteams van zowel de National Highway Traffic Safety Administration en de National Transportation Safety Board vermeldden, was wel dat er één inzittende zat in de passagierszetel vooraan, en de andere op de achterbank, maar geen van beiden achter het stuur, op de plaats van de chauffeur.

Het team kon voorlopig niet vaststellen of de autopilootfunctie van de Tesla geactiveerd was toen de auto zijn crash maakte. Maar het is al eerder gezegd dat Tesla met die benaming "autopiloot" veel mensen op het verkeerde been zet - bij die term denkt men aan de autopiloot in een vliegtuig, maar die wordt enkel aangezet wanneer het vliegtuig op een rechte route vliegt, zonder andere vliegtuigen in de omgeving. En de  échte piloot neemt  het altijd over bij landing of opstijgen.

Waarnemers menen dat Tesla met die vermelding de mensen om de tuin leidt - de technologie in de Tesla is hoogstens een combinatie van cruise control zoals in vrachtwagens, om eenzelfde snelheid aan te houden, en een systeem dat sneller remmen kan bij obstakels - en die slimme remmen vind je tegenwoordig in de meeste auto's.

Bovendien, zo zeggen die waarnemers nog, zou het heel gemakkelijk zijn voor Tesla om te voorkomen dat mensen die "autopiloot" letterlijk gaan nemen. Beveiligingen inbouwen zou heel gemakkelijk zijn - denk aan een alarm wanneer de chauffeur zijn handen te lang van het stuurt neemt, of wanneer er niemand op de chauffeursplaats zit. Enkele sensoren, en het is opgelost.

En dan nog dit: de auto die deze crash maakte, schoot na het ongeval in brand. En de brandweer had maar liefst 30.000 liter water nodig om hem te blussen, omdat de batterij telkens opnieuw ontbrandde. Die onmogelijkheid om de batterij te blussen, is al vaker een groot probleem gebleken: in Antwerpen heeft de brandweer in dergelijk geval er niets beters op gevonden dan om zo'n brandende elektrische auto in een container vol water te plaatsen...

Meer over de crash in Texas bij o.a. TechCrunch en AP.
https://www.khou.com/article/news/local/tesla-spring-crash-fire/285-c28a4993-5b5f-43f4-a924-e39638390647
https://techcrunch.com/2021/04/19/no-one-behind-the-wheel-in-deadly-tesla-crash-saturday-night-say-authorities/
https://apnews.com/article/technology-houston-texas-280521ffcddd7b8d63a15c9d99fc2add

Nagekomen bericht: Volgens De Tijd is het mogelijk om in een Tesla te rijden zonder chauffeur achter het stuur, zonder dat er een waarschuwing gegeven wordt.
https://www.tijd.be/ondernemen/auto/Tesla-kan-na-manipulatie-zonder-chauffeur-rijden/10300444?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.itAPPLE NIEUWIGHEDEN: PODCASTS
Nieuw is het premium abonnement

Maandag heeft Apple een grote (digitale) persconferentie gehouden, en daarbij werden veel nieuwigheden voorgesteld. Het meeste gaat om hardware, maar dit interesseert ons wel het meeste: de nieuwe functie bij de Apple Podcasts.

Betalen
Het gaat om Apple Podcast Subscriptions, een premium dienst die in 170 landen beschikbaar wordt volgende maand. Of er speciale software nodig is hiervoor, zal Apple later laten weten. Met de algemene term "Subscriptions" moet je nu niet denken dat je met één betalend abonnement toegang krijgt tot àlle premium content. Want je zal per podcast een prijs moeten betalen, bepaald door de maker van de podcast, en dat abonnementsgeld wordt dan maandelijks afgerekend via Apple - of jaarlijks, zoals de podcastmaker het wil. Er is wel de mogelijkheid om een gratis probeerversie te beluisteren. Dit abonnement kan je dan wel delen met maximum 6 familieleden van je gezin.

Podcasts ontdekken
Apple wil ook het ontdekken van nieuwe podcasts aanmoedigen; hiervoor heeft het Top Charts uitgebracht, naast categoriën, nieuwe shops, en episodes, via de Smart Play button, en de Saved Episodes.

Het Apple Podcasters Programma
Ben je een podcaster, dan zal je in het Apple Podcasters Program moeten instappen, wil je je premiumabonnement kunnen aanbieden op Apple Podcast. Dat kost je dan $19,99 per jaar.

Het is nu af te wachten wat dit nieuwe aanbod van Apple gaat betekenen voor de podcastwereld. Wij houden alvast ons hart vast voor het feit dat er heel wat podcasts achter een betaalmuur zullen verdwijnen die niet voor ons toegankelijk is. Niet omdat wij niet kunnen/willen betalen, maar wel omdat wij geen Appletoestel hebben.  Zal Google ook een dergelijke optie aan podcasters bieden? En zal deze laagdrempeligheid om podcasts betalend te maken meer podcasters aanzetten om geld te gaan vragen?

Vragen die in de volgende maanden beantwoord zullen worden!
https://9to5mac.com/2021/04/20/apple-introduces-podcasts-subscriptions-to-pay-creators-for-content/MICROSOFT WERKT AAN NIEUWE APP STORE
Moet meer openheid brengen voor zowel gebruiker als ontwikkelaar.

Volgens Windows Central zou Microsoft aan het werken zijn aan een compleet nieuwe Store voor de Windows apps - een hippe naam voor wat eigenlijk vroeger gewoon 'software' heette. Vroeger kon je Windows software overal vinden, op elke website van elke ontwikkelaar, of op verzamelsites. Maar in navolging van Apple en Google, met hun respectievelijke App Store en Play Store heeft ook Microsoft enkele jaren geleden een eigen Windows Store gemaakt voor Windows 10 'apps'.

Hiermee koos Microsoft dus ook voor het principe van de 'walled garden', waarbij ontwikkelaars en gebruikers beperkt worden in hun keuzevrijheid. De gebruiker kan alleen apps installeren die in de app store te vinden zijn (tenzij hij zijn toestel gaat 'jailbreaken'), en de ontwikkelaar kan enkel zijn app aanbieden aan de gebruiker via de app store (en moet een commissie die tot 30% kan gaan afstaan aan Google of Apple).

In het geval van de Microsoft store waren de ontwikkelaars ook verplicht om hun apps als een MSIX te verpakken, en gebruik te maken van de update en e-commerce platformen van Microsoft.

Bij die nieuwe winkel zou dat helemaal anders gaan. Daar kan de ontwikkelaar terug, net als vroeger, zijn software verpakken als een .EXE of een MSI. Hij kan zijn software op zijn eigen CDN of website hosten, en ook de updates zelf verzorgen. En het mag andere e-commerce systemen gebruiken bij de verkoop van zijn apps - wat dus wil zeggen dat Microsoft geen hap wegneemt uit de inkomsten.

Is dat dan geen stap terug voor de veiligheid? Want dat was een van de argumenten die altijd aangehaald werden waarom werken met een App Store dé ideale manier is om malware te vermijden. Volgens The Verge is dat niet het geval - de technische uitleg hiervoor lees je bij The Verge.

Als je het ons vraagt: prima van Microsoft dat het afstapt van die walled garden, en de gebruiker en ontwikkelaar terug meer vrijheid geeft, ook al krijgt het hierdoor minder inkomsten!
https://www.windowscentral.com/windows-10-big-changes-coming-app-store
https://www.theverge.com/2021/4/20/22393655/microsoft-windows-app-store-overhaul-apps-games-rumorOOK REDDIT GAAT VOOR AUDIO
Maar in dit geval is het voor bijvoorbeeld AMA geen stom idee

Het lijkt alsof elk sociaal netwerk wel een graantje wil meepikken van het succes van het op audio gebaseerde sociale netwerk Clubhouse. Ook Reddit, een sociaal netwerk waar je nieuws rond bepaalde onderwerpen kan ontdekken, heeft aangekondigd dat het ook met een audio functie wil starten, die het Reddit Talk noemt.

Momenteel is die beschikbaar voor de moderatoren van subreddits, de mensen dus die de verschillende topics en draadjes beheren: zij kunnen deze functie uittesten. De moderatoren kunnen een Reddit Talk room aanmaken, maar zij kunnen ook andere sprekers uitnodigen als co-hosts. En het mooie is dat je naar de gesprekken kan luisteren op zowel je iOS als je Android app.

Met al die bestaande sociale netwerken die een audiofunctie toevoegen, maakt Clubhouse dan nog een kans op overleven? Het valt te vrezen. Clubhouse heeft aangetoond dat er een plaats is voor audio in de sociale netwerken, en heeft getoond hoe het moet. In het geval van Reddit bijvoorbeeld voegt audio een extra dimensie toe aan de "AMA" of "Ask Me Anything" sessies, waarbij gebruikers vragen kunnen stellen aan een centrale persoon. Als elk sociaal netwerk zijn eigen audio-component heeft, dan is er wellicht geen ruimte meer  voor een sociaal netwerk dat zich enkel op audio focust, en alle andere functies van die andere sociale netwerken niet bieden kan.

Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/reddit-talk-clubhouse-audio-chat-rooms-171232119.html
https://www.theverge.com/2021/4/19/22391875/reddit-talk-clubhouse-social-audio?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE MEET KRIJGT MEER MOGELIJKHEDEN
Achtergrond video, automatische aanpassing van het licht, en veel meer

Tijdens de pandemie stonden Zoom en Microsoft Teams volop in de schijnwerpers, zowel voor mensen die thuis moesten werken als voor mensen die contact zochten met hun familie en vrienden. Andere spelers werden in een hoekje geduwd, zoals Meet, de teleconferentietool  van Google.

Maar dat moet gedaan zijn, dacht Google, en het bedacht een plan om Meet nieuw leven in te blazen. Een eerste onderdeel daarvan is een nieuwe interface, die de manier waarop je meetings bekijkt of voorstelt, en ook de navigatiebalk, verbetert.

Zo zal je, wanneer je tijdens een conferentie het beu wordt om naar je eigen smoeltje te kijken, jouw eigen venster binnen het geheel kunnen minimaliseren of verbergen. Je zal ook je eigen video feed in een tegel kunnen plaatsen in het rooster met alle deelnemers van de conferentie. Of tot een zwevende tegel, die je groter of kleiner kan maken en zelf in het rooster kan verplaatsen.

Tijdens presentaties zal je ook gemakkelijker kunnen bepalen hoe content vastgepind wordt. En onderaan het scherm met je meetings zal je andere controletoetsen centraal weervinden.

Meer bij The Verge. Als je het ons vraagt: geen spectaculaire nieuwigheden die het de moeite waard zouden maken om de gebruikers massaal te laten overschakelen naar Meet...
https://www.theverge.com/2021/4/21/22395485/google-meet-new-ui-refresh-smart-meeting-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4PODCAST SUBSCRIPTIONS VAN APPLE KRIJGT AL METEEN KRITIEK
Te vrezen valt dat Apple podcasts gaat dichttimmeren

In een goed doordacht artikel bij Stratechery krijgt Apple lof en kritiek. Lof omdat het, zoals ook tijdens de persconferentie deze week beklemtoond werd, Apple met zijn iTunes een grote rol gespeeld heeft bij de democratisering van podcasts. Het werd gemakkelijker om ze te vinden, je te abonneren, nieuwe content automatisch binnen te halen en te beluisteren.

Maar tegelijk wordt gevreesd dat Apple met zijn nieuwe dienst Subscriptions een heuse muur wil optrekken rond de podcasts. En wel om het volgende: Apple heeft het liefste dat alle podcasters enkel nog hun podcast aanbieden via Subscriptions. Want daar kan het 30% commissie heffen op de abonnementen die jij daar betaalt - alhoewel Apple volgens het artikel niet wil dat ontwikkelaars over die 30% spreken.

Om te vermijden dat jij een abonnement neemt buiten de Subscriptions, zou Apple twee dingen kunnen doen: enerzijds het onmogelijk maken om nog via de URL van een RSS-feed een abonnement te nemen op een podcast, zodat je via de Store moét gaan. En anderzijds het onmogelijk maken dat je via de Shownotes bij een podcast een pagina in je browser opent, en zo een betaling voor het abonnement kan uitvoeren.

Nu is het wel zo dat er nog andere podcasts app voor iOS in de App Store liggen, en die zijn meestal gratis. Gelukkig. Maar zal dat zo blijven?

Een heel interessant artikel dus, zet je even neer om het te lezen.
https://stratechery.com/2021/podcast-subscriptions-vs-the-app-store/APPLE PODCAST SUBSCRIPTIONS: NOG KLACHTEN EN EEN TIP
Volgens de Twitteraccount @Podnews zou de nieuwe Subscriptions dienst van Apple een ware ramp zijn. Vele ipodcasters klagen erover dat hun show niet meer beschikbaar is. Nog anderen dat zij niet meer kunnen inloggen. Podcasters kunnen geen nieuwe afleveringen indienen, en er zijn fouten bij  afbeeldingen. De site heeft uitleg gevraagd aan Apple. (1)

Wil je overschakelen naar een andere podcast app, maar ben je bang dat je de URL van de RSS-feed niet vinden kan om je in die app te abonneren? Of een ontwikkelaar die getroffen wordt door deze problemen van @ApplePodcasts, dan verwijzen wij je naar Podcast Index. Dat heeft een 'byitunesid' endpoint, die ook de RSS feed URL bevat. Wij kunnen je trouwens deze site aanraden, omdat zij ijvert voor een open podcastlandschap. De site legt een open index aan die goed ingedeeld is in categorieën, die, zo belooft de site, door iedereen gebruikt mag worden, voor elk gebruik. Er zijn meer dan 3,2 miljoen podcasts in de index.
https://podnews.net/update/apple-podcasts-bugs-disappearances
https://podcastindex.org/TWITTER: ZAKELIJKE PROFIELEN EN 4K
Voor elk wat wils

Twitter heeft nog altijd toch wat moeite om rendabel te worden. Misschien gaat dit helpen: business profielen - een nieuwe mogelijkheid waarvoor Twitter nu op beperkte schaal testen doet.

Bedrijven kunnen daarbij specifieke informatie over hun bedrijf in hun profiel vertonen. Twitter zelf voegt er dan nog een landkaart van hun ligging bij en een knop om het bedrijf te contacteren.  Wellicht zal die knop het heel druk krijgen bij bedrijven waarover internauten klachten hebben... Meer bij The Next Web.

Een tweede nieuwigheid betreft de afbeeldingen die je in tweets ziet. Tot nu toe kon je die enkel in 2048 x 2048 resolutie zien, althans op je mobiele toestel. Dat verandert nu: je kan zowel op je Android als iOS toestel beelden zien in 4K. Hiervoor moet je bij je instellingen de opties "high quality images" en "high quality image uploads activeren. Meer bij The Verge.
https://thenextweb.com/news/twitter-tests-business-profiles-so-companies-can-look-more-profesh
https://www.theverge.com/2021/4/21/22396245/twitter-4k-images-photos-android-ios-apps-update?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!CHIP: NIEUWE STANDAARD
Producten voor het slimme huis oftewel domotica gaan fijner met elkaar spelen

Het Connected Home over IP Program of CHIP is een nieuw project, waaraan Apple, Amazon, Google en een 180 andere bedrijven meewerken. Het is de bedoeling om te komen tot één standaard voor alle producten die je in je slimme huis kan gebruiken. Dat moet dan voorkomen dat, wanneer je een domotica product koopt, eerst moet controleren met welk protocol dat product werkt - Zigbee, Z-Wave, of dat het compatibel is met je Echoe, Home of HomePod. Gedaan met die aparte protocollen: elk voorwerp van een bedrijf dat meedoet aan CHIP, werkt met alle andere producten uit de CHIP alliantie.

De CHIP standaard ondersteunt Bluetooth LE voor de setup van je toestel, Ethernet en wifi voor dingen die veel bandbreedte gebruiken zoals beveiligingscamera's, en Thread, een mesh protocol, voor dingen die minder bandbreedte gebruiken, zoals bewegingsdectoren.

Wil die nieuwe standaard zeggen dat je al je spul dat je nu al hebt in de vuilbak kan gooien? Neen. Apple HomePod Mini, Google Nest Hub en Eero routers ondersteunen Thread all. Oudere producten kunnen compatibel worden met CHIP via een simpele firmware updat, maar in sommige gevallen is er een nieuwe 'bridge' nodig. In elk geval: nieuwe dingen die je koopt voor je domotica zullen voortaan CHIP-compatible zijn. Alle fabrikanten die lid zijn van CHIP kunnen hun toestellen laten certificieren voor de standaard tegen einde dit jaar. Dat gaat dus om slimme lampen, rolgordijnen voor je raam, controle voor je airco, je tv, je slimme deurslot, opener van je gadagedeur, beveiligingssystemen en wifirouters.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/4/16/22387252/project-chip-will-finally-ship-later-this-year


APPLE: DE NIEUWE HARDWARE
Nieuwe iMac, nieuwe iPad, en tags

Apple heeft ook nieuwe hardware voorgesteld. Kort samengevat:
-een nieuwe iPhone 12 en iPhone12 mini, die. meteen herkenbaar is aan zijn purperen kleurtje. Maar je kan er een hoesjes bij kopen in allerlei andere kleuren. Prijs: €809 voor de mini, €909 voor de gewone iPhone.
-een nieuwe iMac, die voor het eerst Touch ID zal bevatten, maar nog altijd geen aanraakscherm. Maar wel allerlei fancy kleurtjes. Prijs: van €1.449.
-ook een nieuwe iPad Pro, met een M1 chip en een scherm van 11 of 12,9 inch. Prijs: vanaf €900 voor het model van 11 inch met WiFi en €1.069 voor het model voor 4G verbinding.
-maar daarmee ben je nog niet klaar: je kan ook de Apple Pencil kopen van €135, de Magic Keyboard van €339, of de Smart Keyboard Folio voor €119.
-AirTag is compleet voor Apple, maar werd eerder al door andere bedrijven gedaan, zoals Amazon, maar zelfs Nokia een decennium terug. Dit zijn tags die je aan voorwerpen bevestigen kan, en die je dan kan terugvinden via Find My Network. De tags zijn niet goedkoop: 1 stuk kost €35 en vier stuks €119. Maar je kan ze ook kopen in design verpakkingen zoals een leren sleutelhanger, of zelfs tags van Hermès.
https://9to5mac.com/2021/04/20/apple-announces-new-ipad-pro-with-m1-chip/
https://www.apple.com/newsroom/2021/04/imac-features-all-new-design-in-vibrant-colors-m1-chip-and-45k-retina-display/
https://9to5mac.com/2021/04/20/apple-introduces-podcasts-subscriptions-to-pay-creators-for-content/AMAZON HELPT JE OM JE HAARKLEUR TE KIEZEN
En opent daarvoor een heus kapsalon

Amazon heeft al heel wat innovaties gebracht. Dé grootste innovatie was zijn one-click systeem, waarbij je gewoon kon inloggen op een website, waardoor die website of webwinkel wist wie jij bent, wat jouw voorkeuren zijn. Voortbouwend daarop werkt Amazon het systeem uit van "gebruikers die dit kochten, kochten ook dit", dus de suggesties.

Nu heeft Amazon nog een slim idee bedacht: haarkleuringen virtueel laten beleven. Om dit uit te testen, zal Amazon een kapsalon openen in East Londen, vlakbij zijn eigen Engelse vestiging daar. In een beginfase zal het kapsalon enkel open zijn voor werknemers van Amazon, die daar virtueel kunnen uittesten hoe een kleuring van hun haar eruit zou zien.

Om dit resultaat te kunnen bekijken, krijgen zij dan een Fire tablet in handen. Voorlopig zijn er nog geen plannen om een tweede kapsalon te openen.

Wellicht is dit bedoeld als middel om haarkleurmiddelen online te kunnen verkopen. Maar als je het ons vraagt: de kleur voor een haarkleuring kiezen, is erg delicaat. Want de kleuring werkt in op het pigment in je haar, ook dus op de kleuring die je voorheen had aangebracht - en wat dus tot verrassende resultaten kan leiden. Om het niet te hebben over het feit dat je haar kleuren geen sinecure is om het volledig zelf te doen.

Wij zijn alvast benieuwd naar het concrete businessplan dat Amazon achter dit experiment heeft zitten.
https://www.cnbc.com/2021/04/20/amazon-to-open-first-ever-hair-salon-in-london.html


 
 


 
De nieuwe oogst


KASPAROV CHESS: VOOR SCHAAKLIEFHEBBERS

Een nieuw platform dat gelanceerd wordt, en draait rond schaken. Je kan hier leren schaken via meer dan 700 lessen van bekende schakers, zelf oefeningen doen en videolessen volgen. Voorlopig kan je alleen maar jezelf aanmelden, meer details volgen later.
[Taal: ENG]
https://kasparovchess.com/


WHICH FRAME: WEB APP
Met deze web app kan je een film doorzoeken met behulp van AI. Hierbij geef je een tekstuele (Engelstalige) zoekopdracht, bijvoorbeeld 'man with sunglasses', en de AI gaat op zoek naar frames waarin zo'n man dan voorkomt.
[Taal: ENG]
http://whichframe.com/


PHOTOPEA: WEB APP
Adobe Photoshop is uiteraard de beste tool voor beeldbewerking. Maar voor wie maar occasioneel met bewerkingen aan de slag moet, kost een abonnement op de dienst toch wel veel geld.
Deze webapp die je in je browser kan draaien, biedt heel wat functies die je ook bij Photoshop vindt.
De eerste link verwijst naar een artikel in het Duits over wat je kan doen, maar met Google Translate ga je wel verstaan wat de bedoeling ervan is.
https://www.chip.de/downloads/webapp-Photopea-Photoshop-online_164025360.html
https://blog.photopea.com/


FONTJOY: FONT PAIRING

Op deze website kan je lettertypes combineren, tot een nieuw type. Hiervoor wordt deep learning gebruikt. De bedoeling is om lettertypes te selecteren die een bepaald gemeenschappelijk thema delen, zodat je tot een aangenaam ogend geheel komt.
[Taal: ENG]
https://fontjoy.com/


PETAPIXEL: WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR
Bij Petapixel vind je een langer artikel over de Italiaanse fotograaf Antonion Faccilongo die deze prijs won met een heel fotoverhaal. Indrukwekkende foto's.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2021/04/15/an-emotional-embrace-in-brazil-wins-world-press-photo-of-the-year/


ONLINE HULP
Er zijn heel wat instanties die je kunnen helpen als je problemen hebt met welzijn en geestelijke gezondheid. Maar het is soms wel een doolhof. Deze nieuwe website wil een wegwijzer zijn naar de juiste instanties die je nodig hebt.
[Taal: NL]
https://www.onlinehulp-apps.be/


TECHNOLOGY SCREENING
Wanneer je zelf een digitaal product wil ontwerpen, dan moet je heel wat technologische keuzes maken. Scaleup Vlaanderen heeft nu een screening gemaakt, die jou duidelijk moet maken wat er allemaal bestaat, en wat wellicht het beste is voor jou. Het is een online event op 29 april, bedoeld voor bedrijven. En het is niet gratis.
[Taal: NL]
https://www.scaleup.vlaanderen/event-details/technology-screening-1


RELATE: WEBDESIGN
Dit is een heel eenvoudige tool om websites te maken en te onderhouden, net zoals je een document zou maken en bewerken. Met de gratis versie kan je wel enkel de website publiceren op relate.design, wil je dat op je eigen domein dan starten de prijzen vanaf $15 per maand.
[Taal: ENG]
https://relate.app/


DE NAMEN VAN MENSEN ONTHOUDEN

Ben jij ook iemand die zo moeilijk de namen van mensen onthouden kan? Dat kan erg lastig zijn, want mensen voelen zich dan een beetje beledigd omdat het lijkt dat jij hen niet belangrijk vindt. Deze Ted-talk geeft je tips hoe je die namen toch onthouden kan. Wij verklappen alvast één geheim: maak associaties.
[Taal: ENG]
https://ideas.ted.com/remember-peoples-names-once-and-for-all-by-using-this-technique-from-memory-champs/


FLOWINGDATA: HOEVEEL MENSEN PER GENERATIE
Je hoort het zo vaak, die namen van de verschillende generaties: de Boomers, Generation X, Millennials, Generation 2, Generation Alpha. Maar hoeveel mensen behoren werkelijk tot die generaties? Deze statistiek van Flowingdata geeft je deze gegevens voor de VS, op basis van het Census Bureau.
Je vindt er trouwens nog veel andere interessante statistieken...
[Taal: ENG]
https://flowingdata.com/2020/06/22/age-generation-populations/
https://flowingdata.com/

   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Monument in Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Triomfboog_van_het_Jubelpark
    Initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mooimakers
    Toekomstige Amerikaanse televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_Boba_Fett
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pada_(Estland)
    Zwitserse maatschappelijk werkster, communiste en schrijfster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mentona_Moser
    Stomme animatiefilm uit 1912 - https://nl.wikipedia.org/wiki/How_a_Mosquito_Operates
    Ondergrondse Romeinse galerij in Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grot_van_Cocceius
    Belgisch filmmaakster en journaliste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Axelle_Carolyn
    Jaarlijkse wielerwedstrijd in Ichtegem in de West-Vlaamse Westhoek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Omloop_van_de_Westhoek


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Recordaantal COVID-19-besmettingen in India - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_India
    De Armeense genocide wordt 24 april herdacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_Genocide
    [EN] Mars Oxygen ISRU Experiment - https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Oxygen_ISRU_Experiment


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Film


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple start verkoop AirTags en paarse iPhones, hier vind je de beste aanbiedingen
https://www.ad.nl/tech/apple-start-verkoop-airtags-en-paarse-iphones-hier-vind-je-de-beste-aanbiedingen~ae45a7ea/
- Deepfake-video van Rutte, die een acteur aanraadt om op date te gaan, blijkt écht
https://www.ad.nl/tech/deepfake-video-van-rutte-die-een-acteur-aanraadt-om-op-date-te-gaan-blijkt-echt~a8241ae1/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Alles wat we al weten over de nieuwe iMac 2021
https://elektrozine.be/alles-wat-we-al-weten-over-de-nieuwe-imac-2021/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Van huishoudrobot tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren je
https://computertaal.info/2021/04/18/van-roomba-tot-speelgoedpop-deze-apparaten-in-huis-bespioneren-je/
- Moeten alle toestellen in huis echt met internet verbonden zijn? En wat als het zich tegen jou keert?
https://computertaal.info/2021/04/22/moeten-alle-toestellen-in-huis-echt-met-internet-verbonden-zijn-en-wat-als-het-zich-tegen-jou-keert/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Minister wil met wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg verplichten
https://tweakers.net/nieuws/180890/minister-wil-met-wet-elektronische-gegevensuitwisseling-in-de-zorg-verplichten.html
- Nieuwe iPad Pro niet combatibel met vorige Magic Keyboard
https://tweakers.net/nieuws/180892/nieuwe-ipad-pro-niet-combatibel-met-vorige-magic-keyboard.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Internetproviders vragen rechtszekerheid na vernietigde datawet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/internetproviders-vragen-rechtszekerheid-na-vernietigde-datawet/article-news-1726395.html
- Fujifilm brengt Nintendo-versie uit van fotoprintertje
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/fujifilm-brengt-nintendo-versie-uit-van-fotoprintertje/article-news-1726411.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Apple lanceert 5 nieuwe producten
https://www.technologium.be/apple/apple-lanceert-5-nieuwe-producten/-
- Sonos lanceert nieuwe draagbare speaker: Sonos Roam
https://www.technologium.be/nieuws/sonos-lanceert-nieuwe-draagbare-speaker-sonos-roam/*** TANDEMTECH- Oppo Find X3 Lite review
Middelmatige middenmoter
https://tandemtech.be/oppo-find-x3-lite-review-d71b338f5db*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Het ‘subscription’ businessmodel: hoeveel extra abonnementen kunnen we nog verdragen?
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2021/het-subscription-businessmodel-hoeveel-extra-abonnementen-kunnen-we-nog-verdragen
- David versus Goliath: Belgisch handelsplatform voor cryptomunten klaagt Facebook aan
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/david-versus-goliath-belgisch-handelsplatform-voor-cryptomunten-klaagt-facebook-aan 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: AUTOMATISCH VAN TEKST EEN POWERPOINT MAKEN
Deze video toont je  hoe je, door in een tekst de delen op te maken met verschillende headers, heel gemakkelijk die teksten kan omzetten in een powerpoint presentatie.
[Taal: NL]
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1383666497986334727/pu/vid/516x270/Sny2C338CZhsFisJ.mp4?tag=12


TIP: SNELTOETS VOOR BIJLAGEN IN GMAIL


Wist je dat je op een heel snelle manier bijlagen kan plakken in je Gmail? Je moet daarvoor wel Chrome 90 hebben als browser. The Next Web vertelt hoe het moet.
https://thenextweb.com/news/how-to-paste-attachments-into-gmail-in-chrome-with-just-a-keyboard-shortcut 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WATCHLIST+: VOOR IOS
Deze app voor de iPad en iPhone wil je, over alle plekken waar je streaming content bekijkt, laten opvolgen wat je al gezien hebt en wat je wellicht ook zou kunnen interesseren.
[Gratis maar met in-app aankopen]
https://apps.apple.com/gb/app/watchlist/id1558445203?ref=launchingnext


T-MINUS: LANCERINGEN


Een app voor de liefhebber van ruimtevaart: hiermee kan je raketlanceringen volgen van SpaceX, NASA, ULA, Rocket Lab en andere. Je krijgt meldingen wanneer er een lancering gaat plaatsvinden, en je maakt het aftellen mee.
https://www.producthunt.com/posts/t-minus
https://apps.apple.com/us/app/id1496516813?ref=producthunt


ARCHIVEBOX: ARCHIEF
Dit is een software om zelf sites die je offline wil bewaren, in een eigen archief te plaatsen. Je kan het gebruiken als een commandolijntool, als een webapp of desktop app, op Linux, MacOS en Windows.
https://archivebox.io/


IKEA STUDIO APP


Met deze app voor iOS kan je 3D plannetjes maken van je kamers, met de juiste maten en de huidige meubels erin. Die kan je dan gebruiken om je kamers verder in te richten. Nu is er een nieuwe versie uit, in bèta, van deze AR design tool.
Een uitvoerige bespreking bij Wired.
https://www.designwith.studio/
https://www.wired.com/story/ikea-revamped-ar-app-design-entire-rooms/


POLYGLOT AI
Scherp je taalgevoel aan door te chatten met een bot. Die spreekt Spaans, Chinees en Engels.
Voor iOS en Android.
https://polyglotchatbot.com/?ref=launchingnext


MY NEXTMEAL
Een app voor je iOS toestel, en wel voor mensen die elke dag worstelen met de vraag: wat eten we vandaag. De app maakt het namelijk heel eenvoudig om maaltijden te plannen - en dus ook enkel maar de juiste ingrediënten te kopen.
https://apps.apple.com/us/app/my-next-meal/id1556631104?ref=launchingnext


PODSE: HULPJE OM JE PODCAST TE PROMOTEN


Met deze tool kan je automatische transcripties en annotaties toevoegen aan je podcast. Dat is weer een extraatje voor de podcastmaker om wat meer zieltjes te winnen.
https://www.launchingnext.com/s/podse-io/68717/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Met wat ik schrijf is het precies als met het Evangelie:
men dient het ernstig te nemen, maar niet letterlijk.
-Gerard Reve-